Как (не) се гаси горски пожар?

Как (не) се гаси горски пожар?

© Красимир ЮскеселиевПети ден от началото на пожара на Витоша. Огънят вече е овладян, съобщи сутринта първият пожарникар на републиката, премиерът Бойко Борисов - не е напълно угасен, но не се разраства. Очаква се резерватът "Бистришко бранище" да тлее и дими още известно време, но вече е "под контрол" и дори вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че ще води журналисти да наблюдават довършителните работи на огнеборците. Време за изпускане на парата и за кратка равносметка.


Бърза ли беше реакцията на пожарната?


Реакцията на институциите беше бърза, но пожарът бе доста по-бърз. Първият сигнал за огъня е бил подаден на телефон 112 в 13.19 часа в неделя, съобщиха от Гражданска защита. В рамките на няколко часа пожарната, Държавното горско стопанство в София, столичната екоинспекция (РИОСВ), Природен парк "Витоша" (в който попада резерват "Бистришко бранище") и служители на Столична община бяха на място. След 17 часа двата военни хеликоптера Ми-17, пристигнали от Пловдив, започнаха да обливат горящите дървета с вода от язовир "Панчарево".
Във форума на асоциацията за ски свободен стил (БАССЕС) се появи снимка от читател от самото начало на пожара, от която е видно, че първоначално е горял съвсем малък участък от гората. "За 30-ина минути се разрасна и излязоха езици. Беше на средата на "Бранището" и около него няма пътека - странна работа ...", споделя очевидецът.


Той казва, че също е подал сигнал до 112. Ако е бил сред първите (само за неделя са постъпили около 800 сигнала за пожара), това означава, че пламъците само за около 2 часа са обхванали десетки декари – 50 дка по първоначалната информация на МВР (дадена след 15 часа в неделя). Във вторник, третия ден на пожара, шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, който ръководеше оперативния щаб, обаче заяви, че първоначално на око не е преценил правилно и пожарът всъщност е обхващал около 150 дка.


Каква подготовка и техника демонстрираха институциите?


Гасенето бе направено донякъде на принципа "проба - грешка", защото явно органите нямат добре отработена система за реакция на такива горски пожари в непристъпни за машини места. Показателно е обаче, че нямаше сериозно ранени огнеборци, което означава, че пожарникарите, които ръководеха екипите по гасенето, са работили професионално.


Пожарът пламна в труднодостъпна зона, където беше невъзможно да се стигне с противопожарни коли и други машини. Така че институциите избраха огънят да се гаси с вода от въздуха и с наземни екипи.


Решението хеликоптерите да гасят периферията на пожара, за да не се разпространява, а наземните екипи да потушават останалото бе логично. Но неприложимо, оказа се, тъй като двата хеликоптера, изливащи по 2.5 тона вода на курс, бяха крайно недостатъчни. По информация на еколози близо 1/5 от горите в България са тъкмо в такива непристъпни места, така че липсата на специална летателна техника за гасене е опасна. Когато стана ясно, че хеликоптерите няма да се справят, правителството проведе своеобразен тест на системите за помощ отвън. То поиска авиотехника за гасене и когато Израел и Румъния откликнаха, я отказа, заявявайки, че държавата ще се справи сама. Поне стана ясно, че България може да разчита на съседско рамо в екстремни случаи.


Решението да се впрегнат екипите да потушават механично пламъците с лопати и гребла пък се оказа съвсем неудачно – то би могло да свърши работа в градски пожар, но не и в гората, сред тлеещи големи дънери и под от лесно запалим торф. Нещо повече, нямаше достатъчно противогази дори за пожарникарите. Което направи работата рискована, защото ако вятър бе обърнал гъстия пушек към екипите, можеше да се стигне до нещастия.


Институциите се спряха на правилната тактика за гасенето едва на третия ден, след като огънят се разрасна и пламна и част от живата иглолистна гора – изсичането на просеки, които да изолират пламъците. Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че едва тогава получил разрешение от екоминистъра Нона Караджова за изсичането на просеките (екоминистерството контролира дейностите в резерватите като "Бистришко бранище"). Това беше по-скоро оправдание за закъснялата реакция, защото Законът за защитените територии, който забранява почти всякаква човешка дейност в резерватите, все пак прави изключение за случаите на пожар. С други думи, екипите са можели от самото начало да изсекат противопожарните просеки и всичко да се приключи много по-бързо.


Какви други грешки бяха допуснати?


Липсата добре смазана система за реакция на такива пожари освен в решенията пролича и на оперативно ниво – теренната работа. Имаше импровизации, част от които неуспешни.


Много от доброволците се оплакаха, че в голяма част от времето, вместо да спасяват гората, са чакали разпореждания.


Работата понякога започваше с часове закъснение и екипите бяха принудени да чакат дълго задачите си за деня (сутрин те се събираха в оперативния щаб в Бистрица в 5.30). А началото на пожара ясно показа, че 2 часа са достатъчни пламъците да завземат хектари от сухата гора.


По информация на доброволци в понеделник, когато бе прокарана пътека откъм Бистрица за пожара (дотам се стига през долина от нападали смърчови дървета), всичко е започнало с два моторни триона и единият отказал, понеже му свършило маслото.


Още в понеделник се разчу как един от екипите откъм х. "Физкултурник" е бил впрегнат залудо часове наред да копае вир в близката река. Идеята е била да се направи резервоар за вода, от който да черпи пътуващата към мястото моторна водна помпа. Находчива идея по принцип, но не и в конкретния случай, защото помпата не дойде – първоначалният план да се докара с коне се е препънал в стръмния, непристъпен за коне терен. С хеликоптер също не ставало заради гъстия дим.


В един от дните пък верига от хора гасиха пламъците, подавайки си кофа с вода. Пробита.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK