Полицейската държава на брежневизма не си е отишла

Полицейската държава на брежневизма не си е отишла

© ReutersДнес в Москва се очаква присъдата срещу три момичета от групата Pussy Riot, които през февруари проведоха в катедралния храм "Христос Спасител" пънк-молебен. С песента "Богородице, изгони Путин" те протестираха срещу новоизбрания държавен глава и руския патриарх Кирил, който открито подкрепи кандидатурата му за трети мандат.
Прокуратурата ги обвинява в хулиганство и иска за всяка от тях да бъдат изпратени за по 3 години в колония с общ режим.
Момичетата получават подкрепа от правозащитници и знаменитости от цял свят, а процесът им се превърна в емблематичен за състоянието на Русия и етикет, бележещ новия мандат на Владимир Путин в Кремъл. По този повод Дневник предлага коментара на Мария Липман - главен редактор на списание Pro et Contra на московския Център "Карнеги", публикуван във вестник "Ведомости":


Репресивната кампания от последните месеци: разпити, обиски, арести, узаконяването на практики на полицейската държава, жестокият абсурд на съда над Рussy Riot и предстоящите тази есен процеси - всичко това предизвиква ярост и депресия, каквито помним от времената на преследването на дисиденти.


Нерядко звучащото сравнение със сталинските времена не е подходящо. Тогава на открити процеси обвиняемите са повтаряли абсолютно идиотски измислици, съдинени от обвинението, и заедно с прокурорите са се клели в преданост към комунистическите идеали и лично към другаря Сталин. Ролята на адвокатите - разбира се, назначени от държавата - е била нищожна. Демонстрацията на човешко достойнство и независимост са били изключвани абсолютно. Онези, които са били надарени с невъобразима сила на духа и дори след изтезанията са отказвали да подпишат признание, са били унищожавани тихомълком и без да ги изкарват на демонстративни процеси. Обвиняемият е можел да застане пред съгражданите си единствено напълно сломен.
Програмата за десталинизация днес е изтикана встрани от вниманието и е почти напълно погребана заедно с подобни благопожелания, направени от преходния президент. Но все пак за паметта за сталинските престъпления е направено не малко - извършени са обширни изследвания и публикации на архивите, издадени са научни и популярни книги, филми, радио- и телевизионни предавания. Днес над 60% от сънародниците ни смятат, че няма оправдание за масовите репресии. Но общо взето тук приключва общественото осъждане на сталинизма.


Полицейската държава на брежневизма не си е отишла

© Reuters


Отвъд границите на обществената реакция остава същността на режима: безусловно доминиране на всевластната държава над безсилните и разединени граждани, представата за това, че нашата власт има изключителното право да определя верния за страната път, а съмнението в правотата й е престъпно.


Раздвоената нация


През последните десетилетия от съществуването на СССР режимът се отказа от терора и масовите репресии. Във времената след Сталин на процесите срещу инакомислещите се появяваха независими адвокати, някои от приятелите и съчувстващите успяваха да проникнат в залата и даже да запишат случващото се; подсъдимите не признаваха вина и защитаваха правото си да мислят различно. Обвинителната присъда винаги и безусловно бе определена предварително, тъпата репресивна машина не слушаше аргументите и не спираше да натиска.


"Обяснете на съда защо в почивките не работите? - Работех, пишех стихове. - Но това не ви е пречело да се трудите. - Ами аз се трудех, писах стихове... - По-добре обяснете как да оценим участието ви в нашето велико и непрестанно движение към комунизма?" (из процеса срещу Йосиф Бродски, пролетта на 1964г., присъда 5 години заточение за "тунеядство") "Обвиняемите грубо са нарушили обществения ред и нормалната работа на транспорта" - това пък е от обвинителното заключение по делото за демонстрацията от 1968г. на Червения площад срещу нахлуването на войсиките на Варшавския договор в Чехословакия. Един след друг обвиняемите свидетелстват: няколко минути преди демонстрацията по Червения площад не е преминал нито един автомобил. Там изобщо не влиза транспорт, но присъдата дословно повтаря: "грубо са нарушили обществения ред и нормалната работа на транспорта".


Полицейската държава на брежневизма не си е отишла

© Reuters


За разлика от сталинската диктатура практиката на съветската полицейска държава между 60-те и 80-те години практически не се обсъжда публично, а за осъждане изобщо да не говорим. В днешна Русия брежневският период стана обект на носталгия - при това в отсъствието на дискурс за това как режимът изгуби легитимността си и кое стана причина за краха на СССР.


На процеса Мария Альохина разказа, че представител на органите на реда, посетил я в ареста "за беседа", обвинил Рussy Riot, че са наследнички на дисидентите. Това "обвинение" звучи от устата на представител на държава, която преди 21 години се отказа от съветския полицейски режим, с който всъщност се бореха дисидентите.


Ако този режим рухна, ако Русия е отхвърлила неговата идеология и икономически строй, неговите "база" и "надстройка", то се получава, че дисидентите са победители и герои? Ето, имаме и булевард на името на Сахаров. Или все пак те са били врагове, а рухналият режим е бил правилен, по-добър от сегашния? Това не са въпроси за дисидентите, а за идентичността на съвременната руска нация. Но нацията не даде отговори, а властта и до днес пази по тях мълчание.


Полицейската държава на брежневизма не си е отишла

© Reuters


Причините за това мълчание са съвсем очевидни. Наследник на КГБ - наказателният орган от онази епоха - при управлението на Владимир Путин стана основен ресурс за висшия ръководен състав на държавата, като се започне, разбира се, от самия президент. Сред назначените от него са и такива като Виктор Черкасов, занимавал се с политически репресии и водил дела срещу дисидентите до самия крах на съветската власт. През 2004г. на въпрос на журналист, той твърдо отговори: "Не ми е известна нито една моя постъпка, заради която да се срамувам от службата си". Тези, които служиха на КГБ през 70-те, с идването на Путин получиха гаранции за безнаказаност и най-широки възможности за присвояване на власт и собственост - било държавна, било частна.


"Да не си личи"


Днес опонентите на режима се занимават Следственият комитет и Център "Е" (Главно управление по противодействие на екстремизма към МВР, смятано практически за политическата полиция на Русия; създадено е през 2008г., а преди това се е наричало Департамент по борбата с организираната престъпност и терроризма (ДБОПиТ) - бел.ред.), но методите и стила на работа не се отличават много от тези на КГБ в десетилетията след Сталин.


И националната сигурност, и съдът все така действат, "за да не си личи" - съдят не за инакомислие, а за тунеядство като Бродски през 1964г., за нарушаване на паспортния режим, като дисидента Анатолий Марченко, за нарушаване на обществения ред, като участниците в демонстрацията от 1968г. Днес Pussy Riot ги съдят за хулиганствно. "Да не си личи" - формулата на Путин от книгата-интервю "От първо лице", където той не без възхищение говори за колегите си, борили се с дисидентите през 70-те.


Полицейската държава на брежневизма не си е отишла

© Reuters


А КГБ си личеше отвсякъде - виждаше го всеки, проявил поне малко интерес или пък съчувствал на дисидентската дейност, но самодоволството на безнаказаността позволяваше на властта да не го забелязва. Точно сега си личи и в днешните "тайни операции", когато на улицата пред съда, където вървеше процеса срещу Ходорковски и Лебедев, внезапно започна ремонт, когато на булевард "Триумфален" устройват състезания с мотори и събори на дарители на 31-о число (датата, на която противниците на Путин се събират за протести - Член 31 от Конституцията гарантира свободата на събирания) или когато нелоялни сайтове стават жертва на DDоS-атаки.


Именно секретната служба от десетилетията в края на СССР - а не сталинските образци, когато сътрудникът на органите можеше за миг да се превърне от изтезаващ в изтезаван - е източникът на вдъхновение за Путин и неговите бивши колеги.


Професионалното и мирогледното им съзряване е станало през 70-те и ранните 80 години на ХХ век - време на всепобеждаващ цинизъм, когато идеологията стремително губеше позиции, израждаше се в кухи формули; едно време на фалш, лъжа и лицемерие във всяка дума на комунистическата власт. Развитието на психологията на потреблението съвпадна с нарастването на тоталния дефицит, а опашките за най-елементарни стоки съседстваха с привилегирования достъп до хранилката на номенклатурата.


Това беше време на снизходително отношение към крадливите и на безпощадно към независимите; време на върховенството на "телефонното право" в съда; време, когато църквата получаваше някакви права на съществуване в замяна на верноподаническо служене на държавата. Това време не може да се смята за отминало - то не е далеч и днес заявява за себе си по-гръмко от когато и да е.


Полицейската държава на брежневизма не си е отишла

© Reuters


Несъветските хора


Но вдъхновявайки се от духа на 70-те, днешните управляващи, разбира се, не могат да ги възпроизведат в цялата им пълнота. Тогава онези малцина, които подписваха писма в защита на дисидентите, го правеха с риск да си изгубят работата, а и свободата. За подкрепата от чужбина можеше да се чуе само от западните "Гласът на...". Вместо днешните съобщения в Twitter имаше само отделни смелчаци, владеещи стенография. Днешното пространство на свобода е неизмеримо по-широко, отколкото в последните десетилетия на съветската власт. Тази нова среда вече породи немалко нови, несъветски хора, които вместо съветската зависимост разчитат на личния си успех и собствения си мироглед.


Независимите граждани вече са натрупали известни навици за солидарност и взаимодействие, но докато не достигат обществени сили за действено противостоене на произвола на властта - полицията, следствието и съдът днес също, както и в съветските времена, се намират в пълно разпореждане на онези, които са "на върха". Парламентарното мнозинство се е изпънало в стойка "мирно", готово да одобри колкото е нужно закони и правила срещу излишно активните граждани. Църквата, издигната от властта до важен държавен ресурс и поощрявана с щедри материални подаръци, е съхранила предишната си сервилност и от нейно име държавата преследва дръзките момичета от Pussy Riot.


Маша Альохина отговорила на оперативния работник, че се гордее, че продължава традициите на дисидентството. Такива продължители в Русия се увеличават и още повече са онези, които съчувстват на делото им и са готови да им помогнат.

Коментари (238)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  РАЗшИРЕНИЕ
  Не само, че не си е отишла,
  но и в БГ пришла!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  По времето на Брежнев не бе чак толкова зле. По време на Андропов бе полицейщина.

  Няма отърваване. Времето се връща, както в Русия, така и в България.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Ако тия момичета ги осъдят, това ще дескридитира Путин в света!То не,че на него му пука де,ама ще е едит от последните пирони в политическият му ковчег!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Полицейската държава на брежневизма не си е отишла

  ....и никога няма да си отиде!

  Проблемът не е в Путин, Медведев, Брежнев или Андропов.
  Проблемът е в модела.....

  Руският модел създава путиновци, андроповци и брежневци...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  По-вероятен е друг сценарий. Съдът ги осъжда и бащицата се намесва и ги помилва. Има право да го направи като президент. Ура, Путин е герой и закрилник.

 7. 7 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо не си погледнем в нашия двор...
  Много бързо забравяме как полиция и жандармерия пребиха нашите деца по улиците и парка на София,не беше много отдавна

 8. 8 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Путин срещу Пути бунт!

 9. 9 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Интересно колко дълбоки анализи се правят за случващото се в Русия и Pussy Riot, а покрай г-н Асанж не можеш да откриеш почти нищо
  И двете истории са абсурдни и говорят за това в какъв абсурден свят живеем, но също така отразяването им и съпътстващите ги анализи (или липсата на такива) показват колко е модерно да се говори широко за Русия, която винаги е управлявана силно авторитарно и да се цензурира и мълчи за проблеми в Западна Европа и САЩ, които са от сходно естество.

 10. 10 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "rex":

  А за нашия...

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  И у нас е така - тоталитаризмът се върна с пълна сила

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#4] от "mtmvb":
  "Руският модел създава путиновци, андроповци и брежневци... "

  Домодерно азиатско общество - има нужда от силна ръка, от владетел с почти митични способности, пред който поданиците да бият чело в земята и да му благодарят за въздуха, който дишат.

  Доказателства? Нашите собствени съфорумци, които лъжат, че Путин еднолично увеличил доходите, закрепил икономиката, щял да "удари с юмрък" на Запада и пр. сенилни розови сънища.

  Истината е, че 12-те години управление на кагебейския гном запратиха Русия твърдо в третия свят, откъдето измъкване няма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не знам защо в храм ще правят пънк-молебен в маски тези "Побеснели вагини"!
  Ако е протест, то не само в Русия, но и в България и другите страни от ЕС е забранено да си с маска по време на протест!
  А защо не отидоха в джамия или синагога? Явно не им стиска!
  А на тези, които ги подкрепят, ги призовавам да отидат утре в джамията до Халите и вътре с качулки да направят пънк-молитва срещу Боко, Станишко, Доган или друг по избор! Желая им успех и разбиране от страна на полицията и мюсулманите!

 14. 14 Профил на ivannny
  ivannny
  Рейтинг: 367 Весело

  Абе, хора - това са глупости. Много им се иска на пуситата /както сами са се нарекли/ да бъдат като десиденти, но не би. Много е смешно да бъдет сравнявани с десидентите от съватско време. Сигурно не се и знае много , но поне две от пуситата са участвали в оргия на публично място в музей, тогава за какво са протестирали или борили ???)))))) Мисля, че е грозно, пошло и противно да се обиждат религиозните чувства на хората с техните простотии в най-голямата църква в Русия /вривена от идейните предци на пуситата/ . А, между впрочем една седмица преди безумието им в "На Христос Спасителя" тези същества са направили репетиция в друга много голяма руска църква. Малко им е три години в затвора. Те са хулигани. А, статията е тенденциозна, едностранчива и направо смешна в опитите тези жени, които сами се унижават да бъдат изкарани борци за нещо си ..... НО - типично.....

 15. 15 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Следва рухна Путин режим, както потъна удави се "Курск" както падна удави се Фобос грунд ...
  Всичко в ръцете на нахалници и простаци се проваля.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Свобода за Рussy Riot!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "Скоро и в други градове" - гледай СССР от 21 век и мисли за България и местната милиционерска хунта.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  за съжаление полицейщината и полицейската държава днес вече се превръщат в глобален проблем

 19. 19 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Весело

  Ей голям рев за 3 неосъзнати "музикантки" с 10 минутно "творчество"

  Не било КИТ, а то било ЦАЦА !!! Страшно готин филм, който все едно е сниман за текущата полемика !!!

 20. 20 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Най-точния превод според мен е "Безчинстващи Путки". Иначе то е ясно че след присъдата Путин ще ги помилва, а вдигащите шум до бога правозащитни организации могат само да предизвикат обратния ефект.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 21. 21 Профил на unufrii
  unufrii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Русия с срам за човечеството, а има хора тук които ги боготворят! Срам!

  unufri
 22. 22 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  да оставим настрана СССР , брежневизми и глупости има конкретно нарушение на закона влизане в молитвен храм и извършване на глупости там , ако утре отида на центъра и се изпикая какво да не ме глобят защото видите ли аз протестирам ?
  Има нормални форми на протест с митинг и т.н. , вече там ако държавата чрез полицията упражнява натиск това е друга тема . Но тук тези пачички да ми ги защитават като борци за свобода просто е смехотворно и жалко .

 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Може да се каже, донякъде постсъветска Русия, но посткомунистическа....Комунизмът е в главите на тия хора и от това няма да се отърват скоро. А за сегашните им управляващи да не говорим.Никога не се е късала пъпната връв с КПСС и КГБ. Брежневският период беше наричан период на застоя, но застой, защото вече беше избита голяма част от интелигенцията и съпротивителните сили на десидентите бяха сведени до минимум. Сегашният период,според мен, е по -различен, защото има вече едно поколение, което израстна след 89г. и ходи на концерти на Мадона и т.н.Има интернет и в някаква степен физическа връзка с богатият Запад. А това не е малко като се има предвид, че преди 89 г. не се знаеше дали Чернобил е гръмнал или не и колко американци са стъпили на Луната. Но, че вероятно , още десетилетия наред ще тънат в пиянство и мизерия под ботуша на отломките от КГБ - със сигурност.

 24. 24 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "mtmvb":
  [quote#4:"mtmvb"]Проблемът не е в Путин, Медведев, Брежнев или Андропов.
  Проблемът е в модела..... [/quote]

  А кой създава модела?

 25. 25 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  позитивно погледнато поне е крачка напред от сталинизма... трябва да отчитаме и малките постижения на северна азия!

 26. 26 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#9] от "blockhead":

  ++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Колкото и да подскачате, за неприлично, хулиганско поведение в Христовия храм, се полага ефективно наказание.... на улицата, в парка иди дойди но в Хлама йок.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 694 Весело

  [quote#23:"SSS"]преди 89 г. не се знаеше дали и колко американци са стъпили на Луната.[/quote]
  Че то и сега не се знае.Едни броят холивудската продукция за реалност ,а другите - не я броим.

 29. 29 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#25] от "lol":

  Проблемът, според мен е там, че целият свят смяташе, че Русия е направила не малка, а огромна крачка напред след смяната на режима в началото на 90-те, а се оказа, че всички май сме били големи оптимисти. Руското общество вече повече от 20 години не може да се оттърве от типове като Путин и компания.

 30. 30 Профил на psm
  psm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivannny
  Гербер, или комунист?

 31. 31 Профил на psm
  psm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "boby1945":

  В Христовия храм са молили Богородица!!! Това хулиганство ли е? Или е хулиганство, че са я молили да ти отърве от един безбожник, нали комунистите бяха такива, още повече дейците на КГБ.

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Добра статия- история , както се казва , современная :))
  Какво е влиянието , обаче , на модела "путин " у нас и сега ???
  Много по - задкулисен и таен , беше "напънат" при комунистите .БСП...Тях сега не ги обсъждам:
  Днес : 1. Имаме ли наченки на култ към 'личността" Боко ? Имаме го ..:
  2. Славословят ли го 90 % от медиите ?/ Да, очевадно е ..
  3.Има ли таен замисъл - да се смачкват всички други партии?? Да, и то НЕ само с избори :
  4.Има ли нахален , просташки популизъм, като при Путин ? Путин - за риба , в кола , в залата , сред калхозники ...
  Боко тук , Боко - там , Боко с лента , Боко без ланта , но ДАВА, Боко не дава, боко лети , Боко със спортисти , Боко с мафиоти - НЕ , последното е тайна ..Бока на карти- - пак тайно ..Боко говори , Боко - пита КОЙ те праща ?? и т.н....Имаме го и популизма :)
  5.Телефонното право - в Съдебната система ?? Има го ..Цвъ. говори, Цвъ., не говори , но му слагат сем. приятелка , Цвъ. критикува- но знае кой ..Не тъща си , де ..) И т.н..
  6.Олигарси червени тук и там ..Има ли ги у нас ? Има ги..
  7.Верни другари от КГБ - пардон от ДС и пожарната ..и дъщерите им , разбира се ..) НЕ, на Путин - на БОКО :)Има ли ги ?? Има ги...
  8.Еднолично управление на държавата - от Вучката до ..Лук ойл- нямало договорки за цените ..
  9.Очевадни ЛОБИСТКИ закони ?? Имаме ги ..
  10.Може ли ВСИЧКО за ТИМ и някои други в дуржавата ? Може..Защото са лични ..на Боко ..Путин , де ...:)))
  ТОВА са само ЧАСТ от елементите на недоразвитата , тоталитарна държава, но те се развиват , като се казва :)
  Е , още нямаме лагери, но имаме уволнения , заплахи , намеси в Съда , определяне КОЙ е престъпник и кОЙ - не , от Цвъ....
  Изобщо , руснаците , все още са ПО-напред в тоталитаризма , от нас , но ЗНАЕ ли се , докога ??? :)))

  BIG AL
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Червените гъдулки са разстроени от факта, че свободни граждани се погавриха - за кой ли път - с омразното съветско грозилище вцентъра на София. А пък те - о, ужас! - нищо не могат да направят на въпросния някой.

  Ех, да можеше да му сложат белезници като джуджетата на Пуси Райът, да оставят децата му без родители, да го тикнат за 5-10 години в каторка... Ама минаха тия времена, червенушки, свърши вашето царство. Вие сте обект единствено на подигравки, не на страх. И вие, и маломерният ви идол.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Червените гъдулки са разстроени от факта, че свободни граждани се погавриха - за кой ли път - с омразното съветско грозилище вцентъра на София. А пък те - о, ужас! - нищо не могат да направят на въпросния някой.

  Ех, да можеше да му сложат белезници като джуджетата на Пуси Райът, да оставят децата му без родители, да го тикнат за 5-10 години в каторка... Ама минаха тия времена, червенушки, свърши вашето царство. Вие сте обект единствено на подигравки, не на страх. И вие, и маломерният ви идол.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Цялата статия иска да ни внуши, че трите мърли пънкарки са десидентки!

 36. 36 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#34] от "dodge_ram":

  А едно изгавряне със Софийската Синагога как ще се приеме ?? То не че няма причини ама карай нали сме толерантни Щото с Бойчето се гавриха в Израел като го накачулиха с бялата шапка

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#36] от "odysseus":
  "А едно изгавряне със Софийската Синагога как ще се приеме ?? "

  Ако Израел беше обявил война на България и ни беше върнал с векове назад в историческото ни развитие, досега щях да съм я запалил.

  Не намесвай синагогата, нищо лошо не си видял от евреите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Бих ги подкрепил, ако се прекръстят на "Бунт пи**дьи".
  Но им завидях на руснаците за Мария Липман. Нашите "журналисти" не изглеждат даже като кръжочници пред жената, написала този коментар. Нямат и 1/10 от смелостта, ерудицията, познанията, изказа, мисленето на тази жена. Ние си имаме Михнева и Сашо Диков. Медиите ни са пълни със страхливи, неграмотни и често откровено глупави писачи и плямпала.

 39. 39 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Въпрос към всички:

  имаме поругаване на храм, извършен съзнателно, извършен по възможно най-обиден за вярващите начин. Как следва да се постъпи с поругателките:
  а.) да се възхищаваме от тях и да им казвме, че те са пример за вдъхновение (!)
  б.) да бъдат наказани така, че никой след тях да не си помисля да повтаря вдъхновението им.

  Лицата с израелско етническо сасмосъзнание може да не се опитват дори да мислят по темата, тъй като са непособни да знаят или дори предполагат как се чувства един православен християнин.

 40. 40 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#13:"focusnik"]Ако е протест, то не само в Русия, но и в България и другите страни от ЕС е забранено да си с маска по време на протест![/quote]

  Направо изпадам в умиление, когато някой използва ЕС като сопа. Колкото до маските, доколкото ми е известно, в момента в цял свят на редица протести се използва маската на Гай Фокс и не съм чувал, някой да е арестуван за това.

 41. 41 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#37] от "dodge_ram":
  Не мисля така от дядовците си знам за една притча за умиращия евреин.
  Вярно бяха истински БЪЛГАРИ. Офицери от войните, единият преподавател във Военната академия преди 44-та и след нея. Та тези хора винаги са били с особено мнение за това колко безобидни са евреите

 42. 42 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#38] от "gsb":

  Никога не забравяй, че в Русия е гнет, терор и ад за журналистите. Там те права нямат и пълзят под бодливи огради за коричка хляб...

  А у нас е свобода и щастие за всички.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#39] от "Вишински":
  "израелско етническо сасмосъзнание " ?!

  Голяма каша ти е в главата, наистина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#36] от "odysseus":

  Това е антисемитско изказване, което няма нищо общо с темата. Запазете си тези настроения за вас и моля не намесвайте Израел!

 45. 45 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#43] от "dodge_ram":

  Нписал съм го просто полит-коректно. Нали се сещаш, мога и по-иначе да се изразя... Ама съм си добричък. Айде, дишай спокойно.

  Ти отдавна не си ни разсмивал с разкази за битието си. Скучно е така. Давай, обещавам да не ти се смея (много).

 46. 46 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#44] от "bi_u":

  ДОБРЕ !!! Ако истината е антисемитска какво правим тогата - нали е ИСТИНА И ПРАВДА и кой побеждава, този зад който е правдата

 47. 47 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 468 Весело

  [quote#27:"boby1945"]Колкото и да подскачате, за неприлично, хулиганско поведение в Христовия храм, се полага ефективно наказание.... на улицата, в парка иди дойди но в Хлама йок.....[/quote]

  Понякога езиковите грешки, които правим, водят до любопитни резултати. В случая - "храм" - "хлам". "Хлам
  -а, м., собир. (разг.). Негодные старые вещи, всё бесполезное, ненужное" (тълковен речник на руския език на Ожегов).

 48. 48 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1990 Весело

  До коментар [#35] от "reakzioner":

  всеки може да бъде не дотам компетентен по някоя тема но има и такива като теб които са тъпи и некомпетентни по абсолютно всички теми

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#44] от "bi_u":
  "Това е антисемитско изказване, което няма нищо общо с темата. "

  Напротив, има всичко общо. За фашизоида-комунист да нападне евреите, храмовете им, религията им, да бръщолеви измислици за "старейшините от Цион" и "световния еврейски заговор" е първосигнална реакция, нещо, което е хардуайърд в мозъка му (или каквото има там в черепната си кухина). Особено когато се чувства пртиснат от обстоятелствата, когато любимата му Русия е светотно посмешище, а смислените хора не изпитван никакъв страх от Булавите и буламачите й.

  Тъй че ... непълно предвидима реакция беше това за Синагогата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#46:"odysseus"]Ако истината е антисемитска[/quote]

  Базирате разсъженията се на грешна теория - истината не е антисемитска, не е фашистка, не е комунистическа, не е моя или твоя. Истината се базира на факти, а не на омраза към едни или други хора, принадлежащи към определена нация, пол или етническа принадлежност.

 51. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Гербер жени щерка с хеликоптер
  Машината кацна на плажа, Миро весели гостите на младоженците.....................................................

  Гербер омъжи щерка си с хеликоптер. Церемонията била в неделя, на брега на морето край каварненското село Топола. Щастливият баща е ДЕПУТАТЪТ от ГЕРБ от Добрич Румен Иманов, който е бивш шеф на ПОЛИЦИЯТА в града. Той завел дъщеря си Десислава до олтара, след като двамата кацнали с хеликоптер. По специална пътека Иванов поверил младата дама в ръцете на любимия й Димитър на самия морски бряг, където влюбените си казали заветното "да" под специална арка. .........................
  Сред гостите на събитието били много приятели на младите и щастливите им родители, част от които представители на местния бизнес................................
  Деси, младоженката , РАБОТИ за TV7 :) и е част от екип на външна продукция на телевизията ...)))))))))))
  ......................................
  Е , така е сега )..И полицията , и ТВ 7 , и млади и стари, знаят за КОГО да работят в ГЕРБ , ако ИСКАТ , разбира се , и хеликоптери , и правителствен самолет , и фалкон , и депутатство , и реклама държавна - за ТВ- -то и т.н....))))

  BIG AL
 52. 52 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#49] от "dodge_ram":

  Сигурно сте прав - не познавах тази страна на комунистическото промиване на мозъци.

 53. 53 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#39:"Вишински"]Въпро към всички:

  имаме поругаване на храм, извършен съзнателно, извършен по възможно най-обиден за вярващите начин.[/quote]

  Реконтравъпроси към въпроса към всички:

  1. Каква е дефиницията/какъв е съставът на "поругаване на храм"?

  2. Поругаване на храм светско престъпление ли е или престъпление/нарушение на църковните канони?

  3. Къде в Библията или където и да е е посочена задължителна форма за отправяне на молитви?

  4. Подобава ли на свещеници да се месят в мирските дела, по-специално чрез агитация в президентска кампания?

  Бих могъл да задам и други въпроси, но мисля, че и тези са достатъчни.

 54. 54 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#53] от "a.sensible":

  ++++++++++++++++++!

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#52] от "bi_u":
  "Сигурно сте прав - не познавах тази страна на комунистическото промиване на мозъци."

  Комунизмът и национал-социализмът се различават в някои идеологически детайли, но са практически тъждествени в омразата и нетърпимостта си към либералната демокрация и човешката личност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#53] от "a.sensible":

  Разбира се когато бащите им тестваха гаубици с църквите или си държаха в тях конете на безродниците това въобще не им е пречело , защото са били първи диалектически атеисти. Сега понеже новата директива на партията е да са мноого православни изведнъж се загрижиха , пишат бог с главна буква , църквите вече не са ретроградни помагачи на фашистите а Храмове (пак с главна буква).
  Бит и душевност на съветския роб...

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 57. 57 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#53] от "a.sensible":

  1. Поругаване на храм е всяко едно действие, което отнема или намалява характерната за всеки храм святост. Особено осквернително е присъствието в олтара на лица, които нямат такова право.

  2. Поругаването на храм е престъпление против вярата, а по светските закони е хулиганство, извършено по особено злостен начин. Сравнимо е с оскверняване на гроб.

  3. При всяка една молитва (абсолютно всяка една!) е необходимо молещият се да е смирен, а в душата му да цари преклонение пред Бог. Желателно е молитвата да бъде тиха, наум. Още Христос обръща внимание, че истиските християни се молят тихо, така, че да ги чува само Бог. Всяка една молитва, извършена без смирение, е недействителна и не се счита за молитва.

  4. Всеки свещеник е свободен да прави онова, което той счита, че е в полза за Божието дело на земята, като не влиза при това в разрез с каноните.

 58. 58 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да ги сравниш тия със Сахаров е доста смешно, не знам защо хората бъркат търсенето на евтина провокация с дисидентство. А на всички дето плещят за полицейската държава в русия ги съветвам да поживеят малко в щатите, за да раберат какво значи наистина полицейска държава. Истината е че всички държави вървят в тази посока, защото това е единствения начин да се запази статуквото независимо от системата - либерална демокрация, сициализъм, комунизъм и.т.н.

 59. 59 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#6] от "dissident":

  Интересно е, какво би станало ако същото се случи в "Александър Невски" и група музиканти оплюят Б.Борисов? Как би реагирала властта

 60. 60 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#57] от "Вишински":

  http://www.youtube.com/watch?v=j34juXrJWqw

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 61. 61 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#60] от "Karla Hanneman Alien":

  Не разбирам как подобен видеоклип може да е индулгенция за каквото и да било. Да оправдаваме собствените си мерзости с мерзостите на другите е все едно да се опитваме да се мием с кал.

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#56] от "Karla Hanneman Alien":
  "Разбира се когато бащите им тестваха гаубици с църквите или си държаха в тях конете на безродниците това въобще не им е пречело , защото са били първи диалектически атеисти. "

  Още е пред очите ми потресаващата сцена, когато на Коледа '89 група баяти комунисти, предвождани от Петър Младенов, Добри Джуров (с генералски лампази) и Андрей Луканов отидоха да се черкуват в Ал. Невски, запалиха смирено свещички и се ... прекръстиха (ама как си личеше колко не им иде отръки!! ).

  Ето ТОВА е поругаване, след което храмът трябва да се преосвещава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  Подкрепата за бунтуващите се руски пуски се разраства сред всички гейове по света.
  Кмета на Рейкиявик Jon Gnarr (известен предимно с товa че е известен гей) е участвал в поредния гей-парад в поверения му известен с многобройните си гейове град, също в подкрепа на руските пуски:
  http://www.youtube.com/watch?v=96XP_QbU580
  Отново, както при предишните си обществени прояви кмета Jon Gnarr се е появил облечен, както му подобава - в рокля и възкачен на камион с гордия надпис "Gayor" (идва от комбинацията Гей-Кмет) и обкичен са плакати "Free Pussy Riot".
  По нашенско за сега активна позиция по подкрепа на руските пуски са показали само група онанисти от София и околните села.
  ---
  Руските пуски Pussy Riot, преди да бъдат заточени в тюрмата на народите, се бореха срещу надигащия се царизъм, не само чрез песни, пляски и частушки, но и чрез ивършване на полово сношение със замразена курица (превод кокошка), както се вижда от тук
  http://www.youtube.com/watch?v=vSK-W5oKTZI
  Заради което са вече приети в световната правозащитна организация "Онанисти без граница"
  Окрилени от примера на гей-парада в Рейкиявик и софийските ЛГБТ са подали заявка за протестен поход, като канят и многобройните групи от неорганизирани софийски онанисти да се присъединят към тях. Обсъжда се предложението на софийските ЛГБТ - протестния поход да завърши в Борисовата градинка, където да прерасне в учредителен конгрес, на който да се извърши обединение между тях и софийските онанисти в ЛГБТО - "Лесбийки Гейове Бисексуални Травестити и Онанисти".

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 64. 64 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Не е ли поругаване на храма присъствието на свещеници - агенти и доносници на ДС? Не е ли гавра с Бог начина на живот на висшия клир и смешните обяснения за лимузините и скъпите часовници?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 65. 65 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#35:"reakzioner"]Цялата статия иска да ни внуши, че трите мърли пънкарки са десидентки![/quote]

  Що, на теб да влзеш в църква и да пееш "Господи, разкарай Путин" и след това да те осъдят на 3 години каторга на какво ти прилича?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 66. 66 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#27:"boby1945"]Колкото и да подскачате, за неприлично, хулиганско поведение в Христовия храм, се полага ефективно наказание.... на улицата, в парка иди дойди но в Хлама йок.....[/quote]

  По времето, когато Христос е бил жив, дали е имало христови храмове? Или и ти като оялите се попове бъркате вярата с религията?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 67. 67 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  [quote#27:"boby1945"]Колкото и да подскачате, за неприлично, хулиганско поведение в Христовия храм, се полага ефективно наказание.... на улицата, в парка иди дойди но в Хлама йок..... [/quote]

  При подкпера на Правата линия разсъжденията могат само да навредят. Повторението на догмите му е майката.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 68. 68 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#39:"Вишински"]имаме поругаване на храм, извършен съзнателно, извършен по възможно най-обиден за вярващите начин.[/quote]

  Къде видя поругаване на храм в клипа? Драскаха по иконите ли, чупеха мощи ли?

  Кълчеха се отпред, върху кораба ли, пред олтара ли и пееха песни срещу Путин. Поругаване? Да не би да са нарисували пентаграми или обърнати кръстове? Би ли проверил в речника какво значи поругаване? Кое от направеното съответства на "възможно най-обиден за вярващите начин"?

  Ти изобщо гледа ли клипа? А ако си го гледал, изобщо можеш ли да мислиш, или просто препредаваш чужди мнения?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#31] от "psm":

  "В Христовия храм са молили Богородица!"
  Ама ти наистина ли си мислиш, че тези
  три хилещи се крайно самоуверено , със
  съзнание за превъзходство жени са вярващи?
  Всичко това е елемент от политическата борба
  срещу законно избрания президент от елитарни
  кръгове,които искат някак си да изпреварят
  естествения ход на историческите събития.
  То не че нямат такова право, но трябва да се
  съобразяват с чувствата на вярващите и да не
  оскверняват Божия храм, който си спомням като басейн "Москва" от едно време.

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#65] от "epoc":
  "на какво ти прилича? "

  На мен ми прилича на есхибиционизъм, който е
  знаел , че ще му бъде дадена широка гласност и
  подкрепа на "прогресивната западна
  общественост".
  Хора , като Пол Маккартни и Боно, разбрали
  неразбрали са какво иде реч и давай на подписите.
  Други, като Мадона , напротив...разбрали че могат
  за пореден път да са в център на скандала, също
  пълен напред.
  Къде бяха те, когато полицейска кола в Ню Йорк
  мина през краката на участник от Окупирай Уол
  Стрийт или арестуваше масово хората?
  "300 Occupy Wall Street protesters arrested in NYC"

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Интересна ми е реакцията на доказаните
  дисиденти,които в момента работят в Русия
  и познават нещата и на Запад.Ето един от тях:
  "Олег Радзинский заканчивал филологический факультет МГУ, когда в 1982 г. был арестован КГБ и впоследствии осужден по обвинению в "антисоветской агитации и пропаганде". Освобожден в 1987-м, в том же году эмигрировал в США. После аспирантуры Колумбийского ...
  университета по специальности "международные финансы" и многолетней работы на Уолл-стрит вернулся в Москву в 2002-м, чтобы возглавить Совет директоров крупнейшей российской интернет-компании Rambler. Он оставался на этом посту до 2006 года. Член правления Национальной Ассоциации Телерадиовещателей и член Индустриального Комитета СМИ."

 72. 72 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivannny": Поздравления за прекрасния коментар!

 73. 73 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#63] от "PlamenVarna": Йоун Гнар (Jón Gnarr), кметът на Рейкявик, е откровен защитник на LGBT общността. Това обаче, което е важно да се отбележи е, че гей-парада през август в Рейкявик се празнува повече от колкото националния празник на Исландия на 17. юни. И се празнува като семеен празник.

 74. 74 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е, това е Русия, волейбола с Бразилия, Путин, Пуси рейт, и какво ли не, бунта в Татарстан за независимост/ който " нашите" медии премълчаха, както и желанието на индианците от Дакота да напуснат САЩ. ТИШИНА В ЗАЛАТА, само каквото ви кажем това ще четете, слушате, мислите.Тоталитаризъм е върховната цел на олигархията. НИКАКЪВ отказ от парно, цена на винетки , ток, вода, каквито ви кажем. Е, роби, мълчете, хляб и зрелища, така си отиват империите и еснафлъка, скрит зад бира и чалга.

 75. 75 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#49] от "dodge_ram":

  Споко моше! Преди ден ти зададох един въпрос, на който не си ми отговорил. Защо вие евреите така мразите Русия, някаква религиозна ли причина има? Защо?

 76. 76 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#57] от "Вишински":

  . Светската власт не е компетентна да преценява „характерната за всеки храм святост“. Църковната власт пък не е компетентна да праща някого в затвор. Извън това, щом „поругаване на храм е всяко едно действие, което отнема или намалява характерната за всеки храм святост”, по тази логика хипотетично е възможно при определен брой „поругавания“ един храм да престане да бъде свят. Светостта на един храм идва от вярата на хората и от силата на тяхната вяра.

  2. „Хулиганство по особено злостен начин“ няма. Нито в НК на Руската федерация, нито в българския НК.

  3. „Желателно е молитвата да бъде тиха, наум.“ Това пожелание най-първо трябва да се отправи към свещениците. „При всяка една молитва (абсолютно всяка една!) е необходимо молещият се да е смирен, а в душата му да цари преклонение пред Бог.“ Доколкото ми е известно, религиозният екстаз е познат и в християнската църква. „Всяка една молитва, извършена без смирение, е недействителна и не се счита за молитва“. Подпис, печат? Това ми звучи като нескопосан текст от българското административно право. Много моля да не си приписвате правомощия, които са само и единствено на Бог.

  4. „Всеки свещеник е свободен да прави онова, което той счита, че е в полза за Божието дело на земята“. Съотнесено към управлението на Путин, това е най-големият цинизъм, който съм чувал.

  Накрая ще завърша с Лука 6:37 – не съди и няма да бъдеш съден.

 77. 77 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#53] от "a.sensible":

  Ме се правете на правно компететентен, защото обвинението не е за поругаване на храм, а заради хулиганство, в неговата квалифицирана форма, предварително запланувано и насочено към разпалването на религиозна омраза!

 78. 78 Профил на psm
  psm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#69] от "тулса":

  Не става въпрос дали са религиозни, и подобни определения "Елитарни кръгове", "против законния президент", на чист български език означава "дрън, дрън ярина". Молитвата е по повод факта, че ръководителят на църквата - самият патриарх, заявява, че единствения богоугоден човек от кандидатите е Путин, т.е. директно религията се намесва в изборния процес. И след като църквата, т.е. партиархът определя кой е богоугоден, и то при положение, че всички знаят, че е атеист, эте демонстративно се обръщат към светата майка, за да уязвят обидилият другите вярващи патриарх. Така че, ако някой трябва да бъде съден за обида на вярващите, това е генералът от КГБ, партиархът на Москва и Вся Россия Кирил.

 79. 79
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#75] от "reakzioner":
  "Защо вие евреите така мразите Русия, някаква религиозна ли причина има?"

  Не я мразим бе, подиграваме й се. Това не е държава, а територия в процес на приватизация. Всичко, с което вие руснаците сте се заели досега, все е ставало не както трябва, а както обикновено. Вие руснаците живеете в постоянен страх от властта и смятате това за нормално. Вярвате в Сталин и Христос едновременно. Не можете да сглобите една отварачка за консерви. Умирате на 59 години (мъжете) и 66 години (жените). Водите се "империя", а са на път да ви изритат от последната ви държава-клиент в света. Водите се бели, а не знаете колко китайци живеят в сибирските ви села и как са попаднали там.

  Не е ли смешно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на smog
  smog
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много коментиращи изтъкват, че не може в "храма" да се правят безчиства...
  Нещо за безкрайните безчинства на поповете агенти да кажете, затвор за тях искате ли?
  Отваратително лицемерие...

 82. 82 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#76] от "a.sensible":

  1. Именно. Там сега е храмът "Христос Спасител". Именно вярата го направи такъв, издигна го отново. Преди това комунистите го бяха срутили. И сега идват три боклука, които именно оскърбяват вярата на хората с действията си, това е в ущърб със светостта на храма.

  2. Да. Няма го. А това променя ли дори на йота факта, е е именно злостно хулиганство, т.е. хулиганство, извършено с особена злост?

  3.
  [quote#76:"a.sensible"]Доколкот ми е известно, религиозният екстаз е познат и в християнската църква. „[/quote] Само в така наречните "църкви" в САЩ, където се блее "Алилуя", а тълпи се лашкат напред-назад. В истински християнските църкви (католически или православни) са търси СМИРЕНИЕТО.
  Именно изискването за смиреност е неотменно при молитвите. Можеш да прочетеш съответната религиозна (или богословска) литература по темата, там е обяснено много подробно.

  Аз не съдя. Аз се възмущавам и се гневя.

 83. 83 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#57] от "Вишински":

  А Христос "поругал" ли е храма, като е направил скандал и е разгонил с бой търговците?
  Защото твоята логика съвпада напълно с логиката на фарисеите, които му искат смъртна присъда. Май не се различаваш с нищо от тях.

 84. 84 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#77] от "reakzioner":

  Първо, много добре ми е известно каква е правната квалификация по повдигнатото обвинение и постановената присъда - чл. 213, ал. 2 във връзка с чл. 213, ал. 1, б. "б" от НК на Руската федерация. Честно казано, доста фриволно тълкуване на термина "разпалване на регигиозна омраза".

  Второ, що се отнася до "поругаването на храма", моите въпроси бяха предизвикани от по-ранен пост, който на всичкото отгоре съм цитирал. Така че преди да правите неадекватни коментари, най-първо се запознайте с това, което коментирате.

 85. 85 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#75] от "reakzioner":

  Остави го Бен Цви, той явно е още в стрес след разпадането на най-великата за всички времена хиперзвукова самолето-ракета, построена от втората по величие след истинската му родина най-велика страна. Явно човекът си има фиксация. Ти му задаваш конкретни въпроси, той седнал да ти говори за отварачки за консерви...

 86. 86 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#80] от "dodge_ram":

  Е не си хубав човек. Питам те съвсем откровено, защо вие евреите мразите руснаците, ти пак не отговаряш, разводняваш всичко. И българите ли така мразите, защото българската икономика не нещо повече от руската???

 87. 87 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#83] от "marker":

  Не може да има дори опит за сравнение.

  Христос забелязва, че в храма се извършва оскверняване. Забелязва, че там не цари смирение пред Бог, ами някакви си се опитват да търгуват. Той съответно прекратява безчинството.

  А тук - тук виждаме всички за какво става дума.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#86] от "reakzioner":

  Не, те нас ни обичат. От любов към нас са готови на всичко.

 90. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#81] от "smog":
  "Нещо за безкрайните безчинства на поповете агенти да кажете, затвор за тях искате ли?"

  По тая линия в средите на "православните" русофили цари пълно мълчание.

  Църква, в която висшият клир се състои почти изключително от инфилтрирани атеисти, а "патриархът" (никога няма да го напиша без кавички и с главна буква) е офцер от КГБ, е ПОРУГАНА. Тя няма морално право да служи като посредник между Бог и миряните. Ако Христос можеше да види в какъв разврат и грехопадение живеят пастирите Му, с часовниците по за сто хиляди евро и кортежите от бронирани лимузини, щеше да ги отлъчи от църквата Си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 91 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#88] от "reakzioner":

  Нали? Още по-сладко е, когато започне да говори от името на православието, изобщо от християнството.

  Басирам се, че не знае с коя ръка се кръсти човек.

 92. 92 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#82:"Вишински"]Само в така наречните "църкви" в САЩ, където се блее "Алилуя", а тълпи се лашкат напред-назад. В истински християнските църкви (католически или православни) са търси СМИРЕНИЕТО.[/quote]

  Така ли? Май не си чувал за "екстазът на света Тереза"? Или че в православната църква също се е водил дебат на тема "смирена молитва срещу екстазна молитва"?

 93. 93 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#87] от "Вишински":

  Недей да извърташ. Момичетата също смятат, че патриарха осквернява църквата, като се намесва в политиката и открито подкрепя Путин. Христос е казал: Кесаревото - Кесарю, божието - богу. И това патриарха най-малкото трябва да го знае и спазва. Така, че случаят е абсолютно аналогичен. Фарисеите искат наказание, властта криейки се зад фарисейски увъртания, раздава непомерни наказания.

 94. 94 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#92] от "a.sensible":

  Не, не съм чувал за подобни неща. Не съм дори убеден, че съществуват. Това, в което съм напълно убеден, е именно изискването (постулат) за смиреност.

  Бог никога не чува молитви, изречени в сътояние на ярост, омраза, завист или горделивост. Молитвата трябва да е или смирена, или не е молитва.

 95. 95 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#90] от "dodge_ram":

  Не си убедителен моше! Наскоро имаше доста педофилски скандали в средите на американската католическа църква, та трябваше Папата да се извинява на жертвите. Е това не поруга ли тамошната църква??? Елементарен си като бобена супа, въртиш, мажеш, все Русия ти е виновна!

 96. 96 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#92] от "a.sensible":
  Май не си чувал за "екстазът на света Тереза"?

  Тия работи едва ли ги преподават в милиционерското училище.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 97. 97 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Отвъд границите на обществената реакция остава същността на режима: безусловно доминиране на всевластната държава над безсилните и разединени граждани, представата за това, че нашата власт има изключителното право да определя верния за страната път, а съмнението в правотата й е престъпно."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 98. 98 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#93] от "marker":

  Тогава, ако е така, "момичетата" е трябвало да уловят патриарха и да го бият.

  Те не правят нищо подобно. Те..., ох, уморих се наистина да преразказвам, гледай видеото какво именно правят. И с особено внимание ги слушай какво пеят.

  Т.е. - тезата ти, че са против патриарха издиша силно.

  Най-куриозното е, че и срещу Путин не са. Путин е за вкус и цвят добавен. Те търсят отчаяно известност на всяка цена. Явно са решили, че при тях единствената известност, която е по силите им, е именно скандалната. Решават да поругаят църква, а Путин е добавен за това, за да могат после да кажат,че не е хулиганство, а дисидентство.

 99. 99 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  [quote#83:"marker"]Защото твоята логика съвпада напълно с логиката на фарисеите, които му искат смъртна присъда. Май не се различаваш с нищо от тях. [/quote]
  Различава се - има военен чин.

  Gunter glieben glauchen globen
 100. 100 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#6] от "dissident":

  Баш това ще стане. Съда ще ги осъди на ефективно лежане в затвора, а бащицата ще прояви великодушие и ще им го опрости. Или ще се намеси в полза на условна присъда

  Чиста ПР кампания на Путкин е това, а тия пънкарки са рядко тъпи, защото ги ползват за елементарни игрички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK