По-здрави, по-разумни, по-щастливи по Оруел

По-здрави, по-разумни, по-щастливи по Оруел

© Анелия Николова"Дневник" подкрепя пълната забрана за пушене на закрито. Предстои тя да влезе в сила след дни и предизвикателството е как ще се спазва и следи. Публикуваме и различната гледна точка на автора ни Юлия Иванчева за някои рискове и ефекти от налагането й.


Спасени сме. В България вече няма да се пуши. Парламентарното мнозинство реши с един замах да ни направи по-здрави, по-разумни и по-щастливи.


Държавата се грижи за нас. Който не вярва, нека почака 20-ина години и ще види. Тогава ще сме истински здравеняци, защото сърдечносъдовите, белодробните и онкологичните заболявания ще са намалели. С няколко процента. Кому е нужда сложна и скъпа здравна реформа, щом можем да забраним тютюнопушенето и с това да си решим проблема? Следваща логична стъпка би била забраната на боледуването.
Без тютюн ще сме по-добре и с главата, защото, както ни уведомиха в централна новинарска емисия, предимно лудите пушат: "Две трети от страдащите от шизофрения са пушачи." Който пуши – да бъде освидетелстван.


По време на дебатите разбрахме, че тютюнопушенето уврежда и здравето, и разума. А какво биха правили едни здрави и умни хора, освен да градят щастието си. След извоюването на повече пространство без тютюнев дим ще заживеем също като щастливите кокошки.


Перспективите са за един "смел нов свят", какъвто обаче човечеството вече е виждало. Започва се с едни – в случая пушачите. Общественото мнение се надъхва, че всички лошотии в нашия живот идват от тях.


Налагането на все по-строги забрани няма да има край


В Европа вече се водят дела между съседи, защото едните пречат на другите, пушейки в личните си жилища.


Съвсем скоро извън закона ще е и пушенето в личните автомобили, защото разсейва водача. След това дали няма да последват обичайните заподозрени – евреите, хомосексуалните и всички не в калъпа. Знаем и как завършва този свят: с лозунга "Сила чрез радост" на симпатягите от хитлерюгенд; и с надписа "Работата те прави свободен", който посреща новопристигналите в концлагерите...


Дълбоката ми апатия към промените в частта на Закона за здравето, засягаща пушенето, бе разтърсена от пълната и войнствена нетолерантност, проявена от непушачите след приемането му. Възгласите "Победа!" и "Достатъчно ги търпяхме" в съчетание с факта, че единствено на летищата ще има обособени пространства за пушачи, ме наведоха на мрачни мисли.


Пушенето постепенно, но сигурно се превръща в табу, което ще става все по-силно през идващите години. Антипушачите, самопровъзгласили се за стожери на правата вяра, отдавна обявяват всеки, запалил цигара, за еретик. Но през последните дни, получили подкрепата на Закона, надминаха себе си.


Загрижеността за здравето на непознати е похвална сама по себе си. Само че в момента


загрижеността изглежда неискрена


Ако уверено приемем всички научни доказателства за бедствената вреда от тютюна, логичната реакция е да го поставим извън закона. Да се преустанови отглеждането на тютюн, продажбата на цигари и събирането на акциз. Но докато в Закона за здравето продължава да пише, че само "едно на сто от средствата, постъпили в републиканския бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества", няма как да повярваме.


Пушачите са пълнолетни и ваксинирани граждани със свободна воля. (Разбира се, има изключения, но те едва ли ще се впечатлят от забраните.) Решението им да пушат или не е лично и не подлежи на регулация от държавата. Поне докато не се приравни с употребата на тежки наркотици. Не става въпрос за възхвала на пушенето, а за


търпимост и зачитане на свободата на избор


Така че разумното искане е едната група да не пречи на другата. Пушачите да не пречат на непушачите.


Това постижение гонеше закона в стария си вид. Със забрана на дима в обществени сгради и обособяването на зони в заведенията. При тези рестрикции като невинни жертви на дима падаха само ресторантьорите. Те обаче многократно заявиха, че нямат нищо против. Даже инвестираха 50 милиона в начинанието. Погрешно решили, че ставаме държава с разумни правила, не си запазиха парите с идеята да ги вложат в глоби и рушвети. Но за непушачите тези мерки се оказаха недостатъчни. Те заявиха, че разпоредбите не се спазват стриктно, а и приятелите им насилствено ги настаняват в зоната с дим. Чудя се какво ги кара да мислят, че след 1 юни новите правила ще се спазват навсякъде и приятелите им няма да ги канят вкъщи.


В България няма да има ден на неподчинение на забраната, какъвто организираха собствениците на заведения във Великобритания преди 5 години. Тук


неподчинението ще е поединично, но ежедневно


Ефективността на забраната ще е близка до тази на Наредба №1 за обществения ред на територията на Столичната община. Наредбата например забранява просията и употребата на алкохолни напитки в градинки, паркове и други обществени имоти.


Все пак през лятото забраната няма да предизвика горещ интерес. А когато дойде есента, пушачите до голяма степен ще са приели забраната и ще са склонни да се съобразят с нея. Но така приетият закон няма да принуди хората да откажат цигарите и противниците на тютюна пак няма да са доволни.


Това, което промените със сигурност ще доведат след себе си, са


нов източник на корупция и възход на доносничеството


Явно не толкова далечните времена на доноси и клевети липсват на много хора. А днес със средствата на новите технологии оруелските тактики ще са по-лесни и масови. Снимки на пушещи пред детската градина родители ще летят в реално време към електронните пощи на чиновници. Обидени служители ще топят пушещите си шефове. Пак всеки четвърти ще е доносник. Хора, живеещи в съседство с ресторанти или клубове, ще се оплакват на полицията от шума, причиняван от пушачите, принудени да излизат навън при всякакви метеорологични условия. Яростното отношение на антипушачите ще доведе до конфликти, които до вчера не са ни минавали през ума.


На 17 май гражданската инициатива "България без дим" отпразнува България, каквато я иска. Трудно ми е да разбера как забраната за пушене на закрито прави България "страната, в която мога да бъда щастлив – с приятелите, които обичам, професионални колеги, които уважавам, и – разбира се – с партньорката и децата ми, без които щастие не може да има". Но ще съм доволна, ако и след шест месеца Павел Антонов, автор на горния цитат, все още вярва, че поправката в Закона за здравето е направила страната "добро място за живеене".


Всички с изключение на парламента знаем, че насила хубост не става. Той се опита да изпише вежди, но ще избоде очи.


Вместо да насочат силите си към стриктното изпълнение на един разумен закон, депутатите решиха да действат популистки


Но дори Европа няма да го оцени. В ЕС подобна пълна забрана за пушене, както на закрити, така и на открити обществени места, има само в Чехия и в Литва. В Германия и Австрия например действат разпоредби близки до все още действащата у нас.


Няма как липсата на жизненоважни реформи, на последователна политика и на братя Галеви да бъде замъглена в очите на Брюксел от няколко промени в Закона за здравето. Хвърлянето на едната половина от обществото срещу другата няма как да компенсира истинските проблеми в страната. Също както събраните от глоби средства няма да компенсират дупката в държавния бюджет.


Тактиката "разделяй и владей", както и


пренасочването на общественото недоволство


към безопасни за властта конфликти, е видима и гражданите я отчитат. Тя няма да доведе до по-висока избирателна активност на следващите избори. Това, което ще се постигне, е във всеки момен, всеки от нас да е виновен за нещо. Всички ще сме в издънка, ако не по Закона за здравето, то по Закона за движение по пътищата или поне по Наредбата за обществения ред. И ще сме спасени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK