Последен шанс партиите да преодолеят кризата на доверие

На парламентарните избори 2009 г.

© Цветелина Ангелова

На парламентарните избори 2009 г.За никого не беше тайна, че управляващата ГЕРБ ще стигне до критичния момент, от който ще започне да губи рейтинг. Най-новото проучване на социолозите от "Алфа Рисърч", а и резултати на други агенции показват, че обаянието на Бойко Борисов вече не е достатъчно, за да носи партията. Какво от това, нали всички, спечелили властта, някога минават в опозиция? 


Да, така е и не в това е проблемът. Проблемът е, че се изпарява доверието не само към ГЕРБ, но към цялата политическа и най-вече партийната система. Резултатът е все по-малко гласуващи. На неотдавнашните частични избори за местна власт в Кюстендил избирателната активност падна под 50%. При това положение новите общински съветници може да се разглеждат и като нелегитимни, без мандат от гласоподавателите. Чудно как Мая Манолова от БСП говори за победа, когато мнозинството граждани не са избирали изобщо, т.е. показали са, че не одобряват съществуващите партии. Има ли по-голяма загуба за партиите от тази?


Въпреки че политиците може и да не си дават сметка или пък да не се интересуват от темата, накратко казано, наблюдаваме
нова криза в доверието към партиите


Партийната система отново е изправена пред трансформация. А в дългосрочен план промените могат да освободят сцената от останалите след 2001г. политици на прехода.


Няма как новата криза да не се проектира върху следващото правителство. Както вече е ясно, то ще е някаква нова тройна коалиция. Това най-вероятно означава спиране на реформите (доколкото сега изобщо се извършват). На приемственост ще се радва само празното говорене срещу прилична заплата.


Има съвсем реална опасност България да остане по средата на нищото четири години след изборите догодина. А има ли възможност избирателите да заложат основите на силно дясно правителство? Може ли то да се конструира около ГЕРБ? Възможно ли е конкурентът БСП също да извлече дивиденти от това?


Отговорът за ГЕРБ би бил лесен, ако политиците от партията на Борисов бяха започнали истински реформи и бяха ги завършили. Тогава гражданите, т.е. избирателите щяха да усетят промените, а сегашните управляващи щяха да имат


възможност да продължат онова, което са започнали


В подобна ситуация са попадали не малко държави, в сходно положение  са се оказвали десни, но и леви правителства по света. Опитът показва,че в криза на доверието кредит за нов мандат властта е получавала, само:


- при извънредни обстоятелства (британският премиер г-жа Маргарет Тачър печели втория си мандат след Фолклендската война)


- когато разшири социалните придобивки


- ако приеме много необходим закон, който ще се радва на широко одобрение (По времето на президента - демократ Бил Клинтън при Конгрес, доминиран от републиканците, САЩ приема закон за лобизма.)


Първото условие не е за пожелаване, пък и няма с кой да воюваме. Второто е немислимо. Криза е и пари няма за социални придобивки. А и някакво увеличение на пенсиите с 10-20 лева едва ли ще върне доверието в системата.


Остава вариантът със закона за лобизма. Именно прозрачноста, която се цели с такъв закон и от която имат нужда избирателите, пряко произвежда легитимност и доверие в партиите и политическата система. В американския случай със закона за лобизма, приет с подкрепата и на демократи, и на републиканци, доверието в политическата система се възвръща и Клинтън печели нов мандат. Двете големи партии изхвърлят от играта трети играчи, които в началото на 90-те години по време на кризата в доверието събираха до 8-9 % от вота.


Въпросът за нас сега е дали ГЕРБ и БСП ще върнат доверието в партийната система, като създадат подобен закон? Дали ГЕРБ ще даде по този начин заявка за още един мандат? Е вярно, при подобен вариант, БСП ще загуби следващите избори (всъщност и без това най-вероятно ще ги загуби), но ще спечели авторитет и ще изглежда по-добре, особено след случая "Хохегер". Иначе и левицата рискува повече - да се подложи на обезличаване, каквото застигна СДС след изборите от 2001 г. и да се предаде изцяло на вътрешнопартийни битки (желаещи да ги водят, както видяхме около конгреса има) и окончателна загуба на доверие.


Защо закон за лобизма и регистър на лобистите създава доверие?


Лобизмът не е мръсна дума, ако всички имат равни права да въздействат за взимане на решения. А и няма да има безпочвени обвинения в лобизъм, ако се знае кой за какво лобира - т.е. прозрачност и доверие в противовес на корупция и пари под масата.


Подобен закон залага правила на играта. А политиката е игра, въпросът е, че когато има правила, играта може да се губи с чест и да няма недоволни. Ако имаше правила и прозрачност, екозащитниците, например, щяха да имат същите възможности за влияние в политиката, каквито и тези, които искат да строят писти. Нямаше да могат да обвиняват депутатите, че приемат закон за горите, зад който стоят скрити лобистки апетити, ако тези интереси са заявени, регистрирани и честно защитени.


Ако има закон, държавата ще събира данък печалба от всички, които прозрачно раздават и взимат пари за лобиране. Закон за лобизма не просто ще спомогне за намаляване на корупцията, но и ще допринесе за най-после позитивен доклад по правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия. Нещо повече България ще се окаже в удобната позиция да е единствената държава в ЕС с читав закон за лобизъм и да отправя критика към другите.


Изглежда хубаво, нали? Защо обаче политиците се бавят да си предпишат това толкова ефикасно лекарство? Защо изглежда, че по-скоро ще пропуснат последния шанс да спечелят доверието ни? 

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  В България идва сценария от Гърция.Парламент ,който няма да може да изълчи правитество.И ще бъде назначено служебно такова.Познайте от кого..Вторият вариант е ГЕРБ плюс ДПС.Близки са си , медиите на ДПС винаги са зад Борисов като Матросов на амбразурата.Друг вариант не виждам при сегащното позициониране.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 2. 2 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ммммм да, трябва да оставим политиците сами да гласуват за себе си, а след това ако нямат срам да ни управляват.

  ура и да живей!!!
 3. 3 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Пълни глупости. ГЕРБ с лекота печели 110 човека, ако се напъне може и повече. Тогава на помощ идва СДС и властваме + 4 години.

 4. 4 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#1] от "hristov19":

  Христов,много съжалявам за Иван Костов, но засега немърда и милиминка от процента нагоре. Той също е вариант за ГЕРБ, но уви ДСБ върви с пълна сила към разпад.

 5. 5 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "hristov19":

  напъни си малко въображението и може да видиш други варианти

 6. 6 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 511 Любопитно

  До коментар [#1] от "hristov19":

  Напротив варианта е ясен за всички и той е Кунева,Доган и Станишев,това е сценария който ни гласят,като Кунева го играе месията,който за пореден път ще ни спаси!!!

 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1307 Весело

  Ама на целокупният ни народ стана ясно, че тия агенцийки си ги плещят едно към гьотере, в зависимост от платените финикийски знаци.

  Повее съм убеден, че ако така продължават с политиката ГЕРБ и ако СДС се пребори да изхвърли всякакви криминални елементи и си избере читав лидер, двете партии ще имат конституционно мнозинство.

  Ако СДС избере Шарков, от това повече партия не става.

  ГЕРБ пак ще се мъчи самостоятелно, но усилията са в правилната посока.

  Тънките сметки за БСП, ДПС и Куневица-Пръмовица, няма да излезнат !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Проблемът е, че се изпарява доверието не само към ГЕРБ, но към цялата политическа и най-вече партийната система."

  Така е,защото цялата ни партийна и политическа система е основана единствено на лъжи,измами,кражби,шуробаджанащина,бонуси,рекети,мръсни политически игри.Българският парламент е просто скупщина от лицемерни лъжци и безсрамни крадци.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  И още един несмислен и претендиращ да представлява анализ текст... Фаталистично звучене ("последен шанс", неадекватни интерпретации (изборната активност на нередовни местни избори в областен град като мерило за обществената атмосфера в страната), фокусиране върху някаква част от цялото и придаване на тази част на някакво свръхзначение (законовото уреждане на лобизма) и прочие, и прочие. Неадекватно е и разчитането на социологическите проучвания на популярността на партиите. Година преди края на мандата ГЕРБ си продължава да води в проучванията, а БСП, макар и леко повишаваща подкрепата, остава втора. За сравнение през 2008 година ГЕРБ водеше пред управляващата БСП, която на нивото на гражданските дискусии беше възприемана като сисоним на пълния провал (спомнете си гугъл-бомбата):

  ГЕРБ с двойно повече подкрепа от БСП
  ДЕА МАНОЛОВА
  16:53, 10 септември 2008

  Половината българи искат предсрочни избори

  Ако парламентарните избори бяха днес, 28 на сто биха гласували за ГЕРБ, 15,4 процента за БСП, 8,4 на сто - за "Атака" и 5,3 процента за ДПС...

  http://novinar.bg/news/gerb-s-dvojno-poveche-podkrepa-ot-bsp_Mjc0NTs3MQ==.html

  Според мен същностният проблем на българската политическа система в момента е не нивото на подкрепа за ГЕРБ и БСП, правното уреждане на лобизма и прочие, а липсата на силна алтернатива на ГЕРБ, била та дясна или лява, защото нито нещото, оглавено от Кунева, нито БСП представляват автентично нови (включително на ръководно и кадрово ниво) и предлагащи рационални проекти политически структури. Нужна е алтернатива, каквато към момента не се разпознава.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  П. п. "Дневник, оправете си коментарите. Не е нормално при всяко изписване на кавички и затваряща извита скоба съчетанието да се превръща в намигващ емотикон.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 11. 11 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 434 Весело

  Законът за лобизма ще намали корупцията, ще осветли политическата среда, че щял дори да увеличи приходите от данъци.
  Абе, вие мозък имате ли?
  Да ви припомня, че преди време вкараха в закон изискване компаньонките да се регистрират и да плащат патентен данък. Същото сега го има за врачките и тем подобни.
  Как това промени тези два бизнеса?
  Ами, имаше една регистрирана компаньонка и общо 10-15 врачки, гледачки, лечители и подобни "феномени".
  Голям успех!!!

 12. 12 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дотук бях с гласуването.Стари вкиснати манджи от 23 години.Само сменят тенджерата ,турлюгювечът е същия.

 13. 13 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1166 Весело

  Тц , тц ,много се засилихте бре.Само мнение изразявам.Така виждам аз нещата.Година след изборите ГЕРБ ще управляват благодарение на Плевналийката.За съжаление.А иначе-повече от 95 депутата нема да видят.Ако си запазят скоростта от последният месец , редуцирам прогнозата до 75.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 14. 14 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Надали е последен ...и надали ще си го върнат!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 15. 15 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Авторът май лобира за лобизма

 16. 16 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Доверието към политиците се изпари още през 2000 година когато последните надежди управлението на костов да се окаже различно се стопиха. От там насетне на избори гласуват предимно пенсионери, заблудени или платени гласоподаватели. Здравомислещите не ходят на избори. Осъзнаха окончателно, че политическите партии са част от мафията. Някои хора чистосърдечно се надяват да се появи рицар на бял кон и затова по време на избори припознават я цар, я генерал но в крайна сметка остават излъгани.

  Отделете време навреме.
 17. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  За безсмислията на автора на този текст:

  "Проблемът е, че се изпарява доверието не само към ГЕРБ, но към цялата политическа и най-вече партийната система. Резултатът е все по-малко гласуващи. На неотдавнашните частични избори за местна власт в Кюстендил избирателната активност падна под 50%."

  Та-ка. Да проверим каква е била избирателната активност в Кюстендил през последните няколко местни гласувания по данни на ЦИК:

  2003 година - 47%
  2007 година - 40.78%
  2011 година - 47,96%

  Мисля, тези данни напълно опровергават интерпретацията на активността под 50% като симптом на някаква сериозна и негативна промяна в нагласите на гласуващите, представляваща основа за обобщения за цялостната политическа ситуация в страната. Цветозар Вълков, "анализът" Ви не струва. И не само в тази точка, но, надявам се, разбирате, ние, читателите, си имаме и други задължения освен да опровергаваме всекидневните примери за журналистическа неадекватност.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#1] от "hristov19":

  Принципно като изманипулират изборите може да управлява която и да е партия. Но не в това коя ни управлява е проблема. Проблема е че няма такава, от която да очакваш да го направи в полза на обществото. Следователно коя или каква коалиция ще управлява е все едно защото резултатът ще е еднакъв.

  Отделете време навреме.
 19. 19 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#18] от "dreamer":

  Е ти се задълбочи.Това не е въпрос на настоящата статия...

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  "За никого не беше тайна, че управляващата ГЕРБ ще стигне до критичния момент, от който ще започне да губи рейтинг"

  Да ама не !Времето е така изчислено ,че изборите да съвпаднат с пускането в експлоатацичя (окончателно с акт 16) на магистрали, Дунав мост 2 и др. инфрастр.обекти !
  Естествено и с рожденния ден на Премиера !!!

 21. 21 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Не че,досега не властваха,но вече ще е безпардонно,парите имам в предвид!

 22. 22 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Няма по-алчни гладници
  от нашите политици...
  Затова - само ритници!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.berbenkov.hit.bg
 23. 23 Профил на Kurt
  Kurt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Закон за лобизма би бил полезен. Ако е читав, а не съм особено сигурен, че така ще се случи у нас с настоящия парламент.

  Иначе автора от три ситуации (още повече двете са за доста различни политически системи) прави генерални изводи. Затова, моето определение за статията е "спекулативна".

 24. 24 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#19] от "hristov19":

  Закон за лобизма дори да е съвършен няма да върне доверието в никоя партия в България. Българите може да са търпелив народ но не са доверчиви и вярващи като някои други, затова не обичат празни реклами и лобизъм. Българите имат навика да вярват в месия но не и в партия, затова виждаме как само една личност печели избори за цяла партия. В този смисъл президенстка република ще върши много повече политическа работа за България отколкото парламентарна.

  Отделете време навреме.
 25. 25 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#24] от "dreamer":

  Или ще ни закопае съвсем.Сега поне привидно трябва да се съобразяват с Парламента и другите власти.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 26. 26 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Нима ГЕРБ е партия? Това си типична ОПГ!

 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Закон за лобизма в леша на неработещ Политически модел , като изход от кризата на доверие в Политическата система ? За новия мандат, ГЕРБ се нуждае от Конституционно мнозинство , с което да проведе дълбока Реформа за адекватно Преструктуриране на системата на общия ни живот в Общество . Това ще е втората фаза на "прехода" , който все още влачим - Към модерна Политическа демокрация и С повече Общество в Политиката , а не с лобиране за ДПС и Кунева . Тази публикация е продуцирана ...

 28. 28 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#24] от "dreamer":

  Взехте ми думите. Президентската република е единствен изход и според мен.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 29. 29 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Закон за лобизма. Това ли е новото политическо хапче чудо? И какво като има в САЩ закон за лобизма, какво се е променило? Нищо! Празни брътвежи, залъгалки на алчния елит за масите. Демокрацията не съществува. Това е най-голямата заблуда за масите. В днешния свят съществува КОРПОРАТОКРАЦИЯТА, която е подчинила хората чрез парите, лихвите, данъците, инфлацията и безработицата.
  Хората не са гласували за Бойко заради харизма, бицепси...Дадоха му кредит на доверие, който поради лакомия, алчност беше бързо изчерпан. Народа за 22г "демокрация" даде кредит на доверие на различни партии. Нито една не оправда ДОВЕРИЕТО ДАДЕНО ОТ НАРОДА !!!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 30. 30 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#16:"dreamer"] Здравомислещите не ходят на избори. [/quote]
  Недей така, песимистично и крайно!

  [quote#16:"dreamer"] От там насетне на избори гласуват предимно пенсионери, заблудени или платени гласоподаватели[/quote]- Ако беше така , ми то бКП-то още да е на власт!
  А колкото до закона за лобизма , според мен ще го приемат!

 31. 31 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Не бързайте да формирате тройни коалиции. Лично аз на социологически проучвания у нас не вярвам.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#28] от "omega":
  В горният ми постинг това имам предвид , Приятелю . Президентско управление и Двукамарна структура на Законодателната власт . Посланието , За повече Общество и Отговорност в Политиката , така следва да се разбира ...

 33. 33 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Проблемът не е в партиите, а основно в избирателите.

  Romanes eunt domus!
 34. 34 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 523 Неутрално

  При съвременни стопански условия с НЕПРИГОДНО за „Незлатни пари” финансово управление, политиците са жертви на държавна финансова грешка и колкото повече работят – толкова по-голям е техния неуспех.

  Предпоставката за техния политически провал е пренебрежение на качества на „Незлатни пари”.

 35. 35 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  Автора, вземи се застреляй. Това ли е най-важното в условия на криза, в която ни вкара нашата любима партия (гербавите) - приемане на закон за лобизма? Хайде стига с евтината пропаганда и манипулирането на общественото мнение.

  П.П. Направих си скриншот с часа на публикацията, интересно ми е кога модераторите ще решат, че съм сгазил партийната линия и ще ме цензурират. Статистика си правя, за себе си. Ей така. Свобода на словото, кво да правиш....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Закон за лобизма в България?
  Все едно да наложите лустрация и смъртно наказание едновременно. Не че имам нещо против.

  България е древна и заслужава много повече!
 38. 38 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Май статията е написана единствено с цел: "Защо закон за лобизма и регистър на лобистите създава доверие?"

  Айде пак опряхме до парите...
  "Ако има закон, държавата ще събира данък печалба от всички, които прозрачно раздават и взимат пари за лобиране."

  Партии, политика, пари... пари прим.

  Идеологии, политически платформи, лево, десно...
  Наистина живеем в абсурдна държава!

  Само младите от "Орлов мост" могат да направят нещо!
  Всичко друго е поредната режисирана манипулация!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Проблема е в социолозите,които пряко и косвено,се мъчат да ни пробутат Пръмова-Кунева,като алтернатива!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на aru
  aru
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Звучи добре, но добър закон за лобизма е нещо много сложно. Май само в САЩ има такова нещо.

  Пък и както пише в един коментар по-нагоре, лустрация не направихме, досиетата още се влачат(срам). Лобизма има да чака на опашката.

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  До коментар [#11] от "fras":
  Между лобист и компаньонка има огромна разлика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  [quote#39:"lz2"]Проблема е в социолозите,които пряко и косвено,се мъчат да ни пробутат Пръмова-Кунева,като алтернатива![/quote]
  Ако ти е направило впечатление, Пръмова-Кунева непрекъснато се явява в някоя медия. На лице е едно активно мероприятие по набиване на недоказаните и "способности" в главите на избирателите....Нещо подобно направиха на времето и с Борисов. Непрекъснато се говореше за него и все в положителен план.
  Времето минава, но методите по обгрижване на материала не са се променили.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#42] от "Храбър":

  Така е, проектът Кунева се отработва като ПР стратегия, а не като автентична партия, обединяваща единомишленици и предлагаща нови управленски идеи. "Кунева - промяна - гласувай". Това е примитивното внушение на поддържащите кампанията, лишено от конкретика и рационализъм. Още повече, че някои хора добре помнин как Кунева преговаряше за влизане в ЕС и какви впечатления за човек без собствена позиция и твърдост създаде. Нелепо е именно тя, която изглежда като лоялен изпълнител на нечия чужда воля, а не водач, да се налага чрез агресивни медийни средства като алтернатива на статуквото.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 44. 44 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  [quote#42:"Храбър"]Нещо подобно направиха на времето и с Борисов. [/quote]
  вярно е, схемата е същата , разликата е че тая се опитват да ни я "продадат" както европейски експерт с големи знания, а предишния като голям пич който трепе лошите, и тук идва проблема им тия с 2 те гънки инстинктивно не обичат някой да е умен и образован и май това с Пръмовица не минава, а тия които имат нещо в главата виждат колко е посредствена и шаблонна

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не много приятна снимка. Прилича на залепен некролог.

 46. 46 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  партийната политическа система няма никаква алтернатива, освен в нечии глави, заради което и е пълно с партии, които твърдят че не са партии

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 47. 47 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wornoxmaniak":

  Кажи някакви контакти на дилъра ти. Искам и аз да пробвам.

  България е древна и заслужава много повече!
 48. 48 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#47] от "flagellumdei":

  Радиация. От АЕЦ-а. Ама на слабоумни не действа.

 49. 49 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#47] от "flagellumdei":

  Щот не ги допускат.

 50. 50 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#49] от "Wornoxmaniak":

  Защо изпитваш такъв гняв? На амбразурата не е ли забавно? (Знам, че теб не те трият за писане не по темата, но все пак.)

  България е древна и заслужава много повече!
 51. 51 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#50] от "flagellumdei":

  Къде пък гняв видя? Най-веселият човек в Дневник съм именно аз. А за триенето съм доказано номер 1 без никаква конкуренция 48 пъти за една година. Ха, ха!

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#46:"stg"]партийната политическа система няма никаква алтернатива,[/quote]На същия въпрос преди век едно деди с брадичка отговорило: "Есть такая партия ... " и го направило на практика за половината земя и половината население на планетата, а на много места и до днес. В момента комунистически Китай е пример за възход, когато западът запада. От филма "Звездни войни" Бен Уан Кеноби казва:"Винаги има алтернатива!" ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 969 Весело

  До коментар [#52] от "baj Tan":

  Комунистически Китай ? Това е най-краткият виц, нали

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#45:"dissident"]Не много приятна снимка. Прилича на залепен некролог.[/quote]ЛОША ПОЛИЧБА ! Предтеча злокобна ... !
  Бойко не може да носи на гърба си резилите на всички поместни калинки и румянки дерибействащи и мачкащи от негово име. Бълагария е вцепенена от страх. Фирмички затварят масово - безработните се множат. Българите не правят нищо - вцепенени от страх от глоби и репресии. Седнали са като матхатма Ганди и чакат ГЕРБ да си отиде, както си отидоха англичаните от Индия. УЖАСЪТ ИДЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 969 Весело

  До коментар [#7] от "ironhorse":

  Ето това е проблемът на гербавите - че смятат да кадруват навсякъде, включително и в останалите партии ! Ясно е къде ви стяга милиционерският чепик - искате Борис Марков или някой друг измекяр като него да ви играе по свирката !
  Между другото - като става въпрос за криминални елементи, ако в ГЕРБ започнете да ги изхвърляте, първо трябва да почнете от лидера си и май ще останете без електорат, това е положението

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#53:"БЕЗПАРТИЕН"]Комнистически Китай ? Това е най-краткият виц, нали [/quote]Не е виц! Китай е социалистическиа страна, както и 17 други. Поне така пише Уикипедия: Китайската народна република е най-голямата социалистическа страна в света. Още въпроси
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 969 Весело

  До коментар [#56] от "baj Tan":

  В Уикипедия са написани доста неверни неща. Няма как държава с типичен капиталистически начин на производство и с много милиардери да е социалистическа страна. Ако беше наистина социалистическа, щеше да бъде една гигантска Северна Корея в икономическо отношение, което би било пагубно за света !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#53:"БЕЗПАРТИЕН"]Комнистически Китай ? Това е най-краткият виц, нали [/quote]Баща ми беше 2 години в Китай и построи 2 български завода там и пак си помисли дали е комунизъм ... ами комунизъм си е ! В момента председател на Китайската комунистическа партия е Ху Дзинтао
  Chinese Military 2012
  http://www.youtube.com/watch?v=9T8vlrPTkYA

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#57:"БЕЗПАРТИЕН"]Ням как държава с типичен капиталистически начин на производство и с много милиардери да е социалистическа страна. Ако беше наистина социалистическа, щеше да бъде една гигантска Северна Корея в икономическо отношение, [/quote]Тук си абсолютно прав и е точно така. Само, че си нямаш идея как функционира китайската икономика. И милиардерите (от свободните икономически зони !!! )и гигантската Северна Корея са истина за Китай - изнамерил е начина да го съчетае и да ги изолира помежу им, така че всеки да е щастлив и горд с 110 $ заплата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на celebration
  celebration
  Рейтинг: 434 Весело

  Симпатизирам на ГЕРБ, но те като всички останали партий имат един проблем. Не слушат хората, откъснали са се от народа, по върховете се решава всичко и това е. СДС няма как да има депутати в следващия Парламент. ГЕРБ няма начин да има пак 117, или 121 депутата за да управлява.
  Тогава бсп, дпс и кунева ( ндсв) ще имат мнозиснтво, пак трйната коалиция ще прави кабинет.
  ГЕРБ е управляваща партия която( в световна икономическа крза )за първи път от близо 100 години може да спечели отново избори ....

 61. 61 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Все си мисля, че в о-вата на проблемите на страната ни са медиите. ЛАЙНЯНИТЕ ПРОСТАШКИ ЧЕНГЕСАРСКИ МЕДИИ!
  Само си помислете колко от бг медиите: електронни или печатни представят адекватни политически или икономически анализи? Нещо интересно, обективно да сте чули за България, за ЕС, САЩ или Русия? Пишат ни как щяло да рухне еврото, а то и хабер си няма от рухване! Или други небивалици.
  И за политическия живот в БГ-как можаха да ни пробутат този тъпан-необразован, дилетант, смешник! Да не говорим за курветата-репортерки чиито стремежи бяха да седнат на коляното му, да опипат увисналите му вече мускули, а може би искаха и друго да проверят? Е, и някои не вече млади-Валерия Велева, Диана Найденова.
  За мен изходът е НЕГЛАСУВАНЕ - т.е. когато тези необразовани нахални тъпанари, избрани с 20-30% от имащите право да гласуват, и отидат в Брюксел, всички да ги сочат с пръст, и да им се смеят.

 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Защо не се намери един журналист, който да попита Борисов: Вярно ли е, че в ЦРУ имали специален доклад за Вас?
  Или Доган: Вярно ли е, че след като сте излезли от затвора през 1989г. 6 месеца сте били в Москва, и какво сте правили там? За какво ви подготвяха?
  Да попитат и Симеон: Вярно ли е, че след 1973г. издръжката ви е поета от Москва?
  Да попитат Любен Гоцев защо го наричат главния "кръстник"в България, бащата на организираната престъпност!
  Или защо зад почти всички виенски фирми стоят все червени бизнесмени?
  Не, били сме демокрация, и никого не трябва да закачаме.

 63. 63 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абе може ли някой да ми каже кой е Цветозар Вълков?
  Ровиш се в гуглето.... НИЩО!
  Тоя е задминал и Кайзер Созе!
  Никаква информация!
  Цветозар Вълков - Институт за прогресивно образование
  www.progresivno.org/pages/viewpage.action?...
  Пробвайте се. Сайта го нема....

  Намерих дори неща които не знаех за себе си, а за тоя все едно е в програмата за защита на свидетелите към ФБР!

  А ще разправя:Защо закон за лобизма и регистър на лобистите създава доверие?

  Първо искам да разбера кой го казва!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 64. 64 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страшни глупости!Закона за лобизма просто узаконява безнаказаността и кражбите и ако някой си въобразява,че с този закон ще промени отношението на хората към партии и партийна система или е откровенно тъп или пише едни глупости за пари.Що се отнася до партиите единственият начин да ги накажеш е като не гласуваш!Когато избирателната активност падне под двадесет процента ВСИЧКИ ще бъдат наритани защото чужденците няма да има с кого да се договорят,няма да има на кого да платят за услугите.При гласували до 20 проценат изводът е ,че партийте(и хората в тях) не са защитили ДЕМОКРАЦИЯТА независимо,че за това им е щедро ЗАПЛАТЕНО!Това няма да им простят.

 65. 65 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В следващия парламент ще влезнат:
  ГЕРБ
  ДСБ
  СДС
  БСП
  ДПС
  Атака няма да прескочи, не и без коалиция с ВМРО или ДПС.
  Ква тая тройна коалиция дето я веижда автора? ГЕРБ+БСП+ДПС ли?
  Ами то това означава предсрочни избори.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 66. 66 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ВАКУУуууМмммм мания, само лепкавите(от помията) ще се задържат, което означава че гражданското общество трябва да се вземе в ръце и да изрине всичката гной от раната си, наречена: БЪЛГАРИЯ!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 67. 67 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Хайде "Дневник"... Бъдете така добри, моля ви...
  Кой по дяволите е Цветозар Вълков?

  Дежурни редактори, репортери....
  Абе някой който си клати краката в момента, проблем ли му е да види кой е дал статията да се публикува!!!

  Няма нощ, няма ден! Хайде....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 68. 68 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Чакам ......още половин час....
  Ако не, от утре и вие влизане в забранителният ми списък на медии за които или добро или...зависи....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#68] от "drakar65":

  Направо попълвай списъка от сега.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#68] от "drakar65":

  Политолог е мисля и пище доста за Дневник..Повече и аз не знам.Тази не е от силните му статии , но има и добри попадения.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 71. 71 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Съжалявям...
  Изгубихте ме като читател...

  Не е добре "Дневник"....
  Жалко... Вървите по пътя на "Босфор"-тв....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 72. 72 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#65:"Десен"]ДСБ
  СДС [/quote]

  Тея с парашут ли ще ги спуснат в Парламата, или Партията -майка ще им удари едно рамо?

  Иначе се разпада новото ОФ, дето СерГей и Гарга-мел създадоха!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 73. 73 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#70] от "hristov19":

  Я му напиши името и виж какво ще ти излезе?
  Е, и аз мога да се кръстя социолог, щото съм държал изпит по тази дисциплина и по статистика, ама професията ми е съвсем различна!!!!

  Това прави ли ме фактор, моето мнение адекватно ли е!?

  Хайде стига манипулации от измислени -ози с купени дипломи!!!

  Стига сте пробутвали измислени личности!

  "Дневник"! Не се заяждайте с вашите читатели, че това ще ви изиграе лоша шега!

  Изгонихте Любослава, много от хората които оригинално пишеха тук също...

  И аз също изчезвам. Просто ще чета коментарите които понякога са в пъти по-добри от статиите!!!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 74. 74 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#12:"neznaiko_2011"]Дотук бях с гласуването.Стари вкиснати манджи от 23 години.Само сменят тенджерата ,турлюгювечът е същия.[/quote]
  то това е желанието на тъмните сили ..да се предадете и откажете да гласувате за да могат по лесно да си купуват властта ... Ако останат да гласуват само мангалите ( разбираемо защо ) и стегнатите редици от делиормана и родопите ( също по обясними причини ) сещаш ли се пич какъв парламент ще имаме .... а ти гордо ще заявиш "АЗ този път не гласувах "..... Това е най-безотговорното поведение..всички искаме дпс да изчезне от правния мир , но не искаме да осъзнем ,че начина е само и единствено ако повишим избирателната активност.... иначе най-лесно е в деня на избори да отидеш за гъби или за риба....

 75. 75 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#36] от "Емил Грозданов":

  Демокрацията значи да дадеш власт на малцинство да взема решения. А малка група хора винаги ще има користни цели. Поради това си мисля, че демокрацията е грешен път. Според мен, верния път е пътя към пълната свобода на хората. Мисля че това ще е възможно само когато парите и правото на собственост се премахнат. Парите и правото на собственост подтискат, угнетяват, убиват съзнанието на хората. Собствеността(недвижима, движима и интелектуална) позволява на малцинство да си играе на монополи и да изнудва мнозинството чрез принуда. Парите са най-големия бич за мнозинството. Чрез данъците, лихвите и инфлацията малцинството упражнява власт над мнозинството. Може би ще кажеш че смесвам пазарна икономика и демокрация? Ако си предствяш демокрацията че съществува чрез пари и право на собственост, значи няма значение дали говорим за демокрация или пазарна икономика. Свободен пазар не съществува поради регулациите. Затова аз си мисля са СВОБОДНОТО ОБЩЕСТВО. Това е общество с освободено съзнание(не мисли за данъци, лихви, безработица, монотонен труд,...), на което цялата интелектуална енергия е насочена към ТВОРЧЕСТВО, защото това е в нашата природа. Такова общесво ще е човешко(чуждия термин хуманно), спокойно, щастливо и ще твори качествени неща.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 76. 76 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Тази статия платена ли е?
  Дори самото приемане на закон за лобизма от тази конфигурация на НС ще направи така, че да обслужва мутроолигархията и прогнилата политическа каста, настанила се удобно в държавното управление и довела до такива нелепости и вредни за обществения интерес закони като изборния кодекс ( допълнително манипулиран от държавната администрация) и не позволил да упражнят правото си на глас много мислещи сънародници живеещи, работещи в чужбина и хранещи близките си в България, избавяйки ги от мизерията на която ги е обрекла тази воняща на мърша политическа класа! Промяната в закона за горите, опитите за промяна на законодателството в полза на ГМО, в полза на големите арендатори на селскостопански земи и прочие!!!
  Нямало място за социални промени към по-добро!
  За тебе, анализаторче и авторче може и да няма, но за хората работили над 40 години и получаващи по 138 лв. пенсия, има! За не получавалите заплатите си повече от година има! За младежите, които не могат да намерят мястото си на пазара на труда , има! За фалиралия среден и малък бизнес, има! За съсипания неправителствен сектор има! За не обслужващата мутрите и олигарсите журналистика, има!
  Пий си бирата със заработените стотинки ( сребърници) от статията и дано ти дойде още нещо в горната част на тялото. Намети време и прочети малко статистика и история и може да видиш, че един закон, макар бил и той за лобизма, не оправя нещата. И един съвет прочети малко Питър Дракър. Той казва, че моделът на управлението в САЩ, присаден върху манталитета и културата на Индия, не е донесъл просперитета на американците за индийсците! Малко нещо и от Чурчил, относно Балканите. Толкоз за без пари!

  apoloniy
 77. 77 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Да не се гласува е най-глупавото нещо, което някой искащ промяна може да направи. Гласувайте за някоя зелена или незнайна партия, рисувайте какво мислите на самата бюлетина, но гласувайте!
  P.S. герб обаче правят такива мащабни манипулации (сменят самите бюлетини, от секциите до преброяването и после и 10 пъти да ги преброяват, пак ще излязат те победители). Някой чудил ли се е защо за Варна (град с 370,000 регистрирани граждани с право на глас) имаше напечатани 800,000 бюлетини?
  Освен това големия проблем е и необразованите и хора в селата - те си гласуват под строй. Цаката му е образователен ценз - завършено основно образование - да видим как ще гласуват под строй ромляните и по-застаряващия електорат на разни партии. А от останалите - едва ли ще има много за герб, всички видяха, че са обикновени, леко излъскани и изчеткани мошениици

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 78. 78 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 381 Весело

  G-n general komandata dnes e "Sipi,ako nema donesi!"

 79. 79 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ¨...политиката е игра, въпросът е, че когато има правила, играта може да се губи с чест и да няма недоволни.¨
  Господин Вълков, от изключително важно значение е правилата на играта да са ОБЩОВАЛИДНИ за всеки и всички! Това е фундаментален принцип на съвременната демокрация. В страните, където този принцип отчетливо се спазва, се наблюдава устойчиво развитие(Германия), докато в държави, където този принцип е неясен и размазан, се наблюдават сътресения в развитието(голяма част от държавите на Европейския Юг). Нищо не ерозира доверието на избирателя към политиците така както неспазването на издигнатите правила от самите политици. Обособяването на политическата класа и превръщането и в несменяема каста се дължи точно на различното отношение към правилата на политическата игра, т.е. това, което за едни(избиратели) е забранено, за други(техните политически представители) е разрешено.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 80. 80 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако по някакъв начин успее да се наложи "електронното" гласуване, то манипулациите по изборите ще се намалят до минимум, поне по твърденията на хората, можещи да разработят софтуеъра. Да се надяваме, че ще стане, въпреки че имам усещането, че някой няма полза от такова, а като такъв се очертава...хм, ПП "ГЕРБ", имайки предвид "случките" от последните избори. Повече от вярно е, че практически доверието към всевъзможните партии рязко е спаднало, щото у нас се случва онова, що е написано в светото писание - «По делата им ще ги познаете» (Матей 7:20). И след като ги познахме, просто няма начин да гласуваме за тях. Всяка новопоявила се формация, партия, организация в началото дават някакви надежди за промяна, и в края на крайщата се получава "Тя танцува само едно лято" (помните филма, надявам се). Пример в това отношение са СДС и НДСВ, твърде вероятно е да се получи и с ПП "ГЕРБ". А защо става така и слепите видяха. Просто в политиката се набъркаха хора, издигайки всевъзможни популистки и демагогски лозунги ("800 дни", "европейско развитие" и какво ли не), чиято цел не е благоденствието на народа, а чисто меркантилна, демек "келепира" т.е. чисто Бай Ганювска (колко е велик Алеко, а!) За съжаление ние стигнахме до положението, на което руснаците казват "Попали в тупик" т.е. изпаднахме до състоянието да се чудим за кого да гласуваме. За мастодонта БСП с бетониран електорат от 200 - 300 хиляди бабета и дядовци, за измикярската ДПС с още по-бетонирани 300-400 хиляди местни будали и поне 50-тина хиляди екскурзианти , за сбъркания ГЕРБ с поне половин милион хамелеони и още толкова глупаци, за раздираната от междуособици СДС, за авторитарната ДСБ, за малоумниците РЗС, за истериците "Атака", за кого...? Пак за "новия бардк със старите к...и" ли? Не знам! Аз лично ще гласувам, но с празна бюлетина като начин да изразя несъгласието си с каквато и да било партия, с каквато и да било антинародна политика, с който и да било новопръкнал се "политик". Вие решете за себе си.

 81. 81 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#76:"Apolon ot Tiana"]за хората работили над 40 години и получаващи по 138 лв. пенсия, има! За не получавалите заплатите си повече от година има! За младежите, които не могат да намерят мястото си на пазара на труда , има! За фалиралия среден и малък бизнес, има! За съсипания неправителствен сектор има! За не обслужващата мутрите и олигарсите журналистика, има! [/quote]
  Много негативно, колега! Нима действителността се изчерпва само с негативните случаи?
  И що се отнася до лобизма ,ти как предпочиташ? Да е под масата или върху масата? Нека се види коя партия откъде и за какво получава парите си! Нека правилата да са прозрачни за всички! Нека избирателя бъде информиран кой за какво лобира и коя партия какви лобистки интереси обслужва. За да се ориентира и подкрепи тази партия, чиито лобизъм съвпада с неговите собствени интереси.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 82. 82 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#75] от "ЗА Революция":
  Твоят идеал за общество съществува от хилядолетия. Просто иди при племената в джунглата на Амазония - там няма нито пари, нито правото на лична собственост за производство на обществен продукт е позната. Но там няма и компютри...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 83. 83 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#67:"drakar65"]проблем ли му е да види кой е дал статията да се публикува!!! [/quote]
  Кой си ти, че да искаш да видиш такова нещо? Може би бивш пръв окръжен секретар на БКП? Защо искаш да знаеш името му? За да започнеш наказателно преследване срещу него ли? Абе шушумиго червендалеста! Не ти ли е ясно, че всяко информационно издание е вече НЕЗАВИСИМО! И следва редакционната си политика, независимо дали на нас ни харесва или не. Това е свободен пазар на новините! Можеш да критикуваш една новина, можеш да я отричаш колкото си искаш, но да настояваш да бъде санкциониран източника й... Вониш на изваден от нафталина болшевик!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 84. 84 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Герб се отказа от реформи - най-вече в МВР, армията и здравеопазването.
  Това се плаща скъпо - най-вероятно със загуба на изборите.
  Лошото е, че засега на хоризонта не се вижда следващият юнак, който евентуално да ни спаси...

 85. 85 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#55:"БЕЗПАРТИЕН"]ако в ГЕРБ започнете да ги изхвърляте, първо трябва да почнете от лидера си и май ще останете без електорат, [/quote]
  Ти май не правиш разлика между действителност и комунистическа клеветническа кампания, между факти и приказки? Неизбежната от професионална гледна точка близост на един бодигард с мутри не го прави автоматически мутра, така както неизбежната близост на един психиатър с психично болни не го прави луд. Това в пропагандната стратегия на черния пиар се нарича екстраполация по близък социален статус. Навремето Р.Овч. ,при посещението си в САЩ хвърли доста пари в една американска компания, специализирана за разраборка на черен пиар. И се оказа че за бившия бодигард Бойко Борисов е най-удобно да бъде наклеветен като мутра. От Позитано обаче в наглостта си да клеветят, отидоха в парадоксална крайност, твърдейки, че бил приятел дори с Йоца Амстердамски. А в действителност точно Бойко Борисов, в съответствие със заповед на Интерпол, организира залавянето му и екстрадирането му в Холандия(факт!). Ти на какво вярваш? На фактите или на голите приказки, противоречащи на фактите?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 86. 86 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#9:"Югозомби"]същностният проблем на българската политическа система в момента е... липсата на силна алтернатива на ГЕРБ... Нужна е алтернатива, каквато към момента не се разпознава.[/quote]
  И скоро такава няма да се появи! Защото ГЕРБ, за разлика от всички останали партии досега, отчетливо прилагат един нов политически модел, при който властта не се третира като келепир, а като носене на отговорност. Доколко този модел успява е друг въпрос - твърде много са наслоенията на соца и балканските нрави у нашите бюрократизирани управници на всички нива. Но е факт, че материалния излишък, който държавата акумулира, се връща у данъкоплатеца под формата на строежи. И всеки се пита: Защо досега не е било така? Нима при предните правителства не са се акумулирали свободни средства, а сега, дори в условията на криза, се строи и създава толкова, колкото не е било създавано по време на целия преход? Къде тогава е отивал този излишък?
  Истинска алтернатива на ГЕРБ може да дойде само от партия, която усъвършенства този политически модел. За жалост болшинството от партиите в България гледат на политиката като начин на измама над избирателя. Не искам да споменавам БСП като пример в тази посока - тя е клиничен случай!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 87. 87 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#86] от "Анализатор":

  Много от казаното от теб силно се доближава до моето разбиране за днешната ситуация.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 88. 88 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#86] от "Анализатор":
  Мислиш "политически модел" , а коментираш "политически стил" , Приятелю . Действителният проблем на политическата ни система е наличният й Модел . Той не ражда и най-остро се нуждае от дълбоко Преструктуриране и привеждане в съответствие с променената Структура на Обществото . В новата и модерна Структура на общия ни живот , ГЕРБ следва да се изяви като носител и на присъщия за нея , Политически стил . Дано сещаш , че тази работа не е лесна , но се налага ...

 89. 89 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#88] от "dimko":
  Ти го наричаш стил, а аз модел на политическо поведение. Може би това, че съм изпуснал думата поведение те е озадачило. Но модела на политическата система на обществото е нещо съвсем различно. Там въпроса опира до това дали да е "Вся власть советом"(диктатура), дали да е параванна демокрация(ние все още не сме излезли от този модел), да е представителна демокрация(Германия) или пряка(Швейцария). Безспорно модела на политическата система определя модела на политическото поведение на една управляваща партия, така както и модела на политическо поведение на управляващата партия може да доведе до промяна на модела на политическата система. Това последното е всъщност това, което очакваме от ГЕРБ. За да приключи този мъчителен преход и за да се положат основите на демократизиране на България като необратим процес.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 90. 90 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#82] от "Анализатор":

  Роботизацията в бъдеще време ще те остави безработен. Така че, бъди си щастлив с компютрите. Мен не ме радват особено. Населението на земята застарява, но технологията постоянно ускорява. Икономическите кризи са вградени в сегашните "демокрации". Сегашната криза дойде от САЩ и мутира напоследък в европейска дългова криза. Брутния дълг на САЩ е 15трлн. долара, а бюджетния дефицит над 10%. Не е трудно да се предскаже, че САЩ ще пръкнат поредната тежка криза. Печатането на долари като инструмент за спасяване вече се изчерпва. Преди време имаше криза на азиатските икономики. Технологията ще убие паричната система. Въпроса е какво ще я замести? Подозирам че ще е нещо уродливо, защото човешкото съзнание има доста тъмна страна. Човешкото съзнание създава реалността в която живеем !

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 91. 91 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#89] от "Анализатор":
  Мешаш понятията , Приятелю . Претенциозният поглед върху проблематиката на Общия ни живот , изключва подобното и най-често го третира , като произвол на Спекулативното в коректната познавателна дейност . Съжалявам , когато е реч за Поведение , трябва да се говори за Стил , защото и все още , ГЕРБ не са посегнали към Модела , който ги побърква дори . Нищо лично ...

 92. 92 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#81] от "Анализатор":Предпочиам прозрачно и почтено управление. И не вярвам, че това НС и тази конфигурация на партийните сили ще направи читав закон, който да изпълни задачите, за които ти говориш, и да доведе до устойчиво развитие. А негативното, не е нищо друго, а реалност!!!Реалност като резултат от работата на тези партийни конфигурации, на които ти имаш доверие и както разбирам подкрепяш!

  apoloniy
 93. 93 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wornoxmaniak":

  Аз вече не гласувам от 10 години и нямам намерение да го правя. Особено пък за ГЕРБ, които всеки месец ме лишават по 81 лв. от пенсията ми. Няма да гласувам, защото се срамувам от семейството мои белгийски роднини, чиято обща пенсия е над 5700 евро. Защото моята и на жена ми е общо 270 евро.

 94. 94 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#91:"dimko"]ГЕРБ не са посегнали към Модела , който ги побърква дори[/quote]
  Не мога да не се съглася с тази констатация! Бих допълнил само, че дори и да искат, едва ли ще могат да го променят. Както едното(Пиночетовска диктатура), така и другото(смяна на тази посткомунистическа Конституция) от възможните средства за промяна са доста радикални, а и политическата конюнктура не допуска употребата им за момента.
  Що се отнася до терминологията нека не изпадаме в средновековна схоластика! Понятието "модел на поведение" е в достатъчно широка употреба в научната литература, и е адекватно, тъй като се касае до принципно нов модел, нов еталон на политическо поведение на управляваща партия. Докато понятието "стил" е на друго ниво на конкретика.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 95. 95 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Та какво сега? Как да я разбирам статията? Искат да легализират посредниците на подкупи?

 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  [quote#59:"baj Tan"]Китай - изнамерил е начина да го съчетае и да ги изолира помежу им, така че всеки да е щастлив и горд с 110 $ заплата.[/quote]
  Не съм много сигурен дали са щастливи и горди, може да им се налага да са такива. Много добре помня манифестациите на 1 май и 9 септември как също крачехме "щастливи и горди".

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 97. 97 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#94] от "Анализатор":
  В нашата дискусия , понятието за Модел се налага не от мен , а от "апарата" на Системно-структурния анализ . Стилът е трайно повтарящото се в дейността на наблюдавания Субект , в неговото Поведение . Така е "по-чисто" .
  Що се отнася до разбиранете ни за "радикално , конюнктура и пр." , обективният критерий за качеството на общите ни занимания не е някакво хрумване . Той е самото Състояние на Нашата общност в Тяхната система . Днес въртим на празен ход , Анализаторе . Като имаш съгласие с моята констатация за "побъркването" при ГЕРБ , следва хладнокръвно да търсим изхода . Работата е двуединна , в първо тя е Политическа , за широко консолидиране на Обществото около общата Му идея за спасение в него и чрез него . Другото е , Експертна работа за обобщаване на изстрадания му Опит в "прехода". Вероятно сещаш , кой има интерес в тази "блъсканица" да надделява и неизбежния ни опортюнизъм . Днешната ни Политическа върхушка и притворни за общия ни интерес ВЪНШНИ фактори са тези , които дават мило , драго и маса пари , за да съхранят днешното Статукво в общият ни живот ! Това не е мъдро отхвърляне на "радикализма" в идеите , а нагло предизвикателство към самото Общество , то да се вземе в ръце , вдигне хвърлената му ръкавица и подеме Политическа борба за смяна МОДЕЛА . Тази е и Историческата длъжност на ГЕРБ през втория му мандат на управление . Като не ни стига История , трябва и сами да си я творим ...

 98. 98 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  цялата работа е че ГЕРБ безвъзвратно губи подкрепа и то с тоста голяма скорост и сега се чудят как та обърнат тренда, но вече е твърде късно.

 99. 99 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#94] от "Анализатор":
  Това , за което говоря не е просто Реформа , а Реформация . Ние нямаме право да сме по-глупави от Англия на Кромуел , с всички последствия за него самият . Капиталът у нас , трябва да бъде пречистван от престъпното му съдържание . Само така ще се сближим със света на съвременния Капитализъм . Дано сещаш , че ГЕРБ и ББ са обречени и да "загинат" в тази Достойна битка ...

 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#96:"Fred"]Не съм много сигурен дали са щастливи и горди, може да им се налага да са такива. Много добре помня манифестациите на 1 май и 9 септември как също крачехме "щастливи и горди".[/quote]Разбрал си ме абсолютно правилно, точно това исках да кажа. В общества от този тип е така. За жалост тук в частните фирми също е така, няма начин да не си доволен от условията и заплащането - репресията е дори по страшна и няма нито профкомитет нито градски комитет където да се оплачеш. Повече ли ти харесва?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK