"Подарък" с подтекст

"Подарък" с подтекст

© Спас СпасовНима вие не знаете, какво означава думата "война"? Написана, тя се състои от два знака - "копие" и "спри". Така казал през 597г. пр. Хр. чуският цар на съветниците си, които го увещавали, че на мястото, на което разгромил армията на царството Дзин, трябва да се издигне кула в чест на победата.


Цитатът е част от предговора на книгата "Изкуството на войната" (Древни китайски трактати) на Сун Дзъ. Този вторник кореспондентът на "Капитал" и "Дневник" във Варна Спас Спасов я получи с куриерска пратка (виж снимките). Подател беше Марин Митев. Според официалната информация, публикувана в търговския регистър, той е съсобственик на дружеството "ТИМ", чрез друго дружество - "ТИМ Клуб". По-кратка пътека към яснотата за това, кой точно е изпратил книгата, няма.


<em>"Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!" Сун Дзъ.<br />Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;)<br />Поздрави М. Митев </em>

© Спас Спасов

"Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!" Сун Дзъ.
Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;)
Поздрави М. Митев


"Подаръкът" пристигна с бележка на първата си страница. Тя гласи следното:
"Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!" Сун Дзъ.


Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;)


Поздрави
М. Митев


Във Варна темите за Общия устройствен план на града, съдбата на Морската градина и проекта за застрояването на крайбрежната й част от години са сплетени в гордиев възел. Те вълнуват, раждат дебат и стават повод за обществени протести. Към такива теми "Капитал" и "Дневник" никога не са оставали безразлични. За това и през последните няколко години кореспондентът ни Спас Спасов публикува статии (виж карето), които търсят обясненията за противоречията около проекта "Алея Първа", за съпротивата на немалка част от гражданите на Варна срещу него и срещу начина, по който той и в момента се реализира от "Холдинг Варна".


Няма да издадем никаква тайна, ако кажем, че Марин Митев е свързан с дружествата "Химимпорт" и "Холдинг Варна".


Затова и ни е трудно да разчетем изпратеното послание другояче освен като опит за косвен (и не до там) натиск върху журналист и медии.


Отношенията между обществото и медиите нямат нищо общо нито с теорията, нито с практиката, нито с изкуството на войната. Нито пък с риториката й. Честните медии, към които настояваме, че и "Капитал" и "Дневник" принадлежат, водят битките си само от позициите на отговорната журналистика, на професионалната етика и обществените интереси.
Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK