С евро или без, Европа трябва да се вземе в ръце

С евро или без, Европа трябва да се вземе в ръце

© ReutersОткриването миналата седмица в Испания на струващ 37 милиона евро участък от магистрала, който води в нищото, е ярка метафора за еврото - един амбициозен проект, заченат в по-добри времена, но който днес изглежда е в безпътица.


В силно задлъжнялата Испания властите не могат да си позволят да довършат магистралата, но откриха завършените 6 километра край Йеида просто за всеки случай, пък и да се опитат да спрат незаконните гонки на любители на високи скорости.


Ако можеше и еврото да донесе такава радост...
Може би един ден магистралата в Ипания ще бъде довършена, но днес тя е поредното напомняне до каква степен по-голямата част от Европа живя свръх възможностите си.


В този смисъл проблемите около еврото са незначителни. Европа така или иначе трябва да се вземе в ръце с или без единна валута. Истинските големи предизвикателства пред стандарта й на живот идват от глобализацията, технологичните промени и застаряващото население.


Казано иначе, ако Европа иска първокласна инфраструктура и развита социална държава без трупане на още и още дълг, правителствата трябва да променят из основи трудовите навици, за да генерират растеж, носещ данъчни приходи.


Въпреки това реакцията на политиците е да се занимават изключително с валутната криза и да реагират разпокъсано. В същото време останалата част от света, особено Азия, върви напред.


Дъглас Робъртс, главен икономист в Standard Life Investments в Единбург, не се изненадва, че САЩ изнасят два пъти повече към развиващите се пазари, отколкото към скерозиралата Европа. "Дори Европа да работеше на пълни обороти, тя щеше да си остава един от най-бавно нарастващите райони в света", казва той.


Китай не може да спаси Европа


Възходът на Китай, Индия, Бразилия и Турция нанесе двоен удар на Европа.


Те могат да произвеждат по-евтино, а това е смъртна присъда за много от трудоемките индустрии в Европа и замразява много заплати. В същото време ненаситният глад за енергия и суровини на възникващите пазари бързо увеличават и разходите за труд там. Резултатът е натиск върху реалните доходи, които Европа и САЩ успяваха да прикрият дълго време чрез трупане на дълг.


Но  този номер вече не минава.


Анди Си, независим анализатор в Китай, казва, че без конкурентни предимства европейските държави просто трябва да работят повече или да харчат по-малко. Ако обаче искат да живеят както досега, ще трябва да приемат нуждата от дерегулации и драстични реформи на трудовия пазар. Според Си европейците не показват желание за действие, а и не се засича някакво спешно затягане на коланите, както постъпи Азия след финансовата криза от 1997-1998г.


"Докато икономиките в еврозоната се свиха малко, хората продължаваха да си живеят по старому. Само че Китай не може да спаси Европа. Никой не може. Само европейците могат - чрез повече работа за сметка на развлеченията", писа Си в китайското седмично издание New Century.


Германия заслужава да бъде изключена от критиките на Си. Значителни промени за освобождаване на трудовия пазар в комбинация с удържане растежа на заплатите помогнаха да се сведе безработицата до 20-годишно дъно. През март младежката безработица в страната бе 7.9% - най-ниската сред 27-те държави от ЕС и в пъти по-малка от тази в Испания и Гърция, където тя скочи над 51%.


Този бум на младежката безработица е предизвикан отчасти от бюджетните съкращения, наложени от кризата на еврото. Но според Марк Чандлър, икономист в нюйоркската Brown Brothers Harriman, глобализацията така или иначе щеше да притисне не толкова развитите икономики в европейския юг. "Възходът на Китай и възникващите пазари като цяло е предизвикателство към неквалифицирания труд по цял свят, не само за европейската, но и за американската и британската периферия", твърди той в доклад.


Младите - неподготвени за промяната


Целият Запад се опитва да преодолее този проблем. Компютрите умножиха т.нар. Китайски ефект като премахнаха стотици хиляди работни места в десетки сектори. В същото време започна възходът на зависещите от добра квалификация сектори и се увеличиха изискванията да максимално актуални на ситуацията умения и познания.


Доклад на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) твърди, че 20% от младежите в най-развитите икономики завършват училище дори без завършено средно или професионално образование. Възрастните пък прекалено често не получават помощ за преквалификация. "Все още не е развита културата да се инвестира в хората през целия им живот", казва Андреас Шлайхер, координатор в ОИСР по въпросите на уменията и квалификацията.


Вижте Великобритания, например, която, подобно на САЩ, има трайно висока младежка безработица от над 20%.


Пол Сисънс от лондонския институт Work Foundation, казва ,че 8% от британците на възраст 16-24 години са работели през 2011г. в производството. През 1981г. техният дял е бил 24%. Услугите се разрастват като част от икономиката, но младите се оказват неподготвени - липсват им достатъчно умения да работят в екип и да предават правилно задачите си. "Затова за тях е все по-трудно да си намерят работа", казва Сисънс.


Тежестта на побеляваща Европа


Друг набор от проблеми за Европа - с евро или без - е бързото остаряване на населението.


Кризата на еврозоната поне накара политиците да предложат начини за справяне с непрекъснато растящите разходи за пенсии и здравни грижи за възрастни.


"Намираме се посред огромен демографски преход, който засилва дълговата криза поради ефекта на т.нар. пирамида на населението. Той въздейства върху това, което смятаме за дългосрочно устойчиво и стабилно при публичните разходи", обяснява Едуард Хю, икономист, който живее в района на Барселона.


Според него политиците е трябвало да имат смелостта да признаят, че докато Европа "побелява", ще трябва да се промени и изразходването на публични средства. "Испанците повярваха, че могат да имат здравеопазване от световна класа - нещо, което беше възможно в годините на икономически бум, но вече не. Причините - икономическият срив и трупащите се демографски проблеми", казва Хю в своя блог.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  "Резултатът е натиск върху реалните доходи, които Европа и САЩ успяваха да прикрият дълго време чрез трупане на дълг."


  Седерастката химера потъна в морето. Нали седераси?

  In debt we trust
 2. 2 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  "Само европейците могат - чрез повече работа за сметка на развлеченията", писа Си в китайското седмично издание New Century."

  Ян Смит и Доджа какво мислят по въпроса?

  In debt we trust
 3. 3 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  България пак сред загубеняците. Ако имаме истински политици ще напуснем първи потъващия кораб ЕС, а не да седим в него и да плащаме чуждите дългове - това е самоубийство.

  икономист - неграмотник с диплома
 4. 4 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  В Англия 17% от населението никога не работило и 1 ден, защото предпочита да се отдаде на рентиерство за измслени наеми в крайно измислената си икономика.

  In debt we trust
 5. 5 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  В жяло ЕС над 80% от работниците се трудят в еднолични фирмички, които са наели от 1 до 15 човека.
  Това показва евростатистическата служба за февруари 2012.
  Тези хора са гръбнака на економическия цикъл търсене и предлагане, но като им паднат доходи или останат без доходи, как ще се завърти економическия механизъм?

  Затова французите избраха Оланд, а Оланд не се застъпва за евроинтеграция и засега се справя доста успешно на европейския паркет да показва зъби на Германия и да не подъгва коляно пред сащ))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 6. 6 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 605 Любопитно

  ..."магистрала, който води в нищото"...

  И тях са ги управлявали асфалтаджии значи.

 7. 7 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Твърденията в тази статия, уви, са верни. Лошите новини са много, но обобщени в една, гласят: няма начин да живеем като преди. Спешно се търсят политици - камикадзе. Такива в Испания засега няма.

 8. 8 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#3:"tel_112"] Ако имаме истински политици ще напуснем първи потъващия кораб ЕС, а не да седим в него и да плащаме чуждите дългове - това е самоубийство. [/quote]


  Още по-лошо, хората на запад поне поживяха на кредит, за сините братовчеди остана да им платят сметката.

  In debt we trust
 9. 9 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  [quote#3:"tel_112"]ще напуснем първи потъващия кораб ЕС[/quote]

  Как?
  Има ли политформация, която е против ЕС?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 10. 10 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Отдавна казах, че не е нужно да леем сълзи за Гърците - не се знае този, който пръв напусне ЕС - печелещ ли е или губещ...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 11. 11 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Само европейците могат - чрез повече работа за сметка на развлеченията"

  - Да ама те се разучиха да работят и не искат !!!!

  Отива си ИЗМИСЛЕНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ тъй наречен "ЕС" , а след него и САЩ ще се прибере в С Америка и ще стане регионален "играч" .
  Залязване на Западната цивилизация . (след време ще показват западните градове на туристите и ще им развказват за Златната ера на Запада )

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 12. 12 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#7:"Мария"]Спешно се търсят политици - камикадзе. [/quote]
  Мими, ако се продължи към насилствена интеграция (както постъпиха с лисабонския договор) всичкото политик в ЕС и всичкото изтривалки по отделните ЕСстрани ще ca камикадзе.
  А ние, 500 милиона "някои от нас силно зомбирани" еФропейци, ще сме техните коллатерални Schäden((((

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 13. 13 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#11] от "USSR":

  Няма да има какво да показват, амуджите ще съборят всичко и в френската джамахирия Айфеловата кула ще я нарежат на скраб

  икономист - неграмотник с диплома
 14. 14 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#7] от "Мария":

  Истински политици назначавани от корпорации и лихвари, за които основната цел и причина да съществуват е печалбата - няма как да има.
  Най-отличителния знак на добродетелния човек, е че той не желае власт... т.е при тази система ще ни управляват само алчни, психопати или такива с огрооомно его!

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 15. 15 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "Манолов":

  Абсолютно, и аз като гледам колко спокойно го раздават гръцките политици си мисля че това е планиран обир и напускане на потъващия кораб ЕС.

  икономист - неграмотник с диплома
 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-сетне да видя нещо от Ройтерса което назовава нещата с що-годе истинските им имена.
  Добър подбор, редакцията, браво!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на Nikolay Rusev
  Nikolay Rusev
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Оланд сега не подгъва коляно пред Германия, но бъди сигурен, че скоро ще й падне на колене.

 18. 18 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мария":

  Не нови хора, а нова система ни трябва. Не виждате ли, че сегашната система дава едни и същи гнили плодове във всяка страна на запад с малки нюанси.

  икономист - неграмотник с диплома
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Първата част на статията трябва да се прочете внимателно от правителството.Това е може би най-точна характеристика на управлението-магистрали,които не водят на никъде!

 20. 20 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  До коментар [#14] от "Манолов":

  В последно време и аз се улавям в еретични мисли против системата. Разумът обаче предупреждава, че има по-лошо от сегашната система: анархията.

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dollar Akbar":
  До коментар [#11] от "USSR":

  Чудно ми е какво точно не е наред с вас? Дали има някакво медицинско название за вашия проблем? Ако има фондация събираща смси за хора с вашия проблем - моля кажете ми. Готов съм да направя голямо дарение.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#18] от "tel_112":

  Отговорила съм ти, преди да те прочета.

 23. 23 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Стига оплаквахте тази Европа......уж закъсала , уж лошо, уж безработица а всички искат да са тук....и китайци и индийци и турци.Голяма работа ,че на базата на зверска експлоатация имат някакъв напредък икономически..Някой може ли да сравни едно австрийско село с кирпичите на Анадола или примерно Залцбург с мръсния и одушен от мърсотия Пекин

 24. 24 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 617 Весело

  [quote#4:"Dollar Akbar"]В Англия 17% от населението никога не работило и 1 ден, защото предпочита да се отдаде на рентиерство за измслени наеми в крайно измислената си икономика.[/quote]
  А в България поне 50% от населението винаги са били на държавна "работа" и са работили много.

  Ти по-добре гледай в своята паничка, и не ги мисли много-много хангличаните.

 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  До коментар [#12] от "Ѡлегъ":

  На теб съм ти отговорила предварително, но нека допълня - имаш ли ПРИЕМЛИВА алтернатива? Приемлива, не ОНД и подобни.

 26. 26 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 475 Неутрално

  НАМАЛЯНЕ НА ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ И ВСЯКАКВИ СОЦИАЛНИ ПРОСТОТИИ ЗА ЕМИГРАНТИТЕ. ВСЛЕДСТВИЕ НА ТОВА ЩЕ СЕ НАМАЛИ ИЗЛИШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ, КОЕТО ПЪК ЗАХРАНВА КИТАЙ, ТУРЦИЯ И ПР. ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА БОКЛУЦИ.
  ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО. НАЙ-ХУБАВИЯ КОНТИНЕНТ Е ЕВРОПА.НО ЗНАМ,ЧЕ ЩЕ МЕ РАЗБИЕТЕ ,НО НА ЕВРОПА ТРЯБВА ЕДИН БОЙКО БОРИСОВ ,КОЙТО ДА ИМ КАЖЕ,ЧЕ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМА КОЛКОТО СИ ИЗКАРАТ.

 27. 27 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "elevation04":

  Абсолютно, подозирам че кирпичите от Анадола са много по-екологични и топлоизолиращи от Залцбург, а българските панелки не мръднаха от земетръса за разлика от романтичните италиански градчета.

  икономист - неграмотник с диплома
 28. 28 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#20] от "Мария":

  Виж това, когато ти остане време:
  http://www.youtube.com/watch?v=X5uvafAhmCM&list=PL6E2FA8187396A00A&index=10&feature=plpp_video

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 29. 29 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "tel_112":
  Спомни си разрушените блокове по време на Свищовското земетресени!

 30. 30 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#25] от "Мария":

  ОНД?
  Какво има общо ОНД с ЕС?

  ??????????????????????ß

  ЕС с всичките си 27 + асоциираните си държави трябва да намери свой механизъм на баланс в економически план.
  Такъв няма и точно това неравенство и васалство е економическо отноше вреди на проекта за интегриране.

  А иначе могат да вземат пример от РФ, която прави ЕАС на чисто равна партньорска основа и не ощетява никоя държава по суверинитет или по кредитно васалство, както го прави нагло Германия.

  И друго, ако някой иска да си има национална затворена економика - то това ТРЯБВА да бъде възможно. Насила хубост не става. Има държави като Унгария, които си искат да са силни национални економики. А ЕС ги прав на пух и прах, че видите ли, те не са европейци??????????
  Що за маниер в съюз е това ?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 31. 31 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Корабът потъва ,вода има за всички!

 32. 32 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#23:"elevation04"]Някой може ли да сравни едно австрийско село с кирпичите на Анадола или примерно Залцбург с мръсния и одушен от мърсотия Пекин [/quote]


  Пекин е мръсен и неугледен, защото в цялата провинция около него цари комунизъм. За сметка на това Шанхай е на другия полюс и прилича на Виена през 2150 г.(ако не е фалирала дотогава)

  In debt we trust
 33. 33 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#21:"Десен"]Чудно ми е какво точно не е наред с вас? [/quote]


  В смисъл - защо не лижем краката на печатарите? Откога е повод за гордост да се увиваш около мафиотски организации като НАТО, САЩ и васалните им сателити за огризка от пица или хамбургер?

  In debt we trust
 34. 34 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#28] от "Манолов":  много добро)))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 35. 35 Профил на Dr. Erectus
  Dr. Erectus
  Рейтинг: 442 Гневно

  Е..и тъпите коментари под толкова добра статия. Към цървулите, които се радват на проблмите в ЕС: Все едно не живеете в същия този ЕС! Като не ви харесва тук, бягайте - Северна Корея, Куба, Китай.. място по света много.

 36. 36 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Друга с-ма, Европа на истинско равноправие, а не на нео-колониална политика. Краха на еврото дойде , като изходна точка от "рейгъномиката" и хамериканското желание за глобализация под тяхното знаме. Ще ви пропомня една стара иконом. техника. " Шаг впериод, два шаги назад" Сега моце би ще опитат приемане на бързо на нови членове за да получат пазари така необходими за колонизаторите и като съм започнал с колониалната политика да си кажа на кого България е колония с РОБИ. 1-во на банките, който изпразниха държавата от съдържание.В газа на Русия, в енергетиката на Русия и САЩ/ ТЕЦ "Марица 1и 2/, в политиката на БСП, ДПС и малко робо на "дясното, в киното на Холивуд, в модата на чалгата и изобщо на простотията и политическата безотговорност. СВЕТА е в опасност, все още даже наченка няма на ново мислене, старият модел, показал своята несъстоятелност, наливане пари в банките за сметка на данъкоплатеца, а у нас даже и плосък данък.

 37. 37 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Гневно

  [quote#36:"tatkoruso"]В газа на Русия,[/quote]
  ???????????????
  Ти май си ангел на небето и си мислиш, че малка и бедна Б-я може да си позволи да плаща сметки на норвежката статойл или катарската qatargas?
  Слезте на земята и престанете с тая глупава пропаганда против русия и нейните евтини ресурси за изпаданалата, заради тъпите германци и американци, в коллапс българска економика////

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Така и трябва, да не си заравят политиците ( и електоратът) главите в пясъците, а да се говори открито за настоящите и предстоящи проблеми, с които ще трябва да се справяме. Адекватни решения се взимат с адекватни анализи и политическа воля.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Европа така или иначе трябва да се вземе в ръце с или без единна валута. ---С какво-- с неспособни политици с още по неспособни икономисти с мъгливи предложения от евродепутати ослепяли от лукса и привелегиите които не могат да че систмата е прогнила и трябва да се замени ----колкото по бързо толкова по добре

 40. 40 Профил на Dr. Erectus
  Dr. Erectus
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#26] от "1_bulgarin": Колега, червените цървули няма да те разберат.. много са оплаквачите на ЕС, но защо ли емигранти прииждат от всякъде и искат да живеят в Европа.. а не в Русия например? Защо толкова много "щастливи" руснаци идват в БГ.. вероятно, за да станат още по-щастливи. И да поясня - нямам нищо против Русия и руснаците, напротив, предпочтам те да идват, отколкото африканци и араби.

 41. 41 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Абсолютно точна статия.

  "правителствата трябва да променят из основи трудовите навици, за да генерират растеж, носещ данъчни приходи.

  Само че Китай не може да спаси Европа. Никой не може. Само европейците могат - чрез повече работа за сметка на развлеченията"

  "Намираме се посред огромен демографски преход, който засилва дълговата криза поради ефекта на т.нар. пирамида на населението."

  Какво повече?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 42. 42 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dr. Erectus":

  Емигранти идваха в Европа, докато можеха да получават помощи, без да работят и с които да живеят като царе. Това време свърши.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 43. 43 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dollar Akbar":

  Не, социализмът в Европа от тип "работя за 100, получавам 1000" свърши.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 44. 44 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1448 Весело

  Новината за смъртта на ЕС е, меко казано, силно преувеличена.

  Поинтересувайте се как са решени въпросите със застаряването на населението, социалните грижи, здравеопазването, безработицата и т.н. в "образцовите" държави като Китай, Индия, Бразилия, че и Русия с Турция.

  Сещам се за едно нафукано екскурзоводче-студентче в Пекин, Забранения град: "Китай така, Китай онака, ние сме велика сила!"
  На въпроса ми какво смята да прави като завърши, отвърна уверено "Ами отивам да живея в Австралия, в краен случай във Великобритания". Питах защо не ще да остане да строи "велик Китай", но нищо не отговори......

  Знанието е сила, информацията - власт
 45. 45 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#26:"1_bulgarin"]НА ЕВРОПА ТРЯБВА ЕДИН БОЙКО БОРИСОВ[/quote]
  о, ужас!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 46. 46 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#40:"Dr. Erectus"].. много са оплаквачите на ЕС, но защо ли емигранти прииждат от всякъде и искат да живеят в Европа.. а не в Русия например?[/quote]


  Това е като да попиташ - защо толкова много ГЛАДНИ българи искат да са като Маджо или Митьо Очите и да приведеш пример с обзавеждането в тях и каква цивилизация цари в дома им.

  In debt we trust
 47. 47 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#43:"Black_Hole"]Не, социализмът в Европа от тип "работя за 100, получавам 1000" свърши. [/quote]


  ОК, ама не съм сигурен, че това е проблем на социализъма, понеже и в САЩ е същото положение. По-скоро демокрацията съсипа капитализма с отлагането на проблемите за следващия мандатоносител(и така до днес)

  In debt we trust
 48. 48 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  "социализма" имах предвид.

  In debt we trust
 49. 49 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Истинския проблем на Европа е нейния Юг. Зад ниската производителност на труда и неефективната организация стои една разрастваща се политическа класа, която души средната икономическа класа. Разполагаща с инструментите на властта, политческата класа си осигурява стратегически позиции в икономиката, но не за да произвежда, а за да смуче. Най-опасна е близостта на политиците от европейския Юг до парите. Ако наяве излязат връзките на управляващите с банките, както и връзките им с едрите магнати при определяне на обществените поръчки, причините довели до финансовата криза ще добият
  ясни очертания.
  В едно изречение: Пред Европа има два пътя - или повече икономически независима средна класа и просперитет или повече политическа класа и упадък.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 50. 51 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Много злорадство се е изляло в коментарите тук. И то от хора, които се кефят на загиваща деградирала нация като руснаците с тяхната разнебитена държава и икономика или на робовладелски Китай, който залива света с евтинджос, произведен от бачкатори-роботи с 14-16 часов работен ден.

  Напук на антиседерасите - докато САЩ се държат, и западният проект ще се държи. А САЩ ще се държат, докато са световни първенци в технологиите. Засега не виждам как впиянчените колхозници, жълтите роби или циганята от Амазония ще им го отнемат. Щото нещата не стават само с бачкане, трябва и акъл...

 51. 52 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ''Ако обаче искат да живеят както досега, ще трябва да приемат нуждата от дерегулации и драстични реформи на трудовия пазар.''

  Европа е лява - средно статистическия европеец не вярва в дерегулации и свободни пазари. Това е причината и икономиките на континента да са от смесен тип. С увеличаване на влиянието европейските институции през последните 10 години бизнеса беше атакуван с лавина от рестриктивно и анти-бизнес законодателство. Практически няма сектор в икономиката до който Брюксел да не се е ''докоснал''...Квотният принцип на търговия между европ държави е също белег на зрял социализъм...Общата аграрна политика - пълен провал; повсемесните субсидии и дотации - отслабиха и направиха структури сектори на икономиките зависими и не-ефективни. ДДС - малоумна европейска простотия; непосилно високи нива на данъчно облагане; тежки регулационни режими, армии от корумпирани чиновници на всички нива на икономиката....правителства, които заемат харчат и пак заемат - практически банкрутирали...
  Това е Европа днес - европа на социалния модел, доминиран не от частния интерес, а от интереса на корумпирания политически елит


 52. 53 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dollar Akbar":

  Мислиш ли, че в Китай, Индия, Русия, Турция, Бразилия, Индонезия, Корея, Малайзия и т.н. има и следа от социализъм?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 53. 54 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ако всички европейци спрат да си купуват китайски стоки за около 6 месеца и си изтеглят производствените инвестиции от помийната яма наречèна Китай, ко праим китайски умници?!

 54. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1415 Весело

  "Дъглас Робъртс, главен икономист, не се изненадва, че САЩ изнасят два пъти повече към развиващите се пазари, отколкото към скерозиралата Европа."

  УжасТ! Ихните "главни економисти" - сущите като нашите "главни економисти"

  Ми ако видим на http://trade.ec.europa.eu/doclib/html/122530.htm - раздел 1 и 3 , също така няма да се учудим, че ЕС изнася няколко пъти повече към развиващите се пазари, отколкото към склерозиралите САЩ (17% ) САЩ са най- големият вносител в света, минимално пред ЕС - 16,8% от световния внос към 16,4% . В износа обаче ЕС води с 14,6%, а САЩ са трети с 11,3%

  Туй стана като в лафа "ирландският слон - най- верен малък брат на сащския слон"

 55. 56 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#53:"Black_Hole"]Мислиш ли, че в Китай, Индия, Русия, Турция, Бразилия, Индонезия, Корея, Малайзия и т.н. има и следа от социализъм? [/quote]


  В Китай има около 40% държавни фирми - по качество и организация не отстъпват на частните. И аз съм изненадан от това, този месец си купих от такава фирма нещо за спалнята и останах много впечатлен от изделието и организираността на производството.

  In debt we trust
 56. 57 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#56] от "Dollar Akbar":

  Така е, но държавната собственост не означава социализъм, защото държавата може да се държи и като безскрупулен капиталист от началото на 19-ти век. Няма гаранция. По-близо до социализма може би са скандинавските страни.
  Въобще през 21 век ще има големи промени, но нямам идея в каква посока ще тръгне всичко.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 57. 58 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Леле каква руска злоба.
  И сега какво? ЕС е по-зле от русия? САЩ е по-зле от русия?
  Колко е разликата в добавената стойност в м/у ЕС и русия,
  а м/у САЩ и русия?
  И защо се вдига цената на водката в русия? Дали понеже руснаците пият твърде малко и алкохолната индустрия не може да се издържа?
  Ахахахахаах

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 58. 59 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Статията е много добра, безспорно. Проблема на Европа и на САЩ е, че те вече не са технологичен лидер или много скоро няма да бъдат. Китай, покрай изнесеното производство там, си създаде собствени високотехнологични кадри и много скоро ще излезе на световния пазар със собствени марки. Той ще е новия технологичен лидер. До изказалите се по-горе – има вече много инженери от Запада, които работят в Китай. Не може да има вечни дисбаланси в света.
  Основния извод от статията е, че света е глобализиран и сладкия живот на социална Европа свърши. Трябва да се променят основни социални системи на обществото. Въпроса е – как и има ли лидери да го направят като убедят обществото в тяхната необходимост. Например – пълно либерализиране на пазара на труда. Засега, след изборите във Франция и Гърция е ясно, че обществото не е готово за това. А всяко забавяне ще се плаща много скъпо по-късно.

 59. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  [quote#11:"USSR"]Залязване на Западната цивилизация . (след време ще показват западните градове на туристите и ще им развказват за Златната ера на Запада ) [/quote]
  Е! Хубаво е човек да мечтае! А после, като се събуди Русия пак се влачи на опашката, а краката му отвити.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4903 Любопитно

  [quote#26:"1_bulgarin"]НАМАЛЯНЕ НА ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ И ВСЯКАКВИ СОЦИАЛНИ ПРОСТОТИИ ЗА ЕМИГРАНТИТЕ. ВСЛЕДСТВИЕ НА ТОВА ЩЕ СЕ НАМАЛИ ИЗЛИШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ, КОЕТО ПЪК ЗАХРАНВА КИТАЙ, ТУРЦИЯ И ПР. ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА БОКЛУЦИ.[/quote]

  Няма такова нещо... нелегалните имигранти в ЕС не получават пенсии и социални помощи! Второ... всяка икономика се стреми към по-голямо потребление... от това печели самата държава! И престанете с тоя мит, че в Китай се правят само боклуци.... това просто не е вярно!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 62 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#5] от "Ѡлегъ": Оланд ще бъде принуден от ИКОНОМИЧЕСКАТА реалност да предприеме ДРАСТИЧНИ реформи на Франция. Икономическите чудеса на 5-та република са дело на 2-ма премиери: Помпаду при Де Гол и Жоспен при Ширак.

  Няма начин САМА Франция с еднолични фирмички да оцелее пред Китай, Индия и Бразилия. Същото важи за ВСЯКА ЕДНА друга европейска държава.

  и най-умният си е малко прост....
 62. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4903 Весело

  [quote#54:"bodensee"]Ако всички европейци спрат да си купуват китайски стоки за около 6 месеца и си изтеглят производствените инвестиции от помийната яма наречèна Китай, ко праим китайски умници?! [/quote]

  Болен синофиле, европейските фирми никога няма да изтеглят инвестициите си от Китай (които са в размер на стотици милиарди евро), защото печелят от сътрудничеството си с Китай... в противен случай нямаше да правят бизнес в Китай!

  Второ: Китай вече е втората по-големина икономика в света... китайците са световен играч, не търгуват само с ЕС, те търгуват и със САЩ, Китай е най-големия търговски партньор на Япония, Южна Корея, Бразилия, ЮАР и още много други държави по-света!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4903 Любопитно

  [quote#59:"seekingman"]Китай, покрай изнесеното производство там, си създаде собствени високотехнологични кадри и много скоро ще излезе на световния пазар със собствени марки. [/quote]

  Китай вече излезна с такива свой марки.... в почти всички сектори на икономиката... като почнем от автомобилостоенето и стигнем до телекомуникациите!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 65 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#7:"Мария"]Лошите новини са много, но обобщени в една, гласят: няма начин да живеем като преди. [/quote]
  Има начин, но не и при тая система.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 65. 66 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#62] от "kardinalat":

  Не знам дали Оланд ще отстъпи, след като Германия в отговор на неговото искане за наливане пари в населението увеличи заплатите на чиновниците си.

  Предложението на оланд се е случвало един път след 2 СВ и е сработило.
  Така че може и сега да сработи. Важното е че никой засега не му казва че е на грешна линия. Освен естествено експертния форум на економедия)))))

  А аз лично не зная, как като разпредели по-високи ставки на заплата ще е сигурен че хората ще купят френски стоки и тези пари ще се върнат при френските производители -

  ...за сега не ми е ясно това...да не говорим, че друг никой не дава друго предложение)))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 68 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#25:"Мария"]имаш ли ПРИЕМЛИВА алтернатива? [/quote]
  Приемлива за КОГО? Инак има алтернативи.

  http://youtu.be/EEZkQv25uEs

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 68. 69 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Любопитно

  "Само европейците могат - чрез повече работа за сметка на развлеченията",

  Е какво излиза сега. Май европейците неправилно са се отказали от ГУЛАГ , "Арбайт махт фрай" , трудови войски и 14 часовия работен ден. Бре, да му се не види.
  А и да не забравя , гадни старчоци, искат да живеят с орлите и костенурките.

  "Кризата на еврозоната поне накара политиците да предложат начини за справяне с непрекъснато растящите разходи за пенсии и здравни грижи за възрастни."


 69. 70 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Любопитно

  [quote#47:"Dollar Akbar"]По-скоро демокрацията съсипа капитализма с отлагането на проблемите за следващия мандатоносител(и така до днес) [/quote]
  При каква политическа система би проработил капитализма, според теб?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 70. 71 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#51:"Митридат"]Напук на антиседерасите - докато САЩ се държат, и западният проект ще се държи. [/quote]
  http://goo.gl/Qudba

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 71. 72 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#66] от "Ѡлегъ": Няма френски производители,има европейски Тази дребна подробност прави всички опити на старите национални правителства - БЕЗСМИСЛЕНИ!

  и най-умният си е малко прост....
 72. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#54:"bodensee"]Ако всички европейци спрат да си купуват китайски стоки за около 6 месеца и си изтеглят производствените инвестиции от помийната яма наречèна Китай, ко праим китайски умници?! [/quote]
  Миеш си ръцете, защото "акото" цапа и мирише и не става за игра.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 74 Профил на един
  един
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много интересно, във всеки форум се мотаят по един-двама руснака или българи с руско съзнание и дават акъл на Европа или плещят колко САЩ и ЕС били антидемократични, западащи и т.н. Това някаква мода ли е, организирано и платено мероприятие или просто ментално разстройство? Разбирам някакви китайци да критикуват или дават акъл... Те поне нещо са постигнали, икономическа сила са, а и имат визия и амбиции. Но мужиците не могат да се похвалят нито с икономика, нито с жизнен стандарт, нито с що-годе нормална политическа система. А с тези ресурси и територии можеха да са най-развитата страна, далеч по-напред от всички останали. Явно нещо в населението куца - може би просто са калпазани, но прекалено много гледат в чуждото канче и все някой им е виновен. Като на нашего брата, българина, впрочем...

 74. 75 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#72] от "kardinalat":

  Верно, затова ли евростат брой стоки с немски произход и техния имензен пазарен дял по страни извън Германия?
  Знаеш ли че Гърция този дял е над 75%, а в Б-я този дял е около 60 %?
  .....ама тебе със сигурност те кефи факта , че българите нямат производтство(заради добрите ЕС и сащ, които им глътнаха пазарите) и са принудени с ниските си заплати да плащат вискоия стандард на наглите немци?

  Абе смешник, на кой свят живеешß

  И представа си нямаш, как функционира ЕС))))


  Ако успее Оланд - край с еврото и Германия, затова само заслужава да му се стискат палци!  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 75. 76 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#70] от "Omnis Omnibus":
  Ислямистки държавен фундаметализъм

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 76. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#51] от "Митридат":

  П.П. Китай и Япония изоставят долара. "China And Japan Dropping Dollar Cross Rate System, Will Transact Directly" http://goo.gl/2AU2T

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#76:"Анализатор"]Ислмистки държавен фундаметализъм[/quote]
  И там не работи- Коранът пречи!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 79. 80 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#75] от "Ѡлегъ": Аз знам какво незнам,ама ти бая фантазии си превърнал в реалност.

  То и германската статистика дава подробна разбивка по провинции,но това не прави стоки баварски или померански

  А за краят на еврото - няма да сме живи с теб за да го видим, а ако пък сме изтеглили късата клечка - малко ще е времето през което ще имаме 'удоволствието' да наблюдаваме този Ад.

  А за пропагандата,че нямаме производство - някъде другаде,моето момче. Днес изнасяме повече индустриална продукция отколкото възлюбената за теб, и бая мои съпартийци - 1988 година

  и най-умният си е малко прост....
 80. 81 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#80] от "kardinalat":

  Добре, че не можеш да си изтриеш комментара))))
  Достатъчно е, че си написал куп наивности, които могат да се използват всеки ден, във всяка ЕВРО-ситуация против тебе)))))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 81. 82 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Любопитно

  [quote#59:"seekingman"]Например – пълно либерализиране на пазара на труда.[/quote]
  И това ще доведе до просперитет?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 82. 83 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#81] от "Ѡлегъ": Още много ЕВРО ситуации ще има Както и Евро

  и най-умният си е малко прост....
 83. 84 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#75:"Ѡлегъ"]Ако успее Оланд - край с еврото и Германия, затова само заслужава да му се стискат палци! [/quote]
  Ми и едни по-ячки от тебе много искаха да унищожат Германия и почти го направиха - над 80% срутени градове и промишленост, ама след 10-15 години германците пак заживяха по-добре от тях.
  Не мисля, че краят на Германия и/или на еврото е заветната цел на Оланд. Щото последният френец, дето е тропал с крак на германците се казва Луи Наполеон ІІІ, ама туй му е било и последното му тропване с краче - след няколко месеца са го показвали в Берлин. И това се е случило през 1870 г. Освен това не е известно френците да са заболели от шопския синдром - я не сакам я да сум добре, а сакам Вуте да е зле.
  Европа вече е наясно (с малки изключения кано Острова, Чехия...), че добре могат да бъдат всички заедно и никой поотделно.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 84. 85 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Всички евро-мързеливци в Китай на конвеира! Да плющят здраво камшици и да крещят азиатци в ушите им всеки 5 минути па да видим дали няма да се вразумят

  Марс е изконна Американска територия!
 85. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "...През март младежката безработица в страната бе 7.9% - най-ниската сред 27-те държави от ЕС.." Това твърдение май не отговаря на истината- "...Най-ниска през март е била безработицата в Австрия - 4%,.." - 02 май 2012
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/05/02/1818784_bezraboticata_v_es_i_evrozonata_produljava_da_pulzi/
  Как някой реши, че през май 2012г. най- ниското ниво на безработица в ЕС е в Германия- 7,9%?! Дори в Австрия да се е покачила на 5.7% , това все още е доста под 7,9 % на Германия!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 87 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dr. Erectus":

  Правителството на РФ вдигна цената на водката с 30%!?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 87. 88 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ѡлегъ":

  http://www.sovsekretno.ru/magazines/article/3109
  No Comment

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 88. 89 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ѡлегъ":

  Жалко зомби!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 89. 90 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#64] от "Иво":

  Да, така е. Има обаче още да видим. Япония е минала по този път след Втората Световна Война. Сега е ред на Китай. В Източна Азия има едно много дисциплинирано и трудолюбиво население, което дърпа икономиката напред. Това липсва в много страни в Европа и особено в България. Затова аз съм песимист за икономическото бъдеще на Южна Европа като цяло. Само с мантри не става. Затова смятам, че Франция не я очаква нищо добро, след като дойде Оланд. Никой не прогресирал, отдавайки се на популизма. Това само отлага а не решава проблемите.

 90. 91 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  До коментар [#28] от "Манолов":

  Благодаря. Всъщност той дава израз на идеята и мечтата на всеки философ, който не е забравил каква е задачата на философията: терминът "демокрация" да се изпълни с истинското си съдържание. Лошо няма, но не сме ли в цайтнот? По-скоро ни трябва Корпус за бързо реагиране, или поне пожарникар първо да ни спаси от гибел, защото само живите могат да правят промени.
  Видях, че в ютюб той пропагандира много свои тези, между тях и 10 (!) причини за излизане от ЕС. Много пáра, ама всичката отива в свирката.

 91. 92 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 743 Весело

  С евро или без, Европа трябва да се вземе в ръце..................
  В кои ръце?
  В немските,или в жотемските?
  Глупости,скъпи глупости!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 92. 93 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ѡлегъ":

  Леле, още един побъркан - я кажи след като ЕС ги иска толкова затворени защо ми8налата година Фолксваген поЧнаха да строят нов завод баш в Унгария?

  А за равноправната основа на Русия - бегай ги разказвай тия приказки на колегите си - единствено с казахстан може да има някакво равноправие. С Беларус се псуваха взаимно.
  а в Беларус арестуваха за ръкопляскания.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 93. 94 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Този анализ е пълна глупост. Станало е модно да се плюе по европа и айде да плюем.

  Европа има много стабилни публични финнаси от САЩ, а и от Китай. Много по-добра и стаиблна - погледната сама за себе си финансова система спрямо китайската. за бразилска няма смисъл да се говори защото в чяла латинска америка банките са всъщност европейски. Има много по-добър баланс по търговията си с останалия свят спрямо САЩ.

  Европа има един негатив. Няма нормална единна централна банка. Която да налива пари все едно какво става на фискалния фронт. Както правят и Китай и САЩ. Но това е недостатък само в момента като сегашния. А тази криза ще мине. И тогава ще се пишат същите статии но с обратен знак. как еврото било много по-добра валута от долара и как китайците разчитали на европейски капитали.

 94. 95 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#7:"Мария"]Спешно се търсят политици - камикадзе. Такива в Испания засега няма.[/quote]
  До коментар [#7] от "Мария":
  Няма най-вече кой да гласува за тях, т.е. няма как да бъдат избрани.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 95. 96 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#40:"Dr. Erectus"] И да поясня - нямам нищо против Русия и руснаците, напротив, предпочтам те да идват, отколкото африканци и араби.
  [/quote]
  По някой път сравнявам арабите с руснаците - и едните и другите имат затруднения с интеграцията си в страната домакин. При първите заради религията си, при вторите заради желанието си винаги да са неприятни, и от всичко да правят политика. Просто погледни форумеца Олег - избягал от РФ, и агитира колко хубаво и щастливо се живеело там. Но и на него не му се живее там.
  Проблеми има в ЕС, но когато човек се поразходи дори и в малките градчета във Франция, Италия и Испания започва да мечтае да живее с техните проблеми.
  Дори и съгражданите на Олег от по-богатите руски градове.

 96. 97 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#96] от "shumkar":

  Олег е българин, работещ в Газпром в Берлин и плюещ по България и Германия.

  разбираемо е - ако не лижи задника на слугите на Путя ще го изхвърлят на улицата

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 97. 98 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ѡлегъ":

  Какво са ви виновни германците за българската икономика?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 98. 99 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#44] от "pag":

  дали една страна е велика сила не зависи от стандарта на живот в нея. В Люксембург е по-висок от този в Китай и повеЧето страни в света.
  Но дали е велика сила?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 99. 100 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#49] от "Анализатор":

  ИкономиЧески независима средна класа - това е тайната на успеха.

  а не разЧитаща на трансферни плащания.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK