Възходът на популистите заплашва консенсуса в еврозоната

Марин льо Пен беше неделната изненада, като събра почти една пета от гласовете на изборите във Франция.

© Reuters

Марин льо Пен беше неделната изненада, като събра почти една пета от гласовете на изборите във Франция.Нарастващата подкрепа за евроскептични, антиимигрантски настроени популисти в еврозоната заплашва постигането на политически консенсус в полза на съкращенията и бюджетната дисциплина.


Ратифицирането и прилагането на предложения от Германия фискален пакт за налагане на по-строги бюджетни правила в Европейския съюз изглежда все по-несигурно в някои държави членки, след като Европа е на път да загуби доминиращия образ "Меркози" - водещият тандем, който преговаряше за него.


В неделя Европа беше шокирана от резултатите на първия тур от френските президентски избори, на които крайнодясната и евроскептична Марин льо Пен получи почти 18% от гласовете, като противниците на статуквото събраха повече от една трета от гласовете и по този начин подчертаха засилваща се тенденция в Европа.
От Амстердам и Виена до Хелзинки и Атина гласоподавателите са ядосани заради безработицата и бюджетните съкращения и протестират срещу управляващите партии, като правят все по-трудно за традиционните политически сили да ръководят държавите.


Много европейски политически фигури нападат мюсюлманските имигранти, създават напрежение в застаряващите европейски общества, които са зависими от имигрантския труд, и повдигат съмнения за Шенген.


Консервативният френски президент Никола Саркози, който доскоро беше най-близкият партньор на германския канцлер Ангела Меркел в лидерството на Европа, пък може да стане 11-ият лидер на еврозоната, който ще напусне поста след началото на кризата.


За да спечели на балотажа на 6 май, той най вероятно ще се опита да привлече поддръжниците на Льо Пен, като звучи строг към Европа и като обещае да пребори имиграцията и да предприеме енергични мерки за сигурността.


На подкрепата на Геерт Вилдерс се крепеше холандското правителство, което падна в понеделник.

© Reuters

На подкрепата на Геерт Вилдерс се крепеше холандското правителство, което падна в понеделник.


През това време в Холандия правителството на малцинството падна, след като антиимигрантската и евроскептична Партия на свободата на Геерт Вилдес, от която правителството зависеше, отказа да подкрепи сериозни бюджетни съкращения, за да се постигнат целите на ЕС за дефицита.


Падането на кабинета, който силно подкрепяше фискалния пакт на ЕС и критикуваше Гърция и други провинили се държави в еврозоната, ще направи ратифицирането на договора за по-строга фискална дисциплина много трудно и дълго, ако изобщо това се случи.


"Ако само Холандия не ратифицира (договора), това на теория не означава, че той ще се провали – само 12 от 17 членки на еврозоната са необходими, за да влезе той в сила – най-много това ще навреди на достоверността на договора и ще окуражи други държави да направят същото", заяви Алистър Нютън, политически анализатор в Nomura International.


Договор без стойност


Без Франция, втората по големина икономика в Европа, пактът ще носи само стойността на хартията, върху която е отпечатан.


Оланд обеща на избирателите си, че ще предоговаря договора, ако бъде избран, като условие за ратифицирането му. Той ще настоява в него да бъдат добавени мерки, които да стимулират икономическия растеж, например чрез програми, финансирани от ЕС.


Според Янис Емануилидс, който е главен политически анализатор в Центъра за европейски политики, популисткият възход във Франция и Холандия ще затрудни правителствата да постигат споразумения по политиките в еврозоната и за бъдещи спасителни планове.


"Досега виждахме, че всеки път има страх за екзистенциална криза в еврозоната, но парламентите намираха мнозинство, за да вземат решения в последната минута", каза той, като подчерта, че това понякога взема жертви – като правителството в Словакия миналата година.


"Ключовият въпрос е какво ще се случи, ако не може да се преодолее такова препятствие в страна като Германия. Ако достигнем до тази точка, това ще бъде като удар в стена", продължи експертът от гръцко-германски произход.


За момента протестните партии в Германия спечелиха малко доверие, макар че общественото недоволство срещу спасителните пакети се засилва. Все по-голямо е и нежеланието за налагане на икономии в страната, което може да се отрази на изборите следващия месец в Северен Рейн – Вестфалия.


Политическите анализатори, които наблюдават еврозоната, смятат, че съществува дългосрочна заплаха за зоната с единна валута, която идва именно от популистките гласове.


"Когато имаме един на петима френски гласоподаватели, който е дал подкрепата си за Националния фронт, първият тур от изборите показа това, за което говорим от 2011 г. – намалява подкрепата за традиционните партии, което дава възможност на крайни партии да получат повече подкрепа, като застанат в опозиция и започнат да водят реторика срещу Брюксел", подчерта Тина Фордхем, главен политически анализатор в Лондонското сити.


Това се случи във Франция, Холандия и Финландия, но не само. В Австрия в момента сред най-популярните партии е крайнодясната Партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе. В Гърция набират сила крайнодесни и крайнолеви партии, които недоволстват от строгите мерки срещу помощ от ЕС и МВФ, като се очаква те да привлекат половината избиратели на изборите на 6 май.


И въпреки че в крайна сметка Франция отново ще бъде управлявана от президент от проевропейското ляво или проевропейското дясно, неговата амбиция да се съгласява със следващи стъпки за европейската интеграция вероятно ще бъде доста по-малка като резултат от вота в неделя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Очевидно хората в голамата си част са изначално прости. Вероятно си мислят, че като изберат популист и демагог на власт, той ще измисли някакви пари и ще реши всички проблеми, а всички ще продължат да живеят както са го правили преди кризата. Гръцкият опит показва, че това е химера. Колкото по-рано проблемите се осъзнаят и се разбере, че не може да се живее както преди кризата, толкова по-бързо ще се решат те.

 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Весело

  [quote#1:"dow_jones"]че не може да се живее както преди кризата[/quote]
  ти какво предлагаш, да им кажат, че българите живеят, с 200-300 евро на месец, и карат така 20 години, ама на не са умрели!

 3. 3 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#1:"dow_jones"]Гръцкият опит показва, че това е химера.[/quote]

  Кое е химера, по-точно? Ти в Гърция ходил ли си някога?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 4. 4 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  А иначе вместо да се възмущават, евробюрократите трябва сериозно да се замислят. И като правят бюджетни съкращения да си посъкратят малко и собствените разходи. Щото на хората им писна да хранят търтеи, било то бели, черни или на райета.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 5. 5 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  тука един възход видях днеска на едно клипче дето изглежда заплашителен за еврозоната

  http://www.youtube.com/watch?v=rR0UsZQM6PY&sns=fb

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Франция е ислямизирана страна демографите казват ,че до 30-35 години тя ще е ислямизирана страна с преобладаващо мюсюлманско мнозинство !
  Щом не им се работи и щом не им се гледат деца какво искат ? Мюсюлманите да им работят да се развъждат но да не участват в управлението на страната и в собствеността?

  У нас тези процеси също текат с пълна сила!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Сарко ще обещае на французите каквото искат да чуят и еврозоната едва ли ще се разпадне .... Ако имат интерес, германците ще измислят как да оставят Сарко на власт.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ми те хората избират единственото което не ги е управлявало и Атака добре тръгна ама къде ще свърши.

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Не трябва да се забравя, че преди няма и 100г една от уж най-просветените нации в Европа най-демократично си избира лидер, сособен да направи световни поразии, забърквайки идеологически миш-маш от национализъм и социализъм.
  Дали съвременната европейска политическа система все още има имунитет срещу подобни неща или го е загубила?

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  НЕ Е ПОПУЛИЗЪМ,ДА КАЖЕШ,ЧЕ МЮСЮЛМАНСКИТЕ ИМИГРАНТИ СА ЗАПЛАХА ЗА ЕС!Не е популизъм да кажеш,че циганите се възползват от социалните фондове на богатите страни,за които не са допринесли,нищо!

  ПОУЛИЗЪМ Е ДА ТВЪРДИШ,ЧЕ В ЕС,ВСИЧКО Е НОРМАЛНО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  Определено избирането на популисти от крайно десни или крайно леви партии няма да реши проблемите в дългосрочен план. На европееца можем да му предложим безплатно запознаване с моменти от най-новата ни история с кандилкащия се електорален вот ха насам ха натам към разни популисти и месии, пророци и прочее службаджии жадни за власт. Този избор НЕ работи, Не допринася за взимане на подходящи решения и последователно водене на определена политика в конкретна посока. Ще е ОК ако продължат до сега следвана линия, за да се направи нещо... но и да се изисква да се направи то, а не просто да се протестира, да се случват стачки и да се избира бюлетина... тоест необходима е прозрачност и упорита работа от всички.

  Жената е покана за щастие
 12. 12 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  На европеца му писна от разни емигранти да смучат социалната им система ,да не работят и да налагат своята култура вместо да се интегрират.Това са основно причините за възхода на нациолистическите партии.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  [quote#6:"comandante"]Щом не им се работи и щом не им се гледат деца какво искат ?[/quote]Това важи за цяла Европа! Тук също - ние вечер гледаме турски сериали, а други правят деца ... За възхода на крайни идеи времената са благоприятни - КРИЗА ! Да не забравяме, че в началото и Ленин, и Хитлер са започнали от 12 % -18%, а когато трябвало да се поема отговорност за тежки решения казали :
  "- Есть такая партия ...!"
  Дано правителствата намалят безработицата ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ние като си избрахме популист застрашихме ли някакъв консенсус?

 15. 15 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А и то е един консенсус в Еврозоната, думи нямам. От рецесия в рецесия, от криза в продължение на кризата

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  [quote#8:"bta"]Атака добре тръгна ама къде ще свърши.[/quote]Не е задължително всеки опит да успява.
  Трябва да се гледа вече в европейски мащаб!
  Стига само един опит да успее
  и да стане световна беля!
  Поне така учи историята...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  с риск да получа доста минуси, ще ви каже, че не политиците, включително и нашите, са виновни за кризата, причината за кризата са глобализацията и прогреса, за това даже вече има доста информация, която се появи покрай кризата в гърция! Това не означа, че трябва да ги забраним, но сериозно да се замислим, иначе те имат силата на неутронна бомба, пример с пустите градчета в Щатите, и селата, които се продават в Испания!

 18. 18 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#5] от "jackdaniels":

  Ааааа, това е мулти-култи особеност, хората просто обичат да са 10 века назад и да не работят, но да папкат социални.

  Сериозно - ако в следващите няколко години Европа не разчисти тая сган, бъдещето й е като на Ливан.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 19. 19 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "forumer":


  [quote#14:"forumer"]Ние като си избрахме популист застрашихме ли някакъв консенсус? [/quote]
  Това че ние сме си избрали популист не страшно...лошото е че ти нямаш консенсус с другото си аз...

  الرجل الكبير
 20. 20 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#17] от "ban":

  Ти прочете ли изобщо какво си написал - прогресът бил причина за кризата???

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#20:"Flash"]прогресът бил причина за кризата??? [/quote]
  да, да уважаеми, и това не го казвам аз, прогреса, същия, при който преди 100 години цял един град е работил в завод за коли, а сега този град е мъртъв, защото някъде, в китай, или във виетнам, много малко работници, със съвременни машини, произвеждат много повече коли, достатъчни както за този град, така и за няколко държави!

 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#21] от "ban":
  Много точно е, че прогресът поражда кризи, тормозещи склонните да прекарат живота си някво блажено състояние, лишено от всякакви промени - нещо подобно на нирвана.

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#22:"k_"]тормозещи склонните да прекарат живота си някво блажено състояние[/quote]
  това май се отнася повече за политиците, които считаха, че до безкрайност ще финансират бюджетите си със заеми, които ще се обезценяват чрез инфлация!

 24. 24 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#22:"k_"]прогресът поражда кризи[/quote]
  тук, обаче имаме вече и голямото противоречие, между производство и потребление! Дори в бедна България, количеството храна, което се изхвърля, или бракува е достатъчно за изхранване на най-бедните!

 25. 25 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 883 Неутрално

  [quote#13:"bajtan"]Тук също - ние вечер гледаме турски сериали, а други правят деца ...[/quote]
  Деца правят тези, които живеят от детските. А ние плачем за по-високи детски, за да могат ТЕ да живеят по-добре. А ние..за нас детските нямат значение, защото и без това нямаме време за деца от работа. Аз как имам време да пиша тук? Ами аз не пуша и вместо време за цигара - отделям го за нещо по-полезно.
  Не трябва да има детски! трябва да има опрощаване на осигуровки и данъци за родителите, които работят! Който няма пари да отглежда дете - по-добре да не го е правил, защото само вреди на детето. Не може някои да си правят сметка, а други - НЕ!

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Оланд: "мерки, които да стимулират икономическия растеж, например чрез програми, финансирани от ЕС." - Напълно в социалистически дух - ЕС (държавата) дава едни пари да осигурим заетост и потебление.
  Тези думи съм ги чувал и от друг,
  който тук е против социалистите!
  Къде е разликата? Има разлика! Тук парите трябва да се дадат на едни наши хора - другите да духат Евро-супата. Социал-ориентализъм!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  [quote#25:"bobix"]Не трябва да има детски! трябва да има опрощаване на осигуровки и данъци[/quote]Съгласен!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Весело

  Популизмът е най-прекият път към властта.
  ... що да си усложняват живота и мъчат мозъка за интеграция,мултикулти ... абе,все сложни неща ... не е за примитивизма на попоулистите.

  Liberate Your Mind!
 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#23] от "ban":
  Отдеблният политик в демократичните общества на всеки 4-5г преживява огромен стрес, особено ако е тръгнал да прави пари от политика, докато е на власт.

 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]НЕ Е ПОПУЛИЗЪМ,ДА КАЖЕШ,ЧЕ МЮСЮЛМАНСКИТЕ ИМИГРАНТИ СА ЗАПЛАХА ЗА ЕС!

  ПОУЛИЗЪМ Е ДА ТВЪРДИШ,ЧЕ В ЕС,ВСИЧКО Е НОРМАЛНО! [/quote]

  Милиони +++++++++++++++++++

  Много ме дразни използването на думата "популисти" за определяне на сериозните, десни и консервативни партии, които защитават умните, работещи и успяващи хора, насърчават нормалността и естествеността и настояват за спазване на законите от всички, без специални привилегии.
  В този смисъл, популисти са тези партии, дето защитават статуквото, привилегиите на определени маргинални групи и насърчават нарушаването на законите под формата на "културни особености".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#18:"Flash"]мулти-култи особеност, хората просто обичат да са 10 века назад и да не работят, но да папкат социални. [/quote]

  Виждам яко противоречие в това. Как хем да са 10 века назад, хем да папкат социални? Преди 10 века социални никой не е давал, даже такава дума е нямало тогава. Та, ако искаш да си с 10 века назад, съобразявай се и с живота по онова време. Иначе си е чисто лицемерие.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#7] от "Нефертити":
  Ха-ха-ха...пак си пропуснала да си вземеш онези малки бели, жълти и червени нещица, казват се таблетки, и на кутийките им пише, да се приемат сутрин, обяд и вечер, с повечко течности, защото иначе, психиатричните ти проблеми рязко ще се изострят и ще стане някой сакатлък... недей така , спазвай лекарските предписания....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 33. 33 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#32] от "appen 13":
  Виждам, че имаш сериозни познания относно вземането и резултатите от невземането на нещицата, от личен опит ще да е. И един съвет - ти си пий твоите, недей да гледаш в моята паничка.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 34. 34 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#33] от "Нефертити":
  Не бе, притеснявам се за тебе, само откровен шизофреник може да си помисли такава идиотия, каквато си написала, та...лекувай се по сериозно, да не стане хронично...ха-ха-ха....

 35. 35 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#34] от "jojin":

  Къф ти е зора та си се згрижил за мен, бе? Като излезеш извън вашето село ще видиш колко е шарен света.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 36. 36 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#19] от "BGman1":

  Ъ?

 37. 37 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всъщност какво е "популизъм"? Опит за използване настроенията на народа - на обикновените хора!
  Какво означава това днес? Хората са зле и не желаят повече на техен гръб да се "гради" нещо ефимерно като бъдеща финансова и икономическа стабилност!
  Не случайно срещу новия фискален пакт се изказват представители на по-бедните страни в Европа - Португалия, Испания...
  Една португалска евродепутатка бе изказала интересна метафора за не дотам обоснованите непрекъснати ограничения - че фискалният пакт е като диета за анорексик...

 38. 38 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Възход и падение на куртизанките *


  *политици........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Ми как няма да са във възход популистите, като традиционните политици допуснаха да се напълнят страните им с неинтегрирани малцинства?
  Години наред си затваряха очите пред проблемите с надеждата, че те някак си ще се решат от самосебе си. Ми няма да се решат, още повече ще станат и естествено ще се намери някой да се възползва от това положение!

  Ами неглижирането на финасовите проблеми, да не би популистите да го направиха, а? Ами Гърция? Да не би популистите да и даваха заеми на кило?

 40. 40 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 479 Весело

  В Европа здравият разум пак е на изчезване, а няма и 100 години от последната световна война, подпалена от нищожни хора с оогромно его!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  При управление на Меркозето и при "спинкането" на брюкселските зелки нямаше как ЕС да не влезе в дълбока криза ...
  Бидейки ЕС в все повече задълбочаваща се криза, естествено ще ще се развихрят популизъм, нихилизъм, расизъм все някой трябва да е виновен освен истинските виновници..... както обикновено

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#26:"bajtan"]Напълно в социалистически дух - ЕС (държавата) дава едни пари да осигурим заетост и потебление. [/quote] какво толкова, тя ЕК и сега го прави 50% от бюджета на ЕК отива като субсидии за разни проектчета с благи намерения, но неясни шансове за успех....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В тази статия отново е пропаганда на световната мрежа от (без)мозъни тръстове "Според Янис Емануилидс, който е главен политически анализатор в Центъра за европейски политики,...". Центъра за европейски политики явно е (без)мозъчен тръст. Терминологията също следва тази на (без)мозъчните тръстове а статията преследва техните цели като се базира на вече създаден от самите тях контекст.

  Като виждат че народа не иска мерките им и не е съгласен с глупостите им неолибералите се заеха с най-гнусната задача, която винаги са изпълнявали - оклеветяване и охулване на лидерите и поддръжниците на противника. Този път с ключовия етикет "популизъм", който разбира се те са измислили и запълнили със следното невярно съдържание. Неолибералните (без)мозъчни тръстове съчиняват всички неолиберални глупости и ги прокарват пред населението като "наука". Всъщност единствено (без)мозъчни тръстове смятат дейността си за наука, а никой в научните среди не ги признаеа за учени по очевидни причини - това което пропагандират не е наука и не следва от научен подход, а следва единствено от желанието на спонсорите им. Но пред нас то се представя като наука, която разкрива икономически закони със статут на физическите. Следователно, както не можеш да риташ срешу физическите закони, така не би следвало да риташ срещу икономическите (които те и само те знаят и определят!). Значи да си против установените от тях закони е неразумно. За (без)мозъчните тръстове народът по ринцип е тъп и невеж, затова не приемал установените от тях закони, т.е. искал невъзможното. Оттук, лидерите и движенията около които се събират хората несъгласни с установените от (без)мозъчните тръстове се наричат популистики. Което трябва да значи, че обещавали на народа невъзможното. Така (без)мозъчните тръстове си присвояват правото да определят кое е възможно и кое не, като се позовават на несъществуващите си научни изслевания и от тази фалшива позиция клепат противниците си с етикета популисти. Това е жалка и недостойна позиция.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 44. 44 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А фискалният пакт е глупост, с която Европа ще си навреди още повече. В рамките на капитализма съюз като ЕС не може да съществува. Поне не без бой. Идеите за свободен пазар и конкуренция противоречат на идеите за обединение и изравняване на жизнения стандарт. Това отдавна съм го писал http://www.antipropaganda.comxa.com/EC.html . ЕС е резултат от идейната нечистоплътност на западния свят от разминаването на фасадните и реалните ценности.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 45. 45 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#30] от "VеnRus 2008":

  Това не е вярно. Виж моя пост 43 за това какво се разбира под популизъм.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 46. 46 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А, и още нещо. "Дневник" са поместили тази статия в колонката на (без)мозъчните тръстове, където пускат материалите на ИПИ, Геню Дайнов и подобни. Така че статията е пропаганда на (без)мозъчните тръстове.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 47. 47 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Трябва да има ценз за гласуване-образование и платени данъци.Ще видим тогава как ще изплуват популистите!

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  "Много европейски политически фигури нападат мюсюлманските имигранти, създават напрежение в застаряващите европейски общества, които са зависими от имигрантския труд, и повдигат съмнения за Шенген."
  Зависими са от имигрантския труд защото плащат щедри помощи на собствените си търтеи. Ако ограничат социалните помощи (вкл. и детските) им по размер и по време и безплатните им благини да видим дали няма да се намерят местни да работят всякаква работа.
  Тъкмо популистите разглезиха мързеливата част от населението с живот на социал до гроб, увеличиха данъците на работещите, а с това и цената на труда (включващ и издръжката на поне още няколко непродуктивни лица) и принудиха фирмите да се изнесат в Индия и Китай. Пък после се питат защо няма достатъчно продуктивни работни места в ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK