Новина няма, новината сме ние

Паметникът на Христо Ботев в Борисовата градина

© Юлия Лазарова

Паметникът на Христо Ботев в Борисовата градинаПрепечатваме мнението на Зорница Христова, която коментира проблеми на образованието в личния си блог "Точица".


"Американци искат да махаме Левски от учебниците!"*, пищят едни вестникарски заглавия. "Махат Ботев", тръшкат се други. Днес във фейсбук мои разумни иначе приятели заплашваха, че няма да заведат децата си в училище, ако това се случи. Заплахата беше споделена около 7000 пъти.


Заинтригувана от колективната истерия (и като знам колко либи истината нашата преса), решавам да погледна за какво става въпрос. Оказва се, че в центъра на всенародния гняв стои анализ на Комисията за защита от дискриминация, която е проверила учебниците за пети и шести клас и е коментирала кои от тях отчитат факта, че в българското училище учат и деца от други народности. 
Границата между патриотично достойнство и демонизиране на определени групи хора може да е тънка, но е ясна. Анализът е достъпен на страницата на комисията и всеки може да види, че там за промяна на учебната програма и за отпадане на когото и да било от нея не става и дума. Дълго и безплодно търсих имената на Ботев и Левски, но за тях изобщо не се споменаваше.


Да, комисията обсъжда доколко историята и литературата се преподават така, че да не учат децата да се мразят помежду си. Доколко училището се въздържа да възпитава в омраза, да изопачава патриотичното наследство, превръщайки го във фашизъм с днешна дата. И няма смисъл да се правим, че не разбираме разликата между историческото описание на османската експанзия и описанието на исляма въобще като кръвожадна и войнствена религия.


Няма смисъл да се правим, че не разбираме разликата между централното място на Ботев в учебниците и еднозначното припознаване на всички страни от неговата идеология. Шекспир не е хич политически коректен - "Венецианският търговец" може да се тълкува като антисемитизъм, отношенията между Калибан и Просперо в "Бурята" - като оправдание за бруталния, макар и начеващ колониализъм. И какво? Тези теми се разискват на спокойствие, без някой люто да се обиди от името на Шекспир и да сравнява всяко несъгласие с него с опит да бъде изхвърлен от учебниците.


В интерес на истината учебникарският бизнес е извънредно изгоден. Тиражите са такива, че издателство с добри позиции реализира огромни печалби. Не и, разбира се, ако училищата масово предпочетат друг учебник. Затова и издателите са свръхчувствителни към всяка публична критика и са готови на всякакви медийни хватки, за да се защитят.


В случая е използван класически реторичен похват, reductio ad absurdum. Аргументът на противника е префасониран така, че да прозвучи абсурдно в ушите на масовата публика.
А жълтите медии това и чакат.


Твърде жалко. Защото историята е достатъчно бурна, та да учим децата си да се мразят.
Ще разкажа една лична неотдавнашна случка, която доста ме жегна.


Вървя с децата през родния си град. Изведнъж чувам името си от другата страна на улицата. Виждам своя приятелка от гимназията, също с количка, става ми хубаво - едно от най-свестните момичета в класа, седеше на чина пред мен, страшно сърдечна и мила. И - ура! - спомням си как се казва, което с моята разсеяност си е чисто постижение. Доволна, я представям на дъщеря си. Сега работела в онкологията, имала две момчета, разменяме телефоните си, аз все така гордо записвам името. Питам как се казват децата й. И тук тя ми казва две турски имена, като леко притеснено добавя кое какво значи.


Внезапно се сещам, че името, което съм помнила толкова години, всъщност не е нейното.
Че пет години е седяла на чина пред мен под име, което й е било натрапено, и е слушала всички клишета за турците и исляма в едновремешните ни учебници.


Същите, заради които ние не реагирахме на преименуването като на нещо недопустимо.
Двете с нея бяхме заедно, когато Йълдъз Ибрахимова дойде в нашето училище да изнася, да изпее лекция за джаза.


Само че тогава беше Сузана Ерова.


Мъчно ми е, че преименуването не беше скандал за никого от българите, които познавам. Мъчно ми е, като знам колко малко им трябваше на познатите ми, за да почнат да мразят турците ей така. Мъчно ми е, като знам колко страшно можеше да стане. И на всички да им се струва естествено.
Реториката от тогавашните ни учебници още се възпроизвежда. А с нея и всички инстинкти на омразата.


Затова е добре да има подобни анализи. Не за да ашладисват политическа коректност на класиката, а за да научат на мирно съжителство нас.


* "новината" за Левски е чиста художествена измислица на neverojatno.com


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Хайде сега:Пак грешно сте разбрали...,за нищо подобно не иде реч...

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Разстроено

  Политическият шантаж е едно от най-мръсните и страшни неща в политиката! Нещото което я опорачава до безкрай! А в момента е любим прийом за българските политици! Тъжно е............

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Зорница, стискам ти ръка!

  Вещица от Овнерог
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Не мога да си представя..български учебници без Ботев и Левски.Тяхното слово и мисъл и действия са напълно в съответствие с Епохата в която са живели.Учителите това добре и тактично да обесняват.

 5. 5
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Любопитно

  [quote#4:"xalikarans"]Не мога да си представя..български учебници без Ботев и Левски.[/quote]

  Те са наша гордост и няма как да се променият историческите факти! Все едно в Германия да не учат за Втората Световна Война, `щот ще накърнява честта на децата им!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хубаво е и да има реакции, ако няма никакви значи си умрял... доказано е научно.

  Колкото до статията, то да съгласен съм не трябва да се мразим.

  Някой има ли линк към конкретните цитати на това изследване?

 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#4:"xalikarans"]обесняват[/quote]

  Ша та обЕс(н)я!

  Та нали статията е именно за това - никой не иска да "маха" Ботев и Левски от училищните програми. Обаче издателства-монополисти си правят мръсен пиар, плашейки хората с измислени опасности. А какво точно им е ползата - не мога да ти отговоря.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Без да споменаваме факта, че децата ни са умни (първо), че грешките не се повтарят , когато се знае и разсъждава върху тях (второ) и трето може да се променя само бъдещето, не и миналото, независимо дали ни харесва или не !

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  ...И няма смисъл да се правим, че не разбираме разликата между историческото описание на османската експанзия и описанието на исляма въобще като кръвожадна и войнствена религия...
  ........................................
  Внезапно се сещам, че името, което съм помнила толкова години, всъщност не е нейното.
  Че пет години е седяла на чина пред мен под име, което й е било натрапено, и е слушала всички клишета за турците и исляма в едновремешните ни учебници.

  Същите, заради които ние не реагирахме на преименуването като на нещо недопустимо.
  Двете с нея бяхме заедно, когато Йълдъз Ибрахимова дойде в нашето училище да изнася, да изпее лекция за джаза.

  Само че тогава беше Сузана Ерова.

  Мъчно ми е, че преименуването не беше скандал за никого от българите, които познавам. Мъчно ми е, като знам колко малко им трябваше на познатите ми, за да почнат да мразят турците ей така....

  И на мен ми е мъчно, Зорнице.
  Мъчно ми е, че българите в масата си се поддадоха на т.нар. "възродителен процес".
  Мъчно ми е, че не съдиха Тодор Живков за това.
  Мъчно ми е, че не осъдиха и съратниците му за това, БКП, "органите" и "активистите" в "процеса".
  Мъчно ми е, че мат'рялът го преглътна. И тогава, и после.
  Мъчно ми е, че остана в главите и душите на мат'ряла това неизчистено петно, което, макар и неосъзнато, си носи последствията и трови както настоящето, така и бъдещето.
  Затова едните, като теб, Зорнице, ще преглъщат витиевати извращения като "османска експанзия" като подмяна на директното, но вярно, "турско робство", а други ще се литкат подир такива като Радка Налбантова, помните ли я?, Болен Лидеров и подобните му.
  Самозалъгването и гъненето винаги водят до това, съзнато или по-скоро неосъзнато, че ставаш по-слаб, по-податлив на използвачески внушения. Че ставаш мат'рял, с една дума казано ...

 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#7:"lol"]Някой има ли линк към конкретните цитати на това изследване?[/quote]

  От линк (блога - цитиран в първото изречение на тази статия) на линк (в блога е даден линк към коментирания анализ):

  http://www.kzd-nondiscrimination.com/layout/index.php/nowini/445-stereotipi-i-predrazsadaci

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#7] от "lol":

  http://www.kzd-nondiscrimination.com/layout/index.php/nowini/445-stereotipi-i-predrazsadaci

  Има много интересни нещица, линка го взех от предходна статия на Дневник по темата.

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 919 Неутрално

  "Мъчно ми е, че преименуването не беше скандал за никого от българите, които познавам. Мъчно ми е, като знам колко малко им трябваше на познатите ми, за да почнат да мразят турците ей така."
  Този период от историята е един от най - срамните за българите. Познавам съвсем невинни турски семейства, които плачеха, че ги преименуват, а по-късно и ги изгониха от домовете им. Познавам добре и реакцията на българите - почти 80% от познатите около мен застанаха зад този акт на комунистическата власт, без да се замислят за човешките трагедии. Толкова много комунистите бяха пийнали соса на електората, че всички дружно клеха турците. У българина и тогава и сега няма толерантност. Учебниците по история сега са жалки и плачат за пренаписване и донаписване, особено в частта 1944 - 1990г.

 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#8] от "Музар":За какво изобщо споримЙълдъз Ибрахимова се явила като бийтълска,за това ли ?

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Гневно

  ..."учебникарският бизнес е извънредно изгоден. Тиражите са такива, че издателство с добри позиции реализира огромни печалби"...Може би малко хора си спомнят, че първото поръчково убийство на висш държавен служител беше на зам.министър на образованието, отговарящ за одобряването на учебници. Това стана през есента на 1991 г. Мисля, че въпросния се казваше Димитър Димитров?..........Качеството на учебниците е последното което интересува бюрократите от МОН!............

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#12] от "mike_s": Вижте съдържание на документа "решение" от сайта Ви - МИЗЕРНИЦИ! КАКВО искат да внушат- сегашните деца да не слушат бабите и дядовците си, когато те им разказват за историята на родовете си и когато турците са унищожавали ФИЗИЧЕСКИ ЦЕЛИ БЪЛГАРСКИ РОДОВЕ, а от това унищожение са се спасявали единици?! 'СТАРОЗАГОРСКОТО КЛАНЕ" ОТ 1877Г., ИЗВЪРШЕНО ОТ РЕДОВНАТА ОСМАНСКА АРМИЯ НА СЮЛЕЙМАН ПАША НЕ ГО Е ИМАЛО, ВЪПРЕКИ ПИСМЕНИТЕ ДОКУМЕНТИРАНИ ИЗВОРИ, А? КЗДИСР. ЩО НЕ ВЗЕМЕ ДА СИ ПРОЧЕТЕ ЧЛ.6 ОТ КРБ И ДА СПРЕ С ПОЗИТИВНАТА ДИСКРИМИНАЦИЩ НА ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКОТО ЕТНИЧЕКО МНОЗИНСТВО?
  "...Същевременно при осъвременената и обективна интерпретация на отношенията между етническите и религиозните общности, особено спрямо историческото развитие на България, не е изключено да се проявят дълбоки различия между посланията, които децата получават, от една страна – от родителите и семейната среда, и от друга страна – от училището, чрез учебниците/ учителите. Тук се очертава особено ясно противоречието между посланията към днешните деца и предразсъдъците при някои от техните родители, баби и дядовци, които са учили в друго време и с други послания, и които вероятно коментират с децата/внуците си съдържанието на тези учебници вкъщи...."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  НА ВНИМАНИЕТО НА АВТОРКАТА:
  http://www.kzd-nondiscrimination.com/layout/index.php/nowini/445-stereotipi-i-predrazsadaci
  РЕШЕНИЕ:"....„Литература 7 клас изд. къща Анубис, 2011 - Художествен текст Стр. 10, 18, 22 -"Свободолюбие и героизъм" , "На прощаване" от Христо Ботев,
  „...Но кълни, майко, проклинай
  Таз турска черна прокуда,
  Дето нас млади пропъди
  По таз тежка чужбина –
  Да ходим,да се скитаме
  Немили, клети, недраги!...”
  "Турска прокуда, беснеещ турчин, турците...убиват, позорят.. и т.н." При евентуалното възприемане на текста извън историческия контекст, съществува риск за пренасяне на отрицателното отношение към турците от страна на учениците върху техните съвременници. Липсва съвременен коментар за историческите измерения на описани събития и явления..."
  АЙДЕ , СТИГА КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ, Г-ЖА АВТОР!!!!!!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Неутрално

  За да се научим на мирно съжителство , трябва да забравим това дето е казал Ботев. При това, той е казал истината. Впрочем кой друг би могъл да го каже по-добре.
  "Турчин да бесней над бащино ми огнище".
  Така излиза според Зори. Иначе ще стане страшно.
  А дали не е вярно обратното. Ще стане страшно , ако се опитат да ни накарат да забравим истината, която е казал Ботев.

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Раздухването на този "проблем", ми се струва че е отклоняване на вниманието на гражданите от други наболели въпроси, които управляващите не могат да решат?!

 21. 21 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Американци искат да махаме Левски от учебниците!"*, пищят едни вестникарски заглавия. "Махат Ботев", тръшкат се други"..
  Ще махат..ама по-полека, щото да не изядат нещо съвсем неочаквано...

 22. 22 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вдигането на налягането на омразата НЕ Е случайно, подготвя се почвата за чуждестранна намеса, ако/или в страната се случат промени, който да премахнат статуквото, т.е. българина започне/ не вярвам/ борба срещу робията. Фитила го държи БХК/ Анти-българския Хелзинкски комитет, поддържан от международния престъпник Сорос, противоконституционната партия ДПС/ Модела Либия, Сирия ще сработи, добре е че, сме бедни и послушни, та се отърваваме само с робство.Показателно е че, все по често се пише и говори за съвременното Българско робство. Моят съвет, мнение, за да не бъда само един регистратор на факти, налягайте си парцалките, където може не плащайте, света се променя и поне Брюксел ще отиде в небитието, а защо не и САЩ. Тогава ще робувате на Русия или Китай, но поне няма да са тия.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "цаки":
  АКО българската държава наложи официална политика, с която да се "редактират" политкоретно БОТЕВ и ВАЗОВ, лично ще повдигна въпросът НА ВСИЧКИ НИВА- СЪДЕБНИ ИНСТАНЦИИ, ПАРЛАМЕНТ И ТН. - ВЯРВАЙТЕ МИ! Всеки има познати тук- там- не всеки е 'мат'рял'.....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#16] от "dqdomart":

  Не съм давал мнение по въпроса тук, само линка. Не съгласен със статията, и също смятам някои решения на комисията за меко казано позорни.
  А други са откровено смешни
  Затова е добре да се прочете суровия материал, после коментарите.

 26. 26 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#16:"dqdomart"]КАКВО искат да внушат- сегашните деца да не слушат бабите и дядовците си, когато те им разказват за историята на родовете си[/quote]
  +++++++++++

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Сега като напиша, че Ботев е първият комунист, а Левски не е видял във времето монетарната му стойност, а само филисофската цъкането на минуси ще е сюблимно и непостижимо, но не и оправдано.

  А е верно, но е и НЕОБЯСНЕНО в нито един учебник, защо е така.

  Така е и с омразата, сепарирането, деленето, след което следват религиозният фанатизъм, насилието, егоцентризма и мизантропията, водещи до лоното на фашизма и комунизма, като религиозни оправдания за кръвопролития, беззаконие и антихуманност на разбирането за съвместимост, толерантност и уважение към разбирането за живеенето заедно и пълноценно.

  УЧЕБНИЦИТЕ са синтетичен израз на комуникативност, без която е невъзможно разбирането за разбиране на истината, която не може да бъде такава ако бъде манипулирана.

 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1489 Гневно

  "Мъчно ми е, че преименуването не беше скандал за никого от българите, които познавам. Мъчно ми е, като знам колко малко им трябваше на познатите ми, за да почнат да мразят турците ей така."

  Ами да. Имаш много поводи да ти е мъчно. Най-вече, че познатите ти са били такива.
  Не знам с какви хора си общувала, но от моите познати, НЯМАШЕ НИ ЕДИН, който да не се възмущава от възродителния процес в това число и родителите ми и техните родители, въпреки че прадедите ми са участвали в един куп възстания и войни срещу Турция и че паметниците им са из половин България.
  Може би именно защото в нашия род се помни какво значи насила да се опитават да те прекръщават, те гонят от роден край, да те горят и да те колят.
  Аз лично помня как цялата ми група се опитваше да успокоява сълзите на една Анелия, която всъщност беше Айсел, при втората вълна на изселване от България и как се опитвахме да я подкрепим в желанието ѝ да остане и да продължи образованието си, преко волята на ортодоксалните ѝ родители.
  И въпреки всичко, у нас винаги се е казвало на турското робство "турско робство", въпреки че по всяка Коледа се бъзикаме с един от най-добрите ни приятели на име Зихни (Захари в старите времена), как ще заколи прасето по стар мюсюлмански обичай.
  Нещата не стават с пренаписване на историята, а с приемането ѝ такава каквато е, с всички поуки от нея.
  ТОВА и САМО ТОВА може да излекува омразата. Другото е цензура. Неистинаната, особено наложената насила, води само до безкрайна ескалация на лъжата, която рано или късно завършва с ново насилие.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#17:"dqdomart"]"Турска прокуда, беснеещ турчин, турците...убиват, позорят.. и т.н." При евентуалното възприемане на текста извън историческия контекст, съществува риск за пренасяне на отрицателното отношение към турците от страна на учениците върху техните съвременници. Липсва съвременен коментар за историческите измерения на описани събития и явления..." [/quote]Припомням отново тази "констатация" на КЗДискр., защото предишният ми коментар беше изтрит! Моля всички бг. граждани от български произход да си помислят много добре какво означават цитираните "констатации' и каква е тяхната цел!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 603 Неутрално

  "Мъчно ми е, че преименуването не беше скандал за никого от българите, които познавам. "

  Едно време на турците дали им е било мъчно като насилствено са ислямизирали и турцизирали цели райони, населени с българи?

  От гледна точка на БКП това е било процес, при който българи с насилствено променено самосъзнание са били връщани обратно към българската си идентичност.

  Всъщност, лично познавам помак, който ми обяснява точно този процес - те говорят български (не знаят турски), имат мюсюлмански имена, но са изключително привързани към Исляма и навремето изобщо не са искали да си сменят имената, а са давали отпор.

 31. 31
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  И пак- след като държавата ни се казва България, я да видим кои исторически процеси са наложили на българска територия да живее турско малцинство? Да не би да е османското робство и прекратябването на съществуването на Втората българска държава? Защо до 1396г. в пределите на Втората българска държава турците/ Т.Е. ОСМАНЦИТЕ - ЗАЩОТО ТУРСКАТА ДЪРЖАВА Е ЮРИДИЧЕСКИ ПРАВОПРИЕМНИК НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ- ЗА СВЕДЕНИЕ НА АВТОРКАТА И ТОВА Е ЮРИДИЧЕСКИФАКТ, А НЕ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ!/ не са били "етническо малцинство" и изобщо не присъстват в етническата й карта? Защото Е ИМАЛО ПРЕКЪСВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ ЧРЕЗ ПРЕВЗЕМАНЕ И ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ТЕРИТОРИЯ ОТ ОСМАНЦИТЕ, НАЛИ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#31:"Десен"]но и че няма данни за това да се е случило наистина по този начин[/quote]
  Десен, май не си разбрал- от 30тина години живея в София, но съм родом от Стара Загора, от един от петте рода- кореняци - от страна на майка ми и съм ВИЖДАЛА с очите си тези писмени документи на 13-14 г. в местният музей. Хайде да не спорим, след като ТИ не си запознат с нещата и не от рода на майка ти има заклани около 40 човека, а са се спасили- 3ма-4ма....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  "Границата между патриотично достойнство и демонизиране на определени групи хора може да е тънка, но е ясна."

  Добре де, ама на мене ми в това разсъждение ми се губи една друга граница между историческа истина и неистина. Трябва ли да пишем в учебниците някаква изкривена историческа истина, защото това се приема като демонизиране. Трябва ли да си измисляме термини, които по някакъв начин да размиват съдържанието. Напоследък сме доста сръчни в това отношение, игото заменихме с присъствие, турци с османлии, цигани с роми, инвалиди с хора с увреждания. Защо някои смятат, че смяната на една дума с друга променя същността на нещата? Един термин, зад който съдържанието е по-неясно, прави ли реалността различна?

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#36] от "teridan":
  Задавате чудесни въпроси. Мисля, че като цяло българското общество се подготвя от държавното ни управление за приемането на мултикултурализма като водеща политическа и икономическа доктрина и за тази цел е "ноебходимо" политкоретното "преосмисляне" на факти от българската история и заличаване на българската културна, национална и историческа идентичност. Лъжата за българската история трябва да се официализира, за да може на нейната основа да стъпи "мултиетническото и мултирелигиозното" многообразие на българска територия.Никой от ЕС обаче не споменава истинската причина- а тя е- ако влезем в Шенген, да сме "толерантни" и към незаконните мигранти и тяхната култура и да ги храним и издържаме чрез данъците си.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Не мисля, че въпросът за толерантността е въпрос на терминология. Никой няма да стане по-толерантен само защото употребява например ром вместо циганин. По същия начин замяната в учебниците на едни думички с други няма да направи хората по-толерантни. Формирането на толерантно общество е доста по-сложен процес от замяна на думички, която единствено ще подразни хората и ще направи учебните текстове да звучат комично. Ние бавно и мъчително вървим по пътя на толерантността - отне ни време да приемем като нещо нормално ДПС например, отне време да приемем Турция като обикновена държава на юг от нас, както и предубежденията към Сърбия и Македония, ще отнеме време да приемем емигрантите като хора като всички нас, ще трябва да приемем религиозните и етнически различия за съвсем нормални. Това със замяната на думичките в учебниците изглежда доста гротескно.

 39. 39 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#37:"dqdomart"]Мисля, че като цяло българското общество се подготвя от държавното ни управление за приемането на мултикултурализма [/quote]
  В това няма нищо лошо.

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#34:"dqdomart"]ВИЖДАЛА с очите си тези писмени документи на 13-14 г. в местният музей[/quote]
  Е то и аз съм ги виждал, ама не видях за редовен турски аскер някъде да се пише нещо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#39:"teridan"]В това няма нищо лошо.[/quote]
  Не и за нея. Тя е юрист а те имат панически страх от всичко чуждо. Не знаят езици, не потребяват чужда култура и са културно зависими а и емоционално и оформяни от културата генерирана в България. Затова и хората като нея са толкова емоционални, експресивни но и домовладики в техния собствен малък свят. Човек потопил се в мултикултурализма, независим от генерираната в България култура вижда нещата по-ралично, често и по - скептично, особено що се отнася до понятия като патриотизъм

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#37:"dqdomart"]Мисля, че като цяло българското общество се подготвя от държавното ни управление за приемането на мултикултурализма като водеща политическа и икономическа доктрина и за тази цел е "ноебходимо" политкоретното "преосмисляне" на факти от българската история и заличаване на българската културна, национална и историческа идентичност. [/quote]

  Мисля, че малко залиташ.
  Погледни около себе си - милтикултуризмът си е налице. И то не от вчера.
  Според мен бърничкането из такива теми, като погледнем кой най-вече се занимава с това, е по-скоро "заработка на едни пари" и "актуалност" в стила на "Криворазбраната цивилизация".
  Освен това е и много удобна. Да се разбунят духовете, че да се отвлече вниманието от десетки други акутни проблеми. И да се бранува почвата в главите мат'рялски, че идат избори и требе да се сее о'време.
  Забрави ли вече удобната циганска трагедия в Катуница баш като за избори?
  А Данко Хаирсъзина?

 44. 44 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#41:"Десен"]Не и за нея. Тя е юрист а те имат панически страх от всичко чуждо. Не знаят езици, не потребяват чужда култура и са културно зависими а и емоционално и оформяни от културата генерирана в България. Затова и хората като нея са толкова емоционални, експресивни но и домовладики в техния собствен малък свят. Човек потопил се в мултикултурализма, независим от генерираната в България култура вижда нещата по-ралично, често и по - скептично, особено що се отнася до понятия като патриотизъм[/quote]

  ++++++++++
  100 % съм съгласен.

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#40:"Десен"]Е то и аз съм ги виждал, ама не видях за редовен турски аскер някъде да се пише нещо. [/quote]

  То и редовия хитлеров Вермахт не е извършвал на кланетата ...

 46. 46 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#35] от "Красимир Кабакчиев":

  КАК да наречеш комуноизрод, човек когото си охранявал и тялото и духът му.

  Ами той те обезпечава с бъдеще, показва ти каналите от които тече чиста пара.

  Как се пропуска такова нещо, че и ще се обиждаме отгоре на изроди...

 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Министерството на просветата да осигури по един нетбук,таблет или електронен четец на ученик,да организира конкус и да откупи одобрените учебници и помагала,да ги качи в интернет за свободно ползване и да се спре с тази корупционна схема с учебниците,обхващаща от одобряващите учебниците до даскалите,дето ги изискват.

 48. 48 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#46:"convince"]КАК да наречеш комуноизрод, човек когото си охранявал и тялото и духът му. [/quote]
  Въпросът е резонен. Само че, ако беше един охранител, проблем нямаше да има никакъв. Охранителите са десетки и стотици хиляди, в т.ч. всички досегашни правителства, цялата образователна система, цялата популация безхаберници.

 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#42] от "Красимир Кабакчиев":

  Не точно така, българите изпитват дискомфорт от това, че постоянно са принудени да се приспособяват и не живеят в хармония със себеси, това ги изнервя и ги прави мнителни песимисти.

  Иначе хора като навсякъде нито повече нито по-малко гнусни, неморални и безхарактерни.

 50. 50 Профил на cossyo
  cossyo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  'ми ето я дискриминацията: дотук всички 'коментатори', които ожалват Ботев и Левски дума не обелват за ЦСКА, Славия и пр.!?

 51. 51 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#17] от "dqdomart":

  Абсолютно не съм съгласен,да се изхвърлят от учебниците,факти за зверствата,които са вършили турците на наша територия и заменянето им с тъпизми,като "Османско присъствие"!Моят род е напуснал Македония,ИМЕННО ЗАРАДИ ТЕЗИ ЗВЕРСТВА,ЗАЩОТО ПОЛОВИНАТА Е БИЛ ИЗКЛАН! И вие,драги предатели,искате да забравим това?!Няма да стане!И ще протестираме жестоко,срещу всеки опит,да не преиначи историята,като оная пишман историчка,която искаше да изкара баташкото клане,мит!

  А задавате ли си въпроса,ЗАЩО ТУРЦИЯ ХАРЧИ МИЛИОНИ,ЗА ДА СЕ ЗАБРАВЯТ ЗВЕРСТВАТА ИМ?Май според вас,от човеколюбие?
  НЕЕЕЕ! ЗАЩОТО СЕ КАНЯТ ДА ПОВТОРЯТ ДЕЙСТВИЯТА СИ!А забрави ли се историята и съпротивата на света ще е по-малка!

  Защо драги "хуманисти",не идете да разправяте такива неща в Турция,против арменския,гръцкия,че и българския геноцид,който те са провели,а се срамувате от едно преименуване,тук?Защото там и сега е опасно за живота ви!Надали ще се върнете живи! Ама тук е лесно!Разправяте си глупостите на спокойствие и блаженно си пиете кафето,с "умни" сентеции,за толерантността! Че не ви е срам,е ясно,но поне прочетете малко история и вижте срещу какво пишете!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#51] от "lz2":

  АКО ГЛЕДАМЕ ТАКА, ГЕРМАНЦИТЕ НЕТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗОБЩО ДОПУСКАНИ ЖИВИ ДА НАПУСКАТ ТЕРИТОРИЯТА ,КОЯТО ИМ Е ОТПУСНАТА ПО МИЛОСТ СЛЕД ВСВ

  Фанатизирана фажизоидност е необходима само на чустващите безсилие да се справят със самите себеси.

 53. 53 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Възприемам становищета на Комисията не като дпрепоръка за махането на антитурските текстове у класиците - да не дава господ, на самите класици.

  За мен те би трябвало да бъдат начало на професионален разговор на историците и образователните спецове за етническите стереотипи, които могат да се внушават чрез класически текстове и как в днешно време тези текстове да бъдат представяни и осмисляни.

  Те СА класически и трябва да ги има. Но учителят по литература би могъл в контекста на преподаването да разкаже как е изглеждало обществото ни през 40-те - 50-те години на 19 век и какви са били обществените представи, които разбираме чрез литературата и пресата. Как дотогава няма масирано представяне на турците като зло и напаст. Как тази антитурска линия се появява логично в резултат на възрожденските процеси:

  Трябва да се идентифицираме като нация, която иска своята свобода - и това може да стане на антитурска основа. Така както на по-ранния етап е ставало на антигръцка основа - спомнете си само Паисиевото "О, неразумни юроде" - то е насочено не против турците, а против гърчеещите се българи.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 54. 54 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  [quote#40:"Десен"]Е то и аз съм ги виждал, ама не видях за редовен турски аскер някъде да се пише нещо.[/quote]

  Ти въобще четеш ли,какво си написал?! Още по-зле! Значи обикновените турци,като им скимне,избират българите!ЗНАЧИ ИМ Е ЗАЛЕГНАЛО В КУЛТУРАТА,КОЕТО Е БЕЗУМНО ПО-ОПАСНО!

  Аман от предатели!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 55. 55 Профил на cossyo
  cossyo
  Рейтинг: 229 Весело

  Любопитен съм, патриотизЪма ли не допуска да се знае к'во значи и как действа 'кьорфишек'-ът?

 56. 56
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 57. 57 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "rapidfire":
  ++++++++++
  За съжаление аз някак си не разбрах навреме за възродителния процес и го научих когато по навик се обърнах към един мой приятел с истинското му име. Същия наистина много пострада от възродителния процес, но това не му пречи да обича България повече от много българи.
  А на всичко отгоре знае наизуст "Опълченците на Шипка".

 58. 58 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#49:"convince"]Иначе хора като навсякъде нито повече нито по-малко гнусни, неморални и безхарактерни. [/quote]
  С това не съм съгласен. Във всички нормални държави има неморални, безхарактерни и пр. индивиди, но там те са малцинство, а тук са изключително много. Оттук и непознати за историята извращения през комунизма като напр.: смяна на имена, убийство на писател заради негово слово - откъм гърба, със сачма в чадър; народен съд, при който са осъдени на смърт ПРЕДИ ТОВА УБИТИ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА. Не ми е известно да има друг такъв случай в модерната история след Втората световна война.

 59. 59 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#52] от "convince":

  За зверствата на германците,виновните са преследвани и съдени,като за по-малко виновните е имало лустрация!Германците са си платили,за зверствата,ДОРИ ФИНАНСОВО!

  А,НЯКОЙ НЯКОГА ДА Е СЪДИЛ ТУРЦИ ЗА ЗВЕРСТВАТА?!

  Пък и да ви кажа открито:НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ЗАЛИЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ! КАКВОТО И ДА ПРАВИТЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 60. 60 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  На мен ми е интересно да чуя и дали днес в Бг-училището се преподават фактите на т.н. народен съд - за осъдените на смърт ПРЕДИ ТОВА УБИТИ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ХОРА. Нямам вече около себе си ученици или учители и пр., през 90-те имах, но тогава още "не беше минал преходът". Но съм доста сигурен, че и до днес този изключително позорен факт от историята на т.н. държава също така се пренебрегва и премълчава в учебните програми.
  А не по-малко позорният "възродителен процес"? Той изучава ли се?
  Мога да предположа, че не. Отговорете!

 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#60:"Красимир Кабакчиев"]Отговорете![/quote]
  Напълно прав си! ++++++++++

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#58] от "Красимир Кабакчиев":

  Знаеш ли, тази работа хич не е толкова проста.
  Например англичаните още си я карат "между капките".
  Германците се покаяха и минаха през чистилището не изключително по своя воля, а и защото победителите им я наложиха.

  Не си спомням на кой точно беше мисълта. Руснак е. Та той казва:
  Всички заклеймиха без проблем Сталин като убиец, защото това ги прави жертви. Сега скачат и не приемат да го заклеймят като агресор, защото това ги прави съучастници.

  За българският синдром с "Възродителния процес" и "Голямата екскурзия", (интересно, дали забелязахте как "Голямата екскурзия" някак тихомълком "изпадна" от "списъка" ), смятам, че важи същото.
  Гузен е мат'рялът, гузен!
  И дори когато в масовия случай това е основно на подсъзнателно ниво - все пак си влияе ...

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#54] от "lz2":

  А? Какво, как къде кога?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 65. 65 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Аз се гордея с Ботев и Левски, но, прощавайте, не е виновно училището за това.

 66. 66 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Аз прекрасно познавам така наричащите се университетски преподаватели и научни работници в области като филология и история - работих 23 години в академичната сфера, вкл. 10 от тях през комунизма. В огромното си мнозинство това са невероятно НЕГРАМОТНИ И НЕМОРАЛНИ индивиди - които в мнозинството си са или комунисти, или комуносподвижници (важи за по-възрастните днес) и които нямат нищо с науката. Така че мога лесно да предположа какво е положението в училищата, а също и в университетите по отношение на съдържанието на учебните програми. Ако греша, нека бъда опроверган. Пак питам: преподават ли се народният съд и възродителният процес? Георги Марков ясно, че не се преподава.

 67. 67 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#62:"xm..."]тази работа хич не е толкова проста.
  Например англичаните още си я карат "между капките".
  Германците се покаяха и минаха през чистилището не изключително по своя воля, а и защото победителите [/quote]
  Съгласен с коментара като цяло - и с това, че работата не е проста за англичани, германци, руснаци и други.
  Но, що се отнася до българите, обратното - работата е много проста.
  Тия нито са се покаяли, нито има изгледи да се покаят, нито има - и отвътре, и отвън, кой да помогне. Ако не се броят отделни хора като Христо Христов.

 68. 68 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Дълго и безплодно търсих имената на Ботев и Левски, но за тях изобщо не се споменаваше."

  Хайде потърсете пак, авторке, ако обичате, но нека този път е по-съсредоточено - например ето тук:
  http://kzd-nondiscrimination.com/layout/images/stories/izsledwane_na_kzd/KZD-reshenie.doc

  Една българка
 69. 69 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Ми и на мене ми е мъчно, че че преименуването на българите в Южна Тракия и прогонването на несъгласните да се асимилират от там, в края на по-миналия и началото на миналия век,не е било скандално за нито един турчин, ма какво да се прави!!! Крушката си има опашка!!! преди да се правиш на толераст, що не идеш на гости на роднините на избитите на гара Буново??? Пък като искаш да си до край толерантна, вземи смени и името си с турско бе, Зорнице Христова!!! Зейнеб Хасанова, ще ти седи идеално!!!

 70. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#67] от "Красимир Кабакчиев":

  Нали за това и говорим - че масата е гузна, развратена морално от комунизма и мутренският "преход", при това съвсем целенасочено, и че няма гръбнак и достойнство да се изправи, да си каже кривиците право в очите и да продължи на чисто напред.
  Затова е и мат'тял, който го лашкат из кошарата накъдет' им скимне на кукловодите - ту към доилките, ту към урните, а стригането е нон-стоп.

  Мат'рял си е наистина и няма какво да си говорим.
  Как така баба ми, набор началото на миналия век, си говореше за турско робство, родителите и го бяха виждали с очите си, но не мразеше турците "по принцип" и не прие смяната на имената им, да не говорим как беше стресирана от "екскурзията". Как така бабата и дядото на жена ми са живи свидетели на прочистването на Беломорска Тракия, като деца са видели с очите си истинската окървавена Марица, а не мразеха турците ? Как в двата ни рода никой не мразеше турците "по принцип", въпреки образУванието, нито прие, нито съучаства на този позор?
  Е, те не бяха ма'трял, вярно ...

 71. 71 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Любопитно

  [quote#40:"Десен"]Е то и аз съм ги виждал, ама не видях за редовен турски аскер някъде да се пише нещо.[/quote]

  Не е ли пределно ясно, че е важен организаторът на клането (и Старозагорското, и Баташкото), а не изпълнителят му - черкези, кърджалии, цигани, башибозук и всякаква друга сган? А организаторът е ясен - турският султан начело на Османската империя. Редовният турски аскер е бил на фронта, а за клане и погроми срещу цивилното население е използвана въпросната паплач.

  Една българка
 72. 72 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#70] от "xm...":

  Другарю,

  Защо вменяваш непременно омраза на българите?И дядо ми имаше приятели турци,но ПО ПРИНЦИП, НЕНАВИЖДАШЕ ТУРСКОТО РОБСТВО! Има разлика,но я разбират по-умните!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 73. 73 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#72:"lz2"]И дядо ми имаше приятели турци[/quote]

  Драги, другарчета са ти ония в пясъчника
  Това - първо.

  Второ - изразът "...има приятели/познати еди-какви-си, но ..." е стандартен лакмус за отношение на сегрегация. Това го казвам съвсем сериозно и отговорно.

  Аре, със здраве!
  И си намери и един приятел циганин, срещу когото нямаш нищо лично

 74. 74 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Подкрепям авторката на статията!!!!

  ... sorry, I'm fucked up inside!
 75. 75 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#53] от "Вени Г.":
  Съжалявам, но точно това не е вярно. Антитурски представи е имало още след 1396 г. Пък сигурно и преди това. Пък и Паисиевата история , извеждайки на преден план предишната история и величие на България очевидно е насочена и срещу тогавашните политически властници - е това са турците.
  А, че различните етапи на турското робство /сега османско владичество/, като част от историята на България имат различни характеристики и протичат различни процеси никой не оспорва , но не това обсъждаме сега. Пък и едва ли повечето форумци могат да го правят обосновано. Обсъжда се следното: в контекста на учебниците за деца и по повод критиките на въпросната комисия:
  Как да оценим от днешна гледна точка този период от историята -турското робство/османското владичество/ е добро или лошо. Ами лошо е.
  Пак от същата гледна точка и имайки предвид, че това което сме сега , произлиза от това, което е било, полезно или вредно е. Ами вредно е било.
  И Ботев и Вазов са имали ясно становище по тези въпроси. И защо трябва да го променяме сега.
  И ако отговора е , защото Бай Тошо и сие в качеството си на комунистически сатрапи имаха глупостта да спретнат малоумие като възродителния процес , както изглежда счита Зорница , то аз изобщо не съм съгласен.


 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "Десен":
  Не зная какви документи сте разглеждал Вие. Аз съм разглеждала оригиналите на писмени записки на българи, написани по време на Старозагорското клане.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#71:"Тояга"] организаторът е ясен - турският султан начело на Османската империя. [/quote]

  Истоирическите източници сочат, че не точно така. Спестявам обяснението за държавното устройство на Осмаската империя към средата на 19 век (от което е видно, че султанът е относдиштелбно маловластен). Ще ви предложа друга тема за размисъл, за да се опитате да видите етническия проблем на Балканите и опитите за кървавото му разрешаване в контекст. През Балканската война и Междусъюзниечската война българските аравоени милиции (така би трябвало да наричаве четите на ВМРО, ако се придължаме към днешната си терминология) осъществяват много наказателни актове срещу "гърчеещи се" първенци в македонски села, а често и срещу цялотао "гърчеещо се" население". Критерият за насилия и кланета е бил един - дали са признали Българската патриаршия, или Константинополската. Без зпначенише3 на езика им. рочете мемоарите на македонските деятели, издадени у нас - там "патриаршистите" са квалифицишрани много по-лошо от османсата власт. Защо? ЕИстината за това нашата наука я криеше по времето на комунилма, но я крие и сега. А тази истина е: в първото десетилетие и половина на 19 век се води ожесточена борба за етническото съзнание на хората, живеещи в Македония. Стана дълго и ще приодължа по-късно, вкл. и според коментарите.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#53:"Вени Г."]Трябва да се идентифицираме като нация, която иска своята свобода - и това може да стане на антитурска основа.[/quote] ДЕЕЕЕ - не сме били под чешко , полско, румънско, австрийско, английско, арменско или друго господство, а именно под османско. Според Вас, българите как трябва да ИЗВОЮВАТ своята национална независимост, след като са в пределите на Османската, а не Австро - унгарската, Руската или Британската империя?! Защо българинът да не обича напр. един чеш- чехите някога окупирали ли са държавните български територии, прекъсвали ли са съществуването на българската държавност или това са направили османските тюрки?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79
  валентин николов
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 80. 80 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ботев е бил поданик на султана, така, както и Левски, не български граждани. Опитали са се да подкокоросат група хора и да се опълчат срещу империята. Както се е очаквало, неуспешно. Дали са били престъпници. Логично погледнато, да. След това политиците кво са решили да се пише в учебниците е друга работа. Не сме единствената държава, която е била част от империя и да е имала граждани от собствен етнически произход, саботиращи официалната власт. Римската, английската, испанската империи са действали по абсолютно същият начин, като римската е избила със сигурност поне двойно повече хора от Османската империя.....

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#79] от "valbe":
  В това е спецификата на българите като етнос- почти нямаме родова история, в която да не присъстват или масови гонения на османците спрямо български семейства или цели български родове, или убийства на членове на български фамилии. Всичко това е отразено в родовата ни памет и се предава на хората, които искат да знаят корените си и историята на родовете си. При това положение, да се говори за "съвременен" прочит на тези събития и факти, пряко засягащи нашето родословно дърво, е предателство към паметта на нашите предци.Защото убитите хора, ако бяха живи, щяха да се възпроизведат и да създадат семейство и да се увеличи числеността на българите!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#75:"цаки"]Антитурск представи е имало още след 1396 г.[/quote]

  Да, прав си. Но по това време е имало верни васали на османците като Крали Марко Който е воювал на страната сна османците срещу србъските и унгарските държави. Пропускаш, че и Иван Шишман е бил васал на османците, респективо е предоставял войска за войните на Турция срещу унгарците. Отделен въпрос е васалитетът на Иван Александър, който приема исляма и в резултат на лояланата си политика получава бейлебребйство в Мала ЕАзия.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 83. 83 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#28] от "rapidfire":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++


  "Демокрацията е все едно два вълка и една овца да гласуват какво да вечерят." Бенджамин Франклин
 84. 84 Профил на Horikoshi
  Horikoshi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не съм съгласна с това резюме на въпроса.
  По-скоро бих го формулирала така: трябва ли историята да се преподава като история, или трябва да се преподава като вероучение? Възможно ли е, когато опростяваме миналото, за да го обясним на децата, и изрязваме голяма част от него (а това е неизбежно) повече да ни е грижа за самите деца, които тепърва се учат да живеят заедно? Затова цитирах възродителния процес - като пример, в който миналото насилие се използва за оправдание на настоящето. Този цикъл може да бъде безкраен. Примери по света колкото щеш.

  И за мен формулировката "османско присъствие" е абсурдна. Абсурдна обаче е и другата крайност - да учим децата, че историята не бива да се анализира, да препредаваме без коментар възрожденската идеология, която все пак има за цел да вдигне хората "на оружие" в борба за независимост.

  В историята ни има достатъчно примери и за етническа толерантност. Левски е един от тях; намирам за изумително за епохата си твърдението му, че не се бори срещу турците, а срещу султана.
  Всеки може да тълкува различно родолюбието. Аз предпочитам горната дефиниция.

 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#77] от "Вени Г.":

  Правите стандартната грешка да задълбавате в историята, което ви отклонява от същността.
  Става дума за днес и сега и какво ще последва в бъдеще.

  Защото мат'рялът не мрази турците заради Ботев и Левски, нито заради един-два урока в училище. В училище даже тези уроци ще се прочетат и усвоят не от тези, които мразят турците априори, а от другото, , нормалното малцинство. Защото то е и ученолюбивото
  "Турчин" като обида, като негативно възприемане по дифоут, като манталитет на общуване и себеутвърждаване в разграничението е характерно за лумпените, за нискоинтелигентния мат'рял. Неслучайно характерната проява на такава "себеизява" е в "обидите" между футболните агитки, както и в масовката около "лидери" като Болен и тем подобни.
  И всичко това се основава на близкото минало, а не на събития от преди повече от век, да не говорим назад във вековете.
  Близкото минало, обхващашто последните две - започващото трето поколение. Защо смятам така - писах пространно по-преди в темата.

 86. 86 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#84:"Зорница Христова"]трябва ли историята да се преподава като история, или трябва да се преподава като вероучение? Възможно ли е, когато опростяваме миналото, за да го обясним на децата, и изрязваме голяма част от него (а това е неизбежно) повече да ни е грижа за самите деца, които тепърва се учат да живеят заедно?[/quote]

  Без да искаш си си отговорила сама на този въпрос.
  Децата, както сама си написала, не се вълнуват от такива неща.
  Теб са те учили за "турското робство", ама приятелката ти в класа не си я възприемала като "различна". Толкоз!
  Останалото е в друга плоскост.
  Историята на училищно ниво винаги и навсякъде е по-скоро вероучение. Национални митове, които са си и устоите на нацията. Всеки си ги има. Имат си ги и българите.
  А как да се отнасяш с другия до теб в училище, в градския транспорт или на работа - ако чакаш децата ти да ги научат в училище - жалко за децата. Това е работа за мама и тате, за баба и дядо, за кръга хора, с които избираш да общуваш, а ако си дете - мама и тате да те подтикнат да общуваш. Или да не общуваш.
  Ако смяташ, че някакви си два-три урока, час-два с учителя по история седмично могат не да заменят, а направо да изместят семейното възпитание на морални ценностти ... кофти! Много кофти!
  Тогава по-добре без Ботев. И Азис ще свърши работа.
  Хем ще му е и по-леко на детето после. Никакви терзания, никакви умствени и душевни напрежения!

 87. 87 Профил на batstan69
  batstan69
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че то и с проблема за Баташкото клане беше същото. Авторката беше направила научно изследване по темата защо като е имало кланета навсякъде в този регион, че някъде и по-зверски дори, в историята ни се експонира това в Батак пред всички останали. Защо примерно не знаем нищо за кланетата в селата около Кричим и Бяга? И авторката ни поднася историческата СЛЕДОСВОБОЖДЕНСКА истина - как журналистите отиват в Батак, как правят възстановка на събитията, Захари Стоянов как го описва и др. Но понеже думата "мит" някои зле осведомени клоуни я изтълкуваха като лъжа, а думата "преекспониране" беше тъкувана по същия начин, и като се вдигна един вой до небесата - видите ли, еничари някакви съвременни такива отричат Баташкото клане. И ета да видиш кво става, Пенке ле. Та не изключвам сегашното с Ботев да е нещо подобно.

 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#41:"Десен"]Не знаят езици, не потребяват чужда култура и са културно зависими а и емоционално и оформяни от културата генерирана в България. [/quote] Десен, какво значи 'не знаят езици"?! ТИ имаш ли ниво В2.2. ОТ Гьоте институт и можеш ли ако ДВАДЕСЕТ години не си говорил и писал на един език, да постигнеш при входящият тест /след подготовка с учител по немски език в разките на 15 дни/ резултат на входящият тест на Гьоте институт в София, който определя, че си за ниво В2.2.? Да ти имам и "познанията"....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на Horikoshi
  Horikoshi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако смятате, че училището не играе роля във възпитанието на децата, в такъв случай целият спор би трябвало да ви бъде безразличен.


  Никъде не съм казала, че на децата им е все едно.

 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#88:"dqdomart"]разките[/quote] да се чете "рамките"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#84] от "Зорница Христова":
  Тази статия прилича на епизод от турски сериал. Всъщност става въпрос за последователна протурска /респ. антибългарска/ пропаганда инспирирана от ислямисткия талибан Ердоган. За тази цел се преиначава историята и се отричат факти, вкл. дивашки геноцид върху беззащитни жени и деца. Нещата трябва да се кажат ясно и просто - в България и Европа няма място за разширяване на турското влияние и натрапване примитивни анадолски порядки и манталитет.

 92. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#84] от "Зорница Христова":
  Има няколко въпрсшоа към Вас:
  1. Вие от български произход ли сте?
  2. Ако сте от български произход, имате ли в родовата си история гонения от османците , когато територията на Р. България се е намирала в пределите на Османската империя ?
  3. Как трябва да се чувстват 80 % от българските граждани от български произход, в чийто родове е имало и физически убийства от османците в съвременна България, щом искате да има политкоректно изкривяване на установени исторически факти относно начина на живот на българите в рамките на Османската империя в периода 14-19в.
  4. Прочетохте ли съдържанието на публикуваният линк от коментар № коментар [#68] от "Тояга" и какво мислите за тези констатации, ако сте от български произход?


  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#91] от "valbe":
  Абсолютно съм съгласна с Вашето мнение!
  1000+!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#92:"dqdomart"]Как трябва да се чувстват 80 % от българските граждани от български произход, в чийто родове е имало и физически убийства от османците в съвременна България, щом искате да има политкоректно изкривяване на установени исторически факти относно начина на живот на българите в рамките на Османската империя в периода 14-19в. [/quote]
  Не знам за Зорница, отговарям ти от свое име, защото в рода ми и по майчина, и по бащина линия има такива истории. Конкретно, пра-пра дядо ми е избягал от Лозенград около 1850 г., след като убива местен турски големец и негов син. Убиват ги, спасявайки отвлечената си съпруга и майка от харема. На майка ми рода е от трънското село Коженци, наречено така, защото башибозук залавя мъжете и определя подкуп. Тези, които не са могли да платят са били одрани и кожите им проснати на скалите. Ужасяващи истории, но никой в семейството ми никога не е обвинявал СЪВРЕМЕННИТЕ турци за тях.
  Второ, авторката никъде не иска полит-коректно изкривяване. Иска пресата да не сее истерии. Но след твоите коментари и тези на други ще й стане пределно ясно защо пресата сее такива истерии. Чао от мен.
  ПП. Твоят мъж пак ли те е оставил с единия "таван и синьо небе," че си се разбесняла от скука?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#96:"7777"]Ужасяващи истории, но никой в семейството ми никога не е обвинявал СЪВРЕМЕННИТЕ турци за тях. [/quote]
  КЪДЕ СЪМ ПИСАЛА, ЧЕ ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОБВИНЯВАТ СЪВРЕМЕННИТЕ ТУРЦИ? МОЛЯ- ПОСОЧЕТЕ ЕДИН МОЙ КОМЕНТАР , В КОЙТО СЪМ НАПИСАЛА ИМЕННО ТОВА ИЛИ КОМЕНТАР В ТОЗИ КОНТЕКСТ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#97:"dqdomart"]КЪДЕ СЪМ ПИСАЛА, ЧЕ ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОБВИНЯВАТ СЪВРЕМЕННИТЕ ТУРЦИ? МОЛЯ- ПОСОЧЕТЕ ЕДИН МОЙ КОМЕНТАР , В КОЙТО СЪМ НАПИСАЛА ИМЕННО ТОВА ИЛИ КОМЕНТАР В ТОЗИ КОНТЕКСТ! [/quote]
  За какво крещиш? Изчетох доклада на комисията. Те не искат да махат Балканджи Йово от учебника по литература, а препоръчват да има повече дискусия на текстовете в историческия им контекст и на отношенията с турците в съвременен контекст. Та пак да те питам: ти за какво точно крещиш? Айде, наситина чао от мен. Аз, за разлика от теб, имам работа и семейство, а и предпочитам да прекарвам времето си с нормални и интелигентни хора.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 99. 99 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#35] от "Красимир Кабакчиев":

  Абе Кабакчиев - то иде ред на Винету /от Карл Май мисля беше/ да учат задължително, ти си се закъхарил за Георги Марков!

 100. 100 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар [#77] от "Вени Г.":
  И по какъв точно начин вашият наистина дълъг пост, засягащ събития от 40 години по-късно и в съвсем друг регион на Балканите, доказва, че не Османската империя, а друга политическа сила е организатор на Старозагорското клане? Наистина ми е любопитно.

  Иначе се извинявам за обидата към маловластния султан - използвах го като обобщителен образ на имперската турска власт (както и възрожденците ни, впрочем).

  Една българка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK