Гърция има шанс да стане развиваща се икономика

Новият гръцки премиер Андонис Самарас

© Reuters

Новият гръцки премиер Андонис СамарасВ дългосрочен план Гърция все още е заплашена да се превърне в първата икономика, която да направи стъпка назад от статут на развита към развиваща и с облекчения за инвеститорите, макар и да премина непосредствената заплаха от излизане от еврозоната, пише "Ройтерс".


Тази безпрецедентна промяна, връщаща с 11 години назад извървения от страната път, би прекъснала връзката на Гърция с инвеститорите в развитите пазари, но и ще отвори врати за по-рисково настроените мениджъри на фондове.


Агрегаторът на борсови индекси MSCI класифицира Гърция като развит пазар от 2011 г. насам според критерии за размер на пазара, ликвидността, достъпа за инвеститори и общото богатство на държавата.
Изход на Гърция от еврозоната все още е разглеждан като един от възможните сценарии след гръцките избори на 17 юни. Ако девалвация на валутата обаче намали богатството на държавата в доларов еквивалент или Гърция наложи контрол върху движението на капитали, то това би довело до светкавичното й изхвърляне от групата на развитите икономки.


Нормалният процес за преминаване от един в друг статус според индекс на MSCI може да отнеме години. Например Южна Корея е разглеждана като кандидат за преминаване от развиваща се в развита икономика, но това се точи вече повече от 4 години.


От друга страна една неочаквана криза може да ускори нещата.


"Ако държавите започнат да налагат сериозни рестрикции за достъпа, те може да ни принудят да действаме по-бързо", казва Себастиан Лайблих, управител на индексовия мениджмънт в MSCI. Бърза девалвация също може да свали годишния доход на глава от населението на Гърция под 27 000$ (през 2010г.). Според критериите на MSCI един развит пазар трябва да има доход на глава от населението 25% над определения от Световната банка праг от 12 276$ или малко над 15 000$.


"Гърция има да извърви много път, преди да падне под това ниво, но тези дни всичко е възможно", допълва Лайблих.


Гърция има шанс да стане развиваща се икономика

© Reuters


Поради факта, че по-голяма част от гръцкия дълг е в евро, тя няма ликвидни облигации в долари, които може да й позволят достъп до индексите на развиващите се пазари на JPMorgan и да привлече инвеститори, предпочитащи по-рисковия дълг на развиващите се държави.


В капиталовите пазари намаляващите цени означават, че Гърция съставлява в момента само 0.1812% от индекса EMU на MSCI и едва 0.0193% от глобалния пазарен индекс на компанията.


Дори и без икономическите си проблеми, Гърция едва ли може да привлече много от 250-те милиарда долара, държани в работещи предимно с Европа взаимни фондове, сочат данни на Lipper Global.


MSCI казва, че излизането на Гърция от еврозоната ще предизвика автоматичен изход на страната от индекса й EMU, но процесът за понижаване на пазарния рейтинг към развиващ се ще отнеме повече време. Той би включвал преразглеждане на гръцкия пазар от MSCI. Компанията вероятно първо ще определи страната като пазар със самостоятелни специфични характеристики.


Нещо подобно се случва с Пакистан, който бе изритан от индекса за развиващи се пазари на MSCI през декември 2008 г., след като правителството въведе рестриктивни правила за фондовата търговия. Тогава Пакистан е определен като самостоятелен пазар, а няколко месеца по-късно включен в индекса на граничните пазари.


Гърция има шанс да стане развиваща се икономика

© Reuters


Гърция ще трябва първо да бъде включена в индекса на развиващите се пазари преди да привлече вниманието на много от капиталовите фондове, работещи с развиващите се страни.


Въпреки загубата на престиж, това няма да е толкова лоша новина за акциите в държавата, Всъщност, преди 11 години, когато пазарът на Гърция бе обявен за развит, тя изгуби инвеститори – нейният дял на развития пазар е едва 0.13%, докато на развиващия се той беше почти 5%.


По подобен начин Израел губи инвестиции, когато през 2010 г. се превръща в развит пазар. Чуждите инвестиции на местния пазар на акции намаляват от 2 милиарда през 2009 г. до почти нула през 2010 г.


Някои по-активни мениджъри на фондове обаче може и да не изчакат официална преоценка на Гърция като развиващ се пазар, за да инвестират.


"Като търсачи на изгодни акции, не се интересуваме каква е държавата, в която работи компанията, ние гледаме цената им", казва Ким Катехис, мениджър за развиващите се пазари в Martin Currie. "Ако Гърция излезе от индекса на развитите, ще гледаме компаниите по същия начин, както на останалите акции."


Марк Мобиус - инвеститор ветеран на развиващи се пазари, заяви през миналата седмица, че Гърция може да се превърне в развиваща се икономика: "Много е възможно, ако тя се върне към драхмата, да бъде определена като такава, ако доходът на глава от населението намалее."


Голямата задлъжнялост на държавата обаче може е достатъчна, за да отблъсне дори най-смелите инвеститори в развиващите се пазари, които станаха свидетели на сериозно подобрение на фундаменталните показатели в останалите страни през изминалото десетилетие.


"Вероятността разумните инвеститори на развиващите се пазари да инвестират в Гърция в момента е близка до нулата," казва Джеръм Бут, началник на изследователския отдел в Ashmore Investment Management. "След няколко години, след една девалвация, може да има повече смисъл, но аз не бих инвестирал. Не инвестирам в рискови пазари, където няма как да оцениш риска."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK