Мълчанието убива демокрацията

Мълчанието убива демокрацията

© WAN-IFRA/Ali FerzatДенят на свободата на пресата - 3 май, е моментът да почетем журналистите сред нас, които отказват да мълчат.


Журналисти като мексиканката Анабел Ернандес. Заплахи със смърт и изнудване не успяха да й попречат да разкрие връзките между наркокартелите и организираната престъпност, бизнеса, полицията и правителството. Днес Мексико е едно от най-опасните и най-бруталните места в света за работа на журналисти и нейните смели разследващи репортажи за корупция и злоупотреба с власт донесоха на Ернандес наградата "Златно перо на свободата" за 2012 г. - глобален приз за защита правото на свобода на словото, връчвана от Световната асоциация на вестниците и издателите (World Association of Newspapers and News Publishers)


Днес поздравяваме журналисти, редактори, карикатуристи, фотографи и растящия брой граждани-журналисти, които вдигат шум въпреки големия риск за личната им сигурност - всички онези, които не се поддават на натиска.


"Какво толкова, Ваша чест, той беше само журналист"

© WAN-IFRA/Michel Cambon

"Какво толкова, Ваша чест, той беше само журналист""Корупцията расте благодарение на мълчанието", предупреждава Ернандес. "Ако журналистите от моето поколение продължат да мълчат, ако предадем професията си от страх или съучастие със случващото се, журналистите след нас ще бъдат обречени да коленичат пред тази корупция." Тя се надява да остане жива и да продължи да разследва и да документира мексиканските наркокартели.


Да останеш жив никога не е лесно. През отминалата година 64 журналисти загинаха, докато си вършеха работата. Носителят на миналогодишното "Златно перо на свободата" Давит Исаак, журналист с еритрейско и шведско гражданство и един от основателите на "Сетит" - първият независим вестник в Еритрея, изчезна безследно в системата на еритрейските затвори, където бе държан без обвинение или съд през последните 11 години. Въпреки усилията на международните организации да го издирят нищо не се е чувало за него от 2009 г. насам. Четиримата журналисти, арестувани с Исаак през 2001 г., умряха зад решетките и има много сериозни съмнения дали той е все още жив.


Мълчанието убива демокрацията

© WAN-IFRA/Ali Ferzat


Поздравяваме и смелостта на сирийския политически карикатурист Али Ферзат, който въпреки побоите и това, че проправителствени бандити му строшиха ръцете през август 2011 г., отново рисува. Също така и руската разследваща журналистка Елена Милашина, който въпреки смъртта на колегите й - включително Анна Политковская - и заплахите за живота й продължава да отразява нарушаването на човешки права в Северен Кавказ.


Това само два от по-известните примери за смели журналисти, отказали да се преклонят под натиск. По света има най-различни методи за запушване устата на хората.


В Китай правителствената цензура и преградните стени в интернет, изглежда, се разрастват, за да контрират растящите мрежи на социални медии.


В Пакистан журналисти са заплашвани и бити. През последните пет години 38 от тях загинаха, мнозина, докато бяха на работа.


Мълчанието убива демокрацията

© WAN-IFRA/Ali Ferzat


Комерсиалният натиск в държави като Аржентина накара собствениците на медии да се страхуват да публикуват нещо, което би могло да спре рекламата, идваща от правителството или свързана с дейността на властта.


В други държави, особено в някои нови демокрации в Източна Европа и Африка, журналисти и издатели се самоцензурират и като избягват критиките срещу бизнесмени и управляващи, се надяват да получат облаги под формата на реклами, спонсорство и достъп до коридорите на властта.


Особено в Африка законите за обида и клевета масово се използват за преследване на критиките срещу политици и управляващи. В Южноафриканската република се готви законодателство, което ще задуши разследванията и ще наказва за углавно престъпление журналисти, притежаващи секретна информация.


Не е лесно да обичаш медиите. Но ползите от свободната преса са очевидни било заради разкриването на корупция или злоупотреби с власт, било заради провали на администрацията, било просто заради информирането на обществото по различни въпроси, от които зависи доброто изпълняване на гражданските задължения.


Владимир Путин като РасПУТИН, манипулиращ изборите в Русия

© warp.net

Владимир Путин като РасПУТИН, манипулиращ изборите в Русия


Не е случайно, че демократичните държави със свободна преса намаляват корупцията и имат по-добро управление. Такива държави никога не са страдали от глад, както отбелязва нобеловият лауреат Амартия Сен. Хората във властта често са изолирани от най-бедните в страната, но ако са подложени на критики от медиите и на следващите избори им се търси сметка от нецензурираната преса, те са притиснати да избягват подобни кризи.


Свободата на пресата предполага свобода да критикуваш. В историята критиката и смелостта да се съмняваш са били движещи сили на промяната и развитието на обществото. Съществува връзка между Сократ, който през 399 г. пр.Хр. е бил принуден да изпие отрова, защото твърде многото въпроси развращавали умовете на атинската младеж, и смелите журналисти и редактори от ХХІ век, които задават въпроси за състоянието на обществото и действията на управляващите.


Карикатура на южноафриканеца Запиро по повод амбициозните проекти за ядрена енергия на ЮАР след авариите в Чернобил и Фукушима.

© WAN-IFRA/Zapiro

Карикатура на южноафриканеца Запиро по повод амбициозните проекти за ядрена енергия на ЮАР след авариите в Чернобил и Фукушима.


Свободата да изразяваш волята си е принцип от векове. Той се основава на разбирането, че човек трябва да може да общува свободно, за да бъде свободен. Днес всички развити държави откриха, че съмнението, въпросите и недоволството не отслабват нацията. Напротив, правят ги по-силни.


Историята на демокрацията показва, че свободата на медиите не е нещо, което се прибавя едва след като вече има по-добро образование, здравеопазване и икономика. Тя е в самата основа на условията, водещи към всичко това.


Днес почитаме редакторите и журналистите, които залагат живота си заради репортажите и коментарите си. Подкрепяме тези журналисти и издатели, които си вършат работата въпреки ограниченията и натиска. И, както предупреждава носителят на "Златно перо" Анабел Ернандес, мълчанието ни прави съучастници и убива демокрацията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  А в България как стоят нещата? Това е по-интересното.

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Весело

  Наздраве!
  Нека има повече истински журналисти и по малко прЕститутки.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 587 Весело

  Лека и пръст на свободата на пресата или у нас тя изобщо не се е раждала?

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#3] от "moloko_":

  Сякаш е леко срамежлива - доколкото я има в някои аналитични статии или блогове на журналисти.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Днес всички развити държави откриха, че съмнението, въпросите и недоволството не отслабват нацията. Напротив, правят ги по-силни.
  Моля за коментари, от барселонски и нему подобните!

 6. 6 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хубава статия. Поздрав към всички които работят в медиите.

 7. 7 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  една журналистак ми каза да и казвам само добьр ден а сега започна да ме подминава
  а преди 10 години и давах интернет и подьржах компютрите даже и инсталирах уиндоус на компютрите

 8. 8 Профил на psjordanov
  psjordanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  У нас преди няколко години, когато медиите гърмяха с корупционни скандали ние си мислехме, че се радваме на свободни медии, а се оказа, че те изпълняват политическите поръчки на Бойковци и Борисовци и това е било само началото на тяхното заобване.

 9. 9 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Корупцията расте благодарение на мълчанието" и.... "Да останеш жив(здрав психически и физически) никога не е лесно" ... респект към онези които НЕ правят ежедневно "правилният" избор.

  Каквото и да се пише в този форум - групата на Капитал е една от малкото свободни медии в България. Благодаря ви че НЕ правите "правилният" избор хора!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#9] от "mastikata":

  Бих ти препоръчал да бъдеш умерен в оценките си.

 11. 11 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дневник, а да кажете нещо за българската журналистика? Много удобно е да показвате как е по света и да се "крие" как е у нас. По какъв начин допринасяте за развитието на свободата на словото като ни разказвате за това как е навън?

 12. 12 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ние няма какво да го отбелязваме , защото нямаме свобода на печата.Всичко в България е платено да бъде написано или да не бъде .

 13. 13 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Уважавам всеки журналист, всеки човек, който има сили да каже истината в прав текст.

  Отделете време навреме.
 14. 14 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  В България положението е несвободно.
  Един много хубав пример може да се прочете тук: http://www.zelenite.bg/4440
  и тук:
  http://www.otzvuk.net/news/novata-shefka-na-planetariuma-prepisala-programata-si

  Все пак благодарим на Дневник, че го има и в сравнение с другите българските медии си е направо на ниво. Както и няколко други малки (и най-вече интернет базирани) медии.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 15. 15 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "mastikata":

  Каквото и да се пише в този форум - групата на Капитал е една от малкото свободни медии в България. Благодаря ви че НЕ правите "правилният" избор хора!

  Учтиво не съм съгласен с мнението Ви.
  То НЕ е вярно и получавате минус от мен.
  - - - - -

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 16. 16 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Квооооо? Ирена Кръстева и Любомир Павлов? Ай сиктир!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 17. 17 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#15] от "07":

  Учтиво искам факти, другарю?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 18. 18 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#9:"mastikata"]Каквото и да се пише в този форум - групата на Капитал е една от малкото свободни медии в България. [/quote]
  Хайде сега, че не се знаем...... Това, че са най-добри на фона на останалата помия - в никакъв случай не ги прави свободни и безпристрастни. Не ми се рови сега да ти давам примери. Може да не са много, но ги има!

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  [quote#1:"Читател"]А в България как стоят нещата? Това е по-интересното. [/quote]
  Нещата са прости !
  Журналистите изобщо не подхващат подобна тема освен ако някоя бабичка не си е посадила канабис или някой балък наркоман бъде хванат с 2 дози.
  Изобщо огласяват само информация предварително огласена от МВР при презпределение на пазарите наркобароните биват убивани и рядко преследвани от съдебната система защото знаят много.

  Изобщо у нас журналистите които се опитват да се съмняват в доброто което идва от мафията и политиците могат да имат сериозни здравословни и финансови проблеми !
  Ако има такива те намират аудитория само в разни кабеларки или лични блогове които са недостъпни за широката публика!

  Соред Уилям Браунфийлд през България повече от 50г минава основния трафик за ЕС на хероин а през последните години и на кокаин което привлече и деа.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не само на пресата устата е затапена. Абсолютен мит е, че има демокрация, свобода на словото и пр. АЗ лично няколко пъти(около 10) се опитвах безуспешно да отида в парламента и да им дръпна една реч на лобистите-дупетати от сорта да спрят да рокарват и гласуват лобистки закони, да спрят да покровителстват и картелират бизнеса, да спрят с налагането на геноцид у България и пр. Даже се бях рилежно подготвил и въоражил със примери, закони и пр., които бяха доказателство за обвинвнията ми.......Да, да ама НЕ ! Първо ме накараха да опиша темата по която искам среща с тях.....а след като им изпратих това, което искат ми отговориха, че никъде няма закон, който да ми разрешава това нещо....т.е. да отида у парламента и да се ''видя'' с т.нар. ни нар. представители.....После ги ричаквах като престъпник зад ъгъл да търся съдействие от пол. сили.......Обиколих ги всички.......ама не. Само като ме видеха пред нар. събрание и бягаха като дявол от тамян......Та ето такава ни е и демокрацията и пресата ....... Пресата стана слуга на властта .......а самата власт, която уж ние избираме пък е слуга на т.нар. олигарси и назначени капиталисти.......А нас мат'ряла кучетата ни яли......Нито имаме думата, нито пък искат да ни гледат физиономиите освен по време на избори.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "mastikata":

  Свободни от кого ?

  От някои фондации ли ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 22. 22 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  тази журналистка дето не пздравиава вече сигурно ме е натопила нешто ниакьде кьдето не знам какво може да ми се случи

 23. 23 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Свободната преса наистина е ключов фактор за благоденствието на обществото. И тъй като в България определено не цъфти - освен напролет - значи пресата тук е част от проблема, а не от решението

 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#14] от "Лилия Костова":

  Ти не си ли разбрала, че полицията е създадена да пази властта.....А пък ние като данъкоплатци им плащаме заплата.....Факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хипчо":

  Например отказаха да публикуват ето това:

  http://www.zelena-ikonomika.ekonet-bg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=321%3Arobert-e-moran-&catid=59&Itemid=167&lang=BG

  Не помня аргументите им, но не мисля, че те всъщност имат значение...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 26. 26 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Какво да кажем за свободната цензура? А за корпоративната такава?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 27. 27 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#24] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Да приемем (чисто хипотетично), че съм го разбрала. Какво очакваш да направя - да подаря цвете на родната полиция и да я помоля да ми потанцува?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 28. 28 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На мене ми се струва, че безграничното и безмислено говорене най много вреди на демокрацията!

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#21] от "Six feet over":

  От комунизЪма, от новия путинизъм , от строителите му - милионерите , от иванов -от 6-то , от склерозирали и избегали на запад -деца на шумкари и руски агенти , от бивши журналисти на Раб.дело и отдела на ЦК на БКП , от симеоновци и ДС- гордеещи се, от разни пънове- герговци - диреци от УБО, от манджуковци и разни други шумкарски отрепки , .....от червени отрепки - препдаватели в СУ- журналистика.....................................
  за България става дума , де ...Не за света ..

  BIG AL
 30. 30 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#28] от "reakzioner":

  и това също! но мълчанието както пише в заглавието е по-опасно!

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 31. 31 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересна статия, но защо споменавате само чуждите журнаисти, дайте нещо и за българските, или ние всичко знаем за тях...

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всеки вестник в свободния свят МОЖЕ да има известен УКЛОН...
  'Ню Йорк таймс"- към демократите...'Вашингтон поуст"- към републиканците ...
  Няма свободна журналистика ТАМ -където ВСИЧКИ вестници подкрепят диктатор или вечно този - който е на власт :)
  Дневник и сайтът му - са едно от малкото изключения, за съжаление , в България ...
  А проблемът със свободната журналистика у нас -трябва да се търси в близкото комунистическо минало :) Избити бяха умни журналисти ,насади се страх, ликвидира се свободата на печата..Много и от занимаващите се сега - не са годни за истински журналисти, въпреки че сме в ЕС- и има ,и леви, и десни , и националистически и прочие медии и вестници :)

  BIG AL
 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Когато свободата се изражда в слободия , не търсете полза от свободата на словото . На словото , както и на всяка претенция за свобода , трябва да има юзда .Изразяваща се в закон, който да търси сметка за всяка дума ,хвърлена в общественото пространство , която не е подкрепена с факти . И то солена сметка .Свидетели сме как непрекъснато се"подават сигнали" чрез медии за" огромни" престъпления . Следва - призваните институции ДА ПРОВЕРЯТ сигнала . А е редно сигнала с ФАКТИ ПО НЕГО да иде на масата на прокурори и следователи . Иначе сигналите се наричат ОМАСКАРЯВАНЕ . И понякога последиците са заливане с киселина или чупене на крака .

 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В свободния свят , не са малко собствениците на медиии, които се "бъркат" в редакционната политика..и журналистите имат свобода на писането ..
  У нас- една малка група- герговци, дс- мутанти, бивши комуноиди - окупираха медиите ..задкулистно...ТЕ вече са с всяка власт , стига да не ги закача ..ТОВА не е журналистика ..

  BIG AL
 35. 35 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Сега се развива стопанска криза поради конкретна причина – световна държавна финансова грешка.

  Според моите сили представям истината за причина за криза.

  Тази истина, както много други не може да бъде вечно скрита и след време публично ще се знае за нея.

  Ще дойде време сегашният държавен финансов недъг да бъде прекратен и тогава съвременната криза ще е премахната.

  Веднъж агенция Ройтерс подготви материал за разкритата особено важната причина за световна стопанска криза, но от Лондон им забраниха да го публикуват.

  Никой няма интерес от продължаване на сегашна държавна финансова грешка, която само за последните месеци нанесе щети за над 100 милиарда евро за притежатели на гръцки дълг, но има специалисти, които трудно приемат новооткрити знания.

  Истината е, че не малко хора знаят за тази пречеща за полезно развитие на човешката цивилизация човешка грешка благодарение на журналисти, в т. ч. от публикации във в. "Капитал".

  П.П.

  Представената човешка грешка е непригодно за „Незлатни пари” държавно финансово управление.

  Предпоставка за нейно допускане е неотчитане качества на "Незлатни пари".

  Ако се прекрати тази причина и се ползва годно за „Незлатни пари” финансово управление, сегашната криза ще е успешно премахната.

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ..Грешка........
  ............,,КОИТО нЕ се бъркат в редакционната политика и материалите на вестника .........................
  Има и такива , които се "бъркат" , но пък има ДРУГИ собственици на медии - които КОНКУРИРАТ или са на противоположно мнение , от първите...
  Там е разликата с това , което е у нас ..))

  BIG AL
 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#32] от "BIG AL":

  Не ми се захваща , но тъй като досега се говореше за избити интелигенти , сега за пръв път чувам конкретно за избити ЖУРНАЛИСТИ . Може ли малко повече информация - кога ,колко КОИ? Иначе става като в медиите - думи , неподкрепени с факти . Предварително благодаря .

 38. 38 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ето една много хубаво интервю по темата на Иво Беров със Любослава Русева !


  Възмути ме блудството с истината
  http://www.ivremena.com/интервюта/любслава-русева  Какви ни управлява сега ? Екстрактът от най-лошото, което ни сервира преходът. Победилият милиционер, победилата мутра, победилият простак.

  Не съм сигурна, че и на шега бих повторила репликата на сатирика Михаил Жванецкий „Я бесконечно уважаю чудовищный выбор моего народа”.../Безкрайно уважавам чудовищния избор на моя народ/  - Не ми пука от това, че ще възразиш, или пък дори ще се възмутиш, но според мен и според много хора ти си най-добрата журналистка в България. Не те ли ядосва обстоятелството, че въпреки това си оставаш неизвестна за така наречената „широка общественост”?  - Хайде сега! Пък аз си мислех, че съм известна и на дълбоката общественост...

  Разбира се, че ще възразя на иначе окуражителната ти похвала. Ако се гордея с някоя своя черта, то това е самоиронията. Тя ме държи жива и нормална (или поне донякъде, щото всеки си е лудичък.)

  Та: не съм най-добрата и слава на Бога! Ако нямаме конкуренция и полегнем на кълката, че сме великани на мисълта и перото, ще изглеждаме нелепо.

  Най-хубавото в нашата професия, а сигурно и във всички останали, е тъкмо това – да не губиш форма и темпо, защото винаги има добри, колкото теб, и винаги има по-добри от теб. Не бива да се отпускаш, въобразявайки си, че ей на, стигнал си билото и вече можеш да забиеш знамето на успеха.

  Впрочем в делението на журналисти и журналистКи май долових и сексистки нюанс...  - Глупости!

  ОК, дано да греша, защото предпоставката, че в политическия анализ и публицистиката една жена не може да догони мъжете, т.е. че двата пола бягат по различни писти, ми се струва погрешна. А и през последните години имаме щастието да се радваме на блестящи примери едновременно за аналитичност, чувствителност, познания, чувство за хумор и усет към детайла в текстове на все повече авторКи. Няма да споменавам имена, единствено за да не пропусна някоЯ.  - Как стана журналистка ? Искаше ли този поминък, или беше случайно?

  Дядо ми, Бог да го прости, беше зам.-главен редактор на списание „Отечество” и на вестник „Стършел”. По онова време – говоря за 70-те и 80-те години на миналия век, „Отечество” и „Стършел” бяха сред сравнително свободните територии за изява на таланта и съвестта.

  Понеже с дядо много се обичахме, той често ме влачеше по редакциите, в командировки, в Клуба на журналистите. Идеята да стана журналистка ме осени тъкмо в кръчмата на СБЖ – една вечер слушах смеховете на събралата се компания и реших, че това ще да е най-забавната професия на света. Хахо-хихи, вино, смешки – какъв кеф, виках си на детския акъл...

  С времето ми хрумваха различни желания за „професионална реализация”, но журналистиката просто ме намери и си ме прибра.  - Пак наследствено?

  Не, този път случайно. Случи се в един летен ден през 1993 г., когато завършвах славянска филология и се чудех по кой път да поема. Докато пушех в градинката на Софийския университет, мина една състудентка – вече утвърдена журналистка в тогавашния в. „Стандарт” (за онези, които не помнят, той излизаше на синя хартия и въобще беше опит за разчупване на вестникарския шаблон). Каза ми, че в „Стандарт” търсят стажанти, и на следващия ден отидох. Първото ми впечатление беше повече от угнетително – суетня, викове, крясъци, бързане, планьорки. Никой не ми обръщаше внимание, докато не се ядосах и не се изрепчих на завеждащия отдел „Вътрешна информация”: „Искам да пиша, да не съм дошла да ви седя диван чапраз!” Той така се шашна от моето нахалство, че веднага ме изпрати на някакво събитие, от което написах репортаж от ... четири изречения.  - Какво стана, според теб, с българската журналистика? Отговаря ли на общественото си предназначение?

  Проблемът, според мен е, че бариерата между власт и медии се срути, като това направи и двете страни зависими една от друга. Това нанесе тежки поражения върху българската публичност, защото даде безконтролни възможности медийната картина на реалността да бъде представяна за самата реалност. Както знаеш, маскирана зад думите "свободна и независима преса", тази обвързаност с политическите звезди на деня роди несвободна и зависима публика, лишена от предлагане на обективност, смисъл и култура.

  И въпреки това се дразня, когато някой казва „журналята”!  - Защо? Не е ли заслужено?

  Не е. Има журналисти и „журналя”. Въпреки бума на жълтата преса и наличието на групировка от проправителствени медии (спонсорирани от уж частна банка, в която повечето държавни предприятия държат парите си), продължавам да твърдя, че професията на журналиста не заслужава презрение. Напротив, тя е много тежка, отговорна и изтощаваща. Изисква следене, ровене, нюх, постоянна концентрация, проверки, тичане, бягане, четене.

  Случвало ми се е да пиша един текст часове наред, да не ми хареса и да го започна отначало. Случвало ми се е да пиша до сутринта, само и само да не предложа банален анализ.  - Засягаш ли се от враждебни мнения във форумите?

  Няма да скрия, че ми става неприятно, но ще призная, че си взимам поука, ако са смислени, т.е. ако предлагат друга гледна точка и не се заяждат на дребно.

  Между другото, откакто ГЕРБ е на власт, мненията във форумите са особено брутални.  - В този ред на мисли: какво ни управлява сега? Въпросът е наистина „какво”, иначе е ясно кой.

  Екстрактът от най-лошото, което ни сервира преходът. Победилият милиционер, победилата мутра, победилият простак.

  Не съм сигурна, че и на шега бих повторила репликата на сатирика Михаил Жванецкий „Я бесконечно уважаю чудовищный выбор моего народа”...  - С повече или по-малко условност хората, които те познават и четат, те причисляват към демократичната общност в България.

  Не знам с каква условност хората ме четат, коментират и причисляват към демократичната общност, нито доколко имат правото да го сторят. Ще кажа само, че всичко, което съм написала, е плод на загриженост и желание да си кажем кривиците.

  Мнозина, както се убедих с времето, очакват от автора да посочи верния път, да начертае колективна перспектива. Но не е работа на журналиста да прави това. Неговият дълг е да осветли фактите и да ги коментира безпристрастно, умно и критично в името на общото благо. (Да, да, говоря общи приказки, не ме гледай снизходително!)  - Как се появи у теб онова, което се нарича светоглед, набор от ценности, отношение към действителността, политически убеждения?

  Първо, много интелигентни родители. И второ – тотално несъобразяване с тях в търсене на собствения път. Това, според баща ми и майка ми, се дължало на тежък пубертет, а според мен – на прекомерно ранна зрялост J

  Факт: научих се да чета на 3 годинки по „Работническо дело”. Четох, четох и в един момент отсякох: „Ако само т`ва ще е – планове, реколти, петилетки, няк`ъв Живков, дайте пак списание „Мурзилка”!”  - Какво не съумя да направи демократичната общност в България. Сгреши ли някъде? Къде?

  Не мога да си спомня за каква общност говориш. Може ли следващия въпрос?  - Кое най-много те възмути, разочарова, обиди, изненада, зарадва през годините на прехода?

  Е, това са много въпроси, но ще се опитам да отговоря поред:

  Възмути ме подмяната на дневния ни ред и блудството с истината.

  Разочарова ме примиренческият ни национален характер.

  Обиди ме появата на жълтата преса и нейната безкритична публика.

  Изненада ме метрото. После и моловете.

  Зарадва ме, че още се поздравяваме един друг. Понякога и с усмивка.  - Днешните български времена са доста несигурни и тревожни не само като битие, но и като ценностна насоченост. Къде и в какво намираш опора, сигурност и утеха?

  Намирам опора в семейството си и все по-рядко в приятелите. С повечето се отчуждихме. Това стана неусетно. Въпросът за битовото оцеляване постепенно надделя над спомените и желанието за взаимопомощ, успехите на едни и неуспехите на други прокараха дебели разделителни линии помежду ни. Повечето емигрирахме – в чужбина, в социалните мрежи, в професиите си, в алкохола дори...

  Не смятам обаче, че времената са несигурни и тревожни само за българите. И въобще ми се струва, че нашият проблем е преди всичко в люшкането между пъпоцентризма и провинциализма, в натрапеното разделение „по света и у нас”. Да, зле сме, но не сме и най-зле. Да, супер сме, но не сме и за завиждане.  - Какъв е изходът, според теб?

  Може би ако погледнем по-спокойно на себе си, с повече разбиране, обич и смях, ще се излекуваме от прекомерната си самокритичност и от прекомерната си самовлюбеност.

  В момента чета „Възвишение” на Милен Русков. Мисля тази книга като откровение за националния ни характер. Препоръчвам я на всеки, който иска да се посмее над „българщината”, и на всеки, който жаждува (по стила на Русков) да се преклони пред талантливото писане. Щом имаме такъв писател, возвисени сме, възкликна ще с радост!  - Цялото ни политическо и обществено битие обаче оставя впечатление за празнота. Сякаш е кухо. Откъде идва това усещане?

  Идва от загубата на смисъл. Каквото и да правиш, то потъва в подвижните пясъци на безразличието, завистта, озлоблението.

  Тия дни пак се зачетох в дневниците на Константин Иречек и си подчертах следния пасаж:

  Март, 1884 г. Аз се намирам в пълна, може би нездрава летаргия. Сутрин мъртвешки сън, а вечер силна сънливост, пълно отвращение. Няма подтик, говориш постоянно с едни и същи хора, срещаш едни и същи мисли, само в друго облекло... След връщане отвън всякога си жив, весел, с пълна глава с планове, с интерес за подробности, ала всичко това изчезва полека, без да усетиш как.  - Пишеш ли нещо друго, освен статии? Какво?

  Имам си една тетрадка, на корицата й пише Blue Tuliр. Тя е много лукава, защото не знаеш дали лалето е по-скоро синьо или по-скоро тъжно. Забелязала съм, че винаги се държи различно, от което заключавам, че не съм случила на тетрадка, нито тетрадката е случила на Любослава Русева.

  Както и да е. Важното е, че се притежаваме от много години. В нея записвам неща, които са ми хрумнали, прочела съм, чула съм, впечатлили са ме.

  Засега там живеят двайсетина полузавършени разказа, няколко наченати сатирични поеми и три опита за пиеси. Последно в нея записах: „Не забравяй да изключиш калорифера!” Смятам това за добро начало на философско съчинение, при положение че наистина не съм забравила да изключа калорифера.  - Любима книга, любим филм, любима музика?

  „Винету”, филма за Винету, музиката към филма за Винету!  - Питам те сериозно.

  „Записки по българските въстания”; „Остатъкът от деня”; „Реквием” от Моцарт...

  Но ако трябва да спася нещо при следващия всемирен потоп, ще кача в ковчега си само книги. Проблемът е, че имам много любими книги и със сигурност ще потънем.

  Пожелавам си такова потъване, да ти кажа. Представям си как хвърлям спасителни пояси на Илф и Петров, на Хашек и Стайнбек, на Селинджър и Будзати, докато водата ни повлича към бездната, от която ни махат Толстой, Чехов и Достоевски J  - Какво правиш, когато си напълно свободна и няма какво да правиш?

  Спя, после се излежавам до обяд. Пия кафе и отивам на плажа. Там загорял мъж с осанката на Хавиер Бардем ме прегръща, шепнейки в изящното ми ушенце, че ме обича до полуда. Естествено, носи ми сутрешните вестници, бутилка шампанско и кутийка хайвер от белуга, а аз протягам белоснежните си бедра под жаркото слънце.

  Точно тогава към мен се втурват двете ми деца и ме удрят по главата с играчки. Събуждам се и ставам да им направя закуска.  /Въпросите зададе Иво Беров/

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иван Митев":

  Не прехвърляи проблема от болната глава на здравата - финансовата грешка , ако изобщо може да се нарече грешка , се допусна от точно определена страна и ОБХВАНА целия свят .

 40. 40 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "papyre":

  Здравейте papyre,

  Не разбирам какво искате да кажете за „проблема от болната глава на здравата”.

  Истината е, че държавното поведение, при "Незлатни пари" ползване на стар, от време със "Златни пари" начин на финансово управлението, който е НЕПРИГОДЕН за „Незлатни пари” се допуска за първи път в света във Франция през 1716 година.
  Същото е означено с името на неговия инициатор като „Грешка на Джон Лоу”.

  Именно продължаващото непригодно за „Неизлатни пари” финансово управление е особено важната причина за сегашна световна стопанска криза.

  Тази грешка започва в Европа и се разпространява по целия свят, включително през 1972 година е пренесена в САЩ.

  До 24 часа след като се приложи ГОДНО за „Незлатни пари” държавно финансово управление – сегашната стопанска криза в съответна страна ще е премахната.

  С поздрави,
  Иван Митев

 41. 41 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Освен да откажат да мълчат трябва да може словото им да стига до читателите. Иначе, след уволнение, могат да си говорят храбро на себе си вкъщи.

 42. 42 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  В България има автоцензура, много журналисти виждат прекрасно проблемите и могат да напишат блестящи статии, но се въздържат. Особено по-младите журналисти, които навлизат в професията и могат лесно да бъдат изхвърлени на улицата. Журналистите, които вече са се наложили и са авторитети в професията, могат да си позволят повече волности. За съжаление, журналистите, които биха казали истината без оглед на последствията, в България се броят на пръсти.
  А има такива, като Бареков или Бойко Василев от Панорама, които като май работят в пропагандния отдел на ГЕРБ.

 43. 43 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "papyre":

  "Народния съд".....
  .....................................................................................
  По „Дело № 6“ са подсъдими 101 писатели, художници, журналисти, включително вече убити, като Райко Алексиев, Данаил Крапчев, Петър Амзел и други. По това дело е осъден журналистът и редактор на в. "Демократически сговор" и в. "Мир", Димитър Павлов. Присъдата е "за скудоумие и шовинизъм". Осъдена е и писателката Фани Попова-Мутафова за прогерманското ѝ поведение...
  Цвети Иванов,.............................
  .......
  САМО от Народния съд...
  ..........................................................

  BIG AL
 44. 44 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това че в България има 300 партии,10.20 вестника и толкова телевизии не значи че в страната има демокрация.Журналистиката не изпълнава основната си за дача Да иформира вярно и безпристрастно обществото.Напротив,медиите печатни и електронни са велик манипулатор.Гъзолизането в днешно време е поголямо,отколкото при Бае Тошо.Унизително и срамно.

 45. 45 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мълчанието било пречело на демокрацията?
  На коя точно демокрация?
  На тази в Атина, при която на всеки свободен е имало 10 роби ли? Или пък може би на тази демокрация от времето на колонилизма, при която пак просперитета е зависел от робите?
  Лицемерие, лицемерие без никакви граници.

  България е древна и заслужава много повече!
 46. 46 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#24] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Случайно да имате нещо общо с колегата arri ?

  България е древна и заслужава много повече!
 47. 47 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#44] от "neznaiko_2011":

  Демокрацията е метод, с който хората могат да бъдат накарани да правят това, което управляващите искат от тях, оставяйки у тях (хората) впечатление, че това, което правят, е именно онова, което самите те искат. Бертран Ръсел

 48. 48 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да не забравяме и г-н Инджев. Моите почитания към неговия кураж и упорство.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 49. 49 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да добавя и Атанас Чобанов с bivol.bg

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 50. 50 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иван Митев":

  Здрасти ,Иване . Ами по- разбрано не мога да го кажа . Финансовата криза ,прераснала в икономическа ,започна според финансисти отцял свят, включително и от американски , от Уолстриит . Няколко банки бяха пред фалит, държавата ги национализира, наля пари в тях за да ги спаси ,а същевременно кризата се разпростря по цял свят на принципа на пеперудата .Или лакомията на финансовите акули от Уолстриит се оказа първопричината за кризата . А не света като цяло, както подхвърляш . А в номентари за златни и незлатни пари не мога да се впускам, защото изисква стабилни икономически познания , каквито не притежавам. Срещнах статия преди известно време във вестик, но доста неща така и не разбрах.

 51. 51 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 537 Неутрално

  както във всяка гилдия,така и в журналистиката има големи имена,има и посредствени, но откакто стана мода - всяка втора блондинка да следва някъде си гореспоменатата специалност, ставаме свидетели на необуздана агресивност,некомпетентнот и неграмотност,която те оставя с отворена уста....

 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#43] от "BIG AL":

  Очаквах нещо различно от Уйкипедия , но здраве да е .

 53. 53 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#52] от "papyre":

  Защо , те не се ли броят? А закриването на ВСИЧКИ вестници - до 1944 година ??
  А ако имам и роднини журналисти и художници ?, чиито имена НЕ съм споменал ??

  BIG AL
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Преди много години съборихме комунизма не за да правим капитализъм (въобще нямахме такава идея тогава), а за "ГЛАСНОСТ и перестройка + социализъм с човешко лице!"
  Сега страха е по-голям отколкото беше при комунизма. Смели (и то не всички) сме само да слагаме (+) плюсчета с мишката и да се надяваме някой да не се заинтересува кой ни е ИП адреса, за да ни покаже кой е той.
  Сега работодателя (рекламодателя) играе роля на финансова полиция!
  ... форумите замениха арменския поп !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#53] от "BIG AL":

  Броят се , но го казах заради това ,което казваш по долу - ЛИЧНИТЕ ти познания и впечатления Ще бъдат по- достоверни . А колкото до забранените след девети вестници - това е практика позната в цял свят. Нищо ново . Отделен е въпроса дали е правилно . А между другото има и вестници които е по-добре да са спрени . И в днешно време .

 56. 56 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Любопитно нещо от сайта на Сега по същата тема, макар и с някои телевизионни отклонения - http://www.segabg.com/article.php?id=598952

  Never underestimate the predictability of stupidity
 57. 57 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  „Новината е нещо, което някой някъде не иска да бъде публикувано… Всичко останало е реклама.“ Лорд Нортклиф

 58. 58 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  Защо всички медии мълчат като бити задници за протестите на пенсионерите? Никъде няма нито дума нито за миналите протести, нито за следващия протест утре. Защо мълчат всички, освен телевизия "СКАТ". Май демокрацията пречи на мнозина.

  http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5241

  Гледа се добре с Интернет експлорер.

 59. 59 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#50] от "papyre":

  Здравейте papyre,

  Това, което пишете за начало на сегашен етап на криза е вярно, но това е част от изява на криза, а не причина за криза.

  Причината е държавна финансова грешка, а къде най-напред ще се проявят на ниво криза създадените от нея диспропорции е въпрос на ситуация.

  Не е вярно, че някаква „лакомията на финансовите акули от Уолстриит се оказа първопричината за кризата”.

  Истината е, че при условия на сегашния държавен финансов недъг „финансовите акули от Уолстриит” (както всички останали участници в стопански живот) са жертви на грешно държавно финансово управление и колкото повече работят – толкова по-голяма криза ще се развие.

  Ако Вие не приемате представяните световни новости е Ваше право, но е полезно да знаете, че ако не се съобразявате с представяните нови знания, то Вие не сте неутрален, а реално ползвате продължаващата непълноценна практика на Джон Лоу от 1716 г.

  Днешният спор между практиката на Джон Лоу и възможността за по-полезно държавно финансово управление е част от вечният конфликт между регресивно старо и прогресивно ново, в случая срещу мен защитават запазване въведена през 1716 г. непълноценна държавна финансова практика, а аз разкривам нейната вредност за полезно развитие на човешката цивилизация и предлагам нейна замяна с полезно поведение, което да отчита качества на „Незлатни пари”.

  Възможни са две ситуации, с които всеки може да е съгласен или да не одобрява:

  (1) Продължение на въведена през 1716 г. по инициатива на Джон Лоу непълноценна практика с НЕПРИГОДНО за „Незлатни пари” държавно финансово управление, в резултат на която се развива стопанска криза

  или

  (2) ползване на ГОДНО за „Незлатни пари” финансово управление, при което сегашната криза ще е премахната.

  Знания защо има световна стопанска криза са представени в:

  „Кризата се развива от влияние на непригодно финансово управление”:

  http://ivanmitev.blogspot.com/2012/04/blog-post_29.html

  С поздрави,
  Иван Митев

 60. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Иване прегледах ти профила и съм впечатлен. Виждам че темата за държавните грешки при ръководене на финансовите системи в световен мащаб са ти нещо като фикс-идея, без да имам ни най-малко намерение да те обиждам, използвайки тази дума . По тази тема съмчел статия във вестник Труд. Но темата ми е трудна за разбиране- нямам подходящо образование, както ти казах. В глобален мащаб може би си прав, че общото прилагане на правилата за финанси в световен мащаб са погрешни . Да , но са общоприети . И когато са валидни за всяка страна , те биха предполагали , по твоята теория, избухване на криза във всяка една от тях. Но не избухват навсякъде, по едно и също време .Избухна в Америка . Значи там са извършени някакви финансови дейности , които са подействала като катализатор за развитие на криза . И тези действия са на няколко банки , докоркото помня и са били свързани с кредити по строителство. Грубо казано . И това е било свързано с огромни печалби . И раздаване на годишни бонуси на най- висшия ръководен персонал с десетки милиони долари . Най-многото бяха около 60, по данни на пресата .И затова казах, че причината за кризата са финансовите акули .Е, това е мнението на един лаик по финанси .

 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В България няма свобода на словото.
  То дори за потребители като нас дето им събират айпитата през кукитата дори макар и в противоречие със самите им правила няма особена свобода, пък какво да говорим за самите журналисти.
  Ето какво казва по този повод и Станимир Въгленов от 24 чашки:
  "На един анонимен писач преди време така дори му счупиха краката с бухалки - просто защото си вярваше, че е неоткриваем в глобалната мрежа."
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=669775
  Дневник може и да се опитват да направят нещо, но твърде скоро след необяснената все още разлъка с Любослава Русева я публикуват.
  Според мен по-малко автоцензура и колективна цензура трябва, повече толератност към различните мнения - инак демокрация - нанай.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 62 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мълчанието убива демокрацията"

  да,а многото говорене и изказване на мнение може да убие всеки индивид,някой от хората,сбора от които- по презумция - дава резултантата с име "демокрация"! така че думата "демокрация" на хартия е велика работа,ама в реалността ако тръгнеш да казваш и изказваш...може и да те я съсипят,я друго! апък било уж демокрация?? )

 63. 63 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 725 Весело

  Кой ли глупак,е платил за статията?
  Тя просто не е за България.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 64. 64 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хипчо":

  Понеже въпросът Ви е подигравателен няма да Ви отговоря.

  Но колегите са отговорили на този въпрос прекрасно.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 65. 65 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Свободна журналистика може да има само там където има журналисти За съжаление в България такива няма !

 66. 66 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Навсякъде журналистиката е оръдие за манипулиране на мисленето на хората. Истината винаги има няколко лица и който плати повече, той получава своята достоверност. И у нас беше така, до идването на тоталитарната еднолична партия, която доуби малкото извоювани свободи на слово, печат и електроника. Държавата е пред фалит, разкъсвана от проблеми, но защо ли журналистите услужливо ги подминават, мълчейки? Така че съм напълно съгласен с подтекста на заглавието. Но за каква демокрация въобще можем да си помислим, след като държавния апарат репресира всякакво различно от официалното мнение? Кой каквото и да говори, управлението върна журналистиката / за демокрация въобще не си и мисля, че може да съществува при това узурпиране и преследване на различните/ в периода на развития, зрял социализъм? Да не можеш за излезеш свободно на площада и да изкрещиш, че са напълно луди и най-големи престъпници поради затриване на народа и страната ни и за това, че ни карат да живеем в страх, мъка, тегоба, стрес и мизерия? Каквото видели и научили, това и правят. Ама знаете ли колко ги е страх и тях самите и точно това се мъчат да скрият, контролирайки медиите и работещите в тях. Страх ги е хората да не разберат колко НЕ стават и колко тъпотия има в тиквите им. А малкото останали истински журналисти се броят на пръсти. Другите са просто актьори и позьори. Пълнеж на системата. Накрая се сещам за една песен на лицето на демокрацията: " Храстът казал на дървото ....... И така животът продължава .... някой постоянно оцелява докато други срещу бурята стърчат ....ден след ден!

  Истината е някъде там ...
 67. 67 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Мълчанието НЕ убива а УКРЕПВА демокрацията!
  Бяха години на УЖАСНА, партийна цензура. Само по радио „Свободна Европа”, „ВВС Лондон”, „Гласът на Америка”, „Дойче Веле” , можеше да се чуе нещо освежаващо, въпреки заглушаването им. Сега уж всичко е „СВОБОДНО” но се роди един друг феномен, МЪЛЧАНИЕТО. Фактите показват, че свободата на словото, протестите ПОПРАВЯТ ГРЕШКИТЕ на демокрацията и прави опозицията БЕЗСИЛНА. Мълчанието УКРЕПВА демокрацията, така както мълчанието УКРЕПВАШЕ и комунизма. Ние станахме свидетели на СЪБИТИЯ, които са копие на минали събития. При наличието на толкова много информация, ДНЕС МОЖЕМ спокойно да кажем, „Каквато е била, Византийската Империя, Отоманската Империя, точно такава беше и Империята на Злото (СССР-то). Демокрацията, НЕ Е цвете за мирисане. Тя също си има своите и ПОЛОЖИТЕЛНИ и ОТРИЦАТЕЛНИ черти и при нея мълчанието идва от обществената наситеност на МАСКИРАНИ ИЗМАМИ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 68. 68 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Не знам у нас да има такива журналисти, каквито са описани в статията.

 69. 69 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами подкрепяме ги, как да не ги подкрепяме. Колкото и малко да са в България, ги има. Да не ви пораснат ушите, но вие в Дневник имате такива журналисти, както и гости анализатори.

 70. 70 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Статията е тенденциозна и политкоретна. Пак се гледа изключението - 10-тина пострадали журналисти, а се пропуска масовата практика на тотална зависимост на медиите от частните им собственици и услужливостта на журналистите спрамо силните на деня независимо кои са те - държавници или частници. Ракламата, както и собствеността на медиите вече е солиден конфликт на интереси, който повечето журналисти решават по най-прозаичния начин - гледат да си запазят работата и доходите. А каква роля играят в обществото въобще не ги интересува. Всъщност интересува ги, затова охотно създават имиджа на "демократично общество" в което те допринасят за демокрацията и благоденствието. Само дето имиджа е фалшив и въпреки журналистическите напъни, реалността е прозрачна за всеки който се опита да я види.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 71. 71 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тук е мястото да отбележим, че медиите на икономиедия получиха солидна сума от Асоциация Америка за България, чиято емблема стои на най горния рекламен банер на "Капитал". Какви функции изпълнява тази "Асоциация" и какви цели има на всички е ясно - узурпиране на гражданското общество и прокарване на американската представа за необходимия ред на нещата. Това господа журналисти не е работа в интерес на българското обшество. Ако ви интересува какво е в интерес на българите трябва да слезнете при тях и да ги попитате, а не да им наливате в главите кухи фрази внесени от америка.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 72. 72 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Свобода на словото никога не е имало и никога няма да има, а в момента ситуацията е най-тежка. Всичко е платено!

 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#71:"kihano"]Какви функции изпълнява тази "Асоциация" [/quote]
  То си им го пише на сайта:"Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация."
  Това талибан-комунистите сте много невъзпитани - кухите фрази ги има в твоя пост. Какво узурпиране на гражданското общество? Каква е американската представа която е различна от българската за необходимия ред на нещата?
  Не говори глупости и не търси под вола теле, защото там има само един дебел волски ...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 74. 74 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Разстроено

  а български журналити не се споменават в статията...защо ли?

  Fortuna favet fortibus!
 75. 75 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Всички знаят как стоят нещата в България, но почти никой не проявява желание да коментира. Независимата журналистика отдавна е само добро пожелание. Малцина са тези, които си позволяват волността да коментират свободно, но по правило те се изтикват и трибуната им за изява е максимално ограничена.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 76. 76 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Весело

  Някой от вас купува ли си вестници ????
  + да
  - не

 77. 77 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#20] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  За да държиш реч в парламента трябва да си депутат,министър или президент или да си поканен от парламента.Никой парламент в света не се занимава с изслушване на хора,които мислят,че имат какво да кажат.

 78. 78 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами един свободен журналист Иван Бакалов беше фотокопирал първи страници на в."Монитор" в продължение на една седмица.Всеки ден заглавната статия е за ББ с една и съща снимка на обичния ни премиер.Огромна част от медиите спестяват факти от миналото и настоящето на управляващите ни и се страхуват от това да им задават неудобни въпроси.А депесарските медии на Пеевски са официалните говорители на правителството. Ако бях журналист, щеше да ме е срам да нарека боклука, без извинение, Бареков свой колега.Такива журналя като него не са нищо повече от маймуни на каишка.

 79. 79 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Който не го е страх-нека приказва. Аз от приказки смених работата 11 пъти за 20 години, жених се два пъти и два пъти се развеждах.
  И защо?...Защото казвам истината, ама никой я ще.
  Та скъпа е цената на демокрацията...

  ...Това беше съвет към тия които ще говорят и ще казват истината.

 80. 80 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "mastikata":

  Ако не са направили "правилния избор",защо трият коментари разкриващи престъпленията на "богоизбрания" народ.Май са "относително" обективни и честни.И с тези лозунги "не на....,не на...,не на..." съм сигурен че си онзи с лозунгитете "долу...,долу...долу".Само си пропуснал да завършиш с "Венсеремос".Преди 10.11.89 лозунгите ти са били същите,единствено си сменил името на източния Голям брат с името на задокеанския Голям брат(чиято собственост е и нястоящият подлистник).

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 81. 81 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#73] от "Десен":

  Те всичките НПО-та в това се кълнат, а ето какво правят http://www.antipropaganda.comxa.com/Ekspertite.html
  Приказка дето рекъл попът "Не ме гледай какво приказвам, гледай какво правя" напълно се отнася за (без)мозъчните тръстове и финансиращите ги фондации като тая асоциация. И да, нито американската плутокрация, нито техния милитаризъм, нито техния свободен пазар. Ако това са твои "идеали" не ги приписвай на всички.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#23:"kai"]Свободната преса наистина е ключов фактор за благоденствието на обществото. [/quote]
  Точно обратното, "Свободната преса" каквото и да разбираш под това е ключов фактор за нещастията на обществото, наред с "независимата, т.е. свободна съдебна власт".......
  В общество където "Парица, Царица" всичките "свободни" или се купуват или се зануляват, погребват....
  Затова, на практика няма "Свободната преса " по света.... Да не би "Форбс", "Вашингтон пост", "Таймс", "Шпигел" или "Билд" да са свободна преса ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Прекланям се пред журналисти,които защитават свободата там,където я няма и човешките права там,където се нарушават дори с риск за себе си.
  Същевременно в демократичните държави,каквато е и България обществото получава медиите,които заслужава.Като хората купуват жълти вестници и лайфстайл списания,на пазара основно ще са такива медии.Ако считате,че някоя медия работи срещу интересите на обществото-бойкотирайте я и като читател и като обект на рекламни послания.Ако считате,че някоя корпоративна структура работи срещу интересите на обществото-бойкотирайте я.
  Ако считате,че дадена медия работи във ваш и обществен интерес,подкрепете я като читател,зрител и като обект на рекламни послания.

 84. 84 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#70] от "kihano":

  Свободата на словото е право,не задължение.И е от категорията на отрицателните права.т.е държавата не може да пречи на упражняването му или да допуска субекти под нейна юрисдикция да правят това.Във медиите има това това,което искат читателите,/зрителите/,рекламодателите и спонсорите.Обществото липсва в това отношение.Въпрос на редакционна политика е баланса между атрактивност за читателите,/зрителите/,доверие у читателите,/зрителите/ и атрактивност за рекламодателите/спонсорит/ като платформа за реклама,включително неявна,като и за политически и други подобни послания.Изисквания да служат на обществото има само по-отношение на обществените медии.България това са БНТ,БНР и сайтовете на институциите.

 85. 85 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Ами като в Мексико и Африка. А в много случаи и като в Аржентина. Не вижжаш ли, че под статиите за банки в Дневник често не могат да се пишат коментари

  Жизнь или Life - избор има.
 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#43:"BIG AL"]Райко Алексиев, Данаил Крапчев, Петър Амзел, Димитър Павлов, Фани Попова-Мутафова [/quote]
  Та те си бяха откровени подръжници на фашизма и хитлеризма в България, затова и ги осъдиха.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нека медиите сами си обръщат по-голямо внимание на качествените журналисти, а не на преститутки, както бе написано по-горе. След такива четива се убеждавам колко стойност има в мечтата ми... и каква цена също.

 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#33] от "papyre":Не виждащ ли ,че най-много бомби хвърлят управляващите. Но твърде кратко траят.

 89. 89 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#50] от "papyre":Американците се ориентираха правилно . Движението "Окупирай Уолстрийт " не е случайно .

 90. 90 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#73] от "Десен":Нещо не ти достига в познанията. Точно под вола НЯМА дебел волски...

 91. 91 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Срам и позор за БТВ ,че свалиха от екран "Господари на ефира",заради бъзика ,който си направиха наколко пъти с Б.Б. ...
  За замазване на позора скалъпиха някаква история с договори ,пари и т.н...........
  Още повече се отвратих, когато ми разказаха ,че за 1 май в БТВ са направили няколко предавания с отявлен комунистически характер ,с дълбоки въздишки по времето преди 1989 год.....
  От този момент нататък престанах да гледам тази телевизия!

 92. 92 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#88] от "ahasver":

  Не мисля че траят кратко . Има хора които вземат всичко за чиста монета и го повтарят като мантра . Затова и не се стига до Окупирай жълтите павета например.

 93. 93 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  обективно погледнато, демокрацията убива мълчанието и прави дневник акълии

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 94. 94 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не е вярно! Частната собственост върху капитали и средства на производство убива демокрацията!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK