Хляб и зрелища

Публикуваме анализа на Николай Вълканов  от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика."Има обективни причини за поскъпването на хляба". "Хлябът няма да поскъпва". "Ако все пак има някакво повишение, то ще е със стотинки".

Из изказванията на министър Мирослав Найденов в периода 25-31 юли


Ако човек опитва да се ориентира за случващото се на хранителните пазари от изявите на министъра на земеделието в медиите, най-вероятно вече се е объркал тотално. Още повече, че заключението, че причини за оскъпяване на хляба [1] липсват, дойде заедно с публикуването на анализ от МЗХ (http://www.mzh.government.bg/mzh/bg/Home.aspx) за себестойността на хляба, в който основната суровина – брашното - формира близо половината от разходите. Понеже нито изводите от анализа отговарят на данните на самото министерство, нито пък е ясно как е направен самият анализ, ИПИ реши да направи собствени изчисления за пазара.
Тенденции на пазара на хляб и хлебни изделия


Потреблението на хляб и тестени изделия на глава от населението спада трайно през периода 2000 – 2011 г. – с близо 21% (виж графиката). Основните причини за това са нарастващата покупателна способност на населението през периода 2002-2008 г., което позволява по-здравословно и балансирано хранене, както и промяна в потребителските навици.


Източник: НСИ

© ИПИ

Източник: НСИ


Въпреки това, в стойностно изражение пазарът на хляб и хлебни изделия следва възходящ тренд заради нарастващите разходи на производителите на суровини (брашно, енергоносители и др.) и заплати. Цената на хляба се е повишила с 98,6% за периода 2000-2011 г., като за същия период цената на пшеницата е нараснала с 92%, на брашното – с 82%. Средната работна заплата в преработващата промишленост се е повишила със 129 на сто между 2000 и 2011 г.


Източник: НСИ, данните за 2011 г. са на базата на собствени изчисления

© ИПИ

Източник: НСИ, данните за 2011 г. са на базата на собствени изчисления


Разходи при производството на хляб


Разбивка на отделните пера в разходите за производство на хляб показва, че брашното съставлява приблизително 49% от себестойността на единица продукция. Енергоносителите съставят 11,3% от цената, докато заплатите и осигуровките – близо 16 на сто.


Хляб и зрелища

© ИПИ


Източник: собствени изчисления, базирани на ОПР за 2011 г. на 40 хлебопроизводителни предприятия в цялата страна. В извадката са включени малки, средни и големи фирми (с приходи между 200 хил. и 35 млн. лв.), като разходите им по пера са претеглени спрямо размера на приходите им от продажби.


* енергия – включва всякакъв вид енергийни продукти


При изследване на връзката цена на пшеницата – цена на брашното – цена на хляба се забелязва, че преработвателният бранш реагира доста бързо (с лаг от средно около 1-1,5 месеца) на поскъпване на цената на основната суровина – пшеницата. Поевтиняването на крайния продукт следва с по-голямо забавяне спада на цената на пшеницата, което би могло да се обясни с нарастването на други производствени разходи. Годината, в която се наблюдава отваряне на маржа между брашното и хляба – 2008, е годината, в която енергоносителите поскъпнаха драстично.


Източник: САПИ

Източник: САПИ


От изложените данни е видно, че поскъпване на пшеницата с 10% би довело до 5% поскъпване на хляба, а увеличение на цената на енергоносителите със същия процент (10%) би добавило допълнително средно около процент.


Оскъпяване в търговската мрежа


Месечните данни за цената на едро и цената на дребно на хляба на САПИ (система за агро пазарна информация) показват, че маржът на търговските вериги се движи средно около 9% в периода юли 2011 - юли 2012. За отбелязване е, че търговската надценка спада през последните четири години – за сравнение средната надценка е била близо 14% през пазарната 2008-2009 г.


Справката, която ИПИ направи в отчетите на произволно избрани 40 хлебопроизводителни дружества в страната, показва, че повечето от тях работят на загуба. Тези от тях, които реализират печалба, имат съотношение на печалба спрямо приходи между 1 и 3%. Ако замразяването на цената на основни хранителни продукти стане факт, това неминуемо ще доведе до фалити на производители при растящи цени на суровините. [1] Хлябът е толкова важен за хората, че от векове производството му е обект на специални закони по света. През средновековието правилата са били изключително във вреда на производителите. В Австрия, пекарите, които нарушават правилата, регулиращи продажбата на хляб, са наказвани с глоби, затвор или дори телесни наказания. В Турция по време на високите цени на хляба през 18 векнерядко пекарите стигат до бесилката. Това е било толкова разпространено наказание, че се е появила практиката пекарите да наемат асистент, получаващ по-висока заплата, който да се явява в съда, в случай че е необходима жертва.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Така е след като повечето от българите смятат, че постоянните циркове и маймунджалъците на Премиера са по-важни от хляба.

 2. 2 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Мирослав Найденов с едни улични кучета не само не се оправи,ами и влоши положението.И те вместо да го уволнят- направиха го министър.Гербарска му работа.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 3. 3 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Справката, която ИПИ направи в отчетите на произволно избрани 40 хлебопроизводителни дружества в страната, показва, че повечето от тях работят на загуба. Тези от тях, които реализират печалба, имат съотношение на печалба спрямо приходи между 1 и 3%. Ако замразяването на цената на основни хранителни продукти стане факт, това неминуемо ще доведе до фалити на производители при растящи цени на суровините. "
  Няма страшно,"мелинвест" и "тим" ще ни осигурят хляба!Ама изобщо няма картел покровителстван от боко и миро!А,това пък как си кореспондира с казаното от ДСБ в предната статия.Ей герберасти,къде се туткате та не защитавате боко и миро със замразяването на цените?ИПИ направо за Костов работи бе!

 4. 4 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Курте,де си бре,икономист?

 5. 5 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 543 Неутрално

  хлябът е много скъп за производство продукт. и в бг ще става все по-скъп, като си вдигаме стандарта, съответно нарастват заплатите. все пак тр да се плати на някой да стане в 3 ч сутринта, за да може рано сутрин да има пресен хляб. не случайно хляб се яде в много малко страни. по света основно се яде ориз и тн.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 6. 6 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#4] от "peshistia":

  Чака указания.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 7. 7 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#5] от "512":

  чай ся, нали горе пише, че заплатите са най-малкото перо в определяне себестойността на хляба. моля те, не се опитвай да смяташ и да вадиш изводи

 8. 8 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#7] от "bette":

  Малко,малко,пише да са къде 13.2% заедно с осигуровките!Така,че доста добре си смята човекът.

 9. 9 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Повишавайки цените на хляба се опитват да отучат българина от навика му да яде в промишлени количества бял такъв

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2919 Весело

  Миро мършата и да го прочете това няма да го разбере.

 11. 11 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Има обективни причини за поскъпването на хляба". "Хлябът няма да поскъпва". "Ако все пак има някакво повишение, то ще е със стотинки".

  Абе Миро,спокойно бе човек,чак се оплете вече в лъжите си.Тя стана като играта Тука има,Тука нема..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 12. 12 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не мога да разбера ... Нали хората искат да имаме политици, не гадатели. Могат да се направят някои прогнози, но не може да се иска от министъра гаранция ще поскъпне или не, колкото и невероятно да звучи, цените не ги определя той. Сигурна съм, че ако зависеше от него, те нямаше да мръднат.

 13. 13 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Каква българска простотия,Институт за пазарна икономика.

  Ами то няма НЕпазарна икономика. Каква ще е тази икономика,ако няма пазар,където да се реализира продукцията. Майко мила,майко клета,каква дивашка страна е нашата Българийак. Кой ще твори,кой ще работи,кой ще се поти,ако няма пазар за неговата стока. Копае миньора рудата,ама знае,че няма пазар за нея. Леле,лелеке..... Строи строителкя жилища,а знае,че нямам да се продадат на пазара на клиентите,та да живеят в тях. Още няма лек от комунистическия гнет. Кажете бе,гамени,къде има НЕпазарна икономика. и по времето на комунизма икономиката си бепе пазарна,само че покупко-продажбите се диктувах ан еот хората,а само от комунистите...

 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Когато фактите говорят.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дори не прочетох статията. Защото хляб няма, а останаха само зрелищата.
  Интересно кога "управляващите" ще го схванат.

 16. 16 Профил на Димитър Стоянов
  Димитър Стоянов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво за статията. Като фен на статистиката, тя говори достатъчно и сама води до изводите, а те са въпрос на гледна точка, извадки, интерпретация и способност да ги доказаваш

  “По-бързо, по-високо, по-силно”
 17. 17 Профил на Димитър Стоянов
  Димитър Стоянов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "peshistia": 02 не значи 0,2. А 15 е съизмеримо с 16 и ако едното е 2,3 а другото 13,4 прави 15,7. На графиката закръглено до цяло е 02 и 13.

  “По-бързо, по-високо, по-силно”
 18. 18 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Хлябът както много други стоки поскъпнаха вече значително!

  apoloniy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK