Скалпел и пропаганда или хомеопатия и гражданско участие

Скалпел и пропаганда или хомеопатия и гражданско участие

© Николай НиколовПропагандата стана често занимание на хората от властта. Нищо чудно - похватът се използва, когато доверието към управляващите започне да се стопява и когато техни намерения предизвикват съпротива.


Пропагандата е оръжие, което удобно ляга в ръката на министър, депутат или кмет. За управляваните обаче проблемът с нея е, че обръща технологията на управлението. Вместо пътят на решенията да върви отдолу нагоре, като по стъпалата  се съгласуват интересите на различните групи, съществуващи във всяко модерно общество, пропагандата цели да убеди отгоре надолу гражданите в еднолично взети решения, от интерес за властта и близките до нея.


Политиците у нас не разбират, че занаятът им е по-близо до хомеопатията, отколкото до хирургията. Затова се
опитват да изрязват неудобните публични настроения


които в техните очи са направо тумори. Вместо да предизвикат оздравителни процеси, като стимулират организмът сам да си изгради имунитет, те се опитват да изрежат неудобните и пречещите им части.


Нека си припомним, че към скалпела без колебания е посягал Сталин. Щом изпита подозрение към човек, група или дори цял народ, той направо ги отстранявал. А останалите групи били подлагани на пропагандна лъчетерапия. Резултатът е трайни увреждания на обществения организъм.


Модерната партийна демокрация обаче работи по съвсем различни правила. Когато правителството даде повод за недоверие или съмнения, обществото упражнява контрол, гражданите протестират с идеята да коригират правителството. Както при хомеопатията,


протестът като цяр предизвиква имунна реакция


и поправя нарушените функции в органите властта. Както се случи след протестите срещу промените в закона за горите.


Имаме и актуален пример за пропагандна лъчетерапия -  прочитът, който разноцветните български политици правят на евродоклада. Тъй като от него научаваме, че най-големият проблем и в съдебната система, и по принцип пред българския демократичен преход е липсата на доверие, всички политици вкупом се хванаха за изпитаното оръжие. Управляващите се фиксираха в оценената от Брюксел политическа воля, без да се задълбочават повече. Опозицията с рефлекса на хирург поиска недоверие на правителството, макар изобщо да няма за цел да прави операция. Сборът от тези действия е засилена обществена апатия към политическата система с перспектива отлив на гласоподаватели, който обикновено се компенсира с купуване на гласове и корупция.


На този фон протестите остават последната капчица надежда, че системата ще се промени. 


Апатията и недоверието не са местно явление, както и новите форми на спонтанна демокрация, като самоорганизиращите се демонстранти чрез социалните мрежи и изобщо чрез интернет.


Защо спонтанната демокрация е полезна за политическата система, и може ли


политическата класа да извлече полза от гражданските акции


При какви условия?


Първото, което трябва да разбере властта, е простият факт, че протестите и всички форми на спонтанна демокрация осигуряват социалната енергия, задължителна за всички реформи и развитие.


Въпросът е искат ли политиците реформи и развитие? Искат ли да са в диалог с хората?


Групите, сформирани онлайн или на улицата, са шанс политиците да влязат в допир с интересите и очакванията на гражданите и предлаганите от тях решения на проблеми, което иначе все по-трудно им се отдава. Партиите не успяват да споят общество, защото не схващат, че то не се дели на големи класи, а на спонтанни групи с динамично отношение към отделните политики. Единственото поле, където техните интереси се сблъскват, за да се обобщят, впоследствие в общи позиции, е интернет и понякога - улицата.


Типичен пример за описания механизъм са протестите против Закона за горите. Чрез интернет и социалните мрежи екозащитници, планинари, скиори... и просто граждани, успяха да се превърнат в група. Съществено е, че протестиращите поставиха въпроси, които надхвърлят техните специфични интереси. Това бяха сакралните въпроси, свързани с доверието към управляващите:

 1. Какъв е механизмът, по който се подготвят законите?
   
 2. Има ли прозрачност на изработване на правила и решения?
   
 3. Има ли баланс в закона? Чии интереси накърнява и чии обслужва?
Това изглежда да е и


рецептата за предизвикване на доверие


- за да отговорят на тези въпроси, политиците нямат друг избор освен да въведат правила за прозрачност на всяко едно стъпало от държавния апарат.


Схемата за създаване на доверие не е сложна, просто трябва управлението да се доближава до гражданите, като създава условия за прозрачност, които отговарят на трите въпроса.


Например, по-полезен от закона за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност и корупция, който е пропагандистки и цели да изреже болните части постфактум, би бил закон за лобизма - превенция срещу корупцията, ваксина която създава доверие. Както се казва, което не те убива те прави по-силен.


Първоначалният вариант на Закона за горите бе оспорен от обществото, именно защото не отговори категорично на нито един от трите въпроса. Впоследствие, коментарите бяха, че зад него стоят не какви да е интереси, а скрити лобистки. И пак посягане към скалпела. Първоначалните опити на някои министри за пропаганда само влошиха ситуацията. В крайна сметка възвръщането на диалога и адекватната реакция на управлението успешно върнаха част от загубеното доверие. Нали за танго и дебати трябват поне две страни.


Благодарение на протестите се намери балансът в закона и се достигна до компромис, според който и ски инвеститорите да могат да си подменят съоръженията. Това е то модерна демокрация, в която и вълкът е сит, и агнето е цяло. Пътят от диктатура и преход чрез шокова терапия към демокрация и гражданско участие.


Рационалният извод е, че спонтанната демокрация действително работи в полза на обществото, когато управлението го позволява. Т.е. когато само се откаже от остарелите пропагандни техники. Формите на спонтанната демокрация премахват нуждата от енергоемката пропаганда и осигуряват на управлението обобщени граждански интереси и готови позиции. Така отпада и задължението му да убеждава гражданите за реформите. Така и системата може и да заработи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Пропагандата стана често занимание на хората от властта."

  А пък медиите - не, те не се занимават с пропаганда, ама хич.

 2. 2 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  И между другото, Дневник, не се заблуждавайте, че хомеопатията е някакво полезно лечебно средство. Лекуването на болен и отслабен организъм с отрова е като да лекуваш фрактура на черепа с удари с бухалка по главата.

 3. 3 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Въпросът е искат ли политиците реформи и развитие? Искат ли да са в диалог с хората?"

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Управляващите се фиксираха в оценената от Брюксел политическа воля, без да се задълбочават повече."

  А вие, медиите, странно защо наплюхте тази оценка.

 5. 5 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#2] от "Отнесен":

  Това е метафора.
  Изобщо не става дума за хомеопатичната медици5на.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Какъв е механизмът, по който се подготвят законите?"

  Това е много интересен въпрос, Дневник. Вие имате ли представа как точно трябва да изглежда този механизъм или какъвто и да е, ще се критикува вечно без значение какъв е?

 7. 7 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Въпросът е искат ли политиците реформи и развитие?

  Бих добавил и въпроса, искат ли хората политици искащи реформи и развитие?

  Че като гледам случващото се в Гърция и Испания, не съм толкова сигурен....

  Governments never learn. Only people learn.
 8. 8 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вени Г.":

  Ами... показателна метафора. Малко като да "оправяме лъжата с лъжа". И без това никой не търси отговорност на медиите за това, което пишат, следователно могат да си позволят да послъгват, за да клатят това, или онова правителство. И го правят постоянно.

 9. 9 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Въпросът е могат ли политиците, или поне сега управляващите политици, всъщност да управляват.

  Защото ако отговора на въпроса е "НЕ", съвсем естествено става кухината оставена от невъзможността да управляват да се запълни с приказки колко добре управляват.

  Но при липса на истина в дадена лъжа и лъжата все по-трудно се въприема. Така единственото което остава на управляващите е да преминават към все по агресивна пропаганда. Където разума се замества с емоции. Обвиненията към тях рефлектират в обвиния от тях - към кого ли не. И липсата на обществено доверие се замества с демонстриране на доверие чрез вече контролираните медии.

 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#9:"kai"]Въпросът е могат ли политиците, или поне сега управляващите политици, всъщност да управляват.[/quote]
  Бих казал, че тези се справят по-добре от всички досега, а реално - отведоха държавата встрани от финансовата катастрофа, за разлика от много от "можещите" си колеги от Западна Европа.

 11. 11 Профил на ju
  ju
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Изключително глупава постъпка, да се представя хомеопатията като нещо работещо.

  Честно, излагате се...

 12. 12 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#10] от "Отнесен":

  Това отвеждане в страни не беше никак трудно при наличие на резерв достатъчен да финансира нормален дефицит за целия период на управлението им. При дълг от 12% от БВП и при поемане на задължение от страна на чуждите банки да не изтеглят парите от източна европа - поне за 2009 година.

  Ако разгледаме обаче една хипотетична ситуация в която дълга ни през 2009 е бил 55% от БВП и не сме имали никакъв резерв - в каквато ситуация в най-добрия случай се намираха тези други европейски държави. То ефекта от упрваление на ГЕРБ би бил в най-добрия случай съизмерим със ситуацията в Португалия. А по-реалистично с тази в гърция. Бих казал че вече да бяха успели да сринат борда и да изгонят 30% от населението да ходи да се спасява в Гърция.

 13. 13 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Благодарение на протестите се намери балансът в закона и се достигна до компромис, според който и ски инвеститорите да могат да си подменят съоръженията."

  Айде сега да ви видим кой ще е този инвеститор, дето даром ще дойде да подменя съоръженията. Дано да се намери достатъчно заможна благотворителна организация.

 14. 14 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#10:"Отнесен"]отведоа държавата встрани от финансовата катастрофа[/quote]

  и я вкараха в икономическа катастрофа.

  за пръв път от 10+ години, ръстът на БВП на България е под средния за ЕС и света.

  Governments never learn. Only people learn.
 15. 15 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Автора чуди какво иска да каже.... т.е. да си намери тема от теорията на комуникациите.Бля-бля.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 16. 16 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#12:"kai"]Това отвеждане в страни не беше никак трудно при наличие на резерв достатъчен да финансира нормален дефицит за целия период на управлението им. При дълг от 12% от БВП и при поемане на задължение от страна на чуждите банки да не изтеглят парите от източна европа - поне за 2009 година.[/quote]
  Значи, да смятаме, че ГЕРБ са провеждали правилна политика в това отношение, нали? Тоест, имали са резерв, използвали са го за да отбият страната встрани от блатото.

 17. 17 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Материалът е прекрасен,
  НО
  В България политиците не са политици, а клептомани.
  Не идват да служат на народа, а идват да служат на вербовчиците си.
  Народът в голямата си част е пасивен, обезверен и чалгализиран.
  Много тежки поражения нанесоха комунизма и тайните служби на болшевиките.
  Предполагам вдъхновението за статията е дошло от материал, писан за нормална демокрация.
  Тук не е така

  Любов и светлина!
 18. 18 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#3:"led_zep.23"]"Въпросът е искат ли политиците реформи и развитие? Искат ли да са в диалог с хората?"[/quote]


  Каролев ти отговаря
  без значение кой Каролев е .


  [quote#7:"vladimirkarolev"]Бих добавил и въпроса, искат ли хората политици искащи реформи и развитие? [/quote]

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 19. 19 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#14:"vladimirkarolev"]и я вкараха в икономическа катастрофа.[/quote]
  Така ли? Някакви авторитети, на които да се позовете? Някакви факти на които да се опрете?

 20. 20 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#19:"Отнесен"]Така ли? Някакви авторитети, на които да се позовете? Някакви факти на които да се опрете?[/quote]

  за пръв път от 10+ години, ръстът на БВП на България е под средния за ЕС и света. източник - световна банка (него ползвам), същите данни ще са и в евростат, НСИ и т.н.

  Използвах катастрофа с доза хумор Но не ни е цветущо положението

  Governments never learn. Only people learn.
 21. 21 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#16] от "Отнесен":

  Като се прави сравнение на две възможни политики, нормалното е да се тръгва от едно място. като се допусне сходни икономически условия. След това да се разгледа траекторията на растежа в единия и в другия случай. И съответно какви рискове пред този растеж се появяват.

  Ако икономическата политика на ГЕРБ се разгледа напълно обективно то тя е тотален провал.
  Те не успяха да се възползват от изключително благоприятните макро условия в които се намираше България. Ето Полша например изобщо не отчете спад на икономиката си през тази криза - а там условията фискалните условия всъщност бяха по неблагоприятни от България. Сравнението което Дянков постоянно прави с Гърция е просто неадекватно. Гърция имаше над 100% дълг когато там удари кризата.

  При нивата на лихвите коиота ние имаме в МОМЕНТА, т.е. без инвеститорите да се притесняват от голямо количество дълг и хипотетичния вариант, че сме навлезли в кризата с 100% от БВП дълг, ние щяхме отдавна да сме фалирали и да сме със срутен борд.

 22. 22 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#20:"vladimirkarolev"]за пръв път от 10+ години, ръстът на БВП на България е под средния за ЕС и света.[/quote]
  И това поради какви причини? Любопитно ми е да разбера. Вътрешни или външни?

 23. 23 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#22:"Отнесен"]И това поради какви причини? Любопитно ми е да разбера. Вътрешни или външни?[/quote]

  И двете. Очевидно.

  Governments never learn. Only people learn.
 24. 24 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#23] от "vladimirkarolev":

  Понеже темата е много интересна, бих искал да я разгърнем в детайли.

  Като вътрешни причини обикновено се сочат организираната престъпност и корупцията. Ние сигурни ли сме дали престъпността и корупцията пречат, или помагат на инвеститорите? Съвсем очевидно е, че чуждестранните инвестиции са били най-големи в моментите на най-голяма корупция и престъпност. Тази закономерност не мога да си я обясня. Означава ли това, че ако се преборим с корупцията и организираната престъпност, инвестициите ще спрат напълно?

 25. 25 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  г-н Цветозар Вълков, осъзнавате ли каква глупост е да замесите толкова спорна дума като хомеопатията в заглавието си само заради няколко прости медицински сравнения? за мен е голяма глупост и се учудвам как редактора ви не го е забелязал

  twitter.com/voxybg
 26. 26 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#24:"Отнесен"]Ние сигурни ли сме дали престъпността и корупцията пречат, или помагат на инвеститорите?

  На няколко месеца излизат допитвания и инвеститорите ги посочват изрично като най-големите пречки.

  Съвсем очевидно е, че чуждестранните инвестиции са били най-големи в моментите на най-голяма корупция и престъпност. [/quote]

  Това не е вярно. От 2009 година насам корупцията се влошава, а с нея се влошават и инвестициите, и ръстът на БВП и т.н. Доказателство и данни: http://www.transparency.bg/

  Governments never learn. Only people learn.
 27. 27 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На няколко месеца излизат допитвания и инвеститорите ги посочват изрично като най-големите пречки.

  Това са мой думи, а не цитат. Обърках при писането

  Governments never learn. Only people learn.
 28. 28 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "ju":
  До коментар [#25] от "voxy":

  И все пак тя се върти, другари! От квадратно мислене и войнстващ атеизъм и физиците от ЦЕРН се гнусят!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 29. 29 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  За съжаление политиците се желираха и поради аморфната си форма вместо да укрепват икономиката те се разливат в всякакви процепи.

 30. 30 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#11] от "ju":
  за сметка на това глупаците са в изобилие, ще видиш сега колко минусчета ще ти турят

  Birds of a feather flock together.
 31. 31 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#30] от "rldkfl":

  Щото софтуерните инженери са разгадали тайните на Вселената ли, хаха?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Защото небесните столове яростно сънуват зелено продължение

  Birds of a feather flock together.
 33. 33 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#26:"vladimirkarolev"]Това не е вярно. От 2009 година насам корупцията се влошава, а с нея се влошават и инвестициите, и ръстът на БВП и т.н. Доказателство и данни: http://www.transparency.bg/[/quote]
  Сигурни ли сме, че може да се вярва на тази организация? На какви реални примери се основават изследванията й? Например, прави ми впечатление, че в секция "Проекти" почти няма инициативи, обхващащи периода след 2009-а година. Някакво обяснение защо въпреки това считат за по-добър периода в който са почти всичките им наблюдателни инициативи?

  А между другото, описаната от тях методология не е ли малко ненадеждна, след като се основава главно на мнението на избрани "бизнесмени" и избрани "експерти"? Ето:

  "Индексът на Transparency International измерва нивото на политическа и административна корупция в дадена страна така, както го възприемат представителите на бизнеса, анализатори от целия свят, включително и анкетирани експерти от изследваните държави."

  Защо в оценката няма нито един обективен критерии, който може да бъде безпристрастно измерен? Искате ли да преброим средномесечните корупционни явления и прояви на организираната престъпност примерно през 2008-ма година и да ги сравним с тези от 2011-а, да видите, че изменението е значително в посока към по-добро?

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#7] от "vladimirkarolev":

  Въпросът е, искаха ли политиците на НДСВ реформи и развитие, когато бяха във властта 2001-2009 г.?

 35. 35 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#33:"Отнесен"]Сигурн ли сме, че може да се вярва на тази организация?[/quote]

  Шефът й в момента е министър на правосъдието от кабинета на ГЕРБ

  Иначе в световен план авторитетът й е много солиден.

  Governments never learn. Only people learn.
 36. 36 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#34:"dobrich"]Въпросът е, искаха ли политиците на НДСВ реформи и развитие, когато бяха във властта 2001-2009 г.?[/quote]

  Отваряш докладите на световната банка за условията за бизнес и виждаш, че България по времето на НДСВ е посочвана сред най-реформистктие държави в света. Често и на първа страница. Какво да говоря аз, като световната банка си го е казала.

  Governments never learn. Only people learn.
 37. 37 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#36] от "vladimirkarolev":

  Световната банка?! Ми нали сега "сърбаме попарата" на нейната креатура?

 38. 38 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#35:"vladimirkarolev"]Шефът й в момента е министър на правосъдието от кабинета на ГЕРБ

  Иначе в световен план авторитетът й е много солиден.[/quote]
  Значи резултатите от изследването би трябвало да издържат едно обикновено замерване на броя на корупционните явления през 2008-ма и през 2011-а. Нали така?

  Ако министърката наистина е шефка на въпросната организация (не видях да пише някъде нейното име), значи много добре - Борисов е впрегнал най-влиятелната международна антикорупционна организация да формира прозрачността в държавата. По-добро решение от това едва ли би могло да се вземе.

 39. 39 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#37:"ju.li"]Световната банка?! Ми нали сега "сърбаме попарата" на нейната креатура?[/quote]
  Ха-ха-ха. Вярно, че Каролев трябва да изпадне във възторг от Дянков, вместо да го плюе така.

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#36] от "vladimirkarolev":

  .."по времето на НДСВ е посочвана сред най-реформистктие държави в света"....хехехехехехе..... какви реформи конкретно направихте: Намалихте администрацията, здравната реформа, приехте нов закон в образованието, съдебна реформа???..........

 41. 41 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#7:"vladimirkarolev"]Бих добавил и въпроса, искат ли хората политици искащи реформи и развитие? [/quote]

  Хората го искат, г-н Каролев, искат го. Точно затова, Вие политиците, правите всичко възможно изборите да минатват през митичните ви списъци, където виреят само калинки и продажници.

  Моралът не е порок!
 42. 42 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#40:"dobrich"]какви реформи конкретно направихте: [/quote]

  Прехвърлиха Боровец от държавата на царя!

  Моралът не е порок!
 43. 43 Профил на Lm911
  Lm911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "vladimirkarolev":

  Реформи как да се краде легално-пример Милен Велчев.

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it
 44. 44 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#7] от "vladimirkarolev":
  Когато системата на гражданското и политическото общуване е "точна" , вашият въпрос отпада автоматно , поради Идеално единство на Суверена . Вашият постинг рисува нашата система , а общият извод за нея като "НЕточна" и сам се налага . Тогава и Въпросът към всички в ОБЩЕСТВОТО ни , Какво правим ?, се налага като вододелна тема на Обществения ни дебат , сиреч , който и да биваш , Каролев , длъжен биваш да се определиш Какъв биваш , Гражданин или Политик . Пред Етичното съзнание , такава дилема не възниква , защото и преди всичко , всички СМЕ Граждани , а някой от нас и политици . Дано съм ясен с приказките си за "йерархията" в системата на общия ни живот , в модерно Общество ...

 45. 45 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#44:"dimko"]Каролев , длъжен биваш да се определиш Какъв биваш , Гражданин или Политик[/quote]

  Гражданин като всеки и политик като всеки редови член на партия Просто с малко повече медийно присъствие, за добро или лошо. Винаги съм го казвал това, не се е променило нищо

  Governments never learn. Only people learn.
 46. 46 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Метафората ви е меко казано неадекватна.
  При медицината имаме измерими въздействия, и статистка показваща ефективността на тези въздействия. Въздействията в над 99% от случаите само помагат на организма да се възстанови. Дори когато се отстранява тумор, или пък се фиксират счупени кости - медицината само помага на организма да се възстанови.
  При хомеопатията нямаме измеримост. При потенция 10 CH числото на Авогадро е достигнато, тоест при по високи потенции шанса да има дори една молекула активно вещество - клони към нула. Няма и метод, който да различи хомеопатично средство от обикновена вода.
  Всяка държава има своята държавна тайна, известна на управниците. Тоест по условие управляващите трябва да са по информирани от населението. А правилен избор може да се вземе само на база информираност.
  Пропагандата е средство. И като всяко средство може да бъде ползвана и за добро и за зло.
  Дългосрочните цели на управниците са същите като и на населението. Много е просто - ако "усвояваш" 95 % от 1 милиард бюджет, ще "усвоиш" 950 милиона, и ще бъдеш нищожен олигарх, на нищожно село. Ако усвояваш 5% от 100 милиарда, ще "усвояваш" 5 милиарда, а селото няма да е нищожно и гласа му може да има далеч повече тежест. Така че не е лошо това че управниците гледат само себе си. Лошото е че гледат единствено краткосрочната изгода.
  Според мен основния проблем от който страдаме е дисоциацията между права и отговорности. Всички имат права, ама никой не се сеща за отговорностите си.

 47. 47 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#24:"Отнесен"]Като вътрешни причини обикновено се сочат организираната престъпност и корупцията[/quote]

  а най-често ГЕРБ

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 48. 48 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#45] от "vladimirkarolev":
  Хайде да не си тралаланкаме . Тук ти предложих в достъпна форма и според колкото позволява този формат , Висока теория . Не третирай форума , като "Добро утро , България !", че и да ми простят "шерпите" , които правят тези предавания ...

 49. 49 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#36] от "vladimirkarolev":

  "Отваряш докладите на световната банка за условията за бизнес и виждаш, че България по времето на НДСВ е посочвана сред най-реформистктие държави в света. Често и на първа страница. Какво да говоря аз, като световната банка си го е казала."
  Вярно е!
  Но народът, когато е гладен иска зрелища! Да има виновни! По новините да показват озверяла милиция.

 50. 50 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 522 Разстроено

  До коментар [#25] от "voxy":
  До коментар [#28]

  много спорна дума няма що -

  хомеопатия = захарно бонбонче в устата на пациента (според това което пише на опаковката на хомеопатичните лекарства, дори по чисто от примеси от лабораторна дестилирана вода)

  съжалявам но е така ... факт е че плацебото действа още по силно когато жегне пациена по джоба (като истинско леарство)

  ,или "вярваш" в паметта на водата и онея измислени кристали дет' ги показваха в оня треторазряден документален филм

 51. 51 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 522 Любопитно

  До коментар [#11] от "ju":

  съвършено вярно изказване, ще си позволя да добавя само, че както всяка лъжа, и тя оказва въздействие докато се смята за истина.

 52. 52 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Първото, което трябва да разбере властта, е простият факт, че протестите и всички форми на спонтанна демокрация осигуряват социалната енергия, задължителна за всички реформи и развитие." Вярна констатация,но дали всички протести във всички случаи са "форми на спонтанна реакция"?"Протеста" на фермерите,водени от небезизвестния Цаконски по време на управлението на тройната коалиция,който се биеше в гърдите,че е герберист,дали беше спонтанен? "Протестът" също по времето на тройната коалиция пред парламента,в който основни участници бяха агитки на различни футболни отбори,спонтанен ли беше?А организираната от "синдикалистката" Янка Такева стачка на учителите отново по време на тройната коалиция,израз на "спонтанна демокрация" ли беше?Пиша в кавички "синдикалистката",тъй-като сега,при управлението на ГЕРБ тази "синдикалистка" на международен синдикален форум в София хвърли в потрес представителите на западноевропейските синдикални организации,засипвайки с похвали правителството на ГЕРБ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK