Службите за сигурност - оръдия за извоюване и запазване на властта

Защо премиерът доброволно се отказва от властта над спецслужбите ?!

© Георги Кожухаров

Защо премиерът доброволно се отказва от властта над спецслужбите ?!"Ако искаш – ето ти телефона на Кирчо."
"Кой Кирчо?"
"Ами шефа на НРС-то."


Подобен разговор можеше да се чуе често между репортери през изминалите 20 години, докато чакат края на някое събитие свързано със специалните служби. А името би могло да бъде на всеки от началниците на полицията, контраразузнаването, разузнаването, ДАНС. Възможността да им се звънне от репортери кажи-речи по всяко време, немислима в държавите с уредени и нормално функциониращи сектори за сигурност и ред, при нас илюстрира декларациите за прозрачност, демократичност, отвореност "към обществото" на подопечните им специални служби.


Тази отвореност стигаше, естествено, само дотам да съобщят например на по-доверените си журналисти (на останалите не смееха, за да не чуят уточняващи въпроси), че началникът на архива на разузнаването Божидар Дойчев, намерен мъртъв през ноември 2006 г., се е самоубил в кабинета си. И то да го съобщят едва след като британско интернет издание беше вече публикувало новината.
И до днес това самоубийство, извършено по времето на отстранения миналата седмица от съветническия пост при премиера бивш директор на разузнаването Кирчо Киров, не е изяснено.


Споменавам този случай само като илюстрация до каква степен си остана непробиваема тъмнината, в която удобно са оставени да тънат специалните служби и как никоя институция, включително прокуратурата, въпреки че е овластена за такава цел, не може да надникне в покоите им.


В готвената от ГЕРБ реформа няма и намек за промяна

в посока НРС и ДАНС да станат ефективни служби с ясно разписани задължения и въоръжени с адекватни на целите средства.


Но има друго, ако съдим по доклада на министъра на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов, който се очаква да бъде изнесен на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.


И ако до вчера можеше да се спори за причините за уволнението на Румен Миланов не само като премиерски съветник и  шеф на Центъра за противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС (БОРКОР), но  и като секретар на Съвета по сигурността към МС, днес нещата се проясняват. Или поне везната силно се наклонява към версията за спечеленото от вътрешния министър Цветанов надмощие във визиите за бъдещето на специалните служби.


Миланов формулира и поддържаше идеята да има


силов вицепрмеиер, но различен от вътрешния министър


който да отговаря за координацията между службите за сигурност и ред. Той мотивираше идеята си с конституционния принцип, че системата за сигурност е поверена на Министерския съвет и следователно премиерът трябва да командва спецслужбите, а новият вицепремиер да бъде негов помощник.


В очаквания днес доклад на Цветанов четем едновременно две взаимно противоречащи си тези. Едната предвижда "укрепване на Съвета по сигурността към МС" (вече с нов секретар, който същевременно е и съветник на вътрешния министър). Другата гласи: "Съветът по сигурността не поставя пряко задачи на службите за разузнаване и сигурност, както и на службите за обществен ред"; няма да има и "функции по ръководството на службите за сигурност, по кадровата работа в тях и разпределението на ресурсите, той няма "да изземва" (от кого? - бел. ред.) и координацията и взаимодействието между тях".


Възниква въпросът в какво се състои "укрепването на Съвета по сигурността към МС" и с какво всъщност ще се занимава той. В доклада на Цветанов е посочено, че поставянето на задачите остава в "изключителната компетентност на премиера или на определения от него вицепремиер или министър". Очевидно не се има предвид министърът на културата или спорта. А "определеният от него вицепремиер" е известен – вътрешният Цветанов.


Изричното посочване какво не може Съветът по сигурността към МС (вместо какво може) подсказва, че е целено


орязване на възможности да се наднича в черните кутии на специалните служби


от друг орган, пък бил той и към Министерския съвет, който по конституция определя и провежда политиката на борбата с престъпността и на националната сигурност.


Но и това не е всичко. Предвижда се структура, която наподобява шапка над Съвета по сигурността, формирана от шефовете на службите, главния секретар на МВР под ръководството на секретаря на съвета (в случая той е и съветник на вътрешния министър). В доклада на Цветанов тази структура е обяснена в негов стил като "неформално консултативно звено за провеждане на консултации, координация на дейности за подготовка на обща професионална позиция с цел подпомагане вземането на политически или управленски решения от Съвета по сигурността". Може би на заседанието на КСНС днес някой ще попита Цветанов как шефовете на деполитизираните спецслужби ще подпомагат Съвета по сигурността да взема политически и управленски решения и дали логиката на конституцията не предполага обратната посока на внушенията...


Всъщност докладът на Цветанов илюстрира


изключителната последователност в изземването на власт и концентрацията й в МВР


– прикрити зад шумни клетви за реформа. Само три месеца след идването им на власт - през ноември 2009 - беше неутрализирана Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС)  със законови промени, с които службата беше свита на практика до украсителна табела на "тихия фронт". За сметка на осакатената откъм правомощия, агентура и оперативни функции ДАНС беше подсилена ГДБОП (Главна дирекция за борба с организираната престъпност) в МВР, която пое обратно, кажи-речи, всички средства за действие, с които беше съоръжена ДАНС. Нещо повече, освен полицейска ГДБОП стана – според мнението на специалисти - и полуинформационна, полуконтраразузнавателна служба, въпреки че формално контраразузнаването (НСС) остана в ДАНС.


Всичко това се случи на фона на яростна пропаганда срещу "довчерашната ДАНС на Станишев и Алексей Петров" (който всеки момент трябваше да бъде и арестуван)", та в медийната шумотевица, в която синята опозиция силно пригласяше на ГЕРБ, така и не се направи никакъв обективен анализ на ДАНС, което улесни Цветанов да прокара идеите си без проблем. (Партиите не правят анализи по правило, те правят политика, или нещо, което си мислят за политика – това, казано между другото, обяснява защо партийната загриженост за "националната сигурност и борбата с престъпността" са се превърнали за просветеното обществено мнение в отегчителни, лишени от мисъл клишета.)


При тази праволинейност на ГЕРБ в изземването на власт става обяснимо защо мястото на довчерашния секретар на Съвета по сигурността към МС Румен Миланов не е на днешното заседание на Консултативния съвет. Особено ако прибавим и идеята му да постави "под контрола на вицепремиер, различен от вътрешния министър", не само НРС и ДАНС, но и светая светих на всеки министър на МВР – ГДБОП. Идея спорна, но достатъчно еретична, за да разсърди родителя на възродената, подсилена, наричана без притеснение елитна служба.


Контрол над ГДБОП извън министъра и главния секретар на МВР би означавало някой друг да може да поиска осветяване например на онази джунгла от противоречия по пернишкия случай "Мирослава" и самоубийството – по твърдението на ГДБОП, на Стоев (припомняме само един от последните случаи - бел.ред.). Същия, за който така и не се разбра като какъв се е самозастрелял – като свидетел, заподозрян, обвиняем, сътрудник на полицията?! Колко добре си е ГДБОП сега – кутия, по-тъмна дори от чисто информационните служби, в която никой не може да наднича, за да не попречи на борбата с организираната престъпност! Борбата такава, каквато самата служба и нейният министър я виждат. Какъв Съвет към МС, какъв премиер, който по конституция ръководи, и тъй нататък...


Голямата загадка обаче е премиерът


Ако се смята едва ли не за естествено всеки вътрешен министър да се стреми да държи цялата силова и информационна власт, не е нормално министър-председателят да се лишава доброволно от нея. ДАНС по закон е подчинена на премиера. Да бъде обезоръжена агенцията, понеже Станишев е ползвал лошо и с политически цели правомощията си, е несъстоятелен мотив (освен че не е и верен, но това е друга тема). Нали Бойко Борисов би могъл да употребява мъдро, ефективно, неполитизирано и национално отговорно властта си над ДАНС...


Ето защо голямата загадка е: Защо настоящият премиер доброволно се лиши от такъв мощен лост в ръцете си за борба с високата корупция като ДАНС и предпочете да делегира властта на своя вътрешен министър! И продължава да го дарява с правомощия (което може да е опасно и за него), видно от кадровите рокади и най-вече от подготвения от Цветанов доклад за днешния КСНС.


Моето журналистическо обяснение е елементарно. Който управлява и провежда изборите, невинаги ги печели, но почти винаги върши неща извън позволените, защото средствата за разкриването им – полиция и специални служби, са под негов контрол. Нарушения вършат и "другите", но вероятността те да бъдат разкрити, а "нашите" покрити, в България отдавна е литнала докъм 100-те процента. Показаха го всички партии и избори досега.


Един мъдър премиер защо да не прехвърли другиму тази черна – във всякакъв смисъл, "работа", че и магнетична за атаките на всички останали кандидати за властта! Ако Цветанов в очите на премиера има "ресурса" и в бъдеще да се проявява като безспорния драйвър на изборните победи за ГЕРБ и Борисов, защо да не му бъде делегирана властта над "средствата" по пътя към целта? А ако традиционният произвол на МВР доведе до гръмотевични фалове - "не бях аз, търсете вътрешния министър" е формула, издържана поне формално логически...


За жалост подобно обяснение, ако се потвърди от практиката, само подкрепя старите печални изводи за стратегията и тактиката на управляващите партии спрямо специалните и полицейските служби в "преходна България": като оръдия за извоюване и запазване на политическата власт.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Хайде да ги оставим да си свършат работата.

  20 години само са използвани като афродизиак, мафиотскс сбиршина и операция "Галерия".

  Сега ще направим чистка
  а после ще приемем закон за спец-службите.

  - Успех !!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело  Флашка има ли "със Кирчо" ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Весело

  ШЕНГЕН през крив макарон Да си в ЕС и да не те пускат в ШЕНГЕН, което ти се полага по право, ужас просто

  Governments never learn. Only people learn.
 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  За самоубийството на Дойчев

  > питайте Мутрите на Бриго Аспарухов.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#4] от "barcelonski":
  Бригадира продава вино в българското посолство в Белгия и "няма време" за отговори. Голям "бизнесмен" е

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Нищо от времето на СОЦ-а не може да се "реформира".

  ... службите - съвсем.

  - Събаряй, чисти и започвай наново !!!

  Видяхме ги "разузнавачите" ..... банда перачи на пари и крадци.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  Че кога службите за сигурност у нас, не са били маша в ръцете на властимащите???

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1899 Весело

  Най-смешното в цялата ситуация, драга Владимирова, е че Мутракът наистина си мисли, че е Тодор Живков - балансьор между кланове и интереси, покачен на мутренския Олимп и целия в бяло. То да беше, абе как-му-викаха, да му го набиеш... ами то акъл.

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Службите за сигурност - оръдия за извоюване и запазване на властта. Добре е да си спомним думите на един популярен от близкото минало борец за човешки права – чехът Юлиуш Фучик. Той беше казал: “Хора, бдете!“. Да не се подмени набързо с актуалния за у нас - „Хора, бдете над покоя на властта!”.

 11. 11 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Защо настоящият премиер доброволно се лиши от такъв мощен лост за борба с високата корупция като ДАНС и предпочете да делегира властта на своя вътрешен министър! И продължава да го дарява с правомощия ..." Защото Цветанов е довереното лице на службите на САЩ, а Бойко е под надзор и под контрол, за да не сбърка случайно! Затова и толкова често си сменя мнението - веднага му придърпват юздите, щом изтърси нещо несъгласувано ...

 12. 12 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Службите са за това-да службуват,да кадруват,да дебнат,да слухтят, да 'коригират',да "убеждават" с нестандартни методи инакомислещите спрямо актуалната официална власт на деня и да усвояват ени пари от хазната за приятен животец.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Гневно

  "неформално консултативно звено за провеждане на консултации, координация на дейности за подготовка на обща професионална позиция с цел подпомагане вземането на политически или управленски решения от Съвета по сигурността"
  ................
  Пълен нонсенс, и абсурд, но, когато става дума за специалните служби, думата е УЖАС ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ..и въобще българските тайни служби никога не са били тайни ,а само явно позорни...

 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Казаното в статията е отразява реално нещата.

 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  С такива специални служби въобще нямаме нужда от външни врагове...
  Тези мъгляви тарикатски формирования са нанесли
  на обществото ни ,на което би трябвало да служат,повече поражения
  /и материални и морални и психологически/ отколкото целокупния империализъм...

 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "до каква степен си остана непробиваема тъмнината, в която удобно са оставени да тънат специалните служби и как никоя институция, включително прокуратурата, въпреки че е овластена за такава цел, не може да надникне в покоите им."
  Какво да се добави? Кой контролира контролиращите? Няма такъв. А, това е страшно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Поздравления Владимирова. След вашия анализ започнаха да ми липсват анализите дори на Л. Русева.

 19. 19 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "печални изводи за стратегията и тактиката на управляващите партии"-позиция ала проф.Вучков.Защо не си спомням извън ГЕРБ други партии/изключвам и СДС на Ив.Костов/ да са се стремели към подобна "печална практика"? А иначе анализа е професионален,аналитичен и според мен точен.

 20. 20 Профил на unused88
  unused88
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Трябва да има повече такива статии, но и някакъв ефект от тях, а не само празно говорене.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#11:"kirkor"]Защото Цветанов е довереното лице на службите на САЩ[/quote]- Здравата са го закъсали с такова доверено лице. Собствената му тъщата, не му вярва ...... [quote#11:"kirkor"]а Бойко е под надзор и под контрол, за да не сбърка случайно![/quote]-Не думай. Досега се знаеше, че само Цве..лина си играе с ''топките на слънцето".

 22. 22 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Според мен Борисов вече се е предал. Трупа личен имидж с рязането на ленти и е пуснал Цветанов, който го държи с компромати, да налапа цялата власт. Така има един единствен изход - да каже "Предадоха ме" и да се дистанцира в обичайния негов стил.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 23. 23 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#11:"kirkor"]Защото Цветанов е довереното лице на службите на САЩ[/quote]
  Ако това, което казваш е вярно - нищо добро не ги чака службите на САЩ. Не може да си избереш д'бил за довереник и да очакваш, че ще ти свърши работа. Това, при положение, че и службите на САЩ не са д'билни.

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#22] от "demonoid":
  Аз моята история съм я написал, та написал… От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. Под нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе. Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен. — в интервю за в. 24 часа
  Всички чакат да се омаскарим като другите партии, но ако ние станем като тях, аз ще разпусна партията. Властта на мен не ми трябва. Власт ми е дал народът със своето одобрение, което имам от години. Аз искам да дам властта на вас. — по повод учреждението на партия ГЕРБ, 3 декември 2006
  Тъй като аз съм демократ по душа, държа много на парламентаризма и съм оставил в парламента нашите избраници да седнат и да се разберат, да намерят необходимия баланс, за да могат БСП и ДПС да са в опозиция, а останалите партии, които са били против тях, да съставим парламентарно мнозинство, което да гарантира стабилното правителство. — в предаването "Седмицата" на Дарик радио

 25. 25 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Весело

  Това е професионално заболяване на обслужващия шефове персонал - секретарки, шофьори, домакини и по близки подначалници . При по дълго задържане на тези работни места и научаване на повече информация за привички и мислене на шефа си въобразяват, че могат да се разпореждат като него и даже и ,че са по добри от него. Затова е вредно обслужващия персонал да се задържа повече от година на едно работно място. При първи опит да се вживява аут и не повече от 1 година на тая служба.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Не съм наясно с материята, за щастие. Но! Киров - вън, Миланов - вън, Драшков - вън, Йовчев - вън, преди това други? Нормално е да се запита човек какво става. На мястото им не се назначават, а се нацвъкват Цвъ-кета. И като се има предвид, че под различни "демократични" поводи, за близо 20 години, бяха махнати над 50% от хората, които поне знаеха какво е разузнаване, човек стига до идеята за преднамерено унищожаване, ни повече, ни по-малко, на елементи от националната сигурност. А то не си е идея, а си е активно провеждана политика. Чия? Колко наивно запитване!
  Във всеки случай, след като 1989 год. дойде без особени катаклизми, въпросът сега е, как ще свърши ерата на компирите-боклуци!

 27. 27 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Управляващите" ни разбойници ПРЕВЪРНАХА НЕЩАСТНАТА НИ РОДИНА В НАЙ-ДОЛНОПРОБНА МИЛИЦИОНЕРСКА ДЪРЖАВА.
  (Ще попитате - а защо не в "полицейска". Защото тях и за това не ги бива.)

 28. 28 Профил на Лъчезар Ганчев
  Лъчезар Ганчев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Абе "национална сигурност".А то има ли Държава най напред,а после да говорим за "сигурност".Няма производство,няма търговия,няма селско стопнство...то какво ли осрана?Армия!!!ХА ХА.Всичко което носим и ядем е в ръцете на чужди фирми .Няма да изреждам ток,големи вериги за хранене,бензиностанции...и т.н.Каква НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ?Естественно е че тези служби ще работят за ГЕРБ.Ама с тая политика( на ГЕРБ) ще останат да си командват само пенсионери и полицаи,ама и за тях пари няма да има!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Абе да си налягат парцалите, че руснаците дебнат. Както сме я закършили с кинтите(не без вина на боце), в момента сме всякак уязвими за подривната им дейност.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 30. 30 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 781 Весело

  "Възниква въпросът в какво се състои "укрепването на Съвета по сигурността към МС""

  -Ами то си е точно казано в какво се състои:""укрепване на Съвета по сигурността към МС" (вече с нов секретар, който същевременно е и съветник на вътрешния министър)."

 31. 31 Профил на Лъчезар Ганчев
  Лъчезар Ганчев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сетих се за бай Тошо(Тодор Живков)за по младите.Преди 1944г.той се криел от правителството,ама то никой не го е и търсил!!!Че и за "националната сигурност"Сигурно голям смях пада в Русия и САЩ като ни гледат армията и службите за сигурност.Че ние пак открихме "топлата вода"че дипломатите служели на Тайните служби?!!!И си ги казахме кои са какви са.А чуждите дипломати в България са "актьори и художници"Национална сигурност-ама друг път и в друг живот и друга държава

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на Веси Танчева
  Веси Танчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не думай! ))
  Службите за сигурност в цял свят се ползват И за това точно!
  Разликата е, че - с много малко изключения, - нашите имат САМО тази функция, пък ако остане време, може да поработят и за националната сигурност. Евентуално.
  Беше въпрос на време да се появи някой, изплашен повече от всички предишни, че да опита да присвои целия информационен поток... Т.е. и цялата власт.

  Sagitta interdum resiliens percuit dirigentem
 33. 33 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С което стават ясни слеващите победители на изборите... ай честито

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 968 Любопитно

  До коментар [#26] от "Мърмор":

  Лошото е, че един изключително посредствен и нечистоплътен човек изземва все повече власт

 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#30] от "benkovski11":
  Ами то си е точно казано в какво се състои: Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.
  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
  Benjamin Franklin, 1706 - 1790

 36. 36 Профил на МАХАТМА ГАНДИ
  МАХАТМА ГАНДИ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Уважаема г-жа Владимирова, това е така, и добре е написано.
  Но ние всичките го знаем. По принцип без някои детайли, но го знаем...
  Аз мисля че НАЙ-ВАЖНИЯ ПРОБЛЕМ, който стои пред нацията,
  е за ПРЕЧИСТВАНЕТО НИ.
  Как да се пречистим и да напреднем?
  Алтернативата на пречистването е агония и смърт на нацията.
  Това е националната задача, за която не се говори достатъчно.
  Пък да се мисли за реално провеждане си е утопия.

 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 781 Весело

  [quote#31:"lacho1962"]пак открихме "топлата вода"че дипломатите служели на Тайните служби?!!![/quote]

  -Това българско откритие е почти равно на чушкопековото.

 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Службите за сигурност - оръдия за извоюване и запазване на властта...:))))
  .
  ...........в ТОТАЛИТАРНИТЕ държави и в частност Русия и всички бивши соц. страни , навремето...))
  Добра статия , Владимирова ...))

  BIG AL
 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#35] от "latcho59":

  Онези, които са готови да се откажат от основна свобода,:)
  ................
  Е , онези които не искаха да се ОТКАЖАТ, сталин и агентите му - ги избиха :)
  Лошо, лошо , другарите да цитирате Франклин !!???:))
  По- правилно е ленин , сталин , тошо...да цитирате :))

  BIG AL
 40. 40 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 500 Неутрално

  С изложението на трактори и комбайни-провинцията напомни на Народното събрания,че освен разликата в Културния афиш има финансова разлика в заплатите за едни и същи професии.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 41. 41 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Весело

  Сега другарите от милицията ще дърпат чергата властта да се концентрира основно в МВР.Като дойдат на власт следващите другари, първите 2 години ще разбиват това което са градили настоящите и после още 2 години ще градят нова смеха за концентрация на информация(власт).
  Всичко това е за да се обслужват интересите на няколко кръга.
  И така до "победата"!

 42. 42 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 572 Весело

  МВР-то на Цветанов е като кухнята на китайски ресторант.
  Съществува само защото не са влезли проверяващи,за да запечатат.

 43. 43 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#34] от "stenli1":
  "...посредствен и нечистоплътен човек ..."
  Да.
  1. Странно изглежда нечистоплътността, особено когато отвсякъде е "Версаче" и нещо от рода.
  2. С нечистоплътността, физическа, на характера или политическа, все пак може да се пребори човек, ползвайки варианти на сапуна, но с посредствеността борбата е почти невъзможна. Както е известно кирливите, краставите и посредствените се намират и обединяват.
  3. За съжаление ние, българите, сме "кирлив" народ. Такива като обсъжданата персона са родени и расли сред нас. Сега ни се "отблагодаряват".
  4. Изпълзяха като въшки на челото. За поредни години "щастлив" живот на умния български народ!

 44. 44 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Разузнаването и злоупотребата с информацията са винаги заедно.По целия свят. И КДС и КГБ и ГРУ и ЦРУ, МОСАД и всички Ми-та са изкушени и прелъстени. Та нашите ли няма да се дадат!?
  "ЦРУ нито сега, нито изобщо някога е било Централно разузнавателно управление. То основно съсипва или поддържа чужди правителства чрез разузнавателна „информация“, използвайки я както му е изгодно. Дезинформацията е голяма част от неговите действия, както и американският народ е основна цел за неговите лъжи. "

  Ралф Мак Гий, бивш фицер на ЦРУ от кариерата (от 1952 до 1977) носител на медал и много отличия и похвали в писмена форма. 
  ,Неговата всеотдайност, ентусиазъм и постоянство са изключителни ..." 


  "The CIA is not now nor has it ever been a central intelligence agency. It overthrows or supports foreign governments while reporting "intelligence" justifying those activities. Disinformation is a large part of its covert action responsibility, and the American people are the primary target of its lies." 

  -- Ralph McGehee, former Career Intelligence Medal recipient officer of the CIA (1952 to 1977) and critic of the agency. 

  "Централното разузнавателно управление притежава всички които са от значение в най-големите медии." - Уилям Колби, бивш директор на ЦРУ, цитиран от Дейв  McGowan, в неговата книга „Дерайлиралата демокрация.

  http://www.youtube.com/watch?v=BF96CJxNwzc


  Така, че...Нищо ново под небето няма.

  Аз знам много малко.
 45. 45 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Герберасчета, рано или късно ще ви просветне това, дето ви го разправям от 2009-а насам - Бойко е кучето на олигархията, Цецо е нашийника.

  Ако кучето (има шанс да )не слуша - скъсяват и затягат нашийника.

  Наближават избори и Бойко знае, че оставане извън властта значи сигурна ревизия от съда на годините му като мутра, главсек, кмет и премиер. Това го плаши, а отчаяните търсачи на спасение са податливи на изкушения, склонни на измяна.

  Затова сега се затяга и скъсява нашийника - за да не се опита Бойко да се спаси със сепаративен съюз и да предаде интересите на мутрите и олигарсите, които го създадоха и издигнаха, и които скоро вероятно ще го пожертват, за да се припишат на негова лична сметка всичките престъпления и грабежи извършрени от него в тяхна полза.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 46. 46 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Супер. Наиграхме се на демокрация.
  Оттук нататък нещата ще се решават с тояга. Въпросът е само, коя посока ще хване.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 47. 47 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Значи е дошло врето, службите за сигурност,
  да преминат под командване на новоназначени
  чужди "съветници".

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 48. 48 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#39] от "BIG AL":
  Този твой коментар ще рече, бъди послушен, трай си, и продължавай да си живуркаш… Да прав си - "наведена глава сабя не я сече", но по тази логика сега още щяхме да сме част от Османската империя!

 49. 49 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Поздравления за Петя Владимирова.
  Такъв добре написан текст не бях чел тук от доста време.

 50. 50 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  Хаа.
  Решили герберастите да концентрират в ръцете си “вся власт”
  Всякакви разни там служби и службички. И разбира се службаши. Уж дето трябваше да са деполитизирани.
  Всякакви там доносители, подслушватели и джандари. Да им пазят оядените шопарски четирибуквия герберастки от “всенародната любов”, която набъбва с всеки изминал ден. Щот избори пак идват и бюлетинките само един Цвъцко няма да може да насмогне еднолично и да “изброи” правилно. Трябват му още “служебни” броячи.
  Кръвта вода не става. Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили мекеренцата по природа от времената на Чл.1-ви у комунязката конституция.
  Татювците им на днешните герберасти, какви бяха ?
  - обслужващ персонал, шофьори, мюлюцюниери, ушовци, среден и низш червендалест ешелон, пазванти и ибрикчии на червената аристокрация.
  Какво друго да научат с(в)инчетата им от червените си татювци ? Какви други мурафети да въртят освен ченгеларски и червенотиквенски мурафети ?
  Години наред герберастията рива театрално-десни и цирково-антикомунистическ лозунги за радост и гордост на по-простата част от нашенското човечество, която част им гласува за малоумната партия.
  Години наред герберастките скрити червени лимонки пищяха по болшевишки – “Ууу”, срещу всеки осмелил се да критикува поредното скудоумие на герберонския “вожд и учитель” – драгаря Барисав.
  Ма сега нещо гледам и у форумето некои бивши форумни герберонки липсват, други се извъртяха плааавно и не скачат веч като изоглавени – “Айде Бойче – размажи ги”, че и нееежничко от време на време изпущат мааалко антигерберизъм – така за малце “десен” форумен имидж, трети бивши гербо-гъбки чак никовете си подмениха. Останаха да венцехвалебствуват герберизма и герберизацията сал герберонките с най-паралелепипедните чугуноглави – тия дето са мнооого тъпи, обаче за сметка на това още по-мнооого упорити. Така нареченте “тъпорити”.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 51. 51 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Цвинокио прилапа почти всичко. Но още има апетити и набезите ще продължат. Остават:

  - Националната служба за охрана (НСО).
  Неслучайно бе изкаран отново под медийния прожектор Николай Марков с обвиненията срещу шефовете на НСО. Не е въпросът доколко са верни обвиненията. Аз знам, че повечето са верни. Проблемът е, че Цвинокио ги използва с цел да гепи контрола и върху тази служба.

  - Военното разузнаване
  Засега Аню Ангелов успя да отрази атаката на Цв. да го яхне, но според информирани източници последният продължава, вкл. може да се очакват мръсни номера срещу Аню Ангелов.

  - Митниците (те имат правомощия, като сепцслужбите - митническо разследване)
  Преди две години Цвинокио се опита да ги прилапа чрез оперативна разработка срещу Ваньо Танов, но хора от ДАНС, които са професионалисти и знаят колко е опасно цялата власт върху службите да се съсредогочава на едно място, отбиха атаката му като пуснаха записите на Ваньо Танов. И то точно тези, в които фигурира и Борисов. Разчетът им се оказа правилен - Дянков твърдо застана зад Ваньо Танов и Бойко отказа на Цв. да сменя ръководството с Цвъкови хора.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 52. 52 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Тия двамата са намислили нещо!С тея криминални погледи,мътят водата нещо...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Плюйте, плюйте, но поне от време на време си забърсвайте брадите.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Май доста неща не е разбрала госпожата, но затова пък има развинтена фантазия. Сигурно гледа и много филми в съмнителна компания.

 58. 58 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 572 Неутрално

  След Тато дойде Бате.
  Спиш ли народе,спиш ли???

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 59. 59 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много слаба статия. Приказки, увъртания, повтаряния и нищо съществено. Някакви парчета информация без ясна връзка между тях. Нищо съществено не се разбира, освен, че автора не е специалист в областта на сигурността.

 60. 60 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#55] от "emil":

  Смяташ че статията е платена поръчка,така ли?
  Не знам защо очакваш от журналист да дава рецепти за изход,мисля че работата на хора като госпожа Владимирова е да пишат точно такива статии,а не да предлагат решения.Жалкото в случая е че много хора не осъзнават в каква държава ни се предлага живеем и все още твърдо подкрепят политиката на мутро барока

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 61. 61 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  [quote#1:"barcelonski"]Сега ще направим чистка
  а после ще приемем закон за спец-службите. [/quote]

  Чистка?
  По чекистки?
  Боже, само една дума из речника ви е нужна, за да блеснете с милиционерско-червения си корен.
  И манталитет.
  А нищо не сте научили. Поне трябваше да знаете, че след Глеб Иванович идват Ягода и Ежов...
  Чистка, а?


  Ecrasez l’infâme
 62. 62 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#55:"emil"]конглумерат[/quote]

  Ъхъ..
  barcelonski, donchoquihote и ти. Цел "конглумерат" от всякаква глупост, арогантност и невежество обединени единствено от страха, че ще ви върнат обратно в портиерните.
  И от алчността, но вече страхът е преобладаващата спойка....

  Ecrasez l’infâme
 63. 63 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 482 Неутрално

  СТРАШНОТО НЕ Е СВЬРШИЛО
  о4акват ни още много страшни неща до края на мандата!

 64. 64
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 65. 65 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 470 Весело

  Ясно!? Службите трябва да осигурят предизборния комфорт.
  При това положение на Цв., като председател на предизборния щаб на ГРОБ му се облекчава задачата

  yustal
 66. 66 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 639 Любопитно

  "А ако традиционният произвол на МВР"

  А може би поръчкова журналистика?

  И в морето ми е до колене .....................
 67. 67 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Сталин и Берия - по български и по демократичному,
  а президента почва да прилича на М. Калинин...

 68. 68 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#63:"toniarisa"]СТРАШНОТО НЕ Е СВЬРШИЛО
  о4акват ни още много страшни неща до края на мандата![/quote]
  Че кое е това ужасяващото нещо, дето те е хвърлило в такава голяма паника?

 69. 69 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Групи за защита на свободата в интернет започват масови протести срещу новия американски проектозакон CISPA, за който се смята, че е поредната опасност за независимостта на световната мрежа. CISPA или Cyber Intelligence Sharing and Protection Act може да се окаже пречка пред сигурността и личната независимост на уеб потребителите, съобщи Mashable.

 70. 70 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Президентчето хариза НСС на Бойко. Слушка все още.

  Има ли живот след демокрацията ?
 71. 71 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  СТАВА МНОГО СТРАШНО И ОПАСНО В БГ.
  СПАСЯВАЙТЕ СЕ ХОРА!

 72. 72 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#69] от "NewRe":

  Ти па сея. Ми няма да ползваме нета. Кво толкоз ? Да не сме се родили по интернет ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 73. 73 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 735 Неутрално

  "Който управлява и провежда изборите, невинаги ги печели, но почти винаги върши неща извън позволените, защото средствата за разкриването им – полиция и специални служби, са под негов контрол. Нарушения вършат и "другите", но вероятността те да бъдат разкрити, а "нашите" покрити, в България отдавна е литнала докъм 100-те процента. "
  ----------------------------------
  Интересно как хем управляващите могат да загубят изборите, хем евентуалните нередности няма да бъдат разкрити като дойдат другите на власт.

  Ама карай да върви, драма да има.

 74. 74 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мърмор":

  Така е. Но комбинацията от 2-те е взривоопасна и периметъра на поражения е огромен

 75. 75 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 418 Любопитно

  За снимката : Умни са глави , над държавата ни бдят и ще устоят.И макар да стават грешки , техните са си човешки.Всеки не би издържал на този хал.Помощ имат от небето , мислят за доброто в битието.

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK