Цени или ценности

Цени или ценности

© Цветелина Белутова, Капитал/ ДневникПубликуваме анализа на Христо Христов, макроикономист, от неговия блог


Безспорно управлението на ГЕРБ ще се запомни освен със строителството на магистралите и със своите разбирания за това що е то пазарна икономика и имали почва тя у нас. Както правителството строи пътища със завидно постоянство, така и със същия устрем е амбицирано да покаже, че за него пазарните закони и икономическата логика не са възпиращ фактор.


През годините на управлението си, правителството се опита да запуши дупката в пенсионната система взимайки насилствено пари от гражданите. Така влезе в ролята на Робин Худ като национализира от богатите, тези които си плащат пенсионните вноски, за да даде на бедните – тези които не смятат за необходимо да го правят. Последваха лични договорки за замразяване на цените на горивата за няколко месеца, защото гражданите трябва да карат коли все пак.
Да припомним, че това се случи не поради логиката, че по-скъпите горива могат да окажат влияние и върху потребителските цени, а защото шофьори протестираха, че няма да могат да се движат по новите магистрали. Това потуши социалното недоволство за няколко месеца, но не реши нито един проблем и днес цените на горивата са на рекордни нива.


Субсидиите на тютюнопроизводителите не секнаха и продължиха да бъдат раздавани в разрез с изискванията на ЕС, но това отново не реши проблема, защото този сектор отмира и заетите в него трябва да се насочат към други производства. Последваха и погазващи конституцията предложения да не могат гражданите да сключват сделки с имущество си, ако не са си платили здравните осигуровки и т. н.


Вчера един то най-слабите министри в правителството, Мирослав Найденов забърка ново скандално споразумение, което добави поредната щриха към авторитарният стил на икономическа логика, който управляващите налагат на свободния пазар. След като преди дни беше убеден, че няма обстоятелства да се покачва цената на хляба, му бе необходима само една среща с производители, за да си промени мнението. Толкова го промени, че се втурна да намалява цените с голи ръце. На пресконференция вчера министър Найденов заяви, че се е договорил с две търговски вериги - "Кауфланд", "Метро" и "Била", които са поели ангажимент да не увеличават в продължение на три месеца цените на кошница от основни храни.


Колко нарушения виждате тук?


1) Ден преди въпросната договорка търговските вериги бяха на мнение, че няма да има увеличение на цените. Защо се сключва тогава подобна договорка? Към това като добавим и, че през миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри картелно споразумение между търговските вериги, става все по-логично, да си помислим, че министър Найденов е изтъргувал правдата. С други думи дали не им е обещал амнистия за нарушенията в знак на замразяване на цените? Съмнително.


2) Според разписаните и приети закони от народното събрание, на база на които КЗК следи и санкционира нелоялните търговски практики, то КЗК трябва да глоби правителството и да поиска оставката на министър Найденов.


чл. 29 от ЗЗК Забранява се всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите.


В прав текст изказването му от вчера казва, че само в "Метро", "Кауфланд" и "Била" потребителите могат да намерят стоки на по-ниска цена от останалите търговски вериги, което уврежда интересите на конкурентите на двете вериги и може да се класифицира като нелоялна търговска практика, за която министърът трябва да бъде подведен под съдебна отговорност. В другите страни с действаща пазарна икономика, подобни сделки и обявления се наричат "лобизъм".


3) Друга информация, която носи изказването на министър Найденов е, че след три месеца цените ще поскъпнат, така че потребителите имат толкова време, за да се запасят с най-необходимото на евтина цена. Това поражда пазарно неравенство и катализира по-голямо търсене, от което не печелят потребителите, а търговските вериги, които ще отчетат рязко покачване на оборотите.


4) На пресконференцията от четвъртък, министър Найденов изрази и своите очаквания, че след три месеца цените няма да бъда увеличени, а дори ще паднат. Това няма как да не породи логичния въпрос, ако се очаква спад на цените, защо тогава изкуствено ще се задържат на моментните, по-високи нива?


5) Ако примерно загубите на търговските вериги станат прекалено големи, поради по-бързото повишаване на цените е възможно, за да ги ограничат те биха намалили обемите, в които зареждат определените стоки. Това логично ще доведе до дефицит в търговската мрежа на стоките от първа необходимост.


6) Минути преди срещата си с търговските вериги, министър Найденов заяви в свое публично изказване по БНТ, че е възможно да има по-лоша реколта за фуражите и от това да пострадат животновъдите, но … на есен. На пресконференцията си министърът вече говореше, че това не са очаквания, а вече се е случило и животновъдите изнемогват. (Да споменем и, че в телевизионното си интервю г-н Найденов изказа намерението си да раздава субсидии, с които да подпомогне животновъдите преди да дойдат тези тежки месеци за тях.) Та след като търговските вериги ще замразят крайната цена за потребителите, какво всъщност ще попречи производителите да вдигнат цените? Министър Найденов показа през годините на поста си, че е подвластен на всякакви политически лобита и прокарване на интереси. Най-пресен пример бе от началото на годината, когато след среща с производители, той реши да спре вносът на яйца от Полша, за да защити патриотично родното производство. След неговата намеса, последва мигновено шоково поскъпване на яйцата.


7) Правителството полага усилия да привлича чужди инвестиции в страната, които да създават работни места и да повишават стандарта на живот. Подобни актове на само разправа с икономическата логика обаче едва ли правят страната ни привлекателна дестинация за инвеститорите. Поне не и за тези залагащи на бизнес логиката и работещи с визия за бъдещето. Подобни сигнали привличат спекулативни инвеститори, които търсят бързи печалби основани на различни пропуски в законодателството и правораздаването. А от това не печели никой.


Историята не веднъж е показвала, че изкуственото нарушаване на икономическата логика никога не е водило до ползи за потребителите. Явно обаче, когато ветеринарите се занимават с икономика и пращат икономистите да преглеждат кравите на село, всичко е наред. Иронично, но само преди седмица премиерът Борисов даде интервю, в което гордо заяви, че правителството мисли за увеличаване на доходите на населението.


Актът на договаряне на цени под масата не повишава доходите на никого обаче и показва поредното желание на поредните политици да се справят с дългосрочни проблеми, чрез краткосрочни решения. Все пак края на краищата не цените в България са високи, а доходите на населението просто са ниски. Но последното няма как да се промени без ясна визия и последователна политика, а още по-малко с овластяване на некомпетентни лица.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  Прекрасен анализ - дали Мъро - рекламния агент или Слънцето- тиква ще го прочетат!

 2. 2 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не виждам какво може да се добави и как да се опонира.
  Браво за анализа.
  Наред са КЗК и Прокуратурата.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 3. 3 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Повече от очевидно е, че Метро, Кауфланд и Била ще спечелят само имиджово пред клиентите, които се връзват на подобни ходове. Даже доколкото помня, Кауфланд веднага побързаха да се обявят за нещо като социално ангажирани. Което, разбира се, са пълни глупости. Търговията е, за да се реализира печалба.

  Не знам кои са 10-те / 15-те артикула, но със сигурност са неща "от първа необходимост", от които веригите спокойно ще преглътнат потенциална минимална печалба или дори загуба за месец-два.

  А че идеята в основата си е идиотска - спор няма. Изкривяване на конкуренцията, тотално непазарно поведение, създаване на опасен пазарен прецедент, създаване на условия за злоупотреба от винаги кахърните и онеправдани доставчици, хвърляне на прашен пясък в очите и ушите на вЕрващите... Все хубави неща, доставени с любезното съдействие на тези, които трябва да бдят над съблюдаването на правилата и равните условия.

  Мейд ин БГ. Ънфорчънътли.

 4. 4 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Постоянно си мислех,че това управление е най-доброто за последните 1о години!
  Но от ден на ден се убеждавам,че е пълен провал и единственото,което направи е да отблъсне инвеститорите,да съсипе народа,слагайки цялата тежест на кризата в/ху обикновения човек и да доведе полицейщината в държавата до нечувано равнище !
  Едва ли България има бъдеще...истината е,че е по-добре да няма такова !
  Прекрасен анализ!

 5. 5 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1239 Разстроено

  Пълна БЕЗПОМОЩНОСТ на Боковите министри!

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#1] от "Peacock":

  Ти убеден ли си ,че четат въобще?

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Аз смятам да пазарувам от неспоменатите магазини.
  Дано те прочетат и.....се справят с цените

 8. 8 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Убийствен и много точен анализ..За съжаление твърде сложен за да бъде асимилиран от Туй , Онуй и Пресната мръвка..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 9. 9 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  мандата мина под мотото "всички предишни са виновни за нашата некомпетентност".
  и смехотворни намерения, които никога не могат да станат реалност - то не беха "средно-европейски доходи",то не беха закани, обещания, "ще".Към края на мандата така се оплетоха,че не знаят от къде да излязат - ще местят митниците няма и 10 години след като ги събраха в сграда препроектирана специално, не могат да си вържат бюджета, фалират ЖП, грозно излъгаха Спешна помощ за заплатите, тока се дигна с 13 %, и кво ли аще не

 10. 10 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Когато "ветеринарите се занимават с икономика,а икономистите преглеждат кравите" просто след време идва ново правителство,но за съжаление негативите дълго време са за населението.М.Найденов много отдавна се изживява като Председател на НАПК(за по младите това беше Министерството на земеделието при Т.Живков),а вожда му като самия "Първи".

 11. 11 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1239 Гневно

  Извода и поуката е само една и самия "първи" ни го каза:

  такъв ни е мат'риала , а пък този същия нашия мат'риал си ги избра!

 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Влязоха и в учебниците по икономика.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Няма да се учудя ако въведат и купони.Помните ли купоните през лукановата зима?

 14. 14 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Между другото редно ли е Министър да рекламира частни търговски вериги след като е влязъл в явна договорка с тях..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 15. 15 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#13] от "hodounski": Мда, помня и опашките, които започваха да се вият пред магазините от 4.30 сутринта, когато се връщахме от поредната студентска стачка-блокада на Университета... След "замразяването" на цените, въвеждането на купонна система ми изглежда следващата "логична" стъпка на това правителство!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 16. 16 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хубав анализ и какво от това? С писане по форумите нищо няма да се промени.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 17. 17 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#14] от "hristov19": Да, редно е. Но само в България.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 18. 18 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Когато чух новината за замразяването, гледах просто невярващо - за какво?? Колко може да се вдигне един хляб, че да удари цялата държава в джоба... по-добре да си прегледат социалната политика и да подпомогнат хората, за които дори подобно повишение е сериозен проблем.
  Подкрепям и останалите в мнението, че това си е реклама на три фирми. Не би трябвало министър да се свързва с нея!

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  ...показва поредното желание на поредните политици да се справят с дългосрочни проблеми, чрез краткосрочни решения...

  И поради что Христо Христов реши, че поредните ... ъъъ ... политици, с извинение за думата, искат ... какво говоря!, та те явно не разпознават дългосрочните проблеми, та да им търсят решения?! Дори и краткосрочни?

  Всичко им е на парче, уважаеми Христов!
  Дори и "дългосрочната" им задача, заради която ги промоутираха така усилено от САЩ и ЕС. Задачата да ограничат организираната престъпност, корупцията, контрабандата и наркотрафика. Да изскубнат корените на старата, окопала се партийно-десарска мафия. Дори и там се омазаха.
  Защото толкова могат, толкова им е хоризонта. Колкото на залегналият Винету в гората на село Шума ...

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  [quote#16:"epoc"]С писане по форумите нищо няма да се промени..... [/quote]

  С мълчание - още повече

 21. 21 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Безпомощност и страх.Това е.Празните манерки нямат капацитет да решават проблемите.Панически ужас от разгром на парламентарните избори.Изводите са мои.

 22. 22 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Истински анализ на г-н Христов. Браво. Дано повече хора го прочетат

 23. 23 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално
 24. 24 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#00:"Дневник"]Вчера един то най-слабите министри в правителството, Мирослав Найденов забърка[/quote]

  Единственото нещо което авторът е познал.

 25. 25 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#21] от "neznaiko_2011":


  [quote#21:"neznaiko_2011"].Паничеки ужас от разгром на парламентарните избори.Изводите са мои.[/quote]

  За президентските, прогнозите ти бяха същите.

 26. 26 Профил на Boky
  Boky
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Вождът-пожарникар и неграмотната му група, вдъхнаха нов смисъл на абревиатурата ГЕРБ - Група за Ежедневно Разоряване на Българите. Със сигурност Игнатов е прав. Намериха достойно място в политикономията, която заедно с научния комунизъм се възстановява за изучаване в училищата от есента. Да се готвят антикварите и УНСС, цените на учебниците от социалистическото присъствие в Бг, ще ударят тавана.

 27. 27 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  3) Друга информация, която носи изказването на министър Найденов е, че след три месеца цените ще поскъпнат,
  -----------------------------------------
  Що така лъжеш бе,Христо?
  Точно обратното каза,дори искаше да се обзаложи за това.

 28. 28 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Весело

  [quote#00:"Христо Христов от неговия блог"]Както правителството строи пътища със завидно постоянство, така и със същия устрем е амбицирано да покаже, че за него пазарните закони и икономическата логика не са възпиращ фактор.[/quote]

  Седни си: 2-ка.

 29. 29 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#25:"Wornoxmaniak"]За президентските, прогнозите ти бяха същите. [/quote]

  на тези 10-15% фалшифицирани нема да ви помогнат много

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 30. 30 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Весело

  4) На пресконференцията от четвъртък, министър Найденов изрази и своите очаквания, че след три месеца цените няма да бъда увеличени, а дори ще паднат.
  -------------------------------------------
  Бе яко си се омешал нещо
  Браво и на Дневник за публикувания анализ на Христо еди кой си.

 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Прекрасен анализ на "приоритетите" и приомите на Пожарната команда, която разбира от пазарна икономика колкото "свиня от кладенчова вода" (това по баба ми). Пълен соц и пълен мрак, в който определени интереси са обслужени, а матрЯлът - остриган. Напомня за един виц от соца, когато си говорят БГ студент и такъв от "братска" африканска страна. Споделят си колко и какви хора имат, стигат до разлики и прилики, стигат до образованието. При което БГ студента отсича "има ГОЛЯМА разкика - при нас неграмотните са малцинство, 5% не могат да четат, при вас е обратното, 5% могат да четат". На което африканчето отговаря - "има и друга разлика, при нас управляват 5-те процента грамотни, а при вас е обратното"!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#22] от "nea":


  [quote#22:"nea"]Истински анализ на г-н Христов. Браво. Дано повече хора го прочетат[/quote]


  И какво му истинското? Освен политическите нотки анти ГЕРБ с който цели популярност? Имали изкривяване на пазара след като производителите се субсидират? Има. Има ли право министърът на земеделието да предприема мерки за да влияе върху повишаването на цените? Има. Прилагат ли търговските вериги рекламни трикове за да привлекат повече клиенти. Прилагат.

 33. 33 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#00:"Христо Христов"]Все пак края на краищата не цените в България са високи, а доходите на населението просто са ниски. Но последното няма как да се промени без ясна визия и последователна политика, а още по-малко с овластяване на некомпетентни лица.[/quote]

  Г-н Христов, това трябваше да бъде първото изречение във вашият политически анализ. След като управляващите нямат визия за развитието на страната, нищо че са давани за пример в Европа за стабилност, би следвало да покажете каква е вашата "визия" за развитие по долу в коментара си.
  Между другото сега всеки търговец има право да надува цените колкото си иска. Никой не му пречи, а даже е и законно. За това ли ставаше дума?

 34. 34 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#29] от "joshuatee":


  [quote#29:"joshuatee"]на тези 10-15% фалшифицирани нема да ви помогнат много [/quote]

  Добре де, другите до 35% с какъв рев и сополи ще ги оправдаете?

 35. 35 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#34] от "Wornoxmaniak":

  ко да ти са оправдавам ве, да не съм гербаджия?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Замразили са цените, които и без друго не са имали намерение да вдигат. Всичко са само приказки - реклама за веригите и ПР за Найденов (ако разбира се някой му вярва).

 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Политическата реформа , която ни се налага , е по същество и Преструктуриране/подмяна на Субектния фактор в днешната ни Политика . Тя ще е невъзможна , без участието на широката ни национална Общност и естествения рационализатор на нейните Работещи ценности - Гражданското общество . С изстрадания ни социален Опит, днес сами трябва да довършим общото си дело , без РанЪт и без ГГанев . Иначе , Светът ще е винаги с гръб към нас ...

 38. 38 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Към това като добавим и, че през миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри картелно споразумение между търговските вериги, става все по-логично, да си помислим, че министър Найденов е изтъргувал правдата. С други думи дали не им е обещал амнистия за нарушенията в знак на замразяване на цените? Съмнително.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 39. 39 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak":

  Щом държави като САЩ, Франция, Германия и мн.др. определят производството на храни за елемент от "националната сигурност", то това трябва да стане приоритет на българските политици, още повече във връзка с климатичните промени и неминуемото повишаване на цените на всички храни в света.
  Това е главното, за което трябва да се мисли, а не, че сиренето от немляко трябва да не бъде повече от 3 лв, щото всичко за него е вносно.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 40. 40 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хипчо":

  Найденов обясни пред журналисти, че производството на основни хранителни продукти е обект и на националната сигурност след срещата с млеко- и месопреработватели, животновъди, както и представители на големи търговски вериги.

  Но, на мен Найденов ми е доста антипатичен и нямам никакво желание да го защитавам. Идеята на статията е, че пазарът и пазарните закони в страната са нарушени защото начело на държавата стоят некадърници. Внушения на човек който нищо не разбира от икономика без да дава каквито и да е решения. Това ме подразни в тази статия изтъкана от лъжи.

 41. 41 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "Wornoxmaniak":
  "Все пак края на краищата не цените в България са високи, а доходите на населението просто са ниски. Но последното няма как да се промени без ясна визия и последователна политика, а още по-малко с овластяване на некомпетентни лица."

  Политика Уорни... Няма я! Реформи...Тц!
  Има брауново движение и калинки кацащи от храст на храст!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 42. 42 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#41] от "drakar65":

  Дай пример в света кой лидер има ясна политика за справяне с кризата. Не ми пиши общи глупости.

  Бойко Борисов и ГЕРБ имат ясня политика и цел. Храчим колкото изкарваме. Градим инфраструктура която да бъде гръбнак на икономиката.

 43. 43 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "Wornoxmaniak":

  И аз нищо не разбирам от икономика, разбирам от дебитната си карта когато пазарувам...

  Мани я статията. Секи сега се пробва да е интересен.

  Знаеш ли какво разбрах? Че вече ми е много трудно да свържа двата края от заплата до аванс! Не ми трябва да съм икономист.

  Нищо не направихте за 3год.!
  Угаждахте на олигарси и монополи, закони в техен интерес...
  Нали знаеш бумеранга хвърлен с каква сила се връща....Да не се чудите после...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 44. 44 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#43] от "drakar65":

  В цяла Европа е така. Мислиш ли, че има някакъв универсален лек. И на мен ми се иска от година на година да съм по-богат, но света има различни предизвикателства. ГЕРБ още не се е провалил. Ако стане пръв ще го кажа.

 45. 45 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  "Бойко Борисов и ГЕРБ имат ясня политика и цел. Храчим колкото изкарваме. Градим инфраструктура която да бъде гръбнак на икономиката. "
  Щото темата е малко аграрна, та и хумора.

  От идиоти отговор не чакам
 46. 46 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#42] от "Wornoxmaniak":
  [quote#42:"Wornoxmaniak"]Бойко Борисов и ГЕРБ имат ясня политика и цел. [/quote]

  Коя? Да се договарят с картелите и монополите? Да ти припомням ли споразумението с Лукойл и Златев? Е и? Всичко скочи нагоре!
  [quote#42:"Wornoxmaniak"] Градим инфраструктура която да бъде гръбнак на икономиката. [/quote]
  Ква инфраструктура бе братчед?

  Политиката ви бе да оплюскате резерва и също този на НЗОК за да наливате асфалт! Гражданите на държавата са основния и ресурс!
  Не инвестирате в образуване , здравеопазване! Това трябва да е дългосрочната политика на всяко правителство!

  Хората изнемогват! Задава се много тежка зима! Боли ги, че през АМ "Тракия" пътят до морето ще е с половин час по-къс!?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 47. 47 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#42] от "Wornoxmaniak":[quote#42:"Wornoxmaniak"]Бойко Борисов и ГЕРБ имат ясня политика и цел. Храчим колкото изкарваме.[/quote]

  Каквото изчука - изпука, а?
  Е да, ама не.
  Ако се загледаш, изведнъж ще се окаже, че се харчи много повече, отколкото се изкарва.
  Примери? Колкото искаш.
  Частни пенсионни фондове - национализирани. Приходи на НЗОК - 1.4 милиарда купно и по 8 милиона месечно. Национален резерв - ликвидиран. Излишъци в бюджета - сведени на нула.
  И ако не дай си боже гръмне гръм и се случи нещо наистина катастрофално, ква ще я двъчим?
  Не само огребаха дъното на кацата, ами пуснаха и ситна стружка от него.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#15] от "Станислав":

  Видя ли вече Станиславе докъде довеждат необмислени и неосъзнати , и най-важното НЕПОДГОТВЕНИ промени в обществения ред ? Айде сега отново по същия ред. Със същия резултат.

 49. 49 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#47] от "rapidfire":
  До коментар [#46] от "drakar65":

  Борисов: Стегнахме колана, направихме необходимите реформи и успяхме да емитираме на 4.4% петгодишна облигация на външния пазар. Гарантирахме си финансовата стабилност за следващата година. Нещо повече, взехме 950 млн. евро, точно толкова, колкото беше дългът на Милен Велчев, а имахме възможност да вземем заем 6.5 млрд. евро и така да задължим следващите поколения. Ние казахме - не, искаме да се спазва това, което в Германия се спазва – колкото произвеждаме, толкова да харчим. Освен тези пари на 29-о число ни идват 700 млн. от Европейската комисия, другото тримесечие – още 700, така през август ще имаме фискален резерв над 7-7.5 млрд. лв. Което е още един път отговор на нашите критици от зимата, когато действително го бяхме свели до ниски размери, но имаме своето обяснение и мотивация за това.

 50. 50 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мерси за бодрите ви "стартови" минуси към постинг №37 . Отдавна съм "алащисал" . Личният ми проблем е , че в повечето казуси имам точна прогноза , но това не следва да ви интересува . Мислете в дълбочина , форумите не са само за "чатене" , че и да ми простите ...

 51. Статията е отлична,но е предназначена за грамотни ,а не за първосигнални хора...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 52. 52 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#47] от "rapidfire":


  [quote#47:"rapidfire"]Частни пенсионни фондове - национализирани.[/quote]


  Знаеш много добре, че проблемът е стар и решаването му беше отлагано през годините.

 53. 53 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#46] от "drakar65":

  [quote#46:"drakar65"]Ква инфраструктура бе братчед?[/quote]


  Тези прерязаните ленти, над 3000 вече, на които комунистите ги е много яд.

 54. 54 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ебахти икономиста е тоя, даже рисърча не си е направил ... Има толкова грешки в тая статия че просто не е за говорене ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 55. 55 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#42:"Wornoxmaniak"]Бойко Борисов и ГЕРБ имат ясня политика и цел. Храчим колкото изкарваме. Градим инфраструктура която да бъде гръбнак на икономиката[/quote]
  Кое е ясна позиция ..Това в Панорама или сега Против Белене..Коя инфраструктура-нали ти постнах че сте направили по малко от червеният кхмер..Писах ти тогава - чети и риви..И ти е много стеснено понятието инфраструктура..Кат на патрона ти.. 111 км магистрала не са инфраструктура а нищожна част от пътната мрежа в страната/има нема под процент/..И то само пътната..Щот има и друга , ама нема как го знаете- не го пище у Винету..Кое харчене , колкото изкарваме- че откак ГЕРБ са на власт все сме на дефицити..Изхарчиха резервите , загробиха ни с нов дълг, съсипаха икономиката , увеличиха безработицата..Сега и нови висини на свободният пазар достигнахме -министър договаря цени с частни търговски вериги..Дюнер политиката не се състое и за пръв път в най новата ни история у нас имаще и терористичен акт докато ДАНС проверява сиренето и млеконадоя..По жалко , немощно и смещно управление нивга не сме имали..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 56. 56 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Весело

  [quote#53:"Wornoxmaniak"]Тези прерязаните ленти, над 3000 вече, на които комунистите ги е много яд. [/quote]
  Аха..На 3000 метра асфалт..На всеки метър - лента , на всеки сто - пътуване с хеликоптер до там между два мача..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 57. 57 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#42:"Wornoxmaniak"]Бойко Борисов и ГЕРБ имат ясня политика и цел. Храчим колкото изкарваме. Градим инфраструктура която да бъде гръбнак на икономиката. [/quote]
  порняк тия лозунги от кой наръчник на младия комунист ги избара

 58. 58 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#45] от "chudomor":

  Един от Лехчево почна със 60 телета. Сега е милионер. Смешно ли ти е?

 59. 59 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#58] от "Wornoxmaniak":

  И кво общо имат патроните ти, или пък ти.

  От идиоти отговор не чакам
 60. 60 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  Да ама баба Пенка на село, все още не е прояла лентички...
  И няма да дъни с джипа с 120 км/ч по магистралата!
  Пенсията брадчет 160лв!...Мен комунисти не ме бъркат!
  Имахте, прекрасни възможности да направите реформи и вместо да строите зали и магистрали, да обърнете внимание и на хората!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 61. 61 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#52] от "Wornoxmaniak":

  Да спориш с тия е се едно да спориш с тиибагъри, тях фактите и реалността въобще не ги притесняват.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 62. 62 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#59] от "chudomor":

  Не мисля че г-н Бойко може да ми бъде какъвто и да е патрон, но връзка има колкото като министър председател каза на такива като теб къде ревете, че ви е скъпо какво можете да направите за да си помогнете.

 63. 63 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#61] от "ivanchoLA":

  "Парите на Сребърния фонд са на депозит без лихва"
  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2012/07/19/1869306_parite_na_sreburniia_fond_sa_na_depozit_bez_lihva/

  [quote#61:"ivanchoLA"]Да спориш с тия е се едно да спориш с тиибагъри, тях фактите и реалността въобще не ги притесняват. [/quote]

  Хич не ме притеснява.... че когото се пенсионирам, да ми кажат, пари нема, действайте! Егати и наглеците!
  Ошушкаха какво има в държаната!

  Факт, реалност....идиоти!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 64. 64 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#60] от "drakar65":


  [quote#60:"drakar65"]Мен комунисти не ме бъркат![/quote]

  Това винаги за мен е било извън съмнение след като се превърна в най-яростните ни критици.

 65. 65 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#57] от "антикомунист":

  Цуцни още едно, пък ще кажеш и още нещо.

 66. 66 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#65] от "Wornoxmaniak":

  още 3-4 да ударя все тая по умен няма ми станеш

 67. 67 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#62] от "Wornoxmaniak":

  Извинете, транслейтера ви е прецакан.

  От идиоти отговор не чакам
 68. 68 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#66] от "антикомунист":

  Ти по това колко си се напил ли измерваш кой колко е умен?

 69. 69
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 70. 70 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#68:"Wornoxmaniak"]Ти по това колко си се напил ли измерваш кой колко е умен? [/quote]
  не ве порни ма кат са напия повечко обикновените глупаци по не им забелязвам малумщината ....ма ти си от необикновените

 71. 71 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#69] от "Wornoxmaniak":

  Все пак вижте №67. Иначе сте забавен.

  От идиоти отговор не чакам
 72. 72 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "Wornoxmaniak":

  Един от Лехчево почна със 60 телета. Сега е милионер. Смешно ли ти е?

  леля му ли почина ....или телетата беха наркотрафиканти а

 73. 73 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#71] от "chudomor":

  Зная. С такива като теб и това над теб закусвам.

 74. 74 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#73] от "Wornoxmaniak":

  Не се притеснявайте. Упражнявайте се.

  От идиоти отговор не чакам
 75. 75 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Това със "замразяването" на цените за кратък период е безумие и популизъм.
  Защо авторът на статията обижда Робин Худ?

 76. 76 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#69:"Wornoxmaniak"]Имаш мозък за ратай на некой овчар или картофопроизводител. [/quote]
  описваики себе си ....са мъчиш да набеждаваш другите зорлем ...що тако ве порняк картофаджии сте само вие ...щот вожда ви така рече...и овчари ма само завършилите вишу

 77. 77 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#73] от "Wornoxmaniak":
  "Зная. С такива като теб и това над теб закусвам."
  ...
  Оппа, ...гладен съм, ...я да фана да сгризкам некой!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 78. 78 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#49] от "Wornoxmaniak":

  Виж сега, ако искаш да ми кажеш че патронът ти се е прочул с бисерите си, това го знам и без тебе.
  Като има такава стабилност, що Миро Мършата тичка да се моли на магазините да не вдигат цените?
  Една финансово стабилна държава би трябвало да може да понесе някакво повишение за разлика от такава, която е ошушкала резервите до дъно и от кръвосмучене е докарала народа си до тежка финансова анемия.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 79. 79 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Вчера един то най-слабите министри в правителството, Мирослав Найденов забърка ново скандално споразумение"
  ...
  Категорично не съм съгласен с автора, ...определено не е най-слабия, ...Боце не можа да му направи подсечка в Япония, ...само му скъса копче. ....Може би "най-тъпия"?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 80. 80 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#58] от "Wornoxmaniak":
  "Един от Лехчево почна със 60 телета. Сега е милионер. Смешно ли ти е?"
  ...
  Един в Америка почнал с една ябълка, ....измил я, ...излъскал я и я ..... изял. И си рекъл: "Тая работа с моето забогатяване нема да стане с лъскане на фрукти!"

  Свобода за СЛАВЕНА!
 81. 81 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#9] от "ana_ni":
  мандата мина под мотото "всички предишни са виновни за нашата некомпетентност".
  ...
  Найс, ...Ани!
  пп: "a.nice"?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 82. 82 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#32:"Wornoxmaniak"]Има. Има ли право министърът на земеделието да предприема мерки за да влияе върху повишаването на цените? Има.[/quote]
  Не само има,но и ТРЯБВА!
  Обаче заблуденото ти промито мозече не мое да вдене,че НИКОЙ министър НЯМА ПРАВО да лобира!
  Друго,което не моеш вдена е,че всичко това клони към СОЦИАЛИЗЪМ,а от там до БОЛШЕВИЗМА е една крачка!Той Тиквоний с неговия волунтаризъм си е баш болшевик - това е третото,което не разбираш!(Повечето интелигентни хора усетиха това още по време на кметуването на умника)

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 83. 83 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Безспорно управлението на ГЕРБ ще се запомни освен със строителството на магистралите"
  ...
  С говоренето за строителство на магистрали.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 84. 84 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#72:"антикомунист"]лля му ли почина ....или телетата беха наркотрафиканти а[/quote]

  Предполагам, че телетата са станали говеда и ги вкарал в Парламента та затова се е позамогнал де.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 85. 85
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 86. 86 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Весело

  [quote#61:"ivanchoLA"]тях фактите и реалността въобще не ги притесняват. [/quote]
  Ма именно това ме притеснява особено..А на кого ги дължим е екзестенциален въпрос..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 87. 87 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 594 Неутрално
 88. 88 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Разбира се, че решенията на хранителните вериги преди всичко са свързани със стратегия. При тях всеки ход е от огромно знамение, а сега министърът има даде възможност да станат дори още по-предпочитани. За съжаление последно време се злоупотребява с това му действие, като постоянно се пропуска фактът, че те влизат в този договор доброволно.

 89. 89 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#87] от "gl_avatar":

  Кой друг ненормалник...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 90. 90 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Весело

  [quote#88:"mila34"]При тях всеки ход е от огромно знамение, а сега министърът има даде възможност да станат дори още по-предпочитани[/quote]
  И това не те притеснява особено...
  [quote#88:"mila34"]За съжаление последно време се злоупотребява с това му действие, като постоянно се пропуска фактът, че те влизат в този договор доброволно. [/quote]

  Нема как да е иначе..Те ДАНС бяха там да наблюдават някой да не окаже натиск..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 91. 91 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Гневно

  [quote#88:"mila34"]За съжаление последно време се злоупотребява с това му действие, като постоянно се пропуска фактът, че те влизат в този договор доброволно. [/quote]

  Къв договор БЕ...??? България е в ЕС!
  Това означава пазарна икономика!!!
  Търсенето и предлагането би трябвало да определят цените!

  НЯМА ДОГОВОРИ!
  Направо да говорим за планова икономика!? Една петилетка за 2-години!

  Деййй...тия идиоти от герб ни върнаха у "развития цоциализАм"!

  Договорки между мафиоти имаща държавна власт и олигарси и монополи...

  Те това ни е държаната, сега!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#88] от "mila34":
  "Разбира се, че решенията на хранителните вериги преди всичко са свързани със стратегия."
  ...
  Пък аз си мислех, че съм на върха на хранителната верига, ....пък то, ...правителството премъдро, ...имало неква друга стратегия!?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 94. 94 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#93] от "Мани":

  не ти са спи май ......ма ма шкембетата избегаха ...не сакат тараба тая вечер

 95. 95 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#91] от "drakar65":
  "Една петилетка за 2-години!"
  ...
  Тц, ....за 4 години - 3 петилетки назад, ....връщане некъде около зимата на 1996 - 97-ма. ....Поне!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 96. 96 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#94] от "антикомунист":
  Завъртам са от време на време, ...белким некой ми върже.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 97. 97 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Най важното е че Кауфланд замразиха цените на цигарите и презарвативите

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 98. 98 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#92] от "neznaiko_2011":
  " И Вие сте чалгаджия като вожда ви. "
  ...
  Е те сега ноо го обидихте Порнячко, ...направо остана в потрес недоумителен, ...ако го бехте нарекли и "силикоцицофил недосукал", направо щеше да събуди Лехчево да се похвали.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#99] от "Мани":

  Всеки със зора си наборе

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK