В какво вярват десните

Карикатура на Иван Кутузов от септември 2011г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от септември 2011г.Десните хора в България – не говорим за два-трите процента на "Синята коалиция", а за два-трите милиона съвременно мислещи българи – са все по-несигурни в своите мисли.  


От една страна, подкрепят капитализма. От друга страна, се хващат, че мразят банкерите, които докараха кризата с алчността си, после взеха пари от данъкоплатците да се спасят – и продължават да си раздават милионни бонуси. И си свиркат, без никакъв контрол.


От една страна, десните са убедени, че държавите в Европа трябва да стягат колана, за да тръгнат нещата отново. От друга страна – виждат, че след три години стягане на поясите няма признаци Европа да тръгва нагоре.
От една страна, подкрепят свободния пазар. От друга страна – не могат да избягат от очевидния факт, че за да се излезе от кризата, е необходима някаква държавна намеса, която да стимулира растежа.


И всичко това идва на фона на европейския бунт срещу бедността, изразил се в изборните резултати в Англия, Гърция и Франция. Който бунт, макар и оцветен вляво, все пак има мириса на нещо свежо.


"Да не би да ставам комунист на стари години", съкрушен ме запита приятел – синя каска, потънал в дебрите на подобни антиномии.


Не се превръщате в комунисти, приятели. Връщате се към изворите на дясното мислене. Кризата наистина преобръща и преподрежда всичко, измива наноси и тиня, трупали се с десетилетия. И отдолу лъсват отдавна невижданите основи на политиката. Като например, че уж десните правителства в Европа не са истински десни, а бунтът срещу тях не е задължително ляв.


Работата е там, че в последните две-три десетилетия ние си имахме работа само с един,


сравнително тесен сегмент на дясното мислене


– така наречения "неолиберализъм". Най-просто казано, според това мислене всеки поема пълна отговорност за съдбата си, пазарът насочва усилията на свободните стопански субекти и ги награждава или наказва според това, как са си направили сметката. Държавата не се меси, освен да поддържа реда и да дава рамо нагоре на изпадналите не по своя вина.


"Либералното" в тази картина е това, че тя цялата е закачена върху отделно взетия, свободен в решенията си индивид. Което е доста странна метамофроза, тъй като от раждането си десницата (консерватизмът) е конкурент на либерализма. Докато при либерализма свободният индивид е най-важното нещо в политиката и затова в нея се говори предимно за права, при консерваторите важна е и общността, в която живее индивидът и която му задава ограничения. Затова консерваторите говорят предимно за отговорност и лоялност (преданост).


Не всеки, който говори за подчиняването на индивида на някакви по-висши ценности, е комунист. Зависи от ценностите. И не всеки, който говори за пълната свобода на индивида, е десен. Десните са отговорни хора, а какво отговорно има в лозунга "Алчността е благо!", появил се във финансовите кръгове по времето на президента Рейгън?


Именно с въпроса за мястото на индивида започва консерватизмът – дясното мислене. Първият и най-важен текст в това отношение продължава да бъде "Размисли върху революцията във Франция" на Едмънд Бърк, публикувани през 1792 година.


Бърк тълкува революцията като катастрофална проява на краен либерализъм, егоизъм и липса на отговорност. Според Бърк грешката е философска. Общественият договор според френските революционери се сключва от наличните в момента индивиди и отразява техните интереси. Това е безотговорно, казва Бърк. Договорът не може да включва само сега живеещите хора, защото те могат да решат да разрушат и опоскат всичко, а след тях – потоп. Договорът трябва да отчита и интересите на умрелите (да не разрушава тяхното наследство), както и на още неродените – да не разрушава средата, която те ще обитават.


Почит към предците, грижа за неродените и вяра в Бог – това е основата на дясното мислене. Оттук идват ограниченията върху индивида. Те произтичат от неговите отговорности към тези преди него и към онези, които ще дойдат след него. Индивидът няма правото с лека ръка да руши нито миналото, нито бъдещето.


Затова, колкото и парадоксално да звучи това днес,


защитата на природата е дясна ценност


Първите природозащитници са били английските консерватори, застанали срещу либерално мислещите индустриалци, смятащи природата за безплатен ресурс за своите фабрики. Няма нищо ляво в това, да оставиш непокътната природа за децата си. Напротив, левите идеолози (Маркс) изрично инструктират хората да покоряват и подчиняват природата на своите "потребности".


И ето ви съответния извод, отнесен към остър съвременен спор, разцепил дясната общност в България. Не е дясно мислене да искаш Шеврон да добива шистов газ в Добруджа. Дясното мислене е да мислиш за идните поколения – и да забраниш тъпкането на подпочвените слоеве с отрови, докато не се измисли безопасна технология. Дясно мислене е да си срещу застрояването на природните паркове в името на "развитието", изсичането на гори за ски писти и пр.


Стигайки до Шеврон, стигаме и до друга основна тема на консерватизма: частната собственост и печалбата не са абсолютни ценности (както са при либерализма), а условни. Условието е да има полза не само за теб, но и за общността, в която живееш.


За разлика от неолибералите автентичните консерватори не смятат, че човек живее и се оправя сам. Според тях човеците живеят в общности и онова, което ги прави цивилизовани, е чувството за принадлежност към общността. Затова техните действия трябва да подпомагат и засилват общността, а не да я отслабват или разрушават. Чувството за дълг към общността води до принципа, че


който е постигнал повече е длъжен да дава повече на общността


Затова се оказва, че великолепните обществени сгради, бизнес камари, галерии, музеи, университети, училища и болници, строени в Англия и Америка през 18-и и 19-и век не са продукт на държавна намеса. Строени са от забогатели хора, връщащи обратно на общността.


Какво би направил консерваторът, ако види, че някой забогатял, вместо да връща на общността, купува яхти, тормози работниците си и прахосва пари по леки жени? Консерваторът би заклеймил такъв човек като недостоен да бъде джентълмен – както между другото наскоро направи британският парламент по повод на медийния магнат с лоша репутация Рупърт Мърдок.


За консерватора няма никакъв проблем да иска държавен (т.е. от името на националната общност) контрол върху разпасалите се банкери. Напротив, това е негов дълг, тъй като банкерският разгул отслабва общността. Макар клоняща към неолибералното крило, Маргарет Тачър имаше намерението да озапти банковия сектор, преди да започне да прави поразии. Просто не й стигна времето във властта.


Всяко прекаляване и всеки произвол възмущават консерватора, тъй като застрашават равновесието на общността. Затова е напълно дясно човек да се възмущава на хищното поведение на частни монополи, дошли в дадена страна, за да изсмучат всичко, и не инвестират нищо обратно. Истинският десен човек застава срещу разпасалите се Е.он, ЕВН и ЧЕЗ, например, както застава срещу "Газпром" и всеки, който скубе, без да връща.


Автентичните десни – британските консерватори например или списание "Икономист" – нямат никакъв проблем


да критикуват псевдодясната политика на ограничения


налагана от уж десните правителства на Европа върху страните членки. И консерваторите не се смущават да искат наглед "леви" действия, като например намеса на държавата за стимулиране на растежа. Как става това?


Проблемът е, че неолибералното мислене, откъснало се от консервативните си корени, си представя свят, който вече не съществува. Според европейския "финансов пакт" нещата трябва да се развиват по следния начин. Свиваме разходите и излизаме на нула. Това намалява заплатите и лихвите по кредитите. Това намалява разходите за производство, всички хукват да теглят евтини кредити и наемат евтина работна ръка – и нещата тръгват. Пазарната икономика се рестартира сама.


Защо след три години рестрикции това не става? Защото вече няма пазарна икономика. Световната икономика е в примката на няколко огромни финансови конгломерата, по-силни от който и да било национален или регионален пазар. Това, което се случва, е онова, което решат те – а не пазарът. В Европа заплатите паднаха, лихвите – също. Но банките не отпускат кредити на членовете на общността си, защото предпочитат да си ползват парите навън, като спекулират върху боливийския външен дълг например.


Държавата според консерваторите е онази, която трябва да изкара нещата от този капан. В това


няма нищо ляво, защото става дума за легитимност и отново – за общността


Националната държава е онази голяма общност, в която хората се чувстват "у дома", където принадлежат. Докато в общността хората си уреждат нещата лице в лице, в мащаба на държавата те си избират представители, които да правят същото, за да поддържат националната общност. Държавата брани националния интерес и затова, когато той е заплашен от частни компании, за които никой не е гласувал, държавата е длъжна да се намеси. Работа на държавата е не само да намери механизмите за растеж, но и да използва силата си, за да възстанови пазарните механизми. Защото те са по-справедливи от сега съществуващия световен финансов картел.


Роджър Скрутън, едновремешен съветник на Тачър (по-надясно от него е само стената) от години бие тревога по тази тема. Появата на световен финансов картел означава, че властта изтича от националната държава – от гражданите и техните общности – и бива заграбена от хора, за които никой не е гласувал. Това е според Скрутън "криза на легитимността" и държавата е длъжна да върне властта към хората, т.е. да я вземе от картела.


Скрутън, най-десният човек в Европа, пишеше тези неща далеч преди да удари кризата. Ако т.нар. десни правителства в Европа го бяха послушали, до криза изобщо нямаше да се стигне...


Да направим финален чек-лист. Ако вие:

 • искате банките и монополистите да си намерят майстора
   
 • искате да запазите природата от "мирния атом", фракинга и изсичане на горите
   
 • смятате, че не е редно богатите да се грижат само за себе си
   
 • искате да има ред и да няма мутроподобни новобогаташи
   
 • разбирате, че без държавна намеса икономиките в Европа няма да се рестартират
   
 • обичате своето отечество повече от парите си
   
 • смятате, че трябва да мислим за хората около себе си, да уважаваме предците си и да предадем прилична среда за обитаване на децата си,
   
то вие не сте ляв, драги. Вие сте се върнали към основите на дясното мислене. И това е добре, защото друг начин за излизане от кризата и запазване на цивилизацията не е измислен. В това между другото скоро ще се убедят и всички онези французи и гърци, които празнуват падането на (уж) десните си лидери...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (294)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Най-после една статия описваща малоумието на разпространеното "дясно" мислене.

  Консерваторите подкрепят утвърдени и доказано работещи идеи. За разлика от фантазьорите-либертарианц, които без никакви реални доказателства си въобразяват, че "пазарът" е решение на всеки проблем.

  Romanes eunt domus!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно  - Дайнов, чуваме ли се ... ??!

  "Десен-екологизъм "
  е това което се опитваш да пробуташ,
  ама Бичметата които се опитват да "приватизират" тази идея
  > са Мутри на Шаренкова и на ДС.  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Много силна статия! Браво.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Консерваторът би заклеймил такъв човек като недостоен да бъде джентълмен – както между другото наскоро направи британският парламент по повод на медийния магнат с лоша репутация Рупърт Мърдок."

  Тук Дайнов бърка, защото консерваторите в британския парламент гласуваха ПРОТИВ заклемяването на Мърдок.

  Romanes eunt domus!
 5. 5 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Авторът вменява съвременни мисли на твърде много хора - 2-3 милиона, свързани с дясно, икономика и така нататък. Всъщност, ако направи една проста, пък и по-сложна сметка, у нас няма толкова работещи, а от заетите лица по-голямата част или работят на бюджетна рабоа, или на свързана с държавни пари такава - медии, пътища, реклама и тн.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#1] от "|":
  Никой не е казвал, че пазарът е решение на всеки проблем. Друг е въпросът, че ти си го възприел така. Пазарът е решение на икономическите проблеми.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  И на икономическите проблеми не е винаги решение.

  Romanes eunt domus!
 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Леви" и "десни" са понятия от строевата подготовка.

  Политиката и икономиката са сложни материи, пълна с разнообразни феномени, а различните хора подкрепят това или онова не на база на това с кой крак стъпват на зебрата.

  Крайно време е поне хората, които претендират да имат съвременно мислене да почнат да бягат от клишета и да се научат да казват каквото имат да казват с речник, който съответства на темата.

  Айде, леви-десни.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Аз бих добавил още един нюанс.

  т.нар. "Икономически ръст" е увеличението на БВП през две последователни години, обаче тази измислена метрика няма нищо общо нито с прогреса, нито с добруването, нито с щастието, нито с хората, нито с каквото и да е.

  И коловозното и херметизирано фокусиране (т.нар. tunneling) единствено и само върху БВП и как да върнем БВП към растеж и как трябва да "има икономически ръст" е тотален нон-сенс и само влошава нещата:

  http://shell.ihug.co.nz/~stu/fair/gdp.html

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 10. 10 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Десните във форума тук, са потомци на реситути, до един членуващи в кварталния клуб на ДСБ в Лозенец, които злобеят срещу всичко, което не е директна проекция на нещо америакнско.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Десните - либерасти да си посипят главите с пепел и да се скрият в миша дупка поне за 4-5 години.....

  А на Дайнов ще му препоръчам да прочете още един път историята на България поне от 1878 насам... веднага ще види че консерватизма, както го описва, въобще няма място в "душата" на българина....
  И единственият капитализъм, дето е вървял някога у нас, е бил "корпоративният", на принципа "ти на мене аз на тебе" и "интереса клати феса"...... резултиращ в далавери, гешефт, пракарване на ближния и основно крадене от Държавата ....

  Почти всички "капиталисти" от които се възхищава съвременния "десен" в България (Буров, Яблански, Петковците) са били предимно кметове, министри, дупетати т.е. близко до хазната с една цел, нещо да краднат за себе си....

  Това става и днес....... крушата не пада далече от корена си....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ако "десните" не се отърсят от простотите на две-три водещи фигури .... обречени са на забрава в следващите 5 години!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Без коментар.
  Напоителна логорея,представляваща несръчен опит да се оправдае съвместяването на несъвместими каузи и гледни точки под измисления от нечии ленив мозък етикет "дясно".
  Фактът,че статията - този "шедьовър" на логорейната мисъл не е подписан е достатъчен като индикация за това,че бащите на това претенциозно нещо,хич не се гордеят с отрочето си,и не желаят да го припознаят като свое.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#7] от "|":

  А започне ли се с държавната регулация,нещата винаги отиват към комунизъм,ВИНАГИ!Ако регулациите решаваха нещо,то Гърция нямаше да е на тора дередже!Това е по-регулирана държава,отколкото беше България,по времето на Живков!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Имам чувството, че тъкмо за работещите в Дневник и в Капитал е писана тази статия. Защото тъкмо те като никой друг в България промотираха либералните идеи като десни, възпитаха цяло едно поколение даже псевдоинтИлегенти и -итИлИктуалци. Клетите младежи сега се чудят кой и защо забърка тази каша в бедните им глави.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Дайнов,кога стана икономист?!

  Всеки взе да анализира неща,които не разбира!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 21. 20 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Че на мен ми е каша в главата относно "десни" и "леви", каша ми е.
  Но защо имам силното чувство и че и на г-н Дойнов му е голяма каша в главата относно тези понятия!?

  "Да, България"
 22. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Това,което предлага Дайнов е да въведем отново социализма,като само му сменим името!Поне,това го преживяхме,че да ни излъжат отново!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Извинявам се за неточната ми констатация,че статията не е подписана.
  Не догледах и за миг ми убягне името на автора-Евгени Дайнов.
  Това не променя,обаче несъгласието ми,моето и на други хора,че съвместяването на несъвместими гледни точки под етикета "дясно" е несъстоятелно и заблуждаващо.
  Все по-трудно става,да се вкарат в един кюп хора с несъвместими позиции,само на база внушението,че видите ли,всички те били "десни".

 24. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 24 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 598 Любопитно

  ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ Е ДА СИ ДЕСЕН ,..... ОТ КОЛКОТО ЛЯВ ... едните бачкат за да имат пари , ... а левите чакат на готово и мързелуват ....

 26. 25 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На Лили Иванова - в песните!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.berbenkov.hit.bg
 27. 26 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 605 Весело

  Много напоителна статия от "академията " на БКП - и рабфак/работнически факултет/.
  Или как да узаконим като нормално явление откраднатите държавни активи от новите боляри от ДС.
  Това по случай 9 май трябва да е в чест на победата над собствениците капиталисти в които седнаха милиционерите на ДС.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%98%D0%91%D0%9A%D0%9F
  Институт по история на БКП-
  В института са работили:
  Рубен Аврамов
  Йордан Йотов - баща на Илияна Йотова
  Георги Първанов
  Евгений Дайнов

 28. 27 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Статията е объркана донякъде.

  Първо, през последните 30 години в Европа се засилват регулациите , поне в повечето държави, а също и в САЩ, противно на това,което твърди авторът. Подходът на държавите срещу банките и финансовите гиганти е именно все повече регулации, които банките все по-хитро заобикалят. Как може да твърди,че има истински свободен пазар, когато поне 4 световни банки бяха спасени от правителства вместо да бъдат оставени да фалират?

  Второто е, че като цяло авторът смесва икономиката и социалното, личното. При икономиката говорим за дясно и ляво, а в обществената сфепа говорим за консервативно и либерално. Векове хората бяха консервативни и десни или либерални и леви, но в днешно време нещата се променят и все повече хора са например десни и либерални.

  Консерватизма е свързан със силната държава и национализма, затова и загуби почва при модерния човек , който не приема една случайност (къде си се родил) за определяща за личните качества и целия му живот.

 29. 28 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "В какво вярват десните"

  В това, че нямат приятели, а само интереси.

  Мразя, следователно съществувам.
 30. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Подвеждаща статия. Намесват се имена на философи и полититци от държави с работещи съдебни системи, в които правилата на игра се спазват и важат за ВСЕКИ.
  Страни , където братя галеви си понасят наказанието, а румен овчаровци лежат доживот.
  Страни, в които ако си налягаш парацалеските си живееш като симеончо и пътят към постигане на целите е винаги ОТВОРЕН.
  Реалноста в България е номенклатурно-шуробаджанака, съответно изкривена и налпълно порочна.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 31. 30 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Професоре, професоре, сменяй си катедрата, защото изкара консерваторите най-големи социалисти! Те "връщали" на обществото, също като социалистите с техния девиз за социална солидарност. Само че социалистите връщали пари и хляб, а консеваторите - сгради!

 32. 31 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Сигурно според "академика" и Петър Стоянов е десен барабар с брат си "бизнесмена" Емил.
  "Успява да спечели доверието на някои западни служби и им представя погрешна информация за ставащото в държавата. Трябва да отбележим, че освен че е направляван от ген. Гоцев и неговото обкръжение Стоянов успява да заблуди редица западни фактори, че е техен човек и да трупа политически и материални облаги от това."
  http://www.bulblog.com/?p=538

 33. 32 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Весело

  Струва ми се,че автора се лута между това,което му се иска да бъде дясното и вкоренените в подсъзнанието му симпатии към лявото ...
  В България десни няма,засега ... бъдещите десни,в момента се отглеждат в детските градини ...

  Liberate Your Mind!
 34. 33 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 555 Любопитно

  Абе десни, леви, няма значение. Нещата отиват на социални сътресения и очевидно за това е виновна наднационалната шайка мошеници гордо наричащи се банкери. Няма като как цялото производство да е изнесено в Китай, а европейците и американците да бъдат залъгвани с разни евтини кредити. Нормално мислещите хора се съпротивляват срещу тази идея, а доста други вече изпитват на гърба си последствията от това да живееш на кредит. Очевидно е време за връщане на нещата в нормалното им русло от преди тъпотията на Рейгън да премахне контрола над банкстърите.

 35. 34 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Няма универсална рецепта. Нито чистият пазар нито свръх регулациите работят. Винаги трябва да се търси балнсът между двете.

  Моралът не е порок!
 36. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  [quote#23:"xxxxxl"]Седерасите обикновено крадат, вярват в гей-парада[/quote]

  "- Г-н Кадиев, гласувахте вчера в предварителните избори на Синята коалиция....
  - Мисля, че обясних достатъчно ясно и публично защо съм гласувал. За да въведа повече нормалност в изборите..."
  ....В събота, например, ще има прайд парад в София. Аз и там ще отида, за да демонстрирам..." !!!!!!!!!!

  Из статията "Общинският съветник от БСП в София Георги Кадиев"

  http://www.kadiev.bg/news/1327/

  Ха-хааааа...
  Евала брато!
  Този ли точно тип "седерастия" визираш...
  Попаднал си в десетката !!!!!!

  Ха-хааааа.....

 37. 36 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 692 Неутрално

  С всичките ми уважения към автора, изгуби ме като слушател някъде около фразата "тъпкането на подпочвените слоеве с отрови".

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 38. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  независимо от оценките СТАТИЯТА ПРЕДИЗВИКВА РАЗМИСЪЛ !!! ТОВА Е ОСНОВНАТА Й ЦЕННОСТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 38 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  - Дайнов, кажи си ... !!!??!

  "Десен-екологизъм " >

  за чии червени Бичмета

  правиш идеолог-програма
  и това не е ли полит-реклама !!?!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 40. 39 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 931 Разстроено

  Статията е пълна с неверни неща и грешни изводи. Като се започне с милионите "съвременно мислещи" и се стигне до чек листа.
  За мисленето - искрено се надявам Дайнов да се е пошегувал, защото ако сериозно вярва, че няколко милиона в България мислят съвременно, то нещата никак не са добре. За автора. В България има няколко милиона, които жалеят по социализЪма, когато за всички е имало работа, всички са ходели на курорт през лятото, всичко е било евтино, нямало е никаква престъпност и всеки се е сдобивал с жилище, кола и вила. Подробностите за срокове, качество на живот и дали наистина всички са могли да ползват гореизброеното няма да коментирам, просто така разсъждават повечето съвременни българи. Ако беше обратното, нито БСП, нито спасителите, които на 4 години се появяват в България щяха да виреят. Бихме имали нормални партии - леви, центристки и десни, а не популистки групировки !

  С едно обаче съм съгласен безспорно - природата трябва да се опазва, но това не означава, че трябва да се върнем в праисторическите времена, да се обличаме в кожи и да събираме корени и горски плодове за храна. Авторът много добре знае, че в съвременния свят не може да се опази напълно природата и да се поддържа нормален стандарт на живота. Важното е да се намери оптималния баланс между чиста околна среда и съществуването на някаква икономическа дейност, която да дава работа и хляб за хората ! И накрая - все си мисля, че да си десен означава да разчиташ единствено на себе си, да си изкарваш сам прехраната, работейки, да си плащаш данъците и да изискваш от политиците правилното им харчене.
  И че ако нещата в икономиката не вървят, това се дължи основно на две неща. Първо, беше нарушен един свещен принцип - не можеш да консумираш повече, отколкото си създал ! И второ, все повече хора в "капиталистическа" Европа се издържат от социални помощи, а не от работа и има цяло поколение, което не вижда нужда да се труди ! Това си е чиста проба социализъм, който е ясно до какъв край води !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 41. 40 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Евгени,
  Опитал си се да напишеш "Апологетика на Дясното". Казвам "опитал си се"! Навремето ни правеше впечатление по семинарните упражнения. Казвам "правеше"!

  Мразя, следователно съществувам.
 42. 41 Профил на John
  John
  Рейтинг: 389 Неутрално
 43. 42 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За мен нещата са много много по прости. Ако искате да сте свободен и сами да определяте съдбата си сте десени, а ако искате политиците да ръководят живота ви сте леви. Това е. Ако си зависим от заплатата/пенсията, Банката, чиновника и т.н. не можеш да бъдеш десен, защото нямаш свобода да избираш ти си зависим, ти си роб, макар и да те убеждават в противното.

  Десните хора искат свобода от политиците, банкери и задължението да плащат рушвет на: като се почне от катаджията на пътя, общинските и държавни чиновници и се стигне до големите лапачи-политици. Но не трябва да бърката свободата със свободията, както е в България. Искат да не са роби на шефа и на работата си, а за над 20 години преход получиха точно обратното: станаха роби на банки, алчни "бинесмени-шефове", чиновници и политици. Замениха комунистическото робство пред лицемерната социдеология с финансовото робство пред парите.

  Sofianec
 44. 43 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Нещо мноооого си се объркал, Дайнов...

  http://kaka-cuuka.com
 45. 44 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1475 Любопитно

  Пак се разхвърчаха плюнки, квалификации, "експертни" мнения.
  Вместо да се опита да се замисли човек върху една малко по-различна гледна точка на нещата.
  Всеки си седи окопан (и скован) на позициите и е готов да заклеймява с готови (и удобни) определения всичко различно.
  А това че "свободният пазар" е химера и вече се доказа че не е решение на много от нуджите на обществото а се налага и намеса на държавата, която чрез политиката да наложи не-монетарни ценности - това в тарапаната на надвикването се загуби. Както и това че екологичните ценности не са автоматично "леви" - нещо което ми е писнало да обяснявам.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 46. 45 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Г-н Дайнов,
  всъщност няма какво да се чудите. Вашия приятел наистина се превръща в комунист. Колкото и да се опитвате да наричате марксизма с разни странни евфимизми като "автентично дясно", истината е, че той си остава марксизъм и именно това му е най-хубавото.

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 47. 46 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Хубава статия - истинска рядкост за български вестник.

  Ако трябва да обобщя и предвид изборните резултати във Франция и Англия: оказва се, днешните леви са консерватори, а десните неолибералисти

  Ако направим паралел с изборните резултати в България и предположим, че отразяват обща тенденция, то ГЕРБ също е консервативна и следователно загубилата БСП е нео-либерална.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 48. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Любопитно

  Откровено манипулативна статия.
  Какво ли не приписаха на т.нар. "дясно".
  Сега му пришиха и проруските проГазпромовски антишистови активисти !!!!!

 49. 48 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#44:"B52"]Всеки си седи окопан (и скован) на позициите и е готов да заклеймява с готови (и удобни) определения всичко различно. [/quote]

  Не се ядосвай, това за България е нормално. Така на нас ни натресоха комунизма, който някой някъде другаде измисли, после капитализма, новата тенденция пак ще ни бъде натресена, просто защото не мислим с главите си. Сляпо следваме чужди модели и постоянно настъпваме мотиката. Така е било, така и ще бъде. Затова индивидуализмът на българина е ценност - позволява на единиците мислещи с главите си да решават за себе си.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 50. 49
  lo_ridah
  Рейтинг: 766 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 51. 50 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  много леви хора също биха отговорили положително на последните въпроси. доста самонадеяно е отъждествяването на два-трите милиона съвременно мислещи хора в България с дясното. няма никаква опасност някой от нас да стане 'комунист' на стари години, докато комунистите у нас са само представители на олигархията, номенклатурата и нейните деца. но това не решава проблемите на 'дясното' у нас.
  много би било радостно, ако авторите от всякакъв калибър изоставят фамилиарността в отношението към непознатия читател и не ни говорят на ти или на 'драги'.

 52. 51 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Малко информация за българския десен избирател
  Сдружение България на гражданите:

  Управляващ: Име: МЕГЛЕНА ЩИЛИЯНОВА КУНЕВА, ЕГН:
  Длъжност: Председател, Роля: Управляващ
  Управляващ: Име: ИВАН ДИМИТРОВ СТАМБОЛОВ,
  Длъжност: Член, Управляващ
  Име: КАЛИН КРАСИМИРОВ ТОМОВ,
  Длъжност: Заместник председател, Роля: Член на управителен съвет

  Калин Томов-царски активист на 25г. член на Съвета на директорите на “Интенданско обслужване” при Министерство на отбраната , в момента около 10 фирми ,някои в съучастие с Иван Стамболов - десетина фирми

  Сега ще си направят и партия!

 53. 52 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Любопитно

  [quote#42:"dtd"]Ако си зависим от заплатата/пенсията, Банката, чиновника и т.н. не можеш да бъдеш десен, защото нямаш свобода да избираш ти си зависим, ти си роб, макар и да те убеждават в противното. [/quote]

  Как тогава десните печелят избори, ако само работодателите гласуват за тях?! Невъзможно.

  И защо дори работодателите ще гласуват за политиците, ако не искат да зависят от тях. Противоречие.

  Виж, анархистите биха казали същото като теб.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 54. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално


  Авторът се е объкал!

  В България истински дяно мислещи хора почти няма. Българинат е ултралиберален комунист - с една дума нещо като кентавър.

  Как държавата "регулира" или "не регулира" пазара. Ами по два начина - чрез данъците, таксите и митата и чрез административна намеса в ценообразуването.

  Комунизмът и социализмът предпочитат второто, капитализмът първото. А разликата между консерваторите и либералните недоразумения е, че консерваторите все пак държат на първото, а либерастчетата искат и то да изчезне.

  При нашата данъчна система имаме от една страна ултралиберална данъчна система и, чисто по комунистически, намеса в ценообразуването.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 54 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Браво!

  От критиките - не прочетох нищо смислено като аргумент ...

 56. 55 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Добра статия.За съжаление виждач във форума доста промити от либерастията мозъци.Човекът драги либерали е социално същество и живее в общество.Сигурно сте забравили за това.

 57. 56 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  А краткия разбор показва, че ако по цял свят има някакви общности, то ние сме изостанали драматично, защото тук общности няма.
  А безумните сбирки на масони и темплиери не само, че не са общности, а дори и до пионерска организация не могат да се доближат...

 58. 57 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#24:"Цезар"]
  ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ Е ДА СИ ДЕСЕН ,..... ОТ КОЛКОТО ЛЯВ ... едните бачкат за да имат пари , ... а левите чакат на готово и мързелуват .... [/quote]

  Ако всички леви са безработни, как спечелиха изборите във Франция с 52%

  Отлична илюстрация как българинът си създава някакви елементарни представи и кара по тях. Толкова сме и религиозни да ви кажа. За съжаление светът е много по-сложен и ето как постоянно ни изненадва

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 59. 58 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#54] от "Красен":

  Форума има лимит на броя знаци. Ако тръгна да пиша за всяка една гореспомената глупост, ще трябва да си направя блог и да му сложа линк тука.

  Eff U Greta
 60. 59 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  интересно Дайнов как говори от името на 2-3 милиона десни хахаха, и то такива глупости

  twitter.com/voxybg
 61. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#18] от "Thermobee":

  "Позицията" сервитьор във вариете от типа на Слънчев бряг, си беше много фръст през 60 и 70-те години, да си имаме уважения......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 61 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#22:"messia"]Това не променя,обаче несъгласието ми,моето и на други хора,че съвместяването на несъвместими гледни точки под етикета "дясно" е несъстоятелно и заблуждаващо.
  Все по-трудно става,да се вкарат в един кюп хора с несъвместими позиции,само на база внушението,че видите ли,всички те били "десни". [/quote]

  Това казва и авторът - в дясното той различава поне две коренно различни течения - консерватизъм и нео-либерализъм.

  И всички те са десни, да.

  Не виждам с какво не си съгласен?! Абе хора, как четете?!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 63. 62 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]
  Световната икономика е в примката на няколко огромни финансови конгломерата, по-силни от който и да било национален или регионален пазар. Това, което се случва, е онова, което решат те – а не пазарът.
  [/quote]

  Това е единственото смислено нещо в статията. Пука им на финансовите акули дали правителството е ляво, дясно, неолиберално...

 64. 63 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  И друг път съм казвал, че на "стари" години, Дайнов започна да изненадва и надскача себе си. Статията му е хубава. Лично за мен, много важно звучи: "да не се руши минало", "да не се руши настояще", "да не се руши бъдеще". Съдържанието на тези изрази не е подвластно на някаква дясно/лява ориентация. Тезата за "не рушене", трябва да е основна, независимо кои ще са текущите "герои". Нещо, което в нашите, български условия, никога, от никого не е спазвано. Сега берем поредните плодове на рушенето. Защото най-важното в "не рушенето" е идеята за общество от и договор между образовани хора! Е-е-е, мечти-и!

 65. 64 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Работата е там, че в последните две-три десетилетия ние си имахме работа само с един, сравнително тесен сегмент на дясното мислене ...така наречения "неолиберализъм". Най-просто казано, според това мислене всеки поема пълна отговорност за съдбата си, пазарът насочва усилията на свободните стопански субекти и ги награждава или наказва според това, как са си направили сметката. Държавата не се меси, освен да поддържа реда и да дава рамо нагоре на изпадналите не по своя вина."

  Де да беше вярно, господин авторе! В последното десетилетие Европа се движи към все по-тотален контрол от държавите върху пазара и индивида, независимо от окраската и наименованието на управляващите партии. Именно това политическо лицемерие доведе до голяма част от проблемите в момента. Банкерите не са това, което са, защото липсва контрол върху тях, а защото контролиращият и контролираният са се слели в корумпиран симбиотичен тандем. Същото важи и за едрия бизнес - едрите бизнеси не са пазарни субекти, а сурогати, преточващи пари на данъкоплатците и на коректните дребни пазарни субекти обратно към овластените преразпределители на ресурс - към онази съвкупност от индивиди, която стои разкрачена между позиции в държавата и в капитала, за да контролира целия наличен ресурс. Всички неолиберали и консерватори в Европа са маскирани социалисти с тоталитарен уклон.

 66. 65 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#4:"|"]Тук Дайнов бърка, защото консерваторите в британския парламент гласуваха ПРОТИВ заклемяването на Мърдок. [/quote]

  Т.нар. консерватори (името на десните) са нео-либерали, а лейбъристите са консерватори - това твърди авторът.

  Понякога е добре да се абстрахираме от етикетите, за да разберем кое какво е. Иначе ще речем и БСП е социалистическа партия, а тя не е.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 67. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Всъщност, като я прочетох малко по-внимателно, стигам до извода, че Дайнов е копи пейстнал отнякъде тази статия и се е опитал доста нескопосано да я приспособи към условията у нас. Изобщо не му се е получило, защото у нас нещата тотално се объркват!
  Излиза, че БСП са десни понеже са против Шеврон, а ДСБ и СДС са леви, понеже са за.
  От друга страна пък излиза, че в БГ всички са десни понеже мразят банките, а само банкерите са леви.
  Изобщо доста рядка бозица е забъркал Дайнов!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 68. 67 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нервната акула":

  Съгласен съм, че 2 до три милиона у нас да са хора с дясно, консервативно мислене (във философията на Едмънд Бърк) е изхвърляне, но хайде и като коментираме да не се изхвърляме:
  Съгласно данни за наетите лица - НСИ, за м. ХІІ общият брой на наетите лица е 2 199 445, от които 1 620 952 в частен сектор, а 578 493 в обеществения сектор. Бърза, но тона сметка с калкулатор, показва, че наетите в обществения сектор са 26,3016% от общия брой на наетите При това сме длъжни да направим уточнението, че в обществения сектор попадат също така болници, училища

 69. 68 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Разбираем е тюрлю гювечът в тлавата на г-н Дайнов. За негово успокоение - не е сам в тия турбулентни времена. Защото не е възможно да се опише обществения живот, когато обществото вече е заливано от "Третата вълна" на промяна по Тофлър. То е все едно да опишеш ядрена реакция със законите Нютон от класическата физика. Необходими са допълнителни параметри.
  Да видим какво става у нас и къде стои "дясното" и "лявото":
  По груба оценка около 20% у нас са в аграрното общество (АГРАРИ)- Резултата от труда им отива основно за задоволяване на насъщни потребности - харана, дрехи, дом, топло. В паричната обмяна участват с не повече от 30-40% от реалните доходи. Аграрите намаляват.
  Около 60% са (МАСОВИЦИ) - остатъци от индустриалното общество. Живеят в апартаменти в градовете, работят (или са работили) цял живот от 9 до 5. Можели са да планират живота си за деситилетие напред, до най-малки подробности. В добрите времена на соца са биле около 90% от всички. В момента намаляват и също са в изоставащата лодка.
  И останалите около 20% (може и да са по-малко, но се увеличават бързо) са СЪРФИСТИ (ако можем така да ги наречем). Това са тези плуващи по гребена на Тератата вълна.
  За тях никакъкв проблем не е да си сменят работата всеки месец или веднъж в годината местоживеенето дори. Работят на ненормирано работно време, понякога по няколко работи едновременно. Има ги във всички икономически слоеве - от берачите на гъби, през водопроводчиците до висококвалифицираните ИТ специалисти.
  Много може да се пише по темата, но да се върнем на казуса "ляво-дясно" и къде е то в различните групи:
  При АГРАРИТЕ - "дясното" е стария мъж във фамилията който държи кесията и раздава порциите - нещо като Чорбаджи Марко или Доган сега. "Левите" в аграрната група са тези, които искат да се измъкнат от "фамилния гнет" и прескочат в по-високот ниво на "МАСОВИЦИТЕ". Това са младите, мечатещи например да се измъкнат от селцето в Родопите и станат шофьори на ТИР. Някои от тях е възможно да прескочат нивото директно в СЪРФИСТИТЕ, но в повечето случаи се криминализират.
  При МАСОВИЦИТЕ "лявото" и "дясното" е класическо по Маркс. Най-често нашите политолози, почти всички изначални марксисти се плъзгат по тая плоскост в анализите си на съвременността. В случая г-н Дайнов се опитва да излезе от тая схема по еко линия, но не му се получава, защото търси идеологическо спасение обартно в общността - държава с регулации, разпределяща и раздаваща справедливост както в МАСОВИТЕ времена.
  И къде е "лявото" и "дясното" при СЪРФИСТИТЕ?
  Те също живеят в общности, но за тях държавата не означава нищо, защото за тях това е субект на властта от едно отминало време и не им върши работа в ежедневния живот.
  Ако може да се обобощи "левите" СЪРФИСТИ са тези съществуващи на границата или директно под ударите на закона - тук се включват и събирачите на метал от БДЖ метал и ДеДеСа-рите."Леви" доколкото времевия им хоризонт минало-настояще-бъдеще е ограничен от "десните" СЪРФИСТИ. Те също живеят в общност - ДС криминалните милиционерски от соца мрежи, основа на почти всяко престъпление у нас, например.
  "Десните" СЪРФИСТИ, в групата на които бих поставил и автора са еко. По принцип вярват повече в НПО и силата на гражданското общество да коригира общо взето юридическата конструкция на МАСОВАТА държава да се променя и отговаря и създаде правила за съществуване, удобни за тях. Те говорят и настояват постоянно за "реформи", не обичат индустриите от "Втората вълна", но ползват с удоволствие благата й. По принцип (по-ограничете от тях, в смисъл по-малко пътували по света) вярват, че суровините трябва да се добиват някъде далеч от местоживеенето им. Някой от "Десните" СЪРФИСТИ са визионери с много дълъг, небалансиран и отвъд границите на разумното времеви хоризонт в бъдещето, което ги доближава до класическите леви комунисти или фашизоиди от МАСОВОТО общество.
  Сложна е тая с "лявото" и "дясното" на тия времена и едно е сигурно - тия понятия на днешни времена не вършат работа з обществения анализ.

 70. 69 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нервната акула": Не е задължително да работиш за да мислиш. Независимо дали е ляво или дясно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 71. 70 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Скоро не бях чел по добра статия в този вестник!!!!

  За едни благата, за други ла*ната
 72. 71 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 751 Весело

  Добре е да се помисли малко,преди да се пишат глупости във форума.
  Добра статия.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 73. 72 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#9] от "Distributed":

  Съгласен съм Вас. Особенно начинът, по който това се прави - държавата се задлъжнява, което дава желаният "растеж". Учебниците по Икономика казват, че растежа изплаща дълговете (та и остава за още харчене), но като се погледне графиката на дълговете на всички държави се вижда, че отношението на дългове към БВП постоянно се увеличава, т.е. растежа не е достатъчен.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 74. 73 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#66:"tribiri"]Излиза, че БСП са десни понеже са против Шеврон, а ДСБ и СДС са леви, понеже са за. [/quote]

  БСП са десни, а ДСБ и СДС - нео-либерали, това излиза - точно така.

  Какво те учудва? Ако считаш социалистите за лъжчци няма причина да вярваш, че са "социалисти" само защото те се наричат така, нали?

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 75. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#54:"Красен"]От критиките - не прочетох нищо смислено като аргумент ..[/quote]

  Ами отвори някоя книжка!

  Какво се крие зад понятието "класическото дясно", когато то се противопоставян на неолиберализма?!

  Ами простичко - крие се кейсианството. А какво е кейсианството?! Ами Кейсианството до голяма степен се базира на Капиталът на Маркс с тази разлика, че не търси решение на икономическите проблеми чрез революции и премахване на частната собственост.

  И така със засукани глупотевини Дайнов всъщност побългарява казаното от Пол Кругман в откритото писмо до Барак Обама.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 75 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#53:"tribiri"] Българинат е ултралиберален комунист - с една дума нещо като кентавър. [/quote]

  Нещо като анархист.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 77. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#73] от "bibian":

  Обърка се!

  БСП са неолиберали, защото те въведоха плоския данък. По времето на управлението на СДС корпоративният данък беше (май) 30%, а ДОД беше стъапловиден и достигаше до 50%.

  Така че излиза, че БСП са по десни от Рейгън, а СДС са кейсианци или почти социалисти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 77 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Уважаемият г-н Дайнов този път нещо се е пообъркал...
  Ляво или дясно е въпрос на терминология, но има нещо нередно в идеята, че някой може да бъда назначен да мисли за "общността" и за "бъдещето поколение"... Всяко подобно овластяване на група хора, дори извършено по демократичен начин, създава една класа, получаваща благата си чрез преразпределение на резултатът от чуждия труд. И не е чудно, че когато това преразпределение не даде предполагаемия резултат, точно те предлагат да оправят нещата с още повече преразпределение.
  Когато споменаваме дарителите от 19 век, създали музеи, университети и болници, трябва да сме наясно, че те са го правили защо ясно са чувствали своята отговорност. Днешният човек просто ще каже (и с право) - нали имаме държава, за какво и плащаме данъци? Това не е моя работа.

 79. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":
  Тия бяха първите птички на СЪРФИСТИТЕ, надскочили МАСОВОТО общество. Съвсем нормално е, че всички дръпнаха яко след 89-та. Просто бяха идеологически и практически готови за новото време.
  Заедно с тях - шприцьори, кръчмари и пр.
  Да не се бъркат с партийната и комсомолска номенклатура, която кешира позициите в индустрията на МАСОВОТО общество.

 80. 79 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#54:"Красен"]От критиките - не прочетох нищо смислено като аргумент ... [/quote]

  Хубава статия, ето и една съществена слабост: много трудно е да се разграничат консерваторите според Дайнов от левите. А

  Вярно, целта на статията е друга - да се анализира дясното, но при толкова очебиен паралел с левите ценности в извода, то е неприемливо това да се подмине с мълчание, защото оставя грешни внушения.

  Ако проследиш мненията под статията ще установиш, че поради тази си слабост в най-важното място - заключението, тя е погрешно разбрана от много хора.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 81. 80 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":

  Явно не си разбрал добре думите Дайнови. Аз стигам до извода, че държавата трябва да си върши работата и то съвестно и точно като японски работник. Без да се чуди това решение "дали няма да попречи на Златев, на Минев, на Ковачки". Просто трябва да си върши работата. А длъжностната им характеристика е една от най-кратко и ясно формулираните. Нарича се клетва и винаги съдържа израза "да служа на хората".
  Това все пак е мое разбиране. А ти си прав, че нещата обикновено отиват в някаква крайност. А това е така защото е много по-лисно, не изисква мислене, не трябва воля. А крайностите винаги съдържат 50% хубави и 50 % лоши неща. Тогава няма доволни хора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 82. 81 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#75] от "bibian":

  И аз бих го нарекъл анархист, ако не държеше държавата да се бори вместо него с монополите, ако не искаше държавата да му плаща заплатата вместо работодателя му и т.н..

  Българинът е свикнал от времето на соца, че държавата е длъжна да прави всичко. В същото време е против това държавата да изземва големи ресурси. Именно заради това се получава тоталното недоволство от държавата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 82 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#73] от "bibian":

  Обърка се!

  БСП са неолиберали, [/quote]

  Ако БСП са неолиберали, то те са десни, което твърдя и аз.

  Какво е обърканото, освен твоята логика?

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 84. 83 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#13:"messia"] статията - този "шедьовър" на логорейната мисъл не е подписан[/quote]
  Чети бе, подписан е!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 85. 84 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  [quote#27:"Батков-вън"]Как може да твърди,че има истински свободен пазар, когато поне 4 световни банки бяха спасени от правителства вместо да бъдат оставени да фалират?
  [/quote] Проблема е, че спасяването на банките струва скъпо, а последните не правят нищо за да върнат помощта, която получиха и продължават по стария начин да работят. Нещо като да теглиш кредит, защото ще ти изключат тока и с парите да отидеш в "елитно" заведение в Студентски град.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 86. 85 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#72:"brutester"] държавата се задлъжнява[/quote]  ..., а девойката се забременява!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 87. 86 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "boby1945":

  Историята е такава каквато е. Няма никакво значение Какво се е случило. Единствено има значение Защо се е случило и то само при условие, че се изведат поуки. В тази връзка изниква и въпросът: Защо т.нар. бизнес в България с такава охота се хвърля в блатото на "усвояването" на Държавните пари и с такъв хъс се бие за обществени поръчки? Един от възможните лесни, бързи (и в определена степен манипулативни) отговори е: защото българският бизнес е с ниско качество, а държавните пари са лесни, бързи и сигурни, и като се уреди с държавни кинти ще си ги получи, независимо от качеството на продукта, който представи. Винаги ми е било голямо "удоволствие" да гледам какви византийски номера си въртят "големи" "имена" на родния икономически небосклон само и само да изпързалят мръсно конкуренцията, устремила се и тя към едни държавни милиони.

 88. 87 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#77:"ЕТ"]но има нещо нередно в идеята, че някой може да бъда назначен да мисли за "общността" и за "бъдещето поколение"... [/quote]

  Първите се наричат политици, вторите родители. Какво нередно има? Вярно, има лоши политици също, както има и лоши родители, но това е друга тема.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 89. 88 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#84:"Gopeто"]Проблема е, че спасяването на банките струва скъпо[/quote]

  Аз не съм чувал в БГ някой да е спасявал банки напоследък!

  Всъщност това е още едно доказателство, че Дайнов е копнал статията отнякъде.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 90. 89 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#80] от "Gopeто":
  Държавата не може да си върши работата, защото различните групи имат коренно различни икономически интереси.
  Това което е добро за АГРАРА тютюнопроизводител от Родопите, бърка директно в джоба на пенсионера от Кремиковци или металурга от ОЦК от МАСОВОТО общество. Ограниченията пред СЪРФИСТА - Отнемането на 30% от дохода на ИТ специалиста, докарващ доход от цял свят висейки денонощно пред компа, за да плати пенсиите на Кремиковския металург го кара да побеснява.

 91. 90 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#86:"kh"]Защо т.нар. бизнес в България с такава охота се хвърля в блатото на "усвояването" на Държавните пари [/quote]

  Моля ти се, дай ми името на една държава, в която бизнесът не се бори за държавни поръчки?!
  Ще помоля само по възможност да не е от Африка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 92. 91 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":

  Аха, то и Едмънд Бърк е социалист, представител на Ангсоц-а (Дж. Оруел), а Бердяев - религиозен, ортодокс-социалист Междувпрочем написаното от Дайнов не е лекция по макроикономика, а лекция по философия и теория на консерватизма. Има малка разлика, дори и да се говори за икономика.

 93. 92 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#78:"k_"]МАСОВОТО общество[/quote]

  Обществото обикновено е масово.

  А като стане индивидуално престава да съществува, защото обществото не е механичен сбор от индивиди.

  Нещо в терминологията ти не е наред.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 94. 93 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Според Дайнов хората мислят. Няма такова нещо. Те вярват. В разни митове. Задай на човек една анкета с противоположни твърдения, па ще стане една каша от коренно противоположни схващания, които напълно се взаимоизключват.
  Движеща сила е омразата и завистта. Мрази тоя, дето се грижи за интересите му и одобрява този, който го краде. Абсурди безкрайни.

 95. 94 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#47] от "messia":

  Защо решихте, че противник на добива на шистов газ автоматично означава привърженик на "Газпром". И защо смятате, че шистовия газ е единствената алтернатива на енергийния монопол. И къда са сметките, на каква цена ще се потребява този газ, ако изобщо го има.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 96. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#92] от "bibian":
  Използвах термина, опитвайки се с него да опиша индустриалното общество. По принцип не е възможно да е налице едно "масово общество". Във всеки един момент съществуват много и различни "общества", понякога преплетени в пространството и коренно различни икономически интереси.

 97. 96 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Точно!

  Банкстерите инициираха лявото мислене, включително социализЪма и СССР. Социализмът има смисъл на комунално ниво, но не и на държавно, а още по-малко на континентално или световно ниво.
  В този смисъл банкстерите са истинските леви.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 98. 97 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Весело

  Айде, и Дайната е паднал жертва на пърдящите динозаври, които преди милиони години изпърдели толкова много метан, че се самоизпърдяли в небитието, но бедата не дошла сама, ами предизвикали и глобално затопляне на климата. По този начин праисторическите зверове поставили началото на истинските десни, които днес локат миндянска шльоковица и направляват световната индустрия по вардене на природата. Наздраве, Женя! Дръж стола, че бяга.

 99. 98 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дайнов е олицетворението на българския "десен" - човек с комунистически произход, който цял живот е бил на държавна работа или на работа в измислен университет или назначен бизнесмен.
  Да видим родните "десни" - Костов, Цецка, Бойко и т.н. членове на ЕНП. Костов е ясен. Цецка е станала студентка по линия на Рабфак и Бойко е ясен. За незнаещите - Рабфак бяха прокомунистически тъпи млади хора, които не можеха да влязат чрез изпит в университет. Та затова без изпит ги приемаха по препоръка на партийната организация в съответното предприятие. Напоследък пък модата е друга - разни тъпички политици и бизнесмени учили навремето във ВИФ или нещо селскостопанско сега масово завършват мениджмънт и др. добре звучащи в някои от свободните университетчета.

 100. 99 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#89] от "k_":Съгласен. Не е лесно да се намери баланс приемлив за аграра, металурга, ИТ специалиста, пенсионера, сърфиста и всеки друг. Но със сигурност това не е причина да не се търси. Лесно на света никога не е имало.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK