Прочит на историята: Можеше ли да се избегне присъединяването на България към Оста

Български пост на брега на Дунав, март 1941 г.

© Lostbulgaria.com

Български пост на брега на Дунав, март 1941 г.В предишните две публикации в "Прочит на историята" се видя, че именно българските комунисти* са тези, които настояват за присъединяването на страната към Оста и които разпространяват позиви, в които, както сами признават се "подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт", както и че "когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски." (виж и "Тристранният пакт и българските комунисти" )


И – колко странно, колко необикновено и какво съвпадение – пак комунистите са тези, които след войната съдят и избиват голяма част от българските политици за това същото присъединяване.


И двата пъти, разбира се, действат, изпълнявайки безусловно нарежданията, предадени им на руски език от Георги Димитров от Москва (виж "Кой всъщност трябваше да бъде съден от т.нар. "народен" съд").
Опортюнизмът, лицемерието и наглостта в случая са безспорни и е очевидно, че българските комунисти не само нямат право да играят ролята на "съдници", но не могат да имат и никакви претенции за "заслужили активни борци против фашизма".  


Най-много да претендират за отлични ветропоказатели и най-безропотни изпълнители на абсурдните заповеди, идващи от Кремъл. (В това отношение, дума да няма, от целия Източен блок българските комунисти бяха най – "заслужили" поради факта, че в страна като България, където до 1944г. не "пролетариатът", а средната класа беше основна, комунистите нямаха обществена подкрепа и оцеляването им във властта се крепеше единствено на благоволението на Москва)."Дневник" съвместно със списание "Диалог", Холандия представя дискусионната рубрика на историческа тематика - "Прочит на историята".  В нея всеки уикенд публикуваме статии, свидетелства и интервюта за периода от 20-те години на ХХ век до 1990 година.

Можеше ли да се избегне присъединяването на България към Оста?


Разбира се, за подписването от страна на българското правителство на Тристранния пакт на 1 март 1941г., не комунистите имат "заслуга", тъй като въпреки агресивността си и терористичните си акции, те са обществено и политически незначими в България и не могат да повлияят на външната й политика.


Гръмогласното обвинение, отправяно обаче срещу българското правителство, че било включило България в една престъпна война и то на страната на агресора поради реваншистки и войнолюбиви или "пронацистки" настроения е неоснователно и демагогско.


И не само защото това обвинение е отправено не след подписването на пакта на 1 март 1941г., а едва след 22 юни 1941г., когато Хитлер напада СССР, но и защото България подписва Тристранния пакт от немай-къде и единствено, за да избегне една несъмнена окупация с всички възможни последствия.


Н.В. Цар Борис III , софийският митрополит Стефан, министър-председателят Андрей Ляпчев, Павел Груев, ген. Иван Вълков, проф. Александър Цанков (председател на Народното събрание), членове на кабинета, кметът генерал Владимир Вазов, други официални лица и общественици (проф. Васил Златарски, проф. Стефан Бобчев) на панихида за жертвите от атентата в "Света Неделя", 16 април 1926 г.

© Lostbulgaria.com

Н.В. Цар Борис III , софийският митрополит Стефан, министър-председателят Андрей Ляпчев, Павел Груев, ген. Иван Вълков, проф. Александър Цанков (председател на Народното събрание), членове на кабинета, кметът генерал Владимир Вазов, други официални лица и общественици (проф. Васил Златарски, проф. Стефан Бобчев) на панихида за жертвите от атентата в "Света Неделя", 16 април 1926 г.


Отстояване на неутралитета въпреки чудовищния натиск


За разлика от комунистите, които припяват ту за съюз с Хитлер, ту за борба срещу него, в зависимост кой вятър духа от Москва, държавният глава цар Борис буквално до последната минута отчаяно се старае да запази неутралитета на България и да протака присъединяването към Оста.


Да припомним отново събитията от тези, изпълнени с драматизъм месеци до март 1941 година.


На 22 октомври 1940 г. цар Борис отказва включването на България на страната на Тристранния пакт.


На 28 октомври Мусолини обявява война на Гърция. От Рим предлагат България да се включи във войната срещу съседна Гърция "за освобождаване на българското Беломорие и Егейска Македония".


За честта на цар Борис, той отклонява и това предложение и отказва да се възползва от критичното положение на Гърция, независимо, че в недалечното минало Гърция не е страдала от подобни скрупули.


Следва опитът на Молотов в Берлин на 12 ноември 1940г. да спазари включването на СССР в Тристранния пакт срещу съгласието на Германия България да влезе в съветската сфера на "гаранции".


Веднага след този опит, Хитлер отправя повторна покана към цар Борис България да се присъедини към Оста. Това става на 17 ноември. Цар Борис съумява да отклони и тази повторна покана.


Че тези откази не са били лесни, личи и от факта, че между 20 и 24 ноември Унгария, Румъния и Словакия не успяват да отбият натиска и се включват в Тристранния пакт. Германските войски навлизат в Румъния, завземат стратегически важните за тях петролни кладенци и си осигуряват сухоземните и водните пътища до Черно море, вкл. и пристанището Кюстенджа.


Соболевата акция


Буквално една седмица след повторния отказ на България да се присъедини към Тристранния пакт, на 26 ноември 1940г. Сталин изпраща своя емисар Аркадий Соболев (помощник-комисар па външните работи на СССР) в България.


Съветският съюз обещава да "помогне" на България да "осъществи своите национални стремежи не само в Западна, но и в Източна Тракия".


В замяна България трябва "да признае съветските интереси в Проливите". Разбира се, СССР настоява да има свои военноморски бази във Варна и Бургас.


Соболевата акция се провежда при светкавично разпоредена от Георги Димитров по внушение на Сталин агитационна кампания, осъществена от българските комунисти. Кампанията е добре финансирана от Москва, тъй като са отпечатани стотици хиляди позиви. Цар Борис умело отклонява и това лицемерно предложение за "взаимопомощ", защото вижда съдбата на балтийските републики и отлично разбира, че зад щедрите обещания прозира стремежът от "балтизация" на България.


Така, въпреки непрестанно оказвания натиск и от Германия, и от Съветския съюз, както и совалките на Англия и Америка, България успява да устои и да даде да се разбере, че ще се придържа към политиката на неутралитет. На 17 февруари в Анкара е подписана българо-турска декларация за въздържане от всякакво нападение и за добросъседски отношения.


Сраженията в Епир обаче не са никак благоприятни и италианската армия търпи поражение след поражение. Вермахтът разработва плана "Марита", който предвижда светкавично преминаване на елитната 12-а германска армия през България и оказване на помощ на закъсалия в Гърция Мусолини.


В началото на 1941г. положението става все по-напрегнато и става ясно, че германските войски ще трябва да преминат през България, за да окажат съдействие на италианските войски в Гърция.


На Дунава е съсредоточена половин милионна германска армия. България няма друг избор освен присъединяване към Оста или окупация с многохилядни жертви.


Какво да се прави?


Изправен пред този мъчителен избор, цар Борис има две или три възможни решения. Едното е да емигрира и да остави България на произвола на съдбата в ръцете на Хитлер. И до днес в Холандия се чуват гласове, че ако кралицата не е емигрирала, вероятно жертвите, дадени от страната във Втората световна война, щяха да са много по-малко.


Воден от чувството си за отговорност, цар Борис взема единственото възможно морално решение – за да избегне окупацията с всичките й страшни последствия (не само стотици хиляди жертви, както и вероятното включване на български части във войната и осъществената със сигурност по-късно депортация на евреите от България в лагерите на смъртта), той дава карт бланш на правителството на Богдан Филов да подпише във Виена присъединяването на България към Тристранния пакт, запазвайки обаче статута на "неучастие във войната".


"Войнолюбивият" цар Борис


Напоследък отново зачестиха манипулативни твърдения спрямо водената от България политика по време на Втората световна война. Обвиненията, които изкривяват историческата истина идват от гръцка, от македонска, а за жалост и от българска страна.


Така например, в статия, публикувана в сп. "Биограф", бившата дипломатка Леа Коен, твърди че също като баща си цар Борис Трети не желаел мирно да "царува", а да "разширява владенията си, третирайки съседите си като териториални донори".


В публикацията си г-жа Коен дори изказва смелото предположение, че цар Фердинанд и цар Борис "успели да превърнат българите в една от най-войнствените нации на Балканите, внушавайки правото на "справедливост" чрез оръжие".


Доказателства за това си твърдение авторката търси и "намира" не в действително водени от цар Борис войни (защото такива няма), а в маршовете "Велик е нашият войник" и Шуми Марица", защото били "патриотично-шовинистични" (сякаш текстовете и музиката са писани от цар Борис), както и в "униформения" вид на българските царе и във "военния ритуал" на Гергьовден.


Не става ясно как си представя авторката официалния вид на държавен глава, който същевременно е и символичен главнокомандващ армията освен "униформен", но следва да се отбележи, че докато в свободното си време цар Борис с удоволствие заменя военната си униформа с цивилно облекло, няма нито една снимка на Сталин, която да го показва по друг начин освен униформен. Ако се придържаме към тази логика, то тогава Сталин би трябвало да е превърнал руския и "съветските" народи в най-войнстващите нации в Европа.


Що се отнася до "военолюбивостта" на цар Борис и твърдението, че "третирал съседите си като териториални донори" политиката на мирен реваншизъм, както и по-горе изложените факти говорят предостатъчно – вкл. отказът на цар Борис България да удари в гръб Гърция, за да си "върне" Беломорието и Егейска Македония.


Манипулацията се състои и в това, че ако търсенето на "правото на справедливост чрез оръжие" важи за цар Фердинанд, който не успява да я постигне чрез преговори, както е и напълно характерна за неговото време, то това твърдение е абсурдно за сина му, който е пълен негов антипод. Изпратен от суровия си баща в окопите на Първата световна война, видял как хиляди български войници стават жертва на неизвестно дотогава химическо оръжие и биват обгазени и избити, Борис се отвращава завинаги от войната и докрая на живота си полага усилия и успява да държи България далеч от театъра на бойните действия. Като добър политик цар Борис е разбирал колко е важно да се устоява на изкушението за реваншизъм чрез военни действия и не само защото България става жертва на вероломни действия.


Че цар Борис по всички възможни начини се е старал да държи България извън войната, свидетелства дори и Александър Цанков, който определено не може да бъде причислен към почитателите на царя.


Ето какво споделя този също оклеветен от комунистическата пропаганда български политик в своята книга "България в бурно време" (изд. "Прозорец", София, 1998):


"Той (цар Борис - б.р.) беше миролюбив и цялата му политика беше сведена до една проста и ясна формула: в случай на война България да остане извън нея. Веднъж в дома на общ познат и приятел ми обясняваше защо не се решава да повери властта на партиите – страхът му да не се хвърлим, както сам казваше, в огъня. Партиите, мотивираше се той, са определени едни "за", други "против", едни фили, други фоби и могат да се увлекат и България да се намеси на едната или другата страна. На това възразих, че няма никаква опасност, че лекомислено ръководими от своите филски или фобски чувства, някой ще се реши да хвърли страната в пожара. Освен това, той като конституционен монарх има право и длъжност да се освободи от една политика, която не одобрява и която би била опасна за страната."


Условията, при които България пропуска германските войски през своя територия


"На 1 март 1941г. – пише Александър Цанков – осъмнахме с новината, че България се присъединява към силите от Оста и германски войски минават Дунава и през България се отправят за Гърция.


Ако Италия на Мусолини не бе нахълтала в Албания и не бе се отправила към Гърция, на Балканите нямаше да има така рано военен фронт, защото Германия нямаше интерес при ограничените си военни сили да удължава фронта."


Цанков споделя, че "тъй като от правителствените среди по причини, които са вече известни, нямаше да науча нищо", се отнесъл до германския посланик у нас барон Фон Рихтхофен, който му съобщава, че става дума само за транзитно преминаване на германските войски "в кръга на приятелска услуга" и че германските войски ще минат и през Югославия, с която имат сключено споразумение. За тази услуга, допълва Цанков, научихме, че Югославия получава Солун.


"В София – свидетелства авторът на "България в бурно време" – щом тази новина стана известна, нашите комунисти и крайни шовинисти роптаеха и протестираха, че сме се били продали много евтино на германците."


Както се казва, без коментар. Все пак, запомнете това:


"Нашите комунисти и крайни шовинисти роптаеха и протестираха, че сме се били продали много евтино на германците."


Извършения в Югославия преврат обаче осуетява преминаването на германските части и Югославия е прегазена и окупирана. Нейната съдба, както и съдбата на евреите от нейната територия, показва красноречиво какво е щяло да стане и с България.


В България нямаше нито един политик, който би искал да се натоварим на колата на Хитлер


Александър Цанков опровергава и твърденията, че поради реваншистки националистически настроения и/ или симпатии към Германия в българските политически среди е имало желание за влизане на България във войната и то на страната на Оста:


"Трябва обаче да забележа, че в България нямаше нито един, а най-малко цар Борис, войнствено настроен и който би искал току-така от любов към Германия, от "германофилски чувства" да се натоварим на колата на Хитлер."


Александър Цанков разказва и за своя случайна среща с цар Борис в дома на общ познат през май 1941г. и за разговора, който двамата провеждат.


"Заговорих го аз. Поисках да узная какво е уговорено с Германия, в съюз ли сме? Каква е цената на услугата, която правим на Германия?


"За нас – каза цар Борис – нямаше друг избор. След три злополучни войни можехме ли да противодействаме и какво би ни струвало то? Ако се противях, трябваше да емигрирам в чужбина и да бъда обвинен, че съм изоставил България. Или ако останех по милост германска, да бъда един номинален цар и да управлявам с от тях де факто назначени министри.


И при този разговор, свидетелства Александър Цанков, както и при предишни подобни разговори, цар Борис заявява:


"Запомнете добре, докато съм жив и съм на царския трон, България няма да воюва."


По-натам Цанков излага условията, при които България пропуска Германия да премине през нейната територия на 1 март 1941 г.


"Ние не очаквахме никакво възмездие, т.е. не предявихме териториални претенции. България оставаше в границите от 1918 плюс възвръщането на Добруджа (осъществено с т.нар. Крайовска спогодба двадесет дни преди сключването на Тристранния пакт от Германия, Италия и Япония и одобрено от великите сили – б.м.). Германските войски действително само преминаваха през българска територия, те не можеха да пренощуват в населени места. Не можеха да правят покупки за нуждите на преминаващите войски, нямаха и никакви войски, освен в някои градове технически персонал – телефонисти, телеграфисти, радиопредаватели на разположение на някои техни служби."


По-късно, пише Цанков, при един случай и тогавашният министър-председател Добри Божилов ми повтори и потвърди същите условия.


Преминаването на части на Вермахта през Карнобат, март 1941

© Lostbulgaria.com

Преминаването на части на Вермахта през Карнобат, март 1941


Лъжите на комунистите


"Нашите комунисти – заключва с горчивина Александър Цанков през 50-те години, когато пише своите спомени – лъжат най-безсрамно и подло, че Червената армия за втори път била освободила България от поробване. Истината е, че комунистите, звенарите и левите дружбаши-пладняри и всичките им сателити, които им пригласяха и бяха в тяхна услуга, било на служба в петата колона и в шпионажа, подпомагаха и улесниха настъплението на Толбухиновата армия, за да освободи наистина българския народ, но от неговата свобода и независимост.


България е наново заробена и те закрепостиха на власт агентите на Москва. България днес е руска задунайска губерния."


Това са думите, казани от министър-председателя, оцелял по чудо заедно с цялото правителство след един от най-чудовищните атентати в европейската история, извършен от българските комунисти с цел установяването на болшевишка съветска власт в България още през 1925г.


За жалост, както се вижда и от днешни публикации политическите манипулации и лъжите не престават.


И едва ли скоро ще престанат. Ето защо е важно фактологията на 20 век да бъде добре известна на българското общество и критичното мислене да бъде възпитавано още от началното училище. Тъй като и най-добре скалъпената лъжа е безсилна пред знанието и не издържа елементарна логическа проверка.


* Употребата на обобщаващия израз "българските комунисти" е условна и в случая се визират не симпатизантите на комунистическата идеология в България, между които има всякакви хора – включително почтени и заблудени от комунистическата пропаганда идеалисти, а петата колона на СССР, която се състои главно от военизирани и послушни изпълнители, терористи и фанатици, както и търсени от правосъдието криминални, избягали в балкана и станали "партизани" и от т.нар. "рубладжии" – платени агенти на СССР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (272)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Истината е, че комунистите, звенарите и левите дружбаши-пладняри и всичките им сателити, които им пригласяха и бяха в тяхна услуга, било на служба в петата колона и в шпионажа, подпомагаха и улесниха настъплението на Толбухиновата армия, за да освободи наистина българския народ, но от неговата свобода и независимост.


  Е това всички петоколонници да си го напишат по 100 пъти на хладилника

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  А преходът , преходът драги съотечественици ще свърши тогава , когато това влезе не в хрониките на "Дневник" , а в учебниците по история. Книгата на книгите казва ,че за целта трябва да минат 40 години. Надявам се да са по-малко

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Целият текст по-скоро прилича на пристрастно политическо експозе, при това доста нескопосано написано, отколкото на някакво сериозно изследване. Авторката Д.Горчева сама си противоречи, и то непрекъснато. От една страна заявява, че комунистите нямат никакво влияние в България, защото нямат социалната база, а от друга страна непрекъснато припява за позициите им по отношение на тозва или онова. Ами след като са толкова маргинална сила, какво значение има каква позиция са заемали по този или онзи въпрос, нали така?!
  Всякакви опити да се отметне отговорност от Цар Борис и тогавашния управляващ политически елит за поредното въвличане на България във войната на страната на Оста са безсмислени. Няма как за въвличане на България във войната да са виновни комунистите, защото те не са имали политическото вляние да го направят, нито пък са били част от управляващата политическа класа. Цялата Кобурска династия е донесла изключително само злини на България и опитите тя да се оневини са евтина политическа поръчка.
  Да не говорим, че след преврата на 19-май Цар Борис на практика поддържа суспендирането на Търновската конституция.

 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хубава статия обръщаща вниманието на простия народ върху очевидното:

  Само и единствено българските комунисти са се борили за осъществяване на историческите идеали за обединение на българския народ в една държава и единствената страна, която е била готова да ни помогне да осъществим тези идеали е била Русия (СССР)!

  Правилно е изтъкната и предателската и недалновидна политика на монархо-фашизма, който срещу нищо, даже и без голи обещания, се присъединява към Тристранния пакт.

  Да припомним и откъс от писмото на югославските комунисти до Сталин:

  "Георги Димитров е същият великобългарски шовенист като Васил Коларов". (или обратното, не ми се търси книгата сега)

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Добра статия...но промитите мозъци едва ли ще я разберат...

  bigman
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirsner":

  А какво да направи цар Борис Трети ? Да воюва с Германия ли ? На коя страна да бъде ? Все пак в България не се е случило това, което в Югославия и др. държави.
  И според теб какво е било влиянието на комунистите по ония години ?

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirsner":

  Докато го четях имах подобни мисли, но според мен твоя коментар е доста по-краен и неаргументиран от статията (от която също има какво да се желае).

  Това е само лично мнение базирано на прочита и на двете и някои елементарни логически дедукции; нямам доказателства, само впечатления:

  Първо, статията не си "противоречи" по отношение на комунистите. Те не са били сила, но това не им е пречело да са шумни. Нещо като АТАКА в наше време. Нищо не правят, но постоянно са във вестниците, нали така?

  Второ и по-важно, обяснението от статията за ролята на Борис ми се вижда значително по-логично от "няма как за влизането на БГ във войната да са били виновни комунистите".
  Всъщност статията не обвинява комунистите за това, или поне аз не видях такова обвинение.
  Статията се старае да снеме обвиненията отправени от комунистите към Борис, че той има вина.

  Вината на Борис или династията му ме интересува само от гледна точка на историческата истина; нямам пристрастия.

  И изнесеното в статията звучи логично, защото предоставя различни аргументи (дали са достоверни е друга тема), които сочат в една и съща посока.

  Нещо, което в твоя постинг липсва освен може би в последния параграф, за който обаче отново липсва позоваване на някакви авторитетни източници.

  не искам да се заяждам, просто споделям какво виждам.

  Интересна ми е истината, а не дали някой е прав или крив.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Много пъти не съм бил съгласен с написаното от Горчева. Въпреки това винаги съм изразявал уважението си към нея и позициите и. В случая обаче не мога да не се съглася. Просто Горчева описва ключов период в българската история, който не е достатъчно добре обясняван. Или е обясняван на кой както му изнася. Фактът е обаче, че България е маневрирала доколкото е възможно и се е старала да защити националните си интереси, а те са били да се запази от участие във войната. Не е успяла и това не би било възможно при тогавашните условия. Но е опитала.
  За българските комунисти по-добре да не се пише защото в това има само мъка и печал. Българските комунисти и тогава и сега са кучето на Павлов: когато камбанката удари в Москва, те се скъсват да махат с опашки в София.

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#4:"kirsner"]Всякакви опити да се отметне отговорност от Цар Борис и тогавашния управляващ политически елит за поредното въвличане на България във войната на страната на Оста са безсмислени.[/quote]По скоро е безсмислено вашето отричане на изнесените факти, БЕЗ ДА СЕ АРГУМЕНТИРАТЕ и вие с факти.

  Опитайте да кажете какво е трябвало да направи правителството на българия и Цар Борис трети когато е имало германска армия, прегазила вече много държави, на българската граница!

 13. 13 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Новата българска история трябва най-после да бъде написана не от "петоколонаши", а от демократично мислещи историци. Стига вече лъжи! Младото поколение трябва да знае истината. Поздрави за авторката!

  Това е положението...
 14. 14
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  [quote#5:"др. Иванов"]Само и единствено българските комунисти са се борили за осъществяване на историческите идеали за обединение на българския народ в една държава и единствената страна, която е била готова да ни помогне да осъществим тези идеали е била Русия (СССР)! [/quote]
  Тавариш ИвАнав,
  Ако питаш комунистите,те са били готови само и единствено да се борят за осъществяването на коминтерновските идеали за разпокъсване на България.
  За целта първо съветските и българските комунисти създадоха "македонската нация" и я подариха на Титова СЪРБОСЛАВИЯ.
  Ако не беше скоропостижно пукнал Сталин,щеше да има и ТРАКИЙСКА,и ШОПСКА,и ДОБРУДЖАНСКА,и МИЗИЙСКА НАЦИИ,които ако не в Титова СЪРБОСЛАВИЯ щяха да бъдат ОТДЕЛНИ НАРОДИ В ЗАДУНАЙСКА ССР.
  Така,че,евтини пропаганди в стил Политпросвета и Агитация,пред аудиторията на Форума не минават.
  Върви ги каканизвай в някоя пенсионерска партийна организация.
  Там Дедо-другарите ще те разберат.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Гневно

  всеки може да ЛЪСКА имиджа на когото си иска с пари или без пари - това е негово право !!!
  Не сме очевидци на онези събития и нямаме правото да съдим !!!
  НО сме очевидци как Симеончо и синовете му ограбиха българия без срам като турски башибозук !!!!!
  Явно някой се стяга за избори !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ето затова е повече от важно и с цената на всичко да се изисква връщането на архивите от Москва. Вижда се че на моменти даже се гадае, а това е толкова близка история , 70-тина години. Всеки един проект с руснаците (а по добре и без) трябва да е и с неикономическото условие да ни се върне заграбения архив. Само тогава и петата колона начело с историци като агент Гоце ще млъкнат. Промитите мозъци ще клекнат само с факти. Разбира се условието е да има мозък, но това е друга тема.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Добра статия относно период от историята ни, обвит в смес от мълчание и червени лъжи.

  Но основният проблем на България не е присъединяването или не-присъединяването към Оста. И в двата случая остава България, в единия случай съюзник, в другия, противник на Германия. Но си е България. Основният проблем е бил как да се избегне нахлуването на азиатските звездочели орди. Защото след азиатската окупация и колонизация, България вече я няма. Този проблем е изглеждал абстрактен до 1943, когато става ясно, че азиатците ще са победители. През 1944 този проблем става съвсем конкретен и основен - тогава пък става ясно, че Великобритания и САЩ нямат възможности (и достатъчно желание, трябва да се признае) да не допуснат окупация и колонизация на половин Европа от Северна Азия.

  Та това е основният проблем на България от онова време - как да оцелее като държава. Не става дума за присъединяване тук или там, а за оцеляване като държава. България се проваля. Не оцелява. Цар Борис III отдавна го няма, когато звездочелите хуни от Азия нахлуват. Наивната позиция не не-съпротива срещу савецкия окупатор не сработва - елитът на България е унищожен така или иначе, човешкият боклук на България бива зорлем въздигнат в "елит" така или иначе, България става де факто савецка колония така или иначе.

  И да не се беше присъединила към Оста, съдбата на България щеше да е същата.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  Неоспорим от никого факт е, че през цялото управление на Цар Борис трети български войници не са участвали във втората световна война, за разлика от румънските, унгарските, словашките и хърватските войници които са се били на източния фронт на страната на германия. Още на в 03:15 на 22 юни 1941 към 190 немски дивизии има десет румънски дивизии, девет румънски и четири унгарски бригади. Четиринадесет румънски дивизии са участвали в битката за Станинград в състава на 4-та румънска армия.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#17:"КМЕТ В СЯНКА"]
  всеки може да ЛЪСКА имиджа на когото си иска с пари или без пари - това е негово право !!! [/quote]
  Не вярвам на оня свят да им трябва "имидж", че да се налага да им го "лъскаме". Но на тоя свят тук ни трябва истината, защото от лъжи се докарахме дотук - да сме невежи и лесно манипулируеми.
  [quote#17:"КМЕТ В СЯНКА"]Не сме очевидци на онези събития и нямаме правото да съдим !!! [/quote]
  Ами не сме "очевидци" и на факта, че земята се върти. Но това не ни пречи да знаем, че тя се върти.

  [quote#17:"КМЕТ В СЯНКА"]НО сме очевидци как Симеончо и синовете му ограбиха българия без срам като турски башибозук !!!!! [/quote]
  И какво общо има тази статия със Симеон Сакскобургготски? Става дума за баща му, не за него!
  [quote#17:"КМЕТ В СЯНКА"]Явно някой се стяга за избори !!! [/quote]
  За избори може не "някой", а мнозина да се "стягат". Прочит на отминали исторически събития няма нищо общо с днешни избори. Или някой търси под вола теле?
  Що се отнася до мен, аз още през 2001, когато "народът" го тресеше истерия по "цар Симеон" казах в прав текст и не веднъж, вкл. по БНР, че става дума за мошеник, който обещава небивалици! Сега на умряло куче нож няма да вадя. Каквото съм имала да казвам, съм го казала, когато е трябвало.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#8:"kuchukov"]В нея се опитват да ни убедят че около 5 000 члена на комунистическата партия са управлявали 3 Българско царство, че едва ли не са направили така, че да сме съюзници с Хитлер и т.н. [/quote]
  КЪДЕ в статията се твърди подобно нещо? Или някой не умее да чете?
  [quote#8:"kuchukov"]Изключително "силен" аргумент е че това е направено, за да се спасят евреите от старите предели - това означава, че Борис е бил наясно с планираното избиване на 6 000 000 евреи от нацистите още през 1940 г. - т.е. че е бил в най-интимния кръг на Хитлер! [/quote]
  КЪДЕ в статията се твърди подобно нещо? Или някой си смуче от пръстите на принципа аз да подхвърля една лъжа, че белким хване дикиш сред ... непрочелите статията, но прочелите ...kuchukov?

 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ето още факти за загубите на Румъния и Унгария от участието на техни войски на източния фронт, където НЕ е имало български войници.

  Румъния:
  загинали.................................281 000
  изчезнали и убити в битка.......81 000
  пленници................................500 000
  загинали в плен.......................200 000

  Унгария:
  загинали.................................300 000
  изчезнали и убити в битка.....100 000
  пленници................................500 000
  загинали в плен......................200 000

 28. 28 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално


  Каквото и да се е случвало преди 75 години, едно е ясно:

  Съвременна Европа отрича фашизма и национал-социализма...

  Бледите опити на льо Пен, Хайдер и внучката на Мусолини , а напоследък и в Гърция, не се оправдаха...

  Рестартът на Фашизоид 2.0 като операционна система на мобилна Европа се отлага...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 29. 29 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  Моля, прочетете книгата на Стефан Груев за живота на Цар Борис трети "Корона от тръни" писана в изгнание по време на социализЪма. http://www.helikon.bg/books/173/146021_korona-ot-trani.html

  От нея ще научите с факти за живота на Цар Борис трети и какво той е направил за България. Ще научите, че той е един от малкото които са респектирали Адолф Хитлер при срещите им. Благодарение на този респект и уважение е спасен живота на десетки и стотици хиляди българи.

 30. 30 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#26:"dilmanadialog"]КЪДЕ в статията се твърди подобно нещо? [/quote]
  Ето тук: "...Воден от чувството си за отговорност, цар Борис взема единственото възможно морално решение – за да избегне окупацията с всичките й страшни последствия (не само стотици хиляди жертви, както и вероятното включване на български части във войната и осъществената със сигурност по-късно депортация на евреите от България в лагерите на смъртта)..."

  Това е копи-пейст от втория абзац на под' главата "Какво да се прави?".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 31. 31 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абсолютно...

  Лъскането на имиджа на цар Борис засяга неговия син Симеон, а оттам и наместничката му у нас Кунева...

  Почва да се изяснява кои са спонсорите и кои медии ще участвуват в кампанията и...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 32. 32 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Много добра статия, която трябва да бъде прочетена от всеки, който се интересува от българската история и по-специално, от темата за условията и причините за подписването на Тристранния пакт от правителството на Царство България на 1 март 1941 г. Тя обосновава и правилността на извода, че "...българските комунисти не само нямат право да играят ролята на "съдници", но не могат да имат и никакви претенции за "заслужили активни борци против фашизма".

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#22:"BlueWater"]Неоспорим от никого факт е, че през цялото управление на Цар Борис трети български войници не са участвали във втората световна война, за разлика от румънските, унгарските, словашките и хърватските войници които са се били на източния фронт на страната на германия. [/quote]
  Май искаш да кажеш че български войници не са воювали на източния фромт срещу СССР? Щото вече ти казаха че е имало български окупационен корпус в Гърция и Сърбия. За чиито деяния никой не говори, и разбираемо. Но това си е факт.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#34:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Май искаш да кажеш че български войници не са воювали на източния фромт срещу СССР? Щото вече ти казаха че е имало български окупационен корпус в Гърция и Сърбия. За чиито деяния никой не говори, и разбираемо. Но това си е факт. [/quote]
  И какви са техните деяния еврейче?

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 37. 37 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Авторска ЛИПСА на ерудиция и доблест!
  ПЛАТЕН ЕКЛЕКТИЗЪМ, заел се на стари бахчевани краставици да продава.
  Чел съм оригинални списания от посрещането на немските войски. ПРЕЗ ЦЯЛА България в снимки, Германските войници са носени на ръце и няма кътче празно от народ приветстващ с букети цветя в ръцете.
  Това също е част от фактологията за която претендирате.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Весело

  [quote#34:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Щото вече ти казаха че е имало български окупационен корпус в Гърция и Сърбия. За чиито деяния никой не говори, и разбираемо. Но това си е факт. [/quote]

  [quote#36:"sandr0"]И какви са техните деяния еврейче? [/quote]
  Устройвали са масови молебни по християнските празници, и са пеели "осанна" заедно с местното население

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 40. 40 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Когато говорим за комунисти, фашисти и нацисти, да вземем да се върнем малко по-назад и да видим кой ги докара на власт. Защото преди Втората световна война има и Първа, нея кои я разпалиха и водеха, горните ли? Или старите Велики сили - Франция, Германия, Великобритания, Русия. Точно поради тази война и пораженията, нанесени от нея се пръкват всички радикални идеологии, създават се предпоставки за реваншизъм, създава се това, което се случи после.
  Въобще като се говори за политика, особено от онзи период, е тъпо да казваш този е бил добър, този лош, този е постъпвал правилно, този не. Капиталистите от онези години с нищо не са били по-политически коректни от комунистите. Същите тези англичани и французи ни разпарчетосаха с Ньойския договор, същото унижение направиха с Германия във Версай. Тогава един от германските генерали казва на колегите си от Антантата "Довиждане, господа, след 20 години". Същите тези западни политици оставиха Австрия и Чехия в ръцете на Хитлер въпреки подписаните договори за взаимопомощ. Същото допуснаха и с Полша в полза на Сталин и Хитлер.
  За мен истината е една - ако не бяхме попаднали в съветската сфера на влияние, България щеше да бъде разпарчетосана за пореден път и като нищо Чърчил щеше да даде София на сърбите и половин Южна България на гърците, така ни е мразил. Бомбардировките над София го показаха. Кой впрочем обяви война на САЩ и Британия да запитам аз, комунягите ли?
  Така че едно губим, друго печелим. За сметка на територията ни се натрапва съветския модел.
  Лошото е, че все още сме си същите мишоци пред Великите сили - фили, фоби, никой не гледа дългосрочно или пък да преценява чуждия интерес през призмата на българския. Няма как да стане след като сами си затрихме най-достойните водачи - Стамболов и Стамболийски.

 41. 41 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#39:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Устройвали са масови молебни по християнските празници, и са пеели "осанна" заедно с местното население[/quote]
  И какво лошо има в това,еврейче?

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 42. 42 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#30] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Вие май не умеете да четете? В този абзац се говори за последствията от една окупация. При една окупация на България, нямаше да има кой да се противопостави и кой да отмени депортацията, а със знанията, които сега имаме, може да заключим, че това вероятно щеше да струва живота на 50 хиляди евреи. Но къде се твърди
  [quote#8:"kuchukov"]че Борис е бил наясно с планираното избиване на 6 000 000 евреи от нацистите още през 1940 г. - т.е. че е бил в най-интимния кръг на Хитлер! [/quote]
  Твърди се единствено, че Борис прави всичко, за да избегне окупацията, защото е наясно че това ще означава стотици хиляди избити български войници и почернени семейства. Разбира се, той е бил наясно и с рисковете за евреите, защото гоненията срещу евреите започват още през 30-те години в Германия (цар Борис губи един от най-близките си приятели по това време) и продължават в окупираните от нея територии.
  Но за центровете за изтребление в Полша се научи едва през 1944. Преди това се е мислело, че са лагери с тежък до унищожително тежък режим. Но преди 1944 не се знае за газовите камери в немските лагери в Полша.

 43. 43 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#42:"dilmanadialog"]До коментар [#30] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Вие май не умеете да четете? [/quote]
  Напротив, умея, дори и да чета и между редовете
  [quote#42:"dilmanadialog"]Твърди се единствено, че Борис прави всичко, за да избегне окупацията, защото е наясно че това ще означава стотици хиляди избити български войници и почернени семейства. Разбира се, той е бил наясно и с рисковете за евреите, защото гоненията срещу евреите започват още през 30-те години в Германия [/quote]
  "ЕДИНСТВЕНО"?!?Странн твърдение, но...всеки има право на свое мнение, нашите се различават. А в началото на 41 на Борис му е била през оная работа за евреите, ама сега е политкоректно да го правят "загрижен" още тогава.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 44. 44 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  От комунисти не може да се очаква нищо добро.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  БЪЛГАРИ, ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ТАЗИ СТАТИЯ И СПРЕТЕ ДА ВЕЛИЧАЕТЕ ГЪРЦИЯ, КОЯТО, ВИДИТЕ ЛИ, ОТСТОЯВАЛА СУВЕРЕНИТЕТА СИ! ВИЖТЕ КАКВО Е НАПРАВИЛА БЪЛГАРИЯ И ПОСЛЕ СЕ КЛАНЯЙТЕ НА ГЪРЦИТЕ!"....Отстояване на неутралитета въпреки чудовищния натиск...Веднага след този опит, Хитлер отправя повторна покана към цар Борис България да се присъедини към Оста. Това става на 17 ноември. Цар Борис съумява да отклони и тази повторна покана...." А ГЪРЦИТЕ ВЕДНАГА КЛЕКАНАХА НА ЕВРОЗОНАТА- И ТО ЗАРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ ЗА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, ПЕНСИИ И ЗА СПЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ- Т.Е ЗАРАДИ ЛИСПА НА ПАРИ, А НЕ ПОРАДИ НЯКАКВИ "ХУМАННИ ИЛИ ПАТРИОТИЧНИ" ПОДБУДИ! СПРЕТЕ ДА ХУЛИТЕ БЪЛГАРИЯ , СЛЕД КАТО НЕ ПОЗНАВАТЕ ИСТОРИЯТА Й!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 47. 47 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Комунистите са чума. България е преживяла какво ли не, тях явно няма да преживее. Унищожиха народ и държава.

  Няма шики-мики.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#39:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Устройвали са масови молебни по християнските празници, и са пеели "осанна" заедно с местното население[/quote]
  [quote#41:"sandr0"]И какво лошо има в това,еврейче? [/quote]
  За молебните-нищо лошо И това че от майтап не разбираш също не е голяма беда. Не вЕрвам да си чак толкоз неграмотен та да не знаеш за някои неоспорими факти, ама за всеки случай-чети, понякога помага:
  http://www.google.co.il/#hl=en&sugexp=ciatsh&gs_nf=1&pq=myth&cp=26&gs_id=1d0&;xhr=t&q=%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F++%D0%B2%D1%81%D0%B2&pf=p&sclient=psy-ab&;oq=%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F++%D0%B2%D1%81%D0%B2&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=&;pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=3944694d393e4caf&biw=1045&bih=494&bs=1

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 50. 50 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#35] от "shumkar":

  Къде видя 25 000 избити...2600 са осъдени на смърт от народния съд и то под натиска на великите сили...

  А имаш ли представа колко са избити в периода юни1923 - септември 1944 година ?

  Цар Борис си е умирал от страх, че само с жандармерия и ловни дружинки няма как да се справи с партизанското движение...

  Затова е мрънкал на Хитлер да не изпраща редовни части в помощ на германците...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 51. 51 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karelson":

  ++++++++++++++++
  Трудно, все пак петоколонниците все още пишат /и разрешават/ учебниците, но пък децата не четат само тях, и не само тук, слава Богу ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 52. 52 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Любопитно

  Горките българи на сила влезнали във войната и виновни били комунистите които обаче не били на власт.Пак на сила и с цветя в ръцете окупират райони от съседни страни и даряват окупираните с любов и българска култура.
  Но защо тогава тази омраза към България в днешна "Македония" ?
  Защо казват "по добре мъртвец от колкото българин" ?
  Как миролюбивите окупатори постигнаха българи да не желаят и да чуят,че са такива ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 53 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#40] от "pachino":


  [quote#40:"pachino"]Няма как да стане след като сами си затрихме най-достойните водачи - Стамболов и Стамболийски.[/quote]
  "...именно българските комунисти* са тези, които настояват за присъединяването на страната към Оста и които разпространяват позиви, в които, както сами признават се "подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт", както и "когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски. И – колко странно, колко необикновено и какво съвпадение – пак комунистите са тези, които след войната съдят и избиват голяма част от българските политици за това същото присъединяване."

 54. 54 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Весело

  До коментар [#28] от "Six feet over":

  Къв фашизъм к'ви пет лева бе селски ? В България фашизъм не е имало няма и няма да има. Забравете го тоя фашизъм бе , полипросвета не се учи от 20 години насам. Не за друго ми за да не ставате за смях

  15.02.1989 - 07.02.2018
 55. 55 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Весело

  [quote#31:"Six feet over"]Лъскането на имиджа на цар Борис засяга неговия син Симеон, а оттам и наместничката му у нас Кунева... [/quote]

  ЕЕее , ееееееее ,ееееееееее тук се оляхте. Дори и за ДС школовката сте много смешни

  15.02.1989 - 07.02.2018
 56. 56 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  Комунистите са били в началото на 20-ти век същите терористи фанатици каквито сега са АлКайда!

  Сравнете значението и последствията от атентата в църквата Света неделя на 16 април 1925г. и атентатите на 11 септември 2001г. в САЩ.

  Сравнете действията на тогавашното българско правителство и действията на правителството на САЩ и всички съюзници от НАТО сега.

  Сравнете подривната дейност на комунистите преди и след 1944г и дейността на талибаните и АлКайда сега.

 57. 57 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Има нещо странно в тази статия, като изключим, че е пропита от омраза към българските комунисти, които лесно са сложени на едно и също място с комунистическия строй. Оказва се, че България е влязла на страната на Оста, защото комунистите настоявали, може би дори те тайно са и подписали Пакта. Втората особеност е, че говорим за някакъв неутралитет, въпреки че въпросът винаги е бил кога, и когато се случва България е заставена да го преммахне, като разбира се решава да се присъедини, т.е. при възможно най-лошите условия. Хубавото е че не нашите съюзници спечелват и в техните очи съществува (поне съветските) известно разбиране за ситуацията. Очевидно авторът никъде не споменава за английската позиция или как те ни смятат за лека жена, при това без практика (ако беше до Чърчил отдавна да сме изчезнали). От тук авторът всъщност успешно представя дилемата на Борис като лична и това е много важен момент, показващ същността на Борисовата политики- тя е личностна, концентрирана около него и неговата съдба - синът на Фердинанд, която сянка той винаги иска да избегне. Вместо държавник ние си имаме силно объркана личност, за която цялата история се върти около неговите лични проблеми и въждления. В действителност те вървят успоредно до един момент, но след това се разделят доста бързо. Интересно ми е защо авторът все пак пропуска, че въпреки това ние оставяме доста живота на бойното поле на ВСВ. Вярно е че за участието е инициирано от комунистите, но вярно е, че за него има много важна причина, били сме с Оста. Всичко се плаша някой ден и че ти не си платил сметката, не те прави по-малко отговорен след като си бил на трапезата. Освен всичко това статията изпуска един важен компонент, защо се появяват комунистите в България, най-изостаналата държава в Европа по това време. Ами има си причини и те са социални и политически. Късогледство е да гледаме историята от националния бюст, който е кух. също така отново се прокрадва оплакването на избитите от Народния съд. Според мен авторът спокойно обаче ще защити идеята за лустрацията на комунистите и техните деца. Е да някои неща не се променята -----

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Весело

  [quote#40:"pachino"]Когато говорим за комунисти, фашисти и нацисти, да вземем да се върнем малко по-назад и да видим кой ги докара на власт. Защото преди Втората световна война има и Първа, нея кои я разпалиха и водеха, горните ли?[/quote]

  Е дай заради ПСВ да се върнем на колонизацията. А от колонизацията да се върнем на Великите географски открития а от тях на реконкистата и т.н. до първото сбиване на 2 маймуни в пещерата

  15.02.1989 - 07.02.2018
 60. 60 Профил на Tomislav Jelezarsky
  Tomislav Jelezarsky
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Възпитаван съм от "убедени" комунисти. Или по-правилно казано - заблудени. Поне част от тях са били и "убеждавани" за да станат "убедени" - било комунисти, било леви земеделци.
  Израсъл съм с историите за Володя Дубинин и българския му вариант Митко Палаузов. Бях в редовете на бодрата смяна.
  Нали не си представяте, че като с магическа пръчка съм почнал да вярвам на всичко, което опровергаваше основите на житейския ми мироглед, така удобно наливан с фунията на училищната и въобще обществената ни система?
  Но фактите се трупат, навръзват, потвърждават. Едва ли всичко е 100% вярно - история с по-малко от 200-годишна давност не е история, а политически анализ. И Европа, а и САЩ, владеят умело този анализ. Утре спокойно могат да докажат, че българскките чорбаджии-изедници са измислили комунизма, внедрили са го в пост-Наполеонова Европа и са в основата на фашистката идеология, защото са помагали и на Гарибалди.
  Последните, присъединили се към тази полит-историчестка школа - сърбите, са обучили добре своите наследници. Затова те коват сега една невиждана и нечувана история - на Бог Македон и неговите синове. Е, сигурно там има хора, които вярват в тази нова, антично-барокова история.
  Така и с тази поредица статии. Не е 100% история. Не е и озаглавена "История". Тя е прочит на историята.
  Чети, мисли, учи се да не вярваш.
  Благодаря ви, "Дневник".

 61. 61 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Весело

  [quote#57:"kansaj"]българскит комунисти, които лесно са сложени на едно и също място с комунистическия строй[/quote]

  Ми не , викам на пиедестал да ги сложим

  15.02.1989 - 07.02.2018
 62. 62 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#58] от "dqdomart":

  Липсва ти възпитание.Не ме занимавай.

  Повтарям..
  Но защо тогава тази омраза към България в днешна "Македония" ?
  Защо казват "по добре мъртвец от колкото българин" ?
  Как миролюбивите окупатори постигнаха българи да не желаят и да чуят,че са такива ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#62:"EREBUS"]о коментар [#58] от "dqdomart":

  Липсва ти възпитание.Не ме занимавай.
  [/quote] НЕ- ЛИПСВА МИ ФАНАРИОТСТВО, ГЪРКОМАНИЯ И ГЪРКОФИЛСТВО! Много често в този форум се срещат чужденци, които пишат във форума само за да плюят българите! Ще те занимавам и още как, особено когато в български форум си позволяваш- ти, гръка- да напишеш[quote#52:"EREBUS"]Горите българи на сила влезнали във войната и виновни били комунистите които обаче не били на власт.Пак на сила и с цветя в ръцете окупират райони от съседни страни и даряват окупираните с любов и българска култура. [/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1061 Любопитно

  С нетърпение очаквам в някои от следващите статии да се прехвърлят и на събитията в България непосредствено след приключването на Втората Световна война, както и на планираното обединение на България с Югославия. Оттам какви ли "зайци" ще изскочат...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 65. 65 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Поздравления за статията!
  Тинята от комунистически лъжи и пропаганда трябва непрестанно да се изгребва!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 66. 66 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#61:"Karelson"]Ми не , викам на пиедестал да ги сложим[/quote]

  О да, напълно съм съгласен и по възможност да си останат там за по-дълго, по-добре на пиедестал отколото в боя Моят коментар е по-скоро свързан с неоходимостта да разерем какво е движило тези хора. Все пак това не е някакъв български феномен и за късмет при нас комунистическата вълна минава далеч по-безболезнено от гледна точка на жертви, но както писах това се заплаща с има няма 30 години деградация...

 67. 67 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Весело

  До коментар [#63] от "dqdomart":

  Губиш си пак хладнокръвието г-жо ОНОГОНДУРКА !
  За пореден път се излагаш безпощадно.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 68. 68 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#62:"EREBUS"]Но защо тогава тази омраза към България в днешна "Македония" ? [/quote]Елементрано Уотсън.

  Спомнете част от коя федеративна република е Македония

  Тя е създадена нелегално през 1943 г. като Демократична федеративна Югославия (ДФЮ, ДФЈ), преименувана на Федеративна народна република Югославия (ФНРЮ, ФНРЈ) през 1945 г. (в чийто състав е новосъздадената Народна република Македония, по-късно преименувана на Социалистическа република Македония, чийто наследник е Република Македония), а след това - на Социалистическа Федеративна Република Югославия (СФРЮ, СФРЈ) през 1963 г.
  В тази форма Югославия остава чак до 1992 г., когато четири от шестте републики, които я формират, цялостно се отцепват - Словения, Хърватия (Хърватско), Македония и Босна и Херцеговина.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Весело

  До коментар [#68] от "BlueWater":

  Ясно....Тито е виновен,че днес в Скопска област мразят българите.Винаги някой друг е виновен ! От това има ли по-елементарен отговор ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 71. 71 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Не ме интересува , как Авторката на тази компилация си представя Българската войска на Източния фронт , но съм повече от сигурен , че подир Фердинандовата катастрофа , Царят на България е бил пределно наясно с последиците от такъв вариант . Останалото само съставя достатъчните доказателства за неговата лична обвръзка и вярност към Германия на Третия райх . Така представена , дописката е камуфлаж от чиста проба и може да вълнува само еклектиците в Историческата наука ...

 72. 72 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Из Дневника на лейтенант Грегориан Крачунеску,
  командир на рота от 22-ри гренадирски полк, 3-та румънска армия,
  есента на 1942г., Сталинградски фронт
  ..........................
  20 октомври:
  ... Полкът ни напредва бавно на изток. Руснаците се бият ожесточено и храбро за всеки метър своя земя. В жестоките боеве ротата ни се топи като пролетен сняг ...
  25 октомври:
  ... Германските танкове бавно напредват към Сталинград. Вървим след тях в ужасна кал и дъжд, който преминава в снежна виелица. Под непрекъснат обстрел сме, имаме много убити и ранени...
  1 ноември:
  ... Стегна страшен студ. Свиреп източен вятър удря право в лицата. Непрогледна снежна виелица. Обстрелът спря за няколко дни, но много от войниците са болни. Храната ни идва през ден. Нямаме никакви лекарства.
  5 ноември:
  ... Настанаха непоносими студове, от които няма къде да се скриеш. Не можем да запалим огън. В цялата снежна степ наоколо няма нито едно дърво, нито една къща. Войниците запалиха в една кофа малко петрол, за да се сгреят. Руснаците веднага видяха огъня и започнаха минохвъргачен обстрел. Имаме много убити ...
  10 ноември:
  ... Под непрекъснат обстрел сме, но по-страшен е студът. Трети ден не ни носят храна. Гладуваме. Войниците застреляха един кон, за да го изядат – никой не мисли кой утре ще тегли оръдията. Студът е най-ужасен през нощта. Всички са увити в парцали и скъсани одеала. Войниците спят на дъното на окопа, на купчини един до друг, за да се топлят. На сутринта някои ги заварват замръзнали... Всички чакат да се покаже слънцето на сутринта, защото само то носи малко топлина. Но никой не смее да се покаже над окопа, защото руските снайперисти веднага ни обстрелват ...
  15 ноември:
  ... Днес нямаме убити ...
  17 ноември:
  ... Днес получих писмо от Тургу Муреш, от дома. Пишат, че в Румъния върлува небивал глад и студ. Всичкия добитък е на фронта, напролет няма да има кой да оре нивите. Сакати войници просят по улиците, но никой няма какво да им даде ... Чували се слухове за човекоядство ...
  Боже Господи, за какво ни е тази война?
  19 ноември:
  ... Внезапен блясък от изток озари небето вместо изгрев. Виждайки една огнена стена, чуваме страхотния, зверски рев на руските „катюши“. Наоколо настана истински ад. Позицията ни се покри от страшни взривове. Настъпи непрогледен мрак, в който се чуват само ужасни викове и стонове за помощ ...
  ... Руснаците ни удариха с небивала мощ. Целият хоризонт пред нас се изпълни с руски танкове. Нисколетящите им щурмови самолети свирепо сипят огън върху позициите ни...
  ... Нищо не можеше да спре ожесточената руска атака. Танковете им стремително прегазиха окопите ни, след танковете озверялата руска пехота разстрелваше всичко живо ...
  Който се спаси с бягство, го чакаше още по-страшно – заснежена степ на стотици километри. ......................................................................................................................
  Лейтенант Грегориан Крачунеску, дребен търговец от Тургу Муреш, централна Румъния, има трагична съдба.
  Пленен от настъпващите съветски войски, прекарва десет години в концлагер в Екибастуз, Казахстан. През 1953г. се завръща в родината си, където комунистическата власт го хвърля в затвора като сражавал се срещу Съветския Съюз, за още пет години.
  Препитава се като просяк, защото никъде не му дават работа. Умира на улицата.


  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 73. 73 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#50:"Six feet over"]2600 са осъдени на смърт от народния съд и то под натиска на великите сили...
  [/quote]
  Над 25 000!
  А кои са тези велики сили, оказали натиск над бандитите-комунета? Саветската велика сила?
  Айд млъкни

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#57] от "kansaj":

  "Странна" статия? Ами да, не е писана от историк-номенклатурчик, разбутва представите ти, а на други ги намества. Коментари като твоят потвърждават, че лустрация трябва спешно, но вече И на децата на комунистите. Иначе още едно поколение ще трябва да чака да дойде чистата вода, за да погледнем трезво на историята си и да се посветим на по-полезни неща.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  Комунистите винаги са били безродници и са се водили според интересите на СССР и Коминтерна. След 1944-та година те предадоха българите живеещи нас запад от София и ги прервърнаха в македонци. Сега берем плодовете от предателската политика на БКП. Нещо повече това предателство към българите от западните окрайнини продължава и в този момент. Как е възможно една независима страна, член на ЕС да търпи такива нагли и нямащи нищо общо с реалността нападки и инсинуации!?
  Това е въпрос господа управляващи и ако си мислите, че като си заровите главата в пясъка проблемът ще изчезне жестоко се лъжете.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Весело


  До коментар [#74] от "dqdomart":

  Аз никога не се крия.Ти продължаваш да се излагаш безмилостно.
  Лек ден ти желая.


  EREBUS
  Рейтинг: 5727
  Весело
  3423:4922 юни, 2012
  Честита победа на немците ! Заслужено продължават.
  Гърция за четвърти пореден мач не успя да мине нито 70% от реалните си възможности.Единствено Самарас си игра това което винаги играе...от 10...7,5.Сантос определено сгреши като в първото полувреме постави Салпингидис на върхът на нападението а не в дясно дето му е мястото.Също така мисля,че като Гърция изравни Сантос трябваше да се довери на младите Митроглу (чистокръвен център нападател) и Фетфадзидис като организатор.Запомнете имената защото ще играят на следващото световно.Много се отрази на отбора контузията на Пападопулос в мача с Полша (6 месеца аут от игра).Контузията на най-добрия ни защитник накара Сантос да върне халфовете по на зад а това се отрази в организацията на нападението.Доволен съм защото отбора без добра игра е в евроосмицата и със сигурност ще играе във всички големи турнири следващите години.Кризата накара гръцките отбори да обръщат внимание на школите си и това е добре за националния ни отбор.Добра новина е и оставането на Сантос до 2014.

  http://www.youtube.com/watch?v=5VkPRU6C-JQ

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 78. 78 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1191 Гневно

  Каквото и да се говори,каквото ида се пише, едно е ясно : Българските ПОДЛОГИ /начело с "рускоговорещия" Димитров/на азиатския БОЛШЕВИЗЪМ винаги и само са работили ПРОТИВ интересите на България...!!! Тяхната БИБЛИЯ е напечатана в Москва!! 1923,1925...1941/44...1945, та до сега....Атентатори и ПРЕДАТЕЛИ - МАНДРАДЖИЙ...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 79. 79 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#70:"EREBUS"] От това има ли по-елементарен отговор ?[/quote]Много често истината е елементарна като факти, но много хора като вас не желаят да я приемат, въпреки че НЯМАТ ФАКТИ с които да я опровергаят.

  Дори и в момента великосръбския шовинизъм е на власт в Македония. Факта е делото срещу Спаска Митрова с което и отнеха детето и родителските права в полза на съпруга и СЪРБИН, само защото се чувства българка.

  Сега детето и е ОТНЕТО ВЪПРЕКИ, че на 23 февруари 2011 година Спаска Митрова печели окончателно делото за родителските права върху дъщеря си Сузана. Върховният апелативен съд на Република Македония постановява решение, с което се отхвърля жалбата срещу решението на първоинстанционния съд от октомври 2010 година по делото за попечителството на Сузана.

 80. 80 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#79] от "BlueWater":

  Мисля,че ще се съгласиш с мене,че ако почвата не беше благоприятна....сръбската политика нямаше да дава плодове.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#70:"EREBUS"]Ясно....Тито е виновен,че днес в Скопска област мразят българите.[/quote]
  Не само Тито. Виновни са от коминтерна и СССР. Наред с тях са виновни Георги Димитров и останалите комунисти-предатели на интересите на България и българщината.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#70:"EREBUS"]Тито е виновен,че днес в Скопска област мразят българите.Винаги някой друг е виновен [/quote]
  Я да прочетем какво са правили "великите гърци'с българите, отказващи да приемат , че са гърци- това защо не си го чел, многоучений?" ПОЛИТИКА НА ГЪРЦИЯ КЪМ ЗАВАРЕНОТО
  БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ В ДНЕШНАТА Й ТЕРИТОРИЯ
  Официалната позиция на гръцката власт и до днес е, че на гръцка територия няма заварено българско население и няма нито един местен българин. Егейските македонски и беломорски българи са наричани официално българофони или славофони гърци и мюсулмани помаци.Българският език в днешна Северна Гърция десетилетия е строго забранен за употреба, и е дискриминиран и до днес.Автентичните български имена, някои на над 1000 години, на селища, реки, планини, надписи по икони и църкви и всичко българско е насилствено подменено по административен път с натрапено гръцко.Българските учители и свещеници са прогонени, а училищата и църквите на егейските българи са завзети, присвоени и гърцизирани.Според официалните турски документи още в 1900г. в Егейска Македония има 340 български училища с над 750 учители и 378 български църкви с над 300 свещенника.Гърците унищощават безценни библиотеки и преследват хората за претежание на българска книга или вестник, включително за библия или евенгелие, това и днес не се напълно забравена практика.
  Всички кирилски надписи, включително на свети образи и църкви са замазани, от иконите на св.св. Кирил и Методий е изличена българската азбука и те държат празен бял свитък.
  Дори гробищата на тукашните хора са брутално унищожени за да не се четат имената на българите векове живели тук.
  Българските културни паметници са унищожени, военните такива заедно с гробовете на убитите войници, които са защитени от международни конвенции, също и вместо тях са издигнати такива на палачите на местните българи.
  Български възрожденски църкви се ремонтират така, че да приличат на тези в Пелопонес и Атика или са оставени на разруха.От десетилетия българите в Егейският край са подложени на жестока асимилация.Забранено им е да изповядват вярата си на признатия преди 1 150г. от всички източни и западни църкви, включително гръцката, за коничен български език.Отнето им е правото да получат обучение, култура и новини на роден език.Немислимо е, дори днес, български да се преподава в училище или да се ползва публично.Имоти на егейските бългри са отнемани и давани безвъзмедно на гърци придошли от Мала Азия, от Турция, а по-късно от СССР, или се присвояват от гръцката държава.
  Гърците водят войната за завземане на Македония (Македономахията) в началото на 20-ти век под варварският девиз за държавно подкрепян геноцид: BOULGAROS NA MH MEHIN ( "БЪЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ !" )
  http://www.bulgarmak.x10.mx/egeiski%20realnosti.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1589 Любопитно

  Някой знае ли защо Леа Коен толкова иска да представи Борис Трети като военолюбив, та се вторачва във военните униформи и ритуали по негово време? Интересно какво би й разказал Станишев за други униформи, нали е специалист!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#80:"EREBUS"]Мисля,че ще се съгласиш с мене,че ако почвата не беше благоприятна....сръбската политика нямаше да дава плодове.[/quote]
  Благоприятната почва ти е изяснена в поста ми №81.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#77:"EREBUS"]Аз никога не се крия.[/quote]
  Тогава коментирай съдържанието на това писмо- "...Писмо №1 Родопи, 11 юли 1913.
  "... всички от тази нечестна нация, които попаднаха в ръцете ни, опитаха манлихерката. От 1200 затворени от нас в Нигрита, не останаха повече от 41 в тъмниците и навсякъде, гдето минахме, не сме оставили ни корен от тази раса. ...
  Целувам ви нежно, ваш брат и съпруг Спилиотопулус Филипос."
  http://www.bulgarmak.x10.mx/egeiski%20realnosti.html
  Напук на желанията ви, не България, а Гърция е фалирала държава, България я има , има и българи, а вие си лайте- кучетата си лаят , България върви напред и българите са ЖИВИ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 86 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#80:"EREBUS"]Мисля,че ще се съгласиш с мене,че ако почвата не беше благоприятна....сръбската политика нямаше да дава плодове.[/quote]Каква почва?!

  Те сръбските комунисти ще изтръгнат и скалите ако могат, камо ли някаква почва, ако някой им каже, че са български. Те със своята пропаганда в продължение на над 67 години са настроили македонците срещу България.

  Вижте какво става и СЕГА в т.н. западни покрайнини където живеят много българи

 87. 87 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#82] от "dqdomart":

  Тук нямаме спор.Точно така е !
  Аз мога да ти пусна и линкове с тогавашни правителствени решения.
  Абсолюто същата политика води България и към гръцките населения в Източна Румелия.Същото правят и румънците и сърбите.Целта и нуждата за етнически държави е довела до такава политика в цяла Европа.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И още за отношението на гърците към българите през 1913 г.- № 14. В България, 13 юли 1913.
  "...Каква жестока война се води с българите! Ние всичко им изгорихме, селата и хората, т. е. ние ги колем. Голяма жестокост. ...
  Ваш син Тсантилас Николаос. P.S. Пишете ми за свикванията, които стават. Изглежда, че скоро ще свикат и старците. Анатема на Венизелос."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "За разлика от комунистите, които припяват ту за съюз с Хитлер, ту за борба срещу него..."

  и преди,и сега,все същите л@йн@......

  saseff
 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#87:"EREBUS"]Тук нямаме спор.Точно така е ! [/quote]
  ТОГАВА КАКВА СЪСЕДСКА ОБИЧ ИСКАШ , Г-Н, ГРЪК- ВИЕ СТЕ НИ КЛАЛИ, А НИЕ ДА ВИ СЕ КЛАНЯМЕ И ДА ВИ ОБИЧАМЕ?! НЕ СМЕ ИДИОТИ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  когато германските войски нахлуха у нас
  ================================
  Интересно кой пусна нацистите в България като съюзници, сигурно Георги Димитров подписа присъединяването към Оста с политическо решение. Сигурно пак с политическо решение "комунистите" приеха нацисткия Закон за защита на нацията и обявиха война на Англия и САЩ и изпратиха 5 -а армия в Сърбия. И сигурно пак "комунистите" се срещаха с Хитлер. То бива глупости, ама тази Горчева преминава всякакви граници.

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#91:"EREBUS"]Лекувай си комплексите....[/quote]
  Аз комплекси нямам, защото моят род/ от страна на майка ми/ е с доказано около 300годишно БЪЛГАРСКО родословно дърво. Проблем имаш ти, защото от една страна ИЗИСКВАШ добронамереност и доброжелателство от българите към гърците, а от друга страна искаш клането на българи, извършено от гърци ,да бъде забравено. Е- как да стане това, след като от родата на баща ми има ИЗКЛАНИ половин род от гърчулята, а? Нека твоят половин род да бъде изклан от българи, а аз да ти кажа- забрави това, сега нещата са различни - гледай да си добронамерен към българите ТИ можеш ли д го направиш това нещо, щом го изискваш от всички българи?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Е, другари руски агенти : "Бавно и полека, Народът порасна с неколко века " ...)
  Разбира се , че ИСТИНСКАТА история българска , а не 'болшевишката" ще изплува от блатото , което и днес се опитвате да "оправдаете" ..
  Разбира се , истинската история - фактологичната / тези неща описани днес /, се ЗНАЕШЕ от много хора - граждани - и преди , но НЕ беше позволено да се разпространява..Няма я и в ДНЕШНИТЕ учебници . Там - в училищата , гимназиите и университетите, ВСЕ ОЩЕ, добре сте се окопали ..Но и на това ще му дойде края т..)
  Добра , истинска и достоверна статия, Горчева..Поздравления ..С едно допълннение: Царят е "използувал" неутралността на Турция- с голяма армия , все пак -за да обоснове необходимостта от запазвне , стоене , готовността на българската армия- но , ТУК в България - за баланс - ако турците влязат във войната на страната на съюзниците, т.е. срещу Рим, Берлин и Токио..Убеждавал е Хитлер-, че ние пазим южния фланг....
  Голяма работа е бил цар Борис..Запазил е малка България - от световен пожар..
  Убийства на "мирни" граждани в Македония и Гърция - не е имало ..Нашите са стреляли САМО срещу появяващи се , тук и там - партизани ..Това НЕ е фронт , не е дори партизанска война ..
  Царят е спасил от смърт поне , около 500 000 млади българи..И тази заслуга един ден ще му се признае ..
  Фактите са такива, другариии...съветски агенти :)

  BIG AL
 97. 97 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#93] от "Каишков":


  [quote#93:"Каишков"]Интерено кой пусна нацистите в България като съюзници, сигурно Георги Димитров подписа присъединяването към Оста с политическо решение.[/quote] Твоята ирония е излишна - необходимо е да прочетеш статията отново, но с повече внимание и съсредоточване върху съдържанието на текста.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Някакво гърче се мотае из сайта , вероятно комуно-гръцки продукт..), като например "извесния"Аматанидис... Таки , например :))
  Насилствено ПОГЪРЧВАНЕ на много български села около Лерин и Солун ..след Междусъюзническата война ..
  А през 1956 година - Унгарската революция - другарите от БКП - са РАЗДАВАЛИ пистолети на гръцките комунисти - ТУК, у нас- за да бъдат готови да СТРЕЛЯТ срещу българи, ако имаме "събития" , като унгарските ..
  Това е комунистът , съветския агент ..Неговата родина е ссср- а шефовете му - са в Кремъл..потомствени боклуци ...)

  BIG AL
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK