Осъдената русенска журналистка: Струва ли си изобщо да зареждаме батериите на касетофоните?

Ася Пенчева. Снимката е от <a href="http://pencheva.com/?page_id=180" target="_blank">личния сайт на журналистката</a>

Ася Пенчева. Снимката е от личния сайт на журналисткатаВчера стана известно, че Районният съд в Русе е произнесъл осъдителна присъда на журналистката от вестник "Утро" Ася Пенчева. Тя е била призната за виновна в това, че опозорила служителка от дома за деца "Надежда". 


Журналистката написала преди година материал след разговор със служителка в дом за деца, лишени от родителска грижа. Служителката разказва и е записана от репортерката на диктофон, че в дома се нанася побой над възпитаници. Същата служителка се почувствала по-късно оклеветена и завела дело. Според вчерашните публикации в местните медии съдията не приела направения от журналистката запис с аргумента, че той не е доказателствено средство, събрано по реда на НПК.


По закон мотивите за решението на съда трябва да бъдат публикувани в срок от 30 дни от постановяването на присъдата. Ще изчакаме да станат публични и ще ги оповестим, защото становището е важно по този принципен казус за работата на журналистите. Днес публикуваме позицията на журналистката Ася Пенчева, описана в личния й сайт. Заглавието е на редакцията. 
На яхтеното пристанище в Монако съседи са ми Брендо, Маргините, Мургина, Ковачки, Лечков и част от момчетата, наричани от МВР "Наглите". Вальо Топлото само ми гостува от време на време. Той предпочита джакузито да му е в съседния кабинет. Точно затова си помислих, че няма да имам проблем с правосъдната система и аз, също като тях, ще получа оправдателна присъда. Какво се обърка така и не разбрах, но се случи – осъдиха ме. Как пък само аз попаднах в другия списък на Дядо Коледа с лошите! А само след шест месеца е времето за подаръци…


Разбира се, че горното са пълни глупости. Даже фантазии не са. Единственото вярно е, че ме осъдиха съвсем на сериозно, но също толкова невероятно.


Тъй като обещах да разкажа за какво става дума изобщо, го правя и ще се постарая да е кратко, ясно, по същество и изчерпателно. Колегите от медиите ще ме разберат какво имам предвид.


Филмът, в който се вкарах, започна през юли 2011 г. Тогава при мен в редакцията дойде Милена Саха, добре позната ми с грижите си към сираци, напуснали институции. Винаги съм защитавала нейната кауза и съм й съдействала. Та тя ми донесе диск (CD), на който имаше три видеоклипа с потресаващо съдържание – дечица от дом "Надежда" в Русе разказват за насилие над тях от страна на персонала. Някой възрастен (глас зад кадър) им задаваше въпроси, а те, миличките, отговаряха разпалено и емоционално. Няма нормален човек, който да остане равнодушен към такава сцена. Тъй като и аз минавам за нормален човек, при това грижовен родител, се ужасих. Едновременно с това обаче не можех да повярвам, че това е възможно. Защо пък да не е, ще попитате веднага и ще си спомните за Могилино, Бургас и Ямбол.


За мен беше невероятно, тъй като познавам работата и хората от този дом повече от 20 години. Да, честно! Всички красиви и добре запазени дрешки, които моите деца надрасваха, ги носех там. Отделно в качеството си на репортер пък за всяко събитие или просто така посещавах точно този дом. Познавам и персонала. С това започна абсурдът.


Въпросната Милена Саха ми обясни старателно, че социалната работничка Ценка Благоева е готова да ми разкаже за насилията и безобразията в дом "Надежда", при това не се страхува да застане пред фотоапарат и репортерски диктофон. Да не повярваш, нали! Обаче аз повярвах. Заради децата. Ако пък се е случило наистина такова безобразие, кой да защити мъниците, ако не аз! Един процент да беше вярно, си струва всички усилия, нали, нормални хора!


Рано сутринта отидох във въпросния дом и намерих смелата социална работничка в една от занималните. Впрочем не, вратата беше заключена, тъй като другарката в момента се къпеше и само едно-единствено момиченце беше вътре и не можеше да отключи. Странно. Занималните няма за какво да бъдат заключвани. Включих диктофона си още тогава. Не го изключих до последната минута на престоя си в дом "Надежда".
Инстинктът ми подсказа, че работата не е съвсем читава и мислех (оказа се грешно!), че записът ще ми помогне в следващ етап. За съд не ми дойде на ум, но пък за проверки от институции бях убедена.


Още с първите си думи социалната работничка Ценка Благоева започна да пълни сценария на абсурдния филм с реплики, които нямат нищо общо с истината. Въпреки това разказа в подробности как едно дете на 3 години е било малтретирано. Правя вметка, че точно родителите на този хлапак, социално изостанали, описвах месеци по-рано на страниците във вестника и лично съдействах личните им карти да бъдат предадени по служебен път в друга община и да не харчат излишни пари за път до Русе за получаването им.  Няма ненаказано добро, но това стана ясно по време на съдебното дело.


Та след като ми бяха съобщени всички зверства, потърсих другата гледна точка – на учителката, която бе обявена за побойник. Изслушах и нея. Да се чете "записах и нея". Естествено, не минахме и без коментар от директорката. Съвсем нормално беше всеки да твърди своето.


С целия този набор от информация аз написах материал. Заради онзи един процент вероятност с детето Габриел (в материала съм сменила името му на Сашко, тъй като такива са изискванията на ЗЗД) да се е случило наистина такова зверство.


След публикацията за дом "Надежда" в институцията влязоха всички възможни проверяващи органи – прокуратура, полиция, Агенция по храните, Отдел за закрила на детето, Агенция социално подпомагане барабар с общинските структури, Държавна агенция за закрила на детето, Регионална здравна инспекция, Инспекторат по образованието и т.н. В нашата държава дал Бог служби. Не установиха да има насилие. А може би прикриваха? А може би някой просто си беше измислил всичко? А онзи един процент вероятност Габриел действително да е бил насилван и удрян до кръв по главата с Библия (така твърди Благоева пред диктофона ми)?


Не съм нито институция, нито разследващ орган. Затова професионално започнах да следя развитието на нещата. Вярно, от полицията ми изискаха записа и аз го предоставих за нуждите на следствието. Процентът, процентът вероятност…!


Прокурорската проверка още не е приключила. 11 месеца оттогава. Това не е наша работа да коментираме. Само че през това време набедената за побойница учителка доказа пред съда, че не си е позволявала и шамар по дупето на детето да удари. Така Ценка Благоева беше осъдена за клевета. Трябваше да плати глоба от 3000 лева на държавата. Тъй като това е сериозна сума за повечето български граждани, тя заведе дело срещу мен. Седем месеца след интервюто, проведено на четири очи в двора на дом "Надежда". Изведнъж се почувства обидена и оклеветена, а аз пък съм изопачила думите й.


През февруари, когато в редакцията бяха донесени призовката и тъжбата, смятах, че всичко ще приключи много бързо. Ценка Благоева искаше да се чуе този прословут запис и да стане ясно, че тя не е казвала нещата, които пък аз съм написала. Отлично!, помислих си, и аз това искам – да чуе съдът записа и да стане ясно, че тя е казала нещата, които съм написала.


Съдийката Ралица Русева обаче обяви, че не приема записа, тъй като той не е доказателствено средство, събрано по реда на НПК. Санким преди да прави каквото и да е интервю, всеки журналист трябва да тича първо при прокурор за бележка и след това да бяга към събитието и събеседника си. И аз увиснах. Почти като в парапланер в термика. Четири месеца, четири заседания и присъда – виновна.


Филмът продължава. Ако има нещо хубаво в цялата тая гадост, е подкрепата на колегите ми в Русе. Те дойдоха в залата, а конкурентният иначе вестник "Бряг" писа нонстоп как върви делото. Не заради мен, а заради честта на репортерския диктофон. Четири месеца доказвах, че не съм камила и нямам гърбици.
Първият сезон приключи. Ще има втори, обещават сценаристите.


Въпросът е обаче как да работят журналистите и струва ли си изобщо да зареждат батериите на касетофоните си?

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Newcastle Fan
  Newcastle Fan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е, след като съдът оневинява явни престъпници, трябва да демонстрира активност и суровост с такива присъди. Ася е истинска и способна журналистка с гражданска позиция, това няма как да остане ненаказано.

  По плодовете ще познаете дървото.
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  НЕ МЕ ГЛЕДАЙ УМНО БЪЛГАРИНО;къде живеем.Хора много,Човеци малко.

 3. 3 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Е в Булгурия журналистите винаги имат вина, агресивни са и провокират, според форумната паплач.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 620 Гневно

  Трябва да се всява страх сред журналистите .Как така ще задава въпроси , ще записва ,ще си върши работата.
  Тя така утре ще запише и някой кмет ,депутат или министър .И после какво? Да си подават оставките ли ?
  Журналистите трябва да си знаят мястото .
  Писна мииииииииииииииии еи , писнааааааааааа ми .

 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Свободна журналистика, а? Просперират само властолизците!
  Ако във всяка медия имаше по една Ася, бих повярвала в свободата на словото!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Осъдената русенска журналистка: Струва ли си изобщо да зареждаме батериите на касетофоните?".При тази каша наречена"правосъдие" май не си заслужава.

 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1973 Разстроено

  Не само не трябва да се включват репортерските касетофони, но и не трябва да се подхващат "животрептущи" ПРОБЛЕМИ - омръзнаха трептенията на хората - замиване, заглаждане, нагаждане безкрай... От хората, които определят политиката на страна от ЕС, съдбата на един народ. "...защото становището е важно..." - наистина е важно, но логиката в БГ е повече от странна - гледните точки винаги са различни. А, уж България е малка страна, всички сме и си оставаме "братовчеди"... Не е морално, но е според заКОН, в който винаги има вратички... Гадост и зараза, гнилост и омраза...

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  Не знам какво може да се направи след такова безобразие:

  Червените бригади и насилие
  Гражданско неподчинение
  Терминал 1 или Терминал 2

  Абсурд е това, единственото което ми хрумва е "When good people do nothing, evil triumphs".

  Страната ни е кочина, значи хората не са читави...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Чета и не мога да повярвам! Що за абсурд е всичко това?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на tombata
  tombata
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Оди дома, чети "Шок".
  От всякъде ни пълнят устата с домати с колци.

  По един друг повод одеве коментирах, че журналистиката ни е като Петър Василев - Петела и само клакьорства на политиката.

  Ами не съм бил прав, или поне не съвсем... А посмей да не клакьорстваш, а са те осъдили.

  Ако не ни натиснат както натиснаха унгарците, мисля, че СУ трябва да закрие тая специалност като неперспективна и да организира катедра "Шок"-описане

 12. 12 Профил на Йонас
  Йонас
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На практика всеки интервюиран за каквото и да било може да се откаже от думите си, както и да осъди интервюиращия журналист. Единственото изключение е видеозаписът, но пък там всеки си мери думите пет пъти, преди да ги изрече... Наистина - странно е за какво изобщо са ни другите видове записи на провеждан разговор...

 13. 13 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 811 Неутрално

  В страна където политиците не се страхуват от журналистите, а журналистите се страхуват от политиците, демократия няма!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 14. 14 Профил на registr_cenzura
  registr_cenzura
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Информирайте ни ще дойдем да слушаме и да се информираме. Да видим може съдийката да си промени мнението за записа, а може и да обяви заседанието за закрито. Ще си проличи.

 15. 15 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Нормалните не оцеляват.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Какъв и е проблема на момата? Не може да обжалва ли или и се свиди адвокатският хонорар, който ще го плати незнамкакваси фондация за защита свободата на словото. Ми и адвокатите трябва да ядат. И вместо да опява по вестниците и да си прави реклама колко нещастна била, да гледа да не изтърве срока за обжалване. Малък пример ли са Мургина и д-р Рашев - от годинки пандела до оправдание. А тая за 1000 лв орева ортаклъка!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#16] от "Федор Венедиктович Езерский":

  В смисъл, няма значение какво е поведението на съда, просто трябва да се налеят едни пари за да оправим работата?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 19. 19
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Мдаа в страната на номенклатурите и милиционерите какво друго може да се очаква.
  Съдът е можел да изслуша все пак записа и съдията без да го взема в предвид като доказателство да вземе решение по делото.
  Само, че нашата съдебна система не желае съдията да вземе убедено решение, а предпочита то да е по принцип и така удобно да се избяга от отговорност.
  Има други съдилища в Европа.Малко повече време ще отнеме, но там има адекватно правораздаване.

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  @Николай Цонев, може да обжалва, нали? А да сме чули или прочели другата страна, дето се чувства оклеветена? Май не. Тя и Маргарита Михнева си позволяваше да изразява гражданска позиция като разследващ журналист, пък после излезе друго.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#19] от "Федор Венедиктович Езерский":

  В смисъл, съда може да е неадекватен, ама дайте да си траем до последна инстанция?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 23. 23 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "Федор Венедиктович Езерский":


  [quote#16:"Федор Венедиктович Езерский"]А тая за 1000 лв орева ортаклъка! [/quote]

  др.Езерски,
  при вас е налице очевидна любов към Путинското отношение към журналистикяата, изразяваща се в принципа "има човек - има проблем, няма човек - няма проблем.Справка Политковская.

 24. 24
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  [quote#19:"Федор Венедиктович Езерский"]Имала била, кифлата, гражданска позиция в гражданското общество. И сигурно е демократка!
  Айсектир! С това балканско мрънкане станАхме за смях и на руснаците![/quote]
  Не псувай, голубчик. Никой не му дреме какво муслят руснаците.
  [quote#16:"Федор Венедиктович Езерский"] А тая за 1000 лв орева ортаклъка! [/quote]

  Федя, седни си, слаб 2!
  Не става дума за левовете, ама явно не си в състояние да го проумее6... Такива си ги нацвъкал...
  ПП: Да си демократ не е обида, да знае6. Демокра́тия (греч. δημοκρατία — «власть народа», от δῆμος — «народ» и κράτος — «власть»)

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#19] от "Федор Венедиктович Езерский":Класическо комунистическо мнение!Изобщо не сте се променили за последните 20 години...

 27. 27 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Интересно как така съдията твърди, че не може да приеме записа. Той не е длъжен да приеме записа като СРС, но е длъжен да го приеме така, както се приема запис от охранителна камера, например. Какво излиза, че ако някой извърши престъпление в телевизионното студии, или пред телевизионните камери и това е записано, въпросните записи няма да се приемат като доказателство ли? Има нещо абсурдно в българското законодателство ако е така.
  Добре че се появи този материал. Хвърля светлина върху случая. Сутринта имаше един материал на Дневник, който никак не звучеше убедително.

 28. 28 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#24] от "Федор Венедиктович Езерский":

  В смисъл, буквата на закона е по-важна от обществения интерес, дори когато подлежи на различно тълкувание?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ей хубаво момиче, добре е че има и такива журналисти като вас! Въпреки писанията на разни "хора" във форума, сигурно мнозинството българи, не смятат за журналисти М.Бенатова, Д. Найденова, В. Велева, Николайчо Бареков!??? Наистина е добре, че от време на време се появява и някой като вас! Желая оправдателна присъда на другата инстанция, като на гореизброените "невинни" крадльовци! За съжаление тук е истинският Ориент, дето един от героите в поредицата "Записки по българските въстания", казва, че тук човек трябва да е като мокра кожа, за да се разпъва лесно, накъдето го дръпнат!

 30. 30 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#14] от "registr_cenzura":В решението на съдийката, което днес излезе, се оказва, че осъждат журналистката за БЪДЕЩО деяние??? Черно на бяло пише, че нещата ЩЕ СЕ СЛУЧАТ някъде около 10-12 юли 2012 год!!! Та такива ми ти работи с "кадърните" и "почтени", па и "компетентни" съдии.

  Sic transit..
 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Днес излезе информация, че Борисов е заплашвал с СМС Илиана Беновска.
  http://www.cross.bg/1309530
  Явно журналист в България е опасна професия.

 32. 32 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Б52, да видим дали към теб ще приложат правилата модераторчетата. Какво беше, нецензурни бла бла :-D
  Или ги пробваш дали знаят какво означава "син" като цвят на руски? Почти съм сигурен, че не знаят, че е като нашето "розов", ама по либерално и демократично. :-)
  Иначе е ясно, като нямаш аргументи на моите приказки - колко му е да псуваш :-D


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  @Николай Цонев, не точно. В случая на районния съдия е по-важно да спази закона, защото ЗНАЕ, че има кой да му коригира присъдата, отколкото да рискува да не спази закона и горната инстанция да го натопорчи за своеволия. Просто така работи системата. На районният съдия е по изгодно да кара сляпо (като Темида) по закон - членче по членче, алинея по алинея.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Когато в България се изграждаше мутренско-милиционерска държава през 90-те, едно от първите неща беше да се промени НПК така, че записи, получени без специален разрешителен режим, да не могат да се използват като доказателство в обвинението и в съда. Това бе направено съвсем съзнателно с единодушие и от лявата, и от дясната страна на политическия спектър. Така се обезсмислят и направо убиват журналистическите разследвания. Защото именно журналистите са по презумпция независими и са призвани да си пъхат пръстите в случаите на корупция, особено във висшите етажи на властта. А никой от депутатите, прокурорите, съдиите или хората в изпълнителната власт искат това.

 35. 35 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#28:"Николай Цолев"]В смисъл, буквата на закона е по-важна от обществения интерес, дори когато подлежи на различно тълкувание?[/quote]

  Отговори си само на един въпрос:
  "Ние правова държава ли трябва да бъдем или обществено интересчийска?"

  А когато закона е "кофти", ей това е работата на т.нар. съдебна власт - показва в ранен етап какво точно не работи. И както казва народа: "Казвам ти дъще, сещай се снахо". Съдията не може да промени закона, а ако не се съобрази с него, може да си изпати. Толкова от мен.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Нещо,което се обяснява надълго и нашироко не струва,или този който го обяснява-не струва. Това е към Ася.
  Записите от магнетофон трябва да се приемат за доказателства,разбира се. Как разбраха иначе,че телефонния разговор между Танов и Борисов е фалшифициран? Значи,не могат да се подправят.

 37. 37 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 434 Гневно

  [quote#16:"Федор Венедиктович Езерский"]А тая за 1000 лв орева ортаклъка! [/quote]
  Проблема не е в 1000-та лв., но на теб явно ти е трудно да го рабереш!

 38. 38 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 434 Гневно

  [quote#19:"Федор Венедиктович Езерский"]С това балканско мрънкане станАхме за смях и на руснаците! [/quote]
  Проблема, разбира се, е, че станахме за срам в цифилизованите страни! За руснаците не знам, а и не ме интересува!

 39. 39 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 434 Гневно

  [quote#35:"Федор Венедиктович Езерский"]А когато закона е "кофти", ей това е работата на т.нар. съдебна власт - показва в ранен етап какво точно не работи.[/quote]
  Работата на съдебната власт била да показва какво точно не работи?!?!? Я пак!

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  Съдебната система в България все повече заприличва на театър на абсурда....
  Ако сте чели "Процесът" на Кафка, със сигурност ще откриете много, ама прекалено много прилики....Само да припомня, че фикциите на Франц Кафка се възприемат като най - тягостните, в които всичко е предварително устроено и е невъзможно да се избегне вече написания сценарий.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  До коментар [#35] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Опитите ти да разсъждаваш базирайки се на правните закони, демонстрират колко пристрастно-неправилно може да се тълкува закона...
  Две въпросчета само. Съдията трябва ли да тълкува закона или трябва да го прилага буква по буква? А как избира коя алинея от закона трябва да приложи за да тълкува случая?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Любопитно

  [quote#39:"tivoli"]Работата на съдебната власт била да показва какво точно не работи?!?!? Я пак![/quote]

  А кой да го покаже бре? Филан Кишията? Кой според теб, прилага закона и решава според закона? Или викаш да карат като Валдес - "И ловец съм, и рибар съм, на закона таковата таковал съм" )))) бравос. Съдебната власт да не се съобразява с чл.3 от Закона за съдебната власт
  Eкстра предложение 43. 43 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Любопитно

  [quote#41:"Храбър"]Две въпросчета само. Съдията трябва ли да тълкува закона или трябва да го прилага буква по буква? А как избира коя алинея от закона трябва да приложи за да тълкува случая? [/quote]

  На първият въпрос - не може районният съдия да тълкува закона. Той го прилага. Тези които могат да тълкуват прилагането на закона са при противоречива практика са колегиите във ВАС или ВКС, или и двете върховни съдилища едновременно, и разбира се - Конституционният съд.

  На вторият ти въпрос - разбира се, решава като се основава на членчетата, своят опит и своята преценка. Най-малкото това му е работата. Естествено, че крайното решение е субективно, но нали не смяташ, че съдията не е човек?

 44. 44 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 945 Неутрално

  И в Бургас преди десетина години за публикация в пресата срещу корупция в местното РИО беше осъдена за клевета журналистката Катя Касабова ,тя обаче не се предава и съди България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург .През 2011 година ЕСПЧ осъжда България за нарушение на европейското законодателство (чл.10 от ЕКПЧ).
  Така че Ася да продължава .

 45. 45 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Любопитно

  [quote#44:"do"]През 2011 година ЕСПЧ осъжда България за нарушение на европейското законодателство (чл.10 от ЕКПЧ). [/quote]

  Мхмм И за това съдиите са виновни? Погледни:
  http://www.legalworld.bg/print.php?storyid=25346

 46. 46 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  [quote#12:"Йонас"]На практика всеки интервюиран за каквото и да било може да се откаже от думите си, както и да осъди интервюиращия журналист. [/quote]
  Би ли обяснил какво имаш в предвид с това? Това първия случай ли е че интервюиран съди журналиста за клевета, въпреки че журналиста цитира аудиозапис на интервюто?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  [quote#16:"Федор Венедиктович Езерский"]Какъв и е проблема на момата? Не може да обжалва ли или и се свиди адвокатският хонорар, който ще го плати незнамкакваси фондация за защита свободата на словото. [/quote]
  Просташкия маниер, с който някои коментират, говори за офицерски произход, смърди на водка и вмирисани ботуши.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Гневно

  [quote#43:"Федор Венедиктович Езерский"]На първият въпрос - не може районният съдия да тълкува закона. Той го прилага. [/quote]
  Ако според закона такъв аудиозапис не може да се счита като докателство, прав е бил съдията. За съжаление. Но е можел да признае журналистката за виновна "проформа", и да я глоби с 1 лев, и да не присъжда разноските. За съжаление съдията не е сч1ел за необходимо да направи това.И в случая е спазил буквата на закона, но се е..."изтаковал" на духа на закона-защото може би в случая е невъзможно да се обори "де юре" твърдението "Клевета", но де факто не е било клевета а истина

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 49. 49 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  В цялата тъжна история има и хубави неща. Като описаното в следващия абзац от статията: "...Ако има нещо хубаво в цялата тая гадост, е подкрепата на колегите ми в Русе. Те дойдоха в залата, а конкурентният иначе вестник "Бряг" писа нонстоп как върви делото. Не заради мен, а заради честта на репортерския диктофон...."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 50. 50 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#13:"magen_enoshi"]В страна където политиците не се страхуват от журналистите, а журналистите се страхуват от политиците, демократия няма! [/quote]
  Вярно, и за съжаление много уместно

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 51. 51 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#48:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Ако според закона такъв аудиозапис не може да се счита като докателство, прав е бил съдията. За съжаление. Но е можел да признае журналистката за виновна "проформа", и да я глоби с 1 лев, и да не присъжда разноските. [/quote]

  Ами и тук писах... да не го повтарям
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/21/1851439_advokatut_na_osudenata_jurnalistka_prisudata_razvurzva/?ref=id

  Има си окръжен съд, там ще са трима съдии и тогава ще обсъждаме тяхното решение. Глобата ще падне, просто в момента районният съдия е вързан

 52. 52 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#48:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Но е можел да признае журналистката за виновна "проформа", и да я глоби с 1 лев, и да не присъжда разноските. За съжаление съдията не е сч1ел за необходимо да направи това.И в случая е спазил буквата на закона, но се е..."изтаковал" на духа на закона-защото може би в случая е невъзможно да се обори "де юре" твърдението "Клевета", но де факто не е било клевета а истина[/quote]

  Абе де да знам... иначе според Наказателния кодекс, минимума е 1000 лв. Няма по-малко. Ако е искала да се "изгаври" и да избере "по-подходящ член", колко му беше да избере другите - по-подходящата възможност, която започва с глоба 5000 лв и свършва с 15 000 лв. (чл.148 ал.2 във връзка с чл.148 ал.1 т.2), а избира най-минималната обща част (чл.146 ал.1) .

 53. 53 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "Наклеветената" госпожа да се наслаждава на победата си, защото няма да е задълго. Тези абсурди не минават в Страсбург!

  Как да останат журналисти в България? Как...

  Stupidity should be painful
 54. 54 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#51:"Федор Венедиктович Езерский"]Има си окръжен съд, там ще са трима съдии и тогава ще обсъждаме тяхното решение. Глобата ще падне, просто в момента районният съдия е вързан [/quote]
  Съдията е вързан да не приеме аудиозаписа. НЕ Е вързан за глобата, ако текста не е "минимум глоба 1000 лв".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 55. 55 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#54:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Съдията е вързан да не приеме аудиозаписа. НЕ Е вързан за глобата, ако текста не е "минимум глоба 1000 лв". [/quote]
  Да се самокоригирам, след като прочетох НК-наистина минималната глоба е 1000 лв. И журналистката не може бъде оправдана по чл. 147 , като докаже "че истина съм написала" чрез аудиозаписа. И това защото-интервю не се приема като доказателство в съд, в смисъла кой какво казал, или не

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 56. 56 Профил на Ивайло Иванов
  Ивайло Иванов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ася Пенчева е некомпетентна журналистка с нисък професионализъм. Подвела се е по високата вероятност да предизвика скандал, а не по 1% вероятност да има насилие над детето, както твърди. Правя този извод на базата на публикациите й, с които съм запознат по много други случаи: непроверена информация, слухове, маниакален стремеж към скандала, лековерно доверяване на хора, които имат лични мотиви да очернят някого. Това е, Ася. Съжалявам!

 57. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 923 Весело

  "С това балканско мрънкане станАхме за смях и на руснаците!"

  Федя , ты польный ташак...

 58. 58 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#55] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  Въобще не сте прави. Това не е спецзапис по смисъла на закона, по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, за който действително трябва да се изисква разрешение от Темида да бъде направен. Това е магнетофонен запис, направен със съгласието на интервюрирания, т.е. по взаимно съгласие на двете страни. Логиката на съдийката, която вие приемате, е смайваща - според нея например един договор между две лица или две фирми би могъл да бъде невалиден, ако по него не се е произнесъл съда, за да одобри подписването му или да го отхвърли. Давам такъв пример, вероятно не най-добрия, но просто в момента не мога да измисля по-точен аналог на парадоксалното решение.

 59. 59 Профил на ttemida
  ttemida
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Наистина много учудваща присъда, защото, макар и да гадая относно обвинението и какво точно е то, все пак клеветата е умишлено престъпление. Би следвало записът да се изиска не за друго, а просто като косвено доказателство, защото е част от самата публикация или е в основата й. Как може да се докаже умисъл от страна на журналиста при това положение и то пряк, ми е доста учудващо. Но нека да излязат мотивите на съда, тогава ще видим какво точно е имал предвид съдията. Мисля си, че за да бъде призната за виновна е следвало да знае, че нещата не са такива, каквито ги описва и въпреки това да е публикувала статията. И какво точно оклеветяване. Просто не мога да го разбера този случай. Но нека да излязат мотивите и решението или дай боже оправдателната присъда на окръжния съд.

 60. 60 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  "....Свестните днес считат за луди...."
  Колко време е минало оттогава, а думите на великия Ботев са си все така актуални, що ли?
  Или трябва да си отговоря с думите на дядо Славейков "Не народ, а мърша"...

 61. 61 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#58:"pogled"]До коментар [#55] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  Въобще не сте прави. Това не е спецзапис по смисъла на закона, по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, за който действително трябва да се изисква разрешение от Темида да бъде направен. Това е магнетофонен запис, направен със съгласието на интервюрирания, т.е. по взаимно съгласие на двете страни. Логиката на съдийката, която вие приемате, е смайваща[/quote]
  Напълно е възможно да не съм правЗащото не познавам смисъла на този запис в ПНК, и приех като меродавни мненията тук че подобен запис не може да бъде приет в съда. Което според мен е пълен абсурд, по ред причини. Но от друга страна такива абсурди виждам тук та...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 62. 62 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Добре, само на мен ли всичко това ми звучи крайно несвързано?
  "След публикацията за дом "Надежда" в институцията влязоха всички възможни проверяващи органи – прокуратура, полиция, Агенция по храните...
  Не установиха да има насилие...
  Вярно, от полицията ми изискаха записа и аз го предоставих за нуждите на следствието. Прокурорската проверка още не е приключила. 11 месеца оттогава. Това не е наша работа да коментираме...
  Само че през това време набедената за побойница учителка доказа пред съда, че не си е позволявала и шамар по дупето на детето да удари..."

  Влезли на проверка, не установили насилие, прокурорската проверка обаче все още не е приключила, а набедената доказала невинността си пред съда?
  Защо по дяволите изобщо правят прокурорска проверка след като набедената (откъде е ясно че е "набедена" ако проверката не е приключила - а, да, набедена е защото вече е доказала невинността си в съда) ... и пак - какъв е смисълът да се прави прокурорска проверката, ако тя вече е доказала невинността си в съда?

  А "Прокурорската проверка още не е приключила. 11 месеца оттогава. Това не е наша работа да коментираме..." е просто достижение на мисълта за един разследващ журналист, "не е наша работа"...

 63. 63 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Да не говорим, че официалната информация е, че след извършена проверка ДАЗД потвърждава сигнала на журналистката, дава 11 предписания, както и налага глоба 1 000 лв. на директорката за това, че не е съобщила за този и други инциденти и не е взела мерки да ги предотврати. Това се вижда от публикация на Държавната агенция за закрила на детето:

  http://sacp.government.bg/novini/2011/08/11/dazd-nalozhi-administrativna-sankciya-na-direktora/

 64. 64 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ивайло Иванов":

  И тук идва момента в който се съгласявам с вас. Тази журналистка дори собствения си случай не представя коректно!

  "След публикацията за дом "Надежда" в институцията влязоха всички възможни проверяващи органи – прокуратура, полиция, Агенция по храните, Отдел за закрила на детето, Агенция социално подпомагане барабар с общинските структури, Държавна агенция за закрила на детето, Регионална здравна инспекция, Инспекторат по образованието и т.н. В нашата държава дал Бог служби. Не установиха да има насилие."
  И казва това при положение че ДАЗД официално са потвърдили сигнала за насилие и са наложили санкции!

 65. 65 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Изобщо дали пък целия този случай не вони здравата на поредната тъпа постановка на поредната боркиня за "свобода на словото"?

 66. 66 Профил на europa
  europa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако насилие действително е имало, щяха ли да се разминат с глоба от 1000 лева, какъвто е размерът за административно нарушение? Ако действително имаше побой и виновник, прокуратурата щеше ли да мълчи толкова време? А защо никой не е освидетелствал насилваните деца? Тук става дума не боркиня, а за умишлено създаване на сценарий за побой, който да донесе на "смелата" социална работничка шефски пост. Грозно работа на болен мозък. Журналистите не могат да им помогнат, нито да ги спрат като ги обявят за психопати. Съдът обаче се кефи да срича присъди, особено далеч от София.

 67. 67 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Абе, мило дете Ася, дай да го чуем този запис бе, па дай да прочетем и материала, който си написала. И да сравняваме дали Благоева лъже или ти. И без това свободната медия "Дневник" си пълни сайта с безброй видео и снимкови мегабайти, та един звукозапис ли ще им се опре. По същество правото на информация е основно гражданско право при изричното условие, че нито държавата, нито медиите, нито журналистите са собственици на новините и гражданите имат право да изискват информация. Дай да видим оригиналите, защото на всички тук са омръзнали удобните преразкази.

 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  Голям шум за нищо, момичето просто е използвано от някаква си българо мохамеданка, която имала да си разчиства сметките с управата на детското заведение... тази българо-мохамеданка дала някакъв запис за побой на деца на журналистката, тя вместо да го отнесе в полицията, все пак бият деца, се заела да го озвучава в пресата и да го решава сама ...
  И те ти проблем........ за 3000 лева...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#66:"europa"]Ако насилие действително е имало, щяха ли да се разминат с глоба от 1000 лева, какъвто е размерът за административно нарушение? [/quote]
  Побой над деца и то сираци трудно се доказва......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 70. 70 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#43] от "Федор Венедиктович Езерский":Имаше нещо за т. нар. ВЪТРЕшНА УБЕДЕНОСТ,т.е МОРАЛ на този ,който признася присъдата.Считате ли,че съдията не разбира,кой е лъжецът и кой казва истината? Разбира,но произнася друго,защото така трябва да стане.На-лошото е,че за да аргументира решението си ,се позовава на ЗАКОНА.Излиза,че ЗАКОНЪТ е калпав.Сега,ако има т. нар. журналистическа чест,колегите на потърпевшата журналистка могат да взривят обществото.Казвам АКО,но знам,че няма.Журналистиката в България,каквато си я представям,отдавна не съществува.

 71. 71 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  [quote#70:"vik7777"]Считате ли,че съдията не разбира,кой е лъжецът и кой казва истината? Разбира,но произнася друго,защото така трябва да стане.На-лошото е,че за да аргументира решението си ,се позовава на ЗАКОНА.Излиза,че ЗАКОНЪТ е калпав.[/quote]
  В един стар еврейски виц една дама се провиква в...фоайето на театър, да кажем "ИМА ЛИ ЛЕКАР ТУК?!?" и един куп лекари хукват към нея, мислейки че има нужда от спешна помощ. А дамата им казва-просто търся съпруг за племенницата си
  Та да попитам в този форум:Има ли адвокати тук, да изтълкуват как ПНК третира този аудиозапис? В коментари #34 и 58 има различни мнения относно такива записи.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 72. 72 Профил на block
  block
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#19] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Езерски, явно това ти е най сериозният проблем. Да не се изложим пред дяда Ивана....
  Доста опростенческо виждане за гражданското общество. Ама ти сигурно си си такъв.

 73. 73 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Свобода на словото, а? В България, а?
  Да се чудим ли защо Ники Дудука и Дианчето Найденова не ги търсят за клевети?

  До коментар [#67] от "Lemmy":
  Подкрепям предложението! +++

 74. 74 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#67:"Lemmy"]И да сравняваме дали Благоева лъже или ти.[/quote]

  Хахаха, опитах се да я попитам директно как ще коментира разминаването между фактите и писанията си (на сайта и под статията има секция с коментари). Изпратих два пъти въпроса си преди около половин час, досега не се е появил.
  Девойката явно пуска ръчно коментарите според това кой и харесва. Забавно!
  Да живее свободата на словото!

 75. 75 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Любопитно

  [quote#73:"Orchid"]Да се чудим ли защо Ники Дудука и Дианчето Найденова не ги търсят за клевети? [/quote]

  Защото са по-нагоре в хранителната пирамида?

 76. 76 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 694 Неутрално

  сигурно съдийката е завършила право в МЕИ - Русе, защото и там имаше ЮФ

 77. 77 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  [quote#66:"europa"]Ако насилие действително е имало, щяха ли да се разминат с глоба от 1000 лева, какъвто е размерът за административно нарушение? Ако действително имаше побой и виновник, прокуратурата щеше ли да мълчи толкова време?[/quote]

  Ако наистина са наложили глоба, според обичайната практика на нашите "органи" значи може да е имало и много по-фрапантни случаи и така замазват нещата. Ако е нямало - щеше да има награди. А прокуратурата мълчи по още колко дела, вместо ясно и разбираемо да се изкаже по въпроса - имало ли е или не насилие над деца. А тя мълчи, за да не обиди някого, види се. Както мълчи и за двойните убийци с Ауди и БМВ на бул. България...

 78. 78 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#16:"Федор Венедиктович Езерский"]Какъв и е проблема на момата? Не може да обжалва ли или и се свиди адвокатският хонорар, който ще го плати незнамкакваси фондация за защита свободата на словото. Ми и адвокатите трябва да ядат. И вместо да опява по вестниците и да си прави реклама колко нещастна била, да гледа да не изтърве срока за обжалване. Малък пример ли са Мургина и д-р Рашев - от годинки пандела до оправдание. А тая за 1000 лв орева ортаклъка! [/quote]
  +++++++

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 79. 79 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#67:"Lemmy"]Абе, мило дете Ася, дай да го чуем този запис бе, па дай да прочетем и материала, който си написала.[/quote]
  Не и се дава, да не лъсне истината...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 80. 80 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Честно, не съм сигурна, че тук става дума за някакво прикриване или отсъждане в полза на властимащи, както е в повече то случаи, а е чиста и проста селска глупавина. Което не знам дали е хубаво или още по-лошо. Жалко наистина, за малкото журналисти, които се опитват да свършат нещо полезно.

 81. 81 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  Не се правете >
  на "ощипани журналистки" !!!

  Мутрата Първанов като правеше "записи" се кефихте и злобарствахте ......
  демек - "журналистика правихте" ??!!

  Как да разбирам сега вашето възмущение.

  - Защо не се възмущавахте от "записите" на мутрата Първанов ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 82. 82 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело


  А Флашките .... ??!!

  1 година коментирахте Флашки без да си задавате "сложни въпроси" за произхода им ??!!

  P'S
  С какъвто аршин мерите с такъв аршин ще се закопаете и винаги ще имате помощници в начинанието.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 83. 83 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  сентенция (подновена)


  "Който запис вади > от запис умира"

  barcelonski

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 84. 84 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За съжаление един съдебен прецедент, колкото и вреден да е за свободата на словото, излиза на повърхността, за да скрие порочността на цялата журналистическа система, оставена без защита не само от държавата, а и от обществото. Истинската цензура не е там, където се е намесил съдът, а там, където играят морковът и тоягата, или заплатата и бухалката. Тази игра първо уби доверието на хората, за които новините не са повече от сеир, после се прикрива истината, а накрая общественият разговор се загробва. Престъпникът излиза не лош, а набеден, корумпираният е съжаляван, защото е нападнат от скрити опоненти (или ДС?), а полуприкрити опоненти очернят хора, които защитават обществени каузи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK