Прочит на историята: Дипломати, завършили в Москва, погрешно се наричат професионалисти

Евгени Силянов

© Личен архив

Евгени СиляновВ "Прочит на историята" публикуваме част от разговора с Евгени Силянов - професионален дипломат и журналист, на Аспарух Панов. Интервюто е публикувано в "Демократически преглед" /1998/ и в в книгата "Между емоциите и реалностите на прехода" на автора. То е направено през 1995 г., когато Силянов е на 88 години. Две години по-късно той почина в Париж. След чести и дълги срещи със Силянов Аспарух Панов го характеризира като човек с изключителна ерудиция, невероятна обща култура и феноменално познаване на българската и европейската история. Освен това - с аристократични обноски, фино чувство за хумор и младежки дух.


А как стигна до външно министерство и дипломацията?


- Във всеки случай не чрез правото. Това, което обичах като юрист беше частното право, а не международното. Това беше правото, което е тъй далеч от дипломатическата служба и никакво влечение нямах към дипломацията, защото - бях може би наследил от баща ми това мнение- дипломацията се смяташе, че е малко несериозна работа в оная епоха, особено за интелектуалец като баща ми. И много ми допадна частното право. Аз бях много силен по частно право и това ми харесваше. То включваше най-значителните юридически материи - гражданско право, контракти и задължения, наследствено право - или с други думи гражданският кодекс на Наполеон от 1804 г. Този интерес към правото може да изглежда чуден на хората, израснали при комунизма, тъй като комунистическата система не се подчиняваше на общоприетите юридически принципи и норми.


Следвах право естествено в Париж. Не можеше да бъде и другояче, след всичко, което ти разправих до сега за атмосферата в семейството ни. Но за дипломация не бях помислял. В средата на родителите ми всички предпочитания бяха към литературата, към занимания, свързани с духовния мир. (Доста по-късно разбрах, че баща ми е бил вътрешно доволен от влизането ми в дипломатическата кариера).
Когато завърших образованието си в Париж, три години продължаваше следването, главният секретар на Училището за източни езици Леон Болио, автор на една великолепна българска граматика, по своя инициатива ми предложи стипендия, без да съм я искал. И така правих една година допълнително докторат. През тази година обаче, излезе обява за конкурс в министерството на външните работи. Майка ми се беше уплашила, че мога да реша да остана във Франция завинаги и пристигна внезапно в Париж. "Виж какво, ми каза тя, ти никой път няма да се научиш да ставаш рано, съдебните заседания за теб ще бъдат посред нощ, сега тъкмо има конкурс и дипломацията за тебе ще бъде един занаят, който ще ти позволи да живееш съобразно с вкусовете си. Освен това ще можеш и често да пътуваш, което толкова обичаш." Така напуснах Париж и се върнах в София. Не вярвам, че родителите ми са си мислели същото, което са ми повтаряли хиляди хора, че съм роден за дипломат - всичко това е една глупост. И така се явих на конкурса, знаех френски много хубаво, това беше тогава много важно. Класирах се втори от 14-15 кандидати за четири места. Това беше през трийсет и първа година, есента. Обаче , всичко много се бавеше и ни назначиха чак в края на пролетта - трийсет и втора.


С какви професии бяха кариерните дипломати във външно министерство преди 1944 г.? Какво бяха завършили? Как се постъпваше на работа в министерството?


- Една предварителна уговорка, която важи за почти всички нормални държави - когато се говори за кариерни дипломати, се имат пред вид само хората, постъпили на служба направо от университета и започнали служебния си път като аташе в посолство.


Още през 1907 г. бе приет един закон, предложен от Малинов, затова как да се назначават дипломатите. Законът предвиждаше назначаване за всички, това важеше от начинаещи до чин съветник чрез много строг и обективен конкурс. Имаше правилник, уточняващ въпросите на конкурса, които бяха преди всичко езиците, и то, главно - френски. Втори език даже не се търсеше. Е, ако някой знае английски толкоз по-добре, обаче френският език беше езикът на дипломацията - не важеше нито немски, нито английски. И всички дипломати между седма и петнайста година, навярно без почти никакви изключения, бяха назначени по този законов път. По време на войната някои хора, бяха убити, други напуснаха като се върнаха, поеха друг път и прочие, тогава в следвоенния период в министерството постъпиха нови хора - някои с по-висок ранг, но всички минаха конкурс.


И едвам в "земеделско време" бяха назначени хора без конкурс като секретари, съветници и аташета. По-късно, след 30-та година, практиката отново се възстанови и всички абсолютно бяха назначавани с конкурс. Колкото до образованието на кандидатите, в закона беше казано, че може да се влезе в министреството само с юридическо образование. И когато по Кьосеиваново време се откри, че има няколко души, които са завършили например държавни науки, но не и право, той с един замах ги уволни. На някои дадоха възможността да завършат допълнително право. Такъв беше Паскалев, който работеше в Брюксел. Пратиха го, не помня къде, да свърши право. Свърши право и го върнаха в министерството. В този период като дипломати бяха назначени например четирима-петима души от Дирекция на печата, защото бяха с правно образование и бяха вече на служба в министерството. (Дирекция на печата беше тогава в министерството), Кьосеиванов ги направи дипломати, а уволни един куп хора. Между другото уволни дори един от братята Данчови, които направиха тази толкова прочута енциклопедия.


В днешно време /90-те години на миналия век - бел. ред./ много се спекулира с въпроса за кариерните дипломати. Повечето от хората, които сега работят във външното министерство, са завършили дипломация в Москва. Може ли при днешните условия те да претендират, че са кариерни дипломати? До края на 89-та година ти не си имал никакви контакти с наши дипломати в чужбина. Сега вече посещаваш посолството ни в Париж. Какво ти е впечатлението от "новото лице" на българската дипломация, от хората, които не са били кадри на Външно министерство, не са завършили в Москва и идват от други професии.


- По този въпрос съм мислил много. Чел съм статиите по тази тема в българския печат, между които и твоите. Старата идея, която комунистите искат да прокарат за така наречения професионализъм на сегашните дипломати, е очевидно не само погрешна, тя напълно противоречи на преследваната от новата ни външна политика цел. Образованието на днешните дипломати (аз напълно се абстрахирам от това, че бяха задължително комунисти по партия) в никакъв случай не може да се смята за преимущество. Струва ми се, че не може да бъде даже полезно, бих казал, че може само да им вреди в тяхната дейност.


Защото положението е много просто. През цялото време на комунистическия режим, във всички комунистически държави и най-много в България никой, даже и комунистите, не би могъл да ми каже, че е имало българска независима дипломация и дипломатическа политика. Външната политика, както е изрично установено в доктрината на Брежнев, това е политиката на съветския блок. Така че българите, които са формирани в една чужда държава, в един факултет, специализиран, за да прави "съветски тип" дипломати, и които са на същата скамейка със съветските студенти - те не могат да усвоят друго, освен целите на съветската дипломация и външна политика и пътищата за нейното осъществяване. Тогава това е било целесъобразно за БКП, защото тя следваше изцяло същата съветска политика и всичко друго се смяташе за вражеско обкръжение.


Преди 2-3 години ми се струваше, че въпреки своята съветска подготовка някои български дипломати, които могат много добре да се приспособяват и обичат отечеството си, биха могли да провеждат тази политика, която е ценна за България. Но днес съм убеден, че те не могат - първо, те не са формирани за контакти и влияние върху Запада, защото те са учени да го възприемат като вражеска среда. И после, все пак, самият им интерес е такъв, че, ако отново Русия добие голямо международно значение, те ще бъдат в едно по-добро положение. Тяхната политика ще бъде по-защитима и т.н и т.н., отколкото ако Западът вземе връх.


Затова ми се е струвало, че в тази област - ти говориш за професионализъм - да се счита, че те са професионалисти, защото са завършили в Москва, е напълно погрешно. Защото ако бяха завършили биология или физика в Съветския съюз - тогава няма никаква пречка, те щяха да бъдат само изостанали в своята специалност. Но когато те отиват и следват, за да учат Брежневата доктрина , за какво може да им служи днес това образование, когато комунизмът бе пометен в цяла Европа, никой не може да разбере.


В София в комунистическо време се образуваха всички видове училища, които може да има. Но единствената школа, която не се създаде, това бе дипломатическа школа. Ясно бе, че България нямаше нужда от собствена дипломатическа школа. Защото нямаше собствена дипломация и външна политика. През моите студентски години имаше пет факултета в Софийския университет, днес те са много повече и какви ли не други висши училища има, но дипломатическа школа не бе създадена...


В последно време българските комунисти промениха своето отношение към Запада, към неговите институции и общности. Те "грижливо" разделиха НАТО от Европейския съюз, към който имат финансов интерес. Но спрямо Североатлантическия съюз те се изказват открито против, с типичния си заплашителен жаргон и окончателно са избрали своя път. В положението, което се намират днес, те живеят само с мисълта, че Русия не е пропаднала като огромна световна сила, че ще дойде ден, когато тя отново ще диктува световната политика...


Ти си прав, че не съм стъпвал в българско посолство в комунистическо време, дори не минавах по съседните улици. За съжаление контактите ми с новите дипломати са епизодични, само в Париж и един път заедно с теб в Страсбург, но съм с много добри впечатления и от Симеон Ангелов (българският посланик в Париж - б.А.П.), и от Светлозар Раев (българският посланик към Съвета на Европа - б. А.П.) На Ангелов дори съм казвал, че неговата крайна скромност и резервираност не беше уместна, защото той е наистина на нивото на кариерните дипломати от миналото, с изключение може би на Кьосеиванов и Константин Баталов и тези, които бяха политически лица и имаха вече своя престижен облик.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно  Бичмéтата завършили в Съюза

  са шумкарски селяндури и протежета на бекапейци, векерейци и военни Бичмéта.

  В някой науки наистина получаваха образование на световно ниво както и в школите на ГРУ и КГБ.

  Дипломатите завършили в Съюза си работят полу-прикрито за кремълските Мутри.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  "Д" нека коментираме като и АКО изложите и противоположното мнение по въпроса !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  "Ясно бе, че България нямаше нужда от собствена дипломатическа школа. Защото нямаше собствена дипломация и външна политика."

  Факт. Например България нито веднъж не е гласувала в ООН различно от Съветския съюз; българската мисия беше нещо като мисиите на Украйна и Беларус (да, СССР поддържаше ТРИ мисии в Ню Йорк, за да разполага с три гласа в гласуванията).

  Обучението на българските дипломати в МГИМО и подобните на него институции не беше нищо повече от индоктриниране, промиване на мозъците им.

  "В положението, което се намират днес, те живеят само с мисълта, че Русия не е пропаднала като огромна световна сила, че ще дойде ден, когато тя отново ще диктува световната политика..."

  Също абсолютно вярно - точно този вид отношение личи и от постингите на т.нар. "русофили" във форума: Русия ще се изправи на крака, тя бе съсипана от евреите, от националните предатели, от Горбачов (също евреин), но тя е велика, защото ... защото ... ъъ, защото ние го твърдим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  КЛаква Дипломация

  може "да развива" внук на Георги Димитров > на "мисия" в Белград, заръчана Му от Мутрата Първанов ..... ??!

  Освен да поприкрие нарко каналите и да попридвижи мръсните пари .... за друго "не се сещам".

  Че тая Георги-димитровска мутра НЕ е работила за интересите на България е повече от ясно.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  завършилите МГИМО > БГ студенти

  от 1-2 петилетки са на работа

  в "консултантски" фирми >

  първо в БГ >
  а сега в USA, GB, CD, .... "спящи клетки".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#2] от "EREBUS":
  Противоположното е руското и русофилско мнение нямащо нищо общо с действителността и обслужва червената мафия.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 7. 7 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  За най-голям успех на българската дипломация се счита връщането на Южна Добруджа преди Втората световна. Българските дипломати така добре изиграват картите си че създават обстановка в която сме еднакво желани и затова великите сили макар и противостоящи си принуждават Румъния да върне териториите ни.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  тогава висшата лига живот си е живеела..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10
  toniarisa
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Мисля, че трябваше да се спомене факта, че Евгени Силянов е син на видния македонски революционер и автор Христо Силянов. Написал много книги за своята четническа дейност. Връх на неговото творчество е документалния епос "Освободителните борби на Македония", която препоръчвам на всеки българин...

 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Изгубената България "След чести и дълги срещи със Силянов Аспарух Панов го характеризира като човек с изключителна ерудиция, невероятна обща култура и феноменално познаване на българската и европейската история. Освен това - с аристократични обноски, фино чувство за хумор и младежки дух."

  После дойдоха комунистическите цървули и станахме клоака. Колкото и да подквичкват разни "леви" елементи като ЕРЕБУС и останалите чугуни, които ще се изредят да плюят под статията.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Дипломати които не работят за интересите на България, като отчитат реалностите на Света, са еднакво вредни, където и да са учили в Париж или в Москва....

  Каква е ползата от "кариерните" дипломати тип Силянов учил в Париж или Кьосеиванов също учил в Париж, които ни набутаха в третата нацинолна катастрофа и в четвъртата загубена война за по малко от 32 години????

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  [quote#10:"toniarisa"]Единственото истинско и правилно е да се възползваш от ОБСТОЯТЕЛСТВАТА В МОМЕНТА !!! [/quote]

  Доста помиярска философия. Между другото, авторът на статията добре я е описал:

  "В последно време българските комунисти промениха своето отношение към Запада, към неговите институции и общности. Те "грижливо" разделиха НАТО от Европейския съюз, към който имат финансов интерес."

  Демек - ние сме против НАТО, щото са империалисти, ама Европата можем да я преглътнем, докато дава парички, за да тъпчем в джобовете.

  Иначе сме си източни, православни, прогресивни и плътно с Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "В положението, което се намират днес, те живеят само с мисълта, че Русия не е пропаднала като огромна световна сила, че ще дойде ден, когато тя отново ще диктува световната политика..."
  -------------------------------
  САМАТА ИСТИНА, имат и носталгия и надежда и и са русофили по съдба.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Слабо е да кажа, че прочетеното бъди респект. Аз лично изпитвам неутолима жажда да слушам и чета разумни българи. За жалост медиите рядко пускат подобни неща. А те образоват и стягат деморализирания национален дух.

  malart.blog.bg
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  .."Защото ако бяха завършили биология или физика в Съветския съюз - тогава няма никаква пречка"....Висше образование в СССР отваряше възможности за кариера в НРБ. Но по мое мнение, създадено след общуване с такива кадри, получената там подготовка беше по слаба в сравнение с качеството на обучение у нас тогава. Средното ниво на съветските студенти било доста ниско, а и дребните подаръчета от рода на дефицитните парфюми, чорапогашници, текстил и т.н за преподавателите гарантирали "петьорка"....

 20. 20 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Старческите разсъждения винаги трябва да се поставят под съмнение. В желанието си да изживеят още веднаж младостта си компенсаторно тия "професионалисти" са способни на всякакви причудливи съждения, само и само отново да почувстват живеца на младостта, попадайки във фикуса на вниманието.

  Мразя, следователно съществувам.
 21. 21 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  Вероятно Силянов е бил прав да има такова мнение - имал е достатъчно житейски и професионален опит и е можел да сравнява.
  Интересно обаче как би коментирал той днес, 17 години по-късно, друг нелицеприятен факт - че в нашите посолства и консулства все още работят доста малограмотни и нискокултурни индивиди.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 22. 22 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#13:"boby1945"] учил в Париж или Кьосеиванов също учил в Париж, които ни набутаха в третата нацинолна катастрофа и в четвъртата загубена война [/quote]
  ЗА правилото говоря бе Боби, не за изключенията ...

  За > пазарджишкото Бичмé Стоян Ганев ..... Ивайло Калфин, Георги Кадиев, Тони Баев (10 години съветник на Първанов и съученик с изброените) .......
  Те си имат "образованието" и "задачките" ....
  Кадиев и Баев имаха друга мисия > пратиха ги да завършат в Полша по времето на стачките на Валенса > за да следят птблизо как се развиват там "нещата" и как да се "коригират и насочат" тук ....... в БГ.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 23. 23 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ха-ха, "българите, които са ФОРМИРАНИ в една чужда държава" и това 2 пъти. На френски е така, но на български звучи странно, а ако имаш претенции - дори глупаво.

  Изобщо откъде се взе това интервю със 17 годишна давност, когато изобщо Дневник не го е имало? Съдържанието му съвсем нормално е неадекватно на днешния ден. По това време Русия е в разруха и Елцин е на власт. Днес ЕС с помоща на хиляди френско-говорящи дипломати е пред колапс и точно това е на дневен ред.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#3] от "dodge_ram":Смяташ ли ,че България ще гласува различно от САЩ сега ?
  Когато се говори за лустрация , досега се подразбираха агенти на ДС. Сега се включват всички завършили в Москва.
  Спомените на г-н Силянов са от преди 44 година. Сам признава, че след това не е имал контакти с наши дипломати. Усвоил е високото самочувствие на западняците. Много често без покритие. Забравя , че обективно погледнато, съветската дипломатическа школа неведнаж е надцаквала западната.

 25. 25 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мразител":

  Попаднал си и ти във фикуса и не излизаш от там.

  Червената чума е проклятието и гробокопача на България. Интелигентни и образовани хора с аристократичен дух като Силянов бяха принудени да избягат в чужбина (който остана плати със живота си за наивността и родолюбието си), а тъпи чобани нямащи нищо свое и поблазнени от идеята да вземат чуждото станаха дипломати и въобще застанаха на чело на държавата, качени там от Красная армия. Последствията ги търпим и днес, като не е ясно ще се оправим ли или ще загинем.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 26. 26 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#17:"malart"]Аз лично изпитвам неутолима жажда да слушам и чета

  разумни българи[/quote]

  дали един човек е разумен или "друг" става ясно от първите 10 мин разговор.

  Въпр. Силянов има какво да каже.......лошото е,че няма на кого да го каже!
  --------
  а работата на дипломатите не е абстрактна - тя се мери с броя на привлечените инвеститори , както и със стойността на инвестираните пари!
  Дипломътът не е нищотворящ празнодумец -разхождащ смокинг на официални софри !

  така го правят в нормалните държави !

  Скоро един Чужд дипломат не осигури приоритет на фирма от собствената си държава и престана да е дипломат
  --------
  Чуждата Дипломация има и обратния урок - глада какво правим ние , прави обратното и е успешна

  трябва евреин за ни вземе на концесия -

  след 30 год ще имаме всичко ,
  в т.ч. и дипломати

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  В последно време българските комунисти промениха своето отношение към Запада, към неговите институции и общности. Те "грижливо" разделиха НАТО от Европейския съюз, към който имат финансов интерес. Но спрямо Североатлантическия съюз те се изказват открито против, с типичния си заплашителен жаргон и окончателно са избрали своя път. В положението, което се намират днес, те живеят само с мисълта, че Русия не е пропаднала като огромна световна сила, че ще дойде ден, когато тя отново ще диктува световната политика...

  изключително точно прозрение. Затова и Гоце и СерГей всъщност драпаха към ЕС, по заповед на Кремъл

  low riders team
 29. 29 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#3] от "dodge_ram":

  Е ако МГИМО не струват тогава завършилите СУ или УНСС и струват? Да не говорим за калинките... А дядото между впрочем след като се отказва от българското си гражданство е бил дълги години журналист в Свободна Европа, а не дипломат така че не знам какъв професионален дипломат е бил след като почти цял живот е бил журналист. Между впрочем той е подписал и ПАрижкият мирен догвор след Втората Световна Война в който България се признава за победен съюзник на хитлеристка Германия така, че не е много ясно какво против руснаците и комунистите има.

 30. 30 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#24:"ahasver"]Спомените на г-н Силянов са от преди 44 година. Сам признава, че след това не е имал контакти с наши дипломати.[/quote]
  Да бяха публикували "редакторите" направо речите на Богдан Филов или някое от творенията на Дирекция на националната пропаганда от 1942 г. за "новия световен ред", основан на принципите на нацизма. "Дневник" явно се изживява като авангард на пропагандата за реставрация на нацизма у нас.

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Весело

  При социалистите има разделителна линия по въпроса на кадрите завършили в СССР. Парадокса е, че те са по малко просъветски, респективно проруски настроени! Защото са изпитали на гърба си "прелестите" от живота в необятната държава......"Ако знаеш какви боклуци съм ял там" ми каза един съветски възпитаник.

 32. 32 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#24:"ahasver"]абравя , че обективно погледнато, съветската дипломатическа школа неведнаж е надцаквала западната.[/quote]

  глупости - съветска дипломация няма, просто защото другарите от Коминтерна не са считали за нужно да преговарят и поддържат отношения с класовия враг - затова и всички посолства са били де факто прикритие на ЧК, ОГПУ, НКВД, КГБ и ГРУ.
  В това надцакване руснаците всъщност не са дипломати, а обикновенни убийци, измамници и крадци. Справка - поведението им в Източна Европа.

  low riders team
 33. 33 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":

  Показателно е, че повечето плюещи по Боко и леещи помия на бригаден почин, под тая историческа поредица се сополевят за пиндосляците и циврят за гнилия капитализъм и прогресивния съветски съюз (малките букви нарочно). Бригади шетат из форума, само се чудя от къде Кутев все още има пари да ви плаща.

  http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/democracy/01authors/milen/milen005.htm

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 34. 34 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#29:"sqrt"]Е ако МГИМО не струват тогава завършилите СУ или УНСС и струват? Да не говорим за калинките.[/quote]

  "Капачката не прави бирата"
  както и ВУЗа-главата


  давам ти пример , който можеш и да отречеш.
  ---------

  за да станеш
  съдия,прокурор ,следовател,нотариус...тряба да си завършил право и да Дадеш пари

  за да станеш адвокат трябва да си завършил
  право , но БЕЗ да Даваш пари
  -----
  въпросът е какво ще ядеш , ако главата ти е като на изброените по-горе !?
  -----
  така е и с дипломатите - те трябва да да защитават интереса на този-който ги е изпратил , но с диплом и плащане на пари не става - трябва и Акъл

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прочетете ффнимателно матрялчето, вижте какви са му били интересите на този човек и добре помислете чии съждения коментирате. Защото, съдейки по присъщите му признавани интереси, оставам с впечатлението, че тоя е поредната дребна душица. Сделчиците, договорчетата... Който е осъден да пълзи, не може да лети.

  Мразя, следователно съществувам.
 37. 37 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#16:"boby1945"]Не после, а поради дипломати от типа Силянов и Кьосеиванов, царот боби 3, останалата царедворска смрад, .... дойдоха комунистическите цървули и станахме клоака. [/quote]

  Не те знам какъв си, но езикът, който употребяваш по адрес на българските държавници от времето, когато България беше независима е точно на комунистически цървул.

  Около теб и твоите постинги смърди, затова те изключвам от форума и вече нема да се появяваш на моя комп.

  Проклета да е Русия!
 38. 38 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Любопитно

  Три неща обича дипломата,
  тенис, голф и мирни конференции.
  Три неща не спира да приказва,
  братство, мир и нашите претенции.

  Т. Измирлиев

  Аз не зареждам в Лукойл.
 39. 39 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  И друг път съм чел за този голям български дипломат и патриот..!
  Когато големият полицай Гешев вижда краят на България в есента на 44_та, казва..."аз ще ви оствя да ви управляеат кондурджийте"...И точно децата и внуците на тези КОНДУРДЖИЙ с платено от държавата обучение се учат в Москва на "дипломация",която преди всичко да е в полза на "великият и братски"СССР и едва след това да е в интерес на България...!!!
  ЧЕРВЕНИ БЕЗРОДНИЦИ..!!!
  Най-голямата победа на българската дипломация е връщането на южна Добруджа в 1940 година..!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 40. 40 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#13:"boby1945"]Каква е ползата от "кариерните" дипломати тип Силянов учил в Париж или Кьосеиванов също учил в Париж, които ни набутаха в третата нацинолна катастрофа и в четвъртата загубена война за по малко от 32 години???? [/quote]
  Ти май не различаваш между функциите на дипломат, и политик на власт Дипломата, по презумпция, представлява държавата (барабар с нейните изпълнителни власти, и провежданата от тях политика) в чужбина.
  Ако дипломата не е съгласен с тази си функция, по най различни причини, той си подава оставката. А ако счита че е способен да я промени (политиката на властта) той си избира начина да го направи. Като обществен, или политически, деятел.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 41. 41 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#37] от "КДС":

  Боби е деградирал от беднотията си таксиметров драйвър

  low riders team
 42. 42 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#39] от "yu22":

  Едно знае баба, едно бае. Клишета, клишета...

  Мразя, следователно съществувам.
 43. 43 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "dobrich":
  [quote#19:"dobrich"] получената там подготовка беше по слаба в сравнение с качеството на обучение у нас тогава. Средното ниво на съветските студенти било доста ниско[/quote]
  Интересно, къде са се образовали съветските физици, създали ракетите им и атомните им централи? Може би в България?
  Мои познати, чиито деца живеят и учат във Франция, твърдят същото за Френските студенти! Комплекси са това Добрич.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 44. 44 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Любопитно

  [quote#30:"Каишков"]като авангард на пропагандата за реставрация на нацизма .[/quote]

  Би ми било интересно да науча от къде ли сте си спомнили товма словосъчетание. Звучи като цитат от наръчник на пратиен секретар.


 45. 45 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Неутрално

  За съжаление най-важни държавни институции са все още комунистически резервати и оглупявалите в СССР се смятат за особена ценност. При това имат свойството и механизмите да се самовъзпроизвеждат като назначават своите протежета и релативи и им осигуряват кариерен растеж.

 46. 46 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Весело

  [quote#20:"Мразител"]Старчските разсъждения винаги трябва да се поставят под съмнение. В желанието си да изживеят още веднаж младостта си компенсаторно тия "професионалисти" са способни на всякакви причудливи съждения, само и само отново да почувстват живеца на младостта,[/quote]
  Принципно си прав Някои не оглупяват дори и след 40 г, защото никога не са били умни, други не оглупяват/не стават сенилни и на 88. Прочети коментар №21 на Мария и прецени отново

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 47. 47 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Каишков,аз пък търсих линк,но за съжаление не намерих,на един уникален документ,а именно "Инструкция за действие в посолствата на НРБ в капиталистически държави при пожар"
  Ще цитирам по памет...
  Точка 1. Да се уведоми незабавно Съветското посолство...
  Някакъв коментар ще предложите ли уважаеми Каишков?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#43] от "handzhi":

  Навремето СССР правеше политика със студентите от други държави. Затова не ги мъчеха много. Нещо подобно на сегашните наши и чужди студенти, които си плащат за да бъдат обучавани в нашенски ВУЗ.......Не се съмнявам, че е имало супер потготвени съветски учени! Щом са работили по "стратегически" направления, зад които е стояла съветската държава с огромната си мощ....

 49. 49 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Прав е за дипломатите, завършили в Москва. Ако разширим кръга не само върху дипломатите, много хора в управлението на страната от по-ново време са непоправимо деформирани в полза на руските интереси и цели. За жалост и много такива, които не са завършили в Москва. Полижението ни като цяло не е много по-различно от това на бивша съветска република, с едничкото преимущество, че сме в ЕС. Което невинаги е достатъчно заради универсалното руско проникване абсолютно навсякъде, не само в дипломацията.
  Понякога, когато с известна тъга усетя как радикално олевявам, това винаги ми служи като котва. Изтръгването на руското проникване отвсякъде би било първото ни стъпало нагоре след 1989-та. Досега не сме го изкачили. Докато не го изкачим, все ще сме в гърч (гърч и по други причини, давам си сметка). Когато сме подготвени за политика в своя полза спрямо Русия, ще бъдем подготвени и за политика в своя полза и в ЕС, и навсякъде.
  Мотивация от такъв тип като цитираната по-долу, определено няма да бъде достатъчна:
  "ти никой път няма да се научиш да ставаш рано, съдебните заседания за теб ще бъдат посред нощ, сега тъкмо има конкурс и дипломацията за тебе ще бъде един занаят, който ще ти позволи да живееш съобразно с вкусовете си. Освен това ще можеш и често да пътуваш, което толкова обичаш."

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 50. 50 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#44] от "цаки":

  9-та стр. от Наръчника по пропаганда на селския секртар в ТКЗС цитира момчето

  low riders team
 51. 51 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лесно ще си отговорите на въпроса кои са били истинските професионалисти в дипломацията ни, като си припомните кога е бил най-висок престижът и респектът на БГ-то на международната сцена. Да, точно тогава!

  Мразя, следователно съществувам.
 52. 52 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#48:"dobrich"]Навремето СССР правеше политика със студентите от други държави. Затова не ги мъчеха много. Нещо подобно на сегашните наши и чужди студенти, които си плащат за да бъдат обучавани в нашенски ВУЗ.[/quote]
  Нр само в СССР са правили това, а и в НРБ, предполагам и в другите соц' държави. Може да не ни се харесва, но е легитимно, и в "гнилия капитализъм" това се е правило.
  Сегашните "платени студенти от чужбина" не са същото, по ред причини.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 53. 53 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "През цялото време на комунистическия режим, във всички комунистически държави и най-много в България никой, даже и комунистите, не би могъл да ми каже, че е имало българска независима дипломация и дипломатическа политика."
  Затова пък сега сме напълно "независими". Непрекъснато си сверяваме часовника ту с Брюксел, ту с Вашингтон. Следим откъде и какъв вятър ще задуха. България никога не е имала самостоятелна външна политика поради редица причини. Няма и да има.

 54. 54 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#50] от "Comandante Marques":

  Жалко, че тези неща ги няма в нета. Хем да се посмеем , хем да не ги забравяме. Все пак са от 50-те, 60-те , 70-те години. Дори през 80-те , при Горбачов, вече заклинанията срещу Запада бяха по-меки. Та затова го питам човека , да даде информация.

 55. 55 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  [quote#51:"Мразител"]Лесно ще си отговорите на въпроса кои са били истинските професионалисти в дипломацията ни, като си припомните кога е бил най-висок престижът и респектът на БГ-то на международната сцена. Да, точно тогава! [/quote]
  Кога ка'йш било това? Когато 'сичкото соц' държави са гласували единодушно с ссср? Барабар с напредничавите араПи и разните му африкански държави и др' от т.н. "трети свят"?!?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 56. 56 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#12] от "daniel defoe":

  Такива като тебе удължават българския преход с още 15 години !
  Върл демократ с комунистически манталитет от най-коравите,загубен в морето на предубежденията и стереотипите.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 57. 57 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#55] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Ами дипломация, кво да праиш. Ама с главно "Д".

  Мразя, следователно съществувам.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  До коментар [#42] от "Мразител":

  "Мразител"/колко точно си го избрал/, ти както и другите ЛУМПЕНИ, boby1945,REBUS,toniarisa,Гражданин и Каишков, май наистина МРАЗИТЕ България..!!??? Предполагам,че сте внуци на същите КОНДУРДЖИЙ,които ПРОДАДОХА Родината ни на болшевиките още в 1923...!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 60. 60 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  [quote#57:"Мразител"]До коментар [#55] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Ами дипломация, кво да праиш. Ама с главно "Д". [/quote]
  Питах нещо друго:
  [quote#51:"Мразител"]кога е бил най-висок престижът и респектът на БГ-то на международната сцена. [/quote]

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 61. 61 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Стара България - вижте какви личности е отглеждала!
  Бащата - Христо Силянов - крупен български писател ("Писма и изповеди на един четник", "От Витоша до Грамос", "Освободителните борби на Македония"...), революционер, съратник на Гоце Делчев, на Васил Чекаларов и Пандо Кляшев - разказите му за титаничните борби на народа ни в Македония са от първо лице.
  Синът е същият патриот, интелектуалец и малка мостра, ако мога да се изразя толкова грубо, на елита на Стара България - съсипана от националните предатели - комунистическата просъветска шайка.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  [quote#51:"Мразител"]...кога е бил най-висок престижът и респектът на БГ-то на международната сцена.[/quote]

  Тогава, когато баща ти не го пускаха да се отдалечи на повече от 25 мили от мисията.

  А нека аз запитам: Кога премахнаха 25-милната зона?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  [quote#62:"dodge_ram"]А нека аз запитам: Кога премахнаха 25-милната зона? [/quote]

  Гаварит Масква внезапно замлъкна...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  Прочит на историята: Дипломати, завършили в Москва, погрешно се наричат професионалисти...
  Artium Baccalaureus?
  Да, завършилите сега специалност “Икономика”, степен "бакалавър" - “Bachelor of Arts” (бакалавър по изкуствата) се наричат професионалисти...

 65. 65 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  питане (подновено)


  Кой направи >
  FUCK-тическа > чистка в Дипломацията
  и нарита Бичмéтата на ДС ..... ??!!

  - Борисов направи чистката !!
  Не било PR !!!
  Затова няма алтернатива. Най-малко Уогопедичните мушмороци са му алтернатива .... те са по коментауите на Фуашките ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 66. 66 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "За съжаление контактите ми са епизодични"

  Но пък сме готови да правим изявления за цялата галактика. Интеренсно, но най-голямата пасмина във Външно са един отбор от преводачи докарани от Надка на времето. И втората пасмина са бившите мижитурковци от Московската академия. Но във всеки случай, какво да очакваме от държава без въшна политика, за която посланиците са награди за душко добродушко или отявлени хора с психически отклонения (не знам защо ми хрумва Сугарев)

 67. 67 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар 44: Открихме най-после :
  Майкъл Паренти
  „Чернодрешковците и червените: рационалният фашизъм и събарянето на комунизма“, Сан Франциско, 1997 г.
  Колкото до по-нови ортодоксални комунисти с речник преди 1970 г. - ПБК/това е БКП, само че с разместени букви/ с партиен вестник "Ново работническо дело"/
  http://communist-bg.net/PBC/News/vestnik.html
  И тези хора си вярват??? Колко уродливо смешно щеше да бъде, ако не бяхме го преживяли.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 68. 68 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#61:"Торбеш"]елита на Стара България [/quote]

  аха същия елит дето е докарал комунистите на власт. Каквото повикало, такова се обадило. И хайде да прочетеш малко социална история на България за да видиш как тези фабриканти са реалния проблем, голямата част наследници на чорбаджийски фамилии (спомни си, че за бг революционерите последните и труците са една и съща монета на проблема). Освен това тези високо обрзавонани както ги наричаш фабриканти са били в много отношения като нашите сегашни бизнесмени, и на последните децата учат в Оксфорд, Берлин и т.н. Апропо цвета на интелегеницята от една време е оцелял релано едно поколение, толкова за неговата инетелегентност ...

 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#68] от "kansaj":

  .."същия елит дето е докарал комунистите на власт"...Комунистите ги докара на власт Съветската армия. Която окупира България след обявяване на война...

 70. 70 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "През цялото време на комунистическия режим, във всички комунистически държави и най-много в България никой, даже и комунистите, не би могъл да ми каже, че е имало българска независима дипломация и дипломатическа политика. Външната политика, както е изрично установено в доктрината на Брежнев, това е политиката на съветския блок."
  Просто и ясно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 71. 71 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#69] от "dobrich":

  Тъй беше, няма проблем.

  Мразя, следователно съществувам.
 72. 72 Профил на Yanni Dimitrov
  Yanni Dimitrov
  Рейтинг: 925 Весело

  Едно време, когато футбол се излъчваше само по БНТ, много съм се чудил какви са тези идиоти, които поставяха камерата всеки път срещу слънцето и едвам смогваха да следят топката.Имаха два плана -далечен и близък ,направо в краката на играчите ! По-късно същите идиоти проспаха едно пълно слънчево затъмнение и станаха за смях и на кокошките. И не щеш ли веднъж по същата телевизия се събрали ветераните от точно тези ПТС-и и с умиление си спомнят славните си студентски години във великата сАвеЦка страна ! И те , милите, професионалисти !

 73. 73 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#16:"boby1945"]Не после, а поради дипломати от типа Силянов и Кьосеиванов, царот боби 3, останалата царедворска смрад, .... дойдоха комунистическите цървули и станахме клоака. Причина и следствие..... [/quote]

  Ей хора, да ме извинявате ама минусите на този пост не са заслужени. С boby1945 почти винаги сме на противоположни позиции, но вижте какво казва : ДОЙДОХА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЦЪРВУЛИ И СТАНАХМЕ КЛОАКА.
  ТОВА ГО КАЗВА boby1945, ВРЪСТНИКА (почти ) НА "СВОБОДАТА" !!! Бил е честен и можеше и ние да сме по-обективни. Поне така мисля.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 74. 74 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ian Smith":

  Той просто ме цитира от пост 12. Не го мисли. Макар че и аз се учудих, че ме цитира и казва, че сме станали клоака след като са дошли комунистическите цървули, но първопричина за това били "Силянов, Кьосеиванов, царот боби3 и т.н". И макар да не съм съгласен с посочената от него първопричина, самия факт че е съгласен с "дойдоха комунистическите цървули и станахме клоака" е странен и озадачаващ.

  Няма шики-мики.
 75. 75 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  МГИМО - КГБ за национални предатели от колониите на източният блок
  "Досега повече от 660 български граждани са завършили пълния 5-годишен курс на обучение със специалности предимно "Международни отношения", "Международни икономически отношения", "Международно право". В университета са подготвили и защитили дисертация над 50 доктори и доктори на науките от България, десетки българи успешно са завършили второ висше образование, новите 2-годишни магистърски програми, курсове за специализация.
  Българските випускници на университета обикновено работят в международната сфера. Редица от тях достигат високо обществено положение с професионална кариера (например като посланици), дори в управлението на страната, постигайки с това изключително висок процент на видни личности измежду малобройната им група. Сред тях са: президент на републиката, двама министър-председатели, общо петима министри на външните работи, общо трима министри на търговията, министър на отбраната, министър на леката промишленост, редица заместник-министри, директори на правителствени агенции, банки, крупни фирми, много посланици, търговски представители на страната, университетски преподаватели и други. Поради високата им степен на подготовка, владеене на поне два чужди езика след 1989 все по-голяма част от тях са привличани на работа в бизнеса и в чужбина.
  По междуправителствена спогодба между Русия и България МГИМО приема годишно по трима български граждани, които са освободени от учебна такса в размер на 7 - 10 хил. щ.дол. годишно и имат право на стипендия в размер на 600 рубли месечно. Конкурсът за тези 3 места се провежда от българското Министерство на образованието и науката."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_State_Institute_of_International_Relations

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на serafim26
  serafim26
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "boby1945":

  Е, щом сегашният Министърът на ВнР си позволява на сватбата си да танцува вместо българско хоро еврейски танц.... ясно е за какво възпитание и образование става въпрос:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1009799

 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  [quote#47:"el_chuncho"]Точка 1. Да се уведоми незабавно Съветското посолство... [/quote]

  Това сериозно? Не е за вярване просто...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#24] от "ahasver":

  Доста съветски филми си гледал сигурно. Само дето не си разбрал, че дипроломат, завършил в Москва - може да работи в дипломацията само като съветски агент и ти убягва от ума това, че всички т.нар. "български дипломати, завършили в Москва" никога не се водят в работата си от българския национален интерес

 80. 80 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":

  Ако някой ден успееш да се събудиш от червените си сънища, ще разбереш, че истинска колония България е била само през времето, когато е била управлявана от наложените със съветски танкове български продажници-комунисти

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#77] от "serafim26":

  Не се прави на много отворен, евреите са едни от уважаваните етноси в България, уважавани от край време, още от 1492 година...
  Нищо лошо няма в това че български министър знае добре да танцува еврейски танц .....
  Ако знаеше да върти и търговията като евреин или арменец, още по добре.....
  Българските евреи и у нас и в държавата Израел, ВИНАГИ се отнасят с ЛЮБОВ и УВАЖЕНИЕ към България....

  Така че най-малък проблем са ни били и са днес евреите и евреиските танци.....
  Не те измислиха антибългарски закони, не те събираха съотечественици за лагерите на север, не те тичаха в Белведере да подписват Тройния съюз, не те обявиха война на Англия и САЩ и не те пратиха окупационните войски в Югославия и Гърция, определено не пият кръвта на деца християнчета на Пасха ........
  Иначе имаш право на свое мнение, не е задължително да си хващаш гадже еврейка..... Макар че историята казва обратното ("Испанска балада"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#79] от "gaudien":
  Има нещо вярно в това което пишеш, дипломатът завършил в Москва работи като руски агент, щото дипломатът Силянов, завършил в Париж, се прояви, както и Кьосеиванов, като германски агент и ни нахендри в трета национална катастрофа и четварта загубена война за само 32 години...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#58] от "joro4900":

  Почти колкото вас недобитите фашета, заедно и 10% от населението не правите но на пърденето нямате равни.... добре че бързо се измирисва..... че в тези жеги.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#69] от "dobrich":

  Комунистите ги дакара на власт не Съветската армия а пишман фашетата като Силянов, царот боби3, Кьосеиванов, дебелакът Филов и подобни царедворци които присъединиха България към Хитлер 01.03.1941 (въпреки предупрежденията от Русия, Англия и САЩ - лично Дълес Алън предупреждава фашето Кьосеиванов в Швейцария), окупацията на големи части от Гърция и Югославия, 02.05.1941 и особено върхът на глупостта на дипломатите-фашета тип Селянов учили в Париж , обявяването на война на САЩ и Англия на 13.12.1941 между другото посрещната с "аплаузи" (според стенограмите) от повечето народни представители-фашета та 25 ОНС...
  И сега някой техни роднини питат що са на Католическото гробище в София в бомбената яма .... ами щото обявеха война на Англия, защо....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  До коментар [#84] от "boby1945":

  "...недобитите фашета"..!!??? Ти наистина живееш в 1945 година...!! Вярно, че при вас е много топло, горещо даже...
  А, прочети книгата на д-р Желю Желев "Фашизмът" Там има много истина...!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 87. 87 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#32:"Comandante Marques"]съветска дипломация няма, просто защото другарите от Коминтерна не са считали за нужно да преговарят и поддържат отношения с класовия враг[/quote]

  Всъщност, съветска дипломация е имало, при това - доста могъща, за което можеш да съдиш по поведението на Великите Сили преди и по времето на Световната война - вместо да оставят двете социалистически държави да се изядат една друга, те през цялото време последователно подкрепят Сталин, при това в моменти, в които самите те изпитват затруднения.

  Разбира се, тази дипломация е била коренно различна от съвременните ни представи за политика и е използвала маса похвати, които днес ни се струват порочни - но си е вършила работата.

  Така че, комунистите в Руската Империя са били достатъчно силни (в сравнение с целия тогавашен свят) и поне до 1950-а година държавата им е била истински могъща - а това не става без дипломация. Проблемът е бил само един - огромната цена, която са платили за това - унищоженият народ, който по принцип трябва да се възползва от могъществото на страната си. С други думи, мощта на СССР е била за властимащите комунисти - но е била истинска мощ.

  В годините на зрелия социализъм - годините, в които и България е част от блока - всичко това загива, благодарение на изчерпания ресурс на Руската империя и съветските народи, както и на макар късното, но все пак случило се противопоставяне на нормалния свят срещу комунизма.

  Исках просто да поясня, че - ако мога да префразирам Виктор Суворов - че ако са ни подчинили малоумници (т.е. комунистите), значи ние сме били по-зле даже и от тях. Случаят не е бил такъв; просто врагът ни се е оказал по-силен.

 88. 88 Профил на serafim26
  serafim26
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#82] от "boby1945":

  Ама моля ви се нали това Ви казвам, че сега настъпи времето на внуците на Активните борци против фашизма и капитализма "да се отварят" и да отстояват позициите на дядовците им като играят ЧУЖДЕСТРАННИ танци - преди играеха руски, разбира се..., но в никакъв случай не български, нали така?

  Срамно ли е според Вас да играе хоро ?

  Или да направи скромна сватба в обикновен ресторант, а не в резиденция "Евксиноград"?

  Ето това е възпитанието, което са получили внуците на активните борци против фашизма - да не говорим, че повечето са на държавна работа в чужбина...

  Е, питам аз не е ли "продължена достойно традицията" да се отхвърля българското от поелите комунистическата щафета внуци?!

 89. 89 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Интересна статия, която ни показва живота и начина на мислене на един достоен българин и дипломат. Тя ме наведе на конкретен спомен от моите студентски години. Един от моите преподаватели ми по история, когато ни разясняваше събитията в България, непосредствено след 1944 г., ни разказа следния случай. При провеждане на научни изследвания на български архиви, той попаднал на документ до външното ни министерство, написан от беден и необразован активист на комунистическата партия, от малък селски район на страната. Документът представлявал молба до Министерството, с която това лице предявявало искане да бъде назначен за посланик в някоя от големите европейски държави, но тъй като отчитал вероятността от липса на свободни дипломатически постове за тези страни, този селски комунист великодушно се съгласявал да приеме и длъжността на посланик на България в някоя от съседните на нас балкански държави. В мотивите си към молбата за назначаване той посочвал, че произхожда от бедно селско семейство и обосновал искането си с обстоятелството, че много негови партийни другари и познати били назначени на различни ръководни длъжности, и за това той също искал " да оправи собственото си благосъстояние и личното си положение."

 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#86] от "yu22":
  Що трябва пак да чета книгата на зелката Желев, в нея м/у другото има само мантри.... колко разбира от реалната политика, Зелката, стана ясно на Боянските ливади...... още преди 20 години, ти май си тичал под масата тогава и си пропуснал събитието.....
  А недобити фашета в България има и днес и то даже във форума..... малко са но са смрадливи, както вече обясних...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#88:"serafim26"]Срамно ли е според Вас да играе хоро ?

  Или да направи скромна сватба в обикновен ресторант, а не в резиденция "Евксиноград"? [/quote]
  Не е срамно,почти всеки може да играе хоро и вероятно са играли на сватбата, журналистите са се впечатлили от сложния еврейски танц който е изиграл министъра (това пише в статията)...
  А Сандрово е правителствена резиденция и всеки от правителството има право да я ползва, включително и за свадба и други общестевно приети събития ...
  Доколкото съм запознат, няма право да бъде погребан там.... това не се е случило нали?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#88:"serafim26"]нали това Ви казвам, че сега настъпи времето на внуците на Активните борци против фашизма и капитализма "[/quote] е не не си прав, само внуците на тези от тях които успешно СТРОЯТ капитализЪма, от 23 години сме в КАПИТАЛИЗЪМ, не си ли забелязъл? Толкова си небрежен!!!
  Останалите внуци на фашета, рестипутетата, комунетата, небрежни и не в чась а и борците за каквото се сещаш, гледат отстрани на общо основание.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#51:"Мразител"]кога е бил най-висок престижът и респектът на БГ-то на международната сцена.[/quote]

  Ако говорим за съвременна (а не средновековна история), струва ми се че престижът на България е растял от 1885-а до може би 1943-1944, след което се е сринал.

  Все още празнуваме две значими дипломатически събития от това време, случили се въпреки волята на тогавашните големи сили:
  - Обединението през 1885
  - Независимостта от 1908

  Предполагам, че е излишно да се надявам да споменеш подобни дати между 1945 и 1989?

  Последно, макар и голямо събитие по принцип, приемането ни в ЕС е по-скоро следствие от интересите на големите момчета, отколкото заслуга на нашата дипломация - макар че не бива да се отричат постиженията на правителството на Главния Виновник За Всичко, Сатаната Костов.

 94. 94 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#69:"dobrich"] Която окупира България след обявяване на война.[/quote]

  Почти същата армия, която е докара предишния елит .... вероятно си чувал за 1878 ...

 95. 95 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  не знам какво го публикувате това интервю, добре ли било, че били завършили в Москва (в сравнение с Париж?). Били са завършили в чужбина, а московския все пак е голям и елитен донякъде университет, сегашните дипломати са завършили тука.... нещо, артисти са по професия и призвание, освен това са и връзкари, пък за конкурси да не говорим.

  Ясно е, че преди комунизма е имало много високо ниво, през комунизма някакво що-годе ниво, а сега е една пародия. Темата за българската дипломация е по-добре да не се повдига, защото единственото, което изниква от нея е : Шкумбата, Камата, тая дето се разголи и която е невероятнен интелектуален капацитет и т.н. Между другото връзкарите във външно са си при всички правителства едни и същи, така че това с ДС-тата беше един кьорфишек за изкарване на почти професионалните дипломати и набутване на нови свои хора (артисти и футболисти)

 96. 96 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  а нещо за сегашните селяндури, дето ги назначават няма ли да кажеш. щото те даже не са завършили международни отношения или са завършили тука, с връзки. щото московския не съм чула някой да е завършил с връзки от тука, малко сложно се получава, все нещо са учили

 97. 97 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Разстроено

  До коментар [#8] от "emil":

  тъпо изказване, лесно е да правиш изисквания по време на търмоил, трудно е да ги правиш след това. въобще в такива моменти е по-добре да си замълчиш

 98. 98 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Разстроено

  До коментар [#19] от "dobrich":

  искаш да кажеш, че в голям университет като московския образованието било по-слабо от нашето. ми то по твоята логика русенският университет е по-велик от софийския

 99. 99 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#83] от "boby1945":

  Пропуснал си да разбереш,че всичките ни национални катастрофи след Освобождението са докарани заради унизителния Берлински договор, който се е подиграл с българската нация като цяло (в по-голямата си част оставена на територии на съседни държави) и факта,че всички велики сили след 1978 г. (особено Русия) не са имали интерес на Балканите да има силна българска държава (старото правило "разделяй и владей". Ако не е бил Стамболов - България щеше да бъде руска губерния още тогава

 100. 100 Профил на serafim26
  serafim26
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#92] от "boby1945":

  Е да, не можеха комунистите да уредят съвсем всички - трябваше и такива заблудени, но си струва да напомня за кои първо бяха създадени:
  1) Езиковите гимназии;
  2) Как се влизаше в езикова гимназия и Вуз - имаше отделни списъци за децата на АБПФК, специални списъци спуснати от Министрество на просветата и останалите на общо основание.

  Като ако децата на АБПФК изкараха добри оценки изместваха тези с общо основание - сиреч - не се състезаваха помежду си, а изтласкваха останалите деца назад;

  3) В специалностите МИО и МО не можеше ДОРИ ДА КАНДИДАТСТВА ВСЕКИ и се изискваше за прием на документи добра характеристика от ГК на комсомола (съответно на партията и от УЧКОМ), ;

  4) В Москва бяха изпращани синовете и дъщерите само на НАЙ-висшата категория от АКТИВНИТЕ БОРЦИ ПРОТИВ капитализма и фашизма - останалите дори и сред техните трябваше да се задоволят с Чехословакия, ГДР, България...

  (Цит. от в "Работническо дело" 1990 г.)

  Те работеха по заслуги и заради "сигурността" на страната
  в МВнР, МВР и МНО поради простата причина, че там бяха силата и парите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK