Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

© ReutersАндерш Беринг Брейвик, норвежецът, който е подсъдим за масовото убийство на 77 души миналия юли, обърка специалистите по душевно здраве, които се опитват да отговорят на един от централните въпроси в делото – дали той е вменяем, или не прави връзка с реалността.


Брейвик, който пледира невинност, но си призна убийствата, казва, че да бъде обявен за невменяем би било съдба, по-лоша от смъртта, въпреки че първоначално неговият адвокат направи точно това.


Неговият случай е толкова объркващ, че два екипа от назначени от съда психиатри стигнаха до напълно различни заключения за душевното му състояние. Единият екип го обяви за психопат, докато според другия той осъзнава действията си.
"При психиатричните отклонения обикновено очакваме да видим някакво ниво на стрес и непоследователност", коментира Родерик Орнер, норвежки психолог, специализиран в травматичния стрес и гостуващ професор в университета "Линкълн". "Не виждаме такова нещо в Брейвик. Той попада в една много рядка категория хора – той не е невменяем, не е психично болен, той е човек с много лична мисия."


С влудяващо спокойствие и изгарящ поглед Брейвик разказа по време на процеса как систематично е планирал, подготвил и извършил убийствата. Той заяви, че е приятен човек, който е подбирал само жертви, които изглеждали "с леви убеждения", и пощадил един младеж, който "изглеждал десен", заедно с няколко други, които били твърде млади. Брейвик твърди, че по някое време се обадил на полицията, за да се предаде, но отсреща не му отговорили и той бил принуден да остави съобщение.


Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

© Reuters


Защо не се е самоубил


"Той по никакъв начин не се намира в самозаблуда за постъпката си", коментира Орнер, който е бил в Осло в деня на нападенията, когато Брейвик взриви кола-бомба в центъра на столицата, преди да посее смърт на малкия остров Ютьоя, където уби 69 души.


Това, което прави случая на Брейвик особено интересен за психолозите, е, че при други масови убийства екзекуторът обикновено се самоубива или го убива полицията.


"Те държат някого, който е извършил всичко това и все още е тук, готов да бъде разпитван и подведен под отговорност в съда", коментира Гед Бейлс, британски консултант по съдебна клинична психология.


Ако бъде намерен за виновен, Брейвик може да получи най-много 21-годишна присъда, но може да бъде държан в затвора за неопределено време, ако се прецени, че продължава да представлява опасност. Ако бъде обявен за невменяем, той ще бъде настанен безсрочно в психиатрична клиника, където периодично ще се проверява душевното му здраве.


Компютърен свят


Брейвик, който е прекарал години, играейки World of Warcraft и Modern Warfare на компютър, твърди, че се е принудил да "дехуманизира" в очите си хората, които смятал за "легитимни мишени".


"Не съм засякъл ясни знаци за психоза, но въпросът е дали той изпитва заблуди, а заблудите са трудни за откриване", обяснява Пал Грьондал, съдебен психолог от Осло. "Зависи какво е представлявала личността ти, преди да влезеш в света на компютърните игри. Някои по-уязвими хора трудно разграничават реалността от фантазията."


Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

© Reuters


Според някои психолози поведението и изявленията на Брейвик отговарят на определението за вменяем човек с личностно разстройство. При хората с антисоциални или диссоциални разстройства се наблюдава липса на емпатия към чувствата на другите, ниска търпимост към дразнители, неспособност за изпитване на вина и склонност да се обвиняват другите. Тези черти се забелязват и при Брейвик.


"Само това е достатъчно, за да прецени човек, че Брейвик има диссоциално или антисоциално личностно разстройство", коментира Майкъл Реди, научен сътрудник в Британското психологическо общество, специалист по патологични поведения в рамките на организации.


"Той не страда от принципна неспособност да разбира света. Разбира го много добре. Разбира дори, че неговият затворен светоглед е в конфликт с конвенционалната действителност."


"Той е умен и ефективен. Вменяем е дотолкова, доколкото знае какво трябва да направи, но постъпката му е безсърдечна", коментира Джеймс Томпсън, почетен лектор по психология в University College в Лондон.


Разликата между лудите и злите хора не е ясно дефинирана, твърдят специалисти. "Това е дяволски сложен случай", коментира Бейлс. "Лудите хора могат да вършат злини, а злите хора могат да полудеят. В много области има застъпване между понятията."


Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

© Reuters


Диагнозата не е по-лека присъда


Пред Би Би Си известен специалист по психически заболявания коментира, че случаят с Брейвик илюстрира погрешните реакции на хората в подобни случаи. Проф. Саймън Уесли от лондонския King's College казва, че най-лесната реакция на някое масово убийство е да се каже: "Този е абсолютно луд".


Случаят на Брейвик обаче сочи в друга посока - не е задължително мотивирани от гняв престъпления да са предизвикани от психическо разстройство. "За да обяснят с шизофрения действията на Брейвик, би трябвало те да са резултат на заблуда, на това човек да си въобразява нещо. В същото време той методично е планирал и подготвял атаките си, което не говори за дезорганизираността на шизофренията."


Според проф. Уесли е грешна и идеята, че диагнозата, поставена от психиатър, може да помогне на хората да се измъкнат от наказание. В медицинското списание Lancet той твърди, че във Великобритания изтъкването от защитата на психическо заболяване често води до това, че осъденият прекарва по-дълго зад решетките.


Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

© Reuters


Ако е болен, колко болен е всъщност


Германското списание "Шпигел" също разговаря със специалисти по този повод в публикацията "Колко болен е масовият убиец?" Какъв е той - шизофреник или параноик, луд или зъл, защо казва, че пак би убивал и би убил повече хора от първия път? Дори т.нар. нормални хора са извършвали ужасяващи престъпления и германците би трябвало първи да признаят това, пише списанието.


Но докато слуша човек Брейвик в съдебната зала, се натрапва усещането, че това е човек, движен от самоубийствена мания в момента на клането. Известно е, че шизофреничните разстройства включват параноидна форма, характеризирана с въображаеми идеи, често съпроводени с изкривено възприемане на действителността и дори звукови халюцинации. Някои специалисти твърдят, че само луд човек може да се опита да спре мисленето на жертвите си, като ги прострелва в главата, в очите, в устата, в тила...


Съдебният психиатър Ханс-Лудвиг Крьобер коментира: "Не е необичайно за престъпници с психопроблеми да потискат или заглушават илюзиите си, защото определено осъзнават факта, че другите ги смятат за луди. Те са добре организирани лунатици, които си купуват хляб от фурната като всички нас и водят тих живот у дома си, докато пишат стотици страници с възгледите си за нов световен ред."


Психологът от Мюнхен Норберт Недопил обяснява, че страдащите от параноидална шизофрения по принцип са объркани хора, които трудно биха организирали това, което е направил Брейвик. Но не и невъзможно. Норвежецът е изпаднал в неспособност сам да се оправя в живота още някъде към 2006 г., когато се затваря в детската си стая в дома на майка си и започва да фантазира, че е избран да защити културната идентичност на народа си. Когато излиза на мисията си в реалния свят, той действа като кръстоносец с щит и меч.


Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

© Reuters

Първата диагноза


Психиатрите на норвежкия съд Тьоргер Хюсби и Сине Сьорхейм започват да анализират Брейвик на 10 август 2011 г., т.е. скоро след убийствата. Те разговарят с него в продължение на 36 часа в затвора, анализират полицейските разпити и свидетелските показания. накрая му поставят диагноза параноидна шизофрения. Според стандартите на Международната здравна организация поведението му покрива много от критериите: силна афектираност, дистанциране от нормалния живот, грандомански илюзии, страх от опасностите и други.


Едно от заключенията на специалистите е, че Брейвик вярвал по време на престъплението, че животът му е застрашен. Бил убеден, че норвежки жени са изнасилвани от мюсюлмани, че норвежкият народ е атакуван и изправен пред непосредствена заплаха от етническо прочистване и геноцид, както и че той е командир в една гражданска война срещу чуждестранно проникване.


Те не успяват да установят дали Брейвик чува вътрешни гласове, но заключението им е, че психотичните симптоми са го завладели поне половин година преди клането.


В съда, където трябва да се установи дали е нормален, за да бъде съден, той отговаря вяло или объркано на серията конкретни въпроси на прокурора: Защо е напуснал училище, как се е издържал, как е плащал за подготовката на атентатите, кои са приятелите му, защо се е преместил при майка си, защо след като е прочел 10 книги за финанси, е докарал фирмите си до банкрут и единственият му успешен бизнес е бил фалшифицирането на дипломи и документи...


Накрая Брейвик изглежда като лъжец, глупак, лузър и масов убиец.


Пред него стои перспективата да го вкарат доживот в затвора или в психоклиника.


Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

© Reuters


Има ли смисъл законът


Но имат ли смисъл законът и наказанието, ако човек не осъзнава, че извършеното от него, дори в името на някаква голяма мисия, е погрешно? Според Крьобер, ако Брейвик е действал, за да спаси света, наказателната система е неподходяща обществото да се справи с него.


Колегата му от Есен Норберт Лейграф смята, че ако диагнозата параноидална шизофрения е вярна, Брейвик не може да бъде съден.


Не е съгласен психиатърът от Цюрих Франк Урбаниок. По думите му дори при това състояние не е изключено някъде в мислите му да е налице способност да се вземат рационални решения със съзнанието, че те са погрешни.


Обвинението иска Брейвик да бъде съден като нормален престъпник. Същият е интересът на пострадалите и роднините на жертвите, те искат престъплението да има свое лице и то да получи възмездие за стореното. Първоначално Брейвик прие експертизата, че е психично болен, но после инструктира адвоката си да се бори за криминален процес за нормален.


Любопитно е, че водещият съдия Венке Елизабет Арнтцен е внучка на прокурор в процеси срещу нацистки колаборационисти, обвинени в държавна измяна по време на Втората световна война.Трагедията се разигра в страна, заемаща обширна територия за своето 5-милионно население. До откриването на петрол и газ в Северно море те преживяват основно от земеделие и рибарство. Брейвик обаче принадлежи към поколение, което жъне изгодите от откриването на големите залежи. Той е син на дипломат (което е своеобразна ирония на съдбата) и медицинска сестра. Родителите му се разделят, когато той е едва на 18 месеца. Андерш израства с враждебно отношение към имигрантите, заемащи определени части от Осло.


Норвежки коментатори вече твърдят, че заради политическата коректност в страната Брейвик с неговата тотална ксенофобия ще бъде обявен за луд и че процесът няма да поднови дебата за ролята на имиграцията. Нови прогнози твърдят, че през 2040 г. имигрантите ще съставляват 47% от населението на страната, но трябва да се има предвид и фактът, че това включва и децата на имигранти, родени в Норвегия. Мнозинството от имигрантите още днес са интегрирани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (219)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз вече му поставих диагнозата шизотипно разстройство, но норвежките психиатри не ме слушат.

 2. 2 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Помнете ми думата - ще го изкарат луд! А този човек (за съжаление) е съвсем нормален, чудовищно нормален.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 3. 3 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1298 Неутрално
 4. 4 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не е нито луд, нито зъл.

 5. 5 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 778 Неутрално


  Всеки ден да режат по едно парче от него...

  И така до 77...

  Да почнат от пръстите, ушите, носа и т. н...без упойка...

  Аз мисля, че към десетото парче ще му дойде акъла...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1417 Весело

  Той попада в една много рядка категория хора – той не е невменяем, не е психично болен, той е човек с много лична мисия.
  .............
  Никак не е рядка. Чисто и просто фрустриран психопат в състояние на хладна истерия.
  Брейвик е плагиатствал. Дори не е и оригинален. Е, за тия селяци от Норвегия всичко е ново и уникално, понеже на село го няма.
  Брейвик е копирал много от героя - офицер от Вафен-СС Ханс Ланда, познат с прякора си "Ловецът на евреи" във филма на Тарантино "Гадни копилета". Гледал го е 100 пъти сигурно. И предаването му също беше типично.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Какъвто и да го изкарат психолозите, най-вероятно ако го затворят ще се самоубие в затвора/лудницата.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 9. 9 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... а трябва ли толкова много да се усложнява този трагичен случай ... простичко е - той е убиец,луд,зъл,християнин ... както и да го наречете,все ще бъде вярно ...

  Liberate Your Mind!
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Нози си е ненормален,но действията му са подтикнати от предателските действия на европейските политици,спрямо мюсюлманските нашественици на континента!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Странно е норвежкото правосъдие- за убийството на 77 души дават максимум 21 години затвор. А аз се възмущавам как на убиеца от Симеоновград дадоха общо 12 години за шестте жертви на пътя.
  Брайвик е абсолютно ''нормален''. Само един комплексар, хитлерист, който просто не е виждал друг начин да изпъкне.

 12. 12 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Не знам, но психолозите трябва да диагностицират и онези, които подкрепят (безрезервно) малцинствата, онези, които организират гей парадите, онези, които не позволяват по медиите да се пише (напр. в България) цигани и т.н и т.н.
  Защото трябва да се разберат и причините довели до тази гадна постъпка.

 13. 13 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е какво сега ,тези убити хора няма ли да намерят покой ,минимум до животна БЕЗ право на амнистия и строг режим с един час на седмица за разходка при насочена снайпер към главата

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Психиатрите със сигурност не са по-добре от него.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 541 Неутрално
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4574 Гневно

  Няма по-пряк път към разпада на едно общество,когато към престъпниците и убийците се проявява по-голяма грижа и внимание,отколкото към жертвите им.
  Гнусно е,когато вместо да се търси възмездие за едно чудовищно престъпление,и се наложи наказание,което да плаши бъдещите нормални или ненормални извършители и да ги възпира,вместо това се рекламира и обгрижва един урод,който не заслужава да мърси с присъствието си Земята.

 17. 17 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Хейтър по скандинавски.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Предците му, в славните традиции на викингите, просто щяха да го обесят и да изгорят трупа с предпазни мерки срещу вампирясване и да приключат.
  Ама нали сме хуманисти...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 735 Любопитно

  Едно е сигурно - всеки човек има съвест,която му влияе подсъзнателно,т.е. волята не и влияе.Затова този ще полудее,въпрос на време е,макар все още да се прави на корав...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  И какво му е ненормалното?! В БГ такъв човек би станал редовен политик.

  Жизнь или Life - избор има.
 25. 25
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#9] от "baghatur":

  Каква радост е за мюсюлманина да каже, че убиецът е християнин. Едничка радост бих казал, след като обикновено мюсюлмани са в новините в последните години. Голяма част от мюсюлманите поради горната и поради други причини се чувстват фрустрирани, маргинализирани и втора, трета или четвърта ръка хора. Сега ще могат да се вкопчат в случая Брейвик и да врекат колко са лоши християните и "не сме само ние лошите". Което едва ли ги успокоява много, щото си знаят що за стока са.

  Няма шики-мики.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4391 Неутрално

  Узурпирането на правото да се разпореждаш с човешки живот - да решаваш кой да живее и кой да умре - е само по себе си лудост, защото това право е само на Бог.

  Убийството е морално оправдано само при самозащита от непоследствена опасност за собствения живот или за живота на очевидно невинни хора - напр., ако някой бе успял да го застреля него, докато е убивал нещастните хорица на острова, това би било достоен акт на справедливост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Абсолютно нормален си е. Лекарите са безпомощни,той не е медицински случай. Тогава какъв е? ...ЛЕНИН ще се окаже прав: "...религията е опиум ...". За разлика от чалмите (религия), атентаторите от "Св.Неделя", и Брайвик имат ВЯРА "бронирана задраво в гърдите, за която бронебойни патрони няма открити". От тази (вид идеологическа наркомания) гледна точка "чистата съвест" на инквизицията, чалмите, сталинисти, хитлеристи стават обясними. Същото важи и за пазарните талибани, които съсипаха българската промишленост - с "чиста съвест" съсипаха живота на милиони българи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#8:"monarchist"]Какъвто и да го изкарат психолозите, най-вероятно ако го затворят ще се самоубие в затвора/лудницата. [/quote]
  В затвора/лудница/не можеш да се самоубиеш,там те самоубиват!Само че този нещастник Брейвик до края на живота си ще е опитна мишка и разни чички с очила ще го разглеждат с интерес,ще го поят с бром,и ще казват с проф.тежест:"Не, луд е"или "Не, зъл е",а дори може и ток да му пуснат,я лоботомия да му спретнат...въобще пълен нещастник

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#28:"bajtan"]с "чиста съвест" [/quote] ..."с чиста съвест" и ромите не разбират защо са в затвора (Чехите откриха този феномен). Всички крадат, а само него са го хванали и е в затвора не защото е направил нещо лошо, а защото са го хванали точно него. Така стоят нещата с ВЯРАТА и идеологията като вид ОПИУМ !!!
  Трябва Брайвик да се разглежда като деяние на НАРКОМАН !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Луд или зъл - Андерш Брейвик озадачи психиатрите

  Ако ме пуснат при него с едно неокастрено дърво, само след 1 час ще бъде и добър, и нормален.

  /не се чете/
 33. 33 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#25] от "vesko_dechev":

  Не го героизирай чак толкова. Най-лесната работа е да се изколим. Пресен пример е Босна, където хората се бяха научили за живеят заедно (след нечувани зверства през втората световна война)и всеки трети брак беше смесен между мюсюлмани и сърби, сърби и хървати, хървати и мюсюлмани в равни проценти. И въпреки това с няколко инцидента и насаждане на истерии се клаха после като животни. А и в тоя глобален свят, в Европа при това, дори при една успешна чистка българите ще бъдат изолирани и ще заживеем като първобитни хора.

  Трябва да се научим да живеем с другите и да ги приобщаваме, много случаи е имало в историята, когато варварите ( или циганите) са тормозили "елита" и после са се приобщавали. Ествествено за това понякогаса били нужни векове. ние гледаме сега циганите и викаме "тия не могат да се променят". Естествено, че не могат за няколко години, но постепенно ще стане. Прочистването и кланетата са последен и краен вариант, който винаги съществува но трябва да се избягва всячески.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  До коментар [#27] от "dodge_ram":

  Ти не виждаш забулената сила,която много БАВНО убива.
  Над 500 000 пенсионери получават по 130лв. Те са обречени. Значи,ако някой от тях убие някой политик на прехода,това ще е достоен акт на справедливост. Съгласен.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#29:"dodge_ram"]Даваш ли си сметка, че написаното от теб е наказуемо по НК - една до пет години затвор и глоба до 10,000 лева?[/quote] Не !!! Не си дава сметка ! И да го вкарат 5000 години в затвора няма да разбере защото ВЯРВА в правотата си! Господ ни е опазил, от този който е писал това , че не е взел автомат, но пътя от клавиатурата до автомата не е дълъг. Типичен пример на
  ИДЕОЛОГИЧЕСКО ОПИАНЕНИЕ.
  Написаното са наркомански приказки, без нормална представа за последствията.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#25:"vesko_dechev"]Той е норвежкият Левски, норвежкият Ботев! [/quote]

  А ти си един от тия, за които Паисий е казал "неразумни и юроде". Между тая откачалка и Ботев и Левски паралели може да прави само игнорамус, който нито знае кои са Ботев и Левски, нио какво са писали и говорили, нито за какво и как са се борили.

  Човек да го е срам, че е в една държава с такива, честна пионерска.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 37. 37 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Много си му е добро на човека здравословното състояние, прави си каквото си иска.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4391 Неутрално

  [quote#35:"bajtan"]Господ ни е опазил, от този който е писал това, че не е взел автомат, но пътя от клавиатурата до автомата не е дълъг. [/quote]

  Не бих казал. Такива бабаити са всемогъщи, като се надишат с ганджа в интернет-клуба, но ако им обършеш два шамара, напълват гащите.

  Което не прави писанията му оправдани или допустими, разбира се.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#34:"deaf"]Над 500 000 пенсионери получават по 130лв. Те са обречени. [/quote]А двата милиона безработни ... ??? и те са обречени !!! Рано или късно ще се натрупа критична маса от обречени и ще стане немислимото! И политиците са с "чиста съвест", и този който поиска саморазправа ще е с "чиста съвест" ! Всеки според своята вяра или идеология. За да не се стигне до там трябва БЪРЗО да се вземат социални мерки за да не излезе обществото от релсите !!! Не са необходими милиони, един човек стига ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#38:"dodge_ram"]Не бих казал. Такива бабаити са всемогъщи, като се надишат с ганджа в интернет-клуба, но ако им обършеш два шамара, напълват гащите. [/quote]Абсолютно си прав - два шамара виршат работа да напълни гащите ... въпроса е да не напълни гащите от шамари след като вече е направил сеира! В това опасно надбягване с шамарите може обществото да спечели милион пъти и да загуби само веднъж ... и да се роди новия Брайвик ! Като гледам форума - вече има кандидати ... Значи е въпрос на време!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4391 Неутрално

  [quote#40:"bajtan"]Абсолютно си прав - два шамара виршат работа да напълни гащите ... [/quote]

  Моите социални наблюдения показват, че щастливите хора не мразят. Човек, който е доволен от професията си, който обича семейството си, живее в хубав дом, намира се в душевно равновесие - такъв човек не стана неонацист, антисемит, афрофоб, хомофоб и т.н. "Анти-" са хора, на които тези блага са отнети - било поради особености на политическата система, било поради собствената им непригодност. Ако е по първата причина, те са по-ниски от тревата, защото знаят, че трябва да си налягат парцалите. Ако е по втората причина - т.е. самите те са некадърни лузъри, неспособни да постигнат нищо от онова, към което се стремят - някой трябва да им е виновен. И обикновено този някой е различният: чернокожият, носещият чалма, ориентираният към собствения си пол и, разбира се, ЕВРЕИНЪТ - първоизточникът на световните злини.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#5:"Six feet over"]Всеки ден да режат по едно парче от него...

  И така до 77...

  Да почнат от пръстите, ушите, носа и т. н...без упойка...

  Аз мисля, че към десетото парче ще му дойде акъла...[/quote]


  Ти си с по-сериозни психични отклонения!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 43. 43 Профил на gilead
  gilead
  Рейтинг: 456 Неутрално

  'Накрая Брейвик изглежда като лъжец, глупак, лузър и масов убиец.'

  Какво означазва лузър? Не искам директен превод...

 44. 44 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimen":

  Не е толкоа просто. Мислиш ли, че психиатрите в Норвегия не са обмислили подобна диагноза? Според мен статията демонстрира колко проблематично е ползването на психиатрията за политически и съдебни цели, за да даде обяснение (и да снижи публичната тревожност) по отношение на явления, които надхвърлят компетенциите на тази тясна специалност.

  Психиатрията е създадена, за да откликва на съвсем друг тип нужди - за индивидуалния пациент, който има проблеми със собственото си психично здраве и търси решение за това.

  Ползвана вън от този контекст (напр. за облекчение на тревожността на семейството или общността) психиатрията няма същите възможности, а подобен подход създава дълъг списък етични проблеми.

  Ползвана за целите на политиката и правото, психиатрията става инструмент в ръцете на съвсем различни процеси (за справка психиатрията в СССР, нацистка Германия, Китай).

  Мисля, че в случая просто психиатрите трябва да признаят, че нямат инструмент за работа с този тип проблеми и да не се преструват на всезнайковци.

 45. 45 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Хор'та са се клали и били хилядолетия наред. Сега един продължил традицията и го обявяват за луд, ама и това не могат. Психиатрите и те да си сверят часовниците...

 46. 46 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 488 Неутрално

  виновен или не отнел е живота на невинни хора-Нито секунда живот за такъв Изрод....

 47. 47 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Кога възвишените либерасти ще разберат, че човека не е някакво съвършено същество което обича ближния, добро е и само мисли за другите.
  Човек по рождение не е нито добър, нито зъл - просто човек. Може да бъде много добър, а може да бъде и много зъл за съжаление - особено ако го настъпят. И не е нужно да бъде луд, за да е страшно много добър илистрашно много зъл.
  Брейвик трябва да бъде убит. Просто е.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#13:"remover"]минимум до животна БЕЗ право на амнистия и[/quote]Доказано е, че присъди не решават идеоло- гически проблеми ...Масовите издевателства след 1923 г. и белия терор не изкорениха комунистическата идея, нито Белене след 1944 г. изкорени пазарното мислене ... Гилотината в по-цивилизовани страни е действала еднакво и срещу роялисти и срещу революционери - някакъв резултат ...??? Знаят какво ги чака и пак тръгват! А чалмите с бомби на кръста?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тоя е луд

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 50. 50 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "daniel defoe":

  Може би си прав ... ако сравним отношението към мюсюлманите терористи :

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/05/03/1820091_obviniaemite_za_atentatite_na_11_septemvri_sa_bili/

  и християните такива,... да,може да стигне и до този извод от симпатизант на една от групите терористи ... в случая - daniel defoe - християнин.

  Liberate Your Mind!
 51. 51 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#50] от "baghatur":

  Едно си багатур знае, едно си бае. Християните са лоши, мюсюлманите са добри. Така става ли? Ако е добре, успокой се и си лягай.

  Няма шики-мики.
 52. 52 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#44] от "ridiculous":

  Аз тази диагноза просто ей така я подхвърлих, иначе не мисля че е луд и че подобна диагноза го прави луд. Психиатрията дава диагнози на всички, които се отклоняват от статистическото средно. Хората без диагнози са скучни.

  Брейвик трябва да бъде съден и осъден. Психиатрите нямат работа тук.

 53. 53 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#9:"baghatur"]той е убиец,луд,зъл,християнин ..[/quote]

  Мюслитата нещо ви стяга чепика ?

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4686 Любопитно

  "Според някои психолози поведението и изявленията на Брейвик отговарят на определението за вменяем човек с личностно разстройство. При хората с антисоциални или диссоциални разстройства се наблюдава липса на емпатия към чувствата на другите, ниска търпимост към дразнители, неспособност за изпитване на вина и склонност да се обвиняват другите. Тези черти се забелязват и при Брейвик."

  Според мен това е най-точното определение за терориста Брейвик!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#33] от "donchoquihote":

  "...ние гледаме сега циганите и викаме "тия не могат да се променят". Естествено, че не могат за няколко години, но постепенно ще стане...."

  а докато стане колко още бабички ще отпътуват в отвъдното, пратени там от такива, дето "не обичат старци, които ядат"?
  поне в България при сегашния "репертоар" от политици, които виждат в циганите единствено евтини гласоподаватели, аз и постепенно - не за няколко години - не я виждам тая работ да стане...

 56. 56 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  [quote#28:"bajtan"]ЛЕНИН ще се окаже прав[/quote]

  Ленин нормален ли е бил?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 57. 57 Профил на valtel12
  valtel12
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Погледнете го от тая гледна точка! Защо Христос казва ,че след неговото идване кръвните връзки отпадат и родовите . И син ще се изправи против баща и снаха против свекърва. И приятели ще ти бъдат хората на любовта.Тоя мултикултурен модел и това смесване на кръвта не са случайни. Лошото е ,че в Европа сме още много разделени. Докато в англосаксонския свят САЩ и Англия ,вече са много напред с интегритета и съжителството.

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4686 Любопитно

  До коментар [#7] от "venci4":

  Брейвик може да бъде герой само в твоите сънища! В реалността обаче, Брейвик винаги ще бъде един презрян от норвежкото общество убиец и терорист!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#43:"gilead"]Какво означазва лузър?[/quote]
  Най -точно ,според мен е да се превежда като-„мухлю“

 60. 60 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  А иначе прекалено много внимание му се отдава на този психопат. Или да го трепят, или да го обявят за невменяем и да го ползват за опитна мишка в клиниката. Ама пусто съвременно европейско мислене - те му пеят песнички и разсъждават какво точно му има.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 61. 61 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#57:"valtel12"]Докато в англосаксонския свят САЩ и Англия ,вече са много напред с интегритета и съжителството. [/quote]

  И кво стана в англосаксонския свят като напреднаха с интегритета? Подсказка - виж Детройт преди и след да се "интегрира".

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 62. 62 Профил на thebigbull
  thebigbull
  Рейтинг: 381 Гневно

  какво общо има УоУ с това, което е направил този шемет... потресен съм от глупостите, които публикувате понякога

 63. 63 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Странно, че учени демонстрират фрапираща липса на мисъл: "Не е съгласен психиатърът от Цюрих Франк Урбаниок. По думите му дори при това състояние не е изключено някъде в мислите му да е налице способност да се вземат рационални решения със съзнанието, че те са погрешни."
  Погрешни са спрямо другите, разбира се, но Брейвик сам описа действията си като "необходимо зло". Уж психиатрите се опитват да вникнат в съзнанието на човека, а тук съдят единствено от своята гледна точка: според нас са погрешни, значи и според него са погрешни. Ами той ако имаше нашето мислене, нямаше да се случи всичко това.

  А Брейвик си е нормален, за добро или зло. На всеки му се иска да е луд, да го пратят в болница и да се размие тази история. Но тенденцията е хората като него да стават повече. Политиците, които използваха момента да осъдят Брейвик, без да се огледат наоколо и без да се замислят защо този човек е предприел такава борба, направиха голяма грешка. В никакъв случай не подкрепям и не защитавам Брейвик, но съм сигурна, че трябва да се замислим защо се стигна дотук. И отговорът, струва ми се, не е в главата на този мъж, а трябва да се търси из цялото общество.

  И забележка към автора/авторите:
  "намерен за виновен" (found guilty) може да е приемливо, но не използвайте "лузър" като заместваща за "загубеняк".

 64. 64 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#52] от "anonimen":

  Със сигурност в МКБ може да се намери категория от типа на личностовите разстройства, на която Брейвик да пасва. Коментар 54 напр. е съвсем верен, ако просто стриктно приложим сритериите.

  Но няма как да не се съглася с Вас, че просто психиатрията няма място в този случай. Ползването й за успокоение, че ето видите ли, този е вън от нормата (т.е. спете спокойно, деца, няма да се случи повече) е неуместно, а според мен и неетично. Боя се, че подобен фанатизъм (подобен, между другото, на ислямския, ще се среща все по-често в Европа).

 65. 65 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 701 Весело

  "Психологът от Мюнхен Норберт Недопил..."

  Мда, всички болести са от нередовно пиене...

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 66. 66 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#25] от "vesko_dechev":

  Не мърси името на Апостола с този убиец на невинни ! Къде си чел за това как Левски е убивал българи, за да се бори срещу турците?

 67. 67 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#64] от "ridiculous":

  Това казвам. Психиатрията е измислила диагноза за всичко, макар че е успокоително да си знаеш диагнозата. Ама нали сиренето е с пари! Брейвик е вън от нормата, но не е БОЛЕН и трябва да понесе пълната отговорност. А че ще има още като него, аз изобщо не се съмнявам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#25] от "vesko_dechev":

  Хайде моля ти се, недей само да слагаш под общ знаменател един масов убиец на невъоръжени тинейджъри с българските революционери и техните идеи за държава.

  Боян Р.
 70. 70 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  Абсолютно вярно.Според мен не може да се третира като шизофреник ,но психологията е дълбока вода...винаги биха могли да му поставят диагноза ,която постфактум ,да обясни поведението му и да го квалифицира с отклонение.Правило е ,че в във всеки човек ,дреме някакаква психическа аномалия.Само като четеш някой коментари, се натъкваш на изкривяване на действителноста , невротично агресивно поведение , ниска търпимост към дразнители, неспособност за изпитване на вина и емпатия( специално когато става въпрос за циганите) и склонност да се обвиняват другите(правителството ,ЕС ,комшията: )). Тези черти се забелязват и при Брейвик.Та приказката -„всеки си е малко луд“ ,има своето покритие ,но друг е въпросът ,когато някой тръгне да убива наред.В тоя ред на мисли ,интересен феномен е Хитлер ,при него си били видимо различими параноидни и шизофренични симптоми и ако приемем ,че е бил луд ,то въпросът е всички тия хора ,които са били с него и са го подрепяли ,германската нация -също ли са били луди ? Няма да забъркваме Ницше тук ,но точно той казва-„Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб.“
  В заключение-Брейвик ,трябва да бъде третиран като вменяем с личностно разстройство-тоест отговорен за делата си..

 71. 71 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Официално съобщиха, че процесът от тук нататък се засекретява! Ха, гадайте, защо?

 72. 72 Профил на Kambana
  Kambana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със същите убеждения комунистите избиваха и хвърляха на прасетата всеки който им изглеждаше ДЕСЕН .... Убийците и до днес са ненаказани , че са и във властта )) Забравихте ли ?

 73. 73 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Куражлия човек. Като нашите борци за свобода. Когато България пада под турско робство, тя е била по население колкото Франция или Англия по онова време. Около 2,5 милиона. След ужасните кланета остават живи само около 200 000. Те към нас никога не са имали милост и ако могат, ще ни избият до крак. Ако станат достатъчно много ще го направят. Спомнете си рязането на глави на журналисти, лекари и войници. Спомнете си клипа, как клаха Кадафи. Спомнете си стрелеца арабин от Лиеж. Европейците са подлудели. Сами отварят вратите на Европа за тия, които утре ще ги изколят.

 74. 74 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  на бреивик да му роди ниакоиа норвежка деца и може децата да са по нормални и да им трепери за живота

 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1357 Гневно

  [quote#25:"vesko_dechev"]За мен Брайвик е герой!
  Той е норвежкият Левски, норвежкият Ботев!
  Човека се бори против циганизацията,турцизацият и прочие -зации! [/quote]

  Не смей да го сравняваш с Великите български герои! Нито Левски, нито Ботев са убивали невинни хора заради целите си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Black Messiah

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 77. 77 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Не е луд! Норвегия ще се справи.
  Коментирайки Брейвик, мислете за България! Това е по-важно. Камбаната бие за нас, българите. Защото имаме политици - магистрални курви, а не политици, които решават националните ни проблеми. Досега нищо не е направено по важни въпроси, касаещи всички ни. Брейвик и Босна ще изглеждат като черно-бял филм на фона на, недай Боже, кървавата холивудска касапница, която може да ни споходи!
  Не преувеличавам. Мислете!

 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  [quote#29:"dodge_ram"]Даваш ли си сметка, че написаното от теб е наказуемо по НК - една до пет години затвор и глоба до 10,000 лева? [/quote]

  Виж ми подписа, оригинален цитат на същият този "умник" е, та не се чуди в бъдеще що ги пише едни такива.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3811 Неутрално
 80. 80 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Брейвик -
  Нищо повече от поредния глупак, загубеняк с хипертрофирано чувство за свръх ценност, мърльо мъчително осъзнаващ собствената си нищожност, който за разлика от хилядите подобни нему се е добрал и приложил автоматично оръжие и взривни материали, ясно осъзнавайки, че ще получи за убийствата 20-тина години в условия сходни с условията в които живее и в момента, но с екстрата да постигне лелеяното си “величие и сбъдната мисия”.
  Признаци:
  - прекарал години, играейки World of Warcraft и Modern Warfare;
  - напуснал училище, неизвестно как се е издържал, как е плащал;
  - преместил се да живее при майка си, затваря в детската си стая в дома на майка си и започва да фантазира, че е избран ;
  - прочел 10 книги за финанси, но докарал фирмите си до банкрут
  - единственият му успешен бизнес е бил фалшифицирането на дипломи и документи...
  - дистанциране от нормалния живот, грандомански илюзии;
  - ниска търпимост към дразнители, неспособност за изпитване на вина и склонност да се обвиняват другите;
  - написал стотици страници с възгледите си за нов световен ред...

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#25:"vesko_dechev"]Човека се бори против циганизацията,турцизацият и прочие -зации!
  Това което ние НЕ правим [/quote]НАЧИНЪТ НЕ Е ДА СЕ УБИВАТ НЕВИННИ ДЕЦА И ХОРА! ИСКАЙТЕ ПРОМЯНА В ПОЛИТИЧЕСКАТА ДОКТРИНА "МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ" НА ЕС НИВО - нали "Атака' имаше евродепутати- те с какво и как защитават на ЕС ниво намаляване на броят на мигрантите от 3ти държави и по-консервативното отношение на ЕС спрямо тях???????????????? В карйна сметка, истината е една- преди престъпленията на Брейвик да станат факт, е имали изнасилвания на жена и непълнолетно момиче в близост до църкви в Норвегия. Ако влезем в Шенген, за България съществува същият риск от такова задълбочаване на тези проблеми!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Убиеца си е убиец независимо дали е нормален или луд.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Лора
  Лора
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тони Шнайдера"
  Не се знае дали ти него или той теб..якичък ми се види..!))ама това за неокастреното дърво много ме разсмя!)

  potoche
 85. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#83] от "СВЕТОВЕН":
  Някакъв отговор на коментар № 81 да имате? Случайно да знаете, че мултикултурализмът е ЕС измислица, защото "старите" държави от ЕС са с отрицателен или силно намален прираст и ЕС ПРОКЛАМИРА, ЧЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ МИГРАНТИ- ТОВА СЕ ПОДЧЕРТАВА ВЪВ ВСЕКИ ТЕХЕН ДОКУМЕНТ ПО ВЪПРОСА!ТАМ трябва да се оправят нещата! Мултикултурализъм- ДА, но между православни, католици и протестанти, а не между коренно различни хора, с коренно различно възпитание и светоглед!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#85:"dqdomart"]но между православни, католици и протестанти[/quote]с допълнението " атеисти и агностици"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#56:"Flash"]Ленин нормален ли е бил?[/quote]Видял си една думичка и си реагирал ... Ако беше прочел цялото, а и поредицата от няколко коментара нямаше да задаваш този въпрос. Това което се опитах да формулирам за жалост е валидно за доста религии и идеологии. Страхувам се, че в България се надиха епидемия от нетолерантност на база идеологически различия и съзнанието на мнозина е изкривено, реалността която виждат също е изкривена. Погледнете коментарите във форума. Само да спомена името на един спорен политик и погледнете абсолютно антиподните оценки. Това нормално ли е??? А народа???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2709 Гневно

  Луд не е антоним на зъл, а в случая няма никакво значение. Изродът трябва да бъде изолиран докато диша без достъп до хора, информация и особено медии, защото това е хранителната му среда. Аз съм против смъртното наказание, но това не е човешко същество. А обърканите "последователи" от форума трябва да посетят доброволно или не психиатър, свещеник и полицай.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 89. 89 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "monarchist":

  Аз си мисля че другите затворници ще го ликвидират

 90. 90 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#80] от "PlamenVarna":

  Слава и известност, също!

 91. 91 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#59:"Irina"]Най -точно ,според мен е да се превежда като-„мухлю“[/quote]

  Лузер- постоянно губещ..
  Както беше казал един "ритни-гони топка":
  "..съм тайм люн, съм тайм уйн.."

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 92. 92 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Глупав тъп и упорит.
  Прави уж каузата си(доколкото има етнически/религиозни проблеми в Европа) още по-трудно защитима. Сега само, ако се обадиш по темата, всеки ще те сравнява с тоя идиот. Маргиналите които му се възхищават обаче и те са страхливци до мозъка на костите. По форумите са много диви, но ги е страх да споделят идеите с майките си, лелите си или чичовците, щото ще се окаже по тяхната логика, че и роднините им са тъпи.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 93. 93 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#92] от "zrenaxby":

  Каква кауза - повечето убити са чисти норвежци, не повече от 10 са другите?!

 94. 94 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#73:"zeer_streng"]Когато България пада под турско робство, тя е била по население колкото Франция или Англия по онова време. Около 2,5 милиона. След ужасните кланета остават живи само около 200 000[/quote]

  Стига бе, нали само са "присъствали" тук?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 95. 95 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#93] от "Тsonkooo":

  E той от тази гледна точка е уж умен, не трепи следствията - арабеските, а причините за арабеските - много либералните социалисти.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 96. 96 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#95] от "zrenaxby":

  Но те са още малки, могат да се променят - точно това е кауза, която си заслужава!

 97. 97 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Какво се чудят? Или просто това е поредната вестникарска пуканка?
  Щом в мозъка на един човек се появи оправдание за убийство, значи че е луд. Абсолютна класика. Ако се беше родил през 30-те, примерно, щеше да е пролетарски вожд и за него щяха да се пеят песни; ако е бил през 12-ти век, щеше да е тамплиер или праведен борец в името на бога. Колко такива като него имаме в историята? Сталин, Хитлер, инквизиторите, Нерон, Калигула, Константин?

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 98. 98 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Политиците са хора,които решават само едно-собствените си проблеми,да имат пари,приятна работа и т.н.Защото да виждаш,че Европа се напълва с неинтегруеми примитиви и да продължаваш да тъпчеш страната си с бъдещите си убийци,мюслита,това е тъпо и само тъпо.Негрите в Европа никога няма да се интегрират,както за 200 г.не се интегрираха в Америка.Циганите са в Европа от 5 век и те се интегрираха и никога няма да се интегрират.Мюсулманите никога няма да се интегрират в Европа,бъдете сигурни.И тъпите европейски политици,може би платени с петродолари,вместо да дават пари на европейките да раждат,дават пари за вкарване на още и още вълци е европейската кошара.47 процента емигранти мюсулмани в Норвегия след 28 години.Или 50 процента цигани в БГ след 30 г.И т.н.Майко мила,нас поне няма да ни има,да му мислят нашите деца.

 99. 99 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#96] от "Тsonkooo":

  Никъде не съм казал, че е нормален и че разсъжденията не са му повърхностни. Точно обратното е луд с псевдо-логика.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 100. 100 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#98] от "kanti":

  Айде стига. Мюсюлманите са бедни, необразовани хора с общ произход. Истината е, че сблъсъкът с европейските общества ги заварва неподготвени. От друга страна срещат много повече свобода, но понеже са от друго общество, нискообразовани, не усещат вътрешно и отговорността която носи тази свобода. Отговорността, която по начало е направила тази свобода възможна. И избират лесния път.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK