Трафикантите са проблем на държавата, жертвите - на обществото

"Робството съществува" е основното послание на последната кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора.

© Национална комисия за борба с трафика на хора, Национална комисия за борба с трафика на хора

"Робството съществува" е основното послание на последната кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора."Единственото нещо, необходимо за триумфа на злото, е добрите хора да не правят нищо" – казва бащата на консерватизма Едмънд Бърк. И добавя: "Никой не прави по-голяма грешка от този, който не прави нищо, защото може да направи малко."


Степента на цивилизованост на едно общество мерим по отношението му към слабите – по това, кой какво прави, за да им помага. Солидарността е основата на обществото. Без нея то се разпада или за да не се разпадне, се превръща в диктатура.


Неотдавна научихме, че възрастни брат и сестра от Стражица са починали в дома си. От бронхопневмония и недохранване. Съседите им не са разбрали, че са болни. Късно научили и за смъртта им. Но как е възможно да не са знаели за бедността им и за глада.
През последните години често чуваме за майки, които продават бебетата си, за да изхранят останалите си деца. Можем да заклеймим тези жени, преди да се замислим какво ги е накарало да преодолeят майчинския си инстинкт. Но в случая с брата и сестрата няма как да обвиним самите тях. Нито пък държавата. Социалната служба е подпомагала домакинството с дърва за отопление и парична помощ от 65 лв. месечно – всичко, което е в правомощията й.


Изкушаващо е да мислим, че примери като горните не се случват близо до нас. Но не е така. Трафикът на хора например е


навсякъде около нас


Сто и петдесет години след забраната на робството в целия свят то се възроди – в онези общества, които се разпадат поради липсата на солидарност.


Трафикът на хора е престъпна дейност, извършвана от транснационални организирани групи. От тази гледна точка той без съмнение е въпрос, който трябва да се реши от специализираните органи. В не по-малка степен обаче трафикът е въпрос на човешки права, а това засяга цялото общество. Необходимо е то да прояви загриженост, не по-малка от тази на специализираните служби.


Трафикантите са проблем на държавата. Жертвите са проблем на обществото. Негативните нагласи към тях и остракирането им след трудното и рядко срещано спасение са наш проблем. Много жертви не се оплакват именно от страх да не бъдат отритнати от едно общество, което смята, че всеки сам е виновен за постигналата го съдба. Това е демонстративно обръщане на гръб срещу всички – "да се оправят".


Егоизмът, ако не е уравновесен от солидарност, ни обрича на самотно и мизерно съществуване. Ако не се възстанови балансът, характерен за общността, обществото ни ще става все по-брутално и емоционално бедно.


Чувството за общност е разрушено и няма как да бъде възстановено с методите на отдавна загиналата традиция, описвана от авторите от XIX век. Възстановяването може да стане само на модерна основа – на социалния капитал. В него се крият онези запаси на обществено доверие, норми и мрежи, към които хората прибягват за решаването на общи проблеми. Това са


мрежите на гражданско участие


формирали се по различни проблеми, каузи и инициативи. Колкото по-плътни са тези мрежи, толкова по-вероятно е членовете им да си сътрудничат за взаимна изгода – и така да възстановят изгубената общност. Колкото и важно да е да имаме строги и еднозначни закони, те няма как да отменят необходимостта от наше участие, отношение, позиция и действия. Най-важната функция на общността е създаването на по-безопасна среда за живот, особено на децата.


Чисто българският пример с продажба на бебета зад граница е, меко казано, стряскащ. За да успокоим съвестта си решаваме, че така децата попадат в по-добри ръце. Но не се замисляме, че вероятността да станат жертва на трафик на органи е същата, ако не и по-голяма.


Голяма част от жертвите на сексуална експлоатация попадат под манипулиращото влияние на трафикант като непълнолетни. Те са деца – уязвими, лековерни, наивни. А наивността не е грях. Няма момиче, което си мечтае, като порасне, да стане проститутка. Дълг на обществото е да пази децата си. Не се иска кой знае какво. Просто внимание. Загриженост за другия.


Съседското момиче излиза с подозрителен индивид. Бързо придобива вид на твърде зряла жена, който не й отива. Придобива и куп скъпи вещи, които не отговарят на материалното състояние на родителите й. Не се иска да сме гении или самаряни, за да поговорим с родителите пред входа. Да насочим вниманието им, че нещо не е наред, а ако откликнат, да ги свържем с организация, която работи по проблема. При положение че това не помогне, а опасенията ни се задълбочат, няма да ни коства кой знае какво да звъннем и в полицията. Много по-лесно е обаче да си кажем: "какво ни засяга, да се оправят", "глупаво момиче, това се очакваше да стане с нея".


Елементарното съчувствие би могло да предотврати и доста случаи на трудова експлоатация. Нужно е, когато чуем за познат, който заминава на нискоквалифицирана работа в чужбина, просто да споделим знанията си за опасностите, които го дебнат. Но е по-лесно да кажем: "Това са обяви за балъци."


Нулевата толерантност на обществото към трафика е безценна


Тя би довела до мигновена промяна в ситуацията. Хората не осъзнават до каква степен тяхното отношение на легитимиране или делегитимиране на проблема влияе на цялото общество и на трафика в частност. Мислим си "как е възможно да се хващат" и забравяме колко често сме били лъгани ние самите: от далавераджии и магураджии в зората на демокрацията; от "пирамиди" и банки, финансиращи кредитни милионери малко по-късно; от политици и институции; от работодатели и бизнес партньори. Списъкът е безкраен.Не само България е болна от липсата на солидарност. Проблемът отдавна е под наблюдение от философите, които се опитват да дадат решение чрез т.нар. теория на комунитаризма. Тя възприема концепция за индивида, която набляга на ролята на общността върху формирането на ценности, мисли и мнения, както и върху възраждането на солидарността и съпричастността. Според философа Чарлс Тейлър егоизмът и алчността са стигнали твърде далеч дори в САЩ, една безусловно демократична страна. "Пълната липса на чувство за солидарност между толкова много хора – ужасяващо очевидна в дебата за здравеопазването в САЩ – подкопава самата основа на модерното, демократично общество", пише Тейлър.


Дори да не сме напълно съгласни с комунитаристичната теория, реалистичното разбиране за "аз" признава социалния фон, на който житейският избор придобива значение и смисъл. Анархистичното разбиране на личната свобода и права подкопава социалните основи, на които именно почива индивидуалната свобода. И така пречи на компромиса, взаимното разбирателство и откриването на обща основа за решение.

Трафикът на хора (като изключим продажбата на бебета) не е само български проблем. Това, което у нас го прави по-сериозен, отколкото на други места, е всеобщото му легитимиране. Тук жертвата е "балама", "малка глупачка", "търсил/а си го е". А трафикантът е "тарикат", "оправно момче". Крайно нетолерантни сме към грешките и дори слабостите на другите. Съдим лесно, чрез клишета и предразсъдъци – което между другото разкрива дълбокия примитивизъм на масовото съзнание днес.


Идеята, че има силни и слаби, а слабите трябва да бъдат смачкани или да се оправят сами се е настанила на всички нива. Този


варварски модел на поведение


се неглижира масово. Дори държавната политика демонстрира, че нещата се решават с упражняването на еднолична воля, което отнема смисъла на солидарността и общността.


В същото време не можем да пренебрегнем ежедневните примери за добросърдечие в затворени групи – семейни и приятелски, – които са последните отломки от някогашните български общности. Мисълта за другия съществува, но когато другият е от "нашите". Тогава откликваме, организираме хора и ресурси, за да се притечем на помощ. И в това има потенциал. Постепенно разширявайки кръга на "своите" към квартала, града, страната, а защо не и света, бихме могли да се превърнем в обществото, за което мечтаем.


Някой трябва да възвърне солидарността и това няма как да бъде което и да било правителство. Свидетели сме обаче, че има кой да се заеме с тази работа. Все по-често виждаме граждански инициативи, които се противопоставят на задушаващата жестокост – срещу деца, срещу животни, срещу природата.


Голяма част от решението на проблема с трафика на хора се крие в същото това общество. В увереността, че доброто и злото не са въпрос на гледна точка и че за да победи злото, е необходимо само добрите хора да не правят нищо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Същото важи и за дрогата, но обществото и там прави точно обратното.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3027 Разстроено

  "Съседското момиче излиза с подозрителен индивид. Бързо придобива вид на твърде зряла жена, който не й отива. Придобива и куп скъпи вещи, които не отговарят на материалното състояние на родителите й. Не се иска да сме гении или самаряни, за да поговорим с родителите пред входа. Да насочим вниманието им, че нещо не е наред, а ако откликнат, да ги свържем с организация, която работи по проблема. При положение че това не помогне, а опасенията ни се задълбочат, няма да ни коства кой знае какво да звъннем и в полицията."
  Нямам думи! Съвършен сценарий как вместо да изпишеш вежди, можеш да извадиш очи! При това в буквалния смисъл!

 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  [quote#2:"Дон Кихот"]Нямам думи! Съвършен сценарий как вместо да изпишеш вежди, можеш да извадиш очи! При това в буквалния смисъл![/quote]

  Абсолютно! Това, което ни предлагат като решение е да си дебнем близките и съседите, да си врем носовете в техните работи и да им даваме съвети без да са ни поискани. А, ако дъщерята на съседите си е хванала богат любовник със знанието и съгласието на родителите си да сме звъняли в полицията! Абсолютен абсурд! Просто на мога да повярвам, че чета това! Разбирам да се обадя в полицията, ако съседите си малтретират детето и не се грижат за него, това е друга работа, но да ги дебнеш постоянно дали не са си купили скъпа вещ, която не подхожда на финансовото им състояние е нечувано!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  За да няма Трафик,трябва да има заетост.Не всяка заетост осигурява прехрана.Общностите от хора за да е силна връзката трябва контакта между тях да е ежедневен.В панелни блокове не става,а до това стъпало вече сме стигнали.Връзката с Природата е определяща.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Въпреки че заглавието и съдържанието немат много общо, всичко останало е вярно....

  "....Идеята, че има силни и слаби, а слабите трябва да бъдат смачкани или да се оправят сами се е настанила на всички нива..." Всичко идва от тук. В рамките на едно общество, средно силните да не забравят, че много лесно се става слаб....

 6. 6 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Някой го е казал преди 2 хиляди години... "Прави това, което искаш другите да правят за/на теб"

  Проблема с трафика е много сериозен... по последни данни около 45милиона души са обект на трафика. А най-силно засегнатите са в Украйна, Молдова, Румъния, БЪЛГАРИЯ, Албания, Гърция... (най вероятно Тайланд и други подобни също)

 7. 7 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 405 Неутрално

  По темата с шещернячиското и варварско мислене:

  Преди няколко дни се видях с моя съседка която преди 3-4 години се измести от моя "малък град" в един по-голям (предполагам всички се досещате кой е той). Аз я питам да ми каже как е живота в големия град и тя ми отговаря:

  "Е знаеш как е. Най-хубавото му е, че е голям и като се прибереш вкъщи никой не се интересува от теб, никой не ти се меси в живота. Имаш си самостоятелност. Затваряш си се ти и семейството ти и имаш "спокойствие"... А преди какво? Всеки на улицата те знае кой си, кога излизаш на работа, децата къде учат и така нататък... това е подтискащо"

  Стоях и си мислех: хем живеем в социална среда, а като че ли желаем да се десоциализираме. Хем сме братя и сестри всички, и в същото време искаме да сме далеч един от друг. Не се ли завръщаме към пещерняшкото общество по някакъв начин?

 8. 8 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1217 Разстроено

  "Нулевата толерантност на обществото към трафика е безценна"...

  Та на въпрос: за трафик на хора- НУЛЕВА толарантност, за убийство - предлагам 50% толерантност , а за кражба и насилие- 75% толерантност!!!!!!!!!!!

  Сага нали разбирата БЕЗКРАЙНАТА ГЛУПОСТ , когато определяме степента на толерантност за различните видове престъпления?? Срущу престъпленията може да има само една толерантност- НУЛЕВА!!!!!!!!!!!!!!!

 9. 9 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За мен статията е блестяща, но искам да направя малко уточнение.Неправилно се делят понятията държава и общество. Обществото/общностите/ са основата на развитие на всички живи организми, а държавата е най-важната структура на общността на най-висшите от живите организми хората.Държави имат само тези човешки общности, който са най-добре организирани. Това е причината българската общност няколко пъти да губи своята държава.
  Въпросът който ме вълнува в края на дните ми, защото съм възрастен човек, в какво общество ще живеят моите внуци, при условие, че обществото ни е толкова разделение и вече десетилетие воюва всеки срещу всеки.
  Не е спасение да смениш общността с по-добре организирана, защото ако така са разсъждавали предците ни, сега нямаше да съществува нашата общност,а това, че други общности са добре организирани, те няма да имат особена заслуга за това, и за това с основание навсякаде презират емигрантите.

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Хубава статия с две съществени корекции, едната от които посочена по-горе.
  Не може, като видиш, че някой по някакъв начин се е замогнал, или променил външния си вид да звъниш в полицията. Това е малоумие. Навява ми спомени за едновремешния лов на нетрудови доходи.
  Другата, по-скоро утопична идея е че ако някой се обади в полицията, тя може да направи нещо.
  Полицията не може да определя кой с кого ще контактува. А въпреки че знае, кой е сутеньор и скакво точно се занимава, е много трудно да направи нещо при липсата на закон за проституцията.
  Тя не се намесва дори при налични закони за домашното насилие и при очевидни признаци на такова, с презумпцията "това си е тяхна работа". Твърде наивно е да се очаква че ще се намеси при само предполагаеми намерения за нещо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Полицията е безсилна, каква подигравка с данъкоплатците!
  Хората не могат да звънят в полицията за щяло и нещяло, още повече че тя е безсилна.
  И все пак можем да направим нещо, нещо малко, нещо човешко.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Статията е доста добра.Много от написаното е вярно особено за сегашното поколение.Станахме бездушни с единствената мисъл как да се замогнем или как да се спасим от България.Обществото като цяло е задълбано в ежедневните си проблеми и ни най малко го интересува кой какво е придобил и по какъв начин.

 13. 13 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Нищо не може да замени родителя. Когато родителите нямат устои, какво да се очаква от децата. Създават се проформа семейства, раждат се деца, които никой не мисли как да издържа и образова. Проблема е и на женското егоцентрично възпитание на лъжливия външен блясък- дрехи, дрехи, обувки, по- нови обувки, още пари, коли.

 14. 14 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 627 Разстроено

  принципно съм съгласна с позицията на статията, но

  "Съседското момиче излиза с подозрителен индивид. Бързо придобива вид на твърде зряла жена, който не й отива. Придобива и куп скъпи вещи, които не отговарят на материалното състояние на родителите й. Не се иска да сме гении или самаряни, за да поговорим с родителите пред входа. Да насочим вниманието им, че нещо не е наред, а ако откликнат, да ги свържем с организация, която работи по проблема. При положение че това не помогне, а опасенията ни се задълбочат, няма да ни коства кой знае какво да звъннем и в полицията. "

  1.Проблемът е, че често има амбициозни майки, които се радват, когато хубавата им дъщеря "забиее" богато гадже...за едни това е изход от мизерията, за други просто въпрос на статус.... как да се помогне там?

  2. В България всички са масово резистентни с/у съвети и препоръки. За съжаление имам поглед над зависимите от дрога и родителите до последно отричат проблема, докато детето не падне в кладенеца...В тези случаи няма да е по различно, никой родител няма да признае, че дъщеря му се продава за пари.

  3. Обаждането на полицията пък как точно ще е от полза? Там отговорите ще са два: "Нямаме пари за бензин." или " Нищо не можем да направим, няма престъпление."

  "Елементарното съчувствие би могло да предотврати и доста случаи на трудова експлоатация. Нужно е, когато чуем за познат, който заминава на нискоквалифицирана работа в чужбина, просто да споделим знанията си за опасностите, които го дебнат"

  пробвала съм го безброй пъти, да обясня, че в "чужбината" парите не растат по дърветата, е никой не ми вярва. Всички се смятаме за прекалено голями тарикати, за да ни прецакат точно нас. Пък и имането на "мой човек" се смята за достатъчна гаранция....

  Fortuna favet fortibus!
 15. 15 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ставате доста досадни със статийки като тези. Колко написахте вече по поръчка ?

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 16. 16 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Но в случая с брата и сестрата няма как да обвиним самите тях. Нито пък държавата. Социалната служба е подпомагала домакинството с дърва за отопление и парична помощ от 65 лв. месечно – всичко, което е в правомощията й." - цитат от статията.

  Хммм. В Гърция пенсиониран на 57г. аптекар се самоуби на пл. Синтагма заради това, че не било нормално пенсионер в ЕС да живее с €300 месечно. И народа излезе на протест срещу държавата и политиците. А в БГ за тези нещастни старци държавата не е виновна, разбира се - направили са "всичко в правомощията си", ръцете са измити.

  Иначе основното като идея в статията е правилно - нуждаем се от създаването на гражданско общество за да се реши този проблем. Това гражданско общество трябва да се концентрира върху проблема с хората, които са близо до управлението на държавата. Няма добри кадри. Първо трябва държавата да започне да функционира нормално, и тогава вече хората ще осъзнаят че решаването и на трафика с хора е възможно. Но не по начини като описаните в статията, като да се обаждаш на полиция ако се съмняваш в гаджето на съседското момиче и прочее. Тя полицейската държава е една от тези, които никога не са виновни и отговорни за нищо...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Интересно ми е, ако някой отиде в полицията и напише ЗМ./Заявителски материал/."Съседското момиче излиза с подозрителен индивид. Бързо придобива вид на твърде зряла жена, който не й отива. Придобива и куп скъпи вещи, които не отговарят на материалното състояние на родителите й",
  какъв ще е ефекта.Деца просят,и то явно не за себе си,христоматиен пример за жертви на трафик,пред очите на всички включително служители на институциите и какво става.Нищо

 18. 18 Профил на juls
  juls
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "InmoInvestments":

  По чия поръчка? Кажете да знаем, че да си потърсим парите! Тъжно е, че това не е първия коментар, че взимаме пари за нещо. Явно много хора в тази държава не могат да си помислят, че някой прави нещо просто така, за да се опита да направи нещо по-добро от сегашното блато. Задължително трябва да е платен! Защо? Защото нищо хубаво не може да бъде направено за без пари ли? Не можем да си отгледаме качествено децата без пари, разбрах от едни предишни коментари...не можем да подадем ръка на някого за без пари и т.н. и т.н. То това е и част от проблема и с трафика - всичко да е за пари! Включително състраданието към по-мизерните. А като ви е досадно - първо, не ги четете, но някой друг, на когото не е досадно, може пък да промени нещо, поне вътре в себе си. И второ - досадно ви е, че ви припомняме за наличието на такива проблеми ли?! Не искате да четете за тях, защото те така ще изчезнат ли? Досадно ви е да има бедни, безпомощни същества. Досадно ви е да мислите за тях и да мислите, че и вие можете да сте полезен с нещо. Най-малкото с това да не са ви досадни! Аз пък мисля, че всяка една от статиите представя проблема от различна страна. И събужда важни дискусии.

 19. 19 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "VеnRus 2008":

  чувано е. Преди 25г. и повече, така е функционирало соц обществото в определена част. И понеже сега са на власт кадри, на които много им харесва това общество, като шефа на гдбоп, това прокарват. Виж снимката - кой е фотограф? От там идват парите за публикацията, която дори и да дискутира реален обществен проблем, похватите са от школата в симеоново...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 20. 20 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#18] от "juls":

  Една две статии са достатъчни, но статиите в европейската преса през изминалата и тази седмица ми говорят, че има някаква кампания на ЕК за не знам кво си, както винаги. Общо взето хората имат други проблеми и не ги интересува трафика на хора, животни и други превозни средства. Всеки отговаря за себе си и за постъпките си, които прави. Така, че който е сгафил да си носи последствията. Това е начина на живот в Европа и света. За съжаление не в БГ, където не живея от много години. ( начина да се издават, следят и слухтят съседите и познатите ми напомня на комунистическото минало, където точно такива методи бяха окуражавани )

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 21. 21 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Хубава и задълбочена статия.

  Само добавям:

  - трафикът на хора беше
  толериран и прикриван от службите за сигурност по времето на Цара. Те тогава си правеха каквото си искат - от АЕЦ през Митници - Спец-служби и стигнем до Гигантската Схема за Трафик към Холандия и Франция. В основата и са ДС и Мутренските групировки.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 22. 22 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#7:"demolisher"] Не се ли завръщаме към пещерняшкото общество по някакъв начин?
  [/quote]
  Пещерните хора са оцелявали на ръба!Били са сплотени по начин,който ние трудно можем си представим.
  Проблема е,че прекалено сме се цивилизовали.Толкова сме цивилизовани,че сме забравили колко е трудно да се оцелява и колко много струва,подадената навреме ръка.
  Удобно се крием зад анонимността на тълпата.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 23. 23 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "Няма момиче, което си мечтае, като порасне, да стане проститутка."
  Тук не съм съгласен. На булеварда до нас вечер към 20 часа излизат проститутки. Стоят цяла нощ, в студ и пек, дъжд и сняг. Минават полицаи, сигурно и журналисти. Не съм видял някоя да изтича и да се развика "Помощ, аз съм робиня, спасете ме от робство". Напротив, предлагат се най нагло. Да търгуваш с тялото си е донякъде стряскащо, но не за всички (жени). Парите, които получават за тази търговия, тези жени не могат да получат по никакъв друг начин. Най важното обаче е, че те не искат да ги получават по друг начин. Така е било от десетилетия, те са искали, дори мечтали да станат такива.

 24. 24 Профил на ܔܢܜܔ
  ܔܢܜܔ
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Много е наивно да се мисли че лесните жени и богатите мъже макар да нямат нямат общ интерес то съвсем са лишени от такъв който съвпада.
  Единствено не разбирам защо темата за робството и трафика се разглежда само и единствено през призмата на сексуалната експлоатация. Тя е един акт между хора над 16 годишна възраст в който държавата не може да се меси без да е поканена да взтъпи в правата на жертвата. Тя не може да се самопокани, да се самосезира за това. Т.е. може ама не е редно.
  А къде остава продажбата на бебета, трафика на хора за органи?
  А къде остава джендема България? В среднощния експрес на боковите фантазии защото само той се изживява каот върховен цербер на републиката ли? Ами това не е ли робство - да избереш един пожарникар със задължението да ти изпълни критериите на страната така че тя да се интегрира в Шенген, да изпълни изискванията пред отпадане на визите за САЩ и същия да се прави на 'алтав че имало само неква колиба да измазал там? Ми то по-голямо робство от това да служиш на слугите няма.
  Секса дор ии платения е легален независимо вие от тази медия какво си мислите. Секса срещу по-висок пост също е проституция, също е експлоатация, ама ей на - не се преследва от закона. А в България - шефа често е мъж и всички жените около него се шибат като за световно.

 25. 25 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 456 Весело

  Божичко! Не мога да повярвам че чета подобна стия през 2012!
  Все едно е писана от ученик по време на зрелия социализъм!
  В общество, в което отсъстват каквито и да било репери за морал да пишеш подобни глуости, гововори за остър наивитет или направо глупост.

 26. 26 Профил на throughya
  throughya
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#23:"Каишков"] Стоят цяла нощ, в студ и пек, дъжд и сняг. Минават полицаи, сигурно и журналисти. Не съм видял някоя да изтича и да се развика "Помощ, аз съм робиня, спасете ме от робство"..
  [/quote]

  представи си пък, 4е го каже. Кво, ще си скъсат задника да й търсят работа ли?

  Трудно ми е да си представя, 4е булевардна проститутка ще стои да зъзне, защото й харесва и прави многото пари. Мотивите й за такъв ''занаят'' могат да са няколко, но това с мъл4анието е плод на стереотипно мислене от нейна страна и тази на ''обществото''.
  За конкретния слу4ай, който си описал, ще дам кратко обяснение:
  жената, за да стигне до улицата, й трябват сериозни финансови затруднения за мотивация + злощастен бекграунд, който я е лишил от 4увство за сигурност, ценности и т.н. Тези липси създават един тъжен вариант на синдрома ''работещо моми4е'', където като прибавим нефункциониращата държавност, става мазало (изв за израза). Идеята да поиска помощ е неприемлива, от4асти, защото е тръгнала по този път и ве4е не е ка4ествен 4овек, а к***ва, за хората и за себе си. А и в народопсихологията ни няма много разбиране, такива казуси не се приемат за деликатни теми, а с предубеждения и заклеймяване. Т. е, няма как да работи нещо нормално в последствие, защото това изисква да превклю4и на друг режим. И не е до това да не иска се да мъ4и и работи вместо да отваря краката, а заради социализацията, хората, интеграцията, които ще са много трудно достижими.

  + това не съм 4увала за слу4ай, в който полицай обикаля булевардните проститутки да им раздава визитки на организации, които ще им намерят работа.

 27. 27 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Ало, авторката - поздравление за добрите намерения, но както сама сте чели някъде пътя към Ада е постлан с добри намерения.

  Хайде вместо да даваме рецепти как да оправим живота на другите да вземем просто да се опитам е да бъдем нормални самите ние, а?

  И да протегнем ръка на хората в нужда, които познаваме.

  Ако вземем да се грижим за съседските момичета съвсем, ама съвсем до никъде няма да го докараме!

  Това е основен принцип в клиничната философия - не можеш да помогнеш на човек, който не иска да му се помогне.

  Ама знаеме ли дали иска?!

  Ами не, ако не ни е казала, не знаеме. И нямаме право да презюмираме от нейно име.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  пфу, клиничната психология, разбира се, никаква философия.

  Съжалявам, дълъг ден...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Степента на цивилизованост на едно общество мерим по отношението му към слабите – по това, кой какво прави, за да им помага.

  А не я ли мерим по броя и вида на въпросните слаби, а след това по отношението към тях? Защо да се грижим за следствието, вместо да отстраним причината? ОК, имаме нужда от повече толерантност към жертвите, но по-важното е, че имаме нужда от повече НЕтолерантност към техните насилници.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK