Репутацията на Европа е накърнена, каквото и да стане с еврото

Репутацията на Европа е накърнена, каквото и да стане с еврото

© Associated PressНезависимо дали еврото ще оцелее, или ще рухне, хаотичният начин, по който Европа подхожда към кризата, може да подкопае геополитическото й влияние за години напред и да я остави с големи недостатъци в един бързо променящ се свят.


С безкрайните си и свикани в последната минута срещи на върха и телефонни конференции европейските лидери и финансови министри успяват да закрепят блока заедно насред растящи напрежения между членовете му, трупащи се политически проблеми и все по-разтревожени пазари.


За външните наблюдатели всяка от договорените мерки е твърде недостатъчна и идва твърде късно. Особено американците критикуват европейските си партньори, че не схващат мащаба на проблема или не желаят да вземат тежки политически решения за справянето с него. В резултат се стигна до ситуация една от най-стабилните части на света да се превърне в една от най-непредвидимите.
В едната крайност еврозоната, изглежда, поема към фискален и политически съюз на една почти унитарна "супердържава". В другата всичко може да се разпадне и рухне в една нестабилна бъркотия от регионални противоборства. Тлеещата дългова и банкова криза на еврозоната се разгаря и ускорява.


"В почти всеки разговор през последната година - с китайци, индийци, с всеки - посланието винаги е едно и също:


"На Европа повече не може да се вярва"


Изглежда, че тя се движи от това да е източник на стабилност към създател на нестабилност", казва Фиона Хил, бивш висш ръководител на Националния съвет по разузнаването на САЩ и настоящ ръководител на европейската програма на вашингтонския Brookings Institute. Под въпрос са поставени неща, които отдавна бяха смятани за сигурни. Дори Великобритания, която иначе не е в еврозоната, изглежда на ръба на разпадането заради предстоящия през 2014 г. референдум за независимост на Шотландия.


Други твърдят, че е прекалено рано окончателно да се отписват Европа и институциите на ЕС. Но енергията им да се занимават с нещо повече от най-належащите задачи от дневния ред изглежда силно намаляла.


"Европейците са напълно обзети от битката за спасяването на еврозоната. Това е дълбока и продължаваща криза, по-голяма от всичко, което те са преживели от десетилетия насам. Това е среда, в която европейските лидери трудно биха дали приоритет на каквото и да е друго", смята Йън Бремър от Eurasia Group.


Репутацията на Европа е накърнена, каквото и да стане с еврото

© Reuters


А това може да изтласка континента от възхождащи сили - не само от групата БРИК, но и от такива като Турция, Индонезия и ЮАР, чието значение расте. В най-добрия случай лидерите на Европа много трудно ще убедят светът да ги възприема сериозно по редица въпроси - от свободната търговия до въпроси на демокрацията и човешките права. "Европа вероятно няма да спре да поучава света. Но и много вероятно е все по-малко държави да са склонни да я чуят", коментира Николъс Гвоздев, преподавател по въпроси на сигурността в US Naval War College.


Европа на кръстопът


Още на срещата на ООН за климата в Копенхаген през 2009 г. САЩ и възникващите нови сили сключиха сделка в кулоарите. Европа, изглежда, ще трябва да свиква с подобни ситуации.


За света вече не изглежда примамлив целият европейски политически модел - щедри социални системи, демократично взимане на решения, по-тясна регионална интеграция и идеята, че валутен съюз може да бъде стабилизиращ фактор.


"Европа е на кръстопът, а бъдещето на ЕС е заложено на карта. Ако еврото рухне, това ще е краят на европейския експеримент за по-тясна финансова и политическа интеграция. Но това ще има и широк международен отзвук", казва Брахма Челани, преподавател по стратегически изследвания в Centre for Policy Research в Делхи.


Според него това би затвърдило господството на долара, а вероятно и на САЩ за години напред. Според други същата съдба заплашва и Америка, силата на страни като Китай ще расте и Западът ще запада, независимо от това какво ще се случи с еврото.


Репутацията на Европа е накърнена, каквото и да стане с еврото

© Reuters


Притеснение във Вашингтон


Във Вашингтон възприемат съвсем сериозно потенциалната опасност, идваща от Европа. Администрацията на Барак Обама видимо е притеснена за предизборната му кампания, особено ако кризата прекоси Атлантика преди вота през ноември. В дългосрочен план, независимо дали еврото ще оцелее, в САЩ започват да възприемат факта, че Европа вероятно ще бъде по-бедна и повече интересуваща се от проблемите си, отколкото Вашингтон се е надявал.


САЩ отдавна настоява европейските сили да поемат повече отговорност за непосредствените си съседи. Докато Великобритания и Франция водеха миналогодишната операция в Либия, министърът на отбраната Робърт Гейтс се оплака, че европейските сили на НАТО са фактически напълно зависими от американските муниции, логистика и подкрепа.


Но в днешните кризисни времена изглежда невероятно Европа да се замисли върху призивите на Вашингтон за повече разходи за отбрана. "Съмнително е, че който и да е бъдещ министър на отбраната на САЩ ще си прави труда да отправя подобни препоръки. Надявахме се, че Европа ще може да е водеща в някои части от Северна Африка, Балканите и Източна Европа. Днес това изглежда много невероятно", казва Гвоздев.


Американските стратези свикват и с факта, че европейските държави ще отговорят на американските ангажименти за хуманитарна или финансова помощ за райони във война или затънали в насилие, допълва той.


Репутацията на Европа е накърнена, каквото и да стане с еврото

© Reuters


По пътя към неадекватността?


Но има и по-дългосрочни стратегически притеснения.


Пренасочването на Вашингтон към Азия беше основано отчасти на допускането, че Европа ще остане стабилна и богата и че САЩ почти няма от какво да се притесняват на северноатлантическия си фланг. Една отслабена Европа би намалила увереността на американските стратези в това, особено ако Китай разшири влиянието си.


Китай увеличава инвестициите си в Китай през последните години, включително в големи пристанища в Гърция и Италия.


Някои политически анализатори посочват, че слабостите и причините за кризата на еврото са далеч по-дълбоки и могат да се открият в повечето западни икономики, включително в САЩ.


Винаги е имало предупреждения за западане на международното влияние на Европа заради застаряващото й население, поглъщащо все повече ресурси на фона на бързо растящи развиващи се икономики. Но сегашната криза може да ускори този упадък. Друг въпрос е дали лидерите на континента го осъзнават.


"Основният източник на влияние на Европа би трябвало да е успехът на нейния политически и икономически модел за предоставяне на висок жизнен стандарт и демократични свободи", казва Джак Голдстоун, преподавател по международни отношения в университета "Джордж Мейсън" край Вашингтон. "Ако сегашната криза подкопае и двете, Европа ще изглежда доста слаба и лошо управлявана система от застаряващи и икономически стагниращи държави. След това идва ред на неадекватността."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 367 Неутрално
 2. 2 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Че как да е стабилност, като заради едни вмирисани гърци, подпалиха чергата и на останалите?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  "В почти всеки разговор през последната година - с китайци, индийци, с всеки - посланието винаги е едно и също:

  "На Европа повече не може да се вярва"

  Е много курназ станахте !!! Пораснали пилци ******** квачка. Не забравяйте, че Вие дръпнахте благодарение на това, че Европейски и американски фирми Ви дадоха най-новите си технологии и инвестираха в кочините Ви. Вие само можете да копирате, да създадете нещо ново, функционално и ефективно сами не можете.

 4. 4 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Европа, крепяща се на икономическа идеологическа основа, много отдавна е обречена. А за нейно съжалени друга засега ясна и ползваща се с висока подкрепа засега не се вижда на хоризонта.
  Всъщност последното пристан на стабилност е „сайънтифизма“. Няма да де чудно, ако по аналогия с центъра за ядрени изследвания в Церн, в близките десетилиетия изникнат като гъби още изследователски градове-лаборатории. Накратко казано на Европа, и особено западна, и остава единствено да се опита да възпроизведе „Новата Атлантида“.

  Авторът
  http://westerntwilight.free.bg/

  Предварително изгубени войни не водя!
 5. 5 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Освен това, ще станем икономически стабилни, като спрем да приемаме емигрантите на Африка, Азия и Арабия, да ги видя, колко курназ ще са тогава.

 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Репутацията на Европа е накърнена, каквото и да стане с еврото

  И това наистина е така, защото Европейският съюз със своята надекватна политика, отнесе срама, вместо Гърция. Ако Гърция беше изхвърлена незабавно/ с всички произтичащи рискове от това/ днес нямаше да има държави, наредени на опашка след нея. Гръцката криза отдавна щеше да бъде забравена и еврото днес, щеше да е по-стабилно отвсякога. А Гърция щеше да си изплаща борчовете по силата на Международното право, точно както Германия си плати репарациите на евреите.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Стария континент; стария свят...
  Ами какво следва след остаряването???

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#7] от "lone_wolf":
  Стария континент; стария свят...
  Ами какво следва след остаряването???
  ..........
  Китайската цивилизация е по-стара от европейската и какво следва????
  Шаблонно мислене в правоъгълни форми и изтъркани клишета.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ха, присмял се хърбел на щърбел......
  САЩ имат абсолютно същите проблеми, единствената разлика е, че не се колебаят да ги решават с печатане на пари, докато ЕС се опитва да прокара и някакви структурни реформи преди неизбежната печатница.....защото печатане без реформи (USA style) си е просто отлагане на проблема в бъдещето.....но са прави за едно - липсата на обща позиция и закъснелите мерки в ситуация, в която всеки тегли чергата към себе си. И това е основният, бих казал екзистенциален проблем на Съюза, ако той бъде решен, ЕС ще се изстреля напред. За съжаление май единственото решение е политически съюз, а не съм убеден, че Европа е готова за подобна стъпка.....все пак това ще е едва второто политическо обединение на континента в цялата му история, но на римляните преди 2000 години им беше по-лесно, защото избраха по-лекия път - този на оръжието....

 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#8] от "СДС":

  И аз това си мислех!
  ....
  Когато в Китай, Индия или Сиам са били оформени и развити политически общества - в Европа сме били пещерно общество и сме се криели в горите.

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#1] от "k_dokolene":

  "Доларът" не знам дали ще спечели, ама много е вероятно "Дойче марката" да спечели!

 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#9] от "Владимиров":

  Ако се решаваше нещо с печатането на нови пари - нямаше да има проблем!
  Апропо!
  Първото наливане на напечатани пари с цел решаване на проблем е осъществен във Франция!

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Весело

  И всичкото това заради едни мързеливи и лъжливи гърци...

  bigman
 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#10] от "lone_wolf":

  Някои хора не разбират, че на Европа и викат Стария континент, не защото е толкова стар, а като контрапункт на Новия свят.
  Това наименование се утвърждава в 19 век, когато започва масовата емиграция към САЩ.
  До 19 век Европа е феодална, а преди 1918г. се е управлявала от царе , императори, князе ...т.е. модерна става Европа срванително от скоро и потенциалът и не е изчерпан.
  Още повече, че няма природни ресурси и освен на интелект, няма на какво друго да разчита.
  Според мен един от големите проблеми на брюксел е тежката бюрократичност и задушаване на частната инициатива на дребно и средно ниво с мрежа от изисквания, които забатачват конкуренцията, а свободният пазар се превръща в тресавище, в което много лесно можеш да потънеш, ако нямаш шуробаджанак да те изегля на сушта.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Проблемът не е вчерашен. Кризата започна отдавна ама европейските бюрократи предпочетоха да не я забелязват с надеждата че така тя ще изчезне. Години наред в Европа се хвалеха с високото нивото на социалната обезпеченост, присмиваха се на американците че били бачкатори и не знаели какво е да си живееш живота. Под защитата на Америка, формално в НАТО, където американците плащат 90% от бюджета съкратиха разходите в много стратегически направления. В името на лекия живот престанаха да се женят и да раждат деца. Това заедно с високата продължителност на живота докара положението до там че няма кой да изработи тези пенсии за милионите пенсионери. Решението на проблема видяха в това да докарат в Европа тълпи от третия свят, чужди по манталитет, култура и религия. Докараха ги с мисълта да работят вместо тях непривлекателната работа, ама вместо това си вкараха автогол и неразрашими проблеми. От години провеждат двойни стандарти с политиката на политическата коректност. Заедно с нежеланието да работят физически, нямат желание и да си напрягат ума. От години в инжинерните специялности и в медицината има силен отлив на студенти. Няма желаещи да учат трудни и отговорни професии и после цял живот да продължават да учат и да се усъвършенстват. За сметка на това се навъдиха тълпи от млади банкери, юристи, политици, изкуствоведи и т. н.. Много по-приятно е да се работи лека работа в офиса. Европа в момента е болен, стар континент с множество неразрешими проблеми. Жалко че люлката на цивилизацията и демокрацията върви към своя залез.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 16. 16 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#12] от "lone_wolf":

  Това че франзуците или по-скоро Жан-Батист Колбер (суперинтендант или просто казано финансов министър на Краля-Слънце) първи използват печатането на пари за справяне с икономическа криза, не означава, че не са си научили урока оттогава......колкото да САЩ, от времето на Рейгън вземането на заеми и връщането им чрез печатане на пари май е единствената американска икономическа политика, крепяща се на простия факт, че вземат заеми в националната си валута, а в по-глобален мащаб - на световното господство на долара...

 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Европа вероятно няма да спре да поучава света. Но и много вероятно е все по-малко държави да са склонни да я чуят"
  ------------------------------------

  ЕС отдавна се е превърнала в злобна и заядлива бабичка, която седи на пейката пред къщата и само се кара на младите, че правели еди какво си. Самата тя неспособна на нищо и винаги разярена, че някой играел хоро на мегдана, друг пушел, трети си хвърлил хартийката в парка, четвърти си купил крава без да изпълни изискванията на бабичката.
  Само дето вече никой не слуша бабето, а навсякъде е станало за подигравка и децата и внуците й са си били камшика надалече, там където има живот.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 470 Весело

  Манипулативна статия, обслужваща нечисти намерения.
  Гледайте Европа и не поглеждайте към САЩ.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 19. 19 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  САщ пренасочват вниманието на хората от своите проблеми към ЕС.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 20. 20 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  НЯМА ДРУГ НАЧИН ОСВЕН РЯЗКО НАМАЛЯНЕ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ.ОРЯЗВАНЕ НА ВСЯКАКВИ СОЦИАЛНИ ПРОСТОТИИ КЪМ ЕМИГРАНТИТЕ.НИЩО ДРУГО НЕ ПРОЯСНЯВА ТАКА ДОБРЕ МОЗЪКА КАКТО ГЛАДА.

 21. 21 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За да може населението на една територия да живее заедно, в единна общност, са необходими най-малко три условия:

  1. единно управление...в ЕС нямаме такова единно , централизирано управление.
  2.всеобщи ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ закони...в ЕС се допуска неспазване на законите и правилата- Гърция е крещящ пример за това.
  3. една валута...но само за част от държавите в ЕС.

  Учудващо ли е тогава, че Европа е нестабилна?

 22. 22 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#13:"BGman1"]И всичкото това заради едни мързеливи и лъжливи гърци..[/quote]
  Ндааа, а колко нашенци се кефеха, че тъкмо България ще срине ЕС по стародавна наша традиция...
  Язък за надеждите им!

 23. 23 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ РАБОТА И СПЕСТОВНОСТ.ТАМ КЪДЕТО СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ ТЕЗИ ДВЕ ЦЕННОСТИ ВСИЧКО СИ Е ТОЧНО. Т.Е. НА СЕВЕР. ТАМ КЪДЕТО ИМА СИЕСТА, УЗО ,СИРТАКИ , НЕ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ И Т.Н. ВСИЧКО ФАЛИРА.Т. Е. НА ЮГ.

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Докато Европа правеше социални простотии беше най-напредналия район в света. Сегашното й положение е следствие от ограбването на гражданите й в полза на корпорациите, наложено последните 10-15 години главно от ЕНП, но и с активната помощ на всички политици.
  В резултат ЕС е бедна, без пукната пара в хазната, с колосални дългове, които никога не може да изплати. Най-лошото е, че няма никакви перспективи - икономиката на ЕС е заложена неконкурентоспособност - изцяло бюрократизирана и обвързана с безброй налудни изисквания. Предприемчивостта на практика, т.е. законово е забранена, мечтата на всеки члад човек без звачение от коя държава е да стане държавен чиновник или да работи в голяма фирма.
  Не се ли изгони Германия, като проводник на тази бюрокрация и на корпоративизма, ЕС ще рухне напълно.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на Kamelia Markova
  Kamelia Markova
  Рейтинг: 411 Неутрално

  целият проблем е от Америка,не е Гърция,..

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]И това наистина е така, защото Европейският съюз със своята надекватна политика, отнесе срама, вместо Гърция. [/quote]
  dqdomart Рейтинг: 5002 Неутрално26 20:51 19 юни, 2012....
  1. България има възможност да излезе на ЕС геостратегическа сцена и да бъде "ухажвана" от ЕС поради необходимостта от стабилитет на Балканите
  2. България може да има и ползи от гръцката криза- пренасочване на инвеститори от Гърция към България, пренасочване на туристи от Гърция към България
  3. Възможност да се прави разлика в полза на България при оценяването на икономическата обстановка в България и Гърция, което може да доведе до повече насочено внимание от ЕС към България
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/06/19/1849871_avstriiski_ministur_nastoia_za_uskorena_privatizaciia/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 532 Неутрално

  няма лошо, но само американски мнения. администрацията на Обама никога не е притеснена за нещо, което се случва отвъд Атлантика, външнополитическите събития и в частност европейските никога не оказват значително влияние върху предизборната кампания, а да твърдят, че кризата, която възникна в САЩ ще се прехвърли от Европа обратно там и ще им разстрои изборите е смешно

 28. 28 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  24 ДО ДР. ИВАНОВ
  КАКВО СЕ ПРАВИШ ,ЧЕ НЕ РАЗБИРАШ. КЪДЕ ТИ Е ЕВРОПЕЙСКАТА СТОКА. ОФИСИ ,МЕНИДЖЪРИ, КОНСУЛТАНТИ.НАВРЕМЕТО ЕВРОПЕЙЦИТЕ БАЧКАХА И ЗАЛИВАХА СВЕТА СЪС СТОКА. КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ 18В.СЕГА ЕВРОПЕЙЦИ И АМЕРИКАНЦИ ПЕЧАТАТ ПАРИ И ДАВАТ АКЪЛ. СОЦИАЛНИТЕ ПРОСТОТИИ ТРЯБВА ДА СЕ СПЕЧЕЛЯТ КАКТО ПРЕДИ 30-40 ГОДИНИ.ОЛАНД ЩЯЛ ДА ПРАВИ РАСТЕЖ.НА КОГО ЩЕ ПРОДАВАШ БЕ АЛАНКООЛУ.ДОРИ КЛАМЕРИТЕ, МОЛИВИТЕ И ПИРОНИТЕ ВЕЧЕ СА ОТ КИТАЙ.

 29. 29 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони Шнайдера":

  Не мисля. Ако веднага бяха отхвърли византийците, щеше да се погледне на иначе демократичния и стабилен съюз с друго, малко по-различно око - веднага щяха да нарочат Европа за дискриминационна и не подала ръка на свое отроче, което е изпаднало в дълбока криза...Така всички щяха да се настроят срещу ЕС отново. Дори можеше да има държави, които биха искали да напуснат ЕС, под предлог, че не им осигурява отново сигурност и защита. Т.е за мен си беше неизбежно опетнението на Европа във всички случай - защото това, което се случи и то не само с Гърция, не биваше да се допуска през годините! Това беше поредния надут балон, който се раздуваше единствено и само заради болните уеднаквени изисквания на ЕС. Вчера гледах едно интервю на гръцки бизнесмен у нас, много добре го каза - все още предстоят лоши неща, защото ние от отдавна нямаме наша икономика, собствена и произвеждаща. Познато, а ?

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 30. 30 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Проблемът с нестабилната икономика е световен и е въз основа на дълговете на държавите постоянно харчещи повече околкото произвеждат и това е по цял свят т.к. дълговете идват от заемите, които се произвеждат в частната американска банка ФР под формата на пари се раздават хартийки на държавите и те задлъжняват...

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Май вместо нашите дохдои да станат като техните, техните ще станат като нашите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Гневно

  [quote#29:"monika_"]веднага щяха да нарочат Европа за дискриминационна и не подала ръка на свое отроче, което е изпаднало в дълбока криза...[/quote]
  Оффф, като се почнат едни такива лакърдии....
  Битката вече е за оцеляването на Европа, а не за нейния имидж.

 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#28] от "1_bulgarin":

  Не прочетох цялото, не се пише с главни букви, но може да си отговориш сам.
  Дали няма производство, защото хората не искат да работят и единствената им мисъл е как да се скатават или производството се изнася заради намаляване на покупателната способност на ЕС? С какво да се купуват стоки при положение, че преди 20 г. хората се пенсионираха с 90% от последната заплата, а сега с 60-70%, като вече се заговори за 40-50% след 10-15 години?
  Изнасянето на производството се прави за пазар, стоката му да се купи от хората на местния пазар, а не заради ниски заплати и трудолюбиви работници. Изнася се заради ниски цени на енергия и вода, изнася се заради липса на административни пречки, близост до основни ресурси и т.н., но не и за ниски заплати.
  Преди много години Вили Бранд предупреждаваше индустриалците, че супер модерните роботи не плащат данъци и осигуровки, хората остават на улицата и за да не започнат бунтове или да гласуват за комунистите държавата трябва да им дава пари, както за да живеят, така и да купуват произведеното от роботите. Така държавите направиха колосални дългове и няма как да ги спрат, защото не дават ли, няма кой да купува стоката и се отива в тежка рецесия, каквато става в Гърция - БВП се срива, а дългът продължава да расте с бясна скорост.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#26] от "dqdomart":

  малко е късогледо това - в икономически план никой не печели от кризата в съседите, вкл. и ние. инвеститорите се изнасят не само от Гърция, а от региона. и да има някой инвестотор пренасочил се в България, ползата е минимална спрямо загубите

 35. 35 Профил на Paribas
  Paribas
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Китай увеличава инвестициите си в Китай през последните години, включително в големи пристанища в Гърция и Италия."
  ***
  хаха, че Гърция и Италия в Китай ли са?! Ама че неграмотна статия (неграмотно преписана).

 36. 36 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Или супер държава..Съединени Европейски Щати ...или нищо!Това е голата истина !

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 37. 37 Профил на Friedrich Nietzsche
  Friedrich Nietzsche
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "....Китай увеличава инвестициите си в Китай през последните години, включително в големи пристанища в Гърция и Италия.
  ...."
  Редактор-а какво мислиш за другите големи пристанища на Китай- Амстердам и Хамбург, Китай.

 38. 38 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ей ама каква гадна медия сте Дневник скъсвате се да цитирате разни американци, които съвсем целенасочено водят атаката срещу Европа за да могат безпроблемно да си печатат доларчета.
  Кога ще обявите коя фондацийка колко ви плаща за да са чисти нещата и ясни защо публикувате подобни "анализи"

  twitter.com/voxybg
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#34:"owen"]малко е късогледо това - в икономически план никой не печели от кризата в съседите, вкл. и ние[/quote]
  Не мисля така. Инвеститор, който има интерес да стъпи изобщо на територията на ЕС и по-специално на Балканите, много сериозно ще направи разликате между гърция и България
  1. В България имаме ниски данъци/ сравнени с данъците в еврозоната/ в местна валута с фиксиран курс към еврото - ътова дава предвидимост и стабилитет
  2. Бълагрия не е член на еврозоната - т.е. никой не може да изисква от България да си повиши данъците изненадващо, заради решението за засилена интеграция в еврозоната
  3. Все още имаме геостратегическо влияние, което не е маловажен фактор. При нас се кръстосват пътищата за Азия и Европа. За разлика от Чехия имаме излаз на море

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Никаква "репутация", и с нищо не е "накърнена".
  Не ни пробутвайте поредните Америкосни пропаганди, съчинени в тъмен коридор, от някое Америкосче, познаващо Европа само от пощенска картичка.
  Просто вече 2 години се води битка, коя ще е следващата световна валута, на която ще се търгуват енергоресурсите.
  Бесни и бясни, Англо/Америкоси вече 3 години раздухват истерията, но нещата не вървят по план. Щом се стига до такива вопли на отчаяние, като по-горния пасквил.

  Америкосите е рано да проливат крокодилски сълзи.
  Англичаните, които винаги са били в Европа само заради "келепира си", ще си го отнесат двойно сега- който седи на два стола, пада помежду.

 41. 41 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#39:"dqdomart"]1. В България имаме ниски данъци/ сравнени с данъците в еврозоната/ в местна валута с фиксиран курс към еврото - ътова дава предвидимост и стабилитет
  2. Бълагрия не е член на еврозоната - т.е. никой не може да изисква от България да си повиши данъците изненадващо, заради решението за засилена интеграция в еврозоната
  3. Все още имаме геостратегическо влияние, което не е маловажен фактор. При нас се кръстосват пътищата за Азия и Европа. За разлика от Чехия имаме излаз на море[/quote]


  1. Компенсиращи се с корупция, мафия, крайно нестабилна политическа рамка. И комунисти, като водеща политическа сила.
  2. Това може да е така, но това всъщност е негативно що се отнася до стандарта на живот на населението и перспективите за растеж на РЕАЛНАТА икономика. Заводи "на ишлеме" с крадени китайски "технологии" НЕ ни трябват. Трябва ни реална, произвеждаща икономика, независима от капризите на всеки "бизнесмен" от китайски/албански произход. Трябва ни национална и реална икономика, от Българи.
  3. Поредните глупости. Неща без никакво значение. НИКАКВА "геостратегическа роля" Бг няма- това са поредните комунистически бабини-деветини. Бг е петно на картата за великите сили.

  Не живейте с илюзии. Вижте реалността.

 42. 42 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До др. Иванов
  Всичко това дето го пишеш са теории. В Китай няма пенсии, заплатите все още сравнително ниски. Няма осигуровки и прочие социални простотии.Как ще прогресира Европа.Няма лошо, белите хора да живеят добре. Ама кого ще доим. Преди две хиляди години бяха робите, след тях селяните, по-късно работниците. След това колониите.Сега вече няма кой.Трябва ни друга планета ,ама май няма.

 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#41:"panzerino"]2. Това може да е така, но това всъщност е негативно що се отнася до стандарта на живот на населението [/quote]Не са ли Ви учили, че има разлика в гледните точки на обикновеният гражданин и на инвеститора? Не смесвайте едното с другото- издава невежество и непознаване на основни материи...
  [quote#41:"panzerino"] и перспективите за растеж на РЕАЛНАТА икономика[/quote]ОЩЕ ЕДИН ФАКТ- КОЛКО Е СОБСТВЕНОТО РЕАЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПРОЦЕНТНО СЪОТНОШЕНИЕ - В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, ИНДУСТРИЯТА И Т.Н., И КОЛКО Е НА ГЪРЦИЯ? Нали Гърция била "високоразвита икономически държава"- КОЛКО ПТРОЦЕНТА Й Е СОБСТВЕНИОТО ПРОИЗВОДСТВО- 18-19%, НАЛИ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#26:"dqdomart"]1. България има възможност да излезе на ЕС геостратегическа сцена и да бъде "ухажвана" от ЕС поради необходимостта от стабилитет на Балканите
  2. България може да има и ползи от гръцката криза- пренасочване на инвеститори от Гърция към България, пренасочване на туристи от Гърция към България
  3. Възможност да се прави разлика в полза на България при оценяването на икономическата обстановка в България и Гърция, което може да доведе до повече насочено внимание от ЕС към България [/quote]

  Поредните нонсенси.

  1. От Бг НИКОЙ в ЕС не се интересува. Единственото, което в Брюксел ги интересува, е да не има създаваме проблеми.
  2. Никакви ползи не може да има. Защото България не е Гърция. Просто и ясно. България е крайно икономически и образователно изостанала държава, в периферията на Европа. Сегашното образователно и икономическо ниво на Бг и Българите не е конкуретноспособно. Нито в рамките на ЕС, нито извън тях.
  3. "Внимание" не стига. Няма какво просто да правят в Бг. С нищо Бг не е повече конкуретноспособна от Китай, например. Само ниските данъци не стигат. Освен това- качеството на инвестициите е от значение- едно са китайчетата с техния хангар за "коли", друго е "Филипс". Пък дори и със завод за лампи.

  Спрете да гледате "навън". Вижте "от вътре" какво може да се прави/направи. На никой и на никого не им пука за България.

 45. 45 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#43:"dqdomart"]Не са ли Ви учили, че има разлика в гледните точки на обикновеният гражданин и на инвеститора?[/quote]
  Има. В аборигенските държави.
  В адекватните държави- има баланс.
  Например, ако Швейцарско ( Датско, Норвежко, Шведско, Холандско) село гласува, че завода на някой си, ще му замърсява водата, и Обама да "натиска", завод там НЯМА да има.

  Затова Швейцария ( Дания, Норвегия, Швеция, Финландия) е Швейцария, а Бг- България.
  От Швейцария емигранти не излизат навън. Няма термин "емигрант от Швейцария".

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#44:"panzerino"]1. От Бг НИКОЙ в ЕС не се интересува. Единственото, което в Брюксел ги интересува, е да не има създаваме проблеми. [/quote]
  ТОЧНО ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ И ТО ВЕЧЕ СЕ ПРОМЕНЯ- СБ ЩЯЛА ДА НИ "ОТПУСКА" ПОВЕЧЕ ПАРИ, СЛЕД КАТО ИЗОБЩО НЯМАМЕ ЗАЕМ КЪМ СБ - ТОВА Е 1ВАТА ПТИЧКА, КОЯТО ДАВА СИГНАЛ ЗА ПРОМЕНЕНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ. НЕ ОТГОВОРИХТЕ НА ВЪРПОСА- КОЛКО ПРОЦЕНТА Е СОБСТВЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА ГЪРЦИЯ И КОЛКО - НА БЪЛГАРИЯ? НАЛИ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ НЯМАМЕ РЕАЛНО ПРОИЗВОДСТВО?????
  [quote#44:"panzerino"]Защото България не е Гърция. [/quote]НО ИМА ЗАЛОЖБИ ДА ИЗМЕСТИ ВАШАТА ЛЮБИМА ГЪРЦИЯ В ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Ако намалят заплатите и обезщетенията в западна Европа наполовина, ще настане Армагедон. Освен това, БВП ще спадне наполовина, рецесията ще е трагична, а възвръщането на сегашното ниво на развитие ще отнеме повече от десетилетие.

  In debt we trust
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#45:"panzerino"]Има. В аборигенските държави. [/quote]
  Питайте един германец от средната класа колко бруто получава и колко му остават след удръжките за данъците- сумата стига до 50%! Аборигенските държави са половината от еврозоната- начело с Гърция! В България винаги средната класа говори за заплати нето, а в Германия винаги се говори за заплати бруто....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#47:"Dollar Akbar"]Ако намалят заплатите и обезщетенията в западна Европа наполовина, ще настане Армагедон[/quote]
  ЩЕ ГИ НАМАЛЯВАТ, Я! КАТО ЕН СА РЕАЛНИ И НЕ ОТГОВАРЯТ НА РЕАЛНИ ИКОНОМНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ КАТО БВП, СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО И Т.Н.,М ЗАЩО ДА НЕ ГИ НАМАЛЯТ?! ЗАЩОТО ЕВРОЗОНАТА Е ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ БАЛОН, БЕЗ ЯСНА ИКОНОМИЧЕСКА КОНСТРУКЦИЯ. Невдянков си мисли, че той е 'открил' това, но много се надявам някой юрист да му е написал речта, защото посоченият субект не притежава интердисциплинарните знания, за да направи такова заключение....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#45:"panzerino"]Има. В аборигенските държави.
  В адекватните държави- има баланс.
  Например, ако Швейцарско ( Датско, Норвежко, Шведско, Холандско) село гласува, че завода на някой си, ще му замърсява водата, и Обама да "натиска", завод там НЯМА да има.[/quote]


  Много филми гледаш(основно бози), и на децата им е ясно, че от обикновения човек в Дания, Норвегия и Швейцария се интересуват само погребални агенти, кредитни агенти, данъчни агенти и прочие паразити. Така наречените "адекватни държави", по които въздишаш по нищо не се отличават от Цар Киро със С-класите отпред и 2-3 въздишащи гладни седераса пред оградата, коментирщаи колко адекватно живеят клана Рашкови.

  In debt we trust
 51. 51 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#48:"dqdomart"]Питайте един германец от средната класа колко бруто получава и колко му остават след удръжките за данъците- сумата стига до 50%! [/quote]
  Затова пък не избира "екипи" из болниците, не плаща за ТВ сет в болниците, живее в стабилна и просперираща държава. И има 3 седмици платена отпуска всяка година, и чисти градове, и социална поддръжка и 1000Е на всяко новородено дете. За нивото на ДГ и детското здравеопазване и грижи- да не говорим.

  Мунчо, извади си главата от тоалетната чиния- не ни трябват шепа богати, които от кулата на собственото си "щастие" ( по Америкосен образец) да учат другите "на акъл", и/или как да "печелят". Аман от "успели", "преуспели".
  Трябва ни работещо гражданско общество, за всички.
  Разделеното и крайното класово общество, е нестабилно, крехко. Такава държава- аборигенска.

 52. 52 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 873 Неутрално

  ЕС вече съществува и функционира, само за да спасява Гърция. Има и други кандидати. Парите няма да бъдат върнати никога. Хем трябва да продължат да се наливат пари в каци без дъно, за да не фалират и да напуснат ЕС, за да не се разпадне, хем ако се продължи с наливането, пак ще се разпадне. Парадокс. Полезен ход няма. На далавера са само хитреците. Ще бозкат, докато могат, след това ще се изсекнат в лицето на баламурниците.
  По този начин ЕС не може да функционира и това се видя отдавна .
  "Искам Френска Франция във Европейска Европа". Жан-Мари льо Пен. Кратко и ясно. Политкоректницито го обявиха за фашист и какво ли не.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много верни неща са казани в тая статия.
  За разлика от предишните на ройтерса по тематиката.
  Явно толва че е писана в Делхи, а не в Лондон си оказва своето влияние.
  Фактите са че наистина ЕС не е готова икономически да понася кризи и фискални трусове. Интеграцията и е практически на хартия, хомогенността на зоната е илюзия.
  ЕС беше създаден да унифицира стандартите, включително и този на живот, а то какво се получи - точно обратното. То само това е силна индикация че ЕС не работи. Дори и в момента, във време на криза, ЕС лидерите не правят практически нищо за да запазят съюза и зоната. Както в САЩ имаше война между Юга и Севера за облика на САЩ, така и в ЕС ще има подобна. Дали ще е само политическа е без значение, но без интеграция - ЕС бъдеще няма, а покрай нея и Евро-зона, като първи от нея ще излезнат именно най-силните - Франция, Германия, Испания и Италия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#42] от "1_bulgarin":

  Това, че добрият живот е свързан непременно с доенето на някого ми звучи много български!
  Кого доят шведите, норвежците, датчаните? Изобщо кого доят, тези, които хем нямат големи дългове, хем са на първите места по усещане за щастие сред населението.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#51:"panzerino"]Мунчо, извади си главата от тоалетната чиния- [/quote]
  Уффф- къде ме бъркате с този ник- именно той пропагандира Вашите "констатации" и НИКОГА не е защитавал и микрон от България!Не ме бъркайте с платеният клакльор на правозащитно НПО....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#53:"Десен"] ЕС бъдеще няма[/quote]
  ЕС има бъдеще именно като ЕС - Европейски съюз на държави.Еврозоната има бъдеще , ако стане единна държава - СЕЩ/ ГЕЩ. Нямам нищо против СЕЩ, ГЕЩ, стига в тях да не участва България.Нека видим 1во еврозоната как ще реши този проблем - ние не сме длъжни да мислим за оцеляването на еврозоната,защото не сме участвали в приходите й и в стандарта й на живот, както и не сме участвали в създаването на проблемите й.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#56] от "dqdomart":

  Е, всеки си има мнение. Мнозинството хора, за разлика от теб не считат че България има каквато и да е алтернатива без ЕС. Предполагам би се затруднила ако те пита някой как виждаш бъдещето на страната без Европа. Но ти по манталитет си свикнала да делиш нещата на съставните им части и да казваш - това да, това не. А то в политиката не е така. Ако се тръгне към СЕЩ, България никой няма да я пита иска или не иска, просто защото нямаме алтернатива да съествуваме без т.нар. СЕЩ. То и сега е СЕЩ - обща валута, общи закони, общи стандарти. Само общ език дето нямаме, ама в бизнеса кой го интересува - хорта знаят по 2-3 езика още на края на основното си образование. Ти колко езика знаеш? Въобще това са си някакви твои паранационалистически убеждения които нямат сериозна връзка с действителността. Бих могъл да ти обясня защо, ама материята е твърде обемна за да ти я предам във формат на ЛС или постинги под линия.
  Засега това което ти препоръчвам е следното: сумирай колко сме получили по всички фондове на ЕС, ЕБВР, предприсъеднителните фондове ФАР, ИСПА и САПАРД и тогава говори - като намериш алтернативни източници на финансиране. И в сметките си сложи една средна митническа ставка от 10% на Български стоки за ЕС че да ти се изясни че ЕС работи в двете посоки - от тук натам но и обратно.
  И въобще, като се дава мнение според мен античната логика налага поне да имаш възможността да го аргументираш. Инак започваш да приличаш на някъв комунист.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#57:"Десен"] Мнозинството хора, за разлика от теб не считат че България има каквато и да е алтернатива без ЕС[/quote]
  На мнозинството хора медиите им набиват в главите, че ЕС=еврозоната- да, ама не! ЕС е СЪЮЗ на държави, а не единна държава.Нормално е хората да не са много осведомени, освен ако инфото за ЕС не е част от работата им.Изобщо НЕ ВИЖДАМ България извън ЕС! Виждам България в ЕС, но ИЗВЪН проблематичната, фалшива и разпадаща се еврозона. Простичко е!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#32] от "marsena":

  Говорихме за друго, ясно е че битката е за оцеляването, което за мен е сигурно, въпреки всичко.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://europa.eu/about-eu/countries/index_bg.htm
  Тук се вижда кои държави за членки на ЕС
  http://europa.eu/about-eu/basic-information/money/index_bg.htm
  Парите и ЕС
  http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/euro_area/index_bg.htm
  Какво е еврозоната

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  „Еврозона“ е официалното понятие за ГРУПАТА СТРАНИ от ЕС, приели еврото като своя валута.!
  http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/euro_area/index_bg.htm

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Започват нови кръгове на дипломатически разногласия относно ръководството на бъдещата "свръхдържава" - СЕЩ/ ГЕЩ:
  1.Франция иска нейният финансов министър да е начело на Еврогрупата 20 юни 2012 | 11:01 | Агенция "Фокус"Начало / Европейски съюзПариж. Франция иска нейният финансов министър Пиер Московиси да стане председател на Еврогрупата, предаде АФП.
  http://www.focus-news.net/?id=n1666764
  2.Германски съд реши депутатите да имат по-голяма роля по въпросите за ЕС Конституционният съд на Германия постанови, че парламентът в страната трябва да бъде информиран по-бързо и в бъдеще да има по-голяма роля за бъдещите разговори за договорите на Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес"
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/06/19/1849602_germanski_sud_reshi_deputatite_da_imat_po-goliama/?ref=rss

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#57:"Десен"]Ако се тръгне към СЕЩ, България никой няма да я пита иска или не иска,[/quote]
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/06/20/1850164_franciia_iska_moskovisi_da_bude_lider_na_evrogrupata/
  "....Париж обаче не е склонен високата позиция да се заема от германец, което недвусмислено беше показано при изказвания на френски представители..." Сега- който прокламираше във форума България да се откаже от националният си суверенитет и да влезе в състава на СЕЩ/ГЕЩ, моля да се обоснове- какъв генерал- губернатор иска да има административната област България в състава на СЕЩ/ГЕЩ- германец или французин и защо и германци и французи искат да ръководят СЕЩ/ГЕЩ и нито едните отстъпват, нито другите- не е ли защото всеки иска ВЛАСТТА и ПАПКАНЕТО, а И сега- колко струва еврозоната и защо България да влиза в нея?!?!?! Когато имате членство в СЪЮЗ НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ„ как така няма да питате една държава иска или не иска да си премахне доброволно и мирно националният суверенитет?! С какво ще я задължите- с ЕС договори НЕ МОЖЕТЕ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на gonzzo67
  gonzzo67
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "европейски политически модел - щедри социални системи, демократично взимане на решения"....
  тук е заровено кучето май.
  производството се изнесе на изток,а бачкаторите емигранти излезнаха тарикати и цоцат ли цоцат от същата социална система.така е при демокрацията...

  сори...

 65. 65 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#57:"Десен"]Мнозинстото хора, за разлика от теб не считат че България има каквато и да е алтернатива без ЕС.[/quote]
  Не мога да не се съглася с теб.

  За всички Българи трябва да им е пределно ясно, че на хала, на който е България, единствено и само ЕС ни дава НЯКАКЪВ шанс. Единственият възможен, за да имаме някакво бъдеще.

  Без ЕС, Бг за година, две, става Балкански Пакистан. С наличната политическа каста в Бг- яхането на Бг нация и Българи, ще е без край, а тока и парното на всеки месец ще скачат с по 20%, за да може някои да издържат и по три любовници/ любовника.

  Без коригиращата роля на Европейските институции, Бг, с нейният политически зоопарк от аморални, неморални, некадърни и простаци, ще загроби държавата за година. И ден повече... .

 66. 66 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#58:"dqdomart"]Виждам България в ЕС, но ИЗВЪН проблематичната, фалшива и разпадаща се еврозона. Простичко е![/quote]
  Еврозоната Мунчо е "отговор". Не е "мечта". От Америкоси/Англичани, евреи с влияние, никой няма полза Еврозоната да оцелее- кой иска да бъде изместен?
  Ако Еврозоната успее, Европа се оттърсва до голяма степен от зависимостта от Англо/Америкоси и евреите, които са основа на тяхната икономическа мощ. "Евреите"= евреите банкери, елит, а не бабата от кибуца, произвеждащ крастваици край Хайфа.

  Ако не си го осъзнал досега, Англо/Америкоси докараха и двете войни в Европа. Тези същите докараха и Ленин в Русия в 1917. И му помогнаха да се "задържи".

  Комунизма и Ленин, вървяха ръчичка за ръчичка с Америкосно-английско-еврейския капитал. 90% от т.нар. "руски революционери" по върховете на властта в Ленинова Русия-бяха евреи.

  Америкосни банкери спонсорираха Хитлер, и му даваха кредитни линии. Те продаваха оръжия и материали на Хитлер, години преди да почне войната през 1939.

 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#66:"panzerino"]Еврозоната Мунчо е "отговор". Не е "мечта". [/quote]Не съм ник "мУнчо" и не ме сравнявайте с нискообразовани българомразци! Адвокат съм и съм учила "Право на ЕС"- ЕС договори- ДЕС, ДФЕС, Лисабонски договор, вторично ЕС законодателство- регламенти, директиви и законодателни решения, ЕЦБ и т.н.Преди да напишете нещо, помислете, а после пишете! Не ме познавате лично, за да уеднаквявате моите коментари с коментарите на друго лице.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  НАЙ-ПОСЛЕ ДА СИ ДОЙДЕМ НА ДУМАТА!

 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#66] от "panzerino":
  И още нещо- спрете да ме занимавате с политическите си възгледи, написани под формата на адресирани до моят ник коментари! Ако не сте забелязали, съм на режим "отбягване" спрямо Вашият ник.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#67:"dqdomart"]Не съм ник "мУнчо" и не ме сравнявайте с нискообразовани българомразци![/quote]
  Срамуваме се от най-големия Бг писател?
  "Мунчо" е галено име. Нежно. С него кръщавам понякога редица Бг интелектуалци, така, за "тонус"...

  Нищо лично.

  Без Европа, ЕС и ценностите им, Бг е за никъде.

 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#25] от "kameliq68":

  Кажи Камелио, какъв е този проблем?

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_dokolene":

  Доларът ще спечели, само чрез юанът, търгувайки своите предимства.

  А еврото ще е винаги подгласно, за да неможе да бъде търсено достатъчно като еквивалент на намерения и убежище.

 73. 73 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  България не намеи ли начи н да създаде собствени брандове, които да и носят приходи като бъдат търсени, защото са български, няма да се измъкне никога от посредственоста си.

 74. 74 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#66:"panzerino"]Ако не си го осъзнал досега, Англо/Америкоси докараха и двете войни в Европа. Тези същите докараха и Ленин в Русия в 1917. И му помогнаха да се "задържи".
  [/quote]

  Много си прав! Достатъчно е да се види кой е финансирал Троцки по време, а и преди дейността му в Русия - парите идват от Америка в огромни количества, там са били и менторите му.

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Ако туризмът ще бъде национаен бранд, той трябва да бъде такъв заради когото китайци или американци или който и да е друг да знае, че ще го намери само тук.

  В положителният смисъл, а не да поличаме на другите разсипвайки пиродни дадености и ресурси само защото другаде туризма бил организиран по начин носещ приходи там, което би направил безинтересен българският.

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#74] от "Mai Tai":

  Е какво лошо има?

  Капиталът търси начин да печели, парите не са виновни,че попадат в ръцете на умопомрачени маниаци.

  На Русия винаги е било гледано като на потенциал за развитие.

 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  В Китай, са инвестирани днес колосални ресурсни потоци и суми. И ако утре Китай се отправи на поход към Сибир за нови ресурси, пак англо/американците ще са виновни, нали?

  Не китайците или още по-малко руснаците, които немогат да ги добият и развият.

 78. 78 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#76:"convince"]Капиталът търси начин да печели, парите не са виновни,че попадат в ръцете на умопомрачени маниаци. [/quote]
  Хе, хе хе... на това Владимир Набоков ( мразещ Фройд както никой друг) каза:

  "Не съм склонен да оправдая един убиец, само поради факта, че е имал лоши отношения с майка си."

 79. 79 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#77:"convince"]В Китай, са инвестирани днес колосални ресурсни потоци и суми. И ако утре Китай се отправи на поход към Сибир за нови ресурси, пак англо/американците ще са виновни, нали?[/quote]
  Разбира се.
  Китай е нищо- световна "фабрика", с нестабилна валута.
  Временно явление.
  Щом всички си изтеглят заводите от там един ден, Китай "остава" буквално " на сухо".

  " Ишлемето" радва Дянков, защото пълни бюджета.
  Но в това няма перспектива, защото казиното се владее от друг. И той си го отваря/затваря, когато му скимне. "На каприз" е работата. Играчите в казиното са само "пешки" и ВИНАГИ на загуба.

 80. 80 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#15:"magen_enoshi"]Жалко че люлката на цивилизацията и демокрацията върви към своя залез. [/quote]
  Жалко е, че има много хора като теб, които мислят, че Европа е люлка на нещо. Е, поне не и това, което подразбирате като Европа.

  България е древна и заслужава много повече!
 81. 81 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#63:"dqdomart"]огато имате членство в СЪЮЗ НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ„ как така няма да питате една държава иска или не иска да си премахне доброволно и мирно националният суверенитет?! С какво ще я задължите- с ЕС договори НЕ МОЖЕТЕ[/quote]
  При тези нива на заемен капитал от ЕС, при тази технологиочна и суровинна зависимост да говориш за суверенитет е просто смешно. Когато Луканов обяви мораториума по плащанията пак ли имахме суверенитет, как мислиш? За какъв суверенитет говориш? Нас суверенитет не ни трябва, а обща политика, интеграция в ЕС - пълна и безусловна. Фискална, финансова, парична, икономическа, социална, политическа, военна и всякаква.
  Нещо .. дет се вика изпусна рейса, пич. Оня в тая посока за която сега ти говориш беше ей тогава:
  http://nervousshark.files.wordpress.com/2009/04/goce-anti-nato.jpg?w=640

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Така като гледам с нищичко не сте мръднали в разбиранията си, че България трябва да слугува на някого и да получава трохи.
  Докато сте с такова мислене ще се лашкаме от катастрофа в катастрофа.

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#65:"panzerino"]Не мога да не се съглася с теб.[/quote]
  Странно как не можеш да се съгласиш с мен след като говорим почти едно и също нещо. Изключая може би органичната ти неприязъм към англосаксонския елелемт. Казвам елемент, защото и на теб ти липсва по-добро определение. САЩ и Англия нямат съгласувана политика по отношение на ЕС, ако следиш внимателно новините ще разбереш сам че е така, а и защо. САЩ имат силен итерес от една стабилна и силна Европа и затова подкрепят еврото от въвеждането му досега. Ето защо е много тревожно това което се чува в посланието "На Европа не може да се вярва повече". Ако САЩ не може да вярва на ЕС то това означава много неприятни неща за всички ни - не само за ЕС, но и за самите САЩ, най-вече поради степента на интеграция на американската и европейската икономики и финансови пазари. Тъй че - колкото по-малко трусове има при затягането на европейските колани, толкова по-добре.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#78] от "panzerino":

  Момченцееее, парите не миришат, нито могат да бъдат подпрени с калпави патерици като морал и религии.

  То иначе нямаше как да са капитал!

 85. 85 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#82] от "flagellumdei":

  Ми ти разбираш погрешно нещата. Присъеднияването към НАТО примерно, слугуване ли е според теб?
  Айде от излишни глупости няма смисъл.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#83] от "Десен":

  Точно днес и сега щатите нямат никакъв интерес от силно евро.

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#82] от "flagellumdei":

  България може да доминира само с привлекателна специфика. С нищо друго. Абсолютно с нищо друго и не защото няма желания, а защото няма въможности.

 88. 88 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  САЩ се присмива на Европа, че няма нужната воля да отреже гнилите крайници, докато и те правят същото. Истинските структорни реформи означава изцяло да се реформира цялата система. И икономиката, и политиката, и правото, и отбраната, и науката. Само че при това положение свръхелитите губят всичко. И докато те се натискат да запазят статуквото, то все повече им се изплъзва.
  90-те изпуснаха СССР и Русия от поне 2002 насам пак мечтае за световна империя. Позволиха на Китай да стане суперсила.
  И най-странното е, че западният свят продължава да настройва останалата част от света срещу себе се.
  Умници като проф. Нийл Фъргюсен продължава да считам, че запада превъзхожда останалия свят удобно пропускайки да отбележи как така запада започва да доминира на първо време.

  България е древна и заслужава много повече!
 89. 89 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#85] от "Десен":

  Можем ли да защитим различно мнение и да кажем НЕ?
  Според мен не можем, значи слугуваме.
  Предвид политическите обстоятелства нямаме избор да сме извън ЕС при положение, че Русия ни дебне, но като сме толкова жалки кел файда, че сме вътре.

  България е древна и заслужава много повече!
 90. 90 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бъдещето на България е в Османската империя.Анадънму

 91. 91 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#86:"convince"]Точно днес и сега щатите нямат никакъв интерес от силно евро.[/quote]
  Интересно ми е защо така мислиш?
  По принцип има противоборстващи интереси от двете страни на атлантика. За силно € и за силен $, както и обратното, от и двете страни. За да го кажеш това значи мислиш че определен интерес би взел превес. Кой?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 92. 92 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#87] от "convince":

  След като не можем да изрежем гнилоча не остава нищо друго освен да чакаме някой друг да го изреже. Само дето никой друг няма интерес да го направи.
  Мнозина от вас се заблуждават, че е в интерес на ЕС. Няма такова нещо. ЕС има интерес този гнилоч да не се разпространява, но няма никакво намерение да действа в наш интерес. Същото важи и за САЩ.
  За какво да разкарваш прожадници и предатели в чужда страна като може да ги използваш?
  Та, така. Първо трябва да поискаме да си помогнем, после да си помогнем. И след като направим нужното ще започнат да ни уважават.

  България е древна и заслужава много повече!
 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#90] от "aircraft_carrier":

  Османска империя не може да има, защото няма и Византийска.

  Империите се самопораждат и подържат за да си противостоят.

 94. 94 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#93] от "convince":

  Не всички велики цивилизации се появяват и съществуват, за да се противопоставят на други. Иначе по тази логика страни като Египет, Китай или Персия не би трябвало да същестуват.
  Мисълта ти е напълна вярна ако я приложиш към студената война. И след края и САЩ стана хегемон.

  България е древна и заслужава много повече!
 95. 95 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#92] от "flagellumdei":

  Това е морална гледна точка, а не реална, опираща се на определени обстоятелства в определени времеви исторически обосновани отрязъци.

  Всеки иска да е винаги на около 30, хем млад, хем много умен и красив.

 96. 96 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#95] от "convince":

  Кое точно е иреалното на оценката ми?
  И не си прав и за желанията. Младите искат да са по-стари, а старите искат да са по-млади.

  България е древна и заслужава много повече!
 97. 97 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#94] от "flagellumdei":

  Както виждаш, веднага се появи Китай.

 98. 98 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#97] от "convince":

  Защото американците решиха някой друг да им върши черната работа. Груба грешка.

  България е древна и заслужава много повече!
 99. 99 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#96] от "flagellumdei":

  Това е само по принцип, но доминиращото при всяко статуквото е в перспективноста на оценката му, а не в някакви желания.

  Реалните възможности са железен принцип , всичко друго са емоции, морал, религии и стремежи.

  Все патерици подпиращи психиката не само на индивиди, но и на нации, дори и на обединени такива.

 100. 100 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#98] от "flagellumdei":

  Не става въпрос за вършене на черна работа, а за ангажименти обвързани с добавена стойност, както и на въпроси от хуманитарно значение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK