Заетост по време на криза: Политика за нови работни места

Заетост по време на криза: Политика за нови работни места

© Цветелина НиколаеваПубликуваме резюмето на доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ) за трудовия пазар в България. Пълният текст може да прочетете в седмичния бюлетин на ИПИ.


Последните данни от Европа сочат, че икономиката на ЕС най-вероятно е навлязла в нова рецесия в края на 2011 г. В същото време пазарът на труда в ЕС отново пое стремглаво надолу, като безработицата вече устойчиво се настани над 10-процентната граница. В България проблемите също са видими – сценарият за рецесия и у нас през тази година става все по-реален, а в първите месеци на 2012 г. безработицата прескочи 12-те процента, като младежката безработица премина над 30%.


На фона на тези обезпокоителни данни, недоумение буди липсата на каквато и да било структурна политика, насочена към заетост и повече работни места. Всички публични усилия, обвързани с пазара на труда, се изчерпват с разходни политики, било то за обучения и квалификация, субсидирана заетост или други подобни и пренебрегват напълно структурните решения – промени в трудовите и осигурителни разпоредби. Ако използваме думите на Нобеловия лауреат за 2010 г. Кристофър Писаридис, всички усилия трябва да са насочени към "повече гъвкавост, по-малко осигурителни тежести и по-малко административни пречки пред новите предприемачи".
Българският опит от последните години потвърди икономическото знание, че в добри времена и при "пълна" заетост трудовите разпоредби могат да поддържат краткосрочна заетост, за сметка на производителността и конкурентоспособността на една икономика. При дълбока криза обаче, трудовите разпоредби са безсилни пред настъпващата безработица и което е по-лошото – оскъпяват неестествено труда и спъват създаването на нови работни места.


Осигурителните и трудови регулации са пречка пред заетостта и създаването на нови работни места, като тук се включват: минимални осигурителни прагове, минимална заплата и правила за допълнителното възнаграждение, колективни трудови договори и насилственото им разпространение, административна тежест по отношение на условията на труд и др.


Трудовото законодателство в България е закостеняло и не способства за създаването на нови работи места. Алтернативата е фокусът да падне не върху разходването на средства, а върху облекчаване на регулациите и тежестите върху труда. Изброените по-долу предложения съвсем не изчерпват административните тежести върху труда, но дебатът върху тях е добра основа за една нова политика, насочена към по-гъвкав пазар на труда, по-малко пречки пред предприемачите и новите работни места, както и повече избор за работник и работодател.


Сред предложенията на ИПИ са:


1. Връщане на минималните осигурителни прагове на нивата отпреди кризата (2009 г. )

 • За периода 2009 – 2012 г. минималните осигурителни прагове скочиха с около 20%, въпреки нарастваща безработица. Данни на НОИ сочат, че един на всеки четирима се осигурява на или съвсем близо до минималния праг – от началото на кризата относителният дял на осигурените на минимума расте именно заради необоснованото административно покачване на праговете;
2. Премахване на минималната работна заплата
 • Основната причина за бедността в България е ниската заетост, а не ниските заплати – по официални данни при безработните рискът от бедност е 7 пъти по-голям от този при работещите. Покачването на минималната работна заплата способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява ненаетите и ограничава заетостта.
3. Преосмисляне на трудовите разписания:
 • Отпадане на възможността министърът на труда да разпростира колективни трудови договори (КТД)
 • Отпадане на някои текстове за допълнително възнаграждение – като клас "прослужено време"
 • Равнопоставеност между работник и работодател при подаване на предизвестие за напускане/освобождаване – достатъчно е работодателят също да дава предизвестие, както се изисква и от работника, без това предизвестие да е придружено от обосновка
 • Облекчаване на изискванията за условия за труд за "нискорискови" предприятия/сектори
4. Свиване на административната тежест в трудовото законодателство:      
 • По-малко бюрократични изисквания в трудово законодателство – като например графика за платен годишен отпуск
 • По-малко административни изисквания при разписанията за условията на труд в "нискорискови" предприятия/сектори (инструктажи и книги; оценка на риска и програма за намаляване и предотвратяване на риска)
Предвид високия риск от нова рецесия в България и продължаващо вече четвърта година свиване на заетостта и покачване на безработицата, е крайно време да се помисли за по-ефективни политики за създаване на работни места. Една такава политика би следвало да започне от изготвянето на цялостно нов Кодекс на труда, в който да залегне концепцията за минимални регулаторни, административни и финансови тежести върху труда.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В момента най-големият страх на един предприемач в бизнеса му е свързан с наемането на хора. Хората, работниците, вместо да ти бъдат помощ са се превърнали в бреме и в проблем. Затова се наема само в краен случай...

  www.dobribozhilov.com
 2. 2 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1372 Весело

  Да чакаш по-малко регулации от хора които се кръстят с лявата ръка, бъркат Чехия с Полша и пишат в държавни документи с правописни грешки е все едно да учиш горила как да сади цветя с фазомер.

 3. 3 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако държавата последва примера на съседна Турция и остави хората сами да се оправят и по никакъв начин не им пречи ,то ръстът на икономиката е сигурен !!
  У нас враг №1 и на работниците специалисти и на бизнеса е държавата ,която системно унищожава малкия и среден бизнес !!

 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Причината за безработицата е , че
  ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ЗАЕЛИ РАБОТНИТЕ МЕСТА НА МЛАДИТЕ -, назначени са на половин работен ден , а работят по8 и 12 часа и на много ниски заплати, защото прибавят и пенсията към заплатата и не протестират.
  ИЛИ ПЕНСИЯ, ИЛИ ЗАПЛАТА
  Младите също искат да живеят !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Германия ще въвежда минимална работна заплата а ние точно на обратно ще я махаме !!!
  КТД / Колективен Трудов Договор / в колко частни фирми има с изключение на концесионираните монополи ?
  Кога ще бъде изменен чл.225 ал.1 който ограничава работника до 6 заплати / Брутно Трудово Възнаграждение / при положение, че трудовият спор се завежда до 2 два месеца от датата на уволнението / чл.358 ал. 1 т. 2 а съда е длъжен до три месеца да насрочи първото заседание от което работника губи 1 един месец.
  Съдебния процес обикновенно трае към 2,5 до 3 години на всички инстанции а в някои случаи и до 9,5 години а обезщетението което може да плучи работника след осъждане на некоректният работодател е максимум 6 шест месеца а след това трябва наново да го съди за нанесени имуществени вреди и пропуснати ползи по чл. 45 за непозволено увреждане по Закона за Задълженията и Договорите където трябва да внесе законната 4% Държавна Такса и като се сложат и съдебните такси и разходи става директно отказ от правосъдие.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Не веднъж съм казвал, че ИПИ се изживява като Главен Обществен Дразнител. Цитат:"2. Премахване на минималната работна заплата
  3. Преосмисляне на трудовите разписания: ...Отпадане на някои текстове за допълнително възнаграждение – като клас "прослужено време" ...работодателят също да дава предизвестие ... без това предизвестие да е придружено от обосновка..."
  Такива идеи са характерни за общества от други исторически епохи и водят изобретяване на дървени конструкции със сатър ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  След безумното ликвидиране на процъфтяваща промишленост - със същите машини купени на безценица сега процъфтява Турция и там нито са стари, нито са губещи, нито липсва пазар!
  Единствения изход е мащабни ДЪРЖАВНИ проекти за осигуряване на заетост - магистрали, Язовири (ВЕИ), железници, заводи. Вместо да пишите глупости - гледайте какво правят Китай , Индия, Бразилия,Турция ... Поне за гледане акъл не се иска. Акъл трябва за осмисляне и прилагане в нашите условия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Държавата отдавна е абдикирала от благините за трудещите се...въвела е само непосилни данъци, които трудещите се трябва да плащат, за да издържат милионите "безработни", т.е. не искащи да работят, не искащи да се осигуряват, но пък иначе с големи претенции...

 9. 9 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#7] от "bajtan":

  Както казах, все едно горила да сади цветя с фазомер.

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 863 Весело

  Така е котета, да не бяхте скачали неподготвени 1997, нямаше урбулешки да се бастиса българската промишленост и сега щеше да има повечко работни места.... а то само глупости истанаха писани от ИПИ-та разни...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#4] от "bajtan":
  [quote#4:"bajtan"]Причината за безработицата е , че
  ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ЗАЕЛИ РАБОТНИТЕ МЕСТА НА МЛАДИТЕ [/quote]
  Причината за безработицата е,че НЯМА икономика.
  Икономиката иска капитали,а държателите им не искат да ги влагат в бг икономиката.Освен ако не са чуждестранни офшорки,които набързо препират едни кинти,прилапват печалбата,изнасят я в чужбина и си дигат чукалките.
  Тоест,стотици хиляди раб.места липсват по принцип.
  Ето,в ДБТ в моят град сме регистрирани 5-6хил.,още толкова нерегистрирани има,а се предлагат едва 8-10 позиции,главно за хора без образование.И никакви промени в нормативната база не могат да компенсират липсата на предприемачи с пари.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  [quote#9:"Трезвен"]Както казах, все едно горила да сади цветя с фазомер.[/quote]Точно това ми е специалността - садят ни цветята отзад с фазомер за 6 киловолта ("трубка ципа" - изолационна тръба около 70 см.) и с идеите на ИПИ се справят много успешно. За жалост очите на мнозина са замъглени от пристрастия и не вижда, че това се отнася и за тях. СТРУГОВЕ и ПЛУГОВЕ + яка работа .... Друг изход няма! Местата за далаврки са отдавна заети от назначени капиталисти, за другите работа трябва да има!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  [quote#10:"boby1945"]Така е котета, да не бяхте скачали неподготвени 1997[/quote] Тогава не скачахме за капитализъм, а за ГЛАСНОСТ и ПЕРЕСТРОЙКА. Скачахме за по-добър социализъм .. . с "човешко лице" ! Не се притеснявайте... историята не познава заден ход. Възможна е само ремисия преди летален изход - след краха робовладелските империи също е имало робство (САЩ) за кратко. Капитализма е отживелица ... Дано дойде по-добро и се размине с по-малко сътресения. Минаха вече 22 години и не остава много!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Добри са препоръките,но Дянков няма да ги чуе,защото иска да свали 10 кожи от малкото останали работещи.С по-ниски осигуровки доста хора ще излязат от сивия сектор.

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  Подкрепям напълно и четирите предложения на Института за пазарна икономика!

  От мен още едно:

  5. Да се промени образователната система в България, така че я да стимулира и възпитава предприемаческо мислене в учениците! Предприемачите са главните хора които могат да измъкнат от рецесия ВСЯКА ИКОНОМИКА която не им пречи и им помага!

  Сега ученици със собствено мнение масово биват упреквани, че преподваните знания трябва да се учат както е казал учителя и друг начин нямало. Това се случва редовно в часовете по български, където трябва да се разсъждава както е направено в христоматията иначе се пише ниска оценка.

 16. 16 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  ..2. Премахване на минималната работна заплата.
  Поне една умна мисъл!
  "На фона на тези обезпокоителни данни, недоумение буди липсата на каквато и да било структурна политика, насочена към заетост и повече работни места".
  Това трябваше да прави Дянковата "мисъл", а не да се занимава с щуротии цели три години! Ама.."от всяко дърво свирка не става", както е казал народът)) Нека сега риве заедно с Гуруто си и да се чуди откъде ще долетят камъните))

 17. 17 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#7] от "bajtan":


  [quote#7:"bajtan"]Единствения изход е мащабни ДЪРЖАВНИ проекти за осигуряване на заетост - магистрали, Язовири (ВЕИ), железници, заводи.[/quote]

  И като построят другарите-управници ДЪРЖАВНИ(умишлено използвам автентичния ти правопис) заводи, какво ще правиш произведеното в тях?

  Защото е лесно на поляната да се струпат няколко панела и да долети другарят Борисов, та да ги "открие".
  Сложно става, когато произведеното в тези панели трябва да се продаде. Та да се осигурят поне заплатите на работещите.
  Поне това!

  Хубаво призоваваш другарите-управници да опнат ДЪРЖАВНИ железници, ама какво и кой ще драпа по релсите?
  Щото железния път трябва поне да се изплати, нали?
  А не другарите-управници да "научат" с изумление след време, че само поддръжката им е в пъти по-голяма от печалбата!

  Такива едни интересни работи, байо...

  pump it!
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всеки пети човек в ЕС работи от дома си- особено в сферата на някои услуги. Необходима е по - обстойна регламентация на този полаган труд в КТ. Само помислете - колко пари, време и нерви се спестяват по този начин и на 2те страни! Разбира се, става въпрос за услуги, които принципно биха могли да бъдат осъществявани по този начин.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "...Основната причина за бедността в България е ниската заетост, а не ниските заплати"

  Хахахахаас,по голяма глупост досега не бях чел.Тия са баси и наглите копелета.Значи не е проблем това че 70% от хората в България взимат по 200-300лв. заплата ааа.
  Тъпите ни управници се опитват да ни накарат вече са работим и без заплащане.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  [quote#1:"Добри Божилов"]най-големият страх на един предприемач в бизнеса му е свързан с наемането на хора[/quote]Знаете ли как се наричат тези, които ги е страх от любов с друг човек и се оправят сами ....?
  Не казвам, че нормативната база се китка и не може да се подобри. Въобще не помислено за микро фирми - всичко е написано като за "Кремиковци". При това законодателство няма начин да оцелееш като фирма от плочките на една баня или боядисването на една стая, нито от магазинче 3 х 3 метра. Това да се промени!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ''Основната причина за бедността в България е ниската заетост, а не ниските заплати''... т.е. ако половината безработни примерно започнат работа на минимална заплата вече няма да са бедни просто защото са започнали работа?!
  Представям си как, при отсъствие на МРЗ, работодателите ще отворят с готовност кесията, особено за по-нискоквалифицираните... В случая разговорът между работодателя и работника би завършил с въздесъщото ''Аз това давам, пък ти ако искаш...''

  Поздрави

 22. 22 Профил на Лъчезар Ганчев
  Лъчезар Ганчев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ама да земат да я зайруят тая "държава"тогава.То сичко на загуба и железници и пощи и заводи и мини и...Голямо лъгане и крадене.Ама то каквото имаше от социализма го изпапахме ,и сега остава само оправданията.Че работниците тежали на работодателя!По голяма глупост не бях чел.Не че Дянков съдира 15 кожи от работодателите ,не че има условия за бизнес ами работника виновен.Ех акоможеше да не взимат заплати....Не че им ги дсваме де..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#18] от "dqdomart":
  [quote#18:"dqdomart"]Всеки пети човек в ЕС работи от дома си- особено в сферата на някои услуги. [/quote]
  Има регламентация-в КТ- надомна работа и работа от разстояние.Подробно регламентирано.
  Само дето структурата на бг икономиката,доколкото изобщо има такава е друга - бананова.Тук основно се върти алъш-вериш , работа на ишлеме и производство на суровини. Търговийки, шивачки, кафенета.Работа на терен.От вкъщи не става,или се отнася за незначителен процент.

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#1:"Добри Божилов"]В момента най-големият страх на един предприемач в бизнеса му е свързан с наемането на хора.[/quote]
  Какво търси съвременният предприемач?
  1. Квалифицирани/ висококвалифицирани кадри на възможно най- ниските цени на трудът им
  2. Възможният минимум на данъчни утежненеия/ данъци/ за бизнесът му- обикновено компанията е наднационална- т.е. европейско дружество
  3. Съчетание между: отлична локация , струваща оптималната за него цена;твърде гъвкаво законодателство, от което да се оплаква в последствие,добра инфраструктура и задължително връзки или "бушони" на възлови места като държ. администрация

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#23:"нервна"]Има регламентация-в КТ- надомна работа и работа от разстояние.[/quote] Обаче много бг. работодатели все още поддържат скъпоструващи офиси, оплакват се , че работата им не върви и не поглеждат към Раздел VIII.
  "б" Допълнителни условия за извършване на работа от разстояние (Нов - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) от КТ. Отделно, все си мисля, че нещо е пропуснато в тези разпоредби- при надомната работа чл. 107ж за неуредените въпроси препраща към общото законодателство. Доста по- подробно е регламентирано извършването на работа от разстояние.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Заетост по време на криза: Политика за нови работни места ?Институтът за пазарна икономика (ИПИ)?
  Изпълнителен директор на ИПИ е Светла Костадинова, а председател на Управителния съвет е Красен Станчев. Сред настоящите членове на УС са:
  Андрей Евтимов
  Мартин Заимов
  Левон Хампарцумян
  Калин Христов (избран за подуправител на БНБ от ГЕРБ)
  Яна Костова (дъщеря на Иван Костов)
  Димитър Вучев
  Кенет Лефковиц
  Сред предишните са - Мартин Димитров, Ренета Инджова и др.
  В надзорния съвет е Ричард Ран.
  На 10 октомври 2007 г. непознатия тогава в България Симеон Дянков е представен от "института" като автор на изследването „Правене на бизнес” на Световната банка.
  Роля на Министерство на истината (по Оруел)
  Самите мозъчните тръстове се представят като неправителствени организации, чиято декларирана цел е развитието на демокрацията, свободния пазар, гражданското общество, индивидуалните права и т.н. Те претендират да се занимават с научна дейност в областите на политиката, правото, социологията, икономиката и дори културата. Организират срещи и конференции, издават печатни материали, присъстват в медиите, лобират за прокарването на опредени закони и самите те пишат законопроекти. Къде тук е проблема? Проблема е основен и фундаментален - мозъчните тръстове не представляват и не развиват гражданско общество, тъй като нито инициативата за създаването им, нито проблемите с които се занимават са повдигнати отдолу, т.е. от гражданите. Инициативата за създаването им и дейността им се определят изцяло от техните спонсори чрез така наречения „проектен принцип”, т.е. финансират се само угодни на спонсора теми и задачи, които имат малко общо с интересите на гражданите.
  Кои са „спонсорите” на мозъчните тръстове?
  Магната валутен спекулант Джордж Сорос, чрез неговата фондация „Отворено общество” е може би най-известния спонсор на мозъчни тръстове. Почти всички български мозъчни тръстове произлизат от „Отворено общество”. Много важна задача на мозъчните тръстове е информационния монопол. Контролирането на "демократично" общество не се изчерпва с контролирането на правителствените решения и законодателството. Необходимо е да се контролира и общественото мнение, мнението на народа, за да има пълна сигурност, че няма да възникне неконтролирана идея отдолу, от народа, така както се очаква да възниква в демократично гражданско общество. Именно затова експертите от мозъчните тръстове непрекъснато се появяват в медиите. Медийната изява е една от целите им, която се отчита пред финансовите донори, пример са отчетите на ИПИ. Симбиозата между медии и мозъчни тръстове е доста тясна. За да могат да се накичат с наименованието „независими експерти” служителите в мозъчните тръстове претендират да правят наука и именно научният подход им давал право да съветват както правителството, така и народа. В действителност обаче хората от мозъчните тръстове не са нито независими нито експерти. Или казано по друг начин, експерти са, но в областта на манипулацията. На преден план се изтъкват елементарни противопоставяния, които поставят народа пред несъществуващ избор, който в медийното пространство е популярен като „цивилизационен избор”. Една от целите на мозъчните тръстове е да монополизират областта на социалната, политическата и икономическата експертиза, така че каквото и да е правителството то да няма алтернатива при търсенето на експертно мнение.

  Аз не искам да съм обикновен човек. Мое право е да бъда необикновен… ако мога. Аз търся възможности, не сигурност. Не желая да бъда гражданин, унижаван и затъпяван от надзора на обществото. Искам да поемам премерен риск, да мечтая и да градя, да се провалям и да успявам. Отказвам да заменя стимулите за милостиня. Предпочитам житейските предизвикателства пред живота на гарантираното съществуване, трепета от реализацията пред застоялия покой на утопията. Няма да заменя свободата за благотворителност, нито достойнството за подаяния. Моето наследство е да мисля и да действам сам за себе си, да се наслаждавам на плодовете от моите творения и да се изправя смело пред света и да кажа: "Ето, това съм направил."
  Блажени са децата, защото те ще наследят националния дълг.
  Хърбърт Кларк Хувър 31-ят президент на САЩ (1929-1933).

  Има моменти, когато свободата звъни с ключовете на надзирателите. Ако капиталистическото общество трябва да се опише с три лозунга то те са: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#24:"dqdomart"]задължитено връзки или "бушони" на възлови места като държ. администрация[/quote]Тоест ВАШИЯТ предприемач практикува КОРУПЦИЯ.
  [quote#25:"dqdomart"]Обаче много бг. работодатели все още поддържат скъпоструващи офиси, оплакват се , че работата им не върви и не поглеждат към Раздел VIII.
  "б" Допълнителни условия за извършване на работа от разстояние[/quote]Моля, дайте КОНКРЕТЕН пример за предприемач, който е могъл да "погледне".

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#27:"BlueWater"]Моля, дайте КОНКРЕТЕН пример за предприемач, който е могъл да "погледне"[/quote]Не мога, дори и да искам- фирмена тайна Да кажем, че има такива работодатели- в сферата на ИТ.
  [quote#27:"BlueWater"]Тоест ВАШИЯТ предприемач практикува КОРУПЦИЯ[/quote] Е, не е моят , а ПРИНЦИПНО предприемачът В България НЯМА закон за лобизма- как мислите една чужда фирма - майка, след основаване на дъщерният си клон в Бг. , изведнъж започва да печели държавни поръчки по ЗОП или да участва като подизпълнител

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#28:"dqdomart"]Е, не е моят , а ПРИНЦИПНО предприемачът[/quote]Точно ВАШИЯТ, за когото говорите, а не принципно защото НЕ ГО ДОКАЗВАТЕ!
  [quote#28:"dqdomart"]Не мога, дори и да искам- фирмена тайнаДа кажем, че има такива работодатели- в сферата на ИТ.[/quote]Добре, тайна , но поне кажете ако можете бройка и някакви изчисления как сте получили тази бройка предприемачи.

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#4] от "bajtan":

  Имам малко по-друго виждане по въпроса за причините за безработицата . Никога не би имало безработица в сегашните мащаби , ако има развити отрасли от икономиката . Но в държавата няма поглед какви отрасли да се развиват - нито от страна на управляващите, нито от страна на работодателите . Вобщи линии отраслите се развиват на самотек- днеска се търси дървесина - бичат се трупи . Утре спира търсенето ,спира и биченето . И се уволняват работници . Грубо еказано ,но в общи линии са превърна в принцип. Ако има ясно поставени приоритети за отраслово развитие в дългосрочен план , би било по- лесно и на работодателите да влагат по-големи инвестиции в очакване на по-големи и постоянни печалби . С една дума -няма държавна политика за развитие на икономиката . А пенсионерите няма да работят , ако има нормални пенсии и има достатъчно работещи млади , които да осигуряват нормално действаща пенсионна система . Която между другото се нарича СОЛИДАРНА .

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#16] от "aron25":

  "Камъните пааадат , падат от небето" . За чалга -министър чалга камъни не са страшни . Ще ти приеме като овации.

 32. 32 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1901 Разстроено

  До коментар [#3] от "mitkobomb":

  абсолютно си прав....!!!!!---В момента се осъществява геноцид от страна на държавата към малкия БИЗНЕС...!!!....Скоро бях в ТУРЦИЯ и съм очарован от динамиката на тяхната икономика- всеки който иска може да работи, а държавата не пречи- Но за съжаление у нас продължават да ни управляват кумонисти и целта е 1% свръх богати и МОНОПОЛИ и 99% бедни и готови на всичко хора- мисля ,че са на път да успеят да превърнат тези 99% в цигани.......?????!!!!

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 33. 33 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Весело

  Хе ,политика в областа на труда.Ми тази политика ,без други политики в областа на икономиката ,се свежда до няколко не особено ефективни мерки и не може да реши проблемите.
  Просто без цялостна концепция за насърчаване на икономиката
  нещата няма как да се случат.
  Години наред се "твори" безумно законодателство ,регулации,
  и разрешителни режими всяко ведомство си имаше инструкции и наредби в които се изискваше дори повече от заложеното в закона.
  Е малките и средни фирми се принуждаваха да хвърлят значителен финансов и човешки ресурс в изпълнение на безумни изисквания но накрая в кризата на доста им писна и предпочетоха да закрият или замразят бизнеса вместо да
  се занимават с глупости.
  Просто последните три правителства насърчаваха само едрият капитал и монополите и те се качиха на главата на целият народ.Е сега да си сърбат попарата.Лошото е ,че пак от нас ще изтупат паричките дето не им достигат.Като наблюдавам овчето търпение и незаинтересованост сред хората спрямо
  управляващите мисля ,че държавата е обречена на мизерия и
  безпътие още доста години.

 34. 34 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "kesh":Сигурно си забелязал в Турция ,че освен в големите вериги на другите места касови апарати не се забелязват ,там данъчния чиновник /комисия 3 ма човека /оглеждат заведението или магазина и казват годишно данъка ти е толкова и само толкова от там нататъка работи и печели и помощ от държавата не очаквай /при тия условия няма нужда от помощ/!!
  У нас държавата е по -зла и от вампир изсмуква средностатистическия данъкоплатец до фаза пълно унищожение !!
  За това Турция в условия на световна криза показа ,че когато на работещия човек не се пречи /не се и помага / държавата ще има просперитет !!

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#29] от "BlueWater":
  Да кажем , че имам ЛИЧНИ впечатления - това задоволява ли Ви или искате официалната стъкмистика/ опс,- статистика

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#13:"bajtan"]Тогава не скачахме за капитализъм, а за ГЛАСНОСТ и ПЕРЕСТРОЙКА. Скачахме за по-добър социализъм .. . с "човешко лице" ![/quote]
  Бъркаш скачанията, драги, вашето подскачане, по скоро подтичване, беше 1989 пред "Кристал".....
  Аз говоря за друго подскачане.... това от 1997....... то е съврзано с липсата на работни места днес и продъненият бюджет на ББ.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#35] от "dqdomart":
  [quote#35:"dqdomart"]Да кажем , че имам ЛИЧНИ впечатления - това задоволява ли Ви [/quote]Да, защото това означава, че признавате че нямате никакво основание да се изказвате за ЦЯЛА България и да обобщавате.

 38. 38 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#30:"papyre"]Ако има ясно поставени приоритети за отраслово развитие в дългосрочен план , би било по- лесно и на работодателите да влагат по-големи инвестиции в очакване на по-големи и постоянни печалби . С една дума -няма държавна политика за развитие на икономиката [/quote]
  Аплодисменти!
  Ето, в това е смисълът. В тази насока би трябвало да се простират "мислите" на управляващите. Защото за това са избрани, а не за "гасене на пожари" и временни решения, както подчертаваш в поста си!+++++++++++++++++++++++

 39. 39 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#38:"aron25"]В тази насока би трябвало да се простират "мислите" на управляващите.[/quote]

  ами част от проблема е, че тези с "мислите" не са сред управляващите...

  не са и сред випускниците на УНСС в разните институти за Пазарни Идиоти...

 40. 40 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 763 Весело

  До коментар [#15] от "BlueWater":

  "Това се случва редовно в часовете по български, където трябва да се разсъждава както е направено в христоматията иначе се пише ниска оценка."

  В часовете по български трябва да се учи както е в учебника. Това значи да си научиш езика!
  Виж в часовете по литература можеш да разсъждаваш и да даваш различно становище от това в христоматията, което е една гледна точка. Ако имаш друго мнение и можеш да го защитиш е много добре - даже отлично.
  Например: Хаджи Димитър е бил гей!
  Една му с билки раната върже, друга го плисне с вода студена, трета го в уста целуне - а пък той да пита за Караджата!
  Въпросът е - дали това е искал да изрази Ботев?

 41. 41 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако се премахне мин.раб. заплата, вместо 270лв., повечето ще взимат 200лв. За тва нека да си има долна ЗАДЪЛЖИТЕЛНА граница.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 42. 42 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  2 пъти прочетох на ипи-то препоръките, но нищо не прочетох за това, че България няма никакви външни пазари.......И вместо бочката да се гушка с турските си колеги и да си правят общи заседания да отива да търси пазари......Е, тогава всеки ще се мобилизира и ще вземе да произвежда нещо.....Ама като нямаме пазари, кво да произвеждаме.....Не ми фали стока, фали ми пазар.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#38] от "aron25":

  Благодаря . Сигурно доста хора споделят и твоето ,и моето мнения , но докато споделящити не станат мнозинство- няма файда . Лошото е че заради политически пристрастия се отричат очевадни истини . Но има време - обисновенно като си чукнещ главата в горния праг, неизменно усещаш ,че си се спънал в долния .Това е цаката - да престанем да се спъваме .

 44. 44 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitkobomb":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 45. 45 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#43] от "papyre":

  "Лошото е че заради политически пристрастия се отричат очевадни истини . "
  Е те това е самата истина. Долу-горе действията на политиците се ръководят от принципа - "Може да съм глупав, ама съм хубав".
  Преди години Ю.Лужков ни предлагаше московски пазари за познатите в Русия български консерви. Политиците ни тогава обаче угоднически за някого отказаха. Сега и да искаме трудно ще се върнем на тези пазари, като дори цяла България няма възможност да изхрани Москва.
  Сега говорим за магистрали, железници, инфраструктурни обекти и сме много горди с измисленото.
  САЩ са излезли от депресията по този начин, но тогава всичко това се е строяло с кирка, лопата и човешка ръка, а сега с грейдера. Вадим едни пари, даваме ги на гръцкия грейдер и той ги изнася, а ние получаваме магистрала по която нашия работник не пътува, защото няма пари за нафта.
  Бях писал в друг коментар, че ако тези пари бяха налети във ВиК сектора за изграждане на колектори, подмяна на водопроводи и отводнителни системи, щеше да се заангажира работна ръка точно за тези, които трудно ше си намерят работа и не след дълго щеше да се получи мултипликативния ефект.
  Основното обаче е липсата на визия в управляващите за икономическите отрасли.
  Управляващите наричат всеки дошъл с определено количество пари - "стратегически инвеститор" - Метро, Кауфланд, Лидл и други.
  Стратегически е Шишеджам в Търговище, около който се построиха още няколко предприятия.
  Стратегически е един консервен комбинат, който ще поеме произведената продукция и ще направи износ. Тогава нашите хора няма да ходят като роби в Норвегия да берат боровинки, а ще отглеждат ягоди и пипер.
  За това обаче е необходима както казваш държавна политика за развитие на икономиката, което изисква прочитането на нещо по-вече от Винету.

 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1589 Любопитно

  До коментар [#26] от "latcho59":

  +++++++++++++

  Адмирации Лачо.
  !

 47. 47 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#46] от "AzDebil":
  Благодаря ти и да ти се връща!

 48. 48 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#40:"ПАСТОРА"]Виж в часовете по литература можеш да разсъждаваш и да даваш различно становище от това в христоматията[/quote]Вие очевидно не знаете, че в учебната програма на всички държавни училища в България НЯМА ПРЕДМЕТ ЛИТЕРАТУРА, а само предмет Български език.

 49. 49 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "BlueWater":

  Назад си с материала учи се БЕЛ - Български език и литература. Предметът се нарича така и е одобрен от МОН. А литературата в него е всякаква, в това число и българска.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 50. 50 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За да има работни места,трябва да има икономика.Вие да виждате нещо такова?Само с молове,фризьорки и шофьори не става.Производство му е майката.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#4] от "bajtan":Не си разбрал нещо. Младите на тия условия не се хващат да работят. И въобще избягват да се изпотяват. Безработните трудно се възприемат като такива.
  Слушай сега. В една арабска страна построиха нов квартал само с офиси на учреждения за да ги извадят от центъра. Пуснаха автобуси с десетина спирки. Кварталът още нямаше заведения за хранене. На всяка автобусна спирка се появиха млади хора , които продаваха закуски на сгъваеми масички - хлебчета, варени яйца , маслини и др. Чиновниците , които не бяха успели да закусят у дома , купуваха. Това тук е изключено.
  В съседна държава . На тротоарите деца на 7-8 години на една обърната щайга продават цигари на бройка. Нашите няма да се унижават до там. А се унижават да просят от родителите си.
  Просията у нас има различна форма - от държавата , от бизнеса , от родителите.
  Пак там. На едно кръстовище млад мъж е разположил камион, купен на старо, с покрита каруцерия. Оборудвал го е като кухня , от към пътя с тезгях. Пържи яйца, вари и пече саламчета, има буркани с туршии, продава с хлебчета. Спи в кабината. Ние сме горди, или не сме достатъчно гладни.

 52. 52 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#6] от "bajtan":

  Може би е най-добре да се премахне въобще понятието работна заплата, както в Северна Корея, дори може да се отиде още по-напред - работниците да плащат на работодателите за честта да работят за тях.

 53. 53 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#10] от "boby1945":Не само 1997 г. е виновна. Като познавам обстановката у нас и навън, стигнах до извода , че още на 10.11.89 година много професии трябваше да станат партизани и да поведат въоръжена борба против "демокрацията ". Миньори, сондьори, металурзи, машиностроители и всички цигани !

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#13] от "bajtan":Възможността за социализъм с човешко лице беше пропусната през 1968 година в Чехословакия - единственият случай когато цял един народ застана зад комунистическата си партия.Склерозиралата КПСС начело с Брежнев не позволи.

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#26] от "latcho59":От надзорния съвет споменаваш само Ричард Ран. А там са още 18 американци и само американци.Красен Станчев напоследък писа на два пъти в Труд на цяла страница.Едната беше срещу Белене. Всичките препоръки на въпросния ИПИ очертават една свъхлиберална икономика. Очакване, ако никой не се бърка в работите на капиталистите , икономиката да цъфне и върже. Подобна е тезата на фундаменталистите - за вземем властта , пък Аллах ще оправи икономиката.

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#45] от "ПАСТОРА":

  Нищо не мога да допълня , Пасторе . Мога само да се радвам ,че скромното ми мнение и познания не са празнодумие . Радвам се за себе си , но още повече се радвам че и с други хора мислим в една посока . Икогато мисленето е в една посока , следва и действия в една посока . Тогава вече няма прегради . Така си мисля .

 57. 57 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Бе с две думи както и да го усуквате и да го кривите излазя че :
  или прафителствата ни са некадърни (както си е) или световния икономически модел е изключително извратен и не може да има повече развитие и напредък (както си е). Та ще подскачаме он криза в криза и от рецесия в рецесия и учЕните ще пишат икономически трактАти.... никому ненужни...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#53] от "ahasver":
  [quote#53:"ahasver"]че още на 10.11.89 година много професии трябваше да станат партизани и да поведат въоръжена борба против "демокрацията "[/quote]
  Не си схванал същността на нещата, борбата след 10.11.1989 беше основно срещу член 1 от конституцията, срещу ръководната роля на БКП.... на масата от митингуващите просто им беше омръзнало и завиждаха на номенклатурата.....
  Тези локуми, в частност и за приватизацията (например програмата Ран), "масите" ги пропускаха покрай ушите си .....
  Плюс това Тато, такъв онакъв ама държавник, беше заменен с откровените политически недоразумения от типа Пешо танкиста, Луканката .... това и разбуни публиката 1989-1991 ...
  Както би трябвало да знаеш, разните СДС-та, рестипути и подобни нямаха сериозна подръжка ..... "С малко но завинаги...." хората гласуваха "против" а не "за"......
  Сега проблеми, който не мисли на време има винаги проблеми опосля......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#54:"ahasver"]Възможността за социализъм с човешко лице беше пропусната през 1968 година в Чехословакия - единственият случай когато цял един народ застана зад комунистическата си партия.[/quote]
  Не знам, не знам от къде вадиш такива изводи..... когато през август 1968 ходехме нагоре надолу по Чехословакия, впечатлението беше, че се разкапват тотално, всеки си прави каквото си знае тълпи от нищо не правещи лумпени (впечатления от гари, хотели, кръчми, граничните пунктове)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#57:"Лунчо"]или прафителствата ни са некадърни (както си е) или световния икономически модел е изключително извратен и не може да има повече развитие и напредък (както си е).[/quote]
  И трите дядо попе и трите..... при нас и трите и
  - правителствата са некадърни особено приватизаторите на Лостов и на Деди и
  - "модела" дето го къдрят Меркозето и брюкселските зелки в ЕС не фела,
  - и целият ЕС е "надменно глух" за идеи на развитие които постоянно идват от САЩ, БРИКС, от по събудените хора по света ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#59] от "boby1945":През август 68 година в Прага се разхождаха български войници. Ти от тях ли беше ?

 62. 62 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#58] от "boby1945":Схванал съм я същността на нещата , защото аз бях в същността на нещата. Борбата срещу член първи приключи бързо. Последва това , което не беше предвидено - съсипването на страната. Изброените от мен професии бяха уважавани, добре платени, циганите имаха също работа. Нататък става сложно и дълго за обяснение. Резуртатът никак не беше предвиден и е глупаво ,че е такъв. Смяната имаше смисъл ако от постиженията и нивото на държавата до 89 година беше развито и надградено , заедно с гражданските свободи. Стана обратното. Останахме само с възможността да правим 300 партии и да лаем.

 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#61] от "ahasver": До "тях" бях.... до 19 август, когато новата власт покани всите чужденци да се изнасят накъде им очи видят.... това първо, второ в Прага нямаше български войски, в Прага бяха само руснаците.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#62] от "ahasver": Казвам ти че не си я схванал ти пак дуднеш...... Работата не спря на чл.1 от старата конституция, както по други държави, а се разпростря върху написване на Нова конституция в която бяха заложени всичките глупости, мечта на рестипутите, за връщане към 1944 година....

  Е и върнахме се, кво толкова? Поне имотите на рестипутите (почти) върнахме, на Деди даже с 245 млн.ЕВРО бакшиш за шубето от 1946....

  Сега нямало правосъдие, нямало работа..... когато основният закон го пишат рестипути няма как и да ги има......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#62:"ahasver"]Смяната имаше смисъл ако от постиженията и нивото на държавата до 89 година беше развито и надградено , заедно с гражданските свободи.[/quote]

  Тук си прав 100%, ама днес рестипутите се хвалят, че в 2012 година БВП на България ще стигне нивото на 1989 (с поправката за инфлацията на долара)!!! И го сочат за огромен успех.... в Рестипутландия.....

  Така че от мене научи, гражданските свободи насаждани от рестипути водят само до слободия.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Безработицата е съпътстваща последица при криза.

  При непригодно за „Незлатни пари” държавно финансово управление, участниците в стопански живот са обречени жертви на държавна финансова грешка и колкото повече работят – при толкова по-мощна криза ще живеят.

  Поради държавният финансов недъг, при реализиране на по-голяма добавена стойност се създават по-завишени диспропорции, които развиват по-силна криза със съответна безработица.

  Колкото стопанската криза е по-силна - толкова и безработицата е по-голяма.

  При условия с неразвито за качества на „Незлатни пари” държавно финансово управление е невъзможно полезно решение на проблема за безработица, защото:

  1. В съответно стопанство се развиват диспропорции.

  2. Колкото повече хората се трудят и създават по-голяма добавена стойност – толкова повече се разрастват тези диспропорции.

  3. Уголемените диспропорции създават трудности и (след достатъчно време) криза.

  4. Колкото по-силна е кризата – толкова повече е безработицата.

  5. Властите прилагат мерки да намалят безработицата и колкото тя се намалява – толкова се увеличава реализирането на добавена стойност, която допълнително уголемява диспропорциите, които завишават нивото на кризата.

  6. Продължението на процеса е логично, колкото стопанската криза се повишава - толкова и безработицата расте.

  7. Властите продължават да прилагат мерки да намалят безработицата и (отново) колкото се намалява безработицата – толкова се увеличава реализирането на добавена стойност, която допълнително уголемява диспропорциите, които завишават нивото на кризата.

  8. Кръгооборотът на процеса доказва, при условия със сегашна държавна финансова грешка проблемът с безработицата няма полезно решение.

  Ако се прекрати криза, безработицата може да се намали.

  Възможно е полезно решение за спиране на криза.

  До 24 часа след преустановяване на непригодно държавно поведение и ползване на ГОДНО за „Незлатни пари” финансово управление - кризата ще е победена.

 67. 67 Профил на 62121266a
  62121266a
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля си че действително когато държавният апарат остави на мира предприемачите ,свободните работници и всички които искат да работят спокойно тогава и просперитета ни ще дойде по бързо!!!! Не съм на ясно как е икономиката в Турция но си мисля че наистина трябва да ни оставят да поемем нещата в свои ръце ..че за тия години се нагледахме на всякакви икономики ..и на всякакви работодатели ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK