Самооценката на администрацията и бизнес средата

Самооценката на администрацията и бизнес средата

© Мария СъботиноваПубликуваме текста на Светла Костадинова от последния брой на бюлетина на Института за пазарна икономика


Повечето международни и национални изследвания показват липса на значителни реформи в условията за правене на бизнес. Проблемите се търсят в недобрите закони, прекомерните изисквания и нелогичните практики, прилагани от администрацията. Всъщност всичко опира до администрацията. Дори и добрите закони могат да бъдат провалени от лошото приложение.


За трета поредна година Съветът за административна реформа публикува Доклад за състоянието на администрацията 2011, който се основава на  данни, подадени от самите структури. Тук сме извадили тези факти, които имат отношение към бизнес средата в България.
Регулирането е на високо ниво


92% от общо 557 административни структури предоставят услуги на гражданите и бизнеса и администрират регулаторни режими. Към края на 2011 г. в администрацията се предоставят и администрират общо 2,023 административни услуги и регулаторни режими, като администрациите са предоставили общо 110,724,477 броя административни услуги.


Облекчаването на бизнес средата почти е замръзнало


През 2011 г. са отменени 19 режима – един лицензионен, 7 регистрационни и 11 разрешителни. Отмяната за 9 от режимите е в сила, а за останалите 10 предстои приемане от Народното събрание.


Едното гише при обслужването на гражданите и фирмите е все по-разпространено


85,4% от всички администрации, предоставящи административни услуги, прилагат принципа "едно гише". Това щеше да звучи още по-добре, ако не става ясно, че всъщност има намаление на бройката в сравнение с 2010 г., когато 87,3% от структурите предоставят услуги на принципа "едно гише". Интересно е да се види кои структури не прилагат този принцип. Сред тях са - Агенция "Пътна инфраструктура", Българска агенция по безопасност на храните, Държавен фонд "Земеделие", Агенция за хората с увреждания, Изпълнителна агенция "Морска администрация", Държавна агенция "Архиви", Комисия за защита на потребителите, Министерство на вътрешните работи и др.


Осигуряване на документи по служебен път почти няма


Степента на осигуряване по служебен път на документи от други администрации, необходими за обслужването на потребителите на административни услуги, продължава да бъде ниска. Общият брой на администрациите, които осигуряват по служебен път тези документи от други администрации, е 129.


Само 23% от администрациите осигуряват по служебен път документи - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Националната агенция за приходите, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Министерството на отбраната, Министерството на финансите, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Министерството на културата, Министерството на образованието, младежта и науката; областната администрация – Благоевград, областната администрация – Ловеч.


70% от общините и областните администрации не осигуряват по служебен път документи от други администрации, необходими за потребителите.


Интернетът за първа година изпреварва информационното табло


Забелязва се тенденция към непрекъснато увеличаване на дела на администрациите, които използват интернет страниците си за информиране на потребителите на административни услуги, като през 2011 г. година интернет изпреварва вече информационното табло и се превръща в основен способ за предоставяне на информация. 405 структури използват Интренет страницата си, 365 – информационно табло, 151 – друг начин (брошури, медии), а 87 – Държавен вестник, за да предоставят информация на потребителите на административни услуги (една структура използва повече от един похват и затова сборът е повече от общия брой структури).


Една трета от структурите предоставят в различна степен електронни услуги


152 от общо 515 администрации предоставят административни услуги по електронен път. От тях 15,5% всъщност само дават информация за услугите в Интернет, 75% качват формулярите си на страницата, само 5,7% могат да обработят тези формуляри електронно, а точно 3,54% могат да приемат заплащане за услугата и фактически да я приключат, без да се налага ходене на място от страна на потребителя.


Електронно правителство едва ли ще има скоро


Около 44% от административните структури все още не са предприели действия по възлагане на дейности за планиране, управление и прилагане на електронното управление. При повече от 60% пък не е сформиран екип, ангажиран с електронното управление.


Информационният хаос вътре в администрацията продължава


Процесът на планиране, разработване и изграждане на автоматизирани информационни системи (АИС) в държавната администрация досега не се е подчинявал на приети методики и стандарти. Системите са създавани в различно време и с различни изисквания, което е довело до голямо разнообразие в използваните технологии, архитектура, начин на достъп, формат на документите и др. Почти няма практика на устойчив информационен обмен на данни между отделни системи дори в рамките на една администрация. Това води до нерационално използване на ресурсите, дублиране на данни, многократно въвеждане на аналогична информация и множество други негативи.


Смята се, че използването на посочените информационни системи трябва да е практика за всички административни структури, затова интересни са отрицателните отговори:

 • 108 от администрациите нямат система за документооборот;
 • 57 от администрациите нямат система за правноинформационни услуги;
 • 257 от администрациите не са въвели система за управление на човешките ресурси;
 • 45 от администрациите нямат система за труд и работна заплата;
 • 49 от администрациите нямат счетоводна система;
 • 205 от администрациите нямат система за управление на база данни;
 • 414 от администрациите нямат системи за управление на документи, потоци и съдържание през WEB.
Почти половината структури осъществяват дейността си в повече от една сграда, като 20% от тях не са създали възможност заявленията/исканията за предоставяне на административни услуги, жалбите, протестите и сигналите да се приемат във всяка от сградите


Проблемът се засилва от факта, че сред тези структури се нареждат такива, които активно регулират и предоставят услуги - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Агенцията за хората с увреждания, Изпълнителната агенция по околна среда, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на финансите и др.


Администрацията счита, че стриктно спазва задължителните стандарти за качество на административното обслужване


Чиновниците посочват, че идентифицирането от страна на служителите чрез собствено и фамилно име при воденето на телефонни разговори е практика при 91,48% от всички администрации; 90,06% от администрациите заявяват, че спазват изискването времето за чакане при получаване на информация и/или обработване на документи във връзка с административното обслужване при посещение на звената за административно обслужване да не е повече от 20 мин.


Видно е, че са необходими реформи. Видно е и къде какво трябва да се промени. Очевидно е и кой трябва да направи промените. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 2. 2 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 727 Весело

  Видно е, че са необходими реформи. Видно е и къде какво трябва да се промени. Очевидно е и кой трябва да направи промените.
  ------------------------------------------------
  Всичко е ОК ! Нали ни топли, че (уж) сме по-зле от гърците...другото е ирелевантно

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Весело

  Единственияр реален начин за намаляване на корупцията в държавната администрация е преминаване към електронно правителство и извършване на услуги по електронен път БЕЗ физически контакт между гражданите и администрацията.

 4. 4 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 941 Неутрално

  http://30dumi.eu/2010/04/vsichki-sa-kratili-chinovnitsi-mvr-ne/
  С бюрокрацията никой не се е преборил оше Тя ще унищожи света
  Като се прибавят и бюджетните сектори пенсионери непълнолетни безработица и тн питам се кой създава национален доход и от какво живее тази държава За бюрокрацията лоши времена няма Ето ги и нейните Закони:
  http://www.crossroadbg.com/ikonomitcheski_zakoni.html
  http://www.crossroadbg.com/ikonomitcheski_zakoni.html
  Такива е по добре да си стоят в къщи на заплата Поне няма да пречат

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  "Информационен хаос"-най-кратката характеристика на това управление.Правят го или от глупост или целенасочено унищожават малкия бизнес за да папкат монополите!

 6. 6 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 941 Неутрално

  http://fun.search.bg/In_zakoni/ierarhologia.html

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 7. 7 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 941 Неутрално

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Закон_на_Пакинсон

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 8. 8 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Да се затворят всички тези администрации. Те не предлагат "услуги" а изнудват хората. На мен услуги от общината не ми трябват.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  ...Повечето международни и национални изследвания показват липса на значителни реформи в условията за правене на бизнес...
  ................................
  "Когато ни попита, с какво искаме да се занимаваме като завършим, аз отговорих, че планирам да стартирам малък бизнес. Г-н Дянков каза, че той също искал да направи това, но в България се оказало много сложно - затова станал министър."
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/27/1854411_uchilishtni_istorii_-_epizod_4_suvetut_na_simeon/?ref=id

 10. 10 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Уважаеми ИПИ,
  Уважаеми "Дневник",
  Докладът за състоянието на администрацията се изготвя ежегодно от 2000 г. насам и няма нищо, ама нищо общо със Съвета за административната реформа и до тази година с експертите от неговия Секретариат.

 11. 11 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "времето за чакане при получаване на информация [..] при посещение на звената за административно обслужване да не е повече от 20 мин."

  много е елементарно - държавата да постави изискване за качество от 2мин. (за 99.99% от всички предоставени услуги) вместо 20мин. и готово Администрациите, които не спазват правилото да плащат солени глоби, а глобите да се повишават експоненциално във времето. Така, щат-нещат ще трябва да въвеждат технологии (и то бързо), защото няма как да постигнат само 2мин. времена на чакане ако работят на хартия. А ако към формулата се добавят брой оплаквания от граждани, финансова стойност на услугите и брой грешки, тогава вече ще си имаме и по-прозрачна и по-управляема администрация!

 12. 12 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Администрацията не е в помощ на хора и държава, а прът в колелата! В петък, сина ми, който е инвалид от над 20 години, трябваше да подаде документи за социална оценка. За пръв път му искат такъв документ, за да му продължат пенсията. Миналата година /края/ си купи кола. Тя е освободена от данък и И се полага винетка. Получи си винетката. Сега, относно тази оценка, му казали, че трябва да си плати данъка за миналата година, защото никъде не пише, че и тогава е бил инвалид! А, на какво основание са му дали винетка? Ядосан, той си идва, взима старото решение и им го представя. Казали му: Ела в понеделник! В компютрите на администрацията има всичко за всеки. За секунди, всеки служител може да я има на бюрото си, ако му е нужна. Но, те си разкарват хората, държат ги на опашки с часове, връщат ги за щяло и не щяло, груби са... Сякаш искат по този начин да си оправдаят заплатите, или да си отмъстят за нещо! За какво им са всички тия данни, щом човек трябва да тича из цялата страна, да търси архивите на вече не съществуващи фирми, да търси платежни документи от години назад, та да си свърши работата в администрацията! Всичката тая информация е на един клик разстояние! Оставаш с усещането, че такава е целта: максимално затормозени отношения, които да откажат хората от каквито и да било отношения с нея! Като няма на къде - отиваш, но ако може да си спестиш това " удоволствие?... И... много ми е интересно, каква оценка са си дали? Какви мерки са набелязали за създаване на по-добра среда? Ето, и сега фирмите не могат да си подадат нормално декларациите по електронен път, а са принудени да се бутат и да плащат повече! Защо? За да помогнат на администрацията да си свърши работата! Не издържали сървърите! Айде бе! С какви сървъри работят социалните мрежи, че издържат, а държавните не издържат на рехавата ни икономика! Ами, да ги подсилят!

  goblenka
 13. 13 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  Реформите в Грузия - сън в лятна нощ за българина:
  "На кардинална чистка е било подложено самото вътрешно министерство - за две години от него са уволнени 75 000 от общо 85 000 души".

  Това у нас не може да се случи и затова България върви с широка крачка към бунището на историята, нагло разграбвана и глозгана до кокал. Сякаш пирани са я нападнали.

  Ето част от технологията на грабежа:

  http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5442&page=0

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Напълно вярно!
  А кога ще се осъществи това?

 15. 15 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  [quote#13:"aldy"]Това у нас не може да се случи и затова България върви с широка крачка към бунището на историята[/quote]

  Да уточня - реформите в Грузия не са само по отношение на вътрешното министерство, а обхващат цялата държавна машина - като се почнне от конституцията, съдебната система, държавната администрация, прокуратура, МВР и т.н.
  Ако ние не извършим подобна кардинална промяна, с нас е свършено, това да е ясно...

 16. 16 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  А кога ще го доживеем това.

 17. 17 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 523 Неутрално

  двойка за вице-премиера Дянков!

 18. 18 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Обичай на тапрактика (по Мечо Пух) е стая 101 да пише писмо до стая 102 с искане за документ, който е достъпен.... Или адмиинистрацията да изисква документ (напр. удостоверение за наследници, удостоверение за липса на задължения или удостоверение за актуално състояние), който може сама да си набави, защото разполага с него, или документа е общодостъпен (Търговски регистър)....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 19. 19 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не може всичко да е наред, нали строим магистрали!

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Цялата държава е на вили и могили, а на другарете от ИПИ администрацията им е най-големия дерт.
  Ами еврото и изказванията на Дянков как сме се били отказали от въвеждане? Стабилизационния механизъм? Системата за разплащания в ЕС? Ами Боце оня ден ходи и мънка как щял да говори първо с Дянков, па после да свежда до поданиците на джамахирията му какво е обещал.
  Това ИПИ не ги вълнува. Те броят административните режими.
  Ами то това е цинизъм дами и господа. Че за да си платиш данък сгради ти искат фиксирана сума която няма как да определиш без данъчна оценка. А данъчната оценка - по 35 лв на калпак в София. Айде що не коментирате това? Защото вие идентифицирате ГЕРБеружките в управлението им па уж критикуваме. Критикуваме ама леко погризвайки кунката на благия ктитор на вашия офис - с умиление и грижовност.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 710 Любопитно

  "От Светла Костадинова, Институт за пазарна икономика"

  Как ли се финансира този "институт"?

  И в морето ми е до колене .....................
 22. 22 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  [quote#20:"Десен"]Цялата държава е на вили и могили, а на другарете от ИПИ администрацията им е най-големия дерт. [/quote]

  Май не схващаш, че държавната администрация е точно държавата, макар и не цялата. И че е една от причините халът ни да е такъв. Нашата държавна администрация си е таман три пъти по-голяма от оптималната за страна като нашата. Нещо като Гърция -те я караха по този път.

 23. 23 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Темата е сложна, коментара е Роман и Романът е "РАНЪТ"!
  Според мен, илюзията на прехода, даде път на ЕДНА колосална обществена катастрофа, която КОШМАРНО се ПОДКРЕПЯ от всички елементи от преди прехода и чужди про-комунистически шарлатани. Как се оправя тази ситуация?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  да бе да, на ракетата космоса й пречи ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нефертити":Oтдавна имах съмнения че си с изкуствена ракета,сега съм сигурна

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#22:"aldy"]Нашата държавна администрация си е таман три пъти по-голяма от оптималната за страна като нашата.[/quote]
  Безспорно, така е! Това което казвах е че това е проритет за коментиране от ипи защото като соростутчетата каквито са не им стиска да коментират вмирисаните на джибри лакардии на ментора и спонсора им че еврото щяло да се срива.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Трябва всеки път когато някой употреби думата "реформа" да бъде публично оплют.
  Когато някой не иска да свърши работа за пет пари, почва да говори за реформи. Реформата е нещо като свещенна цел за бюрократа. Тя оправдава както съществуването му така и липсата на резултати

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Таман минах двайсе коментара и се зачудих защо аджеба другарете още не са намерили кусур на ИПИ и накрая попаднах на оплювките. Статията е само от числа, но и на числата мое се намери кусур, макар да са официално публикувани, а не измислени.
  а бе другарю, аз ако ти пратя една бригада дюлгери да ти ремонтират котурката/курника/кочинката и ако ти кажа, че е финансирана от американското правителство, ша ли ги изгониш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK