Сини лъвове, жълти клоуни и черни влечуги

Сини лъвове, жълти клоуни и черни влечуги

© Надежда ЧипеваПроблемите в българското дясно политическо пространство придобиха лавинообразна динамика. Откакто се намираме във вече преполовената 2012-та почти нищо хубаво не се е случило нито за десния избирател, нито за десния политик, а още по-малко – за дясната идея. И това на фона на все по-нуждаещата се от наистина дясна политика Европа на дългова криза и буксуваща икономика и България на незадоволителна конкурентноспособност и замрели реформи. Проблемите на Европа и България могат да бъдат преодолени само след премахването на задушаващия недостиг на почтено дясно мислене (лична отговорност, сигурност, опазване на природата, конкурентноспособност и реформи).


ГЕРБ


Откакто навлезе в заключителната фаза на управлението си започна все по-малко да прилича на бледосинята партия, за която се представя, и започна да мяза на жълто-оранжевото клоунско райе. Обещаваните реформи останаха само в сферата на приказките, а Бойко Борисов дори и не започна да трансформира имиджа си от популисткия типаж на Берлускони (който, нека не се лъжем, е най-бързият път към печеленето на избори и създаването на структури) към този на целеустремен десен политик а-ла Маргарет Тачър, Ангела Меркел или Хелмут Кол.
В този смисъл ГЕРБ излиза извън дефиницията на дясна партия и се озовава в центристкото поле на популизма и типа партия, която е готова на всеки дълбок идеологически компромис, за да угоди на леките бризове на общественото мнение. Когато обаче многото ветрове създадат буря, чиято посока не може да бъде прогнозирана, популистките партии остават напълно импотентни и могат само да гледат отстрани, докато конфликтните обществени интереси не се заплетат дотолкова, че да нямат отплитане. 


Ако пък Бойко Борисов не може да влезе в ролята на германския канцлер Ангела Меркел, то е напълно неоправдано да се очаква да действа като Александър Велики - македонският цар разсекъл Гордиевия възел, когато видял, че не може да се справи с него чрез интелектуалните си способности, но резултатът ще е същият, ако прояви смелост, воля и сила и го разсече с меча си.


И така обществото затъва все по-дълбоко в собствените си проблеми (точно това наблюдаваме всяка вечер по новините в последните два месеца), а популистката партия се оказва в ситуацията да не може да излезе от построения от самата нея лабиринт.


В интерес на обективността, съществуват и положителни аспекти на управлението на ГЕРБ. В не много честите ситуации, когато, грубо казано, общественото мнение, общественият интерес и дясната политика съвпадат и това не работи против изгодата на някой олигарх, олигопол или откровен олигофрен, управляващата партия реагира адекватно, макар и често с комично закъснение (АКТА, "Белене" и някои други). Проблемът е, че това понякога да взимаш десни решения, не те прави десен – инак и БСП щяха да тръбят, че са по-десни от републиканците в САЩ.


СДС


Намираше се в най-добра позиция да бъде истинска дясна алтернатива – нелидерска партия, носеща истинска история, сравнително неоцапана и дори почти интересна за младото поколение.


Нехаризматичното лидерство, флегматичното обновяване и безкрайната поредица от вътрешни раздори, обаче, накара СДС да метаморфоризира от гордия син лъв в комичното черно влечуго. Едноименната комедия на Би Би Си е подходяща алегория за ситуацията на СДС днес – с всеки по-изкусен, по-хитър и по-лукав план, който синята партия измисля, толкова по-голям автогол съумява да си вкара – точно това прави и все по-западащият на политическата сцена, но поумняващ с годините английски аристократ Черното Влечуго (Роан Аткинсън).


След броени дни СДС ще избира нов лидер, но скорошната история ни показва, че седесарите не могат да се оправят с едно пълномощно и с една регистрация, пък какво остава за силен, надъхващ и легитимен избор. Нищо чудно вътрешните саботажи с документи да се повторят и през настоящия месец.


Разликата този път ще бъде в това, че лидерът в оставка – Мартин Димитров, вероятно ще продължи да носи по-голямата част от легитимността в очите на избирателите. Жалкото в случая е, че той успя да спечели по-широка симпатия едва с последното си действие като партиен лидер – подаването на оставката си.


"Синята коалиция"


Разделянето й е действие, достойно да се назове политически хюбрис – да си толкова надменен и отделен от реалността, че да направиш такава политическа глупост, която да те унищожи, без дори и боговете да могат да те спасят. Това е то – политически хюбрис.


Дали зад него стоят тайни, неморални и откровено предателски планове предстои да се види.


Дали на изборите ще трябва да гласуваме за поредната изсмукана от пръстите абревиатура, в която всички забравени за добро десни лица ще се намърдат, или ще се чудим, как така едни 30 000 гласоподаватели, които традиционно гласуват за този, който даде 30 лв. са се превърнали в модерни, спретнати младежи подкрепящи СДС, само времето ще покаже.


ДСБ


В този сюжет май само те остават симпатични. Първо - ако нямаха някой и друг зам.-министър, щяха да правят впечатлението на най-градивната, но точна опозиция. Второ - преди няколко дни излязоха със своята "Платформа за модерната десница на българите", която е един доста стабилен политически документ, притежаващ потенциал да се превърне в истинска дясна управленска програма.


В англоговорещия свят обаче казват too little, too late. След като СДС се отказа от "Синята коалиция", а най-активните млади лица напуснаха Иван Костов, влизането в парламента изглежда като непреодолимо предизвикателство.


"България на гражданите"

Хората на Меглена Кунева са в изгодна позиция. Там се комбинират зарядът на новостроящата се партия и опитът на познати политически персони.


Пред нея, обаче, стоят два фундаментални въпроса. Първо, дали десният избирател ще я припознае като истинска дясна алтернатива. Второ, дали тя ще бъде истинска дясна алтернатива.


Двата въпроса са силно обвързани и към момента не могат да получат финален отговор.


Последните социологически проучвания дават значително предимство на новата формация пред СДС и ДСБ. Това говори, че тя има шанс да привлече десни избиратели, особено след като използва експресивна дясна реторика, но стои въпросът как точно ще стане такава дясна партия, каквато описва в документите си.


Ако на следващите избори хората на Кунева вземат 5% - това ще ги постави в най-добрия случай в позицията, в която до момента беше "Синята коалиция" – второразрядна част от менажерията на ГЕРБ, която дори и да има искреното желание да е честна, пряма и директна опозиция, просто няма силите да го стори. От друга страна, ако съумеят да убедят десния избирател, че са истинска дясна партия и ако го докажат, то ще могат да заемат голямата част от зейналата в дясното политическо пространство дупка.


Няколко сценария, за да проработи дясното в България


В ГЕРБ могат да се осъзнаят, когато спечелят следващите избори (което изглежда почти сигурно) и виждайки че за трети мандат няма да имат сили, да се втурнат да изпълняват това, което обещаха за първия. Може и просто всичко да продължи както досега – дясна фасада, прикриваща популистката импотентност.


В СДС се борят тъмните срещу светлите сили и победителят ще е само един.


В "България на гражданите" може да се получи първият наистина успешен опит да се канализират, преплетат и заработят заедно гражданската енергия и политическата воля, създавайки реална дясна сила, или да настъпи хаос и паника при първата сериозна битка с ГЕРБ.


Възможностите не са нито взаимноизключващи се, нито предопределени – всичко зависи от действията на реалните политически герои и анти-герои в следващите дванадесетина месеца до изборите и годините след това.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Че то в тая статия само ДПС и БСП не бяха изброени за десни. Тогава какво пищят демократите, че нямало дясно, то излезе че 2/3 от Парламента десен.

 2. 2 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Никога не е имало истинско ляво, нито дясно. Имаше синьо, червено и сиво.
  А хората си мислеха, че...
  Пардон...
  Те, ако мислеха...
  Ехе-е...

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 3. 3 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Статията е необикновено слаба, да не употребявам по-силно определение, пълна е с клишета, "ляво", "дясно" и алабалистика. Посредствен анализ,истинският проблем е загубата на доверие въобще в полит. партии, а за СДС никой вече не знае кои са предателите там, то не бе Хр. Бисеров, не бе, К. Нинова, Т. Тошев, И. Костов и др.Има основен въпрос, които стои и никои не обелва зъб,този вид капитализъм си отива, но капитализма е жизнен, няма да го смени социализъм от болшевишки тип. Въпроса е какъв и кога.Тогава ще се реши и съдбата на България, СДС-та, БКП-та, "ляво", "дясно" и други простотии. " Синята идея", беше демокрация от западен тип, а сега просто нямат идея, а клиенти.

 4. 4 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 612 Неутрално

  На следващите избори в парламента като влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС и гледай каква двойна коалиция за управление между БСП и ДПС ще се спретне...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 5. 5 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  СДС
  Намираше се в най-добра позиция да бъде истинска дясна алтернатива – нелидерска партия, носеща истинска история, сравнително неоцапана и дори почти интересна за младото поколение.
  ---------------------
  Според мен това което става в БГ е това което е ставало в Източна Европа, но с лаг във времето. Там направиха реформите/приватизацията 90-93-94, а ние1997-2000.
  Хората видяха, че работата е много по-дебела, и ИЕ няма скоро да има стандарта на Западна Европа. Появиха се и неща, които няма как да бъдат харесвани - безработица, престъпност, хаос най-общо казано за дълъг период от време.
  Затова и антикомунистичските партии загубиха подкрепа -Солидарност, т.н. още в средата на 90-те.
  СДС и дериватите му повтарят това след 2001 и в България.
  И аз си мислех, че СДС ще успее да прескочи трапа, но явно историята е неумолима.

 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Отлична статия! Прекрасен анализ!

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1817 Любопитно

  Празни приказки ,парадоксално но в България все още няма дясно и ляво а нещата продължава да са на ниво демократи срещу посткомунистически феодали

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 921 Весело

  [quote#7:"Stewie"]още няма дясно и ляво а нещата продължава да са на ниво демократи срещу посткомунистически феодали[/quote]

  Глупости! То ако беше така, да се е оправила работата. За съжаление нещата са на ниво "антикомунисти" срещу "олигарси".
  И за да ти е по-ясно какво влиза в понятието "антикомунисти" - това са "десни" избиратели, които мразят богатите, ама така ги мразят, че чак да им се чудиш какво им е дясното. Само погледни Орлов мост, Цеко Минев, Цветан Василев и т.н., и ще ти стане ясно какви "демократи" са тези "антикомунисти"

 9. 9 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#2:"NnT"]Никога не е имало истинско ляво, нито дясно[/quote]

  Класическите дясно/ляво , демек най-общо консерватори/прогресивни няма как да паснат точно в пост-комунистически държави, където "десните" искат радикална промяна, а левите искат колкото може по-малко промяна.
  Но с времето нещата ще се по-наместят, поне така си мисля.

 10. 10 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 787 Весело

  Авторчето е един нов Айнщайн.
  Истински!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 11. 11 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ако на следващите избори хората на Кунева вземат 5% - това ще ги постави в най-добрия случай в позицията, в която до момента беше "Синята коалиция" – второразрядна част от менажерията на ГЕРБ, която дори и да има искреното желание да е честна, пряма и директна опозиция, просто няма силите да го стори.
  -------------------------
  Най-добре е да се спечелят над 50%, така ще има стабилно управлвние след 2013.

 12. 12 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Много добра статия, точен и премерен анализ
  [quote#0:"Статията"]ГЕРБ
  Откакто навлезе в заключителната фаза на управлението си започна все по-малко да прилича на бледосинята партия, за която се представя, и започна да мяза на жълто-оранжевото клоунско райе.[/quote][quote#0:"Статията"]ДСБ
  В този сюжет май само те остават симпатични. Първо - ако нямаха някой и друг зам.-министър, щяха да правят впечатлението на най-градивната, но точна опозиция. Второ - преди няколко дни излязоха със своята "Платформа за модерната десница на българите", която е един доста стабилен политически документ, притежаващ потенциал да се превърне в истинска дясна управленска програма.[/quote] Ще си позволя да прогнозирам две неща:
  1. Вой на герберасти под тази статия;
  2. Масово преписване от Платформата на ДСБ;

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 13. 13 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1669 Весело

  Англоезичните може и да казват too little, too late, но пък немците ги репликират с klein, aber fein. Запишете си това зад ухото, г-н Щурм, и престанете с одите си за кукувичето ято.

 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "ДСБ В този сюжет май само те остават симпатични."

  Това опит за къс виц ли е?

  Партия с един процент електорат е много симпатична, а най-добре би било да изчезне от полит.сцената! Тогава ще са най-големите симпатяги!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1349 Любопитно

  [quote#14:"Курт Деликуртев - надпартийният"]Партия с един процент електорат[/quote]


  Абе дано за изборите се стегнат,че колкото повече десни в парламента,респективно,по-алко комунисти,толкова по-добре...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 637 Неутрално

  И един текст във в. Сега, който по-добре описва ситуацията "ГЕРБ" http://www.segabg.com/article.php?id=607227

 18. 18 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  ГЕРБ не са десни, те са криминални.

  Ето го лидера им като млад и напет гангстер, организатор на коктейл на престъпната групировка СИК:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/11/27/1045108_sic_duhna_sveshtichka_pod_zvucite_na_roial/

 19. 19 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  За контактите с медиите се нагърби инициативният Бойко Борисов, шеф на фирма "Ипон" (ангажирана и е охраната на Тодор Живков). Той услужливо уведоми, че хроникьорите ще бъдат допуснати в салона за 15 минути - от 19:30 до 19:45 часа. Малко по-късно Борисов агресивно съобщи, че вълнуващият оглед се отлага, а продължителността му ще бъде намалена с 5 минути. Охранителният бос проведе кратък инструктаж: журналистите да се движат в стегната група плътно около Борисов, за да не обезпокояват гостите. Неизживеният екскурзовод подкара ентусиастите към светските забележителности на СИК-коктейла. Въпреки надеждите на фотографите да уловят с обективите си шефа на Интергруп и едно от лицата на СИК Младен Михалев-Маджо той се оказа недостъпен. Очевидци твърдят, че Маджо не е пожелал да бъде сниман. Някои волно изтълкуваха това като жест към Красимир Маринов-Маргина, който прочете с микрофон в едната и папка в другата ръка семпло приветствие.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  В цяла България хората с автентично дясно мислене са не повече от 5-6 процента, а за гласовете им се борят 15 "десни" партии. И като няма десен електорат, го избиват на популизъм, обещават на бедния пари, на кьосето брада, на скопения деца...

  Само Синята коалиция, дано да се обедини, да отправи ясни послания и да привлече отлива от Боковата буфонада.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Петър Щурм Константинов, тази статия си я окачи в тоалетната и си избърши задника с нея!

 22. 22 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#20:"dodge_ram"]И като няма десен електорат, го избиват на популизъм, обещават на бедния пари, на кьосето брада, на скопения деца... [/quote]

  ... а докато Костов беше на власт провеждаше болшевистка политика, комбинирана с реверанси към комунетата и многоо лява ръка десен джоб / Мистър 10 процента да ти говори нещо?/.

  Т.е. десните се провалиха като последни леваци и сега 12 години рИват с коркодилски сълзи, никой не ги аресвал, електоратът бил много тъп и не им разбирал "приватизаторските" намерения ...

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 23. 23 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Заглавието може да се чете и наобратно

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#22:"Курт Деликуртев - надпартийният"]Мистър 10 процента да ти говори нещо?[/quote]

  Не клевети покойници, свиньо червена!

  Тъй нареченият от ченгесарската преса "мистър 10 процента" е един от най-достойните българи, които познавам и чийто личен приятел имах честта да бъда. Ако сред политиците от ГЕРБ, пред които ти се кланяше доскоро, а сега почна да ги плюеш, защото си продажна въртиопашка и лаеш по когото ти кажат, имаше един като Сашо Божков, нямаше да се излагате така по света и у нас.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на alehin
  alehin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Снахата на Политбюро станала дясна ?!

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#25:"alehin"]Снахата на Политбюро станала дясна ?! [/quote]

  Няма да се учудя и Жени Живкова да цъфне в някоя "дясна алтернатива" - нещо парцалите й хич не вървели...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  До коментар [#22] от "Курт Деликуртев - надпартийният":

  [quote#22:"Курт Деликуртев - надпартийният"]Т.е. десните се провалиха като последни леваци и сега 12 години рИват с коркодилски сълзи, никой не ги аресвал, електоратът бил много тъп и не им разбирал "приватизаторските" намерения ... [/quote]

  Курте, Що квичиш жално? Сам виждаш "честното" Щурмче легитимира ГЕРБ като десни. Провал само за три тодини от всичките три ...
  Петърчо Щур(м)чев пак сменил боята. А бяха времена, когато Щурмчето самоотвержено лежеше в краката на Бойко Борисов и ГЕРБ и словословеше премяхването на пенсиите. Е, не съвсем премахването, само ВДИГАНЕТО НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ ДА НЕВЪЗМОЖНОСТ за ПОСТИГАНЕ.
  Сега гледам Щурмчето се е врътнало към Кунева. Ще има да му се "наслаждаваме" на "песнопенията".
  Гнусно ....


 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#27:"AzDebil"]Сега гледам Щурмчето се е врътнало към Кунева.[/quote]

  Очаквам в скоро време и Щуцерчето да го последва.
  Помиярът има безпогрешен усет накъде е копанята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Хората отдавна са казали, че когато врагът ти те хвали значи не постъпваш правилно. За автора на тази статия най-добрият вариант за дясното е Кунева/Пръмова и нейната изкуствено нагласена партийка...
  От горните две изречения следва, че тръгналите след Кунева дясно мислещи ще бъдат жестоко излъгани....Всъщност, това се прави от доста време.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#22:"Курт Деликуртев - надпартийният"]докато Костов беше на власт провеждаше болшевистка политика[/quote]
  Много бих желал да дадеш примери за такъв вид политика на Костов! Обаче, дълбоко се съмнявам да можеш!

  п.п. Дори не можеш да пишеш като хората.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#29:"Храбър"]Хората отдавна са казали, че когато врагът ти те хвали значи не постъпваш правилно.[/quote]

  Преди 20 години такива като тавариш Блатский се съдираха да хвалят Желю Желев, СДС-Либерали, СДС-Център...

  Не му обръщай внимание, интригантството и помиярщината му идват отвътре.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#22] от "Курт Деликуртев - надпартийният":
  Другарю пребоядисан, пред сегашните корифеи 10% са си като детска шега.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#20:"dodge_ram"]Само Синята коалиция, дано да се обедини, да отправи ясни послания и да привлече отлива от Боковата буфонада.[/quote]
  Нали разбираш, че след краха на герберите разбиването на Синята коалиция и привличането на десните избиратели към мюрето Кунева/Пръмова е добре пресметната и целенасочена политика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#33:"Храбър"]Нали разбираш...[/quote]

  Е, има си хас да не разбирам! Затова са всичките призиви да се гласува за някакво си мюре Кабаиванов, затова са всичките крокодилски сълзи по "ранното СДС", затова днес червените баячки са си прежалили неделята, за да бълват по 50 постинга във форума.

  Кунева е също мюре, но от по-висок калибър. Не остана нищо неокаляно в тая държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#22:"Курт Деликуртев - надпартийният"]Мистър 10 процента да ти говори нещо?[/quote]
  един несправедливо охулен човек , който разбира се беше оправдан от съда и който умря беден, но то ако те почне ДС няма отърване

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 36. 36 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#20:"dodge_ram"]Само Синята коалиция, дано да се обедини, да отправи ясни послания и да привлече отлива от Боковата буфонада. [/quote]
  не мисля че ТЕ ще допуснат това

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#36:"stg"]не мисля че ТЕ ще допуснат това [/quote]

  Което не пречи на истинските седесари да пробват. БКП/ДС от 20 години насам произвежда "автентично десни" партии и течения, но все ми се струва, че в България има една критична маса от 5-6 процента грамотни българи, които не се хващат на тия кукички.

  Аз непрекъснато разговарям със съмишленицив реалния свят, всички са ЗА обединение на десницата, а ако не се получи - ще гласуват за Костов и ДСБ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#37:"dodge_ram"]Аз непрекъснато разговарям със съмишленицив реалния свят, всички са ЗА обединение на десницата, а ако не се получи - ще гласуват за Костов и ДСБ.[/quote]
  Аз също!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#37:"dodge_ram"]България има една критична маса от 5-6 процента грамотни българи, които не се хващат на тия кукички. [/quote]
  ами проблема е че трябва да са около 10, иначе е трудно , защото на 5-6 просто не им стига потенциала, не знам какво да си мисля вече

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#33:"Храбър"]след краха на герберите [/quote]

  Неика все пак си припомним кои са "герберите":
  Бойко Борисов – комунист, син на полковник от МВР
  Цветан Цветанов – син на шофьора и най-доверено лице на шефа на ДС Григор Шопов
  Цецка Цачева – партиен секретар на ОНС Плевен
  Николай Младенов – син на служител на ДС от високо засекретено ниво
  Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП-Видин по идеологическите въпроси
  Росен Плевнелиев – платен първи секретар на окръжен комитет на ДКМС
  Нона Караджова – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП
  Лиляна Павлова – внучка на зам.-завеждащ-отдел в ЦК на БКП
  Вежди Рашидов – доброволно сменил името си още преди „възродителния процес”, паразитиращ във всяка власт от Тодор Живков включително, удостоен лично от Илшия Павлов със званието „главен мултак на републиката”
  Ивайло Московски – започнал кариерата си в Мултигруп

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Изключително слаб и тенденциозен текст, подозирам - платен.

  Твърдения, нахвърлени на куп без сериозен анализ, изводи без мотивация и ясни пристрастия, маскирани като съвет към читателя.

  Думите на г-н Щурм са като на борсов съветник, препоръчващ ни да купуваме акции от Facebook.

 42. 42 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 711 Весело

  Докато четях "статията" все си мислех дали не е насочена към идеята Костов и сектата му да ни станат най-симпатични в "дясното пространство". Чудех се докато не стигнах до : "ДСБ : В този сюжет май само те остават симпатични. Първо - ако нямаха някой и друг зам.-министър, щяха да правят впечатлението на най-градивната, но точна опозиция".

  Хехе , много , ама много грубо бе господин Петър Щурм Константинов! Вие , господин Щурм , наистина ли смятате читателите за деца? За глухонеми слепци или за страдащи от алцхаймер?
  Не вярвам да сте написали цяла "статия" само да убедите 2% убедени , защото ако е така , да ме прощавате , господин Щурм , но ми се появяват съмнения във вашата трезвост (буквално) при писането на тази "статия".

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 43. 43 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 711 Любопитно

  [quote#37:"dodge_ram"]България има една критична маса от 5-6 процента грамотни българи[/quote]

  Така , така , да правим приятели!
  Ако не сте с нашата секта - значи не сте грамотни , нълтъй? И как станахте "грамотните" от 2% на 5-6? И защо сега станахте "грамотни" , когато винаги сте били "мислещи" , пак за разлика от останалите 98% от българите?
  Питам ей така , за всеки случай , знам че няма да ми отговориш

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#43:"Karla In Denial"]Така , така , да правим приятели!
  Ако не сте с нашата секта - значи не сте грамотни , нълтъй?[/quote]

  Карла, аз досега винаги съм обявявал от кои съм.

  Ти - нито веднъж.

  Докато не заемеш ясна позиция - с кои си, против кои си, за какво се бориш - не очаквай да отговарям на истеричните ти нападки.

  Хубава нощ и на теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  от 1989г до сега, партийният живот в БГ са изчерпва между Едното крило на ДС и Другото крило на ДС. 99% от фигурите са подставени лица и кукли на конци. Иван Костов се дръпна малко встрани (не много обаче) от кукловодите си и бързо му намериха цаката. Останалите просто са карикатури (99%. На останалия 1% почти никога не му се дава думата).

 46. 46 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#44] от "dodge_ram":

  Аз винаги съм обяснявала за кого съм , не си искал да ме разбереш. За бъдещето съм , на България , не за миналото. Винаги съм гласувала за СДС ако това е което искаш да разбереш , винаги докато не се съюзиха с най-долнопробното в българската политика - една небезизвестна секта. След това просто НЕ гласувах. За разлика от сектата , която като не видя полза от новият месия започна да гласува с БСП(к).

  п.п. Обнови си понятието за "истерия" и виж дали можеш да ми го приложиш. За "нападки" коментар нямам , но имам обяснение.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 47. 47 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#45] от "Yankee":

  Искаш да кажеш , че това е според твоята лична статистика , нали? Иначе би било твърде смело от твоя страна да се изкажеш толкова твърдо.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 48. 48 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#44] от "dodge_ram":
  [quote#44:"dodge_ram"]Карла, аз досега винаги съм обявявал от кои съм.
  Ти - нито веднъж. [/quote]
  Ти да не мислиш, че е толкова лесно. Да трябва да се пребоядисваш през няколко години не е шега работа. То не бе ндсв, гроб, сега пръмовица...

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  [quote#25:"alehin"]Снахата на Политбюро станала дясна ?![/quote]да не повярва човек - чета и не вярвам на ушите си
  ... мистър 10% оклеветен ...
  ... Костов градивен ...
  ... Бойко антикомунист ...
  ... десницата обединена ..
  ... левицата с десни идеи ...
  Като за виц не е зле! България по Оруел : светлината е мрак ... това са ни идеите!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 711 Любопитно

  До коментар [#48] от "DrAvalanche":

  И ти това го знаеш защото?

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 51. 51 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#48] от "DrAvalanche":

  А , забравих да спомена , че и двамата лъжете

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 52. 52 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  нито ГЕРБ, нито Кунева са десни. Аз под десен разбирам човек, който не иска държавата да се грижи за него, а иска сам да се грижи за себе си - а пък ролята на държавата се свежда до това да не му пречи и да създава равни условия за всички. Вероятно нито един такъв не е гласувал за ГЕРБ, няма да гласува и за Кунева. Избирателите на ГЕРБ са същите които избраха 'царя' дето щеше да ни оправи за 800 дни - пасивни чакащи някой от горе да направи каквото трябва, без усилия от тяхна страна. Или с една дума - социалисти. Изобщо истински десните хора в България са много малко, затова и истински десните партии (тя всъщност е една, без шансове за следващия парламент) са го закъсали. Само не мие ясно защо кьораво и сакато се мъчи да се представи като дясно, след като огромното мнозинство българи нямат нищо общо с дясното.

 53. 53 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#47:"Karla In Denial"]Искаш да кажеш , че това е според твоята лична статистика , нали? Иначе би било твърде смело от твоя страна да се изкажеш толкова твърдо. [/quote]

  Карла, просто ми писна да гледам клоунадата. Уморих се да чакам... Ако знаеш някой свестен човек, кажи му името тук. Щото аз (освен за няколко, не се сещам).

  Тука между другото има доста хора, които искат да се върнат от Америка с калъчките и да почнат червената кгб-гмеж наред! Нещо като наказателна бригада. А и престъпленията, които комунетата извършиха (и продължават да вършат) не трябва да останат ненаказани

 54. 54 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#24:"dodge_ram"]Не клевети покойници, свиньо червена! [/quote]

  Ами той затова рано стана покойник, Господ го прибра бързо от тоя свят!

  Цяла България знае какъв беше той, дори Стоянов се помоли на Костов с думите> Ваньо, кажи си! Народът ще те разбере!

  Ама Ваньо нищо не призна, като комуне на разпит! Стиска джуките и ръси популизъм след популизъм!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 55. 55 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#30:"Храбър"]Много бих желал да дадеш примери за такъв вид политика на Костов![/quote]

  Първо Костов стегна по болшевистки образец СДС, и от движение го направи Партия от сталинистки тип, с култ към личността си, дори прозвище му излезе, Командира!

  Строяваше, кадруваше, приватизираше , с един помощник, зам.премиер! Дето вече не е между живите,де!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 56. 56 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Ако на следващите избори хората на Кунева вземат 5% ..."

  Опазил ни Бог от втора лъжлива дясна партия, където пак една перзона, спала с партиен секретар ще е шеф на "дясна" партия. С първата партия от подобен тип, спали с някой партиен секретар, вече се опарихме достатъчно!

  Пръмовица нито ще направи лустрация / както Ваньо не направи/, нито ще тръгне да създава добри условия за чужди инвеститори / както Ваньо не направи/, нито ще премени нещо в скапаната съдебна система / както Ваньо нищо не направи/.

  Понеже червената олигархия трябва да се чувства комфортно, ако сгафят с плащането на данъци като Ковачки, да получават условни присъди, как да им вкарат от вън конкуренция / като създадат оптимални условия за чужди инвестиции/ , като след това родните чорбаджии или ще фалират или ще останат без работници, а те като фалират ще заминат в небитието и частни партии тип костов или псевдо леви партии тип БСП.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 57. 57 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#3:"tatkoruso"]Статията е необикновено слаба, да не употребявам по-силно определение, пълна е с клишета, "ляво", "дясно" и алабалистика. Посредствен анализ,истинският проблем е загубата на доверие въобще в полит. партии[/quote]

  Подкрепям, и аз добре се посмях. Между другото видя ли как се казва автора (по-точно презимето му)?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#52:"Ментор"]Изобщо истински десните хора в България са много малко, затова и истински десните партии (тя всъщност е една, без шансове за следващия парламент) са го закъсали.[/quote]

  Да, това е причината. Костов бе избран с огромно мнозинство от хора, които престъпно некадърното управление на Жан Виденов бе оставило буквално да гладуват, спестяванията им се бяха стопили или потънали в банковите пирамиди, получаваха заплати по 8-10 лева. Но след като стабилизира икономиката и им даде възможност да работят за реални пари, той допусна фаталната грешка да им каже, че са "нужни общи усилия". Подобни изказвания - от типа на прословутото "кръв, пот и сълзи" на Чърчил - вървят пред англичани, не пред нашенци. Нашенците налапаха царската кукичка - мантрата за 800-те дни, за реките от мед и масло, за милиардите, дето ще "потекат" от нейде си и те сямо трябва да отворят уста и да лапат.

  Затова аз бих използвал друга дума за

  [quote#52:"Ментор"]Избиратлите на ГЕРБ са ... социалисти.[/quote]

  И тя е: помияри.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нищо интересно в статията,просто са изброили обирджиите и мафиотите на България.Тук никога не е имало политици и политическо пространство а само интереси.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#55:"Курт Деликуртев - надпартийният"]Първо Костов стегна по болшевистки образец СДС, и от движение го направи Партия от сталинистки тип, с култ към личността си, дори прозвище му излезе, Командира!
  Строяваше, кадруваше, приватизираше , с един помощник, зам.премиер! [/quote]
  Тия глупости сутринта на оперативката на Позитано 20 ли ти ги казаха? Нищо съществено. Само общи приказки.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#58:"dodge_ram"]Нашенците налапаха царската кукичка[/quote]
  Кукичката само привидно е царска. Кобургът само се възползва от предложената му услуга за да си получи земята.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "Проблемите на Европа и България могат да бъдат преодолени само след премахването на задушаващия недостиг на почтено дясно мислене (лична отговорност, сигурност, опазване на природата, конкурентноспособност и реформи)."-какви ли не екзотични определения бях чел за дефиницията на дясното,та сега не се учудвам и на даденото в статията-лична отговорност,сигурност-защо ли пък тази сигурност липсва в лявото пространство,опазване на природата-а левите само я рушат!!!!,конкурентноспособост-не съм чел никъде левите да са против нея,рвеформи-хайде да се съглася,че те са присъщи само на десните-в дяясна Европа години наред ги правят непрекъснато....на кръгли маси.Ще се съглася само с едно,че всички тези елементи на дясното по своята същност и съдържание са почтени изначало.Следователно българското дясно мислене до сега,чието съдържание беше единствено и само антикомунизъм и това му изяде главата,е било НЕПОЧТЕНО.

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  [quote#60:"Храбър"]Тия глупости сутринта на оперативката на Позитано 20 ли ти ги казаха?[/quote]

  Съмнявам се. Дори там не са такива тъпанари и действат къде-къде по-рафинирано.


  [quote#61:"Храбър"]Кукичкаа само привидно е царска.[/quote]

  Е, да, разбира се. Царят беше една кукла, чиито конци се дърпара от ДС/КГБ, като преките изпълнители бяха Мултигруп, Кинтекс, Бриго, Кеворк, Атанас Тилев & Со.

  Това, което се случи през пролетта на 2001 г., беше безкръвен преврат с участието на службите и с двугодишна медийна подготовка, чиято позорна кулминация беше Тошовото заглавие "БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ" - дъното на поръчковата журналистика.

  Очевидно е, че от всички управлявали България през последните години Костов е представлявал най-голяма заплаха за олигархията и свързаните с нея руски интереси; затова и днес, 11 години след като не е на власт, той продължава да бъде обект на такова медийно охулване, на каквото никога не е бил нито Луканов, нито Жан Виденов, въпреки че и двамата доведоха страната до катастрофа, а Костов я вдигна на крака.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Стига са тая комунистическа снаха и нейната измислена партия. Кога ще слушам от икономедия положителни изказвания за такъв национален предател, какъвто е Меглена Кунева. Защо не напишече причината за протестите на нашите земеделци - че Кунева им договори най-ниските субсидии от целия Европейски съюз. Жена с такава фамилия и такъв род ще ми прави дясна партия. Смях в залата.

 65. 65 Профил на faq
  faq
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#25] от "alehin":
  Пишете подигравателно, но пишете и за баща й, и за дядо й, които са били в някои от българските концлагери след 1944 г.
  У нас - човекът трябва да бъде "оплют", като се използват всякакви средства.

 66. 66 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Партията на Кунева ще опорочи българските избори на година. Аз съм сигурен, че тази жена в един момент ще разбере, че не и достига електорат да влезе в парламента и ще прибегне до купуването на избори, което направо ще я съсипе.

 67. 67 Профил на faq
  faq
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#64] от "nochkopenev":

  В озлоблението си "рода" нещо го бъркате!
  На Кунева рода е бил в концлагерите, докато вашия е живеел спокойно.

 68. 68 Профил на boikopln
  boikopln
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всички нови цветове в политиката са с червена основа,просто зависи какъв вятър е задухал и какво е донесъл той...

 69. 69 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Доста слаб анализ. Или авторът я е правил между другото тая статия, или има някаква цветна пелена пред очите си.

 70. 70 Профил на тодор
  тодор
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Като чуя за Кунева ми става едно такова тъпо , дори ми става жал за нея ,че се излага всеки Божи ден , тази жена няма никакъв морал !

 71. 71 Профил на dean_gz
  dean_gz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тя вече не е много в час Кунева- само лъжи , измами и интриги и вече се чуди как да си влачи пари колкото си иска....голяма мошеничка се чказа и тя.

 72. 72 Профил на tutti_frutti
  tutti_frutti
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тази дясно ориентирана шарена цветова палитра обрисува в благосклонни цветове само една партия, която беше създадена преди седмици и която въпреки липсата на политическа програма, всички социолози я наредиха вдясно и на върха. Това е смешно. И несериозно.

 73. 73 Профил на boikopln
  boikopln
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#72] от "tutti_frutti":
  Никак не е смешно...жалка картинка,дано народа да има достойнство и логична мисъл,иначе сме изгубени!

 74. 74 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Увлечените по фикс-идеята да се гласува за Кунева-Пръмова, отново ще бъдат онези клонящи към дясното в БГ, избиратели, които обаче нямат нищо общо с ценностите на консерватизма и традиционните десни идеи за обществено развитие, а чисто и просто разчитат на магическата развръзка с "оправянето" от новия пореден месия, така както направиха с царят-менте демократ, така както направиха и с неговия, а и на Тошо, охранител. Все пак и аз, както някои други писали тук, искрено се надявам, че в БГ са останали /все пак/ поне 6-7 %, наистина дясно ориентирани избиратели, предпочели оцеляването тук и сега, на терен, както се казва, вместо да се насочат към Терминал-2, които ще дадат гласа си в последен опит за спасяването на "демокрацията", за една наново обединена Синя коалиция, или в обратният случай - за ДСБ на г-н Иван Костов! ДАНО!

 75. 75 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "Малката Пица":

  Много си прав, просто нещата тук няма как да се поставят в стил черно/ бяло (синьо/червено в нашия контекст). И честно казано, според мен нямаме нужда от това. Пък и опитът в света показва, че не може да си само десен или само ляв - и двете водят до изкривявания, които в един момент те изхвърлят от сцената. Както и българските партии не са нито десни нито леви. А и просто българският избирател не е подготвен за такъв избор - голяма част от избирателите гласуват за БСП, защото я припознават като наследник на БКП с някаква мътна надежда да върнат комунизма и да имаш пълен рахат без да правиш нищо. Аз не бих нарекъл тези избиратели леви, защото тях всъщност не ги интересува социализмът (никъде в доктрината на модерния социализъм не се казва, че не трябва да работиш и т.н., на което се надяват този тип избиратели). От другата страна на барикадата са "десните" избиратели, които са по-десни и искат предимство на частната инициатива и държавата просто да си гледа нейната работа - ред, сигурност, правосъдие, закони. Само че през 90-те и десни и леви направиха поразии (СДС под американска диктовка съсипаха земеделието и леката промишленост, а после Костов разпродаде останалото на разни РМД-та и всичко отиде за скрап, дори и предприятия които можеха да работят, а БСП ни занулиха 97-ма.) Логично от всичко това 2001 година изплува центристката идея и оттогава малко или много винаги е имало център партия в управлението с лек десем или ляв уклон.
  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Донякъде си прав, с тази разлика, че Цеко Минев, Цветан Василев и Делян Пеевски трудно могат да минат за почтени бизнесмени, честно изкарали парите си. Те са просто марионетки на по-големи хора зад тях, чийто пари управляват и легитимират пред обществото и които пак се опитват да се възползват по някакъв начин от държавната машина. И затова са протестите срещу тях. Ако бяха иноватори или печени бизнесмени от американски тип (Бил Гейтс, Уорън Бъфет, стив Джобс и т.н.) мисля, че нямаше да има протести срещу тях.

 76. 76 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "Курт Деликуртев - надпартийният":

  От тожа лоето си написъл е очевидно, че електората наистина е много тъп

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 77. 77 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#65] от "faq":

  Самият факт че се е омъжила за сина на човек отговорен за вкарването на баща й в лагер, говори колко е принципна

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 78. 78 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Първо, дали десният избирател ще я припознае като истинска дясна алтернатива. Второ, дали тя ще бъде истинска дясна " Именно, от кога ги повтарям това - в близките месеци Меглена Кунева ще трябва да отговори на неудобния въпрос: защо краде идентичност на десен политик, след като е била либерал и центрист в предишните две управления. Тя се стремеше да забави създаването на политическата си партия, защото когато се създаде една партия веднага се вижда, кои ще стоят зад нея. И то се видя - люспи и доносници. Ще започнат и познатите за българската сцена боричкания за заемане на позиция за предстоящите избори. За момента тя все още иска да запази ореола си на кандидат-президент на гражданите, а не председател на политическа партия.  За това и казва, че не искала да бъде последния политически лидер на "България за гражданите" - да вмени някаква псевдо-либералистична идея, която за мен лично е изключително двулика.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 79. 79 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#63] от "dodge_ram":

  Дам, колко трагично прав(а) си...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 80. 80 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Весело

  "В ГЕРБ могат да се осъзнаят, когато спечелят следващите избори (което изглежда почти сигурно)..."
  Много оптимистично звучите нещо...

  В смисъл - кое точно е сигурното?
  За мен е това, че никой няма да има повече от 30%(+1-2)!
  Та какво си спечелил в конкретния случай?
  Може би това, че ще трябва да правиш нова тройна коалиция...

 81. 81 Профил на boikopln
  boikopln
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много искрено се надявам,Моника,че ще се намери кой да й ги зададе тези въпроси!Така са се оплели вече нашите политици,че не се знае кой с кого е влязал в някаквии взаимоотношения и кой на кого пази гърба!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#54] от "Курт Деликуртев - надпартийният":

  вониш. нетърпимо.

 84. 84 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 487 Неутрално

  В общи линии напълно реален поглед на "нещата"!

 85. 85 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1627 Любопитно

  "....В "България на гражданите" може да се получи първият наистина успешен опит да се канализират, преплетат и заработят заедно гражданската енергия и политическата воля, създавайки реална дясна сила, или да настъпи хаос и паника при първата сериозна битка с ГЕРБ...."

  Дрън, дрън, ярина. Ще стане това, което са решили Десните Сили - ДС за кратко, и парите, които стоят зад тях. Я попитайте Карагьозовица откъде й дойдоха паричките, с които направи щастливи българите, и ще разберете за какви мощни сили става въпрос. До момента нещата почти не са изпускани от контрол. С малки изключения - Църен Иван, 13 години не спряха да го плюят и анатемосват, щото обърка сценария...

 86. 86 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#53:"Yankee"]Тука между другото има доста хора, които искат да се върнат от Америка с калъчките и да почнат червената кгб-гмеж наред![/quote]

  Именно и на мен това ми се иска. Но заедно с червената сган бих помела и техните помагачи , тези които заблатиха прехода , тези които не можаха или не искаха да направят нищо , за да попречат на БСП(к) да постави своите хора на ключови места в цялата държава и да дърпа всички лостове на управлението. Тези , които защитават като истински матросовци един ненужен , мъртъв политик , който имаш€ възможност да унищожи БСП(к) , но вместо това унищожи СДС и дясното.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 87. 87 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Весело

  В ГЕРБ могат да се осъзнаят, когато спечелят следващите избори (което изглежда почти сигурно)
  ============
  Тази част от статията най много ми хареса

  bigman
 88. 88 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#74] от "ultra_61":

  Да се пишеш десен се оказва любим спорт на българите. Как пък никой не застава смело да си каже, че е ляв? Всички българи - все десни, и все най-българи. И всички против Костов.

 89. 89 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добре написано и много точно с едно дребно изключение - ДСБ.
  Тя има доста по-голям потенциал от това което се смята в момента.
  И както е казала Маргарет Татчър - за да лекуваш криза със социализъм е като да лекуваш левкимия с пиявици. Както и че социалистите рано или късно опаткват парите на останалите които са ги избрали. Както и че когато социалистите крещят "Цялата власт на народа" всъщност имат предвид "Цялата власт на държавата".

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 90. 90 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Кунева била в изгодна позиция, имали заряд, опит на персони и пр. Всъщност, това са лица бити и нежелани от хората, а най-отпред една тотално компрометирана и досадна лъжкиня.

 91. 91 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ментор":

  [quote#52:"Ментор"]Само не мие ясно защо кьораво и сакато се мъчи да се представи като дясно,[/quote]
  Съвсем резонен въпрос. И мисля, че отговорът е налице. Защото в България не се прави разграничаване между комунизъм и модерен капиталистически социализъм. Лявото в България погрешно се свързва непременно с комунизъм. БСП активно работят в тази посока, защото имат интерес от тази заблуда . За това всеки, човек смятащ комунистическия строй за лош, по презумция сам се смята за десен. В България просто никой още не е виждал истинска лява партия. За това и има много хора, които си мислят, че са десни, но всъщност се самозаблуждават. Както ти писа, това са голяма част от хората довели на власт НДСВ, а сега и ГЕРБ. Лявата партия е тази, която да работи основно за благото на средностатистическия работник. В България няма такава. А определено има нужда - не че ще гласувам за нея, но я смятам за необходимост във всяка една демократична държава. Най-малкото при наличието на такава партия няма да позволява появата на популистки партии със съмнителни идеологии и неясни цели като НДСВ и ГЕРБ.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#92] от "iwailofil":

  (из)отзад ??

 94. 94 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#75:"ugi"]голяма част от избирателите гласуват за БСП, защото я припознават като наследник на БКП с някаква мътна надежда да върнат комунизма и да имаш пълен рахат без да правиш нищо[/quote]

  Надали... Никой вече няма таквива илюзии, след няколко политически цикъла през които на власт е била няколко пъти и БСП и не е напраила и намек за връщане на комунизма.
  Да не говорим пък за хората под 40-50 години.

  Най-близо до идеиите на комунизма е не БСП, а Атака.
  Тя издига често искания за националицазия, бичува богатите (на приказки де, иначе Болен си направи пачка от партиините субсидии ).

 95. 95 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Няма смисъл да се дърлите за Костов, Мостов, СДС, и т.н.

  Това вече е история, вехти партии, вехти идеи и вехти хора, които живеят не е един , а често пъти и с двата крака в миналото (разбирай събитията около 1989г.).
  Както на неадекватрния на времето Дон Кихот на тях им се привиждат вятърни мелници като великатни (комунисти, ДС, КГБ), и се бият с тях в техния си чуден свят.

  Затова и губят подкрепата на хората, които се "борят" с живота и бедността СЕГА, и от 55% 1997 се сринаха до 7% 2009.
  90% от хората тези теми, които вълнуват дон-кихотовците ако ги вълнуват изобщо , са на 2-ра, че и 3-та линия.

 96. 96 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 741 Весело

  Само на мен ли ми вади очите умишления пропуск на ДСБ в сценария занапред ? Като си казал А, кажи и Б ?

  Eff U Greta
 97. 97 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#11] от "Малката Пица":

  Да гласуваме за Кунева?? С този призив (ако не е някаква шега) разби иначе точните си анализи...

 98. 98 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Събитията около 1989 вече става поле за историците.
  Минали са едно 20-25 години, много хора не са живи от героите тогава, има мегдан за по-трезва преценка за тези събития, от дистанция на времето.
  Тези дъбития не могат да са тема за текущата политика, за проблемите на хората и държавата СЕГА, в 2012 година.

 99. 99 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#97:"ungeheuer"]Да гласуваме за Кунева?? С този призив (ако не е някаква шега) разби иначе точните си анализи...[/quote]

  Бинго !

  От тези партии на терена, БнГ/М. Кунева/ има най-добри шансове да се утвърди като съвременната дясна партия.

  СДС/ДСБ и т.н са на път ...
  Тъмното и криминално минало на Борисов ще се дави периодично и с времето ще дескридитира името му, а с това и на ГЕРБ.

 100. 100 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#13:"Мария"]Запишете си това зад ухото, г-н Щурм, и престанете с одите си за кукувичето ято.[/quote]

  Що нещо изписал, за да вкара кукувицата в дясното пространство.Червената снаха , ще чертае сини пътища за България .
  Ага ти оксиморона !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK