Капитализмът на ХХІ век се провали със средната класа

Кадър от протест в Германия.Толстой може и да е прав за семейството - "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по свой собствен начин" - но обратното твърдение на това прочуто първо изречение (от "Ана Каренина" - бел.ред.) е валидно, когато стане дума за държави. Най-отчайващо нещастните държави си приличат много, когато говорим за причините за тяхното нещастие.


Това не се вижда от пръв поглед - задушаващата се от съкращения Гърция, печатащата пари Америка и управляваният от военните Египет показват съвсем различни симптоми. Но не е случайно, че толкова от световните икономики закъсаха по едно и също време, както и че толкова много хора по света са гневни.


Една от причините за това синхронизирано мрачно настроение, разбира се, е синхронизирането на глобалната икономика. Но светът страда от нещо повече от масова лятна настинка. Всички - заедно и по отделно, се опитваме да намерим отговор на три големи въпроса. Отговорите ни ще формират ХХІ век.
Първият е как националните държави да се впишат в глобализираната световна икономика.


Различните страни се борят с различни версии на този проблем. Малките с техните валути и политика на открита търговия току-що преживяха вариант на азиатската криза от 1998 г. и стигнаха до същите заключения - оцеляването изисква национален бюджет като крепост и експортно ориентиран растеж. Затова балтийските лидери днес звучат като тези от Югоизточна Азия.


Проблемът е, както обича да казва бившият финансов министър на САЩ Лоурънс Съмърс, че няма марсианци. Икономически растеж, разчитащ на износа, не може да е политика, валидна за целия свят - някоя страна все пак трябва да внася повече, отколкото изнася.


Истината зад това заключение се осъзнава болезнено днес от хората в Южна Европа, чийто икономики са ограничени не само от закостенял пазар на труда, но и от валутния съюз, който помогна за възхода на северноевропейските износители (особено на германците) и отслаби всички останали. Така еврото, което бе атрактивно за малките европейски страни като убежище от глобални икономически бури като азиатското цунами от 1998 г., се оказа опасен рай.


Една ефективна глобална икономика ще изисква нещо повече от Световната търговска организация и свободна и честна търговия между компаниите. Търговията се формира най-много от валутите, а те са ръководени от националните политики за стимулиране на износа, кредитирането и правителствените излишъци или дефицити. Ако искаме глобална икономика - и изглежда повечето от нас мислят така - трябва да измислим начин валутите на света да работят и то да работят заедно. Изглежда е време за Бретън Уудс на ХХІ век.


Вторият въпрос е още по-оплетен.


Глобалният капитализъм е най-добрата икономическа система, измислена досега от човечеството: световният растеж от трите десетилетия преди финансовата криза е стъписващ - той донесе, което е още по-впечатляващо, огромен ръст в доходите на бедни хора от държави като Индия и Китай, от които само преди поколение икономистите почти бяха вдигнали ръце. Полза има още Латинска Америка и дори "вечната шаферка" Африка изглежда е във възход.


Но капитализмът на ХХІ век се провали в една много важна задача - да създаде работа и да повиши доходите на средната класа в богатите държави. Семействата в САЩ днес са на същото ниво като през 1992г. За обикновените американци сякаш никога не е имало икономически възход след края на студената война и технологичния бум. Повечето от Европа е в същото положение и дори по-зле заради растящата безработица и липсата на толкова благосклонна система за опрощаване на фалит по ипотеките. От днешна гледна точка възходът на европейски тигри като Исландия, Ирландия и Испания изглежда като мираж.


Популярен мотив в западните общества в момента е оплакването, че демократичните мнозинства са се заинатили като магарета и не искат да подкрепят рационални и центристки политически лидери. Повечето от този отказ да се последват разумните със сигурност може да се проследи в миналото до провала  от последните няколко десетилетия на опитите да се помогне на средната класа.


Този проблем продължава от доста време. Ако днес изглежда нов, то е защото лесните пари от световната икономика пред 2008 г. прикриваха множество грехове: в САЩ средната класа си мислеше, че е богата, заради евтините потребителски кредити; в Южна Европа средната класа си мислеше, че е богата заради държавните служби, които получаваше, заради държавните пенсии и услуги, финансирани с евтини държавни кредити. Сега всичките тези кредити пресъхнаха.


Както каза лорд Пади Ашдаун пред канадски държавни служители този месец: "Отблъсквате средната класа за ваша сметка. Средната класа винаги е повеждала революциите."


За третия въпрос говорим най-малко, а вероятно би трябвало да се притесняваме най-много - могат ли богати жени да бъдат убедени да раждат?


Богати не означава съпруги на плутократи, тънещи в охолство. Когато една страна достигне статут на икономика със средно големи доходи, жените от средната класа спират да раждат много деца. Този демографски натиск е още една от причините за проблемите на Европа. Като имаме предвид какви са настоящите тенденции, той ще се влошава още повече.


Като страни, като хора от средната класа и като семейства (или като жени, избрали да нямат такива), ние се опитваме да си намерим място в един свят в състояние на конвулсивна промяна. Има времена на стабилност. Нашите не са такива. "Живеем в исторически период, когато силите се разместват", каза още лорд Ашдаун.


Глобалното семейство от нации ще е нещастно, докато не открием нова конфигурация на силите, която работи. Добрата - и лошата - новина е, че ще можем да я открием единствено заедно. "Всичко днес е взаимно обвързано. Най-важната част от това, какво можеш да направиш, е какво можеш да направиш заедно с други хора. Няма проблем, който може да бъде решен само от една страна", каза лорд Ашдаун.


Кристия Фрийланд е редактор от Thomson Reuters Digital. Преди това тя бе управляващ директор за САЩ на Financial Times, зам.-главен редактор на лондонския Financial Times, редактор на уикенд изданието и британските новини на този вестник. Преди това е била ръководител на московското бюро и кореспондент за Източна Европа. Започва кариерата си като сътрудник от Украйна на FT, The Washington Post и The Economist. Мнението в статията е лично.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (305)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Дойдохме си на думата. Значи капитализмът се провалил. А социалистите които написаха безумни регулации и вдигнаха данъчното бреме до невиждани висоти, са тези които ще ни спасят.
  Снимката на тази другарка трябва да стои пред определението "полезен идиот".

 2. 2 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Неутрално


  Капитализмът е злокачествен ТУМОР, който ще гътне тялото, ако не се спре навреме!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#2] от "Omnis Omnibus":

  А социализма и комунизма са чума, която те убива със 100 % сигурност

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  алтернативите се провариха с невкарването на хора по концентрационни и трудови лагери

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 5. 5 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "Всичко днес е взаимно обвързано. Най-важната част от това, какво можеш да направиш, е какво можеш да направиш заедно с други хора. Няма проблем, който може да бъде решен само от една страна"

  Това е най-важното! Вече сам воинът, не воин!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 6. 6 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Седерасите на 21 век се провалиха и сега им е гузно да си признаят, че пак не уцелиха новия СССР. Пак греда сини другари и другарки

  In debt we trust
 7. 7 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Неутрално


  "От днешна гледна точка възходът на европейски тигри като Исландия, Ирландия и Испания изглежда като мираж."

  От днешна гледна точка се вижда, че този възход е бил КУХ, и че тигрите са (били) КНИЖНИ.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 8. 8
  Stewie
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Бъркаш малко понятията, като противопоставяш капитализма на социализма. Първото е икономическо понятие, а второто - общественополитическо.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 10. 10 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Като има какво да се краде, капитализма е ок. Очаквам като оберат и Иран ще живне капитализма.(под оберат имам предвид да ги заставят да "продават",т.е. да подаряват отново петрола срещу зелена тоалетна хартия.)

  In debt we trust
 11. 11 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Центризъм се превежда като популизъм, липса на политическа воля, отлагане и частни интереси.
  А алтернатива на капитализма няма, няма и да има.

 12. 12 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съвременната човешка цивилизация се развива в „Капана на парите”.

  Неговата схема е ползване на „Незлатни пари” и запазен стар, наследен от стопанство със „Златни пари” начин на държавно финансово управление.

  Това е жестока клопка при употреба на пари, защото старият, от време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление е НЕПРИГОДЕН за „Незлатни пари” и подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.

  „Капанът на парите” е непълноценни държавни финансови условия, при които хората са обречени жертви на държавна финансова грешка и колкото повече се трудят да реализират добавена стойност – толкова по-голям потенциал за стопанска криза се развива.

  Предпоставката за това катастрофално държавно финансово поведение е пренебрежение към качества на „Незлатни пари”.

  Ситуацията е ясна, като се премахне грешка - ще се прекрати криза.

 13. 13 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Средната класа винаги е повеждала революциите." Много истина има във това изречение.
  Какъв ще бъде икономическия свят утре - няма да е като вчерашния, няма да е като днешния, но никой не знае какъв ще е.
  Ще се оправим когато западняците се изтеглят от Китай и Индия. Много вече го правят, защото им пострадаха марките. За Китай и Индия ще остане отново шивачество и детски играчки.

 14. 14 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гилгамеш":

  Аха, значи може да има капитализъм при социалистическа политическа система?!
  Това в наръчника на БСП ли го прочете?

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  След като загуби прякото противоборство с капитализма, марксизмът влезе в развитите държави "през задната врата". Регулациите на трудовият пазар, разточителните социални програми и щедри пенсии се постигнаха с демократически средства без марксистки революции. Стигнахме до там Буш да провежда кампания за раздаване на кредити за жилища на неплатежноспособни и дори във Великобритания да се раздават пари на калпак. Преживяхме да видим десни политици, които се надпреварват да раздават държавни пари. Май това е най-извратеното на капитализма в 21 век - десните олевяха за да си осигурят властта.
  Нека перефразирам - Пази ме Господи от десните политици, от левите ще се опазя сам!

  подпис
 16. 16 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 473 Неутрално
 17. 17
  The Shadow
  Рейтинг: 1314 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Поредният полуидиот, който бърка плановата икономика и тоталитаризма с социалната демокрация от скандинавски тип.

  В основата на всяка политическа, социална и икономическа система трябва да има доза справедливост, ако я няма, то всичко е загубено.
  Трябва ситуацията да е такава, че да значе, че ако бачкаш много и получаваш много, че ако работиш усърдно ще имаш жилище, кола, достоен живот, че ако закъсаш здраво, ще бъдеш излекуван качествено, че ако останеш без работа няма да ядеш от кофите за боклук, че данъците ти отиват за каквото трябва и прочие и прочие.
  В такава социална справедливост няма нищо, ама нищо лошо, каквото и да говорят дялканите тъмносини мозъци.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 19. 19 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dollar Akbar":

  Ако не е създала добър имунитет срещу кражбите, всяка една обществена или икономическа система е рай за крадците. За справка - плановата икономика по време на соц-а.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 20. 20 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#19:"Гилгамеш"]Ако не е създала добър имунитет срещу кражбите, всяка една обществена или икономическа система е рай за крадците. За справка - плановата икономика по време на соц-а. [/quote]


  Кражбите при капитализма са от световен мащаб, освен ако не смяташ обира на Ирак за съпоставим с обира на банкомата в Студентски град миналия месец.

  In debt we trust
 21. 21 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#7:"Omnis Omnibus"]От днешна гледна точка се вижда, че този възход е бил КУХ, и че тигрите са (били) КНИЖНИ. [/quote]
  Защо забравяте възхода на "Азиатските тигри", който беше издухан от кризата 1985-1992? Той също не беше хартиен, както не е Ирландския и Испанския. Исландия си е друга манджа - чисто хартиено тигърче

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#2:"Omnis Omnibus"]Капитализмът е злокачествен ТУМОР, който ще гътне тялото, ако не се спре навреме! [/quote]

  Капитализмът е най-ужасната система, ако не броим алтернативите й.

  Не капитализмът, а социалната държава - the welfare state - ще доведе до провала на западните демокрации. В САЩ, Великобритания, Швеция, Канада - навсякъде системата култивира мързел, социална безотговорност и усещане за всепозволеност. Камерън се усети и обяви, че спира жилищните субсидии за 30-годишни готованковци, които не са спечелили едно пени с честен труд, а се плодят в платени от общината квартири. Дали ще доживея деня, когато и Америка ще отбие от държавното виме онези, които вече трето поколение отказват да работят, понеже социалните помощи им стигат за цигари, бира, чипс и крек?

  И само не ми възразявай, комуне, че световната икономическа криза е предизвикана от американския капитализъм - тя бе докарана насила от американския СОЦИАЛИЗЪМ на Клинтъновите администрации, които заложиха бомбите в основата на пазарната икономика.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "lordcris":


  [quote#14:"lordcris"]Аха, значи може да има капитализъм при социалистическа политическа система?![/quote]

  Винаги е имало. Дали ще е държавен или частен капитализъм, винаги е имало. Вземи един Китай - капитализъм+социализъм. Две в едно. В древния СИВ пък беше възприета формулата на държавния капитализъм, която всъщност се оказа твърде неуспешна.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 24. 24 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Комунистите разправяха същите неща навремето. Комунизмът, учеха те, е последен и най-висш стадий в развитието на човечеството. От него по-висше и съвършено нещо няма, не може да се подобри или надстрои.

  Днес защитниците на капитализма дърдорят абсолютно същите глупости. Може и да е недотам съвършен, с неохота споменават те, ама по-добро нещо не съществува, не е измислено и няма да се измисли. Ще си го носим до гроб.

  Ще възразим на левите и десните глупаци така: не се променя само нещо мъртво. Всичко останало е динамично и променливо.

  Истината е простичка: капитализмът, в днешния му вид, е загубена кауза. Спасението е едно: завръщане към модела на управление на Западна Европа и САЩ до 1979 година. Равнопоставяне на всички форми на собственост, социална защита и социални придобивки, обезпечавани от данъци и премахване на престъпната практика да се дава правото на когото и да било да печели пари без да произвежда.

  Това ще означава една свръхбогата прослойка да загуби възможността да става още по-богата. По мирен път е изключено да се случи.

 25. 25 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dollar Akbar":

  Реципрочно ще ти отговоря с примера за обира на България през 1980-те, когато формално, според тогавашните понятия, тук нямаше капитализъм. Ами обирът на бившия СССР - той започна далеч преди перестройката.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 26. 26 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Неутрално


  Америка не е това, което беше.

  "... през последните 30 години, ние сме генерирали около $1 икономическия растеж за всеки $3, които сме заели." http://goo.gl/bLIiT

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 27. 27 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#23] от "Гилгамеш":

  Ясно, значи всичко било капитализъм. А в СССР било "държавен капитализъм".
  Нека да ги изброим

  държавен капитализъм
  частен капитализъм
  махленски капитализъм
  социалистически капитализъм
  анархо капитализъм
  бригадирски капитализъм

  не знам как хора могат да бълват такива глупости.

 28. 28 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#8] от "Stewie":

  Средната класа в България бе унищожена след 1990.

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#13] от "qwerty":
  Във личен план благополучието на нашите деца ще зависи само от образование им и квалификация им. В глобален план един лекар ще получава почти еднакво и в САЩ и в Пакистан. Шивачките в Европа и Индия също ще получават еднакво. Тогава ще отпадне необходимостта да се изнасят производства от една държава в друга.

  подпис
 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Разстроено

  "Но капитализмът на ХХІ век се провали в една много важна задача - да създаде работа и да повиши доходите на средната класа в богатите държави."

  Тъжно. Да се вменява на капитализма подобна задача е доста плоска пропаганда. Капитализмът не е "измислен" от някой антиМаркс с идея да направи хората щастливи, той просто си съществува. Работа създават инвеститорите и то не като задача поставена от някого, а когато имат интерес. Повишаването на доходите си е задача за хората.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  "Мнението в статията е лично."

  Присъединявам и своето лично мнение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#27:"lordcris"]...не знам как хора могат да бълват такива глупости. [/quote]

  Неспособността ти да смилаш елементарна и логична информация не инвалидира информацията, просто те разобличава като глупак.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":  Това е най-смисления коментар досега, заедно с коментара на Доджа.

  In debt we trust
 34. 34 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":Никъде в статията не се твърди, че спасението е в социализма и/или комунизма. Просто се дава публичност на отдавна известен факт, че съвременното общество е изчерпало системата и е нужна промяна в мирогледа и в самата икономическа база. Днес няма кардинално решение, но трябва да се търсят нови пътища за развитието на обществото като цяло. Та това е идеята, другото е ограничен мироглед.

  Sic transit..
 35. 35 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#27] от "lordcris":

  Друже, разбирам, че искаш да иронизираш, но аз ти говоря сериозно. Там, където икономиката се стреми да работи на печалба, да я капитализира, инвестира и т.н. - става дума за капитализъм. Независимо в каква дрешка ще го облечеш, това е капитализъм.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 36. 36 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#25:"Гилгамеш"]Реципочно ще ти отговоря с примера за обира на България през 1980-те, когато формално, според тогавашните понятия, тук нямаше капитализъм. Ами обирът на бившия СССР - той започна далеч преди перестройката.
  [/quote]


  Комунизмът е мъртъв, не участва в сметките на никой, затова е безпредметно да го обсъждаме. Обраха ни червените глисти, вярно е, никой не го оспорва.

  In debt we trust
 37. 37 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Верен по същество анализ, но никакви идеи за решаване на проблемите!
  1.Един от големите проблеми е контрола върху корпорациите. Те са публични ( обществени) компании, притежавани от широк слой дребни акционери. А се управляват от един малък брой хора- корпоративна номеклатура, които се самоизбират и самовъзпроизвеждат, и независимо от резултатите, се самонаграждават, като непрекъснато увеличават бенефитите и доходите си. Чрез специално корпоративно законодателство и прилагането му голяма част от тези проблеми могат да се решат.
  2. Маргинализация на демокрацията. Дори в развития западен свят възникна огромна маса неграмотни и трудово неактивни хора, които обаче имат право да гласуват и да налагат определени политика. Приемането на специално законодателство, което изисква известна трудова активност и образователен ценз, за да може да се управнява правото н глас, е решение на проблема.
  3. Поголовната нелегална емиграция нанася непоправими щети върху културата, финансовите основи и социалната система на западните страни. Приемането на нови законодателни мерки, които криминализират нелегалната емиграция, са решение на проблема.

 38. 38
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 39. 39 Профил на signum1111
  signum1111
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Едва ли е най-перфектната икономическа система, но не смятам че се е провалила и трябва да бъде заклеймявана като ненужна. Нужна и е по-голяма гъвкавост към отделните цикли на икономиката.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dollar Akbar":

  Ще се отклоня малко от същността на твоя отговор. Комунизмът не е икономическа система. Той дори не е и политическа, той е нещо като модерна за времето си религия.

  Но уж въвеждането му, покрай всичко друго, беше свързано с налагането на една планова икономика, отново капиталистическа, но отличаваща се от пазарната. В този смисъл си прав - едрите кражби стават при който и да е капитализъм - и при плановата, и при пазарната икономика.

  В случая обаче авторът на статията обсъжда проблемите на всеки един капитализъм, във вида му от 21 век. Ние отклоняваме темата, като се връщаме да работим с понятия от времето на студената война.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 42. 42 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Капитализма се е провалил още преди 300 години.Когато беше създаден.Националсоциализм само може да спаси Европа

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Другото име на Глобалния капитализъм е , Империализъм в условията на поредно преструктуририране на системата Човек-Природа ...

 44. 44 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "За третия въпрос говорим най-малко, а вероятно би трябвало да се притесняваме най-много - могат ли богати жени да бъдат убедени да раждат?"
  Отговорът определено е не. Заможните жени обикновено имат професия, занимават се с бизнес, наука, изкуство, бележат добри постижения във всички области. Не можем да превърнем този човешки потенциал в крави за разплод. Освен това тези жени искат да осигурят бъдеще за своите деца, а това в нашето несигурно време е твърде съмнително. Така че не можем да очакваме от богатите и образовани жени да раждат бъдещата евтина работна ръка за мултимилиардерите. Защото напоследък светът се дели на една шепа много богати и едно все по-обедняващо мнозинство.

 45. 45 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  По-точно е , че капитализмът на ХХІ век бе провален, а не че се провали.
  Да благодарим на това за таваришите от всички страни - които с цел да се докопат до баницата и пак сладко да крадат и крадат(тъй като друго не знаят), сътвориха сума ти безумия, направиха чудовощни грешки, объркаха главите и ценностната система на хората(все пак електорат им трябва) и накрая се изнизаха тихо като пръдня от гъз щом се видяха насраните им гащи. Но злото е сторено - огромна маса хора вече не иска да работи и печели, а само да има наготово или само да получава повече и повече помощи.
  А откъде ще идват парите - ами има едни митични същества - капиталисти - мечтата на които е само да работят и да хранят мързеливите бламурници и масата емигранти (пак благодарности на левичарите и либерастите).
  Ами няма да стане. Историята ясно показа(и продължава да показва) какъв е резултата от игра с такива чуми като комунизъм или социализъм.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митридат":
  "крахът на западния модел/проект се дължи основно на рухването на моралните задръжки, довело до невиждана досега и обуздавана от нищо алчност"

  Напълно съм съгласен с теб. Алчността е най-натрапваното качество от всички политици. Всеки крещи колко ще ни даде на нас лично и ни поощрява да грабим повече. Профсъюзи, неправителствени организации, работодатели и всякакви групи се борят да откраднат от ДРУГИТЕ. Да откраднат от другите с демократични средства, като използват механизмите на държавното управление.
  А как е било преди 100-200 години. Разбойникът заварди пътя, стреля и по него се стреля и ако оцелее открадне. Сега разбойникът прави партия или съсловна организация, прокара закон и ако успее открадне - никакъв риск!

  подпис
 47. 47 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#40:"dodge_ram"] стената на бузлуджанското цукало. [/quote]+++
  Няма ли скоро да бутат този позорен 'паметник'? Монумент на милиони пропиляни животи.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  Така, капитализмът се провали, а алтернативата е? Иначе материалът започна добре, ама само в първите няколко абзаца, после премина в неописуем популистки миш-маш, който по никакъв начин не дава отговор на въпроса как да се излезе от ситуацията? Каква е алтернативата?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":

  Кога е имало "Марксизъм" в развитите държави?

 50. 50 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Любопитно

  [quote#22:"dodge_ram"]Не капитализмът, а социалната държава - the welfare state - ще доведе до провала на западните демокрации.[/quote]
  Ами да се върнем тогава в дикенсовият капитализъм, който и Джак Лондон описа в "Хора от бездната"- какво ще кажеш, а?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 51. 51 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#46:"Иван К"]Сега разбойникът прави партия или съсловна организация, прокара закон и ако успее открадне - никакъв риск![/quote]

  Или раздава лоши кредити, но като не си ги получи обратно, чака държавите да му спасяват задника....

 52. 52 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#48] от "VеnRus 2008":

  Логичната алтернатива е по-добра форма на капитализма. Другият вариант е да се върнем с 2 хилядолетия назад и да печелим не от добавената стойност, а от това, което произведе земята. Но социалните условия отдавна не позволяват такова връщане, поне в 3/4 от света.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#49] от "Иван Митев":
  Кога е имало "Марксизъм" в развитите държави?

  Не съм написал такова нещо!!

  подпис
 54. 54 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 458 Неутрално

  добра статия . хубав поглед върху проблемите и ядрото им...

 55. 55 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Най-тъжното, което не се споменава, е че децата на нашите деца ще плащат добрия живот на дядовците от Запада. Това в глабална перспектива. В локална също - вижда се най-ясно в Гърция, където средното поколение в момента живя юнашки, но децата им ще плащат сметката. И в този смисъл, точка трета от анализа е наистина най-важна - то добре дискусия капитализъм или нова икономическа форма, ама къде и най-вече с КОГО? Идват тълпите неграмотни "цигани"!

 56. 56 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1018 Весело

  [quote#44:"xxxxx1963"]не можем да очакваме от богатите и образовани жени да раждат бъдещата евтина работна ръка за мултимилиардерите. [/quote]
  Ами защо да не раждат тогава бъдеща скъпоплатена образована (като мама) "ръка" и още по-добре, бъдещи милиардерчета?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 57. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  [quote#15:"Иван К"]Стигнахме до там Буш да провежда кампания за раздаване на кредити за жилища на неплатежноспособни и дори във Великобритания да се раздават пари на калпак. [/quote]
  Това няма нищо общо с лява политика, а с дясна- растеж НА ВСЯКА ЦЕНА.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 58 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#50] от "Omnis Omnibus":

  Дикенс никъде не говори за капитализъм. Той критикува определен обществен ред. И на теб да ти кажа - капитализмът е чисто икономическо понятие, с всичките му добавени стойности, капитализация на приходите, инвестиции и т.н. Той само косвено има отношение към общественото устройство и политическата система.

  Вземи - капитализъм има и в Индия, и в Бразилия, и в САЩ, и в ЕС, и в Русия, че дори и в Хондурас и Саудитска Арабия. А обществата са твърде различни.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 59. 59 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митридат":

  "...защото не смее да признае, че крахът на западния модел/проект се дължи основно на рухването на моралните задръжки, довело до невиждана досега и обуздавана от нищо алчност, която на свой ред банкрутира и разрушава държави, съсипва човешки съдби."

  Тъй де, ама какво е решението? Нали сам разбираш, че хората няма как да се върнат към добродетелите на протестантството.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 60. 60 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иван К":

  В №15 Вие сте написали:

  След като загуби прякото противоборство с капитализма, марксизмът влезе в развитите държави "през задната врата".

  Изводът е: След като е влязал, значи е наличен.

  Затова питам: Кога е имало "Марксизъм" в развитите държави?

 61. 61 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#40] от "dodge_ram":

  За описаните от теб букви не знам. Ти си знаеш. Винаги съм се чудел кой е в състояние да се сети, че може да се пише с такива букви, пък ето че сега виждам отговора. Хора като теб го правят. На който му е кална душата са му кални и буквите.

  А в написаното от мен няма нищо невярно. Средна класа в България имаше. Тя беше доста обширна. Тя не беше нито номенклатура, нито прослойка с нисък статус и доходи. Тази средна класа притежаваше по няколко жилища (като абсолютен минимум една къща в провинцията и поне едно жилище в градовете), живееше без да се лишава от нищо, разполагаше със спестявания, говореше чужди езици, беше високообразована и не се плашеше от бъдещето.

  След 1990 тази средна класа бе свита, стеснена, обругана и изнасилена. Тя загуби спестяванията си, имотите си, социалния си статус и перспективите си. Днес има само останки от нея.

  И само идиот може да отрича тези факти.

 62. 62 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митридат":

  чел недочел ти сложих минус. ама си е за плюс

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#61:"Вишински"]Средн класа в България имаше. Тя беше доста обширна. Тя не беше нито номенклатура, нито прослойка с нисък статус и доходи. Тази средна класа притежаваше по няколко жилища (като абсолютен минимум една къща в провинцията и поне едно жилище в градовете), живееше без да се лишава от нищо, разполагаше със спестявания, говореше чужди езици, беше високообразована и не се плашеше от бъдещето.[/quote]

  Всичко това е абсолютно вярно, но ... преди 9 септември. После дойдоха цървулите с каскетите...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#60:"Иван Митев"]Кога е имало "Марксизъм" в развитите държави? [/quote]

  Марксизъм като какво?
  Като учебна дисциплина го е имало последните 120 години. Като обяснение на икономически взаимоотношения винаги, като обществено-икономически строй(макар да се нарича по друг начин) не го е имало никаде.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 65. 65 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  [quote#38:"Митридат"]крахъ на западния модел/проект се дължи основно на рухването на моралните задръжки, довело до невиждана досега и обуздавана от нищо алчност, която на свой ред банкрутира и разрушава държави, съсипва човешки съдби.[/quote]
  Ми каквато системата, такъв е и морала на хората опериращи в нея. Хората се ограничават и възползват от законите й.

  Какъв е идеалът на капитализма, ако не натрупване на възможно най- много капитал за отрицателно време и на всяка цена?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 66. 66 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Тотална промяна! Чака ни тоталитарна система от социален тип - "Дефинирам ти екзистенцминимума, давам ти 30-40% над него и това ти стига. За повече трябва да минеш през мен."

  Ала, бала!
 67. 67 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иван Митев":
  Затова питам: Кога е имало "Марксизъм" в развитите държави?

  Отговарям: Сега има левичарство под формата на социална
  политика, непремерени пенсии и т.н. В крайна сметка като махнеш революцията от марксизмът остава е левичарство. Вече няма нужда от революция и левичарството е постижимо с демократични средства.

  подпис
 68. 68 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#62:"jori"]чел недочел ти сложих минус. ама си е за плюс[/quote]

  Споко, нито си първият, нито последният.

 69. 69 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Весело

  Явно е назрял момента за нов експеримент ... интересно дали,ще доживеем до най-добрият му вариант,едва ли ... обаче със сигурност,ще хванем периода на преустройване,който обикновено е свързан с големи катаклизми ...

  Liberate Your Mind!
 70. 70
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 71. 71 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#65:"Omnis Omnibus"]Какъв е идеалът на капитализма, ако не натрупване на възможно най- много капитал за отрицателно време и на всяка цена?[/quote]

  Това е идеалът на юдейската версия на капитализма - протестанството.

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#47:"dgd"]Няма ли скоро да бутат този позорен 'паметник'?[/quote]

  Не само че няма да го бутат, ами комунетата на Кирчо Добрев настоявали държавата да им го възстанови със средства от бюджета, понеже бил национално достояние, пък тя не съумяла да го опъзи за поколенията. Представяш ли си на какво му се вика нахалство?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 947 Любопитно

  Абе превода ли не е добър или статията е едно празно бръщолевене? Ако превода е коректен... голяма каша е в главата на тази женица...

 74. 74 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  [quote#58:"Гилгамеш"]Дикен никъде не говори за капитализъм. Той критикува определен обществен ред. [/quote]
  Кой казва, че е говорил??? Просто така се нарича, защото той описва живото по него време. http://goo.gl/sxZ37

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 75. 75 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#70] от "Вишински":

  Вишински, това по примитивен начин да се опитваш да обиждаш някого, изобщо не увеличава стойността на аргументите ти в един спор. Запомни го от бай си Гилга.

  А иначе по изказването ти... Как да ти кажа, средната класа бе лишена от дюкянчетата си, от работилниците си, голяма част от нея беше вкарана в затвора и/или избита. Това е факт, който не зная очила с какви диоптри трябва да носиш, за да не го видиш.

  Бих продължил реда си на мисли, но ще се отклоня от темата и модераторите ще ми се сърдят.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 76. 76 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 947 Весело

  [quote#47:"dgd"]Няма ли скоро да бутат този позорен 'паметник'? Монумент на милиони пропиляни животи.[/quote]

  Къде бе?!?! БСП там ще си правят кръчма! А от това нагоре, като се намира над 1000 м. надморска височина, няма да и трябва касов апарат, за ужас на Дянков!

 77. 77 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#65:"Omnis Omnibus"]Ми каквато системата, такъв е и морала на хората опериращи в нея. [/quote]

  Е, тогава цоциализма намраво е вътре с двата крака
  По времето на 'развития' соц се формира такива хубав, човешки, алтруистичен морал!
  Ако нямаш връзки - няма нищо. Няма хубава карта за почивка, няма части за колата, няма банани,...
  Всеки щипваше откъдето може - основен принцип - моето си е мое, държавното е обшо(т.е мога да вземам каквото искам).
  Прекрасното напътстве се роди в годините на зрелия цос - 'учи мамо, за да не работиш'.
  Хората не бяха различно богати, а еднакво бедни.
  Потъпкаха се всички морални норми - ако сега парите са цар, то и тогава бяха, но никой не си признаваше. Лицемерието ни беше станало като маска.
  И още много, много.
  Най-хубавото нещо на соца е, че безвъзвратно пукна

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 78. 78 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#63] от "dodge_ram":

  И разстреляха много, а останалите - обезимотиха и прокудиха. Кундурджии...

 79. 79 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#72:"dodge_ram"]Представяш ли си на какво му се вика нахалство[/quote]

  Представям си. Все едно някоя наци партия да иска да постави някой от неразрушените бюстове на Хитлер в центъра на Берлин

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#75:"Гилгамеш"]А иначе по изказването ти... Как да ти кажа, средната класа бе лишена от дюкянчетата си, от работилниците си, голяма част от нея беше вкарана в затвора и/или избита. [/quote]

  А тази, която оцеля, беше следена да не носи меки шапки и копринени чорапи, принудена бе да се дегизира като властващата селяния, да крие произхода си.

  Същевременно в буржоазните апартаменти се самонастаняваха дошли кой знае откъде свини, които изгаряха паркета в камината, пиеха вода от клозетната чиния и опитваха да садят зарзават по терасите.

  Верно, когато се понаучиха с коя ръка се държи вилицата и с кой ръкав да си бършат носа, започнаха да се изживяват и те като буржоазия, но ... само себе си лъжеха.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#74] от "Omnis Omnibus":

  Риторичен въпрос, може ли? Чел ли си Дикенс?

  Къде и в какъв контекст той споменава думата "камитализъм"?

  Има ли разлика между неговото разбиране за капитализма и това, което съвременният човек (изключая част от промитите източноевропейски мозъци), има?

  Ако не си чел Дикенс, да ти обясня, все пак. За Дикенс "капитализмът" е мръсна дума не за друго, а защото руши устоите на здравото, според него, аристократично общество. Прочети поне "Приказка за два града" или "Коледна история", ще видиш какви са му позициите.

  Иначе да, прав си. Работягите в един момент, по негово време, се превръщат от крепостни в надничари. Коетож създава съществен калабалък...

  Но стига с този Дикенс. Днес капитализмът има съвсем други измерения и да ги мерим с аршина от средата на 19 век е, меко казано, нелепо.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 82. 82 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#75] от "Гилгамеш":

  Преди 9.9. средната класа изобщо не се състои от дюкянджии или бакали. Несъмнено има и такива представители, но те не са мнозинство.

  Преди 9.9. средната класа е равномерно разпределена между селата и градовете. Това, което е характерно за нея е, че тя е относително заможна и доста добре образована.

  След 9.9. тази същата средна класа се трансформира. Тя продължава да е средна класа, макар и при новите условия. Тя не е нито номенклатура, нито народна милиция, нито пролетариат. Тя си остава именно средна класа. Успява да се съхрани и към 1970 вече е с онзи свой потенциал, който има до към 1948.

  А това, за вкарването на средната класа по затвори или избиването й е поредната митологема. Цяла класа да се вкара в затвори или да се избие!!! Дори Сталин не е постигнал това, стига си повтарял тези балади.

  Средната класа беше наистина избита, но след 1990. Унищожиха я.

 83. 83 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#70:"Вишински"] Ти в състояние ли си да напишеш някаква собствена мисъл? [/quote]

  Че защо да го прави при наличните 7 седерунгелски лозунга?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 84. 84 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#80] от "dodge_ram":

  Приятелю, тази част, която оцеля, бе лишена от икономическите си сили. Това е проблемът. Тя вече нямаше мегдан за развитие, нямаше мотивация да произвежда било повече, било по-добре, било и двете заедно. Точка. Самоиздръжка. Бил си бил бижутер? Ама нямаш право да работиш благородни метали... Бил си бил подвързвач? Ама откъде качествена кожа и лепило? Смрад...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 85. 85 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#75] от "Гилгамеш":

  А на оногова не адвокатствай. Такива като него не заслужават защитата ти. Преди дни беше написал тук "Приветствам ви, о доблестни израелски летци!"

  Как ти се струва? Май малко нещо като подлец се пада, а? Същите като него едно време цвилеха "Привет на славните съветски космонавти!" и бдяха дали и останалите споделят възторга им.

  Хора с кални души и кални мозъци. Ще ги има при всеки вид обществен строй.

 86. 86 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Весело

  [quote#52:"Гилгамеш"]Логичата алтернатива е по-добра форма на капитализма.[/quote]
  capitalism- light или diet?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 87. 87 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#82:"Вишински"]лед 9.9. тази същата средна класа се трансформира. Тя продължава да е средна класа, макар и при новите условия. Тя не е нито номенклатура, нито народна милиция, нито пролетариат. Тя си остава именно средна класа. Успява да се съхрани и към 1970 вече е с онзи свой потенциал, който има до към 1948.[/quote]

  Тази част, която оцеля.. Хубаво, оцеляла, само че децата на същата средна класа нямаха право да учат в университет, например. А що се отнася до потенциала през 1970 - това, драги ми, е жива измислица, която вероятно си прочел някъде, жалкото е, че ѝ вярваш.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  [quote#77:"dgd"]Е, тогава цоциализма намраво е вътре с двата крака [/quote] Особенно в Китай провала на социализма е особено показателен - ТАМ КРИЗА НЯМА , за Виетнам и Куба също
  [quote#77:"dgd"]Най-хубавото нещо на соца е, че безвъзвратно пукна [/quote] Пукна само СССР и СИВ, другите социалистически страни за в момента са в далеч по-добро здраве от капиталистическите и в момента НЕ ЗА ТЯХ БИЕ КАМБАНАТА

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#85] от "Вишински":

  Негово право е да пише каквото иска. Адвокатствал съм само в този конкретен случай.

  Но как да ти кажа, нещо не разбирам това с израелските летци. Ти да не си и ти от антисемитите? Ако е така - жалко... Не че Израел е цвете за мирисане, но анти-израелизма (ако има такава дума) е просто диагноза и изисква спешно посещение при психиатър.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 90. 90 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Весело

  [quote#81:"Гилгамеш"]Къде и в какъв контекст той споменава думата "камитализъм"?
  [/quote]
  Човеко, казах ти, че така се нарича капитализма от него време, а не какво Дикенс е говорил!

  Риторичен въпрос, може ли? Чел ли си "Hard Times"?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#84:"Гилгамеш"]Приятлю, тази част, която оцеля, бе лишена от икономическите си сили.[/quote]

  Абсолютно вярно. Думата тоталитаризъм идва от тотален контрол - не само върху "производителните сили" и "средствата за производство", но и върху съдбата, личния живот и самочувствието на индивида. Нещавените цървули искаха историята да започва от тях, искаха всички да се равняваме по джуджетата, партията да ни казва как да живеем.

  Ето защо хората бяха с вързани ръце - без право на частна икономическа инициатива (баща ми беше лекар и си спомням много добре кога забраниха частната лекарска практика, понеже при соца здравеопазването не бивало да е с пари), без право да си избират къде да живеят - деца от буржоазни семейства "кандидатстваха" (егати понятието) за жилище и ги набутваха в картофените пояси с цигани и огняри от Кремиковци, за да усетят "шаячната правда"; без право да ползват наемен труд - било експлоатация на човек от човек, а при соца само Партията имала право да ни експлоатира...

  И сега, близо четвърт век след края на тия безумия, се намира някакъв сладкопоен парторг, който да ни убеждава, че при соца средната класа си живеела готски, а демокрацията й видяла сметката.

  Гнъсссссс......

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#85:"Вишински"]Как ти се струва? Май малко нещо като подлец се пада, а? Същите като него едно време цвилеха "Привет на славните съветски космонавти!" [/quote]


  По дефиниция "седераст" означава наведен слуга(роб) и възмущението ти е все едно да искаш еднокрак човек да спре да се държи като инвалид.

  In debt we trust
 93. 93 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митридат":

  Хм ... има доста истина в това. Макар че като цялостно обяснение за ситуацията е слабичко ...

 94. 94 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иван К":

  Това кое хилядолетие ще се случи?

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 95. 95 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#87] от "Гилгамеш":

  Пишеш откровени неистини!

  Например, по селата хората до към 1948 масово са заможни. Имат земи, инвентар, добитък, къщи...

  Насила ги вкарват в ТКЗС. Това не променя статуса им. Макар и останали без земя, те си остават все така начетени, със спестявания, амбиции и възможности. Децата им, поради тоталната липса на перспектива (земята им е вече в ТКЗС и не могат да забогатяват от нея) се преселват в градовете, там се и учат. Абсолютни никой не им пречи да учат, никой не ги спира да правят кариера. И нека не си даваме примери от сорта на "На Иван от моето село не му дадеоха да учи, защото баща му беше еди какъв си." На този Иван може и да не са му дали, но на 10 000 други ивановци са дали. И никой не ги е спирал.

  Аз наистина недоумявам как може някой да отрича, че към 1990 си имаше една солидна средна класа тук. Нали именно тази средна класа пълнеше тогава площадите, нали именно тя беше основната маса от "сини" избиратели, нали тя беше именно най-западно настроена? Какви бяха тези хора, ако не средна класа? А? Номенклатура ли бяха, социално слаби ли бяха, лупмен - пролетариат ли бяха?

  Най-глупавото нещо на тоя свят е да се отричат фактите!

 96. 96 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#88:"baj Tan"]Пукна само СССР и СИВ, другите социалистически страни за в момента са в далеч по-добро здраве от капиталистическите и в момента НЕ ЗА ТЯХ БИЕ КАМБАНАТА [/quote]


  Защото потребват нещо средно между малко и нищо и ползват готови разработки, които не са техни. Никоя комунистическа държава не се е развила, това в Китай пак е форма на капитализъм.

  In debt we trust
 97. 97 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#89] от "Гилгамеш":

  Не се хващай за думата "израелски". Той със същия нагон вие и за американските.

  Аз съм последният човек, който може да е антисемит. Просто не обичам подлеците.

 98. 98 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#95] от "Вишински":

  Напротив, твърде силно променя статуса им. В посока надолу. За сметка на това се изкачва статусът на тези, дето за 1-2 дни са се качили на пикник по балкана, а после станаха активни борци и се ползваха от множество привилегии.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 99. 99 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1899 Весело

  [quote#71:"Митридат"]Това е идеалът на юдейската версия на капитализма - протестанството. [/quote]
  А католическата/православнаа е по- добрата версия- така ли?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 100. 100 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#97] от "Вишински":

  Е че какво, ако са американски? Според теб това също е "мръсно", така ли?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK