Гърция има шанс да стане развиваща се икономика

Новият гръцки премиер Андонис Самарас

© Reuters

Новият гръцки премиер Андонис СамарасВ дългосрочен план Гърция все още е заплашена да се превърне в първата икономика, която да направи стъпка назад от статут на развита към развиваща и с облекчения за инвеститорите, макар и да премина непосредствената заплаха от излизане от еврозоната, пише "Ройтерс".


Тази безпрецедентна промяна, връщаща с 11 години назад извървения от страната път, би прекъснала връзката на Гърция с инвеститорите в развитите пазари, но и ще отвори врати за по-рисково настроените мениджъри на фондове.


Агрегаторът на борсови индекси MSCI класифицира Гърция като развит пазар от 2011 г. насам според критерии за размер на пазара, ликвидността, достъпа за инвеститори и общото богатство на държавата.
Изход на Гърция от еврозоната все още е разглеждан като един от възможните сценарии след гръцките избори на 17 юни. Ако девалвация на валутата обаче намали богатството на държавата в доларов еквивалент или Гърция наложи контрол върху движението на капитали, то това би довело до светкавичното й изхвърляне от групата на развитите икономки.


Нормалният процес за преминаване от един в друг статус според индекс на MSCI може да отнеме години. Например Южна Корея е разглеждана като кандидат за преминаване от развиваща се в развита икономика, но това се точи вече повече от 4 години.


От друга страна една неочаквана криза може да ускори нещата.


"Ако държавите започнат да налагат сериозни рестрикции за достъпа, те може да ни принудят да действаме по-бързо", казва Себастиан Лайблих, управител на индексовия мениджмънт в MSCI. Бърза девалвация също може да свали годишния доход на глава от населението на Гърция под 27 000$ (през 2010г.). Според критериите на MSCI един развит пазар трябва да има доход на глава от населението 25% над определения от Световната банка праг от 12 276$ или малко над 15 000$.


"Гърция има да извърви много път, преди да падне под това ниво, но тези дни всичко е възможно", допълва Лайблих.


Гърция има шанс да стане развиваща се икономика

© Reuters


Поради факта, че по-голяма част от гръцкия дълг е в евро, тя няма ликвидни облигации в долари, които може да й позволят достъп до индексите на развиващите се пазари на JPMorgan и да привлече инвеститори, предпочитащи по-рисковия дълг на развиващите се държави.


В капиталовите пазари намаляващите цени означават, че Гърция съставлява в момента само 0.1812% от индекса EMU на MSCI и едва 0.0193% от глобалния пазарен индекс на компанията.


Дори и без икономическите си проблеми, Гърция едва ли може да привлече много от 250-те милиарда долара, държани в работещи предимно с Европа взаимни фондове, сочат данни на Lipper Global.


MSCI казва, че излизането на Гърция от еврозоната ще предизвика автоматичен изход на страната от индекса й EMU, но процесът за понижаване на пазарния рейтинг към развиващ се ще отнеме повече време. Той би включвал преразглеждане на гръцкия пазар от MSCI. Компанията вероятно първо ще определи страната като пазар със самостоятелни специфични характеристики.


Нещо подобно се случва с Пакистан, който бе изритан от индекса за развиващи се пазари на MSCI през декември 2008 г., след като правителството въведе рестриктивни правила за фондовата търговия. Тогава Пакистан е определен като самостоятелен пазар, а няколко месеца по-късно включен в индекса на граничните пазари.


Гърция има шанс да стане развиваща се икономика

© Reuters


Гърция ще трябва първо да бъде включена в индекса на развиващите се пазари преди да привлече вниманието на много от капиталовите фондове, работещи с развиващите се страни.


Въпреки загубата на престиж, това няма да е толкова лоша новина за акциите в държавата, Всъщност, преди 11 години, когато пазарът на Гърция бе обявен за развит, тя изгуби инвеститори – нейният дял на развития пазар е едва 0.13%, докато на развиващия се той беше почти 5%.


По подобен начин Израел губи инвестиции, когато през 2010 г. се превръща в развит пазар. Чуждите инвестиции на местния пазар на акции намаляват от 2 милиарда през 2009 г. до почти нула през 2010 г.


Някои по-активни мениджъри на фондове обаче може и да не изчакат официална преоценка на Гърция като развиващ се пазар, за да инвестират.


"Като търсачи на изгодни акции, не се интересуваме каква е държавата, в която работи компанията, ние гледаме цената им", казва Ким Катехис, мениджър за развиващите се пазари в Martin Currie. "Ако Гърция излезе от индекса на развитите, ще гледаме компаниите по същия начин, както на останалите акции."


Марк Мобиус - инвеститор ветеран на развиващи се пазари, заяви през миналата седмица, че Гърция може да се превърне в развиваща се икономика: "Много е възможно, ако тя се върне към драхмата, да бъде определена като такава, ако доходът на глава от населението намалее."


Голямата задлъжнялост на държавата обаче може е достатъчна, за да отблъсне дори най-смелите инвеститори в развиващите се пазари, които станаха свидетели на сериозно подобрение на фундаменталните показатели в останалите страни през изминалото десетилетие.


"Вероятността разумните инвеститори на развиващите се пазари да инвестират в Гърция в момента е близка до нулата," казва Джеръм Бут, началник на изследователския отдел в Ashmore Investment Management. "След няколко години, след една девалвация, може да има повече смисъл, но аз не бих инвестирал. Не инвестирам в рискови пазари, където няма как да оцениш риска."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 914 Любопитно

  И аз имам шанс да стъпя на Луната!

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 2. 2 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Че тя винаги си е била такава, с изключение на прекомерно "добре" развития финансов пазар.

 3. 3 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Весело

  Дано, защото до сега е бавно развиваща се!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Гърция има шанс да стане развиваща се икономика - Аз мисля, че няма.

 5. 5 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Развиващите се икономики не се дефинират само от нивото на заплатите, а преди всичко от това какво произвеждат.

  Например преди всичко износ на суровини - развиваща се икономика.

  Преработка на суровини - развита икономика.

  В тоя ред на мисли не знам как точно са решили, че има такъв риск след като основно перо в икономиката им са услуги.

 6. 6 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Не знам , колко е развита и дали ще стане развиваща се икономика, но 100% е фалирала икономика.

 7. 7 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Гърция доста позападна и тя като свлачищата, но с оставането в Еврозоната има лъч светлинка в тунела

 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 565 Весело

  Гърция както е тръгнала има шанс да стане неразвита икономика,която се стреми да стане развиваща се,ако изобщо и остане икономика

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Това дето го четете не е истина! То съществува само в главите на хората, които са го измислили, без никаква връзка с реалността.
  Всички тези безумия трябва да се изучават само за да се разбере, защо западния модел се разпада.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 418 Неутрално
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Гърция има шанс да стане развиваща се икономика- ХАХАХХА- НАЛИ БЪЛГАРИЯ Е РАЗВИВАЩА СЕ ИКОНОМИКА - СЕГ АГЪРЦИТЕ СЕ ИЗРАВНЯВАТ С НАС! ХИТРИТЕ ГЪРЦИ С ДВАТА КРАКА
  А ние уж сме били на последно място по БВП,а Я да видим РЕАЛНИТЕ СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ НА ГЪРЦИЯ ЗА БВП, ПРОИЗВОДСТВО И Т.Н., А НЕ СЪЗНАТЕЛНО ПОДПРАВЕНИТЕ НЕВЕРНИ ДАННИ , ДЕПОЗИРАНИ ОТ ТЯХ В ПЕРИОДА 2001- 2011Г. В ЕВРОСТАТ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  има вътрешно противоречие между заглавието и първото изречение от статията. "Има шанс" носи положителна конотация, предполага че това е нещо хубаво. всъщност автора май иска да каже точно обратното...

 13. 13 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Абе верно ли Южна Корея е по-долу от Гърция ?!?!?
  Тия дето ги дават тия "титли" хич ги няма...

  Всичките са маскари!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 14. 14 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кога пък Гърция е била развита икономика??? Въобще всичките тези квалификации са пълен алабализъм. Спомням си, че четох някъде, че Германия подпомага финансово Китай, защото според някаква си там класация Китай се смятал все още за развиваща се държава.

 15. 15 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да не вземат пример от нас как сме развиваща се икономика.
  Ние имаме световно достижение на техниката - чушкопека даже вече и за две чушки. Гърците остава да измислят чушкопек за три чушки и да го запишат в гинес..

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Най- бедните в ЕС си пазаруват гръцки жилища
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4909911
  Българи нахлуват в Гърция, купуват имоти с изглед към Егейско море - 21.06.2012г.16:41 Имало и български фирми от финансовия сектор, които купували жилища в Гърция, за да могат служителите им да прекарат отпуската си там. Българи "нахлуват" в Гърция и купуват имоти, твърди гръцкият в. "Имерисия".Интерес за сънародниците ни представлявали курортни жилища, често малки на площ, с гледка към Егейско море. Атрактивни били и изгодни имоти в Солун с цел придобиване на второ жилище или инвестиция.Изданието коментира, че българите използват възможностите, отворили се на пазара в Гърция след срива на цените заради икономическата криза.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Весело

  Трябват им само един билион евро и пет милиона китайци със заплата не повече от 300 евро на човек.

 18. 18 Профил на sgpi
  sgpi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  абе силициевата долина на балканите ....узо и сувла))

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  "Гърция има шанс да стане развиваща се икономика"


  Че тя винаги е била развиваща икономика!Бавно развиваща,се!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Весело

  В 2-3 коментара си личи сериозната липса от добър секс !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Например Южна Корея е разглеждана като кандидат за преминаване от развиваща се в развита икономика, но това се точи вече повече от 4 години."

  Ебати глупостите. Южна Корея произвежда най-добрата битова електроника и електротехника в света и има една от най-развитите автомобилна и транспортна индустрии, а Гърция произвежда узо. И Южна Корея, според индекса на MSCI , била развиваща се икономика, а Гърция - развита. Да му го туря на индексиращите.....

 22. 22 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това сравнение с Южна Корея и мен леко ме потресе...То, ако Гърция имаше нещо общо с Южна Корея, във всяко нейно заливче от Керкира до Тасос трябваше да има поне по една корабостроителница..."Беата" на Ю.Корея май е, че е в Азия, пък някак е прието в Азия да няма развити държави...)
  Ама аз предлагам да оставим Гърция и Корея на мира...с техните си проблеми, а да се огледаме в нашата си кочинка - какво става там..

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 23. 23 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "По подобен начин Израел губи инвестиции, когато през 2010 г. се превръща в развит пазар. Чуждите инвестиции на местния пазар на акции намаляват от 2 милиарда през 2009 г. до почти нула през 2010 г." ????
  Авторът на тази статия явно живее на друга планета. Инвестициите в Израел през 2010 нарастнаха на 12,7% в сравнение с 2009. Той че не разбира от икономика е ясно, ама да се беше потрудил да погледне тук- там за някоя и друга цифра .

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK