За реформите и репресиите, или приликите между сега и едно време

Карикатурата е публикувана за първи път през 2010 г.

© Иван Кутузов

Карикатурата е публикувана за първи път през 2010 г.Погледната от птичи поглед, правителствената идея за разхвърляне на министерства и агенции из страната е показателна за управлението, което имаме.


Казано накратко:


паралелите между Бойко Борисов и Тодор Живков започват да стават натрапчиви
Този път филмът просто върви на бързи обороти: само за няколко години Борисов мина по път, за който на Живков му трябваха няколко десетилетия.


В началото, на 10 септември 1944г. Живков става шеф на "народната милиция" и започва репресии срещу "гадовете". Същото – този път срещу мутрите – се опитва да прави и Борисов в битието си както на секретар на МВР, така и като министър-председател.


Разликата не е само в терминологията. На Живков пасиансът излиза, тъй като по негово време няма независим съд. При Борисов, въпреки прилагането на традиционни милиционерски методи, резултат не се получава, защото съдът не подкрепя обвинението ("Ние ги хващаме, те ги пускат").


През 1950-те години Живков, вече оправил се с "гадовете", сменя жанра. Започва да строи – заводи, тунели, пътища, магистрали. Същото – минус заводите – прави Борисов след втората година на премиерстването си. Разлики отново има. Живковите заводи фалират икономиката, тъй като са анти-пазарни. Борисовите магистрали най-вероятно все пак ще вършат работа.


В края на 1970-те години Живков разбира, че икономиката загива и повлича надолу цялото общество. Нужни са реформи. Живков обявява реформа след реформа, но нищо не се случва. Затова в първата половина на 1980-те години той трескаво започва да търси някакво чудо, което да спаси народното стопанство. Опитва се да закачи България към Япония и да качи икономиката на "световно ниво" чрез мегапроекти като завода за тежко машиностроене в Радомир. Чрез "външнотърговските фирми" пробва излизане на българската икономика на европейския пазар.


В крайна сметка всичко това се изражда в това, шепа приближени на Първия да установят собствен контрол върху основните сектори на икономиката. Тя продължава да загива, но те са си добре.


В края на 2011г. Борисов също разбира, че икономика на практика не съществува – и че единственият начин да се появи е чрез скоростни реформи на всички нереформирани сектори. И той, като Живков, обявява реформи по всички "фронтове". След няколко месеца говорене става ясно, че реформи няма да има.


И Борисов, както Живков, хуква да търси спасение чрез чудо


Отначало беше "банката за резервни части на човешкото тяло". От това не излезе нищо. После се мина към идеологията "домати и ски писти". И, тъй като нищо от това не беше положено в рамките на някаква икономическа програма, накрая нещата стигнаха дотам, докъдето бяха при Живков. Ползвайки мятанията на Първия, шепа негови приближени се подготвиха да превземат основните сектори на икономиката.


Един се подреди да завладее сектора "ски" (за сектора "домати" нещо няма кандидати – засега). Друг се опита да монополизира инфраструктурното строителство. Трети се намести в телекомуникациите...  Една групировка пък се снабди с документ, че представлява държавната власт пред трети лица. Чакаме да видим, кой ще се настани в бизнеса с "резервни части за тялото".


Надолу по веригата пазарът бе светкавично заместен с монополи, които, в тесен съюз с държавните органи, организираха ефективно изтреблението на дребния и средния бизнес. Икономиката пак – както в средата на 80-те години – загива, но шепата приближени на Първия са си добре.


Към средата на 1980-те икономиката рухна и Живков изпадна в паника. За да успокои населението реши да имитира демокрация, но в същото време рязко засили репресиите върху населението. И, нещо по-важно – тъй като никакви реформи не му се получаваха, започна да ги имитира, за да печели време. Вместо честни избори, въведе "работническо самоуправление". Вместо реформа на икономиката, измисли "самозадоволяването".


Вместо реформа на администрацията направи 9 области, чиито центрове обаче не бяха в големите, а в средните градове – в Ловеч, например, беше шапката на Плевен и Велико Търново. Идеята бе опакована в доста прозрачна пропаганда: "приближаване на властта до хората", "съживяване на по-малките градове".


Към средата на 2012г. Борисов е в същата паника, както Живков преди четвърт век. Производство няма, средните и дребни бизнеси са унищожени, всички сектори се задушават в примката на монополистите, близки на Първия. И той, както Живков, решава да имитира демокрация и деконцентрация на властта. В тази логика се полага идеята за преселване на министерства и агенции из провинцията. Дори аргументите са същите - "приближаване на властта до хората", "съживяване на провинциалните градове".


Резултатът също ще бъде същият: хаос, който задълбочава и бездруго фрапиращата икономическа криза.


Наистина, в днешно време подобно деконцентриране е възможно и е вече направено в доста западни страни. Но


има едно условие – да е вече въведено електронното правителство


това най-главно условие, за да отпадне заповедта "явете се лично" (в Русе, например).


А електронно правителство при тази власт няма и няма да има. Това е власт, която съсредоточава всичко нагоре, към върха; а електронното правителство е инструмент за оттичане на власт надолу, към хората. И, при продължаващо битуване на властта само на върха, преместването на администрации из провинцията няма как да бъде в полза на гражданите.


Забелязваме, че в този списък от прилики Живков-Борисов липсва важен елемент – засилване на репресиите върху населението. Засега репресии има само върху стопански субекти и средно-висши администратори, които биват задължавани да стават членове на ГЕРБ, за да могат да виреят. Къде обаче са репресиите срещу населението?


Спокойно, и това предстои. Задават се избори, които ГЕРБ няма как да спечели на фона на срутването на икономиката и административния хаос, който тепърва започва. Не се бойте – и репресии ще има.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (257)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1421 Весело

  Забравил е да завърши това подобие на статия с: "А-а-а, небето пада!"

  Значи така:
  предследване на интелигенция и инакомислещи от комунистическия режим = преследване на организирана престъпност
  строежи на икономически неоправдани и неефективни предприятия = изграждане на европейски коридори и ефективна инфраструктура
  ... и т.н.

  И накрая геройско хвърляне на боб кой щял да спечели следващите избори. Мислех Дайнов за по-умен човек.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 2. 2 Профил на nilak
  nilak
  Рейтинг: 485 Весело

  Добър опит за пропаганда, само края е малко неподготвен, защото като свършиш със "задават се избори" и като си кажеш, че другите опции освен герб са бсп, дпс и кунева-пръмова и някак се убива труда на пропагандатора.

 3. 3 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Живковите заводи фалират икономиката, тъй като са анти-пазарни."
  Абсолютно всичките ли? УАУ. И как все още има поставени лица, които си печелят от тях? Как например заводите за електроника, в Правец и на други места, са били анти-пазарни? Толкоз са били зле, че не са можели да се преструктурират? Гложди ме нещо, че бая западни гиганти, щяха да броят добри пари за тях. Ама докато едни скачаха по площадите, други си раздаваха куфари с милиони и производства за десетки милиони. Сега като нищо не е останало, само плюмчим с идеята да не се сещаме, какво можеше да бъде.

 4. 4 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Елементарна статия. Тези, които сме живели по времето на Живков знаем кое и как беше. Фактът, че присъства такава статия в един вестник (сайт) говори за огромната разлика между онова и това време.
  Нека авторът каже колко на брой критични статии имаше срещу Тодор Живков когато той бе начело ?)))).

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Весело

  Много точно,но е забравил да добави,че вече има и физическа прилика...

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Весело

  Цитат:"паралелите между Бойко Борисов и Тодор Живков започват да стават натрапчиви"

  Това може да стане само в главите на самозабравили се "политолози" които са се взели на сериозно и раздават акъл от последна инстанция.

 7. 7 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Задават се избори, които ГЕРБ няма как да спечели на фона на срутването на икономиката и административния хаос, който тепърва започва. Не се бойте – и репресии ще има.
  ====================
  Така е в демокрациите.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Статията е леко повърхностна, но прилики между Живков и Борисов все пак има. И двамата са от типажа селски тъпунгери!

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Весело

  Цитат:"Спокойно, и това предстои. Задават се избори, които ГЕРБ няма как да спечели на фона на срутването на икономиката и административния хаос, който тепърва започва. Не се бойте – и репресии ще има."

  Забравил е да добави и "Ще победим другари", както скоро се изказа един негов другар в Парламента.

 11. 11 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Паралелите между Бойко Борисов и Тодор Живков са любима тема за разговор и шегички на мутри и олигарси. Казвам го от собствени наблюдения.
  Дайнов започва сериозно да наподобява Дачков.

 12. 12 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 500 Любопитно

  "Евгений Дайнов е роден на 11 май 1958 в Пловдив. Баща му е бил "рабкор" - кореспондент на в. Работническо дело - в Лондон"

  Винаги ме е удивлявало как комунягите плюят по системата, която ги е създала ???? Някак си е извратено точно тоя да ми се прави на демократ сега......

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Любопитно

  да очакваме ли сега, че именно Ц.Ц. ще подложи динената кора и ще хлъзне първия !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Дайнов, отвсякъде издишаш! Такова четиво! Срам за автора. Какви прилики, какви пет лева? Как така рухнала икономика през 1980 год. рухва отново през 2012г? Или някъде в този интервал се е въстановила, но ние не сме забелязали?

  А някога си мислех, че си умен.

  нели ангелова
 15. 15 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Малкият проблем на неделните медийни издания -запълват се от "кръглата папка" или рисайкъл бин-а

  От идиоти отговор не чакам
 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Е, не е феър всичко да се струпва на главата на Боко.
  Дайнов може да си пише каквото си иска, разбира се, но ние помним кой бранеше монопола в телекомуникациите и твърдеше разпалено по медиите, че в България просто няма достатъчно клиенти за повече от един мобилен оператор и е глупаво да се дава лиценз на друг и харчат излишни средства за инфарструктура.
  Този тогавашен премиер, все още минава за "десен" политик в България.

 17. 17 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Извинете, дами и господа, ама такава "полюция" отдавна не бях чел. На места направо ми се щеше да спра да си пълня очите с толкоз МНОООГО глупост. Защо "автора" не е направил аналогия със Стамболов? Има бая повечко "връзки". Ами Троцки, Гьоринг, Макиавели, Филип Хубавия... Те защо биват пренебрегвани? Или може би това е началото на статии-аналогии и тепърва "автора" ще се вихри? Ужас! Графомания, словоблудство, упражнение по софистика. Бррр!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 18. 18 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 426 Неутрално

  БРАВО!!! Много вярна и точна статия.Най- накрая един смел и известен журналист да назове нещата с истинските им имена и направи точен анализ на случващото се в БГ.

 19. 19 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Упражнение по словоблудство от един неуспял политолог!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 20. 20 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1505 Любопитно

  Много смело обещание на Дайнов за репресии преди изборите. Този ли наричаха "син шаман"?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 21. 21 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Дайнов отдавна е аут от кръга политици/политолози/анализатори, които заслужават някакво уважение и респект.

  http://www.ivomirchev.com
 22. 22 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  ГЕРБ навлезе в нов исторически етап.
  След всички фанфари правителството се отказа от реформите. Пушилката се слегна и отдолу лъсна истината.
  Чиновниците крадат. Особено крадат онези, които не си вършат работата. Заради които от ЕС ни се карат и ще ни съдят да им платим едни 800 000. Стартирали са наказателни процедури за липсата на единен център за наводнения, за екологични неразбории; скоро ще стартират още. Предстоящият доклад за напредъка ще бъде убийствен. А Шенген и еврото правителството ще види, когато си види ушите.
  Мутрите не са в затвора. Напротив, подновиха си въоръжените разправии по кръчми, кръстовища и гаражи. Почтените бизнеси са притиснати от дерибеи, монополи и чиновници. Големите световни компании бягат към Румъния – „Сименс“ е само последният пример.
  Има нови Батко и Братко. Докато ни хвърля отрязаните глави на чиновници с бонуси, правителството предприема конкретни действия и законодателни инициативи, които да бетонират определени хора и техните интереси. Имената се знаят, интересите – също.
  Да започнем от действията.
  Правителството завари скандална ситуация, при която парите на държавните организации – нашите с вас пари, уважаеми – са концентрирани само в Корпоративна банка.
  http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/29813/yurush-na-maslinite-zabranena-statiya-na-evgenij-dajnov

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#12] от "john_law":

  Мене ми се струва, че е по умно да се концентрираме върху делата на конкретния човек, а не върху семейния му, социалния му, етническия му и прочие произход. Дайнов е написал една глупост, кой е баща му, е без значение.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "moriarti":


  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев":

  Евтина провокация. Автора е творил седнал върху тоалетната чиния. Аз не харесвам Борисов, ама такива глупости дразнят и хората, които не са съгласни с неговата политика.

 27. 27 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#22] от "RED MAFYA":

  ...рече дУругаря RED MAFYA и си сложи сам едно "плюсче". Бравос! Ако сами не си харесваме глупостите и фанатизма, кой ще ги хареса?! - мисла на Ленин след запой с Маркс и Енгелс.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 28. 28 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Не мога да не призная, че във финала на статията има много истина. Ще има репресии. Така мисля и аз и тук съм на едно мнение с Дайнов. Но това го знае всяко хлапе.

  нели ангелова
 29. 29 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Покъртително!
  Не може да се сравнява тази човешка карикатура с Тодор Велики!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 30. 30 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Не прецизно точни, но много верни наблюдения и заключения. Припомнете си колко правилника за икономическия механизъм бяха насътворени от 1986 до 1989 година, та до Указ 56 за стопанската дейност.... Припомнете си решенията на всички конгреси на БКП и изпълнението на всички т.нар. петилетни планове...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 31. 31 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#26] от "miron4o":

  Трябвало е тоалетната чиния да поеме "нещата". Така е по принцип. Как обаче "нещата" са изскочили и даже са публикувани..., е загадка.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 32. 32 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#27] от "moriarti":
  Голямо си Ку Ку ! Мисли си за Ленин или Ленон кой го е еня за теб.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 33. 33 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Анализатор , от литературковците ...

 34. 34 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 467 Весело

  Ей, много Бойкови клакьори са налазили форума на Дневник.

  Дайте си почивка, другари - Първия, Краля Слънце, св. Бойко Борисов няма нужда от защитата ви.

 35. 35 Профил на counterstrike
  counterstrike
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Статията ми хареса в общи линии и паралелите са точни, с изключение реформите на Боко. Реформи просто няма. Разквартируването на ведомства в страната си е чисто и просто опит за освобождаване от неудобни за ГЕРБ чиновници от ведомствата, които се местят.

 36. 36 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Весело

  [quote#28:"Нели Ангелова"]Не мога да не призная, че във финала на статията има много истина. Ще има репресии. Така мисля и аз и тук съм на едно мнение с Дайнов. Но това го знае всяко хлапе.[/quote]Нима!?

  Те другарите само се преструват на наивни хлапета, а в същност правят всичко възможно да си напълнят джоба с пари от останалите наивници с къса памет, които продължават да гласуват за тях.

 37. 37 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Е на това се казва от 9 кладенци вода да ти донесат! за да ми докажеш какво бе другарю? съшито с бели конци и представено по възможно най-черния начин. Ако в момента сме пред катастрофа и репресии не знам какво да кажем за 90-те? когато здравите сили бяха на власт. А за предишната власт с организирания бандитизъм и цинична корупция? Магистрали строи бат Бойко - леле колко смешно! ами защо никой не построи и грам за 20 години гениално управление? защо бе другарю? и да не забравяме че Европа я тресе най-лошото от Великата депресия насм. бат Бойко секъв но го предпочитам пред шайката дето се вихри през последните 20 години!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 38. 38 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 734 Неутрално

  а и да не забравяме че спря АЕЦ БелЯне! само за това евала - за останалото здраве!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  това новата Любослава Русева ли е? тя беше сравнила Бойко с угандийски диктатор дето избил 400 000 души. това е доста плоско, като всяко подобно сравнение в което няма исторически контекст, но пак е по-добре

 41. 41 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  То репресии вече има, ала срещу малкия и средния бизнес. Като например - НАП прави проверка на квартален магазин за спазването на графика на отпуските и смените на работниците.

  Това иначе е работа на Инспекцията по труда, ама нищо, нека и НАП го направят. Нали иначе ще останат чиновниците без работа?

 42. 42 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#37] от "mastikata":

  Г-н мастика бихте ли посочили колко точно км магистрала е построена при управлението на първия Пожарникар на Републиката, колко при предишни правителства??? Някак ми се струва, че впечатленията Ви са образувани въз основата на редовно гледане на рязане на лентички.

 43. 43 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Караулът от "Позитано" се появи и започна да защищава нападнатото "авторче". Сега като се почне една почуда... "Ама защо го плюете? Толкоз верни неща е написал...". А кое е вярно, кое е истина, кое е доказан грях?! За Виденов историята вече се изказа и неговото време е с ясен знак. ДУругари, развейте си Дайнов като знаме и с бърз марш се отправете към Сибир. За месец, два и сте там.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 44. 44 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  Хм, много любопитно. Форумните чугунопитеки и рубладжии, дето защитаваха самоотвержено АЕЦ Белене, сега застават на барикадата да бранят с гърдите си... Бойко. Срещу отровните клевети на "синия" Дайнов.

  После герберите се чудят защо всички им се смеят, когато се самонарекат "десни".

 45. 45 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Някой би ли ми посочил поне една разлика в казаното от Дайнов с вчерашните думи на Доган. Това не е съвпадение, а здраво бачкане на нивата на айдутлука.
  Също така е показателно кои и какви са били съветниците на СДС преди време - Дайнов, Дилов, Дачков - все отявлени глашатаи на мутри от среден и голям калибър.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 46. 46 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#14:"Нели Ангелова"]Как така рухнала икономика през 1980 год. рухва отново през 2012г? Или някъде в този интервал се е въстановила, но ние не сме забелязали? [/quote]

  Ами не забелязвате я. Или напротив , много добре забелязвате. Като чуете името Иван Костов и вас милиционерите от ГЕРБ или от БСП , рак ви хваща.

 47. 47 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#43] от "moriarti":

  Всъщност, "позитанци" защитават в случая Тато, защитавайки Бойко. Не е лесно да си нито позитанец, нито гербаджия. Трябва да се въртиш като бургия!

 48. 48 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#37:"mastikata"]ами защо никой не построи и грам за 20 години гениално управление?[/quote]

  По времето на Станишев бяха пуснати около 120-130 км. магистрали, без никакъв медиен шум, а за 3 години при говедото 18 км. за което се орева света!
  Никой в българската история не е строил по-малко и некачествено, както при изродите! Хубавото е, че в затвора ще ги научат на строителство!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 49. 49 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#43] от "moriarti":

  Твоята работа се казва, да се изходиш на метеното. Тръгна добре, в първите постове оригинални мисли, облечени в интересна, жива форма. А с тези банализми за Позитано и Сибир, някак си си падна под нивото!

 50. 50 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дива селянка":

  Да имаш спомен, кога в БГ е имало печеливша икономика?
  Може би в един момент, когато продаваше оръжие на две воюващи страни едновременно, когато продаваше нелегално амфетамини, или когато Булгартабак произвеждаше и изнасяше нелегално Боро!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 51. 51 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#46] от "цаки":

  За всеки комуноид икономиката вече е срината, защото: далаверката с еврофондовете спря, нашите хора у кметството (министерството) ги изволниха, краденето на земи, имоти, съдби... секна. Истината е, че икономиката на крадливите комуноиди се срина. Тази на България се държи доста стабилно в това кризисно време. На "Позитано" да сложите един портрет и на Дайнов, барабар с тези на Доган, Анал Люти и прочие заслужили...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 52. 52 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#42] от "reakzioner":

  Построена магистрала означава, да има акт 16!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 53. 53 Профил на John
  John
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В статията има много неточности, но има и много верни неща върху които би трябвало да се концентрираме. Например абослютно вярно е, че шепа приближени на Борисов монополизираха икономиката ни. Сега с новата констилация Плевнелиев като президент ще се монополизират и инфраструктурните проекти на България. Щом Плевнелиев тръгва да ни убеждава колко е важно да се изолират всички стари блокове (въпреки че като президент това не му е работата). то е въпрос на време когато негова фирма ще монополизира всички инфраструктурни проекти и цялото строителство на Б/я. А кой го направи президент, да не би Дайнов, който го уплювате.

  ПС:Точно изолирането на всички стари блокове и къщи на запад се отхвърля като нещо което е абслолютно неикономично защото се изплаща след 60 години.

 54. 54 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#28:"Нели Ангелова"]Не мога да не призная, че във финала на статията има много истина. Ще има репресии[/quote]

  Финалът е логичен нали. Без репресии, няма да го вземат вече на сериозно... Нали за това си го избраха - да им спуква дупетата от санкции и наказания. Само да не беше бивша мутра (реформирана), ама идеална ситуация няма. Пак ще си го изберат. Бг обича лобута и здравата ръка....

  Следващият му много печеливш ход ще да е обявяване на военно положение....Масите ще получат спазмастични оргазми.

 55. 55 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#49] от "reakzioner":

  Разбира се. Извинете. Отдавна чаках някой такъв експерт-анализатор да ме вкара в правия път. Ще се поправя веднагически. Да се обеся направо или ще ми разрешите само да се гръмна?
  Ако няма да коментирате статията, запазете интелектуалния си продукт за някой друг път. Къткайте си го. Кът ви е.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 56. 56 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 500 Гневно

  До коментар [#24] от "reakzioner":

  Напротив има значение. Властта в България продължава да се предава на феодален принцип - от баща на син - пример Станишев. Или от Партията на нейните синове. Та затова има значение.
  И Дайнов, който е отроче на системата и е такъв, какъвто е, заради това, че баща му е "плувал" добре по време на комунизма, да не се прави на луд сега !!!!

 57. 57 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#37] от "mastikata":
  До коментар [#39] от "BGman1":

  +++++

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 58. 58 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#55] от "moriarti":

  Исках да Ви направя една услуга...

 59. 59 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#48] от "др. Иванов":

  От твоя Съсел нищо не става, защото не знае колко струва един хляб и няма един ден работа в трудова книжка, преди да стане министър председател.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 60. 60 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#50:"Captain Shakespeare"]Може би в един момент, когато продаваше оръжие на две воюващи страни едновременно, когато продаваше нелегално амфетамини, или когато Булгартабак произвеждаше и изнасяше нелегално Боро! [/quote]
  Анджък. трябва да лавираш ,за да оцелееш. погледнато от този ъгъл Швейцария трябва да бъде осъдена на доживотен затвор.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 61. 61 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#52] от "Captain Shakespeare":

  Ако това е критерият половината новопостроени жилища следва да се съборят.

 62. 62
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 63. 63 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 500 Весело

  [quote#53:"John"]Точно изолирането на всички стари блокове и къщи на запад се отхвърля като нещо което е абслолютно неикономично защото се изплаща след 60 години.[/quote]

  До коментар [#53] от "John":

  Е точно такава глупост, каквото си написал, не бях чел скоро.
  Хората строят "пасивни" къщи и говорят за зелена енергия, той отрича топлоизолирането. Ама така е - нали не е подадено за агитация от Партията, пък ти как да мислиш самостоятелно....

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#63:"john_law"]Е точно такава глупост, каквото си написал, не бях чел скоро. [/quote]

  Откъде да знае човекът какво се прави на Запад?

  В Германия в момента всички нови сгради се изолират със 14 или 16 см стиропор, понеже законът не дава да е по-малко. В България се слага 5 см стиропор, което е нищо, само замазваме проблема, без да го решаваме!

  В Германия ако някой реши да си изолира стра сграда получава една част от средствата обратно от държавния бюджет. Спестяването на енергия е до 60%, т.е. само след няколко години вложенията се връщат обратно чрез по-ниски сметки за ток или газ!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 66. 66 Профил на winner1
  winner1
  Рейтинг: 426 Весело

  Репресиите на Бойко засега са върху по-мъститите бизнесмени като Трактора и Ганчев! Довчерашни дружки, днес като не снасят в правилната касичка се превърнаха във врагове! А народа Бойко няма да пипа, там любовта е взаимна, ученическа, силна, импулсивна! Първия ухажва раята, обещава и магистрали, блатни кокичета, възход на икономиката тя пък от своя страна му вярва и си пуска вота на изборите...

 67. 67 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#63:"john_law"]той отрича топлоизолирането.[/quote]

  Топлоизолиране е да ходиш с пуловер когато е студено, топлоизолиране и да се увиеш с 10 см. вата при същите температури.
  Т.нар. енергийна ефективност е бездънна яма за напълно безмислено харчене и колкото по-далече от нея, толкова по-добре!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 68. 68 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Като индивиди и манталтет вероятно Живков и Борисов си прилчат.Всички проблем на едно управлението на обществото обаче се свеждат до икономиката. Икономиката глупако - казваше Клинтън.Икономиката при Живков и днешната икономика са коренно разлини което прави подходите и на двамата коренно различни.В едно ДаЙнов е безспорно прав просто е улучил десятката." ПО ВЕРИГАТА ПАЗАРЪТ БЕ СВЕТКАВИЧНО ЗАМЕСТЕН С МОНОПОЛИ КОИТО В ТЕСЕН КРЪГ С ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ ОРГАНИЗИРАХА ЕФЕКТИВНО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА СРЕДНИЯ БИЗНЕС."Средна класа няма . Има олигархия в най безкомпрмисната и и хищническа същност.

 69. 69 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Отново се фокусира повече върху личността на автора, а не на съдържанието на статията.
  Както вече стана ясно и от [#22] "RED MAFYA",
  а и от първоисточникът:

  http://desnite.eu/index.php?option=com_content&;view=article&id=345:2012-03-04-16-07-37&catid=41:2009-02-18-15-51-36&Itemid=56,

  много важен става въпросът: защо тази статия е била отхвърлена за публикация от всички големи медии, предложена им още на 4-ти март?
  Не доказва ли това по индиректен начин, за натиск и политическа репресия, самоцензура и зависимости на медии от властта?
  Не е ли това потвърждение за истинността на написаното и страхът от нея?
  Може би щях да съм по-доволен, ако от 'Дневник' бяха обявили, че статията е с дата 04/03/2012 г. и причини,
  защо я публикуват едва сега.
  От почтенност към читателите си.
  От там нататък форумниците да я коментират свободно и всеки според разбиранията и убежденията си.
 70. 70 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Приликите в управленията на Живков и Борисов наистина са удивителни. Обаче тази прилика е възможна, благодарение на една ужасна истина: защото и тогава, и сега гражданите (първо на НРБ, сега на РБ) искат такова управление /такива упрвници/. Живков и Борисов са точният "еш" на българския избирател. Борисов и ГЕРБ нямаше да са възможни, ако истински се бяхме отрекли комунизма, както го направиха поляци, чехи, унгарци.... Но ние не сме - затова сами си избрахме Борисов и много си го заслужаваме... За жалост порочният кръг бедност - покорни /заблудени/ граждани - бедност, работи у нас безотказно 65 години...

 71. 71 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#67] от "др. Иванов":

  Хахахахахахаахахаххахахаа, абе на вас на Позитано ли ви промиват така мозъците ???????????
  Енергийната ефективност било безсмислено харчене ????
  Хахахахахаххахахаххаа, олелелелелелеелелелелелеле - ти изби рибата.

 72. 72 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#68:"hyram1"]"Средна класа няма . [/quote]

  При Тодор Велики голяма част от хората бяха именно средна класа!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Това е Бойко Борисов и затова се радва на огромна подкрепа. При него всичко е ясно и точно, като при герой от каубойските филми. Привлича хората, тъй като никога не го увърта и винаги казва кои са добрите и кои – лошите. И поне изглежда, че знае точно какво върши – поне е първият български премиер, който няма кръжащи около себе си съветници акълодавци. Има си собствен акъл."

  "Той знае какво прави. И когато това се разбере, ходовете му в управлението придобиват кристално ясен смисъл."

  Дайнов, Дайнов, каква долна фурнаджийска лопата си тиииии ...

  http://rollingstone.bg/%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D1%8F%D1%89%D0%B8-%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%82/

 75. 75 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#70] от "inn":

  То от комунизма ще се отречем, но от балканщината кога? Коя балканска държава е цъфнала и завързала,Гърция ли, Румъния ли, коя? Лесно е да се каже комунизмът е виновен, но нещата за съжаление са далеч, далеч по дълбоки!

 76. 76 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#71] от "john_law":

  Имаш ли дажеш нещо по въпроса, извън възклицанията, характерни за по-тежките форми на олигофренията?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Да опростяваш прекалено нещата (като Дайнов),означава че си прост.
  На умният човек са му интересни разликите,а не приликите. А те са трудни за откриване и обличане в думи.

 78. 78 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#74:"vat69"] тъй като никога не го увърта и винаги казва кои са добрите и кои – лошите.[/quote]

  Бойко винаги лъже! Той никога не е казвал истината. Хората го избраха, защото твърдеше, че страната е фрашкана с пари, но от тройната ги крадат, а той ще ги раздава на народа. Обещаваше минимални заплати от 1000 лв., че ще спре престъпността и все неща в които простия човек лесно вярва, а българина иска най-много да вярва в това, че добрият ще вземе от лошия и ще му даде на него!
  След 3 години истината е ясна и резултатите го показват! Боклуците ще се борят не да спечелят изборите, а поне да са втори, което в момента е реално, но след още една година ще е крайно съмнително.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 79. 79 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#74] от "vat69":

  ХАХАХАХГАа, вторият коментар от дадения линк е на някой пророк.

 80. 80 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много добра статия!
  Единствената разлика между управлението на Живков и Борисов е че едните са имали някаква привидна идеология и цел, докато сегашните управляват като организирана престъпна група!
  Иначе тоталитарните похвати са идентични...

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 81. 81 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Весело

  [quote#72:"др. Иванов"]При Тодор Велики голяма част от хората бяха именно средна класа![/quote]Не знаех, че да чакаш 15 години за кола, 30 години за жилище, 1 година за цветен телевизор било да си от средната класа.

  Гениално ! Вие сте за Нобелова премия по икономика.

 82. 82 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#74] от "vat69":

  Тоя наистина е фурнаджийска лопата. В миналата статия хвали Бойко, сега го "разпъва" на кол! Според интИреса, Дайнов, нъл тъй??

  Ето един коментар от твоя линк:

  Уха Дайнов, и Костов не си хвалил толкова много!!!!!!!!

  Направо хващай китарата да пишеш нов химн например за Премиера или ако те е срам поне да е за Министерски съвет. Хвалбите ти са тотално в стил Работническо дело, написани в полууличния стил на 21 век и просто не ти отиват на иначе мъжкарското поведение.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 83. 83 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#3] от "miron4o":

  Може би част от отговора на твоя въпрос е в това, че при положение, че на пазара вече е имало IBM PC с процесорите на Intel 8086 и 8088, България решава да копира компютър от предишно поколение . Apple II.

  За още по темата гледайте филма Copy me - I want to travel.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 84. 84 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#81] от "BlueWater":

  Сега не чакаш толкова време, но ги изплащаш за 30 годинки - апартамента, 5 години - колата и т.н.
  Същият *ур в друга опаковка...

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 85. 85 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 492 Любопитно

  Г-н Дайнов, то е ясно, че някои партии се притесняват за изборите, но по-пропагандна, драскаческа статия не съм чел скоро, и тя няма да им вдигне реномето и качествата. И една аналогия - тази статия напомня на статиите от преди четвърт век, в един вестник на партията майка, което показва политическата Ви наклонност.

  В нашата държава има 2 типа хора - умни и не толкова умни. И това е целия проблем. Образованите хора, които съумяват си намерят работа или да си създадат такава успяват, а тези, които са свикнали "партията майка" да се грижи за тях не успяват. Имам към 10на примера от личният ми живот, за приятели на родителите ми, които преди 90та са били "големата работа", а след нея, едвам си намират стотинки за хляба.

  Първо, докато не се промени мисленето на народа, така че образованието да е на първо място и приоритет, няма да има промяна. Защото най-лесно се управлява стадо тъпи овце, които нямат мнение по въпроса (или имат и си го споделят в тесните кръгове, без да има кой знае какъв ефект).

  И на второ място, докато има такива платени драскачи, наричащи се политолози, журналисти, анализатори, специалисти, хора с опит в тази сфера и тн.. няма да има държава, защото чистите и неопетнени медии са най-големия контролиращ орган на едно правителство, когато овцете си белят под носа.

  Борисов може да е най-големия селянин, може да не е изтънчен в изказванията си или пък да не е най-чистият ни премиер, но за мен, човек без партийна окраска, дори не съм гласувал за него, всъщност не гласувах за никой, мисля че живота ми е малко по-добър от предното и по-предното правителства. Защото използвам инфраструктурата, която се прави. И резултата е очевиден за много хора, особено тези, които пътуват по-често.

  И той е прав за едно нещо - Матияла ни е лош, народа не става за чеп за зеле.

  Тъжно, но истина, г-н. Дайнов. Народа ни не става за нищо, журналистите ни, като вас пък за още по-малко.

 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2626 Весело

  В България все по-натрапчиво се налага един критерий за възприемане на написаните или изречените думи в публичното пространство: отначало гледаш кой го е казал, едва след това- какво е казано. Щом е казано от Дайнов, нататък е ясно! Може и да не четеш! Това се отнася както за глашатаите на опозицията, така и за тези на управляващите. Не бих казал, че това особено пречи на публиката, защото тя си има свое мнение . И слава Богу!

 87. 87 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#83] от "mapto":

  Зле съм с технологиите, но си защитавам идея, че тези фабрики са били златни, ако са били продадени, а не разпарчетосани.

 88. 88 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Надолу по веригата пазарът бе светкавично заместен с монополи, които, в тесен съюз с държавните органи, организираха ефективно изтреблението на дребния и средния бизнес. Икономиката пак – както в средата на 80-те години – загива, но шепата приближени на Първия са си добре.
  _________________________
  Нека само да уточним ,че и двамата диктатори нямат нищо общо ...може би Бойко до някъде имитатор но това отношение към случващото се!

  Монополите които са в симбиоза с медиите и държавните органи за управляват от вън а не от кабинета на Дондуков това е неоспорим факт.С малко изключения българите не участват в икономиката собственици а в най-добрия случай като еничари на чужди компании.

  _______
  Спокойно, и това предстои. Задават се избори, които ГЕРБ няма как да спечели на фона на срутването на икономиката и административния хаос, който тепърва започва. Не се бойте – и репресии ще има.
  _______
  ГЕРБ може да направи много ако има натиск от гражданското общество . Всички видяхте как се отмениха разработването на шистов газ и АСТА а после като обществото показа ,че няма съвест и памет ....тези закони пак се върнаха на дневен ред за либерализираната ни държава.
  Който и да дойде на власт ще е кукла на конци за чуждите чорбаджии борбата е кой да лапа от тях а не кой да ги изгони!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 89. 89 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#85] от "popovp":

  Много точно казано!

  Не съм съгласен само с частта за "матряла". Струва ми се, че твърде много се подценяваме. Както виждате и по другите държави се намират достатъчно глупаци да гласуват за малоумници-популисти като Вилдерс, Меленшон, Ципрас и т.н., точно както у нас разни заблудени хорица гласуват за Сергей, Доган, Яне и прочие.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 90. 90 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#86] от "Дон Кихот":

  В общия случай си прав, но за мен лично това словоблудство на Дайнов е изненада. Преди съм чел с удоволствие разни негови неща, но сега просто не мога да повярвам, че същия човек е написал тази същита с бели конци словесна полюция.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 91. 91 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#87] от "miron4o":

  Абсолютно вярно разсъждавате. Имаше добри и не дотам добри заводи. И не е въпросът в това, колко са били технологични или не. Кремиковци не беше нито високо технологичен, нито конкурентноспособен, но преживя далеч по добри от него заводи.

  Най важната причина за икономическото ни рухване е от психологическо естество. Българинът не е съзидател. Вместо да инвестира и да чака сигурна печалба в рамките на 10 години, той иска за 2 дена да забогатее. Затова приватизираните заводи се разпарчадисаха и се продадоха на части за жълти стотинки. От тези стотинки забогататяха краткосрочно малцина, дългосрочно загубиха всички останали.

 92. 92 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Весело

  [quote#84:"pesho_"]Сега не чакаш толкова време, но ги изплащаш за 30 годинки - апартамента, 5 години - колата и т.н. [/quote]Има една МИКРОСКОПИЧНА разлика, че сега тези неща ги ИЗПОЛЗВАМ докато ги плащам, а по-рано баща ми 30 години събираше лихвоточки от пари в ДСК с лихва 1% без да има апартамент.

 93. 93 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#89] от "The Shadow":

  И аз не съм съгласен, но стигам до този извод. Аз съм на 26 и виждам връстниците си и по-младите. Проблема е в родителите, които живеят с разсъжденията от преди 25+ години.

  Дори на една моя позната, майката на приятеля й му казала, че няма смисъл да учи висше образование, защото нямало да му трябва в живота. Е за какъв матриял говорим тук? И нямаше да има проблем, ако това беше единичен случай. :/ И в същото време виждам колегите си, които се стремят да се развиват постоянно. И нямаше да има проблем, ако това беше масовият случай.

 94. 94 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И още една съществена разлика - по живково, не можеше да се се избира друг, освен Живков! По борисово може! И както е казано :"Всеки народ си заслужава управниците"! И съдбата си!

 95. 95 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Весело

  Все си мисля, че #лският пленум на Живков може би би дал по-добри резултати- като някакъв средно-дребен бизнес...И хайде много моля- бъдете честни-магистралите не са изобретение на Борисов. Точно Тошо им положи основите....КАКТО СЕ КАЗВА БОРИСОВ надгражда над Живков бе хора, кво не Ви харесва....ми приемствеността е убаво нещо, хааааааааааааааах....вън от кръга на шегата-освен Борисов друга алтернатива пред България има ли???????ми другата алтернатива са пак Тошови издънки, ма от типа шушумига.

 96. 96 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#92:"BlueWater"] а по-рано баща ми 30 години събираше лихвоточки от пари в ДСК с лихва 1% без да има апартамент.[/quote]

  И под кой мост живеехте?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 97. 97 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  хааах, и още нещо само да вметна -доежно неработещата щото била непазарна икономика на Тошо....е , да не би ПАЗАРНАТА да е работеща, а...........лол, в момента какво набл#едаваме, а??????????????няма ли пари и пазари, нито една икономика не работи ...а ние тези заработени от Тошо- руските, арабските гИ ИЗГУБИХМЕ безвъзратно заради лековерие...тъй че айде малко по-трезво и по-земно!

 98. 98 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До 95 dol
  Що за странна амнезия е обхванала българите?! Разбира се, че има алтернатива и тя се казва НДСВ! Вижте статистиката, за периода на тяхното управление, какъв скок е направила България!Тръгнахме към Европа, спря разграбването, БВП нарастна 4 пъти, външният дълг беше намален с 6 млрд лв. по номинал, вижте чуждите инвестиции, безработицата, корупционният индекс, бизнес средата, доходите ..........!

 99. 99 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  [quote#84:"pesho_"]Сега не чакаш толкова време, но ги изплащаш за 30 годинки - апартамента, 5 години - колата [/quote]

  според тебе има ли разлика дали 30 години докато даваш парите живееш в жилище и 5 караш кола или няма ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 100. 100 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Писанията на Дайнов са пълен шит, но в същото време са адски ценни, защото по тях човек може да се ориентира от къде духа вятъра. Очевидо кукловодите ги осени мисълта, че всички яйца не бива да са в една кошница (особено толкова калпаво сплетена) и сега започва лансираето на новите проекти (напр. Кунева). Не виждам друга причина ветропоказателя Дайнов да сменя посоката - явно има нова директива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK