Да си припомним: "Гражданско неподчинение" от Хенри Дейвид Торо

Хенри Дейвид Торо

© Associated Press

Хенри Дейвид ТороВ интервюто си с Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" миналата неделя водещата на  рубриката  "Нищо общо" (част от предаването "Нека говорят" по Би Ти Ви)  Диана Найденова обясни на госта си че като се организират по интернет, протестиращите организации трябвало да инструктират хората си къде се събират и как ще протестират и да не блокират ключови кръстовище на столицата. Когато той се опита да обясни, че и това е "съвсем нормална форма на протест, след като са изчерпани всички останали форми и никой не ги чува", Найденова го прекъсна с обвинителен тон: "Не, не, господин Цветков! Това е гражданско неподчинение!". 


По този повод "Дневник" припомня част от аргументацията на прочутото есе на американеца Хенри Дейвид Торо "Съпротива срещу гражданското правителство", по-известно под заглавието "Гражданско неподчинение". То е написано в далечната 1849 г. и макар да съдържа елементи на анархизъм, всъщност призивите на Торо целят по-скоро подобряване на управлението. И между другото, казва: "Не е толкова важно да питаем уважение към закона, колкото към правдата." *


Да си припомним: "Гражданско неподчинение" от Хенри Дейвид Торо

© Георги Кожухаров


"От сърце поддържам идеята, че най-добро е това правителство, което управлява най-малко, та бих желал да я видя по-скоро и последователно осъществена на практика. В най-добрия случай правителството е само една целесъобразност, но обикновено повечето правителства са нецелесъобразни." (...)
За хората правителството представлява нещо като дървен топ, но ако наистина решат да го използват като такъв и го насочат едни срещу други, той ще се разпадне; ето че и за подобна цел той е напълно ненужен, понеже на хората им е достатъчна каква да е сложна машинария, чийто грохот да чуват, та да оправдават собствената си представа за правителство. Така правителствата показват колко успешно хората могат да бъдат заблуждавани и дори да се самозаблуждават, уж все за собствено благо. Блестящо, трябва да се признае."(...)


По замисъл правителството е целесъобразност, посредством която людете биха могли да си осигурят независимост един от друг, и, както е казано, колкото по-целесъобразно е едно правителство, толкова по-независими са управляваните. (...) Но говоря ли по същество и като гражданин, аз - за разлика от наричащите себе си неправителствени люде - се обявявам не за незабавно премахване на правителството, а за незабавно подобряване на правителството. Нека човек оповести що за правителство би спечелило уважението му - това вече ще е стъпка към усъвършенстването на държавното управление. (...)


Да си припомним: "Гражданско неподчинение" от Хенри Дейвид Торо

© Цветелина Белутова, Капитал


Първо да сме хора, а после - поданици


Нима е нужно гражданинът за миг дори, дори в нищожна степен да подчинява съвестта си на законодателя? Защо тогава всеки човек има собствена съвест? Мисля, че първо трябва да сме хора и подир това - поданици. Не е толкова важно да питаем уважение към закона, колкото към правдата. Едничкото задължение, което имам право да поема, е по всяко време да върша онова, което смятам за правилно. Съвсем вярно е твърдението, че общността няма съвест; но общност от съвестни люде е вече общност СЪС съвест. (...)


Преобладаващата част от хората служат на държавата по тоя начин - не преди всичко като хора, а като машини, с телата си. Най-често са напълно неспособни на каквито и да било свободни проявления на разсъдливост и нравственост... И въпреки това обикновено тъкмо те минават за добри граждани. Други, като повечето законодатели, политици, адвокати, министри, чиновници, служат на държавата предимно с главите си и тъй като твърде рядко се позовават на морала, еднакво вероятно е без умисъл да служат и на Дявола, тъй както и на Бога. И само някои, като героите, патриотите, мъчениците, реформаторите в големия смисъл на думата, ЧОВЕЦИТЕ, служат също тъй и със съвестта си на държавата, поради което най-често се опълчват срещу нея и биват обявявани за врагове. (...)


Всички признават, че човек има правото на революция, сиреч правото да откаже покорство и да се опълчи срещу държавата, когато нейната тирания или безпомощност стане извънмерна и непоносима. Почти всички обаче смятат, че случаят днес не е такъв.  Във всяка машина има триене и навярно ползата покрай него, е достатъчна, за да уравновесява вредата. Във всеки случай е много зловредно от това да се прави проблем. Когато обаче триенето вземе да преобладава в машината, сиреч когато тиранията и грабителството тръгнат ръка за ръка, то според мен е дошло времето да се отървем от тая машина.(...)


Да си припомним: "Гражданско неподчинение" от Хенри Дейвид Торо

© Красимир Юскеселиев


Носи ли недоволството удовлетворение


Всяко гласоподаване е вид хазарт, подобно на дамата и таблата, но с лек привкус на морал; една игра с доброто и злото, с въпросите на морала, съпътствана, разбира се, от обзалагания. Репутацията на гласоподавателите не е заложена на карта. Давам аз гласа си според както, да кажем, съм преценил за правилно, но животът ми не зависи от това дали правилното според мен ще надделее. Склонен съм да се съглася с мнозинството. Неговите задължения следователно се изчерпват с целесъобразността. Дори и гласуването в полза на правдата е равносилно на бездействие. То означава ни повече, ни по-малко да изразиш пред хората желанието си тя да възтържествува. (...)


Как е възможно човек да бъде удовлетворен просто от това, че има мнение? Къде е удовлетворението, ако той е на мнение, че е недоволен? Ако съседът ти те измами с един-едничък долар, нали не оставаш със скръстени ръце, удовлетворен, че знаеш за измамата, че говориш за нея или дори че го молиш да ти плати дълга, ами незабавно вземаш решителни мерки, за да си получиш цялата сума и никога повече да не бъдеш мамен. (...)


Несправедливи закони съществуват: ще приемем ли да им се подчиняваме, или ще се опитаме да ги подобрим и само додето успеем, ще ги спазваме, или пък незабавно ще се заловим да ги нарушаваме? При правителство като понастоящем нашето хората обикновено решават да изчакат, додето убедят мнозинството да промени законите. Повечето смятат, че проявят ли непокорство, вредата ще е по-голяма от ползата. Виновно за това е самото правителство. ТО Е, което действително прави вредата по-голяма от ползата. Защо не е по-разумно, та да предугажда и провежда необходимите реформи? Защо не тачи своето мъдро малцинство? Защо крещи и се съпротивлява, още преди да е наранено? Защо не поощрява своите граждани винаги да следят и го уведомяват за грешките му и тъй да му помагат да се справя с тях по-добре? (...)


Да си припомним: "Гражданско неподчинение" от Хенри Дейвид Торо

© Георги Кожухаров


Престъпи закона, когато несправедливостта те превръща в свой проводник


Ако несправедливостта е част от неизбежното триене в машината на държавното управление, значи няма що: може машината да се износва бавно, но накрая все ще се износи. Ако несправедливостта единствена поддържа някоя пружина, скрипец, въже или лост, тогава би могло да се поразмисли дали при една намеса вредата няма да се окаже по-голяма от ползата. Но ако несправедливостта е от такова естество, че те превръща в свой проводник, тогава моят съвет е: престъпи закона. Нека животът ти стане прът в колелата на машината. При всички случаи гледай да се убедиш, че не си станал оръдие на злото, което осъждаш.


Колкото до възможността да си послужиш със средствата, осигурени от държавата за разправа със злото, то на мен подобни средства не са ми известни. Или поне отнемат твърде много време и човек може да си отиде, преди да е успял да ги приложи. А мен ме занимават съвсем други въпроси. Дошъл съм на тоя свят не с цел да го пригодя за живеене, а за да живея в него, бил той добър или лош. Човек не бива да се занимава с всичко, а с НЕЩО; и след като не може да се занимава с ВСИЧКО, няма причина да става маша в ръцете на злото. Да се допитвам до министър-председателя и законодателните органи е точно толкова мое задължение, колкото е тяхно задължение да се допитват до мен. Ами ако не ме чуят - какво да правя тогава? Ето случай, за който държавата не е предвидила разрешение: самата й конституция отразява злото. (...)


Подайте всецяло гласа си - не просто късчето хартия, а всичкото си влияние. Малцинството е безсилно, докато се води по мнозинството - тогава всъщност не е и никакво малцинство; противодейства ли обаче всячески, става непобедима сила."


*Откъсите са от изданието "Уолдън. Гражданско неподчинение Хенри Дейвид Торо", издателство "Народна култура", 1993г., превод Албена Бакрачева


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Гледах предаването и моето мнение е, че Диана Найденова много се изложи.

 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Поздравления, Дневник - навреме и намясто! Иска ми се да цитирам целия текст, без изключение. Нищо ново под слънцето и отново ненаписани домашни от всички ни. Дано бъде прочетено от повече хора.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на isopropophlex
  isopropophlex
  Рейтинг: 374 Неутрално

  No radical change on the plane of history is possible without crime. - Hermann Keyserling

 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "И само някои, като героите, патриотите, мъчениците, реформаторите в големия смисъл на думата, ЧОВЕЦИТЕ, служат също тъй и със съвестта си на държавата, поради което най-често се опълчват срещу нея и биват обявявани за врагове. (...)"

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1397 Разстроено

  "Мисля, че първо трябва да сме хора и подир това - поданици. Не е толкова важно да питаем уважение към закона, колкото към правдата."
  За съжаление племето което обитава БГ се оказаХМЕ повече поданици отколкото друго.
  Иначе няма обяснение как допуснаХМЕ държавата ни да се докара до такъв хал за последните >22г. Хората с някаква смислена ценностна система (далеч от племенно-клановото мислене, далеч от келепира, нагаждачеството), хората които са ГРАЖДАНИ и които отстояват правата си, на базата на онова което "просто" се нарича МОРАЛ се оказаха далеч под критичната маса, която влияе.
  Победи ментето и чалгата. Толкоз "можем" явно като КОЛЕКТИВ!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Прав е човека. Едно гражданско неподчинение срещу гражданското правителство е задължително условие за съществуването на гражданското общество. Няма ли гражданско неподчинение няма никаква демокрация

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това е книгата която трябва да бъде включена в задължителната за изучаване литература в българските училища. А в университетите произвеждащои юристи би трябвало да има изпит през първия семестър още.
  Библията на анархистите. Много любопитно и занимателно четиво.
  А Дневника след като на всеки протест ще цитира Торо, що не вземете да цитирате и Макиавели по други поводи?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "От сърце поддържам идеята, че най-добро е това правителство, което управлява най-малко, та бих желал да я видя по-скоро и последователно осъществена на практика. В най-добрия случай правителството е само една целесъобразност, но обикновено повечето правителства са нецелесъобразни."
  И само някои, като героите, патриотите, мъчениците, реформаторите в големия смисъл на думата, ЧОВЕЦИТЕ, служат също тъй и със съвестта си на държавата, поради което най-често се опълчват срещу нея и биват обявявани за врагове. Подайте всецяло гласа си - не просто късчето хартия, а всичкото си влияние. Малцинството е безсилно, докато се води по мнозинството - тогава всъщност не е и никакво малцинство; противодейства ли обаче всячески, става непобедима сила."

 9. 9 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#1:"442"]Гледах предаването и моето мнение е, че Диана Найденова много се изложи.[/quote]

  Аз пък също гледах в момента предаването и като видях толкова слаб журналист и толкова слабо представящ се гост използвах най-силното си оръжие: Дистанционното. И превключих на Нова ТВ където попаднах на един разследването на един дебелак.

  Изобщо защо ни занимавате с Диана Найденова? Не разбирам?

 10. 10 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  мда торо е живеел в гората като отшелник и явен отрицател на социалното и обществото по - принцип - каква чудесна философия за съграждане на обществен просперитет е това , чудничка направо.

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 868 Весело

  задължитело четиво за всеки истински демократ за фалшивите такива има бтв

 12. 12 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Не е толкова важно да питаем уважение към закона, колкото към правдата."
  !!!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 13 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПАВЛА":

  но кой казва, коя е правдата (освен библията) всеки си има своя правда, затова е законът. правда е за циганина, който няма какво да яде , да ти разбие къщата и да вземе , за да се нахрани иначе ще му умрат децата, но някак не виждам да се съгласи някои , че това е законно.

  иначе като отвлечени понятия е ок. да си чешем езика и да въздишаме по комунизма.

 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  До коментар [#12] от "ПАВЛА":
  "Не е толкова важно да питаем уважение към закона, колкото към правдата."
  !!!

  Няма абсолютна истина, всяка истина е относителна! Тогава: Уважение към коя правда? Моята или твоята? Какво правим, ако моята се различава от твоята? Ти ще бъдеш ли доволен, ако надделее моята правда? Какво ще правиш тогава със своята правда, ако уважението към нея е по-голямо от уважението към закона? Ще тръгнеш ли срещу него, за да защитиш своята правда?

  Ето: две - три елементарни въпросчета и стигаме до ядрото на анархизма:" анархията е майка на порядъка" (Бакунин, Махно и т.н.). До това ли стигнаха "екологичните" протести в безсилието си да се защитят от подозрението, че защитават корпоративни интереси?

 15. 15 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 388 Неутрално

  браво дневник за материала!

 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Но ако несправедливостта е от такова естество, че те превръща в свой проводник, тогава моят съвет е: престъпи закона."

  Винаги е интересно, когато се намери такава смела мисъл в класически автор. Но ако трябва човек това не само да го мисли, а и да го прави (и съответно да поеме всички последствия) - тогава наистина трябва голяма смелост.

  Какво означава човек да не е проводник на несправедливост? В едно толкова взаимообвързано и глобално общество като днешното, възможно ли е това? И ако все пак донякъде е възможно - кой е най-добрият метод човек да постигне такова нещо?

 17. 17 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":
  Всеки има право на интерпретация.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 18. 18 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":

  ей сега ще те разкъса свободолюбивата либерална младеж или не съвсем младеж

 19. 19 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Краставици на търкала.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 20. 20 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#16] от "ijj":

  Аз лично много харесвам идеите на Торо, но имам известна критика към него. Ти казваш:

  "Но ако трябва човек това не само да го мисли, а и да го прави (и съответно да поеме всички последствия) - тогава наистина трябва голяма смелост."

  Е, Торо го е направил, заради което е вкаран в затвора. Там престоява един (1) ден, след което "без негово знание" и съответно одобрение леля му плаща вместо него данъка, който той е отказвал да плати и е пуснат. Питам се, ако на Торо му се беше наложило да престои в панделата повечко време, примерно една година, дали щеше да говори по същия начин )

 21. 21 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 479 Весело

  Tchu До коментар [#12] от "ПАВЛА":

  Tcha Разкошно. Добре, че го подчертаваш. Законите изобщо не плачат за каквото и да е уважение към тях.

  Tcha Законите искат само и единствено да бъдат СПАЗВАНИ еднакво за всички и от всички и ако ли не, да се търпят НАКАЗАНИЯ еднакво за всички и от всички.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 22. 22 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Колкото до възможността да си послужиш със средствата, осигурени от държавата за разправа със злото, то на мен подобни средства не са ми известни. Или поне отнемат твърде много време и човек може да си отиде, преди да е успял да ги приложи."
  И точно затова ,контрол над всяко правителство ,за всяко действие или бездействие.Контрол днес и сега ,утре може да е късно. Друг по добър контрол от гражданското неподчинение без жертви не е измислен.

 23. 23 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 628 Весело

  [quote#18:"leko_uchuden към "Дон Кихот"]...ей сега ще те разкъса свободолюбивата либерална младеж или не съвсем младеж[/quote]

  Младеж?! В моето съзнание зад компютрите има само бабички и тумбаци, а младите са на протеста, но въпросът е как се стигна от Диана Найденова до Хенри Дейвид Торо? Разликата е като между машинист и космонавт.

  Всъщност зная как! Найденова е от отбора на "Тигрите", отборът на Бойко Борисов. Тя успя някак си, е не и без помощта на футболният отбор на Гърция разбира се, успя да прехвърли напрежението от господин Бойко върху нея си, напрежение което витаеше във въздуха, в тези жеги, напрежение което беше като една тънка червена линия в каква посока ще тръне Светът, Европа, Гърция, България и Европейският съюз.

  Явно Найденова беше яла от картофите къде ги пържиха заедно с господин Бойко в едно по предно предаване от рубриката "Нищо общо - Опасно близо". За мое съжаление нямах нерви, а и сега нямам да го доизгледам.

 24. 24 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Законите се пишат за робове е казал един друг отец на Анархизма!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 25. 25 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Хенри Дейвид Торо е роден в Конкорд, Масачузетс, на 12 юли 1817 г. През 1835 заболява от туберкулоза. Завършва Харвард през 1837. Toй е американски писател и философ, известен най-вече с автобиографичната си книга "Уолдън" (1854). В нея разказва за доброволния си изгнанически живот в колиба край едноименното езеро. Книгата е възхвала на семплия живот сред природата - продължил точно 2 години, 2 месеца и 2 дни(в периода между 1845 и 1847 г.), но влошеното му здраве го принуждава да прекрати своето начинание. През 1846 г.Торо отказва да плати данъците си в знак на протест срещу Мексиканско-американската война и продължаващото робство на чернокожото население в Америка. В резултат на това е арестуван и престоява една нощ в затвора. По-късно той изнася лекции, в които разказва за този случай, пише срещу робството и помага на роби от Юга, които бягат на Север. Но най-значителното последствие от ареста и краткия му престой в затвора е есето му „Гражданско неподчинение“ (1849). В него Торо красноречиво излага възгледите си за това какво означава свободен гражданин и гражданско общество. Идеята на Махатма Ганди за пасивното съпротивление, речите на Мартин Лутър Кинг против расовата дискриминация, а според някои, дори политиката на Британската лейбъристка партия, са били повлияни в различна степен от есето на Торо. Всичко написано от него е публикувано и възлиза на около 20 тома – дневници, есета, лекции, кореспонденции. Пословичен със своята пестеливост (известен е с това, че е преживявал почти без никакви пари) и със скромността си като човек, той умира на 45-годишна възраст в дома на родителите си на 6 май 1862 г.(Уикипедия) Ето и линк към есето на Х.Д.Торо "Гражданско неподчинение" : http://liternet.bg/publish6/dtoro/life/05.htm

 26. 26 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Определение на държавата според Макс Вебер:

  „човешка общност, която на определена територия претендира успешно да притежава монопола върху легитимното физическо насилие“
  __________________________________________
  Думичката "претендира" е ключова.

  Това е само субективно желание и мнение на група от хора.

  А това дали в даден случай, ОТДЕЛНИЯТ човек ще счете насилие, идващо от държавата, за легитимно или не,

  това си е ЛИЧНО НЕГОВ избор.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 27. 27 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Както отделният човек може по СВОЯ преценка да определи насилие СРЕЩУ държавата или гражданско неподчинение въпреки заплаха от държавно насилие

  като легитимно или не.

  Пак е НЕГОВА воля.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#10] от "leko_uchuden":

  пич - цялата американска конституция е написана в този дух! Хората се опитали да направят такъв документ който да защитава гражданите от деспоти и правителства които не работят за тях. За съжаление, сега Объмъра се занимава точно с това - фашизъм в действие и вземане на все повече власт от конгреса и хората.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [quote#26:"Виктор Къдринов"]А това дали в даден случай, ОТДЕЛНИЯТ човек ще счете насилие, идващо от държавата, за легитимно или не,

  това си е ЛИЧНО НЕГОВ избор. [/quote]

  като те хвърлят в Белене, това легитимно ли е било според тебе?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 30. 30 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пешката":

  това са тотални небивалици - изземването на власт от конгреса стигна апогея си при джордж уокър буш , но това удобно се забравя.

  обама не нито либерал (по смисъла на европейския термин) нито комунист, той може да е либерален по смисъла на американската политика, което го поставя в една кошница със саркози и аснар, по европейските стандарти.

 31. 31 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да припомним също, че Торо е лежал в затвора за практикуване на гражданско неподчинение. А не като съвременните му последователи, които хем искат да правят гражданско неподчинение, хем никой да не ги закача.

  Romanes eunt domus!
 32. 32 Профил на maxwavelength
  maxwavelength
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":


  До коментар [#18] от "leko_uchuden":

  хехе, пичове, дон кихот&леко учудения, как не ви омръзва да словоблудствате коя майка ви е хранила, колко рояка бръмбари се гонят в главите ви, като се погледнете и се попитате, кое е ценно за мене, кое е важно, за ценности говоря, и какво си отговаряте? а като погледнете през прозореца или близките си? за торо, моро, боро, махно, бакунин и прочие ли се сещате? а всеки ден, като вървите по улицата, защитавате ли се от безброй подозрения, и кой ви подозира?
  веселяци става дума за ценности не от библията, а от зад библията, за исконните човешки, земни, природни и както щете ги наречете. и те са извън контекста, па били те от торо или асан калайджията, ако те са ви проблематични, еми потърсете съдействие, потърсете помощ, погледнете се, помогнете си, не тровете ефира с брътвежите си

 33. 33 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Свободата, Санчо, се намира на върха на копието"- Сервантес.
  "Дървото на свободата трябва да бъде наторявано от време на време с кръвта на патриотите и тираните!" - Т. Джеферсън
  "И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни."- Исус Христос
  " Който иска да бъде свободен, трябва сам да се освободи. Свободата не е приказен подарък, който пада в скута на човек. Какво е свобода? Това е да имаш волята да бъдеш отговорен за самия себе си." — Макс Щирнер
  "Който не обича свободата и истината, може да стане могъщ човек, но велик — никога." — Волтер
  Свобода значи да искаш нещата да стават не така, както желаеш, а както е справедливо да стават. — Епиктет
 34. 34 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  След като авторът е измъкнал от нафталина това прочуто есе, защо не публикува още по-прочутите Маркс, Троцки, Ленин и Хитлер. Те са и значително по-съдържателни и аналитични.
  Индивид, който се противопоставя на законите и обществените порядки е социопат или ненормален и си носи последствията. Неговото място е извън обществото, т.е. в затвора или лудницата. Нека другарят анархокомунист, който пропагандира тези идеи, да се замисли. По-добре да спре, преди да е навлязал в по-голяма мърсотия.

 35. 35 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nikolay":

  Да, освен това (видно от биографичната справка, цитирана от kras 059 в коментара му под # 25), той е нарушил закона, неплащайки дължимия от него данък, през 1846 г. Починал е през 1862 г., като през тези следващи 16 г. до неговата смърт, никъде не се споменава той да е прекрачвал отново закона в името на друга неправда, т.е. нарушавайки веднъж закона и престоявайки един ден в затвора за това, той никога повече не престъпва закона, въпреки че на мен ми е трудно да повярвам, че през тези 16 години не е имало поводи за неправди в обществения живот на тогавашна Америка...

  ====

  Искам да попитам тези, които казват браво на този текст, ако в едно общество всеки тръгне да нарушава закона в знак на протест срещу някаква неправда - неправда в смисъла, по който той я приема за такава, т.е. според неговите субективни разбирания, тогава какво се случва?! Анархия!

  "Демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали.“ / "Демокрацията е най лошата форма на управление но по-добра не е измислена" е казал Чърчил!

 36. 36 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#35:"Marriela"]...че през тези 16 години не е имало поводи за неправди в обществения живот на тогавашна Америка...[/quote]
  Да се чете: "...че през тези 16 години не е имало никакви неправди в обществения живот на тогавашна Америка..."

 37. 37 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":

  Не е нужно мнението на всички за всичко да се покрива. Не е нужно дори да вярваш в Библията, Корана и прочие, за да споделяш едни и същи виждания за доброто и справедливото и честното на тоя свят.

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 38. 38 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#30] от "leko_uchuden":

  Точно така, в Америка или Англия либералите (по-леви) са пак в пъти по-десни от десните в Испания, примерно (или Гърция), ха-ха.

 39. 39 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#35] от "Marriela":

  Нарушаването на закона трябва да се наказва. А който иска, може да протестира, приемайки наказанието си. Иначе се стига до анархия.

  Romanes eunt domus!
 40. 40 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#34] от "valbe":

  Айде да не отиваме в крайности. Несправедливост не се премахва с друга несправедливост. И лоши закони не се лекуват с човеконенавистни режими, като социализма, национал-социализма или различните фашизми, нито с идеологиите им. От друга страна закон, който нарушава правата на човека, елемент на обществения договор между лицата, трябва да бъде променен и ако нарушава личните морал и етика и свободи на индивида, не следва да се спазва. Правилният въпрос е къде е границата. Вярвай ми, ако те преследваха, за да те хвърлят в газова камера, на базата на някой закон, щях да те скрия в мазето си, вместо да те издам. Мартин Лутер Кинг беше казал: "И не забравяйте, че всичко, което Хитлер направи в Германия, беше легално (законосъобразно)!"

 41. 41 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#39:"|"]Нарушаването на закона трябва да се наказва. А който иска, може да протестира, приемайки наказанието си. Иначе се стига до анархия. [/quote]

  +1

 42. 42 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#16:"ijj"]Какво означава човек да не е проводник на несправедливост? В едно толкова взаимообвързано и глобално общество като днешното, възможно ли е това? И ако все пак донякъде е възможно - кой е най-добрият метод човек да постигне такова нещо? [/quote]
  Саможертвата в името на справедливостта е вероятно най-добрия метод всред досега известните. Всред почитателите на Henry David Thoreau по света един такъв пример е Ганди., с неговата прагматична и практикувана в ежедневието философия. Помолен да отправи послание към хората, той отговаря "Моят живот е посланието ми". У нас най-светли примери от донейде подобен характер са дали Ботев и Левски (един интересен въпрос между другото е дали те са били запознати с идеите на Thoreau, ала дори и да не са били, това само подчертава унивесалността им). Може би обществото ни има повече нужда днес от подобни водачи, а не толкова от харизматични приказки-залъгалки.

 43. 43 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#40] от "anarhochristian":
  И какво общо има газовата камера с екоталибани, които демонстративно и незаконно нарушават обществения ред и тормозят гражданите. Това са едни обикалящи безнаказано София червени активисти, които протестират перманентно за какво ли не, с цел да има напрежение, безредици и неприятности. Последната надежда на БСП за домогване до властта. Ясно е, че са една шепа и не могат да претендират за представителност и обективност.

 44. 44 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1740 Любопитно

  [quote#23:"Wornoxmaniak"]В моето съзнание зад компютрите има само бабички и тумбаци[/quote]

  Вие от кои сте?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 45. 45 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#43:"valbe"]И какво общо има газовата камера с екоталибани, които демонстративно и незаконно нарушават обществения ред и тормозят гражданите[/quote]

  Всичко! Най-важно е онова човешко право, което се нарушава. Започва се от най-малкото. Както е казал Христос - малко квас заквасва цялото тесто. Направиш ли и най-нищожния компромис със справедливостта и равноправието, утре ще ти се наложи да направиш по-голям, а после до газовите камери е близо.
  Освен това, имам достатъчно познати и приятели по протестите, за да мога спокойно да заявя, че ама нито един от тях не е комунист. и не споделя подобни човеконенавистни убеждения. Всъщност, тези политически дефиниции са морално остарели. Навремето именно комунистите използваха силнозвучащи определения като "фашист", за да вкарат различномислещите в една група, тази на "лошите", ама много лошите. Нека, стъпили на опита на историята да бъдем една идея по интелигентни от дедите си.

 46. 46 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#35] от "Marriela":

  Аз нямам проблем с анархията. Проблемът е на хората, които са склонни да делегират свободата си на "легитимни" органи за един напръстник спокойствие.

 47. 47 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пешката":

  Пешка, нещо не си разбрал.

  [quote#29:"Пешката"]като те хвърлят в Белене, това легитимно ли е било според тебе?[/quote]

  ТОЧНО това казвам бе, Пешка.

  В историята не е имало държава, която да не е претендирала да притежава този монопол.

  В случая с насилственото ми пращане в лагер:

  За мен НЯМА да е легитимно.
  За чичко комунист, който мисли, че с хвърлянето на хора в Белене може да постигне пълно равенство*, може да Е легитимно.

  И пак всеки си го решава САМ. СУБЕКТИВНО Е!

  Няма никъде причинно следствена връзка, която да повелява аз да споделям мнението на чичкото, нито чичкото да споделя моята оценка за легитимността на насилието.

  *а че не го постига, историята е показала

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 48. 48 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не забравяйте, че днес е деня за бойкот на бТВ медия груп. Не гледайте нищо тяхно и не купувайте стоки на фирмите, които рекламират там.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 49. 49 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#44] от "etty1":
  А може би от двете.

 50. 50 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#39:"|"]Нарушаването на закона трябва да се наказва. А който иска, може да протестира, приемайки наказанието си. Иначе се стига до анархия. [/quote]

  Странен коментар за живеещ в страна, създадена чрез преврат и отхвърляне на законната власт на кралицата. Та как преди 200 години Англия наказа неподчинението и отцепването на колонията в държава?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 51. 51 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#45] от "anarhochristian":
  Развинтена фантазия имаш. Като казваш какво било "навремето", къде си го чел?
  И чии интереси обслужват твоите другарчета, които викат: "Дръжте крадеца!". На най-големия крадец. А нямали нищо общо.

 52. 52 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#51] от "valbe":

  Развинтена фантазия имам, факт. И винаги съм я противопоставял на хората без фантазия. С фантазия се създава бъдещето.
  "Като казваш какво било "навремето", къде си го чел?" - не съм го чел , а съм го чувал преди промените, защо странно ли е, невероятно ли е, трябва ли да предизвиква ирония?
  Кажи чии интереси обслужват?

 53. 53 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#44] от "etty1":

  Млад, добър, умен, красив и богат. Така поне казват приятелите ми за мен.

 54. 54 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#49] от "valbe":

  От блудния не чакам милост аз
  за радостната тръпка на телото.
  Да, грешен съм, не повече от вас,
  шпиони мои, майстори във злото.
  Да, аз съм аз. Признавам го без страх.
  По вас за мене не съдете вие.
  Не злобата ви мнимия ми грях
  пред този свят на показ ще разкрие!

 55. 55 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1740 Весело

  До коментар [#53] от "Wornoxmaniak":

  И аз така предполагах. Представям си всеки умен и любезен човек в този форум в най-добра светлина. Опитайте, много е приятно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 56. 56 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#55] от "etty1":

  Не. Благодаря.

 57. 57 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#48:"epoc"]Не забравяйте, че днес е деня за бойкот на бТВ медия груп.[/quote]
  Още по-добре да не е само днес

 58. 58 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хенри Дейвид Торо, написал и "Гражданския договор" е истинският баща на демокрацията, Хвала на "Дневник" за публикацията, лошото е че малко хора ще прочетат откъса, а още по-малко ще разберат за какво иде реч.

 59. 59 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пешката":
  "За съжаление, сега Объмъра се занимава точно с това - фашизъм в действие и вземане на все повече власт от конгреса и хората."  Как я измисли тази тъпня?

 60. 60 Профил на nevend
  nevend
  Рейтинг: 217 Весело

  Браво на Дневник!
  Колко хубава статия!

 61. 61 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  До коментар [#56] от "Wornoxmaniak":
  А твоите приятели и те ли са ангели небесни или гости от чужди планети?

 62. 62 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Що ме вземете малко да почетете, след това да помислите върху това, което сте прочели и след около 10 години мислене да се престрашите да напишите нещо по темата.

 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#50] от "epoc":

  Извинявай, по погрешка ги сложих минус а ти заслужаваш няколко +.
  Той тоя си е либерастко чадо - той разбира законите че важат за всички останали освен за него. Затова разправя така.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 64. 64 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#50] от "epoc":

  Няма нищо странно в изказването ми. Да не искаш да кажеш, че Великобритания не се е опитала да "накаже" революционерите?

  Romanes eunt domus!
 65. 65 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#63] от "Десен":

  Напротив, псевдодесни, точно това ви обяснявам. Законите важат за всички. И ако искаш да ги нарушаваш, трябва да си готов да си платиш за това.

  Romanes eunt domus!
 66. 66 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 502 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=O5rmJvR-694

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 67. 67 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#65] от "|":

  Па много ти е кафкианско нещо разбирането. С тоя манталитет ще си умреш като куче. Гледал ли си "Процесът" с Кайл МакЛоклън? Сигурно бидейки таквази организирана и подредена личност в чиято душевност всичко е подредено в своите кутийки и тесни рамки не можеш да си представиш да съществува ситуация на несъгласие което да ти се налага да приемеш? Психологически погледнато, модерните хора постоянно правим компромиси, а исторически - няма такъв който да спазва закона на 100%. Тъй че не се прави на по-католик от папата. Законите са врата у поле и това баш на теб трябва да ти е ясно дето си в страна дето дори и закон за движение по пътищата няма. А общовалидния принцип на правото не ми го обяснявай на мен - има юристи тук с по-големи нужди от образователни преговори на въведение в правото. Между другото има една гледка в България която не можеш да си позволиш никъде другаде в белите страни - да видиш някой възвращенец пред взаимно противоречащи си закони. Е няма такава физиономия в човешката антропология.
  Примери бол. А щом ти е интересно правото - редно е да научиш че един закон е триединство от буква, т.е. писания закон, практика, т.е. съдебната практика и тази по налагането му, и дух, т.е. да съществува желание за спазването му.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 68. 68 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#67] от "Десен":

  Абе, ти изобщо четеш ли какво пиша?

  Нямало закон за движение по пътищата? Ти пак ли се надруса?

  Romanes eunt domus!
 69. 69 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 534 Весело

  С поданици нищо не можеш да промениш!!! Махатма Ганди освободи цяла Индия от тъпите ингилизи само с гражданско неподчинение!!!

 70. 70 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#68:"|"]Нямало закон за движение по пътищата?[/quote]
  Дооообреееее!
  В българския ЗДП пише:
  Чл. 35. (2) Когато радиусът на завиване на пътното превозно средство е по-голям от радиуса на завоя, завиването може да започне и от друга част на платното за движение, но водачът на завиващото превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, преминаващи от дясната му страна.
  Я дай да видим подобен закон. Повтарям закон! Не ми трябват щатски регулации подписани от комисия. Говоря ти за закон приет от сенат който регулира точно горния казус.
  Успех ти пожелавам!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 71. 71 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#70] от "Десен":

  И защо трябва да регулира точно горния казус? Защото някакъв български идиот го интересува?

  Има закони за пътищата, приети от съответните щатски законодатели. Като си такъв "експерт", намери си ги сам

  Romanes eunt domus!
 72. 72 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#71:"|"]Има закони за пътищата, приети от съответните щатски законодатели. [/quote]
  Аз викам, като земеш да се обаждаш от държава чиято история е по-стара от къщата на баба ми, и от такава където има закони а не се разчита на благата приказка, щото разбираш ли 'сички сме въоръжени - тогаз да се обаждаш за законите из старата Европа.
  Тука законите са в резултат от стотици години държавност. Американското право представлява транспонирано англосаксонско такова, което не е най-добрия пример. Не че е лош, просто не е най-добрия. А пък и в американски прочит някой да ми маха с пръстче за законите - ми става толкова смешно че няма накъде повече.
  И идеот ще си викаш на тейка си. Грубиян невъзпитан такъв! :-P

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 73. 73 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#39] от "|":

  А какво лошо има в анархията?

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 74. 74 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#72:"Десен"]Тука законите са в резултат от стотици години държавност.[/quote]

  Модерното европейско законодателство е предимно резултат от Code Napoleon, който е приет през 1804.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#13] от "leko_uchuden":

  Наистина всеки си има своя правда и тази дума е неуместна в превода като вероятно подходяща е "истина", въпреки, че в оригинала "truth" липсва, а е употребен именно еквивалента на "правда" - "right".

 77. 77 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#73] от "capricornicus":

  Лошото е, че не работи. Справка -- Сомалия.

  Romanes eunt domus!
 78. 78 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#72] от "Десен":

  Аз пък викам да спреш наркотиците, защото не ти действат добре и започваш да дрънкаш напосоки.

  Romanes eunt domus!
 79. 79 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#72] от "Десен":

  Иначе не знам колко е стара къщата на баба ти, но държавата ти определено е по-млада от САЩ

  Romanes eunt domus!
 80. 80 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Статията предоставя възможност за размисъл върху проблемите за ролята и значението на гражданското общество и взаимоотношенията между гражданите и държавата. Считам, че за да бъдат правилно разбрани възгледите на Х. Торос са необходими предварителни познания в областта на историята на социалните отношения, като се отчитат времето и обстоятелствата, при които той твори. Да се отрича ролята и значението на гражданското общество е също толкова безумно, колкото неправилно е и схващането то да бъде противопоставяно на структурите на държавната власт и управление.

 81. Великолепна статия,но е предназначена само за мислещите хора.Първосигналните говеда са готови да атакуват яростно всяка идея различна от втълпените им правила...вижте логореята на част от форумците и ще се убедите сами.

  Боли ме от овчедушието на хората...
 82. 82 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "Мъдрият и добре осведомен човек няма да пропусне да бъде последовател на Свободата и Справедливостта. Той ще е готов да напрегне сили в тяхна защита навсякъде, където те съществуват. За него не може да е въпрос на безразличие, когато собствената му свобода и тази на другите хора, с чиито заслуги и способности той е запознат, участват в събитието на борбата, която предстои да бъде извършена; но привързаността му към каузата ще е като към кауза на хората; а не просто към страната. Навсякъде, където има народ, който разбира стойността на политическата справедливост и е готов да я отстоява, това е неговата страна; навсякъде, където той е в състояние да допринесе най-много за разпространението на тези принципи и истинското щастие на човечеството, това е неговата страна. Той не желае за която и да било страна друга облага, освен справедливост.

  Истинският човек идентифицира честта на страната си със собствената си чест. Нищо повече не допринася за красотата и славата на една страна, колкото запазването на гражданската й и религиозна свобода от всички врагове. Светът никога няма умишлено да позволи да загинат имената на онези патриоти, които по различно време са посрещнали със собствените си гърди ударите, насочени от безочливи врагове към лоното на страната им."

  apoloniy
 83. 83 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "maxwavelength":

  Подреси си мислите и след това пиши! Упрекваш другите в брътвежи, а написаното от теб е пълна безсмислица! Прочети се сам и дано се разбереш!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 84. 84 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 583 Разстроено

  [quote#23:"Wornoxmaniak"]В моето съзнание зад компютрите има само бабички и тумбаци, а младите са на протеста[/quote]

  Някой бе казал, че възрастта не е порок, но изглежда, че не бил прав.Както и това, че аз и поредния - вече Wornox - маниак, виждаме различно. Аз лично виждам младите навсякъде другаде, но не и по протести!

  -------------
  Нямах намерение да пиша днес, но тази идиотщина ме провокира! Долу ме чакат за работа, но да почакат.
  -------------

  Не само младите хора, искат промяна!
  И изобщо всички вие, които непрекъснато говорите за промяна, а някои от вас вече са превърнали протестите едва ли не в професия, си избийте главите, че правоверни!
  Упреквате по-възрастните от вас в това, че лесно се манипулират, а вие с какво се различавате?!

  Достатъчно е да се появи някой неуравновесен самотник, някой измамник с изкривено съзнание или прикрит човекомразец и написаните от него (тях) послания стават за вас абсолютна истина!

  Аз съм на 62 и си задавам въпроси.
  Разликата между въпросите, които вие и аз си задаваме, е съществена: вашите въпроси ПРЕДИМНО се отнасят за настоящето, а моите ПРЕДИМНО - за миналото и бъдещето. (Да! За бъдещето, но не за моето, а за бъдещето на страната ни.)
  И друга е разликата: вие намирата отговорите на въпроси си в джунглата на ирационалното, като смятате че те са идеи за бъдещето. Нещо повече - вие виждате бъдещето такова, каквото ви се иска да бъде!!!

  Вие се смятате различни!
  "Млади" хора, от кого сте различни?
  ОТ КОГО СЕ РАЗЛИЧАВАТЕ?
  Ще перефразирам свръх-тъпотията, че "Глупостта е привилегия за жените." в тази свръх-тъпотия: "Наивността и глупостта е привилегия за младежта." (Кой от вас ще назове написаното от него "свръх-тъпотия"? Никой, нали? Защото мъдростта е втората ви природа...)

  --------
  Чудя си, доколко това увличане по съмнителни авторитети и алчни гурута е проява на конфликта между поколенията.

  Нетърпимостта на някои от вас към моето поколение (поколението на родителите ви) е станала вече нетърпима. (Доказателство ли? Ами ето - преди 3 години, в навечерието на изборите един като вас, визирайки мен, поиска младите да не се съобразяват с възрастните, защото ние сме били изхабени и ... оглупели.)

  Макар и да не искате да ме чуете, ще го кажа: вие не сте различни от нас. Различията са помежду ви!

  ЗАЩОТО НИТО ЕДИН ОТ ВАС НЯМА ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА БЪДЕЩЕТО И ЗА "НОВИЯ" СВЯТ, КОЙТО ИСКАТЕ ДА ИЗГРАДИТЕ!

  ---------
  Да, станал съм консерватор. (Лошо, нали? И колко е добро да си вечно мрънкащ недоволник, изживяващ се като революционер...)

  А сега, ще се насиля да ви дам някой съвети. ("К'ъв си ти да ни учиш на акъл, бе!..."

  ИМАЙТЕ МЯРКА!
  ПОМНЕТЕ, ЧЕ ПРОМЕНИТЕ НЕ ВОДЯТ САМО КЪМ ДОБРО!
  ПОМНЕТЕ, ЧЕ ВЪЛНАТА НА МАСОВОТО НЕДОВОЛСТВО, ОРГАНИЗИРАНО ОТ ИДЕАЛИСТИТЕ, РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ ЯХВА (неудачен глагол, но афоризмът е такъв) ОТ ОБИГРАНИ МАТЕРИАЛИСТИ.
  ПРОТЕСТИРАЙТЕ, НО ПОМНЕТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СТЕ ГОТОВИ И НА САНКЦИИ ОТ ДЪРЖАВАТА, КОЯТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗАЩИТАВА МНЕНИЕТО НА МНОЗИНСТВОТО!

  И НАКРАЯ, НАЙ-ВАЖНОТО! => ПИТАЙТЕ СЕ ДАЛИ ТОВА, КОЕТО ИСКАТЕ, СЪВПАДА С ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ОБЩЕСТВОТО И ЩЕ Е ПОЛЕЗНО ЗА БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА.

  ---------
  Трябва да тръгвам. Утре ще търся черни прасета покрай турската граница. Ако имам възможност ще отговоря на евентуалните ви доводи "против" доста късно. Възможно е и да не успея, затова плюйте ме свободно...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 85. 85 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 426 Разстроено

  "Малцинството е безсилно, докато се води по мнозинството - тогава всъщност не е и никакво малцинство; противодейства ли обаче всячески, става непобедима сила."

  Депутатите от опозицията май забравят или не знаят това - първо не се явиха всички на гласуването на закона, второ не използват силата на медиите за огласяване на тяхната позиция, трето ...
  Всъщност май много ще ни е тежък изборът на изборите догодина...

 86. 86 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#53:"Wornoxmaniak"]Млад, добър, умен, красив и богат. Така поне казват приятелите ми за мен.[/quote]

  Пропуснали са "скромен". Ама споко, като погрознееш, остарееш и опарите свършат, може и да придобиеш тачи черта на характера

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK