Образователни концлагеристи

Образователни концлагеристи

© Красимир ЮскеселиевМонополната "образователна" бюрокрация не съществува, за да се услужи на хората, като им даде достъп до образование, каквото те желаят и искат, а цели да бъдат натикани от деца, без избор на родителите, в една система, която да ги формира съгласно идеологията на управляващия елит. Елитът не иска за народ критично мислещи личности, които могат да управляват себе си, семейството си и респективно – обществените демократични процеси. Лидерът иска маси, които да са отдадени на евтини развлечения, икономическа задоволеност и които хипнотизирано ръкопляскат на утопичните, но вълнуващи месиански политически обещания.


Може би именно затова никой не казва, че царят е гол. Тоест, че българското


образование е колабирала система
която не дава нито адекватно образование, нито ценности, и която не трябва да се поддържа, а да се преосмисли и преуреди. Образователната система на държавата (и под "държава" тук нямам предвид "обществото", а държавната администрация) е място, където децата щели да се социализират. Ако ефектът на тази "социализация" е този, който наблюдаваме в сегашното поколение ученици, въпросът е нужна ли е въобще някому такава "социализация"?


Инерцията в концепцията за образованието като за "народоформиращ" идеологически фактор е толкова силна, че никакви разумни аргументи не са в състояние да предизвикат мисъл в различна посока. И затова въпросът е не в качеството на образованието – въпрос, който интересува родителите. Целта е да се запази възможността за унифициране и интегриране на бъдещите поколения в една ценностна система, която е дирижирана от управляващите.


За тази цел – монополът на образованието следва да се запази непокътнат, дори при доказана неспособност да осигури именно функциите, за които съществува – четене, писане, смятане и базови ценности. Следва да отбележим, че това не е конспиративна теория. Това са фактите за начина на уреждане на образованието към настоящия момент в юридическо, философско и практично отношение.


Именно поради академичния и морален колапс на българската държавна образователна система, и поради участието на българите в по-широкия международен културен и идеен обмен,


домашното образование придоби популярност


И ще придобива още по-голяма. Но като алтернатива и философия тази образователна форма се сблъсква с непробиваемата държавна монополна претенция върху образованието.


В България няма частно образование. Към момента държавата контролира всички училища – своите и частните. Така се очаква да бъде и по новия образователен закон. Министърът на образованието Сергей Игнатов директно заяви на първото обсъждане на законопроекта в парламента през април, че с този законопроект трябва да се "засили ролята на държавата". Това изказване е направено на фона на целия доказан провал на държавната "система". "Системата" е като магаре на мост, което се е запънало и няма мърдане. За съжаление по-меки или по-чувствителни сравнения не отразяват същността на непреодолимото упорство на бюрокрацията да обслужи себе си, а не образователните нужди на децата и техните родители. Децата били в "най-естествената си среда в училище", по думите на зам.-министърка на образованието пред една от големите телевизии преди няколко месеца. Естествена, но за кого?


Казусът на Филип Костов от Видин


е може би най-драматичният пример за безумието на системата и подмяната на ценности. Поради насилие от съученици бащата на Филип го отписва от държавното училище през февруари и го обучава вкъщи, докато проучи въпроса със записването на детето в международна дистанционна програма. След месец "Закрила на детето" се свързва с бащата и преминава към директни заплахи, че детето е в риск, че трябва да говорят насаме с него, че трябва да влязат в жилището на семейството. Филип трябвало да бъде закрилян, защото бил "в риск", защото бил "отпаднал от училище".


Бащата отказва да съдейства, възмутен от нахалството на държавните служители, социални и образователни, които без да вникнат в ситуацията, защитават насилника и преследват жертвата. "Закрила на детето" изпраща сигнал на прокуратурата за извършено престъпление от родителите срещу собственото им дете по чл. 182 от НК – престъпно неглижиране на дете от родител. "Закрилят" детето от собствения му баща, който единствен адекватно се грижи за сигурността му и подходящото за него образование. Кой ще закриля това дете и родителите му от "Закрила на детето"?


Какво е посланието от властите в този казус? Детето ти е наше, дори да го пребиват в училище, дори в академично и морално отношение там да е в риск, ние ще го "социализираме", и вие, някакви си родители, нямате право да се месите. Прекалено засилена ли е квалификацията "образователен концентрационен лагер" в тази ситуация?


Училище без право на алтернатива


без право на изход, без право на защита или глас от майката и бащата?


В своя годишен доклад омбудсманът изрази тезата, че нямало задължение българската държава да въвежда домашното образование, тоест образованието, контролирано изцяло от родителите, а не от така наречената "система" на "народната просвета".


Той сочи практика на Европейския съд по правата на човека, в която цитира, че "училището представлява общество и е в интерес на децата да бъдат част от това общество, както и че поради възрастта си децата не биха били в състояние да предвидят последствията от решението на родителите да не посещават училище." Аргументът на съда обаче важи и в обратната посока. Не само държавното училище представлява "общество", но и семейството. И децата не са в състояние да предвидят последствията от решението на държавата да ги лиши от образование и ценности, които биха им дали родителите.


Освен това, тези аргументи, които омбудсманът посочва, са по решение за ДОПУСТИМОСТТА на казуса, а не по съществото му. Европейският съд има над 200 000 дела, които да гледа и не гледа всички. Затова съдиите решават кои да допуснат и кои не. Още нещо. Внимателният анализ на решението "Конрад с-у Германия", показва, че съдийката, решила делото, неправилно е перифразирала текст на Конвенцията, в защита на тезата си.


На трето място, монополът в образованието е тоталитарна, а не демократична практика.


На четвърто място, омбудсманът не може да защитава "правата на децата" в нарушение на неприкосновеността на семейния и личния живот и на правото на родителите да избират най-доброто образование и възпитание за децата си, съгласно своите убеждения. "Най-добрият интерес" на децата се решава от родителите, а не от държавния чиновник.


В обобщение: България има задължения по международното право да защитава основните човешки права и демокрацията, която включва плурализъм в образованието, а не държавния монопол, тоталитаризма, "образователните концлагери" и нарушението на семейните права на родители и деца. В полза на омбудсмана ще отбележим, че той все пак споменава за диалог с привържениците на домашното образование.


Време е да си отговорим на фундаменталния въпрос от обществено значение: кой пред кого отговаря за образованието и възпитанието на децата. Родителите пред държавната бюрокрация или бюрократите пред родителите на децата? Нека да осигурим сигурност на децата в училище и право на родителите да са част от образованието на децата си, било то държавно, частно или домашно.


*Виктор Костов е адвокат, правозащитник и доктор по философия. Издател на сайта "Свобода за всеки" – www.svobodazavseki.org


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (209)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Елитът не иска за народ критично мислещи личности..
  ======================
  От тук започва и свършва всичко наречено обществено образование. И не е само бг проблем.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 2. 2 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цяла статия с глупостите на феновете на домашното образование.

  Romanes eunt domus!
 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Г-н авторът по коя система е учил? Щото по това време нямаше частни училища. Смята ли ,че непълноценен, малограмотен, манипулиран ? От времето на килийните училища държавата е имала пряко отношение към образованието. Ако сега то е объркано , то е точно както цялата държава . Както земеделието , индустрията, правото, медиите. Всичко е резултат от криво насажданата свобода , куцата демокрация. Дали ще е частно или държавно , в тая държава , в това общество ,образованието ще е същото.

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  А защо обвинявате управляващите и образователната система за загубата на ценности? Не е ли "посланието на масмедиите" главното, което тласка младежта към разврат и порочност?

  "...човешки права и демокрацията, която включва плурализъм в образованието..."

  И какво ще рече "плурализъм в образованието"? Да се учи, че 2+2 не е равно точно на 4, а на колкото му се прииска на смятащия?

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  И да допълня автора.На кой гений му хрумна да задължава 5годишните да ходят на училище.Заради няколкостотин цигани и турци тормозаят децата ни и ги лишават от детство!

 6. 6 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В САЩ над 1.000.000 деца (от 1ви до 4ти клас) се обучават домашно.
  И в Австралия това е практика поради отдалечеността от населени места.

 7. 7 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Може ли автора да ни информира какво е образованието в държавите-отличници в областта?

  За Финландия има една книжка, Finnish Lessons: What Can the World Learn from Educational Change in Finland? Авторът дали я е чел, като се изказва толкова компетентно за образованието. Защото аз, въпреки че не претендирам да съм експерт, съм я чел.

  http://www.amazon.com/Finnish-Lessons-Educational-Change-Finland/dp/0807752576

  Romanes eunt domus!
 8. 8 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Освен това, училищата не са просто "училища", те са място, където децата разширяват неимоверно кръга на приятелите си, с които се свързват за цял живот. Ето тази здрава социална връзка ще започне да изчезва от обществото, когато се допуснат алтернативни, индивидуални методи на обучение. А проблемите, които някои деца имат със съучениците или с учителите трябва да се разрешават не с разпускане на класовете, а по друг начин. Напълно сигурно е, че ако детето не ходи на училище и не се социализира, в повечето случаи израства като антисоциален елемент (пример - ромските общества у нас).

 9. 9 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]Заради няколкостотин цигани и турци тормозаят децата ни и ги лишават от детство[/quote]
  покрай сухото гори и мокрото .

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Костов, кажи тенкю на Гинюганевата конституция, където ясно е казано: "Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително." Следователно понятието "частен ученик" е приложимо само след 16-годишна възраст. До тази възраст всички са в общия кюп. Същата тази конституция не разрешава на гражданите да се обръщат към Конституционния съд за тълкуване на текстове от основния закон. Нужно е цялостно разтуряне на кенефа и започване от бял лист.

 11. 11 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "... кой пред кого отговаря за образованието и възпитанието на децата. Родителите пред държавната бюрокрация или бюрократите пред родителите на децата?..."

  Всъщност, и едните, и другите отговаряме пред децата. И не мисля, че е правилно да си прехвърляме топката на отговорността.
  Съвсем отгелен е фактът, че образователната ни система е напълно негъвкава.

  Вещица от Овнерог
 12. 12 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Честно казано, нямам позиция за или против домашното обучение.

  Но пък съм 100% съгласен, че системата е като концлагер. Стъпква инакомислието и мачка свободата на духа.

  В този момент държавното образование ми се струва капитулирало пред основното си задължение - да ОБРАЗОВА. Бих казал, че 90% от него е заето да ВЪЗПИТАВА послушници. И то не много умни такива.

  Въпросът е: Какво, по дяволите, може да направи някой, който приема, че държавата предлага неадекватно образование за децата му.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 13. 13 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Държавата може да решава по-правилно от човека в нея; опасно е да се оставя свобода на хората да мислят и решават - ценности не само на комунистите, но на много от елитите на Запад; отскоро - и изрична позиция на гъвкавата във всяко отношение Драгалевска секта.

  Всеки човек е роб точно толкова, колкото позволи да бъде направен от една по същноста си робска система.

  http://www.youtube.com/watch?v=_wxZ2QVNSpI&feature=share

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Весело

  До коментар [#7] от "|":

  Преди да дрънкаш за Финландия, иди виж какви са училищата там и поговори с фински учители. Аз познавам двама и сме си говорили за училищното образование във Финландия. Мога спокойно да кажа, че приликата между финските и българските училища се ограничава с наличието на класни стаи, деца, чинове и столове.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 15. 15 Профил на compos_sui
  compos_sui
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво Виктор Костов,хубава статия.Простия народ лесно се манипулира и управлява и в условията на световната глобализация,това е важно условие за да се случват нещата така както искат онези,които плащат и съответно печелят.За това мили хора,хубаво е да не се предаваме и да реагираме адекватно, в противен случай рискуваме да се превърнем в овце

 16. 16 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 479 Весело

  Ахахахахахахахахаааааааа! Нима авторът на статията (Виктор Костов) очаква от БГ държавата капчица здрав разум (common sense)... Causa perduta

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 17. 17 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Уважаеми 16, не е до очакване от държавата, а до отстояване на правата на всеки от нас. Чакането от държавата е удобната позиция на всеки мързелив лузър и мрънкач и е много фьешън по форумите, особено на левичарски вестници като този.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  Моля, да видите двете най-гледаните лекции в света на сър Кен Робинсън по темата за съвременното образование! Има субтитри на български език. Долу в дясно пише "Schow transcript". Кликвате и избирате "Bulgarian"

  Кен робинсън казва училищата убиват творческите способности.
  Ken Robinson says schools kill creativity.
  http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

  Сър Кен Робинсън: Да започнем революцията в образованието!
  Sir Ken Robinson: Bring on the learning revolution!
  http://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution.html

 19. 19 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Българското образование е в колапс не заради некакви пъклени планове на някакъв "елит", а просто защото е последна грижа на обществото като такова.

  А да се мисли, че домашното образование ще реши проблемите на образователната система или ще може да я замени е опасна и глупава илюзия.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 20. 20 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Не е толкова лесно да се отсъди.
  Представям си (сори за клишето) баща фанатик, който знае, че най-доброто за дъщеря му е да не си показва носа от дома, освен в случай на пожар. И че всякакви знания и умения, освен домакинските, са по-скоро зловредни... По широкия свят има много такива родители.
  И все пак заради такива фанатици едва ли следва абсолютно всички родители да нямат право на решение.
  Наистина не знам как е "правилно".

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 21. 21 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хубава статия!
  И да беше само образованието...
  А "здравеопазването", където насилват децата от няколкочасови, поставяйки им ваксини.

  Любов и светлина!
 22. 22 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#7] от "|":

  А бе дървен комунистически философ, зЕми новите учебници, в които е включен "приноса към държавното управление" на Цвинокио и Рапона пък ги слОжи пред децата си и им кажи да бят глави в тях и да се учат на ум и разум.......

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#4:"Отнесен"]И какво ще рече "плурализъм в образованието"? Да се учи, че 2+2 не е равно точно на 4, а на колкото му се прииска на смятащия? [/quote]

  Защо се правиш на луд? Плурализъм в образованието означава родителят да може да избере на детето си, да кажем, католическо училище, в което няма да изучава история на "въоръжената съпротива" слещу "монархофашизъма", а ще изучава класическа философия и латински език.

  Нещо неясно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Към олигофрените, които подкрепят такива глупости, цъкат безразборно минуси и плякат глупави линкове имам въпросче:

  Колко от вас знаят достатъчно и имат време да преподадат на децата си еквивалент дори на българската учебна програма?

  Имайте предвид, че иде реч за около 8-10 предмета по 5 часа дневно 5 дена в седмицата, 9 месеца в годината без времето за подготовка.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 25. 25 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#15] от "compos_sui":
  ++++++++++++++++++++++

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Интересно е защо матряла винаги поставя въпроса "или - или", когато в случая става дума за "и - и". Никой не отрича училището, но защо да не получат шанс и домашните ученици? Накрая всички се явяват на еднакви тестове и са оценявани по универсални критерии. Дори да стане възможно, домашното обучение едва ли ще добие масовост и в никакъв случай няма да е признак на мързел, каквито са страховете.

 27. 27 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  След месец "Закрила на детето" се свързва с бащата и преминава към директни заплахи, че детето е в риск, че трябва да говорят насаме с него, че трябва да влязат в жилището на семейството. Филип трябвало да бъде закрилян, защото бил "в риск", защото бил "отпаднал от училище".

  Т-Р-А-Г-Е-Д-И-Я !!!НЕ,ТОВАЕ ПРОСТО НА КАКВО Е ОБЪРНАТА БЪЛГАРИЯ!!

  а за едни умници по-горе,дето врякат..получил съм солидно,умно и хубаво "образование" вкъщи- от книгите в личната ми библиотека(към момента над 3000) и от родителите си директно-чрез насоките,техните знания и виждания ..и ОПИТ!! Училището е сътворено защото се предполага че мнозинството трудно ще го накараш да чете,камо ли МНОГО да чете и да се самообразова! Следователно-принуда се налага,задължителности..заото явно се смята че доста народ нямат желание за развитие,за учене и т.н.-демек нямат усещане и влечение за това!
  Но да..в училището си сред деца и младежи,социализиране има..това не го отричам,но има доста шаблон и изкривени неща! Изкривени дотолкоз,че да се стигне до такива случаи като в статията!

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#12:"NK"]В този момент държавното образование ми се струва капитулирало пред основното си задължение - да ОБРАЗОВА.[/quote]

  Преди време разговарях с германски индустриалец, който сериозно обмисляше да закрива производствата си в България, понеже нямало квалифицирана работна ръка, независимо че набирал само хора, завършили специализиран техникум в съответния профил (конфекция и текстил).

  Наложи се да му обяснявам, че по тия ширини едно младо момиче завършва техникум по конфекция и текстил, не за даработи като шивачка, а за да вземе задължителното "средно", след което да се яви на кастинг и да я вземат я в "Сървайвър", я в някоя модна агенция, или на първо време поне в бар "Табу".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "jubal harshaw":

  Има вариант с частни учители. Всъщност, в началното образование май само един учител преподава по всички предмети, така че това няма да е проблем за родител, който е вкъщи. А може баба/ дядо. Не е толкова сложно. Иска време и внимание към детето, а това е много по-важно от т.нар. "социализация" .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#19:"jubal harshaw"]А да се мисли, че домашното образование ще реши проблемите на образователната система или ще може да я замени е опасна и глупава илюзия.[/quote]Кой мисли така?! Аз мисля, че наше ПРАВО е да решим как точно НАШИТЕ деца да получат образование по държавния стандарт за количество и вид знания, по един или друг начин.

  Аз съм крайно недоволен от сегашната образователна система, в която най-засегнатите, ученици и родители, нямат реални възможности да влияят на обучението!

 31. 31 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#29:"Музар"]Има вариант с частни учители. [/quote]

  Няма такъв вариант, освен на теория. Първо, у нас почти никой не може да си го позволи, второ, дори и да има пари няма да може да намери учители за цяла програма.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Колко жалка и нещастна държава сме , щом все още обсъждаме такива теми :))
  По света отдавна има решения : учиш си , явяваш се на тест- изкарваш или не и ..преминавашп в по- горен клас /степен /..
  :)))))

  BIG AL
 33. 33 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#30:"BlueWater"]Кой мисли така?![/quote]

  Привържениците на домашното образование.

  [quote#30:"BlueWater"]Аз съм крайно недоволен от сегашната образователна система,[/quote]

  И какво направи да я подобриш?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 34. 35 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хриси":

  А финландските училища приличат ли на домашното образование? Как ли не са се сетили финландците, че вместо да си реформират публичното образование е можело да въведат домашно (което според идиотите очевидно решава всички проблеми)?

  Romanes eunt domus!
 35. 34 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Има определени кръгове, за които идеалният продукт на образователната система е послушен, дисциплиниран и непретенциозен човек, владеещ конкретна технология/машина.
  Човекът, който гарантирано няма да засегне ничии интереси.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 36. 36 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#23] от "dodge_ram":

  А може би да избере училище, в което не се учи еволюционната теория? Или такова, в което се учат законите на аллах?

  Romanes eunt domus!
 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#33:"jubal harshaw"]И какво направи да я подобриш?[/quote]От години се мъча да накарам учителите в едно "елитно" училище да направят нещо безкраааайно сложно. Да нанасят ВЕДНАГА оценките които пишат в бележниците, а не след месец или два когато от това няма никакъв смисъл! Дори им направиха електронни дневници, защото им е мнооого трудно да поискат бележник, и пак НЕ нанасят оценките!

  Как да разбера дали детето ми учи нещо в "училище" след като НЕ знам оценките му?! Как да реагирам примерно на двойка или тройка, след като разбирам за нея след ДВА МЕСЕЦА?!

 38. 38 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#18] от "BlueWater":

  Това са пълни глупости. Факт е, че цивилизацията се развива много по-добре и по-бързо откакто има задължително публично образование.

  Romanes eunt domus!
 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#36:"|"]А може би да избере училище, в което не се учи еволюционната теория? Или такова, в което се учат законите на аллах? [/quote]

  Именно. И да си носи последиците от избора си. В Англия е точно така - едни учат класическа философия и латински, участват в дибейтинг съсайътиз, гребат в каяци по Темза и владеят света; други учат колко е 2+2, Коран, приложно дърводелство и шиене на копчета, и ... шият копчета.

  Нещо лошо виждаш ли в това?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#38:"|"]Това са пълни глупости.[/quote]Гледахте ли лекциите? Кое точно в тях е глупост? Защо са гледани всяка от тези "глупости" от над 2 500 000 човека?
  [quote#38:"|"]Факт е, че цивилизацията се развива много по-добре и по-бързо откакто има задължително публично образование.[/quote]Факт е че в много държави и то най-напредналите ОТДАВНА има и частно домашни образование, което е не по-малко ефективно от публичното. Домашното образование НЯМА за цел да измести публичното, а да даде още една ДРУГА възможност да образоваме децата си!

 41. 41 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Наблюдавам интересно поведение на българите във всички области. Ако нещо не работи, изказва се крайно напълно отрицателно мнение и се избира някакво "решение", което не е доказано по никакъв начин. Липсата на доказателства няма никакво значение -- важното е да е различно. Ако публичното училище не работи, не трябва да се реформира, а да се замени с домашно. Ако здравната система не работи, трябва да се приватизира. Ако съдебната система не работи -- да се внесат съдии от чужбина. Все такива фантастични "решения".

  Затова и няма партия, която да е спечелила два последователна мандата.

  Romanes eunt domus!
 42. 42 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Струва си човек внимателно да чете тази ИДЕОЛОГИЧЕСКА статия. Не за да я приеме, а да помисли. Така например, началното признание че "българското образование е колабирала система" означава, че авторът приема имплицитно че образованието е била ДОБРА СИСТЕМА, след което "пазарът" я е смазал. Истина е. Втората теза, че "домашното образование придоби популярност" ни препраща към пещерната ера. Алабализмът обаче прогресар, вероятно от слънчевите жеги у нас, в генералната теза че "монополът в образованието е тоталитарна, а не демократична практика", което е СВРЪХГЛУПОСТ. Във всички демократични общества ОБЩЕСТВОТО НАЛАГА ( а не бойко или бойковица) СТАНДАРТИ. В същите тези демократични общества ще се избягва и "култът към личността на Бойко", т.е. към управляващите в МОМЕНТА. Жалко че авторът е толкова далече от настоящето и бъдещето. Статията става за 1989 или 1990 година, когато главите бяха на припек. Четенето на статията е загуба на време.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 43. 43 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#39:"dodge_ram"]И да си носи последиците от избора си.[/quote]

  Говорим за средно образование. Детето ще носи последиците от избора на родителите си, не своя избор.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 44. 44 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#40] от "BlueWater":

  Не съм ги гледал, знам аргументите. Глупости са твърденията, че публичните училища са по-лоши от състоянието _преди_ да съществуват.

  Romanes eunt domus!
 45. 45 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#39] от "dodge_ram":

  Ама това в началното училище ли го правят англичаните? Защо дрънкаш глупости?

  Romanes eunt domus!
 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "jubal harshaw":

  Хм, един учител по естествена наука, която и да е (е, може би без географите ), е способен да води заниманията по всички останали. Разбира се, стига да учил както трябва през студентските си години. И лично аз мисля, че до 9-ти клас би трябвало да е така и в училище. Материалът е толкова свързан и обвързан , че изучаването му в отделни предмети е по-скоро порочно и къса връзката между естествените явления.

  За хуманитарни не мога да преценя, но не вярвам и там да има проблем за учител с интереси и знания.

  Така проблемът с частните учители се свежда до двама-трима с по-специални знания.

  Като погледнеш - и ходещите на училище деца посещават поне един частен учител, ако не и повече, за да допълнят наученото/ ненаученото в училище.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на Ал Нихао
  Ал Нихао
  Рейтинг: 482 Неутрално

  ами то най-важното е ЦЕЛЕВАТА НАСОЧЕНОСТ НА ОБУЧЕНИЕТО-практическа или чисто теоретична. учил съм на Запад както е модерно по Кеймбридж системно образование и децата, учещи в цял свят добиват в тези училища чисто практически умения и теоретични такива по специалността! Тук като видях учебници за 12 клас-напълно излишен, между врочем и ми става ясно, защо първокурсници в университет не знаят кой е Вапцаров или четат Вазов с речник-без майтап, щото имало много думи, които не ги разбирали младите...така че важно е не само да има училища, деца и педагози, ами програмите да са съобразени с нуждите на живота СЕГА!

 48. 48 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]На кой гений му хрумна да задължава 5годишните да ходят на училище.Заради няколкостотин цигани и турци тормозаят децата ни и ги лишават от детство![/quote]

  Вече 50% от новородените са циганчета, няма друг начин да бъдат интегрирани освен доброто ранно целодневно обучение.
  Във Франция тази възраст е 4 години.

 49. 49 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#40:"BlueWater"]Факт е че в много държави и то най-напредналите ОТДАВНА има и частно домашни образование, което е не по-малко ефективно от публичното.[/quote]

  Това не са факти. В повечето развити държави (без Щатите и Англия) домашно образование на практика няма - има между 0 и няколкостотин ученика.

  Никъде няма безспорни данни, че домашното образование е по-ефективно или по-добро от доброто обществено.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 50. 50 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Изобщо, българите добре са научили теорията на Ленин за перманентната революция. Винаги избират революционните решения вместо еволюционните.

  Romanes eunt domus!
 51. 51 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#42:"Боян Дуранкев"]Във всички демократични общества ОБЩЕСТВОТО НАЛАГА ( а не бойко или бойковица) СТАНДАРТИ.[/quote]Така е. Но в тези общества НЕ се налага САМО ЕДИН НАЧИН по който ЕВЕНТУАЛНО да бъдат постигнати тези стандарти.

  По всички международни изследвания за нивото на образованието в различните страни, България пропада все по-надолу и то точно за средното образование!

 52. 52 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#51] от "BlueWater":

  Искаш да кажеш, че в Германия обществото не недемократично, понеже не разрешава домашно обучение? Въх, горките германци, колко по-добре щяха да бъдат ако бяха го разрешили. Щяха да се доближат много повече до лидера на личната свобода -- Сомалия.

  Romanes eunt domus!
 53. 53 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#44:"|"]Не съм ги гледал, знам аргументите. [/quote]Това изречение е показателно за вашия начин на мислене!

  Не съм го гледал, не съм го чел, НО ЗНАМ какво казват и пишат!

  Просто сте смешни!

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#43:"jubal harshaw"]Говорим за средно образование. Детето ще носи последиците от избора на родителите си, не своя избор. [/quote]

  Детето така или иначе се формира като личност в много по-голяма степен под въздействието на родителите си, отколкото на училището. Ако е от семейство на пройдохи, никакво училище не може да го вкара в пътя; ако е от семейство на образовани хора със здрав морал и ценностна система, никакво училище не може да го разврати (най-малкото защото ако училището е крайно долнопробно, те ще го преместят в друго).  [quote#45:"|"]Ама това в началното училище ли го правят англичаните?[/quote]

  Колкото и да не ти се вярва, процесът на подбор започва от началното училище. Практически невъзможно е калпазанин и тъпак да завърши елитен преп скул (Итън, Хароу, Уинчестър) и оттам да продължи в елитен университет. (Доказателство е Людмила Живкова, която имаше зад гърба си цялата държава, барабар с хазната, но бе изритана от Оксфорд като неподлежаща на образоване.)

  Докато при нас всяка кифла, избутала с тройка техникума по млеконадой в Гълъбово, може да запише "дизайн" в Свободния университет в Полски Тръмбеш и да се води с вишо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Разстроено

  До коментар [#28] от "dodge_ram":
  100+++++++++++++++ Уви, това са реалностите и проблема ще се изостря с всяка измината година, но нали си наясно, че монетата има две страни и не може в най-бедната, най-мизерстващата и най-лошо управляваната страна на ЕС да очакваш някой по-интелигентен младеж и девойка да отидат да работят за жалки грошове, без всякакви перспективи и без всякакви надежди за нещо по-добро....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 56. 56 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#51:"BlueWater"]България пропада все по-надолу и то точно за средното образование! [/quote]

  И единствената причина за това е липсата на домашно образование? Айде посмали.

  Дано твойто дете не се учи на логика от тебе ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 57. 57 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#53] от "BlueWater":

  По-скоро _твоето_ изказване показва начина ти на мислене. Никъде не съм казал, че не съм чел. Напротив, интересувам се от темата и чета книги по въпроса. Виж, филмчета рядко гледам.

  Romanes eunt domus!
 58. 58 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#56] от "jubal harshaw":

  Във Финландия и Южна Корея всички деца очевидно са на домашно обучение, според феновете на личната свобода.

  Romanes eunt domus!
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#55:"appen 13"]монетата има две страни и не може в най-бедната, най-мизерстващата и най-лошо управляваната страна на ЕС да очакваш някой по-интелигентен младеж и девойка да отидат да работят за жалки грошове[/quote]

  Да. Това се нарича чикън-енд-ег ситюейшън - порочен кръг, от който няма излизане.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#39] от "dodge_ram":

  Ако един родител осигури образование за детето си, което може да му позволи успешно да упражнява правото си на избор за собствения си живот, тогава наистина е постигнал съвършенството. Дори с риск синът му изобщо да не споделя нито същия мироглед, нито същата среда.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 61. 61 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#58] от "|":

  Не само това - там, където homeschooling показва някакъв успех има дълга традиция и строг режим за контрол от държавата, с който авторът на горното очевидно ще има проблем.

  У нас няма нито едното, нито другото, но явно някои си представят, че ще прескочим нуждата и от двете.

  Както навремето щехме да прескочиме направо в социализЪма.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 62. 62 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#58] от "|":
  Да не говорим за Шанхай, където основното и средното образование е класирано по всички международни стандарти като №1 В СВЕТА, изобщо в Китай образованието е задължително държавно и безплатно,вкл. висшето образование. Няма начин една страна да се превърне в основна индустриална и финансова сила без да има висококачествено образование и
  изобщо не съм сигурен, че точно домашното образование може да създаде достатъчен потенциал от висококвалифицирани кадри, които са ОСНОВАТА на модерната икономика....

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#60:"metalogy"]Ако един родител осигури образование за детето си, което може да му позволи успешно да упражнява правото си на избор за собствения си живот, тогава наистина е постигнал съвършенството. [/quote]

  Трудно би могло да се каже по-добре.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#54:"dodge_ram"]Ако е от семейство на пройдохи, никакво училище не може да го вкара в пътя; ако е от семейство на образовани хора със здрав морал и ценностна система, никакво училище не може да го разврати[/quote]

  Не съм съгласен изобщо с това -- има достатъчно примери и на деца от добри семейства, които стават пройдохи и на обратното.

  Но едно е съвсем сигурно - главната причина за домашно образование там, където то е масово е несъгласието на семейството с това, че в училище се преподават "греховни" идеи като еволюция, естествени науки и т.н.

  Моралните ценности са важни, но не могат да заменят обективните познания за това как работи съвременния свят по никой начин. А такива познания в "домашна" среда е много трудно да се получат.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 65. 65 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  Ето факти за размисъл и информация за четене:

  Брой "домашни" ученици в САЩ и процент от всички ученици:
  1999г.......850 000......1.7%
  2003г....1 096 000......2.2%
  2007г....1 508 000......2.9%

  Данните са от това изследване от 2007г.
  1.5 Million Homeschooled Students in the
  United States in 2007.
  http://nces.ed.gov/pubs2009/2009030.pdf

 66. 66 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Прочетете това. Мисля, че е близко до темата и е поучително.

  Шантавият българин срещу смахнатия американец

  За разликата между тяхното и нашето училище

  от Валери Найденов

  Преди около 40 години баща ми замина на работа в Ню Йорк и ми се наложи да завърша там гимназията, която бях започнал в София. Оттогава изтече много вода. С времето забравих всички уроци - и американски, и български.

  Но колкото повече уроците избледняваха, толкова по-ясно се очертаваше скритото зад тях човешко моделиране, великата търговска тайна на Америка. Иначе човешката глина е горе-долу същата. Но ако нашата гимназия работи с един калъп, то тяхната работи с точно обратния.

  Затова американците са си проснали чергата върху целия глобус, а ние все се бутаме в тясното. Да вземем трагедията в "Индиго" - подкарана от националния инстинкт, детска тълпа се набута в едно тясно заледено стълбище и се из-помачка. За нас урокът се свежда до това да накажем виновните.

  Ако "Индиго" се случи в САЩ, американецът първо ще се изуми, че детето му е хукнало да се натиска в някакво човешко стадо. Това не е нормално поведение за млад американски индивид.
  "Индиго" е моделът на българската политика. Всеки път, когато решаваме съдбата си, ние пощуряваме. После постепенно идваме на себе си и се чудим как може да сме толкова глупави.

  Ето как. Тери Пратчет пише, че "коефициентът на интелигентност на тълпата е равен на коефициента на най-тъпия в гъмжилото, разделен на броя на участниците". Нашето училище ни програмира така, че във важните моменти автоматически минаваме на групово мислене. Затова нашата нация от гении оглупява всеки път, когато дойдат избори.

  Но не заради нацията от гении, а по-скоро заради тези чудесни наши деца, смазани в детската тълпа на "Индиго", ще се опитам да опиша разликата между българския и американския човешки калъп - така, както съм я запомнил от моите две училища.

  ВНЕЗАПНО ОСИРОТЯХ

  Когато попълних документите за записване в американската гимназия, попитах в кой клас да отида и кой е класният ми наставник. Служителката леко се обърка. После ми даде списък със седем-осем различни класни стаи и предмети.

  От осем до девет - математика на петия етаж. После химия на третия. После - английски на четвъртия. И така нататък. Всеки час - с различни съученици. Нито имам постоянен клас, нито час на класния!

  Тогава "културният шок" още не беше излязъл на мода, та в душата ми зейна старомодна екзистенциална пропаст. Най-неочаквано ме обзе

  болезнена носталгия по Колектива.

  Казвам неочаквано, защото до този момент си въобразявах, че съм индивидуалист, в смисъл че обичах да правя някои дребни магарии, колкото да ме скастрят на комсомолско събрание, да ми намалят поведението и други невинни радости.

  Тук обаче нямаше как да се правя на черна овца, след като нито имах стадо, нито пастир. Внезапно осиротях. Почти ми се доплака за балканската игра на вина и опрощение, с която колективът те гушва в пазвата. По-късно четох, че подобен шок изпитват дългогодишните затворници, когато излязат на свобода.

  Урок номер 1: Разликата между двете училища е като между панелното и тухленото строителство. Нашето училище се сглобява от цели панели - класовете. А американското - от отделни ученици.

  ГОЛЕМИЯТ КРЪСТОПЪТ, ИЛИ КОЙ ИЗНАСИЛВА ДЕВОЙКИТЕ

  Групата "Пинк флойд" например пее, че на младини човек е уж индивид, но после животът го слага като тухла в стената, прави го еднакъв с всички наоколо. И песента звучи като вопъл. Но ние, българите тъкмо за това копнеем! Ако се съди по "Един неразделен клас" на "Тоника СВ", ние страдаме, че на младини сме били заедно, едно неразделно цяло, но животът ни е пръснал като пилци. Американецът трудно би възприел тази песен, защото той просто не може да изпадне в носталгия по четиридесет човека едновременно.

  Коренчетата на колективната тъга се засаждат още когато гласът мутира и детето внезапно вижда, че мама и тате не са никакви полубогове, а глупави смешници. Това е възрастта на бунта. Тогава е и първият голям човешки кръстопът. В България точно тогава пуберът се гмурва в голямото колективно семейство на "неразделния клас", общата колективна душа. И ако ще се бунтува, бунтува се групово.

  В Америка пътят на пубера просто не минава през колектива и класа. Той почти насила се превръща в автономен индивид. Затова

  романтичният образ за подражание в щатите е вълкът единак като героите от "ренегат", "беглецът" и други терапевтични сериали.Американците издигат личния бунт в култ, но ненавиждат колективния. Ако в някой американски филм видим разбунтувана младежка група, значи тя или ще се дрогира, или ще изнасили невинна сляпа девойка, или ще пречука нейния любим, или и трите заедно.

  Тъкмо обратното, нашата романтика е колективната. Групите са добри. Девойките ги изнасилват индивидуалистите. Ако сред нас по вина на родителите се пръкне индивидуалист, нашата работа е да го превъзпитаме. Да се разхълца пред колектива. Да мине през катарзис. Да се слее с колективната душа. Общо взето, тъй учеше Макаренко и никой още не се е заел да ни отучва.

  Тази разлика е залегнала дори в граматиката. На български може да напишеш цял роман в първо лице единствено число, без нито веднъж да използваш местоимението "аз". На английски не е възможно да пишеш писмо от свое име, без да слагаш "Аз" във всяко изречение. И то с главна буква.

  Нашата граматика наказва изтъкването. Ако някоя дума е особено важна и трябва да я отделим, ние няма да й сложим пълния член отпред като другите народи, а ще й тикнем пълния член отзад, при това долепен. Друг път да не се изтъква!

  ТЕОРИЯ НА ПРЕПИСВАНЕТО

  В американското общество между човека и държавата не стои никой. У нас властта винаги се напъва да те вкара в група, която тя да контролира. Защото ясно е, че колективът е инструмент за правене на човешко пюре. Съвсем не е ясно обаче дали този инструмент наистина може да се контролира от държавата.

  Според Макаренко - може. Лесно е да си Макаренко, когато се предлагат ваканции в Магадан. У нас армиите от комсомолски активисти нито за миг не овладяха истински групата. Контролът бе на повърхността, а

  отдолу вървеше мощен групов саботаж срещу учението.

  Дори и в най-суровите космодемянски времена, изпитите у нас си бяха общо дело. Всеки преписваше, отличниците решаваха задачите на двойкаджиите, всички подсказваха, шушукаха си, навеждаха се и нещо си подаваха под чиновете, а учителката се правеше, че не забелязва.

  Урок номер 2: За толкова години в България не си спомням нито един изпит, където да не се преписва или подсказва при първата възможност. И обратното - в американската гимназия нито веднъж не видях някой да преписва!

  Само този прост факт означава, че Макаренко трябва да се гръмне и да се хвърли от десетия етаж.

  КОЛЕКТИВНОТО ЛИБИДО И КОЛЕКТИВНОТО СКАПВАМЕ

  В България все те възпитават, но всички лъжат и себе си, и училището. В Щатите уж никой не те възпитава, но и никой не лъже училището. Какъв тогава е смисълът от колективното възпитание?

  Ако сексът мотивира ученика, то колективът обръща мотивацията наопаки. В Щатите е достойно да си номер едно по успех. Гаджетата те харесват. У нас обаче да си зубрач не е престижно. Момичетата предпочитат Малкия Иванчо - скромен и шеговит двойкаджия.

  Така е, защото младежкото либидо също обслужва колектива. Рядко например виждаме любов между двама пълни отличници, тя нищо не дава на общата успеваемост. Много по-често отличничка помага на слаб ученик и това прераства в интимност. Или

  добро момиче се влюбва в изпаднал хулиган,

  с което класът постига по-висока хомогенност. Колкото и да е романтична тази връзка, след гимназията нейните основанията изчезват и това води до ранни разводи. Затова пък груповото либидо се пресъздава в службата по такъв изконно български начин, че цялата бизнес организация отива на кино.

  В миналото положението все пак донякъде се удържаше с помощта на комсомола.

  Когато Комсомолът внезапно се изпари,

  училищните класове заприличаха на изоставената от Андрешко каруца. Тогава стана страшно. Ако в Щатите например човек бяга от час сам, в България бяга целият клас. В Щатите всеки си има своя порок, но у нас всички пороци са общи. И всеки отделно взет ученик се превръща в енциклопедия на забранените знания, започва един всенароден юруш на пороците, който естествено води към тясното стълбище на "Индиго".

  Мачкането на тълпите се среща много по-често при източните народи. В СССР, който бе най-колективната държава в историята, след смъртта на Сталин десетки хиляди се изпогазиха и загинаха в тълпата край Кремъл. В опашките за водка в епохата на Горбачов хората така се притискаха, че умираха от инфаркт и задушаване. Имаше и доста случаи на спонтанна интимност. Резултатите, ако са налице, вече трябва да се петнайсетгодишни. Утре ще гласуват.

  В Англия състоянието на тълпа се среща само при футболните запалянковци, защото това е нещо като резерват за остатъците от варваризма, запазено място за долните класи. В английската политика няма тълпи. Средната класа не се бута и ръга. У нас тълпи се образуват дори и сред професорите.

  Така колективизмът постоянно клати държавата. Без индивидуалисти трудно се гради стабилна демокрация. Миналата година някои политолози така се отчаяха, че предложиха да се внесе нов електорат.

  Едва ли обаче МВФ ще ни отпусне достатъчно пари, а и да отпусне, Милен Велчев веднага ще ги профука за някаква операция с външния дълг. Много по-евтино е да променим училището.

  КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОРИГИНАЛИ

  Урок номер 3: У нас те правят на дете до зряла възраст. Там е обратното, карат те да се правиш на възрастен още от дете.

  Уж учех в елитната английска гимназия в София, а се държаха с мен като с инфантил. В Щатите изведнъж ме повишиха във възрастен - помолиха ме сам да си съставя учебната програма. Това ме хвърли в нов културен шок. До оня ден ме връщаха от вратата заради фуражката, а сега сам си избирах не само дрехите, но и уроците!

  Разбира се, и в Америка си има задължителни предмети, но сам ги разполагаш във времето. Има и много предмети по избор. В крайна сметка учението се оказва индивидуално като костюм по поръчка.

  Някои са по-схватливи, а други по-тъпи. Но вместо да ги изравнява като у нас, гимназията още повече ги разделя! Има специални класове за по-интелигентните. Има и три вида дипломи - обща, бизнес и академична. Последната е за тези, които смятат да следват. Ако те скъсат, повтаряш само един предмет и пак никой никого не изчаква – умните могат да завършат по-рано, могат да запишат доста по-сложни предмети, а може и да влязат в университета, преди да са завършили гимназията.

  Представете си 3000 младежи в една огромна сграда, но всеки от тях пет години върви по своя си уникален път. Накрая всеки излиза със своето уникално образование. Влизат 3000 деца, а излизат 3000 завършени оригинали!

  КАК УМНИТЕ ОГЛУПЯВАТ, А ТЪПИТЕ ПОУМНЯВАТ

  В България става обратното - децата влизат различни, а излизат изравнени насила. За целта тонове сиво вещество отиват на боклука.

  Урок номер 4: В Америка способните се развиват по-бързо от тъпите. У нас тъпите настигат способните и постепенно ги изпреварват.

  Как става това? Представете си булдозер и ферари да карат калник до калник от София до Париж, ферарито ще се счупи още около Ниш. Същото се получава, когато едно умно и едно тъпо дете учат на един чин пет години. Едното дете все бие спирачки, другото все натиска газта. Принудено да изчаква, умното дете се учи на безделие и мързел, които по-късно удавя в алкохол.

  В живота надареното дете прераства в резигниран интелигент, отпуснат в депресията си като в отоманка. Оттук идва и

  необяснимата славянска тъга, която разкапва душата

  на българския духовен елит. Когато пристъпът на тъгата стане нетърпим, творецът дава вестникарско интервю за най-общата космическа безнадеждност и сбърканост. Целта му е терапевтична, но обществото го тълкува като политически акт.

  Затова пък семплите и еднопистови индивиди наваксват с повече труд. Училището ги програмира за амбиция и борба. По-късно тъкмо те се превръщат в лидери, пробиват в бизнеса, в политиката и застават начело на нацията. Но природата се обижда, че сме разменили местата на нейните рожби. Както едно палто не бива да е по-дълго от краката, така и

  един народ не трябва да е по-интелигентен от своя елит, за да не се пльосва постоянно в калта.

  Българският родител усеща, че класът изравнява децата и ги кара да се движат със скоростта на изоставащите. И затова хуква да търси различието на равнище училище. В резултат възникна ято от специални гимназии. Едни са за надарени деца. Други - за деца с надарени родители. Трети са езикови, технически, математически, музикални, спортни, туристически, фризьорски. Вече не останаха нормални общи гимназии.

  Това обаче не прави децата уникални, а просто ги нарежда по рафтове, в групи по интересите на родителите. Затова ние сме

  страната на житейските грешки,

  където зъболекарите се оказват музиканти, военните - хомосексуалисти, а всички рано или късно се кандидатират за шефове на телевизията и на БТА.

  ПРИ ИЗВОРИТЕ НА ПАРАНОЯТА

  В Щатите много успешно лекуват алкохолизъм и наркомания чрез групова терапия. У нас груповата терапия води до групово напиване, тъй като ние сме прекалили с дозата още на младини.

  Колективът е като антибиотика -ако прекалиш като дете, на трийсет вече не те лови, трябва ти нов супермощен антибиотик, който да кърти павета. На трийсет ние вече сме потънали до ушите в груповите интриги. Ние изпълваме и най-леките закачки с дълбок психологизъм, от дребните подозрения правим велики предателства и коварни изневери. Това състояние се задълбочава с възрастта. Младите смятат възрастните си колеги за патологични интриганти и са прави - но те също са се запътили натам.

  Гледани отвън, интригите и заговорите нямат нищо общо със здравия смисъл, но вътре в групата е като в омагьосано царство. Там

  и да бягаш от нея, Конспирацията те настига.

  Ето, депутатът Коста Цонев подписал някакво си писмо уж за добро, пък то се оказало бунт против царя!

  За американците параноята е болест. За нас тя е лекарство, ние я обичаме и я практикуваме с огромно удоволствие, защото знаем от училище, че ако не сме в заговора, значи сме на сухо.

  Така както английските вестници вдигат тиражите си с цици на трета страница, нашите вдигат тиражите си с конспирации. Там всеки брой вади нови цици. Тук всеки брой вади нов заговор. Ако вечерта читателят се е разколебал кои сме ние и кои са те, на сутринта той

  отваря вестника, прочита за заговора и душата му се отпуска!

  Лично аз усетих параноичния софтуеър около месец след като постъпих в американската гимназия, а в Далас застреляха президента Кенеди. Съобщиха го по радиоуредбата в час по рисуване. Веднага си помислих, че няма начин да не ме изкарат виновен. Поне така излизаше от елементарната логика. Кого ще накиснат за атентата? Много ясно кого - комунистите. Кои са комунистите тук? Очевидно аз, нали току-що съм пристигнал от враждебна държава. Значи оставаше само някой да ме посочи с пръст и

  в следващия момент щяха да ме овалят в катран и пера.

  Оглеждайки се гузно, аз се придвижих към часа по американска история. И щом седнах, усетих пръст в гърба:

  - Хей, Вал, ама ти си с риза на кученца! Каква порода са, Хъш Пъпийс?

  Край мен се развеселиха. Аз обаче изтръпнах. Защото на ризата ми бе щамповано не някакво безпартийно куче, а съветското куче космонавт Лайка. Добре че влезе учителят и се ядоса на ухилените физиономии:

  - Кученца? Какви кученца? Вие знаете ли, че когато убиват Линкълн, кучето му вие неспирно три месеца!

  После ни разпусна и аз побързах да се измъкна преди някой да е разпознал Лайка. По пътя за къщи си мислех, че у нас в България не биха ни пуснали така лесно. Първо щеше да има

  митинг в двора на училището, за да заклеймим врага.

  После щеше да има комсомолски събрания, клетви, маршировки и цяла

  седмица щяхме да се сменяме на пост пред някакъв училищен кът. А тук - ваканция!

  Комисията „Уорън" побърза да обяви Ли Харви Осуалд за самотен убиец. По-късно се явиха очевидни доказателства, че е имало и други. Това очертава две противоположни тенденции:

  Урок номер 5: Докато американецът не вижда и очевидните конспирации, ние сме убедени, че има заговор дори и там, където той не съществува!

  МЕХАНИЗМЪТ НА ПОЛУДЯВАНЕТО

  Така училището у нас залага механизма на параноичното изкукуригване. Ако дъската ви нещо хлопа, най-вероятно се е откачила някъде още в пети клас.

  Нашите психиатри твърдят, че около 30 на сто от българите имат психически проблеми, но че причината е в трудностите на новото време. Ние сме си нормални, времето не е. Но щом е така, значи при старото време леко отвъртелите трябваше да са точно 70 на сто. Ако човек е здрав, той се адаптира и към новото, и към старото, и на Марс.

  Има два основни метода за адаптация:

  1. Да пригодим себе си към реалността.

  2. Да пригодим реалността към себе си.

  Индивидуалистът винаги избира първия метод. Той приема, че нещата извън него са обективна даденост. След това се вглежда в себе си и се пита -какво греша аз? Как да се променя? Колективистът прави обратното. Той пита - къде е конспирацията? Кой ми прави мръсни номера? Как да му го върна?

  Който е живял и в България и в Америка, не може да не е забелязал тази разлика. Българинът винаги е жертва на лошо отношение, на заговор и на лоша управия. Американецът винаги първо казва - "It’s my fault", грешката е моя. Той все търси себе си, все разкрива истинското си "Аз", все си притяга някаква леко разхлопана дъска.

  Урок номер 6: Американецът винаги се обективизира. Българинът винаги лъже себе си.

  Види ли се с повече пари, интелигентният американец ги харчи за психоанализа. Все едно ходи на фитнес или на зъболекар. С помощта на терапевта той превръща личността си в строителен обект. Години, а дори десетилетия наред той коригира и най-дребните си отклонения, мъчително издирва детските си психози, издърпва ги от дупките и ги хвърля кофата. И когато накрая си лъсне Аза като кукла, вече е щастлив пенсионер.

  Българинът си знае, че ако нещо хлопа, то е чуждата дъска. За да те забележат, че нещо не си наред, в България трябва съвсем да перколясаш, да се съблечеш гол и да подгониш инкасаторката с брадва, след което идват санитарите, слагат ти ризата, бият ти инжекции и те прибират. После те изписват поради липса на легла и веднага се включваш в политиката, защото в парламента трябва да са представени всички заболявания.

  Не аз трябва да свиквам с България - нека България свикне с мен!
  Това е велик парадокс. Българинът е адаптивен до обезличаване в групата, но е неадекватен в големия живот. Американецът не е на мястото си в тълпата, но много по-добре намира мястото си в живота.

  КАК ОЦЕНКИТЕ РАЗХЛОПВАТ ДЪСКАТА

  Защо американците по-добре се обективизират? Защото за да си наясно със себе си, трябва да получиш точна оценка отвън. Трябва и вътрешно да вярваш на тази оценка. Например получа двойка. Убеден съм, че тя е заслужена. Това вече е първата крачка към тройката. Но ако съм убеден, че имам двойка, защото учителката не ме обича, това е първата крачка към лудницата.

  Принципна разлика: Не си спомням нито един изпит в България, който да ме е оценил точно и обективно. Понякога съм имал късмет. Понякога учителят ми е пускал аванта. Понякога нарочно ме е закопавал. Но винаги е имало нещо лично, нещо случайно.

  И обратното - в Щатите нито веднъж не усетих нещо лично или случайно. Добра или лоша, бележката ми винаги беше точна, обективна и напълно заслужена.

  Сега си представете как това моделира човешката глина. Щом всяка оценка е случайна и субективна, значи трябва да се подмазвам на учителя, да му се усмихвам и кимам одобрително, да му нося дребни подаръчета. Пише ли ми двойка, значи е злодей.

  Така правя едно малко отклонение от реалността. Утре още едно отклонение, други ден - трето, и

  така до матура вече съм отронил половината си мозъчни гънки.

  След още десетина години в главата ми не остава нито едно нормално кътче!

  Типичният български учител е завършен продукт на този процес. За нето симпатията, антипатията и отмъщението винаги са част от оценката. Дори когато става смешен. Веднъж в университета леко изиграх един преподавател по научен комунизъм. Години по-късно при същия преподавател се яви брат ми. Той го попита дали брат му не се казва Валери и веднага след отговора го скъса. А можеше да го скъса и без да го пита.

  Имах една учителка по български, която по принцип не пишеше на момчета повече от четворка. И една по физика, която никога не пишеше шестици на момичета. Трета пък казваше, че утре ще те изпита. Така през целия срок се готвиш само за един урок и шестицата ти е в кърпа вързана. Но ако ти има зъб, изпитва без предупреждение.

  Топидиопката на моите спомени

  е учителката ми по математика в елитната английска гимназия другарката Б. Тя изобщо не можеше да смята. Затова бележката бе въпрос на пазарлък. Изтъпанчил си се на дъската и спориш. Може да отстъпи, а може и да се опъне. Веднъж ми писа четворка, после я задраска и написа пет и половина, а след още малко пазарлък пак я задраска и написа шест минус. Изпозадраска цяла страница в бележника!

  На последното класно реших с лекота и трите задачи, но тя ми писа тройка. Каза, че вероятно съм преписал. След дълги спорове отидох да се оплача на директорката, която също беше математичка, но въпреки това можеше да смята. Тя погледна тетрадката, усмихна се и нареди да ми се направи ново класно.

  Другарката Б. обаче реши да ме накаже. Отдели ми само 15 минути в края на часа и ми даде две задачи от съветския сборник по математика, отбелязани с по четири-пет звездички. Задачите с по четири звездички бяха супертрудни, решаваха ги само генийчета, и то за половин година. Абсурдно беше да се справя.

  За да не видя отговорите на последните страници на сборника, другарката Б. ми го дръпна веднага щом преписах условията. Но тя не усети, че аз първо преписах отговорите, а после - задачите. Скалъпих по едно-две напълно без-мислени уравнения, сложих отдолу решението и си предадох класното, точно когато удари звънецът.

  Другарката Б. се втренчи в уравненията като в китайски трактат. Очаквах да ми ги хвърли в лицето. Вместо това тя се усмихна криво и заяви:

  - Виждаш ли как можеш, когато учиш!

  И ми писа шестица. Първо ми стана смешно, после тъжно. Нормално ли е цяла година да решавам всичко без грешка и да ми пишат все тройки и четворки. И точно когато не реша нищо, да избутам шестица с една тъпа шмекерия. Жалка учителка, жалко училище, жалък аз...

  В СВЕТА НА ТЕСТОВЕТЕ

  Разбира се, такива като другарката Б. не се срещат често. Но щом в оценката има дори и 5 на сто субективизъм, появава се елемент на житейска несправедливост, на социална обида и всичко започва да се политизира. Децата на началниците, на богатите хора, на хората с връзки винаги получават по-високи бележки, отколкото заслужават. Това озлобява останалите. От малки децата научават, че всичко е корумпирано, че няма никакъв смисъл човек да се бори с несправедливостта.

  Какъв е ключът към абсолютно обективната оценка? Това е нещо много просто, нарича се тест. В теста не те оценява учител. Може даже да се каже, че сам оценяваш себе си. Американският тест за интелигентност например от малък те ориентира дали от теб ще стане Айнщайн. Средният коефициент IQ е 100. Ако имаш 10 около 80, няма никакъв смисъл да се напъваш да ставаш професор по социология или да даваш акъл на нацията. Може да имаш талант за спортист, музикант или артист. Но не и за министър.

  Според мен българите и американците имат еднакъв IQ. Ние обаче сами си го сваляме поне с 40 пункта. На длъжности и професии, където коефициентът трябва да е поне 120, у нас се настаняват хора с 80. Достатъчно е да прочетем едно интервю на министъра на културата и ще разберем за какво става дума. А хора с IQ над 150 заемат места, където е достатъчно и 60. Така поотделно българите може и да са два пъти по-умни, но като общество се оказват два пъти по-тъпи от американците.

  В Щатите всяко дете не само научава най-общите параметри на интелекта си, но и неговите силни и слаби места: пространствено-логическа интелигентност, вербална интелигентност и така нататък. Това много точно го ориентира в професията.

  Тестът в Америка е начин на живот. В американската гимназия правиш поне един тест на ден. След всеки урок -тест за всички. В края на срока - голям тест по цялата материя. Този тест оценява и работата на учителя.

  Ето основните предимства на тестовата система пред традиционната българска система за изпитване:

  1.Учителят с неговите симпатии и антипатии е напълно елиминиран. Оценката изобщо не зависи от него, няма никакъв субективизъм.

  2.Абсолютно ясни и точни критерии. В България за едно и също нещо може да получиш и двойка, и шестица.
  В американския тест всеки въпрос има еднозначен отговор, който носи точно определени точки.

  3.Късметът не играе никаква роля. Тестът те изпитва по цялата материя
  без изключение. В България се готвиш по двайсет въпроса, но ти се падат два. Може само тях да си чел. Но може и само тях да не знаеш.

  4.Тестът те възпитава на постоянство, защото постоянно те изпитват. В България те изпитват един-два пъти в срока. Така ту мързелуваш, ту зубриш на щурм.

  5. В САШ бележката е от 0 до 100. Това дава много по-широк и точен диапазон на оценката. Под 65 от сто се смята за двойка - значи все пак трябва да познаваш добре матерната, за да минеш.

  В България оценката е от 2 до 6, но минаваш и с 3. Достатъчен е само един проблясък, едно подсказване, за да те пуснат да минеш. У нас е нормално да стигнеш до матура, без да знаеш дори 10 на сто от материя, по която си взел изпити!

  Урок номер 7: В България гимназията слага летвата много високо, но повечето ученици минават под нея, без да я прескочат.

  В САЩ летвата се наглася според възможностите, може и да е много по-ниско, но задължително трябва да се прескочи.

  ЗАЩО МАТУРАТА ОСАКАТЯВА

  А сега да се спрем на най-важния изпит, който определя живота на човека. У нас той се нарича матура. В Щатите се нарича SАТ. Между двете няма абсолютно нищо общо.

  SАТ е един огромен тест. По мое време се казваше СЕЕ, но още преди почти 4 десетилетия отговорите се попълваха на перфокарти за компютър. Никакви "комисии" - от едната страна на машината пъхват перфокартата, от другата излиза бележката.

  За този изпит няма смисъл да зубриш. Колкото можеш да се подготвиш за "Стани богат", толкова можеш и за SАТ. Той проверява абсолютно целия спектър на знанията ти чрез стотици въпроси, в които избираш между чети-ри-пет отговора. Ако преди пет години си го учил и си го разбрал, днес не може да не ти светне.

  Докато за българската матура зубриш до прилошаване, за SАТ трябва да се тренира - решаваш тестове от миналото, за да свикнеш с обстановката.

  SАТ проверява знанията както си дремят в пасивната ни памет. Матурата ни кара първо да ги събудим, да ги натъпчем в активната си памет и после да ги възпроизведем цялостно.

  На компютърен език учението просто „даунлоудва" файловете в харддиска. Зубренето обаче ги "отваря" в активната памет. Ако отворим в активната памет десетина-двайсет файла от харддиска едновременно, компютърът ще заработи по-бавно и все по-бавно, докато блокира. И най-мощният компютър в света ще се срине, ако зубри като абитуриент.

  Мястото на целите файлове с уроците на миналото не е в активната човешка памет. Това е все едно да товарим спортна кола с тухли, вар и пясък. Или до впрегнем елитен състезателен кон в каруца. Зубренето е опасно и за здравето на младежта, и за нейното бъдеще.

  Как зубренето може да срине личността е описано преди повече от два века от знаменития френски учен Гюстав льо Бон, който сравнява училищата в латинските страни с англосаксонското образование.

  За изпита тип "матура" Льо Бон пише следното:

  "...От тях поискаха прекомерно, като ги накараха в определен ден, седнали на стол или изправени пред дъска, в продължение на два часа и за цяла група науки да бъдат жива енциклопедия на всеобщото човешко познание; и наистина те изиграха тази роля, или почти, точно в този ден и за два часа; един месец по-късно обаче те вече не са същите; те не биха издържали още веднъж същия изпит; придобитите познания, прекалено много и прекалено тежки, непрекъснато изтичат покрай ума им и те не научават нищо ново. Духовната им устойчивост се е предала; плодоносните сокове са пресъхнали;

  появява се готовият човек и често той е свършеният човек..."

  "...Той тръгва и влизането му в живота и първите му стъпки на практическото действие най-често са само поредица от болезнени падания; от тях му остават рани, а той е задълго огорчен, а понякога - трайно осакатен..."

  Големият проблем на българския министър на образованието е, че мисли като всички предишни министри. Но пуберът на новото време вече мисли като Льо Бон. Той отдавна не живее в резерват. Днес всеки български младеж, който е научил достатъчно английски, може да се яви на SАТ по Интернет. У нас даже има специална фондация, която подготвя кандидатите. Ако изкара додтатъчно висок бал, може да го приемат и в Харвард, да му дадат стипендия.

  На практика днес

  SАТ е най-голямата и най-справедлива компютърна игра

  в света. Младежът, който се явява и на SАТ, и на българската матура, не може да не усети примитивизма, садизма и идиотизма на ненужното зубрене. Духът вече е пуснат от бутилката. Министърът трябва да е наясно, че стачките срещу матурата ще продължават всяка година и постепенно ще обхванат цялата нация. Или българската образователна система трябва да разбере в кой век живее, или ще се срине окончателно.

  НАЦИЯ ОТ БАБУСИ?

  Според Льо Бон зубренето заради самата диплома крие опасността „да вдъхне на образования по този начин неудържимо отвращение от социалния му статус и силно желание да излезе от него. Работникът вече не иска да е работник, селянинът -да е селянин, а последният буржоа не вижда друга възможност за себе си освен държавните служби".

  Под линия Льо Бон прави следното отклонение:

  „Всъщност, това явление е присъщо не само на латинските народи, то се наблюдава и в Ки;тай, страна също така ръководена от строга йерархия от мандарини, в която мандаринс-твото се получава и чрез конкурси, чието единствено препятствие е

  безупречното рецитираме на дебели учебници.

  Армията от просветени безработни днес се смята за истинско национално бедствие в Китай. По същия начин в Индия, където англичаните откриха училища не да образоват, както в Англия, а просто да обучават местното население, от този момент се създаде специална образована класа - бабусите, които, ако не успеят да добият обществено положение, стават непримирими врагове на английското могъщество. При всички бабуси, без значение дали работят или не, първата последица от просвещението им бе техният рязък морален упадък."

  Какво е България в момента, ако не нация от бабуси, в която милиони инженери, лекари, философи, педагози, историци отдавна са изяли плодовете на образованието си и днес или бъркат в кофите, или крадат коли, или правят нови и нови политически партии? Днес работата за висшисти в България е три пъти по-малко, отколкото преди 12 години. Но ние произвеждаме три пъти повече висшисти. Дипломата у нас вече е

  една Корумпирана хартия, Която съчетава максимум претенции с минимум знания.

  Но между Китай и франция от XVIII век, от една страна, и днешна България има много съществена разлика. У нас социалният мир донякъде се спасява от изтичането на мозъци. Емиграцията е като предпазен клапан.

  Това е все едно да си сложим радиаторите на балкона, за да загряваме атмосферата. Оказва се, че най-бедната (след Албания) държава в Европа харчи милиарди левове всяка година, за да даде напълно ненужно, но безплатно образование на своята младеж, която при първа възможност бяга в САЩ, в Белгия и в Германия.

  Ние се самоубиваме и сами си плащаме въжето.
  _________________

  The best way out is always through Robert Frost
 67. 67 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До отвесната черта: не трябваше да даваш точно пример с Финландия, защото точно там държавната политика е да уважава решението на родителите да обучават децата си вкъщи, в силен контраст със западната си съседка, в която политици предлагат на социалните да отнемат деца от родители заради домашното образование. Прочети разказ от първо лице относно ситуацията във Финландия. http://www.hslda.org/hs/international/Finland/201102280.asp

 68. 68 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чудесна статяи! Препоръчвам я с две ръце!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 69. 69 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 950 Неутрално
 70. 70 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  От 1999г. в САЩ има специална програма "National Household Education Surveys Program (NHES)"на Института за Образователна Наука за изследване и статистика на домашното образование. В изводите по долу са написани основните причини хората да искат домашнио образование за децата си:
  1. Загриженост за училищната среда. Това включва причини, като безопасност, наркотици, или отрицателни партньорски натиск.
  2. За да се осигури на религиозна или морална инструкция.
  3. Недоволството академичното обучение в училищата до които имат достъп.

  Since 1999, the National Household Education Surveys Program (NHES), conducted by the U.S. Department of Education’s National Center for Education Statistics (NCES) in the Institute of Education Sciences, has collected nationally representative data that can be used to estimate the number of homeschooled students in the United States.

  Summary
  From 1999 to 2007, the number of homeschooled students in the United States increased, as did the homeschooling rate. In 2007, parents homeschooled their children for a variety of reasons, but three reasons—to provide religious or moral instruction, concern about the school environment, and dissatisfaction with the academic instruction at other schools—were noted as most important.

 71. 71 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#67] от "Петкова":

  Във Финландия има 400 деца, които се образоват "домашно". Има и контрол на това на какво ги учат вкъщи, като минимум се иска съответствие с принципите на националното им образование.

  Което е точно обратното, на това, за което агитира докторо по философия от евангелистката семинария по-горе.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 72. 72 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  В училище винаги съм бил отличен ученик.
  Давам си сметка обаче, че истинско образование на ниво получих от ЧАСТНИТЕ си учители.
  По математика и рисуване.
  Не само защото получих отлични оценки на приемните изпити по специалността Архитектура (5 приемни изпита в свирепа конкурентна битка), но и защото това бяха Хора с главна буква.
  Добри Бидиков и Любомир Карагьозов.
  Косвено признание за краха на държавното образование беше изборът на моите родители (учители по история и химия) - там, където трябва задължително да се успее, да се пребориш с конкуренцията - ЧАСТНИ УРОЦИ и никакви илюзии по качеството на "отличното" държавно образование!
  С мизерните си даскалски заплати моите родители отгладуваха моето качествено ЧАСТНО образование и бяха прави, поклон им сторвам за жертвите и мъдростта!
  А познанията си по история, настървението си по литературата, любовта към изкуството, интересите към всички видове творчество - дължа само на Баща си - учител по история, всъщност частен учител №1 за мен.
  Разправяйте на каубойската ми шапка приказките за "високото качество" държавното образование.
  Когато завърших с отличие и висшето си образование във ВИАС, се видях като едно нищо с отлична диплома в джоба, без никаква пригодност за професионална реализация в практиката.
  ...Добре, че попаднах на един истински Учител по професията си - големият български архитект Павел Цветанов, който също стана безвъзмезден ЧАСТЕН учител за мен.
  Дълбок поклон на българския Частен Честен Учител!
  ...
  Браво на статията, поздравления за Автора!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 73. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "jubal harshaw":

  Пич, не съм олигофрен и точно по тази причина с чиста съвест ти казвам че покривам всички, повтарям всички предмети, без един, с който има кой да се занимава.
  И ако искам децата ми НАИСТИНА да са обучени трябва да повтарям дома ВСИЧКО, на което би трябвало да ги научат в училище, но вече в удобносмилаем вид.
  Ти как мислиш, 7 часа в училище и още 5 в къщи, как са за едно дете?
  Навремето аз минах през този ад, за да ме спасят родителите ми от уравниловката на соцобучението и да ме научат да мисля. Сега уж в демокрацията, аз трябва да го повтарям с моите деца.
  Струва ми се, че мога тези 7 часа "държавна поръчка" с чиста съвест да им ги спестя. В противен случай домашното образование трябва задължително да включва и уроци по физическа, вербална и виртуална самозащита, а така също и имунизация срещу чалга и чалгаджии. Нещо което е дотатъчно изтощително и за родители и за деца.
  Защо те трябва да бъдат социализирани насила с априори асоциални или социопатни елементи? Като станат възрастни ще имат достатъчно възможности да се порадват на подобно общуване.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 74. 74 Профил на Tzvetan Tzvetanski
  Tzvetan Tzvetanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Домашното образование не като домашната лютеница - не е за всеки, но пък трябва да е право на всеки!

 75. 75 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#35] от "|":

  Къде намесваш домашното образование? Аз коментирам държавните училища в една страна, сочена за пример в образованието и в друга страна, в която зрелостнците излизат масово неграмотни, неспособни да разберат текст и да формулират собствена елементарна мисъл, но за сметка на това искат да им въвеждат задължителен предмет религия и прочие откровени идиотщини.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 76. 76 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 958 Весело

  Още информация за домашното образование:
  http://www.myhomeschoolingweb.com

  Ето списък с методи за тестване знанията на домашните ученици.

  Testing Methods
  It is important to evaluate achievements of a child while home schooling in order to be conscious of his or her development. Check out the testing information and its types.

  Afterschooling Method
  Charlotte Mason Method
  Classical Method
  Eclectic Method
  Montessori Method
  Religious Method
  School at Home Method
  Structured Homeschooling
  Traditional Method
  Unit Study Method
  Waldorf Method
  Unschooling
  http://www.myhomeschoolingweb.com/methods/

 77. 77 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "rapidfire":

  Едно е да повториш, друго е да почнеш от нулата. Това, че не виждаш разликата показва, че преценката ти може и да не е толкова безгрешна, колкото мислиш, че е.

  [quote#73:"rapidfire"]Струва ми се, че мога тези 7 часа "държавна поръчка" с чиста съвест да им ги спестя.[/quote]

  Може и така да е, може и да не е. Проблемът е как децата ще покажат, че не са им спестени само часовете, а и знанията и опита, които се натрупват през тях.

  [quote#73:"rapidfire"] домашното образование трябва задължително да включва и уроци по физическа, вербална и виртуална самозащита[/quote]

  Естествено. Това е част от израстването на детето. Иначе как, от парника направо в живота ли?

  [quote#73:"rapidfire"]социализирани насила с априори асоциални или социопатни елементи?[/quote]

  Да бе, всяка паралелка в България е развъдник на маниакални убийци. Айде успокой се малко. На улицата също ли не ги пускаш да играят?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 78. 78 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да говорим за качествено Образование , при масовата баталия за оцеляване тук и сега , значи да говорим за тема от бъдещето . Въпросите , които повдига дискусията , имат дефиниран Отговор , но Авторът не го е "прокарал" през съображението си за тежкия дефицит на "всякак" История в днешната ни способност за Общо развитие . Доблестни и чисти са подбудите на Автора , но страдат от недостиг на Метод ...

 79. 79 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#65] от "BlueWater":

  А да кажеш как се движи оценката на САЩ в международните тестове през това време? Хехехе.

  Romanes eunt domus!
 80. 80 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#66] от "Realistka":
  Текста на крайния конформист, опортюнист и доказан доносник, политически и морален хамелеон Валери Найденов е една откровена каша от ноторни истини, нахални лъжи, мазохистично публично отричане на личното минало, и много, много полуистини... А пробутването на проницателните мисли, наблюдения и размишления на създателя на социалната психология Густав Льо Бон, но и един от доказаните идеолози на протофашизма и крайния расизъм, за обща култура, фашизма като идеология се ражда и формира във Франция в края на 19 в. и в началото на 20 в. и именно Густав Льо Бон е един от идеолозите му. Така, че нещата не са черни и бели, а са доста по-сложни и зависят от ракурса под който се гледат и анализират. Едно е сигурно, училището има силно унифициращо действие, но пък и силно социализиращо...всъщност модела, функциите, ролята и значението на училището са били дискутирани още от древните гърци и римляни и до ден-днешен няма единодушно приета парадигма за него и никога няма да има такава....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 81. 81 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#61:"jubal harshaw"]Не само това - там, където homeschooling показва някакъв успех има дълга традиция и строг режим за контрол от държавата[/quote]

  Любопитно ми е на базата на какви емпирични сведения казвате това? Относно дългата традиция - домашното образование винаги е съществувало в историята. Относно държавния контрол - вашето твърдение не почива на обективни факти. Има изследвания върху корелацията между успех на учениците и държавен контрол, и те показват, че няма никаква пряка зависимост - домашните ученици постигат високи резултати както в щати с по-голям контрол, така и в такива, които не се месят в работата на родителите. Успехите на домашните ученици се дължат на усилията на самите участници - деца и родители, а не на външен фактор като контрол. Ако искате да прочетете повече по въпроса, вижте това изследване на Патрик Башъм "Домашното образование: от крайност към основна тенденция" http://www.homeschoolingbg.com/index.php?id=9

 82. 82 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#73:"rapidfire"]Навремето аз минах през този ад, за да ме спасят родителите ми от уравниловката на соцобучението и да ме научат да мисля.[/quote]

  Както вече съм ти казвал друг път, родителите ти определено не са успели да те научат да мислиш добре.

  Romanes eunt domus!
 83. 83 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Системните проблеми са два.
  1.Системата на образование основно осигурява реализация на заетите в нея,срещу което обществото получава някъква съмнителна демонстрация на знания и ценности.В стил,много са ни умни децата,цитират някъкви"термини ужасни и за професори неясни".Безумието "литературна тема" и производните му,които са вход за специалности,като право,журналистика ,публична администрация и подобни.
  С историята е същото.
  2.От тук следва и втория.Образованието се свежда до формален резултат,по зададените от същите субекти критерии.
  За учениците-диплома,за учителите и училищата,брой ученици и статистика,от там размера на делегирания бюджет.Плюс бизнес за стотици милиони за подготовка да се демонстрират знания на конкурс,пак по критери,зададени от същите субекти
  Системата подава към обществото два вида сигнали според интереса-много е зле ,повече средства и държавна намеса-много сме добри,не реформирайте за да не развалите,само дайте пари.

 84. 84 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#67] от "Петкова":

  Много добре знам какво е обучението вкъщи във Финландия и колко хора го практикуват. Имам приятели финландци, пък и както казах, интересувам се и чета много по темата. Не гледам филмчета и не чета малоумни сайтчета.

  Romanes eunt domus!
 85. 85 Профил на ИНВЕСТИТОР
  ИНВЕСТИТОР
  Рейтинг: 733 Гневно

  Чесно требва да си кажем истинътъ Дръжаватъ ни е виновна Дръжавътъ и власттта съ изнудвани ут алчнити дембелски даскали Даскалити държът монопол нъд убразуванииту Даскалити цоцат ут сички пари Теа вмирисъни непригодни дембели ни могът живя ку ни мачкът дицата ни дету съ ги превърнали в свои ратаини Туй ни е концлагер туй ие нешту многу по гадну Качеству немат ма за пари утворили лакуму гърла Цоцат пари цоцат пари Тея дембели другу ни прават усвен дъ си измислат къкво ошти да вредът Па ние што требва дъ им съ навеждами а
  Даскалити съ прекалену многу даскалата съ прекалену многу требва дъ съ сакръштавът Ма те изродити даже туй правителству рикитирахъ и сига требва дицатъ ни ошти ут бебетъ дъ ги прилапат даскалити Сичку прават дъ съ на гърбъ на свубоднити придприимачи Даскалити зъбранихъ думашнуту убразувание штоту немат кък дъ лапундрат Па тиа бедниовци дету идно ебру ни съ спичелили сами цела дръжава държът ма сегъ ГОСПОДИН БОЙКОБОРИСУВ ши им стъпи нъ врътъ с новия закон Ше ги изпуувулни масуву Па посли и придприимчивити дету искът дъ дават найдуброто на дицата си сами ши могът дъ спичелат Требвъ съ закривът многу даскала Многу дембелски ништуправници даскали требва съ изривът Дръжавътъ ши спичели пък ку требе и ши съ наврът в затвор даскалити изнудвачи Гадовете даскъли требвъ си гу пулучът

 86. 86 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#80] от "appen 13":
  [quote#80:"appen 13"]Текста на крайния конформист, опортюнист и доказан доносник, политически и морален хамелеон Валери Найденов [/quote]
  Това, че цитирам статия, която дава възможност за дискусия съвсем не означава, че споделям политическите пристрастия на Валери Найденов.
  За мен статията е интересна като информация и добър повод за дискусия.
  [quote#80:"appen 13"]ролята и значението на училището са били дискутирани още от древните гърци и римляни и до ден-днешен няма единодушно приета парадигма за него и никога няма да има такава.... [/quote]
  Това пък съвсем не съвпада с предишната част от постинга.
  П.П. И не прибързвайте в рекциите си на разочарования. Може да сгрешите в изводите си!

  The best way out is always through Robert Frost
 87. 87 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 933 Неутрално

  тука много професори по педагогика и образователни системи начело с въпросния адвокат.... Трябва да си идиот за да си мислиш ,че ако "домашното" училище вземе превес над общественото ще допренесе положително до израстването на читави младежи..Я си представете масово децата да последват "опита" на въпросния родител и се затворят в къщи за да ги образова техния родител... не говоря толкова за качеството на образованието , което ще получи детето , а за асоциализацията му от неговите връстници..Че нали училището освен образование , дава на подрастващите и социалната отговорност , живота в общност с всичките му хубави и лоши страни..Аз се учудвам как един човек ,очевидно интелигентен и ерудиран ,може от един частен случай да прави генерални изводи , а от там да дава генерални съвети....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 88. 88 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#6:"skiper"]В САЩ над 1.000.000 деца (от 1ви до 4ти клас) се обучават домашно.
  И в Австралия това е практика поради отдалечеността от населени места. [/quote]
  А в Сомалия, поради липсата на храна, сума деца ядат каквото намерят на улицата. Нашти с кво са по-лоши?

 89. 89 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Само да попитам привържениците на домашното обучение. Кой ще ви обучава децата в къщи? Вие? Знаете и разбирате от математика, физика, химия, история, география, литература, етс? Можете да обясните на децата си всичко написано в учебника? Да го обясните, че да го разберат, а не да им го прочетете и да го накарате да го наизустят? Как изобщо си я представяте тази работа?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 90. 90 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#77] от "jubal harshaw":

  Разликата между моите учители и сегашните е че моите бяха високо образовани хора, на които им беше НАЛОЖЕНО да ни възпитава това, в което самите те като интелигентни хора не вярваха.
  Сегашните, за съжаление в болшиството си са дългогодишния отпадък на всички ВУЗ-ве и посредствеността им иде отвътре.
  Освен това учебниците ми бяха разбираеми за деца, за разлика copy-paste-натите абзаци от монографии в сегашните.
  На улицата едно дете може по собствено желание да избегне общуването с друго, което не му е приятно, или го тормози и само да си избере компанията. В училище социалните контакти от избор се превръщат в задължение, което не всякога е приятно, а понякога е и нездравословно.
  Нямам нищо против бойните спортове и много ги уважавам, но не като всекидневна необходимост за оцеляване. Все пак на нас високообразовани хора ли ни трябват, или биячи и интриганти?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 91. 91 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lemmy":

  За което призовавам и аз още от деня на приемането и от т.нар. Велико народно събрание, изцяло доминирано от гинюганевците на прехода.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 92. 92 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#81:"Петкова"] на базата на какви емпирични сведения казвате това[/quote]

  На базата на това, което съм чел и виждам.

  [quote#81:"Петкова"] Относно държавния контрол - вашето твърдение не почива на обективни факти.[/quote]

  Значи можете да ме оборите лесно. Покажете ни в кои развити държави с домашно образование няма някаква форма на държавен или обществен контрол по отношение на програмата. По изключение може да ползвате и Педивикията.

  [quote#81:"Петкова"]домашнте ученици постигат високи резултати[/quote]

  Според научни изследвания (това не включва пропагандата на Fraser Institute), високите резултати се постигат от учениците, които са от семейства с много образовани родители и доходи значително над средните. В останалите случаи или няма разлика или е по-зле.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 93. 93 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#82] от "|":
  [quote#82:"|"]Както вече съм ти казвал друг път, родителите ти определено не са успели да те научат да мислиш добре. [/quote]

  Родителите ми ме научиха да мисля като свободен и независим човек.
  Което не е добре според вас, определено.


  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 94. 94 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#87] от "too_many":

  То това дете от примера очевидно е асоциално, след като връстниците му не го приемат. И очевидно е асоциализирано от алтернативната среда вкъщи, щото трета няма. Хич не мисля, че най-доброто в неговия случай е да го затворят у тях. Напротив! Щото все някога ще порастне и ще се наложи да излезе навън. И ако започне да се социализира на 20, или 30, или когато все пак родителите го пуснат, ще е доста по-мъчително, ако въобще се получи.

 95. 95 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 933 Неутрално

  [quote#12:"NK"]Но пък съм 100% съгласен, че системата е като концлагер. Стъпква инакомислието и мачка свободата на духа. [/quote]

  това ли се случи с тебе , когато си ходил на училище...Ами ще ти кажа ,че ако е ДА , повредата е в твоя телевизор повече от колкото в системата...
  Но ако това което казваш не е от личен опит или наплюдения е типичен пример как простия човек знае всичко и е компетентен по всичко ...
  Аз никога не бих оприличил бълг.училище с концлагер ...най-малкото това е откровена обида към хилядите учители работещи там... Не стига ,че последните 20 г. училтелите и цялата система бе навряна в кучи гъз , ами и като излезе един такъв "ерудит" да ми говори глупости ми идва малко в повече ....Училището и цялата система не е дъвка за всяка уста и трябва да се внимава какво се приказва по въпроса....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 96. 96 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Елитът не иска за народ критично мислещи личности...
  ================

  У нас няма елит. Има управляваща върхушка, в по-голямата си част назначена отвън...

 97. 97 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#94] от "usero":

  именно ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 98. 98 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Разстроено

  Проблем за държавното образование е това, че се движи много близо до темпото на най-бавните. Изглежда системата провокира учителите не да обръщат внимание на талантливите и отличниците, а преди всичко на по-забавените в развитието си с цел "да избутат". Ефекта, който се получава е СРЕДНЯШКИ резултат за всички и масова сивота по социалистически.

  Само че имаме НОВИНА. Една държава се движи напред от личности и развили таланта си хора. Другите не са маловажни, но без първите тъпчем на място в момент,в който света се развива с невиждана досега скорост.

  Докато Държавата не промени образованието по начин, който да позволи свободно развитие на таланта и интересите на всяко дете... дотогава ще има и подобни идеи за алтернатива.

  Сега по-надарените деца са обречени на ПОСРЕДСТВЕНОСТ.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 99. 99 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#82] от "|":

  П.С. Желанието да обиждаш опонентите си и източниците им на информация, на пропуск на домашното ти възпитание ли се дължи, или след като мина през държавното училище просто не познаваш друг начин на общуване?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK