Недоволство 2.0

Снимка от протестите на "Орлов мост" през юни 2012г.

© Георги Кожухаров

Снимка от протестите на "Орлов мост" през юни 2012г.Авторът на един от най-четените текстове покрай протестите на Орлов мост през юни "Добро утро! Ние сме децата на прехода" Георги Деянов ни изпрати нов материал. Той специализира бихевиористична икономика в чужд университет и в момента готви дипломната си работа. Публикуваме го едно към едно (вътрешните заглавия са на редакцията):


Недоволството е вече различно. Целта не е да се излъчат лидери и да се делегира отговорност. Няма отново да се натоварят шепа супергерои с надежди, очаквания и разочарования. Гражданската активност не е еднократно действие веднъж на няколко години. Не работи досегашният модел на несъгласие, гласоподаване и прибиране вкъщи да се осъществява телевизионен "контрол". Стига гневно гледане на телевизия.


Не на демокрацията от дивана
Изключва се автопилотът, отговорността за живота се поема на ръчно управление. Ежедневно.


Благосъстоянието в развитите страни се създава от свободната инициатива, творчество, съзидателност на хиляди хора. Всеки, който отговаря на минимални и еднакви за всички изисквания, може да създаде организация, с която да се бори за възможности. В стопанството с отворен достъп има стимули и условия за все по-ефективно създаване на стойност. Основен източник на награди става иновирането. Политиката е управление на общите дела - процес на взимане на решения какво да се прави, за да не живеем по-зле – управление на кризи, и какво да се прави, за да живеем по-добре – политики на развитие. В отворено и открито състезание на идеи и решения паят за всички се увеличава. Магията е неизчерпаемият ресурс на човешкото въображение.


Отворен достъп в стопанството причинява и поддържа


отворен достъп в политиката и обратно. Установява се двоен баланс, който освен динамични пазари създава свобода и отговорност. Гражданско общество е многообразие на икономически агенти, които се превръщат в политически активни винаги, когато интересите им са застрашени. Класическо негово проявление са природозащитници, протестиращи срещу промени в правилата, които улесняват разграбването и унищожаването на природата. Именно в постоянен мирен сблъсък на интереси се осуетява раздаването на привилегии на малка група за сметка на всички останали, а стопанството се развива устойчиво.


Въпреки всичко свободата и отвореният достъп не са естествени за обществата. Модерни изобретения са. Естественото е да има владетел и поданик. Владетелят измисля и налага законите. Раздава справедливост, както я разбира и чувства. Определя кой какво и как ще произвежда, прибира дан. Поданикът има право да спазва правилата. Ако е послушен и има късмет, преживява. Често безчестно в оскъдица, бруталност и страх отглежда децата си и ги учи за смирената главица. Свободата не изненадва народите. Не може да се внесе или да се получи даром. Не се предизвиква чрез ритуал, нито (с) дистанционно. Очевидно е, че


нормалността не се причинява и само с ентусиазирано гласуване


Заблуда е, че не може да се осъществява също толкова ентусиазиран, постоянен, пряк контрол върху решенията, които взимат политическите лица.


Осъществяването на общуване никога не е било по-достъпно. Не е луд този, който яде баницата, а който го държи офлайн. Ако гражданите не изискват от политическите си представители, олигарсите ще продължат да го правят. Всяка възможност за непрозрачно, необективно взимане на решения и разпределяне на ресурси ще се оползотвори. Най-силното оръжие срещу кражбата и лъжата е осветляването. Превенция чрез прозрачност.


Вторачването в политиката, и още повече участието само веднъж на няколко години, произвежда половинчатите резултати, в които сме затънали днес. Съгласието за живеене в обществен строй, основан на политически плурализъм и пазарна икономика, не е равносилно на произвеждането му. Преходът ни към общество на отворен достъп е като модерна съраунд система, която не сме доинсталирали. Не е изненадващо, че не се чува добре.


Липсващите отворени достъпи и свободни пазари се извоюват всеки ден. Взискателно пазаруване помага. При възможност потребяване на екологично честни продукти. От домати, през социологически проучвания до политически решения. Подкрепа за монополите не се равнява на подкрепа за развитието на динамично стопанство. Неуместно е да се твърди, че пазарната икономика се проваля в България: за 1300 г. никога не сме имали стопанство с динамична конкуренция, основана на отворен достъп.


Разбиването на информационния картел


от новите медии е отличен пример как се печели от конкуренция. Отворен достъп до алтернативни източници на информация притиска традиционните медии да отразяват и анализират събитията и процесите, които хората смятат за важни, по обективен начин. Репутацията на медиите, които не отговарят адекватно на търсенето на истина, се съсипва чудесно.


Свободно е обществото на активно участие в процеса на взимане на решения. На будно разбиране
на причините и пречките пред развитието. Свободата е отговорност уменията и предприемчивостта да се използват за увеличаване на благосъстоянието. Борбата отново е за свобода. Естествено е облагодетелстващите се от правилата на статуквото да пречат на демонтирането им. За останалите е революцията на осъзнаването, че промяна е възможна.


Пречупване на мита за незначителността. Свободният човек, независещ от държавата, от олигарси, изправено защитава правата си. Последователно и прагматично създава, налага и спазва правилата на печелившата игра. Днешните българи от исторически шум се превръщат в архитекти на обществото на отворен достъп. Отново е интересно. Началото на края е поставено и вдъхновява. Защото освен красиво тук е и възможно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 931 Весело

  Завършва доста оптимистично Дано "дръпнe дявола за опашката"

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 497 Весело

  Не на демокрацията от дивана

  Изключва се автопилотът, отговорността за живота се поема на ръчно управление. Ежедневно.

  ----------------


  Ето това е голямата Невъзможност на българина -

  да си управлява живота Сам!
  ........
  от 1396 до 1876 са го управлявали турците
  от 1876 до 1944 е имал шанс да се научи
  след 1944 пак го управляват
  -----------

  Хората сами си пишат житието и 95 % от тях са недоволни от резултата - защото са ..........
  за съжаление
  -----
  за това 23 год гласува за "оправачи" за 800 дни.......

  и го "оправят" добре

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  "...Магията е в неизчерпаемият ресурс на човешкото въображение..."
  Ако герберите бяха схванали простата логика на горния абзац, навярно щяха по-смело да се захванат с рефорните, които да открият нови възможности за бизнес в страната и така, по-леко да преминем през кризата...Не би!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Трябва упражнение в управление ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#4:"Нефертити"]Трябва упражнение в управление ..[/quote]

  Трябва Вразумяване в отстояването на права!!!

  ако не става с гласуване , с подписки и плакати - търси се друг , различен начин

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Системата не подлежи на ремонт, а на колапс. Трябва нещо коренно различно. Иначе само ще се въртим в един омагьосан кръг.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Отговорът е, че всеки човек има да извърши върху себе си много по-голяма и сублимна, отколкото каквато и да е работа на някой гений. Той работи върху по-благороден от дървото или мрамора материал – върху собствената си душа и интелект и по този начин може да постигне най-висшето благородство и величие, известни някога на земята или на Небето. Така той става най-великият творец и автор и неговият живот, който е много повече от някаква книга, става достатъчно красноречив. Всеки човек трябва да прави най-благородното нещо, което някой може да направи или опише. В човешкото съществуване има широко поле за изява на кураж, жизнерадост, енергия и достойнство. Поради това нека нито един Човек да не счита живота си за обречен на посредственост или низост, на суета или неизгоден труд или на някакви цели, които не са безсмъртни. Никой не може да каже наистина, че големите награди на живота са за другите и че той не може да направи нищо. Няма значение колко величествен и благороден акт авторът може да опише или художникът може да нарисува, винаги ще бъде по-благородно за теб да отидеш и извършиш това, което друг описва или да бъдеш моделът, който другия рисува.

  apoloniy
 8. 8 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Един колега ми разказа за някакъв фантастичен роман (не помня името):

  В една държава управлението е направено така, че всеки желаещ може да стане министър-председател, депутат или кмет. При започване на работата на шията му се слага специална дистанционно управляема яка. Всеки човек има право да гласува онлайн против дадения управляващ. При набиране над 50% отрицателни гласове от хората, яката на дадения управляващ се взривява и отнася главата му. След това се поканва друг човек да заеме управлението.
  Така управляващите са стимулирани да се съобразяват с желанията и нуждите на хората.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 9. 9 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално


  Колко е наивен авторът...

  Явно не познава Курумбашев и професионалния му опит като сценарист...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  Направо си е време за http://www.youtube.com/watch?v=kbj3AYzHUH4 .

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#8:"Марин"]Един колега ми разказа за някакъв фантастичен роман (не помня името): [/quote]


  Марине , фатастични романи има много ,

  защото 95 % от хората вярват в чудеса , разочароват се

  после Пак искат някой да ги очарова-

  а Очарователи не липсват - с продажба на очарование си изкарват хляба

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Все по-несвързано става.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3640 Разстроено

  До коментар [#11] от "ЗЕМЕТРЪС . BG":

  Съжалявам!Без да искам те докладвах на модератора! Така е като пиеш кафе,четеш,обличаш се...Всичко накуп.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  Автора не казва нищо ново.Това си го знаем,но се изисква много усилие да си непрекъснато активен

 15. 15 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#8:"Марин"]В една държава управлението е направено така, че всеки желаещ може да стане министър-председател, депутат или кмет. [/quote]

  Билет за Транай - Р. Шекли
  http://chitanka.info/text/1421-bilet-za-tranaj

  Шекли е уникален!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 16. 16 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Статията е общо взето безмислени общи приказки. Невежествените протести няма да променят нищо съществено. Частната собственост, свободният пазар и демокрацията са несъвместими. Информационното затъмнение и масовото промиване на мозъци са във върха си. Всички възможни политически идеи са задушени. Затова най-много и най-успешно се протестира от еколози. Ама с малко повече ПиАр и тях ще ги заблудят. Частния икономически интерес и печалбата са чумата на съвремието ни. Докато те съществуват нещата ако не отидат на по-зле то поне няма да се подобрят.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 17. 17 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#13:"hodounski"]Така е като пиеш кафе,четеш,обличаш се...Всичко накуп.[/quote]

  прави всичко бааавно , поотделно.........

  и всичко ще ти се получи

  бързата работа-срам за майсторката

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3640 Весело

  До коментар [#17] от "ЗЕМЕТРЪС . BG":

  ОК! Когато имам време...

 19. 19 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  То коренно различното е ясно какво може и трябва да бъде. Ама само да се отвори дума и почти всички почват в хор да плюят.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 20. 20 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Обществото трябва да се научи да цени хората по техния принос към това общество, а не по техните индивидуални успехи. Свободна инициатива, в полза и на останалите, в това е разковничето на една успяла страна.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Автора допуска основна грешка, опитва да подобри си-та, а не да предложи нова. Опитва да приобщи невъзможни неща, напр. целите на индивида с ползите за обществото. Този тип капитализъм с идеология на либерализъм е построен на ресурсите на земята, който не са неизчерпаеми и естествено се стига до криза. Другият проблем е "развитието", т.е. непрекъсната печалба, нещо което се опира на развитието на технологиите, но подобрява ли се живота и как се подобри живота със навлизането на компа и Джи ес ема.Комай само го натовари още. Имам и мнение за промяна, което кореспондира с авторското. Усъвършенстване, индивидуално и почти принудително на основата на духовни практики. НО, един от най-големите и стар бизнеси няма да го позволи и това е светата църква в всичките си разновидности, може би само изключение прави " Пътят на Великия Буда" и то защото е нещата са без бог, а на постигане на духовното.

 22. 22 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#16] от "kihano":

  Що се мъчиш да пишеш?
  Основната цел на живота ти е някой да ти сипне в паничката, без да се напънеш физически или умствено. Продължавай да си живееш като Човекът-Хлебарка и не се опитвай да променяш мнението на онези, които създават нещо, че и за теб да има трохички. От целия ти пост лъха на завист, некадърност и мързел.

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Получава му се писането на г-н Деянов.
  Остава да се получи и промяната. Аз желая това от сърце, дано сме повече.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Е. не всички са недоволни. На мен ми е удобно в България да е доста евтина държава.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 25. 25 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dante":

  А от твоя лъха патологичен нарцисизъм. МКБ-10 F60.8

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 26. 26 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dante":

  Между другото, твоят пост си го пуснал за своя собствена утеха. За да си обясниш някак си моето инакомислие и то по принизяващ мен начин. С моето принизяване намаляваш вината която сам изпитваш поради делата които вършиш или си вършил и които моето мнение изглежда засяга по осъдителен начин.
  Все едно, демокрацията предполага политическо равенство, но очевидно политическо равенство не може да има, когато има икономическо неравенство. Следователно частната собственост е несъвместима с демокрацията. Частната собственост превръща демокрацията в плутокрация. Факт!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 27. 27 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Свободният човек, независещ от държавата, от олигарси, изправено защитава правата си ..."

  ... а поданика си избира Вожд, връчва му свободата си "за отговорно пазене", и сляпо го аплодира за всяка изречена глупост и за всяко извършено безобразие, защото дори когато греши Вождът е прав!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 28. 28 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 843 Неутрално

  И какъв е този свободен човек, който не зависи от държавата. Да не е от друга държава? Но тогава какво прави тук?
  Тази държава да не е докарана от някъде и инсталирана тука, а ние се борим да я изгоним?
  И като я преборим, какво правиме?
  Сядаме в бирарията и някой на три бири, който не си е дочел учебника, ни обяснява тия неща.

 29. 29 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#26] от "kihano":
  След като препрочетох по няколко пъти Удхаус, Лийкок, Нушич и други хумористи, единственото ново забавно нещо, близко до абсурда, което се намира в наличност е форума на Дневник. Понякога попадам на такива идиотщини, че не мога да се сдържа да коментирам..

 30. 30 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 494 Весело

  [quote#27:"Pavlik Morozov"] а поданика си избира Вожд[/quote]

  Хехе, какъв оптимист само... Май по-скоро е "а на поданика му подават Вожд, когото поданикът да избере". Де да ги избирахме наистина вождчетата и царедворците...

 31. 31 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 494 Весело

  [quote#28:"valbe"]И като я преборим, какво правиме?
  Сядаме в бирарията и някой на три бири, който не си е дочел учебника, ни обяснява тия неща.[/quote]

  Че в Симеоново има ли бирарии??? :О

 32. 32 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Днешните българи от исторически шум се превръщат в архитекти на обществото на отворен достъп. Отново е интересно. Началото на края е поставено и вдъхновява. Защото освен красиво тук е и възможно."..
  Ех, ако знаех каква трева пушиш..

 33. 33 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dante":

  Пробвай с Фройд

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Малко идеалистично и наивно на места , но е хубаво да се пишат и анализират повече и повече проблеми на тази тема.Поздрави!

 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dante":

  Тъй като виждам нещата като 'kihano', аз намирам
  ТВОЯ коментар 22 за абсурден. Приемам, че колкото хора - толкова и идеи/заблуди, но, за разлика от 'kihano', ти само ръсиш обиди без да се обосновеш.

 36. 36 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Времената на хипитата не минаха ли отдавна?! Или времената се менят, но наркотиците - не
  Тоя човек, не разбра ли, че 1 минута слава му е повече от достатъчна. Защо публикувате простотии?? Толкова ли няма по-важни новини?
  Обикновения човечец е на светлинни години от тия идеали. Автора да вземе да се разкара из страната, по улиците, да се срещне с работещите, които издържат държавата. Ония лентяи, дето висяха на орлов мост, са най-некачествената извадка за обществото ни!

 37. 37 Профил на Сандокан
  Сандокан
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Я! Това не е ли Брус Уилис на снимката?

  Без мъдра мисъл!
 38. 38 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Свободата е отговорност уменията и предприемчивостта да се използват за увеличаване на благосъстоянието. Борбата отново е за свобода.Свободата не изненадва народите..ДЕФИНИЦИЯ НЯМА ЗА ТАЗИ ДУМА --всичко зависи от човека социалната среда и историческото наследство--Свободният човек, независещ от държавата, от олигарси, изправено защитава правата си.-Ама първо да се освободи от оковите си

 39. 39 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#15:"Леми Килмистър"]Шекли е уникален![/quote]

  Шекли е гений! И доста недооценен, радвам се да видя хора, които все пак знаят за него

 40. 40 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#15:"Леми Килмистър"]Шекли е уникален! [/quote]

  А в комбинация с Роджър Зелазни?

  (сори за офтопика)

  Път без препятствия не води до никъде.
 41. 41 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#33] от "kihano":

  Пробвах, ама нещо не се получи. Като гледам ти май пробваш само с Макаренко и "Педагогическа поема"

 42. 42 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#35] от "princess_x":

  Хайде още една социалистическа принцеса от типа "червена " аристокрация цъфна. Изглежда коментара ми те е засегнал лично. Да се чуди човек защо ли?

 43. 43 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#8] от "Марин":

  отдавна имам утопична идея, за изборните длъжности да се разиграва лотария само между предварително заявили желание и отговарящи на съответни критерии.Без привилегии и само един мандат.Да ги видиме тия палячовци в пармламента и общините тогава на кой ще се правят на богоизбрани и на кой ще говорят с назидание!

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Ех, де да беше така! Ама нещо ти е крива логиката - 99% от едновремешните комунисти бяха такива по изгода и нагаждачество и те са първите да се 'адаптират' към всяка промяна. Такива като мен са винаги в опозиция. Или както казва Нанни Моретти: 'Аз винаги съм в малцинството' (не етническото
  Няма за какво да се чудиш - с нищо не може да ме засегне един твой коментар, хвърчащ в редкия въздух на стереотипите, с които е пълна главата ти.

 45. 45 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 503 Неутрално

  [quote#43:"ana_ni"]отдавна имам утопична идея[/quote]
  Преди време и аз имах една идея (пак навярно утопична) да могат да гласуват само хора, които са подали данъчна декларация и са платили през годината някакви данъци. Тогава ще намалее масата гласуващи, но ще се подобри значително нейното качество.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 46. 46 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 497 Весело

  "бихевиористична" няма ли да звучи малко по-добре като "поведенческа" или подобна на тази хубава българска дума

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK