Защо талантливите млади учени напускат България

Карикатурата е публикувана за пръв път през 2010-та година

© Иван Кутузов

Карикатурата е публикувана за пръв път през 2010-та годинаПовечето обещаващи млади учени в Румъния и България емигрират, щом могат, а малцина се връщат. Това пише престижното научно списание "Нейчър" в коментaр на проблемите на научната общност в България и Румъния в началото на 2011 г. Има отделни проблясъци, но множество учени от "старата гвардия" не произвеждат резултати, съпротивяват се на въвеждането на международните стандарти в научните изследвания и блокират достъпа на нови хора, пишат още от списанието.


Два абсурдни случая
На 3 април, д-р Андон Рангелов, гл. асистент във Физическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски" (СУ), е извикан във фонда "Научни изследвания" на министерството на образованието /МОМН/ и му е съобщено, че трябва да върне всички предоставени средства от 30 хил. лева по спечелен от него проект до три дни, защото научната дейност по проекта е оценена отрицателно. Същата научна дейност включва девет статии в реномирани световни научни списания за 18 месеца при заложена цел от три статии в проекта му. Една от тези статии е в най-реномираното списание по физика, Physical Review Letters, а две други са в най-реномираното списание по оптика, Optics Letters. Едновременно с това, Андон има одобрен световен патент за безжично пренасяне на енергия. В резултат той е избран за млад учен на 2011 г. на Физическия факултет на СУ.


В същата ситуация е и гл. ас. д-р Венелин Кожухаров, но неговият проект за сумата от 70 хил. лв. е оценен като незадоволителен при пет публикации, одобрен и завършен дизайн на детектор за експеримент в ЦЕРН и повече от десет доклада на международни форуми.
Процедурата на фонда не предвижда обжалване на решението. Прилича на първоаприлска шега, само че не е. Следва скандал, а абсурдът, в който двамата са поставени, илюстрира много точно някои от основните проблеми на българската наука.


Някои от нередностите във фонд "Научни изследвания" /ФНИ/ на МОМН станаха достояние на широката общественост благодарение на скандалните разкрития на бившия му управител проф. Емил Хорозов. През фонда минават десетки милиони левове, отделяни целево от бюджета за наука, а сред основните му цели е въвеждането на конкурсно и конкурентно начало във финансирането на науката.


Всеки от двамата млади учени е написал проект, който е одобрен от ФНИ, като финансирането е разделено на две части, втората от които се изплаща след одобрение на постигнатото за първия етап на проекта. Андон Рангелов предава отчета си в края на август 2011 година, а решение няма повече от седем месеца, въпреки че втората част на проекта му трябва да започне след шест месеца. Отчетът му е даден за разглеждане на двама рецензенти, а цялостната му оценка се прави от Комисията по природни науки към ФНИ. Междувременно, на два пъти се изискват допълнителни разяснения, но Андон няма информация нито за съдържанието на рецензиите, нито за оценката накКомисията. Хронологията е много подобна и при Венелин Кожухаров.


След абсурдната ситуация, в която са поставени двамата млади учени, новото ръководство на ФНИ им позволява да подадат възражения срещу анонимните рецензии, след които правдата се надяваме да възтържествува, макар ситуацията да остава неясна. Въпреки че този случай вероятно ще намери решение, е наложително да се решат


Системните проблеми


На първо място, липсват каквито и да е критерии за оценка на изпълнението на проектите. Всеки проект има заложени цели и работна програма, но ФНИ няма ясни критерии какво означава те да са изпълнени. В конкретния случай изпълнението на тези цели и тази програма обаче нямат никакво значение за рецензентите (или рецензента) на горните два проекта. Те признават, че целите и програмата са изпълнени, но независимо от това дават незадоволителна оценка.


На второ място, липсва прозрачност - самият състав на Комисията по природни науки е най-дълбоко пазената тайна в наблюдаемата част на вселената. Съставът й не може да бъде намерен в интернет по никакъв начин, а от ФНИ отказват да дадат тази информация.


На трето място, не са ясни критериите за избор на членове на комисията. Според неофициални данни (официални липсват) някои от тях нямат научни публикации в реномирани списания от 2004 г., но независимо от това дават отрицателна оценка на млади учени с девет публикации в последните 18 месеца. Също така съгласно утвърдените международни практики в природните науки за експерт в дадена област се счита човек, който има научни публикации в съответната област през последните 5 години (а в някои развити държави се иска за последните 2 години). Част от членовете на тази комисия нямат нищо общо с това всеизвестно условие за научна компетентност. Андон Рангелов е специалист по квантова оптика, а Венелин Кожухаров - по физика на елементарните частици. В Комисията по природни науки липсват експерти в тези области на физиката, но независимо от това има индикации, че част от рецензентите са именно измежду членовете на комисията. Изглежда не е без значение фактът, че рецензирането на проекти се заплаща нелошо за българските стандарти. В тази връзка естествено възниква въпросът дали не е редно да се преразгледа съставът на тази комисия.


На четвърто място, в процедурите на ФНИ не е заложена възможност за възражение. Комисията по природни науки приема оценките на Андон Рангелов през октомври 2011 г., а на Венелин Кожухаров  през март 2012 г. Младите учени нито са поканени да отговорят на критиките в рецензиите, нито дори са уведомени. В началото на април 2012 г. те просто биват извикани във ФНИ, за да им се съобщи, че трябва да върнат въпросните суми. При отказ от тяхна страна се задействат механизмите за събиране на държавни вземания.


Отговорността


Не на последно място, не е ясна професионалната и етичната отговорност на рецензентите. Всеки поне малко компетентен човек в природните науки веднага би преценил, че въпросните два проекта при нормални обстоятелства и при компетентна и обективна комисия биха били кандидати за най-добър проект на годината. Според слухове, Комисията неформално е решила положителна оценка да се дава на проект, който отчита поне две статии в импактни списания. Очевидно, в случая тя не е спазила дори своите собствени критерии, което поставя въпроса за отговорността на рецензентите, които могат да злоупотребяват с положението си, криейки се зад анонимността. При доказана злоупотреба в нормалните държави, учените биха загубили както възможността да участват в подобни комисии, така и академичните си длъжности и дори научни степени.


Накрая, оценките не са независими. Дори бегъл прочит на рецензиите установява веднага, освен тяхната очевидна злонамереност и некомпетентност, също и поразяващия факт, че си приличат като две капки вода. Набива се на очи изводът, че изглежда едно и също лице е писало и четирите рецензии, или поне е повлияло на другия/те рецензент/и. Необходимо е процедурите на ФНИ да осигуряват както формална, така и реална независимост на експертните оценки, иначе отново ще стигаме до подобни ситуации.


От активността на академичната общност и политиката на новото ръководство на ФНИ зависи дали тези два скандални случаи с едни от най-обещаващите млади български физици ще бъдат забравени или ще бъдат взети решителни и категорични мерки. Не трябва да се позволява на един или няколко души, които се крият зад анонимността на рецензиите, да продължат да тровят българската наука и да убиват в зародиш плахите опити на една шепа способни млади хора да надскочат родната посредственост. В противен случай, тези учени вероятно ще последват написаното в списание "Нейчър" и ще емигрират там, където трудът им ще бъде оценен обективно от компетентни и добронамерени учени.


Авторът е професор по физика и заместник декан на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по научна и проектна дейност. Носител е на наградата "Питагор" за 2008 г. за най-добър ръководител на докторанти в България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не си отивайте, защото кучетата няма да има какво да ядат.

 2. 2 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Защото сме бандитска държава. Тука успяват само млади мутри (поне докато ги отсвирят)

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 637 Любопитно
 4. 4 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 675 Весело
 5. 5 Профил на sofia_b
  sofia_b
  Рейтинг: 386 Неутрално

  30 000 лева, 70 000 лева - а защо не отчитате където трябва, а ?

  Искрено ваши феодални старци !

 6. 6 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тези случаи не са прецедент в БАН. Всеки докторант среща трудности в своята работа, а да не говорим, че младите учени в България нямат никаква мотивация да останат тук, никаква надежда за кариерно развитие или за достойно препитание.За съжаление ние българите инвестираме за образованието на децата си, а друг бере плодовете.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Българските учени, на които приемат публикациите в чужди периодични списания, се броят на пръстите на двете ръце, ако не и на едната.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Защото напускат не само млади и талантливи учени!Напускат всички талантливи хора.
  1. Не искат да ги експлоатират мутроолигарси!
  2.Не вярват на простаци и мутри, макар те да управляват държавата и да са по всички върхове на политическата система на страната.
  3. И защото са умни и талантливи, а не настъпателни бандити без задръжки.
  4.Не могат да популяризират ценностите и ценностната си система, защото защото СМО са заети от същите тези мутри и мутроолигарси от които бягат.
  5. И както скоро четох в една статия не можеш присади мозък на г.з, пък бил той и на върха на държавата и управлението.

  apoloniy
 9. 9 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 418 Гневно

  Не само талантливите,не само учени...млади,стари...всякаки!!До там ни докараха тези негодници!

 10. 10 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ..абсурда е пълен, нещата при работа с фонда са потресаващо отчайващи, всчико, които сме имали 'щаститето' да работим с ФНИ можем да разкажем подобни истории..

 11. 11 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Вписва се добре в общата картинка. Защо са ни способни и можещи хора, които знаят какво и как да правят. Те трябва да се изгонят до един, за да може средното мутренско ниво да се наложи и над науката. Да живее Мутро-чалгария, страната на дребните хитреци и неграмотници.

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#2] от "el_komandante":

  Така е. На един пожарникар му е все едно дали младите учени напускат България

 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Защото българския народ си остана увреден от комунизма и от 22 години след десети ноември вече 17 години избира червените бандити да го управляват.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Фонда "Научни изследвания" на Министерството на образованието и науката /МОМН/

  Адресът е ясен. Министерски чиновници... но като се сетим какви са им началниците, еле пък най Главния... така ще е...

 15. 15 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 457 Гневно

  Ако българската злоба и завист можеха да раждат енергия - ни газ, ни петрол ни е необходим...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Освен циник си абсолютен невежа или злонамерен провокатор. Не бих ти отговорил, но не искам другите хора във форума да останат с грешно впечатление. Това е толкова далеч от истината, че даже не заслужава да се опровергава. Затова, моля те изброй тези учени. Щом се броят на пръстите на едната ръка няма да ти е трудно. И още - би ли споделил с нас откъде черпиш информация.
  Всеки който иска да узнае истината може да влезе в специализираните бази данни Scopus или ISI Web of Knowledge и да провери (тези дази са достъпни от всеки университет или институ на БАН)

 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2500 Разстроено

  "...емигрират, щом могат, а малцина се връщат..." - защото имат УМ в главите си и кураж да го направят...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Една от основните причини младите учени да напускат България е... старото поколение учени, което се стреми да не допусне млада конкуренция и да отвори път единствено за собствените си протежета, деца на роднини, приятели и колеги. Отношението към увлечените от науката младежи, които нямат необходимите връзки, е отвратително и стига до изолиране от каналите за информация за научни дейности и контакти, премълчаване и дори криене на литература, писане на нарочно занижени оценки и прочие нечистоплътности.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 19. 19 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 580 Гневно

  Много ми е интересно джурналята (извинете дневник) защо не се интересуват, разследват и пишат за тези неща, а само с куневи, бойковци, убити мафиоти и т.н. ни занимават?

 20. 20 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Докато науката е в ръцете на феодални старчета ще е така. Дянков си го каза, ама нали е Дянков и се почна една драма, едно тръшкане, ама как може така да обижда уважаемите учени, и тн а си беше съвсем прав.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 21. 21 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 522 Гневно

  До коментар [#7] от "cinik":

  Броят се, ама разни дърти злобни професори пишат анонимни резензиики срещу техния труд и ги спъват.

 22. 22 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#7:"cinik"]Българските учени, на които приемат публикациите в чужди периодични списания, се броят на пръстите на двете ръце, ако не и на едната. [/quote]
  Ами прав си, те и не публикуват много в "периодични списания", така че ако ги търсиш там, няма как да ги намериш. Те публикуват просто в научни журнали.

 23. 23 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мили учени, у нас държавата ви третира само като храна за кучетата или като средство за облайване от тяхна страна. Последните седмици това се доказа и емпирично...

 24. 24 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1466 Разстроено

  Те самите казват защо.
  http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0149&n=000180

  Вероятно доста от вас познават този текст, но аз попаднах на него случайно преди време. Вътре в него има линк към имената на подписалите отвореното писмо и местонахождението им. Ами потресена съм.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Тапата, наложена от номенклатурата преди 1989, която искахме да избием се трансформира във финансова тапа контролирана пак от същите хора. България е гробище на промишлеността ... никой от нищо няма нужда, нищо не се търси и нищо не се цени. Всеки носител на жива идея оставя китка изсушени цветя, покланя се и си заминава ... Между труповете на промишлени гиганти витаят само мародери прехранващи се от останалите огризки по пресни гробове на могъщи някога заводи. Жалка картинка!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Необходимо е да се създаде организация, която да подпомага емиграцията с всички възможни средства.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Весело

  това въпрос с повишена трудност ли е? Тук ги карат да садАт картофи и да пасат Овце

 28. 28 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Много е просто. Защото българската варварска, просташка, криминална геронто- феодално- комуно- ченгесарска пасмина стои по местата си и продължава да върши престъпления и безобразия.
  Геронтокомунопасмината НЯМА КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА НА НАУЧНА ДЕЙНОСТ. И НЕ Е ИМАЛА.
  И дали някога ще има никой не може да каже.
  Преди всички млади хора да напуснат - не само учените и способните, пасмината няма да се разкара. Пасмината е вечна. Но вина да съществува пасмината имат всички останали - които не са от пасмината. То вече се чудя, обаче: има ли изобщо такива, които да не са (без отделни единици)?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#19:"xymax"]Много ми е интересно джурналята (извинете дневник) защо не се интересуват, разследват и пишат за тези неща, а само с куневи, бойковци, убити мафиоти и т.н. ни занимават?[/quote]

  Защото с бюджет за сайт не може да се правят журналистически разследвания. А топлите новини за куневи, бойковци ги получават я от правителствения пресцентър, я от информационните агенции.

  Нещата, които казва професор Витанов обаче са страшни. Това е тотален феодален произвол над младите учени. А професорът, след като е получил награда за най-добър ръководител на докторанти в България, очевидно е пределно наясно как стоят нещата.

 31. 31 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#19:"xymax"]защо не се интересуват, разследват и пишат за тези неща[/quote]

  и не само за тези - има още камара явления, които си плачат за журналистическо и след това юридическо разследване. Но не се надявам...

  Път без препятствия не води до никъде.
 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Младите напускат,защото комунистически тюфлеци,като Александър Лилов,не искат кадърни младежи около себе си,защото смятат пожизнено да заемат службите си в БАН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тц,тц. Пълен разпад на държавата. Всеки, който се опита да изгради нещо, веднага го спъват. Само връзкарчета и шуробаджанащина. Няма случаен човек, който да се докопа до финансиране. Или някой от комунистическата номенклатура или от демократичната номенклатура, но случайни- в никакъв случай. Поставени учени, поставени съдии и прокурори, поставени кметове, поставени политици,поставени бизнесмени. Няма личности, само подлоги- без значение руски, американски или мутренски, все са си подлоги.

 34. 34 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ian Smith":

  Костов и Димитров влизат ли в квалификацията червени бандити?

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 35. 35 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Тази държава, с това управление и с това мислене не заслужава нито добри учени, нито способни лекари, нито кадърни инженери!

  Хора, изнасяйте се дорде е време. Няма нужда да ставате нито храна на бездомните кучета, нито роби на червената олигархия!

  Жизнь или Life - избор има.
 36. 36 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много лесно за обяснение...защото на никой не му се бачка за 200лв.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 37. 37 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#16] от "grajdanin1":

  Добре де, като са толкова много дай няколко имена, по възможност повече от 5. Разбира се българи, които не работят в България не се броят. Надявам се сам разбираш защо.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 38. 38 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Тези млади учени писали ли са за съавтори когото трябва? А как са раздавали хонорарите? Направили ли са дарения за някоя партия?

 39. 39 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#16:"grajdanin1"]До коментар [#7] от "cinik": [/quote]
  [quote#7:"cinik"]
  Българските учени, на които приемат публикациите в чужди периодични списания, се броят на пръстите на двете ръце[/quote]
  grajdanin1, cinik е напълно прав за общността на работещите в хуманитарните и обществените науки. Това е всеизвестно. Нещата са напълно различни между точните науки, от една страна, и хуманитарните и обществените.

 40. 40 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#37] от "mapto":

  За трима вече се знае - двамата млади учени и проф. Витанов (горе долу стигат за едната ръка). За другите - влез в сайта на някой от природните факултети на СУ или институти на БАН - там са дадени публикациите им - не на всички, но има достатъчно.

 41. 41 Профил на ouzo
  ouzo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Интересно как в преобладаващо неолибералния форум дървените демократчета проявяват своята опортюнистична многостранност (да не употребявам друга дума).
  Но под такива статии няма как да не се прояви здравия социален разум.

 42. 42 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Научните изследвания не се правят само заради самите изследвания. Целта е голям процент от тях да завършат с конкретни резултати. Ако не е така още нямаше да имаме телевизия, компютри и хиляди други неща други неща, както в областта на техниката, така и в други области на живота. Всеки учен в областта на приложните науки в края на краищата иска да види неговите резултати приложени в практиката. А къде и от кой да се направи това у нас? БАН не може да внедрява в серийно производство. Това трябва да правят в изследователските си центрове фирмите. Да, обаче чисто нашите фирми са малки и нямат достатъчно средства за внедряване каквото и да е в серийно производство. Чуждите фирми идват със свои готови разработки, като развойните им центрове са в чужбина. Къде тогава е изходът? Може би в подпомагане от страна на държавата на нашите фирми да създадат собствени развойни звена. Мисля че това е правилно, защото тогава действително много добри разработки на БАН биха се произвеждали у нас, с което ще се повишат доходите на фирмите, и заплащането на работещите там. Чуждите инвеститори няма да повишат доходите на хората, така че само с чужди инвестиции няма да има доближаване до Европа. Съществуващите чужди предприятия доказват тази очевидна истина. От 15 години в Ботевград съществува бившото предприятие за автомобилна електроника ЕПИК. Бившо защото го продадоха. Заплатите не надвишават 500-700 лв. Е, кога ще плащат европейски заплати и кога ще потвърдят бленуването на премиера, че щом направим магистралите тутакси ставаме като европейците.

 43. 43 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Досега не бях чувала, че пари, отпуснати по научен проект, могат да бъдат искани обратно!!! От джоба си ли да ги вземат сега тези 30 или 70 хил. лева?

  Понеже работя в научната сфера (не в България) виждам как функционира такова спонсориране. Учените пишат проект (Proposal) и обясняват какви са целите, методите и какво се знае по темата досега и специалисти оценяват дали този проект е реалистичен, дали си заслужава да го финансират. Ако го одобрят, финансирането е за определен период от време (2 години например). След този период пак се срещат, учените представят резултатите и ако го одобрят, продължават финансирането. Ако не, просто го спират. Но не си искат парите обратно. Става въпрос за големи суми, никой не би се хванал на тая работа, ако след 2 години може да трябва да връща 100 хил. евро! Или разбрах грешно статията, или това е един от хилядите огроми абсурди в България.

 44. 44 Профил на pinko81
  pinko81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Без съмнение случващото се във фонда премина границата на абсурда. Тези процеси обаче не са от вчера! Публичната позиция на проф. Витанов е правилна, но много закъсняла и донякъде лицемерна. Та нали самия Витанов и един куп негови колеги непрекъснато участват в комисии, кръгли маси и т.н. дето коват поредните стратегии за развитие на науката в България (грижейки се главно тяхното парченце да е приоритетно). Това, че тези стратегии (добре прикрити зад псевдолиберални лозунги) имат за цел да унищожат науката в СУ и БАН за сметка на псевдонауката в НБУ, УНСС и други подобни е без значение – важно е да се защити собственото парченце. Камбаната се бие само когато има директна заплаха (в случая един от физиците е от групата на Витанов), т.е. когато някои друг стратег-мислител ни удари. Типичен пример в това отношение е докладът на проф. Хорозов, където имам споменати доста хора и проекти от подопечния на Витанов факултет. Защо проф. Витанов не взе публична позиция по този доклад?!

  Цялата научна общност в България съществува на базата на подобно лицемерно поведение, което е наложено от факта, че наука в България се развива(финансира) по едно единствено просто правило - съответния “учен“ трябва да е близък на силните на деня (или на Албена Вуцова).

 45. 45 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#37] от "mapto":

  Колкото и да ти се вижда странно, дори само във ФФ на СУ има повече от 5 човека с редовни публикации в реномирани, международно признати издания. В институтите на БАН също има много такива хора. Достатъчно е да прегледаш имена на хора от ИФТТ, ИЕ, ИМИ, ФМИ, ФФ, ИЯИЯЕ и ще намериш много повече от 10 човека с редовни международни публикации. Има много хора, които работят както в България, така и в чужбина. Има и такива, които сами си финансират международните участия в конгреси и конференции с пари, изкарани като гост-професори в чужди университети.

  Жизнь или Life - избор има.
 46. 46 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ,,Защо талантливите млади учени напускат България'' МИЗЕРНИ заплати взимат.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 47. 47 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1453 Гневно

  Хората са го казали - маймуни с трици не се ловят!! Наука се прави или с пари, или с МНОГО пари. А в Булгаристан дори за тро6ичките които отпуска държавата настава такава битка и такива трикове се прилагат, че свят да му се завие на човек.
  Положението е отвратително, мизерията е пълна. Резултат - МАСОВО БЯГСТВО. От читавите ми колеги които завър6ихме ХФ на СУ - около 10-тина на випуск, в БГ я останаха 1 или 2, я не.
  Така де, за какво да се борим с мелници, след като дори хората които уж са в на6ия отбор и следва да помагат са готови да забият нож в гърба ти. Ай си..ир! Хубаво е че има страни готови да оценят способностите и знаията ни, пък БГ, вложила толкова пари в образованието ни - са му мисли...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 48. 48 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#45:"Дразнител"]Досттъчно е да прегледаш имена на хора от ИФТТ, ИЕ, ИМИ, ФМИ, ФФ, ИЯИЯЕ и ще намериш много повече от 10 човека с редовни международни публикации. [/quote]

  Физиката по принцип е точна наука, но такъв отговор изглежда като отбягване на въпроса. Не може да развиваш теза на база на аргумента "ако не вярвате, направете проучване и ще се убедите". Не предоставяте факти, така че явно нямате реални аргументи, а само спекулирате.

  Разбира се 5 човека е изключително малко, но е изумяващо неумението да се защити дори толкова скромна теза.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 49. 49 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  браво на човека, че го е написал. с малки промени и доълнения, същите проблеми важат и за младите в държавната администрация.

 50. 50 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тъпо. И какво следва? Тея дето е трябвало да пишат рецензиите може да са анонимни в процедурата, но имената им ги има. Ще бъдат ли наказани за бездействието си, а може би и за невежеството си и неспособността си или за злонамерено пречене? Ще бъдат ли съответно понижени в университетите си, БАН? Щото си е за бяс работата.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 51. 51 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Съд до дупка! Ако трябва да се съди държавата в Страсбург.. няма някакви корумпирани боклуци да спъват малкото млади учени в България!

 52. 52 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "mapto":

  Тея публикации не могат ли да се проследят по инситуция в съответните сайтове(не знам как се казват, но знам че са плъзнали доста които водят статистики за статиите)?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 53. 53 Профил на aar
  aar
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Може да потърсите да видите какъв е този патент за който става въпрос в google аз го направих (най-лесно в гоoгле е да се търси Efficient Robust Wireless Energy Transfer) веднага излиза патента на следният линк http://www.wipo.int/patentscope/search/en/detail.jsf?docId=WO2011107995&recNum=41&docAn=IL2011000214&queryString=de/%22wireless%20power%20transfer%22&maxRec=252
  Вижда се, че патента е американски и е нова технология за да си зареждате телевизор, лаптоп и дори коли безжично. Тази технология вероятно ще се развие доста бързо в следващите години, вече се продават телевизори които са без кабели http://www.witricity.com/ (разработено от учени в MIT). За жалост няма да може да се конкурираме с MIT след като ще връщат кинти : ) .....

 54. 54 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Гневно

  Не знам за вас, но от няколко години наблюдавам, как върху всичко що-годе образовано, талантливо, кадърно и най-вече МИСЛЕЩО, се упражнява натиск от всички посоки да напусне страната. Като се зашпочне от "добронамерени" съвети та се стигне до рекет и саботаж.
  На мутроолигархията не ѝ трябват способности, трябват ѝ послушници и роби.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 55. 55 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#53] от "aar":

  Всъщност Тесла го е изнамерил, патентовал и демонстрирал още преди един век, но е имало заинтересовани на това да не се дава шанс за развитие. Така че има шанс и за нашите учени - използване на други принципи или технология например.

 56. 56 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не мога да повярвам, че наистина са се случили тези абсурди с младите учени. Жалка работа. После как да останат тука.

  bezsmyrten
 57. 57 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#54:"rapidfire"]но от няколко години наблюдавам, как върху всичко що-годе образовано, талантливо, кадърно и най-вече МИСЛЕЩО, се упражнява натиск от всички посоки да напусне страната.[/quote]

  Ние трябва да упражняваме натиск наобратно - натиск към боклуците, които ни спъват. Натиск към идиотите, които не помагат, а пречат.

 58. 58 Профил на The Incumbent
  The Incumbent
  Рейтинг: 213 Гневно

  Интересен е въпросът защо никоя медия не предприе разследване. Преди около 1.5 год, проф. Хорозов, след направен одит във фонда, изнесе инфо, че проекти за 30 млн лева са оценявани от хора без докторска степен т.е. министерски чиновници, кадри, подлоги и прочее...
  Истината е, че този дебат липсва в БГ, преди няколко години се направиха и независими оценки и е лесно да се види кой публикува. Просто отваряте www.sciencedirect.com or www.elsevier.com

  True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information. - W. Churchill
 59. 59 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#54:"rapidfire"]върху всичко що-годе образовано, талантливо, кадърно и най-вече МИСЛЕЩО, се упражнява натиск от всички посоки да напусне[/quote]
  Аз лично не упражнявам натиск, аз съветвам, и то искрено и честно, да го направят. В кочината истински можещите хора просто нямат възможност да се развиват. Казвам го от позициите на човек, работил в академичната сфера 23 г., от които 17 в БАН, 10 от тези 23 през комунизма. Аз лично не се оплаквам, постигнал съм много, дори още през комунизма. Но при мен е достатъчно да имаш глава и компютър. Физика, химия, биология и пр. обаче само с глава и компютър не се прави.

 60. 60 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#58] от "The Incumbent":
  Твоят въпрос има лесен отговор. Понеже тези неща зависят лично от министъра (Игнатов), то не е ли очевидно че именно министъра е лично заинтересован нещата да се потулят? След като Хорозов направи одит на фонда и посочи поименно корумпираните лица, министър Игнатов обяви че си дава една година за да изясни нещата. Тази година изтече преди 1-2 седмици. Е, и?

  Любомир
 61. 61 Профил на Burda
  Burda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Феодални старци" не е възрастова, а властова позиция, идваща от шуро-баджанащината и други кофти практики. Така, за съжаление смяната на поколенията няма да изчисти по естествен път терена за добро отношение към творците в България.

  Мога да те заведа до извора, но не мога да утоля жаждата вместо теб
 62. 62 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Причините са комплексни.На първо място стоят естествено много по-високите заплати, на второ, по-добър стандарт на живот, по-добри здравни услуги,по-добро образование за децата им.И накрая да не забравяме, че никой не е вечен, а на Запад доживелите до пенсия , ще се радват на по-добри старини!!!

 63. 63 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#48] от "mapto":

  На изпит професора пита:
  -Колко са жертвите през Втората световна война.
  -50 милиона
  -Моля избройте ги поименно.

  Достойните български учени не са 50 милиона, но приликата с вашия въпрос е очевидна. Нали не очаквате да ви изпратя списък на българските учени, публикували в реномирани списания през последната година.

 64. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Ето защо напускат - защото имат право да напускат и имат право да намерят най-добрите условия за работа
  Правете разлика между учени и националисти

  подпис
 65. 65 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#44] от "pinko81":

  А ти какво направи или просто си плюеш?

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 66. 66 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Идеята да се връщат пари за проекти, които не са постигнали целите си намирам за напълно безумна. Аз работя от 20 години в един от най-реномираните университети във Франция, печелил съм различни проекти, но за пръв път (за пръв път!) чувам за такова нещо. Няма никаква гаранция за успех в едно научно изследване. А повечето научни открития се правят "случайно", когато авторите търсят съвсем други неща. Водещото в науката е любопитството и желанието да проникнем в тайните на природата. Профаните изглежда вярват, че закона за всемирното привличане е открит в резултат на успешно изпълнена държавна поръчка. Това, уви, не е така. В държавната стратегия за развитието на науката и образованието на Република България до 2020г. е записано, че фундаменталните науки няма да се финансират, защото от техните резултати се ползват само развитите държави. България нямало как да извлече конкретна полза от закона за всемирното привличане. Конкретни политически кръгове обаче и сега извличат полза от разрушаването на българската образователна система, масовата емиграция на млади таланти и всеобщо изпростяване на населението.

  Любомир
 67. 67 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimen":
  Много просташки коментар, жалко, че е така харесван.

 68. 68 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#67] от "omniam":

  Просташки е, да. Предлагам по елегантен: учените - кучетата ги яли.

  Любомир
 69. 69 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Просто абсурдно. Това минава всякакви граници. За пръв път чувам, че пари отпуснати по научен проект, могат да бъдат искани обратно...без комнетар. Но с този моинистър може да се очаква всичко. След доклада на Хорозов се очакваше подобен удар по достойните учени, а не имитатори като лицето инатов и рангел г.
  Триумф на посредствеността и връзкарщината.

  За коментара на Пинко 81 мога само да адмирирам няма какво да се допълни. С такова отношение и малкото искащи да се занимават с наука в Бг просто ще избягат или ще се откажат.

 70. 70 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#67] от "omniam":

  Това е моята добродетел - аз съм един анонимен простак, живеещ в държавата на анонимните простаци. Другите си отидоха или ги изядоха кучетата.

 71. 71 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1243 Весело

  [quote#63:"grajdanin1"]Достойние български учени не са 50 милиона, но приликата с вашия въпрос е очевидна. Нали не очаквате да ви изпратя списък на българските учени, публикували в реномирани списания през последната година. [/quote]

  Оф, аман от дървени философи. Симпатизирам Ви, затова ще Ви помогна как да се измъкнете от конфузната ситуация:
  [quote#45:"Дразнител"]Досттъчно е да прегледаш имена на хора от ИФТТ, ИЕ, ИМИ, ФМИ, ФФ, ИЯИЯЕ и ще намериш много повече от 10 човека с редовни международни публикации.[/quote]

  Опитайте се да намерите поне по един от изброените институти и факултети. Надявам се такъв опит да се потърси съдържание в иначе спекулативния аргумент няма да Ви затрудни.

  Може би ще Ви помогне и дефинирането на малко по-точни критерии: търсят се поне 3 публикации в последните 5 години в някое международно признато научно издание, например според тази класация (ако искате изберете друга): http://www.arc.gov.au/era/era_2010/archive/era_journal_list.htm#1

  Това улеснява ли иначе непосилната задача?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 72. 72 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#18:"Югозомби"]Една от основните причини младите учени да напускат България е... старото поколение учени, което се стреми да не допусне млада конкуренция и да отвори път единствено за собствените си протежета, деца на роднини, приятели и колеги. [/quote]

  Много сте далеч от истината - поне за природните науки. За да се убедите, прочете докрая (много подбрано) цитираните статии в Нейчър, които сравняват управлението на науката в България и Румъния. Само един детайл: министерството, занимаващо се с науката в Румъния се оглавява от успял на запад учен биолог - у нас - от посредствен уманитар с 1 публикация в реферирано списание, при това идващ от световно неизвестен частен университет, в който изобщо не са застъпени сериозно природоматематичните науки - това, което се разбира под "науки" на Запад.

 73. 73 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#44:"pinko81"]Албена Вуцова). [/quote]

  Коя пък е тая ?

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 74. 74 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всъщност истината е, че дори без тези пречки и неразбории младите и способни учени пак биха заминали, просто защото в България никога няма да имат условията за работа и възможностите за развитие, каквито ще имат на Запад. Това се нарича глобализация..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 75. 75 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 418 Весело

  Че по какво тази история се различава от съдбата на много други млади българи , макар и не-учени ... На кой му се стои в бандитска държава , където ръководен е принципа на безпринципието. И понеже българския народ не може да промени държавата си той променя страната в която живее.

 76. 76 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Единственото което може да задържи учени в България са лични или семейни причини..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 77. 77 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#74:"muncho"]Всъщност истината е, че дори без тези пречки и неразбории младите и способни учени пак биха заминали[/quote]

  Истината е, че може да има млади учени, които искат да останат тук, дори напук на хора като теб.

 78. 78 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  " Андон Рангелов е специалист по квантова оптика, а Венелин Кожухаров - по физика на елементарните частици. В Комисията по природни науки липсват експерти в тези области на физиката"

  Ами в новоназначения от Игнатов основен управляващ орган на фонда - Изпълнителния съвет към ФНИ, липсват изобщо представители на физическите, математическите и химическите науки! Затова пък Съветът се оглавява от хидрогеолог от НБУ, менте-професор без нито една статия в реферирано международно списание. Член на съвета е уманитарка, преподавателка в печатницата на дипломи ЮЗУ, редовна авторка в жълто издание. Директор на ФНИ сега май е някакъв юрист, а доскоро беше един пенсиониран автор на соц- сценарии...

 79. 79 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Къде са ми сега банаджийци и защитниците на дъртите кадри. Къде е онази хубавелка Mai Tai, която се върнала от чужбина и ми разтяга лакърдии и глупости, които не разбира?

  Ала, бала!
 80. 80 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#77] от "blaf":

  Напук на кого правят като остават в България?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 81. 81 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#77] от "blaf":

  Посочи ми поради какви причини, извън личните и семейните, някой млад и способен човек ще иска да работи за 300 лева "заплата", антична техника, без НИКАКВО финансиране от страна на държавата, заобиколен от отчаяни от невъзможността да работят алкохолизирани колеги, в държава в която на учените се гледа с насмешка в най-добрия случай и в която министрите ги обиждат всеки ден и никой не цени труда им, но за сметка на това във всеки момент могат да ги убият на улицата, държавата на мутрите и чалгата, вместо да отидат в коя да е западна държава, да получават 20 ПЪТИ повече като заплата и СТОТИЦИ ПЪТИ повече пари за изследвания, в която ще са обект на почит и уважение, ще могат да живеят комфортно, спокойно и нормално, без да се страхуват дали ще могат да си платят тока и парното...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 82. 82 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#73:"ХАРИ"]Албена Вуцова). - цитат на коментар #44 от “pinko81”

  Коя пък е тая ? [/quote]

  Това е доскорошната шефка на дирекция Наука в МОМН, "вечната Албена", толерирана и от сегашния министър. Та тъкмо заради тази корумпирана особа (най-вероятно лично подбирала менте рецензенти от съседните балкански страни за проектите на своите приятели) напусна професор Хорозов.
  Той просто "освети" далаверите на госпожата, част от които са станали и при сегашния министър на МОМН.

  За съжаление, твърде много хора от самата научна общност, близки до тази особа или други чиновници в МОМН, носят и те отговорност за безобразните практики във ФНИ, тъй като са пряко облагодетелствани от тях.

  Също за съжаление, твърде малко хора от научната област откликнаха на призива за оставка на министъра по повод скандала във ФНИ http://www.ostavka.nauka2010.com/  Виждам, че проф. Николай Витанов е сред подписалите, но не и младите хора, обект на статията...

 83. 83 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Проблемът на България е не, че младите и талантливи хора я напускат. Истинският проблем е че некадърните са се хванали, като кудуци на мост и не я напускат. Това е проблемът!

 84. 84 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Проблема на тези учени е, че са публикували в реномирани научни списания, а не във в. "Телеграф" или "Монитор". А и нищо не са дали на ГЕРБ - това са близо 100 хил.
  А ГЕРБ за науката не е направил нищо, освен да сложи етикета на всички учени "Феодални старци"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 85. 85 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Гледам никой не е споменал името на серийния рецензент, изпушкарил се върху не един и два проекта по един и същи миризлив начин .. Е, и аз нема да го направя, да не съм луд да ме нарецензират и мен някой ден, само ще попитам може ли във въпросната комися по Природни науки на ФНИ да членуват съпрузи??? Че май съпругата била и по-злстна и неподбираща средствата! :О

 86. 86 Профил на nvvitanov
  nvvitanov
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#44] от "pinko81":

  Аз поне излизам с името си. А ти какъв си, че да хвърляш такива обвинения по мой адрес и да раздаваш акъл? Не аз съм лицемерен, който открито и публично заявявам позиция, а такива шмекери като тебе и рецензентите на въпросните младежи, които се крият зад анонимността си, за да вършат гадости.

 87. 87 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#79:"ivohammer"]Къде са ми сега банаджийци и защитниците на дъртите кадри. [/quote]

  Не може заради един (пенсиониран) вече конкретен рецензент, известен открай време с ярката си непочтеност, да се оплюват наред всички. Предполагам, че комисията е била заблудена от него и ще преразгледа решението си за този случай.

  Обаче проблемът най-вече е в безобразното управление на Фонда за научни изследвания. Този Фонд трябва да излезе от МОМН, трябва да има други правила за работа. Всъщност, прогоненият миналата година от Игнатов директор на ФНИ, Емил Хорозов (световно известен математик, апропо), беше изготвил вариант на нов правилник, основан на проучване на световния опит - може да са види на сайта му http://www.fmi.uni-sofia.bg/lecturers/de/horozov/

  Дали комисията, назначена от Игнатов да пише нов правилник (чува се, че и авторът на статията е в тази комисия), ще вземе нещо от идеите на професор Хорозов, предстои да видим.

 88. 88 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1367 Разстроено

  Ама чакай те бе уважаеми съфорумници. Науката е привилегия на страните, в които правителствата имат на първо място желание да помагат на страната и на народа си и на второ място стратегия и визия как става това.
  Ами че ние не сме от тези държави. Ето народа скоро ще хукне след новия месия - Кунева.
  Няма как да стане това тук.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 89. 89 Профил на yven
  yven
  Рейтинг: 5 Неутрално

  към "pinko81":
  Навярно бъркате автора на статията, която обсъждаме, с друг представител на точните науки - също Николай Витанов, но математик.

 90. 90 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Мдаааааа, нагледно- ефектът на калинката-оценител.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 91. 91 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#71:"mapto"]търсят се поне 3 публикации в последните 5 години в някое международно признато научно издание[/quote]

  ами погледни страницата на ФзФ на СУ в раздела Научна дейност - там има точно 3+2=5 имена на наградени учени - вземаш някое име и проверяваш публикациите им в някоя стандартна база данни

  - например, за твое улеснение, за последното от имената там виж http://inspirehep.net/search?ln=en&p=fin+a+yazadjiev%2C+s&of=hb&action_search=Search

  по-новите работи вероятно са все още препринти в този електронен архив, обаче по-старите са дадени със списанията, в които са публикувани: Phys.Rev. D, Phys.Rev.Lett. , JHEP - все
  списания с висок импакт фактор; на същия сайт можеш да провериш и как са цитирани работите

 92. 92 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Любопитно

  От минусчето (а вероятно още ще последват...), заключавам, че някои хора се дразнят даже от рутинна обективна информация за научните публикации на един български учен, награден за "За особен принос в науката" като млад учен 2005 г....

  Изглежда рецензентът на първите двама наградени в списъка на сайта на СУ има тук и фенове...

 93. 93 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#73] от "ХАРИ":
  Попитай чичко гугъл!

 94. 94 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Риторичен въпрос. Защото другаде ги оценяват, а тук-унижават.

 95. 95 Профил на tfh
  tfh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Печално, но факт и факт, че е печално...

  Безстрастно погледнато, който смята, че има какво да даде
  на световния прогрес, е добре да го прави там, където това е най-ефективно (това рядко е Бг). От факта, че талантливи млади хора отиват да работят в реномирани университети или фирми, печелят не само младите хора и фирмите, но и обществото като цяло. Не би било зле да мислим по-глобално...

 96. 96 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#91:"petrov9"]ами погледни страницата на ФзФ на СУ в раздела Научна дейност - там има точно 3+2=5 имена на наградени учени - вземаш някое име и проверяваш публикациите им в някоя стандартна база данни[/quote]

  Благодаря! Не беше толкова трудно, нали. Въпросната страница всъщност е тази: http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/science/index.html

  [quote#91:"petrov9"]на същия сайт можеш да провериш и как са цитирани работите[/quote]

  Да, много е показателно за това как функционира българската наука. На практика основните цитати са самоцитирания, тук-таме допълнени с цитати от други учени със славянски (най-вероятно български) имена.

  И все пак трябва да отбележим, че няколкото цитирания от несвързани лица са си наистина похвално постижение за публикации от преди 1-2 години.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 97. 97 Профил на charles_degaulle
  charles_degaulle
  Рейтинг: 411 Неутрално

  От тая болест страдаме вече повече от 70 години. Навремето бягаха основно те, лесно намираха реализация назапад и по-лесно излизаха навън. Сега реализацията е по-трудна, излизането по-лесно. У нас наука не може да се развива при това финансиране. Държавата няма нужните средства, бизнеса не финансира почти нищо!! Отделни проекти вървят, ама с финансиране от ЕС или далечната источна чужбина... А имаме доста хора със свежи идей. Жалко, ще ги реализират другаде.

 98. 98 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Егати тъпата статия. Този въпрос беше актуален преди 15 години и оттогава отдавна е отговорен. В момента е просто банален. Спорен мен, по-актуална би била статия на тема 'Как да задържим способните млади хора в България?'

  гледам слушам и .... и ми става смешно... пък после ми се доревава
 99. 99 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 521 Неутрално
 100. 100 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нищо ново - филмът "Двойника" с Тодор Колев...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK