Може ли Брюксел да спре путинизацията на Източна Европа

Може ли Брюксел да спре путинизацията на Източна Европа

© ReutersПърво Унгария, сега Румъния, а после може би и България - една след друга източноевропейски държави изглежда отстъпват от либералната демокрация и се плъзгат към това, което мнозина анализатори определят като "Путинизация". Преди няколко години въпросът "Възможно ли е в страна от ЕС да има мека диктатура?" щеше да бъде отхвърлен като някаква неясна хипотеза за студенти по право и политическа теория. Сега вече той е спешно предизвикателство за Европейската комисия, която изглежда допускаше, че след като веднъж влезе в клуба на либералните европейски демокрации никой няма да си представя нещо по-добро от това."


Така започва коментара си на сайта на в."Гардиън" Ян-Вернер Мюлер, преподавател по политология в Принстънския университет. Мюлер призовава докато източноевропейските държави в ЕС стават все по-автократични, Брюксел да изгради правни и политически инструментариум за намеса.


Под заглавието "Дилема пред европейската демокрация - кога и как да се намесиш?", той повдига въпроса дали е работа на Брюксел да пази народите в Европа от собствените им правителства или дори да защитава избирателите от самите тях. Недемократичен ли е натискът от ЕС върху страните членки, както твърдят британските евроскептици, например, пита още Мюлер.
Според него има очевидни основания ЕС да се намесва, но проблемът е, че Брюксел няма правни или политически инструменти за подобни интервенции. И инструментариумът, и стратегиите му могат да изглеждат безпринципни и опортюнистични, допълва авторът. Той обяснява, че традиционната критика срещу това ЕС да прокарва демокрацията е, че самият съюз не е демократичен и поради това Брюксел е в най-добрия случай лицемерен.


"Само че подобни твърдения пропускат важен момент. Съюзът извлича демократичността си не от това, че е демокрация, покриваща целия континент, а защото националните парламенти свободно са гласували да се откажат от част от правомощията си и да следват европейските правила", казва авторът. Той посочва, че посред кризата на еврото се чуват много критики от пазарите, че това пречи, а правилата и санкциите в изградения модел са недостатъчни, макар че десетилетия наред, докато всичко беше ОК, никой не се оплакваше когато Брюксел съди държавите членки за нарушаване на правилата за защита на конкуренцията, например.


"Една от експлицитните цели на разширяването на ЕС ан изток бе да консолидира либералните демокрации, а правителствата търсеха обвързване с Европа, за да предотвратят връщане към миналото подобно на Одисей, който се вързал за мачтата, за да не се изкушат в бъдеще от песните на сирените на нелибералните и антидемократични демагози. Затова нито Виктор Орбан, нито Виктор Понта имат право да обвиняват Брюксел в евроколониализъм. Орбан сравнява ЕС с турците, Хабсбургите, руснаците и други потисници на свободолюбивите унгарци, защото "те се опитват да ни нареждат как да живеем". Всъщност "те" само напомнят на унгарците и румънците как искаха да живеят, когато влязоха в съюза през 2004г. и 2007г."


Може ли Брюксел да спре путинизацията на Източна Европа

© Reuters


Мюлер обяснява, че легитимността за намеса и инструментите за това не са едно и също нещо. Той припомня за член 7 от Лисабонския договор, позволяващ замразяване членството на страна, която системно нарушава европейските принципи - идея, прокарана от Италия и Австрия, две от страните защитници на западноевропейската демокрация. Това стана преди разширяването поради страх от това, което безотговорни източноевропейци биха могли да направят (макар че по ирония на съдбата такива санкции бяха наложени за пръв път на самата Австрия през 2000г., когато крайната десница влезе в правителството).


"Днес обаче член 7 е смятан за окончателната "ядрена атака" - с други думи, нещо неприложимо. Държавите са твърде уплашени, че един ден санкциите може да се обърнат и срещу тях. Във всеки случай, зялата идея за санкции противоречи на концепцията на ЕС за копромоси, взаимно разбирателство и уважение към националното разбиране за политически ценности.


Юристите предлагат като алтернатива националните съдилища да се намесват за защита на определени права на хората под формата на граждани на ЕС (статут, за който европейците, разбира се, не знаят). Това е умен ход, всъщност прекалено умен според мнозина наблюдатели, смятащи, че правителствата няма да искат да приложат подобен механизъм, както и че не става да се реагира със закони на предизвикателства, които в същността си са политически."


На този фон Мюлер пита каква тогава би била подходящата политическа реакция на случващото се. Сега често казват, че е в ход политизиране на Европа, а аз смятам, че е време за европеизиране на политиката, заявява той.


"Хората започнаха да осъзнават, че случващото се някъде в Европа директно се отразява на живота им, Брюксел не е просто някаква технократска машина, произвеждаща решения, еднакво добри за всички. Нуждаем се от европейска партийна система, така че различните варианти за бъдещето на Европа да бъдат дебатирани по целия континент.


Само че един от нежеланите ефекти от европеизацията на политиката е сплотяването на Европейската народна партия около Орбан, за която се твърди, че съветва Жозе Мануел Барозу да го дава по-кротко с Унгария, след като Никола Саркози изгуби Франция. От друга страна, Мартин Шулц, председателят на Европейския парламент и един от най-острите критици на Орбан, сега защитава съпартиеца социалист Понта в Румъния. Така всичко се оказва партизанщина, вместо безпристрастна защита на европейските стандарти."


Авторът посочва, че все пак румънският премиер е демонстрирал готовност да отговори на настояванията на Брюксел за защита върховенството на закона, само че го прави заради заплахата Румъния да бъде държана извън Шенген.


"Подобни тояги и моркови може и да са ефективни, но не винаги има такива инструменти (след като влязат в Шенген - край), а и често те приличат на еднократно изнудване. Това може да доведе до силно раздробена Европа, движеща се на различни скорости с една периферия, която постоянно страда от правна бъркотия и политическа несигурност. Европа все още трябва да помисли сериозно за това как да предотврати това, което доскоро беше немислимо - появата на диктатура в Европейския съюз."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 497 Неутрално

  бюрократите в брюксел са следствие а не причина за съществуването на ЕС.те не са в състояние да се изтеглят за косата от блатото...

 2. 2 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  с голо дупе срещи чифте пищови! Не виждам как

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 3. 3 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Весело

  ... абе,викам си аз,че Бойко ми напомня на някого ... а то било на Путин ...

  Liberate Your Mind!
 4. 4 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  от Гардиън и от Брюксел ако чакаме нещо умно има да чакаме. поредната интелектуална гимнастика публикувана в левичарски измислен вестник и после тук

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Да, цялата дандания беше да ни направят пазар за техните стоки, много се съмнявам дали преди 20 години и сега някой го е било грижа за демокрацията!

 6. 6 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Едва ли може да се разчита на национален съд в "путинизирана" държава,щото при независими съдилища държавата не би била "путинизирана" .Поставянето на съдебната власт в зависимост е основен и задължителен елемент от "путинизицията".Трябв европейски съд,с юрисдикция да правораздава и при правен спор без международен елемент и по начина на приложение на национално,а не само общностно право.

 7. 7 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 610 Любопитно

  Брюксел местния жандарм ли почна да го играе?имаме си УСА на глобъл левъл сега от урудско изглеждащите баш шефове на ЕС някакъв сорт на агресивна политика ли да очакваме?

  харпун
 8. 8 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Още един "загрижен" за "благото" на народите в Европа глобалист.

  А евроколониализмът е факт. Държавите членки от Изтока получават толкова пари от ЕС като субсидии, колкото реално внасят в бюджета му. С единствената разлика, че от Брюксел им казват как да ги харчат. Срещу това над 100 милиона източноевропейци свалиха митата си за германската търговска колонизация, превръщайки страните си в територии.

 9. 9 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Има изход. Нов ЕС с нов договор и възможно най-тясна интеграция между страните, с общи органи на управление. Обща съдебна система, социална и т.н. В момента просто всичко е поставено на доброволни начала. Няма ултиматуми, няма задължителни неща. Не може от ЕС да седят и да гледат сеир още 5 г. в България и пак да кажат, че "няма политическа воля". Трябва ние, като граждани и плащащи издръжката на ЕС да изискаме от бюрократите да наложат правила у нас на всяка цена и то в рамкита на 2-3 г. Дали ще спират фондове, дали ще затварят граници, дали ще слагат търговски ограничения - няма значение. Трябва механизъм за възможно най-бързо прокарване на необходимите промени, а който не иска - да излиза от съюза и това е. Поне да не се залъгваме с празни надежди.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 10. 10 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  Престани да пишеш глупости, че излагаш БАН . Демокрация се създава отвътре, а не отвън. Отвън може само да се подпомогне процеса, но не и да се изгради.

 11. 11 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  С такъв материал като теб не може да се изгради демокрация, ти постоянно ревеш за Бай ви Тошо. Демокрация се гради от граждани, а не от хора като теб ревящи за хубавото време от преди 1989.

 12. 12 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Интересно защо намесва България и знае ли изобщо къде се намира на картата или просто трябва да плашим западноевропейците със страшните човекоядци от изтока?

 13. 13 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Може ли Брюксел да спре путинизацията на Източна Европа?"

  Добър въпрос. За съжаление нямаме добър отговор.

 14. 14 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#12:"purple_rain"]Интересно защо намесва България и знае ли изобщо къде се намира на картата или просто трябва да плашим западноевропейците със страшните човекоядци от изтока?[/quote]

  Този Мюлер, като го гледам, е поредният западен дървен философ преведен от "Дневник", който познава Източна Европа само на картата, но пък иначе смело пише за нея.

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  "Дилема пред европейската демокрация - кога и как да се намесиш?"

  Отговорът може да бъде само един - Веднага, твърдо и категорично!

  Крайно време е за единна Европейска конституция, в която правата и парвилата да бъдат точно и ясно формулирани.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#4] от "jackdaniels": Бре какви 'демократи' е възпитало Симеоново

  Правата на всеки един от нас,в качеството му на гражданин на ЕС трябва да бъдат защитени от институциите на Съюза спрямо посегателства подобни на тези в Унгария, Румъния и България.

  и най-умният си е малко прост....
 17. 17 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Само не знам защо и нас ни намесва в първото изречение. У нас дори социалистите внимават да не стигат до крайности.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  [quote#10:"normandy"]Престани да пишеш глупости[/quote]
  е, да де, ама получавам плюсове, а гражданите питат, задават неудобни въпроси, искат отговори, протестират! А с отговори от типа, абе ти ништо не разбираш, кво да ти обясняваме, не става!

 19. 19 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1240 Весело

  Хубава статия.
  Само, че не видях в нея и един пример с какво България тръгва по посоченият път.

  Борисов е толкова толерантен именно защото знае как ще реагира Европа.
  Борисое можеше да гласува нов закон за съдебната власт и да прекрати пълномощията на ВСС, но по посочените причини не го направи.
  Борисов можеше и имаше право да направи тотална чистка в администрацията, но не го направи по посочените причини в статията.
  Борисов можеше да катурне Гуце от власт, но него направи именно за да не стане като в румъния.

  Още в началото на мандата каза, че резките движения в една или друга посока не се толерират в Брюксел.

  Брюксел не може да си представи какви безродници са от тройната коалция. Колко крадоха и лъгаха !
  Че за малко не заробиха България за 50 години напред с тройния член на Гуце.

  Брюксел живее в розов свят.
  Те и за това не могат да си представят борбата на Израел с тероризма.
  Било нехуманно да буташ къщата на терориста самоубиец. А е хуманно да избиеш невинни хора ?!

  Израел обаче прекрати самоубийствените атентати на негова територия - факт.
  На никоя чалма и през ум не му минава тази идея, защото той ч види девици я не, но родата му до деввето коляно е преследвана от държавата Израел !

  Та такива ми ти работи.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Весело

  http://en.wikipedia.org/wiki/Putinism#Definition
  Дефиницията за путинизъм пасва и за нас, къде проблема?
  "...a lack of transparency in governance, cronyism and pervasive corruption..."
  "Corporatism and state intervention in economy".
  БТК кой го купи последно? А, приятеля на Цветелнина.
  Я, виж кой кой седи зад г-жа Бориславова!
  http://www.plevenonline.com/index.php?option=com_content&task=view&id=794&Itemid=98&phpMyAdmin=8185b22a79ca7f65f04feb74c02e8b41

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  [quote#8:"Митридат"]Държавите членки от Изтока получават толкова пари от ЕС като субсидии, колкото реално внасят в бюджета му. С единствената разлика, че от Брюксел им казват как да ги харчат.[/quote]

  След едно такова изречение трябва да си готов да върнеш надвзетото.
  Вноската ни в ЕС от 01.01. 2007 година до края на май тази година е 1 951,7 милиона евро, а сме получили от ЕС по години следното:

  2007 - 651,7
  2008 - 846,6
  2009 - 1016,6
  2010 - 1198,5
  2011 - 1319,8
  2012 - 32,2 (до края на май)
  Общо - 5065,3 милиона евро

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 497 Неутрално

  do ком 19 ,,много вярно написано.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 23. 23 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#21] от "Graf":

  Съгласявам се с теб, ти си по финансите и счетоводството. Но не се отмятам от думите си за колониализма.

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Оф, аман от глупости. Гардиан с всеки изминал ден запада все повече и повече. Тая левичарщина ще ги погуби.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  [quote#12:"purple_rain"]Интересно защо намесва България[/quote]

  Мдам. Защо ли?

  А теб те съветвам да си смениж ника. Пак с дъждовен, ама да е ... например ... "израсъл с последния дъжд"

 26. 26 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тоз плъх книжен изглежда не стопля, че поне в БГ те си го сложиха г-н Премиера и точно това искаха да стане.

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  [quote#23:"Митридат"]Но не се отмятам от думите си за колониализма.[/quote]

  Много странен колониализъм.
  Виж сега, трябва да осъзнаем, че в този клуб си има правила. В него сме по собствено желание, а не защото някой ни е нападнал, па победил и набутал със сила.
  Правилата не са сложни, но понякога влизат в противоречие с манталитетните ни "особенности". Ние се дразним на индобългарите, а роптаем срещу това, някои да ни сочат типичните за онази популация наши собствени недъзи.
  Една прекрасна статия с поглед от вън към нас: http://www.reduta.bg/?p=3396

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  Значи путинизирането е нещо положително?

  Гардиън явно иска да се пуделизираме!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 29. 29 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#27:"Graf"]Правилата не са сложни, но понякога влизат в противоречие с манталитетните ни "особенности".[/quote]

  Това няма нещо общо с въпроса за икономическата колонизация на Източна Европа.
  Нямам сега много време за писане, само ще отбележа, че такава колонизация от страна на германците се случва не за първи път.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  [quote#24:"VеnRus 2008"]Оф, аман от глупости. Гардиан с всеки изминал ден запада все повече и повече. Тая левичарщина ще ги погуби. [/quote]

  Венче бе, чети!
  Не е на вестникарите от Гардиън. Мюлер си е от Принстън.
  И викаш, че от такива само глупости и сите от Принстън да отидат да се хвърлят в езерото?
  Мдам.
  Друго си е някой "почетен" на Пернишкия да те открехне.
  Или новоизпечен доктор хонорис кауза на Пловдивския

 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  [quote#29:"Митридат"]Нямам сега много време за писане, само ще отбележа, че такава колонизация от страна на германците се случва не за първи път.[/quote]

  Данните от вноса и износа не показват колонизация.
  Германия:
  Износ - 1420.3 милиона евро
  Внос - 1766.3 милиона
  Дефицит - -346 милиона

  Виж обаче какво става с Русия:
  Износ - 409.7 милиона евро
  Внос - 4164.8 милиона
  Дефицит - -3755.1 милиона
  (данните са за първите пет месеца)
  Най-лошото е, че тази колониална зависимост от изтока расте.
  Миналата година за същият период дефицитът ни е бил -2840.0

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тоя май не е виждал Източна Европа, освен на карта и в някоя пропаганда на Фокс и СNN, където биваме изкарани като канибали и неандерталци. Подобията на диктатура в страните от региона, не се налага на сила. Тя е следствие от това, че на хората им писна от толериране на малцинстава и терорът,който западните НПО-та осъществяват върху местното население, в полза на малцинствата. Ако Запада гледаше на нас като на пълноправни граждани, а не втора ръка хора, идеите им щяха да имат почва у нас, а не хората да си спомнят с носталгия времена, които уж трябваше да бъдат отминали.

 33. 33 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#32] от "miron4o": Много добре казано. Поздравления!

 34. 34 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  България ако искаме да оцелее трябва на секундата да се маха от тоя пропаднал нов СССР, да си припомним възрожденския дух и да съградим страната си отново стъпка по стъпка. В момента западняци и руснаци ни източват и последната стотинка.

  икономист - неграмотник с диплома
 35. 35 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело

  ПУТИНКИ > МНОГО ... в БГ-то


  и форумни >

  "Бичмета с Бомбета" > също много ....!!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 36. 36 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 605 Весело

  И какво искат да кажат Брюксел с това путинизация!?


  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#29] от "Митридат":

  Ей , не ви омръзна , бе :))
  Първо даваме повече : ..после колониализъм . след това "икономически" колониализъм , а по - нататък ???
  Имаш ли представа изобщо какво е колониализъм, колонизация ??
  Я си прочети старите БКП- програми , конгреси , планове, вечна дружба , ДС-БКП-КГБ ..Целувките на Тошо , малко комуно планове, за въздуха и слънцето - със СССР и ..
  ЩЕ РАЗБЕРЕШ какво ТОЧНО значи е съветски колониализъм :)))
  Ще разбереш и какво е право на избор, многопартийност , свобода на пътуване и мисълта , ГРАЖДАНСКИ прав и т.н...
  Точно като "колониализма " , в който сме БИЛИ - но не сме сега //
  Изобщо куковците на Позитано и атакаджийте имате ли реална мисъл и поглед върху съвремеността???

  BIG AL
 38. 38 Профил на john.dido
  john.dido
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ?

  grinding my life away http://www.youtube.com/watch?v=xCyQzwhIpDk
 39. 39 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "kardinalat":

  Симеоново?! трябва да поработиш над профайлърските си умения. а Брюксел се грижи правата ти да са защитени, но ако си имигрант от третия свят. иначе ако си бял европеец не се надявай много.

 40. 40 Профил на tefter
  tefter
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ама кой е тоя Брюксел? Какво ни го развяват като някакво митологично същество със свръхсили и способности?
  Айде малко по-конкретно ако обичате...

 41. 41 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "да защитава избирателите от самите тях"
  Само безподобно умствено изостанал мозък може да роди подобни идеи. България трябва незабавно да се махне от ЕС, за да не отиде на дъното заедно с него.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 42. 42 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 442 Весело

  Статията е добра , нещата са казани сравнително точно и ясно. Че сме псевдо-демокрация , управлявана и контролирана от феодали е ясно. Ще е грешно да не си признаем че повечето положителни промени са ставали под натиска отвън, но така е когато няма истинско гражданско общество и истинска държава. Парадоксално е че отвън ни налагат демокрация а ние търсим диктатор - " силната ръка ", да дой де и да ни реши проблемите - това разбира се е заблуда, характерна за " младите демокрации" мислещи и действащи по комунистически - и естествено обречено на неуспех.
  И тъй като политика и икономика са неизменно свързани факта , че нямаме силна индустрия и икономиката ни е зависима от всичко и всички ( да благодарим на другарите от БСП,СДС,ДПС,НДСВ а сега и ГЕРБ), а които дойде на власт първо гледа да открадне каквото може и унищожи останалото - а не да защитава националните интереси, ще си останем само една колония - на ЕС или на Русия, но колония. Със силния никой не се закача , а падналия всеки го рита.

 43. 43 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#31:"Graf"]Данните от вноса и износа не показват колонизация.
  Германия:
  Износ - 1420.3 милиона евро
  Внос - 1766.3 милиона
  Дефицит - -346 милиона [/quote]- От някъде може ли да издирят в по-чист вид "килограмовите" данни ? Без да са "замърсени и обобщени" с разни евра.

 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  По- скоро вторична Руска колонизация или опити за такава , бидейки в ЕС- един либерален съюз , в който сме по своя воля, не по воля на руските агенти :))
  Колониализма , руския се ,
  Изразява в - мръсни , неясни пари на руската държавна и частна мафия - фирми , ЛУК, сега и БТК , имоти - много , газ , петрол - цени , изнудване - с доставките , АЕЦ-и , българско гражданство на руски мафиоти и КГБ мутри и...

  и ..много , все още червени брокерчета , които използуват либерализма на ЕС - за да продават всичко в България на старата любов на дедовците си - болшевишка русия ..
  Много добра ПРЕДУПРЕЖДАВАЩА статия ..
  В Принстън не пасат патки...
  А и ЕС нямаше да го има , ако НЕ бяха американците :) Червени неграмотни мутри - пишещи и ТУК - щяха да "управляват " още - цяла Западна европа ..
  Мечтата на руските агенти - да вечно на власт :)

  BIG AL
 45. 45 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#39] от "jackdaniels": Ми бегай си в Москва, готин

  и най-умният си е малко прост....
 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#36] от "Предраг Джукич":

  И какво искат да кажат Брюксел с това путинизация!? :)
  ..............
  Ами мноого неща ..например , САМО батюшката цар - да ти пише Законите , над 200 години СЛЕД Френската револщция, ТОЙ да ти казва какво е добро и какво -не, кои са добрите и кои лошите олигарси, да ти казва ЗАЩО не можеш да регистрираш партия и защо си шпионин- ако контактуваш със западни фондации, да имаш визи и празно самочувствие, да нямаш свободни медии и вестници , да НЕ можеш да го сменяш и да си имаш за култ-само него , да ти ограничи Гражданските права, да се ВРЪТКА с другото ДЖУДЖЕ- безкрайно във властта , да няма разделение на властите , .да няма равнопоставеност в медиите при избори ,..
  Толкова много неща ВКЛЮЧВА путинизацията - неизброими са ..
  Само тулупите са слепи и не ги виждат :)

  BIG AL
 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#19] от "ironhorse":Наистина-спомнм си как по Станишево време се потушаваха протестите-едни миньори сами по няколко пъти "падаха" на асфалта и си удряха главите,а пред народното събрание полицията биеше наред януари 2009-та.и сега същите индивиди реват за "полицейщина" .Сега това не става поне...

 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#40] от "tefter":

  Ама кой е тоя Брюксел? Какво ни го развяват като някакво митологично същество със свръхсили и способности?:))
  ........................................................................
  Ами ТОЯ е :)) Сменяш само една дума - "

  Ама кой е тоя СССР? Какво ни го развяват като някакво митологично същество със свръхсили и способности?

  .................. и СИ ОТИВАШЕ в Белене , преди :: И те забравяме :))
  Е , те тоя е Брюксел , който НЯМА да те прати в Белене - за горното изречение :))

  BIG AL
 49. 49 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 542 Любопитно

  До коментар [#8] от "Митридат":

  Да не забравяме, че и Германия свали митата си за всички останали. Ако можеш да продаваш на германския пазар, продавай - никой няма да ти пречи.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 50. 50 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поучителния тон, с който удобно свикнаха мнозина "философи" започва да дразни.
  И не се покрива с все повече обстоятелства , които започнаха да излизат като сметени под килима нечистотии.
  Защото май се оказва, че източните държави спазват всички ограничения и рестрикции, които теоретиците прокламират, и плащат всяка своя грешка до стотинка с лични лишения,
  докато всеки ден се вижда , че самите "учители" съвсем не са чак толкова близо до правилата.
  И преди да продължат с урока по нравоучение, нека се замислят, дали изтока получава нещо насреща повече , от онова, което дава.
  Да си спестят безумни тъпизми като това - в едно изречение да събират изрази като ""демокрация" и "предпазване на избираели от чужда суверенна държава от самите тях".
  Защото лека-полека самата дума "демокрация" почна да девалвира. Днес я произнасят полуиронично и то не само по отношение на делата в новоприсъединените европейски държави, а и съвсем основателно иронизират самите набедени за образци.
  И ако това продължава, съвсем не е изключено да започне не "путинизация", а нещо далеч по-сериозно.
  Хората с всеки изминал ден осъзнават, че онова, към което се хвърлихме, както винаги слепешката, май съвсем не е това, което си мислехме и твърдяха.

 51. 51 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 442 Весело

  Няма разлика чия колония ще сме - Руска, Европейска или Щатска резултатът ще е един и същ- един заден двор за алкохолна и секс дестинация.

 52. 52 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#18] от "ban":

  Получаваш плюсове от тълпата, а не от гражданите!

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 53. 53 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Страхът ги тресе Вампирите на Запад от евентуално отделяне на Истока. Защото спрат ли да цоцат свежи пари ежедневно, ще ги подгони такъв икономически Холокост, че ще започнат да се изяждат едни други!

 54. 54 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 451 Весело

  "Може ли Брюксел да спре путинизацията на Източна Европа?"
  Заглавието е впечатляващо!!!.

 55. 55 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1089 Весело

  [quote#52:"axel"]Получаваш плюсове от тълпата[/quote]
  днешните управници значи тълпата ги е избрала!

 56. 56 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  [quote#30:"xm..."]Венче бе, чети!
  Не е на вестникарите от Гардиън. Мюлер си е от Принстън. [/quote]

  Щом са му публикували глупостите, значи са съгласни с него.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 57. 57 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Когато демокрацията се превърне в анархия, единствения начин е диктатурата! Даже по-добре е военната!

 58. 58 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":

  Графе, стоките в магазините са в голямата си част внос от Германия, веригите от големите магазини у нас са основно немски или с участие на немски капитал.
  Що се отнася до руснаците - аз съм последният, който ще твърди, че не сме тотален техен васал - и политически, и икономически. Писал съм го неведнъж и тук.

 59. 59 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#37:"BIG AL"]Ей , не ви омръзна , бе :[/quote]

  Би имало смисъл да ти се отговаря, ако мисленето ти не беше праволинейно и еднопосочно като на едноточкова калинка. Скачай си там първосигнално, мнението ти за мен ме интересува толкова, колкото кучето го интересува какво мисли за него бълхата, която го хапе.

 60. 60 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#49:"axel"]Ако можеш да продаваш на германския пазар, продавай - никой няма да ти пречи.[/quote]

  АКО....

 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Под това заглавие би паснал и текст от видния "експерт" на нашия преход , Иван Кръстев . Подобно на колегата си Мюлер и той не сеща "путинизацията" , като по-творящата връзка между Демократично устройство на Системата и Отговорност на реалните субекти в нейното управление . Да чакаме "неволята" , значи да живеем като репатрианти , в собствения дом . Не мисля желаем подобен статус ...

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Ако под путинизация се разбира концентрацията на огромна власт в малък брой крадливи ръчици, ние сме отдавна путинизирани. Правителствата се сменят, но крадливите ръчици са си все същите.

  Примери - конгломератът ТИМ, Корпоративна търговска банка, Георги Гергов, Краси Гергов (не, не са роднини), разните пишман-хотелиери, бетонирали и последните 100 метра плаж по Черноморието, разграденият двор около Лукойл-Нефтохим и частното ГКПП Росенец...

  Само дето официално не сме обявени за част от ОНД.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#8] от "Митридат":

  Знаеш ли случайно,какъв е размера на субсидиите,които БГ получава и колко внася в ЕС ! Благодаря предварително !

 64. 64 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ние ако на Брюксел чакаме сме загубени !

 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Когато либералистичната демокрация на брюкселските зелки се оказа в дълбока криза, без желание да се измъкне от там, много ясно че отделни държави с традиции, като Унгария, Полша, Румъния ще се спасяват по единично..... какво толкова естествена защитна реакция....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И какви точно ценности изповядват евробюрократите от Брюксел? Няколко хиляди дебелогъзи паразити, които получават дестки хиляди за незнайно каква работа докато хората в Европа се претрепват да плащат данъци, с които тези некадърници да си пълнят търбусите. На всичкото отгоре налагат правила, които да облагодеталстват мултинационалните монополи и банки, които да скубят допълнително хората. А на върха на наглостта, когато акто в Унгария гонят тези монполи и банки ги изкрават, че нарупават правилата им. Ама и у нас матряла блее като овце на заколение и лапат мухите.

 67. 67 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А какво ще каже този промит "либерален" мозък за меркелизацията на Европа? Не схваща ли, че и либерализммът както комунизма и социализма си отива! Защото всяка обществено-политичерска организация на обществото трябва да е адекватна на обкръжаващата социална среда с отчитане на местните фактори! В богата страна - повече либерализъм, в бедна страна - повече държава! Аман от либерасти!

 68. 68 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "Graf":

  Да но в сметките включи и хилядите безумни директиви спуснати от Брюксел като щастливи кокошки или за ВЕИ. Като включиш и милионите от тези субсидии, които отиват за "експертни проверки" както и прахосаните милиони за европроекти като интеграция на циганите или за защита на бездомните кучета и ще видиш че йрайния резултат е един много голям минус. Отгоре на всичко под окуражителните подтиквания на евробюрократите допуснахме посредници и монополи да смучат от нашата икономика и допълнително да я разсипват. Само за сведение от 2007г насам работните места в България са намалели с 200 000.

 69. 69 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "ironhorse": Интересно, с какво се хранят ламаринените коне - със скрап, а за десерт стружки, гарнирани с машинно масло или с някаква друга комбинация. А за охлаждане на страстите пият борова вода / в металообработката тя се използва за охлаждане на ножа или на свредлото на струга /...

 70. 70 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Отде ги измисля тези глупости Ян-Вернер Мюлер? Путинизация на Източна Европа? В Източна Европа има по-скоро американизация. Болни са на тема Америка.

 71. 71 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#15:"rapidfire"]

  "Дилема пред европейската демокрация - кога и как да се намесиш?"

  Отговорът може да бъде само един - Веднага, твърдо и категорично! [/quote]
  Даже и по време на СОЦА нямаше такава намеса във ВЪТРЕШНАТА работа на страните от СИВ. Добре е, че това ЧУДОВИЩЕ(ЕС) върви към разпад.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 72. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#21:"Graf"]2007 - 651,7
  2008 - 846,6
  2009 - 1016,6
  2010 - 1198,5
  2011 - 1319,8
  2012 - 32,2 (до края на май)
  Общо - 5065,3 милиона евро [/quote]
  Интересно е също колко пари НАПУСКАТ страната във вид на печалби от западните монополи/картели у нас?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 73 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Досега няма убедителен пример в историята, че Демокрацията работи по-добре от Диктатурата. Да не говорим, че и самата демокрация е мек вариант на диктатурата, защото при нея, мнозинството налага волята си над малцинството, т.е. игнорира се свободната воля на голяма група от хора, а това далеч не е демократично. От друга страна, представителната демокрация е нещо, като "риба - втора прясност"/по Булгаков/, т.е. менте, което вмирисва обществото. И след като Брюксел допусна да се забатачат традиционно демократичните Западноевропейски страни, до нас ли опря? Всичката Мара втасала. Нормално е, след като Демокрацията и ЕС не донесоха просперитет на народите от Източна Европа и се оказаха поредната илюзия за Периферията, нормално е да има отлив в ентусиазма.

  /не се чете/
 74. 74 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Каквото и да правят от Брюксел - със приказки няма да спрат путинизацията. Толкова е просто и логично: Народът го иска!
  Народът, който вече е напълно ошашавен от неадекватната политика на местните партайгеносе. Което беше целта!
  Но все пак ЕС участва по някакъв начин във сгромолясването на СССР-то и не може да си позволи да бъде изигран от едни треторазрядни играчи от миманса
  И няма да позволи!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 75. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#62] от "dodge_ram":
  Под "путинизация" , неолибералите разбират по-самостойното и по-отговорно Управление на социалните системи . Нещо повече , за тях то е Диктатура ...

 76. 76 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Тук коментирам , обичайно големият брой минуси , особено при "по-тежките" ми прогнози , които и почти без изключение , се оказват верни . Форумната тъпанария следва да сети , до къде е стигнала ...

 77. 77 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 996 Неутрално

  "Мюлер призовава докато източноевропейските държави в ЕС стават все по-автократични, Брюксел да изгради правни и политически инструментариум за намеса."
  Браво! Отдавна беше време, защото след идването на това правителство на власт въобще вече не може да се говори за демокрация.

 78. 78 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 869 Неутрално

  На крачка сме Европа да ни обяви за диктаторска държава.

 79. 79 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 869 Весело

  [quote#36:"Предраг Джукич"]И какво искат да кажат Брюксел с това путинизация!? [/quote]
  Те не са много наясно с терминологията. Иначе за България биха употребили думата "бойковизация".

 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#36] от "Предраг Джукич":Путинизацията е политическа система която превърна Русия от апетитна хапка за западния империализъм в нова , стегната държава , уверено вървяща към бъдещето си. Без позволение от управляващите за момента гербери , често гледам новините на ОРТ. Стилът на Путин и Медведев ми харесва много повече от хаоса у нас. Заседанията на министерския съвет и президенството се предават пряко по телевизите, а често залата е пълна с фотографи и журналисти. Стенограмите , които ни се поднасят в пресата са от събрание на партийното бюро на ГЕРБ и дегизирани за публиката.

 81. 81 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#77:"woland"]Браво! Отдавна беше време, защото след идването на това правителство на власт въобще вече не може да се говори за демокрация.[/quote]
  Тъпото е, че винаги отвън чакаме някой да ни помогне... . Впрочем "Който ни освободи, той ще ни пороби" не важи само за 19-ти век.

 82. 82 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#77:"woland"]woland днес, 21:44
  отбягва avatar[/quote]

  avatar си го премества в другия крачол.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 83. 83 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#80:"ahasver"]Путинизацията е политическа система която превърна Русия от апетитна хапка за западния империализъм в нова , стегната държава , уверено вървяща към бъдещето си.[/quote]
  ++++
  Абсолютно прав си. От десетина години насам икономическия растеж в Русия е голям, кризата почти не ги засегна, а стандарта на живот се подобрява. Мисля че болшинството от руснаците оценяват по достойнство това, което Путин прави за Русия.

 84. 84 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 235 Неутрално

  За пореден път анлийски вестник показва ''невероятните'' си знания за Далечния Изток на Европа.

  Честно да си кажа такива статии отдавна са ми омръзнали, защото са едни и същи.

 85. 85 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1382 Весело

  Лозунга май е валиден и за България: " Hey, Europe. Sorry about my prime minister"....

 86. 86 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#19:"ironhorse"]Борисов е толкова толерантен именно защото знае как ще реагира Европа. [/quote]
  FUCK-тология !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3052 Весело

  Натурален камуняк-герберунгелски пейзаж. Матряла си иска ярема на милиционерите и никаква Европа не може да се меси в суверенното право на народа да живее в кочина. Чулът на Андрешко зове.

 88. 88 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#85] от "kkk_20":

  Ние не се извиняваме, защото те ни го натресоха. ГЕРБ е политически продукт на няколко западни фондации.

 89. 89 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1203 Весело

  АУУУУУУУУУУУ, а назначението на Проди и Венизелос си е чиста ДЕМОКРАТИЧНА проява от страна на Брюксел - без избори, направо спуснати отгоре!

  Ала, бала!
 90. 90 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#73] от "Тони Шнайдера":

  Досега няма убедителен пример в историята, че Демокрацията работи по-добре от Диктатурата.:))))
  ...................
  Зависи за КОГО , по - добре ..)
  Шнайдер, ако те заритат на път към джипката и поради "добра" работа, бърза и ефективна, НЕ си губят времето за Съд, защита , права на обвиняемия ,
  а БЪРЗО и ефективно, експедитивно си на влака за Белене - по Административен ред -БЕЗ СЪД , тогава вече се задава ВЪПРОСА:
  ЗА КОГО , по точно , диктатурата работи "ПО-ДОБРЕ" :))
  За ТЕБ или за Политбюрото на БКП ..)
  Особено , ако 'престъплението " ти е : Абе нещо говорел против Партията и съветския съюз а и се ПРИГОТВЯЛ да бяга през границата -на запад :)))))))

  BIG AL
 91. 91 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#90] от "BIG AL":

  Братчед, тя и Демокрацията рита не по-лошо от Диктатурата. И в повечето от случаите - така и трябва. За друго идеше реч, но в момента не ми се спори. Освен това ми се виждаш доста по-умен мъж от мен, така че ще бъде тъпо, аз със своя мижав опит, да седна да ти обяснявам нещата. Желая ти приятен и успешен ден!

  /не се чете/
 92. 92 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#3:"baghatur"]че Бойко ми напомня на някого ... а то било на Путин ...[/quote]
  Само дето нашият е даже по-елементарен. И по-опасен в някои отношения, защото е без никакво собствено мнение.

 93. 93 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#71] от "Omnis Omnibus":

  Много малко са комунистическите кадри във форума, които така безумно директно да лансират агитацията си, както ти го правиш.
  Колко лошо било в САЩ и Канада, където твърдиш , че си бил и колко хубав бил соца, когато по времето на СИВ не са се месели в нашите български работи.
  Ха-ха-ха?! Мислиш ли, че някой може да ти повярва на измислиците?!
  Та той, бай ти Тодор Живков в прав текст призна, че СОЦ-а се е провалил тотално, а ти водиш агитация за прелестите му?!

  The best way out is always through Robert Frost
 94. 94 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Путин провежда имперско-олигархична политика, която плаши чиновниците в Брюксел и то не за друго, а никой/ освен сами себе си/ не ги харесва. А парите, привилегиите с който са облагодетелствани не са за прежалване. Обикновено това са хора, който не могат нищо да правят, освен кариера. И как няма да ги е страх от Путин, като,а каза и ЕС заминава.А руснаците си го харесват и може би това е подходящият за тях човек. ДОЛУ либерализма, не малко си патиме отнего, запада остана без колонии и станаха либерали и неоколониалисти/ Гърция, България/, опити за Италия, Испания, Португалия, дай му пари назаем, продай му стоките си и после е завладян.

 95. 95 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#94:"tatkoruso"]И как няма да ги е страх от Путин, като,а каза и ЕС заминава.А[/quote]
  Да не стане путин да си отиде много-много преди ЕС? То и САЩ щяха да си отиват преди 2-3 години, а ква стана тя?

 96. 96 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#88:"focusnik"]Ние не се извиняваме, защото те ни го натресоха. ГЕРБ е политически продукт на няколко западни фондации. [/quote]
  Откога народната милиция стана "западна фондация", а Мира Радева техен говорител?

 97. 97 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#83] от "teridan":Може би най-важният проблем е , че почти всички вадят информацията си от Гардиан, Ройтерс и други , които имат пряк интерес да не харесват Путин. Вярно е също ,че знанието на руски език през последните години силно намаля, но известна обективност в оценките е необходима. Настройването на общественото мнение срещу Русия и нейното управление не е в български интерес. Руснаците следят какво се пише и говори в медиите и от политиците , а после искаме да преговаряме с тях по различни поводи. Не може да ги ругаеш в медиите , а да искаш намаление на цената на газа. И не е въпроса да им се подмазваме . Това го правим успешно към американците и Европа. Нашите войски в Ирак и Афганистан показват кой ни е чорбаджията. Поддържаме всички опозиционери в Русия .А те са просто платени наемници на външни сили. Ходорковски е шлагер на вестници и издават негови книги. Изкарват го голям борец. А той е в затвора заради кражби. Прехвърлял доходите на Юкос в личните си сметки. Компанията фалира , а той е най-богатият ! Нашето не е политика , а слугинаж.

 98. 98 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#97] от "ahasver":

  Пишеш това, което и аз си мисля. Спомням си когато избраха Желю Желев за президент и руско-българските отношения на държавно ниво започнаха да се влошават, руски журналисти го питаха за това. И въпрос за бъдещето на отношенията ни Желев отговори "Не можем да плюем в кладенеца преди да сме изкопали друг". Тогава руския журналист го попита "А означава ли това, че като изкопаете другия кладенец, ще плюете в кладенеца на българо-руските отношения?".
  А колкото до източниците, от време на време поглеждам данните за средната заплата в различни райони на Русия. В районите, където е развита добивната промишленост заплатите са над 1000 $. По времето, когато Путин дойде на власт средната заплата в Русия беше около 70 $, а сега е 10 пъти повече.

 99. 99 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално
 100. 100 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  "Може ли Брюксел да спре путинизацията на Източна Европа"

  Това не и ли ресор предимно на САЩ? Пък и в България няма нужда от диктатура - олигархията и мафията и така владеят положението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK