За хората и вампирите

За хората и вампирите

© Красимир Юскеселиев...На територията на складовете са забелязани много малки части от телеса. На този етап обаче не може да се каже дали става въпрос за човешко или животинско месо."


Така миналия петък ямболският окръжен прокурор Георги Ханджиев хвърли светлина върху останалото край Стралджа във взривените оръжейни складове на "Берета трейдинг". Понякога думите вадят на показ дълбоки тайни, друг път - плитки истини. Могат да раняват, да осакатяват и дори да убиват. Могат да се продават и да се купуват. Сигурно затова още преди вятърът да е разнесъл отровните облаци над Петолъчката, из Стралджа, казват, плъзнали хора и тайно раздали на оцелелите къде 500, къде 1000 лв. "като компенсация за първоначални нужди". Или за да мълчат за онова, което са видели зад оградата на гръмналия оръжеен склад.


За този мистериозен сюжет се престрашиха да разкажат само две жени - съпругата и дъщерята на двама от тримата изчезнали след взрива - Станимир Костов и Николай Гочев. Така дни след трагедията стана ясно, че социалното сапьорство е по-ефективно от "утилизацията". Че технологията на платеното мълчание и контролираното говорене е създадена за универсално обезвреждане. След него в празен фишек се превръща дори онази абстрактна солидарност, която оцелелите след драма като тази в Стралджа дължат на мъртвите.
"Да разлаеш кучетата"


Появата на "разбойника Кривич" в сюжета с "многото малки части от телеса" би могла да мине и за случайна. Макар изпреварили взривовете с цели три дни, глупостите за 700 годишния "вампир" от Созопол вдигнаха рейтинг точно в мълчаливия вакум след последната експлозия. Датиран, изкъпан и обеззаразен, скелетът пропътува разстоянието от морето до София, за да легне в Националния исторически музей (НИМ). И всичко щеше да свърши със суеверното оживление между приятния ужас от находката и преиграния страх на бабичките, ако самият директор на НИМ Божидар Димитров не си беше позволил да каже следното:


"На тези, които се страхуват вампирът да не донесе нещастия на София и на софиянци, ще отговорим, че той е обезопасен чрез пробождането с железен кол още през средните векове. В този смисъл той е по-малко опасен и от утилизиран снаряд." Така историята с превръщането на "Кривич" в звезда премина границите на суеверното и влезе в територията на безотговорния цинизъм.


Няма странни съвпадения, няма случайности! В теорията на кризисния PR манипулации като тази са взели името на стар, но популярен филм - "Да разлаеш кучетата". Участниците в тях рано или късно понасят отговорността си. За съжаление най-често късно.


"Оттук нататък... мъка! Мъка!"


Също както купената, суеверната съвест е най-често гузна. И несвободна по същата тази причина. Точно затова експлоатацията както на едната, така и на другата е отвратителна. Суеверните, но и гузните се сдружават тайно и се спасяват поединично - с чесън, с косъм, с нокът от гарван, с 1000, че даже и с 500 лв. И никому нищо не казват, за да не развалят магията на собствената си страхливост. Хранят се с новини за вампири и дори сами ги множат. Плашат се от светлината на смелата публичност и презират героите й заради малодушието и комплексите си. Затова бързо привикват да четат, да слушат, да гледат и дори трогателно да разказват тъжните истории на собствената си съдба.


Така и купеното мълчание на онези, които случайно не са били на смяна в склада на "Берета трейдинг" на 5 юни, сигурно още дълго ще бъде оправдавано с истории, гарантиращи състрадателност. Като тази, че са работили до 11 посред нощ срещу заплата от 300 лв. на месец. Трогателно и вероятно от тяхно име в деня на взривовете от телевизорите погледна просълзеното лице на Десислав Делев, собственик на складовете, изчезнали заедно с хората в тях.


"Оттук нататък... мъка! Мъка!", каза той.


Няколко дни по-късно, когато "Кривич" вече се беше превърнал в сюжет дори на международния новинарски обмен, от "Берета трейдинг" изпратиха до медиите писмо. В текста се казваше следното:


"Един от работниците е допуснал чисто човешка грешка, като въпреки изричните разпореждания на фирмата и предупрежденията на свой колега се е опитал на собствена отговорност да утилизира боеприпас, различен от описаните в протокола (с който са получени - бел. ред). Пренебрегнати са най-елементарните мерки за сигурност от основния инструктаж за безопасна работа с боеприпаси и технологичната дисциплина. Това е предизвикало и злополуката." Ясно и точно. Но най-важната част от писмото е друга. "...фактите са подкрепени и от свидетелски показания", пише в него.


"Ей тук горе, вляво!"


Такава е драмата на несолидарните общества, на суеверните и на гузните. Колективната памет и съвест отдавна са вдигнати във въздуха. Като шестте склада за боеприпаси "самовзривили се" през последните 12 години. Да, да, шестте! Вече не помним, но вероятно след всеки от тях сме се стряскали малко, пошумели сме, повълнували сме се седмица–две... Така и сега, отнесени в драмата около 300-та лева на живите няма и да усетим как цялата вина за "тотално и крещящо нарушаване на правилата" (според зам. главният прокурор Бойко Найденов) ще легне единствено на съвестта на мъртвите. На изчезналите заедно със складовете на "Берета трейдинг".


Много скоро алтернативни истории като тази, че "гробище край Варна крие няколкостотин вампира" ще изсмучат интереса към отговорите на въпроси като има ли вина министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов за драмата край Стралджа.


Недоизкованият плуг, забит в сърцето на Кривич ще буди несравнимо по-широк интерес, отколкото тежките теми за отговорността на службите "Контрол на общоопасните средства" (КОС) и Главна дирекция "Охранителна полиция" (ОП) в МВР.


Ровенето в архивите на археологически дружество от началото на миналия век ще се окаже по-продуктивно от анализа на протоколите, съставени от КОС и ОП след проверките в складовете на Делев. Защото в тях пише, че там всичко е наред.


Вероятно войната между министерствата на отбраната и вътрешните работи скоро ще изпепели тайните около най-тежкия от всички взривове, станали в складове за боеприпаси досега. А заедно с тях ще избелее и интересът към истории като тази, че миналия петък (15 юни) МО внезапно реши да прекрати договора си с "Берета трейдинг" и да поиска неустойките по него. Но не заради взривовете, а защото утилизираните ракети били по-малко от договорените.


Какво ще стане с друг договор на компанията, спечелил обществена поръчка на МО за доставка на пистолети, карабини и гранати, още не е ясно. Но пак в петък Аню Ангелов официално обяви, че в складовете на "Берета трейдинг" е имало повече ракети, отколкото производителят им е оставил там за изпитания. Такива неща...


Я стига! Имам по-интересна история:


"Хората разказвали, че вампирите били ябанджии, тоест чужденци. Нямали близки да пазят мъртвите им тела в нощта преди погребението. И понеже можело да ги прескочи котка, трябвало за всеки случай да бъдат прободени – ей тук горе, вляво! А после ги увивали в бодли от див шип. Иначе душата им щяла да изпие кръвта на децата в селото."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Добра статия!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  .."превръщането на "Никулич"......Може би сте имали в пред вид Кривич?

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Весело

  "... душата им щяла да се превърне във вампир, който да изпие кръвта на всички животни, а след това и на децата в селото."

  Това е точният цитат. Душата е нематериална, не може да пие кръв от деца.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ЦИТАТ :
  Такава е драмата на несолидарните общества, на суеверните и на гузните. Колективната памет и съвест отдавна са вдигнати във въздуха.
  -----------------

  в тези две изречения е есеницията на проблема-тормозещ ни през последните 68 год !

  Овчедушието,робската психика,злобата,предателството - все "качества" , които притежаваме в излишек !

  Случаят "Берета Трейдинг" не е изключение , по-скоро продължение на правилото :

  "каквото си направиш сам-никой не може да ти направи"

  еврейското племе има поговорка:

  "нищо не се дава насила - насила само се взема "

  имаме и надпис на Парламента , но кой ли го чете , а още по-кой ли го разбира
  ---------
  наскоро прочетох , че жена на наш политик казала:
  моят е толкова прост , че ако иде на състезание по глупост-ще вземе второ място -т.е. и там ще се провали

 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  След като Царят и Светиите не можаха да ни помогнат, сега дойде ред на Боко и Вампирите да ни избавят! В абсурдните държави, народът залагат и се оповава на имагинерното и на чудото, което за съжаление никога на се случва!!!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3214 Любопитно

  И все пак ,кога цв.цв ще даде обяснение за сигурността на складовете,за която е отговорен? У нас никой за нищо не отговаря.Справка -фъндъка

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3214 Неутрално
 8. 8 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#6:"hodounski"],кога цв.цв ще даде обяснение за сигурността на складовете,за която е отговорен?[/quote]

  когато му го поискат ...обяснението ,

  към момента никой не иска обяснение !

  --------
  за да го разбереш-

  предлагам квитесенцията на пробема-
  намерила изказ в есе на единадесетокласник за турското робство
  --------
  "Всички искали да се освободят от турско робство-но нямало кой да ги освободи"

 9. 9 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нещо пропускаш Спасов. Това разлайване на кучета си има носител и то съвсем конкретен - медиите. Колегите ти демек.
  А аз , колкото и да "лая", ще ме чуят 2-3 калпака. Няма как да се появи събитието свише.
  Тъй че аре по-конкетно: тъпите ми колеги от тия и тия медии, сътвориха идиотска сензация от едно нищо.

 10. 10 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Първичната партийна организация при ТКЗС "Влад Цепеш" на открито партийно събрание обсъди статията на др. Спас Спасов и още по-открито и от здрави идейни позиции заклеймява изопачаването на генералната историческа линия от автора в опоменатата му статия. Не за първи път той си позволява да проявява надменно отношение към "гробокопачите на капитализма" и застава на открити позиции на буржоазния индивидуализъм. Единодушно гласуваната резолюция е изпратена до Политбюро и европейските институции.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  [quote#4:"old_buyer"]наскоро прочетох , че жена на наш политик казала:
  моят е толкова прост , че ако иде на състезание по глупост-ще вземе второ място -т.е. и там ще се провали [/quote]
  Мисля, че тази статия е насочена не толкова към политиците (макар и за тях да се отнася), колкото към медиите и журналистите. Обикновените хора не познават събитията, докато дадена медия не им ги поднесе. От това как и с какви факти тази медия поднесе дадено събитие, зависи и реакцията на хората. Българските медии все още не са свободни и затова работят по същия начин, по който работеха и преди 1989-та. Те са платени и безпринципни...Така обикновените хора научават това, което и както им поднесат медиите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#11:"Храбър"]Българсите медии все още не са свободни и затова работят по същия начин, по който работеха и преди 1989-та. Те са платени и безпринципни...

  Така обикновените хора научават това, което и както им поднесат медиите.[/quote]

  това е относително вярно ........

  в смисъл , че всеки избира какво да прочете и каква интерпретация да му даде !
  за това Не медиите са виновни а поговорката :

  за лудия и двата зелника.......

 13. 13 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#12] от "old_buyer":

  Българските медии са относително свободни, но хората, работещи в тях са несвободни.
  И не защото самите те са некачествени, а защото са минали през месомелачката на бълг. висше образование, където ректорите са лумпени-чалгари, донсоници, явочници, селяндури 3-о поколение с вродени комплекси за малоценност, а преподавателите са прочели само 2 книги през живота си. 1-а задължителната марксистка книга на профсъюзния агитатор и втората - преведената им от чужд език дисертация.
  След такова обучение и най-будният ум остава ленив, конформистки и опит от самозаблуждения.
  Да се радваме на изключенията, каквото е авторът на тази статия.

 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 892 Неутрално

  [quote#12:"old_buyer"]всеки избира какво да прочете и каква интерпретация да му даде [/quote]

  --„Стойността на образованието се измерва не по броя на прочетените книги, а по употребата им.” /Плутарх/

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  [quote#12:"old_buyer"]всеки избира какво да прочете и каква интерпретация да му даде !
  за това Не медиите са виновни а поговорката[/quote]
  Опитал ли си се да сравниш сутрешните предавания на БНТ, БТВ, ТВ7 и Нова ТВ? По организация, по съдържание, по начин на поднасяне на информацията, по.... те изобщо не се отличават. И това е само пример. А да си видял различен прочит на събитията в медиите? Поне една медия да беше спряла да говори в страдателен залоги да го замени с действителен, ясно изнасяне на лицето казало, откраднало, пребило и изобщо действало един или друг начин. Всички замазват личната отговорност, а това води до безотговорност. Като почнеш от най-обикновените та стигнеш до най-отговорните. Ето ти го възпитателното действие на медиите.
  Как би реагирал ако ти кажат - "под лобистки натиск в парламента промениха закона за горите"? И ако ти кажат - "ГЕРБ използва мнозинството си за да прокара лобистки закон за горите"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  За отношението към собствения си народ като към рая от олигархията е известно, но за първи път виждаме, че тези хора явно искат да отблъснат и чужденците от България, макар привидно да правят сензации за привличането им.
  Да, аз също видях в Yahoo отразяването, поднесено с лек ироничен коментар, но това не ми доказва нито, че е новина, нито че събитието има някаква стойност.
  Не виждам на кого ще е удобна сензацията да се казва, че по тези земи живеят вампири.
  Изумителното, обаче, е друго. А именно, че нито един професионален историк не застана с името си да опровергае такива глупости. Нещ повече, започнаха да се редят на опашка кой ще е следващият да намери подобна находка.
  Е, какво да кажем? Освен още веднъж поздравления за Спасов, че изразява единствено правилното мнение, когато някой реши да манипулира чрез дивотии и предразсъдъци.

 17. 17 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#14:"benkovski11"]„Стойнотта на образованието се измерва не по броя на прочетените книги, а по употребата им.” /Плутарх/[/quote]
  ++++++++++
  [quote#15:"Храбър"]Опитал ли си се да сравниш сутрешните предавания на БНТ, БТВ, ТВ7 и Нова ТВ? По организация, по съдържание, по начин на поднасяне на информацията, по.... те изобщо не се отличават[/quote]

  защо да ги сравнявам - не ме касаят

  ако чакам ТВ да ми каже истината........много ще ми мъчно за Мен

  медиите дават две Безусловни истини : точна дата и точен час.

  другото е от сорта "полу,може би ,вероятно,очаква се, не съвсем"

  ако човек ще пътува с влак и му кажат,че влакът тръгва около 7:00, но не съвсем ...и това му се случва за трети път,като предишните два е изпуснал влака ???

 18. 18 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#9] от "onufrij":
  "А аз , колкото и да "лая", ще ме чуят 2-3 калпака. Няма как да се появи събитието свише. "
  Хе хе Онуфрий и аз реших да излая нещо пък дано двамата с тебе ако завием и други да ни последват:
  На никой ли не му хрумна, че изровения тъй наречен "вампир" си е просто погребан обикновен гражданин на гр.Созопол - или на Аполония /според датировката/ и просто в по-нови времена бай Еди кой си като си е правил оградата на двора е забил някое желязо /ковано според Бат Божо/ за кол , а може и крадена тръба от скеле. Та пробол древния погребан мъртвец в гърдите /не му е било много трудно да го забие/, оставил следи , създал улики и днес ХОП - Бате Божо плаши созополските баби и създава легенди и митове!
  Не звучи ли правдоподобно - аз повече на себе си вярвам!

 19. 19 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#15] от "Храбър":

  Много сте прав ++++
  Гледайте СКАТ от време на време - въпреки , че новините са им основно за Бургас - е няма такива новини по никоя телевизия!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "storan":

  а бе те наистина са забивали кол в сърцето, но си е било рутинен обичай и сам БД го казва, че си е било стандартна процедура.
  И сега има бдение нощем над починалия, да не го прескочи котката и етнографът проф. Хр. Вакарелски ги описва тия обичаи. Но не може с едно интервю Божидар да направи сензация, ако медиите не я подхванат. Казал кво намерил и толкоз. Те са папараците, дето му повториха казаното няколкохиляди пъти и сега се правят на ощипани:
  - Еййй, много шум се вдигна ва! Що се занимавате с такива тъпотии?
  Га че друг е вдигнал шума, не медиите.

 22. 22 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Просто взривът на Петолъчката не трябваше да става в прословутия пътен участък към морето, а там, където остана една сграда под една друга петолъчка, на малко по-централно кръстовище...не че това ще реши нещо...

 23. 23 Профил на efg
  efg
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Стилът и оценката на събитията в статията ми напомнят "прекалено" правата Любослава Русева, която вече публикува в други сайтове. Ще има ли Русева 2 - Спасов?

 24. 24 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Много стойностна статия. Поздравления за автора.
  Малко повече време трябва да и отделиш, но си заслужава.
  [quote#4:"old_buyer"]ЦИТАТ :
  Такава е драмата на несолидарните общества, на суеверните и на гузните. Колективната памет и съвест отдавна са вдигнати във въздуха.----------------- [/quote]
  Лошото е че след тези изводи, остава усещането за лепкаво блато от което ,много трудно ще изпълзим/спасим/

 25. 25 Профил на bradley
  bradley
  Рейтинг: 402 Гневно

  Оставете мъртвите на мира!!!

 26. 26 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#9:"onufrij"]Тъй че аре по-конкетно: тъпите ми колеги от тия и тия медии, сътвориха идиотска сензация от едно нищо.[/quote]

  УАУ! +++++++++++++++++++++++++++++!!!

  Проклета да е Русия!
 27. 27 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Прочетах статията много внимателно и...Спасов,много хаотично преплитане на случаите.Прескачате от тема на тема,но връзката се губи.Бих приел статии за всеки случай по отделно/с извинение/!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Като шестте склада за боеприпаси "самовзривили се" през последните 12 години.
  ---------------------------------

  От тези шест склада четири се взривиха при говедата!

  Истината е, че не може да се иска трудова дисциплина от хора с 350 лв. заплати! Като плащаш толкова хвърляш капа, че работниците не трепят риба с ракети, а грешките ги предвиждаш като неизбежна част от работата. В резултат от взривовете загубите за фирмите и за държавата е са по-големи отколкото ако бяха плащали по 10-12 хиляди лева заплати. За 1500 щяха да назначат не селяни, дето акълът им е в прекопаването на доматите, а квалифицирани работници от които може да се търси и съответна на възнаграждението дисциплина, но друго си е да се пробваш на 350 лв., пък ако мине. Е не минава!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Спасов, къртиш!

  За "солидарността на гузните" ти свалям шапка!

 30. 30 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 831 Весело

  Имало едно време по някой и друг вампир, та се е налагало да се изпълни "колово-пробождащата церемония". Ама в днешно време са са навъдили едни вампири смучещи кръвта на държавата, които ни кол ги лови нито нещо друга

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 889 Весело

  Колкото и да раздувате трагедията, вината си е на урбулешката приватизация, на матрата "държавата лош стопанин"....
  Както виждате има си дейности с които САМО държавата може и трябва да се занимава, а не пишман шкембести бизнесменчета с "интереси" от туризЪма, през мачките та чак до боравене с боеприпаси...
  Те, разбира се, до боеприпасите никога не са допарвали.... ясно защо...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  [quote#30:"magen_enoshi"]Ама в днешно време са са навъдили едни вампири смучещи кръвта на държавата, които ни кол ги лови нито нещо друга[/quote]Древните са дали рецептата какво да се прави с вампири ... Явно друг начин няма ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Добро есе за това, което ни се случва и реакцията на медиите. Май доста хора са вампирясали приживе.

  ATX
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK