Прочит на историята: Кой настояваше за влизането на България в Тристранния пакт?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (448)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Весело

  БРАВО! Да не би вече да се е обърнала совецката палачинка ? Най после официално се каза, че Русия се стреми да излезе на Дарданелите и Средиземно море, а не, че се е загрижила за "свободата" на България и българите.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 2. 2 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Дневник" понякога ме учудват със смислените си статии на историческа тема. Приятно съм изненадан. Ролята на комунистическата партия и нейната омраза към българските национални каузи е добре известна, но не е лошо да се припомня. Едно допълнение към статията: Атентатът в "Св. Неделя" повече от половин век оглавява тъжната европейска статистика за най-голям брой на жертвите. Задминат е от атентата на гарата в Болоня. Това казва много.

 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Интернационалист = Безродник!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  Браво!

  Този път сте писала без лични вметки и е много по-добре!

  Можете да научите още много информация по темата от книгата на Стефан Груев за Цар Борис Трети "Корона от тръни". http://publicistika.blogspot.com/2008/08/blog-post_2836.html

 5. 5 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Ред е на платените рубладжии "русофили" да защитят взятките и продажбата България на Руснаците и избиване на Елита на родината.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Интересно ми е учи ли се в училище сега адекватна българска история и има ли изобщо качествени исторически източници.

  Историята на България през 20-ти век е интересна и трябва да се знае от всеки българин.

  Стига да не е захаросана и напудрена.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ако не бяхме се присъединили към Оста, съдбата ни нямаше да е по различна от тази на Югославия- около 1 000 000 жертви или Гърция- 400 000. Българи мрат с десетки хиляди след преврата 1944г. в натрапената ни и безмислена война с отстъпващите германци.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тези, които не си спомнят миналото, като Даниела Горчева , са обречени да го повторят. - Джордж Сантаяна
  След злополучно приключилата Междусъюзническа война България е не само разорена и ограбена от бившите си съюзници - сърби и гърци, но и с много разнебитени финанси.Дошлото на власт на 4 юли 1913 г. правителство на либералната концентрация на Васил Радославов прави отчаяни усилия да подобри финансовото състояние на страната.По признанията на премиера “държавната каса беше празна, а дълговете от войната трябваше да се изплащат. Особено краткосрочните държавни заеми със съкровищни бонове, сключени от кабинета Гешов в Париж и Петроград, на повече от 100 милиона лева, чакаха издълженията си, а България после войната не се радваше на особен кредит в странство. ”Българският дълг през 1913 г. наближава един милиард лева - по точно със заема на Гешов достига 752 537 500 лева! Още от есента на 1913 г. българското правителство се опитва да възстанови предишния финансов кредит на страната.През октомври на същата година външният министър д-р Генадиев и финансовият Димитър Тончев сондират първо българските кредитори-френските банкери в Париж за заем, но не получават никакви индикации за финансови сделки с България. Сондира се и Лондон, но и оттам идва отказ.
  На минаване през Виена Тончев с помощта на австро-унгарския пълномощен министър в София- графТарновски уговаря с “Винер банкферайн” и “Кредитанщалт” аванс-краткосрочен заем от 30 000 000 лева, предназначен изключително за платежи във Франция при 6% годишна лихва и ½ % тримесечна комисионна.
  Формално Берлин не участва в този аванс, но той се изплаща на следващата 1914 г. от банката “Дисконто гезелшафт” чрез произведението на аванса от 120 милиона златни лева срещу съкровищни бонове-първата финансова операция с “Дисконто гезелшафт” за сметка на 5% заем от 1914 г.
  Със скромния виенски аванс правителството на Радославов изплаща дълговете на Гешовия кабинет като целта му е спечелването на доверието във финансовия свят и доказване кредитоспособността на българската държава.
  Усилията на кабинета за реализацията на един по-голям заем срещат отпор от страна на старите български кредитори. Както френското, така и руското правителство противодействат на банките да дадат заем на България. Причината е пределно ясна-правителството на Васил Радославов минава за австро- и германофилско, дошло на власт за реванш на позорния за страната ни Букурещки мир от 28 юли 1913 г., а френските и руски управляващи държат на статуквото и подкрепата на своята съюзница Сърбия.Със съпротивата си правителствата на Франция и Русия насила тласкат софийския кабинет да търси заем във Виена и Берлин. Спрямо България тези господа вече безцеремонно прилагат не само икономическа, но и политическа принуда. Целта е страната едновременно да забрави вероломството на Сърбия и Гърция от времето на Балканските войни и да се ползва армията й като пушечно месо в предстоящия световен конфликт срещу Турция.
  Сметките на руските и френски управляващи обаче излизат без кръчмар. Правителството на д-р Васил Радославов ловко лавира между съперниците и не само че прокарва заема в парламента на 2 юли 1914 г. след изключително бурни и скандални дебати, но и го подписва на 7 юни с. г. големия 500 000 000, 5%-ов заем с банковата група около “Дисконто гезелшафт”, която се формира на 12 юли с. г. Преговорите с германския банков консорциум не протичат гладко. Първоначано немската банкова група иска като гаранция срещу заема тютюневия монопол в България, нещо напълно неприемливо за правителството, поради което преговорите почти пропадат.След отказа на българския кабинет “Дисконто гезелшафт” предлага като заемна гаранция създаването на едно национално дружество за експлоатация на мините, образувано съгласно българските закони.
  Към дружеството влизат мини Перник и Бобов дол, както и постройките на новата железопътна линия Михайлово-Хасково-Порто Лагос и на пристанището Порто Лагос.
  Дружеството се ръководи от групата “Дисконто гезелшафт”, но при участието на Българска народна и Българска земеделска банка и в двете предприятия, мините и постройките. Нашето правителство поема ангажимента да проучи и одобри цените и условията на постройките на железницата и пристанището.
  Радославов обяснява подробно защо правителството дава съгласие за сключване на договора-”Срещу досегашните консолидирани осем държавни заема България беше дала за гаранция всички приходи на държавата, ипотека върху всички железопътни линии и пристанища, бандеролите, мурурието и гербовите марки, тъй щото исканата гаранция срещу новия заем, българското правителство намери за приемлива”, още повече, че според премиера договорът е”една чисто финансова сделка, без всяка политическа цел и задължение”.Историята опровергава последното твърдение на Радославов. Именно заемът с “Дисконто гезелшафт” обвързва България с Централните сили и е една от причините за влизането на страната в Първата световна война на страната на Германия и Австро-Унгария.
  Заслуга за сключването на заемния договор имат и правителствата на Русия и Франция, които всячески възпрепятстват решаването на финансовите проблеми на страната. Още на 22 април 1914 г.руският пълномощен министър в София Савински изпраща на своя шеф в Петербург-външният министър Изволски телеграма, в която се коментира проектозаема.От нея разбираме, че първоначално немското правителство се въздържа от намеса, поради възражения от румънска страна. Но отскоро пречките са отстранени, като се допуща, че заемът ще бъде сключен при условие от него нищо да не се използва за военни цели…На 6 май 1914 г. Изволски праща телеграма до руския посланик в Лондон, в която дебело подчертава, че е против сключването на българския заем в Германия. Той моли английския посланик в София да подпомогне на Савински в задачата му “да се въздържи България от тази вредна финансова операция, която ще я закара в пълно стопанско подчинение на Германия.” Любопитно е и мнението на руския посланик в Париж, изпратено на Изволски на 18 май 1914 г.: “Френското правителство мисли, че в руски и френски интерес е да не се остави България да се поддаде на финансово, а следователно и политическо влияние на Германия, заради това то е готово да се съгласи на предложения план от нашия представител в София. Приема се, че може да се постигне един компромис чрез образуването на коалиционен кабинет Малинов-Генадиев. (Лидерът на стамболовистите и шеф на дипломатите ни напуска правителството по лични съображения на 17 декември 1913 г., несъгласен със следваната от него външна политика. ) Бързото отпускане на един аванс изключва възможността за един заем от друго място. Отпущането на заем ще може тогава да се направи зависимо от променението на политическия курс. Ако Русия е съгласна на това и оттегли своето вето, френското правителство вярва, че може да склони френските банки да дадат на България един аванс от 80 или 90 милиона лева и да не настоява за изплащането на 75 милиона съкровищни бонове. Заемът в такъв случай ще може да се сключи към края на годината.” Меродавните фактори на Франция и Русия разчитат на намесата на Фердинанд, който по тяхно усмотрение трябва да свали от власт правителството на Радославов и да докара удобни за тях министри от типа на Малинов. Нещо повече на 13 май 1914 г. те стигат до извода Франция да даде нужния на България аванс, около сто милиона, ЛИЧНО на царя, “без да се поставят тежките условия, върху които сега се съвещават в Берлин.” Същевременно се поема ангажимент до сключването на заема Франция да се откаже от изплащането на 75-те милиона и Русия от 45-те милиона съкровищни бонове за военни доставки.Така се цели отстраняване на австро-германското влияние в София, както и падането на либералния кабинет на Радославов. Към 6 юни съглашенските фактори разбират, че договор с “Дисконто гезелшафт” все пак ще има.Те дори предполагат, че на следващия ден, 7 юни, всички спорни въпроси ще бъдат уредени.Българската страна дори включва специален член 30, който предвижда договора да не се реализира, ако до датата на емисията му избухне в Европа война или настъпят събития, които биха внесли смут в търговските центрове. Затова се отказват от амбицията си да предлагат лично на Фердинанд планираните 100 000 000 лева и насочват всичките си усилия “да се попречи парламентът да гласува заема”.
  Гласуването на 500 000 000 заем на 2 юли 1914 г. е едно от най-паметните и скандални събития в българския парламентарен живот и може би най-куриозната драма в битието на “дългия парламент”-17 ОНС. Подтикваните от посланиците на Франция и Русия опозиционните депутати се държат гаменски в пленарна зала.Те правят опит да провалят заседанието и да оспорят гласуването.Преди това техните упълномощени представители Кръстьо Пастухов и Найчо Цанов самоуверено заявяват, че ще се борят най-енергично за проваляне на заема в камарата и тъй като тези договори са абсолютно неприемливи, считат за свой дълг да възпрепятстват с всички средства тяхното приемане
  Стига се дотам , че те се опитват ДА НАБИЯТ ръководството на парламента в лицето на председателя Димитър Вачов и заместника му Иван Ст.Момчилов, опозиционният депутат Андрей Конов скъсва стенограмите на парламентарните стенографи, Александър Людсканов кърти седалищните дъски и удря с тях по заседателните масички, Александър Малинов замерва министрите с дебелите томове на стенографските парламентарни дневници, а премиерът е ударен с томче книжа и изведен от залата.
  Всичко е напразно! Правителственото мнозинство брани опълченски своите министри и парламентарни шефове, вика френетично : “Ура! Ура!”, правителственият депутат Павел Генадиев крещи в екстаз: “Долу извергите на българския народ! Долу предателите!”, а сред шума и крясъците секретарят П. Панайотов чете договора член по член.
  С вдигане на ръце и акламации той е гласуван от болшинството - 120 души депутати.
  По свидетелството на просветния министър Петър Пешев тези срамни сцени се наблюдават напрегнато от руския посланик Александър Савински, разбрал вече, че България окончателно преминава на страната на Централните сили.
  Не случайно след гласуването му той бързо напуска официалната ложа и се прибира сломен в легацията си.
  Минава малко повече от година и на 6 септември 1915 г. България подписва съюзен договор с Германия и Авсро-Унгария, с който се задължава да воюва в Първата световна война на тяхна страна.
  На 1 октомври 1915 г. в царството е прочетен Манифест към българския народ, с който Фердинанд “заповядва на нашата храбра войска” да настъпи в Сърбия. България се включва в световната касапница. 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#4:"BlueWater"] книгата на Стефан Груев за Цар Борис Трети "Корона от тръни".[/quote]Стефан Груев е роден на 26 май 1922 г. в София. Баща му Павел Груев е бил началник на кабинета на цар Борис III, осъден от "Народния съд" и екзекутиран през 1945 г.

  Стефан е политически емигрант още от студентските си години. Докато учи и завършва в Женева, в България баща му е убит, а семейството (майка, брат и сестра) изселено в Добруджа.

  В Париж през 1947-1948 г. издава емигрантския вестник "Български народ". След това постъпва като репортер в най-успешното тогава списание във Франция "Пари Мач", където работи 26 години. От 1957 до 1977 г в Ню Йорк завежда бюрото на списанието. Работил е също така в радио "Свободна Европа" и българската секция на "Би Би Си". Груев е автор на осем книги на френски и английски език, три от които са преведени и издадени на български. През 2002 г. по повод своята 80-годишнина, Стефан Груев е награден с орден „Мадарски конник“ — I степен за приносите си в популяризирането на българската култура и история. Съосновател е на Американския университет в България и е удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза“. Стефан Груев си отива през 2006 г., като преди това завещава архива си на Народната библиотека "Св. Кирил и Методий".

 10. 10 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Весело

  Тука ще става морло. 500 поста. МИНИМУМ!

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 11. 11 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Хубаво е да се припомня историята от време на време.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Kamelia Markova
  Kamelia Markova
  Рейтинг: 408 Неутрално

  браво,4е запо4ваме да пишем верни събития,оби4ам да 4ета история ,

 14. 14 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Това би трябвало 1 към 1 да е в учебниците по история.

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#12] от "Karelson":
  ДОГОВОР за мир между България и Съюзените и Сдружени Сили
  Ратифициран с Указ № 40 на Председателството на Народна Република България от 26.08.1947 г.- ДВ, бр. 201 от 30.08.1947 г., обн., ДВ, бр. 201 от 30.08.1947 г., в сила за България от 15.09.1947 г.
  Съюзът на Съветските Социалистически Републики, Съединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Американските Съединени Щати, Австралия, Белоруската Съветска Социалистическа Република, Чехословакия, Гърция, Индия, Нова Зеландия, Украинската Съветска Социалистическа Република, Южно- Африканският Съюз и Федеративната Народна Република Югославия в качеството си на държави, намиращи се в положение на война с България и участвали активно във войната срещу неприятелските държави в Европа, обозначавани по-долу с името "Съюзени и Сдружени Сили", от една страна,
  и България, от друга страна;
  Вземайки предвид, че България, като стана съюзник на хитлерова Германия и участвува на нейна страна във войната срещу Съюза на Съветските Социалистически Републики, Съединеното Кралство, Американските Съединени Щати и другите Обединени Народи, носи своя дял от отговорност за тази война;...


 16. 16 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  "всички български политически партии и обществени организации с влияние и престиж, неотклонно застъпват становището за българския характер на Македония, Западна Тракия и Южна Добруджа, а българският народ се отнася със съчувствие към страданията на сънародниците си зад новоочертаните граници и се стреми към национално обединение.

  Единственото изключение е комунистическата партия."


  Българофобския характер на БКП и на комунистите е повече от добре известен , добре е ,че сега го виждаме черно на бяло. Те както се вижда мразят България , мразят българите , мразят националните идеали , мразят дори децата ни. За това последвалото избиване на комунисти е едно от най-добрите неща случили се в новата българска история

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 651 Неутрално

  След като България е била принудена да влезе в тристранния пакт,царят отказал да прати войници на фронта.Изпращал е само храна.
  "По-добре да виждам хора да ядат черен хляб,отколкото да виждам черни забрадки"/Цар Борис lll/

 19. 19 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  Тя безрезервно и фанатично приема постановките на Коминтерна по всички въпроси и извършва антидържавна дейност с пагубни последствия – като престъпната организация на Септемврийския метеж и осъществяването на чудовищния двустепенен терористичен акт през април 1925 г., чиято цел е избиване на цялото правителство и на военния елит на България, за да бъде установена съветска власт в страната.

  Това е неща , които сме повтаряли хиляди пъти. БКП и комунистите са просто безродници , които се интересуват само от интересите на северноазиатската кочина и дори мразят България. Факт

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 20. 20 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  правителството начело с министър-председателя Александър Цанков оцелява в този кървав атентат, но България губи толкова офицери, колкото не е загубила до този момент във всичките войни взети заедно.

  Тоест - всичките войни до сега , сърби , гърци , румънци , турци , руснаци и какви ли още не избиват по-малко офицери отколкото комунистите само с един акт. А силата им идва след това , когато взимат властта. Да се пържат в ада дано

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 21. 21 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#15:"latcho59"]Вземайки предвид, че България, като стана съюзник на хитлерова Германия и участвува на нейна страна във войната срещу Съюза на Съветските Социалистически Републики....[/quote]

  Само този цитат е достатъчен, за да стане ясно за какво изкривяване на истината става дума. България не воюва с СССР, СССР има посолство в София по време на цялата Втора световна война. СССР обявява война на България когато тя вече - при първа реална възможност - е напуснала Оста.

  Свобода за Надежда Савченко!
 22. 22 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  ЕТО ВИ ГИ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ! Тия ще предадат всичко българско не само на Алкохоландия , ами и на който и да е , само и само за да навредят на България. Дори и еничарите са били по-добри от комунистите/социалистите. Това както виждаме е изметта на света , най-долните отрепки

  Обслужващи пряко интересите на съветската държавна доктрина, БКП функционерите подкрепят и антибългарските постановки на Коминтерна, които са обидни и противоречат на чувството за справедливост на българите. Така, под влияние на Москва българските комунисти започват да изповядват идеите за създаване на нова нация в Македония и дори, че намиращата се в България част от Македония била "завладяна и подчинена".

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празничен парад в Брест-Литовск

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#2:"drake"]"Дневник" понякога ме учудват със смислените си статии на историческа тема. [/quote]Авторката Даниела Горчева не работи за "Дневник", а издава списание "Диалог" на български в Холандия.

  Освен това е писала статии за mediapool.bg много преди тези е "Дневник".

  http://www.mediapool.bg/news/user/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%93%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0,+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%94%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3,+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на g.kuchukov
  g.kuchukov
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Поредната глупост на Горчева.
  АКо се прочете внимателно материала се разбира, че е имало натиск от страна на СССР за присъединяване на 3 българско царство към сферата му на влияние и интереси.
  Цар Борис и Богдан Филов съвсем целенасочено водят страната към присъединяване към Тристранния пакт, което е контрапункт на горното!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 594 Разстроено

  браво!!! Това никога не бива да се забравя! И когато видите някой да празнува 9.09 напомнете му го. А може дори да го наречете престъпник. И когато на конгреса си се наричат другари - трябва да знаят че зад това стои едно престъпно минало с десетки хиляди убити и стотици хиляди погубени човешки съдби. Кажете го и на децата си за да се помни!

 31. 31 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Весело

  без маски и грим - комунисти , социалисти и национал-социалисти

  Правителството на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави, вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга. Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел колкото е възможно по-скоро. В случай, че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната."

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 32. 32 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#28:"kuchukov"]Цар Борис и Богдан Филов съвсем целенасочено водят страната към присъединяване към Тристранния пакт[/quote]Докажете това лично ваше твърдение или се скрийте в миша дупка.
  [quote#4:"BlueWater"]информаци по темата от книгата на Стефан Груев за Цар Борис Трети "Корона от тръни"[/quote]

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Весело

  На 17 септември 1939г. Червената армия напада Полша
  На 30 ноември 1939г. Червената армия напада Финландия
  На 17 юни Червената армия нахлува в прибалтийските държави
  На 28 юни Румъния "отстъпва" Бесарабия и Северна Буковина на СССР.

  Борците за мир И славните войни , които умират от кеф да се бият с държави по-малки от един български град!

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 35. 35 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "kuchukov":

  и как разбра, че е целеносочено. Чел ли си например дневника на Филов или си чел само учебника по история от соца? Звучиш ми като да е второто.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 761 Любопитно

  До коментар [#32] от "BlueWater":
  Лесно е за доказване: Богдан Филов никой не го избира, тъй като тогава свободни избори няма, а е съзнателно назначен като виден германофил и фаше за министър-председател, за да изтъкне новата ориентация на страната ни.
  По-удобно се кляка с него, отколко с тогавашния министър-председател Кьосеиванов.

 38. 38 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Весело

  Ооо да. И това най-много ужасава родните национа-комунета. Че историята няма да бъде фалшифицирана ,че времето няма да бъде спряно ,а те просто ще отидат на бунището на историята , където им е мястото

  До коментар [#1] от "Gouverneur général":

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 39. 39 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  И под тая статия комунетата ще квичкат и ще пикат газ. Нещо пак промяна в курса на Дневник, че започнаха да излизат такива статии? Или Кунева смята да го играе антикомунистка?

  Иначе по темата, оказа се че България след националните катастрофи е играла много умно. Заобиколена от "победители" и разорена, не е имало много опции да търси връщане на български земи и защита на българско население, още повече в условията на предстоящ световен конфликт. И пак всички велики сили са ни искали на своя стана и пак едните и другите не са предлагали почти нищо. Въпреки това успяваме да запазим неутралитет дълго време, да спасим евреите си, да избегнем германска окупация, да си върнем южна Добруджа. За съжаление пак бяхме на губещата страна и най-лощото, не можахме да избегнем съветската окупация. Е тая окупация последвана от избиване на елита, идване на власт на цървулите и налагането на един л.йнян строй, е.аха мамата и на българския народ и на българската държава.

  Няма шики-мики.
 40. 40 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#6] от "Боби Колев":

  Все още има малко останало , но истинската история все повече и повече влиза в чист и оригинален вид в учебниците по история. Все пак 22 от 40-те години , в които сме прокълнати да бродим из пустинята минаха вече

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 41. 41 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "GogoPG":
  В Парижкия мирен договор, подписан през 1947 г. като договор за мир със съюзените и сдружени сили ясно е поставен
  Член 4
  България, която, в съгласие със Съглашението за примирие, взе мерки за разтурянето на всички намиращи се на българска територия организации от фашистки тип: политически, военни или полувоенни, както и на всички други организации, водещи враждебна на Обединените Народи пропаганда, се задължава да не допуща и занапред съществуването и дейността на организации от тоя род, имащи за цел да лишат народа от демократическите му права.
  Даниела Горчева ....и занапред съществуването и дейността на организации от тоя род, имащи за цел да лишат народа от демократическите му права.

 42. 42 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "На 14 юни 1940 г. започва съветизиране на прибалтийските държави чрез изпратените за целта съветски емисари"

  Само четири-пет години по-късно същото става и в България. Емисарите застават на власт, макар и прикрити зад цървулите-безродници, назначени от Кремъл, държавата изпада под съветско робство, от което още не се е отървала. Прокажената същност на комунистическата престъпна доктрина следва да се разобличава неуморно, именно тази терористична организация беше и е ръката на режима в Москва у нас, отговорна за смъртта на стотици хиляди българи.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 43. 43 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#37:"Ριζοσπάστης"]Бодан Филов никой не го избира, тъй като тогава свободни избори няма, а е съзнателно назначен като виден германофил и фаше за министър-председател, за да изтъкне новата ориентация на страната ни.[/quote]Нагла ЛЪЖА!

  От блога на комитата:

  Слагам откъс от един изключителен исторически извор - дневникът на Богдан Филов. Месец април 1941 година - съдбовен месец. Откъсчето е дълго, но интересно. Приятно четене.
  http://komitata.blogspot.com/2007/03/1941.html

 44. 44 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#39] от "daniel defoe":

  +++

  bigman
 45. 45 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  "По чудо правителството начело с министър-председателя Александър Цанков оцелява в този кървав атентат, но България губи толкова офицери, колкото не е загубила до този момент във всичките войни взети заедно."

  Въпреки, че горе-долу съм съгласен с написаното, струва ми се, че в тази статия надделяват емоциите, а цитираното по-горе според мен е абсурдно твърдение.
  В Първата световна война Българската армия дава най-големите загуби в историята си – над 100 000 убити и над 160 000 ранени.
  Това само войници ли са били?

  Cogito ergo sum
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Низ от предателства към България и българския народ. Това е историята на самовлюбената БКП. В наши дни наследникът на БКП, БСП продължава да работи срещу интересите на България. Егоизмът в тази партия е толкова голям, че тя е способна да предаде интересите на родината ни в името на своето собствено благоденствие и просъществуване. Само фактът, че БСП подкрепяше този заробващ и ненужен проект АЕЦ "Белене" е достатъчен един нормален българин да си направи заключението.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ριζοσπάστης":

  А бре цоциалистче,знаеш ли колко хора е помлял сърпа и чука,които си сложил на аватара си?

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 48. 48 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#43] от "BlueWater":
  Цар Борис разпуска 24-тото обикновено народно събрание, в което има авторитетни опозиционни сили с антигерманска ориентация. Новоизбраният парламент е хомогенен – от 160 депутати само 19 са от опозицията. Той е удобен инструмент за придаване законосъобразна форма на решенията, взети от монарха и правителството, начело на което на 15 февруари 1940 г. цар Борис назначава проф. Богдан Филов.
  Богдан Филов, който като министър председател на България (16.ІІ.1940 г. - 12.ІV.1943 г.), подписа на 1 март 1941 г. във Виена акта за присъединяването на България към тристранния пакт на Германия, Италия и Япония. Това е същият този Богдан Филов, чието правителство на 13 декември 1941 г. обяви война на САЩ и Великобритания – една война, която струваше на българския народ хиляди човешки жертви и огромни материални щети. Това е същият този Богдан Филов, чието правителство окупира значителни части от Югославия и Гърция, като по този начин освободи няколко немски дивизии за войната срещу Съветския съюз. Това е същият този Богдан Филов, чието правителство инициира приемането на расисткия Закон за защита на нацията, обосновал „законното” преследване на българските граждани от еврейски произход и в изпълнение на който закон над 11 хиляди евреи от „новите земи” бяха предадени на германците, за да бъдат унищожени в Освиенцим.

 49. 49 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#37:"Ριζοσπάστης"]Лено е за доказване: Богдан Филов никой не го избира, тъй като тогава свободни избори няма, а е съзнателно назначен като виден германофил и фаше за министър-председател, за да изтъкне новата ориентация на страната ни.
  По-удобно се кляка с него, отколко с тогавашния министър-председател Кьосеиванов. [/quote]
  ЛЪЖА.....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#50:"latcho59"]Чукът в античността символизира успеха на въстанието на Макавеите и чудотворното незагасване на Ханукията. Сърпът символизира Луната, а нейната богиня Танита е покровителката на Картаген, като същевременно се свързва с богатия урожай.
  А при червената чума символизира кръв и мъка......

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 52. 52 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#48:"latcho59"]над 11 хиляди евреи от „новите земи” бяха предадени на германците, за да бъдат унищожени в Освиенцим. [/quote]Пак ЛЪЖА!

  Тези земи тогава не са били под ЮРИСДИКЦИЯТА (управлявани) от правителството на България!

  Комунистът козината си мени (БСП), но нрава не!

 53. 53 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#14] от "kpenkov":

  ++++++++++++++++
  Задължително !!!
  Ужасно е вече толкова години такава отвратителна лъжа да е "официална" история, а истината да е скрита и неизвестна за мнозинството хора, с промити от комунистите мозъци !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 54. 54 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#50:"latcho59"]укът в античността символизира успеха на въстанието на Макавеите и чудотворното незагасване на Ханукията. Сърпът символизира Луната, а нейната богиня Танита е покровителката на Картаген, като същевременно се свързва с богатия урожай.
  [/quote]
  Символизират и хилядите концлагери и милионите избити хора от червените атихристи!!!!!!!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 55. 55 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лачо лъже като Димитров на процеса.....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 56. 56 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  за голямо съжаление, историята на България е по голяма измишльотина от романите за Хари Потър, време е да се инвестират средства и да се покаже воля, щото ситуацията е трагична просто

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 57. 57 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 761 Любопитно

  До коментар [#43] от "BlueWater":
  До коментар [#49] от "sandr0":
  И да квискате, че е лъжа, това не променя исторически факт.
  Знаете ли, че Народното събрание, което назначава за министър-председател Богдан Филов е съставено от избори, траели ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ? Изборната комисия пътувала от село в село и с повечко усилия и малко бой се нарисува правилната картина…
  Резлтатът е удивително еднороден парламент, който не само ще ви тури Филов за премиер, но дори и Хитлер, ако само им се кажеше.

 58. 58 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#45] от "captainFill":

  Става дума за висши офицери, в статията не е уточнено. Толкова генерали и полковници България никога не е губила. В един момент армията бива кажи-речи обезглавена.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#50] от "latcho59":

  В СССр герба е тълкуван така
  Слева молот, справа серп,
  Это наш советский герб.
  Хочешь жни, а хочешь куй,
  Все равно получишь ХУ..!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#54] от "sandr0":

  Нагла лъжа...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 63. 63 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#17] от "voltaire":

  КЛАК!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 64. 64 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#62:"Six feet over"]Нагла лъжа... [/quote]
  Иска ти се....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 65. 65 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#58] от "donchoquihote":

  Така съм съгласен.

  Cogito ergo sum
 66. 66 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#59:"Six feet over"]Дедко ако беше жив, щеше да те бие с дръжката на ТТ-то по умната главица... [/quote]
  А твоят със сърпа и чука по тенекиената ти кратунка....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 67. 67 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Браво за статията. Новата ни история все още не е разказана и обяснена, все още се влачат тълкованията от социализма.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#60] от "slonsco":

  Това е супер

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 70. 70 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  До коментар [#50] от "latcho59":

  А свастиката е символизирала Слънцето, успеха, щастието, съзиданието...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 71. 71 Профил на Malvina Eneva
  Malvina Eneva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Няма да цитирам книги, ще кажа лични спомени на очевидец. Мой роднина, поляк, на 19 години е мобилизиран и изпратен на фронта срещу германците. Той казва: Водехме кървави, ужасни боеве, мачкаха ни, газеха ни, палеха и унищожаваха земята, къщите, хората, но ние не отстъпвахме. И тогава, на 17 септември руснаците ни нападнаха подло, в гръб - разделиха ни , разпиляха ни и...ни прегазиха"

 72. 72 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#68:"Ριζοσπάστης"]Ще посичиш ли някакъв контрааргумент или ще се правиш на палячо?!
  P.S. Да е честита на пещчерните антикомунисти днешната 89-годишнина от Дерветоюнския преврат! [/quote]
  Контрааргументите са имената върху паметните плочи на избитите от червената чума българи.....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 73. 73 Профил на max45
  max45
  Рейтинг: 436 Гневно

  Само при комунистическо и фашиско управление има концентрационни лагери и двете управления не се различават!

 74. 74 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Горчева има право на каквото си иска мнение, но ако разбира „свободата на словото” под формата на клевети и обиди, ще трябва да бъде коригирана. Що се отнася до нейните идеи, хаотичен тюрлю гювеч, който не се наемам да анализирам, други хора бяха силно подразнени и я обвиниха в антисемитизъм и прочее прегрешения. Най-точно ми се стори определението на един от нейните опоненти, който я окачестви като „неосъзнат базисен антисемит”, но това е друга тема.
  Леа Коен
  Даниела Горчева завършва българска филология, а разбира и от история? Всичкологът се нуждае от достъп до трибуна, най-добре печатна. Според потърпевшите обаче, всичкологът се нуждае най-вече от трибунал. За върхово постижение във всичкологията се смята анализът на проблем, диаметрално отдалечен от тясната област, в която е специализирал авторът.
  В езика ни съществуват множество думи и изрази, разкриващи тази типично българска национална особеност – “всичкознание”, “всичкология”, “специалист по всичко”.
  Преди време ме срещна една ромка (като Даниела Горчева) на улицата и занарежда: “Ела, душа, да ти гледам, че голяма радост ще ти предскажа”. Питам я: “На какво ще ми гледаш, булка?”. А тя ми отговаря: “На каквото искаш мога – на ръка, на очи, на конец, на боб, на икона, на кафе, на карти, ти само кажи… Куршум мога да лея, магии да развалям и други за любов да правя”. Гледам я и се чудя: много нейни колежки в чужбина могат само да й завиждат за всестранните умения.

 75. 75 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#73:"max45"]Само при комунистическо и фашиско управление има концентрационни лагери и двете управления не се различават![/quote]Сложих ви "+" но не сте напълно прав.

  По време на Втората Световна Война след нападението на Японците над Pearl Harbor, всички японци които живеят в САЩ по това време са събрани в лагери, разбира се не като фашистките но лагери. Има филм по темата.

 76. 76 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Съдбата на народите след ВСВ се е определяла не от това,на коя страна са били,а от кого са окупирани.Полша,чиито граждани са воювали срещу нацистите от началото на ВСВ до самия и край на всички фронтове получава всички екстри на съветската окупация,масови репресии,депортации и т.н.Участието в" Армия крайова" е носело повече негативи в Полша,отколкото участието във във "Вафен СС"
  Избраното от българското правителство ограничено и в голяма степен формално участие в Тристранния пакт е бил единственият правилен избор на България тогава,доколкото всеки друг избор би довел до значително повече жертви и щети,като не би променил с нищо съдбата на България след войната.

 77. 77 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Самият факт, че под статията за спасяването на бългаските евреи и под тази статия има толкова много коментари ( за мое удоволствие съвсем малко са платените плювалници и цъкащите минуси или по-точно биват заляти от подавлялващо мнозинство ), показва голям интерес към историята от иначе уж индиферентните и разочаровани българи, плюс огромна нужда от заличаване на всички лъжи и изкривявания на комунистите в учебниците по история. както знаем, едва ли не първата работа на комунетата е започването на промивка на мозъка, която задължително минава през пренаписване на историята както на тях им е угодно. Така септемврийския метеж става септемврийско възстание, деветосептемврийския преврат ставаедва ли не народна революция срещу "монархо-фашизма". За щастие, комуненца на.кани има свобода на словото и вече не можете да налагате само своите лъжи и да пренаписвате историята както си искате. Както казва Мориати "идете в Сибир и спасете България". И е крайно време тази история да започне да се изучава в чист вид в училище и всякакви остатъци от изкривената комунистическа промяна на историята да бъдат изчистени от учебниците. РИП БКП/БСП.

  Няма шики-мики.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1023 Весело

  До коментар [#74] от "latcho59":

  Ха - ха, братле, погледни себе си първо. И ти си на всяка манджа мерудия, ама държиш сметка на другите!

  Cogito ergo sum
 80. 80 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Неутрално

  "42. Не може да се изправят пред съд хора с длъжности, дадени от партията – независимо че тези хора са виновни за икономически загуби и са мразени от подчинените си. В драматични ситуации трябва да се преместват на друга равностойна или по-висока длъжност в друга област или град. В крайни ситуации тези хора да се назначават на неначалническа служба като се използват за кадрови резерв за друго време.
  43. За хора, които не са съгласувани от нашите специални служби, може да се публикуват съдебни процеси (специално се отнася за кадри от армията, генерални директори, министри), в които се обвиняват в дейности против народа, социализма, индустриализацията. Това ще увеличи подозрителността и ще мобилизира работническата класа.
  44. Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация.
  45. Да се проявява постоянна грижа за систематически подбор за висшите институти на хора, които произхождат от най-ниската категория от населението или незаинтересовани професионално хора, стремящи се само към диплома.
  Строго секретно! КАА/08.113, Москва, 02.06.1947 г., Инструкция НК/003 – 47;"
  http://meto76.blog.bg/politika/2011/03/20/ruskite-varvari-v-iztochna-evropa-1947-godina-instrukciia-za.712552

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 81. 81 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Браво за темата и статията!

 82. 82 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Прав сте, трябваше да напиша висши офицери, грешката е моя.
  Всъщност, в първия вариант бях написала генерали и полковници, но после реших да го кажа по-лаконично и в бързината съм пропуснала "висши".
  Тук има един списък на убитите и ранените, не знам дали е пълен:
  http://edinzavet.wordpress.com/2009/04/14/svnedelia-victim/

 83. 83 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#70] от "Мария":
  Чувала ли си за Елбетицата? Тя е най-популярния мотив в българските шевици. По своята същност представлява едно от най древните изображения на слънчевите календари. Двойният кръст показва осемте най-важни слънчеви позиции - слънцестоенията, равноденствията и четирите позиции между тях. Този символ е станал основен при почти всички религии по света - Свастиката, Дхармата, Коловрота, знака Дингир, и още много други. Въпреки, че в момента отношението към свастиката по света като символ е негативно заради присвояването й през втората световна война от германците, този символ все още е свещен в Индия!

 84. 84 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#82:"dilmanadialog"]Прав сте, трябваше да напиша висши офицери, грешката е моя. [/quote]Нормално!

  Никой не е безгрешен, дори и Вие.

  Така и вие можете да направите това което пише под всички мои коментари.

 85. 85 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ριζοσπάστης":

  това пак си го чел някъде през соца. То тогава и за Катин не пишеше и за Зимната война и за куп други неща. Но сега вече има много информация. Абе хора четете бе.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#83] от "latcho59":

  Именно - за момента. Да ни продаваш сърпа и чука е като да говориш за въже в къщата на обесения.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#83:"latcho59"]Въпреки, че в момента отношението към свастиката по света като символ е негативно заради присвояването й през втората световна война от германците[/quote]И без вас много добре знам, че свастиката е съществувала много преди нацистите и хитлер! Те са я взели защото са имали окултистки вярвания! Те никога не са вярвали в Бог!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#91:"BlueWater"]И без вас много добре знам, че свастиката е съществувала много преди нацистите и хитлер! Те са я взели защото са имали окултистки вярвания! Те никога не са вярвали в Бог![/quote]Както и комунистите не вярват в бог, а само в ръководната роля на партията си! Въпреки че сега демонстративно влизат в църквите, които по-рано разрушаваха и следяха с ДС!

 94. 94 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 489 Неутрално

  В историята , единственото 100 % сигурно нещо е ,че събитията са се случили в миналото .

 95. 95 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Благодарение на продоволствените ни наряди за нацистите са изтребени хиляди невинни деца, от които са източвали кръв за възстановяване на ранените германци.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добре, Горчева, много добре ..
  Малко истинска история е особено нужна СЕГА ..)
  Много дълго , и след 1989 година , продължиха комуно лъжите , модел "1984" година /по Оруел /..)

  BIG AL
 98. 98 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  “Лошото е, че една част от българите които ще я прочетат, няма да разберат това. . .” което само доказва колко е вярна статията.

 99. 99 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 545 Весело

  Искрено се забавлявам, като чета.Наистина, България е страна с непредсказуемо минало.

 100. 100 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#74] от "latcho59":

  Даниела Горчева е завършила не само българска филология, но и история в СУ "Кл. Охридски" (като втора специалност), но честно казано беше ме срам да си го призная като знам каква история учехме. Ето Ви една забавна случка от времето на моето следване, година-две преди да падне Стената. Явявам се на изпит при Драгомир Драганов и ми се пада да говоря нещо, свързано с темата за Втората световна война и СССР. Драганов, млад и с брада, тогава брадата беше знак за бунт срещу режима и аз с целия си детински акъл изтърсвам: "ами то тази история е толкова фалшифицирана". Драганов почервенява, скача и започва да крещи: "Кое е фалшифицирано?!?", а асистентката се чуди как да ми даде знак да мълча. Аз се стряскам, защото го мислех за "наш", а по онова време в Университета вече се носеше дух на непокорност и свободолюбие и студенти и преподаватели си говореха що-годе "неканонично", но бързо се окопитвам и се наежвам: "Ами как да знам КОЕ точно е фалшифицирано като нямаме достъп до източниците. В Народната библиотека като поискаш някоя книга, в най- добрия случай е "на подвързия", а най-често даже изобщо не можеш да я поискаш от нашата читалня."
  "А как знаете тогава, че историята е фалшифицирана?" - продължава да вика срещу мен Драганов.
  "Ами защото няма логика в това, което ни разказват- отговарям му аз троснато. - Може да не знам каква е точно истината, но липсата на логика е сигурен знак, че това, което учим не е истина."
  Изхвърли ме с гръм и трясък и ... с двойка, разбира се.
  Асистентката ме догони по коридора, хихикайки и едвам се сдържаше да не се разсмее с глас, но заговорнически ми каза, че на еди-коя си дата доц. Драганов ще отсъства, та да съм се явяла тогава при нея на "поправка", иначе ще мина при него на "куково лято".
  Разбира се, не изключвам вероятността Драганов да ме е взел за провокатор и затова да е реагирал така. Не знам и дали асистентката му изтича да ме догони по негова молба или по своя инициатива. Както и да е, явих се при нея и си взех изпита.
  Но години наред, знаейки колко много не знаем, учейки тази съшита с бели конци комунистическа история, не си признавах, че имам диплома и по история.
  В Холандия обаче ми я признаха (в дипломата ми по българска филология, с която се гордея заради преподаватели като Никола Георгиев, е отбелязана "втората ми специалност" и ми предложиха да преподавам история в училище. Отказах, защото разбирах, че дипломата ми по история не струва пет пари и трябва да започна да уча отново. Но не спрях да се интересувам от история. За да се убедя КОЛКО малко знаем.
  А на Леа Коен махленските приказки, нямам намерение да коментирам. Каквото има да кажа, съм го казала в Свободата:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=9394&rid=29&archive=

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK