10 неща, които абитуриентите няма да чуят в прощалната реч

10 неща, които абитуриентите няма да чуят в прощалната реч

© ReutersУважаеми Випуск 2012,


Настъпи и вашият час да изслушате прощални - предимно приповдигнати и емоционални - слова на прощаване с училището. В тях по традиция се говори със заредени с напомпан оптимизъм думи, призиви да се помни честта на училището, плиска се менче "да ви върви по вода"... Във всичко това има много официозно старомодни неща и малко връзка с това, което предстои.


В същото време една "реалистична реч" не би звучала много приятно. Нещо като това:
"Почти няма за какво да ви честитим. С усилия, които - нека сме честни - са били далеч от героизъм, повечето от вас прекарахте няколко години в получаване на надути оценки за предимно непотребно знание, за да се сдобиете с диплома, която не ви върши много работа. Сега влизате в една пълзяща по дъното на кризата икономика и ще бъдете примамвани да гласувате за политици, които бързо ще ви разочароват.


Моля ви да не се оплаквате колко е трудно да се намери работа докато продължавате да живеете при мама и татко - същите тези родители, мнозина от които са похарчили половин състояние за вашите частни уроци и образование, само за да ви получат като недоставена пратка с пeчат "Да се върне на изпращача, адресът е неизвестен".


Разбира се, че сред вас има страхотни и амбициозни момчета и момичета, които не се самосъжаляват и мотаят, а се борят. Но шансовете на повечето от вас не са като техните и понеже вече официално сте възрастни, някои факти от живота трябва да ви се кажат право в очите.


Първо, научили са ви на твърде малко и много вероятно е да чувате, че сте от най-неграмотното поколение от години насам. Политици и анализатори ще ви говорят колко е важно да сте обучени за една "икономика на познанието", а всъщност колцина от вас с отлични дипломи знаят как да си регистрират фирма? Оценяват ви по темата "От здравия разум до поетическото безумие в романа "Под игото", но никой не ви учи как се пише мотивационно писмо за работа. Натъпкали са ви главите с факти, а не ви учат как да мислите и да отстоявате с аргументи позициите си. Въпросът твърде често е, не че не знаете как да съедините точките в картина, а че не знаете къде са точките.


Ако искате да успеете, стегнете се. Особено, ако се каните да учите и работите в чужбина. Не само че малцина ви искат там, но и конкурентите ви са няколко обиколки пред вас, говорят поне още един език и може би мислят да започнат да учат китайски.


Нямате какво особено да изброите в своето CV и смятате, че винаги ще има хора, които ще ценят тази криворазбрана скромност и умереност, защото във всяко поколение има тенденция всички да мислят като всички. Само че огледайте се - под повърхността на конформизма връстниците ви са все по-големи егоисти и си изграждат индивидуалност като се различават от останалите, а не като харесват или мразят еднакво с тях. Въпросът е не дали те обичат чалга, а вие рок, въпросът е дали имат желание да проявят солидарност, съчувствие и колегиалност. Някои му казват teamwork."


10 неща, които абитуриентите няма да чуят в прощалната реч

Тук искаме да добавим и съветите на Чарлз Уийлън, отправени от страниците на "Уолстрийт джърнъл" към дипломиращите се колежани, защото в голяма степен са универсални. Той ги изброява като 10 неща, които те няма да чуят в прощалната реч на випуска:


1. Времето, прекарано с приятели, си е струвало. Защото социолози и психолози ни убеждават, че един от най-важните фактори да сме щастливи са трайните отношения с други около нас. Огледайте се. Със сигурност успехът ви в края на училището ще се измерва и с това колко от момчетата и момичетата около вас ще са ваши близки приятели след 10 или 20 години. В моя клас имаше 35 души, днес дори не си спомням някои от тях.


2. Тепърва ви предстоят лоши дни. Да, абитуриентските дни са щастливи и някои ви казват, че ще промените света и дори ви сочат пътя, по който трябва да поемете. Но и вие си знаете, че предстоят периоди, в които ще губите увереност в самите себе си. Подгответе се да преодолявате провалите. И не се обезсърчавайте - може да ви се наложи да изкарате първата си година безработни и с оскъдни финанси.
Имах съквартирант - страхотно и много умно момче - който отчаяно искаше да стане банкер на Уолстрийт. В последната година в училище вече обикаляше да търси работа и не успя никъде. Същото стана и през лятото след дипломирането, наесен се прибра при майка си в Сан Франциско и започна да се вкисва. Появи се място за помощник управител за напитките и храната в хотел в Сайпан - островче 3 на 8 километра посред Тихия океан. Казах му да приеме, просто да види какво ще стане. Там срещна бъдещата си съпруга, остана в бизнеса и днес е главен изпълнителен директор на Rosewood Hotels.


3. Не влошавайте нещата. Сега ви казват да се стремите към големи дела. Но ще сваля летвата - просто не използвайте таланта си за увеличаване на хаоса. Твърде много умни хора и без това вече го правят. И ако наистина искате да предизвикате обществена бъркотия, добре е да завършите елитен университет. Умни сте, мотивирани и креативни - всеки ще ви каже, че можете да промените света. Само че помнете, че "да променя света" може да включва неща като премахване на регулациите над банките, от което сега пропищя света, и продажба на нездравословна храна на деца. Не ви карам да откриете лек срещу рака, просто ви моля да не го разпространявате.


4. Женете се за някой по-умен от вас. Когато пишех докторантурата си, жена ми Лия имаше стабилни доходи. Когато поиска да започне софтуерна компания, аз имах работа с прилични бонуси. Започнете да се оглеждате още на бала. Ще се оправяте по-добре в живота, ако семейната ви лодка е с две гребла.


5. Спрете безумието в спорта. Какво стана с това да се играе просто заради удоволствието? Непрекъснато правим състезания от неща, които би трябвало да са пътуване. Знаем, че успехът не е просто в това да бягаш по-бързо от всички, но непрекъснато някак си натякваме, че ако не си в някой голям отбор, едва ли не ще завършиш живота си с няколко точки по-малко. Не бива да е така. Никога няма да прочетете, че някой е починал вчера на 74 години и на 186-о място.


6. Четете статиите за починали. Те са като биографиите, но са по-кратки. Напомнят ни, че интересните и успели хора рядко са водили подреден и праволинеен живот.


7. Родителите ви не искат това, което е най-добро за вас. Те искат това, което е добре за вас, а не винаги двете неща съвпадат. Съществува природен инстинкт да запазваме децата си от рискове и неудобства, поради което ги караме да правят безопасен избор. Тиъдор Рузвелт - войник, изследовател и президент - някога отбелязал: "Трудно е, когато паднеш, но е по-зле никога да не си опитвал да успееш". Страхотен цитат, но съм готов да се обзаложа, че майка му е искала да стане лекар или адвокат.


8. Не оформяйте живота си като този на цирково животно. Те правят номера, защото треньорите им подхвърлят фъстъци или дребна риба. Стремете се към нещо повече и по-добро. Ще бъдете родители, приятели, ръководители и работодатели... Но само в работата си ще бъдете оценявани и възнаграждавани за това, което постигате. Не оставяйте живота си да се деформира от факта, че шефът единствен ви подхвърля фъстъци. Ако оставите недовършена задача в службата, за да се видите с приятел на вечеря, значи неглижирате работата си. И обратното - ако отмените вечеря, за да работите, значи омаловажавате приятелството. Обикновено не възприемате нещата от тази им гледна точка, нали?


9. Живейте си живота. Не си мислете "Има време!", дори за утрешния ден. Предлагам ви да следвате правилото за блъснатия от автобус: "Дали ще съжалявам, че живея по този начин, ако другата седмица или догодина ме блъсне автобус?" Както и обратното: "Дали начинът, по който живея, все още ще ме прави щастлив и горд след 10 или 20 години, ако не ме блъсне автобус?"


10 Не се опитвайте да бъдете велики. За това се иска късмет и други обстоятелства извън ваш контрол. Прекалената амбиция ви кара да си поставяте невъзможни задачи и да вземате рисковани решения и да не правите неща, които ще ви донесат полза след време. Колкото по-малко си мислите за това да постигнете нещо голямо, толкова по-вероятно е то да ви се случи. А ако не стане така, няма нищо лошо в това просто да сте се държали естествено и достойно - това вече е под ваш контрол.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Типичното българско черногледство.
  Животът е лесен,стига да намериш себе си.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 2. 2 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 778 Неутрално

  1,2,3.......................10,11,12. Welcome to Jobs.bg

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 3. 3 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Съветите ми харесаха. Дано повече хора ги оценят.

 4. 4 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 726 Неутрално


  11. Обесете се на първото дърво.


  То пък бива черногледство, ама пък толкова не бива...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 5. 5 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Жалко че "Дневник" е само в електронна форма. Ако беше в хартиена, тази статия щеше да има поне някаква функция.

 6. 6 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Само с едно съм съгласен в статията - че в училище не се стимулира мисленето и предприемчивостта. Затова трябва родителите да научат децата си да мислят. Родителите, обаче, в по-голямата си част, и те не знаят как да мислят... защото през 50 години комунизъм, никой не ги е карал да мислят.

  Във влака онзи ден една възрастна жена ми обяснява как "България загива, защото виж - няма производство... ех по моето време имаше много фабрики и работа за всички". Въпросът е, че жената гледа на фабриките като на паднали от небето, а не като на създадени от обикновени хора. Вкарва същото черногледство и във внуците си. Аз й казах да обясни на внуците си да се образоват, да се научат да мислят независимо, критично и същевременно със съзидателен импулс... но тя няма да ме разбере, естествено...

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2393 Весело

  Дори и така да е, младостта може да греши, но БЪРЗО поправя и продължава напред. Успешен път на всички, които търсят пътя в живота си, какъвто и да е ТОЙ си е техен!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#4] от "Six feet over":

  Ами темата на статията е за неща които абитуриентите няма да чуят на прощаване от училището. Просто се говори за обратната страна на медала. Живота не е само рози и шампанско.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Абитуриенти - НЕ четете подобни заядливи статии.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Весело

  Извода-живей си живота и не се опитвай да бъдеш това ,което не си!

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Дрън-дрън ярина

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#5] от "anzug":

  Ни тъ разбрах...?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 13. 13 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Статията насочва към необходимостта от съобразяване на пряката връзка между образованието и живота, а посочените съвети са поучителни, като всеки може сам да прецени кои от тях да ползва.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Бих казал, че съветите се отнасят не само за абитуриентите, но и за всеки човек. Много хубави съвети, базирани на опита не на едно, а на много поколения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Весело

  понеже сте изчерпили в коментарите си всички опции , за мен е останала само ЕДНА :

  ако някогашните абитуриенти
  (Настоящите купувачи на акции на Фейсбус)

  бяха прочели тези мъдри съвети - щяха да имат КЕШ

  а не НИЩО , но с голяма емоционална стойност

  -------------
  Ако случайно абитуриент прочете тази публикация да знае:

  това са "вълшебните" думи" към пещерата на Али Баба

 16. 16 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 862 Весело

  "4. Женете се за някой по-умен от вас.."- О, Боже,това ме разби! ДЕца, женете се за някой с когото се обичате!
  Пъ.Съ. Не ми се повдига въпроса за умните жении въобще жените като хората ли са!

 17. 17 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Весело

  Отде го преписАхте това?

  А и... "Имах съквартирант - страхотно и много умно момче - който отчаяно искаше да стане банкер на Уолстрийт."

  "Дневник", ти си бил чиляк бре, а не некъв сайт, чак са та изловихми. И в общежитието в Америката си имал съквартирант.

 18. 18 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Статията е много вярна. Лошото е, абитуриентите ще го разберат на 40. Е , живота е още в средата, но мамка му, никой няма да върне всички пропилени шансове и време. А и по-хубавата половина е минала.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Любопитно

  До коментар [#6] от "blaf":
  [quote#6:"blaf"]Въпросът е, че жената гледа на фабриките като на паднали от небето, а не като на създадени от обикновени хора.[/quote]
  Обикновени хора? Действителността в БГ ми доказва,че никой "обикновен" не успя да спретне бизнес.Всички успели "бизнесмени" в квартала,са "обикновени" наследници на ДС-другари с "необикновени" куфарчета с червени пари.

 20. 20 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Понякога е добре е когато желанията са по-близко до възможностите и опитат е плод на знанието. Добре е когато усилията намерят своята цел а думите осмислени са от дела.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Някои не са чели цялата статия, а други от тези които са оставили коментари гледат твърде критично.Нека абитурентите първо се научат на /само/уважение, защото всеки път покрай баловете си мисля, че са пропуснали да им го "преподадат" в училище и семейство.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 23. 23 Профил на nikvi
  nikvi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1. Текстът със съветите е на Чарлз Уийлън, отправени от страниците на "Уолстрийт джърнъл" към дипломиращите се колежани
  2. Това изключва коментари от рода на "типичното българско черногледство"
  3. Това е реалността , драги, глобалната реалност

 24. 24 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 570 Неутрално

  1,2,3,4,5,6,7,7,8,9,10,11,11,12!
  хахаха

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Статията като цяло подхожда повече за някой женски интернет портал, забодена до дописка по друг екзистенциален въпрос от рода на "Ти си романтично настроена и искаш да се гушкате пред телевизора, а той иска да пие бира с приятели". Но нека разведрим обстановката:
  Тeamwork - това в 99% от случаите се прави така - подбира се един, който да обере лаврите от успеха, един, който да понесе провала и двама до трима, които да работят..
  Мотивационно писмо - няма никакво значение какво ще напишете в него, при 50-60 кандидатури се подбират всички без правописни грешки и с подобаващ външен вид, образование и възраст и се вадят 15 - тина на случаен признак за интервю
  CV - лист на който ще си лепнете снимката, няма кой знае каква друга роля...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 26. 26 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#17:"Митридат"]"Днвник", ти си бил чиляк бре, а не некъв сайт, чак са та изловихми. И в общежитието в Америката си имал съквартирант.[/quote]

  Ако се чудиш за минусите - съкварирантът и съветите са на Чарлз Уийлън, отправени от страниците на "Уолстрийт джърнъл" към дипломиращите се колежани...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 27. 27 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#15:"old_buyer"]щяха да имат КЕШ [/quote]

  Познавам доста хора с КЕШ за които не мога да твърдя, че са щастливи или се доближават до значението , което аз влагам в "УСПЕХ"...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 28. 28 Профил на Ivki4
  Ivki4
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Моля ви да не се оплаквате колко е трудно да се намери работа докато продължавате да живеете при мама и татко"... Да Дневник! Трудно е да се намери работа! Живея при родителите си! И да - не се оплаквам, а констатирам!

 29. 29 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#19:"нервна"]Обикновни хора? Действителността в БГ ми доказва,че никой "обикновен" не успя да спретне бизнес.[/quote]

  Повтаряйте го това на по-младите, зареждайте ги с черногледство и нихилизъм. Унищожавайте...

 30. 30 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#19] от "нервна":

  Глупостите на комплексирани, завистливи хорица. "Всички са хаймани." "Чорбаджиите са иззедници." Типичната тъпа българска логика. Преуспели хора има колкото искаш. Не знам дали са повече от червените куфарчета, вероятно не са. Факт е обаче че ги има.

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#7:"А БЪ В"]младостта може да греши, но БЪРЗО поправя и продължава напред.[/quote]

  -"Младостта е хубаво нещо не защото ни дава възможност да правим глупости, а защото ни дава време да ги поправим." /Жан-Жак Бернар/

 32. 32 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#30] от "anzug":
  Да,има. Познавам преуспели хора,влючително и мои роднини.
  С малката подробност,че преуспяха ЗАД граница.
  Тук не успяха,щото им липсваше ракета-носител.
  А на тази територия тя е задължителна.

 33. 33 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 489 Любопитно


  Много добре написано!

 34. 34 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#22:"salvador"]Нека абитурентите първо се научат на /само/уважение, защото всеки път покрай баловете си мисля, че са пропуснали да им го "преподадат" в училище и семейство. [/quote]

  -
  -Образованието,като вид обществена дейност е елемент от възпроизводството на хората,на човешкия фактор/или материал,ако на някого се харесва повече/.То е толкова важна и сериозна дейност,че не бива в никакъв случай,да се оставя предимно и само на политиците,нито само на чиновниците,работещите в тази сфера или на родителите.За да има качествено образование трябва да са налице;качествена материална база/не може да има училища в порутени сгради,без отопление,с течащи покриви,без физкултурни салони и лаборатории/.Не трябва,заради ниското заплащане на труда на педагозите,в тази сфера да работят само идеалисти и такива,които не могат да си намерят друга работа/секретар/машинописка и/или преводачка във фирма получава неколко кратно повече от учител,напр.по английски език/.Криворазбраното "преодоляване на тоталитарното наследство" премахна оценките за дисциплина и униформите на учениците-училищата заприличаха на "клубове със свободен достъп",има случаи кретенясали родители да влизат по време на учебен час и "да търсят сметка" отучители.
  Учебници се 'пишат"и преписват на псевдонаучен,абстрактен език от полуграмотни,високопарни със самочувствие без покритие, автори,често близки на организиращите конкурси за учебници,чиновници,вместо от доказали своите възможности учители.Многообразието на учебници,за едни и същи,като профил,училища,води до парадокса,дори в едно и също населено място децата о еднакъв профил училище, да учат различни неща/това е почти равно-едни да учат гласните,а други съгласните в азбуката-няма еднна база за сравнение и оценка/.Липсват единни държавни стандарти за обучение и възпитание,никой не може да формулира педагогическия и личностен"идеал',на завършващите средно образование,към който да е насочена педагогическата практика.Въведе се 12 клас,като може би единствената "полза"е по-късно заемане на място в пазара на труда от абитурента.Наред с излишно натоварване на учебното съдържание започнаха и посегателства над светския му характер.Голяма част от децата не се "обхващат" в образователната система,закриват се училища,/а през Възраждането се откриваха/ и ако иска да се учи едно дете трябва често да пътува или ходи пеша до училище в друго селище/обвързването на трудовото възнаграждение на учителите с броя на учениците води до нелоялна конкуренция между училищата,предпочитат се онези,"в които е по-лесно".Закриха се специализирани училища,създадоха се "центрове за ученици със специални образователни потребности",като кадрите в тях губят повече време да пътуват от едно-в друго населено място и училище,вместо да работят с децата.Закриха се и интернати,в които бяха обхванати деца от малки населени места без училище и деца от малцинствени групи/ на държавата и се досвидяха стотинките,които се отпускаха за храна/.Липсва диференциран подход в обучението на различни категории деца,заради псевдодемократичното им поставяне в едни и същи условия,при кето понякога част от тях стават предмет на присмиване от съучениците си.И пр. и пр. и пр.Държавата "дава" пари за често излишни строежи,но нямала за образованието.В същото време издържа такива чисто паразитни структури, каквито са регионалните инспекторати по образование,чиито функции с по-малко разходи могат да се поемат като се укрепи Инспекторатът към Министерството или отделите по образование в общините.От друга страна,като няма достатъчно пари-да въведе плащането на такса в училищата,поне от които могат да я плащат,а тя или общините да плащат за бедните.
  В резултат завършват неграмотни и/или полуграмотни средно образование,за някои от които най-важен е абитурентският бал,роклята,обувките и фризурата,банкетът,екскурзията по този повод,а не реализацията в живота.За нея остава принципът на Остап Бендер-да се удавят сами или сами да се спасяват."Седем пъти мери-един път режи"-казва народът.След необмислените "реформи",през последните 20 години, по качество на човешките ресурси България "отскочи" от едно от първите на едно от последните места.

 35. 35 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#32] от "нервна":

  Глупости!

 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 863 Неутрално


  Седемте принципа за невероятния успех на Стив Джобс:
  1. Наистина обичай това, което правиш.
  Веднъж Стив Джобс казва на група работници "хората със страст, могат да променят света към по-добро". Джобс цял живот е следвал сърцето си и тази страст е нап равила голяма разлика. Много е трудно да се измислят нови и иновативни идеи, когато не изпитваш страстта да движиш обществото напред.
  2. Остави белег във вселената.
  Страстта е горивото на ракетата, но визията ѝ показва дестинацията. През 1976г, когато Джобс и Возниак създават Apple, визията на Джобс е била да постави компютър в ръцете на обикновените хора. През 1979г, неговата визия му помага да имплементира графичния дизайн, който Xerox е разработил, в Макинтош. Двама души могат да виждат едни и същи неща, но да ги приемат по съвсем различен начин.
  3. Мозъкът ти трябва да работи на пълни обороти.
  Стив Джобс е казал, че "Креативността, свързва нещата", а под "свързва нещата", е имал предвид, да се черпи вдъхновение от други индустрии. В различни периоди, Джобс е получавал вдъхновение от телефонен указател, Зен медитиране, посещаване на Индия, магазини, хотели и т.н. Джобс не краде идеи, а ги използва, за да подбуди собствената си креативност.
  4. Продавай мечти, не продукти
  За Стив Джобс хората, които купуват продукти на Apple не са "потребители". Те са хора с надежди, мечти и амбиции. Той създава продукти, които да помогнат на хората да постигнат мечтите си. "Някои хора си мислят, че трябва да си луд, за да си купиш Мак, но ние виждаме гений в тази лудост." Как виждате клиентите си? Помогнете им да отприщят вътрешния си гений и ще спечелите техните сърца и мисъл.
  5. Кажете "не" на 1000 неща.
  Стив Джобс е казал "Аз съм горд от това, което не правим, също толкова и от това, което правим." Той изповядва философията да се правят продукти с прост, изчистен дизайн. И тази философия не се отнася само за продуктите. От дизайна на IPod до дизайна на IPAD, от опаковките на продуктите на Apple до функционалността на уеб сайта, в света на Apple, иновациите означават премахване на ненужното, така че необходимото да се откроява.
  6. Придобии безумно голям опит.
  Магазинът на Apple се превърна в най-добрия търговец на дребно в света, чрез въвеждане на прости иновации, които всеки бизнес може да въведе с цел създаване по-силни, по-емоционални връзки с клиентите си. За пример- няма касиери в магазините на Apple. Има експерти, консултанти, дори и гении, но не и касиери. Защо? Тъй като Apple не са в бизнеса с хамалските услуги; те са в бизнеса да обогатят живота на хората. Голяма разлика!
  7. Овладей съобщението
  Стив Джобс е най-добрият корпоративен разказвач на истории, превръщащ лансирането на нови продукти във вид изкуство. Може да имаш най-иновативната и добра идея в света, но ако не можеш да накараш хората да се вълнуват, тя няма значение.
  Просто казано, иновацията е нов начин за правене на неща, които донасят позитивна промяна. Иновацията е достижима от всеки, във всяка организация, независимо от титла или позиция. Направете иновацията част от ДНК-то на вашата марка, като мислите и се отнасяте различно към препятствията на бизнеса.

 37. 37 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Абитуриенти, ако изобщо прочетете тази статия, усмихнете се широко.
  Светът не е приповдигнато красивото място от "прощалните" речи, но светът не е и конформисткият ад на безизходицата, описан тук.
  Повярвайте в себе си!
  Вие сте готови. Вие създавахте това, което сте, дванадесет години. Родителите и учителите Ви показваха възможните посоки. Вие се учехте да избирате! Сега знаете как да избирате посоките на живота си. Не се подвеждайте по фалшиви "авторитети" с розови очила или черногледци.
  Човек, ако не върви сам, го водят, но не винаги напред.
  Повярвайте в себе си!

 38. 38 Профил на Aragorn
  Aragorn
  Рейтинг: 367 Весело

  Супер статия! Трябва да се добавят и няколко много важни отрезвяващи факта -

  Няма Любов - Има Разбирателство
  Няма Приятели - Има интереси

  Бъдете егоисти и следвайте единствено целите, които сте си поставили, а останалото ще се присъедини към Вас по пътя Ви.

 39. 39 Профил на Avgustina
  Avgustina
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Направи ми впечатление абсолютния дисонанс между двете половини на статията: първата половина на Дневник, втората - на Чарлз Уийлън. В първата - полъх на леко злорадство, защото, простете, децата не са виновни за проблемите в образованието им и икономическата ситуация; във втората - мъдри съвети и житейска трезвост, които биха ти помогнали да не се луташ, да живееш смислено и достойно.
  Когато нашите випускници започнат да слушат на бала си речи като на Стив Джобс пред абсолвентите от Станфорд или като на цитирания по-горе г-н Уийлън, сигурна съм, щастливите и целеустремените сред тях ще бъдат много повече. http://vbox7.com/play:2226528b

  Ах, мой мили Августин...
 40. 40 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз съм спокойна за българското образование, абитуриентите ни могат да броят до 12!

 41. 41 Профил на chopar
  chopar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А всъщност дали част от абитуриентите ще успеят да прочетат статията ?

 42. 42 Профил на chopar
  chopar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Из дебрите на Фейсбук - 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12......................Welcome to Jobs.bg

 43. 43 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#41:"chopar"]А всъщност дали част от абитуриентите ще успеят да прочетат статията ? [/quote]

  По различни причини - повечето не четат, други не могат да четат, а трети, са пияни като кирки

 44. 44 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Хареса ми. Тъжно и мотивиращо.

 45. 45 Профил на mrmarbles
  mrmarbles
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Who the f..k is Чарлз Уийлън ?!

 46. 46 Профил на Мария Антова
  Мария Антова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#45] от "mrmarbles":

  И аз това се чудя, някой може ли да даде линк към оригиналната статия?!?

  "Това което съм, сам си избрах..." eko-exo.com
 47. 47 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нескопосан напън за имитация на онази прословута реч, произнесена от Стив Джобс.

 48. 48 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хрумна ми, че трябва да загърбим представата че животът почва с абитуриентския бал...

  Животът трябва да започва от 1ви клас, от детската градина...децата трябва да почват още от тогава да се сблъскват с предизвикателства и трудности (сами разбирате нямам предвид да оставим 3то класниците сами да си изкарват прехраната)...

  А не както сега у нас децата и младежите да живеят на практика под стъклен похлупак, извън реалността до 18-19 годишна възраст. За тях да се грижат армия от баби и майки, а те да се убедени че единствената им работа е да изкарват "шестаци" и че всичко в семейството се върти около тази цел.

  Децата трябва да поемат отговорност, да бъдат независими и критични...това не може да стане в стерилната и конформистка среда на училището такова каквото е днес в България.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 49. 49 Профил на psjordanov
  psjordanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добре започваше статията, обаче като стигнах до момента с мотивационното писмо осъзнах, че чета глупостите на някой, който не си е направил и труда да се информира по темата, за която пише.

 50. 50 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Весело

  Жалка статийка. Особено БГ частта и. Подтик към самоубийство в завоалирана форма. Според пишещия животът е гаден и те чакат само лоши дни!
  Не искам да се вживявам на ментор но от малкия си опит мога да кажа само: животът е страхоте. И тепърва ви чакат добри дни. Няма ги отаниченията на непълнолетието, можете да направите всичко, което искате. По- свободни сме от всякога и можете да живеете и учите навсякъде. Може да обикаляте света с приятели. Никога преди тези неща не са били по- достъпни!
  Успех!

 51. 51 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#50] от "Варненски":

  точно...

 52. 52
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1398 Весело

  Абитуриенти, изкарайте си двата дни и двете нощи, пийте пейте и се веселете, гадостта иде след това и никой няма да избяга от нея.
  Така че не си съсипвайте празника по случай края на детството.
  После - каквото сабя покаже и умната.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 54. 54 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Сигурно става дума за този Чарлз Уийлън:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Wheelan

  Професия: автор...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 55. 55 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  !!!!ЕВАЛА!!!!

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 56. 56 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Днес и сега - това е основното, да не отлагат важните неща.

 57. 57 Профил на seatlegirl
  seatlegirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията ми се струва леко черногледа, като изключим съветите на Чарлз Уийлън. Аз завърших преди 2 години и смело мога да кажа че нашият випуск беше много добър и ще успее в живота. Уча в чужбина и трябва да споделя, че общата култура и образованието, което българските ученици получават (или поне моят випуск), е на високо ниво. Тъй че ако човек иска да успее, ще намери как.

 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Според мен статията си е много добре написана. И посланието си е точно. Децата не са виновни за средата, в която живеят, но ще трябва точно в тази среда да живеят и се развиват. И да ще трябва няколко пъти да открият топлата вода, защото никой не им обяснил че вече я има. Не бих казал, че има нещо черногледо в тази статия. Такъв е живота. И е много по-добре да се чуват повече такива речи, отколкото бозавите приказки на директорите и нереалните мечти и мнения на родителите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на evolutionbabe
  evolutionbabe
  Рейтинг: 213 Весело

  Всеки, който смята, че 18-годишните ще се вслушат в съветите му, май не е достатъчно умен да дава съвети

 60. 60 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  текстът е хубав, но не отговаря на българските условия - тук никой не чете никакви рчи, било то и лъжливо оптимистични, като завършваме гимназията. това е чужбинска практика

 61. 61 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 599 Весело

  До коментар [#23] от "nikvi":

  Не цялата статия е от Чарлз ...как само му започва фамилията
  Така че втората ти точка увисва,както ти увисва...многоуважаеми
  Реалността е ОК,просто въпрос на гледна точка.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 62. 62 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Древните римляни са го казали с едно изречение: Не за училището, а за живота се учим!

 63. 63 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#48:"NPaine"]Животът трябва да започва от 1ви клас, от детската градина.[/quote]

  -Животът започва от първите секунди след раждането.А,май и тогава трябва да започва образованието и възпитанието на детето и подготовката му за реализацията му в живота.
  Майка отишла при един мъдрец и го попитала кога трябва да започне да възпитава детето си, а мъдрецът я попитал на колко е детето и тя му отвърнала, че е на 40 дни. Тогава той й казал: - Късно е! Първите 7 дни са важни!

 64. 64 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Попътен вятър, младежи! Вечността е пред вас! Живота едва сега започва...

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на xboy
  xboy
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Не мога да разбера, защо толкова много хора смятат статията за черногледа и т.н. Аз завърших преди 3 години и в момента съм студент в чужбина и ми предстои да завърша бакалавър. Оценявам това, което българското образование ми е дало, но мисля, че има какво да се промени и да се желае. Като цяло то трябва да се направи по-интересно и по-достъпно (като начин на представяне), трябва да има повече опити, практики, работа в екип или групи. Гимназиалното образование трябва да подготвя личности, които могат да мислят самостоятелно, да изразяват и да отстояват мнение, а не да очакват всичко да им се дава на тепсия. Тук познавам местни семейства, чиито деца в началното училище правят самостоятелни проучвания и презентират с powerpoint в училище... Кога това в България може да се случи или може ли изобщо???

 67. 67 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#37] от "Антоний Методиев":

  Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението - това е най-благородния път, пътят на подражанието - това е най-лекият път, и пътят на опита - това е най-горчивият път.
  Къде точно се намира истински път??

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 68. 68 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#67] от "Nona":

  Акъла и цикъла като не дойдат навреме,който и път да подхванеш,все тая гълъб......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 69. 69 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#67] от "Nona":


  [quote#67:"Nona"]Къде точно се намира истински път?? [/quote]

  В самите нас. Ние го намираме. По-точно ние го избираме. Примерно от трите.
  Има и четвърти - пътят на откровението.
  Има и пети - пътят на съзиданието. Да наредиш системата от пътища ...

 70. 70 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело


  Да са Ви честити

  Жан-виденовчетата !!!

  Мутори - кули - пачанга - тилифони - жиесеми - фейсбуци - мангизи ...такива ми ти яки работи !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 610 Неутрално
 73. 73 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много добри съвети. Заслужават си да бъдат прочетени от всички абитуриенти.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 74. 74 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всичките препоръки в тази статия са маловажни.

  Не съветвам никого нищо. Само ще кажа няколко неща, които също са маловажни.

  1. вселената, всичко, което съществува, взето накуп, няма и не може да има обективен смисъл и цел

  2. от това следва, че животът и живото, елемент на вселената, също са абсурдни и нямат смисъл

  3. от това следва, че всеки може да си задава собствен субективен смисъл, "за спорта", като плавайки из живота си, преследва удоволствието и щастието

  4. всякакви "трябва"-та, които уж ни натрапват за задължителни, отпадат за човек, осъзнал обективния безсмисъл на живота

  5. обективният успех не винаги се припокрива с щастието

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 75. 75 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Философите на абсурда, напр. Албер Камю, както и нихилистите в голяма степен са прави.

  Може да не се харесва на много хора, но те най-близко до истината.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 76. 76 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Можеше да има и нещо от сорта - Не лъжете, Бъдете честни, или Вярвайте в Бог, а не само в парите, помагайте на хората. Важни неща, които изграждат човешкия характер и го насочват по конкретен път, който би донесъл щастлив живот.

  malart.blog.bg
 77. 77 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз пък ще кажа правете точно обратното на това което пише горе:
  1. Времето с приятели е напълно пропиляно. Често т.нар. твои приятели са с теб заради пари, за да те използват по някакъв начин или просто да задволяват собствения си егоцентризъм или липса на нещо по - съществено с което да се занимават. Покрай тях, като нищо ще станеш същия безделник точно като тях.
  2. Не мисли че предстоят лоши дни. Това съвсем не е така. Точно обратното - дните стават все по-хубави, секса става все по-редовен, ежедневието все по-независимо от останалите, финансите - все по-стабилни. Кое му е лошото?
  3. Влошете нещата, турете летвата високо. Така рано или късно имате поне шанса да я прескочите.
  4. Женете се за по-тъп от вас. В най-добрия случай просто ще е обикновен човек а не авръхамбициозен психопат/ка която ще отрови детството на децата ви в последствие. Ако изобщо имате деца а не се разделите констатирайки че нямате нищо общо.
  5. Спортувайте за здраве. Удоволствието по време на спорт не съществува като понятие, освен ако не спортуваш 100 м вита баница и гребане с лъжица. Спортуването за успех не е за вас. Вие ще следвате, а за спортуването за състезания - има кой да го мисли, не бойте се.
  6. Нкога не четете за чуждите провали, а за чуждите успехи. Бъдете позитивни и тренирайте вашия позитивизъм - ще се убедите че това е най-важният ви мускул през вашият живот. А след него - има време вече за всичко.
  7. Помнете, след всички приятели, приятелки, гаджета, жени, мъже и роднини, вашите родители са винаги хората на които винаги във всеки час безусловно може да се опрете. Вие го знаете, те го знаят, това е достатъчно. Те ви желаят само доброто. Желайте и вие на тях същото. Просто те не винаги успяват да го изкажат по най-добрия начин.
  8. Бъдете цирково животно, бъде лицемери, усмихнете се когато ви боли, поздравете този когото ненавиждате, обърнете другата буза, това е поведението на силните - те могат да превъзмогват, включително и себе си, а това се тренира- бавно и методично. Важното е да разберете че успеха не се постига еднократно, а е серия от малки крачки. Малки крачки на всяка от които има наградка, бонбон или морков. Инак - не става.
  9. Не си живейте живота. Не се пилейте. Фокусирайте се - над себе си, това което правите, близките си, времето ви заедно. Живота е това - правиш това което правиш във времето ти което ти е отредено. Живеенето заради самото живеене няма абсолютно никакъв смисъл. Живеенето за постигането на вашите собствени цели има целия смисъл на този свят, защото всичко построено, постигнато, замислено, изобретено, направено - всичко това е от хора които не са си живяли живота, не са пасли трева, не са брали лук.
  10. Бъдете велики. Величаенето и славата са само резултат от успеха, а успеха това е което вие пожелаете да осъществите.
  И разбира се:
  11. Никога, ама никога, под никакъв предлог не се заседявайте да пишете коментари в Дневник.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 78. 78 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Инак статията без цитатите е много яка.
  Звучи сякаш аз съм я написал.
  Дневник, кой е автора на това? Стила много ми харесва, а звучи като да е някой нов...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 79. 79 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много добра статия! Може би без странните "how to" съвети накрая. Никой не говори за прекършване на хатъра, но е полезно все по-често някой да "наритва" хората за да се стегнат и да почнат да мислят реално. Прекалено много от тези абитуриенти ще почнат да мучат съвсем скоро по интервюта "ама аз тая диплома..", "ама английския ми е по Кембридж/Мембридж не знам си коя система" и подобни.

  Истината боли, но с истината идва осъзнаването на собствените си сили и ограничения. Чак тогава започва пътя към възстановяването, растежа и просперитета.

 80. 80 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#1:"scorpi_4404"]Типичнот българско черногледство.
  Животът е лесен,стига да намериш себе си.[/quote]
  Адмирация!
  Всеки си решава своята ситуация. Умните се справят с труд и оптимизъм. Даром нищо се не дава!

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 81. 81 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#68] от "From Bulgaristan":

  Гълъбец МНОГО,МНОГО СИ "УМЕН".
  Ако беше и толкова красив , цена нямаше да имаш!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Не съм съгласна с тезата, че в училище абитуриентите не са научили кой знае какво. Всеки, който е искал и е учил за знания ги е придобил, а и освен учебниците има толкова много други източници на информация.
  Пък и човек да се чувства успял (имам предвид и щастлив и доволен от работата си) не е необходимо да е завършил университет и да има научни титли. Един майстор-готвач или собственик на фирма за доставка на храни и напитки за партита примерно също е добра кариера.
  Важното е да се научи, че нищо в живота не идва даром освен ако татко не е милионер. И хич не е лесно, особено да се съвместява кариерата и семейството.

 83. 83 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#77:"Десен"]Нкога не четете за чуждите провали, а за чуждите успехи. Бъдете позитивни и тренирайте вашия позитивизъм [/quote]

  -„Избягвайте тези, които се стараят да подкопават вярата ви в самите вас. Великият човек, от друга страна, внушава чувството, че вие можете да станете велики.” /Марк Твен/

 84. 84 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#82:"pamela"]Не съм съгласна с тезата, че в училище абитуриентите не са научили кой знае какво. Всеки, който е искал и е учил за знания ги е придобил, а и освен учебниците има толкова много други източници на информация.
  [/quote]

  --„Никога не съм позволявал, моите училищните занятия да възпрепятстват образованието ми.” /Марк Твен/

 85. 85 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "barcelonski":

  Да не квалифицираме младите на Жан Виденовчета или Бойко Борисовчета. Елементарно е. А ти беги да си вземеш парите в плика от парийната каса.

 86. 86 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 418 Неутрално
 87. 87 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#79:"Andrey Bachvarov"]Прекалено много от тези абитуриенти ще почнат да мучат съвсем скоро по интервюта [/quote]


  Като гледам правописа и граматиката на постингите, съветващи да не се обръща внимание на статията или окачествяващи я като "черногледство" - да, съвсем скоро авторите им ще си намерят добре платена работа, съвсем!
  Поздравления към децата, които са успели да излязат да продължат образованието си извън България - живи и здрави да са, няма да поставям питането с чий пари го правят. Но изобщо не вярвам, че са успели да се подготвят само с учебния материал, усвоен в българското училище. За допълнителните уроци и знания, които са получили - също няма да повдигам въпроса за чия сметка са били.
  Така че, статията не само не е черногледство, ами направо си спестява твърде много неудобни истини за живота, които май не са и по възможностите на абитуриентите да разберат, ако им бъдат казани.
  "Падали ограниченията от непълнолетието (кои бре??? Че не ви прдават легално алкохол ли?), сексА ставал по-редовен, можем да пътуваме с приятели навсякъде (на чия издръжка)" - да, на такъв мироглед малко трудно можеш да му кажеш нещо насреща. А и няма смисъл да се хаби човек.

  Добре дошли в истинския живот, мили деца!
  Не бих назначила никое от вас на работа.

 88. 88 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Съветите и на мен ми допаднаха, черногледи са, но са истина.

 89. 89 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1332 Любопитно

  Охо, най-сетне тази злобничка статия успя да активизира черните сили.

  $$$ Андрей Бъчваров, управляващ проектите на „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс”: ЧЕЗ инвестира €10 млн. в слънчев парк в Димово ... $$$

  Нарцис, наритваш ли, наритваш ли ...? Мучиш ли? 90. 90 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 521 Весело

  Дневник,

  такова прекрасно начинание да упътите децата в света, бихте ли направили и едно такова материалче и за бизнеса, защото той още по-малко знае какво се случва с тях по време и след училище, а има толкова големи изисквания към тях

  А ако толкова много искате да пишете за образование, напишете нещо за СУГЕСТОПЕДИЯТА и работата на истинския Георги Лозанов - учителя, който България трябва да помни! Защото се оказва че във великия ви сайт има само един материал за това, от преди 7 години и то в Капитал...

  cineart.me
 91. 91 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#80] от "latinka_":

  Мерси.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 92. 92 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Изключително комплексарска и негативна статия писана от очевидно абсолютен и пълен олигофрен .
  Аторът на тази боза пише все едно коментира нещо отделечено от позицията на главен Изпълнителен директор на МВФ.Кой си ти какъв си и що си бе ?
  Същевременно не видяхме никакви креденшълс относно този измислен автор който дори отгоре не си е счел за необходимо и името да си сложи,но така и не научихме нито какво и кого представлява той в живота ,нито какво работи и колко е успял той в живота за да дава и ръси генерализираните си изводи и простотии по подобен начин по отношение на завършващите .
  Колко още трябва да слушаме и да гледаме подобни комплексари юна които явно злобата им идва в повече
  Кой му пука въобще какво мисли подобно ступидо ?

 93. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 817 Весело

  Типично нравоучителна статия, слава Богу абитурентите днес не четат а си гледат кефа и си гонят мечтите така както ги разбират....
  Това не е обязателно лоша стратегия......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 94 Профил на mina26
  mina26
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не мога да повярвам, че някой публикува подобна статия! Някой си решил назидателно да критикува абитуриентите, че не можели да регистрират фирма (много ми е интересно, в коя държава зрелостниците са научени да основават фирми??), че биографията им била бедна и затова мислели като всички останали и не знаели какво е солидарност?? Може ли, някой да ми обясни каква е връзката между всички тези безсмислени нападки?

  Образованието има нужда от подобрения? Със сигурност, но защо по дяволите, заради това се обяснява на абитуриентите, че едва ли не, за нищо не стават, че ще бъдат върнати като недоставена пратка на мама и тати? Страхотно послание, наистина би мотивирало младите хора да се борят, въпреки дупките в образователната система. В чужбина били няколко обиколки напред...това изказване също би дало самоувереност на заминаващите (в крайна сметка деца!) в чужда страна, които и без това заради чуждия език, смяната на обстановката и т.н. страдат често от чувство на малоценност.

  Или посланието е, че младите хора са станали егоисти и не проявяват солидарност и съчувствие? Е, проблемът не е в училището и това няма общо с това, дали едно дете ще преуспее професионално или не.

  Единственото смислено, в тази статия, са бързите преписки от речта на Чарлз Уийлън, които придобиват съвсем друг смисъл след абсурдните глупости преди това.
  Ако в чужбина са няколко обиколки напред, това е защото подкрепят следващите поколения, дават им съвети (Стив Джобс, Чарлз Уийлън), а не им обясняват как са се провалили, защото на 18г. нямали биография. Има разлика м/у това да представиш трудностите на реалността и това да даваш оценки и прогнози за провал.

 95. 95 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Личи си, че съветващият е нает. Бих му дал и аз един съвет. Пази си мястото човече, че ако утре кризата докара компанията, в която бачкаш, до някакво сливане с друга, до съкращения или фалит, да не лопаш на 50 години по вратите и да се явяваш на интервюта.

  А на абитуриентите, калпави или инициативни, бих дал друг съвет. Огледайте се, ослушайте се за самостоятелна занаятчийска професия, даваща възможност за собствен бизнес. Няма значение какъв. Свободата на предприемачеството е по-ценна от престижна работа в голяма фирма със служебен автомобил, но и на тракане с токове пред началник.
  Станете аптекари или обущари. Жичкаджии или фаянсаджии.
  Човек със занаят е независим и свободен.
  Свободата Санчоооо...

 96. 96 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2570 Весело

  Колко е хубаво, че абитуриентите не четат вестници! И аз мисля да се поогранича малко, че депресията дебне - лондонско време /за съжаление без прекрасните достойнства на английската столица/, японски ежедневни земетресения /без отличната организация и стоицизма на японците/, гръцка криза /без невероятните гръцки острови/. И какво излиза - на нас само негативите

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK