Трябва ли да чакаме абитуриентските балове, за да се възмутим?

Трябва ли да чакаме абитуриентските балове, за да се възмутим?

© Анелия Николова"1-2-3....12" това броене придружено с радостни викове и клаксони огласява улиците у нас в края на май. Вероятно сте свикнали с него и не обръщате внимание. Или всеки път при вида на подаващ се от кола зрелостник поклащате неодобрително глава. За какво са показателни ритуалите около абитуриентските балове?  Или ги има и в други страни? Какво искат да покажат завършващите гимназия и толкова ли е радостно, че училището приключва? В опит да отговорим на тези и други въпроси ви предлагаме анализа на професора по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ивайло Дичев.

"Влак, който пристига по разписание, не е новина"


Медиите се държат с абитуриентите точно като провинциални клюкарки – гледат и одумват. Разбира се, най-екзотичните, най-разголените се обсъждат и снимат най-много. И лайтмотивът е неизменно един – младите не са каквито бяхме ние, моралът запада, светът отива по дяволите. Това обръщане на оптиката не само ни обрича на морални терзания, но и създава непрестанно негативни публични образи за подражание. Представете си, че медиите показваха добрите деца, онези, които завършват с отличие, с амбиции за кариера, с морални ценности. Ами просто нямаше да е така "интересно" (защото влак, който пристига по разписание, не е новина).


Разбира се обществото има нужда да говори за възпитанието на децата, но дали да чакаме точно този повод? Дъщеря ми е на 11 и казва, че е единственото момиче в класа си, което не си лакира ноктите. Ходят на училище като на дискотека, попипват мобилните телефони в час, пет пари не дават за бележките. Трябва ли да чакаме абитуриентския им бал, за да се възмутим? Нека разграничаваме екзотичния медиен куриоз от анализа на обществото и принципните решения, които трябва да взимаме.
Например: как да осъществяваме санкция върху поведението на младите?


Докъде е свободата им и докъде – нашето безразличие ("Пусни си компютъра мило, че сега имам работа..."). Какви стимули дава обществото за това те да направят усилие и да се интегрират в него? Във всички човешки култури има ритуали на инициация, където младият доказва себе си и съответно получава място в обществото. У нас няма нищо подобно. Няма улавяне на диво животно като при предмодерните племена, няма публична реч пред общността като еврейския Бар Мицва, няма изпит пред жителите на селото като през нашето Възраждане. От децата не искаме нищо, не поставяме никакви условия – единственият начин да се докажат е да се напият до безпаметство.


"Ритуалът няма център, нито символика"


Ако гледаме формално, самият ритуал е доста плосък и глупав (как не измислиха нищо по-интересно от това "1 – 2 -3...12!"). В него се преплитат елементи от сватба, изпращане на войник, днес все повече – модно дефиле. Но някак си няма център, няма символика. В Америка например трепетът около "пром-а" е в това как да поканиш дамата си на бала – със стих ли, с някаква шега ли, с падане на колене ли. Другаде наблягат на карнавалното, или пък в центъра е раздаването на дипломите.


Някак не върви тази работа с оформянето на публичните празници у нас – дейците в тази сфера са парализирани от страха да не би да ги обвинят, че се отклоняват от "автентичния" фолклор и националните ценности. Наместо да станат един жив, спонтанен карнавал, кукерските празници се журират от професионални етнографи. Сватбеният кич е в ръцете на ресторантски DJ-и. Най-добре тук да не се месят специалистите по националните светини и да се оставят нещата на отделните училища. "Ние празнуваме ето така". Тази година например една гимназия реши да ходи до море с градски транспорт. Някаква друга може да реши да отбележи завършването със смешно състезание. Друга – с обръщане на ролите между учители и ученици.


Когато елитните училища зададат модел на креативност, на истинска публична изява на децата, а не кесиите на родителите им, това ще зарази и останалите.


Македонски вестник отбеляза колко кичозни са баловете в България. Това май беше най-тежката травма на годината. Който следи македонската преса знае, че те отдавна ни се подиграват за чалгата, Азис е една от емблемите на българина, наред с незнайния монголоиден татарин. Истината е, че разпуснатостта у нас е далеч по-голяма отколкото в много по патриархална Македония. Да не говорим за още по-стегнатата в морално отношение Гърция, за ислямски моралистката Турция. Не следя този жанр особено, но ми се струва, че дори в Сърбия, откъдето избликна турбофолкът, песните са по-лирични, певиците по-прибрани. Само ние и Румъния допускаме такава разюзданост – и мога да ви уверя, че тя впечатлява не само македонците, но всеки, който дойде тук. Вероятно работата е свързана с бандитската приватизация на държавата в тези две страни, с резкия преход от много краен комунизъм, където общностният контрол е заменен от милиционерски, към един хиперкапитализъм
без морални устои.


Разбира се македонците си имат и политически причини да се отграничават от нас – този оптически проблем на интересното, който споменах по повод комерсиалните медии, в случая има идеологически подтекст: лошото е по- видимо от доброто.


Работата започва да прилича на бардак


Абитуриентският бал следва модела на инициацията: след нея младият човек става възрастен, което значи, че може да се ожени, да построи къща, да има деца. Така че тук нито има нещо ново, нито пък смятам, че някога еротичния момент в инициацията може да изчезне (сюжети със заглавия "инициация" не случайно са любими на порноиндустрията!). Работата е там, че в края на 12 - ти клас у нас за полова инициация е късно - "непоправимото" се е случило отдавна, младите са почнали секуален живот поне 4 години по-рано. Губи се и другият смисъл на прехода – символичното позволение за сексуален живот, което те получават от общността. Съвременните градски семейства (не забравяйте все пак, че в малките места нравите си остават по-патриархални!) от 9-10 клас дори окуражават децата си да имат гаджета, в някои случаи ги оставят да преспиват у дома, в детската (?) стая. Какво остава за абитуриентската инициация? Всичко това, което така или иначе се е правило, да се направи показно, вулгарно, в режим на ексцес.


В някои случаи, както го отбелязват братята македонци, работата почва да прилича на бардак, но все пак основната енергия на младите не е да се продадат на богатите чичковци и лелки, а да се чифтосат помежду си, а обществото да им се радва. Но сексуалното освобождение е някак закъсняло на тази възраст. Краят на 12 клас е друго: това е моментът на социално разслоение - единият става инженер, другият метач, третият наследява татко.


Днес този социален момент се подчертава с разходването на стойност – скъпи коли и фризури. При североамериканските индианци има такъв ритуал, наречен "потлач", който се състои в това кой ще похарчи повече – единият вожд хвърля в морето сандък скъпоценни ръковини, другият вожд, за да не остане назад, заколва десет прасета...


В това надхарчване е днес социалният смисъл на абитуриентския бал, престижът зависи пряко от способността ти да похарчиш пари. Разбира се това важи за по-ниските социални слоеве, където богатството се мери в количество. Истински богатите се стремят да притежават неща, които другите не могат да имат – рядка картина, наследствено имение, недостъпно преживяване... Така е и с абитуриентите: онези, които наистина искат да се разграничат, търсят да направят и изживеят неща, които са недостъпни за другите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 733 Неутрално

  1,2,3....12 - йееееееее - ДЖОБС.БГ

  Изтръпвам при мисълта, че ще имам абитуриентка след 4-5 години и, ей Богу, няма да и купя определен вид рокля, ако ще да се продъни земята!!!!!!!!

 2. 2 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Преди да са известни резултатите от матурите /които ако не ме лъже паметта ще излязат до 6 юни, което само по себе си е след баловете/ е малко трудно да се знае кой завършва, кой остава...

  Абе, важното е децата да са живи и здрави и да намерят своята реализация в живота.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Този ежегоден тормоз е идеално отражение на комплексарския манталитет на по-голямата част от хората в тази страна.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  простотията идва и от поведението на родителите особено родителките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ой,тигре,тигре,имаш ли пари....
  Имаш ли пари,тигре,хубави жени....

  Това е формулата на успеха в Мутростан.
  Докато това е формулата на успеха,
  такъв ще бъде и стремежа на "бъдещето" на България.

 6. 6 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosko1306":


  Аз съм се зарекъл, живот и здраве да е, че дойде ли време за такова нещо, ще пратя децата си на, ако трябва, околосветско пътешествие, но пари и време за такава простотия няма да дам.

  Никое дете няма нужда от подобни неща!

 7. 7 Профил на nilak
  nilak
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosko1306":

  Идеята е, че трябва да започнеш да я подготвяш от сега, а не да чакаш да стане 12 клас.

 8. 8 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 969 Любопитно

  Сравнението с БЮРМ, е некоректно! Да там не е толкова разюздано, но прави впечатление сивото - 50% от битовите обичаи са изчезнали под натиск от времето на сърбокомуниза, сакън да не си приличат с българските. Така че е неудачно даването им за пример на патриархално общество.
  А с новите глобални антични циркове които правят, просто е нахално да ни се смеят за каквото и да е!

 9. 9 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Хубав анализ, но за професор по културна антропология да предава материал с толкова правописни грешки е много жалко. От друга страна брилянтно потвърждава тезата си за тотален интелектуален упадък на обществото.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 10. 10 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Липсата на вкус у жените в облеклото, да не е някаква привилегия на студентките само? Която няма вкус на 19, няма да има и на 39.
  Я вижте по улиците хората. Кошмар. Еле женската част. Един парцал с друг не си подхожда, патъците, грима, червилото и лака са га че ли измислени от прохождащ африкански бояджия.
  Докато обаче на негрите и циганите им гила шаренията, тука е смешно. Като видиш мангал с оранжева риза, виопетово сако и зелена вратовръзка, не му вързваш кусур, толкова му е вкуса на човека.
  Младите момчета пък са униформени и не се различават, освен по шкембетата си. Гола тиква, чехли на босо, 1/2 къси гащи, размъкната тениска, черни очила и шапка бейзболна, понякога(изисканите) шапка-идиотка. Негър от Бронкс.

 11. 11 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Елитните гимназии да дадат тон хаха. Завършила съм такава, а на бала ни измародерстваха целият випуск да сме в Шератон, защото било традиция на училището. Не са виновни децата те така са възпитани от родителите си още от малки - да искат нов телефон, модни дрешки от мола, от това, което виждат по улиците, от училището и съучениците. Няма как да гледат по цял ден Планета и после да са добре възпитани и морални.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 12. 12 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Горките деца, аз честно казано ги съжалявам.Мислят, че са свършили , а те тепърва започват.Ако знаеха какво ги чака биха плакали на бала си и биха броили годините от 12 до 1.....

 13. 13 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosko1306":

  .. горкото дете на какви родители е попаднало.. ужас!!! няма ли да я оставиш сама да си избере как да се облече.. или може би не разчиташ на вкуса й

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 14. 14 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Може би най-голямата драма на България е лисата на виждане как ще се развива в бъдеще. Това би помогнало много на младите да се концентрират върху развитието си, а не върху показването на меса.
  Но и родителите са изключително важен фактор. Без тях нищо няма да се получи.

 15. 15 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Разстроено

  .. по абитуриентските балове можете да преброите злобарите..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Аз бях на гости на изпращане на абитуриент преди 4-5 г.В ресторант.Като сватба!И пари събираха!На това как му се вика?

 17. Предадохме и продадохме децата си. Каквото повикало-това се обадило.

  http://www.youtube.com/watch?v=J2xnwFw6tvY&feature=related
 18. 18 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За жалост балът се превърна в кичозна,безвкусна и скъпоструваща надпревара,на която най-важно е да покажеш колко по-изрязана рокля можеш да носиш,та да не се налага да слагаш гащи,и колко алкохол можеш да погълнеш,без да припаднеш!

 19. 19 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  верно е,че доста родители взимат кредити за бала, верно ,че някои тоалети са особено кичозни, но и преди 20 години имаше изцепки, и кич ,както и днес има премерени и семпли деца.
  времената се менят, нравите също.ще изтече и тази вода и следващите ще осъзнаят ,че е по-важен денят след бала.
  много жалко, че тенденциозно се снимат децата ,които са попрекалили с всичко.Що не показват изисканите битуренти?-щото няма да имат с кво да дигат рейтинг.както и вече не се сещат журналята за баловете на децата лишени от родителски грижи, децата от училището за незрящи ...тенденция - юруш на сеира!

 20. 20 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Състезание по най-близък вид до мутра за момчетата и най близък вид до курва за момичетата. Победителите се радват на признанието на випуска, пък по-ексцентричните могат ги покажат и по телевизията, да се затвърди мнението, че кичът е задължителен.

 21. 21 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Трябва ли да чакаме абитуриентските балове, за да се възмутим?

  Аз също не харесвам абитуриентските балове - харесват ми само абитуриентките.

  /не се чете/
 22. 22 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  а, младите винаги са били обект на критика!просто са по-готини и те са бъдещето!

 23. 23 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Весело

  Абитуриентски чалга бал

  Пошлост, простотия, секс, чалга - това са българските чалга балове.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#5:"нервна"]Ой,тигре,тигре,имаш ли пари....
  Имаш ли пари,тигре,хубави жени....
  Това е формулата на успеха в Мутростан. [/quote]

  Защо? В САЩ хубавите жени на отличиниците ли ги дават?

  /не се чете/
 25. 25 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мога само да кажа:" Да пази господ!" при вида на девойките които видях!

 26. 26 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 571 Гневно

  Айде пак младото поколение виновно. Ако не е то, ще е чалгата. Ако не е тя, ще е прехода. А хората, които възпитавате, сте вие. Не прехода, не Преслава, а вие, старото поколение, дето си викате.

 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Абитуриентският бал трябва да се провежда като Празник на съответното училище . Място за провеждане - Училищния двор ...

 28. До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  На повикване са. Още от времето на Мерилин Монро вишистката.

  http://www.youtube.com/watch?v=J2xnwFw6tvY&feature=related
 29. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  [quote#9:"Cacafuego"]за професор по културна антропология да предава материал с толкова правописни грешки е много жалко.[/quote]
  Абе аз освен едни "рЪковини" друга правописна грешка не намерих, ама щом казваш?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 30. [quote#25:"petar_333"]Мога само да кажа:" Да пази господ!" при вида на девойките които видях! [/quote]
  Каквито родителите-такива и децата.

  http://www.youtube.com/watch?v=J2xnwFw6tvY&feature=related
 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#28:"o,selo mio"]На повикване са. Още от времето на Мерилин Монро вишистката. [/quote]

  +++++++++++++++++++
  И като дойдат, първият им въпрос е :"Тигре,тигре,имаш ли пари?"

  /не се чете/
 32. 32 Профил на Татяна
  Татяна
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Скъпоценни рЪковини???

 33. 33 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "Християн Митев":

  Определено родителите са виновни,те просто нямат акъл,явно да кьорави или най-вече са загубили и малкото разум и морал,който са имали!

 34. 34 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Една част от децата приемат учището като някаква преграда пред свободата им. Свръх уверени са и смятат, че след като тази преграда падне те най-после ще станат това, за което съдбата им ги е избрала. И тази илюзия за изключителност достига кулминацията на бала.


 35. 35 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  Обикновено да ако не на бала то след колежа обикновено да ))
  определено да ))

 36. 36 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Винаги е имало кичозни облекла, прически и поведение. Дори и в най-бедните години на тая държава е имало хора, които с вкус подбират облеклото си (от възможното налично на "пазара", и такива, които са се обличали зле.
  Вярно, че сега абитуриентите имат повече възможности да се изложат - магазини, молове, интернет, чужбина и т.н., но имат и повече възможности да покажат стил и елегантност. И съм сигурна, че има от втория вариант, и то доста. Грозното е, че журналистите показват САМО грозното, пошлото, страшното, лошото, мръсното, и НИКОГА красивото, важното, значителното, смисленото. А то (те) съществуват. В този смисъл "журналистите" подпомагат политиката на стресиране, психологическо мачкане и зомбиране на хората. Надявам се, поне го разбират....

 37. 37 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 522 Весело


  Поредната снимка на "ала 30-годишни" абитуриентки.
  Какво става с тези момичета?

  Тетки и вуйни на 17 ...

 38. 38 Профил на Костянуга
  Костянуга
  Рейтинг: 515 Весело

  Кифли..зацията на българското общество е в подем
  Колко жалко

 39. 39 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 458 Весело

  Брех, критика и чудо. Добре, че по времето на вашите балове е нямало цифрови фотоапарати, интернет във всеки дом и фейсбук. 2000г не им отстъпвахме хич по кич и безвкусица. Е, чалгата не беше толкова популярна, сега има повече пари и магазини, и е по-разнообразен кича. И тогава имаше доказване, сега е пред малко по-голяма аудитория. Лично аз като си видя абитюрентските снимки се спуквам от смях - така ще правят и те след няколко години, какво толкова са се закахърили всички не мога да разбера.

 40. 40 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#35:"Haftor"]Обикновено да ако не на бала то след колежа обикновено да ))
  определено да )) [/quote]

  Един вид, когато вече са "втора ръка".

  /не се чете/
 41. 41 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  .. някой с насочен пистолет в главата ли те кара да ходиш???

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 42. 42 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Статията за съжаление е мнооогооо вярна.
  Тазгодишните ни абитюриентки приличаха на порнозвезди....ужасна гледка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 43. 43 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Баловете са само черешката на тортата на неспособността на тази държава да празнува ни един празник като хората. Няма какво да се заблуждаваме...ние сме едно малко комплексирано село на Балканският полуостров.

 44. До коментар [#31] от "Тони Шнайдера":

  Аха.
  Тiger, tiger, do you have money
  you do not have trouble par

  http://www.youtube.com/watch?v=J2xnwFw6tvY&feature=related
 45. 45 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Само ние и Румъния допускаме такава разюзданост – и мога да ви уверя, че тя впечатлява не само македонците, но всеки, който дойде тук. Вероятно работата е свързана с бандитската приватизация на държавата в тези две страни"

  Моля автора да проверява преди да прави такъв род обобщения. За каква бандитска приватизация в Румъния говори?! До 2002 там нямаше нищо приватизирано, а бандити - още по-малко. Може да ни сравнява само с Русия през 90те. Не е зле като е професор да го дава по-отговорно в детайлите!

 46. 46 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  У нас са най-красивите жени, но най-просташки облечените.Не си иска нито да е скъпо, нито да е модерно, само повечко вкус е нужно.Баловете са началото на края в този ред на мисли - показност и тъпотия.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Абе само на мене ли ми се струва,че се показват само момичета?Това някакъв сексизъм ли е,дискриминация ли,що ли!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Съвременните абитуриенти са рожби (по-голямата част за съжаление) на невежеството и примитивното. Не случайно са казали хората: на глупавия човек и радостта му е глупава.

 49. 49 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Не мога да се съглася.
  Първо, нищо хубаво няма да копираме нечии чужди ритуали или празненства по случай завършването. Това, че някъде го правели различно от нас не го прави по-цивилизовано, нито по-хубаво.

  Второ, в България няма хиперкапитализъм!!! Повтарям няма такова нещо. Дори капитализъм няма. В България властва олигархичния монополизъм подобно на онзи, който властва в съветския съюз защото у нас управлението винаги е копирало онова. А от управлението зависи и икономиката, дали ще е капитализъм или нещо друго. Е, не е капитализъм. Просташка, мутренска олигархия. Такава икономика иска властта. Това е.

  Трето, това за продажбата на богатите чичковци и лелки може да е характерно за някои общности в България но не за българите. Да, децата винаги ще изглеждат различни от родителите си и това е най-важното, което трябва! да се случи иначе няма да ни има ако са същите като нас.

  Четвърто, това да се разграничиш от хората с друг от твоя социален статус е типично за всеки човек и за всички общности. Всички ние умишлено или несъзнателно подчертаваме различията си и така трябва да бъде иначе се връщаме във времето когато социализма ни правеше всички еднакви а това е най-противната измислица на дадена власт за да контролира масите. Истинското богатство на света е природното разнообразие а не църковните или политически канони, които се опитват да ни направят еднакви, с еднакво поведение и морал. Истинското богатство на хората е това, че са различни, разнообразието е силата ни. Еднаквостта не е присъща на природата, следователно не е присъща и на хората като нейни творения. Еднаквостта ако я имаше или ако ни я наложат би ни убила.

  Отделете време навреме.
 50. 50 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#42:"saseff"]Тазгодишние ни абитюриентки приличаха на порнозвезди....ужасна гледка. [/quote]
  А на какво приличат "дамите", интервюивирани по телевизиите? Напр. черната и русата Златка?Не са ли си чиста проба курви и проститутки? Или проектите на Маги Вълчанова да организира конкурс "Мис компаньонка"?
  Или консулът ни в Чикаго, не беше ли качила полупорно снимка в нета?
  Айде, да ви е.а елита!

 51. 51 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#16:"hodounski"]Аз бях на гости на изпращане на абитуриент преди 4-5 г.В ресторант.Като сватба!...[/quote]
  Аз също, при това съвсем скоро. Прави ми впечатление, че от година на година става все по-зле.

  Вещица от Овнерог
 52. 52 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#49] от "dreamer":

  Повече от 11 века копираме чужди ритуали. Но на много малко хора не им харесва това копиране.
  И,да, определено не е здравословно. Но след като сме загубили толкова много едва ли има начин да си го върнем.
  Относно чалгата и кича не мисля, че младите са най-виновни. Еднакво отговнорни (или безотговорни) са колкото и приближените на бай Тошо. Глупакът винаги си остава глупак, а курвата винаги си е курва. Просто става изключително пошло след като се избият всички освен глупаците и курвите.

  България е древна и заслужава много повече!
 53. 53 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 458 Гневно

  Броят до 12, защото САМО това са научили в училище .. останалото са научили на улицата, в кафетата и кръчмите, в чалготеките ... това е! Няма какво да се учудваме на друхите им. Целият проблем е в разюздаността и сЛободията на по-някои от младежите, останалите просто ги копират! Защото ако не са в стадото биват "отлъчени". Истината е, че вместо стадото да бъде водено от най-умните, най-добрите и най-кадърните, то се води от най-простите, най-недисциплинираните.
  За това са виновни на първо място родителите и на второ учителите/директорите. Децата са това, на което са научени .. очевидно са научени на лошо .. и това го виждаме всяка година около 24 май!
  П.С. Разбира се има и изключения! За някои от тях гледаме дори в новините.. дано такива деца да са повече!

  Бате Б
 54. 54 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Същите типови разговори се водеха и преди 30-40 години. Естествено се обвиняваше запада и ценностите му. Рядко се обвиняваше директно големия ни брат тогава.
  Имаше и идеи да се копира директно западноевропейско поведение и характер, основно немско. Но изключително рядко можеше да се чуят идеи да се измисли нещо наше или пък да се възроди нещо наше.
  Аз само продължавам да се изумявам как можете да копирате точно най-пошлите и гнусни порядки?

  България е древна и заслужава много повече!
 55. 55 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  "Когато елитните училища зададат модел на креативност, на истинска публична изява на децата, а не кесиите на родителите им, това ще зарази и останалите."

  Напълно подкрепям, но българската ни представа за елит също е сериозно изкривена. Вчера заявих на сина ми, че ако стана министър на образованието, ще забраня баловете. Той го прие доста добре, но отбеляза, че това ще бъде едно краткотрайно управление

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 56. 56 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#7] от "nilak":

  Почнал съм я отсега, споко..... Че и отпреди...... Показвам и всякакви карикатури всяка година по баловете, точно срещу нас има заведение, от което потеглят младежи за бал, докато родата остава да се черпи.... та съм се нагледал на недоразумения.......

 57. 57 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#50:"shumkar"]А на какво приличат "дамите", интервюивирани по телевизиите?[/quote]

  Те не приличат, те са си.

 58. 58 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От едната страна имаме показно харчене, фръцкане и кълчене.

  От другата имаме показно морализиране, одумване и опяване. (като в статията)

  Кой е "прав" и кой "греши"?

  Никой не е прав и никой не греши.

  Ето защо:

  1. всичко, което съществува, Вселената няма как да има обективен смисъл

  2. следва, че животът няма обективно значение

  3. нито едно действие не може да бъде ЛОГИЧНО предпочетено пред друго, няма никакви рационални аргументи в полза на едното или в полза на другото

  4. всичко се свежда до това кой как изпитва удоволствие и кой какво предпочита, прави се СУБЕКТИВЕН избор

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 59. 59 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#13] от "Крала Бурми":

  Не, няма. Надявам се дотогава да съм успял да възпитам естетически вкус в нея, ако не съм - НЯМА да и дам да се облече като евтина курва, повярвай ми! Чак се чудя тези деца нямат ли си родители, не излизат ли от къщи, ама какво да се чудя, майките им едва ли са стока..............

 60. 60 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#58:"Виктор Къдринов"]Отговор

  1. всичко, което съществува, Вселената няма как да има обективен смисъл
  2. следва, че животът няма обективно значение
  итва удоволствие и кой какво предпочита, прави се СУБЕКТИВЕН избор
  [/quote]
  Моля те, обясни ни тези чутовни мисли, защото оставям с впечатление, че не си пиеш хапчетата.

  България е древна и заслужава много повече!
 61. 61 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Най-гледаната телевизия във ФИРОМ е Планета, така че полако с тяхното възмущение от чалгата ни. При тях патриархалния традиционализъм се изразява по-скоро в това, че жената шета около мъжа, докато той яде, отколкото в някакво едва ли не възрожденско целомъдрие.

 62. 62 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#19] от "ana_ni":

  Напълно споделям казаното от Вас.
  И ще добавя, че всичко започва от семейството.

  А професорът е попрекалил с вайкането.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 63. 63 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всичко, което същестува, не е ли вселената ?!?
  Но пък вселената нямала била обективен смисъл?!?

  България е древна и заслужава много повече!
 64. 64 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 958 Неутрално

  http://www.monitor.bg/article?id=339654
  Както се казва, "Дрехи и дупе за стари години не се пазят".
  Мисля че младите хора не са виновни за ретроградността и деградацията в България. Такова е обществото ни. Те са само потърпевши.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 65. 65 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Няма идеална държава. Тук имало чалга, ама на други уж цивилизовани места разни избиват десетки хора (Норвегия, Германия преди години). Да не говорим за измислената БЮРМ. Там се превърнали центъра на Скопие в едно гробище. Пълно е с паметници на хора нямащи нищо общо с измислената държава. Пък и като цяло манталитетът им е доста провинциален.Да не говорим за албанския фактор там. Веят си албанските знамена където си искат и така наречените македонци не смеят да гъкнат.
  Ами сърбите ? Заемаха централни позиции в една голяма Югославия, а сега се свиха в едно държавче без излаз на море. Да не говорим, че албанците в някои части на Сърбия в бъдеще ще продължат да свиват това държавче.
  Ами румънеско) Толкова е хубаво там, че идват тук на талази на почивка. За Гърция всички знаем.
  Така че проблемът на автора си е негов. Е, и някой лев ще изкара от статията.

 66. 66 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "flagellumdei":
  Няма как Вселената да има обективно значение.

  Дори и да си теист и да ми кажеш, че Вселената е сътворена от някакъв "Бог", който я е сътворил с някаква цел,

  те питам тогава

  КАКЪВ е смисълът на този Бог и ЗАЩО той съществува?

  И като се затрудниш да отговориш на това "Защо?",

  ще разбереш, че няма никое действие или поведение, което логично да може да бъде предпочетено пред друго.

  Оттам и изводът, че никой не е "прав" и никой не "греши".

  Нито фръцкащите се, нито възмУтените.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 67. 67 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#63] от "flagellumdei":

  Не е сигурно, че всичко което съществува е Вселената.

  Теистите допускат, че Вселената е сътворена от Бог, следователно не е "всичко".

  Не вярвам в това предположение, но дори и да е така,

  пак следва, че ВСИЧКОто (Вселена + Бог) няма смисъл.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 68. 68 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Весело

  Хахахаах на времето им казах ая не ме занимавайте, и категорично отказах да участвам в това пошло мероприятие, единствено ме насилиха да се снимам с класа и се снимах с двата средни пръста по повода.
  Да, пропуснах си "бала" yeah !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 69. 69 Профил на brum
  brum
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Проблемът с баловете е, че се измества фокуса от учението към партито. Когато аз завършвах, класния ни раздаде дипломите в класната стая, съвсем неформално. Когато завършвах университет тук в Англия, церемонията по завършването беше много вълнуваща, известен учен награден от университета произнесе прекрасна реч и после ни извикаха един по един на подиума за да си получим дипломите и да се ръкуваме с ректора. Всички бяха облечени доста официално, но сдържано. После вечерта разбира се, излизаш с приятелите си и се напиваш, но това си е твоето, лично празненство и не е обвързано с университета.
  Няма значение как се обличат девойките, простотията идва от факта, че се събират така в двора на училището, пред учителите им. Нека да има официално церемония по раздаването на дипломите, някои по-известен възпитаник да произнесе реч, а после вечерта да се наконтят кой както си иска и да си ходят където си искат. Просто контенето и чалгата не бива да се обвързват с училището, това е.

 70. 70 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#62] от "Яна":

  Както се прекалява с "юруш на сеира" и търсенето на сензации, така се прекалява и с вайкането. Добре, че на все повече хора им писва от такава журналистика ( а тя е 99% от общата)и такова поведение и черногледство . Това означава, че се отваря ниша за положителни новини и креативно поведение. И току виж журналистите или поне част от тях се пренасочи от скандала и плюенето към положителните новини и трезвия поглед върху нещата. Или поне така се надявам . И все пак не трябва да се надяваме само на пазара и търсенето на положителни новини, ами да бъде държавна и гилдийна политика и изискване на читателите, за да потръгнат нещата. Поздрави, не те бях мяркал отдавна

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 71. 71 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#66] от "Виктор Къдринов":

  Вселената съществува и за да може такива глупаци като теб да може да помислят малко. Дори и да изпърдят целия си живот.

  България е древна и заслужава много повече!
 72. 72 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Що ли не мога да се засегна, ако макета ни се подиграват. Иначе моделите на поведение се задават от елита. Та елита прост... после е ясно.

  malart.blog.bg
 73. 73 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#69] от "brum":

  Не виждам защо в България да бъде като в Англия ? Какво от това, че примерно 0,1% от всички завършващи се обличат по-начина показан на снимките и въртят кючеци ? Нима в Англия всичко е наред ? Навремето имаха премиер (Джон Мейджър) със средно образование))). А се говори, че били страната даваща най-доброто висше в света. От толкова много хора там не можаха да си намерят премиер с висше.

 74. 74 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#71] от "flagellumdei":

  [quote#71:"flagellumdei"]съществва и за да може такива глупаци като теб да може да помислят малко. Дори и да изпърдят целия си живот.[/quote]

  Като казваш "съществува И за да може такива глупаци...",

  оставам с впечатлението, че преди "и"-то си измътил някакъв ПЪРВОстепенен "смисъл"

  и чак на второ място следва смисъла за глупаците като мен.

  Остава да обясниш какъв е този ПЪРВОстепенен смисъл,

  от който следва кой е прав да се фръцка или кой е прав да бъде възмУтен и да снобее.

  А ако пък смисълът за пърдящите глупаци според теб е основният,

  те питам

  а ЗАЩО такива пърдящи глупаци като мен трябва да мислят?

  КАКЪВ пък е смисълът на това?

  И ако това няма смисъл, значи и Вселената,

  съществуваща според теб в името на пърдящите глупаци,

  пак няма смисъл.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 75. 75 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Живият живот:
  Преди десетина години с една приятелка разхождахме нейна гостенка от Италия, професор по лингвистика, в центъра на София. Беше през май и когато седнахме да пием кафе в късния следобед около НДК, нахлуха ТЕ - полуголи, напълно пияни, в кабриолети или заплашително промушени през люковете на колите, сред балони, бутилки и клаксони. Юлия попита объркано дали и ние в София нямаме карнавал. Обяснихме смутено какво представлява зрелището, а тя кротко и без сарказъм попита: "В България толкова голямо постижение ли е да завършиш гимназия?"
  Дори от спомена ме е срам.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 76. 76 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#72] от "malart":

  Макетата са аристократи)). Виж в центъра на Скопие как танцуват абитуриенти:

  http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=158&egId=29&eventId=91501&AspxAutoDetectCookieSupport=1

 77. 77 Профил на zara_bundova
  zara_bundova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сравнението с 'влаковете' е некоректно. Преди нямаше влакове, които 'да излизат от релсите и направо да се преобръщат', имаше влакове, които просто 'закъсняват'. Не са виновни медиите, че има такива абитуриенти, те отразяват това, което виждат. Преди не го отразяваха, защото го нямаше в такъв гротесков и силен вариант. Разбира се, наблягат на пошлото и смешното в днешните абитуриенти, но е невъзможно да не го правят след като всяка година нещата отиват на по-зле.

 78. 78 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Раздвоен съм по отношение на статията. Тезата за отсъствието или обезсмислянето на ритуала и за хаотичността на инициацията е многообещаваща. Но после идва анализа на видовете чалга и някакво повърхностно сравнение между балкански страни... В края на краищата ще гласувам "въздържал се" за този текст - като започна научно, така и да беше завършил.

  А иначе - абитуриентите отразяват срива на семейството като обучаваща единица - парадите с кич показват, че у дома не са ги научили дори на нещо, което е интуитивно присъщо на всеки човек. Да иска да бъде красив.

 79. 79 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Именно заради цялата врява и надпреварване за това, кой ще има повече изкуствени коси/мигли/нокти/тен и по-скъп кич реших да не присъствам на бал/изпращането си.
  Наместо това си направих екскурзия до Централна Европа за 4 дни. Видях много, научих много.
  Ироничното е, че дори ми излезе по-евтино отколкото на някои баловете.

 80. 80 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А относно как в другите държави се възприемат баловете, всеки се чуди и мае.
  Тук, във Финландия ме питат: "Ама защо го правят това? Какъв е смисъла? Те едва завършват гимназия, някои дори не успяват, тепърва им предстои учене." В гимназиите тук се организира формална вечер след дипломирането с танци, по-формално/коктейлно облекло. Най-важното е - това се случва СЛЕД като всички изпити са минали.

 81. 81 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 515 Весело

  Аман от статии на тема морал писани от феодални и деградирали елементи обучени в стил или нищо или добро за кпсс на бкп

 82. 82 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#69] от "brum":

  Вашият коментар ме наведе и на едно друго сравнение. Завършващите ученици много напомнят като поведение уволняващите се от казармата войници от времето, когато армията беше наборна. Уволнението бе начин да покажеш на бившите командири, че не ти пука вече за тях, че напускаш нещо, което мразиш, което е било без смисъл в живота ти. Правехме го с развлечено, протестно, пиянско парти и крещене на срички "у-вол-не-ни-е"... Дали такова е и усещането на абитуриентите към учителите и училището, което завършват?

 83. 83 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Повечето деца са облечени нормално но се показват само издънките. Стига сте коментирали децата, оставете ги да се забавляват както си искат. На никого не правят нищо лошо. Журналистките които коментират са били същите а може би и по зле, та точно те най малко могат да коментират държанието и облеклото на децата.

 84. 84 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#80:"Виолета"]Тук, във Финландия ме питат: "Ама защо го правят това? Какъв е смисъла?[/quote]

  Защо правели това и онова ? Ами просто защото така им харесва. Във Финландия им харесва друго. Толкова е просто.
  С Финландия сме в ЕС. Ама сме различни. Толкова ли финландците не могат да проумеят това ????

 85. 85 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Авторе авторе, какъвто ти манталитета, такава ти и статията....все едно чета Работническо дело отпреди 1989-та. Тогава идеалът на абитуриента беше да събере 1000 лева и да ги пропие на морето, че после момичетата се женеха, а момчетата отиваха в казармата.

  А сега какво се е променило, освен, че колите и тоалетите са по-скъпи? Нищо. Но това не е причина за назидателно-тъпанарско отношение към абитуриентите - техните идеали, цели и амбиции са директното отражение на сериалите, политиците, културата и средата, в която израстват. И строг моралист няма да помогне. Нито пък елитни гимназии (то такива не останах, разумните хора гледат да изгонят децата си да учат навън колкото се може по-скоро). Положението е отдавна изтървано и всеки се спасява поединично. А за повечето абитуриенти балът (и евентуално сватбата) ще са единствените звездни мигове. А това е жалко.

  И между другото "ръковини" се пише правилно като "раковини".

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 86. 86 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#80:"Виолета"]"Ама защо го правят това? Какъв е смисъла? Те едва завършват гимназия, някои дори не успяват, тепърва им предстои учене." [/quote]

  Защото сме народ, а не диви северни племена!

  Как може да плещите само глупости? Абсолютно същите каквито преди 35 години, когато аз бях абитюрент и с най-разголената съученичка!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 87. 87 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вишински":
  До коментар [#1] от "rosko1306":

  хора, пожелавам Ви да успеете, но не се заричайте - голям залък хапни, голяма дума не казвай! че не се знае като гракнат щерките дали няма да клекнете, колкото и да не Ви се иска! успех все пак

 88. 88 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#52] от "flagellumdei":

  Копираме, и други копират. Подражанието е основна черта на човека, а от там и на управлението, каквото и да е то. Тънкия момент е да копираш нещо напредничаво, полезно и обратно. Някога сме копирали християнството а това от моя гледна точка е било грешка. Преди това сме били значими, независими и сме изграждали държави дори на чужди територии. После са ни направили в някаква степен еднакви с другите, което няма как да приема за полезно.

  Отделете време навреме.
 89. 89 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#84] от "el_sofia":
  Същественото не е в харесването.
  Ще цитирам нещо доста точно от един друг коментар:

  [quote#75:"etty1"]Обяснихме смутено какво представлява зрелището, а тя кротко и без сарказъм попита: "В България толкова голямо постижение ли е да завършиш гимназия?"
  Дори от спомена ме е срам. [/quote]

  Ето това не проумяват, именно защото е абсурдно. Аз също не го разбирам, затова избрах да не съм част от него.
  Навсякъде завършват гимназия, само в гореописаните държави се прекалява с парадите по този повод. Създава се една илюзия, че си постигнал нещо велико в живота, дойстойно за червен килим [както в скъпата ми Стара столица], въпреки, че дори не знаеш, дали си взел матурата с повече от 3, ако изобщо си я взел.

 90. 90 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#86] от "др. Иванов":

  Докторе, погледнато от тук, въпросните абитуриентски балове изглеждат точно като племена от пияни папагали разпуснати из страната.

 91. 91 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Без да искам да обиждам когото и да било, трябва да направя една, според мене, тъжна констатация. Огромна част от младите и умни хора в България от 80-те и 90-те години напуснаха страната, за да търсят по-добър живот и признание другаде. Малцината, които останаха, са смачкани от сиромашия, простотия, милиционерщина и безперспективност. Кой да възпита девойките и младежите как да се обличат и как да се държат? Недоучилите и комплексирани селяндури (нямам предвид хора от село, а провинциалните простаци), които наводниха големите градове и удавиха малкото останала културна среда? Тези, които мерят житейските успехи в мощни автомобили, бижута, телефони, вили и килограми силикон? Няма от къде да получат възпитание младежите, нямат културен модел за подражание, нямат и ограничения, защото у нас е слободия!
  Девойката, като няма акъл да напише дори и нескопосано стихче на любимия, си сваля прашките и му ги поднася пред възхитените очи на съперничките. За това не трябва много акъл. Той дори пречи! Младежът пък е на седмото небе, защото неговата любима е "уникална"! Когато образец са лица като Мария Силвестър, Андрей и Иван или Камен, Николета, Андреа и разни ритнитопковци, резултатите няма как да са по-добри!

 92. 92 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#89] от "Виолета":

  Хората на този свят са различни. Някой не проумява едно, а друг - друго. Не проумявам как Италия съсипа живота на един българин - Сергей Антонов, но какво от това ? Странното е да идват тук разни от чужбина и техния домакин да се срамувал от това, че млади момичета се веселят по техен си начин. Защо за някои българи е толкова важно какво един чужденец мисли за това, което вижда тука - ето това не проумявам. Дали на италианците напр. им пука какво един българин мисли за това и онова, което вижда в Италия ???

 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Доктора" не го знам кой е, аз съм другарят Иванов, а за вас "Уважаеми другарю Иванов".

  Младите затова са млади, за да правят магарии! Като мене, вместо да заведа най-разголената съученичка веднага вкъщи, аз я заведох на бал! Ама толкова ми бил акъла! А сега като имам акъл, няма разголени съученички, а и да има вече не са съученички, а баби. Абе живот ли е да го опишеш, както казал Архимед като завършил Илидата!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#92] от "el_sofia":

  Разбира се, че им пука. Нима българите не се оплакват, че България все представяна така и иначе, все в лоша светлина? Именно тези, които идват и виждат, те са тези, които после споделят и създават мнение.
  Тук дори по новините се стигна до дискусия по повод манталитета на Източна Европа и колко елементарни цели имат младите хора. Как по-късно това резултира на неспособността им да се реализират на трудовия пазар в страната и навън. Така се създават стериотипи, които по-късно пречат сериозно на развитието.

 95. 95 Профил на Бармалей
  Бармалей
  Рейтинг: 233 Неутрално

  мислех да коментирам нещо, но попаднах на това от долния линк:
  http://www.youtube.com/watch?v=Avlz9K0Zo_c

 96. 96 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#93] от "др. Иванов":

  Ще ме прощавате, другарю, след това време съм, не ви имам обноските.

  Искрено съжалявам за пропуснатата възможност да вкарате в леглото разголената съученичка. Трагедията ви говори особено за целите в живота и как същото това се вижда и в днешното поколение завършващи, само дето те нямат особен зор със съученичките.

 97. 97 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#96] от "Виолета":

  Ще се научиш! Няма да се притесняваш, никой не се е родил научен! Едно да знаеш от др. Иванов, единственото смислено нещо в живота е да се веселиш! Сега настанаха чалга времена, руши се ценностната система на народа ни и в страната идват зловредни учения, че най-важна била кариерата, да работиш, да си издигаш в професията и други залъгалки за народа! Не е така и не се подвеждай от диви народи!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 98. 98 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#94] от "Виолета":

  Ами нужно е човек да има мозък в главата си. Тогава няма да има стереотипи. Какво да мислят хората в България като четат това: ?

  http://news.ibox.bg/news/id_2084845699

  http://bg.time.mk/read/0cf3c5807b/8a4fddf0b6/index.html

  Да мислим ли, че Финландия е рая на убийците ? Такъв ли да бъде нашия стереотип за тази страни ?
  Все пак предпочитам да мен да са разголени млади момичета пред това да бъда мишена на един финландец.

 99. 99 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#74] от "Виктор Къдринов":

  Шанса да се развиваш. Айде,стига си циврил.

  България е древна и заслужава много повече!
 100. 100 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 515 Неутрално

  статията е добра, дава храна за размисъл. Друго не искам да коментирам, защото няма какво добро да кажа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK