Новият политически пейзаж на Европа

Новият френски президент - след победата си

© Reuters

Новият френски президент - след победата сиСлед като спечели сърцата на французите, новият президент на Франция Франсоа Оланд ще трябва да спечели и сърцето на германския канцлер Ангела Меркел. Нейното дистанциране от френските избори му дава известно поле за маневриране, което той ще трябва да използва, не само закото Меркел ще води Германия до края на мандата си, а и изглежда е в добра позиция да спечели поне още един. Въпреки това голяма част от кандидатпрезидентската му реторика индиректно или директно атакуваше тандема Меркел-Саркози заради твърде консервативната им фискална политика.


Какво означава за Европа победата на социалиста?


В контраст с Меркел Оланд иска да бъде преправен фискалния пакт, като се осигури допълнително финансиране, което би трябвало да подпомогне икономическия растеж. Генералната идея за подобна политика вероятно няма да бъде атакувана директно от консервативните европейски лидери, но със сигурност, когато се стигне до детайлизирането й, ще се създаде патова ситуация, в която дори Германия и Франция ще са на несъвместими позиции. А, ако двигателят на Европа – Германия и Франция, заработи на различни скорости, то няма спор, че ремаркето на Европа – Гърция, ще се залашка из пътя и дори може да изпадне.
Във вътрешно политически аспект победата на Оланд значи, че дясноцентристкото "Народно движение", което беше свикнало да излъчва президента, ще трябва да действа бързо и безпогрешно в тежката ситуация на притискане и от ляво-център и от крайно дясното политическо пространство.


Случилото се на изборите във Франция е ярък пример за две по-общи тенденции, които заливат по-голямата част от Европа от известно време.


Две опасни тенденции


Най-важният резултат от изборите във Франция не е кой стана победител. Най-важното е, че се затвърдиха и формализираха две опасни за Европа тенденции, които въпреки че причакват Стария континент вече повече от десетилетие, досега не се бяха случвали точно в най-големите и централни за съюза държави и то в такива значителни мащаби.


Общата формулировка на двете тенденции е засилването на крайно левите и крайно десните политически играчи в Европа. Те, обаче, трябва да бъдат разгледани поотделно, защото комунистическите и националистическите партии имат съвършено различна роля и потенциал в партийните и политическите системи на Континента.


Крайно левите спечелиха от икономическата криза, преди всичко заради радикализацията на традиционно социалистическия електорат, но също и заради дългия процес на преместване към центъра на социалистическите им партии-майки. В действителност традиционната за ранната следвоенна Европа социалистическа идея в момента е защитавана по-скоро от крайно левите партии, отколкото от умерените социалисти. Ярък пример за това са крайната левица на Германия – Die Linke, която вече десетилетие обира скоростта на губещата лице социалдемократическа партия.


Рационалният интерес на "новите комунисти" се крие в поддържането на радикални, крайни позиции и придържането към традиционните леви ценности. Тази линия ще им позволи да изземат лявото от по-умерените социалисти и да се превърнат в единствената реална опозиция на дясното. В Гърция на парламентарни избори Комунистическата партия и крайно левият блок "Сириза" надминаха традиционните социалисти "ПАСОК" в отношение близо 2 към 1.


Крайно десните формации в Европа също са във възход заради икономическите препятствия пред Континента, но факт е, че и преди поредицата от кризи крайно дясното показваше безпрецедентно засилване. Националистическите партии, обаче, не се хранят директно от десните среди, от които често произлизат, а обират електорат от широкия политически спектър. Във Франция, например, гласувалите за Марин Льо Пен са хетерогенна група, чиито възгледи са сравнително равномерно разпределени в политическото пространство, но са обединени от страха си от изглеждащия им неизбежен икономически, социален и цивилизационен упадък на Франция. По доходите си, те повече приличат на избиратели на комунистическа формация.


Рационалната посока на националистите в Европа по нищо не прилича на тази на крайно левите им политически съперници. Вместо да хардлайнерстват, те вече смекчават тона и започват да приличат на интегрирани в партийните системи партии (освен във Франция, също и в Холандия), които се подават на коалиране и имат реален шанс да участват в управлението. За разлика от практически невъзможните за изпълнение цели на комунистическите формации, националистите могат да имплементират по-умерените точки от програмите си, особено при разширяващата се дори и извън електората им обществена подкрепа за някои техни идеи. Яркият пример за това е успехът на Марин Льо Пен, която неслучайно каза, че нейната кандидатура е "гравитационният център" на президентските избори във Франция.


Този гравитационен център малко прилича и на политическия център, който традиционно се представя по-слабо на избори, но заради потенциала си за коалиране, често успява да въведе политическите си идеи на национално равнище.


Падането на "Крепост Франция" и "Крепост Европа"


Крепост Франция (Fortress France) и Крепост Европа (Fortress Europe/Festung Europa) са военни и пропагандни термини използвани през Втората световна война за да обозначат непробиваемостта на съответно системата от укрепление за защита на Франция от немска атака в началото на войната и нацистката дефанзивна стратегия по крайбрежните линии на Франция в края й. Въпреки че са смятани за непробиваеми и двете "крепости" се оказват напълно неадекватни и "падат" за броени дни, променяйки коренно политическото статукво на континента.

Крайните електорални тенденции във Франция и по-общо в Европа сигнализират за падането на крепостта на мултикултирния модел, но също и за силната неадекватност на големите, традиционни catch-all /или масови/ партии да се модернизират бързо и елегантно и да представят идеологии, които да получат обновена подкрепа не само сред масите на средна възраст, но особено сред по-младите поколения, търсещи истинска, реална и некрайна политическа алтернатива, каквато е повече от необходима в бурните и рискови времена на поредицата от финансова, икономическа и дългова криза.


В България политическите партии не само, че не правят добро изключение от общата тенденция, а напротив, са още по-назадничави в своятя идеология и реторика. Докато ГЕРБ играе ролята на типична, безлична catch-all народна партия, политиците на Синята коалиция приличат на неоконерватори от Рейгънов тип и не би трябвало да са толкова изненадани, че точно най-младите и перспективните им кадри ги напускат. Основният им политически враг БСП пък е изостанал не само няколко десетилетия, ами цяло столетие в идеите си и не разбира, че причината рейтингът му да не се качва, докато е в опозиция, не е един или друг партиен лидер, а тоталния анахронизъм в идеологията му и невъзможността да се хареса на здравомислещите, модерни млади хора.


Изход от реалната политическа криза в Европа и в частност България има само в модернизацията на съществуващите или поява на нови, модерни партии с идеологии, които наистина отговарят на светогледа, докосват усещането и се харесват на свободомислещите и съвременни хора. 

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 501 Неутрално

  В политически аспект, България е в доста неадекватна позиция. Партиите са само привидни , без ясна политическа насоченост , а икономическите им действия са винаги в полза лично облагодетелстване , така че нищо ново под " покрива ".

  .... never say never ..... !
 2. 2 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 217 Неутрално

  хайде да попитам това което е на всички на устата - бащата на автора Щурм ли се казва или това му е прякора?
  Автора да не се грижи за Франция, те са наред, и да не стига твърде бързо до заключения за опасни тенденции в цяла Европа - и защо да са опасни, след като са резултати от демократични избори?
  Военната терминология пречи на автора да направи един действително сериозен анализ, а всичко е много просто - французите наказаха Саркози за това, че реши да им отнеме социалните придобивки.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Политическият пейзаж в европа е тъжен.

 4. 4 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Югът на Европа е завладян отдавна от комунизъм. И французите искат да харчат пари независимо от намалените приходи в бюджета. Сещам се за Вълко Червенков който, когато у нас парите натрупани по "фашистко" свършили, казал: "Как няма пари за заплати, ами като няма НАПЕЧАТАЙТЕ." Сега французите казват същото с избора си на левия президент. Надеждата ми е в Меркел.

 5. 5 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 613 Весело

  Явно трябва да стане още по зле, за да почне да се оправя.

 6. 6 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Дрън-дрън приказки. Все още нищо не му е прекроено на пейзажа. Интересното сега започва

 7. 7 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Разстроено

  Франция - Кауза пердута!
  Въпрос на време.
  Времето на вересиите умря.
  Американците имат един път и половина по-голяма производителност на труда.
  Още преди 20г. Швеция проумя, че социализъм и социална държава е нещо много трудно ... и лошо.
  Тепърва нашия съсел ще го опровергава....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Петър Щурм да не си мисли, че сега е 1991 ... на хората им трябват часовници, а на него направо календар !!! Напълно в стила на "правилното говорене", за жалост с неверни изводи ... Цитат: "Докато ГЕРБ играе ролята на типична, безлична (някакви символи) народна партия" ... Напротив партията има едно лице и то много добро, харизматично, разпознаваемо (за жалост другите са калинки)! Сравнява СДС с консерваторите на Рейгън! Да, ама Рейгън не съсипа силиконовата долина и промишленоста в Детроит, а нашите го направиха! БСП-изос- танала -добре. Тя е партия на едрия капитал?
  В Европа левите одесняват, десните олевяват, нормализират се! -разбирателство, хармония!?
  Прекалено оптимистично предположение ..?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  [quote#6:"forumer"]Дрън-дрън приказки. Все още нищо не му е прекроено на пейзажа. Интересното сега започва[/quote]... след последната световна криза мераклиите да маршируват по улиците и от ляво и от дясно трябваше да прочетат тази татия и да си обръснат мустаците, че вижте какво стана ... Бели и червени звезди трябваше да е справят с единия мустак, после бялата и червената звезда половин век да се гледат през перископи. Сега на сцената има и жълта звезда!
  Нацитата в Гърция? Ами утре ...в яка държава?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Юлиан Христов
  Юлиан Христов
  Рейтинг: 374 Неутрално
 11. 11 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Весело

  Новият политически пейзаж на Европа - социализъм,примесен с крайно десни багри,тук,там синьо ... и отвсякъде прозиращи жълти звездички ...

  Liberate Your Mind!
 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Знам само едно. Когато левите сили и партиите на разни лумпени са в настъпление, това означава, че елитът е оплескал нещата.

  /не се чете/
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4192 Неутрално

  Не виждам причина да се правят обобщения от рода..."След като спечели сърцата на французите, новият президент на Франция Франсоа Оланд.."
  При съотношение 52% към 48% горното твърдение си е жива манипулация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Десните правителства орязаха социалните придобивки, постигнати от народите на Европа за десетилетия. И то в период на икономическа криза, когато работа няма!!! Не може гражданите на богатите европейски градове да тръгнат по полето (както често призовава испанците, чрез Форума, моята приятелка Венрус).
  Хората виждат че детските ми, пенсиите им, инвалидните и болничните им помощи се спират и намаляват, за да може десните да "лапат" повече. Естествено като последица да дойде наказателният вот и изборите да се печелят от левите.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 15. 15 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 426 Любопитно

  "Франсоа Оланд ще трябва да спечели и сърцето на германския канцлер Ангела Меркел" - Защо да печели изгубена кауза , Меркел е символ на изгубената кауза за успех на ЕС.Бих казала , че Оланд ще спечели симпатиите и на десните с центристките си прояви , почакайте и ще се уверите...

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 16. 16 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Кризата възникна от разгащено харчене, най-голямата полза от нея е да дисциплинира икономиките. Социалистическата демагогия за растеж чрез раздаване на пари ще я задълбочи. ЕС ще загуби още време и членове. Дано най-сетне хората осъзнаят вредата от социалистическия наркотик, да си припомнят предните катастрофи и избият от главите си носталгията по Социализма.

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1929 Весело

  Щурмче, да беше си останал в онова сайтче за хеви метал. Там ти е силата

  Опасността за Европа не са двете тенденци на крайно левите и крайно десните. Опасността за Европа е пълната безпомощност на ЕНП да осигури елементарно функциониране на консолидираната демокрация. Десните решиха, че могат да демонтират не само социалната държава но и националната държава. Решиха да си правят своя "дясна" Империя начело с Германия. И попаднаха в клопката на нов Райх. Финансовата клопка ...
  Кризата дойде от тъпата алчност на "десните" от ЕНП. То и ЕНП стана само функция на Германия. Обща "империя", общо "простронство" на стоки и капитали, общо "обединени", общо наднационални ... пък то - германската национална държава си изигра играта в интерес на германците. Това се казва стратези! Сега всички са в ръцете на немските банки и немските корпорации!
  Е, не може да няма реакция. Не може да отнемеш всичко на всички и да си мислиш, че ще те носят на ръце от благодарност.
  "Десните" направо докараха нещата до класова борба от най-примитивен вид. С надеждата да я спечелят с насилие. И губят!
  !

 18. 18 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 480 Неутрално

  На Меркел и нейната партия им трябва и следва6тия мандат задължително-и 6те го имат, германците 6те им го дадат. Французите са недоволни от развитието на Арабската пролет, но кой им е крив, 4е Германия отдавна ги е изпреварила. За тях остана да се погрижат са бежанците.

 19. 19 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#17:"AzDebil"]Сега всички са в ръцете на немските банки и немските корпорации! [/quote]
  Ако се абстрахираме от неверността на горното, как така 'всички' са попаднали в ръцете на немските банки и корпорации? Може би въпросните всички са били толкова увлечени да работят и спестяват, че не са забелязали коварните планове на алчните немци?

 20. 20 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "националистите могат да имплементират по-умерените точки от програмите си"

  авторът на този кух и доста глуповат текст май се е втурнал да ги котка "имплементаторите"- вероятно защото са "отдясно" на "дясното", демек, по-по-най-десни...

 21. 21 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#17] от "AzDebil":

  Тотална глупост. Когато кризата дойде имаше предимно леви и центристки управления. Държавите с оромен дефицит имаха леви управления, които бяха надули социалните разходи до безкрай. Кризата дойде разбира се от банките и борсите, както всяка криза, но именно големите държавни разходи са причината вече пет години да не можем да излезнем от нея.

  Показателно е , че след кризата Франция сега стана едва третата държава където левите печелят. И то вината е повече лично на Саркози, според мен, който просто не е особено харесван.

 22. 22 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "...ремаркето на Европа – Гърция, ще се залашка из пътя и дори може да изпадне."

  "...Две опасни тенденции са засилването на крайно левите и крайно десните политически играчи в Европа..."


  Това не звучи никак добре за ЕС.
  Сега съм убеден,че краят на света,или на Европа,идва с левите.
  Маите са били прави, 2012 комуносоциализма ще довърши света. Комунисти на власт са по-лошо от Апокалипсис

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 23. 23 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 979 Весело

  [quote#o:"Dnevnikl"]той ще трябва да използва, не само закото Меркел ще води Германия[/quote]

  Ще ми се да почерпя редактора 1 кафе, закото и на него му се спи

 24. 24 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Статията на човека Щурм си е обикновения политкоректен бъркоч. ЕС е кауза пердута. ЕС е невъзможен, поне без някаква солидна форма на насилие, каквато разглезените европейци няма да понесат. ЕС ще се разпадне. Опитите за образуване на ЕС и проблемите му са резултат от традиционната западна идеологическа и етична нечистоплътност и от алчността на богатите.
  Европейците бързо забравиха историята. Забравиха как те са станали развити страни чрез протекционизъм и как са задушили третия свят налагайки му свободен пазар в периода когато те практикуват протекционизъм.
  Европейците забравиха, че точно алчността на богатите и дивият капитализъм предизвикаха както марксизма и СССР така и нацизма.
  След падането на СССР западняците пропуснаха да отбележат, че наложения на бившите соц страни свободен пазар деиндустриализира повечето от тях, така както бяха деиндустриализирани през 19ти век страните от сегашния трети свят.
  Сега забравянето ще се обърне срещу тях. Европейските лидери правят свободен пазар в рамките на ЕС пренебрегвайки очевидните вреди до които свободният пазар води - а именно - обедняване на големи маси хора. Защо забравят? Защото свободният пазар е оная лелеяна форма на див капитализъм за която богатите "инвеститори" мечтаят и плащат. Е, какво да очакват? Че "тоя път е различно"? Че хората ще търпят? Не, не е различно, същото е. И резултатите ще са същите! Както казва Айнщайн, "Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.". Това е лудостта на богатите! Лудост е да очакват, че ще заблудят хората като навлекат маската на наука върху класовите си интереси и клеймят като "популизъм" всичко което не им допада. Накрая пак ще се стигне до там до където този път води - война. Феноменално е, че съюз, в чиято основа уж е заложено избягването на войни води същата политика, която предизвиква войните станали повод за създаването на му.
  В същото време, идеите които биха решили почти всички проблеми на планетата бяха умишлено оцапани и унищожени от същите тия богати хора чийто брой едва ли надхвърля 2% от населението на планетата.
  Хора събудете се !

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Парадигмата, парадигмата, парадигмата е за смяна.
  Имаме ресурсите да живеем добре, но живеем като скотове. Защо? Защото мисленето ни е ограничено от една изкуфяла парадигма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3614 Весело

  Щурм унд Дранг, майна!

  Совите не са вече каквото бяха и туй то!

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  [quote#4:"ck"]Югът на Европа е завладян отдавна от комунизъм.[/quote]

  А как е със севера? Как е с Швеция, Финландия, Дания, Белгия.

  Май доста сте си объркали понятията, след като твърдите, че държави с коефициент на социално неравенство 33-35 са завладени от социализма, а такива с коефициент 24-28 не са!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  [quote#21:"Батков-вън"]именно големите държавни разходи са причината вече пет години да не можем да излезнем от нея[/quote]

  Има само един икономист, който се е опитал да твърди такова нещо и той отдавна вече е тотално отречен. Казва се Алберто Алесина.
  Напротив! САЩ не затегнаха колана и излязоха от кризата. Европа го затегна и кризата ще я довърши.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на luben
  luben
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всъщност няма голяма разлика между крайно-леви и десни политически движения, въпреки че авторът на статията го казва по такъв начин все едно, че има. Ето едно 1-минутно клипче като храна за размисъл

  http://www.youtube.com/watch?v=S2L2nEJ1DI8

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  [quote#23:"greenhrast"]Ще ми се да почерпя редактора 1 кафе, закото и на него му се спи[/quote]За мен остана да почерпя 1 боза автора, закото ... "това е материала с който разполагаме"!
  ... само правилно говорене по сериозни теми ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И какво им е толкова опасното на тези тенденции? Ако мейнстрийм левицата не се държи като левица и мейнстрийм десницата не се държи като десница - много ясно, че в един момент гласоподавателите ще им дръпнат килимчето изпод краката.
  Това важи особено категорично за левицата в Европа, която откъм средата на 80-те е почти неразличима от неолибералните партии.

 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Нямате си и представа за какво става дума както винаги в писанията си...Всъщност държавите които са вляво са - Дания, Швеция, Финландия, Англия...при тези държави няма криза! /говоря за провежданата политика и социалното равенство!!!/ Кризата произлезе от супердесните управления на Гърция, Италия, Франция, Холандия, та дори и Русия... В България също нещата са обърнати на 180 градуса...всеки говори как кризата била при тройната ламя, а не се усеща, че кризата ни я набутва недоразумението Герб... Някой ден реотанът все пак ще загрее..дори и на недоразуменията които които се наричат журналисти и пишат "анализи"...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  Гърците сами си наточиха теслата.
  А Жотемите какво ги чака,не ми се мисли!
  Оставам на дълги зелени позиции,заедно с едни момчета с дълги бакенбарди от Брюксел.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 34. 34 Профил на curunir
  curunir
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Една нищожна подкрепа на идиот във Франция е на път да отприщи лавина от идиоти из периферията на империята. Сега навсякъде едни левичари са наскачали и обясняват как промяната започва, неприятните времена свършват, гадовете-спестовници са в миша дупка, най-после се освободихме. И в България сега едни левичари професори, доценти, общественици и всякаква подобна маса като изгряха и вече ще цъфнем и вържем, заплатите растат, едни огромни разходи от някъде ще дойдат, та да забогатеем.

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#32] от "ostin22":

  Топло, топло, топло и после стана студено.

  Кризата си е криза и нито Станишев, нито Герб са виновни за нея. Станишев обаче е виновен за това, че от държава със сравнително добро ниво на социална равнопоставеност се превърнахме в държава, която се е позиционирала между африканските. Няма друга държава в ЕС с по висок индекс на социлано неравенство в момента, докато допреди 10-тина години бяхме с най-нисък индекс на Джини.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#35] от "tribiri":

  За грешката на Станишев си прав - но това стана заради най-голямата глупост с плоският данък...провери и ще видиш, че във всички държави които съм изброил Дания, Швеция, Финландия, Англия социалната система действа...Никъде няма плосък данък...Навсякъде е прогресивен..И после провери за Румъния, Унгария, Словакия, Македония - всичките страни с плосък като нас и всичките в криза/ние не сме САМО заради резерва натрупан отпреди/... Алчноста води до това...някой май не разбра, че да си супер богат в бедна държава е по-зле отколкото да си средно богат в богата държава...Но не мога да кажа и нищо хубаво за Герб при тях всичко върви бавно...но уверено надолу...Всеки непредубеден човек го вижда..За 3 години не са разрешили НИТО ЕДИН ВАЖЕН проблем... Просто наместват свои хора навсякъде и заблуждават наред чрез медиите...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 37. 37 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сигурен съм, че Оланд сам ще поправи ситуацията!
  Като изтърси няколко леви идейки на следващите срещи на върховете и Франция ще си дойде на мястото за парламентарните избори!

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#36] от "ostin22":

  Напълно споделям мнението ти относно плоския данък. Има и още една забележителн корелация, която изскочи от статистиките, които бяха публикувани напоследък.

  Оказа се например, че всички страни, които са в челната десятка на страните с най-щастливо населеие с изключение на Швейцария са с индекс на Джини под 30. Другото изключение в някакъв смисъл беше САЩ, които са с малко по-нисък индекс от нас, но са на 11 място. Обяснението ми за САЩ и Швейцария е, че във всяка една от тези страни начинът на мислене у хората е по своемо различен, а и хората са свикнали с времето.
  Докато при нас, ако е различен това само задълбочава проблема, а и изобщо не сме имали време да свикнем.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Пак алабализми. 3 неща трябват на Европа - намаляване на данъците, спиране на помощите за здрави хора, които отказват работа и разбиване на монополите.

  Всичко останало са действия, които рано или късно ще донесат голяма вреда.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 40. 40 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#36] от "ostin22":

  Истината е в т.нар. данък лукс, т.е. активи, които не носят печалба. Другото е комунизъм. Ако не вярваш, прочети колко богати хора в Англия, Германия, Скандиявските държави, изнасят доходите си навън. За корпорациите не говорим - мисля че на всеки средно интелигентен човек му е ясно, че го правят.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 41. 41 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#40] от "Flash":

  хаха...На мен ми е ясно, че всеки иска да "спести" данъци и на всекиго все му не стигат парите колкото и много да ги има.. Но дори след всичките изнесени данъци там ПАК плащат повече отколкото с плосък данък..Разбираш ли?? Пълна справедливост няма никога да има - просто трябва да се стремим поне към нея.. Само едно въпросче да те питам - смяташ ли, че заместникът на заместник директорът на някоя неизвестна и на нищо независеща от нея правителствена агенция, който взима грубо казано поне 20 пъти повече от чичо ти да речем Жоро/при това все пари от данъкоплатците/ е справедливо да плаща същият процент данък върху доходите си... За мен ако плащаше 20 или 30% данък на всичко над 1500 лева нямаше да умре от глад..а чичо ти Жоро и той щеше да се чувства по-добре в по-добра държава..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 42. 42 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Да кажем НЕ на швабския диктат, НЕ на Четвъртия Райх! Искаме свободна Европа, Четвъртия Райх докара Европа на това дередже защото винаги поставя интересите на Германия над тези на Европейските страни. Долу експлоатацията на Европа от шайка изобретателни политици и бизнесмени, не щем немските стоки които заробиха Европа!

  Марс е изконна Американска територия!
 43. 43 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1929 Весело

  До коментар [#21] от "Батков-вън":

  Тотална глупост. Ако предишните правителства са били НАДУЛИ социалните разходи ДО БЕЗКРАЙ, то как е останало изобщо нещо?
  Изобщо разбираш ли какво си написал или само си РАЗДУВАШ ДО БЕЗКРАЙ?

 44. 44 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#35:"tribiri"]Станишев обаче е виновен за това, че от държава със сравнително добро ниво на социална равнопоставеност се превърнахме в държава, която се е позиционирала между африканските. [/quote]

  Е, хайде стига с тези фантазии - това "превръщане" на държавицата ни се случи далеч преди 2008, годината на въвеждане на идиотския плосък данък... той беше само последният пирон на безумната неолиберална политика, натресена ни отвън. Апропо, Институтът за пазарни идиоти и досега се хвали пред спонсорите си, че наложил данъка и той бил много успешен...Пък ако питате едноокия РР, родината ни направо цъфти в момента...

 45. 45
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 46. 46 Профил на peshovuchev
  peshovuchev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Спрете да свързвате десните вълни с икономическите проблеми на Европа! Десницата ще се засилва още повече, но причината са емигрантите, които съсипват континента и вълненията срещу тях са неизбежни..

 47. 47 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#45] от "Zlodeyski":

  Много добре знам какво искам да кажа!Въпроса е дали комсоц подобието на мозък дето имаш го разбира!?
  Ако имаш някакви съмнения за втората част от коментара си,можеш да питаш майка ти,тя знае най-добре

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 48. 48
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 49. 49 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До коментар [#48] от "Zlodeyski":

  Е ти как тогава се появи?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 50. 50
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 51. 51 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 52. 52 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#50] от "Zlodeyski":

  Баста,селянин.
  Намажи майка си с мед

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 53. 53
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK