Американизацията на Турция

Турският премиер Реджеп Ердоган се ръкува с американския президент Барак Обама след двустранна среща в Сеул

© Ройтерс

Турският премиер Реджеп Ердоган се ръкува с американския президент Барак Обама след двустранна среща в СеулДълго време международният профил и вътрешната политика на Турция бяха ориентирани към Европейския съюз. Сега Арабската пролет и вътрешната инерция на властта на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) тласкат Анкара по-близо до Съединените щати.


Имаше време, в което турците оптимистично наричаха страната си Кючук Америка (Малката Америка). Този израз отразяваше близките, дори интимни отношения между двете държави. През студената война дясноцентристките лидери на Турция – от Аднан Мендерес през 50-те до Тургут Йозал през 80-те, възхваляваха ценностите на американската мечта пред благосклонната общественост. Съюзът с НАТО беше алфата и омегата на доктрината за сигурност на Анкара. Турският елит изпращаше децата си в колежи в САЩ, а турската публика поглъщаше жадно новите продукти на американската поп-култура като сапунения сериал "Далас".


После, през голяма част от следващите две десетилетия, изглеждаше, че Турция следва предимно европейска пътека. Оказа се обаче, че това е било просто отклонение. Предишната американска визия сега дава плодове. Очевидният провал на Европа да постигне мисията си за трансформация на Турция означава, че турската политика преминава под знака не на европеизацията, а на американизацията.
Тази тенденция има много проявления. Може би най-яркото е външната политика на Турция. Преди Арабската пролет през 2011 г. Анкара уверено следваше така наречения подход на "нулеви проблеми" в региона (своя версия на "Европейската политика за добросъседство" на Брюксел, която подкрепя прагматичната интеграция с държавите от периферията на Европейския съюз).


Кървавите бунтове в Либия и Сирия обаче на практика доведоха до дерайлиране на принципа за "нулеви проблеми". Вместо това катаклизмите в региона засилиха връзките между Анкара и Вашингтон, които създадоха единен фронт спрямо сирийската криза (макар че се съгласиха да не са съгласни един с друг по отношение на Израел). Турция започна да представя идеята за "турския модел" като нещо, което да следват пробудените арабски държави. Следите от "програма за разпространение на свобода" в този модел напомнят за перцепцията за света на неоконсерваторите в администрацията на Джордж У. Буш.


Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън дори заговори за "златна ера" в отношенията с Турция (което предполага, че тя може би не е наясно колко близки са били двете държави през 50-те години). Контрастът с Европа е ярък. Отношенията на Турция с големите играчи като Франция и Германия се отровиха около липсата на напредък в присъединителния процес. От гледна точка на Анкара завоят към Вашингтон е естествен – все пак каква помощ може да предложи разтърсваната от криза Европа на Турция, която трябва да се защитава от заплахите от имплодиращата Сирия, експанзионизма на Иран и нестабилността в Ирак?


Вътрешна динамика


Връзката между Анкара и Вашингтон обаче е много по-дълбока от съвпадението на стратегическите интереси в критични точки, защото Турция се американизира и отвътре. Управляващата ПСР реагира на отслабването на натиска за реформи от Европа, като се поддаде на изкушението да навлезе по-дълбоко в дебрите на авторитаризма след третата последователна изборна победа през юни 2011 г. Но дори преди това възприемането на религиозния консерватизъм, което съпътства представата за демокрация на ПСР, се доближаваше много до американската визия и се отдалечаваше все повече от постхристиянския модел в Европа.


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и неговите последователи, в стремежа си да подкрепят каузата за присъединяване на Турция към ЕС, сочеха европейската християндемокрация като източник на вдъхновение за своята умерена форма на инкорпориране на исляма в политиката. През 2012 г. обаче социално-консервативната линия на "семейните ценности" на ПСР или преподаването на Дарвиновата теория на еволюцията в училищата хармонизира много повече с настроенията в "червените" (републиканските) щати в САЩ, отколкото с европейските метрополии.


В институционално отношение десетгодишният възход на ПСР доведе до преход от коалиционно управление към мажоритарна политика. Партията управлява сама, без да бъде възпрепятствана нито от нуждата да дели властта с други политически сили (както предшествениците ѝ през 90-те години), нито от така наречената "дълбока държава".


Турският министър на евроинтеграцията Егемен Багъш говори на пресконференция в Истанбул на 12 октомври, на която обяви, че единствената цел на Анкара в преговорите с Брюксел е пълно членство в ЕС

© Ройтерс

Турският министър на евроинтеграцията Егемен Багъш говори на пресконференция в Истанбул на 12 октомври, на която обяви, че единствената цел на Анкара в преговорите с Брюксел е пълно членство в ЕС


Мерките, утвърдени с референдума за конституцията през 2010 г., са чудесен пример за начина, по който действа мажоритаризмът на ПСР. Той въплъщава все по-силното определение на демокрацията като управление по волята на (консервативното) мнозинство, вместо като изграждане на коалиции, споделяне на властта и приобщаване на скептичните малцинства. Непрекъснатите призиви на Ердоган за замяна на парламентарния режим с президентско управление (предполага се начело с трикратния премиер) очертават следващата стъпка. Неизбежният резултат е поляризация на общественото мнение и безпокойство, че се подготвя турска форма на "путинизация".


Тук се забелязва отклонение от американските норми, тъй като президентската власт в САЩ е част от функционираща система на контрол между институциите, която включва силна законодателна и напориста съдебна власт. Това обаче е област, в която САЩ, често обвинявани в арогантност, нямат специален механизъм, с който да изнасят правната си концепция, за разлика от ЕС, който разчита на стимула с присъединяването при определени условия.


Пътеводна звезда


Ако Турция върви по пътя на американизацията вместо на европеизацията, това може ли да даде (по-добър) отговор на изгарящите въпроси за гражданството и националната идентичност? Отслабването на европейското влияние в Турция, изглежда, тласка Анкара към алтернатива на кемализма от 20-те години, но не такава с вдъхновени от ЕС права на малцинствата, да не говорим за споделяне на властта на етнически принцип, за което настояват кюрдските националисти, а по-скоро политика на националната идентичност с марката ПСР, която за разлика от кемализма признава множеството етнически самоопределения, но в същото време прегръща национализма и култа към държавата. Тук (сунитският) ислям е свързващото надетническо лепило, което помирява верността към силна, суверенна и ревностно патриотична Турция с кулурно-лингвистичните особености на различните общности.


Освен това национализмът на ПСР за разлика от изолационистките и ксенофобски национализми в днешна Европа напомня американския по това, че се характеризира с един вид цивилизационна мисия в арабския свят, който черпи вдъхновение от славните дни на османската епоха. Оттук следва и преориентирането на Турция от политиката на "нулеви проблеми" към "доктрина на свободата" в Близкия изток.


Съществуват и препятствия пред американизацията на Турция. В новия елит има много малко заклети американофили (както и в старата светска върхушка, чието отношение към САЩ беше до голяма степен прагматично). Както и другаде в Южна Европа, турската общественост традиционно е огнище на антиамериканските настроения. Проучване на "трансатлантическите тенденции" на германския фонд "Маршъл" от 2011 г. показва, че 62% от турците имат отрицателно мнение за САЩ – това е най-големият дял от всички страни, в които е извършена анкетата. Сложни са взаимовръзките между вътрешната американизация на Турция и поведението ѝ спрямо Вашингтон, което на практика представлява балансиране между търсенето на сигурност в бурна среда и стремежа към автономия.


Американизацията на Турция

© Associated Press


ЕС си остава безспорно най-важният търговски и инвестиционен партньор на Турция, въпреки че преговорите за членство са зациклили. Ако се отчетат големите човешки връзки между Анкара и Брюксел, става ясно, че в обозримо бъдеще, каквото и да се случи, съюзът ще си остане играчът с най-голям залог за вътрешната трансформация на Турция.


Също така обаче е вярно, че САЩ предлагат по-понятен и хващащ окото модел за държава и общество, което смята, че е във възход и вярва, че утрешният ден ще бъде по-добър от днешния. Нито Европа на наднационалните институции и либерални ценности, нито популистката Европа на Геерт Вилдерс и Марин льо Пен са надеждна и привлекателна алтернатива. В Турция еврофилията, изглежда, оцелява само в шепа анклави в централен Истанбул и по крайбрежието на Егейско и Средиземно море – както и в най-отдалечените, населени с кюрди, части на Анадола. Повечето турци, които са гласували за ПСР, наблюдават кризата в еврозоната със злорадство. Загубата на символичен капитал в Турция от Европа е важен етап в дълга поредица от събития.


С Танзимата (пакет от реформи от XIX век) Османската империя се опитва да трансплантира европейската модерност на своя почва. Усилията на кемалистите да пренесат "съвременната цивилизация" в Турция са също толкова повлияни от евроцентрични идеи. До голяма степен полуинтеграцията на Турция в ЕС (макар и без пълно членство) направи страната по-просперираща и, въпреки някои отстъпления през последните години, по-демократична. За да придобие по-силно усещане за посока обаче, Турция трябва да гледа повече към Америка, отколкото към Европа.


В броя на в."Капитал" от 31 март ще бъде публикувана специална тема за Турция и ефекта от случващото се в нея върху региона, подготвена от Клуб "Капитал" и Европейския съвет за външна политика


Димитър Бечев е директор на българския клон на Европейския съвет за външна политика и специалист по разширяване и политика на добросъседство на ЕС, както и по политика на Балканите и по отношенията на ЕС с Русия и със средиземноморските страни. Текстът е публикуван за пръв път в opendemocracy.net . Преводът на "Дневник" е със съкращения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сега ще ги вкарат и в ЕС.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1192 Весело

  51-вият вилает, пардон щат ...

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 811 Неутрално


  Фурнаджийски лопати...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 4. 4 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Приеха в Европа изостанали страни които трябваше да отидат в ОНД вместо в ЕС но не приеха Турция защото има друга реглигия. И това ако не е расизъм.

  Да кажем не на педерастията!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  Няма американизация , нито еврропеизация; просто турският истаблишмънт има имперска школовка като гледа 100 г. напред. /По същата логика може да се каже че, Турция е била русифицирана, след като има доста съвместни проекти енергийни , оръжейни покупки. /
  Турция прави това което отговаря само и единствено интересите си и го прави перфектно.

 7. 7 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ако не бяха Щатите и Европа .... Турция нямаше да е това което е сега ....

 8. 8 Профил на haggard
  haggard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако искате среща с турското правителство е достатъчно да се свържете с централата на ЦРУ в Лангли, и с Пенсилвания, където живее ментора на Ердоган и авторитарната му клика - Фетуллах Гюлен.

 9. 9 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Там им е мястото, ако може да вземат със себе си и Косово, цена няма да имат.

  In debt we trust
 10. 10 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 546 Весело

  [quote#6:"Петър Иванов"]Турция прави това което отговаря само и единствено интересите си и го прави перфектно. [/quote]
  +++++

 11. 11 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цезар":

  Ние сме в Европа...е и ??? Ако...ако , хайде стига с тази злоба ! Нека си го кажем право в о4ите, 4е не можем като тях !!!

 12. 12 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 456 Весело

  САЩ осъзнават факта, 4е без Турция не могат ! Скоро и изпадналата в криза Европа,ще има нужда от Турция, която показва как се води гъвкава политика и просперираща икономика !

 13. 13 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#12] от "idiot_ot_bg":

  Ох, Боже...
  Туркието- крепител и на Европата и на Америката!
  Без нея направо ще рухнат.
  Как ли са преживели толкова векове без турско рамо е просто за чудене.
  Ми ти остава да обявиш туркието и за крепител на планетата.
  ...
  Ама така става като не се мисли и се плещят готови шаблони.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5997 Неутрално

  Претенциозна статия,по тема непозната за автора.
  Несериозно е да пишеш,че досега международния профил на Турция е бил ориентиран към ЕС,а отсега,видите ли-се американизирал ?!?
  Най-малкото е несериозно и неадекватно да се противопоставят на ценностна и политическа основа двата модела-Западноевропейския и Североамериканския.
  Ексцентрична е констатацията за това,че видите ли,турците са наричали Турция "Кючук Америка".
  Факт,кой знае защо останал неотбелязан досега от никого...
  Да се представя ислямистката партия управляваща сега Турция като американизираща се и американизираща обществото е също толкова ексцентрично,колкото да оприличиш ТУРСКАТА БАНЯ на СПА-ЦЕНТЪР...
  И още,и още...
  Всъщност подробният анализ на статията е отегчителен,а и безсмислен.
  Остава усещането,че е препечатка от вестници като "Шоу","Уикенд" или някой там друг,със сходен профил вестник.

 15. 15 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#13] от "marsena":

  Мдаа...

  "Оцеляване" пет века...

  И "самозатриване" за век и половина...

  Шаблони...и клишета в галактически измерения...

 16. 16 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 456 Весело

  До коментар [#13] от "marsena":

  Когато фактите говорят и да мислиш и да не мислиш....все тая Марсенке Ти какво си толкова напушена,4е 4ак огън хвърляш, да му се невиди Пращам ти една целувка :* ей така ...да ти мине И каква е моята вина, 4е днес новините са '' много приятни за коментиране '' ?! Турция е суперсила и от ден на ден набира скорост,трябва да свикваме с това! Виж Барак Обама как се 4етка на Ердо хахаха Не се ядосвай.....де !

 17. 17 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#14] от "messia":

  Но разбира се...

  Би трябвало да е в подбалкански профил...

  В тон със страстите на "матряла"...

 18. 18 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#16] от "idiot_ot_bg":

  Не ме дразни Турция- каквато е такава- да са живи и здрави хората там и да си живеят както искат.
  Дразнят ме индивидите с шаблони и наколенки...

 19. 19 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#15:"tiele"]"Оцеляване" пет века...[/quote]
  ВЪПРЕКИ турция, а не благодарение на нея!
  Ясно?

 20. 20 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#18] от "marsena":

  Мен също...

  Да е жив и здрав и българския народ...

  Това, че такива двуличници като теб, храчат по улицата, не ми дава повод да изпитвам негативни чувства към тях, но ми става мъчно като си помисля за тези, които съжителстват с тях...

 21. 21 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#20] от "tiele":

  Знаеш ли колко ми пука какво мислиш за мене...?
  Точно 0.

 22. 22 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#6:"Петър Иванов"]Турция прави това което отговаря само и единствено интересите си и го прави перфектно. [/quote]
  +++!
  Повече няма какво да се добави!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 23. 23 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#19] от "marsena":

  "Ясно?"

  Теб не са ли те учили като малка? - "насила хубост не става"...

  Тогава "въпреки Турция", след това 130 години минаха...

  И за тея 130 години пак Турция ли е виновна?

  Слепи сте, слепи...

  Отворете си веке очите...

 24. 24 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#21] от "marsena":

  Там е разликата...

  На мен ми пука - на теб не...

  Аз ти желая доброто, независимо от това какво ми желаеш ти...

  Манталитет...

 25. 25 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 698 Неутрално

  На мен статията не ми се видя незадълбочена. С крайния извод обаче не съм съгласен. Дано се държат и учат от Европата комшиите, че и янките също в някои отношения.

 26. 26 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#24] от "tiele":

  Не се грижи за мен- аз съм добре.
  Напразно се тормозиш...

 27. 27 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Отслабването на европейското влияние в Турция, изглежда, тласка Анкара към алтернатива на кемализма от 20-те години

  ==============

  Авторът би ли обяснил какво има предвид точно под кемализма от 20-те години. Щото кемализмът от 20-те години значеше топли връзки с болшевишка Русия. Ама надали Бечев е имал баш това предвид...

 28. 28 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако Турската външна политика сериозно е заложила на САЩ не мойте да се плашите, в по голяма перспектива САЩ ги чакат сериозни финансови и социални проблеми, а и отдавна не са световен авторитет. НО, ние да гледаме назе си, когато домът ти е подреден и богат, по-лесно се гледа през оградата, а ограда с Турция трябва да има. Като войник работих 2м. на ограда с Турция, но после нац. предател Ж. Желев я събори.

 29. 29 Профил на jenq.mavrikova
  jenq.mavrikova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само да не им бутнат рамо за ЕС-то...друго не ме тревожи...

 30. 30 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Турция винаги е била фаворита на Сащ за Балканите.
  И основен инструмен в двуличната й политика спрямо Европа и спрямо ислямския свят.
  Във Вашингтон си дават ясна сметка, че Европа търси начин да се освободи от наложения от Сащ спекулативен финансов модел, който обрича глобалната икономика на последователно застъпващи се дълбоки кризи и постоянна зависимост от капана на кухия долар.
  Чрез нарастването на ролята на Турция не само като регионален лидер, но и като глобален фактор Сащ намират заместител на отдалечаващия се сегашен партньор ЕС и нов послушен съюзник, който да компенсира намаляващото влияние на Европа в света.
  Другата важна роля на Турция е да бъде център за управление в сложната игра, която играят Сащ с ислямската карта.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Интереса на Турция е да стане член на ЕС. Като член Турция ще се сдобие с повече инструменти за влияние в регионален и глобален мащаб. САЩ какво ще дадат на Турция? Военни бази, оръжие? Това не е даване, това е вземане. Турция би могла да получи милиарди от еврофондовете, ще има депутати в европарламента колкото и Германия, ще има еврокомисар,...Възможностите са много. Но Турция трябва да премине преговорите за еврочленство, да признае арменския геноцид, да разреши проблемите с кюрдите и да изхърли ислямизма от политиката. На мен идеята за ислямска държава в ЕС не ми харесва. Не вярвам скоро Германия и Франция да пожелаят Турция в ЕС. Но турския интерес е ЕС.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Какво против Турция имат повечето хора, да оставим историческите ни предрасъдъци, Турция в момента е една развиваща се страна и който не е бил там само той не е видял, че са повече европейци от нас. Сърдечни хора, който не са като 90 процента от нашите вечно намусени чешити. Само от полза ще е Турция да влезе в ЕС, стига сме се делили на какво ли не, хората трябва да сме единни.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Как ще ги стигнат хамериканците? А може би вече са ги стигнали сиуксите и гореизографисаните анадолски пръчове приличат на Великия Джеронимо? А авторът може би е имал предвид бинарните релации на идентичност и антагония с ЕС и САЩ, разбира се в димензиите на уницитата. Пази боже, сляпо да прогледа.

 39. 39 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Турското икономическо чудо
  На фона на кризата, която разтърсва ЕС, икономиката на Турция изживява невероятен бум. На какво се дължи турското икономическо чудо? И какви рискове крият бързите темпове на растеж? : http://www.dw.de/dw/article/0,,15092348,00.html А ние къде сме тук в Булгаристан ???

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 40. 40 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 797 Весело

  В родния ми Пловдив има квартал Кючук Париж.
  Вън от опция е какво говорим за Турция,в момента са номер 1 на Континента.
  Произвеждат почти всичко,продават из цял всят.
  Какво повече?
  Простотията,че кюрдите нямали права...
  Ми вземи си ги в къщи,или ги дай на Мунчо!!
  Второто е за предпочитане ми се струва............

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 41. 41 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 855 Неутрално

  [quote#39:"НЕгласуващ"]Туркото икономическо чудо
  На фона на кризата, която разтърсва ЕС, икономиката на Турция изживява невероятен бум.[/quote]
  То ако вярваш на Дянков и България е оазис на фона на кризата, а ЕС трябва да се равнява по нас в икономиката, защото растежът ни е невероятен. А Плевнелиев кара електромобил за пръв път в света. Изобщо разцвет под ръководството на ГЕРБ.

 42. 42 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#27:"Митридат"]Щото кемализмът от 20-те години значеше топли връзки с болшевишка Русия. Ама надали Бечев е имал баш това предвид...[/quote]
  Да, точно това е имал предвид. Безвизов режим между Турция и Русия достатъчно топла връзка ли ти се вижда?

 43. 43 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 855 Неутрално

  [quote#27:"Митридат"]Щото кемализмът от 20-те години значеше топли връзки с болшевишка Русия.[/quote]
  Ами с кой да има, с Франция и Англия, дето лапват Близкия Изток или с Гърция, дето взима Одрин и Измир.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45
  ARRI
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 742 Неутрално

  турция в ес хахахахха тая полу демократична държава иска да бъде в ес от 50 години за толкова време не са могли да влезнат.Ако турция влезне в ес то тогава ес няма да го има ще се разпадне.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 48. 48 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 550 Неутрално

  По-добре американизирани, а не ислямизирани...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 49. 49 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  САЩ са по-безкритични към вътрешните особености на съюзниците си. Или поне в по-голяма степен от ЕС (като обединение, не отделните му членове). Обаче Турция в ЕС е нещо невъзможно в обозримо бъдеще. Не и с вътрешните проблеми на страната, контрола върху медиите и т.н., въобще проблемите пред това членство са на практика нерешими. Турция може и да е добре икономически в момента, обаче икономическият възход е едно, а възможните политически компромиси относно членството в ЕС - съвсем друго.

 50. 50 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 742 Неутрално

  [quote#28:"tatkoruso"]-лесно се гледа през оградата, а ограда с Турция трябва да има[/quote]
  по-добре да има стена в стил берлинска

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 51. 51 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Те тези отдавна са си лика- прилика! Да си поддържат връзките, но нямат място в ЕС! Тяхното икономическо чудо ще го видим след някоя и друга година!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 52. 52 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 460 Весело

  До коментар [#14] от "messia":
  Не си прав да пишеш "да оприличиш ТУРСКАТА БАНЯ на СПА-ЦЕНТЪР... ". В долния Манхатън, точно на стотина метра от прочутата борса на Wallstreet има табела за заведение с такъв надпис плюс и руска баня (това написано и на руски език). Имам снимка, но не ми се рови сега им фотофайловете ми

 53. 53 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Вай, вай, вай- гледам кириакстефчовците са се наредили на опашка за ибрици!? Абре, Туркието ке падне, са казали нашите апостоли още в лето 1876. Значи вярно било онова апокрифно знание под сурдинка, за ибрикчийските наклонности на някои "българе"!?! Турците живнаха заради геополитическите мераци на САЩ и недалновидната политика на нашите нови европейски поробители! Рукоплескание!!!

 54. 54 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 458 Неутрално

  на където се запътят комщийте все ги подритват най вероятно да се обърнат към руснаците те са по благослонни

  Welthauptstadt Germania
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Турция няма място в Европа, а и те не са се затирили ... Искат да станат ЛИДЕР на Близкия Изток, не да са слуги в Европа, а господари в Средна Азия. Дали се американизира? - Това пък на кого му мина през ума ? ИСЛЯМИЗИРА СЕ. Исляма има нова доктрина и е във възход, Турция се ислямизира контролирано и дано спре радикалните течения. Развива се прекрасно - браво! То и ние се развивахме прекрасно (1984 бяхме четвърти в света по промишленост на глава) ... после ни заклаха за един миг.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нямам им вяра , на турците. Може да са усмихнати и любезни,когато трябва да ни
  вземат парите в магазините и курортите си,може да ни казват комшу,но ...........
  И Ванга е казала: "НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ТУРЦИТЕ,ОТ ТЯХ ДОБРО НЯМА ДА ВИДИТЕ."
  И все търся нещо позитивно,хубаво,което да са направили за България-уви,няма такова.

 57. 57 Профил на hagar
  hagar
  Рейтинг: 233 Любопитно

  човекът си е публикувал статията на английски, ама Дневник са решили да я "преведат" на бълг-лиш...

  към оригиналната статия: http://www.opendemocracy.net/dimitar-bechev/americanisation-of-turkey

 58. 58 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Турция от два стола,накрая ще седне на нещо средно...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#58] от "lz2": Абсолютно съгласен. За да разберте размера на "средното" можете да прочетете "Апокалипсис" и да си отбелязвате на картата всеки изрично упоменат град - поемат 6 от 7-те наказания според пророчеството.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на zophie
  zophie
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Оригиналния текст на анализа може да намерите тук: наhttp://www.opendemocracy.net/dimitar-bechev/americanisation-of-turkey

 63. 63 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не ме интересува коя страна ще е член на ЕС , грам не ме интересува , искам да по голяма заплата , искам не да мизерствам а да ЖИВЕЯ!!!

 64. 64 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Търкулнала се тенджерката, намерила си капачето." Какво друго да се очаква от световните жандарми и мераклиите за бъдещи господари? Когато се пише за турския възход, добре е да се прочете за размера на дълга,чуждите инвестиции, външно-търговския дефицит,държавите в които изнася Турция и какви са пазарните перспективи у тях. Да си спомним как ни хваляха Гърция ,Ирландия ...преди години,

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66
  Yanni Dimitrov
  Рейтинг: 911 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 67. 67 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 912 Любопитно

  Посоката,в която смята да върви Турция е важна за нас. До голяма степен - ние и те, ще определим вида на Балканите през идущите десетилетия до средата на века.

  Водещата гръцка държава ще е Кипър, и един зад кулисен играч - Израел.

  и най-умният си е малко прост....
 68. 68 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#13] от "marsena":

  ми то си е така. Тюркие е крепител на планетата

  нали си чувала онази легенда, че плоската земя се крепи на 4 слона? не са 4, 1. и не са слонове, а Тюркие...

  РЕФОРМИ !
 69. 69 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#30] от "sun_lounger":

  За Балканите не знам, но за Близкия изток - да.

  Другото са някакви конспиративни теории - да се чуди човек как си ги измислил.

 70. 70 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Тъй като чета коментарите, имам чувството, че мнозина са останали някъде към началото на 90-те.

  Да си сверим часовниците...

  http://www.dw.de/dw/article/0,,14959799,00.html

  Май прилива е откъм бившите комунисти.
  Докато "канаките" са от години на отлив.

  Да напомня ли, че горепосочената статия е от уважавана германска преса, а не от "обективна" и "безпристрастна" българска?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Напудрена статия, която внушава, че Турция има задълбочен подход и сериозна и принципна политическа нагласа.
  ДРЪН -ДРЪН!
  Манипулативно поднесен коментар, целящ точно определени внушения.
  Отдавна се внушава на света, че Турция е фактор като цяло.
  Интереса клати феса! Това е с две думи политиката на Турция.
  Алчност и безкрайни кандърми!  Аз знам много малко.
 73. 73 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Подобни анализи имат за цел не да разкриват истината а да създават някакво виртуална реалност както би се изразил философа-хидроинженер. Турция се ислямизира и това няма нищо общо с американизация и европеизация,а резултатите от пручването показващи 62% негативно отношение към САЩ са показателни. Турция винаги е съумявала да се възползува от противоречията и недалновидността на съседите си и големите европейски държави. Ако на времето Византия не ги беше пуснала в Европа като наемници за разрешаване на вътрешно и външнополитическите си проблеми днес Турция щеше да бъде една или няколко държави в Анадола от рода на Азърбейджан или Туркменистан. Късогледата политика на Запада продължава и днес като вместо да прекратят всякакви преговори за присъединяване продължават да търпят арогантното турско поведение и да наливат средства от предприсъединителните фондове.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Весело

  Много хубав анализ, макар да премълчава най-важното..... САЩ се провалиха в Близкият изток, Афганистан, Иран, Палестина, Египет и Ирак... Време е да си ходят ...... А някой трябва да извади кестените от огъня който гори вече 64 години....

  Има проблеми още от глупендерските изцепки на ингилизите и франсетата 1920 - Сирия, кюрзите, Ирак, Йордания....

  Всички тези проблеми трябва да почнат да се разрешавата полека-лека.......

  Кой го може по-добре от Турция която е управлявала региона таман 600 години и казват успешно.....

  Днешна Турция е регионална сила и знае и може и иска да "поприбере" Близкият изток под ръка....... и да реши и част от проблемите и на САЩ .... без да ги настъпва по мазола..... затова братски прегръдки и Клинтъница е във възторг.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#4] от "wwwwww":

  Не е религията проблема. Турция има много вътрешни проблеми, които ако не реши едно приемане в ЕС ще доведе до десетки милиони емигранти, което хич няма да се хареса на западното население. Все пак разширяването на ес няма да е за сметка на социалния мир в старите членки. Другият момент е, че в Турция все още няма стабилна демокрация, напротив, има всекидневна борба за оцеляването на демокрацията. Турция е в крайна сметка много повече азиатска държава отколкото европейска. Достатъчно е да видиш трафика в Истанбул - после бг шофьорите ти се струват културни като немци. Така че Турция има още много да се промени преди да стане част от ЕС.

 76. 76 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Драги форумци, гледайте съ нашите балкански проблеми - югоизточнатса граница, кърджалийско, разградско ... Когато атовете се ритат, магаретата теглят! Когато дойде време Турция да яхне България инито САЩ, нито ЕС ще я спрат! Единствено православната ос Русия-Гърция може да й се опълчи! Тогава ще ви стане ясно защо са били големите енергийни проекти и защо и от кого са отхвърлени!

 77. 77 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Хубава си е статията въпреки ненужната употреба на някои чуждици (но "имплозия" като определение на ситуацията в Сирия си е на място!). Но европейският либерален модел особено в частта с гаранция за малцинства никога не е бил реална перспектива пред Турция поради тежките исторически комплекси спрямо малкцинствата в тази страна. В този смисъл, независимо от големите икономически връзки на Турция със страните от ЕС, неоправдано е да очакваме някаква скорошна промяна.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 78. 78
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 79. 79 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 630 Весело

  Турция се американизира, ние се ориентализираме... В природата винаги има баланс.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "marsena":

  Марсена, по-голямо клише от това едва ли можеше да кажеш

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#36] от "mopper":
  аз никога не съм бил в турция..., но турците които съм срещал в америка са много любезни, гостоприемни, честни и трудолюбиви хора. някои от горните положителни черти се изгубиха в българския народ в годините на комунизма и изглежда трудно ще се наваксат и през следващите защото той (комунизма ) възпита нацията в мързел и подлост за да го държи в подчинение този народ в близо половин век.

 84. 84 Профил на geopanay
  geopanay
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Вътрешните проблеми на Турция в момента само се задълбочават.
  Скоро ще избухнат,само да се смени властта в съседна Сирия.А това вече е в ход,защото военните сражения там се разрастват с всеки изминал ден.Падне ли Башар Асад, излиза на дневен ред обединението на кюрдите в Сев.Ирак,Сев.Изт.Сирия и Изт.Турция.
  Тогава "американизираната" Турция ще остане сама срещу кюрдите и САЩ ще й гледат сеира.А ПСР е партия на простите и безпросветни турци. Турците със средно и по-високо образование,както и всички военни са твърдо против Ердоган.Ако той тръгне да прави президентска Турция "бомбата" ще избухне по-рано.Той знае много добре това и затова не смее.

 85. 85 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#75] от "Батков-вън":

  Аз пък съм много доволна от турските шофьори - ако не ги познаваш, може да изглеждат много бесни, но ако тръгнеш да пресичаш са супер бързи в реакциите си и спират на секундата. А турците, дори и в огромната лудница, наречена Истанбул, въпреки мизерията и лошото си положение, са спокойни и усмихнати хора - винаги много се чудя откъде им идва този дух на спокойствие въпреки всичко...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 86. 86 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#84] от "geopanay":

  Така е и това е проблемът - турците са много поляризирани: консервативни срещу модерни, ататюркисти срещу ислямисти, комунисти срещу капиталисти (а техните комунисти са леви и интелигентни, макар и доста наивни, идеалисти, да не се бъркат с нашите

  Но аз вярвам в доброто бъдеще на Турция - все мисля, че добрите и образовани хора там в крайна сметка ще вземат превес. И от все сърце им желая успех.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 87. 87 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Наистина несериозна статия. Каква е тезата на автора? Турция се американизирала, но обществото не харесвало американците. Е как тогава се американизира? Или може би авторът иска да ни каже че текат скрити дипломатически процеси и че Америка лобира в момента в Турция и властта приема с охота това, независимо от общественото мнение? Това ли искате да кажете? Ако е така, къде са доказателствата? Не открих ни едно, макар че четох внимателно и то английската версия. Да се бяхте постарали да намерите данни за военните и оръжейни доставки и договори между двете страни през последните 3 години например, или за съвмести проучвания в областта на технологиите и военното дело. Дайте ни, макар и едно доказателство.
  2. Мисля че в момента Турция има много голяма полза да показва отклонение от Европа, това би и дало тежест в преговорите, би я показала като независима. Никой в момента не иска да се асоциира с Европа, защо по-жалка никога не е била. Вие да сте виждали през последната половин година Барозу на екрна. Дават само тандема Меркози. За каква наднационална Европа говорите? Използвате в анализа си стари политчиески конструкции и понятия, а се опитвате да обясните нещо ново, някакъв нов феномен. Просто бъркате предмет с метод, но това е обичайно за политолози.
  3. Нещото, което мже би най-много ме огорчи, че за Турция се говори така сякаш е най-нормалната модерна държава. Турция не е ислямска държава, официално - да, но е мюсюлманска държава. Второто сте го забравили и изобщо не го коментирате в контекста на американо-турските отношения. Да не говорим че изцяло сте пропуснали конфликта с Израел, а той е ключ към отношенията на Турция с Америка.
  Проблемът за геополитическото влияние на Турция е много сериозен, и поздравление заслужавате че го захващате и го поставяте на масата, но много несериозно сте подходили към разглеждането му.

 88. 88 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  абе не много коректно да се сравнява как се държи ЕС и САЩ към Турция- докато САЩ са дале4е и само я използват като военна база, едно присуединяване към ЕС ще отвори възможност за едно има-няма 80 милиана турци да се изсипят я в Лондон, я в Париж, я в Берлин....Като са толкова топли отношенията със САЩ, защо те не махнат визите за турците?
  Турция трябва да буде единствено и само икономи4ески пазар за ЕС, нищо друго. А които ми разправя 4е турската икономика била тигър ли, лъв ли, нека ми каже какво то4но с добавена стоиност произвеждат там...Турция винаги ще си остане само и единствено работна сила, каквото и БВП да има, светът все още се води напред от ЕС и САЩ.

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4828 Любопитно

  Американците отдавна са добри приятели с Турция... и тази тяхна дружба ще продължи и в бъдеще!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 515 Весело

  България имаше лошата съдба да бъде окупирана от СССР (по
  настояване на предателя на българския народ Г. Димитров и виновник за Септемвриското въстание потушено в кръв)
  докато Турция се развиваше през всичкото това време България се замърсяваще и изглежда това ще продължава с новите иначе "чисти" руски ядренни централи.
  Турците си пращаха децата на училище в Америка а комунистите в СССР ( за да се дипломират и станат бъдещи ръководители а не да се научат на нещо)
  Днес след 70 години народа се радва на опропастена държава без икономика и път на развитие бандити и крадци навсякъде
  дори и в управлението и. От бишите "съветски" специалисти
  помен почти не остана някой от тях ровят и в кошчетата за боклук на София и се чудят как така стана. Други (нищожна част от тях) блаженно и ехидно се се радват че все пак в бъркотията успяха нещо да заграбят за да ги позадържи на "повърхноста" но всичко постигнато без труд и чест в крайна сметка си губи стойноста...

 91. 91 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#84] от "geopanay":
  кюрдите ще получат самостоятелна държава само когато
  Византия отново просъществува

 92. 92 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Американците се целуват сега с комшулука заради Иран. Щот Турция не се долюбва с айятоласите.... Ама и това е до време. Америка френдове няма... другите имат Америка за френдове.

 93. 93 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#12] от "idiot_ot_bg":

  По някакъв странен начин Турция е оставена на мира по отношение на ебаргото срещу Иран. Нито САЩ нито ЕС и размахват пръст, че търгува с Иран. Майтап! Говорим за нефт и газ.

 94. 94 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 456 Весело

  До коментар [#93] от "Дамян":

  Да наистина е така....браво на Турция ! Който го може, зна4и си го може. И вси4ко това е...благодарение на умението на това правителство да води балансирана и блестяща политика спрямо вси4ки.....Самонагаждаща ! Имат се и със САЩ и с Китай и с Русия и с пр. Те нямат врагове ! Ако си оправят и проблемът с кюрдите,то тогава ще са 6 отвсякъде ! Там се работи умело,надявам се,4е в един прекрасен ден и това ще остане в миналото....

 95. 95 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Логичен изглежда сравнителният анализ на турската и американска политика - вътрешна и външна, но приликите са много повече формално-сктруктурни, отколкото наистина съдържателни. Между двете страни има буквално пропаст в културно отношение, включително и сред елитите.

  Да не забравяме, че в много голяма степен САЩ, и по-специално външната им политика, се управлява от еврейското лоби. Това предполага все по-значими противоречия между Турция и САЩ в следващите години. Предстои самоопределянето на не една и две мюсюлмански държави в региона, та чак до северна Африка. Да не пропуснем и двата най-значими проблема в близост - Иран и Палестина, по които няма как САЩ и Турция да действат в една посока. Това е важен елемент от анализа, а той е загатнат само в едно изречение в целия материал.

  Подобно на Пакистан, Турция все повече ще се отдалечава от САЩ и това е подхранено от значително нарасналата икономическа мощ на южната ни съседка през последните години.

  generator
 96. 96 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#94] от "idiot_ot_bg": И с Кипър. Имат врагове повече заради Кипър, отколкото заради кюрдите.

 97. 97 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Според мен големият проблем между Турция и ЕС е Кипър, а не кюрдите. Даже не и ислямизацията.

 98. 98 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#97] от "Дамян":

  За ислямизация и дума да не става ! Но кюрдите си остават главният и наболял въпрос за Турция . А що се касае до Кипърският въпрос,то той е отдавна решен. Там пове4е няма какво да се рови. Има наложен мир / така е / и нито кипърските гърци искат присъединяване,нито пък северната 4аст заселена от турци искат това да се слу4и ! А може би самата Европа и САЩ искаха такова развитие и такъв сценарий ! Нямам 4ак такава голяма компетенция по този въпрос,но едно мисля за реално, 4е този въпрос е минало и никой няма да му даде по-голяма гласност !

 99. 99 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 683 Любопитно

  До коментар [#55] от "bajtan":

  На коя планета през 1984 г сме били четвърти по промишленост на глава от населението?

 100. 100 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Стига с тоя социализъм - няма го, няма и да го има! Само спомени остави!

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK