Прочит на историята: Балканските страни ще отбележат по европейски Балканските войни

Прочит на историята: Балканските страни ще отбележат по европейски Балканските войни

© Надежда ЧипеваСлед спорове, разправии и съмнения дали правилно и отчетно - а не предизборно, ще бъдат изхарчени парите правителството отдели 560 хил. лв. за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни. За изготвения календар на честванията и за някои от ключовите събития от двете Балкански войни разговаряме с историка академик Георги Марков - член на националния инициативен комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни.


Защо на Балканските войни, акад. Марков? Втората я изучавахме в училище като Междусъюзническа...
- Тя започва като война между съюзниците, но с намесата на Румъния и Османската империя се превръща във Втора балканска война, тъй че това е коректното име. За първи път ще бъде отбелязана и тя. Въпреки че е изгубена война за България, тя е изпълнена с горчиви поуки.


Защо председател на националния инициативен комитет е вътрешният министър Цветанов, а не военният?
- По традиция патрон на този вид чествания е президентът, а председател на националния инициативен комитет е военният министър. Но тази година се струпаха три юбилейни годишнини и институциите сами се разбраха как да ги разпределят. Президентът Плевнелиев е патрон на честването на 350 години от "История славянобългарска". Председателят на парламента Цецка Цачева е патрон на 175-годишнината от рождението на Васил Левски. А премиерът Борисов си избра 100-годишнината от Балканските войни. Да, председател на националния инициативен комитет за войните е Цветан Цветанов, но той е и вицепремиер и, грубо казано, е началник на министъра на отбраната. В комитета негов заместник е г-жа Августина Цветкова, зам.-министър на отбраната
Какво ще представляват честванията?
- Според националната програма и календара, който инициативният комитет изготви, кулминацията ще бъде на 5 октомври, датата, която слага началото на Балканската война. И ще продължи до 17 май 2013. Втората кулминация ще бъде на 13 март 2013, когато е отбелязан върхът на бойната слава на българската войска с превземането на Одринската крепост.


През октомври ще има най-много събития. Тогава ще се проведе и международната научна конференция на Българската академия на науките и Военната академия. Конференцията ще бъде във Военната академия, защото оттам са тръгнали всички наши генерали и старши офицери в трите войни за национално обединение.


Конференцията ще има лъчове в Благоевград, Велинград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Стара Загора.
В Стара Загора се е намирала първата главна квартира на армията, втората главна квартира е в Лозенград. В Стара Загора, в църквата "Света Богородица" на 5 октомври 1912 цар Фердинанд е прочел манифеста за обявяване на войната. Сега на 5 октомври актьор ще прочете отново текста. В София и в областните центрове ще има заря.


Подготвя се конкурс за есе сред учениците. Има идея и за компютърна игра, възпроизвеждаща атаката и превземането на Одрин...


Другата основна насока на честванията е обновяването на паметниците на загиналите във войните, страната е осеяна с паметници, някои са държавни, повечето са общински, много от тях са занемарени и се нуждаят от поддържане.


Имаме и издателска програма. Ще се публикуват сборници от научните конференции, аз подготвям и второ допълнено издание на моята книга "България в Балканския съюз срещу Османската империя 1912-1913". За да се разбере, че Балканската война е народноосвободителна война, продължение от страна на България на Руско-турската война. В манифеста, който, разбира се, е и дипломация, а не само обявяване на войната, се казва, че "святото дело на Царя Освободител трябва да бъде доведено до край". И ние, българите, започваме всъщност една нова освободителна война, чиято цел е да събере всички българи под една обща държавна стряха – става дума за милион и половина българи от Македониия и Одринска Тракия. Одринска Тракия означава и Западна, и Източна Тракия. Това е бившият Одрински вилает.


Появиха се спорове за парите, които са отделени за събитието. За какво ще се използват те освен за ремонт на паметниците?
-
Един пример: В Пазарджик беше продадена казармата, а паметникът на 27-и Чепински полк – внушителен и стойностен паметник по мнението на специалистите, е вътре в казармения двор.


Трябвало е при приватизацията да се сложи една клауза, че за сметка на купувача или и на двете страни паметникът ще се изнесе от казармата и ще се сложи в центъра на Пазарджик. Примера го давам да се види доколко отговорни към историята, към дедите си са били хората, които са вземали решенията. Ето такъв е само един от проблемите, които трябва да се решават.


В областните центрове проявите са съобразени с развитието на бойните действия в съответната област. Например прочутата Седма Рилска дивизия действа на голяма територия – долините на Вардар и Струма, Перник, Кюстендил, Дупница, Благоевград. Затова в тези центрове ще се отбележи историята на Седма Рилска. Родопският отряд, който е от Втора Тракийска дивизия, е бил с щаб в Пловдив, затова там ще отбележат неговата история. Осма Тунджанска дивизия е с щаб в Стара Загора. Трета Балканска дивизия е с щаб в Сливен. Досега честванията се правеха само в новоосвободените български територии – Благоевградска, Смолянска, Кърджалийска област. Но в онези времена във всеки околийски град е имало полк – и Ломският, и Видинският полк и десетки други са участвали във войните. Затова сега целта е годишнината да се отбележи навсякъде.


Моят дядо, на чието име съм кръстен, се е върнал от Унгария, за да участва във войната, и е намерил смъртта си при Демир Хисар, а пет месеца по-късно в Елена се е родил баща ми. И с такива неща са белязани всяко българско село и град.


Казахте, че и в другите балкански страни се готвят за юбилея и че ще имаме дори съвместни прояви – много любопитно как?
- Не само се готвят, но дори ни изпреварват. Например Турция, която по повод една изгубена за Османската империя война, подготвя от 4 до 8 октомври голям международен конгрес в Истанбул. С разходка до Одрин, да се разгледа Айваз баба (един от най-важните фортове на Одринската крепост – бел. ред.), който е възстановен, с изложба и паметник на Шукри паша. Гърция, която днес я водим за почти фалирала държава, организира в Солун на 27 и 28 октомври международна конференция и военен парад за освобождаването на Солун.


Но Солун нали е освободен от българската войска?
- Така е. Приемаме, че ние заедно с гърците влизаме в Солун. Само че те без оръжие, за да проведат преговорите с началника на гарнизона Таксим паша. Умело са проведени преговорите – обещават на Таксим паша, че ще му запазят част от чифлиците, че гарнизонът ще бъде прехвърлен в Мала Азия с кораби. Тъй че българската войска освобождава Солун, но протоколът е подписан от Таксим паша и гръцката страна.
И в Белград ще има международна конференция, и в Черна гора. Това трябва да ни стимулира, тъй като България е основната сила на Балканския съюз и на практика българската армия изнася войната.


А какви са съвместните прояви?
- Правим общи научни конференции и взаимно се каним. Това е европейският поглед към трагичните събития на Балканите и на ХХ век въобще. Аз съм поканен на всяка от споменатите конференции – и за Цариград, и за Солун, и за Белград. Няма да мога да отида в Цариград, тогава е кулминацията на тържествата в България. На тези конференции търсим сближаване на гледните точки. Е, с някои интерпретации на обективни факти ние, българските историци, разбира се, никога няма да се съгласим.


Не можеше ли да бъде избегнато българското нападение срещу Сърбия и Гърция през 1913, акад. Марков?
- Има известно разминаване между трите основни български фактора тогава – Министерския съвет, Двореца и Главното командване. Правителството е склонно на отстъпки, тъй като на 19 май 1913 Сърбия и Гърция вече са сключили договор срещу България. Докато царят и генералите са за военно решение – те са убедени, че с ресурса, който имат, ще се справят със светкавичен военен удар срещу "съюзниците-разбойници", без да имат предвид обаче намесата на Румъния в тила.


Всъщност онова, което предрешава българското поражение, е нападението на Румъния. Българското правителство е смятало, че Русия въз основа на военната конвенция от 1902 г. ще възпре Румъния. Това не става. А след като Румъния нахлува на 28 юни 1913 г., два дни по-късно Османската империя също настъпва в Източна Тракия и вече не спира на линията Мидия – Енос, както е определено от Лондонския договор, а преминава и започва изтребление на българите в Тракия. От 300 хиляди 60 хиляди са избити. Военният министър Енвер паша казва, че българското население в Одринска Тракия трябва да бъде ликвидирано, за да няма основание българската армия да настъпи отново към Цариград.


Правителството на д-р Стоян Данев е за участие на преговорите в Санкт Петербург с посредничеството на императора. Но точно тогава Сърбия и Гърция предизвикват злополучното нападение от страна на България от 16 юни 1913 г., което слага началото на Междусъюзническата война, прераснала във Втора Балканска. Те са искали това нападение. На река Злетовска, приток на река Брегалница - близо до Вардар сърбите подпалват пет български села и жителите бягат към одринското опълчение - там става първият сблъсък. Те не случайно избират опълченците, които са родом от Македония. Гърците пък завземат град Нигрита, близо до Сяр (Серес), където има серска бригада от македонски българи. Нарочно нападат серската бригада. Тоест те са искали тази война. Защото България е в обкръжение. Дава се повод с тези атаки. И България е обявена за агресор. А руският император вдига ръце - трябва да я накажем. И я наказаха. Не победите, както показва историята, други фактори решаваха съдбата на Балканите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 858 Неутрално

  ПИтам : по какъв начин ще се възстановяват българските военни паметници и гробища в днешните БЮРМ и Сърбия?

 2. 2 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Поука от Балканските войни: длъжни сме да си гледаме интереса, нашия интерес. Иначе все ще си правят помен с нашата пита на Балканите, макар и по европейски модел.

 3. 3 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Странното е че отношенията на Балканите не са се променили много,през последните 100 години !

 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"Мария"]Поука от Балканските войни: длъжни сме да си гледаме интереса, нашия интерес.[/quote]
  и да не разчитаме на "Освободители".

  "Всъщност онова, което предрешава българското поражение, е нападението на Румъния. Българското правителство е смятало, че Русия, въз основа на военната конвенция от 1902 г., ще възпре Румъния. Това не става." Както преди това Русия е застанал на страната на Сърбия.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "профилиран":

  поне по малко се стрелят

 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#2:"Мария"]Поука от Балканските войни[/quote]

  Поуката е само една - малка държава не постига успехи със сила, а с акъл.

  Двата международни успеха след създаването на държавата са Съединението с Източна Румелия и независимостта. И двете са дипломатически операции, хитро подготвени, добре изпълнени и добре защитени.

  Останалото са само глупави издънки на глупави монарси - и балканските, и участието ни в първата световна, и това във втората.

  "Президентът Плевнелиев е патрон на честването на 350 години от История Славянобългарска. Председателят на парламента Цецка Цачева е патрон на 175-годишнината от рождението на Васил Левски. А премиерът Борисов си избра 100-годишнината от Балканските войни. Да, председател на националния инициативен комитет за войните е Цветан Цветанов"

  Не, това не е предизборно. Съвсем даже.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#5] от "bta":

  малко,малко но пак се стрелят-БЮРМ,Косово!В БиХ,за да се сформира правителство минава година...Сърбите искат отделяне...
  Отношенията м/ду Гърция и Турция са винаги обтегнати...
  Албанците говорят за Велика Албания...
  Весело си ни е ...

 8. 8 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мария":
  [quote#2:"Мария"]Поука от Балканските войни: длъжни сме да си гледаме интереса, нашия интерес.[/quote]
  За съжаление никой, освен нас, българите, няма интерес от силна държава България. Но с поклони и дупедаване не става. Това трябва да осъзнаем.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "профилиран":

  така е

 10. 10 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Балканите са били , са в момента и ще бъдат барутния погреб на Европа. Винаги заради политиката на великите сили!

  Берлинският конгрес създаде условия да има Съединение и Междусъюзническа война. Причина е разпокъсването на България на 3 /три/ части, Княжество България, Източна и Западна Румелия. Обединението на България донесе няколко национални катастрофи, блаодарение на англо-германската политика "Разделяй и владей"

  И сега има подобни недоразумения, пак създадени от велики сили. Албания е на три части: Косово, Албания и Албанско-българска Македония /Западна Румелия/.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 11. 11 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":


  [quote#6:"jubal harshaw"]Поуката е само една - малка държава не постига успехи със сила, а с акъл. [/quote] И не само-и с наука и култура.Екзархът се е ядосвал на въстаниците през 1903-та,казвал,че с училища и култура е щял да спечели Македония и Одринско за българите.Дали е бил прав-не знам...

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#4:"led_zep.23"]и да не разчитаме на "Освободители".
  "Всъщност онова, което предрешава българското поражение, е .... Както преди това Русия е застанал на страната на Сърбия.
  [/quote]

  Значи точно "освободителите" решават нещата - Русия, Германия, Англия, Франция. Дали причината не е, че "великият" Стамболов се чудеше как да ни направи врагове на Русия, а след като станахме дали е редно да се тюхкаме, че ни е изоставила. Или тя като ни е изоставила, защо не са ни защитили страните които Стамболов си избра за съюзници Англия и Франция? Той ги избра, ама те не знаеха и пак подкрепиха Сърбия.

  Казано е: Който търси намира! България винаги е мислила, че ще се хареса на новите си приятели, ако направи старите свои врагове и винаги сме успявали частично - новите не ни стават приятели, а старите ни стават врагове!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#4] от "led_zep.23":
  До коментар [#6] от "jubal harshaw":
  До коментар [#8] от "ПАВЛА":

  Да, но някои неща все пак зависят от нас, и нашите политици трябва да да свикнат да казват не само "да", но и "не", когато и на когото трябва, и преди всичко на великите сили. Хубавото е, че в демократично време вече има прецеденти България да казва и "не".

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мария":
  [quote#13:"Мария"]Да, но някои неща все пак зависят от нас, и нашите политици трябва да да свикнат да казват не само "да", но и "не",[/quote]
  Това казвам и аз. Да гледаме нашия интерес, а да не разчитаме на "големи братя", защото те си гледат техния интерес.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мария":
  +++++++++++++++++++++++++++++++!
  Вашият коментар важи с пълна сила и за днешната ситуация. България спешно се нуждае от истински дипломати и истински политици, които да отстояват българският национален интерес в ЕС- както това прави Камерън за Ю.К. и Меркел за Германия.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#11] от "yanne":

  Е, това се подразбира, той акълът не се явява от вакуум, требва яко да залегаш, а е добре и да има некой около тебе, който да може да ти помогне да го развиеш.

  Ма нас и в залегането не ни бива много, а и от малки всичко си знаем, та и акъла, и културата, и образованието са малко трудна работа.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 18. 18 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1503 Любопитно

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":
  [quote#6:"jubal harshaw"]председател на националния инициативен комитет за войните е Цветан Цветанов"
  [/quote]

  Повече от този факт ме озадачи само несръчният опит на академика да го обясни. Остава да се надяваме, че общественото мнение, което се е формирало за вицепремиера, е погрешно, и той ще бъде на ниво. Важно е да е така, защото въпреки европейските претенции на организиращите панбалканските чествания, явно пак ще става дума за мерене кой по- и най- на Балканите.


 19. 19 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мария":

  съгласен , трябва да се отърсим от комплекса си за малоценност и самоунижението което сами си налагаме , да спрем и да слугуваме на други "по големи и велики " държави и винаги да слагаме първо България в сърцето си и нашия интерес като народ .

 20. 20 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Започването на войната е посрещнато с голям ентусиазъм в Русия. Започва набирането на доброволци и събирането на помощи за "православните братя на Балканите". Именно тази война е и повода за създаването на великия военен марш "Прощаването на славянката"( на рус. "Прощания славянки".

 21. 21 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 530 Неутрално

  И като се замисля, че в сръбските учебници ние сме обявени за агресори и предатели, а все още българин е синоним на предател..Нагла сръбска промаганда..

 22. 22 Профил на glorieux
  glorieux
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не искаме нищо чуждо - само възстановяване на границите на Българската екзархия. Мен лично и тия от Сан Стефано ме задоволяват. Точно по тези въпроси - не знам какво е "европейско чевстване", но със сигурност единно мнение и интерпретаци никога няма да има. По онова време България за граници по "национален признак", а нашите съседи наблягат на "поддържане на баланса в региона". Великите сили естествено не могат да се разберат за влиянието си на Балканите по онова време и затова предпочитат много и малки държавици, смесени по етнически признак - за да може за в бъдеще да си прокарват интересите. Та така до днес...

 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Интересно защо това ДС-професорче не споменава за конференцията в Санкт Петербург на 09.05.1913г. между руският външен министър Сазонов и румънския му колега.
  На нея се взима решение град Силистра да бъде подарен на Румъния.
  Това става в момент, когато Румъния въобще не е участвала във войната, а Българската армия е армия победителка. Русия дава гаранции на Румъния, че няма да я нападне в гръб, нещо повече окуражава Букурещ да нахлуе в България и да си вземе не само Силистра, но и цялата територия по линията Русе - Варна.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Това е преломен момент в нашата история. Не знам на какво са разчитали в ония вълчи години. Тогава никой не е треперел за цивилното население (сърби и гърци нападат български села за да предизвикат отговор, не е имало "умни" бомби, а кланета и изнасилвания и не е било възможно мъжете в окопите да се въздържат дълго от нападение, при условие че знаят, че семействата им са клани и изнасилвани от "съюзниците"). Явно сме можели да се справим със сърби и гърци, но да разчитаме Румъния да се окаже цивилизована държава и да не ни нападне в гръб или да разчитаме Османската империя да си трае и да не се възползва от една междусъюзническа война за да възстанови част от загубеното...
  Но сега е лесно да се съди, тогава е било трудното... да се вземе правилното решение, разчитайки на договори, руски арбитраж и т.н. а се е оказало, че всички ни изоставят и се обръщат срещу нас. И въпреки това страната за 15 години се изправя на крака. После идва 1944 г и третата национална катастрофа, но това е друга тема... и явно тоя път 15 години не бяха достатъчни да се оправим.
  Но най-важното го е казал палермо88 "трябва да се отърсим от комплекса си за малоценност и самоунижението което сами си налагаме , да спрем и да слугуваме на други "по големи и велики " държави и винаги да слагаме първо България в сърцето си и нашия интерес като народ"

  Няма шики-мики.
 25. 25 Профил на Димитър Ганчовски
  Димитър Ганчовски
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Голямата Ни беда е била, е и ще бъде в неграмотните, случайни и самонадеяни управляващи, които въобще не се съобразяват с мненията на експертите.
  Кой не знае, че войната е реална сложна игра. А някой от вземащите решения да е чул нещо за теорията и практиката на игрите. А някой от тях да се съобразява с анонимните народни мъдрости, като например, "кьорав карти не играе" ?!

  dganchovski
 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  В дните на българския поход към Цариград на 21.10.1912 г.руският външен министър С. Сазонов заявява: „Между България и Румъния по взаимно съгласие трябва да стане една поправка на границата, за да се даде на Румъния едно справедливо удовлетворение за нейното лоялно държане през време на войната.”
  ...........
  Рекет, за бездействия. Компенсация на Румния за това, че стои като тутманик със скръстени ръце и гледа какво ще се случи. Поне две дивизии да бяха пратили на фронта, разбирам. Това не е измислица, това са факти, за които упорито се мълчи в България, още по-малко се учат в училище.
  Нечувани и подли интриги на Кремъл срещу България. Още от 1885.г. насам, не са спирали никога.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#23] от "СДС":

  И аз това се чудех... явно по навик се пренебрегва ролята на Русия. Пише се че се разчитало Русия да възпре Румъния, което е явно нелогично очакване при условие, че Русия подарява на Румъния Силистра без бъобще някой да ни пита. Както преди това и е подарила северна Добруджа пак в наш ущърб. Сърби и гърци са били обикновени чакали, които нищо не биха постигнали без намесата на Румъния и Турция и ненамесата на Русия. Единственото което са правили са зверства и предателства за да ни предизвикат. Колкото до руския цар, той си получава заслуженото няколко години по-късно, но от още по-големи сатрапи и изверги. Заради които и до сега страдаме. 20 век беше нещастен за България.

  Няма шики-мики.
 28. 28 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Разстроено

  До коментар [#13] от "Мария":

  "...вече има прецеденти България да казва и "не". ..."

  До коментар [#16] от "dqdomart":

  "...България спешно се нуждае от истински дипломати и истински политици, които да отстояват българският национален интерес в ЕС- ..."

  спешно се нуждае България, ама на тази нужда взе, че откликна една снаха, дето май не обичаше да казва "не'' в битието и' на еврокомисарка...

 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#22] от "glorieux":
  Не искаме нищо чуждо - само възстановяване на границите на Българската екзархия. Мен лично и тия от Сан Стефано ме задоволяват.
  .............
  Има противоречие в искането ти.
  Център на Българската епархия до Освобождението е бил град Ниш. По Сан стефанския договор, Русия подарява този ни град на Сърбия, като компенсация .
  Същото каквото прави и през 1913 г. със Силистра.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 30. 30 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#27] от "daniel defoe":
  И аз това се чудех... явно по навик се пренебрегва ролята на Русия.
  ...........
  За съжаление не е по навик, а напълно целенасочено. Георги Марков и сие, особено след 10.11. се стараят със зъби и нокти да опазят русофилската нагласа на българина. Нагласа , която му е била втълпявана цели 55 г. и която е гарант за това, че и в бъдеще ще си останем неофициална губерния на Кремъл.
  Следя публикациите на проф. Марков, много ловко преиначава историята на България до 1944 г. Умел манипулатор е, не може да му се отрече . Добре е школуван в Симеоново.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2658 Весело

  "Войната е твърде важно нещо, за да бъде оставено на генералите".-Жорж Клемансо

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на Орбал
  Орбал
  Рейтинг: 418 Неутрално

  След като България изнася на плещите си войната срещу Османската империя, 2 дни след подписването на Лондонския мирен договор, на 19 май 1913 г. (1 юни) Сърбия и Гърция подписват таен военно-политически договор насочен срещу България.
  Изключително подла постъпка, която цели двете държави да завладеят територии, които са населени предимно с българи.
  Този факт постоянно се пропуска, но пък самобичуването е много модерно напоследък.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_(1913)

 33. 33 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар 11 от yanne:
  Хайде недей да плюеш паметта на хора, на които не можеш да се намажеш на малкия пръст! Стой си на компютърчето и си чеши езика, че ако ти се наложи да хванеш оръжие, ще се наакаш сигурно. С образование и култура срещу "хора", които не се колебаят да избиват мирно население, как ли не!

 34. 34 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#25:"Димитър Ганчовски"] А някой от вземащите решения да е чул нещо за теорията и практиката на игрите.[/quote]

  Г-н офицерски кандидат Биглер, аре по-полека с военната теория. Първият научен труд по темата фон Нойман го пише чак през 1944-та.

  През 1912 ни Фердинанд, ни Швейк, ни кръчмаря Паливец, ни даже капитан Загнер са могли да чуят за тия работи.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 35. 35 Профил на Орбал
  Орбал
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "СДС":

  Именно поради тази причина се обърнах към авторката с молбата да потърси и други гледни точки, като например доц. Веселин Янчев и проф. Георги Даскалов от Историческия факултет на СУ.

 36. 36 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Тъжна годишнина. Сложихме край на Османската империя за да ни грабят и убиват сърби, гърци и румънци. Замяната на едни насилници с други не е освобождение и повод за празненства.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#24] от "daniel defoe":
  До коментар [#27] от "daniel defoe":

  Присъединявам се към казаното от теб.

 38. 38 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#10] от "Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!":

  [quote#10:"Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!"]Обединението на България донесе няколко национални катастрофи, блаодарение на англо-германската политика "Разделяй и владей"
  [/quote]

  Хей, другарю Надпартиен! Забрави Русия! Русия също ни е правила доста "разделяй и владей", а и се е считала за братушка, което я е направила доста опасна. В статията описват един от случаите.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 39. 39 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#12] от "др. Иванов":

  Грешиш. Не Германия или Англия, а именно Русия е главен инициатор за създаването на Балканската Лига, която подготвя първата война. А братушките знаем колко са надеждни, от когато техните военни, които България е издържала са напуснали след обявяването на обединението.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 40. 40 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Гневно

  [quote#0:"Статията"]Президентът Плевнелиев е патрон на честването на 350 години от История Славянобългарска. Председателят на парламента Цецка Цачева е патрон на 175-годишнината от рождението на Васил Левски. А премиерът Борисов си избра 100-годишнината от Балканските войни. Да, председател на националния инициативен комитет за войните е Цветан Цветанов, но той е и вицепремиер и, грубо казано, е началник на министъра на отбраната. В комитета негов заместник е г-жа Августина Цветкова, зам.-министър на отбраната[/quote]

  Стигнах дотам и спрях да чета. Ленти няма ли да вземете да режете? Това ли е най-важното - кой кой юбилей си е избрал?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 41. 41 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":

  Всъщност Първата Балканска война е невероятен военен успех, но и пълен външно-политически провал. България влиза в съюза и се бие без гаранции за териториална цялост, а в самият ход на военното действие концентрира силата върху директен сблъсък с Османската Империя, оставяйки Гърция и Сърбия+Черна Гора да влязат в Беломорска и Вардарска Македония, териториите населени с българи. Всъщност един прост поглед на картата на Балканите показва, че този съюз е обречен на провал, защото интересите се пресичат прекалено много, особено между България и Сърбия, а последните нямат много други опции за експанзи освен Вардар.
  Съгласне съм с статията, че втората война е била клопка. Гърция и Сърбия са ни считали за "bully", което не иска да преговаря и са искали да ни дадат урок. Но българското нападение е огромна грешка. Бългрия е понесла най-много загуби от първата война, войниците са уморени. Планът за нападение срещу Сърбия (включващ българско нападение и през Ниш) не се спазва. Ако България беше продължила с преговорите, сега щяхме да сме с много повече и по-добри от исканите от нас тогава територии - практически цялото Беломорие, вероятно без Солун, който е бил с доста смесено население. Около една трета от Вардарска Македония ни се е полага безусловно по уговорка със Сърбия, като около половината от останалата се е водила като "спорна" и е подлежала на преговори:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Balkan_contested_1914.jpg

  Така че за мен българската намеса срещу съюзниците и колосална грешка, довела до огромни загуби и трагедия за българския народ. Но армията заслужава уважение и в този случай. Иначе важно е било да се съчетае дългосрочна стратегия, а не да се разчита на това, че си непобедим. А, и още нещо - Румъния ни е предупредила, че ако избухне втора война на Балканите, те няма да останат неутрални. Открито са искали Силистра заради помощта по време на Освободителната вокйна. Ама ето на, някои са разчитали на братушките. Може би ако сме имали по-развити институции навремето, тази трагедия не би се случила.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#26] от "СДС":

  .."Компенсация на Румъния за това, че стои като тутманик със скръстени ръце и гледа какво ще се случи"...Скоро или по късно Румъния ще се обедини с Молдова?! Идва нашия момент - трябва да искаме компенсации: От парични, до автономия на бесарабските българи с опция за присъединяване към България след референдум????

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#41] от "deutschwagen":

  Съюз със сърби и гърци е обречен на български провал, това го предвижда Стамболов. Трябваше да изчакаме само още две години ПСВ?! Тогава сърбите щяха да са заети на фронта край Белград срещу австрийците и нямаше да им е до Македония. А британците щяха да ни потърсят за съюзници по времето на Дарданелската операция през пролетта на 1915 г.......Но, това са минали неща.....Нека да гледаме напред!

 44. 44 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Преди няколко години четох статия на руски военен историк. В нея той признава, че е било огромна грешка от страна на Русия да не подкрепи България през 1912- 1913г. Развивайки тезата, че именно поражението през Втората Балканска война предопределя участието на България на страната на Германия и Австро- Унгария през ПСВ. Със съжаление констатира, че ако 830 хилядната българска армия през ПСВ е участвала на страната на Антантата то едва ли би се стигнало до трагичните за Русия събития през 1917г.

 45. 45 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какво би направил всеки от един нас сега ако имаше 'тайм машиин' в гаража си, но с 'гориво' само за отиване?

 46. 46 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#45] от "404_not_found":
  Да беше казал и спрем с подобните ни "прочити на Историята" , Приятелю . Методът им е , просто казано , шибан ...

 47. 47 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Една от основните цели на Обединена Европа е трагедии от рода на Балканските войни, повече да не се случват. Какво му трябва на един човек, за да е щастлив??? Здраве, добра работа, покрив над главата и щастливо семейство!!! Трилиони $-ри и евра да имаш, няма да ги отнесеш със себе си. Краят е един, трап два на един, или дим през комина на крематориума. Човек и добре да живее - умира и друг се ражда!!! Прекалено малко е времето което ни е отделила природата, за да се наслаждаваме на живота, за да го хабим за войни и насилия. Наскоро прочетох мисъл на Далай Лама, която много ми хареса: "Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".

 48. 48 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И в двете статии по повод Балканските войни не се споменава, всъщност какво точно става през Втората Балканска. Не се споменава обкръжението на цялата гръцка армия в Струмската долина, не се споменават победите срещу сръбските части, не се споменава, че Румъния де факто не води битки, а просто преминава през северната част на България без да има армия срещу нея. Тези неща трябва да се знаят.

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#44] от "Северозападнал":

  .."статия на руски военен историк"..Можеш ли да си спомниш автора на статията?

 50. 50 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Русия предава на Румъния Южна Добруджа. Под натиска на Хитлеристка Германия тя е върната на България съгл. Крайовския договор от 1940 г.

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#1] от "SSmart":
  По никакъв, не задавай глупави въпроси на които знаеш отговора....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 827 Весело

  Така е котенца, историята служи за поука... и ако тъпунгерчетата български се научат да не вярват на 64 годишен Кобург че ще ги оправи за 800 дни и то всите всите, а да го обесят на първия фенер, пак добре, берекет версин, имало е и полза от първата национална катастрофа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#48] от "radoslavdj":
  [quote#48:"radoslavdj"]Не се споменава обкръжението на цялата гръцка армия в Струмската долина[/quote]

  Много спорен въпрос.Ето какво споменава българския гугул:

  Полемика за изхода на битката
  Кресненската битка е определяна както като „отбранителна победа“ на българите[2], така и като успех за гърците. Авторитети в българската и световната историография смятат, че в момента, когато настъпва примирието, обкръжаването на гръцката армия е въпрос на ден-два.[22][23][24] От друга страна, съвременници, близки до гръцкия генерален щаб, твърдят, че примирието спасява не гръцката, а българската армия от разгром. Те твърдят, че са оставали само 3-4 часа, докато двете изтощени дивизии на генерал Мосхопулос обкръжат двете и половина български дивизии при Пехчево.[25]

  Споменават се и източниците:
  2)Hall, R. The Balkan Wars, 1912-1913: Prelude to the First World War. Routledge, London 2000. pp. 121-122
  22)Марков, Г. Българското крушение 1913. София 1991, Издателство на БАН, стр. 179
  23)Hall, Richard (2000). The Balkan Wars, 1912-1913: Prelude to the First World War. Interallied war, p. 122
  24) Raphaël Schneider, Les guerres balkaniques (1912-1913), revue Champs de Bataille, n°22, juin-juillet 2008, p.51.
  25)Cassavetti, D. J. Hellas and the Balkan wars. T. Fisher Unwin, London 1914. pp. 332-333;

  По принцип руски и австрийски източници потдържат българската версия а немски и английски гръцката.
  Това което е ясно е,че 2 много изтощени армии със много болни войници и без нужната логистична подкрепа просто не могат да минат и метър на пред от позициите си.

  Прав си колега,че всичко трябва да се споменава.Неща за които се мълчи.Войната спира дълбоко в територията на Стара България.Големия трофей на войната е Солун.Повече от месец преди 28 окт солунските евреи пращат своята делегация при главнокомандващия принц Константин за да бъдат опсъдени условията за предаването на Солун на гърците.Точно тогава става раздора между Константин и Венизелос и този раздор мъчи Гърция чак до 1975 ! Константин иска Солун а Венизелос и военните около него смятат,че първо трябва да се освободи Монастири/Битола и после Солун.По този начин смята Венизелос българската армия насочваща се кум Солун ще бъде обкръжена и разгромена от обединените гръцки и сръбски войски.На Фердинанд не му пука за българите на запад и югозапад от София.....те днес не се чувстват българи !Българите подценяват гръцката армия и в Македония се концентрират предимно върху сръбската.Гръцкия флот е един от решаващите фактори за изхода на първата балканска война.Никой не отрича мъжеството и саможертвата на българските войни.В гръцките училища се споменава поне 3 пъти в учебниците като се учи за Балканските войни и ПСВ.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#53:"EREBUS"]Много спорен въпрос.[/quote]
  Изобщо не е спорен. Гърците спират настъплението, след като са обкръжени от българите, и искат примирие според крал Константин "заради необяснимото бездействие на сръбската армия".

 55. 55 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#54] от "Каишков":
  [quote#54:"Каишков"]Гърцит спират настъплението[/quote]

  Мисля,че споменах,че и двете армии не могат и метър да мръднат.Ти кажи,че не е така.Не забравяй,че по някакъв начин власта на Феринанд е трябвало да бъде запазена."Обкръжихме ги но не стигна време","Румънците...."; !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  КОГА ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ПАМЕТНИТЕ ПЛОЧИ НА ПАДНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕРСКИ ПОДОФИЦЕРСКИ И РЕДНИЦИ захвърлени в мазетата навоеноисторическият музей, изкъртени от разрушеният мемориал на плаца на 6-ти пехотен и артилерийски полк, пожертвани за да бъде издигнат УМОПОМРАЧИТЕЛНИЯТ ПАМЕТНИК НА КОМУНИДНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ ПРЕД НДК от който останаха куп развалини.

  Това е ПОЗОРНО ДЕЛО унищожило памета на поколенията и подложило на фалшифициране историята на България търпяно повече от четвърт век.

 57. 57 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Направо е скандално да честваме най-големия провал на България откакто е държава. Можем да честваме, че и сегашната ни територия е по-голяма отколкото заслужаваме заради простия ни елит. Като по-млад се чудех как са успяли да свършат подобна простотия като балканската война, сега като гледам премиерите на страната - Цървуля, Станимишката и Пожарникаря-футбалер разбирам че с такъв "елит" и тази територия ни е много.

  икономист - неграмотник с диплома
 58. 58 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#53] от "EREBUS":
  Много спорен въпрос.
  ..........
  Добре знаем, че както гръцката, така и сръбската, така и румънската армия нямат
  НИКАКВИ, абсолютно НИКАКВИ победи с важен характер.
  Добре знаеш, че Балканската война беше спечелена не от гръцкия флот - това е смешно-, ами от 3-а Българска армия.
  Ако имаш наистина и малко понятие от военни дела, щеше поне да признаеш, че без дейстията на 3-а армия, ни Солун, ни Молун щеше да е гръцки, понеже "славната" гръцка армия щеше да бъде начукана подобаващо от башбузука, нали така.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#57] от "tel_112":

  Има една болест наречена "миопиа", много са болните от нея, трябва да си спокоен, че не си единствен.

  Усложнението и обаче е вече много безпощаднои се нарича "мозъчна миопиа", това вече е сериозна работа, измъкване няма до гроб. Проверявяй се редовно!

 60. 60 Профил на glorieux
  glorieux
  Рейтинг: 470 Разстроено

  До коментар [#29] от "СДС":

  По Сан Стефано и цяло Кърджалийско остава в Турция, но не е в това въпроса. Въпросът е, че това са граници определяни по национален признак. Нещо, което нашите съседи са отказвали да признаят като основен принцип. Просто защото по онова време хората с българско самосъзнание са били доста преобладаващ елемент на Балканите - и не само като брой, но и като териториално разпространение. Освен това първото изречение е ирония - в днешно време е абсурдно да мислим за такива ревизии. Би било голям политически успех по-скоро използвайки днешната ситуация да "натиснем" съседите си да спазват основни международни конвенции, за да гарантираме правата на малкото останали хора с българск осамосъзнание там. Прави ми много често впечатление как всички във форума се нахвърлят срещу някой "македонец", без изобщо да се замислят за съдбата на същите тези хора на юг в Гърция - там няма вече и "македонци" даже - а само гърци. Въобще хубаво е да водим своята политика - но тя не може да бъде самостоятелна - нямаме нито сили или мощ за това. Пробвахме вече - Съединението и Междусъюзническите войни. Радост е, че при този контекст - враждебност от почти всички велики сили - особено печелившите в двете световни войни, имаме тези 111 хил. кв. км., които управляваме толкова зле, че си мисля - за какво загинаха всички тези хора, които ги запазиха за нас.

 61. 61 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дали може някой да каже как разбира "Балканските страни ще отбележат по европейски Балканските войни"?
  За всяко събитие, камо ли войни, има различни оценки - според гледната точка, т.е. интереса и разбирането.
  На конференции и навсякъде смятам, че би трябвало да се заяви и пише нашата оценка - да им кажем фактите са такива и такива, нашата оценка е такава и такава, сиреч, ние бихме Османската империя, а вие се разправихте с нас. Опасихте се за последиците след нашите победи и се наговорихте с/у нас...
  Е, така бих казал аз, но академика знае повече и той решава какво и как да докладва на конференциите.
  Иначе, у нас трябва да ги честваме по български. Според мен е достойно да ги наречем чествания и поклонение, а може и двете заедно като прослава, а не "отбелязвания" на Балканските войни - чествания и слава, защото това бяха за нас войни за освобождение и защита на все още поробени българи и български земи, и поклонение и също слава, защото сме длъжни да отбележим хилядите паднали и избити българи - военни и цивилни граждани. Те умряха в името на България и ни завещаха идеала, който трябва да пазим и да се стремим да постигнем. Без българския идеал нямаме бъдеще. Каквото и да се говори и става, ние трябва винаги и на първо място да следваме нашия интерес, въпреки рамките на всякакви сегашни и бъдещи блокови формации, били те ЕС, НАТО, Русия и каквито и да са други!!!
  Това е за мен смисъла от прославянето на Руско-Турската Осв. в. 1877-78, СБ война 1885, балканските, ПС и ВС войни - да помним резултатите и поуките от международната политика и войните, които водим, за да не допускаме грешките от миналото и да бъдем по-точни, последователни и устремени, което не изключва гъвкави, в преследването на нашия, българския интерес.
  Само така ще ни има!

 62. 62 Профил на vasil_chekalarov
  vasil_chekalarov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  факт е, че ние не сме знаели до къде ни се простирала териториално чергата след като официално сме народ от тюркски произход и пришълци от казахстанските степи и за това справедливо са ни пречакали мечтите!
  http://www.mfa.bg/bg/26/pages/view/1214

 63. 63 Профил на vasil_chekalarov
  vasil_chekalarov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#59:"convince"]Има една болест наречена "миопиа",[/quote]
  Късогледство, наречено още миопия (от гръцки μυωπία, myopia означаващо късогледство) е вид аномалия, намалена зрителна острота при която изображението се получава пред ретината.
  Myopia (Greek: μυωπία, muōpia, "nearsightedness" (AmE), "shortsightedness" (BrE)) from myein "to shut" + ops (gen. opos) "eye." is a condition of the eye where the light that comes in does not directly focus on the retina but in front of it.

 64. 64 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Брех, тези братя -славяни-освободители. Как пък така не са възпрели Румъния да ни нападне, или не са се застъпили Македоняи да бъда дадена на България, както е според предвоенните договорки....

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 65. 65 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#49] от "dobrich":

  Там е работата, че не мога. За съжаление.

 66. 66 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#64:"Сашо"]Как пък така не са възпрели Румъния да ни нападне, или не са се застъпили Македоняи да бъда дадена на България[/quote]
  Не е вярно, че не са се застъпили, българите, по скоро Фердинанд, не им дава възможност за това. А Австро - Унгария смело заявява че ако "ромъните" се намесят в България, може да срещнат австрийски войски...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK