Ако ни ухапе куче: Завеждаме дело, може да го спечелим

Ако ни ухапе куче: Завеждаме дело, може да го спечелим

© Георги КожухаровНа 9 март вечерта улично куче се спусна в тъмното току до блока в "Младост", където живея, и доста здраво захапа крака ми. От писъка ми то се изплаши и избяга, събраха се хора. Четири хирургически шева в "Света Анна", упойки, инжекции, четири дни в болницата (устоях само два), направления от джипито до хирурга за наблюдения, сваляне на конци... И когато раната позаздравя, аз – въоръжена с целия доста дебел свитък медицинска документация, се запътих при адвокат за помощ да си търся правата от Столичната община. Бях изумена, когато адвокатът ми каза, че "само" с този свитък вероятността да спечеля дело срещу общината е многократно по-малка от риска да го загубя.

След трагичния инцидент с проф. Тачков се обърнахме към адвокат Михаил Екимджиев, ръководител на Асоциацията за европейско право и права на човека, за да разясни какво трябва да направи човек, ако бъде ухапан от бездомно куче и иска да защити правата си.


Запишете имена и телефони на свидетели


е първият съвет на юриста.
Паралелно с медицинското свидетелство, което трябва да се извади веднага, трябва да си запишете имена, телефони, адреси на хора, които са видели инцидента, притекли са се на помощ, придружили са ви до вкъщи. Трябва да убедите някои от тези хора да дойдат в съда, когато се наложи, за да потвърдят какво се е случило, и най-важното – къде точно се е случило.


Защото защитната тактика на общината е да поиска най-напред да докажете, че инцидентът е станал именно на нейна територия. Кучето можело да ме е ухапало в Пловдив. Но нали се вижда от медицинските ми документи, че съм потърсила лекарска помощ в София?! Няма значение – тоест има, но недостатъчно. Правосъдието е формална дейност и може да се размине дори с логиката – казват юристите.


Исковата молба се придружава с такса от 10 лв.


Делото се завежда в първоинстанционния административен съд, където е станал инцидентът (за столицата – в Административен съд София-град) по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините, по който те отговарят за всички имуществени и неимуществени вреди в резултат на неправомерни актове, действия или бездействия по повод административната им дейност, обясни адвокат Екимджиев.


В случая с бездомните кучета е налице бездействие, тъй като общината има задължение, произтичащо от редица закони, подзаконови актове и общински наредби, да осигурява безопасността на гражданите и обществения ред на своята територия. Ако общината е възложила някои свои задължения на частни фирми, тя може да си ги призове, но пострадалият човек трябва да знае, че основният му ответник е тя.


Процедурата е максимално облекчена откъм такси и разноски. Исковата молба се придружава с такса от 10 лв. Разноски не се плащат, дори ако искът ви бъде отхвърлен от съда. Гражданинът не е длъжен да доказва вина на конкретни длъжностни лица, трябва само да се докаже причинно-следствената връзка между преживяното страдание и бездействието на общината.


Допреди няколко години гражданите бяха задължени, ако загубят делото, да платят 4 процента върху отхвърленото обезщетение. След няколко осъждания на България в Страсбургския съд този "смразяващ ефект", възпиращ ни да си търсим правата - както го е нарекъл Европейският съд в решението си, беше премахнат.


В исковата молба трябва да се опише какво се случило, къде, кога, в нея може да се посочат и свидетелите, а може и по-късно.


Препоръката на юристите - да си наемем адвокат


Делата по този закон може да ни изглеждат житейски прости, но Михаил Екимджиев сравни спечелване на процес срещу публична институция с възможността сръчен човек да си направи сам средно сложна хирургическа операция!


Ако все пак човек реши да се справи сам, в исковата молба трябва да опише ясно инцидента – какво се е случило, къде, кога и да посочи претенцията си (като сума) за претърпените морални вреди.


Обезщетението се присъжда "по справедливост" от съда


Това означава, че трябва да успеем да убедим съда какви болки сме претърпели, с какъв интензитет, колко време. И ни остава да разчитаме на късмета си, че сме попаднали на съдия едновременно ерудиран, но и съпричастен към болките и страданието. Защото критерият "по справедливост" не е един и същ при различните съдии, както не е еднакъв и при всички хора. За съжаление в преходна България по стар рефлекс претенциите за морални вреди често пъти се подценяват, споделя адвокат Екимджиев.


Размерът зависи преди всичко от степента на увреждането. Може да е и само 300 – 400 лв. за лек инцидент (няколко часа болки, опасност от инфекция, но без да се стигне до нея.) И десетки хиляди за много тежки увреждания или смърт, каквато трагедия сполетя професор Ботьо Тачков.


Поне година продължават делата в големите съдилища


Срокът за приключване на такова дело в различните съдилища е различен – зависи от натовареността им. За градове като София и Пловдив – около година продължават на първата инстанция. Ако е по-елементарен казусът – може и в две съдебни заседания да приключи, но при по-сложни случаи – общината иска многобройни експертизи, възразява, оспорва... И не му се вижда краят.


Присъствала съм на дело по Закона за отговорността на държавата за пострадал леко шофьор заради голяма дупка на пътя, в която спукала гума. Юристите на "Пътна инфраструктура" поискаха съдът да разпореди да се измери ширината на платното, за да се установи, че шофьорът е можел да заобиколи дупката, но щом не го е направил, значи не е внимавал. Оттам – значи не е пряка връзката между инцидента и бездействието на държавата, а е пряка с неговото невнимание! (Ето затова ни е полезен адвокатът – той знае как да "настъпи".)


Ще си позволя едно лично мнение, до което стигнах, докато разпитвах за различни дела по Закона за отговорността на държавата и общините: това е полезен за хората закон.


В процеса участва и прокурор, но мнението му не ангажира съда
Законът е предвидил и участие на прокурор, който да изразява становище, без то да бъде задължително за съда. Според законодателния замисъл от прокурора се очаква да бъде – казано простичко – съюзник на по-слабата страна, а в случая това е гражданинът. Защото от другата страна е публичната институция – държавата (или общината) с цялата й институционална мощ.


Практиката обаче показва, че по-често прокурорът се проявява едва ли не като представител на институцията, вместо да е съюзник на пострадалия гражданин. И на закона, бих добавила в конкретния случай.


Изводът: колкото и да е трудно, не трябва лесно да се отказваме да си търсим правата. Така ще дисциплинираме и държавата си. Имаме добър закон, да следим само да не го окастрят някой ден.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  прокурорите в административните процеси защитават всичко друго освен ЗАКОНА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Любопитно

  Трябва и ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА,присъждани от българските съдилища на гражданите да са като в белите държави.
  А не някакви символични жълти стотинки.
  Поне сме чели и слушали как в омразните на всички търтеи и комунисти САЩ съдилищата осъждат компании и институции да плащат МИЛИОНИ ДОЛАРИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ за нанесени от тях вреди на граждани.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Ако му нямаш трите имена, ЕГТ-то и актуална снимка на псето, не се хабете. И, ако инцидента не е заснет от пет национални телевизионни екипа, отделно Сашо Диков/лично/ и Хрътките, смятайте, че доказателствата Ви, са, не достатъчни за българския съд, и освен болката и неприятното изживяване от инцидента ще трябва да преживеете и унижението, на което ще бъдете подложени и от съдебната система.

 4. 4 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 557 Любопитно

  Хапаните 67 г. от ЧЕРВЕНИ КУЧЕТА могат ли да осъдят държавата за причинени вреди и пропуснати ползи ?

  Да защитим животнитe !
 5. 5 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]прокурорите в административните процеси защитават всичко друго освен ЗАКОНА !!! [/quote]

  Мразя, следователно съществувам.
 6. 6 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Изводът: колкото и да е трудно, не трябва лесно да се отказваме да си търсим правата. Така ще дисциплинираме и държавата си..."
  Аз пък бих посъветвал всички приключили, и спечелили дело за делба да заведат дело срещу държавата за БАВНОСТ и за претърпени щети от това! Защото съм абсолютно сигурен, че всяко едно дело е продължило много повече от 6 години. Само така ще принудим държавата да си размърда тлъстия си задник и да реформира съдебната система.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Оказва се да съдиш общината е безсмислено. И какво остава? Остава по-често да напомняме на селската даскалица от Белчин, Самоковско, че трябва да се прибира на село.

  Требва да се внимава с бюлетината, ей!

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Щом пак ни занимават с кучетата, като най-важното в България, за да не говорим за ограбени заводи и 2 милиона прогонени от мизерията българи ... Нашите деди са живели освен скучета и със коне, волове, крави,овце, кози, магарета, кокошки. Мен лично ме е настъпвал вол, събаряло ме е магаре, удрял ме е коч, кълвал ме е петел и ме е напикавало куче - като се посмеем седмица около случая всичко се е разминавало. Виждам големия бяс около кучетата - болни хора изливат злобата си върху беззащитните. За сега кучета ... , утре и срещу хора - първо срещу плешивите, после срещу дебелите ... И с колите има инциденти???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  Да особено с червената...защото там има най много зли кучета и при ухапване и да ги съдиш все тая...закон не ги лови

  الرجل الكبير
 10. 10 Профил на rotorblade
  rotorblade
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "bajtan":

  Натурално извисения Ви опит, няма връзка с нежеланието на хората да бъдат хапани от куче. Ако за Вас е ценен опит, то за другите най-вероятно е неприятно изживяване, лек ден...

  П.С. Аз докато сечах тикви с малко брадвенце.. да ти обяснявам ли нататък всички пръсти са ми тук де ...

 11. 11 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Ако ни ухапе куче: Завеждаме дело, може и да го спечелим".Как така може?До кога ще имаме калпави закони?

 12. 12 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 497 Неутрално

  кучета-добре и те искат да живеят.но правата им не са ли вече по-големи и от нашите,,ЧОВЕШКИТЕ''прави впечатление че в последно време инцидентите от тях се кункурират с останалите...е,как ще ме хапе куче ще ме ръфа жива и аз ще съм в състояние да събирам досиета на свидетели? аз самата съм се ужасявала от жекоста на хората към кучетата.виждала съм такива животни с нарязани уши,опашки,а веднъж дори едно бе направо обезобразено и с подпалена опашка залята с навта.....ц вързана консервна кутия ...страшна гледка.винаги съм помагала и облекчавала болката на пострадалите животни.и съм печелила приятели в тяхно лице...както искате така ме разбирайте но,кучетата са признателни животни.....сега съм шукирана и моето мнение е че мизерията и лошото ни отношение към животните ги озлоби към нас.ЗА да се контролира полужението моето мнение е че ръста на бездомните животни трябва рязко да се сведе до миниум.везболезнено за тях....ами нали затова има ветеринари???

 13. 13 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  След толкова врътки описани по-горе -много от тях даже смешни по-лесно ще ми е ,ако и след като оцелея след среща с помияр да се върна да го открия и да го почерпя с кокал обилно посолен с каунтар.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 14. 14 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 497 Неутрално

  .... и да те боли, и да умираш - първо свидетелите! Трудно е доказването, че си ухапан от куче! Не дай си боже помислят, че си ухапан от мишка! Това ако е правораздаване? И накрая може и да не спечелим делото! Иди доказвай че живееш в Европа!

 15. 15 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#13] от "Дива селянка":

  И филия с антифриз върши същата работа...защо да се набутваш с кокъл...може да си го използваш за супа

  الرجل الكبير
 16. 16 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#15] от "ТУТАНКАМОН":

  Халал да му е. Даже и с пържола бих се охарчила. Аз обичам животинките да са нахранени и щастливи. Може и с антифриз. Той е сладичък...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 17. 17 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#16] от "Дива селянка":

  У ваше село сигурно добре се грижиш за тях,винаги добре нахранени изкъпани и сресани на бретон

  الرجل الكبير
 18. 18 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#17] от "ТУТАНКАМОН":

  В наше село няма ни едно по улиците ни денем ,ни нощем . Да им покажа колко съм щедра.Егоист народ са всички тук-държат си ги на дебел синджир по дворовете денонощно..

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 19. 19 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А може и кучето да спечели.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 20. 20 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Къде отидоха усилията на общината,която обеща да бори безстопанствените песове?

 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Изводът: колкото и да е трудно, не трябва лесно да се отказваме да си търсим правата."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#15:"ТУТАНКАМОН"]...защо да се набутваш с кокъл...може да си го използваш за супа[/quote]

  Борба за кокала?

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 23. 23 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Може да го спечелиш,но съм 100 % сигурна,че това ще ти струва огромни нерви и разходи!

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Чудесна статия! Препоръчвам да се прочете от колкото може повече хора, посещаващи форума на "Дневник" или четящи "Дневник".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  +++++++++++++++++++

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Защото от другата страна е публичната институция – държавата (или общината) с цялата й институционална мощ. Статистиката по тези дела обаче показва, че по-често прокурорът се проявява едва ли не като представител на институцията, вместо да е съюзник на пострадалия гражданин.[/quote]

  Г-жо Владимирова, уважавам жеста ви, ала какво следва от това, предвид суровата статистика? Гражданите докога ще бъдем сами в търсенето на правата си, след като прокуратурата по закон би следвало да е на наша страна?

  Трябва да се инициира реформа в съдебната система, а не дела и сигнали на парче. Тоест да се решава проблема в неговата същина, а не симптоматично. Или трябва милион и половина жители и гости на столицата да бъдат изпохапани от улични кучета, пък ако имат късмет, да намерят и справедливост за страданията си?

 27. 27 Профил на Мартин Маринов
  Мартин Маринов
  Рейтинг: 489 Гневно

  Завеждаш дело, ЕВЕНТУАЛНО го печелиш, взимаш от парите на данъкоплатците и в крайна сметка проблемът си остава. Песовете ще ядат хората, някои от тях ще успяват да получат обезщетения, докато други ще продължават да се опитват.

  Robin Hood was the first communist
 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Гневно

  Кучетата си хаапят, чиновниците си нехаааят

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В процеса участва и прокурор, но мнението му не ангажира съда . Този закон е предвидил и участие на прокурор, който да изразява становище, без то да бъде задължително за съда ? Въпиюща некомпетентност блика от статията на „журналиста”.
  ЗОДОВ е специален закон за материалноправните условия, но и за реда за ангажиране на отговорността на държавата и общините. Съгласно чл. 10, ал. 1 ЗОДОВ делата по този закон пред съда се разглеждат със задължителното участие на прокурор. Правилото важи за всички дела по този закон-за обезщетения за вреди, причинени при условията на чл. 1, ал. 1 и чл. 2, ал. 1, т. 1-6. Няма основания да се приеме, че тази норма е неприложима по исковете за обезщетения по чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ и че се прилага само за исковете по чл. 2, ал. 1 ЗОДОВ. Съгласно т. 15 от Тълкувателно решение № 3/22.04.2004 г. на ВКС по тълк. дело № 3/2004 г. ОСГК, участието на прокурор по делата по ЗОДОВ е задължително. В тези случаи прокурорът участва като представител на единната и централизирана Прокуратура на Република България в качеството й на контролираща страна. Това е изрично предвиден в закон случай за участие на прокурор в административни дела- чл. 16, ал. 1, т. 2 АПК. Разглеждането на иска за обезщетение за вреди с правно основание чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ без участие на прокурор е съществено нарушение на съдопроизводствените правила, водещо до неправилност на решението, което следва да бъде отменено.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Моя позната беше нахапана от глутница.Размина ѝ се сравнително леко,но когата се опита да си търси правата ѝ казаха,че трябва да посочи точно кучето,което я е ухапало!Ако аз ухапя куче веднага ще се намерят 10 кучкарки,които ще свидетелстват.

 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дива селянка":вие двамката,да незабравите преди да почерпите кучето с кокала и филийката,да си ги опитате преди това де,щото може и чудо да се случи и поизсветли тъмната ви половина.....хахахха като по Стивън Кинг


  До коментар [#15] от "ТУТАНКАМОН":

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Тълкувателно решение № 7 от 25.11.2010 г. на ВАС по т. д. № 3/2010 г., докладчик съдията Ваня Пунева
  чл. 1, чл. 10, ал. 1 ЗОДОВ, чл. 124 ЗСВ
  ....За конкретното производство по ЗОДОВ основното правно основание за участието на прокурор в тези производства се съдържа в чл. 16, ал. 1 ,т. 2 от АПК, изискващо прокурорът да следи за спазване на законността в административния процес,като в предвидените в кодекса или в друг закон случаи участва в административни дела. Такъв изрично предвиден случай за участие на прокурор е именно процесуалната по своя характер разпоредба на чл. 10, ал. 1 от ЗОДОВ. Нормата е императивна и ясна и не допуска възможност за двусмислено тълкуване. С използването на думата "задължително " законодателят е подсилил именно императивния характер на тази норма. Ако законодателят искаше да изключи задължителния характер на участието на прокурор по тези дела или да предостави това участие на преценката на самия прокурор, той би го направил изрично. Такъв подход за небезусловно(факултативно) участие на прокурора по определен тип дела е познат и прилаган в нашето законодателство - чл. 159, ал. 1, изр. последно от ДОПК, където е използван изразът "прокурорът може да встъпи в производството, когато намери за необходимо в защита на държавния и обществения интерес, т. е. участието е по преценка на самия прокурор. С разпоредбата на чл. 10, ал.1 от ЗОДОВ се намираме при хипотезата, при която не АПК, а друг закон предвижда участието на прокурора в административни дела. На участието на прокурор в тези дела следва да се гледа като на представител на единната и централизирана прокуратура в качеството й на контролираща страна - встъпва с правата на страна по вече заведено дело, защото прокурорът не действа като помагач на една от страните срещу другата, а съдейства за постановяване на правилно решение. Затова правилото по чл. 10, ал. 1 от ЗОДОВ следва да важи за всички дела по този закон както за обезщетения за вреди, причинени при условията на чл. 1, ал. 1 така и по чл. 2, ал. 1, т. 1 - 6 и няма основания да се приема, че то е приложимо за исковете по чл. 2, но не е приложимо за чл. 1 от ЗОДОВ. По изложените съображения и на основание чл. 124, ал. 1, т. 4 и чл. 125 от Закона за съдебната власт Общото събрание на колегиите във Върховния административен съд
  РЕШИ: Участието на прокурор в първоинстанционните съдебни производства по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, които се разглеждат по реда, установен в Административнопроцесуалния кодекс, е задължително.

 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#30] от "hodounski":

  Преди да питат кое точно куче е ухапало твоята позната, защо не ги попитахте по закон следва ли да има улични кучета в който и да е български град или село?

 34. 34 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 497 Неутрално

  аз, пък направо го застрелвам, и толкова! айде да ми правят после разследвания, ако могат...

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Гневно

  До коментар [#33] от "Читател":

  Кого да пита?някой слънчасал чиновник? фъдъка трябва да питаме всеки ден! и да искаме оставки!

 36. 36 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За едно е прав адвоката,не трябва да се отказваме да си търсим правата.

 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#35] от "hodounski":

  Тези, които са ви дали подобно юридическо направление. Колко хора като проф. Тачков трябва да бъдат оглозгани и колко хора като вашата позната трябва да бъдат изпохапани, за да стане ясно, че бездомни кучета нямат място по улиците на урбанизирани територии?

  Подавал съм два пъти сигнали до Общината. В частта за кучетата - от ОП "Екоравновесие" ми отговориха формално, че дошли, проверили и установили, че нямало агресивни песове и по някакви си наредби нямали право да си ги взимат. Ако ми се случи нещо такова като на вашата позната (майка ми е извадила късмет на два пъти в това отношение), ще си търся правата от всички институции в страната, ако трябва и в чужбина.

 38. 38 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#30:"hodounski"]когата се опита да си търси правата ѝ казаха,че трябва да посочи точно кучето,което я е ухапало![/quote]
  Съжалявам за твоята позната. От статията разбрах че не е нужно да се идентифицира конкретното хапещо куче, а да се документира (+свидетели) къде е станало произшествието.
  Напълно допускам че някой тъп, некадърен, чиновник се е опитал чрез подвеждане да предотврати развитието на процеса "търсенето на правата" (каквото и да означава това).

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 39. 39 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Гневно

  [quote#37:"Читател"]В частта за кучетата - от ОП "Екоравновесие" ми отговориха формално, че дошли, проверили и установили, че нямало агресивни песове и по някакви си наредби нямали право да си ги взимат. [/quote]
  За съжаление сега законовото положение е такова. Което е идиотски абсурд, и ако не се измени коренно-няма оправия

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#38] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  А ако стане рано сутрин, по пладне или нощем, и човек в такава стресова ситуация последното, за което се сети, е да документира случката (първа по важност е задачата с оцеляването) и наоколо няма жива душа, която да потвърди?


  До коментар [#39] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Не виждам обществен натиск да се измени. Напротив. Кучезащитниците се оказаха по-гласовити и тях зачете премиера, като им даде зоополиция. А Фандъкова си прави някакви сметки до 2016-та година, ама не и за потенциалните жертви дотогава.

 43. 43 Профил на otbalkona
  otbalkona
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#3:"442"]освен болката и неприятното изживяване от инцидента ще трябва да преживеете и унижението, на което ще бъдете подложени и от съдебната система.
  [/quote]

  И ако е на някоя мутреса и мутробарон, може и натрошени крайници като бонус!

 44. 44 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Гневно

  До коментар [#37] от "Читател":


  До коментар [#39] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Затова трябва да настяваме:НИКАКВИ кучета по улиците!Добре,че няма пострадали деца.

 45. 45 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#44] от "hodounski":

  Трябва! Ако редовите молби и жалби не дават резултат, то при всеки инцидент трябва да се търсят журналисти. И колкото повече публичност имат такива случаи, толкова по-голям ще е и обществения натиск. Докато проблемите се подминават с безразличие и примирение, все така ще е. Има достатъчно заинтересувани кръгове, на които им е кеф да издевателстват над народа.

  Това е същината и на въпроса с 2-та милиона емигранти, които поставя по-горе колегата, който няма против да се върнем към плуговете и мотиките, вместо да гледаме към бъдещето.

 46. 46 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#11] от "exit13":

  въпросът е по-малко в калпавите закони и повече в калпавите институции и индивиди, които ги прилагат, като въпросните институции и индивиди трябва да се ритат по задните части много и редовно от всеки един от нас, за да могат да влязат в ритъм и да ги прилагат, както е постановил законът.

  защото прецедентите в историята, когато същите са си свършвали работата без подобно наритване са малко и редки. "дневник", благодаря за напътствията как всеки да си търси правата.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 47. 47 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Ако те ухапе зло куче-съди кучето, може да спечелиш!
  Ако те убие падащо дърво в парка-съди дървото, защото пак имаш шанс да спечелиш, да!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 48. 48 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Просто съм потресен!

  bezsmyrten
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  Гръмнете кучето, преди да е изяло и вас и децата ви. А пък ако заведат дело, може и да го спечелят, но и вие, и децата ви, ще сте живи и здрави!!!

 51. 51 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 788 Весело

  Ако те ухапе куче, хапи го и ти ))))

  За едни благата, за други ла*ната
 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#27:"Мартин Маринов"]Завеждаш дело, ЕВЕНТУАЛНО го печелиш, взимаш от парите на данъкоплатците и в крайна сметка проблемът си остава.[/quote]

  Ако всички нахапани от улични кучета завеждат дела и то не само в София, ами и из цяла България, проблемът няма да остане дълго. След като управляващите разберат, че хората си знаят правата и си ги търсят, заливайки ги с непрекъснато с дела за недобре свършена работа, ще видиш как бързо ще започнат да отстраняват проблемите. Ама това му е лошото на българите, че не ще да се занимава, да упорства, предпочита да махне с ръка и да си попсува наволя в кръчмата или из форумите, вместо да се опита да промени нещо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#30:"hodounski"]когата се опита да си търси правата ѝ казаха,че трябва да посочи точно кучето,което я е ухапало![/quote]

  Е, това вече е пълна дивотия. А ДНК анализ на кучето нещат ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Законите 20г умишлено се правят със вратички.Законът трябва да е недвусмислен и категоричен.Сегашните дават право на тълкуване и кретените от съдебната система само това чакат.

 55. 55 Профил на scorpius
  scorpius
  Рейтинг: 435 Разстроено

  [quote#8:"bajtan"]Щом пак ни занимават с кучетата, като най-важното в България, за да не говорим за ограбени заводи и 2 милиона прогонени от мизерията българи ..[/quote]

  не става въпрос само за кучетата. мисля че тук са засегнати някой от причините тези 2 милиона българи да са напуснали страната, а и броят им прогресивно да се увеличава. ще исползвам само пасажи цитати, надявам се да ти просветне малко за какво иде реч.

  "...За съжаление в преходна България по стар рефлекс претенциите за морални вреди често пъти се подценяват..."

  "...И ни остава да разчитаме на късмета си, че сме попаднали на съдия едновременно ерудиран, но и съпричастен към болките и страданието. Защото критерият "по справедливост" не е един и същ при различните съдии, както не е еднакъв и при всички хора. ..."

  "...Поне година продължават делата в големите съдилища..."

  "... За градове като София и Пловдив – около година продължават на първата инстанция. Ако е по-елементарен казусът – може и в две съдебни заседания да приключи, но при по-сложни случаи – общината иска многобройни експертизи, възразява, оспорва... И не му се вижда краят...."

  "...И когато раната позаздравя, аз – въоръжена с целия доста дебел свитък медицинска документация, се запътих при адвокат за помощ да си търся правата от Столичната община. Бях изумена, когато адвокатът ми каза, че "само" с този свитък вероятността да спечеля дело срещу общината е многократно по-малка от риска да го загубя... "

  "...След трагичния инцидент с проф. Тачков..."

  "... Допреди няколко години гражданите бяха задължени, ако загубят делото, да платят 4 процента върху отхвърленото обезщетение. След няколко осъждания на България в Страсбургския съд този "смразяващ ефект", възпиращ ни да си търсим правата - както го е нарекъл Европейският съд в решението си, беше премахнат. ..."

 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Според мен кучето е искало да си поиграе с госпожата, а тя с писъци и агресивност го е принудила да я ухапе...

  Трябва дате са се има предвид и този вариант, защото сега те са обявени за враг#1 на народа.

 57. 57 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Община може да се осъди. Ако ви ухапе куче. Ако обаче ме ухапе вук или мечка в гората, кого да съдя? Разгеле, че нямаме крокодили.

 58. 58 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Българските съдилища може да са компроментирани, относно голямата престъпност, непреследването на корумпирани, но то е под натиск.
  За дреболии може да се разчита на тях. Съдията е също човек, влиза ви в положението и ако излезе пич, ще спечелите делото набързо. Аз съм печелил срещу НАП, въпреки че нямах кой знае какви основания, нито адвокат. Съдията ми влезе в положението и ми присъди на мен.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Защото защитната тактика на общината е да поиска най-напред да докажете, че инцидентът е станал именно на нейна територия. Кучето можело да ме е ухапало в Пловдив."
  ...
  А вее, ...свидетелите какво ша докажат!? ....Че ухапването е станало в София. ...И какво от това!? ...Че то може да е пловдивско куче-гастрольор. ....Затова най-добре да му се вземе ЕГН-то и постоянния адрес по лична карта.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#50] от "kimba3":ами ти що не се гръмнеш,примат жалък.....от кучето повече полза отколкото от побеснял двукрак като тебе....
  КЪМ ВСИЧКИ ЗЛОБАРИ...НЕ Е ПРОБЛЕМА В КУЧЕТАТА...и вие го знаете....убийте злобата и омразата в себе си,пък после се надайте да не ви захапят...защото ние сме им длъжници...те са само коректори на процеса...
  П.С.Само за достатъчно интелигентни....

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#30:"hodounski"]...но когата се опита да си търси правата ѝ казаха,че трябва да посочи точно кучето,което я е ухапало![/quote]

  Така са й казали, защото е отишла да се оплаква в общината и служителя е искал да разбере кое е кучето за да го приспят.

  Ако ще си търсите правата, правете го на вярното място - в съда. Съда е безпристрастна институция (или се предполага че би трябвало да е такава) и ще отсъди справедливо, оплакване пред виновника за станалото няма да доведе до нищо.

  Или може би очаквате общината да се самонакаже??

 63. 63 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#61] от "vivian62":
  Всеки има право на самозащита. Ако бъда нападнат от куче, можете да бъдете сигурна че ще го убия без да се замислям, без значение дали е домашно или бездомно.

 64. 64 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Екемджиев подвежда гражданите. Делата срещу общината за обезщетения за претърпени от ухапване от бездомни кучета вреди се разглеждат по реда на чл.49 във вр. с чл.45 от ЗЗД, а не по реда на чл.1 от ЗОДОВ. Т.е. компетентни са общите съдилища - районен или окръжен, според цената на иска, а не административните. Има твърде голяма по обем практика на смесени състави на ВКС и ВАС по повдигнати препирни за подсъдност между районни и административни съдилища, която приема, че дейността по надзор върху бездомните кучета няма властнически характер и в този смисъл не се касае за административна такава. Държавната такса за образуване на гражданско делото е 4% от цената на иска, но не по-малко от 50.00 лв. Наскоро Екемджиев твърде надменно бе споменал, че избягва да се явява пред български съдилищата, защото били под нивото му... Ако съдим по съветите, които дава в случая, нивото му, що се отнася до българското право, въобще не отговаря на претенциите му.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 65. 65 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Статията е добра и разясненията верни, само че се пропуска обстоятелството, че решението на така наречения българския съд - едно поле, в което върлуват огромни шайки некадърници и морални изроди - може да бъде, че не ти си претърпял вреди, ами кучето.
  Нарушил си му територията и свещените кучи права, изплашил си го драстично и крайно нелегитимно.
  И то, горкото, поставено в условията на неизбежна обрана, не е можело нищо друго да направи, освен да те изпояде.
  Не се смейте никак, решения от този тип има издадени доста от моралните уроди, така наречени български съдии - голямото мнозинство. Има нормални, компетентни и достойни съдии - но те са нищожно малцинство.

 66. 66 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Да не забравя да кажа за пореден път:
  ОСТАВКА НА БЕЗХАБЕРНИЦАТА ФАНДЪКОВА, ВИНОВНА ЗА СМЪРТТА НА ПРОФЕСОРА, ЗА ДЕСЕТКИТЕ ДРУГИ ТЕЖКИ СЛУЧАИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО СМЪРТНИ, И ЗА ХИЛЯДИТЕ УХАПАНИ ГРАЖДАНИ!
  Ясно е, че този индивид няма да подаде оставка, но оставката трябва да се иска!

 67. 67 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#49] от "Karla LaVey":
  Ако те ухапе редактор от Дневник, напиши същият малоумен коментар под статията за "ухапването". Моли се само куче да не те хапе! Друга песен ще запееш!

  Ще ви изрием...
 68. 68 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Значи !
  Се събирате апапите и нарочвате некой от вас за апанье. Другите са свидетели. Водите нарочения за апанье на зъл пес да го наръфа малко... Може и да имитирате апанье ма требе да делите и с дофтора.... И после по каналния ред и ше имате кинти за пиенье.

  Мое заведем дело ма плащаме па ние, а не се вадят тия пари от джоба на виновния. Значи все едно се съдим сами себе си. Ше им накривите шапката на общините с уплаха за съдене.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 69. 69 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#63] от "ventsy":а ако те ухапе човек,пак ли така ще постъпиш,щото болката и опасността от нападение са същите

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 70. 70 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#69] от "vivian62":

  Ами да. На теб ако ти се нахвърли някой непознат на улицата какво ще направиш?
  Оправдавате кучетата че били уплашени, защитавали територията си, незнам си какво - аз нямам ли право да се защитя?

 71. 71 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Абе откъде се пръкна тая даскалка Фандъкова дето с нищо не може да се справи ???

 72. 72 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#71] от "MMK":във всеки случй си личи,че не е била твоя учителка...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 73. 73 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 497 Гневно

  Само евтаназия ще реши проблема - но не единствено за кучетата...

 74. 74 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#73] от "rents":себе си ли визираш

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  А в закона какво пише за неизбежната самоотбрана? Или там ни е дадено единствено правото да хапем и ние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK