По-спокойно за българската история и литература

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Неутрално

  След започване на няколко регионални и световни войни човек винаги трябва да внимава с фашистите, турците ит.н. Това не са неща, които трябва да се забравят.

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Любопитно

  Като типичен пример за това той посочва Вазов, чийто архаичен, често неразбираем и дори смехотворен за учениците език, не се съпровожда с адекватни обяснения за епохата и тогавашните обществени настроения. "Вместо това акцентът пада върху възхищението на Вазов от Русия и българско-руската дружба, без да се споменават насочените срещу антибългарската политика на имперска Русия антируски настроения на поета в късното му творчество"

  Ми значи проблем има и в учителите и тяхната настройка! Почнете от там!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  .."Кой пише учебниците?"...Хубава работа!? Остана и Ивайло Дичев да не знае кои пишат учебниците......Учебниците по литература и история се пишат от професори и всъщност са малко по съкратени лекции за студенти. Издателствата гледат да са обемни, за да са по скъпи и да вземат повече пари те и авторите....

 4. 4 Профил на Костянуга
  Костянуга
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Историята е точна но донякъде наука. Променя се с новото време и политическа среда.
  Наученото и вкоренено в Българското съзнание историческо отношение и съвремения облик на етносите създава нагласата на обществото!

 5. 5 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 583 Разстроено

  А на мен пък много ми се иска малцинствата да са толерантни към мен....Дори когато съм се отнасяла с уважение към представител на различни малцинства, рядко ми е било отвръщано със същото

  Fortuna favet fortibus!
 6. 6 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Напълно подкрепям тезата, че прочита на изразните средства на класиците ни трябва да са през призмата на времето, когато са писани произведенията.
  Те са огледало на тогавашното време и е нелепо един век след това да се правят опити да бъдат "пренаписвани".
  Просто трябва разумен коментар към тях.

  СЛАВА НА УКРАЙНА.
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  "Българите станаха прекалено толерантни към всевъзможни нацистки, болшевишки и откровено расистки лозунги, особено по отношение на ромите. Навсякъде може да видите изрисувани нацистки свастики, а във форумите царуват нетолерантност и човеконенавист. Училището с нищо не помага нещата да се променят."
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#1] от "Джон Балкансон":

  [quote#1:"Джон Балкансон"]След започване на няколко регионални и световни войни човек винаги трябва да внимава с фашистите, турците ит.н. Това не са неща, които трябва да се забравят. [/quote]

  Абе да, то и гърците, сърбите и македонците нямат много добро мнение за българите, но с това мислене няма и шансове да се оправи. Внимавайте си колкото искате, но оставете историята в миналото.

  Няма да напомням, че регионални войни са започвани и от българите, но това не значи, че имаме основание да се притесняваме от това днес.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Гневно

  "Българите станаха прекалено толерантни към всевъзможни нацистки, болшевишки и откровено расистки лозунги, особено по отношение на ромите. Навсякъде може да видите изрисувани нацистки свастики, а във форумите царуват нетолерантност и човеконенавист. Училището с нищо не помага нещата да се променят"..... Моя позната ходи на свиждане на племенника си във Варненския затвор. От няколко стотин затворника в неговото отделение само той бил българин. Какво да говорим за всекидневните неотразени и ненаказани от никой престъпления на циганора?! Нека Ивайло Дичев и другите критикари да отидат по селата и да видят с очите си циганския терор по места! От София и баба знае да се прави на свръх либерал....

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"madagaskar"]Ми значи проблем има и в учителите и тяхната настройка! Почнете от там! [/quote]

  Мдам...
  Понеже в родата имам един куп учители още от време оно, та да ти кажа - учителите скачат според т.нар. "методическа тояга", която им "спускат" от инспектората, т.е. министерството. И работят с учебниците и помагалата, които поръчва ... същото това министерство.

  Аз лично съм твърдо убеден, че учителите в тази верига са последният проблем.

  А настоящата Голяма пернишка трагедия с този доклад и патакламата около него са си чиста проба политическа провокация.
  Огледайте се кой и каква полза извлича от цирка, как мистериозно изчезна документацията покрай доклада от ПАРЛАМЕНТАРНА комисия ...

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...Вместо да потърси решения на проблемите в образованието, властта предпочете да дърпа струните на патриотарската пропаганда..." ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Не обичам ГЕРБ, ВИНАГИ съм критикувала незаконосъобразните им решения, но в конкретният случай ВИДЯХ С ОЧИТЕ СИ И ИЗЧЕТОХ ВСИЧКИ ДОКЛАДИ + РЕШЕНИЕТО, публикувани на сайта на КЗД / от 2 дни сайтът им не работи поради "профилактика"/. ГАФЪТ Е ОГРОМЕН И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАМАЗАН, Г-ДА ТУРКОФИЛИ!"...Според Ивайло Дичев в никакъв случай не трябва да се забраняват или редактират текстове от произведения на класиците, които могат и да не са съзвучни със съвременните ни представи за етническа, социална, сексуална или политическа толерантност...." Според ЗЗДискр. чл. 52 ал.1 Не се образува производство, а образуваното се прекратява, ако са изтекли три години от извършване на нарушението. А произведенията на Ботев, Вазов, Чинтулов са писани преди около 120/ сто и двадесет / години!!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Гневно

  До коментар [#7] от "purple_rain":

  .."Училището с нищо не помага нещата да се променят." ...Да бе, да.....Сигурно даскалите трябва да въведат ред в държавата!?

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...Според Ивайло Дичев в никакъв случай не трябва да се забраняват или редактират текстове от произведения на класиците, които могат и да не са съзвучни със съвременните ни представи за етническа, социална, сексуална или политическа толерантност...." Според ЗЗДискр. чл. 52 ал.1 Не се образува производство, а образуваното се прекратява, ако са изтекли три години от извършване на нарушението. А произведенията на Ботев, Вазов, Чинтулов са писани преди около 120/ сто и двадесет / години!!!!! РАЗБЕРЕТЕ - НЯМА ДИСКРИМИНАЦИЯ, АКО СА ИЗТЕКЛИ ТРИ ГОДИНИ ОТ "ИЗВЪРШВАНЕ НА НАРУШЕНИЕТО"- Т.Е. ПИСАНЕ НА "ДИСКРИМИНАТИВНИ" ТЕКСТОВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Има ся едни пари да се вземат, кво толкова че наричаме черното бяло и обратно, важното е да вземем парите. И защо по Дойче Веле точно културолог и поет трябва да се изказват за образование и малцинства? После седнали да се жалват, че имало мафия при писането и издаването на учебници. А те че дежурно се изказват по всички въпроси като се почне от лечението на пърхут и се стигне до наличието на живот в третия пръстен на Марс?
  Вазов ползвал "често неразбираем и дори смехотворен за учениците език", а простотиите във "Властелинът на пръстените" и "Хари Потър" сякаш не изобилстват от напълно измислени думи, нали?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 15. 15 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Весело

  ""Сегашната истерия много напомня случая "Батак" преди няколко години, когато изследователи от Германия се опитаха да анализират източниците и хронологията на създаването на една картина"

  Само дето тогава текстът си беше напълно ревизионистки и тия направо си пренаписваха историята...

 16. 16 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Извинявайте, но да кажеш, че в Батак не е имало клане, е все едно да отричаш Холокоста.Колкото до различен прочит на историята - съгласен съм донякъде, че не бива да се мисли за Османската империя като за най-голямото зло.Просто сме били на неправилно географско място от историческа гледна точка.И в никакъв случай да не се редактират произведения, защото ще станем за смях като американците, които премахват думата "негър" от "Чичо Томовата колиба".

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 17. 17 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Проблемът е, че една от основните науки - Историята, която трябва преди всичко да се основава на факти и значително по-малко на политически интерпретации на фактите, у нас се изучава повърхностно, манипулативно, с подходящото безгръбначие към "руският прочит". В учебниците няма никакви изяснени причинно-слествени връзки между исторически факти, обществена култура, официални договори и дипломация и художественото отразяване на събитията. Не се изучава изобщо стопанска и културна история! "Руско - партийната" историческа доктрина продължава да произвежда мъгла от военщини и партизанщини; професори по русофилство /особен вид чуждопоклонничество у нас/, президент и премиер /бивши/ - олицетворение на тоталната историческа неграмотност на обществото!

 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1536 Разстроено

  Още в началния курс историята е предавана като нещо извънземно. Ако възрастен човек се абстрахира от знанията си, ще забележи, че по нашите земи се явяват от нищото разни диваци на коне, които ту печелят, ту губят битки с някакви неясни сили.
  Дума не е обелена за Архимед, Сократ, Александрийската библиотека и чудесата на древния свят. Още по-малко за римската империя...
  Пълна бъркотия.
  Какво може да се очаква след подобно начало на обучението?

 19. 19 Профил на alehin
  alehin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От тия двамата кой е професионален историк ? По-специално Леонидов е всичколог - по всички въпроси може да се изкаже. Очаквам тия дни да каже и кои наши футболисти да играят срещу Италия на 7 септември.

 20. 20 Профил на Ivaylo Daskalov
  Ivaylo Daskalov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Турците от 19 век се представят като най-големите и кръвожадни злодеи, а Османската империя – като най-голямото зло.

  АЛО ? ТЕ СА БИЛИ НАЙ-КРЪВОЖАДНИТЕ ЗЛОДЕИ !! За справка Априлското въстание , Батак , който някой платени германци искаха да изкарат ,че не съществувал ( кой им даде право изобщо да се бъркат в българската история не знам ) . Всеки опит за погазване , замазване и премахване на този факт няма да успее драги ми толерасти , платени от разни фондацийки мекеренца и т.н Българина може да сте го докарали гол и гладен , но историята си я помни много добре. Колкото до малцинствата ТЕ НЕ СА ТОЛЕРАНТНИ , НЕ ИСКАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ И НЕ СЕ СМЯТАТ ЗА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ! И НЯМА ДА СИ ПРОМЕНЯМ УЧЕБНИКА ЗАРАДИ МЮСЮЛМАНИТЕ В РОДОПИТЕ ИЛИ КЪДЕТО И ДА Е !! ТОЧКА ПО ВЪПРОСА .

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#14:"borko_to"]И защо по Дойче Веле точно културолог и поет трябва да се изказват за образование и малцинства? [/quote]
  Защото бг. секция на "Дойче Веле" няма да допуснат нито един български юрист, който да обясни нещата от гледна точка на международните договори , по които България е страна и спрямо българското законодателство! Въпросът е изключително елементарен от юридическа гледна точка- законът в чл. 52 ал.1 е дал своят конкретен отговор, който не може да се тълкува разширително, за ужас на туркофилите и българофобите в България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Разбира се, че всяка литература се изучава в съответния културно-исторически контекст. Нека г-н културологът не ни обяснява елементарни неща. Твърдението, че "Преподават се едни и същи неща, без да се търси контекстът и връзката на произведенията с нагласите на съвременните поколения и техния начин на живот" е една опашата лъжа. Освен това голите и грозни обвинения за това, че властта отново била навсякъде и контролира всичко говорят за болшевишки анализ по темата. Когато не разбирате причините за реакциите на нормалните хора, недейте да политизирате. Това говори за безсилие.

  Кога вие професионалистите ще успеете да се съберете с вашите колеги в Турция и успеете да напишете учебник по история, който да бъде приемлив от двете страни на границата? Така направиха Франция и Германия. При сегашната агресивна велико-турска мания на нашите съседи, явно нищо подобно не може да стане никога. Колкото и да пренаписваме нашите учебници, българите от турски произход никога няма да се чувстват българи, докато сме съседи с Турция. Когато Турция стане член на Евросъюза, тогава може и да се получи това, за което говорите. Тогава всички ще принадлежим към едно семейство. Сега е прекалено рано, уви.

 23. 23 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не разбирам опитите за ревизиране на историята. Факт е, че българите в Османската империя са имали доста права, но са факт и кланетата в Батак и Стара Загора.
  Все едно да обясниш на чехите, че руснаците през 1968 дойдоха за туризъм.
  Не разбирам защо трябва да махаме Левски и Ботев? Сега някакъв псевдо професор си позволява да вдигне ръка с/у Вазов. Докъде ли ще стигне всичко това?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Въпреки всичко, ще пробвам като обикновен гражданин да напиша коментар в "Дойче Веле"- да видим дали ще бъде публикуван....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на alehin
  alehin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Сегашната истерия много напомня случая "Батак" преди няколко години, когато изследователи от Германия се опитаха да анализират източниците и хронологията на създаването на една картина, посветена на клането на християни по време на Априлското въстание.

  Тия изследователи бяха писали глупости и искаха тези глупости обезателно да ги представят в БАН. Но все пак БАН не е място за историческа чалга:


  http://knigi-news.com/?in=pod&stat=1904&section=13&cur=190

 26. 26 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ..."големият проблем в обучението по литература е, че децата просто нямат интерес и не четат изучаваните произведения...."
  Повечето учебници в началния курс отблъскват децата със своята свръхсложна наукоподобност, информационна задръстеност и подробни претенции,който само внушават омраза към ученето и убиват любопитството им към заобикалящия ги свят и неговите загадки.Колкото до българските класици, абсолютно неприемливо е те да се редактират и съкращават.

 27. 27 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "dqdomart":

  Не се хаби

  Те от Дойче Веле, съвсем спокойно можеха да отидат в някое софийско училище и да разговарят с децата и учителите, което като че ли никоя българска медия не направи. Пък и аз не мога да си представя български журналист да чуе изказване, че Вазов ползвал архаичен език и да не репликира. Преведено на прост език и за мен големи части от учебника по органична химия бяха неразбираеми, но това не означава че учебника трябва да се редактира, а че аз не ставам за химик.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 28. 28 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 529 Гневно

  Доста интересни мнения. Аз ще започна с това, че ще размия малко границите на тази тема и на патриотизма. Изобщо аз съм против слепият патриотизъм - да се удряш в гърдите и да крещиш Левски и Ботев, да гласуваш за Атака, да ползваш Windows на български с идеята че така си по-патриот... няма такова нещо. Аз не искам да съм патриот заради самата идея, или някаква абстрактна моя си теория.
  Да, напълно съм съгласен че имаме богата история и множество открития и т.н. - но това е едно на ръка. Приемете че всичко това е основата - е ние я имаме. Обаче една къща не е само основа - има първи, втори и т.н. n-ти етаж - не може цял живот да се живее на спомени от някакви далечни времена и да се лежи на стари лаври.
  Ако след години има референдум за махане на всички държавни граници и езици в името на едно по-добро, обединено и цивилизовано общество - аз ще съм с двете ръце за. Ще скокнат много псевдо-патриоти - ма как, ма що, толкова се мъчихме да освободим България, Кирил и Методий колко труд с азбуката и т.н и т.н.... живота, хората и принципите се променят. Ако това е цената към Новият по-добър свят аз бих я платил без да се двоумя, а не да продължавам да живея според догми и правила от 15ти век, само защото така ще запазя България. Има една много добра приказка - "На гол тумбак - чифте пищови" - мисля, че казва всичко.

 29. 29 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  ИСТОРИЯТА е представени ФАКТИ. Манипулациите с тези ФАКТИ са предпоставки и възможни престъпления.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#27] от "borko_to":
  Вече им писах и дори се абонирах за статиите на Дойче Веле - да видим дали ще излезе публикуван коментарът ми

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  "Като типичен пример за това той посочва Вазов, чийто архаичен, често неразбираем и дори смехотворен за учениците език, не се съпровожда с адекватни обяснения за епохата и тогавашните обществени настроения. "Вместо това акцентът пада върху възхищението на Вазов от Русия и българско-руската дружба, без да се споменават насочените срещу антибългарската политика на имперска Русия антируски настроения на поета в късното му творчество"

  Това е право в целта и не е ново явление. Отношението ми към Вазов коренно се промени едва в университета, най-вече заради "Епопея на забравените" и военните стихове. А бях четящо и любознателно дете, но "Под игото" жестоко ме измъчи в още в прогимназията. Българската литературна история е много динамична в периода след Освобождението до края на Втората световна война, но трябва да се преподава адекватно и естествено без намеси в текстовете.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#12:"dobrich"].."Училището с нищо не помага нещата да се променят." ...Да бе, да.....Сигурно даскалите трябва да въведат ред в държавата!?[/quote]

  Ами да. Оттам трябва да се почне. От училището и дома.

 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#28:"Yanko And"]да се удряш в гърдите и да крещиш Левски и Ботев, да гласуваш за Атака, да ползваш Windows на български с идеята че така си по-патриот..[/quote]
  Е, тогава се удряйте в гърдите и крещете Кемал Ататюрк или Ателстан, или Карл Велики - кой Ви пречи- по аналогия с онзи виц Да ползваш Уиндоус на български - естествено- след акто имам улеснение, защо да не го ползвам? Китайците защо ползват китайските йероглифи, а японците- японските при Уиндоус, а Изобщо- Крещете си там- Слава на Баязид завоевателя- ама в Турция- мен в Бълагрия какво ме засяга Вашето крещене в/ от друга държава?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#33:"dqdomart"]Бълагрия [/quote] България

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Едно_Българче":

  Съгласен на 100%. Вече държавата не гледа с добро око ако си патриот, и излиза че трябва да си "плюем суратя" за да се харесаме на този или онзи. А изготвянето на учебници отдавна не е тайна че се прави с комерсиална цел като авторите и "експертите" в МОН стискат ръцете да изкарат някой лев. За целта учебника трябва де е "по-европейски" , което е една нищо незначеща мантра с която се обяснява бездарието и гъзолизието на чиновниците.

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#28:"Yanko And"]Ако след години има референдум за махане на всички държавни граници и езици в името на едно по-добро, обединено и цивилизовано общество - аз ще съм с двете ръце за.[/quote]
  Въпрос - къде са гробовете на Вашите деди- в България или в друга държава извън ЕС? Ако са и на двете места, мечатата Ви е напълно разбираема

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#36:"dqdomart"]мечатата [/quote] мечтата

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#33:"dqdomart"]Е, тогава се удряйте в гърдите и крещете Кемал Ататюрк или Ателстан, или Карл Велики[/quote]

  А защо изобщо са нужни крясъци и удари в гърдите (или под кръста). Истерията, особено масовата, не води до добри резултати. Включително и когато става дума за история.

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#38:"a.sensible"]А защо изобщо са нужни крясъци и удари в гърдите (или под кръста). [/quote] Защото Вие приравнявате ползването на една национална идентичност и култура до нивото на крясъци. Как "крещя", щом ползвам в български форум, регистриран по българското законодателство, официалният български език в държавата България? Явно на Вас това Ви пречи На мен не само , че не ми пречи, но и считам, че така спазвам Конституцията на Р. България, а именно -Чл. 3. Официалният език в републиката е българският. Защо под формата на наивитет прокарвате странни идеи?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#32] от "a.sensible":

  .."Оттам трябва да се почне. От училището и дома".....хехехехехе......Учлището е изпълнител на заповедите на чиновниците от образователното министерство, които в повечето случаи никога през живота си не са държали дневник! От министъра и министерството трябва да се почне!!!!!

 41. 41 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#39:"dqdomart"]Защото Вие приравнявате ползването на една национална идентичност и култура до нивото на крясъци. [/quote]

  Много моля да не ми приписвате думи, които не съм казал. Позволявам си да възпроизведа това, което коментирах:

  "да се удряш в гърдите и да крещиш Левски и Ботев, да гласуваш за Атака, да ползваш Windows на български с идеята че така си по-патриот..- цитат на коментар #28 от “Yanko And”

  Е, тогава се удряйте в гърдите и крещете Кемал Ататюрк или Ателстан, или Карл Велики".

  Кой свежда нещата до "крясъци"? И нека да престанем играта на развален телефон, а?

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#41] от "a.sensible":
  Така съм разбрала коментарът Ви, така и пиша. За мен не е нужно да се крещи- достатъчно е просто да се ползва по нормален начин един Уиндоус - не виждам нищо незаконно един Уиндоус да е кирилизиран. Не виждам нищо незаконно в това, че българите- 80% от населението на държавата България - в своята си държава уважават и почитат своите национални герои, които също са българи. Не виждам нищо лошо и незаконно във факта, че ако някой ме попита- какво българите са дали на света, мога с гордост, като българка , да посоча името на Христо Ботев, вградено на стената на Сорбоната със златни букви. Това е!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#42:"dqdomart"]Така съм разбрала коментарът Ви, така и пиша.[/quote]

  Това само потвърждава моята теза - че, когато човек крещи, не чува нищо друго освен себе си. А писаното слово също може да бъде заредено с положителна или отрицателна енегрия (включително и с "крясъци". А това, че се пъчите, не означава, че уважавате или се гордеете с Ботев и Левски повече от мен. Просто въпрос на култура.

 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#43:"a.sensible"]А писаното слово също може да бъде заредено с положителна или отрицателна енегрия [/quote]
  Я не учете един адвокат как да борави точно с писаното слово- това вече е смешно и нагло

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#40:"dobrich"]Учлището е изпълнител на заповедите на чиновниците[/quote]

  Сигурно чиновниците заповядват на учителите да подготвят неграмотни ученици, които да не могат да напишат едно изречение правилно? Или да не могат да смятат? И сигурно пак чиновниците възпрепятстват родителите да изразят недоволството си от качеството на образованието?

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#43:"a.sensible"]А това, че се пъчите, не означава, че уважавате или се гордеете с Ботев и Левски повече от мен.[/quote]??????????????????????????????
  Лицата - български граждани с турско самосъзнание в България под "пъчене на българите" това ли разбират - уважението на българските национални гении и герои от българите в България? Еми тогава да се откажат от българското гражданство и да си отидат в Турция- тогава няма да са "принудени" да търпят българщината в България Все пак- щом са български граждани, НЕЗАВИСИМО от самоопределянето им като етническа принадлежност, се подчиняват на това: Рамкова конвенция за защита на националните малцинства в сила за Република България от 1.09.1999 г.
  Член 20 При упражняването на правата и свободите, произтичащи от принципите, провъзгласени в тази Рамкова конвенция, всяко лице, принадлежащо към национално малцинство, зачита националното законодателство и правата на
  другите, в частност правата на лицата, принадлежащи към мнозинството или към други национални малцинства.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Любопитно

  "Сегашната истерия много напомня случая "Батак" преди няколко години, когато изследователи от Германия се опитаха да анализират източниците и хронологията на създаването на една картина, "

  Дали само Румен Леонидов не е разбрал, че
  "Изследователите", 2 ма, НЕ СА от Германия.

  Prof. Dr. Ulf Brunnbauer, е един Австрийски професор по история на Югоизточна Европа, дипломирал се 1995.
  Докторантура 1995- 1999 в София, Виена и Грац,
  работещ Eдва от 2008г в Германия и една Българка историчка , финансирани от една фондация, занимаваща се основно с Малцинствата, и при която българката Балева е била Стипендиантка.
  Областта в която работи този австрийски професор са Малцинствата в България и Македония.
  http://www.uni-regensburg.de/philosophie-kunst-geschichte-gesellschaft/geschichte-suedost-osteuropa/mitarbeiter/brunnbauer/index.html

 48. 48 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#44] от "dqdomart":

  Още по-смешно е, когато адвокат си прави словесни еквилибристики с КРБ. За сведение, чл. 3 КРБ определя българския език като "официален", чиято употреба е задължителна в определените за това случаи. Иначе ще трябва забравим за "Вoat on the river" на Styx и да се наслаждаваме само на "Лодка в реката" на Мими Иванова.

 49. 49 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#46:"dqdomart"]Лицата - български граждани с турско самосъзнание в България под "пъчене на българите" това ли разбират - уважението на българските национални гении и герои от българите в България? [/quote]

  Позволявате си недопустими персонални нападки! Първо, преди да коментирате нещо, опитайте се да го прочетете и ако ви е по силите - да го разберете. Все пак пиша на български език! За сведение, българин съм с българско самосъзнание. Но явно за Вас патриотизмът се свежда до повтаряне до безумие на заучени фрази. Докато за мен патриотизъм е да се опитаме направим така, че да се гордеем с България днес, а не защото в миналото е била велика и е имала велики личности!

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#48:"a.sensible"]Още по-смешно е, когато адвокат си прави словесни еквилибристики с КРБ. За сведение, чл. 3 КРБ определя българския език като "официален", чиято употреба е задължителна в определените за това случаи[/quote]
  И тези "определени случаи" не засягат коментарите в български форум, регистриран по българското законодателство- какъвто е случаят с настоящият форум на Икономедиа, м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на 4arima
  4arima
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До №25:Вие направихте ли си труда да си купите книжката и да видите дали наистина са писали глупости и дали въобще в изследването име оспорено клането в Батак?направете си ,а не коментирайте само ховърхностни журналистически писания

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#45] от "a.sensible":

  ..."Сигурно чиновниците заповядват на учителите да подготвят неграмотни ученици"...хехехехехе....Етествено че не! Но системата и измислена от образователните бюрократи, които са много далече от действителността! Но ти май се правиш на будала.....

 53. 53 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#42] от "dqdomart":

  Това за Ботев със златни букви на Сорбоната е хубаво, но неговото име далеч не е единственото там.
  Отделно, ако вземем да се сравняваме с другите народи какво сме дали на света, т.е. какво другите народи използват, единствено защото първо българин го е открил, измислил или изобретил, кошничката ни ще остане много, много празна.

  СЛАВА НА УКРАЙНА.
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#49:"a.sensible"]Позволявте си недопустими персонални нападки! [/quote] Нима? "Персоналните нападки" персонални ли са, когато касаят правното положение на българските граждани и задължението им според българската Конституция да спазват българските закони? [quote#49:"a.sensible"]Но явно за Вас патриотизмът се свежда до повтаряне до безумие на заучени фрази. Докато за мен патриотизъм е да се опитаме направим така, че да се гордеем с България днес, [/quote] "Днес" произлиза от "вчера" и е основата за "утре"- не са ли Ви учили на това или сте забравили?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#50] от "dqdomart":

  Ха сега да видим... Ами отговорът е "не". Доколкото ми е известно, "Икономедия" все още няма статут на държавна институция. Съвсем отделно стои въпросът, че във всеки един форум има правила и в случая тези правила се определят от "Икономедия". Но по никакъв начин това не е свързано с "официалния" статут на българския език.

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#53:"Rhapsody of Fire"]Отделно, ако вземем да се сравняваме с другите народи какво сме дали на света[/quote]
  Не се сравняваме- просто е факт, че 7 милионна България е дала много на света като научен потенциал, за разлика от 80 милионна Турция например. Това за мен е повод за национална гордост. Не е нужно да го крещя, но може просто да го изтъкна като повод в един спор- като настоящият с ник "a.sensible" например.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#45] от "a.sensible":

  ..."чиновниците възпрепятстват родителите да изразят недоволството си от качеството на образованието"....Повечето от родителите се интересуват от документа за завършено образование! Качеството е нещо което зависи и от тях........

 58. 58 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#54:"dqdomart"]Нима? "Персоналните нападки" персонални ли са, когато касаят правното положение на българските граждани и задължението им според българската Конституция да спазват българските закони?[/quote]

  Персонална нападка е това, че си позволявате да "класифицирате" някой по етнически признак само на база на написаното (на български език), което явно не разбирате. А ако за Вас "българи" са само тези, които мислят като Вас, сигурно е доста неуютно във Вашата България.

 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#55:"a.sensible"]Доколкот ми е известно, "Икономедия" все още няма статут на държавна институция. [/quote]
  И според Вас, официалният език на една държава се използва само в държавните институции? Смешно е И къде българското мнозинство , живеещо на територията на Р. България, в рамките на самата държава , според Вас, трябва да използва собственият си език- в къщи, а официални езици да станат български + турски, а Тцъ, тцъ. тцъ....много смешки, много нещо

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#58:"a.sensible"]Персонала нападка е това, че си позволявате да "класифицирате" някой по етнически признак само на база на написаното (на български език), което явно не разбирате[/quote] Хахахаха - я отидете при колега в търговският дом, дали ще Ви каже същото като систематично тълкуване на чл. 4 от ЗЗДискр. Хайде всеки да си гледа професията, а- не сте юрист- иначе нямаше да публикувате такива неверни неща от гледна точка на юридическото тълкуване на нормите на закона....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#57] от "dobrich":

  Значи стигаме дотам, откъдето бях тръгнал: "Оттам трябва да се почне. От училището и дома."

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#61] от "a.sensible":
  ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА изм. ДВ. бр.99 от 16.12.2011г.
  Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания се отнасят за:
  1. предучилищното възпитание и подготовка;
  2. степента на образование, общообразователния минимум и учебния план;
  3. учебното съдържание;
  Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания по чл. 16 се приемат, както следва:
  4. (изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) по т. 1, 3, 4, 5, 11, 16 и 19 - с наредби на министъра на образованието, младежта и науката.
  Чл. 34. (1) (Новa - ДВ, бр. 41 от 2006 г.) Народното събрание приема Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка по предложение на Министерския съвет.
  (2) (Новa - ДВ, бр. 41 от 2006 г.) Програмата по ал. 1 съдържа националните приоритети и цели за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, както и мерките за тяхното реализиране.
  (3) (Предишна ал. 1 - ДВ, бр. 41 от 2006 г.) Държавната политика в областта на просветата се осъществява от Министерския съвет.
  (4) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 41 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) Министърът на образованието, младежта и науката е специализиран орган за управление на системата на народната просвета.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Гневно

  До коментар [#61] от "a.sensible":

  Училищата НЕ са автономни, дома е неприкосновен......Много е лесно бюрократите да прехвърлят собствената си некадърност и непознаване на системата на други!?

 64. 64 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#59] от "dqdomart":

  Отговор на въпроса за "официалния" език се съдържа в чл. 36 КРБ:

  "Чл. 36.
  (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.
  (2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.
  (3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона."

  Настоятелно Ви препоръчвам да се запознаете с ал. 3. И много моля, без свободни съчинения. Така че очаквам поредното "компетентно" включване, но този път с точно и ясно посочване на законовата разпоредба, която задължава свободното общуване в България, пък било то във форум, да става задължително на български език.

  Що се отнася до Закона за защита от дискриминация, отново неточно цитиране. Казах, че си позволявате недопустима "персонална нападка", защото или не четете, или не разбирате това, което коментирате. В случая, от фразата: "Това, че се пъчите, не означава, че уважавате Ботев и Левски повече от мен", Вие си позволявате да "извлечете", че съм с "турско самосъзнание". Което не е така, но в случая това е без значение.

 65. 65 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  И дали някой ще си спомня след години за """ проф. Ивайло Дичев и поетът Румен Леонидов "" ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#64:"a.sensible"]Настоятено Ви препоръчвам да се запознаете с ал. 3. [/quote]
  А аз настоятелно Ви моля да се запознаете и с алинея 1 от цитираната конституционна норма. Запознайте се и със съдържанието на Закон за защита от дискриминация. Ако считате, че моят коментар представлява дискриминационен текст по смисъла на ЗЗДискр., реализирайте правата си в съд съобразно чл. 71 от ЗЗДискр.
  [quote#64:"a.sensible"]Вие си позволявате да "извлечете", че съм с "турско самосъзнание"[/quote] Нищо не извличам- просто посочвам, че български граждани с турско самосъзнание имат проблем при проявата на българската национална идентичност от лицата с български произход - български граждани, в територията на България- сега ме разбирате, нали?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#63:"dobrich"]Много е лесно бюрократите да прехвърлят собствената си некадърност и непознаване на системата на други!?[/quote]

  Абе, човеко, ако за теб възпитанието на децата така, че да станат достойни граждани, е отговорност на "чиновници", а не първа и основна отговорност и грижа за родителите и учителите, наистина няма за какво да говорим...

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#65:"Чардо"]И дали някой ще си спомня след години за """ проф. Ивайло Дичев и поетът Румен Леонидов "" ? [/quote]

  Хм ...
  И Ивайло Дичев, и Румен Леонидов са оставили по нещо. Всеки в своята си нива.
  Да, не мисля, че са като Симеон Радев и Христо Ботйов, да кажем, ама не са и "господин Никой".

  Пък и тук не става дума за мерене от типа "А ти кой си?!" ....

 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1159 Гневно

  До коментар [#67] от "a.sensible":

  Възпитанието е първо е грижа на родителите 7 години, след това на учителите........Но след като ти нищо не знаеш за делегираните бюджети в училищата, измислени от бюрократите - наистина няма за какво да говорим!!!!

 70. 70 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз имам въпрос . Как се изучава новата ни история . Тази от 44 год. до 90 година . И мисля , че нейното или по скоро неизучаване изучаване е особено важно за жалкото ни настояще и тъжното ни близко бъдеще . Опитайте се да разговаряте за този период с настоящи тийнейджъри или младежи между 20 и 30 години . Те те се шокират от елементарни факти като :
  1. Невъзможност да се пътува зад граница
  2. Невъзможност да се живее и работи извън района в който си роден - своего рода феодализъм
  3. Невъзможност да учиш някои специалности в София , ако си да речем от Варна или Ловеч .
  4. Наличие на три фалита на държавата през 60 ; 78 и 89 години .
  5.Начин на живот на т.н. номенклатура
  6. Съществуването и ролята на ДС
  7.Желанието на БКП да отцепи Пиринска македония от България и особено ролята на др. Пирински и още много други съзнателно потулвани факти от нашата вече история .
  Да безспорно за Ботев и Вазов е излишно да се говори , но мисля , че и никой не е постовял въпрос за тяхното изучаване . Но защо да не се изучава и Георги Марков .Не само далечното минало , но и близкото такова се формира начионалното съзнание . Болното е , че и от двете трудно можем да черпим поводи за особена гордост .

 71. 71 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#60:"dqdomart"]Хахахаха - я отидете при колега в търговският дом, дали ще Ви каже същото като систематично тълкуване на чл. 4 от ЗЗДискр.[/quote]

  [quote#66:"dqdomart"] Ако считате, че моят коментар представлява дискриминационен текст по смисъла на ЗЗДискр., реализирайте правата си в съд съобразно чл. 71 от ЗЗДискр.[/quote]

  Колкото до "компетентните" изцепки във връзка със ЗЗДискр., по-добре го познавам от Вас. Първо, за пореден път казвам, че Вашата реплика представлява персонална нападка. Което нито на български, нито на какъвто и да е език не означава, че твърдя, че съм "дискриминиран". А само това, че конструкцията "щом не мислиш като мен, си турчин/с турско самосъзнание" е напълно лишена от каквато и да е логика. Още повече в контекста на нашия дебат. Затова тази реплика я възприемам като "нападка". Колкото до познанията Ви по ЗЗДискр., ако се считах за дискриминиран в настоящия случая, не бих се позовал на чл. 4 (ал. 2 или 3), а на чл. 5 във връзка с § 1.

  И една препоръка, вземете поработете над правилната употреба на пълния и непълния член, че не подобава на толкова "правоверна" българка да пише неграмотно - " я отидете при колега в търговският дом".

 72. 72 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Гневно

  До коментар [#66] от "dqdomart":

  Вече ми писна. Крайно време е да разрешим турския проблем веднъж завинаги и то радикално. Каня ви да участвате в организирането на всенародно опълчение със следните цели:
  1.Възмездие за петстотинте години турско робство
  2. завземане на Истанбул и изхвърлянето на турците от полуострова, ако може да ги изтикаме до Анадола.
  Планът е следния:
  1. Превземаме Истанбул. Обекти: Капалъ чарши, телевизионните студия, където снимат шибаните турски сериали и бутиците( да им разбием икономиката)

  След като завземем Истанбул,(което е извън всякакво съмнение), награждаваме героите. Най-отличилия се българин получава Босфора и женската част от екипа на "Забраненият плод", най-героичната българка- Капалъ чарши и мъжката част от гореспоменатия екип. В края на краищата борбата е за чисти и свети неща!
  Сега идва веселата част- отмъщението. Изпращаме им тройната коалиция като управляващи и започваме да излъчваме по всички турски телевизии ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И САМО сериалите "Стъклен дом" и "7 часа разлика" та да видят на нас хубаво ли ни беше?
  Сигурен съм, че само за два месеца всички турци горчиво ще съжаляват за петстотинте години робство и за това,че са турци, ане японци, та да си организират едно масово сепуку на главната чаршия.
  пп Среща утре в 8 до коня.
  ппп НОСЕТЕ СИ ОРЪЖИЕ.

  пу Тин - големият победител на наградите Дарвин
 73. 73 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#71:"a.sensible"]Затова тази реплика я възприемам като "нападка"[/quote]
  Е, добре- значи стигаме до субективното възприятие Да Ви е известно, че има разлика между Вашето субективно разбиране и интерпретиране на термините "дискриминация" и "лични нападки" и юридическото разбиране на термина "дискриминация"? До коментар [#72] от "Dante": Бихте ли посочили официалната причина, поради която трябва да наруша цялото българско и ЕС законодателство и да се "отзова" на Вашият повик? Р. БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРЕТЕНЦИИ КЪМ Р. ТУРЦИЯ В ТЕРИТОРИАЛНО ОТНОШЕНИЕ, НО Р. ТУРЦИЯ ПУБЛИКУВА КАРТА, В КОЯТО ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ Е В ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ И ТОВА Е АКТУАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА! Моля- запознайте се-
  Според турски учебни помагала част от България е турска територия 06 юни 2012
  http://focus-news.net/?id=n1661360

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#72] от "Dante":
  Бихте ли посочили официалната причина, поради която трябва да наруша цялото българско и ЕС законодателство и да се "отзова" на Вашият повик? Р. БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРЕТЕНЦИИ КЪМ Р. ТУРЦИЯ В ТЕРИТОРИАЛНО ОТНОШЕНИЕ, НО Р. ТУРЦИЯ ПУБЛИКУВА КАРТА, В КОЯТО ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ Е В ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ И ТОВА Е АКТУАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА! Моля- запознайте се- Според турски учебни помагала част от България е турска територия 06 юни 2012
  http://focus-news.net/?id=n1661360

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Според турски учебни помагала част от България е турска територия 06 юни 2012 | 09:19 | Агенция "Фокус" Начало / Турция Анкара. Учениците в Истанбул са получили мултимедийни учебни пособия, от които става ясно, че територията на Турция включва цяла Армения, някои региони на Ирак, райони на България, гръцката част на остров Кипър и райони на Грузия..... По данни на турския вестник „Милиет” „актуалната карта” на Турция е включена в компактдиск, изготвен в рамките на национална образователна програма на министерството на образованието. В рамките на програмата се раздават безплатни учебни материали и се организират специални отворени уроци за децата и техните родители.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#56:"dqdomart"]че 7 милионна България е дала много на света като научен потенциал, за разлика от 80 милионна Турция например[/quote]
  Кое и как преброи точно? Изобщо - що приказваш неща, дето не ги знаеш? Само щото си адвокатка ли?

 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#76:"solaris69"] Изобщо - що приказваш неща, дето не ги знаеш?[/quote] ?! Айде...поредният "знаещ" Р. Турция има ли космонавт, изпратен в Космоса? Колко турски граждани са ръководители на проект в ЦЕРН, по-специално в проекта за адронният колайдер? Кой е измисли електронният часовник? Хайде- стига толкова...за сега

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Труднички въпроси, прилична статия.
  Проблемите с евреите са на религиозна основа, защото християнството ги обвинява, че са убили Христос.
  Проблемите с циганите са очевидни. Това, което показват в Европа , е срам и за братята им дравиди в Индия.
  А проблемите с Османския халифат са си нашите компекси и слабост. Били сме слаби, завоювали са ни, асимилира си ни, били са ни, изнасилвали са ни. А сега им дъвчем сапунките, защото сме още по-жалки в духовен план.
  Определено има какво да се чете от тях дори и да оставим Орхан Памук и Ататюрк настрана. Но разликата от философията на суфистите и бекташите в сравнение с тези сапунки и тяхната политика сега е огромна.

  България е древна и заслужава много повече!
 79. 79 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#13] от "dqdomart":

  Изобщо не става дума за това. Става дума за това, че обективната история поражда болка и гняв.

  България е древна и заслужава много повече!
 80. 80 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#18:"ju.li"]Още в началния курс историята е предавана като нещо извънземно. Ако възрастен човек се абстрахира от знанията си, ще забележи, че по нашите земи се явяват от нищото разни диваци на коне, които ту печелят, ту губят битки с някакви неясни сили.
  Дума не е обелена за Архимед, Сократ, Александрийската библиотека и чудесата на древния свят. Още по-малко за римската империя...
  Пълна бъркотия.
  Какво може да се очаква след подобно начало на обучението? [/quote]
  А ти си поредният глупак, който си мисли, че кривокраки номади са му предци. Никакво обяснение не трябва да ви се дава.

  България е древна и заслужава много повече!
 81. 81 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#53:"Rhapsody of Fire"]Отделно, ако вземем да се сравняваме с другите народи какво сме дали на света, т.е. какво другите народи използват, единствено защото първо българин го е открил, измислил или изобретил, кошничката ни ще остане много, много празна. [/quote]
  Защото невежеството ви е потресаващо. А и невежеството на по-голямата част от света.
  Пък и откакто се надупихме на Византия, Русия и запада някакси не ви пука какво мисли изтока за нас.

  България е древна и заслужава много повече!
 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#72] от "Dante":

  Хубава ирония, но не си пъчи много да не ти напомня какво е писал Митхат паша за теб и всички като теб.( Може и да има изключения.)

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  [quote#31:"etty1"] А бях четящо и любознателно дете, но "Под игото" жестоко ме измъчи в още в прогимназията. [/quote]
  А на мен "Под игото" ми хареса много още в шести клас. Явно съм имала добра учителка.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#20:"palermo88"]АЛО ? ТЕ СА БИЛИ НАЙ-КРЪВОЖАДНИТЕ ЗЛОДЕИ !! За справка Априлското въстание , Батак [/quote]
  Не че нещо съм фен на турците, но в Батак колят българите Българи мохамедани колят българи християни... Същото става и на повечето други места. Така че примерите ти едва ли са адекватни

 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  [quote#41:"a.sensible"]Много моля да не ми приписвате думи, които не съм казал. Позволявам си да възпроизведа това, което коментирах: [/quote]
  Лелята не може да ви отговори по друг начин. Губите си времето с нея.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Гневно

  До коментар [#82] от "flagellumdei":
  Кирияк Стефчов, внимавай какво пишеш!! Ние родолюбците, ще отдадем всекиму заслуженото( по-точно- няма да получиш баклава и локум).

  пу Тин - големият победител на наградите Дарвин
 87. 87 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#86] от "Dante":

  Язък! Няма да има моабет, няма да има табиети, няма да има и пилаф.

  България е древна и заслужава много повече!
 88. 88 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#47:"true"]Дали само Румен Леонидов не е разбрал, че
  "Изследователите", 2 ма, НЕ СА от Германия. [/quote]
  Много хубав пример Ние настръхваме, когато някой ни каже нещо накриво и пропуска колко сме велики като нация, а когато объркваме Другия, грешим за него и демонстрираме явно непознаване, считаме за дреболия...

 89. 89 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#83] от "7777":

  В действителност имах прекрасни учителки по литература, особено до седми клас. (Беше млада, красива, артистична и честно казано просто не обичаше Вазов, дори ни разрешаваше да го оборваме, стига да имаме добри аргументи, голям стимул за мислещите).

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 90. 90 Профил на Барон фон Тиквеш
  Барон фон Тиквеш
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Лелеле..... защо толкова мразите България?

 91. 91 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Разстроено

  До коментар [#74] от "dqdomart":

  Както винаги празни приказки и нелепи извинения. Много сме силни на маса и по форумите, много знаем, на като дойде време за действия- дим да ни няма. Ако искаш една работа да не стане- извикай българин. Специалисти сме по клинченето. Нямали сме разрешение от ЕС, нямали сме право, дрън -дрън .
  Те като ни превземаха, от кой взеха разрешение- от ООН, от ЕС или от Арабската лига?
  Като отидем на място , там ще си сравняваме картите и тоя, дето ни е вкарал териториите в турско ще му се наложи да изгледа пълен запис на "Шоуто на Слави" от първото до последното предаване, а за десерт ще изгледа и новините на турски език по националната телевизия (Той номер го знам от китайците- пускали са речите и поезията на Мао на противниците си до полуда).
  И така, вий щом се отказвате тръгвам сам, пък квото стане.

  пу Тин - големият победител на наградите Дарвин
 92. 92 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#20] от "palermo88":

  българинът е гол и гладен, защото в голямата си част мисли като теб, и за това никой не ти е виновен.

 93. 93 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Искаме или Да, но предългия ни дебат за КЗД-скандала третира пред всичко , Културният модел на българското образование . Не просветва дори , като как, защо и поименно , точно ИвДичев и РЛеонидов се разминават с този ракурс на Проблема . Не е ясно , че той не е предмет на Комисия за защита от дискриминацията ? Въпросът е : В каква посока да се развива Българското училище - моно или мулти , с Етническо в системата ни на Политическо общуване ? Оттам и към , Единението на Нацията ...

 94. 94 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално  quote#72:"Dante"]Сигурен съм, че само за два месеца всички турци горчиво ще съжаляват за петстотинте години робство и за това,че са турци, ане японци, та да си организират едно масово сепуку на главната чаршия.
  пп Среща утре в 8 до коня.
  ппп НОСЕТЕ СИ ОРЪЖИЕ. [/quote]


  Мдаа, очевидно контролните прегледи при психиатъра ( за някои пациенти ) трябва да са много по-често за да не е късно като в случая .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 95. 95 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#94] от "Варна":

  Днес явно ми е ден на лични съобщения, анамнези и диагностики.
  благодаря за предупреждението. От него става ясно, че ти вече си минал оттам (кабинета на психиатъра), взел си си лекарствата и доколкото може да се съди от имотикона в поста ти, вече се чувстваш добре.
  Следващия път помоли баща си дърводелеца- татко Карло да ти набие малко пипе в дървената глава.
  б б Пинокио.
  пп не забравяй да помолиш Карло да извади щуреца от ухото ти. Може би това е причината за затъпяване на някои способности и възприятия.

  пу Тин - големият победител на наградите Дарвин
 96. 96 Профил на Венета Андреева
  Венета Андреева
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вазов, Талев, Дончев и други четях в 5,6,7 клас и то без да се налага някой да ми разяснява какво значи миндер или чаршия. Тия с архаичния език можете да ги разправяте на някой друг. По мое мнение проблемът се корени в цялостната разпуснатост на образователната ни система. Един интелигентен човек може сам да прецени какво отношение да има към когото и да е.

 97. 97 Профил на bright
  bright
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Учил съм и съм работил с бълграски турци. Мога съвсем убедено да твърдя, че голяма част от тях откровенно ни ненавиждат (нас,българите). И причината да не са в Турция е, че няма работа за тях. Но те не считат България за своя родина.

 98. 98 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#96] от "Венета Андреева":

  ++++++++++++++++++++++++++++++

 99. 99 Профил на psm
  psm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "lol":

  Чел ли си книгата, че да говориш, че са пренаписвали историята? Приказки - тип дрън, дрън! Единственото на което е посветена тази книга,е как, един поляк, рисува една картина 11 години по-късно и кой му помага, кой и как се съгласява да бъде декор. Типично герберско мнение, не съм чел, ама знам! Така ми казаха, а партията не греши.

 100. 100 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...поетът Румен Леонидов..."
  Специалист по всичко! Поезия, политика, политикономия...

  Сериозно, за литературата ще бъде просто кощунство нещо да се променя!
  Тези произведения са създадени тогава и работа на учителите е да обяснят на учениците, "какво е искал да каже автора", ТОГАВА! Не днес!
  Друг е въпроса как, по какъв начин и могат ли.
  Всяко литературно произведение базирано на исторически събития се е случило в определено време! В конкретни политически, икономически, социални, етнически, ако щете и метеорологически събития. Без цялостен поглед върху епохата, не можеш да разбереш произведението!

  За историята бих казал, че я пишат победителите, ама в днешно време у нас и май и политически коректните към... хайде да не споменавам, че ще стана краен, в определението си...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK