Путин използва Сирия за нова Студена война със Запада

Владимир Путин

© Reuters

Владимир ПутинМноженето на инициативите за преодоляване на кризата в Сирия свидетелства за нарастващата загриженост от задълбочаването на гражданската война в тази страна. Същевременно те разкриха пропастта, която разделя Изтока от Запада, и очертават новата Студена война за контрола върху Близкия изток. Непосредствена жертва на тази поляризация на международната общност е сирийският народ.


Защо се стигна до тук?


Арабският регион не е сред приоритетите на Владимир Путин, който бе ангажиран с преизбирането си за президент. За него той е само плацдарм в борбата за надмощие със САЩ и Европа. Негов приоритет обаче е Иран. Със своя петрол и ключово място в стария и новия световен ред, Иран е особено важен и за стратегическата ос Русия-Китай. Това обяснява враждебността на Путин към Арабската лига и особено към Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив и неговите 6 членки. Целта на руския лидер е да обърка плановете на Барак Обама и отново да съживи призрака на всесилния Съветски съюз именно тук, в района на Близкия изток. Това ще бъде и първият рунд в съперничеството при изграждането на новия международен ред между путинска Русия, от една страна, и Вашингтон и Европа, от друга.
В рамките на това противопоставяне Русия и Китай се стремят да запазят старото статукво, което се гради върху стабилизирането на управляващите режими, а не върху народовластието. По такъв начин, събитията в арабския свят, които от година насам разтърсват планетата, са показателни за очертаващата се глобална конфронтация – "за" и "против" статуквото.


В продължение на десетилетия международната стабилност се крепеше на държавния суверенитет на нациите. Това на практика означаваше неприкосновеност за управляващите в тези страни режими, дори когато последните превръщаха страните си в заложници и изпразваха от съдържание техния суверенитет в стремежа си към самосъхранение.


С победата на арабските революции, довели до падането на режимите в Тунис, Египет, Либия и Йемен, започна


сериозното ревизиране на този международен ред


Основният им лозунг бе "Народът иска край на режима!". Днес това е и лозунг на опозицията в Сирия. Обаче Русия и Китай се стремят да спрат този процес и да запазят режима в Дамаск. Причините за това са много. Някои от тях са свързани с опасенията на Москва и Пекин от разпространение на подобни лозунги в собствените им страни. Както знаем, днес руската опозиция се обединява около същите призиви, а неотдавна подобни лозунги предизвикаха ответни репресии от властите в Китай. Всичко това представлява заплаха за управляващата комунистическа партия в Китай и за болшевизма, който все още мотивира действията на управляващия елит в Русия.


Друга причина е свързана с опасенията, че идването на власт на ислямистите в редица арабски държави може да доведе до сближаването им със САЩ и Западна Европа, тъй като все пак представляват умерените сили в сравнение със салафитските движения. По такъв начин може да се стигне до създаване на нов регионален порядък в Близкия изток, който ще изключва Русия и Китай.


Москва и особено Пекин също така се страхуват че разпространението на ислямизма ще засегне и Югоизточна Азия, и че това може да доведе до появата на ислямистки режими в задния двор на Русия – Средна Азия. А оттам е само крачка до ислямистки бунтове в самите Китай и Русия, в които има големи мюсюлмански малцинства.


От самото начало Русия налюдаваше ролята на Мюсюлманските братя и салафитските и екстремистките движения в бунта в Сирия. Нейните дипломати открито споделяха опасенията от засилването на ислямизма, както в рамките на Съвета за сигурност, така и извън него. Западните дипломати обаче не бяха склонни да приемат подобни опасения на доверие. Този спор бе един от най-ожесточените между двете страни в дискусиите – руско-китайската и западната. Позицията на Запада, за разлика от тази на Русия, се заключава в релативизиране опасността от ислямистите в контекста на сирийската революция.


Върху разминаващите се позиции на тези антагонисти оказва влияние и развитието на либийския казус. Москва и Пекин са убедени, че са станали жертва на заговор от страна на НАТО и на Запада като цяло, който повратно изтълкува резолюцията на Съвета за сигурност, разрешаваща военни действия в тази страна. Затова и Русия, и Китай, понастоящем са решени да не се оставят да бъдат заблудени отново. Още повече, че нарастват опасенията им от налагането на пълна западна доминация в региона със съдействието на някои арабски режими.


Обратната теза се споделя от редица арабски анализатори, които отхвърлят тезата за "измама" от страна на Запада, като смятат че това е начин Русия да оправдае своите действия или бездействия и че държавите и в частност големите сили не могат да бъдат "излъгани", тъй като участват в дискусията на съответните резолюции.


Така или иначе,


началото на новата Студена война


може да се отнесе към противоречията около Либия, които впоследствие се пренесоха и в дискусиите около сирийската криза. Не е трудно да се забележи, че в стремежа си да се утвърди като правоприемник на руското могъщество, Владимир Путин все повече наподобява съветските си предшественици и възражда сталинската риторика от предишното столетие. При това, близките президентски избори в САЩ и очевидното нежелание на Обама да води война, също бяха използвани от руския лидер. И действително – американският президент няма намерение да воюва както срещу Сирия, така и срещу Иран, нито пък да се противопоставя на Русия и Китай. Неговата мисия е преди всичко миротворческа.


От своя страна Москва е убедена, че ще загуби имиджа си на велика сила в Близък изток ако отстъпи в Сирия и Иран – т.е. двете държави, които се противопоставят на американското влияние и дават някаква гаранция за запазване на руското влияние в региона. Поради това Путин не се задоволява само с партньорско участие в рамките на един преходен политически процес в Сирия, а се стреми към установяване на контрол върху политическото развитие на тази страна. Това обяснява руското вето на съвместния проект на Арабската лига и Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив (СССПЗ) за сирийска резолюция на Съвета за сигурност. Този проект предвиждаше предоставянето на Арабската лига и на Катар на контрола върху преходния политически процес в Сирия. Както знаем, към руското вето се прибави и китайското. По такъв начин стана съвършено ясно, че стратегическите интереси на Китай са свързани с Русия, не със Запада или с арабския свят.


Руският външен министър Сергей Лавров, който е един от многото бивши съветски деятели, посети Дамаск именно като приятел на режима. Пак като жест на подкрепа бе изтълкувано неотдавнашното посещение на бойни единици на руски флот в сирийското пристанище Тартус, където е разположена единствената морска военна база на Москва в топло море. Успоредно с това десетки военни съветници и сътрудници на службите за сигурност на Русия бяха изпратени за да подкрепят режима в действията му срещу народното въстание. Всичките тези мерки дадоха възможност на режима на Асад да пусне в ход своето "решение" на кризата, обявено лично от външния министър Уалид Муаллим.


За двете крила – военно и гражданско – на сирийската опозиция, сигналът с двойното вето бе пределно ясен: опозицията няма да има възможност да реализира военна победа, нито да отстрани насилствено режима на Асад. Следователно, единственото възможно решение е да търси компромисно решение с руско посредничество, чиято цел ще е запазване на режима. Така че крайната цел на инициативата на Лавров бе разубеждаване на опозицията, а и на международната общественост, във възможността от някаква промяна в Сирия.


Русия не се притеснява, че


с действията си още повече разпалва гражданската война в Сирия


В частност, в това я обвини катарският министър-председател Хамад бен Джасим, шеф на арабския министерски комитет по сирийските въпроси. В отговор руският представител в ООН Виталий Чуркин свика специална пресконференция, от която се разбра, че Русия не е заплашвала Катар да бъде премахната от картата на света, но и че Москва не взема насериозно катарската дипломация. Русия продължава старата си политика да вижда нещата в оптиката на Студената война, в която малките държави имат второстепенна роля.


В руското противопоставяне на страните от СССПЗ, Арабската лига и на Запада има елемент на авантюризъм. Рискове съществуват и за Китай, който спаси от изолация Русия в Съвета за сигурност. Защото за страните от СССПЗ сирийският казус е неотделим от иранския въпрос, а заставането на Русия и Китай на страната на Техеран тласка тези страни към нов стратегически избор. За разлика от миналото, днес тези страни не са сателити на един от двата полюса в международните отношения и имат нарастващо международно влияние. Докато, макар и да се изживява като една от двете свръхсили в контекста на рециклираната Студена война, Москва отдавна е загубила предишните си позиции и влияние в тази част на света.


В сметките трябва да бъде включена и Турция


която на свой ред предложи да бъде свикана международна конференция, която да не позволи на Русия и Китай да запълнят вакуума в региона. Не е ясно, дали Анкара ще даде рамо на страните от НАТО чрез военна намеса в сирийската криза. Ситуацията в Сирия се усложнява и поради различията между опозиционните сили в страната. От друга страна Русия проявява особена чувствителност към ролята на Турция в сунитска Средна Азия, както и към разполагането на противоракетна радарна система на НАТО на нейна територия, въпреки възраженията на Москва.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (290)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нова студена война между запада и русия може би и китай.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Надали! Само се дърпа се като щипана мома...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 913 Весело

  Мисля че САЩ и Европа си гледат бизнеса, а русия имагинерното величие !
  Ако путин продължава да пренебрегва прагматизма на икономиката пред величието на политиката, русия я очаква нов фалит и разпад !!!
  Което е добре дошло за нас, аман от русияните !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 627 Весело

  Само намек,че долара може да не е резервна валута изприщва американците....

  А БРИКС няма нищо общо

 7. 7 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ами... това е чудесно!!! Както винаги, без изключение, в крайна сметка Русия отново ще се окаже прецакана, недоразбрана, оплакваща се и в подготовка за бъдещия - пак както обикновено - неуспешен реванш. Има нещо красиво и интригуващо във всяка отделна атака срещу вятърна мелница, но да атакуваш една и съща вятърна мелница, по един и същи начин, след всяка предходна неуспешна битка с нея... това вече си е изконно руски идиотизъм.

  Свобода за Надежда Савченко!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#5:"ironhorse"]Мисля че САЩ и Европа си гледат бизнеса, а русия имагинерното величие ! [/quote]
  Имагинерно, ама нещо много ги затресе истерията "бизнесмените". Бизнесът на ЕС и САЩ е ясен - да сложат край на (насилието в) Сирия. Както направиха с Либия.

 10. 10 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Мохамед Халаф дрънка глупости.....последните 20 г. САЩ и т.н. Запад не се спряха да воюват....сега отново са струпали оръжие около Иран...и Сирия.... И да, всеки път може да се измисли някакво оправдание, но стига толкова. Време е да кажем едно голямо НЕ на войната.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1124 Любопитно

  Интересна статия. Благодаря на Мохамед Халаф!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1792 Разстроено

  Путин няма да се успокои, докато не разпадне и Русия! Страната едва се е отърсила от една утопия-комунизма, сега я въвличат в друга- путинизма (мутант между комунизъм и феодализъм). Управляващите идиоти няма да оставят народа да покаже истинския си характер и истинските си възможности! Те не разбират, че колкото повече гняв ,омраза и антагонизъм се натрупва, толкова по-страшна ще бъде проявата им!

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тази Студена война" ще свърши с Обединение около Формулата на Основното противоречие на 21-век . Историята се повтаря ... до следващия си фарс ...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  На съвеста на руският диктатор и китайският генерален секретар са 8000- те избити сирийци, ако не бяха подкрепили жалкото си диктаторче тези хора сега щяха да са живи.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 18. 18 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Използва защото е силен,защото Русия не е Русия на Горбачов и Елцин,а новата ,възраждаща се велика СЛАВЯНКА/към славянските форумци,които не навиждат Русия/ държава,която вече не е унижената елцинска Русия.

 19. 19
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Що за псевдо гео-политически анализ ни предлага дневник от някакъв световно неизвестен автор? Всички си гледат интересите и никаква студена война няма и не може да има. Сравнението между арабската пролет и опозиционните митинги в Москва са несъстоятелни. Руснаците просто още не са свикнали с факта, че демокрацията е тирания на мнозинството. Путин може да е всякъкъв, но повече от половината от руснаците си го искат. Това е истината и тези, които протестират не разбират как работи едно демократично общество. Нима след като Буш загуби популярния вот, но спечели изборите след намесата на Върховния съд, американците излязоха на улицата да се жалват? Не. Те просто приеха, че Буш е техния нов президент и продължиха напред.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Помните ли Путин каво каза при инвазията на САЩ в Ирак : "... американците ще бъдат спрени, ако не в пясъците край Багдад, то някъде другаде...".
  Едва ли това ще е в Сирия (може да се размине само със "студена война", но за Иран ... става сериозно!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realist":

  Да,ама щяха да са мъртви пак толкова(а може би повече) поддръжници на Асад.Никой не се е загрижил за сирийския народ-нито САЩ,нито Русия,никой.Има само лични интереси.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#7] от "GogoPG":
  "Има нещо красиво и интригуващо във всяка отделна атака срещу вятърна мелница, но да атакуваш една и съща вятърна мелница, по един и същи начин, след всяка предходна неуспешна битка с нея..."

  ...е кауза пердута! Дори аз не съм се опитвал, защото, въпреки че съм малко хахо, ми стигна ума да го разбера още след първия опит! Тези са съвсем безнадеждни.Добре, че не са живели по времето на Сервантес, кой знае какъв Дон щеше да сътвори от тях!

 24. 24 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 684 Неутрално

  „Основният им лозунг бе "Народът иска край на режима!". Днес това е и лозунг на опозицията в Сирия. Обаче Русия и Китай се стремят да спрат този процес и да запазят режима в Дамаск. “
  ЛЪЖИ, ЛЪЖИ, ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ!

  https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSQ3LVdm4CJIrIGtgTmc5WOT9mA6utTauMd6RTZ3n5939ZvEjGADg

  Тази демонстрация на милионен митинг в подкрепа на Башар Асад защо не се споменава?

  Аз знам много малко.
 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  [quote#22:"Roger"]Да,ама щяха да са мъртви пак толкова(а може би повече) поддръжници на Асад.[/quote]

  Стига бе, с бюлетини на изборите ли щяха да се замерват?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 27. 27 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realist":

  Ами то и в Афганистан и Ирак стотици хиляди щяха да са живи ама на някой в повече им дойда демократизирането с бомбардировки и пукнаха. Те и ония 16 жени и деца щяха да са живи ако оня леко объркан от шегата, която му спретнали банките солджър не ги беше гръмнал като учебни мишени ама на .......... Важното е че наркотичния експорт на Афганистан се е увеличил 40 пъти за последните 10 години ( по данни на ООН ), а всеки хубав ден от Ирак отпътуват по 2 000 000 барела петролец за САЩ. Ами така де те тия бомби да не са без пари. Когато те пречукват солджърите си длъже си плащат тука няма безплатен обяд.

 28. 28 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "istorika":

  Така е, това е мотива на всички оранжеви революционери - "искаме край на режима". А после какво? Някакви конкретни предложения какво и как да се промени? Ще започнат ли хората да живеят по-добре? Не очаквай отговори.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 29. 29 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#27] от "power_decided":

  Много добре казано, +1

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Първата студена война я загубиха катастрофално,втората ще я загубят бутафорно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#26] от "Реконструктор":

  Е, хайде да не изсилваш нещата чак толкова. РФ и Китай са САМО партньори по определи въпроси и контрагенти. Не са никакви съюзнижи и никой не си храни подобни илюзии ( поне се надявам). Простотите на САЩ и следващия го ( въпреки икономическите загуби) ЕС в арабския свят обаче сближават РФ и Китай. Най - добър съюзник за РФ си остава обаче Индия - няма обща тежест, може да балансира донякъде Китай, засега са неутрални, има проблеми с мюслитата, не се разбират със съюзниците на западните сили - Пакистан ( изкуствена държава) и т.н.Още повече, че ако РФ съживи малко производството на стоки с за широко потребление може да намери много потребители на непретенциозния индийски пазар.

 33. 33 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално


  Само Русия и Китай могат да се опълчат на новия световен ред, замислен от едни алчници...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 34. 34 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ами логично - Русия има суровини и иска да ги продава възможно най-скъпо. Няма обаче влияние в арабските страни-износителки на петрол - обяснимо. И също така обяснимо се опитва да запази влиянието си в арабска държава - неизносителка на петрол.

  Западните държави нямат суровини и се опитват да запазят влияние в арабските държави, а ако могат да влияят и в Русия.

  Това е положението - геополитически интереси. Всички други приказки за демокрация, протести и т.н. са прах в очите. В Москва има протести срещу Путин, в САЩ срещу Уолстрийт. Путин е от КГБ, Буш беше от ЦРУ. Квит

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 35. 35 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#32] от "power_decided":

  Хм. Това са семантични спорове - всеки знае, че никоя държава няма съюзници, а само интереси. Това, което прави държавите да изглеждат "съюзници" за известен период са имено общите интереси за този период.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 36. 36 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хахахахаха! По-смешна статия отдавна не бях чел! Путин използвал Сирия! Хахахаха! Всеки който се противопостави на янките да грабят петрол и да мятат ракети е използвач, а! А пък аз се чудя на наглостта на американците , при положение, че Русия и Китай обединени са неколкократно по-силни във военно и икономическо отношение от западните пирати. Не знам защо ги чакат още, а не ги разкарат от близкия изток.

 37. 37 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#17:"Realist"]8000- те избити сирийци, [/quote]
  От кого, бе?!
  Тази лакърдия „диктатори и диктатура“ е толкова изтъркана, че трябва да си психично зле за да повярваш!
  Просто Сирия в този си вид пречи за елиминирането на Иран.
  Заради което там, веднага установиха дефицит на демокрация.
  И много силно се възмутиха!
  И изпратиха главорезите от „Блякуотър“ и Чуждестранния Легион да изразят народното недоволство!

  Аз знам много малко.
 38. 38 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#31] от "lz2":

  Студената война приключва с разпада на по - малката супер, което се превръща в признание на нежизнесопсобността на съветския модел на управление. Като резултат на картата на света се появяват НАЦИОНАЛНИ държави и за повече народи живеещи в тях това е първият път, когато те имат такава държава в историята. Няма империя или съюз, в който руснаците да трябва да влачат воденичния камък на азиатските мюсюлмански народи след себе си, което да бави собственото им развитие. Това е един от основните лозунги на обичания от вас Елцин - " да се освободим от товарът на републиките " както той многократно заявява пред руската аудитория. Така че въпреки всички негативи можем да го разглеждаме макар и с много условности този период и като начало на първата държава в историята на руснаците, в която те са мнозинство и по същество провеждат свое управление.

 39. 39 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "Реконструктор":

  Ще се съглася. Въпреки, че има периоди когато религията и идеологията са толкова силни, че стават причини страните да приемат определени икономически и други загуби.

 40. 40 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#26] от "Реконструктор":

  Наблюдавайте по-внимателно нюансите в позициите на Китай, любезни. Верно, не всекиму се отдава, но Вие, все пак, опитайте. За да не се окажете изненадан след някой друг месец. Не че от позицията на Китай действително зависи нещо днес... все още.

  А иначе, статията е доста прилична. Питам се, ако днес, в 22:10... Западът изчезне, дали Русия ще знае какво е самата тя? При условие, че от столетия гради негативна самоличност чрез отричане на някого, а не чрез самоутвърждаване на самата себе си, поне в собствените си очи.

  Обичам руснаците! Винаги успяват да ме развеселят!

  Свобода за Надежда Савченко!
 41. 41 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#36:"bai_petkan"]Хахахахаа! По-смешна статия отдавна не бях чел! [/quote]

  „Българския чадър“ в сирийски вариант!

  Крадецът вика „Дръжте го!Крадец!“

  Аз знам много малко.
 42. 42 Профил на kaun_meloner
  kaun_meloner
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Тази статия е по-скоро израз на пожелателно мислене, отколкото геополитически анализ. Путин въобще не се стреми към глобално противопоставяне от типа на Студената война, защото просто ги няма идеологиите от тогава. Путин хич не иска някакво запазване на статуквото, щото много добре усеща, че рано или късно тези диктатори ще паднат, а ако ги подкрепя, само ще загуби. Доста наивно е да смятаме, че Путин не вижда, че Башар е обречен, и вярва в някакво чудодейно негово запазване на властта. (Това се случва може би в главата на Башар, както преди това напълно си вярваше лудият Кадафи, навярно и мумията Мубарак - че са безсмъртни). На Путин арабските дандании му носят вътрешна полза - заради изборите и протестите (които лека-полека ще утихнат) Путин трябва(ше) да стегне редиците си. И то не толкова твърдите си привърженици, колкото онези колебаещи се (според някои социолози те са около една трета), на които не им дреме кой ще ги управлява, но са податливи на пропагандата, че Русия е застрашена от зли и могъщи външни врагове, които ще катурнат "стабилността" й и постепенно ще я разбишкат на съставните й републики. Именно към тях е насочена инатливостта на Путин в арабските процеси, фалшиво представяна като глас на разума и прагматична външна политика в полза на националните интереси. Разбира се, не трябва да се изключва и тлъстият бизнес, който Москва има с досегашните тирани - щото последните естествено ги е страх (дошли са на власт с преврати), затуй купуват оръжие като побъркани. Но не само руско де.
  На Китай пък въобще не му дреме за някакъв геополитически сблъсък. А досега показва гъвкавост и не винаги е на страната на "неотстъпчивата" Москва. След първата блокирана резолюция на СС на ООН Пекин почна да се върти, след като заваляха международните критики, и в китайското външно схванаха, че няма нужда да пресоляват манджата. В крайна сметка стига и един да се ръби на всеки опит за нова резолюция - тоест Русия. Китай е достатъчно... самодостатъчен, за да се възприема като самостоен полюс (без никакво там московско джудже-джудистче), в чиято "категория" е да мери сили единствено със САЩ (и то до време). А всичките Русии, Евразии, още по-малко пък ЕС (който пред ден проси за китайски пари, за да си оправи еврокризата) са само некви треторазрядни актьори, епизодичните герои в представлението на Поднебесната.
  И трето възражение към тезата на М. Халаф: Европа въобще не е събирателно за "Запада", още по-малко безрезервен партньор на Вашингтон в това измислено противопоставяне а ла втора Студена война. Видя се и при въздушните операции срещу Кадафи миналата година, че в ЕС липсва единно мнение за ставащото в арабския свят, а държави, които досега са печелили обилно от бизнеса там (Германия, Италия, но не на посл. място и Об. кралство при Блеър), хич няма да подкрепят нова военна намеса с международен (тоест ООН) мандат. Нито в Сирия, още по-малко пък в Иран.

 43. 43 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#37] от "istorika":

  Познат сценарий. Видяхме го и в други арабски страни вече. Едни грабят и убиват, докато други страдат, а трети (най-глупавите) седят отстрани, ръкопляскат на грабителите и викат "Браво! Демокрация възтържествува!"

 44. 44 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Путин - лош, Обама - добър миротворец. Нали все пак е Нобелов лауреат за мир. Смешна работа.

 45. 45 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#39] от "power_decided":

  Ами в случая с Китай и Русия със сигурност не става въпрос за религия и идеология.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 46. 46 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Последни издихания на квадратноглавите траляляйкаджии.
  Фактите са следните:
  (1) Сирийския ислямистки башибозук е изтласкан от градовете Идлиб, Хама, Аараа и така често спрягания в СМИ град Хомс.
  (2) В тези градове Сирийската армия вече осигурява нормализация на условията на живот на гражданите, които не закъсняха да разкрият пред сирийските власти редица кървави злодеяния на ислямистите, извършвани безразборно спрямо мирни граждани и семействата им.
  (3) Тепърва предстои представяне пред света на истинските размери на невероятните злодейства и клане на цели семейства, масови изнасилвания и палежи, с цел укриване на труповете на убитите от т.н. свободна армия на ислямистите.
  (4) Вчера правителствените сили окончателно превзеха и Дейр аз-Заур до границата с Ирак, който бе един от основните градове в най-важната нефтодобивна област на южна Сирия.
  (5) Наблюдатели, които са следили грамотно проведените операции на Сирийските войски, и паническото бягство на паравоенните групи на “въстаниците” , посочват че не се забелязват дори и признаци на т.н. “масово дезертьорство” от Сирийската армия, за което близо година про-НАТОвските СМИ манипулираха.
  Припомням:
  (1) На референдумът през 27 Фев.2012г. (много постно огласен в про-НАТОвските СМИ) беше приета новата конституция на Сирия. Най-важен елемент от нея е, че в избори за парламент на страната могат да участват всички законно регистрирани партии (не както до сега само кандидати на БААС и нейните политически производни)
  (2) Парламентарните изборите са насрочени за
  7 Май 2012г. и в случай, че Сирия успее да ги опази мирни и демократични от (доказано вече) въоръжавания от вън башибозук, сирийците имат шанс да успеят, като минимум да се разминат с кървавия джамахирийски сценарий, приложен на Либия и преминаването на властта в терористични ислямистки структури.
  (3) Другия масово премълчаван факт е, че предложението към народа на Сирия - да се извършат политически реформи, бе насрочено още за пролетта 2011г. и ако не бяха стартирани военните провокации на опозиционния ислямистки башибозук, щяха да бъдат спестени на Сирия много човешки трагедии и смърт.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 47. 47 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#46] от "PlamenVarna":

  Пламенчо, величаво дете на природата, ти пак ме впечатли. И в Кремъл вече знаят, че с режима на Асад е свършено и ако не днес, краят му ще бъде видян утре. Там в момента усилено обмислят как да намалят щетите, които нанесоха на самите себе си, със собствената си първосигнална позиция. Разбира се, опитите им да успеят в това безнадеждно начинание са също толкова обречени, колкото и твоите опити да предложиш приличен обзор на ситуацията в Сирия...

  Прочее... к'во стана със затварянето на Суецкия канал за американски и други западни военни кораби, което също тъй уверено предвиждаше?

  Свобода за Надежда Савченко!
 48. 48 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Весело

  Ммм , доста несериозна статия...
  А коментарите на родните ни безродници са направо тргикомични , добре че природата си знае работата и скоро ще полегнат под червената шперплатова петолъчка в ЦСГ.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 49. 49 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#46] от "PlamenVarna"Манипулацията и преиначаване на фактите е огромна,тази зган от ислямиски башибузуци командирована в Сирия целенасочено работи в интерес на ционизма.Отдавна Сирия е трън в очите на Израел.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 50. 50 Профил на true
  true
  Рейтинг: 627 Неутрално

  „Едновременно с това Лавров отрече информациите , според които Рурсия е променила своята позиция по Сирийския въпрос.
  Москва подкрепя мисията на специалния пратеник за Сирия. Ръководството в Москва залага и по нататък за споразумение между сирийското население, правителството и опозицията.
  Русия винаги е подчертавала, че ще подкрепи само резолюция, в която всички страни на конфликта се отказват от насилие и са готови за взаимни преговори.
  Освен това Русия изисква гаранция , че няма да има военна интервенция, както в Либия. Лавров критикува факта, че през съседните страни на Сирия продължава внасянето на оръжие и подкрепа за опозицията.
  Последните бомбени удари в Дамаск и Алепо и въоръжаването на противниците на правителството са провокация , за да не може да се осъществи мисията на Анан, каза Лавров.“

 51. 51 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Статията е по всякаква критика.Анализ на обстановката в Близкия изток представавена ни от погледа на журналист симантизант на оста Русия- Китай.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на true
  true
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Отвличания, изтезания, екзекуции от страна на „опозицията“:

  Syria: Armed Opposition Groups Committing Abuses

  Kidnappings, Torture, Forced Confessions, Executions

  http://www.hrw.org/news/2012/03/20/syria-armed-opposition-groups-committing-abuses

 54. 54 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никога не съм мислил че ще прочета нещо толкова хубаво от някой с име Мохамед.

 55. 55 Профил на true
  true
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Препоръчвам на автора статията:

  Moscow and the formation of The New World System
  by Imad Fawzi Shueibi

  Moscow’s backing of Syria is not a posture but the result of an in-depth analysis of the shifting global balance of power. The current crisis will crystallize into a new world configuration, which, from the unipolar model inherited after the collapse of the USSR, will gradually evolve towards a multipolar system. Inevitably, this transition will plunge the world into a period of geopolitical turbulence the repercussions of which are scrutinized by the author.
  http://www.voltairenet.org/Moscow-and-the-formation-of-The

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#42] от "kaun_meloner":

  Да, прав сте. Този текст напомня за анализ на български хъшове и революционери на отношенията Британска империя - Руска империя - Германия - Австро Унгария - Османска империя. Човекът, без съмнение, е пристрастен и гледа всичко от собствената си камбанария, която в случая е по-скоро землянка. Но това е неговото мнение и той го изразява честно. Заради това съм длъжен да му отдам уважението си. Това и подобни на него мнения ще се налагат постепено в арабския свят, ще завземат позиции, без непременно да станат силно доминиращи.

  А иначе - Западът не е имал по-удобен господар на руснаците от Путин. Самият Путин не е сторил нищо съществено срещу западните интереси, понеже самият той няма никакъв интерес да го прави. Риториката му е изцяло за вътрешна употреба, а евентуалните действия, с които би подкрепил рутинните си словесни еквилибристики, могат да бъдат само... символични, меко казано.

  Свобода за Надежда Савченко!
 58. 58 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако е същият,господин М. Халаф,който е "дежурен" да обяснява по всичките медии и Нета, този път меко казано е неточен , освен ако написанот тук от него не е плод на някакъв предварителен замисъл /??/.Ако изкате да разберете къде е "корена на злото",моля погледнете в статистиката ,която дава информацията за СВЕТОВНИТЕ ТЪРГОВЦИ НА ОРЪЖИЕ - Държавите,които произвеждат и изнасят/продават/,към текущата 2012г. .Там ще видите,че на първите места са "вечните"Търговци:САЩ,Русия,..... Следователно,основният "интерес" е вече разработените пазарни дялове на Световният оръжеен пазар,да се поддържат" колкото може по-дълго "активни",чрез организиране на "специални"мероприятия:между племенни конфликти,граждански войни,между държавни конфликти /в Африка,Азия и др./,организиране на "Арабската "пролет" " и др....Търговците на смърт никога не се интересуват от факта,дали Крайният получател на "стоката" е "Демократичен","Автритарен" или е "Сомалийски пират"....За Тях Сирия,например е само пазар,където трябва да се продава "на всяка цена":"целта оправдава средствата" ,затова им е изгодно държавата да е в състояние на перманентна гражданска война....Останалото е само вечната пропаганда...До "Студена война" ще се стигне само ако всичките Търговци на оръжие Го пожелаят,като Техен интерес, и едва след това ще направят и подходящата "политическа презентация" пред ООН ...

 59. 59 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realist":
  8000 ще лежът на съвеста на тези които спретнаха този свинщина я кажи по добре на чия съвест лежът жертвите на терористите в Сирия , голяма част от които православни .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 60. 60 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Голям смях е тази статия.Обама -миротворец .!.

 61. 61 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Навремето Горби показа, как един човек може и да еб* мамата на държавата.
  После Eлцин показа, че може и изобщо ДА НЕ СЕ управлява държавата.
  Путин показа, че е възможно да се управлява и сравнително добре.
  Ама този факт много разваля розовите сънища на краля (тоя дето е гол), ама много лаком за плячкосване на цели държави. Е, да - американците сега газ (но не руски) пикаят !
  По техни сметки Русия отдавна трябваше да е разпарчатосана, а те да й смучат ресурсите. Ама не стана.
  Путин не се харесва на запада. Те там си бленуват за някой като Горби или като Елцин. Да папка, да слушка и всичко дава, без да пита и без да се пазари.
  Путин не се харесва и на руските националисти. Защото за Русия най-подходящ е някой като Иван Грозни или Петър І. Да се грижи за страната си, да не допуска западно влияние и да води твърда вътрешна и външна политика.
  Путин е харесван от онези, които помнят 1991-1996, първата чеченска война и от една страна -мизерията, а от друга- еврейските олигарси при Елцин. А те са много. Но са късогледи.
  Путин наистина изправи Русия на крака, хората поне в градовете вече получават нормални заплати, Ходорковски е в дранголника, а Абрамович си плю на петите.
  И потенцялът въобще не му е на изчерпване . Държи ги в шах поголовно а от другата страна квичът и се чудят какви трикчета да пробутват , та уж с опозиция , та фалшиви избори , та враг номер 1 на човечеството .... Истината е, че шубето е голЕм страх .

 62. 62 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ako това със студената война е истина, тогава турайте не само ръшша у сметката, а БРИКС .........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 63. 63 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#61] от "Bolyara":

  Е има и някой незначителни проблеми. Все пак ако извадиш списъкът на 100 -те най - богати хора в РФ и .... О, чудо почти няма етнически руснаци, а в топ 10 пък съвсем никакви. Е винаги можеш, да кажеш, че се използва древната и прекрасно работеща до време техника да се управлява мнозинството чрез малцинствата, но това не е никакво утешение за бъдещето на руския народи и страната му.

 64. 64 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Има една истина, която винаги се пропуска. Положението на християните в Сирия е много лошо.Катарските слуги определено малтретират тази част от населението в Сирия с особена жестокост.Християните разчитат на армията на Асад, на Русия и може би на чудо за да оцелеят.Каквито и да са интересите на Русия в региона, запазването на светска Сирия е единствения изход от предпазване на страната от продължителна гражданска война и много жертви.Тепърва Запада ще разбира, че сделката с ислямистите, които са сключили в момента ще се окаже сделка с дявола.

 65. 65 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#61:"Bolyara"]Путин показа, че е възможно да се управлява и сравнително добре. [/quote]
  Скъпо читателче!
  Путин не управлява.
  Путин комндва
  между командорене и управление има огромна разлика,и точно тя определя и дифинира разликата между цивилизованите страни,които могат да се упхравляват,и и тези които си умират от удоволствие да бъдат командвани,и през 30-40 години да вдигат патърдия и да търсят виновника за бедноста и изостаналоста си.При това го търсят винаги вън от тях.
  Те и поради ще си останат винаги такива.бедни,озлобени,и твърдо решени да покажат мускули.На Грузия например.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 66. 66 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#60] от "Irina":
  А ти си Масларка.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 67. 67 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#57:"GogoPG"]А иначе - Западът не е имал по-удобен господар [/quote];
  Приветствах избора на Путин.
  да си стоят в блатото още 12 години.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 68. 68 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  [quote#59:"zmii4e"]8000 ще лежът на съвеста на тези които спретнаха този свинщина[/quote]

  Светът ще се сгромоляса, ако правилният дрОгар загуби властта, нали? Точно затова още пазите мумията на сифилистика в мавзолея и биете чинно главички пред портретчето на вожда и учителя.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#16:"james1"]американск пудели като България[/quote]

  ами да, те пуделите освен за да им вържеш панделка и за подритване, за друго не стават

 71. 71 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1528 Разстроено

  Брррр, от този господин на снимката направо тръпки ме побиват, след ботокса съвсем прилича на потенциален сериен убиец...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 72. 72 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#68] от "Realist":
  Може и да го сменят с цитатникана на Мао.
  То комунист родина няма.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 73. 73 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#71:"Мими"]Брррр, от този господин на снимката направо тръпки ме побиват, след ботокса съвсем прилича на потенциален сериен убиец...[/quote]
  Ама как си го обича петата колона в България.......................

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 74. 74 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Покрай Сирия ще го отнесат и руснаците. Като се напъват да се изкарат велики, ще си понесат последствията.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 75. 75 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#68] от "Realist":
  Незнам , предполагам че Либиския вариянт е ОК за теб и светът не се згромоляса само малка част върху главата на либиците .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 76. 76 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Отвлечен граждански самолет се блъснал в Световния Търговски Център в Ню Йорк и предизвикал пожар който размекнал носещите стоманени колони и за осем секунди ( ОСЕМ СЕКУНДИ!) превърнал на прах:
  99 декара стоманени плочи, 23 мили носещи стоманени колони, 45 000 бюра, 5 милиона кв.м. фасадни панели, 32 асансьора, 6 дка мрамор, 40 000 стоманени сейфове, 99 дка 3 инчов бетон, 20 000 мили кабели, 12 резервоара за вода (5000 галона всеки!), 198 мили отоплителна инсталация, 650 пожарогасители, 450 хладилника, 3000 принтера, 40 000 врати, 5000 машини за сода
  8000 осветителни тела.... и още много други неща...
  Та, и Сирия и Путин....

  Имате ли мозък?

  Аз знам много малко.
 77. 77 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#71:"Мими"]Брррр, от този господин на снимката направо тръпки ме побиват, след ботокса съвсем прилича на потенциален сериен убиец... [/quote]
  По-скоро прилича на извънземен ,така са го преобразили.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 648 Любопитно

  [quote#27:"power_decided"]а всеки хубав ден от Ирак отпътуват по 2 000 000 барела петролец за САЩ. [/quote]

  Безплатно, нали?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#76:"istorika"]Та, и Сирия и Путин....
  [/quote]
  Имаме мозък.
  Ти прочети подписа ми.Цитирал съм коленопреклонния русолизец Амиго.пише за "Братьонки" за "товар.Асад"За оръжие. И как да се използва.Амиго вече пише с друг ник ,щото и "Тов.Асад"не смее да изпълни препоръките му.Пък "братьонките" на Амиго и те почнаха да дават заден ход.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 82. 82 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#66:"el_chuncho"]А ти си Масларка. [/quote]
  Колкото аз съм Масларка ,толкова Обама е миротворец и толкова ти си майка Тереза.

 83. 83 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#78] от "Руска Духова Музика":
  "руска духова музика" .......................
  Е кой казва че се е изчерпал духа на Българските патриоти.
  Само ++++++++++++++++++++++++++++

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 84. 84 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  Я да видим какъв анализ на ботоксовото ''момче'' има тук:

  Кой е Владимир Путин
  http://eltimir.ucoz.ru/news/koj_e_vladimir_putin/2012-03-16-2850


  Считах, че за Путин вече са се събрали достатъчно данни, доказващи и показващи цялата същност на крипто политиката му и явната му крепка дружба с еврео-хабадина Берл Лазар. Както се изрази самият Лазар: "Никога, нито един ръководител на Русия или СССР не е направил толкова много за евреите, както Владимир Владимирович Путин. Във всички отношения... Сега в Русия много кметове на градове, ръководители на области и министри в правителството (също както и в България) са евреи. И това стана норма". Но в една от книгите на Едуард Ходос, специалист по сектата Хабад (Г.С: Хабад е еврейската религия!), се натъкнах на още много, много опознавателна информация. Като прочетете статията, мисля ще ви стане ясно:
  - откъде се появи Путин?

  - За войната в Чечения
  - За Елмазния бизнес на Леви Левинсон в Русия
  - Защо борецът против евреите Путин се нахвърли срещу Гусински и Березовски, позволявайки им да си отидат с награбеното, а други еврео-олигарси не пипна и няма да пипне?
  Как се получи така, че патриотите, от типа на КОБовците, свято вярват, че Путин, не само спасява, но вече е спасил Русия... Интересни материали в КОБ (Концепция за обществена безопасност) има достатъчно, само че анализите й никога не засяга Хабад, даже и след като Медвед-путин ходят прегърнати с Берл Лазар...

  Хайде сега да чуем Ходос:
  "Ако някой мисли, че в историческите движения на обществата има място за случайности, той е пълен идиот" - Марк Туллий Цицерон.

  Понеже в моите предишни книги немалко страници са отделени на описването, на личния принос, на украинския прзидент за построяването на Третата Хазария, този път ще се огранича с изследване дейността на втория "добър гой" - Владимир Путин...

  За първ път чух за сегашния прзидент на Русия - Путин, по времето на официалното ми посещение в Израел, март 1997 г. По покана на израелското Министерство на външните работи, аз заедно с тогавашноя вицегубернатор на Харковска област Леонид Стасевски, посетих Израел, в рамките на "програма за икономичеко сътрудничество" между нашите страни.
  Чакаше ни наситена програма, в която основно место бе отделено за многобройни срещи с представителите на политическия и икономически елит на Израел. Сред тях беше и планираната среща с президента на Асоциацията на новите предприемачи в Израел, Радошкович. Тогава бившият емигрант от Ленинград Ицхак Радошкович вече имаше солидна тежест не само в своята страна, но, според слуховете, и в "коридорите" на Световната банка. Нашата среща, в течение на която се обсъждаха въпроси за възможните инвестиции в икономиката на Харковския район, имаше чисто официален характер. Което не може да асе каже за втората ни среща с Радошкович, с когото ние, връщайки се за Украйна, случайно се оказахме в един самолет. През цялото време на полета от Тел Авив до Киев, ние беседвахме с него на различни теми. И в разговора той мимоходом спомена, че неговият втори братовчед Владимир Путин има големи перспективи за придвижване по кариерската стълба в руската политика...
  И вече през август 1999 г. с очите си видях резултатите от главозамайващото издигане на никому неизвестния преди това Владимир Владимирович Путин.

  Нека си спомним, как стана това:

  — август 1999 г. — назначаването му за министър-председател на Руската Федерация;
  — януари 2000 г. — назначаването му за и.д. Президент на Руската Федерация;
  — март 2000 г. — избирането му за Президент на Руската Федерация.

  На кого бе задължена Русия за сдобиването си с "приемник", в лицето на Владимир Путин? Известно е на кого – на Борис Абрамович Березовски, който в най-кратки срокове "запрати" новия президент, на президентското кресло, на Русия.
  Неуморимият Борис Абрамович дълго оглеждаше потенциалния приемник. Избираше... защото "приемникът" задължително трябваше да съхрани традициите на Фамилията и да гарантира на "цар Борис" пълна неприкосновеност, след "оттеглянето" му. Освен това, наследникът на Елцин трябваше да излъчва здраве и младост, та изгодно да се различава от възрастния, но доста популярен конкурент - Евгений Примаков, а също, да има и съответстващата за руския "престол" (еврейска) националсност, и да е близък на Березовски.
  Да, задачата не бе от леките, но Абрамович успешно се справи с нея – идеалният "приемник" бе намерен. Обаче, имаше една неприятност, че в "изборите" на Борис Абрамович Березовски за президент, все пак трябваше да участва и народа. Затова беше нужно в най-кратки срокове максимално да се популяризира президента, на "престола", и да принуди народа, да повярва в "своята" любов към избранника на Березовски.
  Изобретателният Борис Березовски реши и този проблем. Чрез войната в Чечения...

  Още септември 1999 г. когато втората чеченска кампания вече набираше обороти, Аслан Масхадов в интервю за вестник "Московски комсомолец" заяви: "...Тази война я изпровокира Березовски. ...тази война още отдавна е планирана... Корените на всичко това трябва да се търсят, на първо място, в Москва – там върви мръсна политическа кампания около въпроса, кой ще стане, или няма да стане, следващият приемник..."

  След успешното завръшване на президентската кампания, по сценария на Березовски, "протекцията" му се оказа доста компрометираща за новия президент на Русия, зад гърба на който все по-ясно се чуваха шушуканя по този повод. И когато "прагматичният политик" Владимир Путин обяви "война" на еврейските олигарси Березовски и Гусински, се раздадоха бурни о продължителни аплодисменти от страна на затаилата дъх общественост. И руският Президент придоби славата на "твърд, но справедлив боец". Никой неможеше и да си помисли, че зад това "волево" решение на Путин стои чужда воля, подчинила на волята си поредната "безлична креатура", единственото, и доста съмнително, достоинство на която е "здравият пргматизъм".
  Истинската причина за "нападението" на президента срещу "най-изявените" представители на еврейските олигархически кръгове в Русия, бе волевото решение на (еврейската организация) Хабад, която с ръцете на Путин премахна от пътя си прекомерните "активисти" Гусински и Березовски. С какво разгневиха тези двама непримиримия Хабад? Отговорът, по отношение на Березовски можете да се намери във вече известната ни публикация във в. "Еврейски наблюдател" Ще цитирам отговора на Смоленския и Калининградски митрополит Кирил, на зададения му въпрос, за личността на интерсуващия ни "герой".
  "...По отношение на Борис Абрамович трябва да кажа следното. Когато разговарях с посетилия Москва представител на тогавашния премиер на Израел, Нетаняху, за конфликта между Гусински и Березовски, разтръсващ основите на нашия обществен живот, му казах: "Не бихте ли могли по някакъв начин да подействате от Тел-Авив – все пак са ваши хора?". На което помощникът на Нетаняху каза: "Извинявайте, но Гусински е наш, а Березовски - ваш". Явно имаше предвид кръщението на Борис Березовски в праославна църква..."
  Така че, ставайки "християнин", Борис Абрамович Березовски е престанал да е "свой" и е приел официално статуса на "разкръстен", както е прието да се наричат подобни "изменници" в еврейските кръгове. И в това е главната грешка на надхитрилия самия себе си Березовски. Залагайки на Православието, като доминираща религия в Русия, където той, не без основание разчиташе да получи пълно "морално и материално" удоволетворение, Борис Абрамович не искаше да изгуби и еврейския си "път на развитие" в собстевния си всеруски "бизнес". Затова новоизпеченият християнин Березовски, опиращ се на "богоизбрания" си произход, реши едновременно да засияе и в еврейските религиозни кръгове. Но той не взе предвид едно: непримиримият Хабад, създал религиозната Федерация на еврейскиите общини в Русия (ФЕОР) (за създаването на която активно съдействаше и Березовски, жертвайки за развитието й внушителни суми), която не прощава на "изменниците" и безмилостно ги чисти от пътя си, веднага запълвайки освободеното място с нови кълнове от "своите" – "правилни" евреи. Вторият еврейаки олигарх, пострадал, както всички мислеха, от "суровия, но справедлив" Президент Путин, се оказа главният конкурент на Березовски, по "непотопяемост" - Владимир Александрович Гусински. С какво "Гусът" се провини пред Хабад, нали той, за разлика от "Брезата" остана "свой" евреин? Свой - не свой, но все пак "неправилен".

  1996 г. по инициатива на бившия главен равин на Русия Адолф Шаевич, Владимир Гусински основа Руския еврейски конгрес (РЕК) - "съветска" организация, представляваща интересите на "асимилираното" еврейство, ориентирана, ако може така да се каже, към идеите на "западния ционизъм". Тази мощна, имаща широки връзки на запад, структура, беше основен конкурент на Хабад и по-късно създадената ФЕОР, в борбата за влияние върху руското еврейство, и главно – в борбата за Кремъл. И тогава двете страни пристъпиха към решителни военни действия.
  Още са свежи в паметта ни челните телевизионни атаки, с които се "таранеха" един-друг "Гусът" и "Брезата" – официалният представител на Руския еврейски конгрес и нелегалният "правозащитник" от Федерацията на еврейските общини в Русия.
  Вадейки от своя страна "тежката артилерия", Березовски, като член на семейството на Хабад, по същество, се зае с поддържката на самото семейство, за решаването на "еврейския въпрос" в своя полза. Доста показателен, в този смисъл, е следният факт. Ноември 2000 г. в Москва се проведе учередителен конгрес на Федерацията на еврейските общини в Русия, на която за глава на ФЕОР бе избран хабадският равин Берл Лазар, сега - главен равин на Русия и страните от СНД. Пет часа след неговото избиране, главата на Руския еврейски конгрес Владимир Гусинский, бе арестуван...
  Сблъскавйки челно Гусински и Березовски, но сам оставащ в сянка, Хабад уби едновременно два заека, дискредитирайки главните "неправилни" евреи в Русия, от чиято взаимна битка беше започнала да се клати цялата страна. Създалата се в това време ситуация много точно охарактеризира Виктор Черномирдин, като заяви, с присъщата му прямота: "Двама евреи се бият, а разтръсват цяла Русия". Наистина, този коментар се отнася само за външната страна на конфликта. По-точна характеристика на ставащото може да се даде, като се перефразира известният "антисемитски" виц: "Двама евреи, а третият - жид, си придава безучастен вид"...

  След като си придаваше безучастен вид, докато не му дойде времето, Хабад започна да "призовава" главния руски "прагматик" за избавление на многострадалната Русия от еврейските размирници, от които произлизала "главната заплаха", не само за руското еврейство, но и за общественото спокойствие в страната. Чувайки хабадската мъдрост, Владимир Путин започна "процес за избавяне на многострадална Русия" от досадилата на всички двойка, а официални поводи за таза цел, колкото щеш – обвинения в корупция, укриване на данъци, незаконна дейност в бизнеса и т.н. и т.н. Само че, за наказването на лицата, уличени във всичките тези изброени престъпления, бе избран най-нестандартният начин: вместо логичното им арестуване и последващо търкане на наровете, на Гусински и Березовски великодушно позволяват да се изнесат от Русия... заедно със всичкото награбено богатство! Но подобен, бих казал, "свърх здрав прагматизъм" на руския Президент, говори много...
  Това не ви е Сталин, получил от изгонването на Троцки и Любавическия Ребе, само две ползи – избавяне на многострадална Русия от двама "главни" евреи и солидно попълване на държавния бюджет, от платения за тях откуп.
  Владимир Путин се постара доста повече за Русия. Той не само я избавии - многострадалната, от еврейската "треска", но и:
  а) фактически прекрати разкола в руското еврейство, предавайки го в надеждните хабадски ръце;
  б) изгони двама еврейски размирници от лремълското "Политбюро" и ги замени с един, възможно най-тих Хабад;
  в) даде спонсорска помощ на запада, във вид на березовско-гусинските милиарди, с което осигури имиджа на Русия, на богата и щедра държава...

  И най-главното: пускайки, ограбилите страната, двама евреи, Путин премахна заплахата от обвинения в антисемитизъм от руския народ, и повдигна престижа му в очите на цялото "цивилизовано" съобщество! Къде тук ще се сравнява някакъв си Йосиф Висарионович...

  От тогава Владимир Владимирович дружи с Хабад и винаги се вслушва в мъдрите му, тихи съвети. Както съобщава еврейската преса, поне веднъж в месец Путин кани хабадските равини в Кремъл и детайлно ги разпитва за самочуствието на еврейската общност в Русия: XML:NAMESPACE PREFIX =0

  На 7 февруари Руският Президент Владимир Путин прие в Кремъл главния равин на Русия (ФЕОР) Берл Лазар. ...Както е казал след това Берл Лазар, "Президентът на Русия изключително много се интересуваше по въпросите, засягащи живота на еврейската общност в Русия..." Според мнението на Берл Лазар, за президента на Русия било изключително важно да узнае, че евреите в Русия сега се чувстват много по-свободно, че могат свободно да вземат решения – да останат в Русия или да се изселват, понеже чувстват държавната подкрепа...
  (Главният равин на Русия, основателят на Федерацията на еврейските общини в Русия, в лекция за евреите в Русия и тяхното бъдеще, казал в Оксфорд, пред "обществото" Шабад:
  Никога, никой ръководител на Русия или СССР не е направил толкова много за евреите, както Владимир Владимирович Путин. Във всички мотношения. ... Сега в Русия много кметове на градове, ръководители на области и министри в правителството са евреи. Това стана норма"

  Но най-главното, по мнението на равина Лазар е, че "президентът има разумно разбиране по въпросите за бъдещето на Русия и мястото на религията в обществото"
  "На 19 март президентът Владимир Путин се срещна в Кремъл с представители на Федерацията на еврейските общини в Русия… …Путин говори и за това, колко важно е да се постави "непреодолима преграда” срещу ксенофобията и религиозния екстремизъм, (каза и го направи!) и отбеляза приноса на еврейския народ в общоруските дела. Президентът каза и за обръщението на еврейската общност в Русия към САЩ по повод отмяната на поправката "Джексън - Веник" след което "процесът се развива позитивно"...
  На срещата в Кремъл присъстваха, президентът на Федерацията на еврейските общини в СНД, председателят на попечителския съвет на ФЕОР Лев Леваев, ...и равини от редица градове на Русия".

  В допълнение към последния цитат ще кажа, че присъстващите на срещата в Кремъл "равини от редица градове на Русия", всички, до един, имат хабадски произход, а тази група почетни кремълски гости, оглавявал вече известният ви "мъдър наставник" на руския щрезидент, "най-тихият" - Берл Лазар.

  Познавайки лично "главния равин на Русия и страните от СНД", един от най-активните носители на "ционската мъдрост", и главните "технически ръководители" по строителството на Третата Хазария, не мога да не отдам дължимото на дипломатическите качества и ловкостта на ръцете, на Берл Лазар, незабележимо подърпващ конците на "гоевските бици" и ръкводещ "противоестествените им движения". Освен това, този хабадски таласъм владее до съвършенство изкуството на "официалния език" и "ловко построената фразеология".

  За да можете и вие да оцените най-високото ниво на "главния" хабадски полиглот, ще разкажа, за какво пророкуваше в ефира на бившия "Гусински" телевизионен канал, равинът Лазар в разговор с водещия програмата "Герой на деня" Савик Шустер:
  Речта си Берл Лазар започна с традиционните реверанси към президента Путин, притежаващ такива забележителни качества, като "уравновесен прагматизъм" и "здравосмислено разбиране на въпросите за бъдещето на Русия", което от своя стране е залог за благополучие и процъфтяване на еврейската общност в страната. После разговорът тръгна за... комерциализма, бизнеса, ходотайството пред американската администрация за отмяна на "поправката Джексън-Веник" и даже за намерението да се повлияе на нефтените интереси на САЩ с цел - преориентация към Русия...

  Внимателно слушайки за бизнес-проектите, които, както се оказа, влизат в сверата на "жизнено важните интереси" на еврейската общност, аз все чаках, кога религиозният (!) лидер на руските евреи, главният равин на Русия и страните от СНД, ще заговори накрая за Бога и за Душата?! Но не дочаках... Може ли да си представите, че който и да е от представителите на висшето православно духовенство ще се разсее пред телекамерите и ще започне да чете "проповед" за разумно водене на бизнеса и изгодите, които предлага тази или друга сделка?... Значи, ето как се получава: докато православната църква призовава своето паство към смирение, доброта, очистване на душата и служение на Бога, хабадските таласъми с черни бомбета, прагматично рекламират своя "богоизбран" бизнес, построен върху костите на смирените православни души.
  Колко прав е бил Емануил Кант, когато е казал някога: "Страшен е Богът без морал...".

  Но пак за "бизнес проектите". Надявам се помните с какво завършиха обещанията за отмяна на "поправката Джексън-Веник", въведена 1973 г. за "назидание" на Съветския Съюз, заради ограничаване правата на изселване на евреите от страната, в съответствие с която бяха въведени редица ограничения в търговските отношения с СССР?
  – Правилно, с нищо. А дългочаканото пристигане на Буш, при което предсказваха, че ще се отмени "поправката Джексън-Веник", завърши с въвеждането на поредна поправка, свързана с нови ограничения, – този път, на "стратегическите оръжия".
  Несъмнено, трябва да притежаваш особен прагматичен поглед, за да видиш в това изгода за Русия.

  С това, ако разрешите, ще прекратим цитирането на Ходос, а при желание можете сами да прочетете неговите книги. Той знае за какво пише, но понякога малко се отклонява. Жалко че такива нормални евреи има много, много малко, но виждате, че и между тях има такива, които разбират, че за всички ни е подготвен "среден пръст"!
  За всички!
  Включително и за редовите евреи!!!

  "Всеки народ има право на място под слънцето, но не за сметка на другите...
  Който е в течение, и мълчи, е помагач, и с нищо не е по-добър от престъпника..."

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 85. 85 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  [quote#75:"zmii4e"]Незнам , предполагам че Либиския вариянт е ОК за теб и светът не се згромоляса само малка част върху главата на либиците . [/quote]

  Сгромоляса се върху партийните секретари от партията на Кадафи, и то в такъв контекст, че загубиха леката си работа да броят мухите по тавана и да цитират зелената книга и думите на вожда и учителя. Същото ще стане и в Сирия.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 86. 86 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#76] от "istorika":
  Да а а ,обаче паспорта на терориста ,изхвъкнал от самолета и съвсем невредим се приземил долу до руините...

 87. 87 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#82] от "Irina":
  нали съм ти обяснявал какво е "масларка".Миличка една такава,хуманна,майка Тереза ряпа да яде в сравнение с тебе.пък изведнъж ти лъсват "чистите ръце,хладния разум"....и не знам кво още беше казал другаря Феликс Едмундович.
  Като Кунева.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 88. 88 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#80] от "Руска Духова Музика":
  ++++++++++++++++++++++++++

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 89. 89 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#86:"Irina"]Да а а ,обаче паспорта на терориста ,изхвъкнал от самолета и съвсем невредим се приземил долу до руините... [/quote]
  Масларче,
  В историята остават тия които са построили високи сгради.
  Тези които са ги съборили ги постига участа на Херострат.
  Аман от ислямо комунета.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#60] от "Irina":

  Той нали е носител на Нобелова награда за мир, която му дадоха когато встъпи в длъжност, та може би това имат предвид... Изгавриха се с Барак Хюсейнов, а той дори не отказа, а сега играе по свирката на кукловодите иначе няма да остане в Белия&Черен дом .

 92. 92 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#78] от "Руска Духова Музика":

  Те имат едно огромно емоционално и духовно "предимство" - и сами, и ощетеното им потомство, винаги ще си остават в положение на очакване... Да се случи туйцък, да стане унуйцък, та да изсмучат от лепкавите си пръстънца поредния псевдоаргумент в подкрепа на скрижалите, дето осмислят безрадостното им съществуване и с които нормалните хора отдавна вече сме отказали дори да си бършем задниците

  Свобода за Надежда Савченко!
 93. 93 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#85:"Realist"]Сгромоляса се върху партийните секретари от партията на Кадафи, и то в такъв контекст, че загубиха леката си работа да броят мухите по тавана и да цитират зелената книга и думите на вожда и учителя. Същото ще стане и в Сирия.
  --------------------------------
  Ха ха ха ,.„.партийни секретари от партията на Кадафи“ И сега само трябва някой да докаже ,че Кадафи е основател на Либийската комунистическа партия и сме написали на ново историята..
  ..личи носталгия по партийните оперативки..

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Сега се вгледах по внимателнов снимката на другаря Путин.
  Ми той вири показалеца си също като някой от умопобърканите аятоласи.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Г-н Мхд Халюф при започването на войната в Ирак вещаеше светкавична война и розово бъдеще за страната. Е, не се случи нито едното, нито другото.Освен това някой много сериозно му е помагал в списването на статията, имайки предвид познанията му по български език.

 99. 99 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#87] от "el_chuncho":

  Пълна и тотална отдаденост към миналото наблюдавам ,точно от такива като теб (,още цитират Манифеста , разни там имена от близкото и далечно минало ) в комбинация с пламенна ислямо-радикална демократична насоченост..

 100. 100 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#85] от "Realist":
  Аз пък се сещем за едни други дето му бяха големи приятели и цитираха с него , а виж Сирия е друт филм там няма да има нафто със самолетите и затова терористите дето колят християни и бомбят манастири са пътници , апропо твоите хора двойният атентат в Дамаск дето са спретнали са взели живота на 19 православни , или трябва да ти пратя линк за девическата гимназия дето са избомбили .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK