Администрацията онлайн, а не по страната

Карикатура на Иван Кутузов от април 2008г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от април 2008г.Публикуваме коментара на Петър Ганев от последния брой на седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ):


През последната седмица активно се коментира т. нар. изнасяне на администрация или иначе казано, идеята отделни звена на административните структури да се преместят от София в други градове. Всъщност, темата толкова много се коментира, че нищо чудно това да е била и изначалната идея – да се говори по-малко за належащите проблеми (например опасностите от нова рецесия и липсата на работни места) и да се коментира някаква по-скоро нова и интересно звучаща тема, като изнасянето на администрацията. Тема, която веднъж зададена не може да бъде подмината (ето и ние я коментираме), но която не носи някакъв очевиден негатив на управляващите – особено пък, ако така или иначе нищо не се случи.


И все пак, могат да се кажат няколко основни неща за преместването:
Ще ни струва пари – както и да го мислим, едно такова преструктуриране ще означава повече разходи, особено в краткосрочен период. Ще се генерират повече разходи и от хора, и от сгради (наем), и от техника. И едно уточнение, ако съответната общината предостави безвъзмездно сграда за ползване, това "безвъзмездното" е за администрацията, но не и за обществото – пак ще си има сграда, която вместо да генерира приходи или да се продаде, ще приюти поредната администрация;


Ще увеличи администрацията – географското преструктуриране би следвало да доведе до назначаването (в съответния град) и освобождаването (в София) на хора. Да се залъгваме, че всички ще са доволни и едва ли не същите хора в администрацията просто ще сменят работното си място е наивно. Вероятността да бъдат назначени повече хора по места, отколкото са освободени в София е доста голяма;


Работата ще бъде затруднена – цялото местене няма как да не обърка работата. Администрацията е достатъчно противоречива и когато всички са в един кабинет или сграда, представете си какво ще е когато са в различни градове и дори не се виждат.


Сценарии, при който това преместване е безплатно и води до по-малко администрация и по-добра работа звучи почти налудничаво. По-лошото е, че това дори не решава големия проблем на администрацията – не къде географски се срещаме, а как и защо се случва контактът с администрацията? Ако наистина искаме да развиваме електронно правителство, то защо е необходимо да се интересуваме от географското разположение на административните звена. Цялата идея, че едва ли не с географската децентрализация, администрацията щяла да бъде по-близо до хората е изкривена. Фокусът не трябва да е физическа близост между администрация и хора, а възможно най-малко срещи между тях. Ако случайно се наложи да се срещнат, то това да се случи онлайн. Иначе, близките срещи между хора и администрация знаем към какво предразполагат.


Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е бил разхождан из коридорите на някоя административна структура. Представете си само, как вместо по коридорите на някаква сграда, се разхождате от отдел в отдел по пътищата на България – това наистина би било абсурдно. 


Всичко това не означава, че въпросът къде да бъдат географски разположени административните структури е маловажен. Той си е съвсем отворен за дебати, но дали сега му е времето? Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни – този тип идеи са за добрите времена, когато трупаме излишъци и можем да експериментираме.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Администрацията онлайн.
  Е дано го доживеем.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Дрън дрън, къде пише в Конституцията на България, че само в София трябва да се изразходват събраните данъци от цялата територия ?!
  И на тоя шпек ще останат безработни приятели хрантутници.
  Сега не му било времето, и това го кава икономист с либерални идеи ?!

  Ей ИПИ ли е ПИПИ или КУКУ все тая, акъл няма за две стотинки.
  Ако отиде в частния бизнес гладен ще умре този Ганчев.
  Да си стои на хранилка на спонсора на ИПИ и по-малко да бълва глупусти !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  ИПИ пак ли искат всички да са в София?
  Аз пък предлагам администрацията да е в страната онлайн. Някой има ли нещо против? ))

 5. 5 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално


  Еееехехеее- хехехеххееееее, мечти...

 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  "Фокусът не трябва да е физическа близост между администрация и хора, а възможно най-малко срещи между тях. Ако случайно се наложи да се срещнат, то това да се случи онлайн."
  Та напълно съм съгласен с мосю Ганев. Администрацията като е някъде на майната си, ама е онлайн, хич не ме бърка. И затова трябва да се почне отнякъде - например, да се прати администрацията на майната си

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Любопитно

  "Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е бил разхождан из коридорите на някоя административна структура. Представете си само, как вместо по коридорите на някаква сграда, се разхождате от отдел в отдел по пътищата на България – това наистина би било абсурдно. "

  И мосю Ганев би ли ме светнал, като честен данъкоплатец, каква работа е имал в централата на някоя администрация. Ама централата! Не някой кабинет за "обслужване на клиенти".
  Щото в Централата, при директора, обикновенният данъкоплатец в два случая ходи - да даде пари (подкупче) или да вземе пари (консултацийка). Мосю Ганев от кои е? От вземащите или от даващите?
  Разбирам, че е фундаментален въпроса, ама защо толкова иска централата - директорчета на дирекции разни, да са му наблизо?

 8. 8 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Представете си само, как вместо по коридорите на някаква сграда, се разхождате от отдел в отдел по пътищата на България"
  Г-н Ганев, това е ситуацията в момента, няма нужда да си я представяме.

  Eff U Greta
 9. 9 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ееее, радвам се да видя разумно мнение. Това го говоря във Фейсбук откакто почна това безумие!

  Governments never learn. Only people learn.
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Да направят нещо като пътуваща администация по примера на бб и цц за изнесените заседания. Що цирк ще настане ....

 11. 11 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Любопитно

  [quote#136:"NK"]И друг път съм твърдял, че най-големият кошмар за България е свръхконцентрацията на административна, законодателна, икономическа и каквато друга се сещате власти в София.

  С времето така са се оплели една в друга, че само един меч би разкъсал този гордиев възел. Всеки прави на друг услуги и получава такива насреща, да не говорим за корупция и подкупи. Масовото определение на тази ситуация е "мафия". Само че в случая "мафията си има държава", а не обратното.

  Така че жизнено важно за държавата е да бъдат разделени една от друга посочените по-горе власти.

  Друга тема на разговор е, че бат Бойковата хвърковата чета го пуска само за да вдигне пушилка. И определено и липсва капацитета да го изпълни!!!

  Отделен трети въпрос е това, че електронно правителство ще бъде много по-голямо облекчение за гражданите, а освен това ще улесни много и подобна децентрализация[/quote]

  Администрацията онлайн е много добра идея и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за осъществяване, но това НЯМА да прекъсне топлата корупционна връзка между различните институции, политици и бизнес когато си пият заедно кафето.

  И нищо не пречи да се осъществи електронното правителство в изнесени структури с много по-ниски разходи за заплати, наеми и прочие. Транспортните разходи на 2-3 души в едно ведомство не са оправдание, защото и сега ги има, но в обратната посока.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 12. 12 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 422 Неутрално

  За едно е прав г-н Ганев - местенето ще струва пари и ще доведе до затруднения в работата. Мисля, че тези аргументи са достатъчни, за да не се прави това точно сега.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 13. 13 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Aбе, нали щяха да местят столицата в Луковит?!

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#12:"avorazal"]За едно е прав г-н Ганев - местенето ще струва пари и ще доведе до затруднения в работата. Мисля, че тези аргументи са достатъчни, за да не се прави това точно сега.[/quote]

  Наемите в провинцията са много по-ниски, отколкото наемите, които могат да се съберат от сега ползваните сгради. Т.е., преместването е вероятно не да излезе без пари, а да излезе на печалба
  Т.е., точно сега е момента да се направи едно такова преместване, докато наемите в провинцията са безобразно кризисно ниски

 15. 15 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  стадо чиновници на паша в тучните поля...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 16. 16 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И онлайн, и по страната.

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Честно казано по света никъде не съм виждал районни администрации като в София - всеки район със собствена данъчна служба, собствен кадастър, есграон и т.н.
  В САЩ един град има само една община и едно данъчно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#17:"Десен"]всеки район със собствена данъчна служба,[/quote]

  За местни данъци и такси ли става дума?

 19. 19 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Сценарии, при който това преместване е безплатно и води до по-малко администрация и по-добра работа звучи почти налудничаво".
  Това е истината - като всичките решения на Дянков през тригодишния мъчителен период на пребиваването му тук, където не му е мястото))))))

 20. 20 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#14:"Федор Венедиктович Езерский"]Наемите в провинцията са много по-ниски, отколкото наемите, които могат да се съберат от сега ползваните сгради.[/quote]

  Освен ако освободените сгради не се приватизират благо благо. И то на безценица

  Governments never learn. Only people learn.
 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#20] от "vladimirkarolev":

  Разбира се )))) Би било съвсем на далавера, на този който си ги е купил

 22. 22 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "И едно уточнение, ако съответната общината предостави безвъзмездно сграда за ползване, това "безвъзмездното" е за администрацията, но не и за обществото – пак ще си има сграда, която вместо да генерира приходи или да се продаде, ще приюти поредната администрация;"
  Да не се забравя намалелите приходи от общинска собственост ще се компенсират с увеличени местни данъци и такси, което е характерно за общините управлявани от ГЕРБ ( вкл. такси от "сини" зони ). Финансовото натоварване ще е за сметка на данъкоплатеца - чиновникът като такъв, вкл. и депутатите и полицаите, не плащат за паркиране в сини зони.!

  apoloniy
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#20] от "vladimirkarolev":

  Но дето е приказката, пак "финансирането" на местенето ще е урЕдено, пък и държавата ще се е отървала от своя собственост. Така и така е всеизвестно, че държавата е лош стопанин, особено на недвижими имоти по центъра на София

 24. 24 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дори либерал като мен си мисли, че е крайно някои работи да бъдат продавани А за момента да не говорим А как ще се финансира връщането също е интересен въпрос. Защото 20 нови работни места във Видин няма как да спрат обезлюдяването на Северозападна България Между другото, това са демографски процеси характерни за целия свят.... просто всичко се концентрира в големите градове. И няма как да се обърнат.

  Governments never learn. Only people learn.
 25. 25 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "Работата ще бъде затруднена – цялото местене няма как да не обърка работата. Администрацията е достатъчно противоречива и когато всички са в един кабинет или сграда, представете си какво ще е когато са в различни градове и дори не се виждат."
  В момента чиновниците от Агенциите и министерствата са парализирани и не работят нищо, те се зе занимават с това да коментират какво ще правят и как ще се спасяват. началниците им и политическите кабинети, вкл. депутати, областни управи и кметове се занимават да си правят мръсни номера, коя агенция, дирекция и министерство в кой град или община ще се преместят.
  Няма никакво административно обслужване, хаосът вече е пълен.
  Мелницата на управлението на ГЕРБ се смазва само от интриги, популизъм, скандали, но не и от необходимите реформи за излизане от кризата и за намаляване на нейните ефекти!

  apoloniy
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":
  Ако знаеше колко бъркаш, сам би се посрамил от заблудите си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#24] от "vladimirkarolev":

  Така е, но виж защо се прави това в моя пост 25.

  apoloniy
 28. 28 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#25:"Apolon ot Tiana"]Мелницата на управлението на ГЕРБ се смазва само от интриги, популизъм, скандали, но не и от необходимите реформи за излизане от кризата и за намаляване на нейните ефекти! [/quote]

  Съгласен съм с теб на 100% (+++++++)

  Governments never learn. Only people learn.
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Електронното правителство би довело да значително съкращаване на персонала. Това ще съкрати разходите значително, а и на хората КЪДЕТО И ДА СЕ НАМИРАТ ТЕ ще бъде много по-лесно и удобно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#24:"vladimirkarolev"]Защото 20 нови работни места във Видин няма как да спрат обезлюдяването на Северозападна България [/quote]

  Зависи от бизнеса ))) И във Фейсбук си говорим по тази тема. Но погледнете от гледна точка на бизнеса Централата например. Вие като представител на частния бизнес, къде бихте си отворили офис? Да не казвам прекалено смелото - да смените седалището на фирмата. Не е ли там, където е централата на администрацията, с която най-често работите?
  Дето е приказката - въпрос на контакти, връзки, влияние

  Буквален пример - как мислите, защо седалището на Литекс Мотърс е в София - община Лозенец, а не в Ловеч?

 31. 31 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 770 Любопитно

  [quote#3:"ironhorse"]Конституцята на България[/quote]

  тфа, ко общо има?

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 32. 32 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#30] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Защото и на Лук Ойл е в София , а не в Бургас. За Бургас само негативните ефекти, данъците в София.
  И оня бившия кмет да не ни заблуждава, че видите ли навлеците от провинцията само му създавали проблеми, но не внасяли нищо в бюджета на София.
  По тази логика, "навлеците туристи" не внасят нищо в бюджета на Рим, например, откъдето е един негов приятел и бивш колега.
  Това е логиката на сегашното държавно управление.

  apoloniy
 33. 33 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 470 Весело

  Казах ли ви
  http://www.dnevnik.bg/live/debati/2012/05/03/1820162_opravdano_li_e_planiranoto_mestene_na_durjavna/?ref=id#comment-94

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 34. 34 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#32:"Apolon ot Tiana"]За Бургас само негативните ефекти, данъците в София....По тази логика, "навлеците туристи" не внасят нищо в бюджета на Рим, например, откъдето е един негов приятел и бивш колега. Това е логиката на сегашното държавно управление. [/quote]

  Общинският бюджет не се пълни от фирмите (изключвам местни данъци и такси) от 1997-ма, когато премахнаха деленето на Данък печалба на републикански данък и данък за общините. Няма го и онова - данък общ доход да влиза в общинският бюджет. Отдавна ги няма тези "комунистически" приумици, и ги махнаха с идеята, "че не било нормално" община Козлодуй да печели прекалено много от едно предприятие, само защото комунистите са го направили някога някъде.
  Както ще да е. Явно някои хора предпочитат "гръцкия" вариант - Атина и селяния, а Солун е най-голямата селяния

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Разхпръскването на администрацията е най-свежата идея която съм чувал от администрацията в последното деситилетие.
  В момента който ги пръснат по прованса, те автоматично ще се научат да движат нещата онлайн, защото ще им бъде по удобно.
  Другият вариант да кесят в съседни сгради и си шъткат преписки по компа няма как дасе случи, защото чисто човешки е по-добре да излезеш за час-два и занесеш папката, пиеш кафе и обмениш някоя друга клюка.

 36. 36 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#35:"k_"]В момента който ги пръснат по прованса, те автоматично ще се научат да движат нещата онлайн, защото ще им бъде по удобно. [/quote]

  Именно! "Защо ми е електронно правителство, да се занимавам с глупости, като мога да си занеса папката в съседният кабинет?"
  Пък дали ще я занесе, всички знаем как ги носят

 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  КАКВО Е ТОВА ОНЛАЙН, нещо свързано с нечистотии ли е?

  Омръзна ми! Защото ми звучи недобронамерено!

  Местенето е полезно! Който неможе, не се мести, а на место САМО СВОИ ХОРА, това е идеята, твърда и необорима...

  ГЕРБЕРОВИДНА и БОКООБРАЗНА !!!

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#35] от "k_":

  Това е невъзможно, защото новоназначените, не само, че няма да са всичките в онлайна, а неискат да са целите в онлайн, ами и немогат защото им се вижда особено. ОНЛАЙНА върви само у Софето - това е общоприетото мнение.

  Тук всички са в ОНЛАЙНАТ.

 39. 39 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#24] от "vladimirkarolev":

  ти па га стана либерал?

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 40. 40 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 474 Любопитно

  Поредния ПР на ГЕРБ с цел имитация на реформи и най-важното
  никой не носи персонална отговност за наговорениете празни обещания.

  Но ще дойдат изборите и времето за броене на пилците и парите за ПР няма да запушат гласа на обикновенните хората, така както става по цял свят.

  Специалисти почти от всеки бранш на икономиката се опитват да вразумят управляващите да се откажат да управляват с откачения ПР , но знаци за промяна от страна на ГЕРБ няма.

  Интересно кога ще се сети някой от правителството, че е време да се излезе от валутния борд.

 41. 41 Профил на nellygenova
  nellygenova
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Катастрофата на Гърция се дължи преди всичко на раздуването на бюрокрацията с всяко ново правителство там. Идвайки на власт, всяко правителство се стреми да си осигури и следващ мандат, а това става най-лесно и най-сигурно чрез назначаване на възможно най-голям брой "наши хора" на доходни, високоплатени държавни служби. Нали след тях на изборите ще следва и цялата рода, и приятелските кръгове.
  Същото наблюдаваме и в България. Може ли някой да преброи безброй многото новосъздадени агенции, комисии и пр. и броя назначени "свои хора" в тях?
  Едно е сигурно: Чака ни катастрофа, по-страшна от гръцката!

 42. 42 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 822 Весело

  Реееееев!

  За едни благата, за други ла*ната
 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Аз знам какво означава да пътуваш всеки ден до София 100 км и след това в самата София за да стигнеш на работа. Затова всяка идея за намаляване на ролята на София като център на България я посрещам добре. Но в случая се отива към местене заради самото местене. При добре работеща електронна администрация наиститна няма значение къде е сградата на еди коя си институция. А и много от служителите биха могли да работят от къщи. Което ще доведе до много икономии и по добра работа. Но сегашната ни администрацция е много, много далеч от електронна. Освен че ръководителите не са в състояние да я въведат в услуга на хората (на всички хора), много от чиновниците се страхуват от липсата на хартия и мастило.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  УНИКАЛНО, вместо да се съкращава администрацията се мести!? Може би истината е, че няма повече място в София. Иначе народът е казал "преместил го от единия крачол в другия".

 45. 45 Профил на itcrowd
  itcrowd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Посредствена статия. И доста едностранчива.

 46. 46 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Пак "експертите"от ИПИ.Експерти на мизерията са тези,а не по икономика .Жалко ,че кухите манерки на нашите политици възприемат съветите на тези самозванци,като истина от първа инстанция.А колкото до местенето на администрацията считам че където и да е локализирана,услугите за фирми и граждани трябва да са онлайн.

 47. 47 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "drachan":

  Това разместване е толкова старомодно. Тези хора (имам предвид правителството) сещат ли се в кой век живеят?! В кое време?!
  Заинтересували ли са се от това какво правят голямите компании в Америка, да речем?! Как се управляват?! Как се осъществява комуникацията между центъра и филиалите там. Това може да им послужи за модел на поведение. Само че, такъв модел ще ги лиши от възможността да летят като четата на Бенковски от някаква катастрофа в БДЖ-то, до някое нещастно потънало под водите на язовир село и там да произнасят безсмислени думи под прожектора на 2-3 телевизии.
  Компютрите и Интернет не са, за да укасяват бюрата на някакви чиновнички, а са средства за комуникации , което започва от пренасяне за секунди на едно писмо до колежката от съседната стая, та се стигне до провеждане на конференции с участници, които се намират едни от други на хиляди километри.
  Какви размествания, какви обсъждания, какви глупости?!

  The best way out is always through Robert Frost
 48. 48 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ха-ха...умник. Сега институциите НЕ ПЛАЩАТ НАЕМ за сградите в които се помещават, защото те са публична държавна собственост. И хич не мислете, че ще агенциите ще се местят в общински сгради - ще ги набутат във "бизнес сгради", в които разни "инвеститори" са закопали пари през последните години и седят празни, като им носят само загуби. Просто искат да си върнат парите, за държавна сметка. Толкова е плоско.

 49. 49 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Интересно ми е как всяка идея в България, добра или лоша, бива оплюта, при това абсолютно неадекватно, с коментари и разсъждения извън темата. Сякаш живеем в държава на малоумници, а не на възпитани и образовани възрастни хора. 1) Преместването на част от администрацията от София в България не е мярка, която цели подобряване на нейната работа, нито пък отрича или ще замести т.нар. електронно правителство. По електронното правителство се работи с много повече воля, средства и усилия, отколкото когато и да било, за да стане най-накрая факт. Това е личен приоритет на премиера и няма нищо общо с местенето на чиновници, които могат да работят „електронно” както в София, така и в Русе или Бургас. Същите хора, дето милеят за електронно правителство, твърдят, че разстоянията щели да бъдат проблем за координацията??? 2) Преместването на част от администрацията от София в България е мярка, която цели да пренасочи съвсем малка част от бюджети, ресурси, хора, държавен елит, такси, данъци, конференции, командировки, съвещания, кариерно развитие, обществен ЖИВОТ, домашни кучета и котки, потребление и хиляди други ползи от столицата към регионите. Това е шанс за много хора да направят мечтаната кариера по родните си места или някъде другаде в България, не в София. 3) Това е толкова просто, толкова елементарно, че ми е чудно как толкова много СТОЛИЧАНИ, уж най-умните, най-културните и най-образованите хора и експерти в България, не могат или не искат да разберат. Българският народ има една шеговита поговорка - КЪДЕ ГО ЧУКАШ, КЪДЕ СЕ ПУКА! Та и тук така – води се дебат по странични теми, включително и тотално малоумни обвинения за популизъм, а никой по-същество не казва нищо за предимствата, ползите и негативите на тези мерки.

 50. 50 Профил на oresme
  oresme
  Рейтинг: 213 Весело

  Цялата държавна администрация да се премести в Брюксел на издръжка на европейския бюджет - така ще е най-полезна за българите и в страната, и в чужбина

 51. 51 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#49] от "the_european":
  Аз съм един от тези малоумници, които изпитват силно затруднение от проявяване на възторзи пред това , което наричате "държавен елит".
  Силно впечатлена съм от много милото Ви отношение към тази категория хора!
  Това че електронното правителство било приоритет на самия премиер е повече от похвално.
  Като контра-аргумент обаче ще ви дам пример от самия живот и моят личен опит в него.
  Била съм преди доста години съветник в един от централните столични райони. Там успях (тогава) да се нагледам на такива абсурди, че за дълго скепсисът ми натрупан от този житейски урок запазих за дълго. Там , в този район, имаше 22 компютра, които една фирма , специализирана в тази дейност, подържаше срещу съответно заплащане, съгласно сключен договор. От персонала на района (между 120 и 130 чиновнички) само 3 (словом три) умееха да работят на това "сложно съоръжение". Но да речем, че това е минало. Миналата година член на моето семейство , роден в същия район, но по настоящем с двойно поданство, подава в чужбина заявление за подновяване на българския му паспорт, поради невалидност на този, който имал в момента, поради изтичане на срока на валидност. До тук добре. Лицето изчаква кротко два месеца и отива в консулството да провери дали новият му паспорт. Отговорът е, че в регистрите няма лице с такова име. Оказва се, че в документите на лицето има несъответствие. Получавам тревожен мейл и се намесвам в "играта". Първо отивам в района и нося копие от свидетелството за раждане на същото лице, издадено от същия район. Чиновничките казват, че при пренасяне, че да, всичко е така, но те са свързани в мрежа с МВР и при пренасянето на данните в името на лицето е станала грешка и буквата "И" е заменена с "Е". Да отида в МВР след 3 дни. Аз отивам след три дни в МВР-то и там поправката не е пристигнала. След ходене още два пъти и финален скандал, най-после ми отговарят, че паспортът е готов и ще бъде изпратен (както е прието) с дипломатическата поща след 15 дни. Сега започва безрезултатно атакуване на консулството в съответния град на съответната страна в течение на 2 (словом два) месеца. При поредния път, когато съответния чиновник в нашето консулство казва, че такъв паспорт не е получен, моята роднина в отчаянието си, тръгва на откровена лъжа и казва невъзмутимо, че било говорено с генерал Петров (хитрото допущане е, че не може в България да няма поне един генерал Петров), който бил казъл, че паспортът е изпратен. Тогава чиновникът се връща в "тайната" стаичка и носи заветния паспорт. Това е моят опит.
  Няма да добавям към това, че един депутат от опозицията, който в личен разговор с мен ми каза, че нищо не разбирал от компютри, но това не след много дълго време, не му попречи да бъде назначен в електронно обслужване.
  Тази случка щеше да бъде много забавна, ако тези "врътки" на "държавния елит"не се заплащаха и от моите данъци. Ето защо тя според мен е много тъжна.

  The best way out is always through Robert Frost
 52. 52 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Статията е повърхностна.
  Да запитам автора, защо западните фирми изнасят производство в по-бедни страни.
  -защото ще им се увеличат разходите
  -защото ще се увеличат заетите във фирмата
  -друга причина.

  За мен идеята е добра.
  Разбира се, тя може да бъде опорочена, но тогава ние не трябва да се захващаме с нищо, за да не го опорочим.

 53. 53 Профил на itcrowd
  itcrowd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#49] от "the_european":

  Много точно.
  И аз си мислех същото, ама нямах толкова енергия да го напиша, та бях по лаконичен .
  Няма да се оправим...

 54. 54 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Естония – кошмара на всяка бюрокрация"

  В последните 20 години Естония винаги е раждала интересни идеи. Не се притесни да проведе „шоковата терапия” в началото на прехода, когато мастити социкономисти чертаеха мрачни картини за държавите, които го направят, по-късно се оказа, че мрачната действителност е точно за тези, които опитаха „плавния преход”, като България. „Плавният преход” просто даде време на тези, които имаха тогава икономическата власт да оберат до шушка атрактивните държавни активи и да ги направят частна собственост без конкуренция. Естония въведе доста отдавна плоския данък. Има нулева ставка за корпоративния данък, ако печалбата се реинвестира(не се разпределят дивиденти). Естония е една от малкото държави в света с ефективно електронно правителство. В Естония можете да подадете почти всичко по електронен път, включително да заявите новата си лична карта и да я получите след две седмици по пощата.

  Как е възможно това, ще запита незапознатия читател? Възможно е, ако политиците, които избираме мислят първо за данъкоплатците, а после за себе си. Ако е обратното, те просто назначават близки и познати на нови измислени постове и администрацията и бюрокрацията расте ли, расте. Естонските политици възложили анализ на тяхната администрация и установили, че за да е оправдано да имат толкова администрация то Естония трябва да има още 500 000 души население, от друга страна, ако съкратят администрацията няма да може да се оказват необходимите услуги от страна на държавата( естонската администрация толкова си можела). Тъй като естонските политици повече се тревожели за естонските данъкоплатци, които плащали и техните заплати и тези на администрацията се заели да търсят решение( ако били като българските, сигурно щели да назначат още администрация и да въведат няколко регулационни режима).

  В Естония въвели единна електронна система, за всички услуги, които оказва държавата, но възникнал нов проблем. За да могат по-бързо да съкратят излишната администрация трябвало да накарат естонските данъкоплатци да използват повече новата система. Мислили, мислили и измислили. Естонската държава решила, че всеки, който си купува компютър в Естония ще получава и безплатен електронен подпис. И системата заработила с пълна сила. Уволнените чиновници не били доволни, но пък били доволни всички останали. Това е една съвременна естонска приказка, за каквато ние можем само да мечтаем.

  В България политиците не гледат глобално на нещата и се занимават основно с битовизми. Затова ние се намираме (извинявам се за израза) на гъза на географията на картата на инвеститорите, а Естония в първите 15 държави по икономическа свобода(Heritage, Fraser), в първите 30 държави в света с най-ниска корупция и на 17 от 183 държави по индекс за правене на бизнес според Световната банка.

  от
  http://blog.andiel.com/2011/06/estoniya-koshmara-na-vsyaka-byurokratsiya/
  No comment.....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 55. 55 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#51] от "Realistka":

  Само потвърждавате това, което твърдя.

 56. 56 Профил на analiziraitova
  analiziraitova
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#51] от "Realistka":

  Във въпросното местене въобще не става дума за чиновници "на гише". Нещо бъркате. Става дума за много по-сериозни промени. Според мен изцяло негативни. И от гледна точка на държавния интерес и от страна на служителите.

 57. 57 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  На 100% споделям мнението на автора - поздравления!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 58. 58 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Обикновено администрацията у Бг-то е в състояние на оФ-лайн...Нема нужда от никви измествания на един неработещ уред. Където и да го преместиш все не работи.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 59. 59 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Авторът малко да се поразходи по света. Аман от нефелни, соцнелепи коментари.

  България е древна и заслужава много повече!
 60. 60 Профил на dryn_dryn
  dryn_dryn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  именно! прав е Петърчо

 61. 61 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  Г-н Каролев, дали според Вас управляващите са направили подробен анализ и дали са били склонни да използват капацитета на специалисти като тези от ИПИ преди да "блеснат" с такава "хрумка"?

 62. 62 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#49] от "the_european":
  Смятате ли, че вместо производство, програми за заетост и образование следва да се "разселва" администрация??? Това ли движи напредъка на регионите???
  Изглежда няма достатъчно простор за местната администрация - не е ли по-логично да я образоваме и да увеличим правомощията и, вместо да местим 20-30 стаи по страната!

 63. 63 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#61:"penkagk"] дали са били склонни да използват капацитета на специалисти като тези от ИПИ[/quote]

  Управляващите разполагат с най-добрите специалисти. Странното е, че повечето са със средно образование

  Governments never learn. Only people learn.
 64. 64 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#63] от "vladimirkarolev":
  Мдаа, май много калинки прехвръкват в Борисовата градинка...

 65. 65 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#48:"alex_ks"]Ха-ха...умник. Сега институциите НЕ ПЛАЩАТ НАЕМ за сградите в които се помещават, защото те са публична държавна собственост. [/quote]

  И смяташ, че в провинцията няма сгради публична държавна собственост, а всичките са общински? Много смело твърдение
  Да ти припомня един сравнително стар закон, отнасящ се за определено атрактивни сгради - тип "офис-центрове" -
  Закон за имуществото на Българската комунистическа партия, Българския земеделски народен съюз, Отечествения фронт, Димитровския комунистически младежки съюз, Съюза на активните борци против фашизма и капитализма и Българските професионални съюзи
  ))))

 66. 66 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#65] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Дрънкаш пак празни приказки на едро. Кои са тези свободни сгради, публична държавна собсвеност и колко ще струва преоборудването им и цялото това безумно пренасяне? 100 - 150 000 лева? И това е само един малък нюанс от цялото голямо безумие, което гласят?

 67. 68 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Децентрализация на корупцията! В София остават само големите!

 68. 69 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 389 Неутрално

  едва ли ще се случи на тоз цар на годините,а по-късно...не ми дреме.Абсурдистан е тук

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 69. 70 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Значи и от ИПИ се напънаха по темата, само че досега не е измислен Изкуствен интерект, който напълно да замести администрацията, това онлайн е само помощен вариант, който спестява гишетата, само че администрацията не е само гишета.

 70. 71 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Любопитно

  И освен това, за сведение на ИПИ, ако се направи обхватно електронно правителство, чиновнички на гишета ще намалеят, но сериозно ще се увеличи нуждата от ИТ специалисти в администрацията, или от държавната администрация смятат да оставят системите да се самоподдържат? едва ли? Разлика естествено ще има и тя ще е в бързината и качеството, но в бройката на персонала и разходите по заплати - едва ли, защото ИТ-тата ще взимат всеки колкото 3 лелки минимум. Но това разбира се е от не чак толкова близкото бъдеще, иначе преместването на администрацията в провинцията е плюс, защото там и ИТ-тата взимат по-малко, както е известно

 71. 72 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#54] от "drakar65":

  нещо обаче да не бъркаш плосък данък, шокова терапия и ето това:

  Estonia has a strong information technology sector, partly owing to the Tiigrihüpe project undertaken in mid-1990s, and has been mentioned as the most "wired" and advanced country in Europe in the terms of e-Government of Estonia

  Tiigrihüpe (Estonian for Tiger's Leap) was a project undertaken by Republic of Estonia to heavily invest in development and expansion of computer and network infrastructure in Estonia, with a particular emphasis _on education_. The project was first proposed in 1996 by Toomas Hendrik Ilves, then ambassador of Estonia to USA and later President of Estonia, and Jaak Aaviksoo, then minister of Education. (тука само да напомня, че нашият министър на образованието смята, че "децата и без това много разбират от компютри", понеже могат да цъкат с мишката и никой не се занимава активно, а само проформа със стимулиране на образованието в тази област) Funds for the foundation of Tiigrihüpe were first allocated in national budget of 1997. (нещо тука финансира ли се? не) An important primary effect of the project was rollout of Internet access to all Estonian schools, which effectively ended UUCP usage in Estonia, combined with installing computer labs in most schools, and replacing those that already existed with IBM PC based parks. (още през 90-те, no comment)

  After the Cyberattacks on Estonia 2007, Estonia combined network defence with its common military doctrine. Success of the process led to NATO creating the NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence in Tallinn. This project has been nicknamed Tiger's Defence (Estonian: Tiigrikaitse) by analogy with Tiigrihüpe.

  та такива ми ти работи, не знам какво общо има това с шоковата терапия

 72. 73 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Дори да не съкрати персонала, дори да го увеличи... Проблема не е чак толкова в размера на администрацията, проблема е в огромните загуби, които причинява на бизнеса и гражданите - загубено време, закъснели решения, грешни съвети...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 73. 74 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 736 Неутрално

  всички аргументи на автора са разумни и верни, сещам се за поне още няколко. От друга страна не мога да намеря и една разумна причина администативни звена да се местят - това наистина ще доведе само до още повече администрация, хаос и корупция. Преминаването към онлайн административни услуги ще е в пъти по-евтино и удобно от идиотското за 21 век физическо преместване на стада от чиновници от един град в друг. И понеже поне половината няма да искат да се местят, ще трябва да се търсят нови, да се обучават, да се изчака да станат компетентни, да се чудим какво да правим с нежелаещите преместване пр.

 74. 75 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#47:"Realistka"]Само че, такъв модел ще ги лиши от възможността да летят като четата на Бенковски от някаква катастрофа в БДЖ-то, до някое нещастно потънало под водите на язовир село[/quote]

  Бенковски летял ли е? Летял е. Да не би летял не бихме чули за него. Требе да се лети, това е традиция стара като Крали Марко. Батман и той лети, наужким, ама пак всички сме чували за него. Требе да се лети. България не е чак толкова голяма, че да има нещо по-важно от някакво си залято село. Ето, дори успешното излитане на българската совалка в космоса не измести това събитие от първите страници седмици наред. А таз совалка бе проектирана в БАН, сглобена у Факултето и лично наблюдавана от бащицата, ама не, не и не. Но да би полетяла бихме чули ...

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 75. 76 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#74:"Ментор"]Преминаането към онлайн административни услуги ще е в пъти по-евтино и удобно от идиотското за 21 век физическо преместване на стада от чиновници от един град в друг. [/quote]

  2012-та сме. Да са преминали към он-лайн услуги, като не са Борисов мести.

  Хич да не е, като тръгнаха да местят администрацията и изведнъж на всички им домиля за електронното правителство. Повече дискусии за това отдавна не е имало

  А истината е проста - електронните услуги са за улеснение на хората, а не на администрацията и затова на нея хич не й пука и нищо не се случваше, докато сега изведнъж й домиля! ...

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 76. 77 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#63:"vladimirkarolev"]Управляващите разполагат с най-добрите специалисти. Странното е, че повечето са със средно образование [/quote]

  Не само това, ами и 80% от собствениците на фирми в България нямат висше образУвание и при все това в БГ висшистите с лопата да ги ринеш. Пазарът ясно и точно си е казал думата.

  На това старите хора казват: учен човек, ама прост, коральов! Разрухата в България е изцяло заслуга на висшистите, затова в никакъв случай не трябва да поставяме под съмнение управлението им.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 77. 78 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Весело

  Как се пише критична статия, да поясним на автора: всяко нещо има добра и лоша страна, това и баба го знае. Казваш недостатъците, изброяваш предимствата, теглиш чертата и доказваш, че недостатъците са повече.

  Не е така, обаче тук: предимства чисто и просто липсват За по-сигурно, да не се объркаме. Във връзка с предишния ми пост - авторът е висшист, няма начин

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 78. 79 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Администрацията онлайн И в страната. Вън всички скапани чиновници от София!!!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 79. 80 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Статията ми дава основание да "цитирам и се беси" освен г-н Слатински:

  " Създадоха абсолютно кухи институции като Комисията за класифицирана информация, за личните данни, за какво ли не. Фабриката за структури работи, синекурни длъжности за партийни функционери, наши приятели, фризьори, масажисти - тази фабрика не е спряла да работи”...
  /*БГНЕС от 27.04.2012/

  Към това бих добавил, и "историческият" факт, че Национално Осигурителния Институт години наред се справяше с много по-малко „административни" разходи с функциите на Здравна каса и Агенция по приходите, създадени от партиите, възползвали се от „случайно” случилото им се влизане във властта, за задоволяване на амбициите им, за да държат професионалистите в администрацията под партиен контрол и за да барат интерес в паричните потоци през фикса и здравното осигуряване... Колко ли народна пара са потрошили?...
  А и смисълът на това БОКОугодно дело с местене на "фигурите" по шах-мантата дъска е ясен:
  Избори идват. Хора ще се купуват. Високоплатени длъжности ще се раздават...

 80. 81 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 418 Неутрално


  До коментар [#72] от "bette":
  "Дървено желязо" - няма, но "желязно дърво" ще ни трябва за да можем да почистим от "ГАЛЕВИЗАЦИЯТА" не само 23-ри годишното си повседневното мислуне, а и придружаващите те го "харизматични бизнес средства" за постигането на икономически, властови и "културен" авторитет!...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK