Защо мразим чалгата

Кадър от концерт на Азис (архив)

© Георги Кожухаров

Кадър от концерт на Азис (архив)В авторската колонка на "Дойче веле" Калин Терзийски разсъждава по темата защо български интелектуалци се срамуват от селския си произход и защо ненавиждат чалгата:


"...понеже Постмодерната ситуация изглежда, че предлага свой собствен наратив в историята за западането на метанаративите..." - из текст за Жан-Франсоа Лиотар


Моята подозрителност не може да бъде излекувана. Преди години станах психиатър, за да проуча докъде са стигнали нещата по лекуването на подозрителната човешка душа. И открих, че не са стигнали доникъде. Отказах се от психиатрията, но след това, живеейки по най-разнообразни начини, все пак научих това-онова по въпроса за подозрителността. Примерно, че тая черта, подозрителността, не е чак толкова моя, колкото е характерна за целия ми народ. Открих, че всички българи са доста подозрителни хора - както сегашните, така и миналите. И как ли би могло да бъде иначе, щом живеем в Чакалнята на Гарата? На Гара Разпределителна? Който живее в Чакалня, винаги се оглежда за багажа си!


Цървулите пред бащиния дом
И така. Изпитвам силно подозрение по отношение на българската официална култура и по отношение на отношението й към популярната култура. Към чалгата - да го кажа направо. Струва ми се, че официалната култура в България и нейните представители мразят попкултурата или тъй наречената Чалга не заради друго, а заради измъчена, парвенюшка и снобска необходимост да се откъснат от нея. Да се изкачат на една надменна по-горна позиция. И оттам да гледат всичко народно и цялата тая култура на популуса с огромно парвенюшко презрение. Този стремеж не е нищо друго, освен стремеж към откъсване от По Принцип Селския ни Произход. Защото всички го знаем: цялата българска култура и цялата българска интелигенция е съставена от хора, които силно и в повечето случаи несъзнателно презират и се срамуват от плътния си, непоколебим и дълбоко селски произход.


Аз съм селянин, защото моята майка е селянка - казвам веднага това, за да успокоя надигащия се вой. Нека ви призная, склонил глава на всичките ви рамене: и аз винаги съм се срамувал (надявам се малко и овладяно) от това, че майка ми е родена на село. И винаги съм оправдавал това нейно неудачно раждане с уточнението, че все пак родителите й са извънредно просветени хора, учители. Но срамът, който съм изпитвал от нейния селски произход (от моя селски произход!) все пак си е бил винаги там.


Qu'est-ce que c'est, la tchalga?


И така. Нека сега навържа нещата: Чалгата е в основата си селска музика. Но не в добрия, романтичен, елинпелиновски, оправдателен, патриархален смисъл. А "селска" в най-бруталния смисъл. В този смисъл, който винаги влагаме, когато говорим съвсем, съвсем честно. Силно се надявам сърцатите и честните сред моите читатели да си признаят - поне пред себе си - че смисълът, в който използват думата "селски" и производните му като "селяния" и "селяк", е почти винаги отрицателен и обиден. Може би само, когато казваме "селски хляб", ние не казваме нещо презрително или обидно. Даже словосъчетание като "селски туризъм" буди кисели снизходителни усмивки.


Започнах тази малка статия с един епиграф от някакъв полунаучен текст. Наистина, съвсем произволно взет, само с една цел - да покажа истеричната нужда на българския интелигент да се откъсне от грубия си български и селски произход. И да звучи като тройно префърцунен и напълно неразбираем вселенски и неземен европеец и четворно софистициран аристократ.


And the winner is…


Ето такива хора, казвам си, прочитайки с горчив смях за десети път този цитат, ето такива хора водят безнадеждна война срещу чалгата. Но нямат никакъв шанс! Те са толкова далече от реалността, от смисъла на нещата, от народа си и дори от самите себе си (отричайки своя селски произход), че наистина нямат никакъв шанс. Те приличат на селския луд, който чете Бодлер по сенките на стоборите, сред сухите купчинки тор. Който гледа злобно и презрително простите си съселяни и трови кучетата им. Защото диво ги мрази. Задето не слушат Малер, а слушат Глория. Те наистина нямат шанс. Защото целта на тяхната война не е да победят така противната (заради някакви неясни естетически съображения) чалга, а просто да декларират, че не принадлежат към тоя прост и див народ. Дори бих стигнал по-далеч - на официалните български интелигенти и културтрегери им е необходима чалгата, за да я мразят. И да показват чрез омразата си колко са далеч от всичко противно и селско. От всичко народно!


И все пак


Искам да кажа в заключение още нещо съвсем малко и много важно: Аз също съм противник на чалгата. Тя трови живота ми от дете. И навярно дълго време съм бил неин тъй яростен противник по съвсем същите причини - парвенюшки и снобски. Но сега си давам сметка, че съм неин противник не само по тия причини. Не само защото ми напомня за селяшкия ми, мил, несъзнателно-срамен произход. А защото тя е музиката на престъпниците с белите мерцедеси и черните беемвета, на мутрите и на щракащите с пръсти новобогаташи, затлъстели и охранили се с крадени пари. И на техните щедро платени със силикон приятелки. Само заради това мога да я мразя. Не заради друго. Всичко останало е заради болната ми снобска самомнителност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (219)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Де да беше само музиката на новобогаташите и престъпниците... Та в нея няма почти нищо българско, Калине. Самата тя е символ на комплекс за малоценност, който може да има връзка със селския произход, ала не е тъждествен.

 2. 2 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  Абсолютно нямам представа защо я мразите, ние я обичаме

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Аз съм селянин, защото моята майка е селянка - казвам веднага това, за да успокоя надигащия се вой. Нека ви призная, склонил глава на всичките ви рамене: и аз винаги съм се срамувал (надявам се малко и овладяно) от това, че майка ми е родена на село. И винаги съм оправдавал това нейно неудачно раждане с уточнението, че все пак родителите й са извънредно просветени хора, учители. Но срамът, който съм изпитвал от нейния селски произход (от моя селски произход!) все пак си е бил винаги там.


  Какво да говорим, да се срамуваш от родното място на родителите си е крайно комплексарско, но нормално за българската интелегенция.

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Аз не я мразя. Просто не ме привлича и не намирам никаква художествена стойност в нея. Не е моята музика. Може би ме дразни, когато звучи отвсякъде, без да е толкова желана. Иначе нямам нищко против да се събират хора в чалгаджийниците и да си слушат каквото решат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Чалгата му тровила живота, ами Калинчо спри да гледаш Планета.

 6. 6 Профил на the_fly
  the_fly
  Рейтинг: Неутрално

  Защо мразим чалгата.....

  ...Е какво има за харесване в един травестит и куп напомпани кукли, които ако бяха в щатите отдавна щяха да правят луди пари в порно индустрията за да не им се налага да се преструват (както в БГ)че не са скъпо платени к@р@и. Или да ги харесвам заради смислените текстове на песните, гласовите им качества или тълпата от самозвани "футболисти" и "бизнес"мутри, които си умират да излизат с тях?!

 7. 7 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защото посланията са за дебили.

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 8. 8 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Чалга статия! Българите били селяндури и защо не обичат чалгата, ами се правят на граждани?! Ами просто не ни харесва и точка.

 9. 9 Профил на darth_bane
  darth_bane
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#3:"normandy"] Какво да говорим, да се срамуваш от родното място на родителите си е крайно комплексарско, но нормално за българската интелегенция. [/quote]
  По-скоро Ентелегенция.

 10. 10 Профил на Тихомир Пенчев
  Тихомир Пенчев
  Рейтинг: 229 Неутрално
 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6149 Неутрално

  Снимката горе е отговорът!

 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  ЦИТАТ :
  Струва ми се, че официалната култура в България и нейните представители мразят попкултурата или тъй наречената Чалга не заради друго, а заради измъчена, парвенюшка и снобска необходимост да се откъснат от нея. Да се изкачат на една надменна по-горна позиция.
  ------------------------------

  споделям това мнение - не подхожда на "елитаризираните" да се строяват до егализираните
  ----
  на мен спец. не ми пречи , ако не е силна музиката !
  чалгата е като порното - просто добавя това,което не стига
  те Първенютата не гледат и порно........с двете очи
  -------
  Първенющинията има различни измерения - виждала съм семейство "Елитковци" на опера - Той с бели чорапи , Тя с костюм образец Х-ти конгрес на БКП - което не им пречи да се броят за "по-така" , от "друго тесто"

 13. 13 Профил на George7
  George7
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Срамувал се че майка му била селянка... пич защо си станал психиатър, ти самия имаш нужда от психиатър.

 14. 14 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 575 Весело

  Е аз не мразя чалгата,просто не ми е интересна и я игнорирам изцяло,не ми влияе по никакъв начин,не намирам нищо в нея,няма нищо общо с моя мироглед и емоции

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Леле, какви глупости са изписани в тази статия!!!! Мразя чалгата не защото имам комплекси относно "селският си произход"- съжалявам, авторе- 6то поколение гражданка съм , а защото издига в култ мутренските взаимоотношения между хората! Как не се намери един автор на песни, който да пише за любовта между зрели хора в зряла възраст, особено когато сърцата им са останали до този момент свободни! Мразя мутризацията, мутренският подход и мутренските отношения между хората, както и техният музикален изразител- чалгата!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Абе, то и аз имам селски произход, но дядо ми Бог да прости най- много харесваше хората на Дико Илиев. Това чалга- малга в къщата ни никога не се е слушало.

 17. 17 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#5:"normandy"]
  Чалгата му тровила живота, ами Калинчо спри да гледаш Планета. [/quote]

  Ако можеше да се оттървеш от чалгата, като не гледаш Планета никога нямаше да се стигне до тази статия

  Моралът не е порок!
 18. 18 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Жалкото е, че преобразиха българската музика в чалга, естрадните певици си сложиха силикон и станаха чалга певици.Още помня първият албум на Глория, в него нямаше чалга, а сега и те претърпя метаморфоза, преобразиха българското в циганско.

 19. 19 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много комплексирана статия!

 20. 20 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Калине,
  не харесваме чалгата само заради описаните от теб причини, а просто защото НЕ СТРУВА самата музика бе човек... Основна част от нея е пълен боклук! Кавъри на гръцки, сръбски и турски песни, къде сълзливи, къде порнографки, подплатени със смешни клипове на цицески курвета и брадясали лумпени - какво ТОЧНО да й харесваш?
  ...
  Не разбирам защо си пропуснал това толкова логично и просто обяснение в целия си материал...
  Алегорията за селянията е дори малко преувеличена.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 21. 21 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Да ме прощава авторът, ама на него случвало ли му се е примерно да спре за 15-минутна почивка в крайпътен ресторант и там за му надуят главата с "Горе на черешата", да не споменаваме остро-нецензурните й посестрими.

  Явно не му се е случвало. Иначе нямаше да си хаби времето да напише този текст и да задава безсмислени въпроси.

 22. 22 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Весело

  Както изпя Деси Слава в една песничка: Ако пееше Шакира нямаше да е чалга

  Сещам се за картините от следосвобожденските книги - засукани мустаци, костюм и цървули . Нещо да се е променило? Не... по-скоро се е осъвременило и е премилано от естествените материи към певецето.

  Свободата дава правото на избор, а срамуващия се от произхода си не е свободен, защото иска да живее и живее чужд живот и прави чужд избор.

  Жената е покана за щастие
 23. 23 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Точно тоя Терзийски се подвизава от време на време в "Шоуто на Слави", а сега мразел чалгата и вероятно слуша само Лили Иванова (родом от така наречения град Кубрат).

 24. 24 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "куп напомпани кукли, които ако бяха в щатите отдавна щяха да правят луди пари в порно индустрията"
  До коментар [#6] от "the_fly":

  Е, толкова да са кадърни? Конкуренцията е голяма, но това еединственият бранш, в който биха могли да се изявяват.

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Защо човек би трябвало да се срамува, че майка му е от село?!
  Изобщо не го схващам. Ако е направила престъпление и лежала в затвор, по бих го разбрала.
  Не мисля, че този селски комплекс е причината да мразим чалгата. Може би важи за селяни, напъващи се да станат граждани, но в душата си са си останали там, на село. И градският начин на живот им е чужд. Най-добре е те да си кажат.
  Аз обаче още по соц. времето не можех да понасям "сръбското", което после се превърна в модел за подражание от чалгаджийките, но съвсем опошлено и опростачено. Само като ги чуя тези извивки накрая на думите и ми се обръща стомаха.
  Чалга-културата е първенюшка, агресивна и част от мутро-културата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#7:"Търсач"]Защото посланията са за дебили.[/quote]
  Спести ми нуждата да отговарям на тази "статия" ...

 27. 27 Профил на darth_bane
  darth_bane
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#18:"Борис"]Жалкото е, че преобразиха българската музика в чалга.[/quote]
  Ами какво да ти кажа въпросните ЕНТЕЛЕКТУАЛЦИ като Слави Трифонов (в едно от рядките предавания, които гледах) видях как обясняваше, че кючека бил български народен танц. По-нагло подменяне на културни ценности от миналото в името на един рейтинг не бях виждал.

 28. 28 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има чалга и чалга, но баш Чалгата отдавна не е само въпрос на вкус, тя застрашава с посланията си, явни и скрити, децата ни, културата, общественият ред, общественото развитие.
  За съжаление, не е единствена заплаха, в този смисъл- пресата, политиката, телевизията, чалга та дрънка.

 29. 29 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Весело

  Та, Калине... ти защо се срамуваш да кажеш, че си от село???

  Що за тъпотия е този паралел между селото и чалгата? Все пак човек не си избира нито родителите, нито роднините.

  ПП: А колкото до музиката - това което е гот за слушане и си заслужава е актуално винаги, без оглед на времето. Чакараката сама ще се самоубие, не я мисли.

  Жената е покана за щастие
 30. 30 Профил на Tyson
  Tyson
  Рейтинг: 453 Неутрално

  За мене чалгата е азис и тези 18 годишните дето се чудят къде да им наврат силикон и с кой да ги набутат да спят за да влезнат в бранша. Другите общо взето мога да ги приема.

  Ще се съгласите, че музиката на Шишарката и Валдес е с класи над тази на азис. Идват хората пеят си зимат си хонорара и готово. Минаха времената на мутрите и съответно и те залязаха. Докато азис е готов на всякакви гнусотии и извръщения само да не не го изрита пазара. На запад откровени педали като Елтън Джон, Джорч Майкъл, Фреди Меркюри /бог да го прости/ си правят музиката и хората не им дреме с кой спят.

  НЕГЪР НЕ СЪМ, НИТО БИЯЧ, МИС КАЛИФОРНИЯ ДАЖЕ НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ САМО ЧЕ ЗНАЙ ТАЙСЪН СЪМ АЗ
 31. 31
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 32. 32 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Весело

  Калине, Калинчо! Едно време с подобни писания т.н. в. Труд в една "специална" страница наречена "Камъните падат" правеше първите и важни стъпки да пиарства на чалгата ,ужким ,че я кичосва. Това беше времето на "Радка ,пиратка" ,лудия кючек във вмирисаните таверни и яките бакшиши на корумпираните митничари ,основни "спонсори" на чалгаджиите по свиленградско, харманлийско и димитровградско, откъдето набра инерция тона "явление". Да изкарваш хората ,които не понасят чалгата парвенюта е все едно да кажеш ,че тоя който я обича не е парвеню. Дори и в чисто музикален смисъл ,защото все пак говорим за някаква музика, чалгата е събирателно на балканския фолклор във всичките му разновидности ,впримчено в елементарна хармония и още по-елементарни аранжименти под ритъма на кючека. Опитът за някаква "баладичност" в "жанра" буди снизходителни усмивки, стига да не дразнеше виенето на силиконовите "примадони".
  Мога много да пиша по темата , но не си заслужава защото ,вари го ,печи го, на чалга мирише...

 33. 33 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 697 Неутрално

  По-комплексарско нещо не съм чел през живота си!

  Аз пък съм роден и израсъл на село, учил съм там до 7ми клас и нито тогава харесвах сръбското и хихарският поп, нито после харесвам чалгата. Нито се правя на щипана кокона, нито ми пречи в главата - дори се забавлявам и си държа адресната регистрация там. Що за глупост да се срамуваш от това, че си роден на село? Та нали на това село съм прочел около 1000 пъти повече книги от нашия премиер?

  Щура работа! Ама то и Ентелигенцията ни е една Ентелигентна....... Баси отвратта!!!!!!!

 34. 34 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Калине, твърдиш, че престъпниците, новобогаташите, мутрите нямат комплекси от селския си произход и не са сноби ли? Аз пък мисля, че да харесваш чалга е опит да избягаш от селяндурското у теб - умишлено не слушаш хора, ръченици, гайди и гъдулки, щото са "селски", а техни модерни извращения - синтетични елементарни лакардии (да беше учил и музика, да разбереш, че от музика до музика разлика има, не е само въпрос на вкус), гримирани и напарфюмирани с лъскави вещи и лъскави същества (умишлено не казвам хора). Защото ОСНОВНОТО на чалгата е нейната ОГРАНИЧЕНОСТ, ЕЛЕМЕНТАРНОСТ (ПАРИ, ЖЕНИ, КОЛИ) - т.е. селото, отдалечено от света и от идеите и чудесата, с които той е пълен, но за които те не знаят НИ-ЩО!

 35. 35 Профил на el Pintor
  el Pintor
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Чалгата е много семпла естетика - кичът също.Чашгата е кич 100% и се харесва на обикновения човек, защото е лесно смилаема...дъвка за ухото. В Балканският акустичен басейн е разпространен музикалният кич много...аналог на запад са еднодневките пускани по MTV. Повечето хора са посредствени и харесват кича във всичките му форми и в изкуството и в храната и облеклото. И ако сте посредствени, извинявайте...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Errare humanum est, stultum est in errore perseverare
 36. 36 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  "официалната култура в България и нейните представители мразят попкултурата или тъй наречената Чалга не заради друго, а заради измъчена, парвенюшка и снобска необходимост да се откъснат от нея".
  Аха, глупости на търкалета Слушането на чалга е същото, като напъните за повръщане - точно толкова удоволствие може да изпитва един нормален човек. Колкото и умен да е субектът насреща ми, в момента, когато го видя да закърши рамене под звуците на маанетата, направо го "отписвам". На какъвто и да ми се прави, колкото и да ми се доказва - до там, до чалгата, тоест - на боклука. Щом има нужда от такава "култура", не ми е в категорията. Това е положението...

 37. 37 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#35:"el Pintor"]Чалгата е много семпла естетика [/quote]

  Най-често липса на елементарна такава.

 38. 38 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1490 Весело

  Имаше един разказ за Душко Добродушко и печената тиква. На Душко му се яде тиква но не си взема когато му предлагат, за да не го сметнат за селянин. Той е от село но работи като чиновник в града. После дни и нощи сънува печената тиква и когато решава да си приготви една тиква със свои колеги го вижда началника му и Добродушков се отчайва от живота.
  Та така с чалгата и чалгаджииките- дето са 6 (шесто )поколение граждани!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 39. 39 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Терзийски не успява да надскочи Терзийски. Навремето и джазът е бил допуснат в бяла среда в заведения на мафията. Трябва ли по тази причина да не се интересувам от Елингтън или Армстронг?! Бароковата авторска музика пък е била декорация на бита на едно затворено в придобиван по рождение статус малцинство, безчувствено към мизерията на простолюдното мнозинство. Та как да се отнасям и към тази музика?! Или може би смесването на дадено направление в музиката и популярността му в конкретен социален контекст е неадекватно?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#18] от "Борис":

  Дали са я преобразили, не знам. Ала е факт, че повечето поп изпълнители, освен че нямат голяма трибуна по медиите, пеят предимно на английски и се опитват да догонят например румънците. Съответно чалгата е цяла индустрия и малки и големи се прехласват от това, което извира отвсякъде. А може да има връзка с иранските ни корени като произход, за да се харесва така масово такъв тип ритмика и послания...

  Апропо, и моите родители, и роднини са родени на село (както вероятно е при мнозина нашенци), ала не виждам в това драма, сама по себе си.

 41. 41 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Какво, какво? Мъчим се да се отдалечим от селския си произход? А стига бе ...

  Обяснението е доста по-просто, ако човек е слушал много видове музики, чалгата е доста непоносима за ухото му. Опитах най-съвестно да послушам, понеже съм отворена за всякакъв вид музика ... е, попаднах на нещо от рода на "тичайте крачета, бягайте момчета" или пък обратното беше, това повторено двайсет пъти ... стана ми досадно. С още няколко песни така, след първата минута ми се дощяваше да не слушам повече и така.

  Има и по-ужасно, съседите да ти пуснат в два през нощта арабски маанета.

  А,пък в чалгата има и весели моменти. Пак така попаднах на някаква, която усърдно повтаряше "Какво се крие в мене разбери". Същевременно беше облечена с бански, за който, да го види човек, трябва да и разтвори задните части.

 42. До коментар [#40] от "Читател":

  Явиха се и мистичните ни ирански предци... Сякаш турските ни съседи са някаква музикална бездна, разделяща България от Иран.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 43. 43 Профил на vance
  vance
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Има ли смисъл да се отговаря на тази статия?
  Честно казано съм изненадан от хора, които са безразлични към чалгата. Такъв краен нихилизъм е пагубен за цели поколения.

 44. 44 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Аворът е тотален коплексар и се опитва да изкара всички нас комплексари. И го прави по толкова "научен" начин, че се вижда отдалече, че е човече с "чалга" диплома. Да вземе да се позадълбочи малко повече в психологията, вместо да ни приписва на всички нас собствените си психологически проблеми. И да започне от най-главното - има хора, които се чувстват добре в кожата си, не харесват чалга, защото е твърде примитивна, и не страдат от комплекси за селски произход.

 45. 45
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 46. 46 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 625 Весело

  много объркан интелектуалец...

  иска да каже нещо, но не е ясно какво, единствено се разбра, че се срамува от произхода на майка си... приех го присърце и се зачуудих как да му помогна; има няколко стратегии...

  А) да продължава да се прави на интелектуалец, и да громи "колегите" заради прикрития си и подтиснат "произход", което е много хитро и "интелегетско" (те интелигентите вси си го мерят кой е по-по-най...)

  Б) да се опита да компенсира с "градския" произход на баща си; но с горното си признание за майката, характеризира баща си като тъпо парче, взело проста селянка...

  Б) да го приеме гордо селското в себе си, и подобно на гейовете, да го превърне в повод откровено да се "прайдосва", да открие "селски" затворен клуб и де се среща с подобни горди екземпляри...

  С) или като англичаните, които имали едно време един лаф - "големите нации (някога англичаните били такава) се освобождават от комплексите си като ги демонстрират открито" (автора май в туй се упражнява горе, ама нещо не му се е получило)

  инак, във връзка с концерта на рома Васко, известен като Азис, в столицата на света Ню Йорк се разразиха много смешни страсти; българи ню-йоркчани без да ги бият откровено си признават с имената си, че са били на концерта и били измамени от пеещия транвестит; един здравомислещ им обясняваше колко са глупави, и как са могли да очакват друго... те са отишли на чалга концерт; това е чалга концерт; а един чалга концерт Е нещо гадно, там човек ТРЯБВА да се чувства гадно; те са получили туй за което са се изръсили - гадни чувства, гадно отношение, те са гледали гадни физиономии, защото всичките са били като тях, хора които са били толкоз тъпи да се изръсят по 60 долара за да почувстват нещо гадно и противно;
  да се оплакваш че получаваш това за което си платил е глупост...
  но пък да се занимаваш с хора които са схособни да дават пари за такива неща също е глупост...
  на кой му пука за мазохистите, те сами си плащат да ги боли...

  Je suis дани кирилов
 47. 47 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "Читател":
  Чалгата няма нищо общо с произхода на даден индивид. Има връзка с ниската култура и липсата на образование. Това гадно явление си е срам и позор за цялата ни нация

 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#42] от "Югозомби":

  Не бих си обяснявал симпатиите към чалгата само с Турското робство. Защото, ако бе така, такъв тип музика щеше да цъфти и прецъфтява в годините след Освобождението, градовете щяха да са планирани от ориенталски специалисти и прочее. А и не сме били само ние под турско робство, та да е това обяснението. Гърците например си държат на своята традиционна музика и си я тачат. Ние, сякаш нямаме народна такава, взимаме мотиви от тяхната и ги правим на уж родни чалга хитове...

 49. 49 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1440 Гневно

  "Чалгата е в основата си селска музика." Не е селска, просташка е!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 50. 50 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#42] от "Югозомби":

  Ама чалгата си е чалга...... И не става дума за Турция, Гърция, Сърбия - нашите крадат лигави и напудрени музики оттам, що нямам ни една песен чалга, а имам Горан Брегович, Цигански романси и пр?

  Чалгата за мен е захарен памук....... Прекалено сладникаво и вредно за здравето

 51. 51 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#44:"heliana"] има хора, които се чувстват добре в кожата си, не харесват чалга, защото е твърде примитивна, и не страдат от комплекси за селски произход.[/quote]
  Умна си! Много по-добре от мен го конструира! Аплодисменти!

 52. 52 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#47] от "aron25":

  Все пак търся някакво обяснение защо толкова много нашенци и така лесно се впускат в ориенталски танци (в т.ч. кючеци, под акомпанимент на циганска музика)... Едва ли е до безпросветност и ниска култура.

 53. 53 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#43] от "vance":
  ??Пагубен? Ай, стига, бре! Ти ме "разби", направо Сега ми обясни как може един интелигентен човек да слуша подобни простотии?

 54. 54 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#48:"Читател"]Гърцит например си държат на своята традиционна музика и си я тачат. [/quote]
  Сакън, недей!
  Ти запознат ли си с гръцката традиционна музика, или си мислиш, че е само сиртаки? Като студент работих едно лято на Крит - трябва да ти кажа, че по-мазни маанета - не съм чувал през живота си! Чистата им народна музика там се изпълнява на зурни...... Няма такава гняс!

 55. 55 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#48] от "Читател":

  Всъщност "ориенталската" музика, ако мога да се изразя толкова грубо, не е изчезнала с Освобождението. Стамболов например е обичал теферич с цигани музиканти. Едва ли са му изпълнявали Верди. До 1944 година производството на грамофонни плочи също е включвало сегмент с ориенталско звучене. Идеята, че "чалга" в определен минал период не е имало и след това се е появила в някакъв момент като симптом на упадък, е несъстоятелна.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 56. 56 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#14] от "moloko_":

  Много интересен отговор и коя музика има общо с твоя мироглед и същевременно влияе на емоциите ти и как по точно им влияе Питам защото ми стана интересно по професия съм психолог

 57. 57 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#50] от "rosko1306":

  Заради предразсъдъци, предполагам.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 58. 58 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#52:"Читател"]Едва ли е до безпросветност и ниска култура.[/quote]
  Мисля, че е точно това - сякаш искат на инат на всички да покажат колко не им пука и си свалят гащите върху масите, ей така, да видят реакцията На сестра ми каквото и да и пусна от света на белите хора, неизменно казва: Уфф, с твоите глупости вече взе да ставаш скучен)) Може и така да е възникнала и Радка-пиратка, дето и цепват дънките - в знак на протест? Кой ги знае, не ме интереуват, изобщо даже Пълни олигофрени, защото ако искаш да слушаш нещо, прав ти път, ама да ми надуваш ватовете на всяко кръстовище..това вече ми идва в повече...

 59. 59 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 575 Весело

  До коментар [#56] от "Ина":

  Различна,но най-вече алтърнативната

 60. 60 Профил на Александрина
  Александрина
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз не мразя чалга музиката, а чалга начина на живот. Има толкова чалгаджии, които не слушат чалга, но си живуркат според "стойностите", които изповядва този вид музика. Да живееш чалга е по-страшно от това да слушаш чалга.

  Александрина
 61. 61 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#56] от "Ина":
  Как бихте реагирали/професионално/ на момиче, което се прехласва под този текст, примерно:
  .."има ледени датчани
  и досадни англичани
  има стиснати германци
  и ревниви итальянци
  а японците са къси
  други пък не са с ума си.."

  Каква поезия, каква изтънчена мисъл струи За музиката няма да споменавам, мога да препоръчам едно скорошно интеврвю на Митко Щерев на тази тема.

 62. 62 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#54] от "rosko1306":

  Не знам как е на Крит, ала имат достатъчно добри изпълнители на традиционната им музика. С елементи от нея проби и дуото "Антик" навремето.

  До коментар [#55] от "Югозомби":

  Теферич с цигани музиканти е едно (унгарските такива са класика, а в Испания са формирали фламенкото), докато кючеци и гюбеци, с ритми, взаимствани от всички съседи - друго. Плочи с ориенталска музика също не е критерий - тоест може да мине за екзотика.

 63. 63 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#55] от "Югозомби": В случая ми е трудно да се съглася, а и не мога да устоя на желанието да поспоря...
  Не мисля, че ориенталската или циганската музика могат да се отъждествят с чалгата - те все пак са свързани с някаква култура, независимо дали ни харесват или не. Чалгата е по-скоро суб-култура (ако въобще можем да свържем чалгата с думата култура!) и в повечето случаи е микс от най-елементарни балкански ритми + просташки, вулгарен и примитивен текст (ако няма рима - удари ма) + силикон, а това определено си е нов продукт, какъвто не е е имало на пазара до 1985, когато съучениците ми започнаха да слушат Хисарския Поп. Може и да греша, но си мисля, че чалгата "избуя" и се наложи с идването на промените след 1989.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 64. 64 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#62] от "Читател":

  Какви унгарски цигани музиканти в конкретния балкански провинциален пейзаж? Изглежда не си чувал за професионалните цигански оркестри в османския и следосманския период. Продължаваш да пишеш коментари от позиция на непознаващ собствената история.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 65. 65 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Оф, уж всички толкова я мразят тая чалга и я игнорират, пък само за нея говорят и продължава да е най-слушания стил в Бг-то. Аман! Даже се чудих дали да пиша, но искам да го кажа - спрете наистина да й обръщате внимание и тя ще затихне. Това е начинът. И не позволявайте на децата си да я слушат - ще ги съсипе емоционално. Съвсем сериозно го казвам. Забелязал съм, че най-нещастните хора са чалга феновете.

  bezsmyrten
 66. 66 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  Интересно е също как DW публикуват подобни "статии"? Все пак би трябвало там да има някакъв редактор, който да е наясно, че твърдения от рода на "аз се опитвам да отричам чалгата и имам проблеми със селския си произход, следователно всички българи, които отричат чалгата имат проблеми със селския си произход" не може да бъдат възприемани като журналистически писания. Най-вероятно и те са принудени да публикуват на килограм.

 67. 67 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Защо мразим чалгата ли?! Защото на мен лично ми къса нервите с простащината, елементарното пеене, силикона в колограми, тресящите се телеса и излъчваната наглост! Мога още да изброя, но и това ми стига!

 68. 68 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#63:"Станислав"]Чалгта е по-скоро суб-култура (ако въобще можем да свържем чалгата с думата култура!) и в повечето случаи е микс от най-елементарни балкански ритми + просташки, вулгарен и примитивен текст (ако няма рима - удари ма) + силикон, а това определено си е нов продукт[/quote]
  На това мнение е и Митко Щерев, което е важно, защото този човек е голям музикант и композитор:
  "Поп фолкът е българска измишльотина, а не музикален стил. И заяви, че родните фолк диви просто използват арабски и балкански хитове, за да пробутат текстовете си".
  Защо мразим чалгата:
  http://jwak.net/media/23081/

 69. 69 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#64] от "Югозомби":

  Развий тезата си за професионалните цигански оркестри. И обясни защо архитектурата, модата, и като цяло културата у нас след Освобождението е повлияна от Централна и Западна Европа?

 70. 70 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#61] от "aron25":

  Що бе?! Виж как само се римува германци с итальянци ...

 71. 71 Профил на vladostoy
  vladostoy
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Терзийски съвсем се оля, миличък. И за да се изгавря (защото много ме ядоса нескопосаният ти текст) ще поинтелектуалнича ("като четворно софистициран аристократ", ма защо "четворно" бе, Терзийски) малко... Този "анализ" als ob, спекулиращ с аргументи ad hominem към читателя, всъщност не казва нищо ad rem по отношение на чалгата Нищо друго не ни казва твоят текст, освен че си сериозно комплексиран както от произхода си (и защо ли да те пита човек), така и от тези ("престъпниците с белите мерцедеси и черните беемвета, мутрите и щракащите с пръсти новобогаташи, затлъстели и охранили се с крадени пари, и техните щедро платени със силикон приятелки", заради които вторично си намразил чалгата (а първично я мразиш по "парвенюшки и снобски" причини). Иначе, к`во й е на чалгата, несправедливо набедена, че е "селска музика".
  Нали уж си бил психиатър, Терзийски? Едно е автоанализа, друго е аналитичен текст.
  Впрочем, не слушам Малер, но ненавиждам чалгата.

 72. 72 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Мамка му. Оттакък словоблудства Дайнов, тук някакъв си "интелектуалец". Тотална графоманска атака днес.

  Не е проблем чалгата, а чалгарското мислене и чалгарите. Докато го има тях, ще има и чалга.
  N’est ce pas, monsieur Tersiysky?

 73. 73 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 506 Неутрално

  пази боже сляпо да прогледне-СРАМУВАЛ СЕ ОТ ТАЗИ КОЯТО МУ Е ДАЛА ЖИВОТ ???-И ТО ЗАЩОТО БИЛА СЕЛЯНКА.А,БЕ..Б....К защо не започна от това че<изобщо да не ти чета простотиите>ти не си бил ПСИХИАТЪР А СИ ЗА ПСИХИАТРИЯ...НА КАКЪВ СЕ ПРАВИШ? НАУЧЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ?КОЛКОТО ДО МУЗИКА.АМИ ВСЕКИ СИ ИМА ПРАВО НА ИЗБОР.НЕ ТИ ХАРЕСВА ПУСНИ ДРУГА....ТУЙ ДА НИ Е ПРОБЛЕМА.А,ТИ НЕ ЦЕНИШ МАЙЧИНАТА СИ КЪРМА И КРЪВ И ЩЕ МИ ФИЛОСОСТВАШ ЗА МУЗИКА....И ТОЧНО ТИ ЗА ПОДОЗРИТЕЛНОСТ

 74. 74 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#60] от "Александрина":

  Това е още по-трагичното. Което има общо с ценностите и самооценката.

 75. 75 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#70] от "plumpschi":
  Направо е изумително! Какъв ум е сътворил този бисер...

 76. 76 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#63] от "Станислав":

  И аз не мога да се съглася с хора, които не свързват развитието на градската музика на Балканите през последните 150 години в някакъв цялостен процес най-вероятно поради липса на системен интерес и достатъчна информация. В късния османски град се е създала музикална традиция, която е жива и до днес. В нея има мощен "ориенталски" елемент. Пример.
  http://www.youtube.com/watch?v=5RSMbv9ruhg
  Част от професионалните изпълнители на тази музика са били цигански оркестри. Един от източниците на съвременната чалга е именно тази традиция. Неслучайно Босна със силната й следосманска традиция е едно от местата на особено бурно развитие на югославския фолк. Поглъщането в "чалгата" на всевъзможни другиг поп-звучения не отменя тези процеси и елементи в нея. Що се отнася до чалгата като субкултура, то тя не се различава особено от останалите глобални субкултури на аналогично ниво. Не мисля, че е нещо изключително.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 77. 77 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#69] от "Читател":

  Ти развий тезата за иранските ни предци, ще е далеч по-забавно.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 78. 78 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#69] от "Читател":

  П. п. СТи явно си представяш времето от 1878 до 1944 като някакъв период на тотално озападняване. А не е било така. Колкото и да ти пиша за проблеми като издаването на грамофонни плочи с ориенталско звучене, т. е. до 1944 година е съществувал и такъв дял на пазара, ти няма да схванеш какво ти се говори. Извини ме, но от такъв "разговор" няма смисъл.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 79. 79 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#66] от "heliana":

  В последно време статиите на такова ниво там не са прецедент.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 80. 80 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Авторът се опитва да опознае самият себе си. Похвално усилие.
  Все пак му препоръчвам да го прави в някакъв личен дневник или лексикон.
  Интересното като похват е да открива себе си чрез отношението към чалгата, която тясно корелирала със селския му произход. Явно достигнал до подсъзнателния си комплекс, той решава чрез метода на психоанализа да го извади в сферата на съзнателното, да си го изясни и преодолее.
  Само не разбрах защо ни занимава с тези лични драми и самовглъбявания.

 81. 81 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#77] от "Югозомби":

  Преди да прехвърляш топката, бъди така добър да докажеш своята теза и да отговориш на зададения въпрос за културните влияния.

  Ето по темата за иранския произход - http://www.focus-news.net/?id=f15310 , http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1272599 .

 82. 82 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Изчетох упорито целия материал, но не схванах тезата. В смисъл, онези българи, които мразят чалгата, я мразят в някакъв народопсихологичен фройдистки смисъл така, както несъзнателно момченцата мразят бащите си поради универсалния Едипов комплекс? Извинявам се за претенциозността на въпроса, искам да кажа, ако някой не е разбрал какво питам, да ми прости постмодернистките изразни средства и подбора на думи, демонстриращи, че имам поне средно образование.

  Никога не ми е хрумвало в София да имам комплекс от селския произход на родителите си, нито където и да било по света да имам комплекс от собствения си български произход. А чалгата не харесвам, щото е тъпа музика с гадни текстове и пошли изпълнители, а не защото е музика на мутри с бели мерцедеси. Просто не ми прави тръпка. За доказателство - ами някои хип-хоп и рап парчета ми правят тръпка, а това също е музика на мутри с бели кадилаци. Може би просто е въпрос на професионализъм при правенето на нещо, което малко с малко изисква такъв...

 83. 83 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#81] от "Читател":

  Цитираш ми интервю на лекар, който не се занимава с история на академично ниво, на който историческата общност се подсмихва, и си мислиш, че с това извършваш интелектуална революция? Изобщо даваш ли си сметка какво коментираш и че за да се коментира една тема е необходимо поне известна компетентност в съответната област?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 84. 84 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#81] от "Читател":

  П. п. Да не говорим пък какви са изворите ти на представи за тези проблеми - масовите медии.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 85. 85 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#83] от "Югозомби":

  Като как разбра какво е мнението на историческата общност - каквото и да означава това - след като въпросния медик е участвал във въпросната експедиция? Неговата работа, апропо, е да лекува, а не да изучава история (като специалност, извън частта за медицината) на академично ниво. Прочете ли какви данни са получили? Прочете ли втората статия?

  Пък, в края на краищата, вярвай в каквото искаш.

 86. 86 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#84] от "Югозомби":

  Като как определи изворите за представите ми?

  Ти нишови медии ли следиш? Там какво казват - конкретно за българския произход?

 87. 87 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Калине, просто знаеш как да ми вдигнеш кръвното.
  Мразя я защото ме е срам от селският ми произход?
  Това ли ти е заключението? Аз не съм на твоето високо интелектуално ниво но мисля че съм стигнал до по-добро заключение.

  Чалгата не е стил музика а цяла култура, в което няма нищо хубаво. Алкохола, курви*е, парите.. какво хубаво има в това? Отиваш в дискотека виждаш момиче облечено като прости§утка и като я питаш на колко е тя ти казва на 12..
  Жените трябва да ги третираме като ку*ви които се интересуват единствено от парите. Те също започват да свикват с прозвището ку*ва и не им прави впечатление а целта им е да изглеждат още по зашеметяващо за да могат да преспат с някоя „нацепена батка“ която има кола.

  Ако беше написал тези мои „простотии“ в статията си сигурно щеше да си на по високо ниво в очите на хората тука.

 88. 88 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#13] от "George7":
  За да си прави психоанализа.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 89. 89 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#85] от "Читател":

  Някои хора си създаваме представите за тези проблеми не само от масовите медии. Съществуват и специализирани издания, и книги на изследователите на тези теми. Забележително е, че ми се налага да го обяснявам. Впрочем май се налага да напомня и че в последните години се появи понятието "чалга-история". Едно от нещата, които се обозначават с него, са спекулациите за иранския характер на митологичните "древни българи". Говоря за силно политизираното направление, което стигна до отрицания на славянското и тюркското в Първото българско царство и до "откриване" на несъмнен континюитет на българската държавност преди 4 век от новата ера, до откриване на древни български държави и градове на изток от Каспийско море. Този "иранизъм" е явна псевдонаука, в създаването на която участват всевъзможни лаици като икономисти и лекари.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 90. 90 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 838 Неутрално

  И аз мразим чалгата.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 91. 91 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кажи им чалгаджии и...... повече не ги обиждай!!!

 92. 92 Профил на pecjusche
  pecjusche
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да твърдиш, че "Постмодерната ситуация" на Лиотар е" някакъв полунаучен текст, - звучи наистина безумно... Но още по-безумна е тезата на Терзийски, че Лиотар се цитира само, за да се откъсне човек от селския си произход.

 93. 93 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#89] от "Югозомби":

  А твоята теория, която е научно обоснована, каква е? В колцина от предците ни виждаш монглоидни (тюркски) черти? В каква част от съвременното население те са унаследени?

 94. 94 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#69] от "Читател":

  Да му развиели тезата...

  "Както е известно, думата чалга е с турски произход. През 19 век чалгия е означавало развлекателна инструментална музика, разпространена из градовете на Балканите. Характерен белег е било участието на ромски музиканти в съставите. Традиционната чалгия се е утвърдила преди всичко като инструментална сватбарска или друга празнична музика, изпълнявана срещу заплащане."

  http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/Life/Pages/150212_chalgata.aspx

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 95. 95 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#82] от "marcusjunius":
  Съвсем вярно.

 96. 96 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ние българите имаме нужда да мразим, защото такъв ни манталитете - чалгата е една наистина добра причина към която може да се насочи тази нужда. До колкото съм наблюдавал хората около мен - приятели, познати, близки и не толкова близки хора, до голяма степен се определят за сравнително интелигентни хора, заради омразата си към чалгата. А чалгоомразата е част от омразата към самите българи - българи мразят българи, защото са българи. Не веднъж съм чувал репликата от българи на летището чакайки на опашка заедно с друи българи полет за България, "Виж ги тези българи" - визирайки това, колко простовати им се виждат на фона на останалите хора.

 97. 97 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#57] от "Югозомби":

  Изчетох коментарите ви докрая..... Ми едва ли е от предразсъдъци. Абсолютно се съгласявам с теб за влиянието на ориенталската музика през последните 130 години и по никакъв начин не го оспорвам. Просто предпочитам автентичните неща. И както написах по-горе - харесвам автентичен цигански фолклор. И толкова автентичен, но в малко по-различна посока - например обожавам циганските романси на Йълдъз Ибрахимова. Пак са повлияни от ориенталската музика, само че в един много по-различен аспект - богата музика, изключителен глас...... прекрасно изпълнение.....

  Как ще го сравниш това с напудрените убавици, тананикащи в половин октава........... Пък ако щеш го наричай както си щеш. На мен чалгата не ми харесва не защото съм от село и се правя на софиянец, а защото предпочитам по-богата музика..... Слабичка ми е някак и сладникава. Няма да отварям дума за текстовете.... Заслушвал съм се няколко пъти и съм оставал винаги изумен

 98. 98 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Доста плоска и псевдоинтелектуална статия. Надявам се автора поне да разбира, че с този текст по нищо не се различава от "интелектуалците" срещу които пише.

  Romanes eunt domus!
 99. 99 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#93] от "Читател":

  Ето това е класическа "чалга-история", колкото и да не ми харесва понятието поради неуместното вмъкване на думата чалга. Тюркската общност не е расова, а езикова. Много близко си до македонските теории за бугарите като татари, които идвали от Азия и били "со коси очи".

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 100. 100 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#97] от "rosko1306":

  Напудрените убавици, тананикащи в половин октава, са 9/10 от аналогичната поп-музика по света. Не виждам причини да се дивя на българската разновидност на нещо повсеместно просто защото е българската му разновидност. Не мисля и че е съвсем уместно да се привижда някакъв съдбовен конфликт между нивата в музиката, ако те непременно трябва да бъдат мислени като вертикална йерархия. Хората са различни и мнозина от тях не умеят да се отнасят към различните с търпение и без надменност. Това обаче едва ли е оправдание за надменността към другия, виждан непременно като стоящ по-ниско. Изобщо анти-чалга превземката у нас в последно време е най-вече опит за демонстриране на елитаризъм от позиции, в които елитаризмът не може да бъде аргументиран по някакъв по-рафиниран начин.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK