Пожарът на бранището и короядът на подозрението

Пожарът на Витоша в резерват Бистришко бранище

© Георги Кожухаров

Пожарът на Витоша в резерват Бистришко бранищеПожарът на Витоша трудно можеше да уцели по-подходящ момент за спекулации.


Той пламна в края на седмицата, в която парламентът прие президентското вето върху промените в Закона за горите, и точно два дни преди решаващото обществено обсъждане за върнатите разпоредби, от което зависеше ще остане ли или не най-спорният текст – поправката, облекчаваща ски строителството.


Властите са на мнение, че пожарът е причинен от човек. Това е предположението и на пожарникарите, и на дирекцията на парк "Витоша", и на столичния главен архитект Петър Диков, и на редица експерти.
Фактите, на които те базират мнението си:


1. Пожарът тръгна от много трудно достъпен район, през който обикновено не минават хора (а и по закон не би трябвало да минават, защото Бистришко бранище е резерват).


2. Мястото не е посещавано от туристи и затова там трудно би могла да се озове случайно подхвърлена бутилка, която да послужи за лупа и да възпламени нещо.


3. В началото на юли тревата още е съвсем зелена – сухият и горещ август, когато обикновено стават горските пожари,0 е  далеч.


Дали пожарът е умишлен, е отделен въпрос. Може да е човешка грешка – случайно подхвърлен фас, било то от турист нарушител или от бракониер. А ако говорим за умисъл, ето какви подозрения събуди огънят.


Версия 1. "Витоша ски" разчиства площ за ски


Понеже пожарът пламна посред протестите срещу поправката "Витоша ски", първото подозрение у някои екоактивисти беше: "Аха, "Витоша ски" разчиства терени - я за писти, я за нещо друго." Казано другояче: като не става с мира, на ти запалка.


До момента нищо не води в тази посока. Според представения досега проект на фирмата за разширяване на ски зона "Алеко" (в крайна сметка върнат през 2011 г. от екоминистерството след съдебни спорове заради некачествена екооценка) никоя от пистите и никой от лифтовете не попада в "Бистришко бранище".


Проектът на фирмата предвижда езеро за изкуствен сняг в близост до резервата, което да се пълни от спускащата се през него р. Янчовска. Според скиците, представени досега от фирмата, обаче то е извън резервата. А и цялото подножие на Резньовете (вр. Голям резен и вр. Малък резен) дели пожара от ски зоната. Самата фирма "Витоша ски" преди дни в писмо до медиите отрече да има някакви планове за територията на резервата. 


Версия 2. Някой иска дървесината


Пожарът пламна във ветровалното петно на резервата, което се е образувало преди 11 години. Тогава - на 22 май 2001 г., там мина унищожителен ветровал (торнадо, смерч), който за броени часове е повалил 50 хектара смърчова гора. Бил е толкова силен, че е съборил и множество вековни дървета, като буквално ги и е изтръгнал с коренищата.


Още от 2001 г. кметството на намиращото се в подножието на изсъхналото петно село Бистрица настоява унищожените дървета да се изнесат. И още тогава Министерството на околната среда и водите (което е отговорно за защитените територии в страната) след консултация с БАН, с еколози и с лесовъди е решило да не се сече.


"Бистришко бранище" е биосферен резерват – кът изолирана от човешка дейност природа с цел да се наблюдават и изследват естествените природни процеси, без антропогенни влияния. В България има още 16 такива резервата. Всички те са с най-висока законова защита и са изключителна държавна собственост. Според Закона за защитените територии степента им на защита е дори по-висока от тази на националните паркове "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан" (които също са изключителна държавна собственост).


От 2001 г. досега дърветата не са изнесени и поради разпространението на един паразит  - короядът типограф, оттогава площта на изсъхналите дървета в резервата е нараснала в пъти. Става дума обаче за изсъхнала дървесина, която може да се използва само за огрев например, не и за дървопреработване, така че тя надали е привлекателна за добив и бизнес. До резервата няма и горски пътища, по които да бъде изнесена, което създава сериозни пробойни и в тази версия.


Версия 3. Да натопим еколозите


Решението да се оставят повалените дървета в резервата е свързано и с двама от най-активните водачи на екопротестите срещу Закона за горите (в частност поправката "Витоша ски") – съпредседателят на партия "Зелените" Андрей Ковачев и бившият директор на природен парк "Витоша" (в който попада резерватът) Тома Белев, сега член на сдружение "Зелен Балкани".


Когато екоминистерството е потърсило становището на учените от БАН, на дирекцията на парка и на природозащитните организации, и двамата са дали становища сухите дървета да не се изнасят от защитената територия и тя да бъде оставена да се самовъзстанови.


Поради което след пламването на пожара бяха обвинени от "Витоша ски" и сдружението "Природата за хората", че са основни виновници за бедствието.


Бизнесменът Филип Цанов, председател на "Природата за хората", обяви пред медиите, че тъкмо заради Белев и Ковачев било взето решението да не се маха сухата дървесина. Цанов обяви, че дори БАН са препоръчали да се махнат повалените дървета, но заради "твърдоглавието" на еколозите ей на каква се случи тя… И така в някои медии – същите, които бяха рупор на черния пиар срещу Тома Белев, докато беше шеф на парка и противостоеше на плановете на "Витоша ски", тази седмица излязоха заглавия, че "зеленият октопод" стоял зад пожара на Витоша.


Казаното от Цанов за становището на БАН е доста изопачено (точно колкото изопачено беше и твърдението на сдружението му за последния доклад на ЮНЕСКО за ски зона Банско, че бил едва ли не положителен). Истина е, че отделни учени от Института за гората на БАН са изказвали мнение, че сухата дървесина трябва да се изнесе от "Бистришко бранище". Техни колеги от института по ботаника например са дали противоположното мнение. В крайна сметка официалното становище на академията от септември 2001 г., подписано от тогавашния й председател акад. Иван Юхновски, до тогавашния екоминистър Долорес Арсенова е било, че сухата дървесина не трябва да се вади от резервата и препоръчва серия други мерки за ограничаването на корояда.


Обвиненията на "Витоша ски" към Тома Белев за състоянието на "Бистришко бранище" не са от вчера. Фирмата, която с покупката на Симеоновския и Драгалевския лифт в края на 2007 г. от Столичната община стана собственик на повечето ски съоръжения на Витоша, отдавна има спорове с Белев. Бившият парков директор следеше под лупа всичките й действия и се противопоставяше на плановете й да разшири ски зона "Алеко" на всяка цена. Той беше и инициатор на прокурорската проверка за взривените през 2008 г. морени до х. Алеко за разчистване на ски път, която не стигна до никъде.


Случаят "Бистришко бранище" беше един от удобните флангове за атаката на фирмата срещу неудобния директор – в предишните няколко години той многократно бе обвиняван чрез медиите, че пречи на фирмата, а видите ли, не си върши работата и оставя парка си да гние.


Всъщност парковият директор реално няма власт за вземането на решения за резерватите. Санитарна сеч в случай на такова бедствие може да разреши само екоминистерството след положително становище на БАН и Националния съвет по биологично разнообразие (консултативен орган към министъра на околната среда).


Наистина пожарът на Витоша трудно можеше да уцели по-подходящ момент за спекулации.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 517 Весело

  Нали Супер Бойко е виновен за всичко в държавата,сигурно и в пожара е замесен,за да може после сам да го изгаси,като суперпожарникар

 2. 2 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И в трите версии има доза истина.......

  Подпис - електронен ;)
 3. 3 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вероятно има още няколко тези, но като тези са основни. За мен случайност в този пожар няма. Много събития се събрах по едно и също време и на едно и също място.
  Похвално Миленчо, Похвално Енчев.

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Въпросите ще си останат. Както и грозното петно от пожара.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Весело

  Пак нищо не разбрах, 16 версии и мнайсет предположения, но научих нова думичка "корояд" - яко.

  Close to the Edge
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Тази статия прилича на гузен-негонен бяга,или се опитвате да играете пиар на г-н Белев. Истина е че проекта на витоша ски предвижда да се изсече в пъти по-малко гора от засегнатата от корояда.

 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Статия в Капитал от 2001

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2001/08/11/210401_sezonut_na_durvoiadite/

  Сезонът на дървоядитеНад 46 000 декара гора изгоряха от началото на годината. На дневен ред е прибирането на плячката от огньовете през миналото лято
  ____
  Има добро обяснение за какво стана и не става горяла дървесина.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 631 Гневно

  От пишман еколози накрая станаха екоталибани.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Журналя... Все нещо недоразбрали.

  "Пожарът тръгна от много трудно достъпен район, през който обикновено не минават хора (а и по закон не би трябвало да минават, защото Бистришко бранище е резерват)."

  Причината да не се минава през мястото на пожара не е в това, че "Бистришко бранище" е резерват. Вътре в резервата "Бистришко бранище" има поне три официални туристически машрута (по Бистришка река, по рида Погледец и между базата на НСА и "Алеко". Причината е, че в резервати се позволява движение на туристи само по маркирани пътеки, а по склона, който горя, няма маркиран туристически маршрут.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 13. 13 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ще си позволя едно пророчество : преди да изстине недоволството от сегашната ситуация , ще бъде запален поне още един пожар. После ще почакаме друг удобен закон , срещу който да изкараме "автономното гражданско общество". И така до догодина , когато "автономното гражданско общество" ще изчезне като по чудо.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Весело

  До коментар [#6] от "nv":

  +++++++++++

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Определено нечии интереси са "обслужени" от този уми6лен пожар!
  Оклепването на екологичната идея от развилнели се балкански мутри е най-вероятния сценарий, дървесината на 2-ро място.

  При всяко положение е удобен за мутантите от "Витоша ски", които "ненадейно" накак си получават "аргументи" за желаното от тях "разработване" на Витоша.
  Да почакаме, да се уталожи дима и мъглата които се стелят, та да видим края и по системата "интереса клати феса" 6те се види кой е наредил да се драсне клечката...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Според мен това си беше акт на отмъщение към "еколозите" Без някакви кой знае какви ползи.Ей така на инат

 17. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  И още неточности...

  "Бистришко бранище" е биосферен резерват – кът изолирана от човешка дейност природа с цел да се наблюдават и изследват естествените природни процеси, без антропогенни влияния. В България има още 16 такива резервата. Всички те са с най-висока законова защита и са изключителна държавна собственост."

  Поправете ме, ако греша, но у нас има резервати с по-висока степен на защита от човешко въздействие, т. нар. поддържани резервати. Това, че "Бистришко бранище" е биосферен резерват означава, че е включен в програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера", която обаче не определя някакъв режим на охрана, различен от предписания в българския Закон за защитените територии.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Гори (Витоша), Експлодира (Петолъчката), Разлив (с.Бисер), Бургас (епидемия). Боже Спри Поразиите.

  Да защитим животнитe !
 19. 19 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  П. п. Както вече се е коментирало тук, биосферен резерват по смисъла на програмата на ЮНЕСКО не означава резерват по смисъла на българския Закон за защитените територии. В биосферните резервати на ЮНЕСКО може да има три различни зони: зона ядро със степен на защита и ограничение на човешката дейност, доближаващи се до тези в резерватите по Закона за защитените територии; зона буфер, в която може да се развива туризъм, включително ски-туризъм; и зона периферия, в която може да има селища с тяхната селскостопанска и горскопромишлена икономика. Съвкупността от трите зони на биосферните резервати се доближава по-скоро до това, което представляват природните паркове според българския Закон за защитените територии.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 20. 20 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Не съм специалист, но чух от горски преди 2 години следното:

  "Проблемът с въпросното насекомо "корояд" е доста по-голям и чудно защо се премълчава. Всичките изсъхнали дървета, които се виждат, когато се пътува с кабинковия лифт към Алеко, са жертва точно на този паразит и май някой с бездействието си е изпуснал момента за реакция. Работата е там, че дори и да се опитват да обработват с химикали, няма ефект, защото паразитът е отвътре, под кората. Цялата гора на Витоша е болна..."

  така и сега понеже всичките теории издишат, дали ако бранището се намира до млада гора и е източник на заразата, някой не е решил да се справи с проблема кардинално ... мхмммм

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 21. 21 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#19:"Югозомби"]... зона периферия...[/quote]

  Грешка. Зона преход, доколкото си спомням.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 22. 22 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Това е невероятна глупост:

  "От 2001 г. досега дърветата не са изнесени и поради разпространението на един паразит - короядът типограф, оттогава площта на изсъхналите дървета в резервата е нараснала в пъти."

  Дърветата не са изнесени не понеже се е разпространил този корояд, Ips typographus. Дърветата не са изнесени, понеже се е взело такова решение на база на предположението, че Ips typographus няма да унищожи неповалената от смерча гора и понеже впоследствие не са били провеждани добросъвестно и системно мерките по наблюдение и контрол над ветровалната зона. Спирам да чета "статията" след този пасаж. "Дневник", нивото, нивото...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 23. 23 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  По-скоро статията трябва да се казва "Короядът на бранището и пожарът на подозрението".
  Защото подозрението се разгоря към еколози, скиори,държавници...и кого ли още не.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Бистришко бранище" е биосферен резерват – кът изолирана от човешка дейност природа с цел да се наблюдават и изследват естествените природни процеси, без антропогенни влияния...
  ----
  Ами и пожарите са естествени природни процеси... Чрез пожарите природата се обновява по-бързо. Изгарят старите и умрели дървета, и освобождават терен за млади фиданки.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Стига сте го защитавали Томата като партизанин на амбразурата! За проблема с корояда и това, че благодарение на неговите мъдри съвети цялата гора в този район си отиде писах и в статията на Капитал, но веднага ми скочиха хора, които сигурно не могат да различат дъб от ела. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/07/04/1859724_vuprosi_s_vkus_na_opusheno/?ref=id
  Изводът след този пожар е, че екоталибанските напъни са не по-малко вредни за горите от Цековите ски-инвестициики. Сега очаквам поне 100 минуса, но това няма да промени истината, колкото и да не ви се харесва.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 26. 26 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ама и журналистите дълго ще го дъвкат!

  Оказа се много благодарна тема, а?

 27. 27 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#25] от "anihilator_jack":

  Съгласен съм.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 28. 28 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  П. п.

  [quote#22:"Югозомби"]Това е невероятна глупост:

  "От 2001 г. досега дърветата не са изнесени и поради разпространението на един паразит - короядът типограф, оттогава площта на изсъхналите дървета в резервата е нараснала в пъти."

  Дърветата не са изнесени не понеже се е разпространил този корояд, Ips typographus. Дърветата не са изнесени, понеже се е взело такова решение на база на предположението, че Ips typographus няма да унищожи неповалената от смерча гора и понеже впоследствие не са били провеждани добросъвестно и системно мерките по наблюдение и контрол над ветровалната зона. Спирам да чета "статията" след този пасаж. "Дневник", нивото, нивото...[/quote]

  Ако авторът е имал намерение да каже, че поради неизнасянето на дърветата короядът се е разпространил и е поразил големи площи гора в резервата, вероятно е трябвало да формулира мисълта си по-ясно. При горната формулировка може да се направи и друга интерпретация, а именно, че дърветата не са били изнесени заради разпространението на корояда.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 29. 29 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "Captain Shakespeare":

  от пишман инвеститори, през перачи на мръсни пари, накрая си станаха откровенни подпалвачи...

 30. 30 Профил на doublebubble
  doublebubble
  Рейтинг: 388 Неутрално

  " В крайна сметка официалното становище на академията от септември 2001 г. е било, че сухата дървесина не трябва да се вади от резервата и препоръчва серия други мерки за ограничаването на корояда. "

  "оттогава площта на изсъхналите дървета в резервата е нараснала в пъти. "

  А дали са взети мерките, за ограничаване на корояда? Значи обвиненията срещу Тома Белев имат основание.

 31. 31 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#30] от "doublebubble":

  Не, мерките не са изпълнени, дори назначеният мониторинг не е бил провеждан през цялото време, тоест за известен период никой от натоварените с него не е ходил до бранището...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 32. 32 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Третата версия е всъщност единствената където може да има изгода от създалата се ситуация и съответно мотив за извършването на палежа, но ми се струва, че по-скоро е използвана като удобна за целите на Цеко АкоМинев, отколкото да е предизвикана от него.

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 33. 33 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#30:"doublebubble"]А дали са взети мерките, за ограничаване на корояда? Значи обвиненията срещу Тома Белев имат основание[/quote]
  Човека се намесва на много места в природата, било то за негово благо или по-рядко за благото на екосистемата, но точно това е обяснено в статията, че резерватите са местата, където сме решили, че ще оставим природата сама да се оправя, за да можем да научим нещо повече за естествените процеси протичащи при различни условия.
  Плюс това, пак в статията е обяснено, че Тома Белев като директор на парка може да изразява експертно мнение и да дава препоръки, но в крайна сметка силата и отговорността за решението не са негови.

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 34. 34 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#29] от "dun":

  По такъв повод французите са казали :
  C'est la vie.
  Без угризение само мога да добавя "в демократична България".

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 35. 35 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#33] от "vordhosbn":

  Не, не може да се каже, че сме решили подобно нещо. Българският Закон за защитените територии допуска човешка намеса при бедствия в резерватите.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Стията не е зле, само че изпуска няколко основни момента - в световната практика няма случай на резерват на 20 км от двмилионен град.
  Не знам кой и по какви критерии е вкарал това бърдо като природен резерват но е допуснал голяма грешка.
  Според мен е обявено за резерват за да има причини държавата да не прави нищо там. Нещо което и тоя нищоправец Тома Белев е правил. Едно голямо нищо. Докато корояда е глозгал здрави дървета.
  Точно Белев е виновника за този пожар. А не изключвам и версията и Ковачев да е драснал клечката.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Версия 3. Да натопим еколозите" ... или с други думи Крадецът вика „дръжте крадеца“!

 38. 38 Профил на doublebubble
  doublebubble
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#33:"vordhosbn"]Човека се намесва на много места в природата, било то за негово благо или по-рядко за благото на екосистемата[/quote]
  Да казано е в статията, че полвината учени в БАН са били за изнасянето на дървесината, другата против. В крайна сметка са решили да не ги изнасят. Но същите тези учени са издали предписания как да се ограничи действието на корояда. До този момента са се заразили в пъти повече не повалена гора от смерча. Данните показват,че заразата продължава да завзема територии. "
  [quote#31:"Югозомби"]тоест за известен период никой от натоварените с него не е ходил до бранището...[/quote]
  А въобще за целия този период правено ли е нещо във връзка с тези предписания към днешна дата?! Като гледам картинката отговора е по скоро не.
  Защо не е правено?!

 39. 39 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#38] от "doublebubble":

  Доколкото зная, през 2011 г. от БАН са предписали три мерки, две от тях не са приложени, а третата, мониторингът, е била проведена безхаберно, с дълги прекъсвания на наблюденията.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 40. 40 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#39:"Югозомби"]... през 2011 г. от БАН...[/quote]

  Извинявам се, през 2001 г.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 41. 41 Профил на doublebubble
  doublebubble
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#36:"Десен"]Точно Белев е виновника за този пожар. А не изключвам и версията и Ковачев да е драснал клечката.[/quote]
  Точно Ковачев каза, че всъщност пожара е изключително благоприятен за възонбовяването на природата. И това е така в действителност, но дали някой не иска да се намеси в природните дела.

 42. 42 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Първо ще напиша, че се съгласявам с всички коментари на Югозомби по темата до този момент.

  И после, с огромна скръб ще напиша: работата беше изтървана още преди десет години, защото някои хора не правят разлика между думите РЕЗЕРВАТ и ЗАБОЛЯВАНЕ.

  Извинете, но в този форум има хора, а в управата на ПП "Витоша" имаше хора, които не правят разлика: първо, между здраве и болест, и второ, и още по-точно, между болест и тежка заразна болест.
  Каква е разликата между левкемия и СПИН?
  Че и двете са смъртоносни, но първата не е заразна при кръвопреливане, а втората е стопроцентово заразна при кръвопреливане.
  Същото се отнася и за тежкото заразно боледуване на дърветата в резервата Бистришко бранище.
  Каквото е СПИН за хората, това е короядът за смърчовете, вденете го най-после това.
  Става дума за силно заразно заболяване на смърчовете.

  Поразходете се малко по пътеката на платото от хижа Алеко и хижа Академика.
  Сами ще видите табелите, на които най-невъзмутимо някой още преди години беше написал, че едно болно дърво, нападнато от паразита-корояд на следващата година заразява ДЕСЕТ нови дървета.
  С всяка следваща година броят на болните дървета се увеличава ДЕСЕТ пъти.

  Точно поради това ситуацията е зловеща и тя може да бъде описана само с две думи: екологична катастрофа.

  За последен път минах през резервата на Черешова задушница в началото на юни.
  По веднъж на година в края на пролетта или началото на лятото се престрашавам да го направя, защото тайно в себе си се надявах на чудо.
  Някак от само себе си това заболяване да се е прекратило и поне тази пролет да видя, че дърветата, които са изсъхнали, са пак толкова, колкото и предишния сезон.

  Но не. С всяка изминала година, от 2002 година нататък те се увеличаваха и увеличаваха, и увеличаваха.

  Броят на болните дървета отначало беше десет пъти по-малък.
  На едно малко пространство около една от каменните реки...
  И с всяка изминала година ставаха все повече и повече, и повече...

  И точно поради това, независимо че пожарът в Бистришко бранище все пак беше овладян, големият проблем остава: останалите неопожарени, но заразени с гадината дървета на следващата година ще заразят още десет пъти по толкова.

  Не си правете илюзии и нека вече да не очакваме чудеса.
  Нито лютите зими, нито сибирските студове от минус 30-40 градуса, до които сигурно пада температурата през януари и февруари нощем в най-затънтените места от Бранището, могат
  да уморят заразната гадина.

  Спешно до края на това лято трябва да се намери решение.

  димка гочева
 43. 43 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Позволявам си суетата да се самоцитирам с постове за умирането на смърчовете от моя блог от октомври 2009 не за друго, а защото, ако разгледате с увеличение снимките от табелите, за които писах малко по-горе, сами ще можете да прочетете какво пише на тях, а ако някой иска, още утре да иде и да си ги препрочете отново горе в планината:

  http://dimkasdiary.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html


  http://dimkasdiary.blogspot.com/2009/10/blog-post_14.html

  димка гочева
 44. 44 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#34] от "Captain Shakespeare":

  живота не би бил такъв ако държавните структури спазваха законите..

  по-подходящо в случая би било: a la guerre comme a la guerre

 45. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#41] от "doublebubble":

  Еми ето!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 46. 46 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 484 Неутрално

  И за да няма никакви подозрения към мен, нека да напиша, че съм възмутена до дъното на душата си от изнудвачите-"инвеститор", които от миналата есен чрез спирането на лифтовете пречат на толкова много възрастни, трудно придвижващи се хора и на семейства с малки деца да се качват по-лесно в планината. Също така съм сто процента против инвеститорските намерения на "Витоша ски".
  Точно защото в планината протича тежко заразно заболяване по дърветата, а и още повече, че сега заради горенето на пожара са прокарани просеки, на места ненужно широки като магистрали, докато не бъде прекратена пандемията, не бива в никакъв случай да се строят никакви нови писти.
  Това съм го писала и друг път във форума на Дневник, извинявам се, но сега ще се повторя пак: ако някой е чак толкова мераклия да инвестира пари в нещо ново, да направи един нов лифт от Княжево до Копитото, но без да разширява просеката под стария лифт. Старата просека си е напълно достатъчна.
  Но тежката заразна болест трябва да бъде пресечена до края на лятото.
  Ако ли не - догодина и малкото останали смърчови горички из другите части на планината ще са болни.
  А после не ми се мисли каква болест може да се развихри и по широколистните дървета, които засега са здрави.

  димка гочева
 47. 47 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кой запали пожара - този, който има полза.

  Колкото и да не харесвам комунисти, това не е Цеко Минев.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 48. 48 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#46:"Димка Гочева"]ако някой е чак толкова мераклия да инвестира пари в нещо ново, да направи един нов лифт от Княжево до Копитото, но без да разширява просеката под стария лифт. Старата просека си е напълно достатъчна[/quote]
  И ако може да е безплатен

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 49. 49 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Естествено, че няма да е безплатен...

  Между другото, докато лифтовете работеха, по решение (може би, но не съм сигурна чие е било решението) най-вероятно на общината,
  имаше един или два дни в месеца, когато пенсионираните хора ги ползваха безплатно.

  димка гочева
 50. 50 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#44] от "dun":

  Как беше: "Вождове много, индианци малко!"

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 51. 51 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#2] от "KEFBOOK":

  Има доза истина ...
  Те всички са маскари ....

  Мислейки по този начин нито търсим, нито намираме виновните.

 52. 52 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Разбира се към тези 3 версии могат да се добавят още 10, една от друга по-тъпи, но не чак толкова като посочените 3.

 53. 53 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ако ще залагаме на теория на конспирациите, аз бих заложил на съвсем друга версия. Спомнете си неочакваните по мащаби палежи на коли през зимата. Същите както изненадващо почнаха, така и изненадващо спряха. Като че ли някаква хвърковата чета си ги правеше в различни точки на София. Хем неизвестно къде, хем лесни за предизвикване и най-вече трудно разкриваеми (независимо от обвинените няколко човека). Сега отново пожар, при това на изключително подходящо място. Нека зададем въпроса: кой има интерес ако всичко е умишлено? Сигурно е че политическите субекти са много, но аз тук отделям един - оня от октопода със селскостопанския никнейм. Има потенциал на анализатор, има потенциал на финасов ресурс за организация и логистика, има интерес за удар точно върху реномето на нашето слънце-пожарникар, дестабилизирането също е в тази посока, защото съдебната система колкото и не ефекивна е сега при политическа дестабилизация става съвсем нефелна. Между другото взривовете от миналата година също са с елемент на пожар, а и пак могат да се свържат със същата схема. Дали всичко е случайно ?

 54. 54 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#53] от "paolo51":
  Като се има предвид изродския манталитет и изобретателност на този индивид, ще има още неприятни изненади от негова страна.

 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2539 Любопитно

  Не знам защо версията за турско-ислямския тероризъм се изключва. Предизвикването на горски пожари винаги е било част от арсеналът им и е доказано че много от пожарите в Гърция са причинени от тях. У нас терористът който заложи бомбата във влака на гара Буново, през 1976г пише писмо до Т.Живков в което заплашва че ако не изпълни определени искания "ще отрови вода и ще запали гора" По времето на възродителния процес турските терористи са предизвикали множество горски пожари. Причината да го направят сега е най-вероятно арестуването на ислямските фундаменталисти в Пазарджик.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  [quote#1:"simeonov_"]Нали Супер Бойко е виновен за всичко в държавата,сигурно и в пожара е замесен[/quote]

  Абе ти да не си паднал от Марс?
  Има само един виновен и той е Иван Костов. Не знам точно с каква лупа е палил, но е успял. Само и само да натопи "бизнеса" и "суперпожарникаря"...

 57. 57 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#31:"Югозомби"]Не, мерките не са изпълнени, дори назначеният мониторинг не е бил провеждан през цялото време, тоест за известен период никой от натоварените с него не е ходил до бранището... [/quote]
  и до коментар [#27] от "Югозомби":

  И как точно Тома Белев е виновен за това? На мен повече ми звучи като тезата ти да е нещо, за което можеш да бъде сезирана прокуратурата.

  Разликата между приказки и действия е, че в такива случаи някои сезират прокуратурата. Ако тя бездейства, тя споделя вината и по този начин изобличава олигархичния интерес. Ако пък се задейства, може да свърши работа и да покаже, че виновните са обикновени хора.

  Други пишат по форуми и го играят сърдити.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 58. 58 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#57] от "mapto":

  Въпросът ти неадекватен, понеже не съм споменавал името на Тома Белев във връзка с мониторинга. Белев не беше член на групата, натоварена с него, и пряка отговорност за непровеждането му няма. Той обаче има отговорности за друго, за формулирането и налагането на крайно спорното решение за пълна ненамеса, за неприлагането на системата от мерки, предложени от БАН и за пълното мълчание в периода, когато мониторинг не е бил провеждан. А точно в периода, когато такъв на терен не е бил провеждан, съхненето извън ветровалното петно се разви с голяма скорост, но никакви мерки не бяха приложени. Уви, за хора с крайни разбирания като Белев и Ковачев непровеждането на мониторинг не беше от особено значение, понеже ненамесата за тях е догма, която не подлежи на преразглеждане и това, което показва или не показва един мониторинг изобщо не би им повлияло.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#49] от "Димка Гочева":

  Мисля, че беше една неделя в месеца. Но тогава лифтовете бяха общински - "Въжени линии" ЕАД бяха към Градски транспорт (електротранспорт).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Версии много, а истината е някъде там...по средата. Едва ли някога ще се доберем до нея...

 61. 61 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Живея във вилната зона Драгалевци - Симеоново и всеки ден съм в планината . Преди коло 1 м. се появиха горски работници , които спретнато за 2 дена направиха няколко пейки и маси около 2 от т.н. Симеоновски езера . След седмица се появи и табела , която информира , че се реализира проект съфинансиран от ЕС за мисля , че 1 200 000 евро , за изграждане на естествена среда за малкия и голям гребенист тритон . От тогава се опитвам да открия всеки ден в рамките на около 1 - 1,5 часа следи от осъществяването на този проект , но нищо ... . Та като заключение защо трябва да се търси под вола теле . Не може ли да си е пожор възникнал просто така от присъщото ни нехайство или винаги трябва да има Лайпциски процес . И още : защо такъв вой срещу Витоша ски ? Не е ли за всички добре ако имаме нормални условия да караме ски само на 30 мин. път от дома ? Не е ли по-добре децата ни да са на Витоша да спортуват отколкото в тъпите молове да се разхождат обладани от чалга преживявания . В Шладминг най-известната пистъ стига до центъра на селото , В Червиня най - дългата писта минава през крайните къщи на Валтурнаж и всичко около Матерхорн и от двете страни в Италия и Швейцария е писти , в Ливиньо от 2 години правят нова ски зона и то също в резерват и т.н.
  А в същност дали Иван Костов не е запалил пожара ?

 62. 62 Профил на Андрей Ковачев
  Андрей Ковачев
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В случая югозомби е точен в коментарите си. Някой казва, че съм бил казал как пожара бил помагал възобновяването - глупости. За разлика от Северна Америка в България и в Европа няма горски екосистеми и дървесни видове адаптирани към горските пожари. С изключение на някои медитерански екосистеми, но и те са вторични на място на изчезнали горски екосистеми.
  По отношение на резервата някои важни момента.
  1. Първо корояда не можеше да бъде спрян. Рано или късно щеше да помете цялата възрастна гора, смърчовете над 20 години, каквито и санитарни сечи да се правеха, колкото и да се изнасяше мъртвата дървесина. Можеше само леко да се забави процеса на съхнене на възрастните дървета. Доказа го и другия склон, към офелиитте, иначе далеч от епицентъра на каламитета, където въпреки сечите не беше спрян.
  2. Когато това се изясни на всички стана ясно, че спора е единствено и само за дървесината и кинтите.
  3. Някои особености - оставените трупи пазят почвата от ерозия и излужване, съхраняват до голяма степен горската обстановка и вододайните функции на района (долу на Бистрица има водохващане), подпомагат бързото естествено възобновяване на разнообразна по видов и възрастов състав гора (за разлика от предишната едновидова и едновъзрастова гора). Плюс животните си остават там. С една дума резервата осигурява екологичните функции от които се ползваме и ние и другите биологични видове. Алтернативата беше - заличаване на строгия природен резерват, прокарване на десетки пътища, изисичане на цялата гора, оголване на почвата излужване и еорзия на почвата (като след всяка гола сеч), липса на вододайни функции, липса на естествено възобновяване, изкуствено садене на гора от един или два вида в едно възрастови схеми. Прогонване на животните. И да щеше да има краткосрочна печалба от дървесина, за сметка на напълно изгубени екологични функции и услуги.
  4. Пожара без две мнения връща процеса назад с години и има изцяло негативно влияние - унижена млада гора (няма семена от старите дървета за възобновяване, трябва да идва от съседните територии и ше стане по бавно вече); ерозия и излужване на почвата - минерализация на органиката - голяма част на елементите ще се отмият с есенните дъждове и обедняване на почвите; прогонване макар и временно на животните и т.н.

  www.bulgariangreens.org
 63. До коментар [#62] от "Андрей Ковачев":

  Не вярвам нито дума на лицето Андрей Ковачев по темата "Бистришко бранище". За мен казаното по-горе от него е писана постфактум преднамерена спекулация, целяща да замаже отговорности. В други ситуации Ковачев е заявявал в неформален разговор, че към 2001 година никой не е очаквал повсеместно съхнене. Включително той. Това е било нивото на "експертизата". Пак той е питал какво се случва в резервата, понеже с години не е стъпвал в него и няма ясна представа за случващото се. Това - в периода на прекъсване на "мониторинга". И е възкликвал, че май всичко си е отишло... Дори в контекста на това признание са били изброявани онези видове, които ще изгубят естествените си обитания в резултат на съхненето на горите, тоест този процес е заплаха за определени видове. Нещо, което сега удобно се премълчава. И така нататък. Не, благодаря, г-н Ковачев. Не вярвам. Нито на дума. Именно от такива "експерти" Витоша е в състоянието, в което е. Хората, които нямат елементарната доблест да си признават грешките, но вместо това с месиански манталитет на непогрешимост се опитват с помпозно наукообразно звучене да замажат отговорността за един провал, би трябвало гузно да замълчат.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 64. 64 Профил на s.d.m
  s.d.m
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами усетиха се зелените мозъчетата, че пресолиха манджата ... и сега давай заден ход, но е вече доста късно... никой ни им вярва вече

 65. 65 Профил на s.d.m
  s.d.m
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А че са всезнайковни по всичко... е най-дразнещото... освен зелени политици, в тази страна има и хора с опит в горите и екологията. Да случаме тях, а на тези да кажем - затжорете си устите

 66. 66 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#65] от "s.d.m":

  Не е коректно една конкретна проблемна ситуация да се използва за цялостно сатанизиране на личностите на определени природозащитници и за манипулативни внушения относно политиката на тези личности по други конкретни проблеми. Ако намекваш за това, че трябва да се построи мелагомански ски-център във Витоша, то мнозинството от активните млади и образовани граждани на България няма да се съгласят, няма да се съглася и аз. Такова безобразие не бива да се допуска. Вън "Витоша ски" от Витоша!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 67. 67 Профил на s.d.m
  s.d.m
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мога да се съглася, че пожарът може да е поради небрежност, но да е с умисъл за да се възпоплзва някой - дори и Иван Костов с продухания му имидж и присъща злоба, не ми се вярва....

 68. 68 Профил на s.d.m
  s.d.m
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-малко съм за сатанизиране, а за чуваемост - аз съм млад човек и искам на Витоша да се реализира един нов проект. Имайте го предвид, шепа хора не са обществото... трябва да има чуваемост... в демокрацията има един принцип за вземане на решения - печели мнозинството, а това е стар прицип - повече глави мислят под-добре от една

 69. 69 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 551 Неутрално  До коментар [#53] от "paolo51":

  Ако разсъждаваме логично и в духа на теорията на конспирациите - да действително има известна логика подпълвачът да е "оня от октопода със селскостопанския никнейм".

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  [quote#62:"Андрей Ковачев"]3. Някои особености - оставените трупи пазят почвата от ерозия и излужване, съхраняват до голяма степен горската обстановка и вододайните функции на района (долу на Бистрица има водохващане),[/quote]
  Тази глупост откъде ги дойде на ума? Дърветата и всяка друга растителност предпазва почвата от ерозия чрез кореновата си система. Безразборно нападалите дървета няма как да предпазват склона защото водите от валежите винаги ще могат да се оттичат под тях и да предизвикват ерозия.
  До коментар [#62] от "Андрей Ковачев":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Към трите версии от статията предлагам и четвърта: паническа импровизация.
  Какво ще рече това ли?
  Ами, че някой или някои - я от общината, я от МОСВ, я от кой знае коя дирекция, я от "инвеститорите" - в един слънчев ден е разбрал или са разбрали колко е напреднало умирането на смърчовете и на какви площи вече се е разпростряло.
  Големите сиво-кафяви петна от умиращите дървета станаха миналата година очеизвадно големи и видими отвсякъде - и от кабинковия лифт (докато се движеше) се виждаха, и при преход по платото от хижа "Алеко" до "Академика" още през 2007 година създаваха "гледка, която спира дъха ти", както се казва в едно от най-изтърканите клишета на туристическите справочници. Да, ама тази спираща дъха гледка беше застопоряваща не от природната хубост, а от обезобразяващата болест по планината.

  Та, някой или някои са забелязали тези очеизвадни симптоми на болестта, разбрали са, че от десет години популацията на буболечките най-блажено си добрува и се размножава експоненциално с всяка следваща година...

  Разбрали са, че буболечките не ги морят нито големите студове през лятото, нито летния пек, а че си хибернират колкото и да е студено през зимата и през пролетта се събуждат, готови за новото си поредно удесеторяване.

  Преди време чух и едно такова чистосърдечно предположение: много хора от по-незапознатите туристи, а не от специалистите си мислеха, че дори и да се завъдят някакви гадини след бурята през 2001 г., те през зимата щели били да измрат от само себе си при Витошките виелици...

  Та, някой или някои някъде са разбрали докъде се е разпростряла епидемията и се се паникьосали.
  Пандемията напредва по дърветата. Дори и заболяването да не засегне пряко широколистната гора, увреждането на корените на смърчовете на такава площ ще доведе до страшни свлачища.

  Затова четвърта версия според мен може да е тази: някой или някои панически импровизира(т). Като не могат да бъдат уморени буболечките със студ, да бъдат изгорени обиталищата на част от тях. И това може да е мотив за умишлен палеж.

  Паническа импровизация, вместо план за бързо действие до края на това лято.
  Пожарът увреди още повече планината, обаче няма да спре заразата, защото по-малки горички и отделни групички от смърчови дървета има и на други места в планината, извън онази голяма и хубава гора, която умря пред очите на някои от нас през последните години.

  Проблемът със заразата остава.

  димка гочева
 72. 72 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#58:"Югозомби"]Той обаче има отговорности за друго, за формулирането и налагането на крайно спорното решение за пълна ненамеса, за неприлагането на системата от мерки, предложени от БАН и за пълното мълчание в периода, когато мониторинг не е бил провеждан.[/quote]

  Ми хайде ако е спорно всеки (особено професионалист) да има право на мнение. Другото е диктатура. Ако бяха пренебрегнали едностранни фактори, може би щеше да си прав. Надявам се забелязваш разликата. Разбира се, няма как да я забележиш, ако предварително си решил да не ти изнася.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK