Бъдещето на Гърция е извън еврозоната

Карикатура на Иван Кутузов от февруари 2010г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от февруари 2010г.Гръцката трагедия с еврото наближава финалната сцена: очевидно е, че тази или следващата година е много вероятно страната да спре да плаща дълга си и да напусне еврозоната.


Икономическият растеж и конкурентоспособността няма да се завърнат с отлагането на това напускане за след изборите през юни, когато ще се появи правителство, ангажирано със същия вариант на провалила се политика - предизвикващи рецесия съкращения на разходите в комбинация със структурни реформи. Гърция е в капана на порочен кръг от неплатежоспособност, изгубена конкурентоспособност, дефицити по текущата сметка и задълбочаваща се депресия. Единственият начин това да се прекрати е да започне организиран фалит и излизане от еврозоната, координирани и финансирани от Европейската централна банка, Eвропейския съюз и Международния валутен фонд (т.нар. Тройка), с което да се намалят щетите за Гърция и останалите страни с евро.


Последният пакет за финансова помощ за Гърция, надзираван от Тройката, донесе далеч по-малко намаляване на дълговото бреме, в сравнение с това, от което тя се нуждае. Но дори при още по-голямо облекчаване на публичните задължения, Гърция не може да се върне към растеж без бързо възстановяване на конкурентоспособността. А без завръщане към растеж, обслужването на задълженията й ще остане неустойчиво. Всички варианти за възстановяване на конкурентоспособността изискват реално обезценяване на гръцката валута.
Първият, рязко отслабване на еврото, е невероятно, тъй като Германия е силна и ЕЦБ не води агресивна монетарна политика в тази посока. Бързото намаляване на разходите за труд - чрез структурни реформи за повишаване на производителността, която да догони крайностите в заплащането - просто няма как да се случи. На Германия й трябваха 10 години да възстанови по този начин конкурентоспособността си. Гърция не може да остане в депресия в продължение на десетилетие. По същия начин и бърза дефлация в цените и заплатите, известна като "вътрешна девалвация", ще доведе до 5 години на все по-дълбока рецесия.


Ако никой от тези три варианта не е приложим, единственият възможен остава напускането на еврозоната. Завръщането към национална валута и рязкото й обезценяване бързо ще възстанови конкурентоспособността и растежа.


Разбира се, този процес ще е болезнен и то не само за Гърция. Най-важният проблем ще бъде загубата на капитал за финансовите институции в ядрото на еврозоната. За една нощ ще се изстреля до висините рискът държавата и компаниите да не обслужват дълговете си в евро. Въпреки това тези проблеми могат да се превъзмогнат. Аржентина го направи през 2001г., когато обърна в песо доларовите си дългове. САЩ са направили нещо подобно през 1933г., когато напускат златния стандарт и обезценяват долара си с 69%. Подобна "драхматизация" на еврозадълженията ще е необходима и неизбежна.


Загубите от това на банките в еврозоната подлежат на управление, ако те бъдат правилно и агресивно рекапитализирани. Избягването на имплозия на гръцката банкова система след излизането от еврозоната обаче може да изисква временни мерки като обявяване на банкови ваканции и контрол над капиталите с цел предотвратяване на безконтролно теглене на депозитите. Европейският фонд за финансова стабилност и Европейският механизъм за стабилност (EFSF/ESM) трябва да извършат необходимата рекапитализация на гръцките банки чрез директни капиталови инжекции. Европейските данъкоплатци на практика ще поемат контрола над гръцката банкова система, но това ще е частична компенсация за загубите, понесени от кредиторите при драхматизацията.


Гърция ще трябва отново да преструктурира и намали публичния си дълг. Няма нужда да се намаляват самите задължения към Тройката, но срокът за погасяването им може да бъде удължен с още 10 години, а лихвите по тях да се намалят. Ще се наложи и още съкращаване на дълговете към частните кредитори като се започнем с мораториум върху плащането на лихви.


Някои твърдят, че при излизане от еврозоната реалният БВП на Гърция ще бъде значително по-нисък, отколкото в сценария с болезнена дефлация. Логиката зад това твърдение обаче е съмнителна - дори при дефлация реалната покупателна способност ще намалее и реалната стойност на задълженията ще се увеличи (т.нар. дългова дефлация), тъй като ще има обезценяване на активите. Нещо по-важно - излизането от еврозоната незабавно ще възстанови растежа чрез номинално и реално обезценяване на активите и избягване на депресия, която иначе ще продължи десетилетие. Търговските загуби, наложени на еврозоната от обезценяването на драхмата, ще бъдат умерени, имайки предвид, че Гърция съставлява едва 2% от БВП на еврозоната.


Завръщането към драхмата рискува срив на обменната й стойност повече от необходимото за възстановяване на конкурентоспособността. Това би увеличило инфлацията и би донесло още по-големи загуби при драхматизирането на външния дълг. За да се намали този риск, резервите, които Тройката използва сега за спасяването на Гърция, трябва да се използват за ограничаване на преиграването с новия обменен курс. Контролът върху капиталите също ще помогне.


Онези, които твърдят, че ефектът от гръцкото напускане на еврозоната ще повлече и останалите в кризата, си затварят очите. Другите периферни държави вече имат проблеми като на Гърция - топяща се конкурентоспособност и проблеми с обслужването на дълговете. Португалия, например, също може евентуално да бъде принудена да преструктурира задълженията си и да напусне еврото. Неликвидни, но потенциално платежоспособни икономики като Италия и Испания, ще се нуждаят от помощ от Европа, независимо от това дали Гърция ще е член на еврозоната. Без подкрепа за ликвидността е вероятно да започне атака срещу италианските и испанските публични дългове.


Нови значителни ресурси от МВФ и Европейския механизъм за стабилност - плюс ликвидност от ЕЦБ - могат да се използват за изолиране на пожара в тези страни, както и на банките в проблемната периферия на еврозоната. Независимо какво ще предприеме Гърция, банките в зоната на еврото трябва бързо да бъдат рекапитализирани, а това изисква нова програма на целия Европейски съюз за директни капиталови инжекции.


Опитът на Исландия и на много възникващи пазари през последните 20 години показва, че номиналното обезценяване на активите и организираното преструктуриране и намаляване на външните дългове може да възстанови устойчивото обслужване на дълга, конкурентоспособността и растежа. Подобно на тези случаи, съпровождащите щети от излизането на Гърция от еврозоната ще бъдат значителни, но могат да се контролират.


Както става при обречен брак, по-добре е да има правила за неизбежния развод, които да направят загубите от раздялата по-малки и за двете страни. Не се залъгвайте - организирано напускане на еврозоната от Гърция ще предизвика сериозни икономически проблеми. Но много по-лошо е да се гледа бавната хаотична имплозия на гръцката икономика и общество.


Нуриел Рубини е президент на Roubini Global Economics, преподавател в Stern School of Business към New York University и съавтор на книгата Crisis Economics.


Текстът е с оригинално заглавие Greece Must Exit и е предоставен от Project Syndicate.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Ако Гърция напусне Еврозоната/в, което се съмнявам/, хептен ще я закъса. Предполагам, че Германия и Франция няма да го допуснат, на тях им трябва в Европейския съюз.

 2. 2 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Прди това да върне парите, които взе от ЕВрозоната, и да престане да реве за нови безвъзмездни дажби.
  Да се напънат гърчолята и да почнат да работят, не само да трошат чинии и да правят надписи на всеки камък, който видят по улицата, уж че Афродита била го местила, или Прометей ги бил търкай, или Зевс си играел на шашки с тях...че станаха смешни!

 3. 3 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И без това влязоха в ЕС и ЕЗ с лъжливи данни за цвенуща икономика и могъщи финанси, а се оказаха със скъсани гащи.

  Новият президент на Франция изобщо няма и намерение да спонсорира дебелите разплути гръцки задници, които са свикнали всички да им дават, а те само да вземат! Човекът ясно заяви - идвам, за да спася Франция от финансов крах! Не ме интерсува кризата в разни членки на ЕС!

 4. 4 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  Европейският фонд за финансова стабилност и Европейският механизъм за стабилност (EFSF/ESM) трябва да извършат необходимата рекапитализация на гръцките банки чрез директни капиталови инжекции. Европейските данъкоплатци на практика ще поемат контрола над гръцката банкова система, но това ще е частична компенсация за загубите, понесени от кредиторите при драхматизацията.
  ----------------------------------

  А кои са кредиторите?

  Немският концерн „Сименс“ бе уличен в раздаване на подкупи на гръцките власти в размер на 1 милиард евро, а общият размер на договорите, получени вследствие на тези подкупи, е неизвестен. На милиарди евро се изчисляват поръчките, дадени на Сименс за оборудване на гръцките железници и метростанции, за цифровизиране на националния телеком, за болнично оборудване и продажба на военна техника. Сименс получи и апетитен договор за оборудване на гръцката олимпиада през 2004 г. със система за сигурност „C41“, която така и не влезе в употреба. Общата цена на олимпийските игри се наду от 900 милиона до над 10 милиарда евро, 1.2 милиарда от които бяха похарчени за охрана.
  Най-големите притежатели на гръцки държавен дълг са в Гърция (Пиреос, Eurobank EFG, Алфа банк), в Германия, Франция и Белгия (Dexia, BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank, DZ bank и др.). Така правителството, подкупено от частния бизнес, дава поръчки на частния бизнес, които се изплащат отново със заеми от частния бизнес (банките)

  А кой ще плаща сметките?

  Европейски Стабилизационен Механизъм, ЕСМ, представляващ нещо като постоянен спасителен фонд с неограничена власт и неограничен достъп до хазните на 17 страни от зоната.
  Организация, която може да изпразва държавните хазни просто ей така?
  Така че евфемизъм, като "ще поемат контрола над гръцката банкова система" звучи най-малкото цинично!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  При вземането на властта от радикалните партии в Гърция е възможно преориентирането и към Русия с отдаването на пристанища и летища на концесия за 20-30 години. Това може да доведе до излизането на Гърция от НАТО и задълбочаване на противоречията и с Турция заради от никого непризнатата, освен от самата Турция - Република северен Кипър, както и с Македония. По този начин проблемите на Гърция ще се изнесат на друга - националистическа плоскост. Тази перспектива може би ще накара САЩ да вземе по-сериозни мерки за спасяването на Гърция, щото отслабването на юго-източния фланг на НАТО ще се отрази негативно на Израел и влиянието на САЩ върху държавите от Близкия Изток, които и в момента са крайно нестабилни. Затова си мисля, че последната дума за гръцката криза ще имат американците!!!!!

 6. 6 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Гърция и гърците не искат да напускат Еврозоната, ЕС не иска, но медиите и някои пророци много им се ще.

 7. 7 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Но много по-лошо е да се гледа бавната хаотична имплозия на гръцката икономика и общество."

  И този идиот е убеден, че ще "гледа бавно и дълго".
  Просто Нуриел Рубини ти ще умреш и спомен за теб няма да има, а Гърция ще съществува доста дълго.

 8. 8 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#1:"442"]на тях(Франция и Германия) им трябва в Европейския съюз. [/quote]
  Би ли обяснил за какво им е толкова необходима Гърция?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 9. 9 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "...Както става при обречен брак, по-добре е да има правила за неизбежния развод, които да направят загубите от раздялата по-малки и за двете страни. Не се залъгвайте - организирано напускане на еврозоната от Гърция ще предизвика сериозни икономически проблеми. Но много по-лошо е да се гледа бавната хаотична имплозия на гръцката икономика и общество..."

  Казвам ти дъще,сещай се снахо!

  В задачата се пита,кога ще се изчерпа търпението на всички?Просто Малакия,трябва да мине през етапите на криза,които заслужава.
  Сами се докараха до тук с лъжите и мързела си.
  Айде стига толко глезене,че и на западният избирател започна да му дотяга посточнното хрантутене на Гърция,вижда се ясно по резултатите на Меркел

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 10. 10 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 506 Гневно

  Името което стои зад статията е Нуриел Рубини.
  Тоя не се спря с глупостите си. Да сте го чули да предлага нещо градивно, да се опитва да намери някакво решение на проблемите, а само втълпява колко щял да се вгорчава живота на милиони хора.
  И така до кога ???

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 11. 11 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 519 Весело

  Мистър Бедствие продължава да облъчва хората с апокалиптичните си прогнози,явно американците сериозно са се уплашали,че долара започват да го изместват от мястото му на резервна валута,няма кой вече да им иска хартийките и няма да могат да си плащат дълговете? Гърция може да намали дълговете си,като приватизаира голямото си държавно имущество и като си преструкторира разходите и иконимиката си,няма нужда на напуска Еврозоната и да обеднее изведнъж.

 12. 12 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колко е сложен животът!! Май зорът да влезеш в Еврозоната е далеч по-малък от този да излезеш от нея...Гърция в момента много ми прилича на героя на Тодор Колев от филма "Господин за един ден"...Гърците излъгаха с някакви отчети, онези "им повярваха" и ги приеха в клуба на богатите, всички се веселиха, някои след това и поработиха, но гърците - не, посъбраха оттук-оттам парички, направиха заеми и накрая, когато истината лъсна, вече е много късно да се взимат някакви разумни мерки...В края на филма Пурко успя да излъже кръчмаря с градските си дрехи, че е платежоспособен, но в крайна сметка яде и пердах...Какво ли ги чака гърците!?!? Струва ми се, че там без пердах няма да се размине...Ако имаме очи да гледаме, уши да слушаме и глави да мислим, трябва да разберем, че и у нас без пердах нещата няма да се оправят в близките 100 години...

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 13. 13 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]При вземането на властта от радикалните партии в Гърция е възможно преориентирането и към Русия с отдаването на пристанища и летища на концесия за 20-30 години.[/quote]
  Русия няма финансова възможност да финансира Гърция.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 14. 14 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Колко много приказки за да каже едно:
  заплатите и в частния и в държавния сектор не отговарят на реалността.

  И трябва да намалеят, което може да стане:
  -с премахване на минималната заплата, съкращаване на поне 50% от администрацията и намалява не на заплатите в администрацията, пенсиите и социалните помощи.

  или

  - цялото това нещо да се извърши от хиперинфлацията, но пак трябва съкращаване на администрацията

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 15. 15 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "simeonov_":
  Защо ще намалява "дългове" формирани чрез принуда и престъпления? Странно на днешен ден един слой хитрува, но няма да е дълго. И друг път е било така.

 16. 16 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 616 Неутрално

  С евро или драхма, Гърция трябва поне да балансира бюджета. А това без усилия няма да стане. Европа вече наля толкова пари, че не вярвам и при смяна на еврото с драхма да продължи да плаща.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 17. 17 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#9:"sashobal"]Сами се докараха до тук с лъжите и мързела си.[/quote]

  Казвате мързеливи са, лъжат и взимат наготова т.е. вината за високия дълг пада върху слаба производителност, пенсионната възраст, социалните помощи, заплатите, , държавното здравеопазване и образование.
  В САЩ здравеопазването е частно, таксите за университети са най-високите в света, профсъюзи няма почти никъде, а средният годишен отпуск е само 10 дни – американците не могат да бъдат обвинени в мързел. Но на глава от населението се пада също толкова голям държавен дълг, колкото на обикновения грък, който се радва на 26 дни платен отпуск и по-ниска пенсионна възраст. Гърците се пенсионират на 61 години, в САЩ – на 66 години, в Япония – на 68 години. Средната продължителност на живота на японеца е едва 2 години по-висока от гръцката, а в САЩ – 2 години по-ниска.

  На фона на подобни строги работни условия и висока продуктивност, тези страни не би следвало да имат проблеми с какъвто и да било дълг – все пак това обещават управляващите. Но гръцкият държавен дълг е 130% от БВП, а японският – 225%. Външният дълг на Гърция, по-голямата част от който е на частни гръцки банки, е 174% от БВП. В Англия и Исландия това число е 400%, в Ирландия – 1103%.

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#17] от "Манолов":

  САЩ притежават собствена печатница за пари. НЕ.

  корекция.

  Печатницата за пари - ФЕД - си има САЩ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 229 Неутрално

  използвайки евро няма как да е конкуретноспоссобна гръцката економика просто ще продължава да е надценена

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  [quote#18:"Distributed"]САЩ притежават собствена печатница за пари. [/quote] е котета, в икономиката, както и в живота, каквото е позволено на Зевс, не е позволено на вола..... тази истина едничка е известна на белия свят таман от 3000 години....
  Така че не гледайте в паничката, печатница на пари на САЩ...

  Още повече че и ние в ЕС си имаме печатница, нарича се ЕЦБ и има право да емитира ЕВРА, когато и както реши.... затова и 8-те големи решиха "растеж и създаване на работни места" и печатарите в ЕЦБ да не философстват, а да се хващат на работа..... до валутен курс 1 долар= 1 ЕВРО, знаете ли колко "растеж и работни места" може да се генерират???

  Айде време да работим.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#18:"Distributed"]САЩ притежават собствена печатница за пари. [/quote]

  Абсолютно вярно и точно заради това и двойните стандарти, които се прилагат навсякъде е глупаво да нападаме обикновения грък така...
  Нека видим при кого ще отиде инфраструктурата и естествените монополи (ток, вода, железници) на Гърция купени срещу дългове от напечатани хартийки и виртуални лихви и тогава да върнем лентата назад!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 22. 22 Профил на ticha
  ticha
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Той този дето ги приказва макар че е преподавател и президент на нещо като фирма занимаваща се с икономиката хал хабер си няма от проблема в Гърция и тръгнал да дава акъл как да се оправи положенито.

  А бе будала ти византиец виждал ли си? Знаеш ли тия от византия що за стока са? Защото ние знаем. По-вече от 1300 години им сърбаме попарата и им знаем номерата. Туй по-коварен и нагъл от византиеца НЯМА на света.

 23. 23 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 555 Неутрално

  еми щатите в сащ да започнат да се оттеглиат от напечатаниат долар има щати могат да вьведьт различни валути в обращение даже с златно покритие бачкатори от азиа колкото искаш

 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945":

  Спецификата на нашата печатница в ЕЦБ е, че там има прекалено много немци. Да не забравяме, че ЕЦБ е във Франкфурт.

  А най-най-най-най-най-най-наааааааааааааай голямата параноя на немците е ИНФЛАЦИЯТА.

  Затова толкова малко и след толкова уговорки ЕЦБ едвам едвам пусна малко нисколихвени кредити.

  И затова ЕС ще е по-устойчив от САЩ, където инфлацията рано или късно ще им удари един зад врата.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 25. 25 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 555 Неутрално

  след гьрциа триабва да се прецака половината еропеиски сьюз и еврото
  просто римско правило
  разделиаи и владеи

 26. 26 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#6:"anonimen"]Гърция и гърците не искат да напускат Еврозоната, ЕС не иска, но медиите и някои пророци много им се ще.[/quote]
  Проблемът е, че не става с "искам-не искам", а с пари...и то много.
  Кой ще ги даде, за какво ще ги даде и ще ги даде ли изобщо е най-важният въпрос.

 27. 27 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 555 Неутрално

  след гьрциа триабва да се прецака половината еропеиски сьюз и еврото
  просто римско правило
  разделиаи и владеи

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  [quote#22:"ticha"]хабер си няма от проблема в Гърция [/quote]Интересно, колкото по малко се разбира един проблем, толкова по-смело се сипят мъдрости!?[quote#1:"442"]Герания и Франция няма да го допуснат, на тях им трябва в Европейския съюз.[/quote]Това е истината! Другото са приказки от кафенетата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#10:"Европеец"]Името което стои зад статията е Нуриел Рубини.[/quote]

  Лош вестоносец е, викаш- да се убие!
  Независимо какво казва, дори да е истина.

 30. 30 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#17] от "Манолов":

  Неадекватни сравнения правиш между САЩ, Япония и Малакия.
  Първите две имат работеща, конкурентна икономика, а последната какво реално произвежда?
  Освен това САЩ и Япония не чакат някой друг да им дава пари и да ги спасява...оправят се сами.

 31. 31 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #17-манолов- В САЩ се намира печатницата на долари ФЕД. ФЕД от почти 100 години е частна собственост на еврейската на еврейската фамилия Ротшилд. Доларът е световна призната,международна обменна единица, а лева, драхмата, юана, йената, рублата, дори и еврото-не са!!! Това, че $ е паричната единица на света превръща САЩ в най-голямото чейнджбюро на света и му позволява, печатайки трилиони долари, да прехвърля дълговата си задлъжнялост по света. Но за останалите държави това не важи!!! Първо ще фалира целият свят и накрая САЩ и Израел!!! За това не бъди наивен и не сравнявай дълговете на Гърция, с тези на САЩ и Израел. Дълговете на САЩ и Израел ще ги плаща целият свят, докато $-ра е световна валута!!! Д0като дълговете на Гърция, ще си ги плащат самите гърци!!!

 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Когато ги говорих тези неща преди 1 година ме питаха дали съм учил икономика на Позитано...

  За Гърция не е въпрос дали да напусне еврозоната, а дали да го направи когато трябва - преди една година или с много мъки и загуби когато е най-късно - преди три месеца. Защото и двата срока са изпуснати от еврото ще я изкарат дяволите, но без да излезне няма да се оправи през следващите 300-400 години.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Змислям се дали САЩ имат интерес еврото да е стабилно и да съществува.?

 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  [quote#24:"Distributed"]Спецификата на нашата печатница в ЕЦБ е, че там има прекалено много немци.[/quote]
  не е голям проблем, много немци във Франкфурт имаше и 1939-45 години пък кво от това? Набиха им обръчите....!!
  Още повече че инфлацията, като икономически лост е "измислена" от Малтер Ратенау още 1921 ... да преровят старите книги....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Горното е абсолютно вярно и единственото което може да се добави,че част от анализа се отнася и до нас и извода е ,че трябва да махнем валутния борд.

 36. 36 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  [quote#30:"marsena"]Неадекватни сравнения правиш между САЩ, Япония и Малакия. [/quote]

  Напротив, точно това прави много неудобен факта, че в САЩ на глава от населението се пада също толкова голям държавен дълг, колкото на обикновения грък.

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  "Гръцката истина" очаква всяка държава, която използва взетите кредити не за развитие на икономиката, а за раздуване на административно-бюрократиния апарат и на практика за купуване благоразположението на мат'ряла от водещите партии в страната. Накрая идват "революционерите", които дефакто ще пуснат в действие ножа на гилотината, с трагичен за съответната страна резултат. Освен всичко друго, до гръцкия проблем се стигна и поради факта, че гърците се отказаха да работят - решиха да внасят от ЕС /ЕС няма нищо против такъв подход/ и трети на страни, дори на стоки, които са били традиционни гръцки производства.
  Производителите се преместиха в Атина - узо, сиртаки, сладък живот, шуробаджанашки назначения на непроизводствени позиции.
  Та, така. Сещате ли се за една друга държава, в която ситуацията много прилича на гръцката, без огромните заеми, за щастие? Но пък с болшевики-спасители!

 38. 38 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #20-bobi1945- Сложих ти минус, защото не си прав. Всяка държава извън валутен борд има право да емитира пари.И Гърция ще има право да емитира драхми , ако излезе от Е.С,но дори и Е.С. купува петрол и газ, разплащайки се с щатски $-ри, а не с евро!!!.Въпросът е, че когато тази държава тръгне да купува енергоносители/газ, петрол .../, тя ги заплаща не в собствената си валута , я щатски $-ри!!! За целта обменя собствената си валута срещи $-ри при сарафа на целия свят САЩ!!! Защо Катар не вложи в БНБ на депозит 200 милиона евро, а вложи 200 милиона$-ри??? Защо САЩ разсипаха Ирак и Либия, и убиха лидерите им??? Защото Садам Хюсеин започна напук на САЩ да продава петрола си директно в евро. САЩ не можеха да си позволят такъв прецедент и разсипаха Ирак.Кадафи пък натрупа огромни количества златни резерви, опитвайки се да създаде единна африканска валута, но независима от $-ра... Моментът в който света се откаже от $-ра, като световна разплащателна валута ще бъде гибелен за икономиките на САЩ и Израел, за това САЩ се стремят със силата на дипломацията и оръжията да отдалечат максимално този момент във времето...
  Така, че не сравнявай дълговете на Гърция с тези на САЩ и Израел!!! Дълговете на САЩ и Израел, ги плаща и ще продължи да ги плаща икономиката на целия свят!!! Дълговете на Гърция, ще си ги плащат само гърците!!!

 39. 39 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 506 Весело

  Очевидно, сопоред Нуриел Рубини, спасението на давещите се е задължение на смите давещи се

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 40. 40 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До #-28-BajTan- На Германия и Франция им трябват пазари!!! Първата и втората световни войни се водеха не само за колонии и суровини, а най-вече за пазари!!! Това бе и целта при създаването на Е.С. - единен пазар, без митници и граници!!! За да има пазар обаче, освен продавач, трябва да има и купувач!!! Ако влезеш в магазин, или ресторант и се ползваш с добро име, може да ти дадат няколко пъти на вересия, но ако продължиш да не си плащаш борчовете, ще спрат да те обслужват , защото накрая ще фалират сами!!! Ако те обслужват пък само теб без да плащаш, ще се намерят и други тарикати които да не плащат и това също ще ги доведе до фалит. Гърция е в положение на преял и препил в таверна клиент, който няма пари да си плати сметката и за капак на всичко, отказва да мие една неделя чиниите, за да си избие борча, защото това ще го унизи!!!

 41. 41 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  "" Гърция е в капана на порочен кръг от неплатежоспособност, изгубена конкурентоспособност, дефицити по текущата сметка и задълбочаваща се депресия. ""
  =====================

  Точно казано : в капана !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  [quote#40:"kimba3"]отказва да мие една неделя чиниите, за да си избие борча, защото това ще го унизи!!![/quote]Съгласен съм! Ясно ми е, че гърция ще бъде вразумена и ще мие не само чашите! Говорил съм със немец, спец по тези неща преди години. Той ми каза, че при сегашно-то ниво на технологиите Германия е имала хоризонт за развитие само няколко месеца. Присъединяването на ГДР, после и разши-рението на Евро съюза е давало глътка въздух и отместване на хоризонта за раз-витие с по няколко години. Ако се достиг-не хоризонта - следва срутване като СССР. Всички сме в една лодка и трябва да оцеле-ем заедно, сега гърците - в карцера за лъжа

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  странно как никой не споменава думата "приватизация". Та в Гърция 70% от собственоста е държавна. Чрез бърза приватизация и строга финансова дисциплина Гърция има шанса буквално за 5 години да влезе в релсите на 3%..........единствения проблем са социалистите там

 44. 44 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Весело

  [quote#43:"stanislavdi"]Чрез бърза приватизация ..... единствения проблем са социалистите там [/quote]-И челния комшийски опит.

 45. 45 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  .."Единственият начин това да се прекрати е да започне организиран фалит и излизане от еврозоната.

  Напълно съгласен!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 46. 46 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#43] от "stanislavdi":

  www.youtube.com/watch?v=lqEaMT9zC9M
  ааа,хората не са съгласни на приватизация, искат си паричките и сладкия живот

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 47. 47 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Няма драхми, няма евро!
  Нещата отиват към турската лира. Гърците нали са много хитри, просто ще повторят упражнението отпреди 600 години- ще поканят турците да им разрешат проблемите.
  Че по този начин ще си оправят икономиката е ясно, но тук свършват добрите новини. Сега лошите :
  -Главният проблем при турците е , че като ги поканиш прекалено дълго се застояват. По-точно още не са се наканили да си тръгнат от последното "гостуване"
  - Турците ще дадат пари, но ще искат работа или възвръщаемост, иначе работните гърци ще ядат дървото.
  -Турските банки не опрощават кредити .
  Общо взето във всички варианти на гърците им е рунтава работата, но сами са си виновни, както е казано- "Хитрата сврака- с двата крака...."

 48. 48 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Европеец":

  в случая точно това прави , показва според него какво би трябвало да се направи и то още в самото заглавие Greece must exit. Ти какво точно разбираш под нещо градивно , особено в случай като гръцкия..

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 49. 49 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1305 Любопитно

  Що ли разбира юдеят Рубини под "правилно и агресивно рекапитализирани" ? Национализация наверно.

  До коментар [#34] от "boby1945":

  Инфлацията няма как да е измислена от юдея Ратенау. За нея се знае още от 15-ти век от "ножицата на цените" .

 50. 50 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно  "Драхматизация на Малякия"

  води до

  "Малякизация на Социализъма"

  = Голата Соц.-Реалност !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 51. 51 Профил на velislavelev
  velislavelev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#31] от "kimba3":
  " Доларът е световна призната,международна обменна единица, а лева, драхмата, юана, йената, рублата, дори и еврото-не са!!! Това, че $ е паричната единица на света превръща САЩ в най-голямото чейнджбюро на света и му позволява, печатайки трилиони долари, да прехвърля дълговата си задлъжнялост по света"
  Абсолютно вярно ,само едно уточнение - в цял свят търговията с петрол се извършва в долари и по този начин всеки напечатан такъв се легитимира в равностойността си - "черното злато" . Ако следите връзката курс на $ -цена на петрола/ игнорирайки спекулативните колебания/ , тя е точно обратно пропорционална- по този начин ОПЕК компенсира евентуални загуби.

 52. 52 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "etkata":

  Аз мога да ти отговоря, ако не възразяваш.

  В Liveleak.com излезе видео преди време, в което Меркел заявява в Евро парламента, че не може да се допусне Гърция да излезе от ЕС. Мисля точните думи бяха "Greece is the sacrifice that has to be made for the sake of the EU. We cannot let them quit the union, for there will be no union after that." [ще се опитам да потърся видеото, ако е все още там и ще пусна]
  Причината е принципна, не че им трябват толкова много, а защото това би означавало крах на ЕС като цяло. Разреши ли се на една страна да излезе, други ще последват.

  Мога да споделя за Финландия, тъй като живея тук и следя новините. Постоянно се обсъждат сценарии, още откакто ЕС притисна правителството да плати на Гърция помощи, за това как Гърция трябва да напусне зоната и как ако това се случи, тук ще се проведе референдум за излизане. Обикновено, каквото се случи в една северна страна, другите последват, а ЕС не може да си го позволи.

 53. 53 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Принципно Рубин е прав. Защото напускането на ЕЗ от Гърция, ще реши изведнъж група държавнически проблеми, за които Гърция няма държавническата сила да реши сама, така както той сравнява, че Германия го е правила 10 години. Въвеждането на драгмата ще девалвира стойността на гръцката собственост и цената на труда, което ще даде база за растеж (предимно на тези бизнеси, които работят с чужбина). Но Гърция внася почти 100% всичко. Добавената и стойност е минимална. При въвеждане на драхмата, ще пострадат всички работещи на вътрешният пазар, всички доходи, всички спестявания, всички собствености и предимство ще има само за някой. Реално ще има огромно преразпределение на блага в гърция, изключително за сметка на държавните разходи, които изведнъж ще се сринат по себестойност на 1/3. Да, това е простото държавническо решение за Гърция, защото става от веднъж и женчевкото правителство си има външен враг да обвинява, и няма нужда да прави дългогодишни реформи. От макро гледна точка, също е просто решение. Но от гледна точкана отделните гърци, това ще е ад по-голям от това което се случи на България по времето на Виденов.

 54. 54 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#4] от "Манолов":

  В коментара ти е пълно с фактологични грешки, така че ще го игнорирам като цяло. Само ще обърна внимание на факта, че същественият дял притежатели на гръцки дълг бяха самите гръцки банки и фондове. Защото и в Гърция (като в БГ) държавата ги задължаваше да и купуват дълга. Те са и най-пострадали от преструктурирането. Общото изложение към Гръцки дълг в европа, от частни собственици, извън Гърция, бе около 40 милиарда евро, и сега е доста по-малко. Не мислиш ли че щеше да е по-евтино да се дадат пари през ЕЦБ (за което имаше готова процедура) на засегнатите банки пред това да се дават пари на Гърция директно и да се финансира бюджета и (към който заминават 100 милиарда от помощите)? Никой не се хвърля да спасява европейските банки, те са лесни за спасяване, и щеше да е към днешен момент фискално 10-кратко по-евтино да бъдат спасени те, вместо да се спасява Гърция да не фалира. Причините за спасяването на Гърция са очевидно други.

 55. 55 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен":

  Не го вярвам. Нито по едното направление, нито по другото. Първо гръцкият политически хаос създава нестабилност не само за западните държави, но и за русия. Последните няма да рискуват при следващата смяна на правителството, да загубят парите, които (ако решат да) са инвестирали. Ако не стане преврат, който да стабилизира политиката, нито САЩ нито Русия ще се намесват. Отделно, Русия няма парите да спаси или финансира Гърция. Дори Китай ги няма. Дори да си представим 200 милиарда, разпределени в 30 годишен срок (с което се спекулираше) са по 8 милиарда на година. Това няма да покрие дори половината от липсите в бюджета на Гърция и няма да премахне необходимостта им от извършване на реформи. ЕС като икономическо обединение е с по-голям ресурс от САЩ и Китай. Отделно за разлика от САЩ разполага (колкото и парадоксално да звучи) с близо три пъти повече свободни пари. И ЕС не може да спаси Гърция (след 2020-та). Никой не може да ги спаси, ако те не се спасят сами. А спасението минава през затягането на коланите на държавата.

 56. 56 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#15] от "Лято":

  Дълговете не са проблем на гърците. Те не ги и плащат в момента. Проблемът е че няма кой да финансира държавният дефицит, и да взимат нови заеми и да натрупват нови дългове. Дали дълговете са натрупвани с престъпления е въпрос на съдебната система да реши, в противен случай е празно обвинение. Отделно не смятам че престъпленията държат същественият дял от дълговете, ако беше така Гърция нямаше десет години да си фалшифицира статистиката за да взима нови.

 57. 57 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#19] от "venc100":

  Не е съвсем така. И Рубини споменава как Германия 10 години реформира икономиката си, замразила заплати (включително с подкрепата на синдикатите там) за да бъде конкурентно способна с евро, и е конкурентно способна дори на Китай. След започване на кризата, въпреки рецесията в ЕС, Германската икономика прави растеж, защото изключително бързо се преориентира към нови пазар и БРИКС. Това показва че да си конкурентен с евро може, и икономиката ти може да е гъвкава, както и че синдикати и правителства могат да работят заедно за общото благо и дългосрочни цели.
  Проблемът не е в еврото, а в слабостта на гръцката политика да извършва дългосрочни реформи, както и нежеланието на обществото да ги приема. При това положение въвеждането на драхмата е най-простото (но не и най-леко) решение. Но то няма да е без цена, чрез него, ще се обезценят всички заплати, всички собствености, всички спестявания, а в Гърция благата много рязко ще се преразпределят към изключително малката група бизнесмени опериращи с чужбина или с транспортни дейности. Въвеждането на драхмата ще е драхматичен край на гръцкият социализъм, и ще ги ребуутне в най-дивият капитализъм, за няколко години, през фазата на първоначалното натрупване на капитали, и ще облагодетелства много малко лица, а губещите ще са всички гърци.
  Реално, дългите и болезнени реформи при оставане в еврото са най-социалното решение за тях. Но е трудно да им се обясни, когато мислят толкова емоционално.

 58. 58 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Еврозоната трябва да бъде напусната дирижирано от Гърция, Португалия, Испания, Италия, Ирландия, а може би и от Кипър и Белгия за срок от 5-10 години. След като решат проблемите си тогава пак може да се върнат, въпреки че ще бъде безсмислено да го правят. Рано или късно валутните съюзи винаги се разпадат. За последните 100 години е имало десетки опити за такива и винаги са завършвали с неуспех. Мисля си даже че бяха 100 и няколко!?
  За да съществува един валутен съюз трябва да има солидарност и неограничена отговорноост между съюзниците- цялата Еврозона да е готова да плаща гръцкия дълг и лихвите по него. Второто е Централната банка да може да емитира пари. така функционират държавите и заради това съществуват. Примерно цяла България би застанала и платила задълженията на Област Монтана, както и БНБ би вдигнала инфлацията за да помогне на Областа. Задълженията на Монтана, ще се поемат пряко или косвено от всички българи.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 59. 59 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отдавна не ми орави впечатление простотията на форумците,както и клишетата,който повтарят. Не желая да ги коментирам, а да изразя едно мнение, Германия и Франция , а и Брюксел са на път да загубят една колония, един пазар създаден от тях и финансиран от тях, но покрай връщането на капиталите си отмъкнаха и продукта създаван от Гърция, който е 10-пъти по-голям от българският. Това което се случва в Гърция, а и следващите го страни предстой да се случи и на "трудолюбивите" българи.

 60. 60 Профил на ruark
  ruark
  Рейтинг: 395 Неутрално

  тук в европа големите банки в продължение на година се готвят за гръцката трагедия. затова базел 3 им наложи драстично покачване на собстения капитал за да могат да издържат на сценария от 2008 с Лиман.според мен гърция трябва да излезне от еврото и незабавно да им се вкара валутен борд като вържат драхмата за по евтина валута като долара или йената за да не настане масова инфлация и паника. ако немски надзор дойде в страната им им се приватизира икономиката и им се редуцира държавния апарат след 5 до 6 години ще се стабилизират.
  държавата трябва да редуцира своите държавни предприятия и дялови участия и с тези средства да купи дялове на вече приватизирани големи предприятия, които ще са конкурентно спосбни и ще носят на държавата корп. данъци, дивидент и данък доход.
  не случайно им опростиха 120 милиарда за сметка на приватизацията, която е мнго мудна и бавна.

 61. 61 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално


  За Гърция вече е късно да се планира плавно излизане от валутния съюз - страната ще излезе от същия като ефективно обяви дифолт по плащанията на дълга си - няма време за организация и планиране. Ще стане стихийно, 2-3 месеца след изборите, независимо кой ще ги спечели. Другото са мокри сънища на шепата европейски пишман икономисти и политици.

  Вече е ясно на всички, че чугунените глави, които водят т.н. ЕС са аматьори, включително селяците от ЕЦБ.
  Понеже глупаците откровено не знаят какво правят, би било удачно да заемат още малко парици от ''пазарите'' и да наемат професионалисти от американски инвестиционни банки ( Голдман би бил много удачен вариант), да им разработят подробен и лесен за разбиране план за управление на кризата от предстоящите банкови фалити на континента, както и възстановяването на националните валути. Иначе ефекта от приближаващото цунами ще бъде трудно поправим.


 62. 62 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ми те и САЩ ще са по-добре без южните щати, особено без Флорида. И Калифорния ще е по-добре без САЩ. И Луизиана без Нова Англия, ама не го виждам гусин пруфесора да дрънка същите глупости за вътрешно потребление на англосаксонската общност в юнайтед стейтс, нали така?
  Айде сиктир, аман от оплаквачки на чужди гробища.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А какво стана с E pluribus unum?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 64. 64 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 564 Неутрално

  бъдещето на Гърция е в Близкия Изток

  veni vidi fugi
 65. 65 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#59] от "tatkoruso":
  Клишетата са в главата ти! Явно си прочел някои глави от Капитала на Маркс, но нищо повече. Запомни едно - никоя високо развита страна не разчита само и единствено на външния пазар, а преди всичко на своя собствен пазар. Обратното е нонсенс - пазара на една нискоразвита технологично страна е неспособен да възприеме стоките, носители на високи технологии. Казано по просто, все едно Apple да разчита на индианския пазар по поречието на Амазонка, за да продава продуктите си...
  А като говориш за производството на Гърция какво визираш? Говоря за оригиналните гръцки продукти, а не за филиалите на мултинационалните компании. Маслини, портокали, сирене, йогурт, узо и... какво друго, че не се сещам? А да, туризъм, което им е може би най-голямото експортно перо.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 66. 66 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ventsislav Mirchev":

  Да, ако един валутно-икономически съюз не прерастне в политически, разпадането му е неизбежно. Може би скоро ще сме свидетели на един цивизовано модифициран вариант на Войната между Севера и Юга(кръвопролитията не са задължителни!), като прелюдия към консолидирането на европейските държави в държава по подобие на САЩ.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 67. 67 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#43] от "stanislavdi":
  Да им пратим Костов. За бърза Разбойническо-Мародерска Приватизация

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 68. 68 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#23] от "dearblue":

  По-бедните щати в САЩ получават субсидии от по-богатите и никой не мрънка, защото знаят че няма друг вариант.

  Romanes eunt domus!
 69. 69 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#62] от "Десен":

  А де, а. Все по-ясно става, че щатите се опитват да копат гроба на европа и по тоя начин да извиват ръцете я на китай, я на който им държи дълга. Ма няма да стане тая бре. Трябват две неща на европа - да се овладеят банките и финансовите спекулации и да се овладее левия популизъм. Ама щатите ги е страх от първото и гледат как да стимулират второто с рейтинговите си агенции и финансовите си мастодонти.
  Десен е много прав в случая.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 70. 70 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#62] от "Десен":

  Наистина ли не разбираш какви са разликите между ЕС и САЩ?

  Romanes eunt domus!
 71. 71 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Разстроено

  До коментар [#58] от "Ventsislav Mirchev":

  Но за целта трябва да има обща икономическа политика - каквото в Еврозоната няма. ЕС всъщност е ни риба, ни рак - има дублиращи се институции, които харчат цял куп пари, а решенията - важните, икономически и политически, всяка държава си взема както й е изгодно.

  Т.е. липсва политическа солидарност, не само икономическа такава... Затова и ние в България си тънем в мегамизерия и масова корупция и престъпност, умираме си бавно, но това не вълнува нито г-жа Меркел, нито мюсю Оланд, нито мистър Бароузо...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 72. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#31:"kimba3"]Първо ще фалира целият свят и накрая САЩ и Израел![/quote]
  Това ще е вярно, ако не се смени ПЕТРОдолара, но времето му вече изтича. Как ще го сменят? http://goo.gl/ISsA2

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#60:"ruark"]ако немски надзор дойде в страната им им се приватизира икономиката и им се редуцира държавния апарат след 5 до 6 години ще се стабилизират. [/quote]
  Както се стабилизира РъБъ?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 74. 74 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До "Анализатор"- аз това за 10 пъти по-големият вътрешен продукт не съм го измислил. Това го дрънкат анализатори по ТВ-то,а от къде е, може само да се догаждаме.И по презумция Е-съюза не е създаден за единна държава, САЩ са създадени от емигранти и войни/основно с Мексико и една с Испания/ и идват в Европа като на поклонение/ поне преди 2рата свет./Обединението на Европа по американски модел е кауза пердута и даже Сталин след края на 2-та не го мислел, та чиновниците от Брюксел ли. За това еврото е обречено, а Е-съюза ще го последва, но ние да мислим за назе си, а това е трудно след толкова год. живот в колония.

 75. 75 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До Лилия Костова. Толкова ли сте наивна да мислите за солидарност, в света има само едно ПАРИ и пак ПАРИ, формацията е такава.

 76. 76 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Отдавна не бях изпитвал такова удоволствие от постовете под една статия.
  Това,което АЗ знам.
  Да задържиш времето (или използваш някаква формула от миналото),е безумие. (Кейнсианство,драхма,Волен Сидеров,Бастилията и т.н.).
  И подозирам,че ще се появи някой гений в последната минута за да ни каже своите просветления,но ще бъде късно. Също като преди кризата.

 77. 77 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#75] от "tatkoruso":

  Не съм наивна. Ако хората не мислят само за пари, са по-щастливи.
  А онези с парите се стремят към щастие, но са тръгнали по грешния път.
  Те всъщност са болни, макар че не го съзнават. Лошото е, че болните са толкова много, че смятат, че са нормални.
  Но не са...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 78. 78 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  до31-ви. Назад сте с инфото, колега, доста споразумения има за плащане в нац. валута.

 79. 79 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  до 77-ма. Г-жо,щастието е относително и вътрешно изживчване за което трябват пари, другото е лицемерие и езуитщина.

 80. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#74] от "tatkoruso":

  Ти не виждаш ли,че Европа ВЕЧЕ е обединена, именно в резултат на векове междуевропейски войни.
  Но такава формация няма аналог досега в историята. Тя е олигархична.
  Има няколко центъра на Власт,а не един както е досега.
  И затова е трудно.

 81. 81 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 2021 Любопитно

  "....Най-важният проблем ще бъде загубата на капитал за финансовите институции в ядрото на еврозоната. За една нощ ще се изстреля до висините рискът държавата и компаниите да не обслужват дълговете си в евро...."

  Заради високомерието, лакомията и неадекватността на точно тия финансови институции в ядрото на еврозоната още "дундуркат" Гърция, та дано успеят нещичко да изтръскат от фалиралата държава. И така беше пропиляно безценно време, заради което болезнеността от фалита ще е неколкократно по-голяма. Но затова пък олигархията, срастнала се с държавата, напълни гушите до пръсване и отдавна е изнесла на сигурно място парите от надлежно изпапаните еврофондове. Гръцката политическа класа е олигархия, която ограбва обществото.

  Ето какво казва Георгиос Контогеоргис:

  http://glasove.com/georgios-kontogeorgis-grutskata-politicheska-klasa-e-oligarhiya-koyato-ograbva-obshtestvoto--19283

 82. 82 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#81] от "aldy":

  Не мога да ти опиша,колко бъркаш олигархия с мафия.
  Мафиота винаги е паразит.

 83. 83 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  до 80-ти. Да, колега, виждам че, е обединена и ако на това му викаш обединение.

 84. 84 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#70] от "|":

  Tцъ, не. Я ми кажи ти, ако не те затруднявам, разбира се.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 85. 85 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#69:"zrenaxby"]Все по-ясно става, че щатите се опитват да копат гроба на европа [/quote]
  Ами да ти кажа не мисля че това им е целта - те нямат интерес от слаба европа, точно обратното - Ес има интерес да се представя за слаба. Колкото и неуместно да звучи, но тая криза носи плюсове точно за ЕС и огромни минуси баш за тия които казваш -САЩ и китай.
  За това че не си прав, може да видиш от това че САЩ оказват постоянна неспираща подкрепа за еврото откакто изобщо е въведено, военните помощи, САЩ поема целия разход за сигурност в света където имат интереси и ЕС. Въобще ситуацията е много сложна с много почти непредвидими фактори и засега момчетата в Ленгли изграят с топката много добре. Интересите на САЩ и ЕС са неразривно свързани по много обективни причини и нашите европейски интереси лежат в техните ръце, а и техните - в нашите. Това е модерния свят баце. Хората заедно опъват каиша.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "...Гърция не може да се върне към растеж без бързо възстановяване на конкурентоспособността...." Уфффф- кога всички мастити гурута най- накрая ще проумеят, че магическата думичка е "ПРОИЗВОДСТВО", след нея идва " КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ, СЪЗДАВАЩИ ВИСОКА ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ НА ПРОДУКТА/ УСЛУГАТА", после - "КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ" и СЛЕДСТВИЕ НА ВСИЧКО ТОВА СЕ ЯВЯВА РАСТЕЖА?????????????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#38] от "kimba3":

  И като ги наемитира едни драхми!!!! ела ма сляз оти не моа се кача... Някой спомена 1921 г, Германия и Ратенау. Ми прочетете някоя книжка спомени на автентични германци.... когато между поръчки на една бира цената се е удвоявала, в емитирани марки

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 88. 88 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#45] от "saseff":

  Въпроса на въпросите на гърците и на кредиторите и е кой ще бъде ликвидатора, да инвентаризира и установи масата на несъстоятелността и да започне да осребрява активите, за да се разплати с кредиторите.... Умишлено премълчавам политическия аспект на нещата....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 89. 89 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#84] от "Десен":

  Федерални данъци. Централна банка, която не е с вързани ръце като ЕЦБ. Политическа система, която дава почти равни права на всички щати, независимо от размер/население. Единна нация.

  Други въпроси?

  Romanes eunt domus!
 90. 90 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#85:"Десен"]Ес има интерес да се представя за слаба.[/quote]

  Не ЕС, а Германия има интерес ЕС да се представя за слаба. Затова и Бундесбанк^H^H^H^H^H^H^HЕЦБ се държи по този неадекватен за повечето от останалите страни начин.

  Romanes eunt domus!
 91. 91 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#86] от "dqdomart":

  Брях, как може такъв гений като теб да бъде неоценен и да се изявява само във форума на Дневник вместо по икономическите форуми

  Много са ми забавни екземпляри, които си въобразяват че са по-големи експерти от истинските експерти

  Romanes eunt domus!
 92. 92 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#77] от "Лилия Костова":

  ++++++

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 93. 93 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#89] от "|":

  Какъв довод може да бъдат федералните данъци, след като има щатски надбавки вариращи от 0 до 17%?
  Чул недочул, ама плещиш ангро. Имат федерален бюджет! Ес също има такъв.
  Равни права на всички щати? При различен брой сенатори в горната камара? Ти за канарчета ни ли взимаш тука?
  Единна нация? САЩ?
  Абе я по-добре опитай пак,само че тоя път помисли по-добре.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 94. 94 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#77] от "Лилия Костова":

  а вие не мислите ли за пари?

  България тънела в мизерия - в сравнение с кого? С Сомалия ли?

  не се оплаквайте толкова. или ако нещо не ви харесва се опитайте да го оправите.

  Меркел не я интересувало какво ства в България - а защо трябва да я интересува?
  Не искате България да е колония, а искате външни политици да се интересуват.

  България трябва да се оправи от български политици.

  Но какъвто народът такива и политиците му - те да не идват от Марс?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 95. 95 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#93] от "Десен":

  Федералните данъци позволяват преразпределянето на големи суми между щатите.


  [quote#93:"Десен"]Равни права на всички щати? При различен брой сенатори в горната камара?[/quote]

  Това беше забавно. Я разкажи колко е различен броя на сенаторите от различните щати, да ти се посмеем

  [quote#93:"Десен"]Единна нация? САЩ? [/quote]

  Да, САЩ са единна нация с един език. Всеки може (и повечето го правят) да се премести в който си иска щат ако там има работа и няма да се чувства като чужденец.

  Romanes eunt domus!
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#95] от "|":

  И в Европа днес може да не се Чувстваш Чужденец донякъде.

  а и в САЩ е имало роблеми между жители на отделните щати - например по време на Голямата Депресия между окитата и калифорнийците - описано в "Гроздовете на гнева" на Джон Стайнбек.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 98. 98 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  а и днес все още има някаква разлика - като София и провинция например.

  Например между калифорнийците и тези от Оклахома, или някой друг от вътрешните щати.

  или мебду Ню Йорк и тези от Монтана, или някой от другите щати в тоя район..  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 99. 99 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Преместването на оклахомците в Калифорния е образно описано в феномена на Уил Роджърс - който е изразен в твърдението.

  Когато окитата се премстиха в Калифорния, вдигнаха нивото на интелигентност в двата щата.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 100. 100 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#94] от "bulgarinvstranstvo":

  Меркел подкрепя българските мутри - това е проблемът.
  А отговорът за какво мисля аз и мисля ли за пари ще си го спестя - веднъж вече проведох една такава дискусия във форума и резултатът беше толкова отвратителен, че още ме е гнус да си спомня за него...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK