Демокрацията срещу еврозоната

Карикатура на Иван Кутузов от юни 2011г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от юни 2011г.Европейският съюз е доброволна квазифедерация от суверенни и демократични държави, в която изборите имат значение, а всяка страна опитва да диктува собствената си съдба независимо от желанията на партньорите си. Но вече би трябвало да е станало ясно на всички, че еврозоната е била създадена с идея за съвсем друго институционално устройство.


Това разминаване се оказа най-големият източник на сегашната криза във валутния съюз.


Миналия октомври тогавашният гръцки премиер Георгиос Папандреу предложи да се проведе референдум по втория спасителен пакет, който току-що беше договорен на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Идеята бързо беше попарена от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози и гърците така и не гласуваха за или против пакета.
Няма и година по-късно този референдум де факто ще се състои. В един съюз от демокрации е невъзможно да принудиш суверенни държави да спазват правила, ако собствените им граждани вече не ги приемат.


Това има


огромни последици


Всичките грандиозни планове за създаване на политически съюз в подкрепа на еврото с обща фискална политика не могат да се реализират, докато страните - членки на ЕС, продължават да бъдат едновременно демократични и суверенни. Правителствата може да подписват договори и да обещават да подчинят фискалната си политика на правилата на ЕС (или да бъдем по-конкретни - на желанията на Германия и Европейската централна банка). В края на краищата "хората" остават реалният суверен и те могат да изберат да пренебрегнат обещанията на правителството си и да отхвърлят каквато и да програма за реформи, дошла от "Брюксел".


За разлика от САЩ в ЕС не можеш да изпратиш шерифи за прилагане на договори или за събиране на данъци. Всяка държава може да напусне ЕС по този начин и еврозоната - когато предполагаемото бреме на задълженията стане непоносимо. Досега се предполагаше, че цената на това напускане ще е толкова висока, че никога няма да се обмисля подобен ход. Това вече не е така най-малкото за Гърция.


В по-общ план ангажиментите към ЕС станаха относителни, което означава, че еврооблигации, гарантирани от всички, вече не са магическото решение, на което някои се надяваха. Докато страните членки остават напълно независими, никой не може напълно да убеди инвеститорите, че в случай на разпад на еврозоната някои държави няма просто да откажат да плащат или поне да плащат сметките на другите. Не е изненадващо, че облигациите на фонда за спасяване на еврозоната (Европейският фонд за финансова стабилност или EFSF) са по-нежелани от инвеститорите в сравнение с дълговите облигации на Германия.


Всички варианти за евентуалните еврооблигации вървят в комбинация с предполагаеми големи условности. Държави, които искат да ги използват, трябва да спазват строги фискални правила. Но кой е гарантът, че тези правила действително ще се спазват? Победата на Франсоа Оланд над Никола Саркози на президентските избори във Франция показа, че предполагаемият консенсус за нуждата от бюджетни съкращения може бързо да се разпадне. С какви средства разполага един кредитор, ако страните длъжници станат мнозинство и решат да увеличат разходите си?


Неотдавна договорените мерки за засилване на координацията на икономическата политика в еврозоната (т.нар. six pack) следват принципа, че Европейската комисия ще бъде арбитър по тези въпроси и че антикризисните програми формално могат да бъдат отхвърляни с две трети от гласовете на страните членки. Но изглежда невероятно Европейската комисия да е способна когато и да е да наложи позицията си на една голяма държава.


В този смисъл случващото се с Испания е поучително. След последните избори правителството на премиера Мариано Рахой обяви, че не се чувства обвързано с антикризисната програма на предишната администрация. Рахой бе масово критикуван за начина, по който го обяви, но същността на обявеното не се промени - сега испанската програма е по-неабмициозна.


Реалността е, че


големите държави в ЕС са по-равни от другите


Разбира се, че това не е честно, но неспособността на ЕС да наложи позицията си на демократични държави понякога може би е за добро, особено като имаме предвид, че и Европейската комисия не е безгрешна.


Ключовото послание от изборите в Гърция и Франция е, че опитите да се налага диктатура на доброжелателни кредитори днес се посрещат с бунт на длъжниците. Финансовите пазари реагираха рязко, защото инвеститорите осъзнаха, че "суверенът" в държавния дълг е електоратът, който просто може да реши да не плаща повече.


Това е положението вече с Гърция, но съдбата на еврото ще бъде решена в по-големите и системно важни държави като Италия и Испания. Единствено решителни действия на техните правителства, подкрепени от гражданите им, ще демонстрират, че те заслужават безрезервна подкрепа от останалите в еврозоната.


На този етап нищо по-малко от това не може да спаси единната европейска валута.


Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически изследвания. Текстът е предоставен от Project Syndicate.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Идеята бързо беше попарена от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози .
  Ми то да го правят преди да са се договорили.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Гърция трябваше още преди две години да я изхвърлят най-позорно от ЕС,заради лъжите и далаверите по натрупване на външният им дълг!Това не е държава,това е табор!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Силно се съмнявам, че германският , френският, великобританският и холандският суверен- германският, френският. великобританският и холандският народ, ще пожелаят да се откажат от съществувавнето на суверенните им държави и ще се съгласят да се обединят в единна федерация.Според Уикито "Федерация е държава или организация, съставена от самоуправляващи се звена, обединени от централно правителство."Какъв е смисълът от наличието на самоуправляващи се звена, ако те не искат да се подчиняват на централното правителство? Решението за еврозоната може да бъде само едно - трансформиране на пълният национален суверенитет на всички 17 държави в една многонационална държава. Ха познайте колко съгласни ще са французите като суверен във френската държава, от политическата карта да изчезне суверенната държава "Франция" и да се появи административна област "Франция", подчиняваща се на централно политическо ръководство, съставено предимно от германци

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Като не може да имаш Европа чрез оръдията на "Круп", просто я купуваш. Нацисткият Райх не оцеля, но Райхът на Меркел може и да се състои!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Гърция трябваше още преди две години да я изхвърлят най-позорно от ЕС,заради лъжите и далаверите по натрупване на външният им дълг!Това не е държава,това е табор! [/quote]
  Ми те за две години щяха да се оправят....
  А какво ще стане с инвестициите ? Позорно ще загубят и кредиторите ли ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 451 Неутрално
 7. 7 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Или СЕЩ, или адио ЕU!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 8. 8 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#6] от "vladicar":

  @ProSyn - най-добрите анализи

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 9. 9 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Умно и вярно заключение.Макар ,че автора едва ли има нужда от тази подкрепа ще кажа ,че няма друга сила зад парите освен ДОВЕРИЕТО,което пък Обединена Европа разпилява до сега с малко надменно .Дано скоро намерим и друго приятно лице на Европа и да я запазим такава .Все пак това е едно от най-хуманните места за живеене на тази планета.
  Успех за Европа!

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1267 Любопитно

  Отново се отбягва темата за отговорността на ДАВАЩИТЕ средства и ресурси и защо никой не иска да ги остави да си понесат последиците?

 11. 11 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Разбира се, че хората и страната могат да решат да не плащат. Могат да мислят само за собствените си задници и да не им пука грам за това колко страдания ще причинят не само на Европа а и на целият свят (защото последствията от излизането на Гърция от Еврозоната ще са катастрофални и за хората далеч от пределиете на страната).
  Имат правото да мислят само за себе си и да ни покажат среден пръст, но си нямат и идея от отмъщението на кредиторите. Излизането от Еврозоната, ще доведе до покъртително обедняване в Гърция, и ползите от това ще бъдат далеч надхвърлени от вредите. Това би означавало практическа невъзможност на Гърция да взима кредити, освен ако те не са гарантирани директно със собственост на страната (вкл. и бизнеса) тъй като никой повече няма да гарантира издаването на облигации за отцепилата се държава.
  Освен очевидните проблеми с икономиката, които ще се задълбочат и ще доведат до още по-голяма политическа нестабилност (разбирай повече власт за крайни елементи) това бъдеще би довело до ограничения за гражданите на страната, във възможностите да пътуват, правят бизнес и работят извън границите и. Иначе казано, такъв ход би бил катастрофален и с неимоверно по-тежки последици за абсолютно всички, но пък Гърците имат правото.... и да бъдат идиоти ако искат.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Мдам.
  На всеки би трябвало отдавна да е ясно, че въпросните еврооблигации не вървят иначе освен с отказ от суверенитет.
  А на ниво отделна страна в Европа не само се забелязва, а се набива в очи засилването на национализма. Не само в крайният, лумпенският му вариант, но и в "добрия".
  И тук се пука. По шевовете.
  Защо? Според мен - защото няма политици с визия и дупе. Дори вече се съмнявам и в нивото на компетентността им като съответна на позицията, която заемат. Иначе няма как да си обясня, че се стигна до тук - една задънена улица. Хем да "иска" еврото обективно "по-тясна общност" - хем самите народи да са се радикализирали вече доста много по въпроса за "по-тясна общност с "онези". То си беше ясно, че първоначалният етап на европроекта вече се изчерпва и трябва да се мисли и действа за следващия. Това беше проспано и/или некадърно проиграно. Сега хем сърби- хем боли. Пат! Който поне засега изглежда донякъде като "шах и мат".
  Лично аз съм силно скептичен. И очаквам цялата тази голяма пернишка трагедия да се влачи още доста време. Докато циреят сам си пробие, пък който организъм е достатъчно силен - ще оцелее. И без "докторите", т.е. политиците ... И донякъде въпреки тях ...

 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нещата са в развитие ..
  С всяко ново нещо е така ..Примерите със САЩ- са стари и неуместни ..Тепърва ще има ново идеи, нови инструменти..Затова са и споровете..Постепенно ще се намери най- доброто решение ..)
  Но всяко едно от тях - ще е свързано с работа, конкуренция, ефективност , износ, данъци , разходи, политики и т.н. ...
  ЕС е нещо НОВО, не е нито варшавски договор , нито пък САЩ ..Следователно , ще трябват нови "инструменти" ..:)

  BIG AL
 14. 14 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Единственият начин да се съхрани ЕС е да стане много Европа, държава. Но като гледаме примера в Близкия Изток, който е раздиран от междуетнически конфликти, какво ли би се случило с Европа в бъдеще? Няма ли винаги това да бъде нейната голяма слабост, ако не успее да го превърне в предимство?

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  [quote#11:"Hristo'o"]Разбира се, че хората и страната могат да решат да не плащат. Могат да мислят само за собствените си задници и да не им пука грам за това колко страдания ще причинят не само на Европа а и на целият свят [/quote]

  Христо,
  на хората никога не им е пукало за такива "глобални" последици. И няма да им пука. Така върви света. От край време.
  Не само е наивно, глупаво е с такава постановка да живееш ежедневния си живот. Да не говорим, че ако Нане е добре - априори и на Вуте ще му стане по-добре. Може би някой друг ден, ама и Вуте би трябвало да се понапъне, а не само да чака Нане да мисли за него.

 16. 16 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Не мога да схвана логиката на автора, ако изобщо има такава, защо трябва да се открива колелото, като в центъра на Европа, съществува и функционира РАБОТЕЩ и ДОКАЗАН във времето модел на европейска федерация от РАЗЛИЧНИ в национално, културно, религиозно, езиково и икономическо отношение общности, каквато е Конфедерация Швейцария. Авторът предлага най-абсурдния вариант за консолидиране на Европа, вариант, който просто НЯМА ДА ПРОРАБОТИ, не може,чрез измислени борсово-спекулативни и валутно-финансови пирамидални схеми и схемички, да бъде обединен един континент с дълга и сложна цивилизационна история, обединението трябва да е ПОЛИТИЧЕСКО и абсолютно доброволно на база ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ в нейния швейцарски вариант. Едва тогава може да се изгражда на стабилна основа европейска общност с всички задължителни атрибути - обща валута, обща външна политика, обща армия и т.н. Всичко друго са палиативи с безсмислено бляблябля, като това на автора, с цел печелене на време и опит да се направят козметични, а не радикални промени, по принципа" Нека променим нещо за да не променим нищо"...Е , няма как да се случат нещата, а агонията ще продължава дълго, болезнено и с абсолютно непредвидими последици....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#14:"baxter"]Единственит начин да се съхрани ЕС е да стане много Европа, държава. [/quote]
  По-скоро нещата са други- ЕС и сега е разделен много ясно на еврозона и останалите държави членки на ЕС - 10 на брой. Нека еврозоната си стане една държава, а членовете на ЕС, които не искат да са в еврозоната, да си останат сувереннои държави! Така де- в крайна сметка тези държави нямат единна парична единица, която да ги принуждава да имат и централно и единно политическо ръководство.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Реалността е, че големите държави в ЕС са по-равни от другите..." И именно за това България, като малка държава, най- бедната в ЕС, няма да стане суровинна, човешка и логистична база за обслужване на интересите на богатите държави. Защотро хищниците не могат да съществуват без жертвите си - те са взаимосвързани. За това нека България не влиза в еврозоната, доакто самата еврозона не поеме категорично по ясен и точбно определен път, а после...ще видим- остава ни само една правна конвергенция+ едни вноски за спасяване на фалиралите гърци- може пък да не искаме да ги спасяваме точно ние.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Не е изненадващо, че облигациите на фонда за спасяване на еврозоната (Европейският фонд за финансова стабилност или EFSF) са по-нежелани от инвеститорите в сравнение с дълговите облигации на Германия."

  Същото ще бъде и с евентуалните еврооблигации. Емитирането им е безсмислено, както и засилването на федерализма.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 20. 20 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Реалността е, че големите държави в ЕС са по-равни от другите
  --и другата още по тъжна реалност че вземането на решения от тези държави не е в полза на европа и еврото а за тяхни егоистични интереси (европа това сме ние--меркози)

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#1] от "bta":

  Това според мен беше грешка на Меркел и Саркози. Ако тогава не бяха скочили срещу референдума, Гърция вече щеше да е заявила твърд намерение за оставане в зоната и щеше да е поела ангажимент за спазване на правилата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  [quote#20:"ivanbaraban"]и другата още по тъжна реалност че вземането на решения от тези държави не е в полза на европа и еврото а за тяхни егоистични интереси[/quote]

  Кажи ми моля те едно такова конкретно решение, което не е в полза на Европа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Общо взето повърхностна статия. Проблемът на ЕС е, че иска да се обединява, но чрез свободен пазар. А свободният пазар създава бедност и от там разединение. Така че обединение с разединителни практики не може да има.
  После, винаги съм казвал, че демокрацията и частната собственост върху капитали и средства за производство са несъвместими. Практиката потвърждава моя извод. Демокрация е възможна само в съветски тип социализъм.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  [quote#19:"Яна"]Същото ще бъде и с евентуалните еврооблигации. Емитирането им е безсмислено[/quote]

  Безсмислено за кого?!

  За Германия - да. Защото тя може да се финансира на по-ниска цена (все още). Но за Испания, Италия и останалите прасета, това е единствено спасение.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#23] от "kihano":

  Дори да си прав за несъвместимостта на частната собственост върху капитали с демокрацията, защо смяташ, че тъкмо съветският тип социализъм е доброто решение. Погледнат дори повърхностно, Съветският съюз е образец за диктатура и липса на демокрация. В действителност случаят на СССР/Русия и България са много сходни – мрежови общества, в които нищо не зависи от волята на хората, защото властта е узурпирана от клиентелистки мрежи, легитимиращи се със социалистическата идеология през 1989 г и с капитализма след това. Но реална разлика между двата периода няма.

 26. 26 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 684 Неутрално

  * имам предвид "преди 1989 г.", разбира се

 27. 27 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#25] от "BürgerBürokrat":

  Ами малко книги си чел, и все неправилни. Съветският социализъм не е САМО диктатура. Той е и икономическа система и етична система. Но на нас постоянно ни набиват в главите връзката "социализъм-диктатура";, а то такава няма. Съветската държавно планова икономическа система може да съществува без диктатура в условията на истинска демокрация и то точно защото капиталите и средствата за производство са държавни. Ако не се управляват добре, или преразпределението е неприемливо или нещо друго е криво, народът е тоя който сменя ръководството чрез избори и още по-добре с други законово установени демократично утвърдени мерки. Тая вредна глупост - печалбата - става напълно излишна. Математическата несъстоятелност на сегашната кап система изчезва. Та това е към което трябва да се стремим, а не "усъвършенстван капитализъм". Капитализма е сгрешен и аморален в основата си.
  Клиентелистките мрежи съществуват точно поради липсата на демокрация и преди 89та и сега, макар че аз не бих сравнявал така нещата, щото разликата с преди 89та е грандиозна.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 28. 28 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Забавен е този г-н Грос в опитите му да прокара идеята, че много гласуване и демокрация не е на добре. От седмица насам тече активна кампания по промиване на мозъците на народите да се откажат от суверенитета на държавите си в името на спасяването на какво? На спестяванията на немците? Или на нещо по-сериозно?

  Миналата седмица написах тук, че глобализаторските сили (основно финансови) са делегирали права за контрол над Северна (без Норвегия), Източна и Южна Европа на Германия и сега тече процес на поставяне под немски контрол и на Франция. Така вместо през 27 центъра решенията и нарежданията ще се предават само през 1. Тогава доста минуси отнесох, но следете събитията, които ще потвърдят написаното от моя скромна милост.

 29. 29 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Миналия октомври тогавашният гръцки премиер Георгиос Папандреу предложи да се проведе референдум по втория спасителен пакет, който току-що беше договорен на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Идеята бързо беше попарена от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози и гърците така и не гласуваха за или против пакета.
  Няма и година по-късно този референдум де факто ще се състои.

  Когато един политик стърчи с глава на средната политическа класа - отрязват му я. Хеле пък на Балканите...

  Хубавото е, че джуджето си отиде, а Ангела може и да бъде притисната да смени позицията си - дори и да остане на власт, което от сърце не й пожелавам...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 30. 30 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "kihano":

  Чакай, остави това за пропагандата и натрапването на връзката социализъм-диктатура – тук все пак има хора, които можем да разсъждаваме самостоятелно и да виждаме отвъд догмите на пропагандата. Като начало, ако искаш да аргументираш гледището си, не е добра стратегия да започваш с принизяването на събеседника си.
  Да приемем, че съветската планова икономика е справедливата алтернатива на несправедливия, създаващ неравенства капитализъм. На практика нищо такова не съществуваше нито в СССР, нито в НРБ – имаше недосегаема върхушка, която смазваше всяка опозиция. Дори на теория да си прав, на практика върхушката беше несменяема, независимо колко зле се планираше и управляваше икономиката – в СССР, въпреки предполагаемо морално по-съвършената му икономическа система, имаше недостиг на елементарни потреби (за народа, имам предвид, не за върхушката, за нея всичко се намираше).
  Дяволът се крие в подробностите, а подробностите са етически. Можем да си говорим за тях, но може би форума под тази статия не е точното място.

 31. 31 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#27] от "kihano":

  кухано, кухано, громиш ли го капитализЪма или само абразурата дебнеш?

  България е древна и заслужава много повече!
 32. 32 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "BürgerBürokrat":

  Смесваш нещата. Плановата икономика и нейната справедливост нямат нищо общо с наличието на "върхушка".
  После, аз ти говоря не за СССР и НРБ, а за демократичен социализъм и не виждам как практиката в СССР и НРБ оборва моята теза за възможността да съществува демократичен социализъм и че точно той е не само алтернативата на капитализма, а и спасението на човечеството.
  Моралното съвършенство няма нищо общо с недостига, който аз не си спомням, макар и доста да съм поживял по соца. А и смея да отбележа, че сегашния излишък се дължи на намалена консумация поради липса на средства. Такава, и дори много по-лоша е ситуацията за 80% от хората в света. Така че запъдът, с чието "изобилие" сравняваш всъщност е изключението, а не правилото.
  Та къде каза че се криел дяволът?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 33. 33 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ключовата дума в случая е ОТГОВОРНОСТ. В някой държави са отговорни както гражданите им, така и техните политици. В други, като например разположени южно от нас, "отговорност" е мръсна дума.
  Да се обединят принципите на двата типа манталитет е все едно да се направи разтвор от вода и олио- няма как да стане.
  Сега един много сложен въпрос:
  - Коя държава предпочитате да доминира със своите принципи в ЕС?
  1. Гърция
  2. Великобритания
  3. Франция
  4. Германия.

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#32:"kihano"]Моралното съвършенство няма нищо общо с недостига, който аз не си спомням, макар и доста да съм поживял по соца.[/quote]ЕЕе,де- не си ли спомняте как се променяха надписите на бг. вагони, натоварени с домати за износ А за впечатленията си от ГДР нещо да кажете? Защо беше витрината на соца и защо бг. домати се изнасяха точно за там? Не си спомняте, че когато по Витошка се пускаха испански обувки, всички пращаха синовете и дъщерите си да закупят по 4-5 броя А за чакането на ред за закупуване на МПС - и това ли не си спомняте? А корекомите

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#32] от "kihano":

  Прибързваш и ми приписваш неща, които не съм казал и следователно не знаеш дали си мисля. Бързаш да ме обявиш за „класовия враг” едва ли не. А тук вече прозира един от недостатъците, довели до рухването на соц.-лагера, както го наричат за краткост, колкото и неточно да е това наименование. Да приемем, че демократичният социализъм и плановата икономика са спасителният идеал. Наистина ли смяташ, че няма значение какво са направили НА ПРАКТИКА хора преди тебе, най-вероятно с много сходни идеи, от този идеал? Човешкият живот се случва в практиката, идеалите са непотребни и дори вредни, ако не водят до равенство НА ПРАКТИКА, справедливост НА ПРАКТИКА и т.н.

 36. 36 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  [quote#32:"kihano"]Моралното съвършенство няма нищо общо с недостига, който аз не си спомням, макар и доста да съм поживял по соца.[/quote]

  "Морално съвършенство" или по-скоро липсата на такова имаше и тогава, има и сега. Всеки магазинер от онова време може да ти го обясни - някои от тях бяха станали милионери, ама като Корейко на Илф и Петров.
  А да твърдиш, че недостиг не е имало е направо смешно - да не споменавам екзотичните плодове, но постоянно нещо нямаше. Какво ли не липсваше - обикновена леща, червен пипер, телевизори... За кола или апартамент се чакаше по 15-20 години! Изобщо хората имаха някакви пари, но с тях не можеха да купят нищо!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 37. 37 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":
  И кое ще накара пазарите да имат повече доверие на общите еврооблигации отколкото на немските и да финансират гуцетата по-евтино?
  Спасението им ще е бавно и мъчително - като нашето след фалита. И то, ако улучат вярната посока.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 38. 38 Профил на Мухльо
  Мухльо
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#10:"ju.li"]Отново се отбягва темата за отговорността на ДАВАЩИТЕ средства и ресурси и защо никой не иска да ги остави да си понесат последиците?
  [/quote]
  Ами защото става дума за огромни суми и нищожна отговорност.Както на давалите , така и на получавалите.В това е истината - отговорност никаква , заплащане огромно.

 39. 39 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако си мързелив, корумпиран, тарикат и гледаш друг да ти плаща масрафа, може да се откачаш всеки ден от еврото и да се закачаш за драхмата, закачалката, куката и каквото още искаш...

  Можеш да влизаш и излизаш откъдето си искаш

  Но..... разлика няма да има.

 40. 40 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#35] от "BürgerBürokrat":

  [quote#35:"BürgerBürokrat"]Наистна ли смяташ, че няма значение какво са направили НА ПРАКТИКА хора преди тебе,[/quote]
  Не разбира се. Има значение какво са направили, но фокусът не е нито в безмисленото повторение нито в безмисленото отрицание. Фокусът е в трезвият анализ и относно соца той показва, че икономическата и финансовата системи са с много по-голям потенциал от капиталистическите и следва да бъдат основа на бъдещо общество. Диктатурата и политизирането са ненужни и не следва да се повтарят. Елементарно е. А хората така или иначе не са равни и в обществото винаги ще има йерархия дори Господ да слезе на земята. Така че пълното равенство е химера, която дори по соца не са се опитвали да налагат.
  И все пак ми е интересно кое оценяваш като по-справедливо? Разлика в доходите максимум 10 пъти (по-добре 5) или 1000 пъти. Щото в областта на разпределението това е разликата между соца и капитализма.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 41. 41 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дневник, откъде го изкопахте този автор? Той твърди, че сега програмата на Рахой за реформи била по-неамбициозна от тази на Сапатеро??? Този човек знае ли, че от доста години насам, сега, през април 2012, в Испания е отчетен спад на безработицата? И това не се дължи на Сапатеро, а е въпреки и срещу фалшивата реформа на Сапатеро.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 42. 42 Профил на vladostoy
  vladostoy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Към коментар № 4 от Мърмор:
  Проблемът с еврото (с кризата, както и с ЕС като цяло) е предварително планиран с цел източването (икономическото усмиряване чрез политически и финансови номера) на Германия.
  Големият проблем от началото на 60-те години на ХХ в. е усмиряването на Германия, която всяка година има голям положителен платежен баланс и тъй като тя не се въоръжава (както е ставало в миналото) тези пари се разпределят за наука, технологии (затова Германия върви постоянно напред) и т.н. Падането на стената също беше част от този план, вследствие на което и до днес Германия дава над 150 млрд. евро годишно за изравняване на икономическата структура и на жезнения стандарт между Източна и Западна Германия. Но пак й остават свободни пари и тя ги заема на други държави, от което естествено печели. Но това е неизбежно и е резултат от икономическия възход на страната. Гърците и други пищят: "дават ни заеми и печелят на наш гръб". По-силният икономически винаги е в това положение, сори. Но Германия не печели основно от финансови операции (както прави световното финансово лоби), а от икономиката си, от това, че стоките й са конкурентно печеливши и се купуват от цял свят.
  В това проблемът: не как да спасяваме неможещите и мързеливите, а как да се отнасяме към можещите и работливите. Ако сега се пуснат еврооблигации немците ще обеднеят малко, ще напълнят гушката на слабаците и кризата "ще отмине". Да, но след 7-8 години отново бюджетните излишъци на Германия ще се превърнат в проблем и световното финансово лоби отново ще спретне една криза, за да "уровновеси" (в свой интерес, естествено) чрез финансови далавери икономическите и платежните дисбаланси.
  Тази криза е само една от стъпките, заедно със създаването на ЕС и на еврозоната, чрез които световното финансово лоби иска да сложи юзди на Германия. Решенията са две: или трябва да се духне под опашката на това световно финансово лоби, или Германия трябва да заприлича на Италия, примерно.

 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Германия все повече ще заприличва на оня скучноват и досаден съпруг, чийто единствен чар са парите му. Меркел не можа ли да разбере, че от всяко дърво, свирка не става. Няма да стане немец от гърка, италианеца, или испанеца. Германия има пазари на всички континенти и колкото по-бързо забрави за Европа, толкова по-добре. Никой не е Месия в собственото си село, особено ако им държи още влага на комшиите от боя ти, през войните. Ако Германия излезе от ЕС, останалите държави ще се разберат много лесно и бързо - да го закрият. Защото те така или иначе, се оказаха неспособни за съществуването му.

  /не се чете/
 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#42] от "vladostoy":

  Много добър коментар!100++++++++++++++++++

  /не се чете/
 45. 45 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#23:"kihano"]Демокрация е възможна само в съветски тип социализъм. [/quote]

  Братчед, няма революционна ситуация. Недей да се абиш.

  /не се чете/
 46. 46 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#40] от "kihano":

  Съгласен съм, че капитализмът има тежки недостатъци. Съгласен съм, че математическият аргумент за несъстоятелността му също изглежда доста логичен. Аз обаче не съм математик и за мен по-разбираеми са други аргументи. Фактът, че икономиката е станала математическа наука сам по себе си е много показателен. На мене ми е много интересно да мислим за икономиката като като културантрополози – ако искаме да премахнем недъзите на капитализма, трябва да действаме ЛОКАЛНО, с оглед на конкретния обществен и КУЛТУРЕН контекст. Пък няма никакъв проблем, ако общественото устройство, което се установи се нарича социализъм, стига да е справедливо и демократично.
  Ще дам един пример с място, на което капитализмът съвсем не е толкова мрачен, колкото у България. В Норвегия, например, разликата в годишния доход на чистач в едно предприятие и мениджъра му е в рамките на 3 (три, дори не 5) пъти, няма резки неравенства и на практика никой не е застрашен от бедност. Освен това процентът на членство в профсъюзите е навярно най-високият в света, поради което последните имат огромна преговорна мощ и влияние. Данъчната система е стръмно прогресивна (доход над определен праг, по-точно 10 000 € месечно, се облага с 55%). Корупцията е нищожна в сравнение с българската, поради което има общодостъпно здравно обслужване и безплатно висше образование. Не звучи толкова зле, нали?

 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#30] от "BürgerBürokrat":
  Еврообединението е Исторически процес на освобождаване на Националните общества от товара на политическото им съдържание , чрез преобразуване на властващата в тях корист , в доминат на гражданското съдържание от неполитически тип . Чини се , там някъде да се е заврял , Сатаната ? ...

 48. 48 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#46] от "BürgerBürokrat":

  Абе приказваш ги едни в стил "мижи да те лажем". Какво локално действие? Не виждаш ли че светът се глобализира. Освен това намеците за "културен контекст" са прикрит нацизъм и расизъм. Психологията на човека е една и в нея няма раси, националности и "културен контекст". Унижението е унижение навсякъде и боли еднакво за всички.
  Това за Норвегия ми се струва митология. Като погледна данните които сам съм си намерил виждам че джини за коефициента за доходите на домакинствата в Норвегия е 25 за 2008 година. Същевременно джини коефициента за индивидуалния доход в Чехословакия през 88ма е 20 и разликата в доходите е 4 пъти. Като се има в предвид, че джини на индивидуалния доход е доста по-голям от този на домакинствата (например 50 на индивидуалния съответства на 37.5 на домакинствата) то вероятността в Норвегия разликата в доходите да е 3-5 пъти е доста невероятна . Мисля че спокойно мога да я обявя за седесарска митология. После, за финансовата система на Норвегия не съм ровил, но на подобната Швеция с нищо не се отличава от тази на САЩ.
  Що се отнася до силно прогресивния данък, какъв е смисълът да им даваме на хората едни пари, па после да им ги вземаме. За какво е тоя спорт? За да се чувстват изключитлни?
  Въпреки това, аз не съм против скандинавската система. Фактически неолибералите са против скандинавската система, щото е много регулирана. Но тя и американската беше регулирана допреди 70те, но богатите я корумпираха и махнаха регулациите. Същото ще стане и в скандинавските страни. После, те също не са извън глобалната криза на капитализма и рано или късно и на тях ще им дойде до шия. Та аз не виждам какви са му предимствата на скандинавския капитализъм пред демократичния социализъм, нито разбирам защо толкова държите непременно да има частна собственост върху капитали и средства за производство. Тя само пречи.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 49. 49 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#27:"kihano"]етична система[/quote]

  ГУЛАГ например...

  Път без препятствия не води до никъде.
 50. 50 Профил на haralanov
  haralanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До Данте и неговият въпрос ,,Коя държава предпочитате да доминира със своите принципи в ЕС?"
  Лично аз предпочитам Германия!

 51. 51 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1599 Гневно

  Голямо чудо ей ! Когато събираха "куцо, кьораво и сакато" в евросъюза не мислеха, че това е "пълна идиотщина" ! Сега се чудят, кого да искарат виновен! - И не !!!! Гърция не е виновна ! Виновни са тези, дето допуснаха Гърция да достигне до това положение ! Защото след Гърция идва редът на Испания, Португалия, Ирландия, Италия , Белгия : И други има, които кой знае защо се прикриват ! Ама нали гърците първи въстанаха против тази "простотия" , затова тях ги плюят най-много ! Ако някой друг ги беше "надминал", то сега той щеше да бъде дамгосан като "лош материал"! А за да не забравя: -Тихо да не "събудим българите", защото сън дълбок са те заспали ! И си пригответе пари за новият данък "земетресение", че онези от горе още не са се "наяли" !

 52. 52 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#40:"kihano"]Диктатурат и политизирането са ненужни и не следва да се повтарят. Елементарно е.[/quote]
  Тогава бяха нужни, за да оцелее соца, поради постоянните нападки на запада. Отначало са почнали с демокрация, но после разбират, че не могат да оцелеят срещу такъв враг, който гледа само как да ти подкопае основите.

  Сега няма да са нужни само ако ПОВСЕМЕСТНО настъпи социализма, а не само в няколко страни, както беше.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 53. 53 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#51:"vagabond66"]Защото след Гърция идва редът на Испания, Португалия, Ирландия, Италия , Белгия : И други има, които кой знае защо се прикриват ! [/quote]
  В момента идва реда на Италия.

  http://goo.gl/0cd8w

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 54. 54 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#52] от "Omnis Omnibus":

  Съгласен, но върви го доказвай на хората на телевизорите.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  От Меркозето и брюкселските зелки повече не може да се очаква, освен действия на инат, глупави ходове и безкрайна криза ... крайно време е да ги наритаме по задника .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1599 Любопитно

  До коментар [#53] от "Omnis Omnibus":

  Ами аз си знам, че някой ще "изгърми". Дали ще е Италия или друг, все ще има "интересни" последици ! Няма само с Гърция да се размине я !

 57. 57 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Любопитно

  $Да бе защо само държавите от Европа, които са в ЕС са в криза?
  А другите не са?
  Нали уж тоз съюз трябваше да е силен? $

 58. 58 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поздравления- когато аз го КАЗВАМ, ме пл#ят...която някой друг казва, че ДЕМОКРАЦИЯТА В ЕВРО#ЗА И УПРАВЛЕНИЕТО УМ ДЕФАКТО Е НА ХАРТИЯ, И СЕ ИЗРАЗЯВА В ДИКТАТ НА ГЕРМАНИЯ МЕ ПЛ#ЯТ...ПЛ#ЯТ МЕ И КОГАТО КАЗВАМ, чЕ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ, ТОЙ СЛЕДВА ДА ЗАРАБОТИ ПО МОДЕЛА НА щАТСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, А ПОСЛЕДНОТО НЯМА КАК ДА СЕ СЛУчИ!!!!!!!!!!!!(както заради икономически интереси, така и поради чисто национално-психологични и културно-социални причини пречещи на подобен вид интеграция)

 59. 59 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#23] от "kihano":
  Швейцария какво е - съветски тип ли? Или скандинавските държави?! И т.н., и т.н....

 60. 60 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дрън дрън, ала бала портокала. истини които отдавна се знаят. Статия за нищото на практика. Тука по форумите се дъвче този проблем от месеци и сега Дневник само си пълни празното пространство с една куха статия.

 61. 61 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  СПРЯ ЛИ КОМУНИЗМА ЕС?
  Ако някой все още е СЛЯП, ще се опитам да му отворя очите.
  Европейския Съюз, беше създаден с една единствена ЦЕЛ, да СПРЕ комунистическата експанзия. Той работеше и се справи ОТЛИЧНО с мотивите си срещу комунизма, с ДРУГИ ДУМИ СПАСИ КОЖАТА СИ. Той обаче се оказа НЕНУЖЕН в този ФАНТАСТИЧЕН ОБРАТ, той НЕ СПРЯ демагогията на същите тези РЕАКЦИОННИ сили в Източна Европа, които КАТО НЕИЗЛЕЧИМИ ВИРУСИ МУТИРАХА в ДЪРЖАВНИТЕ АСОЦИАЦИИ. Единната валута стана СЪЩИЯ катаклизъм какъвто съществуваше в СССР и Югославия. Нещо повече, той въпреки фантастичния благодат и НЕВИЖДАН икономически рай, се превърна в система ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ на КРАДЦИТЕ и МОШЕНИЦИТЕ. Мисля, че НАТО и ИКОНОМИЧЕСКИЯ потенциал м/у европейските народи са достатъчна дружба с която Европа може да се гордее. ВСИЧКО ДРУГО Е ИЗЛИШНО!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 62. 62 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Една империя се разпада!Създадена по времето на Студената война и раздаваща пари/кредити,за да се покаже цветуща пред наивниците,за да ги баламоса и извоюва нови пазари,сега се отрови със собственото си лекарство:неолиберализма!След като опапа,каквото имаше в Източна Европа,вече няма накъде!Лъжливия просперитет лъсна!И се чудя кви са тез идиоти,дето още се натискат да плащат сметката като нас!Всички държави,които нямат интереси,които този съюз да защитава,които са принудени да отворят своите пазари при затворени чужди за тях,трябва да бягат като Дявол от тамян!Защо ние да им даваме пари и да ни връщат част от тях по измислените си "програми"?!Нямаме ли акъл накъде искаме да вървим и какво трябва да направим,за да тръгнем напред в икономиката?!Защо някакви протежета на СБ като Дянков ще ни доунищожават бизнеса и ще ни загробват?!Айде сиктир!Не е въпроса дали ще сме социализъм,капитализъм или бог знае кво,трябва ние да решим какво искаме и да не ни принуждават да им търпим бакиите и да страдаме заради тях.

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 63. 63 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#18] от "dqdomart":

  Ние сме дефакто в евро зоната

 64. 64 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#59] от "pogled":

  Какво са скандинавските страни ли? Изключение от правилото, това са. Като имаш в предвид, че на целия развит свят населението е едва 15% от това на света какво остава за Скандинавските? Едва ли имат 1%. Затова пък ние сме точно потвърждение на правилото - директно в 80те%
  Швейцария въобще не я гледай. Нейната банкова мафия цоца от целия свят.
  И при всички случаи нито една от тези страни не е социалистическа, ако за това намекваш.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#63] от "Климент Горанов":
  ДЕ ЮРЕ не сме в еврозоната- не участваме във финансовите й механизми, а към настоящият момент това е най- големият "критерий" за членство в еврозоната

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Е КАК СИ Я ПРЕДСТАЯТЕ фРАНЦИЯ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ СУВЕРИНИТЕТА СИ. ЕС НИКОГА НЯА ДА СЕ ТРАНСФРМИРА В ФЕДЕРАЦИЯ. В СЪЩНОСТ ЩЕ БЪДЕ НЯКАКВА КВАЗИ КОНФЕДЕРАЦИЯ.

 67. 67 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не знам как цоцолизъма е бил демократичен, преживял съм го, но нямам такъв спомен. Но че Соц-кома беше Общество на Победилия Дефицит - това - да! Всички го помним. И то твърде добре

 68. 68 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Този човечец е изписал цяла купчина изключителни глупости. Даже е трудно да бъде опровергаван, защото всяко изречение съдържа "шедьоври".

 69. 69 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Искам да напомня на всички че, "демокрация" е клише изпразнено от смисъл както и "пазарна икономика", докато Е- зона и ЕС са реално съществуващи субекти/ с високи доходи/.Това е противоречие дълбоко същностно и конфликт на интереси/ което е и подсъдно/.Пазарна икономика има там където паричните, особено банкови отношения са неразвити. Прочетете за правенето на тръби, стрели и отрова при някои племена по амазония. И те са хора, дори на моменти повече от нас и не страдат от болестите на "циливилизацията". А и сигурно не страдат от липса на айфон, последен модел прашки, чалга и 60 програми по ТВ.

 70. 70 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Демокрацията в западния свят/ защото само те твърдят че, са демократи/ беше моркова от с-мата "тояга и морков" за хората .В момента на разрушаването на с-та кап.-соц, демокрацията, "моркова" се оказа излишен и стовариха кризата, прекалено добре си живееха и имаха много свободи.ДА, АМА НЕ.щом не сте от определен кръг- сус бе. А тези който не са от кръгове определени да бъдат богати им остава бандитизма, но това е друга тема.

 71. 71 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#42] от "vladostoy":
  Какви глупости говориш само! Германия не се била въоръжавала??? Бундесвера е една от най-модерно въоръжените армии в света.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 72. 72 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#65] от "dqdomart":
  Бабо Марто, що не вземете с татко Русо да плеснете с ръце, па да се прегърнете? Той говори, че развити пазарни отношения имало при индианците по поречието на Амазонка(ха-ха-ха!!!), а ти твърдиш, че Еврозоната обхващала страните, които имали еднакви финансови механизми. Човек да се чуди кое от кое е по-голяма глупост! Ако страните членки на еврозоната първо си бяха уеднаквили финансовите механизми, а след това да приемат еврото, сега нямаше да са в тази финансова криза. А те
  постъпват по обратния ред - първо приеха общата валута ЕВРО(заради което наричат себе си ЕВРОзона - запомни!), а сега
  търсят пътища за синхронизиране и уеднаквяване на финансовите механизми на всяка от страните-членки с останалите. Пример: Скоро в Ирландия беше подложено на референдум създаването на единен европейски фискален пакт. Ирландците казаха "да" на пакта.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 73. 73 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#61] от "Polusa":ТОЛКОВА СИ ЗЛЕ , ЧЕ НЯМА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА...ЕС БЕ СЪЗДАДЕН С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА ПРОТИВОСТОИ НА САЩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! основно , а след това и на КИТАЙ...та като имаш предвид положението на КИТАЙ като втора светвна икономика в момента, ДАЛИ ЕС Е СПРЯЛ КОМУНИЗМА, хаааааааааааааах..е то БИВА ЕВТИНИ АЛА СОЦ АГИТАЦИИ БЕЗ ЗНАНИЕ И МИСЛЕНЕ, ама чак пък толкоз..вземи се скрий , че се излагаш КАТО КИФЛА!!! ХЕМ не знаеш историята на ЕС и фактите, хеееееееееееем ЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕШ С ЦЯЛА УСТА!

 74. 74 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#61] от "Polusa":НЕ НАТО МУ Е ДОСТАТЪЧЕН НА ЕС , ОСОБЕНО СЛЕД КАТО В НАТО , участва и САЩ като сила номер едно ,ТУРЦИЯ също,( МА НАЛИ С ДВА ПРЪСТТА ЧЕЛО кка пък да знаеш?). На ЕС МУ Е ДОСТАТЪЧЕН ОБЕДИНЕНИЯ ПАЗАР- ВСИЧКО ДРУГО СЕ ЯВЯВА ИЗЛИШНО........боже, по некомпетентен коментар скоро не бях чела в тоя форум...И НЯКОЙ още по незнаещ и немислещ му е дал цели 7 плюса, лол

 75. 75 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#64:"kihano"]Швейцария въобще не я гледай. Нейната банкова мафия цоца от целия свят.
  И при всички случаи нито една от тези страни не е социалистическа, ако за това намекваш.[/quote]

  Братчед, бих добавил и :Слава Богу! Твоят социализъм от Съветски тип е най.бруталният фалшификат на хуманистичните идеи на Маркс и Енгелс. Пролетариатът трябваше да се справи първо с вас, а след това да се заеме с буржоазията.

  /не се чете/
 76. 76 Профил на da_ama_ne
  da_ama_ne
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе много пишете и нищо съществено.разтягате локуми.аз ще напиша най-удачния коментар както винаги.
  Европейски Съюз,много е лошо за източноевропейска държава да е в съюз със западноевропейскИ държави,ама много лошо!!!всяка източноевропейска държава която влезе в ЕС задлъжня,КАТАСТРОФАЛНО ЗАДЛЪЖНЯ,трябва да си глупак да желаеш ЕС,освен ако не си от продажниците правителства поставени и инструктирани от ЕС за кредити и спасителни пакети.абе я БГ най добре да влезе в Евразийския Съюз през 2015 година и край с проблемите!!!

 77. 77 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Ще ни изиграят ли на живо гърците днес "Таборът отлита към небето???". Никой не им е крив на гърците. И аз искам да живея като Рокфелер, но като си зная дереджето се простирам според чергата си.Защото много добре зная, че с борчове ще има два-три дена "Ихууу",ама сетне бая време ще е тихо...

 78. 78 Профил на montepulciano
  montepulciano
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изглежда че демокрация има в ограничен смисъл /приложение/, че демокрацията и нейните принципи не могат да надделеят над егоизма, алчността и др.подобни.....
  Иначе защо Гърция, Испания, Италия и т.н. не харчат колкото имат,
  И защо отказват да си плащат и да си натискат парцалите....

  А такива като нас умират, децата им умират, кучетата ги ядат, НО СИ ПЛАЩАМЕ, ВСИЧКО СИ ПЛАЩАМЕ ДО СТОТИНКА и ако не дай Боже, нещо се забавим ни прокълнават и натирват вдън гори тилилейски...
  ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е ЗА ВСИЧКИ И ЗАВИНАГИ, а за българите е само стръв .....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK