Наистина ли има правила в България?

Начало на принудителното премахване на "Златна перла"

© БТА

Начало на принудителното премахване на "Златна перла"В следобеда на 17 април минах покрай "Златна перла". Всичко беше спокойно, бетонно и грозно, каквото е от години. На следващият ден чух, че е започнало разрушаване на комплекса. Не повярвах. После видях багерите, бутащи чисто нови сгради и въпреки обзелото ме чувство на съжаление от разрушението, радостта надделя.


В течение на годините този строеж се превърна в емблема на незаконното строителство у нас. Седеше си на мястото, непокътнат и незасегнат от съдебни решения и строги европейски препоръки и заплахи. За почтените хора "Златна перла" беше пробният камък – има ли правила, има ли изобщо държава... Други изчакваха. Ако този проект беше успял, това щеше да е сигнал към всички безскрупулни инвеститори – ако имаш достатъчно пари, можеш да построиш всичко, навсякъде в страната.


Този път правилата бяха спазени. Да, с огромно закъснение, но се спазиха.
Дали обаче става въпрос за зараждането на принципно поведение


или е рано да се радваме? Този въпрос се отнася и за редица други решения, породили спорни тълкувания напоследък. От мораториума за шистовия газ, през решението за АЕЦ Белене.


Едно от важните решения, представено като вслушване в общественото мнение, беше мораториумът върху проучването и извличането на шистов газ. Веднага възникнаха съмнения и подозрения в добронамереността на решението. Само наши интереси ли обслужва то или предимно чужди? Подобни страхове съпътстваха и последвалото спиране на АЕЦ-Белене, макар че негативите около проекта се бяха натрупали до степен, в която положителните му страни изглеждаха незащитими.


И в двата случая подозренията не са неоснователни, но погледнато от високо, откъдето би трябвало да гледа политиката, са правилни. Стъпват на принцип и спазване на правилата. Обществото изказа твърдата си позиция против фракинга. А икономическите показатели ясно показаха безперспективността на атомна централа в Белене.


Ако приемем, че настъпва промяна към спазване на правилата, е интересно да помислим


кой е основният двигател


– строгите препоръки на ЕС, медийният натиск, обществено недоволство или нещо друго?


Откакто сме в ЕС, а и преди това, Брюксел е най-пряката пътека към ушите на нашите управляващи. Последният пример как редът идва от Европа беше рязкото изказване на ЕЦБ за намеренията на министър Дянков да вкара в употреба Сребърния фонд.


Лошото е, че Брюксел не бди над всичко. Все пак страните-членки са суверенни държави. Приема се, че са си решили основните проблеми – и ЕС само допълва техните усилия, за да хармонизира общи принципи и отделни интереси.


ЕС се старае, например, да подобри живота на кокошките носачки и наказва за неспазването на директивите в това отношение. Ако до края на юли на носачките не бъдат осигурени по 750 кв. см. пръчка за кацане, полог и чесалка за човка и нокти, 12-те страни-членки, между които сме и ние, ги грози съд в Люксембург. Европа не държи повече на кокошките, отколкото на хората. ЕС смята, че гражданите са вече защитени и пази членките си от нелоялна конкуренция.


Медиите са другият силен инструмент в борбата за спазване на правилата. Всички вече разбраха, че ако се сблъскат със стена от бездействие в държавна или частна организация, изходът са медиите. Ако нещо се излъчи или напише, шансът да се стигне до принципно решение нараства главоломно.


Медиите като правило постигат сравнително малки победи в сравнение с възможностите на правителствата. Но тези победи са от сферата на ежедневно гневящите ни нарушения на правилата, които имат склонност да се натрупват до размерите на планини, а това ги прави особено важни.


Общественото недоволство е третият основен източник на натиск за спазване на правилата. Прави впечатление, че използването му, най-често под формата на улични протести, нараства чувствително през последните две-три години. Гражданите, които затварят пътища, организират шествия и флашмоб акции, осъзнават силата си да привличат внимание – медийно и политическо. И постигат резултати.


Ако промяната към принципност идва от тези или други легитимни структури и общности, проблем няма. Ако обаче приемем изцяло или частично твърдението, че Бойко Борисов управлява чрез лични договорки, тогава ще ни е трудно да се зарадваме дори на решения, които смятаме за правилни и сме чакали дълго време. Защото междуличностните отношения могат да се променят през ден, а принципът – не. Твърде много пъти, когато сме си позволявали да видим чашата наполовина пълна, някой се е изплювал в нея.


Честно е обаче да признаем, че въпреки многото мозъчни клетки, които това правителство ежедневно умъртвява чрез безсмъртните си думи и действия, то ни дава и поводи за радост. Важно е да не изпадаме в безмозъчни ръкопляскания, когато отчитаме направеното добро. А


да искаме още от управляващите


Безспорно добра новина е присъдата на Добричкия окръжен съд в полза на държавата по делото срещу фирмите на Николай Банев и съпругата му за собствеността на земята под курортния комплекс "Русалка". През септември миналата година земеделският министър Мирослав Найденов подаде иск за правото на собственост на държавата върху 182 дка. И магистратите разпоредиха Баневи да предадат на Министерството на земеделието владението върху имота.


Дори в подобни, категорично ясни случаи, обществото иска повече. Иска потвърждение на правилото. При обжалването пред Варненския апелативен съд присъдата да бъде потвърдена. Държавата, по примера на Найденов, да предприеме действия за сделката за "Алея Първа" във Варна. Защото в началото на юли 2009 година (точно в края на мандата на правителството на тройната коалиция), докато областният управител на Добрич Ердич Хаджиев е прехвърлял земята на семейство Баневи, областният управител на Варна Христо Контров е предавал на "Холдинг Варна" част от Морската градина.


Длъжни сме да отбелязваме всяка положителна промяна, за да не се превърнем във вечно мрънкащи, неудовлетворени и обезсърчени същества. Същевременно трябва да запазваме критичността и бдителността си.


Защото безпрецедентен пример за липса на правила е разпространяващото се отскоро в интернет, но издадено на 1 август 2011 пълномощно от областния управител на Варна Данчо Симеонов. Чрез него, Симеонов дава право на Ивелина Кънчева и Милчо Близнаков, изпълнителни директори на "Варна Холдинг" АД да "представляват Държавата и областния управител" пред всички институции свързани с "изпълнението на частта от инвестиционния проект "Алея първа-гр. Варна" свързана с изпълнение и осъществяване на укрепителни мероприятия".


Пълномощното излезе на бял свят чрез тежка процедура за достъп до обществена информация, след която логично възниква въпросът дали то е единствено. Или има пълномощно и за други части от проекта "Алея първа". И още по-стряскащо важният въпрос –


дали да преотстъпва правомощията си на частни лица не е рутинна процедура за държавата


А частните лица защитават личните си интереси, а не общото благо.


Такива случаи действат обезсърчаващо. С тяхна помощ губим способността си за радост. И с времето, за да избегнем разочарованието, ставаме цинични.


Желанието правилата да се спазват и принципите да победят, примесено с разочарование от управление, стъпило на максимата "всичко е лично", ни води към извода, че това правителство е непредсказуемо. А непредвидимостта е най-големият проблем на всяка държава. Непредвидимите държави губят доверието и на гражданите и на партьорите си – вътрешни и външни.


Затова, ревностно пазейки способността си да се радваме на малките победи на правилата, е нужно и стриктно да наблюдаваме властта. Ще се появи ли нов строеж на мястото на "Златна перла"; кога ще се приеме устройственият план на община Царево и планът за управление на природен парк Странджа, който се бави вече 7 години; ще се гласува ли "поправката "Витоша ски" на второ четене...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Общественото недоволство е третият основен източник на натиск за спазване на правилата. Прави впечатление, че използването му, най-често под формата на улични протести, нараства чувствително през последните две-три години.

  ===============================

  Това е така, защото Бойко, като всеки популист, като протестират се засяга заради рейтингът си и ходи, говори си с хората изпълнява.

  И при Станишев имаше протести - заменките, стачката на учителите и т.н. и т.н., но чуваемостта беше НУЛА.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 637 Любопитно

  Правила има,всички трябва да се научим да ги спазваме - защото така е най - добре за обществото като цяло.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 3. 3 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Банев е следващия в списъка на Дянков. Трябва да е! На фона на икономическите и финансови щети нанесени от този маймун, далаверите на Гришата са кокошкарска работа.

 4. 4 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Правилата има, но само за простолюдието!

  За богатите, за приближените до властта, за депутатите, за общинарите, за държавните и общински обекти ПРАВИЛАТА НЕ ВАЖАТ !!!

  Бедни ми народе, отново лукавата държава се прави,че нещо променя,че спазва законите ,правилата, а отдавна нещата са ясни! Новият собственик на "Горубсо"-Мадан се казва Николай Вълканов.Човекът на Мултигруп,човекът на Доган,СЕГА ВЕЧЕ ЧОВЕКЪТ НА БОЙКО! Защото спасителят на миньорите,тези които благодарят на Бойко за помоща се казва НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ! ЗАПОМНЕТЕ ДОБРЕ ТОВА ИМЕ!

  .....новият собственик (спасителят) на "Златна перла" се казва .....НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ

  Видяхте ли мазния началник на ДНСК Бургас - пак ще се строи, но по-малко и по-навътре ....тогава питам , а защо ще се руши ?

  ТОВА Е ПОРЕДНИЯ КЬОР ФИШЕК !

  Относно разрушенията и тези в чашката на яз.Ивайловград и тези тук - ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС Е КОЙ ЩЕ ПОЧИСТИ РУИНИТЕ ???????

  Сега искам да се направи ОВОС ! Оценка за въздействието на околната среда! След разрушенията и варварствата! Къде сте еколози,питайте оффроуд маниачката и наблюденията министърката на случайността Лиляна Павлова! как е възможно такова вандалство срещу ПРИРОДАТА,срещу ЗДРАВИЯ РАЗУМ,срещу Нормалния Народ !

  С какво екологията се подобрява ? Според мен се влошава след поредното варварство!!!!! Какъв е смисълът всички дано разберете - разруши за да построя аз !!!!

  Относно незаконните постройки отдавна съм казал: Държавата е пълна с незаконни държавни постройки и очакваме първо Публичният регистър на тези постройки после разрушаването им!

  Кога ЗУТ ще важи и за държавните незаконни обекти, а не само за незаконните остъклени балкони на народа?

  Нека започнат с почивната база на Министерски съвет в чашката на яз.Искър! После да продължат с третата лента на Проходът на републиката............дори приюта на отец Иван ВАС се произнесе ,че е незаконен и ДНСК тръгна да го разрушава,но огромния обществен шум спря поредното безобразие! Сега лукавата Лиляна Павлова и Милка Гечева обещават,че ще построят първо приют на отец Иван и после ще го разрушат стария. това не е ли сделка на Сатаната? Ако приюта в момента е опасен как се допускат децата да живеят вътре, ако не е опасен защо не се узакони? Защо отново от нас простосмъртните държавата ще иска да съберем 5 милиона лева за построяването на новия приют, а как се чувстват всички стари дарители за стария приют? Ами това,че Милка Гечева констатира,че остъклените балкони на хиляди хора са незаконни,а хотелът ДЮН на Мая Илиева е законен,а е на брега на морето!!??

  Държавата у нас за поред път показва пълен хаос относно целите, относно промяната на законите в полза на хората. ЗУТ е крайно време да бъде променен в полза на хората....иначе както виждате въпрос на време е отново да имаме "Златна перла", но този път на Николай Вълканов Спасителят !!!!! Относно банката отпуснала кредита БАКБ тя пък е със собсвеник Цветелина бившата или не на Бойко !!!

  Не чух господин Плевнелиев за какви приоритети говорите? За каква програма 20/20? Ние от Народа СЕГА наблюдаваме РЕАЛНИЯ ЖИВОТ който ни поднася "Ново 20"...за поред път ! Огледал се Илия ...пак с тия

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Правила има, даже твърде много. Целта е да се създава объркване, щото гениалните неща са прости, а глупавите неща са доста сложни и си придават важност.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Правилата започват да се спазват. Затова вият и квичат най-много комуноидите. Защото са свикнали за тях правилата да не важат и да ловят риба в мътна вода. Бутането на "Златна перла" е показателно за това. Мораториума за добив на шистов газ на този етап ми изглежда приемлив. Спирането на Белене е 100% правилно. Спирането на Бургас-Александруполис също.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Правила има, няма кой да следи за тяхното спазване и да санкционира нарушителите по начина оределен от правилата. Защото на Балканите каквото не може да се купи с пари се купува с много пари.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Важно е медиите да натискат упраляващите,а у нас не е така.Има много Блюдолизци Храбри!

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2105 Весело

  Чест прави на авторката Юлия Иванчева, че съобщава на местната публика един факт по тема-табу в свободната иначе медия "Дневник". "Алея първа" и пълномощното, издадено от мръсното ченге от комунистическата ДС Данчо Симеонов са тера инкогнита за пишурките, а споменаването на абревиатурата ТИМ предизвиква нощна енуреза.

 10. 10 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Правила има, даже в повече. Че не се спазват, това е друг въпрос. Че държавната мафия ако рео, може да те разкатае (НАП, полиция, ХЕИ и прочее хрантутници) е трети въпрос. Че няма независима журналистика, а журналистика на хранилка е четвърти въпрос.

  Че се уморих да чакам 20 години да се оправим и че сега смятам, че или трябва разстрел и конфискация на имотите на всички, били на държавна длъжност и техните роднини, или да емигрирам икономически в някоя по-нормална държва - това е съвсем отделен въпрос.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 11. 11 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Правилата не са спазени, а са наложени, доколкото сградите не са се разрушили сами, а са били разрушени. Закони винаги е имало, но нямаше воля и кураж да бъдат приложени.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 12. 12 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#5:"Bulgarische Motoren Werke"] щото гениалните неща са прости[/quote]

  Толкова, колкото и простите (хора) са гениални. Това е една от любимите малоумия, другото е "Всичко е относително".

  Като ги събереш 1+1, което употребяващите ги никога не правят, става: Гениалните неща са прости, но всичко е относително. Следователно относително прости, което може да се разбира и така: т.е. прости, но за гении.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нашите правила
  на престъпниците
  дават крила!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За тези, които са възхищават от "прилагането" на правилата от страна на ГЕРБ малко информация:
  1. ЦЦ наруши публично закона за СРС, но вместо да отиде 3 години в затвора, продължава да "правораздава";
  2. Цеко Минев ползва 670 декара в парка Пирин незаконно, но вместо санкция, променят закона!
  .....
  Така, че правилата продължават да се прилагат ИЗБИРАТЕЛНО!
  Още по-лошо, започнаха да се ПРАВЯТ предимно ИЗБИРАТЕЛНО.


 15. 15 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Правилата са за льохманите! А иначе такива показни акции, като със "Златната перла" и язовирите, са си чист прах в очите.
  Това е само изплувалото л..о на повърхността на съвременното ни общество.
  Кучето е толкова добре заровено и копачите така повърхностно копат, че няма да има оправия.

  ура и да живей!!!
 16. 16 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#8:"hodounski"]Важно е медиите да натискат упраляващите[/quote]

  Медиите въздействат чрез формиране на общественото мнение, а със стадо овце това е безнадеждна работа. Далеч по-лесно е да набедиш някого за пияница и да му лепнеш прякор - за това общественото мнение лесно съди по себе си, отколкото да го обявиш за Левски, което дори така да е остава абсолютно неразбираемо. Като самия Левски, който е бил обесен, но преди е минал половин България с охрана от 2 заптиета.

  Изобщо, ако медиите не са стока, общественото мнение напълно си ги заслужава. Те са като кокошката и яйцето.

  Като управник трябва да разбираш и едното и другото, иначе ще свършиш много зле.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 17. 17 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Правилата не са най- доброто, защото злото е мъдро да върши делата си под правилата на закона и реда; но е добре все пак да се влага размисъл за правилата заради доброто на цялото общество... По- доброто от всички правила е почитта, уважението и любовта към ближния.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  В общественото пространство витае и още едно незаконно строителство - вилата на президента Плевнелиев. Презполагам , че никой от простосмъртните не знае действително как стоят нещата с тази вила , но е неоспорим факт ,че пред телевизионни жерналисти президента ги призова да посетят мястото и да видят колко невзрачна е неговата на фона на построеното наоколо . И как до нея води прашен път. И нито дума дали е законна или не . И ако авторката на статията беше сповенала и този случай , би имало по-голяма убедителност. Защото трябва да си спомняме и за лъжицата катран , и за малкото камъче .За да звучи правдиво написаното .

 20. 20 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#18] от "barcelonski":

  Май не четеш внимателно.

  България е древна и заслужава много повече!
 21. 21 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#1] от "Distributed":

  прав си, че до голяма степен Бойко действа под натиска на гражданското общество (и влиянието върху рейтинга на премиера слънце).
  не знам дали той съзнателно отстъпва пред гражданските протести (има и протести, пред които не е отстъпвал между другото, на разни тютюнопроизводители, зърнопроизводители и т.н.), или само и единствено заради потенциалното спадане на рейтинг...

  за мен важната поука е този мандат е, че все пак се създава активна гражданска позиция и хората се научиха, че ако протестират в защита на справедлива кауза, то позицията им ще бъде силна и изпълнителната и законодателната власт ще се вслушат в мнението на протестиращите.

  дано не греша и дано при следващия мандат да има подобряване в тази посока.

  РЕФОРМИ !
 22. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#10:"epoc"]Правила има, даже в повече. [/quote]

  -„Там където съществуват десетки хиляди предписания, не може да има никакво уважение към закона.” /Уинстън Чърчил/

 23. 23 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#19] от "papyre":

  ей, аман от тия комунистически слухове...

  сега ще кажете, че половината парламент се е изредил на сестрата на Плевнелиев, нали? а после нека Плевнелиев да ходи и да обяснява, че няма сестра.

  има си регистри, има си документи, ходете, ровете, докажете, че вилата му е построенна незаконно. а не Плевнелиев да ходи да доказва, че вилата му е построена законно.

  РЕФОРМИ !
 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 804 Любопитно

  [quote#6:"daniel defoe"]Правилата започват да се спазват. [/quote]

  -А кога започнаха да се нарушават?

 25. 25 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 602 Весело

  Перлите ги бутат, защото са незаконни - ПРАВИЛНО.

  На попа от Нови хан също са незаконни, но гражданското общество *ба мамата на закона и няма бутане.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 26. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#2:"scorpi_4404"]Правила има,всички трябва да се научим да ги спазваме - защото така е най - добре за обществото като цяло. [/quote]

  -"Хората живеят по правила, за които винаги се надяват, че ще бъдат сменени."/Томас Джеферсън (3-ят американски президент 1801-1809)/.

 27. 27 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1451 Любопитно

  "Длъжни сме да отбелязваме всяка положителна промяна, за да не се превърнем във вечно мрънкащи, неудовлетворени и обезсърчени същества. Същевременно трябва да запазваме критичността и бдителността си."

  +++++

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#12] от "bibian":

  Цъкнах ти едно зеленко за филисифското умение от независими два израза ,да направиш извод , който ти харесва . И който сигурно е правилен. Но пък си мисля - добре де . Прости са ,ама за гении . Но нещата СА СИ ПРОСТИ . Разликата е тази ,че простия човек не може да се справи с тях ,защото си е прост. А гения се справя с тях защото е умен . Според мен извода е че нещата са прости и за прост човек и за гении. Шегички, може би и неуместни .

 29. 29 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#4:"newmind"]За богатите, за приближените до властта, за депутатите, за общинарите, за държавните и общински обекти ПРАВИЛАТА НЕ ВАЖАТ !!![/quote]

  - „Унгарският крал Гейза приел християнството, но въпреки това продължавал да изпълнява предишните си езически обряди. Когато го попитали към кое от двете вероизповедания принадлежи всъщност, Гейза отговорил: „Аз съм достатъчно богат, за да се придържам и към двете вероизповедания.” /Карл Маркс/

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#23] от "Rage Against":

  Аз коментирам статия , в която СЕ ГОВОРИ за незаконно строителство . Всички пспоменати в нея НЕ СА ДОКАЗАНО незаконни . Виждаш ,че се водят дела . Но се пише като за свършен факт . А колкото до Плевнелиев- споделям това което той каза пред телевизионните камери - "идете да видите " И нито дума дали е законна или незаконна вилата . Така че да ме обвиняваш в ровене и търсене на сензации е некоректно , си мисля . Защото именно Плевнелиев обяви " безпощадна война " на незаконното строителство . Което е трън в очите на всички . Но за това трябва самия ти да си чист. Не мислиш ли ?

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#17:"pc_none"]но е добре все пак да се влага размисъл за правилата заради доброто на цялото общество...[/quote]

  -Веднъж да нарушиш каква да е забрана, и непременно ще поискаш да го повториш.”


 32. 32 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [/quote] По- доброто от всички правила е почитта, уважението и любовта към ближния. [/quote]

  -„Наистина най-голямата добродетел в света е любовта към отечеството, но какво да правиш като малцина са тия хора, които да разбират, че тая добродетел е естествено основана на друга - любовта към ближния.” .”/Христо Ботев/ (до Иван Драсов)

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Ще повярвам, че се спазват правилата, когато видя, че това се отнася за ВСИЧКИ и еднакво. Засега това не се вижда.

 34. 34 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "berbenkov":

  Бербенков, имаше 3 +++ плюса. Кликнах ти плюс и аз, станаха 2 ++ плюса. Как е възможно?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#4] от "newmind":

  Много правилен коментар, Точно Вълканов е новия собственик на терена и пак ще се построи Златната Перла! Но вече за правилния човек.
  Дерзайте другари, борете се с неправдата.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на Петър Манолов
  Петър Манолов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пассажирский двухпалубный теплоход «Булгария» потерпел крушение 10 июля 2011 года на Куйбышевском водохранилище близ поселка Сюкеево в Камско-Устьинском районе Татарстана. На борту находились 208 человек, спасти удалось лишь 79. Трагедия унесла жизни 122 человек, в т. ч. 28 детей и подростков.

  Петър Манолов-безсребреник
 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#33] от "luda_krava":
  Това по принцип никога няма как да има място, още римляните са уразумели, че каквото е разрешено на Зевс, не е разрешено на вола.... така е и днес......
  Проблемът у нас беше, че много волове се помислиха за Зевсове, а Зевс е един...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  Това твърдение просто не е вярно винаги: "... А частните лица защитават личните си интереси, а не общото благо. ..."
  Знаем много частни лица Васил Априлов, братя Георгиеви и десетки други, които достойно са защитили и общественият интерес, покрай своя личен.... в Църквата, другите вероизповедания, такива хора се наричат ктитори.... 95% от църковните, и на другите конгрегации имоти в България са направени, създадени, подарени от ктитори..... какво ги е движило, няма аз да съдя, но достойно са защитили и общественият интерес.... това определено.....
  Така че ако някое "частно лице" може да направи нещо полезно за обществото, моля, нека го направи..... и по направеното да съдим, а не от "напреди", от себе си.....

  Даже Снът Господен не съди от себе си......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Наистина ли има правила в България?"
  Tова е риторичен въпрос. Отговорът, за съжаление го знаем.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#37] от "boby1945":

  Прав си.

 41. 41 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "ни води към извода, че това правителство е непредсказуемо. А непредвидимостта е най-големият проблем на всяка държава. Непредвидимите държави губят доверието и на гражданите и на партньорите си – вътрешни и външни."
  Тук е заровено кучето за неблагополучията на България и липсата на всякаква перспектива за излизане от кризата и за обществено добруване!

  apoloniy
 42. 42 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Хората не спазват правилата, защото държавата не ги спазва, а и създава такива правила, които са неравностойни. Един пример: Преди 28 години е изработен градоустройствен план на едно градче край В.търново. В централната част върху два застроени парцела е отредено че са за обществено жилищно строителство. Такова застрояване няма. Живеещите в тези парцели хора не могат и един кенеф да си построят поради горния запис. Общината казва че щом искате да правите нещо направете постъпки да се промени градоустройствения пран. Да, ама това струва доста пари и не всички, които живеят там са съгласни да плащат. Значи преди 28 години не са питали хората искат ли да ги изселят, не са направили нищо да строят обществени жилища и сега хората трябва да плащат за да се отмени този план

 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#42] от "stoicho2":

  Ако искат да строят в центъра на градчето "Х" трябва да имат днес парета поне да променят ПУП-а..... щото иначе се превръщаме в рестипутландия....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  България в момента се управлява от един клан на мафията, който се опитва да "смачка" некои други непокорни представители на същия подземен свят. Това е истината. Другото е за баламите, дето пускат бюлетините, водени от "стокхолмския" си синдром.

 45. 45 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#20:"flagellumdei"]
  Май не четеш внимателно.[/quote]

  Не съм длъжен да чета 200 реда ...

  "засукани" в тъпотия и полу-истини.


  Видно е > посоката е вярна >

  ЗНАЧИ > НЕ било PR !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 46. 46 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#45:"barcelonski"]

  Не съм длъжен да чета 200 реда ... [/quote]


  153 реда (а не 200) - сори !

  Основно > тъпизми и плоски внушения .... !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 47. 47 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Реалната оценка на случая е свързана преди всичко с това, че работата на Министерството на земеделието и храните е свършено безупречно. Разбира се, че в такава ситуация винаги има недоволни, но ако се проследят внимателно събитията, си проличават последователните действия на министъра и, разбира се, крайният резултат.

 48. 48 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#29:"benkovski11"]„Аз съм достатъчно богат, за да се придържам и към двете вероизповедания.”[/quote]
  Начи като имаш мангизи, можеш да вярваш в каквото си искаш, да правиш каквото ти душа сака..хубав живот)))))

 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Авторката е толкова по детски наивна че статията прилича на колонка в онова вестниче за чавдарчета от едно време - Дружинниче.
  Комбинирано с това че не се споменава че Атанс Чобанов от сайта бивол.бг е искал и на него са предали копие от пълномощното и той първи го публикува чрез сайта си тотално разваля илюзията че статията може да се позове дори и за секунда на журналистическата етика.
  А там където тя свяършва, и аз спирам да чета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 50. 50 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Добра статия.

  www.zaednovchas.bg
 51. 51 Профил на leni_n
  leni_n
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Добра статия, за нещата които се случват в България. Законността малко по малко си пробива път през джунглата, но тепърва има да се разчиства.
  А плюещите да си спомнят какво беше допреди няколко години- "куче влачи рейс диря няма".
  Сега поне нещо се прави или поне се правят опити да се прави.
  И аз искам да попитам какво става с наглите безобразия на Цеко Минев и компания, но явно управляващите са се заиграли с него и ще си продължава по същия начин.

 52. 52 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#49] от "Десен":

  или това или ти си по детски наивен, едно от двете...

 53. 53 Профил на std
  std
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "newmind":
  Поздравление: Давам пример как се спазват правила само за наши хора.Виж как се продава дървен материал от 27 горки стопанства на една фирма чиято цел е да продава на около 400 фирми които в момента стоят поради липса на суровина. Това става по заповед на М. Н. във ЮЦДП гр Смолян, тъra e проведен на09 05 2012 г. печелившата фирма е сздадена малко преди търга. Погруби сметки удара е за над 5000000 до края на годината. А загубите на работещите и държавата около 6000000. Даим честито ,обичам всички тарикати но наи много овцете защото са вкусни и викът им есамо .Ало Ваньо аз съм обещал .......

 54. 54 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 701 Любопитно

  "Лошото е, че Брюксел не бди над всичко."

  А хубаво ли щеше да е бди?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 55. 55 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 701 Любопитно

  [quote#39:"led_zep.23"]Tова е риторичен въпрос. Отговорът, за съжаление го знаем.[/quote]

  Правила има. Едно от тях е например, че като тръгнат да съдят някой "бос", обществото е уверено, че няма да бъде осъден, а ако все пак е осъден, че няма да лежи, а ако все юак лежи, че няма да е задълго.

  Тъй че... правила има... Ама дали са добри?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 56. 56 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как сегашните "управляващи" спазват правилата: http://www.blitz.bg/news/article/76035
  Построна е бяла спретната къщурка на три етажа, с барбекю, с басейн и лодка отпред. При това не къде да е, а на самите скали между къмпинг „Черноморец“ и града. Наоколо няма жива душа, нито друга сграда. Имот за богоизбран, който знае какво иска и как да го направи, когато има време за отмора.
  На брега на морето, в ивицата, която е изключителна държавна собственост, в район без градоустроиствен план, как съществува в разрез с всички закони, без да са дадени подкупи на кмет, общинари, контролни органи....
  Картинката допълва асфалтираният 3.5км частен път направен до същата вила, също незаконен през селскостопански земи, отново наличен и показващ използването на служебното положение за лични цели. http://vbox7.com/play:89c370188c

 57. 57 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За съжаление няма! Събарянето на построените сгради е изключение потвърждаващо правилото, че правила в България няма!

  mak1951
 58. 58 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  има ли правила - интересен въпрос. Бутането на 20 от 5000 незаконни строежа може да се тълкува по различни начини. Примерно като опит да се покаже че има правила за сметка на някои от несвързаните със сегашната власт.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 60. 60 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Има няколко истини:
  Някои правилата са написани в библията, в България не се спазват.
  От правила за спазване на правила, няма смисъл. България има до голяма степен европейски закони, но българите не са европейци.
  Насилствено налагане на правила или спазване на правила от страх през 21век в Европа няма нужда. Но Българина до голяма степен желае "твърда ръка", ГЕРБ е примера за това.
  В Европа хората са по-възпитани и обикновено възпитанието (не страха) ги кара автоматично да спазват правилата.
  Извода е, че алтернативата на ГЕРБ е наливането на морални цености, чрез семейство, образование, религия ...

 61. 61 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ахахахах ами хотел Дюн в Слънчев бряг, дето съда беше казал, че само първия етаж бил незаконен , другите били законни!?????????

 62. 62 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Авторът, както много други журналисти, ме изгуби още в началото на статията с това 750 кв. см за кокошките- как да вярвам на човек, който явно не прави разлика между 0.75 кв.м и 750 кв. см. Как да вярвам за думите му за шистов газ, АЕЦ и други важни за страната, а косвено и за мен.

 63. 63 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Особено ме вълнува съдбата на поправката за Витоша ски и Юлен !!!

 64. 64 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#3:"anonimen"]

  Банев е следващия в списъка на Дянков. Трябва да е! На фона на икономическите и финансови щети нанесени от този маймун, далаверите на Гришата са кокошкарска работа. [/quote]

  Според мен не бива да обиждаш маймуните

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 65. 65 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Много хубав анализ. Няма обаче кой да го прочете. По-точно, който трябва едва ли ще го прочете. Нито управляващите, които трябва да спрат да подкрепят определени люде, както правеха предишните и да престанат да търсят единствено похвали, без зад тях да има нещо свършено. Нито привържениците на ГЕРБ, които виждат единствено розовото казвано хилядократно от Борисов и верните му слуги. Нито мрънкащите, които търсят само и единствено лошото във всеки човек и във всяко действие.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 66. 66 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#60] от "balla":

  Така е - колкото и овехтяла и девалвирана да е религиозната догма по нашите земи е извън съмнение че тя много помага за "автоматичното" зпазване на правилата в западните общества.

  Най-просто казано - изкоренена е и липсва "страха от Бога" по нашите земи....

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 67. 67 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#65] от "Gopeто":

  Ние нали го прочетохме?
  Аз го пратих и на Янез Поточник, той има служители българи. И те много старателно отговарят на всекиго, който подава сигнали свързани с българските гори

 68. 68 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Низходяща линия на социална нивелация.Ограничените възможности на родното производствао неизбежно предполага умереност в предпочитанията.

 69. 69 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#67] от "kornephoros":Прав си, че дори някой от изброените случайно да я прочете едва ли ще разбере за какво иде реч.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK