Кондолиза Райс: САЩ да си припомнят, че не са обикновена страна

Кондолиза Райс

© Reuters

Кондолиза РайсНай-важното е отново да вдъхнем увереност сред нашите приятели по планетата. Втурването да притискаме враговете си засенчи връзките със съюзниците ни. Ангажиментите ни в Европа са спорадични и понякога са проява на пренебрежение. (...) Решението да се откажем от базите на противоракетния щит в Полша и Чехия, за да "презаредим" отношенията с Русия бяха употребени от Владимир Путин, който бързо се върна към антиамериканската си политика. Приятелите трябва да могат да разчитат на устойчивостта на ангажиментите ни към тях."


Това заявява бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс в специална статия на страниците на вестник "Файненшъл таймс" в края на миналата седмица. В нея тя критикува външната политика на страната си и твърди, че САЩ имат особена позиция в света, съчетана с особени задължения.


Името на Райс бе споменавано на няколко пъти като евентуален кандидат за вицепрезидент от страна на Републиканската партия. Макар според анализатори да е малко вероятно тя да застане до Мит Ромни на изборите в началото на ноември, предлагаме откъси от статията й, защото тя отразява възгледите на ключови консервативни среди в САЩ.
"Още в началото на този век атентатите от 11 септември, глобалната финансова криза и бунтовете в арабския свят удариха в сърцето жизнено важни американски интереси. Ако американците искат тектоничните плочи на международната система да се преподредят така, че светът да стане по-сигурно, свободно и проспериращо място, САЩ трябва да превъзмогнат нежеланието си да водят. Трябва да защитаваме и да прокарваме силата и обещанията на свободните пазари и свободните хора и да потвърдим, че водещата роля на Америка гарантира, а не възпрепятства глобалния прогрес.


Списъкът с американските външнополитически предизвикателства е дълъг и ще има изкушения да се реагира тактически на всяко едно от тях. Но днешните заглавия в новините често се различават от това как ще бъдем оценени в бъдеще. Належащата задача е да укрепим основите на нашето влияние и да действаме с мисъл за историческия ефект."


След това Кондолиза Райс изрежда как според нея трябва да се действа в различни райони на света. За Близкия изток бившият държавен секретар препоръчва търпеливо използване на помощта, опита и влиянието на страната за създаване на демократични институции, отворени за всички. Според нея именно отсъствието на такива институции е фундаментален проблем, пречещ да се създаде мост между враждуващите сунити и шиити и да се защитят правата на жените и малцинствата.


"Дори да правим належащи решения като това да въоръжаваме сирийските бунтовници, ние трябва да изискваме от тях да приложат отворена политика. САЩ не могат да си позволят да стоят отстрани; регионалните сили ще наложат собствените си интереси, които може да увеличат това религиозно разделение."


Райс призовава Вашингтон отново да се ангажира повече с властите в Багдад, защото Ирак, който е с такива институции, има важно геополитическо значение. Същото важи и за американската помощ за африканските държави, които инвестират в здравеопазване, образование, борба с корупцията и добро управление. Подпомагането и търговската политика от страна на САЩ могат да засилят и демокрациите в Латинска Америка в отговор на диктатори популисти, докато в същото време защитаваме дисидентите - от Куба до Венецуела и Никарагуа, казва още тя.


Кондолиза Райс: САЩ да си припомнят, че не са обикновена страна

© Reuters


"Все повече въпросите на сигурността се превръщат във фокус на американската опора в Азия. Америка трябва да остане водещата военна сила в Тихия океан. Но замислете се над това: Китай подписа през последните 8 години споразумения за свободна търговия с 15 държави и подготвя такива с други 20-ина; след като през 2009г. САЩ ратифицираха споразуменията за свободна търговия, договорени от администрацията на президента Джордж Буш, продължават, но не са приключили, разговорите за Тихоокеанското партньорство, започнали през 2008г. Един от най-добрите начини да се справим с възхода на Китай е регионалното му икономическо ангажиране.


Смела политика на свободна търговия ще подсили нашата икономика и влияние в чужбина, ще развие нашите вътрешни ресурси като Северноамериканската енергийна платформа, например. Скъпият петрол дава сила на Венецуела, Русия и Иран. Разработваме алтернативни източници на енергия, но те за дълго време няма да подменят изкопаемите горива. Истински дар е, че много от нуждите ни - може би дори изцяло - могат да бъдат задоволени с вътрешни ресурси и в сътрудничество с Мексико и Канада."


По повод необходимостта от подновяване на отношенията със съюзниците на САЩ бившият държавен секретар казва още:


"През последните години стратегическите връзки с Индия, Бразилия и Турция нито се засилиха, нито се задълбочиха. Уго Чавес и иранците ухапаха подадената за приятелство ръка. Няма палестинска държава, защото тя ще се роди единствено чрез преговори с един сигурен Израел, уверен в отношенията си със САЩ."


Кондолиза Райс: САЩ да си припомнят, че не са обикновена страна

© Reuters

Райс се връща и към състоянието на страната й с думите, че "силата започва от дома" и твърдението ,че глобалната водеща роля се основава на силна икономика, изградена върху фискална дисциплина и солиден ръст на частния сектор.


"В крайна сметка успехът ни зависи от мобилизирането на човешкия капитал - нещо, което САЩ са правили по-добре от всяка държава в историята. "Наши са историите за възможностите, а не за оплакването и претенции, че нещо ти се полага по право. Амбициозни хора са идвали от всички краища на света в търсене на възможностите, които Америка дава. Отсъствието на хуманна и устойчива национална политика за имиграцията заплашва този огромен актив.


Талантите ни са идвали от всички части на американското общество, без значение от класовата принадлежност или икономическите обстоятелства. Но когато фактът къде живее едно дете започва да определя дали то получава образование, започваме да губим цели поколения, изпадащи в бедност и отчаяние. Кризата в американското образование е най-голямата заплаха за националната ни сила и единство."


Бившият държавен секретар завършва статията си с призив американците отново да бъдат вдъхновени, за да поведат света. "Трябва да им се напомни, че САЩ не са страна като останалите: ние сме изключителни в увереността си в това, че свободните пазари и свободните хора държат ключа към бъдещето, както и в нашата воля за действие на базата на тези убеждения. Ако се провалим, ще се създаде вакуум, който вероятно ще бъде запълнен от онези, които не защитават баланса на силите, от който има полза свободата. Това би било трагедия за американските интереси и ценности и за всички, които ги споделят."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK