Леденото спокойствие на процеса срещу Брейвик

Леденото спокойствие на процеса срещу Брейвик

© ReutersКогато започна процесът срещу Андерш Брейвик, прокурорите и назначените от съда психиатри се изредиха да се ръкуват с масовия убиец. Всички се усмихваха. Един от лекарите дори леко се поклони. Човекът, убил 77 души, им отвърна с усмивка.


Почти на никого в Норвегия това не направи впечатление.


Добре дошли на процеса за най-тежкото престъпление в страната. Норвежки стил, драма в съдебната зала, комбинираща едно от най-жестоките убийства в мирната история на Европа от Втората световна война насам с тотална учтивост, говореща много за спокойната увереност на норвежците в честността на собственото им общество и правораздаване.
На фона на тази скандинавска сдържаност и избягване на конфронтация Брейвик всеки ден започва с жеста на екстремистката десница, изглеждащ сюрреалистичен и неуместен. Следващият ден продължава със същата ледено студена възпитаност.


Леденото спокойствие на процеса срещу Брейвик

© Reuters


"Привършвате ли своето изявление?", пита съдията убиецът, който заявява, че не съжалява за стореното и би го повторил, ако може. В продължение на повече от час той изрежда заплахите си срещу исляма, срещу европейският мултикултурен ад и срещу избитите от него тейнейджъри, които той обявява за "политически активисти".


"Имам още 6 страници", отвръща той.


Разговорът се повтаря. Съдията възпитано призовава Брейвик да приключва с пледирането си. Обвиняемият възпитано отговаря: "Още една страница".


За зрителите на всичко това по света, запознати с емоционалните сцени и удрянето с чукчето в предаваните по телевизията процеси в американските съдилища, спокойствието на съдията е стъписващо. Докато Брейвик реди хвалбите си за антиимиграционните модели на Япония и Южна Корея, съдията кратко се намесва: "Моля да се придържате към норвежката действителност".


В Норвегия на процеса се гледа като на начин да се сложи емоционален край на събития, разиграли се в страна, гордееща се със своята толерантност и решена да не позволи заплахата от нападения да разруши отвореното й общество. Но всичко това кара наблюдатели, особено тези от чужбина, да се питат дали правораздавателната система на Норвегия, в която максималното наказание е 21 години затвор, не е манипулирана от хитър психопат, за да може той да разпространява расистките си възгледи.


Леденото спокойствие на процеса срещу Брейвик

© Reuters


На моменти предаваното от съдебната зала напомня на пиесите на великия норвежки драматург Хенрик Ибсен, в които уютното всекидневие бива разтърсено от дълбока криза и емоционална буря, разбиващи ледената покривка на благочестивия буржоазен живот от ХІХ век.


У самия Брейвик има нещо, напомнящо на пастор от пиеса на Ибсен - твърд поглед, тъмен костюм, прилежно поддържана брадичка...


В ХХІ век на социалните медии, автоматичното оръжие и експлозивите, с които той атакува едно наглед мирно общество, стореното от Брейвик носи по-скоро черти от мрачните антиутопични криминални романи на Стиг Лашон или Хенинг Манкел, добили напоследък световна известност.


В първия ден на процеса прокурорът не трепна докато изброяваше списъка на мъртвите и описваше избиването им с такива подробности, че норвежките телевизии заглушаваха сс сигнал част от детайлите. Брейвик слушаше спокойно и поглеждаше от време на време разпечатката на обвинението пред себе си. Един зловещ списък с десетки убийства.


Единственият по-емоционален момент в залата беше, когато Брейвик се просълзи при прожектирането на собственото му пропагандно видео в интернет, включващо картини на средновековни кръстоносци и музикален съпровод."Много вълнуващ филм", каза той. "Мислех за моята страна и моята раса, те загиват."


До този момент Брейвик седеше неподвижно, докато прокурорът го обвиняваше, че е екзекутирал десетки хора с изстрел в главата.


Няма го американският съдебен театър, няма ги адвокатите, използващи залата като сцена. Норвежката обвинителка седи на мястото си, докато задава въпроси на Брейвик с търпение и възпитан тон, сякаш говори на дете.


Няма ги гневните изблици на семействата на жертвите в галерията, няма призиви за мъст. Просто тих стоицизъм.


"В друг национален контекст всичко това можеше да изглежда по съвършено различен начин - с демонстрации и бдения по улиците", обяснява Матю Гудуин, преподавател по международни отношения в Университета на Нотингам.


Но норвежците поставят на първо място вярата си в системата: "В Норвегия съществува дълга традиция на уважение към властите и респект към институциите", допълва Гудуин, който е изучавал страната. "Освен това те искат да се сложи точка".


След нападенията от миналия юли Норвегия общо взето отказва да изостави своя либерален режим на охрана и сигурност. Не се забелязват признаци на бум за производители и търговци на сканиращи устройства и охранителни фирми, както сме виждали да става в САЩ и Западна Европа.


Леденото спокойствие на процеса срещу Брейвик

© Reuters


В дните след атентата доминираше призивът за запазване на спокойствие. Премиерът апелира за повече откритост и демокрация. Реакцията на норвежците се символизира от съобщението в Twitter на едно момиче: "Ако един човек може да създаде толкова омраза, само си представете колко любов сме способни да създадем всички ние."


В съдебната зала, намираща се близо до мястото, където Брейвик взриви кола бомба, за да отвлече вниманието на полицията от последвалото нападение на остров Ютьоя, няма да видите и следа от разгорещените дебати в САЩ относно това редно ли е на американска територия да бъдат съдени заподозрените за 11 септември членове на "Ал Кайда".


В галерията за публиката с около 200 места търпеливо седят роднини и журналисти, докато Брейвик обещава "реки от кръв" в Европа и призовава европейците да поемат като него своята отговорност.


Леденото спокойствие на процеса срещу Брейвик

© Reuters


"Ние сме търпелив народ", казва Йон Хестнес, ръководещ група за подпомагане на оцелелите от атентата в Осло. "Не крещим, не избухваме в плач за това и онова. Друг въпрос е какво се случва в мислите ни. Но това е залата на един почтен съд и така трябва да бъде. Смятаме, че е важно той да каже това, което иска."


Респектът тук е водещият принцип. Някои оцелели носят стикери с надпис "Моля, без интервюта".


Специално построената за целта съдебна зала е модерна, оборудвана с класическа дървена норвежка ламперия и в сдържани цветове. Полицията позволява на посетителите да внасят напитки. Те изглеждат леко объркани от това какви може да са правилата в този процес.


Мнозина норвежци остават убедени, че на Брейвик трябва да се позволи да представи своята теза, въпреки че той вече призна за убийствата. По думите му той е невинен и е действал в защита на Норвегия от исляма и имигрантите.


Не че напълно няма искрици на потиснат гняв. Оцелели и роднини на загиналите са изпълнили залата в първите дни на заседанията. Но вместо да разговарят за случилото се, мнозина се потапят в удобното мълчание на SMS-ите. "През цялото време получавам от тях съобщения", казва Хестнес. "Казват ми, че всичко това е ужасно и болезнено."


Леденото спокойствие на процеса срещу Брейвик

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Жестоко убийство в комбинация с жестоко лицемерие.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Не знам за процеса,но мултикултуризма ще ни донесе,много по-големи неприятности!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И тоя е като терористите от Саудитска Арабия и оня лудия в Оклахома - успял само заради сефтето, за лош късмет на жертвите. Както и с предишните изброени, втория, който се проба нема да го огрее.

  Лека им пръст на жертвите и стига пропаганда, да го съдят, да го осъдят, да го утепат тихо в затвора и толкоз. За некои друга оправия нема.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Брейвик отвори очите на Европа за опасността от либерализма и мултикулти-чумата!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Няма да коментирам за Брейвик, но ако някой обърне българското народно събрание на касапница аз като гражданин също бих гласувал само един по-дълъг затвор и нищо повече.

  Защо не го направя аз ли?

  Предполагам просто обичам себе си повече от националните интереси.

  А вие?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  в БГ аналог на Брейвик

  изглежда долу-горе така:

  1. баща - разведен, старшина в МНО;
  2. образование - полу-висше; полу-военно; с поредица от "граждански специализации";
  3. възпитание - "по фатмашки патриотично";
  4. мироглед - виртуално-замъглен;
  5. граждански сдружения - "футболна агитка" и рокерски клуб;
  6. политически възгледи - "симпатизант на АТАКА" и фатмашко-патриотични движения;

  - Нищо ново под Слънцето !
  barcelonski

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Сега някоя влюбила се женица ше иде и ще се омъжи за него в затвора... сигурно полу4ава хиляди любовни писма... доста интересен феномен у една малка група жени, влюбваща се в масови убибици

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Хубав обзор, показващ защо Норвегия (а и Скандинавия като цяло) е МОДЕЛ за действие, не за мечтаене, към който се стремят много мислещи хора и общества, които искат да живеят добре, без страх, в уредена държава.
  В БГ само може да се мечтае за "спокойна увереност в честността на собственото им общество и правораздаване", ама то и няма скоро никого да застигнем, като чета изцепките на разни елементи тук из форума. [quote#4:"Thermobee"]опасностт от либерализма и мултикулти-чумата[/quote] изречение под което несъмнено би се подписал прихопатът и престъпникът Брейвик.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#3] от "jubal harshaw":

  По добре да го обявят за луд.И да го изследват в лудницата,да се види от къде се пръкват такива.И разбира се да не излиза жив от там.

 10. 10 Профил на sv84
  sv84
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Респектът тук е водещият принцип. Някои оцелели носят стикери с надпис "Моля, без интервюта".
  Хайде сега след като си представихте американските процеси, си представете горното изречение в страната на Миролюба Бенатова, Бареков, Карбовски и всички останали наши топ журналисти...

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  (допълнена)

  в БГ аналог на Брейвик

  изглежда долу-горе така:

  7. четиво - "Строго секретно";
  8. филми - за войните в Югославия и Виетнам;
  9. кумири - Ибанславковци и Татянадончевки;

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "barcelonski":

  Веднага пишем на норвежците, требва да те вземат в екипа.

  До коментар [#9] от "slonsco":

  За него се знае вече - живот без никакви грижи и отговорности, първо под мамино крило, после на социални помощи, свободен достъп до интернет без да има мисловен апарат да отсява плявата от щуротиите, свободен достъп до огнестрелно оръжие, пълна липса на чувство за отговорност за собствените действия.

  Връх на своята раса направо.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Весело

  прокурорите и назначените от съда психиатри се изредиха да се ръкуват с масовия убиец. Всички се усмихваха.
  ..........
  Голяма веселба пада в съда! Дават трибуна на масовия убиец, оставят го да си чете манифестите, по-добра реклама на неонацизма от това, здраве му кажи.
  Както казах и по-рано, Брейвик просто приведе в действие това, което си го мислят повечето норвежци.
  Последователи ще има обезателно, дано да екзекутират пак норвежци, че май идват малко в повечко на Европа, към която по манталитет, култура и традиции, така и не принадлежат.
  Но по всяка вероятност ще се пръкнат пак там, където най-малко се очаква - в Русия.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  А има толкова по-лесни начини за решение на твоя проблем - примерно да агитираш хората около тебе да гласуват за правилния кандидат.

  Кой е той ме питай две седмици преди изборите

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Така е в подредените държави.....

 16. 16 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ако вместо спокойствие (външно), в съдебната зала има истерични крясъци, с какво ще се промени всичко!?
  Вярно е, че присъдите в Норвегия са смешно малки, но две неща са сигурни. Извършителят ще получи наказанието си и ще го изтърпи.

 17. 17 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1430 Разстроено

  За себе си не мога да кажа, че съм емоционален човек, но като чета това - немога да се побера в кожата си.
  Това е зловещо - дано несъм никога на мястото на родителите, загубили детето си на този остров, но ако това, да нечува дявола, ми се случи, с голи ръце ще го разкъсам тоя .
  Колкото и да ми харесаха думите на момичето, това тяхното немога да го разбера

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 18. 18 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#13] от "СДС":

  Така е ! Прав си !

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Има и друго. Когато на някой от арийската раса му дойде някаква кауза в главата е способен,без грам колебание,да жертва живота си,следователно и този на другите. Оттам и това спокойно,хладнокръвно отношение към смъртта.
  На това се дължи тази уравновесеност към Брейвик в норвежкото общество.

 20. 20 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Леденото спокойствие на процеса срещу Брейвик"

  Норвежкия стил на леден стоицизъм ми харесва, но...те имат голям проблем, който гръмна и уби десетки души, затова вместо ледено спокойствие е необходим разгорещен дебат и решаване на проблема.

 21. 21 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  До коментар [#20] от "marsena":

  Именно - а Брейвик не е причина , той е само следствие. Изперка зарад изкривения мулти-КУЛТУРИЗЪМ , който насади тонове цигани , които циганят държавата. Виновни са емигрантите , те са причината , брейвик е следствие

  15.02.1989 - 07.02.2018
 22. 22 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не знам дали Норвегия е модел за подражание или не, лично мое мнение е че е малко странно да се ръкуват че чак и да се покланят на човек, убил 70 деца, който заявява че не съжалява и би го направил отново. Колкото и да си анти нещо си, никой не ти дава право да извършиш такова клане...В крайна сметка - с какво си по - добър от противника си тогава. Целия този процес се превръща - от медиите разбира се - в една огромна реклама на този психопат...Само гледайте накрая да не го изкарате, милия, жертва - видиш ли те тея деца от острова тръгнали да го нападат и той от самозащита взел че ги избил. А какво трябва да се нарави ли - да му заделят една голяяяяяма бяла стая с меки стени, модерни бели ризи с дъъъълги ръкави и много, ама много доктори, които да му човъркат главата.

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 23. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#14] от "jubal harshaw":

  Че аз зная кой е. В малки и контролирани страни като България, пък всъщност далеч не само там, правилен канидат просто няма.

  Необходимо условие да влезнеш в политиката на ниво да имаш последователи е да бъдеш компроментиран достатъчно много за да можеш да бъдеш управляван когато се наложи.

  Може да звучи като теория на конспирацията, но всъщност е толкова просто за реализиране, че ако се замислите ще видите , че е по-лесно да бъде направено отколкото измислено.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 24. 24
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25 Профил на curious1234
  curious1234
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това е най-цивилизования наказателен съд, който съм виждал. Целта му не е толкова отмъщение /маскирано под термина "справедливост" и по-точно "справедливо възмездие"/, колкото по-добро опознаване на корена на проблема, довел до престъплението, за да бъде лекуван именно този корен.

  Ако вместо сдържания и уважителен процес, който наблюдаваме, бяха изгорили престъпника жив на клада, или рязали тялото му парче по парче без упойка и излъчвали адските му мъки по телевизията в едър план, рисковете за обществото само биха се увеличили.

  Браво на норвежците. Трябва да се учим от тях.

  Предлагам да обявим война на Норвегия и веднага след това да капитулираме.

 26. 26 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От прочетеното в статията им завиждам леко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на mihaild
  mihaild
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Драги съфорумници, искрено ви приканям да не удостоявате споменатото лице със гласността, която то така желае. За мен той е А.Б от Норвегия, самопровъзгласил се мним съдник и изверг, залужаващ да бъде затворен в бяла стая и цял живот. Там ще има достатъчно време да си мисли и крои планове...

 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Любопитно

  Абе... тези спокойните норвежци ли са? Онези същите викинги, от които е треперила цяла Западна Европа, до Византия?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Доста е болен, време да се лекува.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 31. 31 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#20] от "marsena":

  Подкрепям мнението ти.
  А след максимум 21 години норвежците ще си имат един психопат на свобода, който не се свени да каже, че не съжалява и би повторил ако може.
  Както са казали, от много хуманност до къде я докарахме..

  Fail with honour then succeed by fraud
 32. 32 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#28] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Същите. Само с треперенето малко грешиш. Реалната история на викингите е по-различна от легендите и приказките. Не навсякъде са били нашественици например, някои са ги ползвали като защита и дори са ги канели да си основат селище в трудно защитими райони. Наскоро гледах проучване на генофонда на Обединеното кралство. Около 40% се оказаха с викинкгски произход.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 33. 33 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#31] от "issunboshi":
  По Дискавъри показаха немски сериен убиец (без политически цели, "нормален" извратеняк), с 10 годишна просъда!, който понастоящем раздава подаръци на деца по Коледа от името на местната църква. Странно, но факт. Между другото, големите присъди не намаляват престъпността. Последната се намалява с превенция и навременни наказания, но това е друга тема.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 34. 34 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Забравих да кажа че е извършил 10 доказани убийства, т.е. по година на човек, колкото и цинично да звучи.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 35. 35 Профил на miroleon
  miroleon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поведението на този психар ще трябва да отвори дебата за "свободното движение на хора" в ЕС, защото пришълците, които се настаняват не приемат традиционните културни ценности, с които са свикнали, и които са изграждали народите във вековете!... Това не е само проблем на Норвегия. Той ще дойде в достта поразредената територия като население, именувана България!

 36. 36 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Мисля, че ги разбирам. Целта е да не се направи от този идиот мъченик и знаме на други идиоти.

 37. 37 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#29:"dgd"]Ах, колко е лесно да си на не повече от 20-25, цъкаш си от удобната стая и си пълен с житейска мъдрост като лайно с витамини. [/quote]
  А колко е тъпо да си на 60-65 и да си пълен с фатмашка мъдрост и фуражки хумор

 38. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#4] от "Thermobee":

  [quote#4:"Thermobee"]Брейвик отвори очите на Европа за опасността от либерализма и мултикулти-чумата!
  [/quote]

  Да така е. Отвори им очите че тихи но опасни луди се разхождат между нас и могат всеки момент да изпаднат в криза. Отвори им очите също така че да си луд не е необходимо да си от определена раса или религия.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Весело

  До коментар [#21] от "Karelson":Е що да са виновни имигрантите? Я па мислим, че са виновни норвежците, които раждат недостатъчно деца /по 1,7 средно на жена/, та си стоят от 30 години 4 млн, от които все повече в пенсионна и по-малко в трудоспособна възраст, та за да се развива икономиката броят на чужденците се увеличи от 0,1 до 0,9 млн. Да са правили деца, а не да ни се фалят с леденото си спокойствие!
  /За сравнение - етническите българи през последното десетилетие имат тотален коефициент на плодовитост 1,1 деца на жена, етническите турци в България - 1,4; а ромите в България 2,8/.

 40. 40 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В Скандинавия отдавна (от около 30-40 години) няма викинги, а има само толерантни викинги, изрусени и с розови гащи. Да кажеш „гей“ не обижда, дори е пожелание, понякога и належащо за интеграцията. И Карлсон отдавна не живее на покрива в старата част на Стокхолм (Gamla stan). Там от 30-40 години насам живеят едни други хора. Дори не е ясно защо му казват на този град северната Венеция, по-правилно ще бъде северният Истанбул. Ако пътувате през Скандинавия с автомобил няма да има град в който да влезете и случайно да видите Tommy или Annika Settergren. Първата гледка са хора, познати нам от 5. им века история на присъствие. Все едно че сте из Източните Родопи. Тези същите хора ви обслужват и в транспорта, и в таксита, и Ви продават храна, чистят, гледат деца и пенсионери. В учебниците по норвежки език за чужденци главните герои отдавна не са Jan, Arne, Per, Ole, Bjørn, Hans или Knut, а са взети от приказките за Шехерезада. Същото е и в нормалните училища. Там ябълки и парички си разделят пак героите от 1001 нощ. (следва)

 41. 41 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Брейвик всеки ден започва с жеста на екстремистката десница, изглеждащ сюрреалистичен и неуместен."

  Свитият юмрук е жеста на т.нар. Рот фронт през трийсетте години, също е използван и от нашенските комуняги и шумкари.
  Този жест няма нищо общо с екстремистката, умерената или неуверената десница.

  ZeroOne
 42. 42 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 972 Любопитно

  [quote#24:"marsena"]политиците, които внасят тонове мангали, без да питат хората дали ги искат. [/quote]

  -Някога е било достатъчно да си другоселец,човек от друго,макар и съседно,село,за да не те искат.Така е било до преди около 100 години и в България,и в другите страни.Преди известен брой години,в София беше "лошо",дори да си от друга махала.Ако влезеш на "чуждата" можеше да "ядеш" бой,особено,ако си момче,изпращащо момиче от "чуждата махала".Е,тогава не беше 21 век,ама сега вече е.

 43. 43 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Депресия по нашенски: Вече и чуждото нещастие не носи радост...

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#41] от "ZeroOne":

  Точно това е поздравът на интербригадистите сражавали се в Испания с фалангистите на Франко.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Разстроено

  До коментар [#35] от "miroleon":

  "...Той ще дойде в достта поразредената територия като население, именувана България!..."

  с времето - граматическо - само не съм съгласен...той Е вече тук! има много имена - Мечка къмто Плевен, Катуница, Правище къмто Пловдив...

 46. 46 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Не знам каква е била идеята да се даде трибуна на този убиец но с този процес както върви Норвегия се движи по острието на бръснача. Животът там никога повече няма да е същият. Последствията са непредвидими....

 47. 47 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В статията се съзира известна възхвала на начина, по който работи системата в Норвегия , същата която е възпроизвела обвиняемото лице и която безпристрастно ще го съди. Никой не трепва докато се четат имената, а трябва ли ? Очевидно отговорът в Норвегия е не, дъблоко отдалечени един от други хора...мили възпитани и с нож зад гърба

 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Факта че не беше ликвидиран докато стреляше срещу жертвите си, а сега му дават трибуна навежда на мисълта че управляващите леви в Норвегия искат да дискредитират националистите в които виждат заплаха за власта си.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#37:"kamski"]А колко е тъпо да си на 60-65 и да си пълен с фатмашка мъдрост и фуражки хумор[/quote]

  Очевидно знаеш - от опит или от баща ти. Хайде, сподели.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  [quote#4:"Thermobee"]Брейвик отвори очите на Европа за опасността от либерализма и мултикулти-чумата! [/quote]

  Брейвик отвори очите на европейците за опасноста от ксенофобията, расизма, ислямофобията и всички други характерни признаци на крайнодесните лумпени и маргинали!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Весело

  [quote#24:"marsena"]Тъкмо затова Брейвик започна да гърми по политиците. Ето това е проблемът не само на Норвегия, а и на цяла Европа- политиците, които внасят тонове мангали, без да питат хората дали ги искат. [/quote]

  Тези политици са избрани на честни и демократични избори именно от хората.... защо например норвежците са гласували за норвежката социалистическа работническа партия, която в момента е на власт, а не за някоя крайнодясна националистическа партия? Ами много просто.... не харесват ксенофобските и расистки идеи и философия на крайнодесните лумпени като Брейвик!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Mи, нормално е всичко да преминава спокойно, работа с крясъци, истерии и емоции не се върши. Какво би помогнало на процеса, ако роднините на жертвита започнат да пищят или да се мятат в истерия вътре в залата? Ще ги изведат от там и делото ще си продължи без тях! Или пък обвинителят да почне да сипе обиди и яростни нападки срещу Брейвик? Ще го сменят с друг, както смениха онзи заседател, дето беше казал, че Брейвик заслужавал смъртна присъда. То, не че не заслужава, но след като държавата не предвижда такава, подобни изхвърляния са излишни.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]Тези политици са избрани на честни и демократични избори именно от хората.... [/quote]


  Ако изборите можеха да променят нещо - щяха да ги забранят.
  Толкова за честните и демократични избори.
  Демокрация, така както аз я разбирам, има само в Швейцария. Хората там си правят референдуми за щяло и нещало, затова и държавата им е така уредена. Ама явно политиците в ЕС не смеят да оставят решенията на важни въпроси наистина в ръцете на народа. Абсолютно съм убедена, че ако в ЕС се проведе референдум за това, дали да бъдат допускани емигранти-мюсюлмани, поне едно 70% от европейците ще гласуват с "Не". Затова и никой не ги пита, щото отговорът е ясен.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на tarbo
  tarbo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само че не е психопат, а убеден борец за идеалите си. Само дето идеалите му са най-меко казано спорни, а средствата, които избра - напълно неприемливи.

 55. 55 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мда.. странни хора са тези скандинавци. От югоизточна гледна точка..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  [quote#53:"VеnRus 2008"]Ако изборите можеха да променят нещо - щяха да ги забранят. Толкова за честните и демократични избори. [/quote]

  Извинявай, но според мен това са пълни глупости.... Европа е най-демократичния континент на света! Има толкова голям избор по време на избори.... например може да гласуваш за толкова различни партии... за социалисти, за комунисти, за десни консервативни партии, за либерали, за зелени, за крайнодесни националистически партии!

  [quote#53:"VеnRus 2008"]Абсолютно съм убедена, че ако в ЕС се проведе референдум за това, дали да бъдат допускани емигранти-мюсюлмани, поне едно 70% от европейците ще гласуват с "Не". [/quote]

  Интересно наистина.... знаеш ли мислех си за предстоящите избори във Франция! Там един от кандидатите за президент Марин льо Пен (знам, че ти е любимка) обещава, че ако стане президент на страната ще намали имиграцията с 90%! Много често ти и останалите крайнодесни форумци говорите за това, че Франция се е напълнила с "чалми и чернилки".... ами ето това е чудесна възможност за франзузите демократично и законно да спрат нахлуващите имигранти от Африка и Азия.... по твоята логика, мнозинството французи ще гласуват за Марин льо Пен и тя ще стане новия президент на Франция! Обаче има един проблем... оказва се, че според социологическите проучвания льо Пен ще спечели само 17-20% от вота и ще остане трета в крайното класиране! Защо така се получава? Според мен поне извода е само един.... за мнозинството французи имиграцията не е толкова сериозен проблем, както ти си мислиш и както се опитваш да убедиш останалите форумци! Ако имигрантите бяха наистина належащ проблем французите масово щяха да гласуват за Марин льо Пен, която обещава да ограничи до максимум имигрантите нахлуващи във Франция.... но няма да го направят и ще гласуват за Оланд! Това е горчивата истина.... сории за което!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Юлиан Христов
  Юлиан Христов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Брайвик доказва, че не е луд, но с това поведение май ще постигне обратното. И ще бъде оправдан - http://www.sofiapost.net/2012/04/9000/

 58. 58 Профил на Veso
  Veso
  Рейтинг: 505 Гневно

  До коментар [#2] от "lz2":

  Той отдавна ни носи неприятности... Спомнете си само случаят с датските карикатуристи! Те още живеят под охрана, но и под постоянна заплаха...

 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":

  Истинската демокрация е като в Швейцария, за всяко нещо - референдум. Само с избори не става. Щото, лично на мен, например, няма политическа партия, чиито решения да ми допадат на 100%. Затова, за която и партия да гласувам, тя няма да отразява напълно моите интереси. Ако имаше референдуми всеки пък по важни проблеми, щеше да е друго. Затова и французите няма да изберат Марин льо Пен, защото тя предлага решение на един от проблемите - емиграцията. Но има много други, икономика, бизнес и инвестиции, за които тя и идея си няма.
  Та, пак повтарям, чак след като започнат да се допитват, чрез референуми, до хората за всичко, дори и за това в какъв цвят да са пейките в градския парк, чак тогава ще може да се каже, че има истинска демокрация.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Сетих се за нещо от Стария завет - Зъб за зъб, око за око . С норвежка учтивост и с вяра и респект в институциите .

 61. 61 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#55:"muncho"]Мда.. странни хора са тези скандинавци. От югоизточна гледна точка.. [/quote]

  Да, нали? Къде къде по-готино щеше да е някой от роднините на жертвите да хвърли бомба в съда и да убие не само Брейвик, ами и съдията, обвинителя, заседателите, охраната и журналистите, както и намиращите се в съседните зали хора, нямащи нищо общо със случая? Така де, нали така правят тези, от вашата религия?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 62. 62 Профил на Veso
  Veso
  Рейтинг: 505 Неутрално

  [quote#53:"VеnRus 2008"] Абсолютно съм убедена, че ако в ЕС се проведе референдум за това, дали да бъдат допускани емигранти-мюсюлмани, поне едно 70% от европейците ще гласуват с "Не". Затова и никой не ги пита, щото отговорът е ясен. [/quote]

  Чудесно изказване! Точно така е. Точно затова Брейвик пледира "самозащита". Точно затова и аз го разбирам и подкрепям!

 63. 63 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 972 Любопитно

  [quote#52:"VеnRus 2008"]нормално е всичко да преминава спокойно, работа с крясъци, истерии и емоции не се върши.[/quote]

  -Този тип показа,че и убийство " с крясъци, истерии и емоции не се върши". Той извърши хладнокръвно престъплението си,а сега пак хладнокръвно се държи в съдебната зала.
  От друга страна в нея хладнокръвно го посрещат,
  хладнокръвно го разпитват и изслушват.
  както изглежда,това е въпрос на местен манталитет.
  Дано и пак така хладнокръвно го осъдят,а норвежкото общество хладнокръвно да прецени:кои са причините,как и защо е могло да се случи това хладнокръвно избиване на невинни хора и все така хладнокръвно да вземе мерки проява,като тази,да няма бъдещи рецидиви .

 64. 64 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1469 Весело

  А прокурора щеше да опъне братовчедка си !

  До коментар [#61] от "VеnRus 2008":

  15.02.1989 - 07.02.2018
 65. 65 Профил на brum
  brum
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако европейците можеха да гласуват конкретно за това кого допускат зад границите си ние и всички останали новоприсъединени европейци щяхме определено да сме под чертата заедно с азиатците. Всеки, който е виждал пияни поляци да крещят и разсипват боклук по улиците на някое спертнато английско градче го знае.

 66. 66 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#65] от "brum": Всеки, който е живял сред пияни англичани и скандинавци знае, че поляците и източно-европейците са едно добро пожелание за всяко спретнато английско село. Снимки и текст за справка: http://goo.gl/TyqDg и http://goo.gl/rjXnV.

 67. 67 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  [quote#39:"patsis"]Е що да са виновни имигрантите? Я па мислим, че са виновни норвежците, които раждат недостатъчно деца [/quote]
  Щото е по-лесно да виниш емигранта, отколкото да си признаеш, че си недалновиден. Едва ли норвежци се състезават с емигранти да чистят тоалетни и прочее непривлекателни дейности.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 68. 68 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Все по-неразбираеми са ми норвежците, то бива толерантност, но трябва някъде да се постави разумната граница. Не разбирам защо на този социопат трябва да се даде възможност да разяснява теориите си и заплахите си в открит процес.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 69. 69 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 609 Любопитно

  КАЗВА ИСТИНИ .... а истината боли ....

 70. 70 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Може да е за две смъртни присъди.
  Това е проблем за него и за роднините на избитите.

  Но, се базира на това, че имигрантите (най-вече мисюлмани) в Норвегия имат повече права от норвежците. И че тези права са им дадени от управляващата лява партия, която иска да увеличава имигрантите и правата им. Прилича на циганите в Бг, които имат повече права от нас, но поне те са местни тук.
  И човека (дококото може да се нарече такъв) взема че избива комсомолците на партията че процеса да не продължава безкрайно.

  Полицейската статистиката казва: 65% от изнасилванията в Норвегия са извършени от имигранти мисюлмани (с културни особености). Всички изнасилвания в Осло (където именно са имигрантите) за 2010 и 2011 са извършени от мисюлмани. И даже официалната доктрина е че норвежките жени не се съобразявали с културните особености на рязаните и заради това били изнасилвани(!?).
  Е, не всеки е Брейвик (за щастие), ама ако дъщеря ви е отакована от някой с културни особености няма ли да искате просто да го утрепете, вместо съда да прецени, че дъщеря ви не се е съобразила с рязаната му култура (в Норвегия!) и го е "предизвикала"?

  Е тук е заровено кучето и тук е ключа от бараката, и сега ще се мъчат да ги скрият и да изкарат Брейвик най-лудия. И той е луд ама не чак до там.

 71. 71 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  чета коментарите и ми текна да предложа на уважаемия форум един опит. ще ви цитирам писанията на един българин, посветени на родните цигани. моля който желае да пише от коя част на политическия спектър според него е автора, възприема ли го като ксенофоб, расист, лумпен, маргинал и т . н. от арсенала на колегата "Иво".
  благодаря в аванс...
  "В село X и в цяла Бългрия понастоящем циганските престъпления не могат да се спрат, защото от Европа и САЩ непрекъснато се застъпват за това ОПАСНО малцинство. И искат да се спазват "човешките" им права и да се подпомагат икономически"
  "Затова западните политици би следвало да спрат да плачат за тях, защото всъщност за жал са самите бедни българи. А ако...западняците искат толкова много да уредят положението на тези хора, нека да ги приемат в своите богати страни и да решат въпроса с тяхната вековна изостаналост - политическа и културна"

 72. 72 Профил на brum
  brum
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#66] от "Balkanson":
  Много стабилен източник . Същия вестник редовно публикува статии за това как поляците изловили и сготвили патиците от езерото в местния парк. Каквото и да си говорим, някои източноевропейци упорито отказват да се интегрират в западна Европа и много хора са настроени против източноевропейците с право. Истината е, че хората не могат да се отсяват на расов или етнически принцип.

 73. 73 Профил на Veso
  Veso
  Рейтинг: 505 Весело

  До коментар [#71] от "marrad":

  Внимавай какво пишеш... Зорките модератори на "Дневник" трият всеки коментар съдържащ думата "цигани"!

 74. 74 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#73] от "Veso":

  "...трият всеки коментар съдържащ думата "цигани"! ..."

  това също е част от експеримента!

 75. 75 Профил на Александър Игнатов
  Александър Игнатов
  Рейтинг: 222 Неутрално

  В подкрепа на Marrad #71
  Вчера по новините изригна родната ни милиционерска мисъл, че в 1-2 села положението е трагично с циганската престъпност. Не е останала нито една къща която по няколко пъти да не е била ограбвана и вандалски разбивана. И за да се осигури спокоен живот на селото и да се вижда кой граби, Цецо ще монтира 12 видеокамери!!! Че Ромчо и камерите ще открадне, бая пари струват.
  Да не слушаме какво ни втълпяват от Америка за търпимост и интеграция, бате, защото тяхните циг.. (пардон) индианци са изнесени в резервати още през 19-ти век.
  Да приложим богатият опит на Големия американски брат и да спасим малкото останало, но много изстрадало население.

 76. 76 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В малка Белгия е имало години, когато са пристигали по 20000 емигранти, главно мюсюлмани. Представете си, че в 4 пъти по-голямата България годишно пристигат 50000 полу диви мъже от Африка и Азия, които източват финансите на страната, защото са на социални помощти и не работят и извършват 90% от престъпленията. Освен това завладяват отвътре най-голямата партия и започват да прокарват закони в своя полза.
  Това се опитва да обясни Брейвик на процеса и затова всички му стискат ръката.
  Ще го осъдят, защото такъв е законът, но след няколко години ще го амнистират под натиска на обществото.

 77. 77 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не знаех, че е важно на процесите да се врещи и крещи...но щом аФторите на матряла са се вчепетлили...явно мисълттЪ им е по-инаква...ориенталска така да се каже.... И не съм гледал по тивиту в хамерика да се врещи в съда както ни го обясняват в матряла...ма кой съм аз а ? Не съм одил на съд у Хамерика.... Ако ида ше ви обадя как е....

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 78. 78 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  СПРАВЕДЛИЖОСТ!
  За просветителите тя се извежда от добродетелите на обществото,от неговите ценности.А вие сте свикнали всеки инакомислещ да обявите за луд-понеже не ви се занимава и в матрицата се чувствате намърдани досто удобно.

 79. 79 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#53] от "VеnRus 2008":

  Мисля, че процента на гласувалите против мисюлманите ще е практически равен на 100% минус % на мисюлманите в съответната страна.
  Имам приятели българи в Франция - изнесоха се от Париж заради имигрантите с културни особености. Имам и други подобни примери.
  Между другото вижте края на поста ми номер 70 за статистиката на изнасилванията в Норвегия.
  Данните са от:
  http://dostoinoest.com/bg/index.php?option=com_content&view=article&id=371:-5-&catid=87:inoslavie-i-inoverie&Itemid=118
  http://ceacbg.com/art/267-content/kazusa-s-islyamskite-minareta/91-toleriranata-netolerantnost.html
  Чел съм ги и на аглийски, но сега не мога да ги открия, мисля че принуждават сайтовете да не публикуват подобна информация.

 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  [quote#59:"VеnRus 2008"]Затова и французите няма да изберат Марин льо Пен, защото тя предлага решение на един от проблемите - емиграцията. Но има много други, икономика, бизнес и инвестиции, за които тя и идея си няма. [/quote]

  Ами тогава да стане по-компетентна по-повече важни въпроси и теми за да гласуват повече французи за нея....


  [quote#59:"VеnRus 2008"]Та, пак повтарям, чак след като започнат да се допитват, чрез референуми, до хората за всичко, дори и за това в какъв цвят да са пейките в градския парк, чак тогава ще може да се каже, че има истинска демокрация. [/quote]

  Иначе принципно и аз одобрявам по-честото провеждане на референдуми.... във Венецуела също се провеждат такива! Мечтая някой ден да гласувам на референдум за някой важен въпрос и тук в България! Референдумите са хубави нещо.... уловката тук е как ще бъдат зададени въпросите по които ще се гласвува!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е, жертва надали ще го изкарат!До коментар [#22] от "TheJ0kerr":

  Mt
 82. 82 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пази Боже! Сценарият ти е зловещ!!!До коментар [#76] от "zeer_streng":

  Mt
 83. 83 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Вижте, норвежците са едни спокойни, прагматични и приветливи хора. Единствените елементи, смущаващи тази действителност са емигрантите, които може да забележите по улиците на Осло и другите градове. Това е общество с традиции и правила, които биват брутално нарушавани през последните десетилетия. Поведението на Брейвик е крайно, но не и непонятно за много от норвежците.

  Жизнь или Life - избор има.
 84. 84 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "Когато започна процесът срещу Андерш Брейвик, прокурорите и назначените от съда психиатри се изредиха да се ръкуват с масовия убиец. Всички се усмихваха. Един от лекарите дори леко се поклони. Човекът, убил 77 души, им отвърна с усмивка."

  Толерастия с една дума !!!

 85. 85 Профил на оле мале
  оле мале
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#25] от "curious1234":

  Нaпълно съм съгласна с теб.

  Реакциите, за които се говори, и начинът по който се провежда процеса са достойни за адмирация. Не мисля, че става въпрос нито за стоицизъм, нито за “ледено” спокойствие. Става въпрос за общество, което не позволява да бъдат поставени под съмнение ценностите, върху които се базира – уважение, толерантност, доверие. Вярвам, както и те, че този човек може да бъде “превъзпитан” през тези 21 години. А съществуването му и възгледите му могат да бъдат разбрани, несподелени и преодолени.

  Това е наистина е общество, към което ми се иска да се стремим.

 86. 86 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#85] от "оле мале":

  Браво за коментара.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 87. 87 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#25] от "curious1234":

  имаш +++++ от мен

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 88. 88 Профил на geg19
  geg19
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хм... Май и в Норвегия "сънят на разума ражда чудовища".
  Малко ме плаши бравурния стил на коментарите за норвежкото общество.
  Че къде се пръкна тоя Андерш Брейвик. Не беше ли в Норвегия?
  И как тъй да вярвам , че този изрод може да бъде “превъзпитан през тези 21 години”, като видяхме как е бил "възпитан" в (от) същото това общество.
  Струва ми се, че просто смятат да го забравят. И така ...до следващия Андерш.

 89. 89 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Много добре написана статия с дълбок поглед върху психологията на норвежците.
  Изключително важно за подчертаване: ""В Норвегия съществува дълга традиция на уважение към властите и респект към институциите""
  Ключовата дума "уважение" стои на първо място-те уважават на първо място себе си, след което институциите и властите. И са един изключително сплотен народ. Има огромна прозрачност на решения, власти, институции. Оттам и уважение и вяра в тях.
  Сигурни са, че този психар ще получи наказанието, което заслужава без да се налага да разиграват фалшивия американски театър.

 90. 90 Профил на geg19
  geg19
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#89] от "Orchid":

  Хм, ами то при максимално възможни 21 години как "този психар ще получи наказанието, което заслужава"?
  Освен ако и ти не смяташ "забравата", за "наказанието, което заслужава".
  Далеч сън от мисълта да произнасям присъди над норвежците и норвежкото общество, ама на мен този театър с психара ми фалшивее и това безвъпросно: "Няма проблем, ще си получи заслуженото" (Следствието приключи, забравете) ми се струва притеснително.
  ПП Оставям настрана претенциозното клише за "фалшивия американски театър"...

 91. 91 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#75] от "aleks34":типък как можа да сравниш ром със индианец...не стига че им откраднахме родния континент,осквернихме с алчността си и похотта си тази девствена земя,ами като капак на наглостта ги набутахме в резервати..ти да не си мислиш,че си по умен или стойностен от един индианец,бе...недоносниче.....

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK